Sanasinko
Wordbazooka
 
 OhjeOhje   HakuHaku   KäyttäjälistaKäyttäjälista   KäyttäjäryhmätKäyttäjäryhmät   RekisteröidyRekisteröidy 
 Omat asetuksetOmat asetukset   Kirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestitKirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestit   Kirjaudu sisäänKirjaudu sisään 
Muuta tekstin kokoa: Suurenna - Pienennä - Palauta oletuskoko
Uskonkirkko | Church of FaithUskonkirkko | Church of Faith

Venäläistä rulettia
Siirry sivulle 1, 2  Seuraava
 
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Sanasinko Foorumin päävalikko -> Maailmankartalla
Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe  
Kirjoittaja Viesti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 8  Su 04 Hel 2007, 15:29 (GMT+3)  Aihe: Venäläistä rulettia Vastaa lainaamalla viestiä

Aiheen aloitti: Angeli - Lokakuu 07, 2006, 20:18:41Otsikko: Toimittaja Anna Politkovskaja surmattu
Kirjoitti: Angeli - Lokakuu 07, 2006, 20:18:41

Tämä järkyttävän uutisen luin tänään:

Lainaus:
Toimittaja Anna Politkovskaja surmattu Moskovassa
Julkaistu: 17:07
Päivitetty: 17:26

Moskova. Venäläinen toimittaja Anna Politkovskaja on löydetty ammuttuna kotitalostaan Moskovasta, poliisi kertoi uutistoimistoille.

Anna Politkovskaja on henkensä kaupalla kirjoittanut sekä siviiliväestöön kohdistuvista että Venäjän armeijan sisällä tapahtuvista ihmisoikeusloukkauksista etenkin Tšetšenian sodassa. Hänen kirjansa Putinin Venäjä ilmestyi suomeksi vuonna 2005.

Häntä on pidetty ainoana Tšetšenian sodan riippumattomana kirjeenvaihtajana, ja hänen työnantajalehteään Novaja Gazetaa yhtenä harvoista riippumattomista moskovalaisista julkaisuista.

Politkovskaja sai ihmisoikeustyöstään Civil Courage Prize -palkinnon vuonna 2005.

Armeija ja eri turvallisuuspalvelut vaikeuttivat usein Politkovskajan työskentelyä. Häntä pidettiin säilössä, hänet uhattiin sekä tappaa että raiskata, ja häntä on Moskovassakin varjostettu täysin avoimesti aina sanomalehden toimitusta myöten.

AP–REUTERS–HS

Lainaus: Helsingin Sanomat 7.10.2006
http://www.hs.fi/ulkomaat/artikkeli/Toimittaja+Anna+Politkovskaja+surmattu+Moskovassa/1135222144452Otsikko: Re: Toimittaja Anna Politkovskaja surmattu
Kirjoitti: Angeli - Lokakuu 07, 2006, 20:23:47

Lainaus:
Anna Politkovskaja surmattu
7.10.2006 17:34 (Päivitetty 7.10.2006 19:02)

Venäläinen toimittaja Anna Politkovskaja on surmattu ampumalla tänään Moskovassa. Naapuri löysi Politkovskajan ruumiin hänen kotitalonsa hissistä, kertoo Interfax.

Venäjän poliisi löysi hissistä pistoolin ja neljä hylsyä. Syyttäjänvirasto ilmoitti aloittaneensa harkitun murhan tutkimisen.
Politkovskaja oli kirjoitustensa vuoksi usein venäläisten poliitikkojen ja turvallisuusorganisaatioiden suurennuslasin alla. Hän raportoi hyvin suorasanaisesti Tshetshenian sodasta ja arvosteli Venäjän hallituksen sekä venäläisten joukkojen toimia avoimesti.

Riippumattoman moskovalaisen Novaja Gazeta -lehden leivissä ollut 48-vuotias kahden lapsen äiti kunnostautui myös välittäjänä neuvotteluissa Moskovan Dobrovka-teatterin panttivankikriisissä vuonna 2002.

Jatkuvan uhkailun kohde

Politkovskaja on saanut työstään lukuisia journalistipalkintoja ja kirjoittanut useita kirjoja. Politkovskaja on pidätetty ja viety usein kuulusteltavaksi, hän on saanut jatkuvasti tappo- ja raiskausuhkauksia sekä joutunut kerran pakenemaan Venäjältä.

Tshetsheenikapinallisten vuonna 2004 tekemästä Beslanin koulukaappauksen neuvotteluihin Politkovskaja ei voinut ottaa osaa. Toimittaja oli matkalla kohti tapahtumapaikkaa ja joi lentokoneessa kupin teetä. Hänet vietiin ruokamyrkytyksen vuoksi sairaalaan.

JAAKKO ISONIEMI
jaakko.isoniemi@iltalehti.fi

Lainaus: Iltalehti 7.10.2006
http://www.iltalehti.fi/uutiset/200610075214221_uu.shtmlOtsikko: Re: Toimittaja Anna Politkovskaja surmattu
Kirjoitti: Angeli - Lokakuu 07, 2006, 20:27:44

Lainaus:
Toimittaja Anna Politkovskaja murhattiin miltei kotiovelleen
7.10.2006 17:21, päivitetty 07.10. 20:21

Kansainvälisesti tunnettu venäläistoimittaja Anna Politkovskaja murhattiin Moskovassa lauantaina. Hallitusta kärkevästi arvostelleen Politkovskajan ruumis löydettiin hänen kotitalonsa hissistä.

Syyttäjänviraston mukaan hänet löydettiin ammuttuna Moskovan keskustassa sijaitsevan kotitalonsa hissistä. Poliisi sai talteen hissistä pistoolin ja neljä patruunanhylsyä.

Syyttäjänvirasto ilmoitti aloittaneensa tapauksen tutkimisen. Moskovan kaupungin apulaissyyttäjä Vjatsheslav Rosinski arveli, että murha liittyi Politkovskajan työhön toimittajana.

- Uskomme, että yksi johtolanka Politkovskajan harkittuun murhaan liittyy hänen julkiseen toimintaansa, Rosinski sanoi.

Poliisilla on käytössään valvontakameran kuvaa tapahtumasta.

- Selvää on, että murhaaja toimi yksin. Kyse on tummiin pukeutuneesta miehestä, sanoivat poliisitutkintaa läheisesti tuntevat lähteet uutistoimisto Itar-Tassin mukaan.

Järkytys, muttei yllätys

Politkovskajan kollegat reagoivat uutiseen järkyttyneinä, mutteivät täysin yllättyneinä.

- Meitä painoi jatkuvasti huoli siitä, että jotakin saattaisi sattua hänelle, sanoi Oleg Panfilov lehdistön oikeuksia puolustavan Ääritilanteiden journalismikeskus -järjestöstä.

- Luonnollisesti ensimmäiseksi tulee mieleen, että murha liittyi hänen työtehtäviinsä, kommentoi Vitali Tretjakov Moskovskije Novosti -lehdestä.

Politkovskaja työskenteli pienessä Novaja Gazeta -lehdessä. Lehden päätoimittaja Dimitri Muratov vahvisti aiemmin surmateon ja sanoi, että murha oli tehty iltapäivällä.

Politkovskaja oli vuosikausia arvostellut kärkevästi presidentti Vladimir Putinin hallinnon Tshetshenia-politiikkaa.

Ihmisoikeusjärjestö Demosin edustaja Tatjana Lokshina piti murhaa "tragediana Tshetshenialle".

- Hän oli yksi viimeisiä toimittajia, jotka raportoivat sodasta ja ihmisoikeusrikoksista, Lokshina sanoi lisäten, ettei myöskään Moskovan suosikki Ramzan Kadyrov välttynyt Politkovskajan arvostelulta.

- Hän arvosteli Kadyroviakin. Hän oli yksi harvoista, jotka uskalsivat.

Politkovskaja toi Tshetshenian sodan maailman tietoon

Anna Politkovskaja piti huolen siitä, että Tshetshenian sota tunnettiin maailmalla. Vuonna 1958 syntynyt Politkovskaja niitti kansainvälistä mainetta kriittisillä reportaaseillaan ja kirjoillaan Tshetsheniasta.

Beslanin koulukaappauksen aikana Politkovskaja yritti päästä paikalle neuvottelemaan kaappaajien kanssa. Hänen matkantekonsa kuitenkin keskeytyi myrkytysoireisiin, ja hän syytti myöhemmin Venäjän turvallisuuspalvelua tapahtuneesta. Hän toimi neuvottelijana jo moskovalaiseen teatteriin tehdyn hyökkäyksen aikana vuonna 2002.

Hän kävi kymmeniä kertoja Tshetsheniassa vuodesta 1999 lähtien. Lukuisat raportit ja kaksi kirjaa Tshetsheniasta toivat hänelle useita toimittaja- ja ihmisoikeuspalkintoja - mutta myös monia tappo- ja karkotusuhkauksia.

Kahden lapsen äiti ehti käydä monta kertaa myös Suomessa. Vuoden 2002 joulukuussa hän sanoi Helsingissä, että Tshetsheniassa oli menossa "kansanmurha". Hän torjui presidentti Putinin käsityksen siitä, että sota Tshetsheniassa olisi ohi.

- Tilanne Tshetsheniassa ei ole parantunut vähääkään. Puhdistukset, ihmisten katoamiset, teloitukset ilman tuomioita; kaikki tämä jatkuu entisellään, hän sanoi tuolloin.

Vuotta myöhemmin hän varoitti Suomen-vierailullaan, että Tshetsheniasta oli tulossa "toinen Palestiina", missä vuosia jatkunut verenvuodatus oli omiaan ruokkimaan koston kierrettä ja terrorismia.

Politkovskaja sai useita tunnustuspalkintoja, niiden joukossa Venäjän journalistiliiton ihmisoikeuspalkinnon ja ruotsalaisen Olof Palmen nimeä kantavan palkinnon.

Ystävät Suomessa järkyttyivät

Politkovskajan suomalainen kustantaja ja ystävät ottivat tiedon hänen kuolemastaan järkyttyneinä vastaan. Politkovskajan suomalaista kustantamoa Likeä edustanut ja hyvä ystävä Iida Simes kuuli tapahtumista illalla Frankfurtissa.

- Tämä on niin surullista ja väärin. Anna itse sanoi jo ensimmäisellä vierailullaan Suomessa, että aina hänellä oli pelko, ei vain Tshetsheniassa vaan myös kotona Moskovassa. Yksi hänen isoimpia huoliaan oli huoli hänen aikuisten lapsiensa puolesta, ja he olivat huolissaan äidistään, Simes kertoi STT:lle.

Politkovskaja asui Simeksien luona Kruununhaassa pariin otteeseen Suomessa käydessään. Iida Simekselle hän oli hyvä ja tärkeä ystävä.

- Hän oli tehokas ja ammattitaitoinen ihminen. Hän teki työtä sydämellä ja välittäen. Se välittyi Annasta aina. Myös Venäjällä hän on ollut arvostettu hahmo siksi, että hän otti asiat sydämelleen, Simes kertoo.

"Ei piitannut seurauksista"

Liken edustaja Petri Stenman kuvasi STT:lle vaikeuksia, joita Politkovskajalla oli toimintansa vuoksi ollut Venäjän viranomaisten kanssa.

- Hän ei muun muassa päässyt viisumiongelmien vuoksi Suomeen, kun hänen kirjansa Putinin Venäjä julkaistiin täällä keväällä 2005, kertoo Stenman.

Aleksanteri-instituutin johtaja Markku Kivinen tapasi Politkovskajan puolestaan keskustelutilaisuudessa, jonka instituutti järjesti hänen kirjansa johdosta.

- Politkovskajan kritiikki oli rohkeaa ja sumeilematonta. Hän ei ainakaan varonut sanojaan, eikä tuntunut piittaavan mahdollisista seurauksista. Tämä tuntuu sekä järkyttävältä että huolestuttavalta Venäjän tilannetta ajatellen, sanoi Kivinen STT:lle.

Politkovskajan kirjoista on suomeksi julkaistu Putinin Venäjän lisäksi Toinen Tshetshenian sota vuonna 2003.

(STT-DPA-AFP-Itar-Tass)

Lainaus: Ilta-Sanomat 7.10.2006
http://www.iltasanomat.fi/uutiset/ulkomaat/uutinen.asp?id=1246855Otsikko: Ihmisyyden puolustaja
Kirjoitti: Angeli - Lokakuu 08, 2006, 17:50:46

Lainaus:
Ihmisyyden puolustaja olisi ansainnut Nobelin
Julkaistu: 7.10.2006 22:05

Kirsikka Moring
Helsingin Sanomat

"Tietenkin pelkään!" oli Anna Politkovskajalla tapana vastata, kun ihmettelin hänen rohkeita ja suoraselkäisiä kirjoituksiaan, matkojaan ja kriisityötään äärimmäisen vaikeissa oloissa. Tapasin Annan vuosien varrella usein, kun hän kävi Suomessa.

Oman henkensä kaupalla hän teki työtä Tšetšenian, Dubrovkan teatterikaappauksen tai Beslanin uhrien parissa. "Mitä sitten? Ei ole muuta tietä. En aio suostua kompromisseihin."

Häntä uhkailtiin ja kiristettiin jatkuvasti. Tšetšeniassa hänet pidätettiin 2001. Venäläinen upseeri uhkasi raiskata ja tappaa hänet, vahingoittaa hänen lapsiaan. Tuomioistuimessa upseeri joutui pyytämään anteeksi. Anna kertoo saaneensa häneltä kirjeen: "Anna, elä rauhassa. Minulla ei nyt ole rahaa tarkk'ampujan kivääriin – ei ainakaan kymmeneen vuoteen."

Hän sanoi toivovansa, että useat journalistipalkinnot, joilla läntinen maailma häntä kannusti, olisivat hänen henkivakuutuksensa. Eniten hän pelkäsi omaistensa puolesta – ja päinvastoin. Hänen vanhempansa huokaisivat, kun tiesivät tyttären olevan "turvallisesti" Suomessa.

Jopa hänen lehtensä Novaja Gazetan päätoimittaja pelästyi muutama vuosi sitten ja lähetti toimittajansa turvaan Wieniin. Anna jaksoi olla siellä kolme kuukautta.

Koskaan hän ei voinut lähteä noin vain autollaan töihin. Joka aamu hänen poikansa tutki auton kaikki kolot.

Minäkin opin pelon konkretiaa, kun ajoimme autollani Porvooseen. Anna tarkkaili koko ajan sivupeiliä.

Kun nousimme autosta Porvoon tuomiokirkon edustalla tuhansien jouluvalojen kirjoman kaupungin idylliin, mitä tekikään Anna? Vaikka kuinka sanoin lukitsevani auton, hän vaati ottaa mukaan tietokonesalkkunsa. Novaja Gazetan toimituksen koneissa tiedostoja tärveltiin tai tuhottiin usein. Keneenkään ei voinut luottaa.

Häntä kutsuttiin Venäjän Florence Nightingaleksi, sodassa haavoittuneiden ihmisten pelastusenkeliksi. Anna olisi ansainnut Nobelin rauhanpalkinnon venäläisen toisinajattelijan Andrei Saharovin tapaan uupumattomasta ihmisyyden puolustamisestaan.

Politkovskaja teki työtään toisenlaisessa henkisessä ilmastossa, läpinäkymättömän pimeässä maailmassa.

Lainaus: Helsingin Sanomat 7.10.2006
http://www.hs.fi/ulkomaat/artikkeli/Ihmisyyden+puolustaja+olisi+ansainnut+Nobelin/1135222149820Otsikko: Anna Politkovskajan taustaa
Kirjoitti: Angeli - Lokakuu 08, 2006, 18:16:57

Lainaus:
Maailmalla tunnettu, Venäjällä vaiettu

Julkaistu: 7.10.2006 22:06

Anna Politkovskaja tuli tunnetuksi pienen oppositiolehden Novaja Gazetan tutkivana toimittajana, joka keskittyi ihmisoikeuskysymyksiin ja Venäjän hallinnon väärinkäytöksiin.

Erityisesti hän tuli tunnetuksi rohkeista reportaasimatkoistaan Tšetšeniaan.

48-vuotiaana murhattu Politkovskaja sai työstään useita kansainvälisiä palkintoja, mutta Venäjällä hänestä vaiettiin oman lehden ulkopuolella.

Juutalainen Politkovskaja syntyi New Yorkissa, jossa hänen isänsä toimi Neuvosto-Ukrainan YK-edustajana. Politkovskaja aloitti sosiaali- ja perheasioiden toimittajana, mutta Tšetšenia imaisi hänet otteeseensa, kun hänet lähetettiin tekemään juttuja pakolaisleireiltä ensimmäisen Tšetšenian sodan aikana.

Politkovskajalla on kaksi aikuista lasta, poika ja tytär. Häneltä on julkaistu suomeksi kaksi kirjaa: Tšetšenian toinen sota ja Putinin Venäjä, jota ei ole julkaistu Venäjällä.

JUSSI KONTTINEN

Lainaus: Helsingin Sanomat 7.10.2006
http://www.hs.fi/ulkomaat/artikkeli/Maailmalla+tunnettu+Ven%C3%A4j%C3%A4ll%C3%A4+vaiettu/1135222149827Otsikko: Politkovskajalla näyttöä Tšetšenian kidutuksista
Kirjoitti: Angeli - Lokakuu 09, 2006, 00:43:35

Lainaus:
Politkovskaja valmisteli kirjoitusta Tšetšenian kidutuksista

Julkaistu: 8.10.2006 21:21

Jussi Konttinen
Helsingin Sanomat
REUTERS

PIETARI. Lauantaina murhattu venäläinen toimittaja Anna Politkovskaja valmisteli kirjoitusta kidutuksista ja ihmissieppauksista Tšetšeniassa.

Artikkelin oli määrä ilmestyä maanantaina Novaja Gazeta -lehdessä, mutta Politkovskaja murhattiin puolitoista tuntia ennen kuin hänen piti antaa teksti toimitukseen.

"Juttuun oli tulossa todistajanlausuntoja ja kidutettujen ruumiiden valokuvia", sanoi lehden varapäätoimittaja Vitali Jerushenski.

Materiaali saattaa olla nyt viranomaisten käsissä, sillä tutkijat takavarikoivat lauantaina Politkovskajan tietokoneet.

Novaja Gazeta kirjoitti sunnuntaina verkkosivuillaan, että Politkovskajan murha "saattoi olla Tshetshenian pääministerin Ramzan Kadyrovin kosto tai niiden työtä, jotka haluavat langettaa epäilyn Kadyrovin ylle".

Politkovskaja kirjoitti paljon Kadyrovin osuudesta ihmisoikeusloukkauksiin. Politkovskajan oli määrä toimia todistajana Kadyrovia vastaan nostetussa oikeusjutussa.

Kadyrov ilmoitti tiedottajansa kautta "olevansa järkyttynyt Politkovskajan murhasta".

"Vaikka toimittajan kirjoitukset Tšetšeniasta eivät aina olleet objektiivisia, minun käy vilpittömästi sääli häntä", Kadyrov sanoi.

Kadyrovin mielestä "ei ole syytä esittää olettamuksia murhan tekijöistä ilman todisteita, koska tämä merkitsee asian pohtimista huhujen ja juorujen tasolla".

Pääsyyttäjä Juri Tšaika on ottanut murhan tutkinnan henkilökohtaiseen valvontaansa.

Tutkijoiden kerrotaan pitävän mahdollisena, että murhaaja on jo surmattu.

Murhaaja ei ollut välttämättä ammattitappaja, sillä hän jätti jälkeensä huomattavan paljon jälkiä. Hänestä on muun muassa valvontakameran tallentamaa videokuvaa.

Novaja Gazetan pääomistaja, liikemies Aleksandr Lebedev on luvannut 700 000 euron palkkion murhan selvittämiseen johtavista tiedoista.

Presidentti Vladimir Putin ei ole kommentoinut Politkovskajan murhaa. Korkea-arvoisin lausunnon antanut poliitikko oli duuman varapuhemies Ljubov Sliska, joka piti rikosta "kauheana".

"Hän oli hyvin hankala ihminen monille ja kirjoitti ja puhui sellaista, mistä vallanpitäjät eivät pitäneet", Sliska sanoi.

Lainaus: Helsingin Sanomat 8.10.2006
http://www.hs.fi/ulkomaat/artikkeli/Politkovskaja+valmisteli+kirjoitusta+T%C5%A1et%C5%A1enian+kidutuksista/1135222164451Otsikko: Taustaa Venäjän tapahtumille
Kirjoitti: Angeli - Lokakuu 10, 2006, 10:08:54

Lainaus:
Murha toimii tehokkaana pelotteena muille toimittajille ja toisinajattelijoille

Politkovskaja puhui toisenlaisesta Venäjästä

Anna Politkovskaja, Venäjän omantunnon ääni on vaiennut iäksi. Samaan aikaan Venäjän viranomaiset ovat joillakin paikkakunnilla keskeyttäneet kouluopetuksen georgialaislapsille, ahdistelevat georgialaisia yrittäjiä ja uhkaavat pientä naapurimaataan sanojaan säästämättä.

Politkovskajan väkivaltaista kuolemaa on pakko tarkastella laajemmassa yhteydessä. Presidentti Vladimir Putin, Kaukasian tapahtumat ja Politkovskajan murha muodostavat yhtälön, jossa kyse on Venäjän pyrkimyksestä pysäyttää demokratisoitumisprosessi intressialueillaan.

Erityisen selvästi tämä Venäjän pyrkimys on Kaukasuksella, missä näyttäytyy toisenlainen Venäjä kuin pramean Pietarin valokeilassa. Viimeisin selkkaus sai presidentti Putinin vertaamaan neljän venäläisvakoojan pidätystä Georgiassa 1930-luvun terroriin, jolloin georgialaisen Lavrentin Berijan johtama salainen poliisi tappoi miljoonia ihmisiä. Suhteellisuudentajun puute loukkaa stalinismin uhreja ja kyseenalaistaa Venäjän nykyjohdon historiantuntemuksen. Mutta mistä oikein on kyse?

Georgian presidentti Mihail Saakashvili on tehnyt useaan otteeseen selväksi, että hänen maansa haluaa suuntautua länteen, tulla Naton jäsenmaaksi ja liittyä EU:hun. Venäjälle tämä ei sovi. Georgian suunnan muuttamiseksi ovat Venäjä ja sen asiamiehet Georgiassa käyttäneet laajaa arsenaalia alkaen Saakashvilin leimaamisesta mielenvikaiseksi aina järjestettyihin aseellisiin selkkauksiin.

Näistä viimeisin tapahtui heinäkuussa Georgian ja Abhasian välisessä Kodorin laaksossa, jossa alueen entisen kuvernöörin Emzar Kvitsianin johtama laiton puolisotilaallinen joukko nousi kapinaan Georgian keskushallitusta vastaan uhaten "sisällissodalla", mikäli hallitus yrittäisi riisua Kvitsianin pyssymiehet aseista. Kvitsianin raportoitiin saaneen tukea Abhasiasta ja Venäjältä.

Georgian ulkoministeri Gela Bezhuashvili kertoi puolestaan lokakuun alussa, että presidentti Putin oli tavannut Sotshin lomahuvilallaan Abhasian ja Etelä-Ossetian separatististen alueiden presidentit Sergei Bagapshin ja Eduard Kokoityn, joille hän oli antanut tukensa. Abhasia ja Etelä-Ossetia irrottautuivat Georgiasta 1990-luvun alkupuolella Venäjän armeijan tuella.

Vahvimpiin kiristyskeinoihin on kuulunut kaksi venäläistä tukikohtaa Georgian Akhalkalakissa ja Batumissa, joita Venäjä, lupauksistaan ja solmituista sopimuksista huolimatta, ei ole tyhjentänyt. Seuraava aikamääre vetäytymiselle sovittiin huhtikuussa ja sen mukaan Venäjän on vetäydyttävä tukikohdistaan vuoteen 2008 mennessä. Ei olisi ihme, mikäli Venäjä nykyiseen konfliktiin vedoten lykkääkin vetäytymistään.

Sodalla ja terrorilla yhteiset juuret

Tshetsheenien vastarinnan hiipuminen ei suinkaan ole rauhoittanut Kaukasusta, vaan päinvastoin. Venäjällä riittää nyt tarmoa Georgiaa vastaan. Samalla Venäjä edelleen kiristää sisäistä kuria, vaikka sen verukkeeksi esitetyn Tshetshenian sodan julistetaan olevan jo ohi. Venäjän valuminen takaisin totalitarismiin ei ilmeisestikään johtunut sodan ja terrorismin edellyttämistä turvatoimista, vaan sodalla ja salaperäisillä terrori-iskuilla ovat yhteiset juuret.

Syksyllä 1999 sotaa lietsottiin kerrostaloräjäytyksillä, joita ei koskaan saatu selvitettyä. Tuolloin Rjazanin kaupungissa jäi itse teosta kiinni Venäjän turvallisuuspalvelun iskuryhmä, joka oli vienyt pommeja kerrostalon kellariin. Tapaus selitettiin harjoitukseksi (aidoilla räjähteillä), kerrostalon asukkaat ja paikallinen poliisi palkittiin valppaudestaan. Mysteeristä dokumenttielokuvan tuottanut Boris Berezovski joutui kuitenkin maanpakoon.

Syksyllä 2002 satoja panttivankeja sai surmansa Moskovan teatterikaappauksen surkeassa vapautusoperaatiossa. Politkovskaja oli silloin yhteydessä sieppaajiin, joiden joukossa oli myös FSB:n soluttautuja. Tämä paljastui myöhemmin ja sai surmansa epämääräisissä olosuhteissa pian sen jälkeen.

Venäjällä on viime vuosina kuollut lukuisia tunnettuja opposition edustajia selvittämättömissä helikopteri- ja auto-onnettomuuksissa, oudoissa myrkytyksissä tai tunnistamattomien murhaajien ampumina. Myös Politkovskajan kohdalla epäilykset kohdistuvat Venäjän turvallisuuspalveluun FSB:hen, KGB:n manttelinperijään, jonka kasvatti presidentti Putin itsekin on.

Toinen vaihtoehto on sotilastiedustelupalvelu GRU, johon Georgiasta karkotetut vakoojat kuuluivat. Politkovskaja arvosteli kirjoissaan suorasukaisesti maan salaisia palveluja ja asevoimia korruptiosta, välinpitämättömyydestä ihmisoikeuksia kohtaan sekä yleisestä raakuudesta erityisesti Tshetsheniassa.

Tshetshenian sodan arvostelija

Politkovskaja nousi kuuluisuuteen Tshetshenian sodan myötä. Hän suhtautui hyvin kriittisesti sotaan, jonka Venäjä käynnisti vain kuukausia sen jälkeen, kun presidentti Putin nousi valtaistuimelle.

Tshetshenian sodan motiivina Venäjälle on ollut maantieteellisen yhtenäisyyden vaaliminen. Tässä tavoitteessa Venäjä ei kuitenkaan ole onnistunut, sillä Tshetshenian itsenäisyyspyrkimys on levinnyt myös naapuritasavaltoihin.

Sota Tshetsheniassakin jatkuu Venäjän päinvastaisista vakuutteluista huolimatta. Venäjä saavutti tosin erävoiton kesällä, kun tshetsheenivastarinnan radikaaleinta siipeä johtanut Shamil Basajev kuoli kuukausi sen jälkeen kun venäläisten turvallisuusvoimien onnistui surmata tshetsheenien itsenäisyysmielinen presidentti Abdul Khalim Saidullajev. Tämän tilalle nousi Doku Umarov.

Politkovskaja hankki itselleen varmuudella useita vihamiehiä Moskovan sekurokrattien sekä Venäjän Kaukasiaan asettamien nukkehallitsijoiden parista. Vahva motiivi murhan järjestämiseen voisi olla Tshetshenian venäläismielisten de facto -johtajalla, 29-vuotiaalla pääministerillä Ramzan Kadyrovilla. Ramzanin isä, miehityshallinnon edellinen presidentti Ahmat Kadyrov kuoli toukokuussa 2004 pommi-iskussa, jonka tekijäksi ilmoittautui Shamil Basajev.

Ramzan on noussut Putinin avulla Tshetshenian venäläismielisten johtajaksi ja sivuuttanut nykyisen Moskova-mielisen presidentin Alu Alhanovin. Ramzanin alaisuudessaan toimivat Tshetshenian pelätyimmät "turvallisuusvoimat", ns. "kadyrovsnikit".

Ennen kuolemaansa Politkovskaja valmisteli laajaa artikkelia kidutuksista ja laittomista kaappauksista sekä selvittämättömistä katoamisista. Näiden ihmisoikeusrikosten takana ovat olleet juuri kadyrovsnikit, jotka erään ihmisoikeusryhmän mukaan vastaavat jopa 70-prosenttisesti maassa tapahtuneista murhista, raiskauksista, kidutuksista ja katoamisista. Kadyrov on tietenkin kiistänyt olleensa mitenkään osallinen Politkovskajan kuolemaan ja todennut päinvastoin "vilpittömästi säälivänsä häntä".

Kuuluisuus ei suojannut

Mutta Politkovskajan murhan avainkysymys ei lopulta ole kuka vaan miksi nyt? Murha tuli monelle yllätyksenä siitä huolimatta, että Politkovskaja oli yritetty myrkyttää 2004, kun hän oli matkalla Beslaniin raportoidakseen lopulta katastrofaalisesti päättyneestä koulukaappauksesta. Yllättäen syyllistä Politkovskajan myrkytykseen ei löytynyt, mutta kaikki tietävät, että Venäjä on vaarallinen maa dissidenteille journalisteille, joita on murhattu toistakymmentä Putinin valtaantulon jälkeen.

Politkovskajan uskottiin kuitenkin saavuttaneen kansainvälisen huomionsa ansiosta koskemattomuuden. Hänen surmaamisensa Putinin syntymäpäivänä ei ole sitä julkisuutta, jota Venäjä kaipaa länsimaissa. Toisaalta juuri hänen murhaamisensa, kansainvälisistä reaktioista piittaamatta, toimii tehokkaana pelotteena Venäjän sisällä muille toimittajille ja toisinajattelijoille: "Me tapoimme Politkovskajan, me pystymme vaientamaan kenet tahansa".

Tulipa käsky mistä tahansa, Politkovskaja murhattiin, koska hän puhui toisenlaisesta Venäjästä; Venäjästä, jota ei johdettaisi tsaarin ottein turvallisuuspalvelun avulla; Venäjästä, joka ei uhkailisi, pelottelisi ja alistaisi naapurimaitaan; Venäjästä, joka ajattelisi kansalaistensa parasta eikä pyrkisi pönkittämään illusoorista "Pyhää Äiti Venäjää" kansalaistensa elämän ja terveyden kustannuksella.

Kirjoittaja toimii konfliktien ja terrorismin tutkimusryhmän tutkijana Turun yliopiston poliittisen historian laitoksella.

CHRISTIAN JOKINEN

Julkaistu 10.10.2006 2:33:56

Lainaus: Turun Sanomat 10.10.2006
http://www.turunsanomat.fi/mielipiteet/?ts=1,3:1009:0:0,4:8:0:0:0;4:9:0:0:0;4:139:0:0:0;6:1:0:0:0;4:140:0:1:2006-10-10,104:140:410847,1:0:0:0:0:0:Otsikko: Anna Politkovskajan viimeiset minuutit
Kirjoitti: Angeli - Lokakuu 10, 2006, 10:13:37

Lainaus:
Politkovskajan viimeiset minuutit
10.10.2006 07:04

Moskovan piirisyyttäjän rikosasia numero 376 196: harkittu murha.

Uhri: Novaja Gazeta -lehden toimittaja Anna Politkovskaja.

Epäillyt: nuori, 180-senttinen mies ja noin 30-vuotias nainen.

Tutkijat rekonstruoivat eilen Politkovskajan murhaa minuutti minuutilta hänen kotiosoitteessaan Lesnaja-kadulla Moskovassa.

48-vuotias toimittaja palasi hopeanvärisellä Lada 110 -henkilöautollaan läheisestä Ramstor-supermarketista kello 16.05 paikallista aikaa. Hänellä oli mukanaan viisi kassillista ostoksia.

Kommersant -lehden mukaan Politkovskaja ehti pysäköidä auton ja viedä kaksi kassia ylös asuntoonsa. Tämän jälkeen hän palasi hissillä alas hakemaan loppuja ostoksia, mutta tappaja ehti väliin.

Laiha mies ampui tutkijoiden mukaan Politkovskajaa kahdesti sydämeen, kerran olkapäähän ja lopuksi päähän, kun tämä oli jo kuollut.

Kello oli tuolloin 16.10.

Miliisi epäili jo eilen, että verityön tilaajat ovat saattaneet vaientaa myös murhaajan, koska tämä tallentui turvakamerakuviin Ramstor-supermarketissa ja myöhemmin toimittajan kotitalolla Lesnaja-kadulla.

Kommersantin mukaan tutkijoita kiinnostaa nyt, kuka oli salaperäinen nainen Ramstorissa.

Frunzenskaja Embankmentissa sijaitsevan kaupan valvontakamerat tallensivat murhaajan seurassa olleen noin 30-vuotiaan naisen, joka seurasi Politkovskajaa, kun tämä teki viimeisiä ostoksiaan.

Viranomaiset uskovat, että nainen oli murhaajan apuri. Miliisi etsii molempia henkilöitä.

Anna Politkovskajan ruumiin löysi naapuri kello 16.15. Toimittajan vierestä löytyi murha-ase, jonka sarjanumero oli viilattu näkymättömiin. Viranomaiset uskoivat ensin, että ase on palkkamurhaajien Venäjällä suosima Makarov-pistooli, mutta osa tiedotusvälineistä risti aseen eilen Izh-merkkiseksi.

Kukaan ei kuullut Politkovskajan surmanneita laukauksia, sillä murhaaja käytti äänenvaimenninta.

Lainaus: Ilta-Sanomat 10.10.2006
http://www.iltasanomat.fi/uutiset/ulkomaat/uutinen.asp?id=1247493Otsikko: Nimitämme sinut terroristiksi
Kirjoitti: Angeli - Lokakuu 14, 2006, 07:54:57

Anna Politkovskajan viimeinen haastattelu oli venäläisellä Svobodan radiokanavalla torstaina 5. lokakuuta. Politkovskaja kertoi tekevänsä tutkimusta kidutuksista Kadyrovin vankiloissa Tsetseniassa.

Haastattelussa Anna Politkovskaja syytti Tsetsenian venäläismielistä pääministeriä Ramzan Kadyrovia osallisuudesta murhiin ja kidutuksiin ja sanoi paljastavansa uusia kriittisiä todisteita Tsetsenian julmuuksista. Hän kertoi olevansa myös todistajana yhdessä oikeusjutussa Kadyrovia ja hänen puoluelaisia vastaan.

Viimeisessä kirjoituksessaan "Nimitämme sinut terroristiksi", joka julkaistiin Anna Politkovskajan 7. lokakuuta tapahtuneen murhan jälkeen, Anna Politkovskaja kertoo kidutuksista, joilla tsetseenit pakotetaan tunnustamaan murhia ja terroritekoja, jotta heidät saadaan nimettyä terroristeiksi.

Anna Politkovskaja ei ehtinyt viimeistellä kirjoitustaan, koska hänet itsensäkin tapettiin. Mutta keskeneräisestäkin kirjoituksesta ilmenee hyvin, mistä on kyse. Tsetseniassa tehtaillaan terroristeja tavallisista ihmisistä, jotta heidät voidaan tuomita ja laittaa vankilaan virumaan.

Kidutuskeinot ovat helvetilliset ja julmat. Monia ihmisiä kuolee.

Politkovskajan viimeisessä kirjoituksessa on ote erään Beslan Gadajevin kirjeestä, jossa hän kuvailee, kuinka hänet julmasti kiduttamalla pakotettiin tunnustamaan murhia, joita hän ei ollut tehnyt, koska ei ollut tappanut ketään.

Liitän oheen kirjoitukset, joista tarkemmin näkee, kuinka raa'asta kidutuksesta oli kyse.

- Anna Politkovskaja murhattiin viimein lopulta itsekin, ettei hän voisi kirjoittaa ja paljastaa enempää julmuuksia. Hänet haluttiin vaientaa kertomasta enempää Tsetsenian kansanmurhasta ja ihmisten kärsimyksistä siellä.

On tärkeää jatkaa Anna Politkovskajan työtä ja antaa sille tukensa. Pienet purot yhdistyvät isoksi virraksi, joka ei ole enää tukahdutettavissa.

Tämä ketju olkoon kaikkea mielivaltaa vastaan maailmalla, niin Tsetseniassa kuin muuallakin. Ketjussa "Nimitämme sinut terroristiksi" jatkamme Annan keskenjäänyttä kirjoitusta ja kunnioitamme hänen elämäntyötään kärsivien lähimmäisten auttajana.

Lähteitä:
http://www.hs.fi/ulkomaat/artikkeli/Politkovskajan+viimeinen+kirjoitus+Nimit%C3%A4mme+sinut+terroristiksi/1135222269931
http://www.hs.fi/ulkomaat/artikkeli/Anna+Politkovskaja+kirjoittaa+videomateriaalistaan/1135222269943
http://www.iltasanomat.fi/uutiset/ulkomaat/uutinen.asp?id=1247489Otsikko: Re: Nimitämme sinut terroristiksi
Kirjoitti: Angeli - Lokakuu 19, 2006, 14:55:46

Nimitämme sinut terroristiksi. Ammuitte itse Mainilan laukaukset peruuttaaksenne allekirjoittamanne hyökkäämättömyyssopimuksen ja hyökkäsitte Suomeen. Tavoitteenne oli nielaista Suomi yhdeksi Neuvostoliiton kommuuniksi.

Terrorismillanne tapatitte Suomesta paljon ihmisiä, niin miehiä, naisia kuin lapsiakin, mutta Suomea ette saaneet. Suomi hävisi kuitenkin valheella aloittamanne sodan ja joutui valheenne hintana luovuttamaan Viipurin ja muita alueita. Välirauhan aikana pakotitte Suomen sallimaan päivittäiset kuljetukset Hangon vuokra-alueelle. Ilman provosoimaanne talvisotaa ei olisi ollut jatkosotaakaan, jonka päätteeksi vedätitte maaltamme 300 miljoonaa USA:n dollaria kuudessa vuodessa ja kehtasitte myös pyytää Suomea korvaamaan kaiken luovutetuilta alueilta viedyn ja hävitetyn omaisuuden. Jouduimme siis korvaamaan teille teidän varastamanne omaisuuden, jonka lisäksi veitte Suomelta vielä lisää alueita!

Arvoisa itäinen naapurimme, täytätte kaikki terroristin merkit. Ryöstätte siviileitä, imette kansoja. Olette tehneet sen jo monelle maalle ja yrititte tehdä sen myös Suomelle. Tänä päivänä kärsii Georgia ja Tsetsenia, ettekö koskaan lopeta. Teillä on myös paljon arvokasta kulttuuriperimää, kuten esimerkiksi ikonit, vaalikaa niitä, ja antakaa toistenkin säilyttää oma kulttuurinsa.

Lähteitä:
http://fi.wikipedia.org/wiki/Talvisota
http://fi.wikipedia.org/wiki/Jatkosota#Sotaa_edelt.C3.A4neet_tapahtumatOtsikko: Lasten- ja kansanmurha Tsetseniassa
Kirjoitti: Angeli - Lokakuu 19, 2006, 15:05:47

Olin poissa tolaltani katsottuani Cocan, Tsetsenian kyyhkyn ja Toimittaja on murhattu -dokumentit Yleltä.

Ensimmäisen dokumentin aikaan Tsetseniassa oltiin murhattu jo 35 000 lasta! Näin kuorma-auton lavalla tapettuna monta pientä lasta.

Tsetseniassa jo 13 vuoden ikäisiä poikia riistetään kodeistaan ja tapetaan.

Tämmöinen ansaitsee paljon enemmän huomiota kuin mitä se on saanut, niin paljon huomiota, että kansanmurha loppuu.

Suomikin olisi voinut olla Tsetsenia. Suomessakin haluttiin vapautta ja itsenäisyyttä, samoja asioita, joita Tsetseniassa halutaan. Suomessakin oltaisiin voitu tappaa 35 000 lasta ja enemmänkin.

Emme saa vaieta. Löysin Michael Mooren, Fahrenheit 9/11 -dokumentin ohjaajan nettisivut ja ehdotin Tsetseniasta tehtäväksi yhtä purevaa dokumenttia.

Kirjoittakaa kaikki, jotka kynnelle kykenette. Osoite on: http://www.michaelmoore.com/email/form.php?sbj=news

Jos ette muuta osaa kirjoittaa, kirjoittakaa vain genocide (kansanmurha), Tsetseny (Tsetsenia), 35 000 children killed (35 000 lasta tapettu), Anna Politkovskaja jne. Perille menee.Otsikko: Dokumentti "Toimittaja on murhattu"
Kirjoitti: Angeli - Lokakuu 19, 2006, 15:23:34

Venäjällä on surmattu jo yli sata toimittajaa sen jälkeen, kun Mihail Gorbatshovin julistama sananvapaus astui voimaan vuonna 1986.

Togliattin teollisuuskaupungissa on murhattu kuusi toimittajaa vuoden 1995 jälkeen, Ylen Dokumenttiprojektissa "Toimittaja on murhattu" kerrotaan. Dokumentti seuraa kahden toimittajan, Valery Ivanovin ja Alexei Sidorovin murhia. Sidorov tapettiin jääpiikillä lokakuussa 2003 ja Ivanov ammuttiin autoonsa puolitoista vuotta aiemmin ja molemmat olivat saman lehden toimittajia.

Tutkimukset murhien jälkeen ovat leväperäiset ja molempien kerrotaan saaneensa surmansa aivan tavallisessa katuväkivallassa ammatistaan riippumatta, mitä taas perheenjäsenet ja kollegat eivät usko.

Alexei Sidorovin tapauksessa pidätetään mies, jolla on vankka alibi murhan ajalle. Poliisit ovat kuitenkin leiponeet hänestä murhaajan. Huippujuristikaan ei saanut oikeusistuinta kuulemaan kahta todistajaa, jotka näkivät murhasta vangitun istuvan kahvilassa juuri murhan aikaan monta tuntia.

Paul Jenkinsin ohjaamassa dokumentissa "Toimittaja on murhattu" paljastuukin karuja asioita Venäjän oikeusistuimesta, joka ei ole riippumaton. Järjestäytynyt rikollisuus yltää hallintokoneiston huipulle ja poliisitkin kuuluvat usein mafian piiriin. Tutkimuksia voidaan junailla ja muutella, kuten esimerkiksi Sidorovin murhan tutkimuksia, joissa ei otettu huomioon ensimmäisiä verijälkiä.

Se, että oikeat murhaajat pääsevät kuin koira veräjästä ja syyttömät ihmiset tuomitaan heidän sijastaan, ei ole näköjään mikään ongelma Venäjällä. Ongelma on se, että asioista kirjoitetaan ja korruptiota ja vallan väärinkäyttöä paljastetaan. Sitä eivät paljastusten kohteet siedä ja vaientavat toimittajat - kuten kävi lopulta Anna Politkovskajallekin.Otsikko: Dokumentti "Coca - Tsetsenian kyyhky"
Kirjoitti: Angeli - Lokakuu 19, 2006, 15:27:58

Erich Bergkrautin ohjaama dokumentti "Coca - Tsetsenian kyyhky" pitäisi ehdottomasti näyttää uudestaan parhaimpaan katseluaikaan joskus viikonloppuna.

Dokumentissa Zainap Gašajeva ja Anna Politkovskaja yrittävät vakuuttaa eurooppalaisia poliitikkoja venäläisten suorittamista ihmisoikeusrikkomuksista. Dokumentin nähtyään ihmisoikeusrikkomuksista on varma. Kuoliaaksi tapetut 35 000 lasta eivät voi olla terroristeja.

Terroristeja ovat venäläiset sotajoukot, jotka tappavat Tsetseniassa siviilejä ja riistävät heitä kotoaan.

Terrorismi ei ole ongelmien syy Tsetseniassa. Ongelmana on Tsetsenian halu itsenäistyä, jota venäläiset eivät siedä. Terrorismi maalattiin tekosyyksi tavalla, jonka vain venäläiset osaavat.

Suomikaan ei koskaan ampunut Mainilan laukauksia, vaan Venäjä ampui ne itse ja hyökkäsi Suomeen väittäen Suomen ampuneen. Venäjällä on tapettu paljon suomalaisia, mutta kuolinsyyksi valehdeltu mahatauteja ja muuta höynää.

Ongelma on Venäjä. Katsokoon itseään peiliin. Tavalliset ihmiset Venäjällä kärsivät eikä ihmekään. Mihinkään ei voi luottaa kun kaikkea vääristellään.

Venäjä on diktatuuri, jolla on kivinen tie kansanvaltaan. Tappamalla tsetsenialaisia se ei onnistu.Otsikko: Vaiettu vaino
Kirjoitti: Angeli - Lokakuu 19, 2006, 15:45:23

Euroopan ihmisoikeustuomioistuin on arvostellut Venäjää tsetseeniperheen verilöylyn selvittämättömyydestä. Venäläisjoukot ampuivat viisi saman perheen jäsentä, joista yksi oli raskaana.

Euroopan ihmisoikeustuomioistuin katsoi surmien selvityksessä olleen selittämättömiä viivytyksiä ja että tutkimukset eivät olleet asianmukaisia muutoinkaan.

Tämän ketjun aiemmista viesteistä ilmenee, ettei murhattu tsetseeniperhe ole ollut ainoa ja ettei Venäjällä ihmiset saa oikeutta väärinkäytösten tapahduttua.

Dokumentissa "Toimittaja on murhattu" haastateltiin myös entistä presidentti Gorbatshovia, joka arvosteli esimerkiksi Mihail Hodorkovskin pidätystä ja tuomiota. Hodorkovski on sitä varten vankilassa, että hän on Venäjällä tukenut oppositiota. Syytteet häntä vastaan ovat tekaistuja.

Venäjä on valheen kuningas, joka tapattaa ja kiduttaa kansalaisiaan niin kauan, että he tunnustavat toisten tekemät rikokset. Venäjällä murhataan vaikka kokonaisia kansoja naiset ja lapset mukaan lukien kuten Tsetseniassa on tapahtunut.

Venäjän turvallisuuspalvelu FSB kärrää kerrostalojen kellareihin pommeja saadakseen tekosyyn hyökätä itsenäisyyttä halajavan kansan kimppuun. Vasta jälkikäteen tiedämme totuuden jos ylipäätään tiedämme, niin kuin Mainilan laukauksistakin, jotka Venäjä erehtyi tunnustamaan.

Lähteitä:

http://lotta.yle.fi/motweb.nsf/fabf9f16f4685faf4225688700639112/420ca72f8660880642256b6b00464c44/$FILE/backman0209154ok.html
http://www.iltalehti.fi/uutiset/200610125235455_uu.shtml
http://fi.wikipedia.org/wiki/Mihail_Hodorkovski
http://fi.wikipedia.org/wiki/MainilaOtsikko: Lahtarit siviiliväestön kimpussa
Kirjoitti: Angeli - Lokakuu 22, 2006, 20:35:01

Neuvostojoukkojen itse provosoimien Mainilan laukausten jälkeen neuvostojoukot vyöryivät Suomeen ennen näkemättömällä voimalla. Neuvostojoukkojen vahvuus oli sodan alussa 450 000 miestä ja sodan lopussa jo toista miljoonaa! Sellaisella vääryydellä ja arsenaalilla Suomi jyrättiin.

Jatkosodan aikana Neuvostoliitto lähetti Suomeen myös noin 1400 vakoilijaa, joista noin tuhat oli lentokoneesta laskuvarjolla maahan pudotettuja desantteja ja partisaaneja.

Desantit ja partisaanit lahtasivat Suomen puolustuskyvyttömissä kylissä nimenomaan siviilejä. Monissa taloissa tapettiin koko perhe. Desantit ja partisaanit eivät hyökänneet kyliin, joissa oli tasavertainen tai edes vastustuskykyinen sotilasyksikkö, vaan lahtasivat nimenomaan näitä puolustuskyvyttömiä siviileitä.

Esimerkiksi Kajaanin kampuksen tiedotuslehdessä näistä raukkamaisista terrori-iskuista kerrotaan:

Lainaus:
Partisaanit tappoivat 4.7.1943 Malahvian kylässä neljä saman perheen jäsentä ja samana päivänä Viiangin kyläryhmässä yhteensä 18 saman kylän asukasta, heistä viisi oli lapsia. Vaikka kylää oli puolustamassa 9-miehinen sotilasjoukko, se ei kyennyt estämään noin 30 venäläisen partisaanin yöllistä hyökkäystä, jossa käytettiin raskaita konetuliaseita ja käsikranaatteja.

Poistuessaan venäläiset sytyttivät vielä taloja palamaan, jolloin osa haavoittuneista paloi kuoliaaksi. Venäläisten partisaanien raportissa heidän sanottiin tuhonneen “92 valkosuomalaista, ampumatarvikevaraston, viisi kasarmia ja runsaasti sotamateriaalia”. Kainuussa partisaanit tekivät vielä yhden iskun elokuun 1. päivänä 1944 Suomussalmen Pirttivaarassa. Siinä sai surmansa perheen isä ja hänen vaimonsa haavoittui vaikeasti.


Lieksassa nämä venäläiset terroristit teloittivat kahdeksankuukautisen lapsen ampumalla otsaan. Kaksi marjassa ollutta pikkupoikaa ammuttiin jne. jne.

- Ei ihme, jos Tsetseniassakin on tapettu jo yli 35 000 lasta. Venäjä on sotarikollinen maa, joka kohdistaa tihutyönsä kansainvälisten lakien vastaisesti siviileihin, kuten se aiemmin on tehnyt jo Suomessa ja muuallakin.

Partisaanituhot Suomessa:

http://www.verkkouutiset.fi/arkisto/Arkisto_1998/2.lokakuu/SOTA3898.HTM
http://fi.wikipedia.org/wiki/Neuvostoliiton_partisaani-iskut_Suomeen
http://www.kajaaninyliopistokeskus.oulu.fi/kampuslehti/joulu2004/1204.html
http://www.hs.fi/keskustelu/thread.jspa?sourceStart=10&threadID=34109&tstart=0&start=0Otsikko: Terroristivaltio
Kirjoitti: Angeli - Marraskuu 02, 2006, 11:12:55

Ilta-Sanomat 31.10. kertoo, kuinka Viitasaarelta löytyi asekätkö sankarihaudan arkun päältä. Lukiessani jutun loppuun kyllä minua sieppasi.

Joukko suomalaisia upseereita oli kesällä 1944 varautunut siihen, että Neuvostoliitto miehittäisi Suomen ja varustautui varotoimenpiteenä miehittämisen vastaiseen sissisotaan aseita kätkemällä.

Suomalaiset halusivat puolustaa omaa maataan, mutta niinpä vain 400 asekätkijää rangaistiin itäisen ystävämme painostuksesta.

Asekätkijöistä jopa laadittiin taannehtiva laki niin kuin sotasyyllisistäkin, joiden joukossa ei tietenkään ollut itse sodan aloittaja Neuvostoliitto vaan vain altavastaaja Suomi.

Lähteitä:
http://www.iltasanomat.fi/uutiset/kotimaa/uutinen.asp?id=1259168
http://fi.wikipedia.org/wiki/Asek%C3%A4tkent%C3%A4
http://fi.wikipedia.org/wiki/Sotasyyllisyysoikeudenk%C3%A4yntiOtsikko: Kadotettu luottamus
Kirjoitti: Angeli - Joulukuu 05, 2006, 22:48:42

Andrei Nekrasovin dokumentti Kadotettu luottamus (Disbelief) luotsaa tapahtumia vuoden 1999 kerrostaloräjähdysten tiimoilta. Tanja Morozova-White asuu Milwaukeessa Yhdysvalloissa ja saa sisareltaan Aljonalta tietää heidän kotikerrostalonsa räjähtäneen. Aljona selviää räjähdyksestä, mutta hänen poikaystävänsä ja heidän äitinsä kuolevat niin kuin monet muutkin. Ruumiita kaivetaan rojun seasta, jota yhdeksänkerroksisen talon keskiosastaan romahtamisesta syntyy. Räjähdys tapahtui yöllä, ihmiset olivat menneet jo nukkumaan ja tuhoa syntyi mahdollisimman paljon. Kamera kuvaa niin lasten kuin aikuistenkin ruumiita.

CNN:n kuvaaja ja tuottaja Jeff L. Kinney ihmetteli puskutraktoreiden ilmestymistä paikalle nopeasti ilman kunnollista rikostutkintaa. Päiväys oli syyskuun 9. vuonna 1999.

Kuvauksessa ja ajassa siirrytään jonkin verran eteenpäin. Sergei Špigu, Venäjän hätätilaministeri ei odottanut raunioille enää ketään, vaan moitti kaikkia paikalle tulleita. Kamera kuvaa myös Tanjaa ja tämän siskoa Aljonaa. Aljona ehtii juuri sanoa: "Ehkä kaikki alkaa nyt puhtaalta pöydältä", kun kauempana vahingoittuneen kerrostalon molemmat päädyt räjäytetään yhtä aikaa maanpinnalle. Siskokset säpsähtävät ja alkavat itkeä hervottomina menetettyään loputkin kotitalostaan.

Sitten näemme David Satterin, tutkijan ja Financial Timesin ja Wall Street Journalin entisen Moskovan kirjeenvaihtajan, kirjansa Darkness at Dawn esittelytilaisuudessa. Hän kertoo hieman Venäjän historiasta. Ihmisten työllä hankkimat rahat anastettiin Venäjällä vuoden 1998 vararikossa niin, etteivät ihmiset voineet nostaa pankeista varojaan ja syntyi Moskovan kaupunginjohtajan, Juri Luzkovin, mukaan kapina. Sergei Kirijenko oli Venäjän pääministerinä vuonna 1999. Boris Jeltsin oli Venäjän presidenttinä joulukuun 1999 loppuun.

Jevgeni Primakov, joka oli pääministerinä vuonna 1998, alkoi tutkia korruptiota ja epäkohtia. Tutkintaa johti valtionsyyttäjä Juri Skuratov. Skuratovista saatiin kuitenkin otettua valokuva, jossa hän harrastaa kahden nuoren naisen kanssa seksiä saunassa ja joka kuva esitettiin televisiossa parhaaseen katseluaikaan. Tämän seurauksena Skuratov erotettiin.

Järjestelyistä vastasi FSB:n johtaja Vladimir Putin, joka sanoo nauhalla: "Presidentti, pääministeri ja minä olemme kaikki samaa mieltä. Skuratovin on lähdettävä eläkkeelle." Putinista tuli pääministeri vuonna 1999 ja hän on nykyinen Venäjän presidentti.

David Satter oli Moskovassa tuolloin. "Alkoi liikkua huhuja terroristi-iskuista, joihin nimettäisiin syyllinen ja joiden varjolla julistettaisiin hätätila tai tehtäisiin jotain muuta", hän sanoo.

Putinin suosio nousi kerrostaloräjäytysten jälkeen, toinen Tsetsenian sota alkoi.

David Satter: "Kaikki olisivat hyväksyneet tämän tapahtumasarjan, mutta yhtäkkiä paljastui jotain epäilyttävää."

Nauhalla sanoo NTV:n kuuluttaja: "Rjazanilaisen kerrostalon asukkaat ilmoittivat paikalliselle miliisille epäilyttävästä autosta talon yhden rappukäytävän luona. Miliisipartio löysi kolme säkkiä, joissa oli heksogeenia sisältävää ainetta."

David Satter: "Ryazanissa kerrostalon kellariin oli asetettu pommi. Pommin asettajat havaittiin, ja ripeä asukas hälytti poliisin paikalle. Kun poliisit näkivät sytyttimellä ja ajastimella varustetun pommin, joka oli kiinni talon rakenteissa, he ryntäsivät ulos ja evakuoivat talon, sen jälkeen naapuritalot ja lopulta koko lähiön."

Venäjän sisäministeri Rušailo tiedotti ylpeänä tuolloin terroriteon estämisestä.

David Satter: "Kaupungin puhelinkeskuksen hoitaja keksi kuunnella yleisestä puhelimesta soitettua puhelua."

NTV:n ohjelmassa "Riippumaton tutkinta" 24.3.2000 puhelinkeskuksen hoitaja:

"Ääni kysyi:
'Onko rouva kanssasi?'
'Ei, hän lähtee trollikalla klo 12.'
'Missä auto on?'
'Parkkipaikalla.'
'Hajaantukaa ja poistukaa Rjazanista yksitellen. Joka paikassa on kyttiä.'
Silloin tajusin, että kuuntelin terroristeja."

David Satter: "Paikallinen poliisi jäljitti numeron ja uskoi pääsevänsä pommin asettaneiden tsetseenien jäljille. Poliisien hämmästykseksi puhelinnumero kuuluikin FSB:lle. Hieman myöhemmin poliisi nappasi pommin asettajat, joilla oli FSB:n henkilökortti. FSB otti yhteyttä poliisiin ja vaati heidän vapauttamistaan. Oli selvää, ettei FSB voinut vaieta asiasta, vaan sillä oli oltava jokin selitys."

Nikolai Patrušev, FSB:n johtaja NTV:n ohjelmassa "Riippumaton tutkinta" 24.3.2000: "Kyseessä ei ollut räjähdys. Toiseksi mitään räjähdystä ei estetty. Meidän väkemme teki virheen. Kyseessä oli harjoitus. Säkeissä ei ollut räjähdysainetta, vaan sokeria."

David Satter: "Venäjällä on KGB/FSB-johtoinen hallitus. Niin kauan kuin hallituksen valta-asemaa ei uhata, hallitus on valmis antamaan kansalaisille joitain vapauksia. Se käyttää tarvittaessa provokaatiota lujittaakseen otetta vallankahvasta. Se on varmasti valmis mihin vain tuntiessaan asemansa uhatuksi."

Tanjan sisko, Aljona sanoo: "Haluan kovasti, että rikolliset saadaan kiinni. - Emme ole mitään sätkynukkeja, joilla leikitään sotaleikkejä."

Tanjaa ja Aljonaa asettuu edustamaan asianajaja Mihail Trepaškin, joka sanoo: "Olen valmistunut KGB:n korkeakoulusta. Työskentelin lähes 10 vuotta Lefortovossa. Aloitin nuorempana tutkintatuomarina. Päädyin erityisen tärkeiden juttujen vanhemmaksi tutkintatuomariksi. Erikoistuin taide-esineiden salakuljetustapauksiin ja kansainvälisiin huumeiden salakuljetusjuttuihin."

Mihail Trepaškin: "Lain mukaan ihmisten joukkomittaiseen tuhoon johtaneet rikokset eivät voi olla valtiosalaisuuksia. Tietojen julkistaminen vaikuttaisi siten, että kaikki syylliset saataisiin kiinni."

Kuitenkaan Trepaškin ei saanut lukuisista mapeista tutustua kuin vain yhteen eikä siihenkään kokonaan. Hän ihmettelee myös: "Poliisin piirtämän muotokuvan muuttaminen on outo juttu. Miksi kuvaa on muutettu niin suuresti? Ensimmäinen kuva on tehty usean ihmisen todistuksen voimalla."

Taustoista Trepaškin kertoo näin: "Täällä Moskovassa pidätettiin 1995 ryhmä tsetseenejä, joita johti Radujev, mitä ei pidätyshetkellä tiedetty. Osallistuin itsekin operaatioon, sillä työskentelin siihen aikaan FSK:ssa, Venäjän vastavakoilussa. Moskovassa oleskeli terroristiarmeijan johtajia, jotka tulivat Moskovaan lepäämään ja keräämään varoja. Täysin oikeaksi ei ole todistettu se versio, että terroristien rahoitus tulisi kokonaan ulkomailta. Toki rahoitusta tuli ulkomailtakin. On kuitenkin tietoja siitä, että pääasiallinen rahoitus tuli Venäjältä, ennen muuta Moskovasta. Ryhmään kuului eräs Vladimir Mihailovitš Romanov, jonka tehtävä oli vuokrata toimitiloja. Heidän hallussaan oli käytännöllisesti katsoen alue Punaiselta torilta Dynamolle saakka. Kun yritimme saada heitä ulos Moskovasta, heitä ryhtyi puolustamaan FSB:n nykyinen johtaja Patrušev. Samoin Nikolai Kovaljov ja Mihail Barsukov. Turvallisuuspoliisi ei ollut kiinnostunut näiden terroristiryhmien eliminoimisesta Moskovassa. Syytä siihen voi vain arvailla. Niitä kasvatettiin tulevaisuutta varten. Räjähdyksen jälkeen yksiselitteisesti kaikki Romanovin tunteneet sanoivat, että se oli hänen käsialaansa."

Trepaškin korostaa vielä: "Minua ihmetyttää suuresti, miten kovasti ovat muuttuneet niiden kuvat, jotka julistettiin etsintäkuulutetuiksi. Yksikään ei muistuta sitä kuvaa, joka piirrettiin talon asukkaiden lausuntojen perusteella. - Soitin FSB:hen ja sanoin, että tämä mies muistuttaa kovasti Romanovia. Vuonna 1995 meille sanottiin, että Romanov on jätettävä rauhaan, hän oli ilmeisesti yhteistyössä FSB:n kanssa. Romanov kuoli pian räjähdyksen jälkeen Kyproksella. Hän jäi auton alle."

Dokumentissa Timur Dahkilovin vaimo Lidia kertoo: "Kaikilta Groznyissa syntyneiltä haluttiin ottaa sormenjäljet. Me olemme syntyneet Groznyissa, mutta emme enää edes tiedä, miltä kaupunki näyttää." Lidia itkee monasti haastattelun lomassa ja kertoo, kuinka hänen tekstiilivärjärinä työskentelevä miehensä pidätettiin ja kuinka tätä kidutettiin vangittuna ollessaan. Myös raskaana olleeseen Lidiaan käytettiin julmia henkisen väkivallan keinoja ja hänet uhattiin laittaa lapsineen pahoinpideltäväksi räjähdyksistä suuttuneen väkijoukon eteen. Perhe oli kuitenkin syytön.

Trepaškin kertoo Sergei Jušenkon perustaneen puolueen, jonka yhtenä teemana olisi ollut kerrostalojen räjäytykset. Jušenko ammuttiin.

Tanja kysyy Trepaškinilta: "Eikö teitä pelota? Mitä syvemmälle pengotte tätä asiaa, sen vaarallisemmaksi se saattaa käydä jopa teille itsellenne."

Trepaškin vastaa: "Minä olen oikealla asialla. Työtoverini FSB:stä ja FSK:stä todistavat, että tein sielläkin työni rehellisesti, en pettänyt ketään. Tunnen oloni rauhalliseksi."

Dokumentissa vieraillaan myös Tanjan uralilaisilla juurilla. Tanjan eno, Sergei Mingalev sanoo: "Te tiedätte paremmin kuin minä, mitä näillä räjähdyksillä haluttiin saada aikaan. Kuka sitten oli niiden takana? Jos tekijät olisivat olleet tavallisia tsetseenejä, heidät olisi jo löydetty. Teon takana olivat jotkut korkeassa asemassa olevat, siksi jutun tutkinta kestää näin kauan. Se selviää vasta kun joku kuolee. Mitään ei tapahdu ennen kuin vallanpitäjät vaihtuvat tai Putin heitetään ulos."

Toista mieltä on Tanjan äitivainajan valkovenäläinen ystävä, Aljona Koževnikova, joka sanoo: "En usko, että tsetseenit ovat viattomia uhreja. Kaukasuksen rauha on täysin Venäjän aseiden varassa. Ilman Venäjää he tappaisivat kaikki toisensa."

Dokumentissa Tanja käy tapaamassa Lontoossa myös Ahmed Zakajevia, tsetseenijoukkojen komentajaa ja Tsetsenian varapääministeriä vuodelta 1999, joka asuu maanpaossa. Nauhalla vilahtaa Zakajev ja hänen sanansa: "-- itsenäisyys ja Venäjän joukkojen vetäminen alueelta."

Tanja kysyy: "Olitteko Tsetseniassa syyskuussa 1999?"
Zakajev: "Olin."
Tanja: "Ilmoittiko Tsetsenian hallitus, että se ei räjäyttänyt taloja?"
Zakajev: "Kyllä."
Tanja: "Meille ei kerrottu siitä mitään."

Zakajev: "Me tuomitsimme tuon kauhean terroriteon ja ilmoitimme olevamme valmiit yhteistyöhön, jotta totuus saataisiin selville. -- Hallituksemme teki kaikkensa, ettemme antaisi Venäjälle syytä aloittaa sotaa. Venäjä ja monet muut olivat tunnustaneet hallituksemme. Tiesimme, että sota olisi katastrofi niille, jotka olivat meidät valinneet. Ja Mashadov valittiin presidentiksi juuri siinä toivossa, että uutta sotaa ei tulisi."

Zakajev lisää: "-- Vaikka uskomme eri tavalla, meillä on yhteinen Jumala. Älkää tehkö syntiä syyttämällä tsetseenejä."

Zakajev sanoo Tanjalle vielä: "Tiedättekö, miksi puhutaan juuri tsetseeneistä? Koko ideahan oli juuri siinä, että tsetseenejä syytetään tästä teosta. Jos tekijä olisi ollut joku konkreettinen tsetseeni, hänet olisi voitu tuomita ja juttu olisi saatu päätökseen. Nyt sen sijaan rangaistiin ja tuhottiin 250 000 tsetseeniä. He joutuivat maksamaan teidän henkilökohtaisen tragedianne. -- Kun Venäjän joukot menivät Tsetseniaan ja Dagenstaniin, kansalla piti olla muuta ajateltavaa. Kun pommit tappoivat Groznyissa naisia ja lapsia, venäläiset vahtivat kellareitaan ja heitä kiinnosti vain se, että kukaan ei pääse asettamaan pommia heidän taloonsa. Heitä ei kiinnostanut se, että jossain kaukana tapetaan ihmisiä."

Dokumentissa kuullaan myös Putinia, joka sanoo nauhalla: "Missä uhrit ovat? Se on vain bandiittien ja terroristien propagandaa. Uhreja on vain muutama. Heistäkään kaikki eivät kuolleet pommituksissa, vaan siksi, että olot olivat vaikeat."

Näytetään, kuinka pommituksissa haavoittuu ja kuolee naisia ja lapsia. "Isoisäni makaa tuolla! Setä! Setä!", pieni lapsi itkee ja kirkuu apua. Maassa makaa kuolleena mies, jonka tulenlieskat jaloista joku sammuttaa. Taempana nainen kirkuu ruumiiden äärellä.

Koulussa opettaja sanoo: "Teidän pitää totella vanhempianne ja meitä opettajia, jotta me voimme kasvattaa teistä kunnon ihmisiä, eikä Tsetsenian kansa katoa kokonaan maan päältä." Opettaja purskahtaa itkuun ja peittää kasvonsa, lapset itkevät.

Dokumentin lopputeksteissä kerrotaan vielä seuraavaa:

"Venäjä ei julkaise tietoja Tsetsenian siviiliuhreista, mutta heitä arvellaan olevan yli 100 000."

"Venäjän hallitus lakkautti TV-yhtiö NTV:n, joka näytti dokumentin FSB:n virkailijoista harjoittelemassa pommin asettamista. Ohjelman aineisto takavarikoitiin ja julistettiin salaiseksi 75 vuodeksi."

"Duuman jäsenen Sergei Jušenkon murhan jälkeen tapettiin toinen duuman jäsen Juri Stšekotšihin, joka vaati aktiivisesti vuoden 1999 räjäytysten tutkimista."

"Asianajaja Mihail Trepaškin pidätettiin 22.10.2003, joten hän ei päässyt oikeuteen esittämään uusia todisteita FSB:n osallisuudesta vuoden 1999 tapahtumiin."

Lähde:
Disbelief-dokumentti vuodelta 2004, lainaukset Ylen suomennoksesta.

Linkkejä:
http://www.disbelief-film.com/indexDE.htm
http://www.saunalahti.fi/wtc2001/venaja.htmOtsikko: Venäjällä ilmoitettava kirkossakävijät ja saarnan aiheet viranomaisille
Kirjoitti: Angeli - Tammikuu 11, 2007, 21:29:35

Luin Kotimaa-lehdestä, että huhtikuussa Venäjällä astuu voimaan laki, jossa kirkkojen on luovutettava viranomaisille luettelot kirkossakävijöistä ja saarnojen aiheista. Laki muistuttaa neuvostoajan valvontamentaliteetista, mutta myös vainoista.

Uutinen Kotimaa-lehdessä:

Lainaus:
Kirkossakävijät ilmoitettava Venäjän viranomaisille
Johannes Ijäs
10.01.2007

Ensi huhtikuusta alkaen venäläisten kirkkojen pappien ja eri uskontojen edustajien on ilmoitettava Venäjän viranomaisille kirkossakävijöiden nimet ja saarnojen aiheet. Venäjän uskontotilanteen asiantuntija, Kirkon tutkimuskeskuksen johtaja Kimmo Kääriäinen on hämillään uudesta laista. ”Mennään vielä pidemmälle kuin neuvostoaikana”, hän arvioi.

Myös ortodoksinen kirkko vastustaa

Uusi säännös on yllättänyt Venäjän uskontojen ja kirkkojen johtajat ja palauttanut mieliin neuvostoaikojen vainot. He ovat vaatineet vapautta sen soveltamisesta. Thaddeus Kondrusiewicz, katolisen kirkon arkkipiispa Moskovassa totesi Reutersille: ”Meillä on Moskovassa 27 messua joka sunnuntaina. Miten voin tietää, kuka ottaa niihin osaa ja mitkä ovat näiden ihmisten nimet?”

Myös Venäjän ortodoksinen kirkko on vastustanut uusia määräyksiä Moskovan patriarkaatin puhemiehen Vsevolod Chaplinin suulla: ”Olisi hyvin vierasta laskea jokainen rukoilemassa käyvä henkilö eri seurakunnissa ja luostareissa tai rekisteröidä tarkalleen jokainen lahjoitus.”

Koko kohun taustalla on presidentti Vladimir Putinin viime vuonna säätämä kansalaisjärjestöjä koskeva laki. Se pyrkii valvomaan erityisesti ulkomaisten kansalaisjärjestöjen toimintaa. Kansalaisjärjestöjen on annettava toiminnastaan ja rahoituksestaan tietoja niitä valvovalle valtiolliselle instanssille. Nyt Kremlissä on uutistoimisto Reutersin mukaan alettu tulkita lain koskevan myös uskonnollisia yhdyskuntia.

Lainaus ja lisää asiasta:
http://www.kotimaa.fi/kotimaa/index.php?option=com_content&task=view&id=1256&Itemid=38Otsikko: Venäjän ihmisoikeusrikkomuksista tuomio
Kirjoitti: Angeli - Tammikuu 19, 2007, 11:54:08

Lainaus:
Venäjä tuomittiin ihmisoikeusrikoksesta
18.1.2007 23:51

Euroopan ihmisoikeustuomioistuin totesi torstaina Venäjän valtion syyllistyneen ihmisoikeusrikokseen kahden venäläismiehen kidutustapauksessa Tshetsheniassa.

Kaksi Tshetsheniassa asunutta venäläistä veljestä pidätettiin vuonna 2000. Heitä epäiltiin osallisuudesta kapinallisjoukkojen toimintaan alueella. Epäiltyjä oli kidutettu toistuvasti heidän puoli vuotta kestäneen vankeutensa aikana. Lisäksi he olivat saaneet tavata asianajajansa vain kerran, ja silloinkin poliisivalvonnassa.

Ihmisoikeustuomioistuimen päätös oli yksimielinen. Tuomioistuimeen on tehty arviolta 200 valitusta ihmisoikeusrikoksista Tshetsheniassa.

STT-AFP

Lainaus:
http://www.iltalehti.fi/uutiset/200701185629935_uu.shtml
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 50  Ti 06 Hel 2007, 18:25 (GMT+3)  Aihe: Viime marraskuun 23. päivänä menehtyneestä Litvinenkosta Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
"Litvinenko syytti myrkytyksestä Lugovoita"
6.2.2007 10:33

Britanniassa maanpaossa asuva venäläismiljardööri Boris Berezovski sanoo entisen venäläisvakoilijan Aleksander Litvinenkon syyttäneen myrkyttämisestään Andrei Lugovoita.

Lugovoi oli yksi kolmesta miehestä, jotka Litvinenko tapasi myrkytyspäivänään. Myös Lugovoi on entinen KGB:n agentti.

Britannian yleisradion BBC:n haastattelema Berezovski kertoi Litvinenkon sanoneen hänelle sairaalassa, että epäili Lugovoilla olleen osuutta myrkyttämiseensä. Berezovskin mukaan myös hänen omalta toimistoltaan löydetyn radioaktiivisuuden takana oli Lugovoi. Hän kertoi poliisin löytäneen suurimmat radioaktiivisuuspitoisuudet juuri siitä tuolista, jolla Lugovoi oli istunut vierailunsa aikana.

Berezovski väitti myös, että muuttaessaan Venäjältä Britanniaan vuonna 2000 Litvinenko toi mukanaan yli sata kiloa todistusaineistoa Venäjän turvallisuuspalvelun tekemistä rikoksista.

STT-AFP

Lainaus:
http://www.iltalehti.fi/uutiset/200702065707452_uu.shtml
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 94  Pe 16 Hel 2007, 10:33 (GMT+3)  Aihe: Miehittäjän väkivaltaa Vastaa lainaamalla viestiä

Ei ole itsenäisyyttä halajavan Tsetsenian pullat hyvin uunissa. Vieraan vallan edustaja ja miehittäjä nimittää oman ehdokkaansa "tasavallan" presidentiksi.

Mitä tasavaltaa se on, kun miehittäjä pistää toisen maan tasaiseksi ja riistää jopa 13-vuotiaita poikalapsia kodeistaan?

Tsetseniassa on menossa Venäjän suorittama kansanmurha. Siviiliuhreja arvellaan olevan jo yli 100 000.


Lainaus:
Kadyrov Tshetshenian presidentiksi
15.2.2007 21:32

Venäjän presidentti Vladimir Putin nimitti torstaina Tshetshenian pääministerin Ramzan Kadyrovin tasavallan presidentiksi, kertoivat venäläiset viestimet.

Sitä ennen hän oli hyväksynyt alueen nykyisen johtajan Alu Alhanovin eron tehtävästä. Putin nimitti Alhanovin Venäjän varaoikeusministeriksi.

- Putin harkitsi Alhanovin pyyntöä siirtää hänet toisiin tehtäviin ja allekirjoitti määräyksen nimittää hänet Venäjän federaation varaoikeusministeriksi, kertoi uutistoimisto Interfax.

Moskovan tukemasta Kadyrovista tuli pääministeri viime vuonna. Hän on keväällä 2004 murhatun presidentti Ahmat Kadyrovin poika, jota ihmisoikeusjärjestöt syyttävät muun muassa sieppauksista.

Kadyrov johtaa yksityisiä aseellisia turvallisuusjoukkoja.


STT

Lainaus: Iltalehti 16.2.2007
http://www.iltalehti.fi/uutiset/200702155750696_uu.shtml
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 188  Ti 06 Maa 2007, 13:45 (GMT+3)  Aihe: Mandariinipussi kädessään alas 5. kerroksen rappukäytävästä! Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Venäläistoimittajan kuolintapa kummeksuttaa
6.3.2007 06:59


Venäläisen Kommersant -lehden toimittaja Igor Safronov oli kollegoidensa mukaan jämpti ja optimistisesti elämään suhtautuva entinen sotilas. Ei lainkaan sellainen henkilö, joka hyppäisi kuolemaan ikkunasta.

Safronov löytyi kuolleena moskovalaisen kotitalonsa pihalta viime perjantaina iltapäivällä, ja viranomaiset tutkivat tapausta itsemurhana. Safronovin lehti julkaisi eilen voimakkaan eriävän mielipiteen ja vihjasi, että kuoleman takana on jotain hämärää.

- Kaikki, jotka tunsivat Igor Safronovin, kiistävät väitteen itsemurhasta kategorisesti, Kommersant kirjoitti.

Murhaepäilyksiä lietsoo se, että Safronov, 51, oli useasti ollut turvallisuuspalvelu FSB:n kuulusteltavana epäiltynä valtiosalaisuuksien paljastamisesta.

Moskovski Komsomolets -lehti puki Safronovin kohtalon ihmettelyn suorasukaisiksi sanoiksi.

- Jostain syystä tässä maassa kuolevat ne toimittajat, joista viranomaiset eivät pidä.

Safronov putosi kuolemaan kotitalonsa viidennen kerroksen rappukäytävän ikkunasta. Hänen asuntonsa sijaitsi kolmannessa kerroksessa.

Naapurit eivät kuulleet porraskäytävästä mitään kamppailun ääniä eikä tutkimuksissa ole löytynyt viitteitä mahdollisesta rikoksesta. Outoa on esimerkiksi se, että Safronovilla oli kuolinhyppynsä aikana kädessään pussillinen mandariineja, jotka levisivät pihalle hänen ruumiinsa viereen.

Lähteet: Kommersant, The Moscow Times, Moskovskij Komsomolets, AP, ReutersIS / JARI ALENIUS, ARJA PAANANEN

Lainaus:
http://www.iltasanomat.fi/uutiset/ulkomaat/uutinen.asp?id=1331996
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 544  To 17 Tou 2007, 9:32 (GMT+3)  Aihe: Järkyttävää luettavaa Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Yli puolet Venäjän sotilaskuolemista itsemurhia

17.5.2007 08:01

Yli puolet Venäjän armeijassa tänä vuonna sattuneista kuolemantapauksista on ollut itsemurhia, kertoo torstaina julkaistu raportti.

Kaikkiaan 86 sotilasta teki itsemurhan ja viisi muuta kuoli simputuksen uhrina. Loput Venäjän asevoimissa taistelutehtävien ulkopuolella tapahtuneista 136 sotilaskuolemasta olivat raportin mukaan onnettomuuksia. Venäjän puolustusministeriön raportista kertoi uutistoimisto Interfax.

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin mukaan ruumiilliset hyökkäykset, nöyryyttäminen, hakkaaminen ja raiskaukset ajavat satoja venäläissotilaita itsemurhayrityksiin joka vuosi. Lisäksi tuhannet karkaavat armeijasta.

IS-STT-AFP

Lainaus: http://www.iltasanomat.fi/uutiset/ulkomaat/uutinen.asp?id=1369619
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
epsilonLiittynyt: 18 Tou 2007
Viestejä: 14

Linkki viestiinViesti 550  Pe 18 Tou 2007, 13:56 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Uskomaton uutinen. Kuvaa Venäjän armeijan vakavaa rappiotilaa.
Tai oikeastaan sitä, miten 70 vuoden kommunismi voi rampauttaa
kokonaisen kansakunnan.
_________________
- Alfa ja Omega -
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 601  La 26 Tou 2007, 0:41 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Litvinenko-ohjaaja kertoi murrosta Suomen-kotiinsa

Julkaistu: 25.5.2007 13:35
Päivitetty: 26.5.2007 00:07


CANNES. Venäläisen elokuvaohjaajan Andrei Nekrasovin mukaan hänen Suomen-kotiinsa on murtauduttu. Nekrasov kertoi perjantaina uutistoimisto AFP:lle hänen Lappeenrannan lähellä sijaitsevan talonsa joutuneen "hävityksen" kohteeksi.

Nekrasov sanoi, että hänen talonsa ikkuna oli rikottu ja sen sisällä oli pengottu ja hajotettu kirjoja, kirjeitä ja negatiiveja. Hän sanoi myös olevansa "hieman peloissaan" dokumenttinsa esityksen edellä.

Osittain korjattavana oleva talo sijaitsee kolmisenkymmentä kilometriä Lappeenrannasta länteen syrjäisellä paikalla. Murto tapahtui ennen vappua, ja tapaus on poliisin tutkittavana.

Paikalla käyneiden Nekrasovin suomalaisten ystävien mielestä kysymys saattaa olla muusta kuin tavallisesta murrosta.

Talosta ei viety mitään, mutta arkistoihin oli menty. Arkistoissa oli tiettävästi Nekrasovin dokumenteissaan käyttämää aineistoa.

Nekrasov puhui murrosta Cannesin elokuvajuhlilla, jossa esitetään lauantaina hänen dokumenttinsa "Rebellion: The Litvinenko Case" venäläisagentti Aleksandr Litvinenkon murhasta.

Dokumentti päätetiin ottaa vasta tämän viikon keskiviikkona Cannesin elokuvajuhlien ohjelmistoon.

Brittiviranomaiset päättivät alkuviikosta nostaa syytteen Litvinenkon murhasta entistä Venäjän turvallisuuspalvelun agenttia Andrei Lugovoita vastaan.

Litvinenko tunnettiin Venäjän presidentin Vladimir Putinin ankarana arvostelijansa. Litvinenko nimesi Putinin myös syypääksi kuolemaansa. Venäjä on torjunut kytkökset Litvinenkon murhaan.

Lainaus: Helsingin Sanomat
http://www.hs.fi/kotimaa/artikkeli/Litvinenko-ohjaaja+kertoi+murrosta+Suomen-kotiinsa/1135227516069
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 620  Ti 29 Tou 2007, 16:34 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Hautala haluaa pöydälle arat Venäjä-aiheet

Julkaistu: 28.5.2007 05:24

Helsingin Sanomat


Vihreiden kansanedustaja Heidi Hautala patistaa sanomalehti Kalevassa Suomen valtiojohtoa nostamaan myös arat aiheet, kuten Venäjän opposition ja kansalaisjärjestöjen aseman, esiin keskusteluissa Venäjän pääministerin Mihail Fradkovin kanssa.

Fradkov tapaa tiistaina päiväkäynnillään pääministeri Matti Vanhasen ja presidentti Tarja Halosen.

Puutullien odotetaan nousevan keskeiseksi keskustelunaiheeksi. Hautala toivoo kuitenkin, että Suomen johto myös noteeraisi vierailun aikana jollakin tavalla sen, että Venäjän demokraattinen oppositio tarvitsee tukea.

"Niin kauan kuin Venäjällä ei ole vakaata demokratiaa, voidaan aina odottaa yllätyksiä. On Suomen ja koko EU:n omienkin etujen mukaista yrittää tukea Venäjän demokraattista oppositiota", Hautala toteaa Kalevassa.

Lainaus: Helsingin Sanomat
http://www.hs.fi/kotimaa/artikkeli/Hautala+haluaa+p%C3%B6yd%C3%A4lle+arat+Ven%C3%A4j%C3%A4-aiheet/1135227556928
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 625  Ke 30 Tou 2007, 12:46 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
"Luumäellä oli Litvinenko-materiaalia"
30.5.2007 6:54

Venäläisohjaaja Andrei Nekrasovin mukaan hänen Luumäen taloonsa tunkeutuneet murtomiehet vahingoittivat hänen aikaisempien elokuviensa filminauhoja ja käsikirjoituksia.

Nekrasov kertoo tapauksen yksityiskohtia Etelä-Saimaa -lehdelle antamassaan sähköpostihaastattelussa.

- Talossa oli myös joitakin tulosteita sähköpostikirjeenvaihdostani Litvinenkon kanssa, mutta luonnollisesti minulla oli varmuuskopiot niistä, Nekrasov kertoo.

Venäläisiä tupakantumppeja

Entisen FSB-agentin Aleksandr Litvinenkon murhasta dokumentin ohjannut Nekrasov kertoi murrosta julkisesti Cannesin elokuvajuhlilla. Samalla hän väläytti mahdollisuutta, että murrolla olisi yhteys Litvinenkon kuolemaan.

- Paikallinen poliisi näyttää kertoneen lehdistölle, että syylliset löytyvät paikallisesta juopottelevasta nuorisosta. Minä luotan Suomen poliisiin, mutta minun täytyy sanoa, että löysin venäläisiä tupakantumppeja enkä minä polta.

STT

Lainaus:
http://www.iltalehti.fi/uutiset/200705306171128_uu.shtml
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 626  Ke 30 Tou 2007, 21:22 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Nekrasovin Luumäen-kodin murto käynnistää Litvinenko-dokumentin
28.5. 04:00

ANU PYYHTIÄ


Maailman tämän hetken puhutuin dokumenttielokuva alkaa Luumäeltä.

Tapaus Litvinenko -elokuvassa yksi henkilöistä on dokumenttiohjaaja Andrei Nekrasov. Dokumentin alussa näytetään kuvia ohjaajan Suomen-kodista, johon on murtauduttu ja joka on sekasorron vallassa.

Koti on Luumäellä Husulan kylässä sijaitseva Multialan kartano.

Pietarilainen Nekrasov on omistanut asunnon Luumäellä jo vuodesta 1993 lähtien. Numerotiedustelusta löytyy Nekrasovin nimellä myös puhelinnumero, joka ei kuitenkaan enää ole käytössä. Etelä-Saimaan sähköpostiviestiin ohjaaja ei Cannes-kiireiden vuoksi vastannut sunnuntaina.

Nekrasov on ollut Suomessa julkisuudessa ja kulttuuritapahtumien vieraana etenkin Anna Politkovskajan ja Aleksandr Litvinenkon murhien jälkeen, mutta hänen pitkiä yhteyksiään Suomeen ei ole liiemmin tuotu esiin julkisuudessa.

Andrei Nekrasov on venäläinen pitkän linjan elokuvaohjaaja, joka tunnetaan viime marraskuussa Lontoossa plutonium-myrkytykseen kuolleen Aleksandr Litvinenkon ystävänä.

Tapaus Litvinenko seuraa entistä KGB:n ja FSB:N agenttia ja toisinajattelijaa tämän viimeisiin päiviin asti. Litvinenko oli päätodistaja Nekrasovin 2004 valmistuneessa dokumentissa Epäusko, joka kertoi toisen Tshetshenian sodan syttymisestä.

Entinen agentti kertoi, että sodan sytykkeenä ollutta Moskovan kerrostaloräjähdystä eivät tehneet tshetsheenit vaan Venäjän turvallisuuspalvelu FSB. Tämän jälkeen hän joutui lähtemään maanpakoon.

Nekrasov teki yhteistyötä myös murhatun toimittaja Anna Politkovskajan kanssa.

Pätkiä Tapaus Litvinenkosta esiteltiin Suomessa jo talvella DocPoint-festivaaleilla. Tuolloin mukana ei luonnollisesti ollut kuvia Nekrasovin kotoa, koska murto tapahtui vasta huhtikuussa. Festivaaleilla Nekrasovia emännöi hänen tuttavansa, kansanedustaja Heidi Hautala.

Yksi versio dokumentista on esitetty myös BBC:n kakkoskanavalla jo tammikuussa. Siinä ohjaaja itse kertoi omasta pelostaan ja kokemastaan uhkailusta. Katkelmia tästä käsikirjoituksesta löytyy muun muassa BBC:n internet-sivuilta. Dokumentissa esiintyy myös leski Marina Litvinenko.

Cannesissa Nekrasov otti Suomen-asuntoonsa kohdistuneen murron itse esille lehdistötilaisuudessa.

Dokumentin ensi-ilta oli perjantaina. Ensi kommenteissa sen on kerrottu olevan äärimmäisen kriittinen Venäjän presidenttiä Vladimir Putinia kohtaan.

Poliittisesti kuuman elokuvan esittämisestä Cannesissa kerrottiin vasta keskiviikkona, sen jälkeen kun Britannian viranomaiset päättivät alkuviikosta nostaa syytteen Litvinenkon murhasta Venäjän turvallisuuspalvelun agenttia Andrei Lugovoita vastaan.

Reutersin mukaan Nekrasov itse tiesi elokuvan esittämisestä festivaaleilla jo ennen syytteen nostamista. Hän myös kertoi pelkäävänsä oman turvallisuutensa puolesta elokuvan tullessa julki. Reutersin haastattelussa hän sanoi myös surevansa sitä, että dokumenttia tuskin tullaan esittämään Venäjällä vielä moniin vuosiin.

Nekrasov kirjoitti Helsingin Sanomiin Litvinenkon kuoleman jälkeen artikkelin Kirje ystävän sairasvuoteen ääreltä. Siinä hän sanoo Venäjän nykyhallinnon muistuttavan Stalinin hallintoa.

Lappeenrannan paikallispoliisi tutkii tapausta tavallisena mökkimurtona. Suojelupoliisin Timo Myyryläisen mukaan myös Supo on ollut tietoinen tapauksesta koko ajan, mutta tutkinta tehdään paikallisin voimin eikä Supolla ole kommentoitavaa asiassa.

Sunnuntain Helsingin Sanomissa poliisiylijohtaja Markku Salminen sanoi, että murto on saattanut olla "tutkimus". Tähän viittaa se, että irtaimistoa ei varastettu, ainoastaan rikottu ja tuhottu.

Nekrasov säilytti talossa arkistoaan, koska uskoi Suomen olevan turvallinen paikka. Uutistoimistojen mukaan talossa oli tiettävästi myös aineistoa, jota Nekrasov on käyttänyt dokumenteissaan.

Lainaus: Etelä-Saimaa
http://www.esaimaa.fi/page.php?page_id=5&news_id=200713487655
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 627  Ke 30 Tou 2007, 21:40 (GMT+3)  Aihe: Ilta-Sanomien paperiversiossa tänään Vastaa lainaamalla viestiä

Luin tänään Ilta-Sanomien paperiversiosta mielenkiintoisen jutun. Siinä kerrotaan Novata Gazeta -lehden toimittajien tehneen koko ajan virallisten tutkimusten rinnalla omia tutkimuksiaan. He ovat olleet kuitenkin hiljaa asiasta, mutta erikoislaatuisena henkivakuutuksena kertoneet tietonsa ainakin BBC:lle, sanomalehti La Libertélle Ranskassa ja joku muukin taho oli, jolle jopa epäiltyjen nimet on kerrottu.

Novata Gazetan tutkimuksissa johtolangat päätyivät henkilöihin Tsetsenian hallinnossa ja yhteyksistä Venäjän turvallisuuspalvelu FSB:hen kerrottiin myös.

Sääli ettei juttua löydy nettilehdestä, mutta tämän päivän paperiversiossa on.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 629  To 31 Tou 2007, 16:05 (GMT+3)  Aihe: Anna Politkovskaja: Venäläinen päiväkirja (Like) Vastaa lainaamalla viestiä

Juuri kun ajattelin kirjoittaneeni tästä asiasta jo liikaakin, sain tietää kirjasta, joka on julkaistu Anna Politkovskajan päiväkirjamerkintöjen, muistiinpanojen ja artikkelien pohjalta ja joka seuraa Venäjän tapahtumia vuosina 2003 - 2005.

Asiasta kertoi eilen 30.5. MTV3:n kymppiuutiset, jotka voi katsoa Mainostelevision nettisivuiltakin kohdasta "MTV3 anytime & Netti-tv" klikkaamalla kohtaa "Maksuttomat" ja "Uutiset".

Lähde:
http://www.mtv3.fi/
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 633  Pe 01 Kes 2007, 21:22 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Venäjän poliisi takavarikoi opposition sanomalehden
1.6.2007 15:28

Venäjän poliisi takavarikoi tänään opposition sanomamalehden koko painoksen Pietarissa.

Venäläinen oppositioryhmä Toinen Venäjä oli painattanut 150 000 sanomalehteä, joissa kerrottiin muun muassa opposition järjestämästä Kremlin vastaisesta mielenosoitusmarssista tässä kuussa Pietarissa. Samaan aikaan kaupungissa on Kremlin sponsoroima talousfoorumi.

Kremlin mukaan mielenosoittajat edustavat ääriaineksia. Mellakkapoliisit ovat murtaneet aiemmat opposition mielenilmaukset ja estäneet muun muassa yhden oppositiojohtajan Garri Kasparovin matkan mielenosoitukseen.

- Poliisi takavarikoi koko lehden painoksen painotalon portailta, Toinen Venäjä -ryhmittymän Pietarin edustaja Andrei Dimitrijev sanoi.

- Poliisi sanoi epäilevänsä, että lehdessä oli ääriainesten näkemyksiä ja aikoi lähettää sen tutkimuksiin, jotka voivat kestää 30 päivääkin.

Poliisi ei kommentoinut takavarikointia.

Pietarin kaupungin viranomaiset ovat torjuneet opposition pyynnön saada järjestää mielenilmaus 9. kesäkuuta. Oppositio aikoo nyt uhmata päätöstä.

Toinen Venäjä, joka kampanjoi vapaiden vaalien ja demokratian puolesta, edustaa vähemmistöä Venäjällä. Suurin osa kansasta tukee Vladimir Putinia, jonka on määrä luopua vallasta ensi vuonna.

IL

Lainaus:
http://www.iltalehti.fi/uutiset/200706016182564_uu.shtml
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 699  To 28 Kes 2007, 12:06 (GMT+3)  Aihe: Suomettuminen Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
CIA tutki tarkasti Suomen itäpolitiikkaa
28.6.2007 07:12

Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelun tiistaina julkistamiin salaisiin asiakirjoihin kuuluu myös ainutlaatuinen huippudokumentti Suomesta.

Suomen Neuvostoliiton-suhteita sodan jälkeen vuoteen 1972 käsittelevä 130-sivuinen asiakirja on nimeltään "Suomettuminen" toiminnassa: Helsingin kokemukset Moskovan kanssa.

Syväanalyysi käy tarkasti läpi Suomen politiikkaa amerikkalaisnäkökulmasta. Elokuussa 1972 tehty asiakirja osasi ällistyttävästi ennustaa jopa Urho Kekkosen jatkavan presidenttinä poikkeusmenettelyllä.

Esipuheessa asiakirjan tekijäksi kerrotaan Carolyn Ekedahl. Hän on yhä CIA:ssa työskentelevä pitkäaikainen Neuvostoliitto-asiantuntija.

Julkistetussa asiakirjassa on yhä peitetty eräitä kohtia. Muun muassa Suomen kommunistijohdosta ilmeisesti USA:n suurlähetystölle 60- ja 70-lukujen vaihteessa raportoineen, ilmeisesti viisikirjaimisen kontaktin nimi jää salaisuudeksi.

Valtiotieteen tohtori Jukka Tarkka tutustui asiakirjaan pikaisesti keskiviikkona.

- Kyllä he ovat hirveän hyvin informoituja olleet! Tämän jälkeen on tehty 35 vuotta historian tutkimusta, joka ei muuta tässä piirretystä kuvaa kovinkaan paljon, Jukka Tarkka ällistelee.

Salainen asiakirja analysoi tuolloista suomalaisten itsesensuuria. CIA:n mukaan "suomalaiset tunsivat tulleensa virtuaalisesti liitetyiksi Neuvostoliiton vaikutuspiiriin ja ottivat kurssin, jonka toivoivat säilyttävän heidät itsenäisenä valtiona".

Suomi-muistio on osa CIA:n nyt julkaisemia ns. Caesar-Polo-Esau-dokumentteja. Osoitteen www.foia.cia.gov asiakirjoissa on 11000 sivua tietoa Kiinasta ja Neuvostoliitosta.

Lainaus:
http://www.iltasanomat.fi/uutiset/kotimaa/uutinen.asp?id=1393688
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 733  Ma 16 Hei 2007, 21:25 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Tapaus Litvinenko: todistaja astui esiin
16.7.2007 07:05

Venäjän turvallisuuspalvelun ex-agentti Aleksandr Litvinenko sai tappavan vaarallista polonium-myrkkyä teen joukossa lontoolaisen Millennium-hotellin baarissa.

Baarin esimies Norberto Andrade, 67, väittää eilisessä Sunday Telegraph -lehdessä, että myrkky olisi ruiskutettu pöydässä olleeseen teekannuun, kun hän oli tarjoilemassa drinkkejä Litvinenkolle ja hänen seuralaisilleen.

Marraskuun ensimmäisenä päivänä Litvinenkon kanssa baarissa istuivat ex-agentit Andrei Lugovoi ja Dimitri Kovtun sekä kolmas venäläinen Vjatsheslav Sokolenko.

Andrade kertoi olleensa tuomassa miehille gin & tonic -drinkkejä, kun hänen kulkunsa pöytään estettiin hetkellisesti.

- En nähnyt, mitä tapahtui, mutta minusta se oli tarkoituksellista. En saanut laskettua juomia pöytään. Uskon, että sillä hetkellä myrkky ruiskutettiin pöydässä olleeseen kannulliseen vihreää teetä. Tilanne vaikutti vihamieliseltä, ja jotakin oli tapahtumassa, Andrade kuvaili brittilehdelle.

Elina Valkonen

Lainaus:
http://www.iltasanomat.fi/uutiset/ulkomaat/uutinen.asp?id=1404075
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 746  Pe 20 Hei 2007, 16:10 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Venäjä: Lugovoi saattoi murhata Litvinenkon

Julkaistu: 15:13
STT-AFP


Venäjä pitää mahdollisena, että KGB:n entinen agentti Andrei Lugovoi murhasi Aleksander Litvinenkon. Entinen KGB-agentti Litvinenko kuoli marraskuussa Lontoossa radioaktiivisella poloniumilla myrkytettynä.

Kremlin tiedottajan Dmitri Peskovin mukaan Lugovoi on yksi epäillyistä.

Venäjä puhui perjantaina ensimmäistä kertaa Lugovoin mahdollisesta syyllisyydestä. Aikaisemmin maan syyttäjänvirasto oli puhunut Lugovoista vain todistajana ja poloniummyrkytyksen mahdollisena uhrina.

Lugovoin ympärille on kehkeytynyt Venäjän ja Britannian välejä hiertävä diplomaattinen kriisi. Britannia pitää Lugovoita pääepäiltynä murhasta ja vaatii Venäjää luovuttamaan hänet oikeudenkäyntiä varten. Venäjän mukaan maan perustuslaki estää luovuttamisen.

Maat karkottivat aiemmin tällä viikolla toistensa diplomaatteja kiristyneiden välien vuoksi.

Peskovin mukaan Venäjän syyttäjänvirasto haluaisi Britannialta yksityiskohtaisen selvityksen siitä, millä perusteilla he epäilevät Lugovoita, mutta Lontoo ei ole kaivattua selvitystä antanut.

Lainaus:
Helsingin Sanomat
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 783  Ke 15 Elo 2007, 15:24 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Netissä julkaistu teloitusvideo kuohuttaa Venäjällä

Julkaistu: 14:00

Susanna Niinivaara
Helsingin Sanomat
AFP


Moskova. Venäjällä pidätettiin keskiviikkona nuori mies epäiltynä teloitusvideon esille panemisesta internetiin, uutistoimisto Interfax kertoi nimettömien sisäministeriölähteiden perusteella.

Mies pidätettiin etelävenäläisen Adygejan tasavallan pääkaupungista Maikopista. Miestä ei kuitenkaan epäillä Venäjää alkuviikosta kohahduttaneen videon tekijäksi.

Uutistoimisto Ria Novostin mukaan mies ilmoittautui itse poliisille. Hän on kertonut saaneensa teloitusvideon sähköpostiinsa ja välittäneensä sen eteenpäin Livejournaliin. Miehen kerrotaan olevan kansallissosialistisen ideologian kannattaja.

Noin kolmen minuutin videossa näytetään kuinka kaksi miestä tapetaan metsässä.

Videon teksteissä kerrotaan, että tapettavat miehet ovat kolonialisteja Tadžikistanista ja Dagestanista. Miehet kertovat, että kansallissosialistit ovat heidät pidättäneet.

Miehet seisovat kädet sidottuina ennen teloitusta. Miesten takana seisovaan puuhun on kiinnitetty natsien hakaristiliput. Toinen mies ammutaan ja toiselta katkaistaan kaula.

Naamioidut tappajat kertovat edustavansa Venäjän kansallissosialistista puoluetta (NSPR). Ryhmä kertoo aloittaneensa taistelun mustia kolonialisteja ja Venäjän hallituksessa heitä tukevia vastaan. Videolla kuuluu hevimusiikkia.

Venäjällä kaukasialaisia ja keskiaasialaisia kutsutaan loukkaamistarkoituksessa mustiksi.

Helsingin Sanomat ei ole nähnyt videota kokonaisuudessa, ja siksi tiedot perustuvat osin muiden viestimien kertomaan.

Venäjän tunnetuimpiin kuuluva äärikansallinen järjestö Kansallissosialistinen yhteisö (NSO) on ilmoittanut, ettei sillä ole mitään tekemistä teloitusvideon kanssa.

Videolla tehtyjen tappojen todellisuudesta ei vielä ole täyttä varmuutta. Viharikoksia Venäjällä seuraavan SOVA-keskuksen edustaja Aleksandr Verhovsky kertoi kuitenkin uutistoimisto AP:lle nähneensä useita viharikoksia esittäviä videoita, ja hän piti teloitusvideota aidontuntuisena.

Lainaus:
Helsingin Sanomat
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 793  Ke 22 Elo 2007, 9:38 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Aktivisti pois mielisairaalasta
21.8.2007 07:31

Venäläinen oppositioaktivisti Larisa Arap pääsi eilen pois psykiatriselta klinikalta, jossa häntä pidettiin pakkohoidossa. Ihmisoikeusaktivistien mukaan Arapin sulkeminen laitokseen oli viranomaisten kosto hänen kriittisestä lehtiartikkelistaan.

Arap kuuluu shakkimestari Garri Kasparovin johtamaan Yhdistyneeseen kansalaisrintamaan. Hän paljasti mielisairaaloiden väärinkäytöksiä kesäkuussa - ja joutui heinäkuun alussa itse sairaalaan. Opposition mukaan hänet vietiin väkisin eikä selityksiä annettu.

Tapausta verrattiin jopa neuvostoajan toisinajattelijoiden sortoon. Kansainvälinen huomio kuitenkin auttoi, ja Venäjän ihmisoikeusasiamiehen asettama komissio totesi, ettei perusteita pakkohoidolle ollut.

- Hänen miehensä Dmitri soitti autosta ja kertoi, että he ovat matkalla kotiin, kertoi kansalaisrintaman Murmanskin edustaja Jelena Vasiljeva BBC:lle.

Jari Alenius

Lainaus: http://www.iltasanomat.fi/uutiset/ulkomaat/uutinen.asp?id=1425021
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 800  Ma 27 Elo 2007, 12:49 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Venäjällä syyllisiä myös tehtaillaan ja syyttömiä tuomitaan isompia jehuja suojellessa. Toivottavasti nämä ovat oikeata sorttia.

Lainaus:
Kymmenen pidätetty Politkovskajan murhasta

Julkaistu: 11:41
Päivitetty: 12:32

Reuters–AP–HS


Kymmenen ihmistä on pidätetty toimittaja Anna Politkovskajan murhan vuoksi.

Venäjän pääsyyttäjä Juri Tšaika vakuutti televisiossa presidentti Vladimir Putinille, että tutkimuksissa on edistytty merkittävästi. Hänen mukaansa pidätettyjä vastaan aiotaan nostaa syytteet lähitulevaisuudessa.

Tšaika ei kuitenkaan kertonut tarkemmin keitä pidätetyt ovat.

Venäjän johtoa arvostellut toimittaja ammuttiin lokakuussa 2006 kotitalonsa hissiin Moskovassa.

Monet maat vaativat Venäjää selvittämään murhan mahdollisimman nopeasti.

Lainaus:
Helsingin Sanomat
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 833  To 06 Syy 2007, 21:50 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Aktiivit: Karjalasta vaadittu maksu olisi groteski pila

Julkaistu: 5.9.2007 21:19

Mika Parkkonen
Helsingin Sanomat


Tiedot Venäjän suunnitelmista lihottaa valtion budjettia myymällä Karjala ja Kuriilien saaret tuntuvat erittäin mielenkiintoisilta Karjalan palautusta ajavan ProKarelia –järjestön pääsihteeristä Veikko Saksista.

Venäjän suunnitelmista kertoi maan entinen varaulkoministeri Andrei Fjodorov Argumenti Nedeli –lehdessä viime viikolla. Hänen mukaansa laskelmia tehtiin vuoden 1992 alussa, jolloin Venäjä oli ajautunut syvään taloudellisen ja poliittisen hajaannuksen tilaan Neuvostoliiton romahduksen jälkeen.

Venäjän talousasiantuntijat arvioivat tuolloin, että Karjalasta voisi saada Suomelta jopa 15 miljardia dollaria. Nykyrahassa summa vastaa 13,5 miljardia euroa. Tarjousta Karjalasta ei kuitenkaan koskaan tehty Suomelle, koska maan osien myyminen alkoi tuntua liian vaaralliselta ajatukselta, Fjodorov kirjoittaa.

Saksi ei lämpene ajatukselle, että Suomi maksaisi siltä anastetusta maa-alueesta.

"Ajatus, että uhri maksaisi ryöstösaaliin palauttamisesta, on groteski pila", hän sivaltaa. Saksin mukaan yleisen oikeustajun mukaisesti ryöstäjän tehtävänä on palauttaa omaisuus ja maksaa korvauksia aiheuttamastaan vahingosta, ei toisin päin.

Valtiotieteen tohtori, entinen ulkoministeriön virkamies Jukka Seppinen ei ole yllättynyt siitä, että Karjalan palautus on viime aikoina jälleen noussut esiin monelta taholta.

Seppisen mukaan korkea-arvoinen neuvostodiplomaatti kertoi hänelle Helsingissä elokuussa 1991, että Neuvostoliiton kommunistisen puolueen keskuskomitea halusi keskustella Suomen johdon kanssa luovutetun Karjalan palautuksesta.

Seppinen ei silloin enää ollut ulkoministeriön palveluksessa. Hän kertoo kirjoittaneensa asiasta silloiselle presidentille Mauno Koivistolle ja ulkoministerille Paavo Väyryselle (kesk).

Asiasta kertoi ensin Karelia Klubi -lehti ja sitten Ilta-Sanomat.

Seppinen kertoi Helsingin Sanomille keskustelleensa palautusaikeista kolmen Neuvostoliiton aikaisen venäläisdiplomaatin kanssa.

Nykyinen Venäjän ulko- ja turvallisuuspoliittisen neuvoston johtaja Andrei Fjodorov ei ollut Seppisen lähde. Seppiselle oli myös uutta, että Venäjällä olisi laskettu hinta Karjalalle.

Presidentti Mauno Koivisto on kiistänyt, että tarjousta esitettiin.

Keskiviikkona Koivisto viestitti presidentinkanslian kautta, että hänellä ei ole aikaisempiin lausuntoihinsa mitään lisättävää.

Lainaus:
Helsingin Sanomat
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 865  Ti 25 Syy 2007, 20:57 (GMT+3)  Aihe: Aikamoista rulettia tämäkin 50 km:n pituisine rekkajonoineen Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Suomi vaatii Venäjää puuttumaan heti rekkaruuhkiin

Julkaistu: 16:29
Päivitetty: 20:40

Marjo Valtavaara
Helsingin Sanomat


Liikenne- ja viestintäministeriö vaatii Venäjältä pikaisia toimia itärajan rekkaruuhkien purkamiseksi. Henkilöstön määrää on lisättävä ja rajamenettelyä yksinkertaistettava.

Ruuhkien raja-asemilla ennustetaan pahenevan syksyn mittaan. Pahin suma ajoittunee jälleen joulun tienoille.

Illalla Vaalimaan jono oli jälleen lähellä 50 kilometriä. Imatralla jono venyi kahdeksaan kilometriin ja Nuijamaalla Lappeenrannassa lähelle kymmentä kilometriä.

Rajanylityspaikkojen tilannetta käsiteltiin laajasti, kun kansliapäällikkö Harri Pursiainen ja Venäjän varaliikenneministeri Sergei Aristov tapasivat Pietarissa tiistaina.

Pursiainen piti välttämättömänä, että Venäjä lisää raja- ja tulliviranomaisten henkilöstöä loppuvuodeksi.

”Viime vuonna joulun alla Venäjä lisäsi henkilöstöään. Vetosimme, että näin tapahtuisi myös tänä vuonna. Aristov suhtautui asiaan myönteisesti, mutta täytyy muistaa, että liikenneministeriö ei istu pakan päällä yksin. Tulli on oma itsenäinen hallinnonhaaransa.”

Venäjän rajavalvontaa hoitaa yhä seitsemän eri viranomaista, kun Suomessa viranomaisia on vain kaksi – tulli ja rajavartiosto.

Pursiaisen mukaan Venäjä pyrkii yksinkertaistamaan rajamenettelyään ja vähentämään viranomaisten määrää. Laki asiasta on ollut voimassa vuoden alusta, ja sitä pyritään nyt viemään käytäntöön. Samalla Venäjä aikoo siirtää tarkastuksensa kauemmas rajalta.

Suomi haluaa, että rekkaruuhkia käsitellään uudelleen lokakuussa Suomen ja Venäjän välisissä maantieliikenneneuvotteluissa sekä talouskomission kokouksessa.

Pursiainen ja Aristov jatkoivat myös neuvotteluja Saimaan kanavan uudesta vuokrasopimuksesta. Suomi pyysi Venäjää tekemään virallisen vuokratarjouksen.

Lainaus: Helsingin Sanomat
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 890  Ti 02 Lok 2007, 23:14 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Venäjän kieltämä Tšetšenia-seura hakee apua Suomesta

Julkaistu: 22:37

Jukka Luoma
Helsingin Sanomat


Virallinen asema Suomessa olisi suuri apu Venäjän lakkauttaman kansalaisjärjestön toiminnalle, sanoi Tšetšenian sodan uhrien asiaa ajava toimittaja Oksana Tšelyševa tiistaina Helsingissä.

Venäläis-tšetšenialaisen ystävyysseuran toiminta Venäjällä kiellettiin, koska tuomioistuimet katsovat sen puheenjohtajan Stanislav Dmitrijevskin syyllistyneen äärimmäisyyshankkeiden tukemiseen.

Viime joulukuussa alulle pantu ystävyysseuran rekisteröityminen etenee ja seuran hallitukseen löytyy viranomaisten edellyttämä vakinaisesti Suomessa asuva jäsen, sanoi hanketta avustanut Tšelyševan ystävä Iida Simes. Seuran osoite on nykyisin Helsingin Bulevardilla.

Suomeen lyhyelle käynnille tullut toimittaja Tšelyševa johtaa ystävyysseuran seuraajaksi Venäjällä perustettua Nižni Novgorodin suvaitsevuuden tukemissäätiötä, joka sekin on hänen mukaansa joutunut ahtaalle Venäjän viranomaisten tutkimuspaineessa.

Tšelyševa sanoi uskovansa, että vaikeudet johtuvat kansalaishankkeesta, jossa on kerätty tietoja Tšetšenian sodan ihmisoikeusloukkausten vertaamiseksi sotarikoksiin esimerkiksi entisen Jugoslavian sodissa.

Tšelyševa sanoi olettavansa, että hän ja Dmitrijevski joutuvat rikossyytteeseen, joka koskee ilman lisenssiä kopioitujen tietokoneohjelmien käyttöä. Viranomaiset tekivät elokuussa ratsian ja veivät Dmitrijevskille kuuluneita tietokoneita.

Toimittaja Dmitrijevskille voi tutkimuksista olla vakavia seurauksia, sanoi Tšelyševa.

Äärimmäisyyssyytteistä seurannut ehdonalainen tuomio voi muuttua uuden oikeusprosessin jälkeen ehdottomaksi ja merkitä Dmitrijevskille neljää vuotta vankileirillä, Tšelyševa sanoi.

Ennen muuta Tšetšenian sodan uhreista ja ihmisoikeuksien rikkomuksista raportoinut ystävyysseura oli kooltaan vähäinen järjestö. Tšelyševan mukaan seuraajaan, uuteen Suvaitsevuuden tukisäätiöön kuuluu 11 jäsentä.

Venäjä itse nostatti kuitenkin pienen järjestön maailman uutisiin, kun Venäjän valtuutetut marssivat viime perjantaina ulos Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön Etyjin järjestämästä kokouksesta Varsovassa.

Venäjän edustajat eivät hyväksyneet sitä, että Tšelyševa sai pitää puheenvuoron Etyjin demokratiasta ja ihmisoikeuksista vastaavan toimiston Odihrin järjestämässä kokouksessa. Tšelyševa sanoi, että poistuessaan valtuuskunta jopa otti pöydillään olleen Venäjä-maakyltin mukaansa.

Tšelyševa sanoi Varsovassa Etyj-maiden hallitusten ja monien järjestöjen edustajille, että Venäjän viranomaiset käyttävät terrorismiuhkaa ja terrorismin vastaista lainsäädäntöä kansalaisyhteiskuntaa vastaan.

Lainaus: Helsingin Sanomat
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 911  Su 07 Lok 2007, 2:02 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Kellarista löytyi 30 luurankoa Moskovassa

Julkaistu: 4.10.2007 21:01

Reuters


Moskova. Tsaarinaikaista palatsia remontoineet rakennusmiehet löysivät 34 luurankoa Moskovassa, kertoi poliisi torstaina.

Vainajat ovat todennäköisesti kuolleet Josif Stalinin puhdistuksissa.

Työmiehet löysivät vainajien jäänteet ja ruosteisen pistoolin Šeremetevin suvulle kuuluneen palatsin kellarin alta. Talo sijaitsee vain muutaman askeleen päässä salaisen poliisin päämajasta.

Luurankojen päissä oli luodinreiät, kertoi uutistoimisto Interfax.

Vuosien 1937–1938 puhdistuksissa arvioidaan teloitetun 818 000 ihmistä. Salaisen poliisin arveltiin tappaneen tuhansia päämajansa läheisyydessä sijaitsevissa paksuseinäisissä kellareissa.

Lainaus: Helsingin Sanomat
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 927  Ma 08 Lok 2007, 10:44 (GMT+3)  Aihe: Hyvin on Suomi-ruletti pyörinyt... Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Tutkijat vaativat suomettumisen ajan perusteellista selvittämistä

Julkaistu: 1:20

STT

Lähimenneisyyden johtavat tutkijat haluavat, että suomettumisen aika tutkitaan perusteellisesti. Alma Median Helsingin toimituksen haastattelemista yhdestätoista tutkijasta ja professorista kymmenen on sitä mieltä, että Neuvostoliitolle alistuminen painaa edelleen suomalaista yhteiskuntaa.

Suurin syy on tutkijoiden mukaan se, että 1970-luvulla Neuvostoliittoa ihailleet radikaalit ovat nyt keskeisessä asemassa politiikassa, tieteessä ja tiedotusvälineissä.

Valtio-opin emeritusprofessori Tuomo Martikainen sanoo, että vanhat aktivistit ovat tulppa keskustelulle, koska he välttelevät suomettumisen aikaa puheissaan ja hyväksyvät vähättelevät selittelyt.

Martikaisen mielestä 70-luvun "poliittista alennustilaa" ei ole vielä analysoitu tieteellisesti. Hän ehdottaa esimerkiksi sen tutkimista, miten vasemmistoradikalismi saavutti hetkeksi ylivallan tiedonvälityksen, opiskelijoiden ja kulttuurin verkostoissa.

Suomettumisella tarkoitetaan 70-luvun poliittista kulttuuria, jossa Suomi luopui osasta sananvapauttaan ja itsemääräämisoikeuttaan Neuvostoliittoa miellyttääkseen.

Lainaus: Helsingin Sanomat
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 959  To 18 Lok 2007, 11:38 (GMT+3)  Aihe: Taluttaa, ei taluta, taluttaa... Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Venäjän lähetystö irtisanoutuu Nato-kommenteista

18.10.2007 11:13, päivitetty 18.10. 11:22

Venäjän suurlähetystö sanoutuu irti lähetystöneuvos Vladimir Kozinin esittämistä näkemyksistä Suomen mahdollisesta Nato-jäsenyydestä, kertoo verkkolehti Uusi Suomi.

Lähetystön kakkosmiehen ministerineuvos Sergei Beljajevin mukaan Kozinin mielipiteet ovat hänen henkilökohtaisia näkemyksiään, jotka eivät vastaa Venäjän ulkoministeriön virallista kantaa.

Myös ulkoministeri Ilkka Kanerva (kok.) korostaa, että venäläisdiplomaatin varoitukset Suomen mahdollisen Nato-jäsenyyden vaikutuksista eivät edusta Venäjän virallista kantaa.

Hän muistutti torstaina STT:lle, että näin isoista asioista puhutaan presidenttien ja ulkoministerien kesken.

Sinänsä Kanerva ei ole yllättynyt puheiden sisällöstä. Hän oli kuitenkin kuvitellut, että tämänkaltaisten puheiden aika olisi jo ohi.

Selvää Kanervan mielestä on, etteivät mitkään lähetystöneuvokset anna asemamaalleen ohjeita tv-haastattelussa. Maiden johtajien kesken sen sijaan käydään avointa ja asiallista keskustelua.

- Puhumme suoraan, mutta Suomea ei kukaan taluta, hän tiivisti.

Kanerva oli siten aivan samaa mieltä presidentti Tarja Halosen kanssa, että diplomaatin puheet eivät edusta Venäjän kantaa.

Lainaus: http://www.iltasanomat.fi/uutiset/kotimaa/uutinen.asp?id=1446159
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 984  Su 28 Lok 2007, 12:46 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Lehti:
Litvinenko oli Britannian tiedustelupalvelussa

27.10.2007 8:19

Murhattu ex-venäläisagentti Aleksander Litvinenko työskenteli Britannian tiedustelupalvelussa, brittimedia uutisoi lauantaina.

Sanomalehti Daily Mail kirjoitti nimettömiin lähteisiin viitaten, että Litvinenko on saanut Britannian tiedustelupalvelulta ennen kuolemaansa noin 2 000 punnan (noin 2 850 euron) palkkion kuukausittain.

Venäjän presidenttiä Vladimir Putinia arvostellut Litvinenko kuoli viime marraskuussa radioaktiivisen poloniumin aiheuttamaan myrkytykseen. Hänen murhansa ympärille on kehkeytynyt Britannian ja Venäjän välejä hiertävä diplomaattinen kriisi.

Britannia pitää pääepäiltynä entistä KGB:n agenttia Andrei Lugovoita ja on vaatinut Venäjältä hänen luovuttamistaan oikeudenkäyntiä varten. Venäjä ei ole pyyntöön suostunut, mutta on ilmoittanut pitävänsä Lugovoin syyllisyyttä mahdollisena.

Lugovoi puolestaan itse väitti jo toukokuussa, että Litvinenko työskenteli Britannian tiedustelupalvelulle. Hän piti yhtenä vaihtoehtona, että MI6 olisi murhan takana. Tuolloin Litvinenkon leski Marina Litvinenko tyrmäsi syytökset.

STT-AFP

Lainaus: http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/200710276772396_ul.shtml
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 989  Ma 29 Lok 2007, 21:03 (GMT+3)  Aihe: Aika hyvä mielipide, kannattaa lukea Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Uussuomettumisen aikaanko?

Julkaistu: 25.10.2007

Suomen ja Venäjän suhteet ovat aina olleet herkkä kysymys. Berliinin muurin murtumiseen ja kylmän sodan päättymiseen saakka niistä keskusteltiin liturgioita seuraten. ”Jos jommankumman on väistyttävä, olkoon se sisäpolitiikka”, totesi presidentti Urho Kekkonen.

Ehkä varovaisuus ja vaiteliaisuus olivat tuolloisissa, YYA:n värittämissä olosuhteissa paikallaan. Mutta itsesensuuria muistuttava julkinen keskustelu toi mukanaan suomettumisen käsitteen. Me emme päätä linjastamme itse kysymättä itäisen naapurin mielipidettä, läntinen media totesi.

Nyt tilanne on toinen. Mutta vieläkään emme avoimesti, kuten hyvien naapureitten tulisi, keskustele ongelmistamme. Tuorein esimerkki saatiin, kun uutinen Venäjän suunnittelemasta tutka-asemasta Suursaareen levisi. Kommentteja pyöristeltiin, kerrottiin jopa, ettei armeijamme johdolla ole oikeutta mielipidettä asiasta lausua. Me emme korostaneet edes sitä, kuinka hanke romuttaisi ajatukset Suursaaren kehittämisestä turistikeitaaksi tulevaisuudessa.

Vailla merkittäviä toimenpiteitä olemme olleet myös rekkajonojen osalta. Me suunnittelemme rekkaparkkia omalle puolellemme, vaikka syyt ovat toisella puolen. Emme aseta tietulleja taikka siirry nopeasti sähköiseen tullaukseen, joka poistaisi ongelmat automaattisesti. Jotta olisimme kilttejä ja suututtamatta rajan tuolla puolen lahjusrahaa halajavia virkailijoita!

Entä puutullit? EU on saamaton. Naapurin aiottu jäsenyys WTO:ssa ei merkitse mitään. Entä me itse? Ainoa toimenpide on ollut metsäteollisuuden uutisointi, montako työpaikkaa tullien läpivienti veisi, montako tehdasta jouduttaisiin sulkemaan. Ja samanaikaisesti me rahoitamme venäläishankkeita, päällimmäisenä Pietarin jätevesipuhdistamo, jonka nyt pitäisi olla rikkaan Venäjän tehtävä.

Suomalaisten mahdollisuudet hankkia kesämökki itäisestä Karjalasta tai asunto Viipurista ovat minimaaliset. Lappeenrannan taikka Puumalan seuduilla maat, tontit ja asunnot siirtyvät venäläisomistukseen. Ollaan kuten kantasuomalaiset Ahvenanmaan suhteen: maata ei saada ostaa, mutta rahat kannetaan Ålandsbankeniin.

Natosta ei puhuta. Aiempi valtiojohtomme on kertonut jostakin ihmeellisestä Nato-optiosta, jonka sisältävää paperia kukaan ei ole nähnyt saatikka allekirjoittanut. Ja kansa on Nato-vastainen. Se seuraa johtajiaan, joitten mielipiteisiin se luottaa. Entäpä jos nykyjohto ottaisi avoimen myönteisen kannan? Mitä kansa silloin vastaisi!

Kaikki nämä ovat aiheita, joista tulisi voida avoimesti keskustella ja saada asialliset kommentit myös naapureilta. Se olisi todellista ystävyyttä ja rauhanomaista vuorovaikutusta, epäkohtien poistamista ja epäluulojen karkottamista, mitä luulen hiljaisen enemmistön haluavan!

Eli: tyydytään nyt sitten uussuomettumisen nousuun. Se on tulossa ja se on meille ihan oikein!

Raimo Ilaskivi

Lainaus: http://www.uusisuomi.fi/blogit/raimoilaskivi/uussuomettumisen-aikaanko
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 1181  Su 02 Jou 2007, 14:09 (GMT+3)  Aihe: Aika järkyttävää, eikö vain... Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Kehitysvammainen lapsi riistetään äidiltä

1.12.2007 7:24

Kehitysvammaisina syntyvien lasten asema on Venäjällä kaikkein synkin.

- Pääosa vammaisista asuu edelleen koko elämänsä suurissa laitoksissa. On harvinaista, että kehitysvammainen eläisi kotona kuin kuka tahansa perheenjäsen, järjestöpäällikkö Marjatta Tammisto Kehitysvammaisten tukiliitosta kertoo.

Kun synnytyslääkäri toteaa lapsella Downin syndrooman tai jonkin muun silmin havaittavan vammaisuuden, perinteisen kulun mukaan hän vie vastasyntyneen pois äidin luota ja antaa vanhemmille allekirjoitettavaksi paperin, jolla he luopuvat kaikista oikeuksistaan.

- Vanhemmille kerrotaan, ettei syntynyt lapsi koskaan kehity eikä opi mitään. Valtio ottaa ikään kuin taakan pois ja sulkee lapsen laitokseen.

Useimmiten perheet eivät edes tiedä, mihin laitokseen heidän pienokaisensa on viety; sen on ajateltu lieventävän syyllisyyden taakkaa.

Perinne on neuvostoajoilta, jolloin vammaisia "ei ollut olemassa" - he olivat näkymättömiä, säilöttyinä laitoksiin.

Kohtalona mielisairaala

Vastasyntyneet elävät "pienten lasten kodissa" noin nelivuotiaiksi asti, jonka jälkeen heidät siirretään eteenpäin.

- 16 ikävuoden jälkeen on hyvin epämääräistä, mihin he joutuvat. Usein kai mielisairaaloihin, Tammisto arvelee.

Kehitysvammaisten tukiliitto on yhteistyössä Pietarin vammaisten lasten ja nuorten vanhempainjärjestöjen liiton (GAOORDI) kanssa kouluttanut noin 40 synnytyssairaaloiden lääkäriä kohtaamaan vammaisen lapsen syntymän uudella tavalla.

- Tosiasiahan on, että down-lapsi mitä suurimmassa määrin oppii ja kehittyy, kun hän saa virikkeitä ja vuorovaikutusmahdollisuuksia, Tammisto tähdentää.

Pietarilaisiin lääkäreihin teki erityisen vaikutuksen, kun Suomessa järjestetyllä opintomatkalla kouluttajina toimi suomalaisia kehitysvammaisia.

- He kertoivat omasta elämästään, miten he ovat töissä, kouluttautuneet ja asuvat omissa asunnoissaan. Moni lääkäreistä tunsi syyllisyyttä siitä, että he olivat väärän tiedon varassa katkaisseet siivet heti alkuunsa.

SANNI GRAHN

Lainaus: http://www.iltalehti.fi/venaja/200712016919163_vj.shtml
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 1203  To 06 Jou 2007, 16:31 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Andrei Lugovoi ärtyi IS:n polonium-kysymyksistä

"Olen kyllästynyt näihin, menkää internetiin"


5.12.2007 16:09, päivitetty 05.12. 17:01

Aleksandr Litvinenkon myrkytyksestä epäilty entinen KGB-upseeri Andrei Lugovoi ärtyi silminnähden, kun Ilta-Sanomat kysyi häneltä keskiviikkona poloniumista.

Venäjän parlamentin jäseneksi päässyt Lugovoi piti Moskovassa ensimmäisen lehdistötilaisuutensa duuman vaalien jälkeen yhdessä poliittisen suojelijansa, Vladimir Zhirinovskin kanssa.

- Mikä on teidän oma terveydentilanne nyt, sillä teistä ja perheestännehän löytyi myös poloniumia? Entä osaatteko sanoa, miten polonium-jäljet teihin päätyivät? IS yritti tiedustella Lugovoilta.

Kysymyksen kuullessaan Lugovoi pyöritteli silmiään, piti pienen tauon ja ilmoitti sitten:

- En aio vastata kysymykseen. Olen jo kyllästynyt, sillä olen sanonut kaiken selvästi jo aiemmin. Menkää internetiin, sieltä löytyvät kaikki vastaukseni.

Toimittaja koko päivän kannoilla

Lugovoi perusteli myös, minkä takia hän ei pidä polonium-kysymyksiä enää edes relevantteina.

- Ennen vaaleja kiersin tapaamassa äänestäjiä muun muassa Barnaulissa, jossa minua seurasi yhden päivän ajan brittiläisen Times-lehden toimittaja. Päivän päätteeksi hän myönsi olevansa sokissa, sillä kukaan äänestäjistäni ei ollut kysynyt minulta mitään Litvinenkosta.

- Silloin hän myönsi minulle avoimesti, että ehkä he brittiläiset toimittajat eivät ole ymmärtäneet kaikkea oikein. Tämä on minulle myös jonkinlainen kriteeri, miksi en halua enää näihin kysymyksiin vastata.

Toimittajat tiedotustilaisuuteen valittiin etukäteen

Lugovoi, 41, esiintyi lehdistötilaisuuden aikana huomattavan rauhallisesti ja väläytteli usein poikamaista hymyään. Hänen olemuksestaan ei olisi mitenkään voinut päätellä, että kyseessä on yksi maailman kohutuimmista murhaepäillyistä.

Britannia syyttää Lugovoita Litvinenkon tuskallisesta kuolemasta reilu vuosi sitten ja on turhaan vaatinut presidentti Vladimir Putinin hallintoa luovuttamaan hänet oikeuteen Britanniaan.

Parlamenttipaikan myötä Lugovoi on turvassa oikeusprosesseilta myös Venäjällä, sillä hän sai samalla kansanedustajalle kuuluvan syytesuojan.

Lugovoin lehdistötilaisuus Moskovassa ei ollut kuitenkaan aivan tavallinen info, vaan mukaan päässeet toimittajat seulottiin etukäteen Lugovoin oman turvallisuusorganisaation kautta. Lopullinen ok-ilmoitus hyväksytyille annettiin vasta tuntia ennen tapahtuman alkua.

Zhirinovski varasti loppushow'n

Kun lehdistötilaisuus oli jo päättymässä ja kuvaajat syöksyivät salin edustalle ottamaan lähikuvia, Vladimir Zhirinovski otti vielä itse esille polonium-teeman.

- Suomalainen toimittaja, tulkaa tekin tänne. Vakuututte itsekin, että mitään poloniumia ei ole, Zhirinovski huuteli teatraaliseen tapaansa.

Arja Paananen, Moskova

Lainaus: http://www.iltasanomat.fi/uutiset/ulkomaat/uutinen.asp?id=1462848
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 1204  To 06 Jou 2007, 16:35 (GMT+3)  Aihe: Liian surkeaa "oikeutta" edes kommentoitavaksi... Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Mihail Hodorkovski joutumassa uuteen oikeudenkäyntiin

5.12.2007 18:59

Siperiassa vankeusrangaistustaan kärsivä Mihail Hodorkovski joutunee uuteen oikeudenkäyntiin helmikuussa. Entistä suurliikemiestä vastaan on nostettu uusia syytteitä petoksesta ja rahanpesusta, kertoivat hänen asianajajansa keskiviikkona.

- Syytökset ovat valetta. Ne ovat rikos ihmisoikeuksia vastaan, sanoi kanadalainen asianajaja Robert Amsterdam.

Amsterdamin mukaan Hodorkovskin tuomio voi pidentyä 10-15 vuoteen, jos hänet todetaan syylliseksi.

Hodorkovski pidätettiin vuonna 2003 epäiltynä muun muassa veronkierrosta. Hän on istunut kahdeksan vuoden tuomiostaan puolet.

STT

Lainaus: http://www.iltasanomat.fi/uutiset/ulkomaat/uutinen.asp?id=1462911
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 1208  Pe 07 Jou 2007, 20:02 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Ruumis löytyi uima-altaasta kädet ja jalat sidottuina
Venäläispankkiiri kirjoitti "itsemurhakirjeen" kidutettuna


7.12.2007 10:16, päivitetty 07.12. 10:40

"Olen hyvin väsynyt elämään." Näin luki moskovalaisen pankinjohtajan Oleg Zhukovskin kirjoittamassa jäähyväiskirjeessä. Lisäksi Zhukovski pyysi kirjeessään, ettei hänen kuolemastaan syytettäisi ketään.

Zhukovskin ruumis löytyi torstaina hänen oman kotinsa pihalla olevasta uima-altaasta. Ruumis makasi Kommersant-lehden mukaan altaan pohjalla kädet ja jalat sidottuina.

Tästä huolimatta paikalle saapuneet tutkijat olettivat aluksi Zhukosvkin tehneen itsemurhan, sillä sen puolesta puhui itsemurhakirje. Esimerkiksi uutistoimisto Ria Novostin haastatelema korkea-arvoinen rikostutkija ilmoitti, että kuolinsyy näyttäisi alustavien tutkimusten perusteella olevan itsemurha.

- Ruumiista ei löytynyt väkivallan merkkejä, perusteli uutistoimiston haastattelema miliisilähde.

Kommersant-lehden mukaan tutkijat ovat nyt tulleet kuitenkin toisiin ajatuksiin. Lehden haastattelema pitkäaikainen rikostutkija selvitti johtopäätöksiä näin:

- Olen työskennellyt kaksikymmentä vuotta rikostutkijana ja törmään nyt ensimmäistä kertaa näin eksoottiseen itsemurhaan. Ja toiseksi, omien käsien sitominen ilman ulkopuolista apua ei olisi helppo tehtävä, hän ei sentään ole mikään taikuri Harry Houdini.

Nyt tutkijat epäilevätkin, että Zhukovskia kidutettiin ennen hänen kuolemaansa ja hänet pakotettiin kirjoittamaan jäähyväiskirje hämäykseksi.

Zhukovski työskenteli Vneshtorgbankissa johtajana osastolla, joka vastasi suurasiakkaiden lainoittamisesta. Hän oli valitellut sydänvaivojaan, joten on mahdollista, että varsinainen kuolinsyy on sydänkohtaus kidutuksen aikana.

Lainaus: http://www.iltasanomat.fi/uutiset/ulkomaat/uutinen.asp?id=1463408
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 1209  Pe 07 Jou 2007, 20:06 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Pankinjohtajan kuoli tukehtumalla

7.12.2007 15:24, päivitetty 07.12. 18:17

Venäjän viranomaiset ovat aloittaneet viralliset rikostutkimukset pankinjohtaja Oleg Zhukovskin kuoleman johdosta.

Uutistoimisto Regnumin mukaan kuolemaa tutkitaan murhana. Tiedon vahvisti uutistoimistolle Moskovan hallintoalueen syyttäjänviraston rikostutkintayksikkö.

Komsomolskaja Pravda -lehden mukaan Zhukovskin ruumiinavaus on paljastanut, että hän kuoli "mekaanisen tukehduttamisen" uhrina.

Kommersant-lehden mukaan Zhukovskia olisi kidutettu ennen hänen kuolemaansa asettamalla muovipussi hänen päähänsä.

Lainaus: http://www.iltasanomat.fi/uutiset/ulkomaat/uutinen.asp?id=1463505
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 1214  Su 09 Jou 2007, 2:05 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
"Pankkiiri sitoi itse jalkansa ja kätensä"

8.12.2007 18:10

Venäläisen pankkiirin Oleg Zhukovskin, 55, kuolinsyytutkimukset ovat saaneet jälleen uuden käänteen, sillä nyt rikostutkijat epäilevät hänen tehneen sittenkin itsemurhan.

Talouslehti Kommersant kertoi lauantaina, että Zhukovskin uskotaan sitoneen itse omat jalkansa ja kätensä ja hypänneen sitten uima-altaaseen.

Oletuksen mukaan Zhukovski istui uima-altaan reunalla ja sitoi ensin pakettinarulla molemmat nilkkansa. Tämän jälkeen hän yhdisti siteisiin toisen ranteensa ja kiristi lopulta toisen ranteen pelkän narusilmukan avulla.

- Hän valitsi rikoshistorian tunteman, mutta harvoin käytetyn niin sanotun varman hukuttautumisen, miliisilähde selosti Kommersant-lehdelle.

Ja toisin kuin useat eri välineet kertoivat perjantaina, uima-altaassa sanotaan sittenkin olleen vettä ruumiin löytöhetkellä.

Kommersantin mukaan miliisejä johti aluksi harhaan se, että Zhukovskin nilkoissa ja ranteissa oli syviä hiertymiä ja verenpurkaumia. Tämä viittaisi siihen, että pankkiiri yritti vapautua kahleistaan voimallisesti ennen kuolemaansa.

Ruhjeille on tutkijoiden mukaan olemassa kuitenkin täysin luonnollinen selitys.

- Jouduttuaan veden alle hän taisteli vaistonvaraisesti henkensä puolesta, Kommersant siteerasi tutkijalähdettä.

Lopullista pistettä Zhukovskin kuoleman tutkinnalle ei ole kuitenkaan luvassa pian. Seuraavaksi rikostutkijat aikovat suorittaa kokeen, jossa Zhukovskin ikäiset miehet yrittävät toistaa omien nilkkojensa ja käsiensä sitomisen samaan tapaan kuin pankkiirin siteet olivat.

Rikostutkijat selvittävät myös Zhukovskin jättämän jäähyväisviestin käsialaa tutkien lähinnä sitä, missä mielentilassa se on tehty. Läheiset ovat jo tunnistaneet, että lappunen on pankkiirin itsensä kirjoittama.

Tutkijoita kiinnostaa myös, mikä rooli oli uima-altaan läheltä löytyneellä muovipussilla. Aiemmin oletettiin, että rikolliset tukehduttivat Vneshtorgbank-pankin huippujohtajan juuri sillä.

Zhukovskin kuoleman johdosta käynnistettiin viralliset murhatutkimukset perjantaina. Tutkijoiden mukaan se tehtiin kuitenkin lähinnä siksi, että se mahdollistaa tapauksen perinpohjaisen selvittelyn.

Alustavaan tapahtumien kuvaukseen on kuitenkin jo kirjattu: "Zhukovski päätti elämänsä itse jättäen jälkeensä jäähyväiskirjeen."

Arja Paananen

Lainaus: http://www.iltasanomat.fi/uutiset/ulkomaat/uutinen.asp?id=1463868
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 1220  Su 09 Jou 2007, 13:12 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Pysähdyin tällaisen uutisen äärelle:

Lainaus:
Suomalaisia houkutellaan Viipurin asuntomarkkinoille

Julkaistu: 8.12.2007 21:02

Juhani Saarinen
Helsingin Sanomat


Viipuri. Viipurin Papulanniemen työmaalla käy kuhina, kun niemelle rakennetaan suomalaisyrityksen johdolla uutta asuinaluetta.

Papulanniemeen on määrä valmistua vuoden 2010 loppuun mennessä yli 300 asuntoa. Yli 40 miljoonan investointi on poikkeuksellisen suuri nyky-Viipurissa.

Poikkeuksellista on myös se, että asuntoja kaupataan suomalaisille. Rakennusyritys SRV etsii ostajia Suomesta lehti- ja internet-ilmoituksin.

SRV Russian projektipäällikön Pasi Turkulaisen mukaan suurimman osan ostajista odotetaan olevan viipurilaisia, mutta asunnoista on tullut paljon kyselyitä myös Suomen puolelta.

"Oletusarvo on ollut, että asunnoista kiinnostuvat henkilöt, joilla on ollut jotain siteitä Viipuriin", hän sanoo. Myös tukikohtaa etsivien suomalaisten liikemiesten toivotaan kiinnostuvan.

Betonipintaisten asuntojen lähtöhinta on 1 950 euroa neliöltä, ja viimeistely nostaa hintaa ainakin runsaalla 500 eurolla. Samalla neliöhinnalla saa Suomesta uuden asunnon pääkaupunkiseudun laitamilta.

Tähän mennessä suomalaiset ovat ostaneet vain vähän asuntoja rajan tuntumasta Venäjältä. Ostamisen riskit ja rähjäiset asunnot eivät ole houkutelleet suomalaisia.

Tilanne voi muuttua, sillä Karjalankannaksella alkaa vähitellen olla tarjolla tasokastakin asumista. Turkulainen arvioi, että Moskovassa ja Pietarissa jyllännyt rakennusbuumi on leviämässä myös Viipuriin.

Buumi näkyy hinnoissa. Viipurilaisen Projekt AKB -rakennusyrityksen myyntijohtaja Igor Bereznov kertoo, että uusien, venäläiseen tapaan viimeistelemättömien kerrostaloasuntojen neliöhinta alkaa vajaasta 1 500 eurosta.

Bereznovin mukaan kaupungilla on kunnianhimoisia suunnitelmia vanhan kaupungin kunnostamiseksi. Kaupunki on lunastanut oikeudessa muutamia taloja omistajilta, jotka ovat jättäneet kiinteistöt ränsistymään.

"Seuraavan viiden vuoden aikana Viipurissa tullaan näkemään suuria muutoksia. Sen jälkeen kaupungin keskustassa ei ole juuri tuhoutuneita rakennuksia", hän lupaa.

Projekt AKB on kunnostanut linnaa vastapäätä sijaitsevan Weckrothin talon. Hinta on kova: viimeistelemättömän asuinneliön hinta on 4 300 euroa. Talon 18 asunnosta on mennyt kaupaksi neljä.

Pasi Turkulainen luottaa, että Papulanniemen asunnoille löytyy ostajia. He ovat Turkulaisen mukaan "tavallista porukkaa", mutta ihan tavallinen asuinalue niemestä ei taida kuitenkaan tulla.

"Paikallisten ostajien puolelta on tullut kyselyitä, voitaisiinko niemi aidata."

Lainaus: Helsingin Sanomat

- Ja kuinka ollakaan, tulin lukeneeksi myös seuraavan mielipiteen kirjoituksen perästä:

Lainaus:
Älkää!
Mikko N. | 8.12.2007 21:36

Älkää ostako, jos rahaa ei todella ole törsättäväksi asti. Omaisuuden suoja Venäjällä on nolla. Näiden asuntojen ostajat ostavat venäläisten sodassa ryöstämää maaomaisuutta, mikä kertoo paljon siitä, miten paljon voi ajatella venäläisten kunnioittavan uusiakaan omistussuhteita.

Minä tahansa hetkenä voi Venäjän hallintotapa muuttua tai Putinille sopia uudet ratkaisut ja asunnot ja kaikki Venäjältä ostettu kiinteä omaisuus konfiskoida ja kansallistaa heidän omiin tarkoituksiinsa. Jos Suomen ja Venäjän välit muuttuvat vähääkään kireämmiksi, saattaa Venäjällä olla intressejä myös kieltää vakituista suomalaisasutusta rajan läheisyydessä.

Lainaus: HS-keskustelu

- Taidan olla samaa mieltä...
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Pentti NaumanenLiittynyt: 02 Hel 2007
Viestejä: 361
Paikkakunta: Ahlainen

Linkki viestiinViesti 1283  To 27 Jou 2007, 21:36 (GMT+3)  Aihe: On taas pelattu.... Vastaa lainaamalla viestiä

Venäläistä rulettia on pelattu tänään Pakistanissa.
_________________
Terveisin

Pentti Naumanen
Ahlainen
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Käy lähettäjän sivustolla
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 1543  Pe 25 Tam 2008, 1:10 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Ihmisoikeustuomioistuin määräsi Venäjälle sakkoja kidutuksesta

24.1.2008 16:24

Murhajutun todistajaksi kutsuttu nainen raiskattiin useita kertoja poliisiasemalla.

Euroopan ihmisoikeustuomioistuin määräsi torstaina Venäjän maksamaan 80 000 euron korvaukset 28-vuotiaalle naiselle ja 26-vuotiaalle miehelle, jotka joutuivat poliisin mielivallan uhreiksi.

Nizhni Novgrorodista kotoisin oleva nainen raiskattiin useita kertoja poliisiasemalla, jonne hänet oli kutsuttu todistajaksi murhajutussa. Samaisessa jutussa todistajaksi kutsuttu mies puolestaan hakattiin pahasti.

Tuomioistuin syytti Venäjän viranomaisia myös siitä, ettei kumpaakaan tapausta tutkittu kunnolla eikä syyllisiä tuotu oikeuden eteen.


STT-DPA

Lainaus: http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/200801247146516_ul.shtml
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Pentti NaumanenLiittynyt: 02 Hel 2007
Viestejä: 361
Paikkakunta: Ahlainen

Linkki viestiinViesti 1547  Pe 25 Tam 2008, 11:20 (GMT+3)  Aihe: Rulettia pelataan nyt vaaleissa.... Vastaa lainaamalla viestiä

Venäläistä rulettia pelataan nyt presidenttivaaleissa.

Tulee olemaan hyvin mielenkiintoista seurata kuinka Venäjän seuraava ns. päämies valitaan Putinin oikeaksi kädeksi.
_________________
Terveisin

Pentti Naumanen
Ahlainen
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Käy lähettäjän sivustolla
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 1634  To 14 Hel 2008, 15:44 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Neuvostoliitto oli Renny Harlinin Jäätävän Poltteen kiellon takana

13.2.2008 12:34

Renny Harlinin ja Markus Selinin filmiurat aloittanut Jäätävä polte -elokuva kiellettiin 1986 Neuvostoliiton suurlähettiläs Vladimir Sobolevin painostuksen vuoksi.

Neuvostoliiton virallisesta valituksesta kerrotaan ensi kertaa Juhani Suomen uudessa kirjassa Kohti sinipunaa.

Tähän asti on luultu, että sensuurin takana olivat suomalaiset elokuvatarkastajat. He ovat väittäneet aikanaan tehneensä kieltopäätöksensä itsenäisesti.

Eksyneitä amerikkalaispoikia kidutetaan elokuvassa neuvostovankilassa.

Suomalaislehdistä elokuvasta tietoja saanut Vladimir Sobolev ilmoitti Suomen ulkoministeriölle, ettei elokuvan esittäminen vastaisi "maidemme johtajien lausuntoja, joiden mukaan ystävyyttä, luottamusta ja hyvää naapuruutta maidemme välillä on edelleenkin kehitettävä".

Sobolev otti asian esiin ensin ulkoministeriön alemman virkamiehen kanssa. Tämä siirsi asian ulkoministeri Paavo Väyryselle.

Väyrynen korosti vastauksessaan Soboleville, että asiaan puuttuminen saattaa aiheuttaa enemmän vahinkoa kuin filmin esittäminen. Sobolev kuitenkin "toivoi toimenpiteitä asiassa".

Samaan aikaan filmin seisottaminen elokuvatarkastamossa alkoi herättää julkisuudessa huomiota.

Neuvostovalitusten vuoksi ulkoministeriön alivaltiosihteeri Klaus Törnudd kävi tarkastamossa katsomassa elokuvan. Hän laati muistion, jossa ei vaatinut kieltämistä.

Juhani Suomen kirjan mukaan Klaus Törnudd suositteli leikkauksia ja korkeaa veroluokkaa. Elokuvatarkastamo kuitenkin päätti yllättäen kieltää koko filmin.

Tammikuussa 1986 annetun päätöksen mukaan filmi kiellettiin "raaistavana ja ulkopoliittisesti arveluttavana". Tarkastajat väittivät toimineensa itsenäisesti.

Päätös poiki valituskierteen. Maaliskuussa 1986 päätöstä muutettiin niin, että filmi kiellettiin enää vain raaistavana.

Tarkastajista puolet, joukossa mm. Suomen Sosialidemokraatin kolumnisti Aimo Kairamo, vaati kuitenkin yhä kieltämistä myös ulkopoliittisin perustein.

Filmi saatiin pahasti leikeltynä Suomen teattereihin vasta joulukuussa 1986.Ohjaaja Renny Harlin käytännössä pakeni Suomesta tapahtuneen jälkeen.

Jäätävästä poltteesta tuli hänen elokuvallinen käyntikorttinsa, jolla hän pääsi Hollywoodiin.Tuottaja Markus Selin on ällistynyt kuullessaan IS:lta Neuvostoliiton käskystä.

Markus Selin menetti elokuvan kieltämisen myötä koko omaisuutensa ja ajautui rahavaikeuksiin, joita on paljon uutisoitu.

Kyse ei ollut markkinatempusta. Selin ja Harlin omistivat vain Suomen esitysoikeudet. He menettivät miljoonia silloisia markkoja.

- Tyrmistyttävää! He siis määräsivät, mitä täällä sai tehdä. Ei ole hauska kuulla olleensa pelinappula muiden jutuissa, Markus Selin sanoo IS:lle.

Selinin mukaan Neuvostoliiton puuttumisesta asiaan oli aikanaan huhuja, mutta he eivät niihin voineet luottaa.

- Eihän me uskottu, että joku suuttuisi sadusta, kun maailma oli silloin täynnä Rambo-elokuvia! Tämä kertoo varmaan siitä ajasta aika paljon, Selin toteaa.

- Minulta meni kaikki. Sinänsä tämä avaa uutta perspektiiviä, kun tavallaan lähdennäisiä noilta ajoilta on yhä oikeudessa. Siihen suuntaan saa siis lähettää laskun?

Elokuvatarkastamon johtaja Jerker A. Eriksson myönsi vasta 1991 IS:ssa, että Jäätävän poltteen suhteen "olimme ehkä väärässä".


Juha-Pekka Tikka

Lainaus: http://www.iltasanomat.fi/viihde/uutinen.asp?id=1487967

Kommentti: Aika törkeä juttu. Neuvostoliiton painostuksesta elokuva kiellettiin, ja sitten leikattiin torsoksi. Selin ja Harlin menettivät miljoonia markkoja; Seliniltä meni koko omaisuus ja Harlin painui Amerikkaan. - Vladimir Sobolev oli ilmoittanut, ettei elokuvan esittäminen vastaisi "maidemme johtajien lausuntoja, joiden mukaan ystävyyttä, luottamusta ja hyvää naapuruutta maidemme välillä on edelleenkin kehitettävä" - ja Suomessa tietty nöyristeltiin, kumarrettiin oikein maahan saakka.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Pentti NaumanenLiittynyt: 02 Hel 2007
Viestejä: 361
Paikkakunta: Ahlainen

Linkki viestiinViesti 1641  To 14 Hel 2008, 17:47 (GMT+3)  Aihe: uusi tilaisuus Vastaa lainaamalla viestiä

Meillä on taas tilaisuus valita Venäjälle uusi presidentti. Putin ei ole ehdolla, mutta hittojako me siitä välitämme! Äänestetään mies uudelleen naapurimaan johtajaksi!
_________________
Terveisin

Pentti Naumanen
Ahlainen
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Käy lähettäjän sivustolla
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 1680  La 23 Hel 2008, 17:39 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Venäjän pääministeri: Rekkajonot johtuvat häpeämättömästä korruptiosta

19.02.2008 19:33, päivitetty 19.02. 20:08


Venäjän ja Suomen rajan rekkajonot ovat kiinnittäneet Venäjällä myös pääministeritason huomion. Pääministeri Viktor Zubkov valitteli tiistaina vuolaasti maansa länsirajalla rehottavaa korruptiota ja muuta talousrikollisuutta.

- Läntisiltä naapureiltamme vie kuusi minuuttia hoitaa yhden auton rajamuodollisuudet, kun meidän puolellamme se vie kuusi tuntia. Missä vika? Häikäilemättömässä ja häpeämättömässä korruptiossa, syytti Zubkov uutistoimisto Interfaxin haastattelussa.

Zubkov myönsi rajanaapurien kritisoivan pitkiä rekkajonoja täysin aiheesta.

Jonot niin Suomessa kuin Virossa ovat viime aikoina venyneet pahimmillaan kymmenien kilometrien mittaisiksi. Zubkovin mukaan samat ongelmat vaivaavat satamia.

- Kontit voivat jämähtää satamaan päiväkausiksi ellei lahjuksia kuulu. Emme voi puhua yrityselämän kehityksestä jos tällainen jatkuu, hän sanoi.

Zubkov arvioi, että korruption takia valtio menettää vuosittain satoja miljoonia euroja.

STT

Lainaus: http://www.iltasanomat.fi/uutiset/kotimaa/uutinen.asp?id=1490610
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 1702  Ti 26 Hel 2008, 11:52 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Timo Soini: Maiden myynti venäläisille on lopetettava

25.02.2008 06:26

Perussuomalaisten puheenjohtajan Timo Soinin mielestä Suomessa on lainsäädännöllä lopetettava tonttien ja kiinteistöjen myynti EU:n ulkopuolisille maille - eli venäläisille.

- Sellainen vastavuoroisuusperiaate pitäisi olla, että jos suomalaiset eivät saa ostaa kyseisestä maasta kiinteistöjä ja maata, niin eivät hekään saisi ostaa täältä. Vuokrata kyllä voi, mutta ei ostaa, sanoo Soini.

Hänen mielestään venäläisten vyörystä Suomeen voi tulla myös kansallisen turvallisuuden ongelma.

- Sellaiset skenaariot ovat aika rankkoja, että tietyissä osissa Suomea suomalaiset ovat vähemmistönä. Sehän on vasta näkymä, mutta jos se toteutuisi, niin en osaa pitää sitä erityisen tavoiteltavana, huomauttaa Soini.

IS kertoi lauantaina, että esimerkiksi rajakaupunki Imatran kiinteistöjen enemmistö olisi nykyisellä ostovauhdilla venäläisten omistuksessa vuonna 2015.

"Maapohjaa ei

pitäisi myydä"

Timo Soini tuli eilen Imatralta. Hänen mukaansa siellä asiasta kuulee todella paljon.

- Päättäjillä tässä asiassa puhuvat ruplan ja euron ja dollarin kuvat. Mutta tavallinen kansa on aika voimakkaasti tätä vastaan.

- En minäkään vuokraamista vastusta ja turistikäyntejä, mutta maapohjaa ei pitäisi myydä. Niinhän Suomessa toimivat monet kaupungitkin.

Soinin mukaan idän rekkaralli ja rajajonot olisi yksinkertaista ratkaista.

- Mitään ei muka voida tehdä...Mutta jos täältä ei pääse sinne autolla, niin sieltä ei pääsisi tänne autolla. Yksi yhteen, niin tämä touhu loppuu hyvin nopeasti, Soini esittää.

IS Juha-Pekka Tikka

Lainaus: http://www.iltasanomat.fi/uutiset/kotimaa/uutinen.asp?id=1492578

- Samaa mieltä, ja oivallisesti sanottu myös kohtuuttomista rajajonoista: "Mitään ei muka voida tehdä...Mutta jos täältä ei pääse sinne autolla, niin sieltä ei pääsisi tänne autolla. Yksi yhteen, niin tämä touhu loppuu hyvin nopeasti."
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 1706  Ti 26 Hel 2008, 14:49 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
"Venäjä kuin Saksa ennen Hitleriä"

26.2.2008 12:56


Putinin Venäjä muistuttaa Saksaa ennen Hitlerin valtaannousua, sanoo Viron presidentti.

The Moscow Times -sanomalehdelle haastattelun antaneen presidentti Toomas Hendrik Ilveksen mukaan "Venäjällä on selkään puukotetun mentaliteetti. Se tuo mieleeni Weimarin tasavallan".

- Weimarin tasavalta on niin samankaltainen, että todella toivon, ettemme menisi väärään suuntaan, Ilves sanoi haastattelussa.

Weimarin tasavalta on historiantutkimuksessa käytetty nimitys Saksasta vuosien 1919 ja 1933 välisenä aikana, jolloin maa oli tasavalta.

Aikakauden katsotaan alkaneen, kun Saksan uusi perustuslaki 11. elokuuta 1919 säädettiin Weimarin kaupungissa Saksan kärsittyä tappion ensimmäisessä maailmansodassa.

Weimarin tasavallan aika päättyi Adolf Hitlerin ja kansallissosialistien nousua valtaan ja lakkautettua maassa vallinneen demokratian. Hitler halusi kostaa Saksan ensimmäisessä maailmansodassa kokeman nöyryytyksen.

Viro itsenäistyi Neuvostoliitosta 1991.

Venäjän ja Viron suhteet ovat yhä hyvin jännittyneet. Venäjä torjuu Viron väitteet miehityksestä ja ihmisoikeusrikkomuksista ja selittää neuvostoarmeijan vapauttaneen Viron natsi-Saksan vallasta.


KATRIINA MÄKELÄ

Lainaus: http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/200802267303520_ul.shtml
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 1716  To 28 Hel 2008, 23:34 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Tutkija: Mauno Koivisto esti neuvostoarkistojen tutkimisen

27.02.2008 13:00, päivitetty 27.02. 14:48


Neuvostoliiton arkistojen tutkiminen Suomen sodanjälkeisen historian osalta jäi toteutumatta Suomen omasta tahdosta. NKP:n keskuskomitean Suomi-paperien salassa pysymistä halusi kesällä 1992 presidentti Mauno Koivisto.

Näin todetaan valtiotieteen tohtori Hannu Rautkallion uutuuskirjassa Moskovan päiväkirja 1989-1993 (Tammi). Rautkallio pääsi syksyllä 1991 ainoana suomalaisena NKP:n sitä ennen huippusalaisiin arkistoihin.

Rautkallio toteaa IS:lle, että Suomi menetti tilaisuuden tutkia koko sodanjälkeistä historiaansa. Hän ihmettelee asian jäämistä julkisuudessa vähälle huomiolle.

- Presidentti Koivistolla oli kesällä 1992 historialliset avaimet käsissään. Hänestä olisi voinut tulla todellinen historian tekijä, Hannu Rautkallio kirjoittaa teoksessaan.

- Suomessa viralliseksi linjaksi olikin valittu vaikeneminen yhteisestä lähihistoriasta, mikä poikkesi muiden omaksumasta linjasta, Rautkallio toteaa.

Suomi oli ainoa maa, joka ei huolinut Venäjän presidentti Boris Jeltsinin yhteistyötarjousta 1992. Muiden maiden tutkijat selvittivät arkistoista mm. Katynin murhat, Unkarin ja Tsekkoslovakian kansannousut sekä Vietnamin sotavangit.

Martti Valkosen Suomettuminen jatkuu yhä -kirjassa 1998 presidentin kansliapäällikkö Jaakko Kalela totesi, että arkistojen avaaminen "olisi ollut hyvin hämmentävää Suomen poliittiselle eliitille".

Moskovalaisarkiston johtaja Natalia Tomilina arvioi äsken seminaarissa, että NKP:n arkistot ovat tällä hetkellä 60-prosenttisesti tutkijoitten saavuttamattomissa.

"Suomen puolelta
oli vaadittu"


Hannu Rautkallion mukaan avoimuusaika hukattiin presidentti Boris Jeltsinin kesän 1992 Suomen-vierailulla. Jeltsin tarjosi Neuvostoliiton ja Suomen suhteiden laajaa tutkimista. Presidentti Mauno Koivisto ei ollut kiinnostunut.

Boris Jeltsin oli luvannut 4.7.1992 Helsingin Sanomissa paljastaa vähitellen "kaikki" Kremlin salaisuudet.

Rautkallio kiinnittää nyt huomiota Koiviston lausuntoon Jeltsinin tapaamisensa tuloksista. Jeltsin oli toivonut historioitsijoiden selvittävän maiden välejä, jolloin Koivisto kertoi vastanneensa, että "emme ole esittäneet mitään valituksia" Neuvostoliiton puuttumisesta Suomen asioihin.

Rautkallion mukaan innokasta tarttumista yhteistyöhön odottanut Jeltsin "oli varmaankin huvittuneesti yllättynyt Koiviston kommentista". Jeltsin olisi Rautkallion mukaan suostunut laajoihinkin tutkimuksiin.

Venäjän arkistokomitean puheenjohtaja Rudolf Pihoia ja NKP:n arkiston johtaja Rem Usikov kannattivat tuolloin asiakirjojen laajaa avaamista suomalaisille.

- Usikov ja Tsernous (NKP:n arkiston apulaisjohtaja) kertoivat minulle, että nimenomaan Suomen puolelta oli vaadittu asiakirjojen salaisuuksien säilyttämistä, Hannu Rautkallio toteaa.

- Pihoia kertoi minulle Suomesta tulleista "korkean poliittisen tason toivomuksista jäädyttää Suomea koskevat asiakirjat". Hän sanoi, että mikään muu maa ei ollut esittänyt sellaisia toivomuksia, Rautkallio kirjoittaa.


Juha-Pekka Tikka

Lainaus: http://www.iltasanomat.fi/uutiset/kotimaa/uutinen.asp?id=1493718
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 1717  To 28 Hel 2008, 23:36 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Neuvostoliitto painosti Suomea koko 1970-luvun

27.02.2008 15:55, päivitetty 27.02. 16:15


Neuvostoliitto vyörytti vuodesta 1972 lähtien aina 1980-luvulle asti Suomea eri tavoin sotilasyhteistyöhön. Painostus pidettiin täysin salassa.

Suomalaisten piti sekä torjua itsenäisyyttämme kaventaneet esitykset että antaa Moskovan säilyttää kasvonsa.

Vaarasta on kerrottu vasta viime vuosina. Vastuun kantoi usein yksin puolustusvoimain komentaja Lauri Sutela.

Tuskallisten konsultaatioiden jälkeen Lauri Sutela tyrmäsi 1974 Porkkalassa Nl:n huvilalla YYA-sopimuksen soveltamisneuvottelut. Hän otti riskin olemalla kertomatta asiasta etukäteen presidentti Urho Kekkoselle.

Heinäkuussa 1978 Neuvostoliiton puolustusministeri Dimitri Ustinovin vierailulla suomalaiset väistelivät alusta asti.

Kädenvääntö huipentui Kultarannan saunalla, jossa Sutela ja Kekkonen torjuivat esityksiä löylyn, illallisen ja kunniamerkin avulla.

Sutelan läsnäolo Kultarannassa yllätti ikävästi neuvostovieraat. Komentaja ehti sovitusti paikalle puolta tuntia aiemmin briiffaamaan Kekkosen.

Moskovan märkien lakanoiden alentavalla matkalla Sutela keskeytti Ustinovin kuullessaan konsultatsiooni-sanan. Sutela kuittasi, että se termi on "pyhitetty" tarkoittamaan vain neuvotteluja sodan syttymisen alla.

Myöhemmin samana syksynä Kekkonen ilmoitti suostuvansa "jonkinasteiseen esikuntatyöskentelyyn" venäläisten kanssa. Sutela torjui asian. Matti Lukkarin Sutela-elämäkerrassa kenraali kertoo jääneensä ihmettelemään, kuka sanat oli syöttänyt.

Hannu Rautkallion uutuusteoksen mukaan presidentin pään oli kääntänyt suurlähettiläs ja KGB-kenraali Vladimir Stepanov.

Hän olisi "ohjeidensa mukaisesti jatkanut Sutelan hiostamista, nyt presidentin välityksellä".

Stepanov haastoi usein konkreettisesti riitaa Lauri Sutelan kanssa. Suomen ulkoministerille Stepanov oli ilmoittanut savustavansa Sutelan virasta, mutta Stepanov hävisi lopulta koko ottelun.


Juha-Pekka Tikka

Lainaus: http://www.iltasanomat.fi/uutiset/kotimaa/uutinen.asp?id=1493837
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 1718  To 28 Hel 2008, 23:41 (GMT+3)  Aihe: Lukekaapa tämä... Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Kenraali Lauri Sutela lähes kidnapattiin Neuvostoliitossa

27.02.2008 15:54, päivitetty 27.02. 16:15


Puolustusvoimain komentaja kenraali Lauri Sutela sai neuvostoisänniltä törkeän kohtelun vierailullaan Moskovaan kesällä 1978.

Lauri Sutelan päiväkirjamerkintöjen mukaan hänet kirjaimellisesti eristettiin.

Muut suomalaiset Sutelan adjutanttia myöten eivät saaneet seurata komentajaa, joka vietiin yöksi vanhaan autiotaloon. Siellä ei ollut sähköjä eikä vettä.

"Minulle annetussa huoneessa oli rautasänky, lakanat ja peite olivat kosteita. Olivatko ne tahallaan kastetut? Vapisin hirveästi kylmän ja kosteuden vuoksi. Olin horkassa", Lauri Sutela merkitsi muistiinpanoihinsa.

"Isännät todellakin kostivat minulle Kultarannan keskustelujen epäonnistumisen mahdollisimman karkealla tavalla", hän katsoi.

Suomalaisupseerien
hikistä juoksutusta


Kenraali Lauri Sutela oli juuri ollut torpedoimassa Kultarannassa puolustusministeri Dimitri Ustinovin painostuksen yhteisiin sotaharjoituksiin ja sotilassopimuksiin Neuvostoliiton kanssa.

Merkinnät on julkaistu Hannu Rautkallion teoksessa Moskovan päiväkirjat 1989-1993 (Tammi). Rautkallio sanoo saaneensa Sutelalta kopiot tämän päiväkirjoista 1993 ehdolla, ettei mitään julkaista ennen Juhani Suomen Kekkos-elämäkertaa.

Neljän suomalaisupseerin ensimmäinen matkapäivä Moskovassa sisälsi hikistä juoksutusta ja oli Sutelan mukaan painajaismainen. Painostus ja väistelyt jatkuivat toisena päivänä.

"Ustinov ehdotti keskusteluja 'yhteisesti kiinnostavista asioista'. Kieltäydyin. Olimme pöydän ääressä kuin neuvottelutilanteessa. Vastapäätäni istui viisi marsalkkaa. Meistä otettiin valokuvia", Lauri Sutela kertoo.

Sutelan mukaan Ustinov koetti saada hänet ansaan. Jos hänet olisi saatu keskusteluihin, neuvosto-osapuoli olisi julkistanut niistä haluamansa muistion valokuvien kera.

Presidentti Urho Kekkonen oli evästänyt kenraalin matkalle sanoilla "älä pane heti hanttiin". Lauri Sutela sanoo toimineensa juuri päinvastaisesti.

Naisansa
Suhumissa


Moskovan jälkeen ohjelmassa oli lomailu Mustameren rannalla Suhumissa. Lauri Sutelan mukaan siellä hänen seuraansa ilmestyi nuori kaunis nainen, joka lähti mukaan katsomaan nähtävyyksiä.

Neuvostoeverstin kehotuksesta nainen ja Sutela viettivät illan ravintolassa. Sutela suostui juomaan vain kahvia, koska arveli lasiinsa laitettavan tippoja.

Entinen ulkoministeri Ahti Karjalainen tuli myöhemmin Sutelan puheille.

Karjalaista ihmetytti, miksi venäläiset sanovat, ettei Sutela ole tehnyt virheitä joita katua. Lauri Sutela vastasi sanoneensa heille "ei".

Sutelan elämäkerran kirjoittanut Matti Lukkari toteaa IS:lle, että atkatapahtumat jätettiin tarkoituksella mainitsematta kirjassa.

Lukkarin mukaan venäläiset halusivat osoittaa, etteivät he anna Sutelalle arvoa.

- Sutela muuttui yllättäen venäläiskenraaleille rivimiehestä oikeaksi vastustajaksi. Se oli heille yllätys, ja hän myös pelasi pelin hienosti, Matti Lukkari sanoo.


Juha-Pekka Tikka

Lainaus: http://www.iltasanomat.fi/uutiset/kotimaa/uutinen.asp?id=1493834
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 1741  Ti 04 Maa 2008, 11:30 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Venäjän kommunistit suomalaisille: Älkää myykö maitanne!

29.02.2008 06:27, päivitetty 29.02. 11:03


Venäjän kommunistit varoittavat suomalaisia myymästä maitaan venäläisille suurliikemiehille.

- Venäläisten oligarkkien ei pitäisi antaa ostaa Suomen maita. Heillä ei ole siihen mitään oikeutta, puuskahtaa kommunistien presidenttiehdokkaan Gennadi Zjuganovin avustaja Larisa Baranova IS:lle kesken Zjuganovin vaalikiertueen.

Baranova kehottaa suomalaisia suojelemaan omia maitaan venäläisten ostoryntäykseltä.

- Toivon, että suomalaiset vallanpitäjät ryhtyvät ajattelemaan asiaa järjellä. Lenin päästi teidät aikanaan, joten eläkää nyt vapaudessa!

Maan osto- ja myyntioikeus ulkomaalaisille on ollut myös presidenttiehdokas Gennadi Zjuganovin yksi keskeisistä vaaliteemoista ennen sunnuntain vaaleja.

Zjuganovin mielestä Venäjän ei pitäisi myydä lainkaan maata ulkomaalaisille, ja venäläisille itselleenkin pitäisi sallia vain talotonttien ja puutarhapalstojen omistus.

Kun Zjuganovilta pyytää kommenttia Suomen maakeskusteluun, hän kertoo varoitukseksi oman näkemyksensä siitä, mikä kauhuskenaario odottaa Venäjää ulkomaalaisten maanostoinnon vuoksi.

- Meille Venäjälle uhkaa syntyä uusi Kosovo, joka on pituudeltaan 10000 kilometriä ja ulottuu Sotshista Vladivostokiin. Nykyinen maalakimme on suorastaan rikollinen, mutta me kommunistit tulemme vielä muuttamaan sen, Zjuganov sanoi IS:lle Moskovassa vaalitilaisuutensa päätteeksi.


Arja Paananen

Lainaus: http://www.iltasanomat.fi/uutiset/kotimaa/uutinen.asp?id=1494537
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 1791  Ma 10 Maa 2008, 15:56 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Viron presidentti sivaltaa Mauno Koivistoa

Julkaistu: 9.3.2008


Viron tasavallan presidentti Toomas Hendrik Ilves sanoo, että kansallisvaltio on psykologisesti niin tarpeellinen ja luonnollinen yhteisö, että se ei häviä mihinkään.

- Kun suurten kansojen edustajat puhuvat “pahasta nationalismista”, en voi ottaa heitä vakavasti. He eivät ymmärrä, mitä tarkoittaa oman kielensä ja kulttuurinsa menettäminen, sanoo presidentti Ilves uusisuomi.fi:n erikoishaastattelussa, joka on tehty Viron 90-vuotisjuhlien kunniaksi.

Presidentti Ilves pohtii menneitä, mutta koko ajan myös nykyhetki on hänen ajatuksissaan läsnä. Viro itsenäistyi uudelleen vuoden 1991 syksyllä oltuaan Neuvostoliiton ikeen alla toisesta maailmansodasta lähtien.

Suomi tasapainoili Viron itsenäistymisvuonna tilanteessa, jossa Neuvostoliitto kävi väistämätöntä tietä kohti hajoamistaan. Lännessä suhtautuminen itään oli Ilveksen mukaan joissain tilanteissa erikoista.

- En tiedä, tunteeko Helmut Schmidt [Länsi-Saksan liittokansleri 1974-1982] häpeää siitä, että hän päivä sotatilanteen julistamisen jälkeen Puolassa 1981 ilmoitti, että kenraali Jaruzelski on todellinen puolalainen patriootti. Puhumattakaan entisestä Suomen presidentistä, joka ilmoitti 1990-luvun alussa, että Viron itsenäisyys ei ole Suomen etujen mukaista, sanoo presidentti Ilves.

Ilveksen mainitseman entisen Suomen presidentin täytyy olla Mauno Koivisto (presidenttinä 1982-1994), joskaan tuollaista Koiviston Viro-lausuntoa ei arkistoista äkisti löydy. Tammikuussa 1991 Koivisto piti kyllä paljon ulkopoliittista keskustelua synnyttäneen Baltia-puheenvuoron, kun itsenäisyyshaaveet Baltian maissa olivat voimissaan ja Neuvostoliitto siis vielä olemassa. Helsingin Sanomien arkiston mukaan Koivisto sanoi tammikuun 1991 puheenvuorossaan esimerkiksi seuraavasti:

- Mehän emme tietystikään puutu Neuvostoliiton sisäisiin asioihin. Suomi on tunnustanut de facto Baltian maiden liittämisen Neuvostoliittoon ja me pidämme tietysti kiinni kaikesta siitä, mitä kansainvälisesti on sovittu.

Koivisto-sivallusta lukuun ottamatta presidentti Ilves on tyytyväinen Viron suomalaisilta saamaan tukeen. Isoveli-asetelma, jota Suomessa ylläpidetään, ei tosin aina miellytä.

- En tunne yhtään virolaista poliitikkoa, joka opettaisi Suomea. Politiikan lisäksi myös mediassa näemme opetuksia suomalaisilta. Kun Virossa on ongelma, Suomessa on ollut samanlainen ongelma, ja Virolle suositellaan ongelman ratkaisemista samalla tavalla kuin Suomi on sen ratkaissut. Minua hävettäisi, jos virolaislehdistö käyttäytyisi näin.

Yhdysvalloissa varttunut, vasta 30-vuotiaana Eurooppaan muuttanut, presidentti Ilves pitää selvänä, että suomalaiset eivät halua Natoon, kun taas virolaiset ovat mielellään Natossa.

-Viron ulkopolitiikka on suorapuheisempaa, suomalaiset ovat varovaisempia.

Viron tasavallan presidentti Toomas Hendrik Ilveksen tapasi uusisuomi.fi:ssä blogia pitävä Iivi Anna Masso. Uusi Suomi onnittelee 90-vuotiasta Viroa!

Lainaus: Uusi Suomi
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 1807  La 15 Maa 2008, 16:26 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Venäjä torjuu Yhdysvaltojen ihmisoikeusarvostelun

12.3.2008 21:05


Venäjä torjui keskiviikkona jyrkästi Yhdysvaltojen esittämän arvostelun maan ihmisoikeustilanteesta.

Venäjän mukaan Yhdysvaltojen suhtautuminen ihmisoikeuskysymyksiin on kaksinaismoralistinen.

Yhdysvallat julkaisi tiistaina vuosittaisen selontekonsa, jossa se tutkailee yli 190 maan ihmisoikeustilannetta. Selonteossa nostetaan esille erityisesti Venäjä, jonka hallitusta Yhdysvaltain ulkoministeriö moittii korruptiosta, opposition tukahduttamisesta ja vaalivilpistä.

Yhdysvaltojen mukaan sillä on myös tietoja tapauksista, joissa Venäjän turvallisuusjoukot ovat tappaneet, kiduttaneet ja pahoinpidelleet ihmisiä joutumatta oikeuden eteen.

Yhdysvaltain ulkoministeriö on todennut olevansa tietoinen siitä, että myös Yhdysvaltojen omaa ihmisoikeustilannetta moititaan muualla maailmassa.


STT-AFP

Lainaus: http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/200803127379650_ul.shtml
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 1849  Ke 19 Maa 2008, 20:35 (GMT+3)  Aihe: Parempi myöhään kuin ei milloinkaan - totuus nimittäin Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Martti Turtola:
Viro pyrki liittoon Stalinin kanssa


19.3.2008 9:54 (Päivitetty 19.3.2008 10:57)


Turtolan mukaan Viron kansallissankarit olivat maanpettureita, jotka ohjasivat maansa Stalinin syliin.

Viron lähihistoriasta syttynee kiista, johon verrattuna suomalainen väittely vuodesta 1918 on kesyä.

Tohtori Martti Turtolan mukaan heimokansan kansallissankareiksi nostetut Konstantin Päts ja Johan Laidoner olivat maanpettureita, jotka ohjasivat maansa tietoisesti Stalinin syliin 1939-40.

Eilen Helsingissä julkistettu teos ilmestyy viroksi toukokuussa. Turtola ravisteli virolaisia Pätsin elämäkerrassaan jo vuonna 2002.

Nyt hän murskaa virolaisten pakolaisten hellimät myytit, joihin rakentuu mm. Suomessa paljon luettu Ants Oraksen Viron kohtalonvuodet.

Suomelta ei edes pyydetty tukea

Stalin ei Turtolan mukaan yllättänyt vaatimuksillaan syksyllä 1939, vaan diktaattori Päts ja ylipäällikkö Laidoner olivat päätyneet tavoittelemaan liittoa itänaapurin kanssa heti Molotovin-Ribbentropin elokuisen sopimuksen jälkeen. Liittosopimuksesta Laidoner piti kiinni erottamiseensa saakka kesällä 1940.

Legenda Suomen kieltäytymisestä keskustelemasta tuesta Virolle on Turtolan mukaan perätön. Viro ei pyytänyt apua keneltäkään. Legenda tarvittiin tyynnyttämään virolaisten mielipiteitä.

Neuvostoliittoa mielisteltiin

Heti tukikohtasopimuksen jälkeen virolaiset alkoivat Neuvostoliiton mielistelyn. Talvisotaan ryhtyneiden suomalaisten typeryyttä ja omaa viisautta korostettiin. Laidoner vieraili keskellä talvisotaa Moskovassa illastaen Stalinin kanssa.

Viron armeijassa olisi ollut 160 000 sotilasta ja kohtuullinen aseistus, mutta sitä ei pantu koskaan edes liikekannalle. Laidoner esti kaiken vastarinnan.

Nöyryys ja poliittinen peli eivät tunnetusti auttaneet Pätsiä, Laidoneria tai muita Viron johtajia. Marttyyrimyyttien luominen oli Turtolan mukaan ymmärrettävää kylmän sodan oloissa kommunistien kaiuttaessa kuvausta heimokansan riemukkaasta liittymisestä neuvostokansojen perheeseen.

Turtola myöntää kärjistävänsä. Hän toistelee ja paikoin opettaa sormi pystyssä. Viro tarvitsee kuitenkin kriittistä tutkimusta historiastaan. Myös kriisien toistumisen varalle.

Heimokansan kokemuksissa on opittavaa Suomellekin.


JYRKI VESIKANSA
jyrki.vesikansa@iltalehti.fi

Lainaus: http://www.iltalehti.fi/uutiset/200803197408580_uu.shtml
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 1903  Ke 02 Huh 2008, 11:27 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Venäjän ortodoksista kirkkoa kritisoinut katosi

ENI

01.04.2008


Taideteoksillaan Venäjän uskonnollisia piirejä kuohuttanut Anna Mikhalchuk katosi Berliinissä viime kuussa. Taiteilijan puoliso, filosofi Mikhail Ryklin uskoo, että Mikhalchukin kimppuun on hyökätty.

Anna Mikhalchuk lähti kotoaan Berliinin Charlottenburgista maaliskuun 21. päivänä, eikä ole sen jälkeen palannut. Saksan poliisi ei ole löytänyt todisteita rikoksesta. Mikhalchuk muutti Berliiniin vuonna 2007.

Mikhail Ryklin uskoo kuitenkin The New York Times -lehdelle antamassaan haastattelussa, että kyseessä on rikos. "On paljon uskonnollisia fanaatikkoja, jotka vihasivat häntä", Ryklin totesi.

Taiteilijanimeä Alchuk käyttävä Anna Mikhalchuk nousi otsikoihin vuonna 2003 kiistellyllä näyttelyllään Varoitus! Uskonto!. Mikhalchuk halusi taiteellaan herättää kysymyksiä uskonnosta ja pelastuksesta. Moskovan Sakharov-museossa esillä olleeseen näyttelyyn tunkeutui joukko aktivisteja, jotka tuhosivat taideteoksia. Näyttelystä nostettiin taiteilijaa vastaan syyte, joka myöhemmin kaatui oikeudessa. Lopulta museon johtaja ja kuraattori tuomittiin sakkoihin.

Venäjän ortodoksinen kirkko on syyttänyt museota muun muassa jumalanpilkasta.

Lainaus: Kotimaa
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 2011  Ti 22 Huh 2008, 18:32 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Politkovskajan murhaaja piileksii Siperiassa

17.4.2008 13:41


Toimittaja Anna Politkovskajan väitettyä murhaajaa etsitään Länsi-Siperiasta.

Tshetsheenisyntyinen Rustam Mahmudov on etsintäkuulutettu Venäjällä 7. lokakuuta 2006 tehdystä Anna Politkovskajan murhasta.

Mahmudovin kuvaa on esitetty paikallisessa televisiossa Novosibirskin alueella Siperiassa. Venäjän poliisin mukaan Mahmudov yritetään saada kiinni kaikin käytettävissä olevin keinoin.

Venäjän yleisen syyttäjän mukaan Politkovskajan murhaan on sekaantunut yhdeksän ihmistä, joukossa on myös entinen KGB:n mies Pavel Rjagozov. Hänen väitetään selvittäneen Politskovskajan osoitteen entiselle venäläismielisen tshetsheenihallituksen johtajalle Shamil Burajeville. Häntä syytetään myös murhasta.

Ihmisoikeusjärjestöt ovat syyttäneet Venäjää kyvyttömyydestä tutkia kunnolla Venäjällä sattuneet kymmenet toimittajamurhat Neuvostoliiton kaatumisen jälkeen 1991.


KATRIINA MÄKELÄ

Lainaus: http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/200804177534641_ul.shtml

Kommentti: Mahtaakohan olla näin, vai tietääkö kukaan oikeastaan...
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 2035  To 24 Huh 2008, 9:34 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Venäjällä harkitaan internetin valvonnan tiukentamista

23.4.2008 16:22


Venäjän viranomaiset haluavat ulottaa lehdistöä koskevat ääriainesten vastaiset säännökset myös internetiin.

Ääriaineksia myötäilevää materiaalia julkaisseet lehdet voidaan Venäjällä nykyisin lakkauttaa. Valtakunnansyyttäjänvirasto on ehdottanut lakimuutosta, jonka mukaan sama voitaisiin tehdä myös venäläisillä palvelimilla toimiville nettisivustoille.

Viranomaisten hanke on herättänyt huolta, sillä internet on Venäjällä tätä nykyä vapain tiedonvälityksen alue. Lähes kaikki lehdet ja tv-kanavat ovat enemmän tai vähemmän hallituksen valvonnassa.


STT-AFP

Lainaus: http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/200804237560494_ul.shtml
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 2184  Ma 19 Tou 2008, 17:39 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Amerikkalaiskirjailija:
Gorbatshov allekirjoitti paavin tappokäskyn


19.5.2008 2:53


Kirjailija kertoi löytäneensä dokumentin, jossa käskettiin murhata Johannes Paavali II.

13. toukokuuta vuonna 1981 Vatikaanin Pietarinaukiolla kajahtivat laukaukset ja luodit lävistivät paavi Johannes Paavali II:n. Taitavien kirurgien ansiosta kolme neljäsosaa verestään menettänyt Vatikaanin päämies pelastui täpärästi. Ampuja, turkkilainen Mehmet Ali Agca, otettiin kiinni rikospaikalta.

Amerikkalainen kirjailija John Koehler kertoi saaneensa käsiinsä Kremlin asiakirjan, joka osoittaa, että maailmanhistoriaan jääneisiin laukauksiin johtanut tapahtumaketju sai alkunsa Moskovasta vuonna 1979.

"Lupa murhata paavi"

Neuvostoliiton kommunistisen puolueen (NKP:n) johto käski asiakirjassa turvallisuuskomitea KGB:ta "käyttämään kaikkia mahdollisia keinoja puolalaisen paavin (Johannes Paavali II:n) aloittaman uuden poliittisen suunnan estämiseksi ja tarpeen tullen tekemään toimenpiteitä, jotka ovat teholtaan voimakkaampia kuin (paavia koskevan) väärän tiedon levittäminen ja maineen pilaaminen", Koehler paljasti kirjassaan It's about the Pope: Spies in the Vatican.

- Olin järkyttynyt kun näin asiakirjan. "Teholtaan voimakkaammat toimenpiteet" tarkoittivat vain yhtä asiaa: lupaa murhata paavi, kertoi puolalaisen Wprost-lehden haastattelema Koehler, joka on aiemmin toiminut Yhdysvaltain presidentti Ronald Reaganin hallinnon tiedotuspäällikkönä ja uutistoimisto AP:n kirjeenvaihtajana.

Kirjassa kerrotaan, että tappokäskyn oli allekirjoittanut yhdeksän NKP:n johtoon kuulunutta ihmistä. Heidän joukossaan olivat NKP:n pääideologi Mihail Suslov ja politbyroon varajäsen Mihail Gorbatshov, josta tuli muutaman vuoden kuluttua NKP:n pääsihteeri ja joka aloitti neuvostoyhteiskunnan liberalisoinnin.

Lue lisää aiheesta maanantain Iltalehdestä.

ANTTI HONKAMAA
antti.honkamaa@iltalehti.fi

Lainaus: http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/200805197670038_ul.shtml
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 2241  To 29 Tou 2008, 21:28 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Venäjä vahvistanut ilmavoimiaan Suomen rajan tuntumassa

Julkaistu: 19:14

Helsingin Sanomat


Venäjä on vahvistanut ilmavoimiaan Suomen rajan tuntumassa, kertoi MTV3:n uutiset torstaina. Suomen Ilmavoimien mukaan Venäjä on palannut lentotoiminnassa jo Neuvostoliiton ajan tasolle.

Helsingin yliopiston tutkijan, dosentti Arto Luukkasen mukaan Venäjä on varautunut siihen, että Suomi on jonain päivänä sotilasliitto Naton jäsen.

"Kenraalien päätarkoitus joka maassa on tehdä laskelmia mahdottomista ja mahdollisista. Myös Venäjän armeija on ottanut huomioon tämän mahdollisuuden. Poliitikot hoitavat muun puolen, armeijan tehtävä on hoitaa erilaiset skenaariot" Luukkanen sanoi MTV3:lle.

Venäjällä on Suomen rajan tuntumassa vahvoja ilmavoimien yksiköitä ja osa avaruuspuolustusjärjestelmäänsä. Petroskoin alueelle se on keskittämässä suurta lennonjohtokeskusta.

MTV3:n haltuunsa saamissa satelliittikuvissa näkyy runsaasti hävittäjiä ja muun muassa 40 metriä pitkä kantoraketti lähitukikohdissa.

Luukkanen huomauttaa, että Venäjä on maailman toiseksi suurin asemahti. Sen puolustusmenot olivat viime vuonna yhtä suuret kuin Kiinan, eli 58 miljardia dollaria. Luukkanen arvio, että Venäjä nostaa puolustusmenonsa kymmenessä vuodessa 200 miljardiin dollariin.

Öljykuljetusten takia myös Itämeren asema Venäjän politiikassa on Luukkasen mukaan muuttunut.

"Itämeren geopoliittinen merkitys on kasvanut, ja tietysti Pietari vaikuttaa tieteellis-teknisenä kompleksina."

Lainaus: Helsingin Sanomat
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 2243  To 29 Tou 2008, 21:38 (GMT+3)  Aihe: Väkivaltaista simputusta Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Venäjän armeija menetti pataljoonan verran sotilaita itsemurhissa

Julkaistu: 17:35

Helsingin Sanomat


Yli 300 Venäjän armeijan sotilasta teki itsemurhan viime vuonna.

Ihmisoikeusryhmät muistuttavat siitä, että moni sotilas päättää elämänsä jouduttuaan ylempiensä väkivaltaisen simputuksen uhriksi. Moni nuori mies pyrkii välttelemään asevelvollisuutta juuri painostuksen pelossa.

Venäjä on pyrkinyt parantamaan sotilaiden oloja ja kiusausongelmakin on myönnetty. Armeijan pääsyyttäjän Sergei Fridinskin mukaan itsemurhien määrä väheni armeijassa viime vuonna aiempaan verrattuna.

- Melkein pataljoonan verran sotilaita - 341 - menetettiin peruuttamattomasti itsemurhan takia viime vuonna, Fridinski huomautti.

Lainaus: Helsingin Sanomat
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 2328  Ke 20 Elo 2008, 22:01 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Suomalaiset myyvät mökkejään salaa venäläisille

29.06.2008 09:16


Suomalaiset myyvät kiinteistöjään salaa vain venäläisille, kirjoittaa sanomalehti Etelä-Saimaa.

Etelä-Karjalassa ja muualla Suomessa sijaitsevia kiinteistöjä myyskennellään rajan toisella puolella paremman hinnan toivossa.

Kohteet ovat myynnissä vain venäläisillä verkkosivuilla ja paikallisella kielellä. Lehden haastattelemien kiinteistövälittäjien mukaan ilmiö on yleinen.

Etenkin rantakohteiden myyjät pyytävät venäläisiltä jopa kaksin- tai kolminkertaisia hintoja. Venäläiset ostavatkin suomalaisia kalliimpia kiinteistöjä, mutta tämä selittyy kohteiden isommilla tonteilla ja paremmilla sijainneilla.


STT

Lainaus: http://www.iltasanomat.fi/uutiset/kotimaa/uutinen.asp?id=1550209
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 2341  La 11 Lok 2008, 14:00 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Medvedev haluaa juuria korruptiota Venäjällä

02.07.2008 22:07


Venäjän presidentti Dmitri Medvedev haluaa uudistaa Venäjän korruptionvastaista lainsäädäntöä. Medvedev sanoi keskiviikkona haluavansa uudet lait voimaan ensi vuoden alkuun mennessä.

Presidentti myönsi, että korruptiosta on tullut monille kannattavaa toimintaa Venäjällä.

- Se on surullista, mutta totta. Korruptio on muuttunut jokapäiväiseksi asiaksi, Medvedev sanoi.

- Ne, jotka ottavat lahjuksia ja syyllistyvät korruptioon eivät ajattele siihen liittyvän riskejä, tai pitävät riskejä merkityksettöminä. Näin ei pitäisi olla, presidentti jatkoi.

Medvedev korosti, että Venäjällä on kaikki tarvittavat eväät korruption kitkemiseksi.

- Korruptiota vastaan taisteleminen on valtiolle kunnia-asia, Medvedev sanoi.


STT

Lainaus: http://www.iltasanomat.fi/uutiset/ulkomaat/uutinen.asp?id=1552028
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 2343  La 11 Lok 2008, 14:09 (GMT+3)  Aihe: Niinpä niin... Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
BBC: Venäjän valtio sekaantunut Litvinenkon murhaan

Julkaistu: 8.7.2008 07:22
Päivitetty: 8.7.2008 13:02

STT–Reuters–AFP–HS


Lontoo. Vahvat todisteet viittaavat Britannian yleisradioyhtiön BBC:n mukaan siihen, että Venäjän valtio oli Aleksandr Litvinenkon murhan takana. Litvinenko, venäläinen maanpakolainen, kuoli Lontoossa 2006 radioaktiivisen poloniumin aiheuttamaan myrkytykseen.

Venäjän valtion sekaantumisesta murhaan on BBC:n mukaan kertonut korkea-arvoinen brittiläinen turvallisuusviranomainen.

Britannia on vaatinut Venäjää luovuttamaan Andrei Lugovoin oikeudenkäyntiä varten Britanniaan. Lugovoi kiistää syyllisyytensä, ja Venäjän viranomaisten mukaan maan perustuslaki estää Lugovoin luovutuksen Britanniaan.

Niin Litvinenko kuin Lugovoikin ovat olleet neuvostoaikaisen turvallisuuspalvelun KGB:n agentteja.

BBC:n tietojen mukaan Britanniassa maanpaossa asuvaa venäläistä suurliikemiestä Boris Berezovskia vastaan tehtiin murhayritys viime vuonna. Britannian turvallisuuspalvelu onnistui kuitenkin torjumaan yrityksen. Tämä osoittaa BBC:n lainaamaan turvallisuusasiantuntijan mukaan, että Venäjän turvallisuuspalvelu FSB "on edelleenkin valmis harkitsemaan operaatioita lännessä asuvia ihmisiä vastaan".

Lainaus: Helsingin Sanomat
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 2416  To 21 Lok 2010, 22:33 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Virallinen Venäjä vaikenee Ahtisaaren Nobelista

14.10.2008 5:00

Kari Huhta
Helsingin Sanomat


Venäjän johto ei ole kommentoinut millään tavalla Nobelin rauhanpalkinnon myöntämistä presidentti Martti Ahtisaarelle.

"Ei minun tietääkseni", Ahtisaari sanoi maanantaina johtamansa kriisinhallintajärjestön CMI:n toimistossa Helsingissä.

Epäviralliset venäläiskommentit olivat tylyn kielteisiä, kun palkinnon myöntämisestä Ahtisaarelle ilmoitettiin perjantaina.

Ahtisaari puolestaan arvostelee Venäjän toimintaa Georgiassa. Venäjän asevoimien toiminta Georgiassa on hänen mielestään vienyt uskottavuutta Venäjän ulkopoliittisilta aloitteilta.

"Kyllähän se venäläisten virhe oli, että he näin toimivat. Se vie nimittäin pohjaa kaikilta näiltä heidän aloitteiltaan, että pitäisi uusia turvallisuusjärjestelmää."

Esittämästään Venäjän arvostelusta huolimatta Ahtisaari myös painottaa Euroopan ja Venäjän ja yhteistyön tarpeellisuutta.

"Meidän tehtävämme on saada Venäjä yhteistyöhön ja ymmärtämään myös se, ettei tuollaisesta toiminnasta arvostus nouse", hän sanoi.

Vastakkainasettelun asemasta Ahtisaaren mukaan "nyt pitäisi keskittyä niin Venäjällä kuin Yhdysvalloissa omien asioiden kuntoon saattamiseen".

Euroopalla on hänen mukaansa tehtävä myös Yhdysvalloissa.

"Kun valta nyt vaihtuu, Euroopan tehtävä on edesauttaa uutta hallitusta palaamaan omiin arvoihinsa."


Lainaus: HS
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 2418  To 09 Jou 2010, 21:40 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Venäjän surmatut toimittajat valokuvanäyttelyssä

Maanantai 13.10.2008 klo 15.12

Tampereella avattiin maanantaina Tapetut toimittajat -valokuvanäyttely.

Se kertoo, millaisissa oloissa 41 toimittajaa on surmattu Venäjällä. Kaikkiaan Venäjällä on vuoden 1996 jälkeen tapettu tai kadonnut noin 300 toimittajaa.

Näyttelyn järjestäjien mukaan journalistien mahdollisuudet työskennellä ovat nykyään Venäjällä yhtä rajatut kuin aikanaan Neuvostoliitossa. Lehdistön sananvapautta kesti Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen vain pari vuotta.

Valokuvanäyttely on nähtävillä Tampereen yliopiston päärakennuksessa marraskuun 27. päivään asti. Aiemmin se on ollut esillä Haaparannassa ja Tukholmassa. Suomeen näyttelyn kutsui Tampereen yliopiston tiedotusopin laitos.

STT

Lainaus: http://www.iltalehti.fi/tampere/200810138416057_te.shtml
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 2481  To 06 Tam 2011, 0:40 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Tunnettu ihmisoikeusasianajaja ammuttiin keskellä Moskovaa

Maanantai 19.1.2009 klo 21.17

Naamioitunut mies ampui tunnetun ihmisoikeusasianajajan keskellä päivää Moskovan keskustassa maanantaina.

Asianajajan seurassa ollut naistoimittaja haavoittui vakavasti, ja menehtyi myöhemmin vammoihinsa sairaalassa.

Asianajaja Stanislav Markelov oli juuri ennen hyökkäystä pitänyt lehdistötilaisuuden, jossa hän kertoi valittavansa tshetsheenitytön murhasta tuomitun everstin ennenaikaisesta vapauttamisesta.

Eversti Juri Mudanov vapautettiin vankilasta perjantaina. Hänet tuomittiin vuonna 2003 kymmenen vuoden vankeusrangaistukseen 18-vuotiaan tshetsheenitytön murhasta.

Syyttäjäntoimiston mukaan poliisi selvittää, oliko veriteko yhteydessä Markelovin ammattiin.

Markelovin ohella surmansa saanut toimittaja Anastasia Baburova työskenteli Novaja Gazeta -lehdelle. Hän oli kirjoittanut lehteen useita artikkeleita Venäjällä kasvavasta muukalaisvastaisuudesta.

Novaja Gazetassa työskenteli myös Tshetshenian sotaa tutkinut toimittaja Anna Politkovskaja, joka ammuttiin Moskovassa vuonna 2006. Lehden edustajan mukaan Markelov oli antanut Politkovskajalle monesti lainopillisia neuvoja.

STT-AFP

Lainaus: IL
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 2512  Ti 11 Tam 2011, 17:01 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
ARVIO

Kiistelty Viro-kirja kertoo paljon myös suomalaisista

23.3.2009 19:12

Oula Silvennoinen


Toisessa maailmansodassa Viro sai kokea, mitä merkitsee joutua suurvaltojen taistelukentäksi. Neuvostoliitto miehitti maan kesällä 1940, ja vuotta myöhemmin oli kansallissosialistisen Saksan vuoro. Vuoden 1944 syksyllä kansallissosialistien murhanhimoinen miehitysvalta vaihtui taas neuvostoterroriin.

Viron kärsimykset huipentuivat – mutta eivät päättyneet – neuvostovallan sodan jälkeen toteuttamiin maatalouden pakkokollektivisointiin ja joukkokyydityksiin. Tutkija Aigi Rahi-Tammin mukaan Viro menetti sotaa edeltäneestä väestöstään yli 17 prosenttia. Se on huikea luku verrattuna vaikkapa sodan aiheuttamiin henkilötappioihin Suomessa.

Sofi Oksasen ja Imbi Pajun toimittama artikkelikokoelma Kaiken takana oli pelko tekee perusteellista työtä hahmotellessaan monesta eri näkökulmasta sen yhteiskunnallisen, kulttuurisen, taloudellisen, ekologisen, älyllisen ja moraalisen katastrofin ulottuvuuksia, jota neuvostovallan alle joutuminen pienelle maalle merkitsi.

Uhrimentaliteetissa ei silti vajota piehtaroimaan, vaan tosiasiat tunnustetaan. Kuten säveltäjä Jüri Reinvere kirjoittaa: "Kun ymmärrettiin, että tästä helvetistä ei ole pääsyä, alkoi virolaistenkin yhteistyö uuden vallan ylläpitämiseksi."

Neuvostoliiton kukistumisen kahdeskymmenes vuosipäivä lähestyy, mutta henkien taistelu sen historiallisesta merkityksestä käy kenties kuumempana kuin koskaan. Neuvostokauden historian tulkinnat ovat räjähdysherkkää tavaraa niin Baltian maissa kuin nyky-Venäjälläkin.

Venäjä on ryhtynyt Neuvostoliiton valikoivaksi perilliseksi, joka johdonmukaisesti ja peittelemättä legitimoi nykyjärjestystä neuvostoisänmaallisuuden fraseologialla.

Jatkuvuuden korostaminen kelpaa silloin, kun se palvelee nykyhallinnon tavoitteita, mutta se unohdetaan heti kun puhe kääntyy minkäänlaisen vastuun kantamiseen neuvostovallan rikoksista.

Sitä, miten tiukasti historiankirjoitus nyky-Venäjällä on suitsittu vallan palvelijaksi, alleviivaa Naši-järjestön kirjan julkistamisen yhteyteen puuhaama mielenilmaus.

Kaiken takana oli pelko tulee tosin vastanneeksi tökeröön painostukseen jo ennalta vaikkapa vironvenäläisen runoilijan Igor Kotjuhin suvaitsevalla puheenvuorolla.

Samalla kun virolaiset maksoivat sodanjälkeisinä vuosikymmeninä hintaa "ihmiskunnan väkivaltaisimman utopian toteuttamisesta", Suomessa ei veljeskansan kohtaloista enää paljon tiedetty. Vielä sodan aikana heimoveljien kohtelu Saksan miehityksen alla oli herättänyt Suomessa suurta kiinnostusta ja myötätuntoa.

Sodan päätyttyä rautaesirippu laskeutui myös Suomenlahdelle, aktiiviset yhteydet vaihtuivat virallisiin suhteisiin Neuvosto-Viroon. Hiljaisuus kuuroutti.

Neuvostoliiton olemassaolon aikana Virossa vallinneesta todellisuudesta ei Suomessakaan voinut julkisesti juuri keskustella. Varomattoman puheen hintana oli neuvostovastaiseksi leimautumisen kuolemansuudelma.

Jos suomalaisten vaikeneminen oli virolaisesta näkökulmasta käsittämätöntä pelkurimaista nöyristelyä, se oli Suomesta katsoen valtioviisautta. Ei Suomen eduilla voinut ryhtyä holtittomasti pelaamaan suututtamalla Neuvostoliitto harkitsemattomilla ja hyödyttömillä puheilla.

Lähihistorian kummallisuuksia Suomenlahden molemmin puolin avaava oivallus on ymmärtää, ettei Suomikaan selvinnyt toisesta maailmansodasta pelkillä alueluovutuksilla. Itsenäisyyden ulkoisista merkeistä ja K-kaupan Väiskistä huolimatta maa joutui Neuvostoliiton henkisen kolonisaation alaiseksi, harhailemaan jonnekin neuvostoarmeijan kepin ja idänkaupan porkkanan välille.

Artikkelikokoelma lähestyy aihettaan lähes hengästyttävän monesta eri näkökulmasta. Kaipaamaan jää oikeastaan vain virolaisten kommunistien, neuvostovallan myötäjuoksijoiden, yhteistoimintamiesten ja -naisten mielenmaisemaa avaavaa tekstiä.

Moniäänisyyden hintana on artikkelikokoelmien tyypillinen piirre: rosoisuus ja temaattinen kurittomuus. Tutkimusartikkelien rinnalle on sovitettu niin polemiikkia, haastatteluja kuin muistelmatekstejäkin, ja jokainen kirjoittaja saa sanoa sanottavansa ehdoillaan.

Sivumäärä kohoaa viiteen ja puoleen sataan. Ei se välttämättä heikkous ole, mutta jokaista artikkelia ei olisi tarvinnut ahtaa samaan kirjaan. Esimerkiksi Ivo Juurveen erinomainen, lähinnä historiantutkimuksen metodologisiin kysymyksiin liittyvä artikkeli erottuu joukosta selvästi ja saa kysymään, olisiko jokin muu julkaisukanava ollut luontevampi?

Teoksen käyttökelpoisuutta ja arvoa tietokirjana olisi ilman muuta nostanut kunnollisen viiteapparaatin johdonmukainen sisällyttäminen ainakin niihin teksteihin, jotka ovat luonteeltaan tutkimusartikkeleita.

Kirjan alaotsikko lupaa kertoa miten Viro menetti historiansa ja miten se saadaan takaisin. Lupauksen loppuosan toteutuminen jätetään – viisaasti – lukijan oman oivalluksen varaan.

Selvää on, että yksiselitteinen turvallisuuspoliittinen ratkaisu lännen hyväksi on ollut perusedellytys minkäänlaisille yrityksille rakentaa rehellisempää kuvaa omasta menneisyydestä niin Virossa kuin muissakin Baltian tasavalloissa. Neuvostoliiton varjon pituutta ja synkkyyttä kuvaa se, että kiistely 60 vuoden takaisista asioista on yhä tämän päivän kansainvälispoliittista keskustelua.

Kaiken takana oli pelko on hyvää luettavaa nykypäivän suomalaisille.

Näennäisesti kirja puhuu naapurimaan asioista, mutta se kertoo silti koko ajan myös meistä itsestämme. Joka epäilee, ettei historialla ole enää nykymaailmassa väliä, matkustakoon Baltiaan ja Venäjälle. Tai lukekoon tämän kirjan.


Kirjoittaja on filosofian tohtori ja historiantutkija. Hänen väitöskirjansa Salaiset aseveljet, Suomen ja Saksan tuvallisuuspoliisiyhteistyö 1933–1944 ilmestyi viime vuonna.

Lainaus: HS
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 2550  Ke 12 Tam 2011, 23:36 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Tunnettu ihmisoikeusaktivisti tapettiin Venäjällä

15.7.2009 17:34 | Päivitetty: 15.7.2009 19:48


STT–AFP–Reuters–Itar-Tass

Tunnettu venäläinen ihmisoikeusaktivisti Natalia Estemirova siepattiin ja tapettiin Venäjällä keskiviikkona. Sieppaajat pakottivat Estemirovan autoonsa aamulla tämän kotitalon edustalla Tšetšenian pääkaupungissa Groznyissa.

Ruumis löytyi päivällä naapuritasavallan Ingushian puolelta läheltä Nazranin kaupunkia.

Uutistoimisto Interfaxin lähteiden mukaan uhria oli ammuttu useita kertoja päähän ja rintaan.

Venäjän presidentti Dmitri Medvedev tuomitsi Estemirovan murhan poikkeuksellisen kovin sanakääntein ja lupasi, että murha selvitetään. On "ilmeistä", että murha liittyy Estemirovan ihmisoikeustyöhön, Medvedevin tiedottaja Natalia Timakova sanoi.

Sieppaajien henkilöllisyydestä ei ollut tietoa.

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin mukaan Estemirova tutki parhaillaan ihmisoikeusrikoksia Tšetšeniassa ja syypääksi hänen murhaansa uumoiltiin heti Tšetšenian viranomaisia.

Freelance-toimittaja Estemirova sai uransa aikana useita kansainvälisiä tunnustuksia ihmisoikeustyöstä. Vuonna 2007 hän vastaanotti ystävänsä, murhatun venäläistoimittajan Anna Politkovskajan mukaan nimetyn ihmisoikeuspalkinnon.

Venäjä kävi Tšetšeniassa kaksi täysimittaista sotaa 1990- ja 2000-luvuilla eikä alue ole turvallinen vieläkään.

Amnesty International -ihmisoikeusjärjestön mukaan Tšetšeniassa ja muualla Pohjois-Kaukasiassa katosi edelleen kymmeniä ihmisiä vuoden alkupuolella.

Lainaus: HS
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 2562  To 13 Tam 2011, 0:22 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Liikemiehet: Karjala takaisin, emme jarruta kaasuputkihanketta

Torstai 27.8.2009 klo 08.12

Karjalaa puuhataan jälleen takaisin, kertoo Yle.

Suomalaiset liikemiehet lupaavat vetää Itämeren kaasuputken kulkureitille osuvan kaivoslupahakemuksensa pois, jos Venäjä alkaa neuvotella Suomen kanssa Karjalan palauttamisesta. Asiasta kertoo Yle.

Neljä suomalaista liikemiestä haluaisi rakentaa Itämeren pohjaan malmikaivoksen. Hakijoiden asiamiehen Kari Silvennoisen mukaan Venäjän hallituksen edustajat vaativat heitä vetämään hakemuksen pois, mistä vastineeksi Venäjä on tarjonnut huomattavia rahasummia.

Suomalaisille liikemiehille raha ei kelpaa, vaan he vaativat vastineeksi Karjalan palauttamista Suomelle.

Kaasuputkea rakentavasta Nord Stream -yhtiöstä kerrottiin Ylelle, etteivät he tiedä mitään tällaisesta kaupankäynnistä. Nord Stream suunnittelee aloittavansa putken rakennustyöt ensi vuoden alussa.

STT

Lainaus: IL
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 2582  To 13 Tam 2011, 15:51 (GMT+3)  Aihe: Potkut korruption lopettamispyynnöstä! Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Venäläispoliisi vetosi Putiniin - sai potkut

Tiistai 10.11.2009 klo 10.31

Aleksei Dimovski pyysi Vladimir Putinia lopettamaan poliisivoimissa kukoistavan korruption.

YouTubeen viime torstaina ilmaantunut tunteellinen korruption vastainen vetoomus on ehtinyt kerätä jo yli 700 000 klikkausta. Videolla Novorossiiskin huumeyksikössä työskennellyt poliisimajuri Aleksei Dimovski sanoo olevansa kyllästynyt keksimään rikosjuttuja ja lavastamaan syyllisiä vain antaakseen tuloksellisen kuvan työstään.

- Muutan poliisien elämän Venäjän joka kolkassa, Dimovski sanoi luvaten todistaa, miten poliisivoimat ovat korruptoituneet ja miten rehelliset poliisit menettävät henkensä typerien pomojensa takia.

Dimovski syytti videolla suoraan pomoaan korruptiosta ja kertoi saaneensa itse ylennyksen luvattuaan pistää telkien taa viattoman ihmisen. Tätä lupausta Dimovski ei kuitenkaan ollut pystynyt pitämään.

Dimovski pyysikin Venäjän pääministeriä Vladimir Putinia apuun ja käynnistämään korruptiotutkimukset. Hän pyysi myös saada tavata Putinin.

Putinin edustajan mukaan pääministeri oli tietoinen Dimovskin vetoomuksesta, mutta ei voinut kommentoida asiaa ennen kuin kaikki videon väittämät oli tutkittu.

Dimovski sai potkut videon jälkeen. Pomojen mukaan väitteet korruptiosta olivat tuulesta temmattuja.

IL

Lainaus: http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/2009111010573451_ul.shtml
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 2586  To 13 Tam 2011, 16:06 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Talvisodan syy pimitetty Venäjällä: ”Meidän on tunnustettava”

Julkaistu: 30.11.2009 11:05
Päivitetty: 30.11.2009 13:26

Venäläistutkijat epäilevät, ettei Venäjällä voi edelleenkään puhua talvisodasta avoimesti.

Nuorten tutkijoiden tunnustuksen vastikään saaneen murmanskilaisen historian ja yhteiskuntaopin opettajan Anton Skljarovin mielestä Neuvostoliitto pyrki tekemään Suomesta yhden neuvostotasavallan lisää.

- Meidän on tunnustettava, että Stalinin todellinen tarkoitus oli saada Suomi osaksi Neuvostoliittoa. Tämän asian kieltämisellä synnytämme vain epäluottamusta ja epäilyjä naapuriamme kohtaan, sanoo Skljarov Komsomolskaja Pravdan haastattelussa.

Skljarov arvioi, että Neuvostoliiton hyökkäykseen Suomeen vaikuttivat poliittiset tekijät, joita ei oikein vieläkään voida hyväksyä.

Venäläinen sotahistorioitsija ja kirjailija Aleksei Isajev totesi eilen, että venäläisten historiantuntemus on varsin heikkoa. Talvisodasta on monella nuorella hyvin epämääräinen käsitys. Isajevin mukaan sodan tulos vaikutti myös koko toisen maailmansodan tulokseen.

Grani.ru -verkkolehdessä historian tutkija Boris Sokolov sanoo, että osa asiantuntijoista on mieluummin edelleen hiljaa.

-Maassa jossa toimii presidentin perustama historiakomissio, ovat monet varmaan varovaisia sanomaan, että sodan Suomea vastaan aiheutti Neuvostoliiton aggressiivisuus, Sokolov kirjoittaa.

Syyksi sodan huomiotta jättämiseen Sokolov epäilee sitä, että suomalaiset ovat moraalisesti voittajia. Valtava Neuvostoliitto ei kyennyt pakottamaan suomalaisia polvilleen Stalinin kiirehdittyä sodan lopettamista.

Neuvostoliiton ja nyky-Venäjän kannalta on Sokolovin mielestä oikeastaan onni, että suomalaiset hyökkäsivät Saksan rinnalla Neuvostoliittoon vuonna 1941 suomalaisten ns. jatkosodaksi kutsumassa operaatiossa.

-Voi olla, että ilman vuonna 1941 alkanutta sotaa, Venäjällä olisi Suomen kanssa ankaria riitoja, kuten sillä on edelleen Puolan kanssa.

Skljarovin mielestä Venäjän pitäisi lähettää viesti, ettei Venäjä halua loukata minkään maan itsemääräämisoikeutta.

- Meidän on opittava rohkeasti tunnustamaan menneisyyden virheet, jotta emme toistaisi niitä tulevaisuudessa - Se on historian tärkein tehtävä!

Katso Uuden Suomen vanhat kuvat: Talvisodan alku ja Uusi Suomi - ennennäkemättömiä kuvia Helsingistä

Kunnioitetaanko talvisotaa nyky-Suomessa? Ota kantaa US-kyselyssä!


Jarmo Koponen

Lainaus: US
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 2595  Pe 14 Tam 2011, 1:27 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Pormestari ja hänen vaimonsa ammuttiin lähellä Moskovaa

Maanantai 14.12.2009 klo 07.09

Moskovan lähistöllä sijaitsevan Tutshkovon kaupungin pormestari ja hänen vaimonsa on ammuttu.

Pariskunta ammuttiin omalla asunnollaan, joka sijaitsee kaupungin ulkopuolella.

Viranomaisten mukaan pariskunnan poika löysi vanhempansa kuolleina sunnuntaina. Surma-asetta ei ole löytynyt.

Pormestari Vitali Ustimenko oli 36-vuotias ja hän aloitti virassaan lokakuussa. Hänen vaimonsa toimi liike-elämässä.

Radiokanava Eho Moskvyn mukaan Ustimenko kuului Oikeudenmukainen Venäjä -puolueeseen.

STT-ITAR-TASS

Lainaus: IL
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 2625  Pe 14 Tam 2011, 15:43 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Työryhmä ehdottaa:

Valtiojohto voisi mitätöidä sotasyyllisyyden


Perjantai 12.3.2010 klo 17.28

Jatkosodan jälkeisessä oikeudenkäynnissä oli useita oikeudenloukkauksia.

Oikeusministeri Tuija Brax (vihr) ei usko, että valtiojohdon mahdollinen sotasyyllisyyslausunto vaikuttaisi Suomen ulkosuhteisiin. Hän esitti näkemyksensä ottaessaan vastaan ministeriön teettämän selvityksen vuoden 1946 sotasyyllisyysoikeudenkäynnistä.

Selvityksen mukaan oikeudenkäynnissä rikottiin monia oikeusvaltion periaatteita. Tutkimuksen tehneet oikeustieteen tohtori Jukka Lindstedt ja oikeustieteen lisensiaatti Stiina Löytömäki eivät kuitenkaan suosita, että tuomioiden mitätöimiseksi säädettäisiin erityislaki. Tämä toisi näet mukanaan nipun ongelmia.

Sen sijaan he ehdottavat, että esimerkiksi presidentti tai pääministeri antaisivat lausunnon, jolla sotasyyllisyysoikeudenkäynti todettaisiin oikeusvaltion periaatteiden vastaiseksi.

- Olen tästä jo alustavasti informoinut presidenttiä ja pääministeriä, Brax totesi.

Ainoa anteeksipyyntö vuodelta 2000

Korkein oikeus on jo aiemmin katsonut, etteivät tuomioiden purkamista koskevat säännökset sovellu sotasyyllisyystuomioiden purkuun.

Jukka Lindstedtin mukaan tutkijat tarkastelivat selvitystä varten vaihtoehtoa, jossa eduskunta säätäisi erityislain. Sen nojalla korkein oikeus voisi tutkia sotasyyllisyysoikeuden menettelyn lainmukaisuutta.

- Tällöin kuitenkin tuomioistuimen riippumattomuus vaarantuisi ja eduskunta astuisi tuomioistuimen alueelle. Korkeimmalle oikeudelle tulisi jättää vapaa harkinta päättää asiasta, eikä sitä voisi lainmuotoilulla esimerkiksi painostaa tietynlaiseen lopputulokseen, hän huomautti.

Ongelmallinen olisi Lindstedtin ja Löytömäen mukaan myös julkinen anteeksipyyntö historiallisen tapahtuman takia. Anteeksipyyntöihin liittyy muun muassa kysymys, kuinka pitkälle ajallisesti valtiovallan edustajat ovat vastuussa edeltäjiensä ratkaisuista, jotka on tehty aivan erilaisissa oloissa.

Ainoa selkeä valtiovallan esittämä anteeksipyyntö on vuodelta 2000, jolloin silloinen pääministeri Paavo Lipponen (sd) pyysi anteeksi kahdeksan juutalaispakolaisen luovuttamista saksalaisille vuonna 1942. Pakolaisista kaikki yhtä lukuun ottamatta kuolivat saksalaisten käsissä.

Rikottiin monia oikeusvaltion periaatteita

Selvityksessä sotasyyllisyysoikeudenkäyntiä luonnehditaan poliittisluonteiseksi prosessiksi, jossa rikottiin monia oikeusvaltion periaatteita.

Tutkijat listaavat tästä useita esimerkkejä: luotiin erityistuomioistuin, sotasyyllisyyslaki oli taannehtiva, syytettyjen puolustautumista rajoitettiin ja tuomioistuinta painostettiin voimakkaasti. Lisäksi osa tuomareista oli ilmeisen jäävejä.

Stiina Löytömäki huomauttaa myös, että syytettävät valittiin osin yhdenvertaisuusperiaatetta loukaten. Syytettyjen penkille joutui poliittista, vaan ei sotilasjohtoa.

Kaikesta huolimatta Suomi sai järjestää oikeudenkäynnin omassa maassaan ja oman oikeudellisen järjestelmänsä piirissä, jolloin vältettiin muun muassa mahdolliset kuolemantuomiot, sekä sotilasjohdon oikeudenkäynti.

- Kansainvälisesti katsoen tuomiot olivat lieviä, Löytömäki lisäsi.

STT

Lainaus: IL
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 2732  Ti 18 Tam 2011, 18:17 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Venäläisten oudot tonttikaupat – ”Olen järkyttynyt”

Julkaistu: 30.4.2010 12:57

Venäläiset ovat ostaneet heikossa kunnossa olevia kiinteistöjä ja maa-alueita sotilaskohteiden lähialueilta eri puolilla Suomea, kertoi MTV3:n 45 minuuttia -ohjelma eilen.

Kiinteistöjä on myyty ainakin ilmavoimien koelentokeskuksen, viestikoelaitoksen, lentosotakoulun, ilmavoimien esikunnan ja tutka-aseman vaikutuspiiristä.

Pääesikunta ja suojelupoliisi eivät halunneet antaa aiheesta tv-haastattelua.

MTV3:n haastattelemat kansanedustajat Aila Paloniemi (kesk.) ja Arja Karhuvaara (kok.) kritisoivat pääesikuntaa ja suojeluspoliisia haluttomuudesta selvittää asiaa.

- Olen järkyttynyt, tietoja tipahtelee jatkuvasti lisää, ilman että todella selvitetään ilmiön kokonaislaajuus ja merkitys Suomelle, sanoo Paloniemi MTV3:lle.

- Kiinteistökaupat sotilasalueiden naapurissa ovat jo askeleita, joiden viimeistään pitäisi pistää keskeiset viranomaiset miettimään toiminnan todellisia motiiveja. Tontteja ja kiinteistöjä voi käyttää muuhunkin kuin lomailuun, sanoo puolestaan Karhuvaara.

Paloniemi aikoo koota vapun jälkeen joukon ulko- ja puolustusvaliokuntaan kuuluvia kansanedustajia selvittämään tilannetta.


Uusi Suomi

Lainaus: US
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 2733  Ti 18 Tam 2011, 18:20 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Venäläiset ostavat rappiotiloja sotilasalueiden vierestä

Julkaistu 28.04.2010 20:03 (päivitetty 20:22)

MTV3 - Tuula Malin

Venäläiset ovat ostaneet heikossa kunnossa olevia kiinteistöjä ja maa-alueita sotilaskohteiden lähialueilta eri puolilla Suomea, kertoo MTV3:n 45 minuuttia -ohjelma.

Kiinteistöjä on myyty ainakin ilmavoimien koelentokeskuksen, viestikoelaitoksen, lentosotakoulun, ilmavoimien esikunnan ja tutka-aseman vaikutuspiiristä.

Kiinteistökauppoja on tehty myös rannikkopuolustuksen johtokeskuksen, merivoimien keskeisten tutka-asemien ja Suomesta Itämerelle liikennöivien laivojen pääväylän varrelta.

Hiljaiset talot, autiot maat

Venäläiset ostavat rappiotiloja sotilasalueiden vierestä

Naapureiden mukaan useissa kohteissa käydään harvoin, jos ollenkaan. Uudet omistajat eivät myöskään juuri solmi tuttavuuksia lähiympäristöönsä. Vakavista kosteusvaurioista kärsiviä kiinteistöjä ei ole korjattu eikä asumiskelvottomia asuintaloja saneerattu asumiskelpoisiksi.

Mereltä ja mantereelta hankitut laajat maa-alueet ovat pääosin rakentamattomia. Joillekin saarille tai mannerkiinteistöille on ilmestynyt poikkeuksellisen mittavia laiturialueita tai varastorakennuksia.

Heikossa kunnossa olevia taloja ovat hankkineet pääosin yksityishenkilöt. Maakauppoja ovat tehneet Suomeen rekisteröidyt venäläisvetoiset yhtiöt.

Yhtiöissä vastuunalaisissa tehtävissä saattaa olla myös muiden kansallisuuksien edustajia. Mukana on usein myös suomalaisia. Käytännössä yhtiöiden hallinnollisten asioiden hoito on useissa tapauksissa uskottu suomalaisille tilitoimistoille.

Yhtiöiden todellisen omistuksen selvittäminen on hankalaa ja jopa mahdotonta. Tieto omistajista on vain yrityksillä itsellään eikä sitä useinkaan anneta edes pyydettäessä.

Pääesikunta ja suojelupoliisi vaikenevat

Pääesikunta ja suojelupoliisi eivät halunneet antaa aiheesta tv-haastattelua 45 minuuttia -ohjelmalle. Suojelupoliisin mukaan maakauppoihin liittyvissä asioissa ei ole uutta tiedotettavaa.

MTV3 kertoi viime lokakuussa suojelupoliisin ryhtyneen selvittämään strategisten alueiden läheisyydessä tapahtuneita maakauppoja.

Strategisilla alueilla tarkoitetaan esimerkiksi varuskuntia, lentokenttiä ja tärkeitä tele- ja tietoliikennemastoja. Tarkkaa tietoa kauppojen lukumäärästä tai laajuudesta ei ole kenelläkään, sillä Suomen viranomaisilta puuttuu maakauppojen seurantajärjestelmä.

Lainaus: MTV
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 2734  Ti 18 Tam 2011, 18:23 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
USA tyrmää Venäjän: ”Maine meni”

Julkaistu: 28.12.2010 11:00
Päivitetty: 28.12.2010 11:00

Yhdysvallat ja Saksa ovat kommentoineet poikkeuksellisen suorasanaisesti venäläisen tuomioistuimen Mihail Hodorkovskille antamaa uutta tuomiota, kertoo BBC.

Entinen öljymiljardööri todettiin eilen syylliseksi kavallukseen moskovalaisessa tuomioistuimessa, ja häntä odottaa jälleen vuosikausien vankilatuomio.

Hodorkovskin tukijat pitävät oikeudenkäyntejä poliittisena ajojahtina, koska miljardööri muun muassa rahoitti oppositiopuolueita pääministeri Vladimir Putinin presidenttikaudella. Nyt näihin tukijoihin liittyy selkeästi Yhdysvallat, joka on lausuntonsa mukaan syvästi huolissaan oikeuden ”valikoivasta” käytöstä Venäjällä.

Valkoisen talon edustaja Robert Gibbs totesi oikeudenkäynnin vaikuttavan ”oikeusjärjestelmän hyväksikäytöltä sopimattomien tavoitteiden saavuttamiseksi”.

–Lain ilmiselvä valikoiva käyttö näiden yksilöiden tuomitsemiseksi heikentää Venäjän mainetta valtiona, joka pyrkii kasvattamaan lainsäädännön valtaa, Gibbs sanoi.

Jo aiemmin Yhdysvaltain ulkoministeri Hillary Clinton totesi, että tuomio vaikuttaa Venäjän maineeseen negatiivisesti.

Saksan ulkoministeri Guido Westerwelle sanoi ”epäilyttävän” oikeudenkäynnin olevan askel taaksepäin Venäjällä.

Ulkovaltojen kritiikki ei hetkauttanut Venäjän duuman ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Konstantin Kosatshevia.

–Ymmärrän täysin, että tämä on hyvin erikoinen tapaus, joka herättää kysymyksiä. Mutta Venäjän kansalaisena minun täytyy kunnioittaa oikeuden päätöstä.

EU on ilmoittanut seuraavansa tapausta, mutta ei ole kritisoinut tuomiota.

47-vuotias Hodorkovski suorittaa jo aiempaa, kahdeksanvuotista tuomiotaan vuoden 2005 oikeudenkäynnistä. Hän olisi vapautumassa ensi vuonna, mutta BBC:n mukaan uusi tuomio voi pitää hänet vankilassa vuoteen 2017 asti.

Lähetä juttulinkki sähköpostilla Lähetä kaverille!


Uusi Suomi

Lainaus: US
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 2759  Ke 19 Tam 2011, 0:34 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
KL: Suomalaisten tontit kiellettiin Venäjän Karjalassa

Julkaistu: 11.1.2011 11:42

Venäjän presidentti Dmitri Medvedev on kieltänyt ulkomaalaisten maaomistuksen muun muassa Venäjän Karjalassa, kertoo Kauppalehti paperiversiossaan.

Mikäli presidentin antama ukaasi on ehdoton, se tarkoittaa sitä, että suomalaisten maaomistus on jatkossa kokonaan kielletty ns. luovutetuilla alueilla Priozerskin piiriä lukuun ottamatta. Kremlin luettelossa on 380 hallinnollista aluetta.

Lakiasiantuntija Leena Lehtinen on perehtynyt Venäjän maa- ja kiinteistölainsäädäntöön. Hän sanoo Kauppalehdessä, että suomalaiset ovat tehneet maakauppoja omalla riskillään. Venäjän laissa on säädetty, ettei ulkomaalainen saa omistaa maata raja-alueilla ennen kuin presidentin luettelo on vahvistettu.

Lehtisen mukaan luetteloon kuuluvilla alueilla tehdyt suomalaisten maakaupat voidaan joutua purkamaan. Asia riippuu presidentin ukaasin täytäntöönpanosäädöksistä.


Uusi Suomi

Lainaus: US
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 2763  Ke 19 Tam 2011, 0:53 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Suomi lähetti Venäjälle nootin tonttien myyntikiellosta

13.1.2011 17:11 | Päivitetty: 13.1.2011 23:43

STT–HS

Suomi on pyytänyt Venäjältä selvitystä siitä, mitä heidän kieltonsa myydä maata ulkomaalaisille raja-alueilla merkitsee.

Ulkoministeri Alexander Stubb (kok) kertoi eduskunnan kyselytunnilla illansuussa, että asiaa koskeva nootti on lähtenyt Venäjän ulkoministeriölle tänään.

Stubbin mukaan Suomi on pyytänyt Venäjää täsmentämään, mitä myyntikielto merkitsee suomalaisille, jotka tällä hetkellä omistavat maata rajavyöhykkeellä tai hiukan sen ulkopuolella. Venäjältä kysytään myös, mitä myyntikielto merkitsee tulevaisuuden kaupoille.

Ylen ruotsinkielisten uutisten mukaan Stubb matkustaa itse helmikuun alussa Venäjän lähialueille, jossa hän tapaa viranomaisia maakauppaongelman ratkaisemiseksi.

Venäläisten päätös myyntikiellon toimeenpanosta tuli yllätyksenä ulkoministeriölle. Asiasta yllättynyt ministeri Stubb kertoi saaneensa tiedon asiasta tiedotusvälineiden kautta.

"Ilman muuta vastavuoroisuuteen kuuluu, että jos täältä voidaan ostaa tontteja, niin niitä pitää voida ostaa myös toiselta puolelta", Stubb sanoi.

Oikeusministeri Tuija Brax (vihr) jarrutteli odotuksia, että Suomi ryhtyisi rajoittamaan EU-alueen ulkopuolisten oikeutta ostaa maata Suomesta. Braxin mielestä järkevintä on nyt odottaa rauhassa ulkoministeriön selvityksiä ja katsoa, miten Suomen linjaa vastavuoroisuudesta onnistutaan ajamaan eri foorumeilla.

Venäjä julkaisi tiistaina listan alueista, joilta tonttien myyminen ulkomaalaisille tai ulkomaisille yrityksille on kielletty. Lista ulkomaiselta omistukselta suojatuista Venäjän alueista käsittää kaikki Venäjän raja-alueet.

Lainaus: HS
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 2766  Ke 19 Tam 2011, 1:26 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Näin Venäjä rajoittaa tonttikauppaa - katso kartta!

Julkaistu: 13.01.2011 07:57

Venäjä julkisti tiistaina listan raja-alueista, joilla se kieltää ulkomaalaisten yksityishenkilöiden ja yritysten maakiinteistöjen omistuksen.

Uusi kieltolista sisältää yhteensä 380 eri hallinnollista piiriä tai rajanpinnan kaupunkia. Vyöhyke ulottuu ympäri koko Venäjän rajojen.

Luovutetun Karjalan alueella on kuitenkin muutama alue, joita kieltolistalla ei ole mainittu: Terijoki, Käkisalmi sekä Pitkäranta.

Neljäs kieltolistan ulkopuolelle jäänyt alue on yllättäen Sortavalan piiri, josta on kielletty ainoastaan Sortavalan kaupunkiasutus -niminen hallinnollinen alue.

Todellisuudessa Sortavalankin piiristä jää varsin pieni alue sallituksi, sillä rajan pinnassa tulee vastaan Venäjän leveä rajavyöhyke.


IS

Lainaus: http://www.iltasanomat.fi/ulkomaat/N%C3%A4in%20Ven%C3%A4j%C3%A4%20rajoittaa%20tonttikauppaa%20-%20katso%20kartta!/art-1288362094354.html

Ikävä kyllä linkki toimii vain kopioimalla se selaimen osoitekenttään.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 3017  Ti 08 Hel 2011, 14:01 (GMT+3)  Aihe: Sylttytehtaalta ovelaa Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Hodorkovski-dokumentti varastettiin Berliinin elokuvajuhlilla

8.2.2011 10:58

AP

Berliini. Saksalainen elokuvaohjaaja sanoo, että lopullinen versio hänen dokumenttielokuvastaan, joka käsittelee vangitun venäläisen öljymiljonäärin Mihail Hodorkovskin kohtaloa, on varastettu vain muutamaa päivää ennen sen suunniteltua ensi-iltaa Berliinin elokuvajuhlilla.

Ohjaaja Cyril Tuschin mukaan perjantaina tapahtunut murto hänen toimistoonsa oli toinen kerta, kun hänen filmimateriaaliaan varastettiin muutaman viikon sisällä ilmeisenä tarkoituksena pelotella.

Martin Otter Berliinin poliisista vahvisti maanantaina, että ohjaajan toimitiloihin oli murtauduttu. Hän ei halunnut kommentoida asiaa tarkemmin.

Tuschi oli lähettänyt elokuvajuhlien järjestäjille elokuvan varhaisemman version. Berliinin elokuvajuhlat alkavat torstaina.

Lainaus: HS
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 3054  Ke 09 Hel 2011, 19:52 (GMT+3)  Aihe: Disinformaatio - näin suomalaisia kusetettiin Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
KEKKOSEN SUOMI NIELAISI HATYN-VÄÄRENNÖKSEN


HISTORIA:
Media ei kertonut Katynin joukkomurhan peittämiseksi luodusta Hatynin-hämäyksestä Kekkosen Neuvostoliiton-vierailulla 1977.


MINSK, 22. toukokuuta 1977. Valko-Venäjän sosialistisen Neuvostotasavallan pääkaupunki on koristeltu Suomen valtionpäämiehen Urho Kekkosen vierailun kunniaksi kukilla ja lipuilla.

Presidentin vierailu Minskissä ei ole pitkä, se kestää vain yön yli. Silti kiireiseen ohjelmaan on liitetty vierailu 60 km päässä maaseudulla Hatynin toisen maailmansodan aikaisella sotamuistomerkillä.

VALKO-VENÄJÄLLÄ on tukuttain sotamuistomerkkejä. Miksi isännille oli niin tärkeää saada Suomen valtionpäämies vierailemaan juuri Hatyniin?

Siksi, että Kekkosen valtiovierailua seuraavalle ennätyksellisen suurelle 30 suomalaistoimittajan joukolle oli varattu tärkeä rooli vääristellyn tiedon eli disinformaation levittämisessä. Sen avulla Neuvostoliitto pyrki peittämään syyllisyyteensä yhteen maailmansodan suurimmista rikoksista, Katynin joukkomurhaan 37 vuotta aikaisemmin.

HUHTI-TOUKOKUUSSA 1940 Neuvostoliitto teloitutti valtaamiltaan alueilla vangiksi ottamansa 22 000 puolalaista upseeria ja älymystöön kuuluvaa miestä. Massateloituksia pantiin toimeen useilla paikkakunnilla eri puolilla Neuvostoliiton länsiosia. Yksi murhattujen joukkohaudoista paljastui keväällä 1943 Katynissa lähellä Smolenskia.

Katynin kylä antoi nimen koko kauhistuttavalle joukkomurhalle. Natsi-Saksa, joka oli vallannut Puolan, levitti vihollisensa Neuvostoliiton hirmuteon kansainväliseksi uutiseksi.

TOISEN maailmansodan jälkeen Neuvostoliitto pyrki parhaansa mukaan häivyttämään osallisuutensa Katyniin. Ensimmäiset yritykset olivat kömpelöitä. Neuvostoliitto yritti vetää Katynin Nürnbergin sotarikosoikeudenkäyntiin 1946. Tarkoitus oli oikeutta manipuloimalla todistaa natsi-Saksa syylliseksi kiusallisesti paljastuneeseen joukkomurhaan. Oikeuden käynnin kautta syyllisyyskysymys olisi saatu ujutettua länsimaisiin historiankirjoihin Neuvostoliiton toivomalla tavalla.

Yhdysvallat ja Iso-Britannia kuitenkin estivät tämän, koska näkivät yrityksen riskit koko sotarikosoikeudenkäynnin uskottavuudelle.

TIEDONVÄLITYKSELTÄÄN rajoitetussa Neuvostoliitossa ja Itä-Euroopan kommunistimaissa historiankirjoituksen manipuloiminen oli helppoa. Jos uhkaus ei tehonnut, sitä saattoi tehostaa pakolla. Puolassa Neuvostoliitto käytti vaikutusvaltaansa myötäilevän kommunistihallinnon kautta ja pyrki lavastamaan Saksan syylliseksi. Sama toteutui myös muissa kansandemokratioissa.

LÄNSIMAISSA oli toimittava toisin. Välineeksi otettiin tahallisen harhaanjohtavan tiedon eli disinformaation levittäminen. Menetelmä oli sama, mitä Neuvostoliitto käytti pyrkiessään lavastamaan Mainilan laukauksilla Suomen syylliseksi talvisotaan.

Katyn poistettiin Minskin alueen kartoista ja tietokirjoista. Sen jälkeen Katynin ja Hatynin tarinat yritettiin sekoittaa. Tarinanluojien työtä helpotti se, että maantieteellisesti läheltä Katyniä, 160 kilometrin päästä, löytyi erehdyttävästi samanniminen kylä Hatyn. Siellä osin ukrainalaisista vapaaehtoisista kootun SS-pataljoonan sotilaat olivat maaliskuussa 1943 teloittaneet ja polttaneet yhden kylän asukkaat kostoksi yhteistyöstä partisaanien kanssa.

NEUVOSTOLIITON propagandakoneisto alkoi johdonmukaisesti rakentaa rinnakkaista teloitustarinaa Hatynin kylän ympärille. Vaikka Hatyn pienimuotoisuudessaan, 149 ammuttua, kalpeni määrätietoisesti toteutetun Katynin valikoivan kansanmurhan rinnalla, disinformaation levittämiseen se sopi loistavasti.

Hatyniin pystytettiin vaikuttava muistomerkki omia ja erityisesti ulkomaisia vieraita varten. Tuhansien turistien lisäksi Neuvostoliitto käytti siellä valtiovieraita ja toimittajia.

Disinformaation levittämiseen toimittajat olivat mitä parhain väline. Keväällä 1977 suomalaisten toimittajien vuoro oli joutua disinformaation levittäjiksi.

TIESIKÖ Kekkonen totuuden Katynista? Se on melko varmaa, sillä tapaus oli suuri uutinen suomalaisissa lehdissä toukokuussa 1943. Aktiivisesti maailmansotaa seurannut Kekkonen, nimimerkki Pekka Peitsi, ei voinut sulkea silmiään Katynilta.

34 vuotta myöhemmin Kekkonen laski seppeleen Hatynin muistomerkillä palavan ikuisen tulen juureen.

Entä miten tapauksesta kertoi suomalainen media?

Suomalaiset toimittajat vaikuttuivat näkemästään ja kertoivat saksalaisten hirmuteoista Neuvostoliitossa. Hatynin tarina vahvistui ja Katynin haalistui, kuten disinformaation suunnittelijat olivat toivoneet.

PASI JAAKKONEN


Suomalaislehtien sanatarkat raportit:

Lainaus:
UUSI SUOMI
Kukistamattoman ihmisen patsaalla

Maanantaina ohjelmassa Valkovenäjän pääkaupungissa oli tutustumiset Hatynin muistomerkkiin ja Belarus-traktoritehtaaseen. Hatynin muistomerkki sijaitsee kauniilla ruohikkoisella niityllä kuutisenkymmentä kilometriä Minskin ulkopuolella. Paikalla olleen kylän polttivat ja sen 149 asukasta surmasivat saksalaiset miehittäjät 1943.

Maapalasta on sittemmin tehty muuan merkittävimmistä viime maailmansodan kärsimysten muistojen pyhättöjä, ja Minskiin poikkeavat viralliset vieraat viedään säännöllisesti käynnille sinne. Suureksi isänmaalliseksi sodaksi nimetyn Saksaa vastaan 1941-45 käydyn taistelun muistomerkkejä on Neuvostoliitossa hyvin monta. Hatyn on niistä vaikuttavimpia, rakennettu aistilla ja paatoksen falsettisävyt välttäen.[..]Muistokiveen on kirjoitettu runo, joka alkaa näin: Ljudl dobri, pominite eli suomeksi:

"Hyvät ihmiset muistakaa: Me rakastimme elämää, synnyinmaata, ja teitä rakkaat..."

Pentti Sadeniemi

Lainaus:
ILTA-SANOMAT
Illaksi Leningradiin

Käynti sodassa täysin hävitetyn valkovenäläiskylän Hatynin muistomerkillä aloittaa tasavallan presidentin Urho Kekkosen Neuvostoliiton vierailun 7. päivän tänään. Illaksi presidentti lentää Leningradiin.

Hatynin muistoalue on järkyttävä kokemus. Saksalaiset miehittivät ja hävittivät kylän maaliskuussa 1943. He piirittivät kylän, ajoivat sen asukkaat vajarakennukseen ja sytyttivät sen palamaan. Kylän 149 asukasta heidän joukossaan 79 lasta paloivat kuoliaaksi. Koko kylä poltettiin maan tasalle.
Sen kohtalon jakoi sodan aikana kaikkiaan 433 Valko-Venäjän kylää. Hatyn on niiden kaikkien muistopaikka. Sen ikuisen tulen äärelle presidentti Kekkonen laski tänään seppeleen.

Seppo Sännälä

Lainaus:
HELSINGIN SANOMAT
"Tämä velvoittaa työhön rauhan puolesta"
UKK kunnioitti Hatynin muistoa


Sibeliuksen Tuonelan joutsen saatteli presidentti Urho Kekkosen seurueineen Minskin lähellä sijaitsevalle Hatynin muistomerkille. Musiikki kuului vaimeana autoradiosta presidentin seurueineen lipuessa muistomerkille, joka järkyttävällä tavalla kertoo Valko-Venäjän kylien sodanaikaisesta hävityksestä.

'Tämä vaikuttava muistomerkki puhuttelee järkyttävyydellään meitä kaikkia ja velvoittaa työhön rauhan puolesta", kirjoitti presidentti Kekkonen vieraskirjaan.

Presidentti oli juuri tehnyt kierroksen muistomerkin eri kohteissa ja laskenut neilikkakorin paadelle, jossa leimuaa ikuinen tuli. Liekki muistuttaa siitä murheesta, jonka sota toi mukanaan. Joka neljäs Valko-Venäjän asukas eli 2,2 miljoonaa ihmistä ei saanut nähdä sodan päättymistä. Muistomerkki kokonaisuutena on laaja, voimakkaalla tavalla sodan tuhoista kertova luomus.

Erkki Pennanen
Ritva Remes

Lainaus:
KANSAN UUTISET
Hatynin muisto velvoittaa työhön rauhan puolesta

"Tämä vaikuttava muistomerkki puhuttelee järkyttävyydellään meitä kaikkia ja velvoittaa meitä työhön rauhan puolesta", nämä presidentti Urho Kekkosen sanat jäivät maanantaina muistoksi suomalaisesta valtiovierailusta Hatyniin, joka on Valko-venäjän muistomerkki hitleriläisen miehityksen aikana tuhoamille ihmisille ja kylille. Hatynin kylässä miehitysjoukot polttivat latoon 149 kyläläistä ja ampuivat ne, jotka yrittivät pakoon. Maaliskuun 22. päivänä 1943 tragediasta selvisi elossa vain yksi mies ja kaksi lasta. Hatynin murhenäytelmäpaikalle on 1969 avattu muistomerkki.

Sisko Kiuru
Uolevi Mattila


Kuvateksti:
Lainaus:
TOINEN TOTUUS

Presidentti Urho Kekkonen toukokuussa 1977 Hatynin muistomerkillä, jolla pyrittiin vetämään huomio pois Katynin puhdistuksista. Neuvostoliiton hajottua Venäjä tunnusti syyllisyytensä Katynin nimellä tunnettavaan 22 000 puolalaisen joukkomurhaan.

Lainaukset: Ilta-Sanomat 24.4.2010

Kommentti: Tein töitä skannatakseni lehden paperiversiosta tärkeän uutisen talteen, mutta tuossa se on, talletettuna tänne nyt.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 3973  Pe 27 Tou 2011, 10:41 (GMT+3)  Aihe: Valhetta ja vääristelyä Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Poika löysi sotavanki-isänsä valokuvasta 70 vuoden jälkeen

Julkaistu: 24.05.2011 13:24

Lieksalainen Tapio Liukkonen joutui hieraisemaan silmiään, kun Ilta-Sanomat julkaisi artikkelin otsikolla ”Kuva paljasti pelastajan”.

Entinen sotavanki Teuvo Alava kertoo jutussa, kuinka muuan Veikko Liukkonen pelasti hänen henkensä Neuvostoliiton vankileirillä.

Ohessa julkaistiin myös Pietarista löytynyt kuva, joka venäläisen arkiston tietojen mukaan esittää juuri Veikko Liukkosta hiomassa kirveenvartta.

Eikä Pietarin valtiollisen elokuva-, valokuva-, ja äänitearkiston tieto osunut harhaan.

- Isähän se siinä on. Siitä ei ole epäilystäkään. On niin isän armeijakuvan näköinen, Tapio Liukkonen sanoo vuorenvarmana.

Kirveskuvan olemassaolosta Liukkosen perhe ei aiemmin ollut tiennyt, mutta yksi kuva heillä on isän leiriajoilta olemassa.

Kyseessä on Neuvostoliiton pudottama lentolehtinen, johon Veikko Liukkonenkin oli joutunut kirjoittamaan viestinsä Suomen sotilaille.

- Kiväärimies oli seisonut koko ajan selän takana, joten niinpä isä oli kirjoittanut.

”Pojat, olen puna-armeijan vankina. Kohtelu on ollut hyvä ja ruoka riittää”, lentolehtiseen on painettu Veikko Liukkosen kirjoittamana.

Todellisuus oli kuitenkin aivan toista.

Kun Veikko Liukkonen palasi Suomeen elossa marraskuussa 1944, hän oli pelkkää luuta ja nahkaa. Hän oli ehtinyt istua sotavankeudessa 3 vuotta 4 kuukautta ja 7 päivää – ja koko sinä aikana Aino-vaimo Suomessa ei saanut muuta elonmerkkiä kuin tuon yhden lentolehtisen.

Vankileirin kärsimykset näkyivät sairasteluna vielä pitkään, ja loppu tuli yllättäen vuonna 1980 sydämen pettäessä.

Veikko Liukkonen ehti kuitenkin kertoa omille pojilleen oleellisimmat opetukset vankeudesta. Yksi koski suhtautumista ruokaan.

- Jos me joskus nirsoilimme ruoasta, niin isä kertoi, kuinka hyvältä rotat maistuivat vankeudessa.

- Nälkiintyneet vangit olivat siellä tapelleet keskenään yökaudet siitä, kuka saa pyydystettyä itselleen rotan tai käärmeen ruoaksi.

Veikko Liukkosella itsellään riitti kuitenkin sydäntä myös muille vangeille.

Alava kiitti Liukkosta omaksi hengenpelastajakseen juuri siksi, että tämä säästi hänelle yön aikana kuolleiden vankien leipäannoksia.

Liukkonen toimi Tsherepovetsin leirin sairaalassa hoitajana, koska oli ollut sodassakin lääkintäalikersanttina. Vangiksikin hän jäi heinäkuussa 1941 tilanteessa, jossa hän oli auttamassa haavoittuneita suomalaissotilaita eturintaman tuntumassa.

Tapio Liukkosta harmittaa nyt, ettei hän aikanaan ymmärtänyt haastatella isää tarkemmin leirikokemuksista.

Veikko Liukkonen ehti kuitenkin kirjoittaa hieman muistel8miaan, mutta kuolema keskeytti projektin.

1970-luvun lopun poliittista ilmapiiriä ja Neuvostoliiton pelkoa kuvaa se, ettei Liukkonen vielä tuolloinkaan uskaltanut käyttää kertomuksessaan suomalaisten vankitovereidensa oikeita nimiä.

- Isä kirjoitti heistä peitenimillä, mutta laati erilliselle paperille listan oikeista nimistä. Nyt tuo lista on valitettavasti kadoksissa, mutta ehkä se vielä jostain isän piilosta löytyy, Tapio Liukkonen uskoo.

Arja Paananen


Suomalaiset sotavangit Neuvostoliitossa -valokuvanäyttely on osoittautunut menestykseksi Sanomatalossa.

Ilmainen näyttely on esillä 29.5. saakka. Ma–pe klo 7–22, la–su 9–22, Töölönlahdenkatu 2, Helsinki.

Näyttelyn yhteydessä on voimassa erikoistarjous Ilta-Sanomien Jatkosota-lehdestä, jossa on lisää tietoa sotavangeista. Ostaja saa kaupan päälle myös IS:n aiemmin ilmestyneet Sodan kuvat ja Talvisota -lehdet sekä ET-lehden.

Lainaus: IS
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 3974  Pe 27 Tou 2011, 10:44 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Ks. edellinen viesti. Tuonnehan pitää mennä:
Lainaus:
Suomalaiset sotavangit Neuvostoliitossa -valokuvanäyttely on osoittautunut menestykseksi Sanomatalossa.

Ilmainen näyttely on esillä 29.5. saakka. Ma–pe klo 7–22, la–su 9–22, Töölönlahdenkatu 2, Helsinki.

Näyttelyn yhteydessä on voimassa erikoistarjous Ilta-Sanomien Jatkosota-lehdestä, jossa on lisää tietoa sotavangeista. Ostaja saa kaupan päälle myös IS:n aiemmin ilmestyneet Sodan kuvat ja Talvisota -lehdet sekä ET-lehden.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 4003  La 28 Tou 2011, 11:48 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Kouraan seteleitä, joilla ei tehnyt mitään:

Suomalaisen sotavangin erikoisin muisto:
Näitä Neuvostoliitto antoi palkaksi


Lainaus:
Lehtola ja Kiiskilä viruivat molemmat Tsherepovetsin leirillä numero 158. Siellä vangit joutuivat muun muassa uittamaan tukkeja joella.

Aliravitsemuksen ja tautien vuoksi Kiiskiläkin oli vapauden koittaessa jo niin huonossa kunnossa, ettei pystynyt edes syömään.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 4006  La 28 Tou 2011, 22:52 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Ks. edellinen viesti. Tuonnehan pitää mennä:
Lainaus:
Suomalaiset sotavangit Neuvostoliitossa -valokuvanäyttely on osoittautunut menestykseksi Sanomatalossa.

Ilmainen näyttely on esillä 29.5. saakka. Ma–pe klo 7–22, la–su 9–22, Töölönlahdenkatu 2, Helsinki.

Näyttelyn yhteydessä on voimassa erikoistarjous Ilta-Sanomien Jatkosota-lehdestä, jossa on lisää tietoa sotavangeista. Ostaja saa kaupan päälle myös IS:n aiemmin ilmestyneet Sodan kuvat ja Talvisota -lehdet sekä ET-lehden.

Tuo näyttely oli karmea. Aloin voida pahoin heti pari kuvaa katsottuani. Kun jaksan, laitan jonkinlaisen koosteen tänne.

HUOM! Näyttely on esillä vielä huomenna, käykää katsomassa, jos vain suinkin pystytte.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 4008  Su 29 Tou 2011, 12:16 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Kun jaksan, laitan jonkinlaisen koosteen tänne.

En voinut olla ikuistamatta tärkeimpiä valokuvia kännykkäkamerallani. Kävinkin niitä jo viime yönä läpi.

Kuvat ovat niin vanhoja, osa tuntemattomien valokuvaajien ottamia sodasta, jonka Neuvostoliitto aloitti valehtelemillaan Mainilan laukauksilla. Eivät ne ole mitään suojeltavia teoksia, vaan neuvostoliittolaisen propagandakoneiston omiin päämääriin ottamia otoksia. Ne eivät perustu mihinkään oikeuteen ja totuuteen, vaan vääryyteen ja valheen varaan rakennettuihin sepitelmiin.

Käyn materiaalin läpi ja siirrän aineiston kommentteineen nettiin.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 4009  Su 29 Tou 2011, 12:22 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Aloin voida pahoin heti pari kuvaa katsottuani.

Monella äidillä olisi kääntynyt sydän rinnassa, jos olisivat nähneet poikansa niissä valokuvissa. Vain harvat palasivat elossa takaisin.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 4057  La 04 Kes 2011, 12:40 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Käyn materiaalin läpi ja siirrän aineiston kommentteineen nettiin.

Olen skannannut valokuvista tekstitiedostoja talteen ja käynyt ottamiani kuvia läpi. Soitin myös Sotavangit ry:n viimeiselle puheenjohtajalle tiedustellakseni, että voin laittaa häneen liittyvän kuvaotoksen tänne. Urakka on vaan aika iso, joten ei onnistu ihan hetkessä.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 4058  La 04 Kes 2011, 12:56 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Uusia sotavankikuvia esillä Sanomatalossa

Lainaus:
Neuvostoliiton lavastamat jatkosodan aikaiset propagandakuvat löytyivät Pietarin valtiollisesta elokuva-, valokuva- ja äänitearkistosta. Löytö on herättänyt Suomessa kiinnostusta myös Kansallisarkistossa, joka haluaa nyt hankkia samat kuvat itselleen.

Sotavangit on ikuistettu kuviin pian vangiksi joutumisensa jälkeen, joten miehet ovat niissä vielä varsin hyvinvoivan näköisiä. Vangit on myös kuvattu hymyilevinä ja tyytyväisen näköisinä - niin kuten Neuvostoliitto halusi heidät esittää Suomeen suuntaamassaan propagandassa.

Todellisuudessa liki 1 400 jatkosodan suomalaista sotavankia kuoli Neuvostoliiton leireillä nälkään ja erilaisiin tauteihin. Vain vajaat 2 000 sotavankia palasi takaisin elossa, monet vain noin 40-kiloisiksi luukasoiksi laihtuneina.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 4059  La 04 Kes 2011, 13:40 (GMT+3)  Aihe: Sanomatalon näyttely keväällä 2011 Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Suomalaiset
SOTAVANGIT
Neuvostoliitossa


Neuvostoliitto kuvasi jatkosodassa vangiksi ottamiaan suomalaisia sotilaita ahkerasti omaa propagandaansa varten.

Joitakin kuvia käytettiin Suomen puolelle pudotetuissa lentolehtisissä ja Sotilaan ääni -rintamalehdessä, mutta osa kuvista hautautui vuosikymmeniksi venäläisiin arkistoihin.

Ilta-Sanomat löysi Pietarin valtiollisesta elokuva-, valokuva- ja äänitearkistosta kymmeniä valokuvia, jotka esittävät suomalaisia sotavankeja neuvostosotilaiden kuulusteltavana ja erilaisissa leiriaskareissa. Suurinta osaa näistä kuvista ei ole ennen Suomessa nähty.

Kuvat on tarkkaan lavastettu ja etukäteen käsikirjoitettu Neuvostoliiton etujen mukaisesti.

Sotavangit on ikuistettu suomalaisissa asuissaan, vaikka todellisuudessa vangeilta riistettiin ensimmäisenä asujen lisäksi myös kengät, vyöt ja kokardit.

Valokuvat on otettu pian vangitsemisen jälkeen, joten suomalaisvangit näyttävät kuvissa vielä hyvinvoivilta ja autuaan tietämättömiltä siitä, mikä heitä Neuvostoliitossa lopulta odotti.

Valtaosa näidenkin kuvien suomalaisista menehtyi vankileireillä aliravitsemukseen ja erilaisiin tauteihin, kuten vatsakoleraan, keuhkokuumeeseen, tuberkuloosiin, pilkkukuumeeseen ja punatautiin.

Jatkosodassa vangiksi jäi noin 3400 suomalaista sotilasta, joista vain vajaat 2000 pääsi elossa takaisin Suomeen.

Sodissa katosi noin 5000 sotilasta, joista osa saattoi jäädä niin ikään vangiksi.

Neuvostoliitto palautti eloonjääneistä suomalaisvangeista suurimman osan marras-joulukuussa 1944. Yksittäisiä vankeja palasi senkin jälkeen, heistä viimeinen vasta vuonna 1958.

Sotavangeista suurin osa joutui vihollisen käsiin haavoittuneina eturintaman vaikeista taisteluista. Vapaaehtoisesti antautui vain noin 300, ja heistäkin vain osa loikkasi aatteen vuoksi. Muita ajoi vihollisen puolelle esimerkiksi suunnaton sotapelko tai mielenterveyden menetys.

Vankileireillä loikkarit toimivat usein niin sanottuina klubin miehinä, jotka valvoivat muita suomalaisia ja puhuivat neuvostopropagandaa. Loikkarit saivat myös sadan gramman ylimääräisen leipäannoksen, mutta siitä huolimatta kuolema ei säästänyt heitäkään.

Eloonjääneet sotavangit joutuivat Suomeen palattuaan kohtaamaan monenlaisia epäluuloja ja painostusta. Epäiltiin, että Neuvostoliitto oli palauttanut osan heistä takaisin vakoojina.

Vangit myös vaikenivat kärsimyksistään. He pelkäsivät puna-armeijan käden ulottuvan heihin vielä vuosikymmenienkin kuluttua. Heitä myös kehotettiin olemaan hiljaa, etteivät kauppasuhteet Neuvostoliittoon kärsisi.

Suomesta puuttuu yhä edelleen kansallinen projekti, jossa selvitettäisiin perusteellisesti suomalaisten sotavankien ja kadonneiden kohtalo entisen Neuvostoliiton alueella.

Perustutkimusta sotavangeista ovat tehneet muun muassa Timo Malmi, Reijo Nikkilä ja Dmitri Frolov. Kansallisarkiston mukaan Venäjän ja Kazakstanin arkistoissa on kuitenkin yhä paljon ennennäkemätöntä materiaalia, jota olisi mahdollista saada Suomeen.

Kaikki näyttelyn kuvat: Pietarin valtiollinen elokuva-, valokuva- ja äänitearkisto (TsGAKFFD SPB)
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 4060  La 04 Kes 2011, 14:46 (GMT+3)  Aihe: Re: Sanomatalon näyttely keväällä 2011 Vastaa lainaamalla viestiä

Valokuvat ovat kännykkäkameralla kuvattuja otoksia - ja taustalla pilkahtaa näyttelymiljöötä ja palasia muistakin kuvista.

Tässä kuvassa etualalla oleva lääkintänainen otti itse vangiksi kuusi suomalaista sotilasta venäläisen arkistotiedon mukaan:
Suomalaiset pojat joutuivat antautumaan:
Vihollisen käsiin, raskas hetki:
Suomalaisia sotilaita silmänkantamattomiin:
Suomalaisten vankien rankka taival:
Vihollisen riveihin raatamaan ja rakentamaan:
Nälkiintynyttä ilmaista työvoimaa:
Julmaa, kovaa raadantaa:
Keittoa raatajille:
Nälkäänäkevien ruoka-annos:
Propagandatuokio Karl Marxin Pääoman merkeissä:
Saksalaiset sotavangit ja Stalinin kuva seinällä:

Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 4061  La 04 Kes 2011, 14:57 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Urakka on vaan aika iso, joten ei onnistu ihan hetkessä.

Heivaan homman vähäksi aikaa. Kuvia myös pienennettävä, sillä näyttö levenee liikaa ja lukeminen on hankalaa.

Lopun materiaalin laitan vasta myöhemmin.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 4062  La 04 Kes 2011, 22:00 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Kuvia myös pienennettävä, sillä näyttö levenee liikaa ja lukeminen on hankalaa.

Hirveä homma, jouduin muuttamaan kuvien kokoa monta kertaa. Ekaksi 75 prosenttiin, sitten 60:een ja lopuksi 50:een.

Puolet alkuperäisestä on hyvä, vaikka kuvat kutistuivatkin paljon.

Tosin kokeilin vielä 55 prosentilla alkuperäisestä koosta, joka suurin mahdollinen ilman lukuikkunan leviämistä.

Mutta jos fonttia vähänkin suurentaa, näyttö levähtää taas. Jääköön sitten 50 prosenttiin alkuperäisestä koosta.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 4063  La 04 Kes 2011, 22:22 (GMT+3)  Aihe: Re: Sanomatalon näyttely keväällä 2011 Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Soitin myös Sotavangit ry:n viimeiselle puheenjohtajalle tiedustellakseni, että voin laittaa häneen liittyvän kuvaotoksen tänne.
Lainaus:
Teuvo Alava, Sotavangit ry:n viimeinen puheenjohtaja.
Haavoittui oikeaan olkapäähän Sotatunturin lähellä 13.04.1944 ja jäi vangiksi. Pääsi takaisin Suomeen Tsherepovetsin leiriltä 25.12.1944.


"Olimme neljän muun suomalaisen sotilaan kanssa hakemassa Sotatunturin lähelle ammutun hirven lihoja, kun meidät yllätettiin ja saarrettiin. Meistä neljä haavoittui, minä oikeaan olkapäähän. Päätimme antautua, sillä muuten vaihtoehtona olisi ollut varma kuolema.

Meitä lähdettiin viemään neuvostoliittolaisten asemiin, mutta haavani tulehtui. Pian olin niin heikkona, että heittäydyin maahan pitkälleni enkä halunnut enää jatkaa matkaa.

Mietin, että ampuisivatkohan he minut edestä vai takaa. Surin sitä, ettei äiti saa koskaan tietää, minne poika jäi.

Mutta venäläiset toivatkin paikalle ahkion, jossa he ryhtyivät vetämään minua. Kontupohjassa pääsin vihdoin leikattavaksi. Olkapään haavasta tuli niin pahanhajuinen mätä, että lääkärikin kiroili.

Sairaalassa ruokaa sai vähemmän kuin meillä kotona oli kissalle annettu. Voimat menivät nälän takia jaloista niin, että kävellessä oli heitettävä toista jalkaa eteenpäin ja katsottava tarkkaan, että jalkaterä osui lattiaan oikeassa asennossa.

Kerran esitin jo suomalaiselle vankitoverilleni, että hän löisi minua kivellä päähän, että loppuisi tämä homma vihdoinkin.

Tsherepovetsin leiriltä mieleen jäi myös ainainen nälkä. Jos joku edes yritti tytöistä puhua, niin kyllä puhe silti ruokaan kääntyi.

Tsherepovetsissa minut pelasti Veikko Liukkonen, joka toimi leirin sairaalassa hoitajana eli sanitäärinä.
Kun joku vanki kuoli yöllä, Veikko ei ilmoittanutkaan häntä kuolleeksi heti aamulla, joten sairaala sai täydet muona-annokset. Niistä hän säästi minulle leipää ja pelasti siten henkeni.

Kun pääsin palaamaan takaisin kotiin, ei minulla ollut omalla kylällä oikein mitään puhumista. Minulle kävi lopulta niin paljon helpommin kuin muille, jotka kuolivat tai haavoittuivat vakavasti."


Tämä kuvatiedosto skannattuna edellä tekstitiedostoksi:

Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 4064  La 04 Kes 2011, 22:28 (GMT+3)  Aihe: Re: Sanomatalon näyttely keväällä 2011 Vastaa lainaamalla viestiäKuvatiedoston tekstiosuus edellä skannattu ja poimittu tähän:

Lainaus:
Karagandan sotavankileiri
n:o 99 Spaskin kylässä 1941-44


Tällainen oli tyypillinen neuvostoliittolainen sotavankileiri.

Kaaviokuva on piirretty Karagandan leirillä Kazakstanissa liki 3,5 vuotta viruneen Arvi Nymanin muistikuvien pohjalta. Nymanin tarina kerrotaan Jatkosota-lehdessä.

Ydinleirin sisälle on merkitty myös alue, jolla kasvoi myrkyllistä kasvia. Sen makeat ja paksut juuret houkuttelivat nälän riivaamia vankeja, mutta salakavala myrkky aiheutti miesten sekoamisen ja nopean kuoleman.

Vasemmasta alakulmasta löytyy siviilien leiri, jonne joutui ainakin yksi suomalainen tyttö pienen veljensä kanssa.

Hautausmaan laidalle on merkitty muistopatsaat, jotka on pystytetty myöhemmin leirin erimaalaisille vangeille. Kun Nyman kävi vihkimässä suomalaisten muistomerkkiä vuonna 1994, hän löysi vanhan leirin paikalta enää pienen palasen sairaalan kivijalkaa.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 4065  La 04 Kes 2011, 22:35 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Ks. edellistä viestiä. Tosi laskelmoitua ja tehokasta vankien määrän vähentämistä. Kun ei anneta tarpeeksi ruokaa, vangit syövät itse oman myrkkynsä:

Lainaus:
Ydinleirin sisälle on merkitty myös alue, jolla kasvoi myrkyllistä kasvia. Sen makeat ja paksut juuret houkuttelivat nälän riivaamia vankeja, mutta salakavala myrkky aiheutti miesten sekoamisen ja nopean kuoleman.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 4111  Ke 15 Kes 2011, 11:05 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Helluntaiseen kirjoitukseeni liittyviä kuvia:

Lainaus:
Ajatellessani kaikkea sitä, mitä ihmiset joutuivat kestämään, mieleni tuli yhä apeammaksi. Sota vielä sen kaiken päälle on ihan järjetöntä. Siellä Hietaniemessäkin sodassa menehtyneiden hautoja oli aivan silmänkantamattomiin - kuinka hirveästi Suomi olikaan menettänyt sodissa omia poikiaan! Ja kaikki valheen tähden, Mainilan laukausten tähden, joita Suomesta ei edes ammuttu, jotka Neuvostoliitto provosoi itse voidakseen hyökätä Suomeen.

Mieleni on yhä raskaampi, mutta alan tehdä lähtöä sankarivainajien haudoilta pois. On vain otettava vielä lisää kuvia, että muistaisi maamerkeistäkin, missä kohdassa hauta oli. Sitten lähdin kohti sankarivainajien muistomerkkiä, isoa ristiä, jonka juurella oli kaunis kukkalaite. Napsin kuvia siitäkin ja otin kuvia myös muihin hautausmaan kolkkiin päin ikuistaakseni loputtomat sankarivainajien hautarivistöt.


Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 4146  Pe 17 Kes 2011, 0:30 (GMT+3)  Aihe: - Luuletko, että olet ensimmäinen, joka kuolee täällä? Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Taksikuskin hurjat kokemukset: Poliisi piti sidottuna, hakkasi ja yritti hukuttaa jokeen

Julkaistu: 16.06.2011 13:52

Taksikuski Aleksei Jakimov, 37, oli kuolla venäläiselle poliisiasemalle. Poliisi piti Jakimovia sidottuna, hakkasi häntä tuntitolkulla ja lopulta yritti hukuttaa hänet jokeen.

Syy? Taksikuskien kiista kadunpätkästä Nizhni Novgorodin kaupungissa. Joku Jakimovin kilpailijoista oli maksanut poliiseille, jotta nämä hoitaisivat hänet "pois päiväjärjestyksestä".

- Aina kun menetin tajuntani, poliisit kaatoivat kasvoilleni olutta ja jatkoivat hakkaamista, Jakimov muistelee kahden vuoden takaisia tapahtumia.

Jakimov kertoo, kuinka tunteja jatkuneen pahoinpitelyn jälkeen poliisit yrittivät hukuttaa hänet Volgajokeen.

- Kun anelin poliiseja jättämään minut henkiin, he kysyivät "Luuletko, että olet ensimmäinen, joka kuolee täällä? Turha yrittää".

Lopulta Jakimovin onnistui ponnistella hyisestä vedestä rantaan.

Hänen tapauksensa on esimerkki poliisin väkivallasta, jota presidentti Dmitri Medvedev on yrittänyt viime aikoina kitkeä. Siitä huolimatta suurin osa venäläisistä pelkää edelleen poliiseja ja pitää heitä jopa vaarallisempina kuin rikollisia.

Vain murto-osa tapauksista tutkitaan

Sairaalassa todettiin, että Jakimovin toinen olkapää oli sijoiltaan, käsi poikki ja hänellä oli sisäistä verenvuotoa. Vammojensa takia hän ei voi enää koskaan ajaa taksia.

Vielä huonommin kävi Aleksei Mihejeville, joka joutui pyörätuoliin hypättyään kolmannen kerroksen ikkunasta pakoon kiduttajiaan.

Poliisit antoivat Mihejeville sähköshokkeja ja hakkasivat häntä, kunnes hän tunnusti nuoren naisen murhan selvitäkseen hengissä. Myöhemmin paljastui, että uhriksi väitetty nainen oli elossa.

Mihejevin oikeustaistelu häntä kiduttaneita poliiseja vastaan kesti kahdeksan vuotta. Lopulta Mihejev vei jutun Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen, joka määräsi Venäjän maksamaan hänelle 250000 euroa vahingonkorvauksia.

Myös Jakimov sai lopulta oikeutta, kun hänen pahoinpitelijänsä tuomittiin kolmen vuoden vankeusrangaistuksiin.

Mihejev ja Jakimov ovat kuitenkin poikkeuksia. Ihmisoikeusjärjestöjen mukaan suurin osa venäläisten poliisien tekemistä rikoksista jää tutkimatta.

Samasta kertovat myös Venäjän sisäministeriön tilastot: poliisin toiminnasta tehtiin viime vuonna 125000 valitusta, joista vain 4000 johti rikostutkintaan - hieman runsaat kolme prosenttia.

"Tällaisia tapauksia sattuu"

Nizhni Novgorodin poliisipäällikkö Ivan Shajev myöntää, että pahoinpitelyjä tapahtuu. Hän kuitenkin uskoo, että uhrit liioittelevat väkivaltaisuuksia.

- Tällaisia tapauksia sattuu. Se johtuu kurin ja ammattitaidon puutteesta, Shajev sanoo.

Viime aikoina paljastuneet skandaalit ovat mustanneet Venäjän poliisilaitoksen mainetta entisestään.

Hiljattain tehdyn mielipidekyselyn mukaan 70 prosenttia venäläisistä pelkää poliisia ja uskoo, ettei presidentti Medvedevin uudistuksista ole mihinkään. Neljäsosa vastaajista oli sitä mieltä, että poliisien rikokset lisääntyvät edelleen.

- Samat korruptoituneet virkamiehet valvovat uudistuksen toteutumista. Uudistukset eivät ratkaise mitään, sanoo duuman turvallisuuskomitean varapuheenjohtaja Gennadi Gudkov.

STT-Reuters

Lainaus: IS
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 4172  Ma 20 Kes 2011, 21:43 (GMT+3)  Aihe: Puna-armeijan likaista historiaa Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Helmut Kohlin vaimon salaisuus: Joutui 12-vuotiaana neuvostosotilaiden raiskaamaksi

Sunnuntai 19.6.2011 klo 13.56

Ex-liittokanslerin vaimo sai elinikäiset fyysiset ja henkiset vammat vallatussa Berliinissä.

Uusi elämänkerta paljastaa, että Saksan entisen liittokanslerin Helmut Kohlin edesmennyt vaimo Hannelore Kohl kantoi hirvittävää salaisuutta, The Daily Mail -lehti kertoo.

Puna-armeijan sotilaat hyökkäsivät Hannelore Kohlin ja tämän äidin kimppuun, kun Berliini oli vallattu natsi-Saksalta toukokuussa 1945.

Kohl kertoi Die Frau an seiner Seite -elämäkerran kirjoittajalle Herbert Schwanille, että raiskauksen jälkeen neuvostosotilaat "heittivät hänet ulos ikkunasta kuin perunasäkin".

Kohl sai tapauksesta selkävammat, jotka eivät parantuneet koskaan. Myös henkiset arvet olivat syvät.

Rouva Kohl kammosi "miehen hien, valkosipulin ja viinan hajua ja jopa venäjänkielistä puhetta".

On arvioitu, että puna-armeijan sotilaat olisivat raiskanneet Saksassa vähintään kaksi miljoonaa naista. Venäläisjoukkojen raiskauksilta eivät välttyneet edes natsien vankeudesta vapautetut venäläiset naiset.

Hannelore Kohl surmasi itsensä vuonna 2001. Sitä ennen hän oli kärsinyt pahasta valoallergiasta, minkä vuoksi hän ei ollut voinut poistua vuosiin kodistaan. Helmut ja Hannelore Kohl saivat kaksi poikaa.

Vuonna 2008 Kohl, 80, meni naimisiin itseään 35 vuotta nuoremman Maike Richterin kanssa.

IL

Lainaus: Iltalehti
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 4189  Ke 22 Kes 2011, 23:41 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Hodorkovski siirrettiin Venäjän Karjalaan

Ulkomaat
Kirjoittanut STT 21.06.2011 19:41

Entinen suurliikemies Mihail Hodorkovski on siirretty vankilaan Venäjän Karjalaan, kertoivat hänen tukijansa tiistaina.

Hodorkovski kuljetettiin Karjalan tasavaltaan tiettävästi viime perjantaina, mutta viranomaiset kieltäytyivät vahvistamasta tietoa. Paikallisten tiedotusvälineiden mukaan hänen vanhemmilleen ilmoitettiin siirrosta maanantaina.

Hodorkovski on ollut telkien takana vuodesta 2003 lähtien. Hänet tuomittiin ensin veronkierrosta ja myöhemmin rahanpesusta ja kavalluksesta. Hän oli aikanaan Venäjän rikkain mies.

Suurimman osan tuomiostaan Hodorkovski on istunut vankileirillä Siperiassa. Hänen on määrä vapautua vuonna 2016.

Lainaus: Verkkouutiset
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 4335  Pe 08 Hei 2011, 13:39 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Valko-Venäjä pidätti jälleen satoja mielenosoituksissa

Lainaus:
Silminnäkijöiden mukaan turvallisuusjoukot pahoinpitelivät ihmisiä ja pidättivät summittaisesti myös ohikulkijoita ja journalisteja.

Vjasna-ihmisoikeusjärjestön mukaan yhteensä 400 ihmistä pidätettiin mielenosoituksissa eri puolilla maata keskiviikkona. Hallituksen mielenosoituskiellon vuoksi protestoijat eivät marssineet tai huutaneet iskulauseita, vaan pelkästään seisoivat hiljaa taputtaen käsiään.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 4398  La 16 Hei 2011, 0:42 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Euroopan ihmisoikeustuomioistuin tutkii Katynin joukkomurhan

Ulkomaat
Kirjoittanut STT 15.07.2011 21:11
Viimeksi päivitetty 15.07.2011 21:14

Euroopan ihmisoikeustuomioistuin tutkii toisen maailmansodan aikana tapahtuneen Katynin joukkomurhan. Oikeus hyväksyi Venäjää vastaan tehdyn valituksen perjantaina.

Länsi-Venäjällä Katynissa ammuttiin 22000 puolalaista upseeria vuonna 1940. Noin kymmenen upseerin omaiset valittivat ihmisoikeustuomioistuimelle siitä, ettei Venäjä ole tutkinut kuolemia riittävän perinpohjaisesti.

Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen päätökset ovat sitovia.

Venäjä lopetti Katynia koskevat tutkimukset vuonna 2004, mikä raivostutti Puolan.

Venäjä ei tunnustanut joukkomurhaa sotarikokseksi eikä rikokseksi ihmisyyttä vastaan.

Presidentti Dmitri Medvedev sanonut, että kyse on rikoksesta, josta neuvostojohto yksin oli vastuussa.

Lainaus: Verkkouutiset

Ks. Disinformaatio - näin suomalaisia kusetettiin
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 4686  La 30 Hei 2011, 22:48 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Puolalaiset syyttävät venäläisiä viime vuoden lentoturmasta

Lainaus:
Puolalainen raportti vuoden 2010 kohtalokkaasta lento-onnettomuudesta väittää, että venäläinen lennonjohto antoi virheellisiä laskeutumisohjeita lentäjille. Smolenskissa Venäjän etelässä sattuneessa turmassa kuoli 96 matkustajaa, joista yksi oli presidentti Lech Kaczynski. Kuolleiden joukossa oli presidentin lisäksi myös presidentin vaimo sekä useita korkea-arvoisia Puolan armeijan upseereja.

Lisäksi kiitorata, johon kone syöksyi, oli raportin mukaan huonosti valaistu.

Lainaus:
Raportti on merkittävä siinä, että se osoittaa venäläisten tekemiä virheitä. Tammikuussa julkaistu venäläinen raportti laittoi kaikki syyt puolalaisten niskoille, mikä kiristi maiden välisiä suhteita.

Venäläiset syyttivät lentäjiä siitä, että he yrittivät laskeutua huonosta säästä huolimatta.

Smolenskin vuoden 2010 turmasta:

Puolan presidentti kuoli lento-onnettomuudessa Venäjällä

Lainaus:
Lentokone syöksyi maahan lähestyessään Smolenskin lentokenttää noin kello 11 paikallista aikaa ja syttyi törmäyksessä tuleen.

Kone katkesi useaan osaan ja tuhoutui täysin.

Smolenskin alueen kuvernöri kertoi television uutiskanavelle, että kone lähestyi kenttää liian matalalla ja osui puiden latvoihin.

Onnettomuuspaikka on noin 1,5 kilometrin päässä kentästä. Sää lentokentän alueella oli onnettomuushetkellä sumuinen.

Smolenskin paikallishallinnon edustajan mukaan koneen lentäjälle oli sään takia ehdotettu laskeutumista Minskiin, mutta pilotti oli päättänyt laskeutua Smolenskiin.

Pilotti keskeytti laskeutumisen kolme kertaa – neljäs laskeutumisyritys päättyi maahansyöksyyn.

Maahan syöksynyt lentokone oli yli 20 vuotta vanha ja mallia Tupolev Tu-154.

Kaczynski seurueineen oli matkalla Smolenskin lähellä sijaitsevaan Katyniin osallistuakseen toisen maailmansodan aikana murhattujen puolalaisupseerien muistotilaisuuteen.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 4687  La 30 Hei 2011, 22:57 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Katynin teloituksilla yhteys Suomen talvisotaan

Lainaus:
Venäläisten Katynissa, Smolenskin lähellä vuonna 1940 ampumien puolalaisten upseerien kohtalot liittyvät kiinteästi Suomen talvisotaan.

- Teloituksia Katynissa aikaistettiin, koska vankileireille haluttiin saada tilaa mahdollisia suomalaisia ja Baltian maista saatavia sotavankeja varten, kertoo Suomessa vierailulla oleva Venäjän tiedeakatemia vanhempi tutkija Natalia Lebedeva. Hän on ollut avainasemassa puolalais-venäläisessä historioitsijakomissiossa, joka on tuonut päivänvaloon tuhansien Katynissa ammuttujen puolalaisupseerien kohtaloista toisen maailmansodan aikana kertovat neuvostodokumentit.

Saksalaiset löysivät Katynin metsästä jo sodan aikana 4500 puolalaista ammuttua sotavankia. Heidän lisäkseen Neuvostoliiton kommunistisen puolueen (NKP) politbyroo oli maaliskuussa 1940 päättänyt myös 10000 muun puolalaisen upseerin ja poliisin teloittamisesta sekä 11 000 sulkemisesta vankilaan. Lisäksi teloitettujen perheet päätettiin lähettää 10 vuodeksi Kazakstanin pohjoisosiin vailla asuntoja ja työtä.

Lainaus:
Katynin tapahtumat kytkeytyvät Natalia Lebedevan mukaan Kommunistisen internationaalin eli Kominternin hajottamiseenkin. Stalin halusi mitä ilmeisimmin tehdä myönnytyksen liittolaismaille vuonna 1943 lopettamalla Kominternin, mutta samalla myös katkaista yhteydet Puolan pakolaishallitukseen.

Lontoossa olleet puolalaiset olisivat nimittäin halunneet selvittää neuvostoliittolaisten osuuden Katynin tapahtumiin, jolloin Neuvostoliitto syytti heitä Hitlerin auttamisesta.

Katynin metsän tapahtumia tarkasteltaessa on tärkeää muistaa toisen maailmansodan alkuhetket. Saksalaisethan hyökkäsivät Puolaan 1. syyskuuta 1939 ja valtasivat Saksan ja Neuvostoliiton aiemmin solmiman hyökkäämättömyyssopimuksen mukaisesti Puolan länsiosan. Neuvostojoukot tunkeutuivat Puolan itäosaan pari viikkoa myöhemmin 17. syyskuuta 1939. Samalla täyttyivät NKVD:n (Neuvostoliiton sisäministeriö/valtiollinen poliisi) vankileirit mm. puolalaisista upseereista ja poliiseista.

Lainaus:
NKP:n politbyroo teki päätöksen noin 14 500 puolalaisupseerien ja poliisien surmaamisesta 5. maaliskuuta 1940. Tosin asian valmistelu oli aloitettu aiemmin, sillä jo 4. joulukuuta 1939 eräitä leirejä käskettiin olemaan valmiina ottamaan vastaan puolalaisia sotavankeja.

- NKVD valmisteli operaation huolellisesti, ja huhti-toukokuussa 1940 tämä hirvittävä tuomio pantiin toimeen. Päivä päivältä pyöritettiin kuoleman karusellia. Teloitettujen ruumiit haudattiin NKVD:n huvilan läheisyyteen, nimettöminä, ilman ristejä, ilman rukouksia, Lebedeva toteaa.

Lainaus:
Neuvostoliitossa Katynin uhrien teloitukset pyrittiin tyystin unohtamaan, ja esimerkiksi maininnat niistä poistettiin historiankirjoista ja tietosanakirjoista.

Erinäisten vaiheiden jälkeen Lebedeva ja hänen kollegansa saivat maaliskuussa 1990 julki näkemyksensä Moskovskie novosti -lehdessä, ja niissä valaistiin Katynin tapahtumia aivan uusien lähteiden valossa. Vasta kolme viikkoa lehtikirjoituksen jälkeen Neuvostoliiton korkeimmat elimet tunnustivat uutistoimisto Tassin kautta NKVD:n vastuun puolalaisten upseerien ja poliisien ampumiseen.

Vuonna 1992 Katynia koskevat salaiset asiakirjat julkistettiin NKP:n oikeusjutun yhteydessä. Lisäksi niiden kopiot luovutettiin Puolan silloiselle presidentille Lech Walesalle. Puolalaisten sotilaiden muistohautausmaat Katynissa, Harkovissa ja Mednossa avattiin vuonna 2000.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 4849  Ma 22 Elo 2011, 11:26 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

”Suomen nolo vitkuttelu loppui”

Lainaus:
Vihreiden puoluevaltuuskunnan ja turvallisuuspoliittisen työryhmän puheenjohtaja Johanna Sumuvuori iloitsee hallituksen esityksestä, että Suomi liittyisi jalkaväkimiinat kieltävään Ottawan sopimukseen.

– Suomen päätöstä on odotettu lähes 15 vuotta ja vitkuttelu on ollut kansainvälisesti noloa. Siksi tästä päätöksestä onkin syytä iloita, Sumuvuori kirjoittaa blogissaan.

Sopimuksen allekirjoittaminen merkitsee jalkaväkimiinojen käytön, varastoinnin ja siirron kieltämistä sekä niiden hävittämisestä tehdyn yleissopimuksen hyväksymistä.

Kaikki eivät kuitenkaan ole olleet tyytyväisiä asiaan. Puolustusvaliokunnan puheenjohtaja, kansanedustaja Jussi Niinistö (ps.) vastustaa Suomen liittymistä sopimukseen.

Perussuomalainen: ”Tämä olisi strateginen virhe”

Lainaus:
Ottawan sopimukseen liittyminen on strateginen virhe, joka osaltaan nakertaa muutoinkin kaventuvia edellytyksiämme itsenäiseen ja uskottavaan puolustukseen, puolustusvaliokunnan puheenjohtaja sanoo.

– Sodassa jalkaväkimiinat ovat Suomen puolustukselle olennaisen tärkeitä. Meillä on pitkät rajat, mutta vähän puolustajia. Miinat eivät ole hyökkäysaseita, painottaa Niinistö lähettämässään tiedotteessa.

Puolustusvaliokunnan puheenjohtaja katsoo, että jalkaväkimiinat ovat kustannustehokkaita, ja niiden korvaaminen on kallista, jos melkein mahdotontakin. Niinistön mukaan Suomen ei pidä liittyä sopimukseen solidaarisuudesta niitä maita kohtaan, ”joissa miinoja on holtittomasti kylvetty siviilien kiusaksi”.

Niinistö huomauttaa, ettei Yhdysvallat, Kiina, Venäjä, Intia tai Pakistan ole liittynyt Ottawan sopimukseen.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Näytä edelliset viestit:   
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Sanasinko Foorumin päävalikko -> Maailmankartalla Kaikki ajat ovat GMT + 3 tuntia
Siirry sivulle 1, 2  Seuraava
Sivu 1 Yht. 2

 
Siirry:  
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa

Muuta tekstin kokoa: - -

Takaisin ylös


Join the Blue Ribbon Online Free Speech Campaign


Powered by
phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Käännös Jorma Aaltonen, Päivittänyt, Lurttinen www.phpbbsuomi.com