Sanasinko
Wordbazooka
 
 OhjeOhje   HakuHaku   KäyttäjälistaKäyttäjälista   KäyttäjäryhmätKäyttäjäryhmät   RekisteröidyRekisteröidy 
 Omat asetuksetOmat asetukset   Kirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestitKirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestit   Kirjaudu sisäänKirjaudu sisään 
Muuta tekstin kokoa: Suurenna - Pienennä - Palauta oletuskoko
Uskonkirkko | Church of FaithUskonkirkko | Church of Faith

Kouluväkivalta ja koulukiusaaminen
Siirry sivulle 1, 2  Seuraava
 
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Sanasinko Foorumin päävalikko -> Kritiikkiä
Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe  
Kirjoittaja Viesti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 7  Su 04 Hel 2007, 13:42 (GMT+3)  Aihe: Kouluväkivalta ja koulukiusaaminen Vastaa lainaamalla viestiä

Aiheen aloitti: Angeli - Syyskuu 28, 2006, 22:10:23Otsikko: Koulukiusaaminen
Kirjoitti: Angeli - Syyskuu 28, 2006, 22:10:23

Seuraava mielipide oli Helsingin Uutisissa 8.9.2006. Koska asia on polttava ja aina vain ajankohtainen, päätin naputella kirjoituksen tänne:

Lainaus:
Miksi kiusaamiseen ei puututa?

Asuimme maalla, Helsingin tuntumassa. Meitä lapsia oli liki puoli tusinaa. Jokaisen kohdalla alkoi koulunkäynti jossain vaiheessa. Samalla alkoi koulukiusaaminen. Meitä haukuttiin, nimiteltiin, alistettiin, tönittiin, uhkailtiin, potkittiin ja vaatteita revittiin. Halusimme opiskella ja oppia, mutta läksyt luettiin liian usein kyynelten kautta.

Vuodet vierivät. Sisarukseni muuttivat ulkomaille. He pärjäsivät siellä hyvin, eivätkä mistään hinnasta tulisi Suomeen enää. Eivät edes pidä Suomea kotimaanaan, koska ovat edelleen katkeria Suomessa tapahtuneista kipeistä asioista.

Itse jäin Suomeen ja järjestin elämäni toisin. Nyt olen jo vuosia seurannut lukuisia, sydäntä koskettavia kertomuksia koulukiusaamisesta, enkä millään voi käsittää, että edelleen joka lukuvuosi on lapsia, jotka joutuvat käymään läpi saman kuin meidänkin perhe aikanaan.

Kauniista puheista huolimatta mitään konkreettista ei ole tapahtunut koulukiusaamisen kohdalla. Kiusaajat kulkevat vapaana ja jatkavat kiusaamista! Käyttäytymistään he eivät ikinä pyydä anteeksi - eivät edes aikuisiässä.

Niin kauan kuin opettajilta puuttuu psykologinen koulutus käsitellä kiusaamista ja objektiivinen suhtautuminen siihen, en usko muutosta tulevan. Myöskin kuraattorit ja rehtorit näkevät asian liian vähäpätöisenä.

Hyvät vanhemmat, puuttukaa lapsenne tuskaan. Ei kiusatusta välttämättä tule karaistua, rohkeaa ja menestyvää aikuista! Jollei keskustelu koulun edustajien kanssa tuota tulosta, tehkää poliisille ilmoitus.

Nimim.
Oikeus pelottomaan opiskeluun
Otsikko: Kiusatulle tuhansien eurojen lasku
Kirjoitti: Angeli - Syyskuu 29, 2006, 09:27:06

Aika erikoista oikeudentajua hovioikeudessa, kun se tällä tavoin pyörsi käräjäoikeuden päätöksen, vapautti kiusaajat ja laittoi uhrin maksumieheksi:

Lainaus:
Koulukiusatulle 9 000 euron lasku
29.9.2006 7:32

Hovioikeus hylkäsi koulukiusaamiskanteen ja vapautti kaupungin vahingonkorvauksista.

Vuosia koulussa kiusatun tytön äiti meni sanattomaksi, kun kuuli Turun hovioikeuden hylänneen koulukiusaamista koskeneen kanteen ja vapauttaneen Hämeenlinnan kaupungin vahingonkorvauksista.

Hovioikeuden päätös tarkoitti samalla sitä, että uhrin maksettavaksi tulee kaupungin 9 000 euron oikeudenkäyntikulut.

- Mitä tämä tarkoittaa? Voimmeko valittaa tästä? Tämä sotii kaikin tavoin oikeustajuani vastaan, hätääntynyt äiti parkaisi kuultuaan päätöksestä Iltalehdeltä.

Hämeenlinnan käräjäoikeus katsoi vuoden 2005 keväällä kaupungin vastuulliseksi siitä, että koulutytön kiusaaminen jatkui viiden vuoden ajan. Alioikeuden mukaan koulussa oli havaittu tytön puhumattomuus ja eristäytyminen sekä tilanteen vaikeutuminen, mutta lyömiseen, tönimiseen, haukkumiseen ja vähättelemiseen syyllistyneitä ei saatu kuriin.

Käräjäoikeus määräsi kaupungin maksamaan 8 500 euroa vahingonkorvauksia sekä hoitamaan kantajan runsaan 7 000 euron oikeudenkäyntikulut. Hovioikeuden päätös käänsi tilanteen päälaelleen ja nyt uhrille lankeaa kaupungin 9 000 euron oikeudenkäyntikulut maksettavaksi.

Tytön asianajaja Jukka Pelkonen hämmästyi kuullessaan päätöksestä.

- Onpa yllättävää. Kyllähän tämä kuulostaa aivan kamalalta, Pelkonen totesi, mutta ei halunnut kommentoida enempää, koska ei itse ollut hovioikeuden papereita vielä nähnyt.

Lähde: Iltalehti 29.9.2006
http://www.iltalehti.fi/uutiset/200609295179925_uu.shtmlOtsikko: Lapset vaikenevat kiusaamisesta
Kirjoitti: Angeli - Lokakuu 04, 2006, 00:00:04

Iltalehdessä kerrotaan Mannerheimin lastensuojeluliiton koulukiusaamiskyselystä:

Lainaus:
Yli puolet vaikenee kiusaamisesta
3.10.2006 16:17

Lapsista vain hieman yli puolet on kertonut kiusaamisesta vanhemmilleen, selviää Mannerheimin lastensuojeluliiton (MLL) koulukiusaamiskyselystä.

Kuitenkin lähes 80 prosenttia vanhemmista uskoi lapsensa kertovan, jos häntä kiusataan.

Kyselyyn vastanneista lapsista yli viidennes oli kokenut kiusaamista kuluneen vuoden aikana ja kymmenesosa oli puolestaan nähnyt joka päivä, että jotakuta kiusataan. Vanhemmista taas lähes kolmannes kertoi, että hänen omaa lastaan on kiusattu.

Mannerheimin lastensuojeluliiton kyselyssä tiedusteltiin internetissä koulukiusaamisesta sekä lapsilta että vanhemmilta. Elo-syyskuussa tehtyyn nuorten kyselyyn saatiin yli 5 400 ja vanhempien kyselyyn vajaa 1 100 vastausta.

Kertominen ei parantanut oloa

Kiusatut lapset sanoivat kertovansa kiusauksesta useimmiten kaverille. Hieman yli puolet kertoi kiusaamisesta vanhemmille ja hieman alle puolet opettajille.

Kiusaamisesta kertominen ei kuitenkaan välttämättä parantanut kiusatun oloa. Noin 46 prosenttia kiusatuista tunsi tilanteen pysyneen ennallaan. Yli viidennes katsoi tilanteen jopa vaikeutuneen, ja vain vajaa kolmannes kertoi kiusaamisesta kertomisen helpottaneen tilannetta.

Kyselyn mukaan nuoret eivät usko saavansa riittävästi apua aikuisilta. Näin totesi liki 60 prosenttia vastanneista nuorista. Syyksi sanottiin se, että kertominen pahentaa tilannetta (40 prosenttia) tai ettei aikuinen tee mitään (25 prosenttia). Lisäksi yli 40 prosenttia nuorista vastaajista ilmoitti vain, ettei tee mieli kertoa kiusaamisesta aikuiselle.

Kiusatut oireilevat eri tavoin

Kyselyn mukaan monet aikuiset uskovat syntipukkiteoriaan koulukiusaamisessa. Peräti kolmannes lasten vanhemmista katsoi, että joka ryhmässä on syntipukki. Vajaa kolmannes vanhemmista taas oli sitä mieltä, että kiusattu lapsi poikkeaa jotenkin toisista.

Kymmenesosa vanhemmista uskoi lisäksi, ettei kiusaamiseen voi vaikuttaa.

Kiusattujen lasten vanhemmat kuvasivat kyselyssä lastensa oireita. Kiusatuista lähes kaikki olivat surumielisiä ja itkuisia ja jopa yli 60 prosenttia kärsi ruumiillisesta pahoinvoinnista, päänsärystä, oksentelusta ja säryistä. Kiusatuksi joutuminen vaikuttaa myös lapsen itsetuntoon: kolme neljästä kiusatusta puhui itsestään vähätellen.

Opettajat ovat Mannerheimin lastensuojeluliiton mukaan avainasemassa myös koulukiusausasiassa. Opetussuunnitelman mukaankin kiusaamista on käsiteltävä koulussa, mutta kuitenkin joka kolmas kyselyyn vastannut nuori kertoi, ettei näin ollut käynyt.

STT

Lähde: Iltalehti 3.10.2006
http://www.iltalehti.fi/uutiset/200610035198111_uu.shtmlOtsikko: Kiusaaminen on väkivaltaa
Kirjoitti: Angeli - Joulukuu 18, 2006, 14:40:57

Lainaus:
Kiusaaminen on väkivaltaa

Olen kiertänyt kymmenissä Etelä-Suomen peruskouluissa työskentelemässä aggressiivisten oppilaiden kanssa ja luennoimassa asiasta. Olen nähnyt, miten esimerkiksi kiusaamiseen liittyvä nuorisokulttuuri on aikojen saatossa muuttunut suhteessa omaan nuoruuteeni. Valitettavasti on todettava, että suurin osa peruskoulujen oppilaista ei enää miellä kiusaamista vakavana asiana.

Käsite kiusaaminen neutralisoi vakavan asian. Usein peruskoulujen oppilaat ja myös henkilökunta sotkevat käsitteet kiusaaminen ja kiusoittelu. Kiusoittelu on kaverin luvalla tehtävää hyväntahtoista kiusoittelua ja kiusaaminen toiselle henkilölle tehtävää henkistä tai fyysistä väkivaltaa.

Kiusaamisen sijasta olisi parempi puhua pelkästään henkisestä tai fyysisestä väkivallasta. Oppilaat pitävät väkivaltaa edelleenkin huomattavasti vakavampana asiana kuin kiusaamista.

Kiusaamiseen eli henkiseen ja fyysiseen väkivaltaan tulisi aina puuttua yhteisöllisesti siten, että kaikki kohderyhmät huomioidaan. Pitää selkiyttää eri kohderyhmille asian vakavuus ja tekojen merkitykset sekä tukea vanhempien kasvatusvastuuta ja kasvatuskäytäntöjä.

Päämäärä ei ole syyllisten etsiminen vaan turvallisemman kouluyhteisön luominen.

Jari Hourula
Yhteisöpedagogi AMK

Lainaus: Helsingin Uutiset 17.12.2006Otsikko: Ruotsiin lakimuutos kiusaajien koulun vaihtamiseksi
Kirjoitti: Angeli - Joulukuu 28, 2006, 10:03:27

Lainaus:
Ruotsi haluaa pakottaa kiusaajat vaihtamaan koulua

Julkaistu: 7:48

STT-TT

Tukholma. Ruotsi haluaa panna koulukiusaajat kuriin. Opetusministeri Jan Björklund aikoo esittää pikaista lakimuutosta, jolla kiusaajat voitaisiin pakottaa vaihtamaan koulua.

Björklund sanoo Svenska Dagbladet -lehdessä, että kenenkään ei pidä pelätä kouluun menemistä.

"Koulupolitiikka on ollut aivan liian löysää ja suojellut kiusaajia enemmän kuin uhreja", opetusministeri toteaa.

Taustalla on tapaus, jossa Robertsforsin kunta pakotti kolme kiusaajaa vaihtamaan koulua. Poikien vanhemmat eivät hyväksyneet asiaa, ja nyt sen laillisuutta tarkastellaan oikeudessa.

Lainaus: HS
http://www.hs.fi/ulkomaat/artikkeli/Ruotsi+haluaa+pakottaa+kiusaajat+vaihtamaan+koulua/1135223939041

Svenska Dagbladetin uutinen:
http://www.svd.se/dynamiskt/inrikes/did_14333276.aspOtsikko: Re: Ruotsiin lakimuutos kiusaajien koulun vaihtamiseksi
Kirjoitti: Heka - Tammikuu 02, 2007, 12:07:02

Hyvä, eteenkin kiusaaja porukoiden hajottaminen on näin totetutettavissa.
Samoin voisi toimia myös työpaikoilla, eli jos mahdollista kiusaaja siirrettäisiin toiselle osastolle tai toiselle paikakunnalle.
Tämä olisi mahdollista vain suurissa työpaikoissa, mutta hyvä keino kiusaamisen lopettamiseen.
Naapurimaassamme otetaan tärkeät asiat tosissaan, Suomen päättäjien olisi syytä ottaa oppia naapuristamme.Otsikko: Skidikantti
Kirjoitti: Angeli - Tammikuu 06, 2007, 18:24:48

Jo vuosia sitten lapseni ollessa ujo ja pienempi kuin nyt lainasin muistaakseni kirjastosta kirjan Skidikantti. Jostain kuulin sellaisesta kirjasta.

Vaikka kirja oli suunnattu lapsille, se puhutteli paljon minuakin. Aika alkupuolella kirjaa oli sellainen kohta, jossa kirjoittaja taisteli asiasta, joka oli hänelle tärkeä, mutta jonka vastapuoli olisi halunnut kiertää. Tilanne oli sellainen, että kirjoittaja oli laittanut lapsensa asialle kauppaan. Tämän oli pitänyt tuoda korppukinkkua kotiin, mutta lihatiskin myyjä olikin antanut jotain muuta kinkkua. Miesmyyjä oli lirkutellut vain naisasiakkaan kanssa, lapsi oli ollut tiellä eikä myyjä ollut viitsinyt hakea kylmiöstä korppukinkkua, joka oli ollut tiskiltä loppu. Kaikki tämä selkisi, kun kirjoittaja ei antanut periksi, vaan palasi itsepintaisesti asiaan keskustellessaan liikkeen omistajan kanssa. Omistaja lupasi hyvittää asian ja pitää henkilökunnalleen tiedotustilaisuuden siitä, kuinka tärkeä asiakasryhmä lapset ja nuoret ovat. Mikäli asiakkaana olisi ollut aikuinen, hänelle ei olisi myyty toista tuotetta pyytämänsä sijaan.

Keskustelustaan kauppiaan kanssa kirjoittaja kertoo näin: "Lopetettuani puhelinkeskustelun oli selkäni hiestä märkä. En ollut korottanut ääntäni. Sinnikkäästi palasin aina uudelleen keskeiseen asiaan, jonka halusin sanoa. Olin ystävällinen ja rauhallinen. En luovuttanut, en syyllistynyt enkä suuttunut. Minä tulin kuulluksi ja sain tärkeän kokemuksen siitä, kuinka voi pitää puoliaan."

Lainaus on Skidikantin kirjasta sivulta kahdeksan ja naputtelin sen tänne, sillä tätä nykyä Skidikantti-kirjaa voi lukea myös pdf-tiedostona netistä. Suosittelen kaikille.

Viittaamassani kohdassa oppii ainakin, kuinka pysyä uskollisena itselleen ja omalle näkökulmalleen. Meillä kaikilla on oma totuutemme ja oikeus pitää siitä kiinni. Mikäli jostakin on kärsinyt, siitä on oikeus kertoa ja puolustaa itseään.

Löydät Skidikantti-kirjan täältä:
http://www.skidikantti.com/

Kirjoittaja Aila Juvonen on antanut kirjalleen alaotsikon "Lapsen tie objektista subjektista", jota voi soveltaa yhtä lailla niin lapsiin kuin aikuisiinkin.


Viimeinen muokkaaja, Admin pvm Ti 13 Syy 2011, 13:00, muokattu 1 kertaa
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 773  Ti 07 Elo 2007, 11:51 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Tutkimus: Koulukiusaamisella yhteys rikollisuuteen

Julkaistu: 9:56

Helsingin Sanomat


Laajan suomalaisen tutkimuksen mukaan koulukiusaaminen on yhteydessä nuorten myöhemmin tekemiin rikoksiin, kertoo Yle uutiset. Sekä koulukiusaajat että koulukiusatut tekevät kolmanneksen kaikista nuorten tekemistä rikoksista.

Vakava kiusaaminen ja kiusatuksi tuleminen ovat yhteydessä aikuisiän psykiatrisiin häiriöihin, rikollisuuteen ja päihdeongelmiin, kertoo Yle uutisten haastattelema professori Andre Sourander.

Jatkuvasti vakavan kiusaamisen uhreiksi joutuneet lapset kärsivät myöhemmin muita selvästi enemmän ahdistuneisuudesta ja masentuneisuudesta. Vakavaan kiusaamiseen syyllistyneillä taas havaittiin varttuneempina usein persoonallisuushäiriö.

Lastenpsykiatrian alaan kuuluva tutkimus julkaistiin amerikkalaisessa Pediatrics-lehdessä. Tutkimuksessa seurattiin 2 500 suomalaislasta kahdeksanvuotiaista 20-vuotiaiksi.

Lainaus:
Helsingin Sanomat
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 785  To 16 Elo 2007, 17:22 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
MLL: Koulukiusaaminen on yksi väkivallan muoto

Julkaistu: 15:29
STT

Jyväskylä. Suomen kouluihin julistettiin torstaina koulurauha Jyväskylän Lounaispuistosta 18:tta kertaa

"Joka päivä teet valintoja, haluatko pilata jonkun päivän vai piristää sitä. Yksikin sana riittää", yhdeksäsluokkalainen Marjut Lehtinen lausui julistuksessa. Julistuksen tekstin olivat laatineet jyväskyläläisen Viitaniemen koulun tukioppilaat.

Koulurauha on Mannerheimin Lastensuojeluliiton, Opetushallituksen, poliisin ja Folkhälsanin yhteinen ohjelma, jonka teemana tänä vuonna on väkivallan ehkäisy.

"Aikuisten työpaikkakiusaamisesta puhutaan yhä yleisemmin henkisenä väkivaltana, mutta lasten ja nuorten keskinäistä henkistä tai fyysistä väkivaltaa nimitetään kiusaamiseksi. Kertooko puhetapa siitä, että aikuisilla on taipumus suhtautua koulukiusaamiseen vähättelevästi? pohtii Mannerheimin Lastensuojeluliiton ohjelmatyöstä vastaava johtaja", psykologi Marie Rautava.

Opetushallituksen kehitysjohtaja Markku Rimpelä sanoo, että kasvattajien tulisi nähdä lasten kehitys ja itsenäistyminen myönteisenä asiana ja pyrkiä toimimaan vuorovaikutuksessa väkivallattomasti.

"Lukuvuoden ja koulun aloittamiseen liittyvät kohtaamiset voivat vaikuttaa koko loppulukuvuoden tai jopa koko koulu-uran hyvinvoinnin kokemuksiin ja sen kautta myös motivaatioon oppia", Rimpelä sanoo.

Mannerheimin Lastensuojeluliiton tukioppilastoimintaa on noin 90 prosentissa suomenkielisistä yläkouluista. Näissä kouluissa on kaikkiaan noin 10 000 tukioppilasta. Folkhälsanin koordinoimaa tukioppilastoimintaa on kaikissa ruotsinkielisissä yläkouluissa.

Lainaus:
Helsingin Sanomat
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 814  Su 02 Syy 2007, 11:06 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Sama uutinen postattu myös ketjuun Kiusaaminen työpaikoilla, koska koskee sitäkin.

Lainaus:
Kiusaaja vaanii verkossa
2.9.2007 08:23

Poliisille tulee yhä enemmän ilmoituksia verkossa tapahtuneista kunnianloukkauksista.Internet onkin esimerkiksi koulu- ja työpaikkakiusaajien uusi temmellyskenttä. Yleisille keskustelupalstoille on helppo kirjoittaa nimimerkin suojissa ilkeyksiä toisesta.

- Kiusaaja voi laittaa verkossa olevaan julkiseen foorumiin, kuten keskustelupalstoille, ikävää tietoa toisesta, esiintyä kiusattavan nimellä tai julkaista kiusallisia kuvia tai videoita esimerkiksi YouTubessa tai Irc-galleriassa, sanoo Riitta Kauppinen Mannerheimin lastensuojeluliitosta (MLL).

Hän on mukana projektissa, jossa opetetaan nuorille turvallista verkon käyttöä.

Kauppisen mukaan verkkokiusaaminen on yleensä toisilleen tuttujen ihmisten keskinäistä välienselvittelyä. Esimerkkinä hän käyttää tapausta, jossa eronneen pariskunnan toinen osapuoli on laittanut verkkoon seurustelunaikaisia valokuvia, koska haluaa kostaa toiselle. Joskus verkkoon on päätynyt myös videoita kaveriporukan humalanhuuruisesta illanvietosta, jossa toikkaroidaan vähissä pukeissa.

- Yleensä verkkokiusaaminen on ajattelemattomuutta. Aina ei tajuta, että jossain menee myös kunnianloukkauksen raja, Kauppinen sanoo.

Toisten oppilaiden lisäksi kiusataan myös opettajia. Esimerkiksi Britanniassa opettajat ovat vaatineet videopalvelu YouTuben sulkemista kokonaan kiusaamisen estämiseksi.

- Kaikki eivät ymmärrä verkon julkisuutta. Oppilaat luulevat, etteivät voi jäädä kiinni. Verkossa puhuminen on kuitenkin aivan eri asia, kuin nurkan takana haukkuminen, Kauppinen sanoo.

Törkyviestejä työpaikan sähköpostilistalle

Verkkokiusaaminen ei ole pelkästään lasten ja nuorten ongelma.

- Jos nuorten on vaikea ymmärtää verkon julkisuutta ja vaikutuksia, niin kyllä on aikuistenkin, Kauppinen tietää.

Esimerkiksi Helsingin poliisi tutkii vuosittain kymmeniä verkkoon liittyviä kunnianloukkaustapauksia. Monesti tekijänä on aikuinen.

Rikosylikonstaapeli Pertti Koivisto Helsingin poliisista kertoo, että suurin osa verkkoon liittyvistä kunnianloukkaustapauksista tapahtuu yleisillä keskustelupalstoilla.

- Täysin tuntemattomia ei yleensä lähdetä kiusaamaan, vaan kiusaaminen liittyy esimerkiksi työsuhteen katkeamiseen, sanoo Koivisto.

Toisaalta verkkokiusaaja voi terrorisoida vaikka työpaikan julkista sähköpostilistaa.

Helsingin poliisi on selvitellyt vuosia jatkunutta verkkokiusaamistapausta, jossa ulkomaalaiselta palvelimelta lähetettiin yrityksen yhteiselle sähköpostilistalle kymmeniä törkeitä viestejä. Niissä herjattiin muutamaa nimeltä mainittua työntekijää muun muassa perättömillä paljastuksilla. Viestit menivät kaikkiin yrityksen konttoreihin eri puolille Suomea.

Lopulta poliisi sai kiinni törkyviesteistä epäillyn henkilön. Hän oli työskennellyt lyhyen jakson yrityksessä, mutta syy törkeyksien lähettämiseen ei ole selvinnyt. Tapaus on nyt syyteharkinnassa.

STT

Lainaus:
http://www.iltasanomat.fi/uutiset/kotimaa/uutinen.asp?id=1432639
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 821  Ma 03 Syy 2007, 23:54 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Koulukiusaaminen ennakoi rikoksia ja mielenterveysongelmia aikuisena

Julkaistu: 22:05

Päivi Repo
Helsingin Sanomat


Koulukiusaaminen alaluokilla näyttää ennakoivan mielenterveysongelmia ja rikollisuutta aikuisena.

Tämä selviää laajasta lastenpsykiatrisesta tutkimuksesta, jossa on seurattu vuonna 1981 syntyneitä suomalaislapsia.

He täyttivät kahdeksanvuotiaina lomakkeet, joissa kysyttiin muun muassa kiusaamista ja mielenterveyden häiriöiden oireita. Niitä tiedusteltiin myös opettajilta ja vanhemmilta.

Otokseen kuuluneita poikien vaiheita on seurattu miehuuteen asti. Poikia siksi, että heidän mielenterveysongelmansa alkavat usein varhemmin ja jatkuvat selkeämmin.

Kolmen raportin tulokset hätkähdyttävät: kahdeksanvuotiaina päivittäin toisia kiusanneille kertyi nuoruus- ja aikuisiässä selvästi enemmän rikoksia. Mielenterveysongelmat taas syvenivät usein persoonallisuuden häiriöiksi.

Tulokset korostavat varhaisen puuttumisen tärkeyttä. "Kiusaaminen on kuin hälytysmerkki tai punainen lippu", kuvailee tutkimusta tehnyt dosentti Andre Sourander Turun yliopistosta.

"Ei riitä, että kiusaamiseen tartutaan, vaan lapsen tilannetta pitää selvittää tarkemmin. Osalla toistuvista kiusaajista ja kiusatuista on vaikeita mielenterveyden ongelmia. On suuri vaara, että ne säilyvät."

Hälyttäviä oireita ovat jatkuva aggressiivisuus ja kyvyttömyys hallita kiihokkeita eli tuhoava ja rajoja rikkova käytös. Niihin ei puututa, kuten kiusaamiseen, johon moni koulu puuttuu heti.

Edessä on vaara vakavampiin mielenterveyden häiriöihin, päihderiippuvuuteen ja rikollisuuteen, jos tilaisuutta toimia ei käytetä. Vaara on erityisesti niillä, jotka sekä kiusasivat että olivat kiusattuja kahdeksanvuotiaina.

"Jatkuva kiusaaminen ja kiusatuksi tuleminen ennustavat rikollisuutta, päihderiippuvuutta ja epäsosiaalista persoonallisuushäiriötä", Sourander summaa. Sille on omaista vastuuton ja epäsosiaalinen käyttäytyminen.

Vaaraa kasvattavat vielä tunne-elämän vaikeudet, jotka ilmenevät masentuneisuutena ja ahdistuneisuutena, sekä taipumus sisäistää ongelmia.

Tällaisia ominaisuuksia todettiin neljällä prosentilla pojista. Heidän havaittiin tehneen 26 prosenttia kaikista rikoksista Suomessa 1998–2001. Heillä oli myös vaara saada aikuisiän keskeisiä psykiatrisia häiriöitä eli psykooseja, mielialan häiriöitä, päihderiippuvuutta ja persoonallisuushäiriöitä.

Lainaus:
Helsingin Sanomat
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 822  Ma 03 Syy 2007, 23:59 (GMT+3)  Aihe: Liittyy edelliseen uutiseen Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Kiusaajia yhdeksän prosenttia

Julkaistu: 22:00

Helsingin Sanomat


Pojasta mieheksi -tutkimus on osa suomalaista lastenpsykiatrista tutkimusta, johon kutsuttiin mukaan kymmenesosa vuonna 1981 syntyneistä kahdeksan vuoden iässä. Otoksen 6 017 lapsesta osallistui 97 prosenttia.

Poikia oli 2 946, ja tietoja kiusaamisesta ja kiusaamisen uhriksi joutumisesta saatiin 86 prosentilta. Niitä kysyttiin myös opettajilta ja vanhemmilta, jotka vastasivat poikien tavoin myös kysymyksiin mielenterveyden ongelmista. Poikien myöhempiä vaiheita seurattiin kutsunta- ja rikosrekistereistä.

Kiusaamista selvitettiin kolmella vaihtoehdolla: kiusaan toisia lähes päivittäin, kiusaan joskus, en yleensä kiusaa. Kiusattuna olemista kysyttiin samoin: minua kiusataan lähes päivittäin, joskus, minua ei yleensä kiusata.

Opettajilta ja vanhemmilta kysyttiin, onko lapsi kiusaaja tai kiusataanko häntä.

Kuusi prosenttia pojista kiusasi, ja toiset kuusi prosenttia oli kiusauksen kohteita. Kolme prosenttia sekä kiusasi että tuli kiusatuksi. Myöhemmin teki rikoksia yhdeksän prosenttia pojista eli kiusaajat ja ne kiusatut, jotka itsekin kiusasivat. Vain kiusatuille jäi mielenterveyden ongelmia, ahdistuneisuutta ja masennusta.

Jos lapsella oli vaikeuksia hallita käytöstään sekä taipumusta sisäistää ongelmia, hänellä oli vaara rikosten tekemiseen, psyykkisiin häiriöihin tai molempiin aikuiselämään mennessä.

Jos lapsella oli vain käytöshäiriöitä tai keskittymisvaikeuksia, vaara epäsosiaaliseen persoonallisuuteen ja rikoksiin oli pienempi mutta silti selvästi kohonnut.

Lainaus:
Helsingin Sanomat
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 856  Ke 19 Syy 2007, 13:26 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Opettajakysely: Kiusaamiseen puuttuminen vaatii rohkeutta

Julkaistu: 9:44
Päivitetty: 10:45

Helsingin Sanomat


Peräti 40 prosenttia opettajista sanoo, että heidän koulussaan ei ole yhteistä toimintamallia kiusaamistilanteisiin, selviää Mannerheimin Lastensuojeluliiton (MLL) kyselystä.

Yli 40 prosenttia sanoo myös, ettei heidän koulussaan tehdä suunnitelmallista kiusaamista ehkäisevää työtä.

MLL:n ohjelmatyöstä vastaava johtaja Marie Rautava pitää huolestuttavana, että vain murto-osassa kouluista on kunnolla reagoitu koulukiusaamiseen.

"Suunnitelmat on tehtävä, niitä on koulussa yhdessä käsiteltävä ja niistä on tehtävä elävää arkea. Opettajat tarvitsevat myös koulutusta, joka antaa tietoa ja rohkeutta puuttua tilanteisiin.

Rautavan mukaan nuoret odottavat opettajan apua.

"Opettajille on annettava hyvät valmiudet vastata avunpyyntöön”, Rautava toteaa MLL:n tiedotteessa.

Kolme neljästä kyselyyn vastanneesta opettajasta on viimeisen vuoden aikana puuttunut vakavaan kiusaamiseen.

Yli 60 prosenttia opettajista myös ajattelee, että opettajilla on päävastuu koulukiusaamisen ehkäisyssä ja vähentämisessä.

Opettajat tuntevat kuitenkin jäävänsä yksin kiusaamistilanteiden ratkaisussa. Heistä yli puolet myöntää, että kiusaamistilanteeseen puuttuminen vaatii rohkeutta.

Toimintamallit ja koulutus auttaisivat, sillä pitkään jatkuneen kiusaamisen lopettaminen on vaativaa ja siihen menee aikaa.

Koulukiusaamista on kyselyn mukaan vaikea havaita. Yli kaksi kolmasosaa opettajista katsoo, ettei ole helppo havaita ketä oppilasta kiusataan.

Lähes puolet oppilaista puolestaan on sitä mieltä, ettei koulukiusattu saa apua. Kiusaamisesta kertoo opettajille tai vanhemmille vain reilu puolet oppilaista.

Mannerheimin Lastensuojeluliitto julkisti kyselyn tulokset keskiviikkona. Kyselyyn vastasi vajaat 6 000 oppilasta ja reilut 400 opettajaa.

Lainaus:
Helsingin Sanomat

Lue uutisesta myös hyvä keskustelu:
HS-keskustelu koulukiusaamisesta
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 895  Ke 03 Lok 2007, 2:07 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Jatkossa myös tätä ketjua pidetään framilla, olen päättänyt niin ja syystä.

Kiusaaminen vahingoittaa lukemattomia lapsia, monia loppuiäkseen.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 948  Ma 15 Lok 2007, 9:41 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Opettaja tuomittiin oppilaansa pahoinpitelystä

13.10.2007 13:48

Nurmeksen käräjäoikeus on tuominnut lieksalaisen opettajan sakkoihin ja korvauksiin 13-vuotiaan oppilaansa pahoinpitelystä ja virkavelvollisuuden rikkomisesta.

Asiasta kertoi sanomalehti Karjalainen lauantaina.

Pahoinpitely sattui lieksalaisen ala-asteen puutyötunnilla joulukuussa. Koulun rehtori ja kunnan sivistystoimi saivat tietää tapahtuneesta kuitenkin vasta huhtikuun lopulla, kun poika oli ensin kertonut koulun ulkopuolella lyönnistä ja sen aiheuttamasta ahdistuksesta.

Käräjäoikeus tuomitsi 56-vuotiaan opettajan 30 päiväsakkoon, mistä kertyi maksettavaa 870 euroa. Hänet määrättiin myös maksamaan yhteensä yli 500 euroa kivusta sekä tilapäisestä haitasta.

"Huitaisi vatsan seudulle"

Opettaja myönsi huitaisseensa puutyötunnin aikana oppilasta kädellä vatsan seudulle refleksinomaisesti, kun tämä oli takaapäin lyönyt häntä. Opettaja kiisti aiheuttaneensa huitaisullaan kipua oppilaalle.

Nurmeksen käräjäoikeus perusti ratkaisunsa koulupojan ja todistajana kuultujen koulutovereiden yhdenmukaisiin kertomuksiin. Niiden mukaan oppilas oli poistunut paikalta vatsaansa pidellen ja häneltä olivat ilmat tulleet ulos. Todistajat eivät kertomansa mukaan nähneet toverinsa lyöneen opettajaa.

Opettaja tuomittiin myös virkavelvollisuuden rikkomisesta, koska välikohtaus sattui virka-ajalla opetustilanteessa.

Karjalaisen mukaan opettaja on edelleen virassaan. Käräjäoikeus ei tuomiossaan ottanut kantaa asiaan.

STT

Lainaus: http://www.iltalehti.fi/uutiset/200710136713899_uu.shtml
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 961  Su 21 Lok 2007, 13:29 (GMT+3)  Aihe: Suorat sanat kiusaamisesta, jälkikommentissani ainakin Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Koulukaverit pahoinpitelivät 13-vuotiaan pojan

21.10.2007 9:40

Pojan silmä muurautui umpeen nyrkiniskujen seurauksena.

Forssan poliisi sai lauantaina ilmoituksen kahdesta 13-vuotiaaseen koulupoikaan kohdistuneesta pahoinpitelystä.

Torstai-iltana 14-vuotias tyttö oli lyönyt koulun pihalla poikaa nyrkillä kasvoihin. Lyöntien seurauksena pojan silmä oli muurautunut umpeen ja poski turvonnut.

Perjantaina saman pojan kimppuun hyökkäsi 17-vuotias mieshenkilö kesken liikuntatuntien vääntäen häntä kädestä.

Poliisi ei osaa toistaiseksi sanoa, liittyykkö tapauksiin jo pidempään jatkunutta koulukiusaamista. Molempia tekoja tutkitaan pahoinpitelyinä.

PETRA HUSU
petra.husu@iltalehti.fi

Lainaus: http://www.iltalehti.fi/uutiset/200710216744503_uu.shtml


Kiinnittäisin edellisessä jutussa huomiota vielä kohtaan:

Lainaus:
Poliisi ei osaa toistaiseksi sanoa, liittyykkö tapauksiin jo pidempään jatkunutta koulukiusaamista. Molempia tekoja tutkitaan pahoinpitelyinä.

Kommentti: Mitäs töpät sitten arvelevat? Kiusaaminen jatkuu niin kauan kuin sen annetaan jatkua. Omaa lastani ja hänen luokkatoveriaan kiusattiin pari kuukautta, kunnes poikani pyysi minua, äitiään, puuttumaan asiaan ja kirjoittamaan koululle. Useampiakin sähköpostiviestejä tuli lähetettyä ja taisteltua myös koulutoverin puolesta. Lopputulos: Asia hoidettiin mallikkaasti koulussa erityisopettajan ansiosta, joka otti kiusaajat asianmukaiseen käsittelyyn. Onneksi näin tapahtui, sillä muutoin olisin kiivennyt itse koululle kuin perseeseen ammuttu karhu jälkikasvuani puolustamaan - ja totisesti meinaa tää emo pitää silmänsä auki vastaisuudessakin. Tosiasiahan on, että kuka tahansa voi joutua kiusaamisen uhriksi, myös se jota ei ole koskaan kiusattu - ja mikä järkyttävintä, myös entiset kaverit voivat alkaa kiusata, niin kuin lapselleni tapahtui. Vanhemmilla on syytä olla silmät selässäänkin ja pitää välit jälkikasvuunsa kunnossa niin, että nämä tulevat kertomaan kiusaamisen käydessä sietämättömäksi. Kiusaaminenhan on kouluissa enemmän sääntö kuin poikkeus. Koulut, joissa tätä ei tunnusteta, ovat lapsille kaikkein helvetillisimmät.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 1141  La 24 Mar 2007, 18:30 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Joka viides verkossa käyvä nuori on joutunut nettikiusatuksi

Julkaistu: 22.11.2007 20:12

Juha Salonen
Helsingin Sanomat


Joka viides verkossa käyvä nuori on joutunut nettikiusaamisen kohteeksi. Virtuaalimaailmassa tapahtuva kiusaaminen heijastaa reaalitodellisuutta: hyvin usein taustalla on koulukiusaamisen jatkaminen netissä.

"Peruskuvio on, että kouluyhteisö jatkaa elämäänsä netissä. Koulupäivän jälkeen siellä seurustellaan samojen kavereiden kanssa", Mannerheimin Lastensuojeluliiton netti-suunnittelija Juuso Peura sanoo.

Kuvagallerioissa vierailevat nuoret kertovat seurustelevansa verkossa yli 90-prosenttisesti tuttujensa kanssa. Gallerioissa käydään päivittäin, joten seurustelu on intensiivistä. Samalla se tarjoaa kiusaamisen edellyttämän yleisön.

Tavanomainen koulukiusaaminen on hieman nettikiusaamista yleisempää. Siitä kertoo kohdanneensa lähes joka neljäs koululainen. Joka viides koulukiusaaminen jatkuu netissä.

Tämä käy ilmi Mannerheimin lastensuojeluliiton kyselystä, jossa haastateltiin keväällä 2007 lähes 20 000:tta netissä käyvää nuorta.

Verkkokiusaamisessa on paljon tavanomaisen kiusaamisen piirteitä.

"Yleisimmät muodot ovat tyypillisiä muullekin kiusaamiselle. Verkkoon voidaan panna pilkkaavia kommentteja, jotka liittyvät tietyn ihmisen sanomisiin tai ulkonäköön", Peura kertoo.

Selän takana kerrotut perättömät juorut ja valheet kuuluvat hänen mukaansa niin ikään verkkokiusaajien valikoimaan. Seksuaalinen kommentointi ja häiriköinti pahoittaa monen nettikeskustelijan mielen.

Koululaiset eivät pidä nettikiusaamista yhtä ikävänä ilmiönä kuin koulukiusaamista. Seitsemän prosenttia vastanneista katsoi kärsineensä tavallisesta koulukiusaamisesta.

Nettikiusaamisesta kertoi todella kärsivänsä kolme prosenttia vastanneista.

Lainaus: Helsingin Sanomat
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 1142  La 24 Mar 2007, 18:35 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Nuorten kiusaamisviestejä

Julkaistu: 22.11.2007 21:09

Helsingin Sanomat


"Ilmankos olet noin hullu, kun äitisikin on hullujenhuoneella."

14-vuotias tyttö samanikäiselle tytölle sähköpostilla.

"Noin tyhmillä ei saisi olla oikeutta tulla kouluun."

14-vuotias tyttö luokkakaverilleen.

"Sä luulet olevasi kaunis, mutta mun äitikin sanoi, että sä olet ihan tyhmännäköinen."

11-vuotias tyttö samanikäiselle tytölle mesellä.

"Susta ei ole kuule yhtään mihinkään – et osaa edes naida. Mutta, ei se ole ihme, kun äitisi on hullu ja isäsi deekiksellä."

15-vuotias tyttö mesellä ex-poikakaverilleen.

"Saatanan huora! En nais koskaan tommoista jakorasiaa."

15-vuotias poika tekstarilla 12-vuotiaalle tytölle.

"Mua inhottaa tommonen läski ja huora."

16-vuotiaan tytön saama tekstiviesti

"Onks kiva olla vammanen? En mä vaan haluais olla vammanen!"

13-vuotias tyttö vammaiselle 12-vuotiaalle tytölle

sähköpostilla.

"Sä et uskalla olla mun kaa, kun oot niin nynny ja

mammanpoika."

12-vuotias tyttö 14-vuotiaalle pojalle mesellä.


Lähde: Helppimesta ry. Helppimesta on sitoutumaton järjestö, joka tukee nuoria internetissä ja käymällä kouluissa.

Lainaus: Helsingin Sanomat
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 1143  La 24 Mar 2007, 18:47 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Nettikiusatun tytön itsemurha johti lakialoitteeseen

Julkaistu: 23.11.2007


Internet-kiusaamisen takia itsensä surmanneen 13-vuotiaan tytön kotikaupunki on tehnyt aloitteen nettikiusaamisen kriminalisoimiseksi Dardenne Prairien kaupungissa, Missourissa Yhdysvalloissa.

Lakialoitteen mukaan nettikiusaus voisi johtaa aina 500 dollarin sakkoihin ja enimmillään 90 päivään vankeutta, kertoo yhdysvaltalainen uutiskanava ABC.

Lakialoitteeseen johtanut tapaus sattui viime vuonna, kun Megan Meier tapasi internetin keskustelupalstoilla 16-vuotiaan "Josh Evansiksi" itseään kutsuneen henkilön. Evans aloitti pian laajamittaisen nettikiusaamisen lähettäen Meierille loukkaavia viestejä, joissa Evans muun muassa väitti "kaikkien vihaavan Meieriä". Myös osa nettiyhteisön muista nuorista osallistui herjaavien viestien lähettämiseen. Meier hirtti itsensä kotonaan pian tämän jälkeen.

Poliisin tutkimuksissa selvisi, että Josh Evans -identiteetin ja herjaavien viestien lähettelyn takana oli Meganin entisen ystävän äiti. Megan ja kyseinen ystävä olivat joutuneet riitoihin hieman aikaisemmin ja tarinan mukaan tytön äiti oli halunnut selvittää, puhuiko Megan pahaa hänen tyttärestään internetin keskustelupalstoilla.

Poliisi suoritti tapauksen tutkinnan, mutta ei kuitenkaan esittänyt minkäänlaisten syytteiden nostamista.

Lainaus: Uusi Suomi
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 1169  Ke 28 Mar 2007, 18:48 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Koulukiusattu brittityttö hirtti itsensä

28.11.2007 11:30

Pitkään koulukiusattuna ollut 15-vuotias ei pitänyt enää elämäänsä elämisen arvoisena.

Brittiläinen Beckie Daley oli joutunut koulukiusatuksi kahdessa eri koulussa. Viime marraskuussa tyttö hirtti itsensä sen jälkeen kun vanhemmat laittoivat hänet kotiarestiin tekemättömien läksyjen takia.

Beckien äiti ja isäpuoli löysivät tytön kuolleena palattuaan ostoksilta. Tyttö oli jättänyt itsemurhaviestin, jossa hän sanoi, ettei hänen elämänsä ollut enää elämisen arvoista.

Beckie alkoi oirehtia pahoin jo vuonna 2004, kun hän yritti vahingoittaa itseään fyysisesti. Tytön koulu ei kuitenkaan tehnyt mitään kiusaamiselle saati auttanut tyttöä muuten.

Beckie vaihtoi koulua, mutta kiusaaminen jatkui. Lopulta tyttö ei enää jaksanut.

KATRIINA MÄKELÄ

Lainaus: http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/200711286908058_ul.shtml
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 1227  Ti 11 Jou 2007, 15:51 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Oppilas voi olla myös opettajien yhteinen kiusan kohde niin kuin tämä poika tässä näyttää olleen:

Lainaus:
Opettaja pieksi oppilaan

8.12.2007 2:35

Isän mukaan pojalle aiheutui väkivallasta kipuja ja mustelmia.

Tämä on jo toinen kerta, kun opettaja kävi käsiksi yhdeksättä luokkaa käyvään 15-vuotiaaseen poikaan.

Tilanne pojan ja opettajan välillä kiristyi ensimmäistä kertaa tiistaina aamupäivällä, kun oppilas ei suostunut menemään välitunnilla ulos. Pojan mukaan opettaja menetti malttinsa ja löi häntä.

Opettaja kertoo ainoastaan hieman tuupanneensa oppilastaan.

Iltapäivällä poika meni saman opettajan tunnille. Opettaja poisti mielestään häiriötä aiheuttaneen oppilaan luokasta ja raahasi hänet rehtorin kansliaan.

- Satuin hakemaan sinä päivänä poikaa koulusta ja kotimatkalla hän kertoi minulle, mitä koulussa tapahtui. Soitin tietenkin heti rehtorille, pojan isä kuvailee.

Isän mukaan poika selvisi tapauksesta kivulla ja säikähdyksellä.

- Rehtorin kanssa sovimme, että poika siirretään kyseisessä oppiaineessa toiseen ryhmään, jotta hänen ei tarvitse olla enää tekemisissä tämän opettajan kanssa, isä kertaa.

Ärsytti ja kiivastui

- Yritämme nyt selvittää, mitä tässä on todellisuudessa käynyt. Opettaja on myöntänyt turhaan kiivastuneensa. Myös oppilas on myöntänyt tahallaan ärsyttäneensä opettajaa, koulun apulaisrehtori Juha Salo kertoo.

- Kaikki mahdolliset oppilaaseen kohdistuvat voimankäytöt otetaan vakavasti ja ne selvitetään, Salo lisää.

Viime tammikuussa poliisi epäili toista koulun opettajaa saman pojan pahoinpitelystä. Tuolloin oppilas sai mustelman ja tapausta tutkittiin lievänä pahoinpitelynä. Opettaja ei saanut tuomiota, mutta hän ei enää opeta kyseisessä koulussa.

Poika ja hänen isänsä kävivät perjantaina iltapäivällä tekemässä uudemmasta pahoinpitelytapauksesta rikosilmoituksen poliisille.

LAURA VALKEAJÄRVI
laura.valkeajarvi@iltalehti.fi

Lainaus: http://www.iltalehti.fi/uutiset/200712086956502_uu.shtml
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 1482  Pe 18 Tam 2008, 14:21 (GMT+3)  Aihe: Iltalehti hyvällä asialla Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Minä en kiusaa 2008

17.1.2008 9:04

Iltalehti järjestää nyt toisen kerran yläasteikäisille suunnatun koulukiusauksen vastaisen Minä en kiusaa -kampanjan.

Yksittäisen koululaisen Iltalehdelle lähettämästä ajatuksesta liikkeelle lähteneessä kampanjassa oli kaksi vuotta sitten mukana 360 koulua, joissa oli yhteensä noin 98 000 oppilasta. Tällä kertaa 21.1.-6.2.2008 järjestettävään kampanjaan on jo nyt ilmoittautunut enemmän kouluja ja oppilaita kuin viime kerralla. Mukaan kampanjaan voi edelleen ilmoittautua näillä sivuilla.

Kaksi vuotta sitten lähes 28 000 oppilasta antoi Iltalehden verkkosivuilla kiusaamattomuuslupauksen. Tämän lupauksen voi jälleen tehdä tällä sivustolla maanantaista lähtien.

Tältä sivustolta löytyy lisätietoa kampanjasta, mm. mukana olevien kampanjakummien lista sekä koulukiusauksen ehkäisemiseen liittyvä tietopaketti. Mukana on myös edellisen kampanjan aikana Iltalehdessä julkaistuja juttuja.

Kampanjan alettua Iltalehti julkaisee joka päivä aiheeseen liittyviä juttuja. Nämä jutut päivittyvät myös tälle sivustolle.

Lainaus: http://www.iltalehti.fi/minaenkiusaa/200801177107453_me.shtml
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 1488  Pe 18 Tam 2008, 17:55 (GMT+3)  Aihe: Aknen takia kiusattu Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Unelmien poikamies oli koulukiusattu

18.1.2008 06:28

Nelosen helmikuussa alkavassa uutuussarjassa Unelmien poikamies nähdään pääosassa 23-vuotias Antti Peltonen . Skandinavian Hunks tanssiryhmässä ja kalenterikuvissakin nähty Peltonen kertoo IS:lle, ettei hän ole päässyt elämässään helpolla.

- Olin koulun paras oppilas, ainakin pojista. Ja olin aina se kovin urheilija. Sitten kävi niin pahasti, että teini-iässä iski todella paha akne. Sen takia minua kiusattiin monta vuotta eli minua on kiusattu ulkonäön takia, Peltonen kertoo.

Unelmien poikamies kertoo muuttaneensa 15-vuotiaana pois kotoa ja pelanneensa siitä saakka ammattimaisesti jalkapalloa.

- Jouduin huolehtimaan itsestäni jo nuoresta ja se koulu kasvattaa, Peltonen toteaa.

Peltonen on seurustellut vakavasti kolmesti ja jäänyt suhteiden päätyttyä nuolemaan haavojaan.

- Aina sydän särkyy, kun parisuhde loppuu.

Pitkään sinkkuna elänyt mies on valmis ottamaan askeleen kohti tulevaa, joka voi päättyä jopa koko kansakunnan edessä tapahtuvaan kihlaukseen.

- Toivon todella koko sydämestäni, että löytäisin ohjelmasta elämäni naisen.

Lainaus: http://www.iltasanomat.fi/viihde/uutinen.asp?id=1477424
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 1541  To 24 Tam 2008, 23:11 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Koulupojat heittivät 7-vuotiaan jäihin

24.1.2008 6:09

Seitsemänvuotias pikkupoika joutui kahden isomman pojan riepottelemaksi Ulvilassa keskiviikkona iltapäivällä.

Poika oli tulossa kaverinsa luota kotiin, kun isot pojat kävivät häneen kiinni Vanhakylän koulun lähellä.

Kiusaajat tönivät poikaa vastoin tämän tahtoa läheiselle lammelle. Poika ajautui noin puolen metrin päähän rannasta, kun lammen jää yhtäkkiä petti hänen allaan. Pikkupoika vajosi vyötäisiään myöten veteen.

Ahdistelijat eivät jääneet auttamaan poikaa, vaan pakenivat kiireesti paikalta. Seitsemänvuotias pääsi lopulta omin voimin ylös lammesta ja kiiruhti kotiin. Tapauksesta kertoi Satakunnan Kansa nettisivuillaan keskiviikkona.

Pikkupoika kertoi tapahtuneesta kotona vanhemmilleen, jotka ilmoittivat asiasta poliisille.

Porin poliisista kerrottiin Iltalehdelle keskiviikkoiltana, ettei tekijöitä ole toistaiseksi saatu kiinni. Uhri ei tuntenut ahdistelijoitaan.

Teon motiivista ei ole tässä vaiheessa mitään tietoa.

Poliisi pyytää, että asiasta mahdollisesti jotain tietävät ottavat yhteyttä Porin poliisiin (02-6237 650).

IL

Lainaus: http://www.iltalehti.fi/uutiset/200801247140986_uu.shtml
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 1551  La 26 Tam 2008, 15:10 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Pikkupoika putosi jäihin - syytti kavereita

25.1.2008 9:37

Seitsemänvuotias poika putosi Ulvilassa jäihin keskiviikkona iltapäivällä ja syytti tapahtuneesta isompia koulupoikia. Tapauksesta tehtiin samana päivänä rikosilmoitus Porin kihlakunnan poliisille. Eilen kuitenkin selvisi, että poika keksi tarinan itse.

Pikkupojan alkuperäisen tarinan mukaan kaksi tuntematonta työnsi hänet heikoille jäille. Jäät pettivät ja poika upposi veteen. Pojat eivät jääneet paikalle auttamaan, mutta seitsemänvuotias pääsi jäistä ylös omin avuin.

Poliisi sai selville, että keskiviikon tapahtumilla oli silminnäkijöinä muita lapsia. Heidän mukaansa kukaan ei työntänyt tai pakottanut poikaa jäälle.

Poika kertoikin eilen olevansa samaa mieltä muiden lasten kanssa. Pikkupoika ei osannut kertoa, miksi hän syytti isompia poikia.

SARA KESKINARKAUS
sara.keskinarkaus@iltalehti.fi

Lainaus: http://www.iltalehti.fi/uutiset/200801257147402_uu.shtml
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 1552  La 26 Tam 2008, 15:16 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Jonne Aaron:
"Olet aina parempi kuin kiusaaja"


24.1.2008 6:09

Negativen keulakuva muistuttaa kiusattuja siitä, että ikinä ei kannata luovuttaa.

Jonne Aaron, 24, muistaa aina, kun hänet laitettiin seiskaluokkalaisena laulamaan tupakkapaikalla Jänis istui maassa -laulua kyykkyasennossa kädet korvilla. Isompiluokkalaiset halusivat nöyryyttää juuri kouluun tullutta hintelää, lastenkodissa asunutta Jonnea oikein kunnolla.

- En koskaan muistanut, miten toinen säkeistö laulussa meni, Negative-yhtyeen solisti Jonne muistelee kouluvuosiaan Tampereella.

Siirto Harjuntaustan yläasteelta Tesoman yläasteelle johtui Jonnen joutumisesta perhetukikeskukseen. Vaikeat perheolot olivat johtaneet siihen, että Jonne joutui kolme vuotta nuoremman Ville-veljensä kanssa muuttamaan pois kotoa.

- Koulussa tiedettiin, että olin lastenkodista. Minusta lähtivät jutut liikkeelle ja minut leimattiin "pahaksi pojaksi", Jonne sanoo.

Vanhemmista kavereista apua

Jonne on aina tykännyt liikkua itseään muutamaa vuotta vanhempien seurassa. Tämä ehkä osaltaan hillitsi häneen kohdistunutta kiusaamista.

- Kyllä minäkin olen osani saanut, vaikka en koskaan ollutkaan se kaikkein sorsituin, Jonne sanoo.

- Näin jälkikäteen harmittaa, kun ei ollut koskaan "munaa" mennä väliin, jos jotain kiusattiin koulussa. Tuli vaan seurattua vierestä, vaikka itse en kiusaamiseen osallistunutkaan, Jonne harmittelee.

Jonne Aaron ei ymmärrä sitä, miten lapset voivat olla niin ilkeitä toisilleen. Kiusaamisesta voi jäädä joillekin elinikäiset traumat.

- Uskon, että kiusaajat hakevat huomiota. Jos jollain on ulkonäössään jonkinlainen poikkeama, niin siitä sorsitaan. Ja jos ei ole, niin sitten se etsitään, Jonne täräyttää.

Sorsiminen vahvuudeksi

Välitunneilla tapahtunut julkinen nöyryytys ei lannistanut Jonnea.

- Minut oli keitetty jo nuorempana niin kovassa liemessä, etteivät kiusaajat saaneet muhun otetta, Jonne sanoo.

Jonne kehottaa kiusattuja kertomaan reilusti kiusaamisesta. Jos ei ole kavereita joille puhua, niin sitten vaikka koulun terveydenhoitajalle tai tukioppilaalle.

- Kotona pitäisi myös puhua. Ei se ole mikään häpeä, että joutuu kiusatuksi. Syy on kuitenkin aina siinä kiusaajassa eikä uhrissa.

Lue lisää torstain Iltalehdestä!

ANN-MARI LEINONEN
ann-mari.leinonen@iltalehti.fi

Lainaus: http://www.iltalehti.fi/minaenkiusaa/200801247138141_me.shtml
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 1553  La 26 Tam 2008, 15:26 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Kiusattu Jesse ei jaksa

25.1.2008 5:25

Kuuden vuoden kiusaaminen on väsyttänyt Jessen, 12, elämänilon.

Ekaluokkalaisen Jessen vaatteet ja reppu oli revitty rikki, pyörä heitetty ojanpenkkaan.

Äiti yritti kysyä, kuka tätä teki - ja miksi.

Jesse on roteva ja kasvanut pituutta vähän muita poikia hitaammin. Sen ymmärsivät kiusaajat jo kuusi-seitsemänvuotiaina: "Liian läski trampoliiniin."

- Pojat on poikia, rehtori viittasi kintaalla, kun äiti oli puoli vuotta käynyt hyödytöntä kirjeenvaihtoa luokanopettajan kanssa.

Hetkellistä helpotusta tuli, kun äiti soitti suoraan kiusaajan vanhemmille. He suhtautuivat heti vakavasti ja ihmettelivät, miksei koulu ollut maininnut asiasta mitään. Ei yhtä kirjelmää reissuvihkon välissä.

- Minulta on mennyt kaikki luottamus koulun aikuisiin näinä vuosina, äiti sanoo.

Itsetuhoisia ajatuksia

Nyt 12-vuotias Jesse on ollut koulukiusattu kuusi vuotta, oikeastaan koko oppitaipaleensa ajan. Hän on ollut psykiatrisessa hoidossa itsemurhariskin vuoksi yhdeksänvuotiaana.

- Poika itki ja itki ja sanoi, että olisi parempi, jos häntä ei olisi olemassakaan, äiti kertoo.

Varttuessa kiusaaminen on muuttunut lapsekkaasta tönimisestä ja tavaroiden rikkomisesta julmiksi, särkeviksi sanoiksi. Kouluakin on vaihdettu, tuloksetta.

Irvailua vanhoista farkuista

Äiti näki hiljattain luokkakaverin lähettämän messenger-viestin: "Et tainnut saada uusia farkkuja, kun ootte niin köyhiä."

Yksinhuoltajan sydämessä kivisti jotain syyllisyyden ja vihan väliltä, ja hän olisi halunnut luvata pojalle housut vaikka viimeisistä senteistä.

- Yritin sanoa lapselle, että et rahalla ei saa oikeita kavereita. Olen aika neuvoton, mitä tehdä.

Pojan elämän valopilkku on syksyllä hankittu koiranpentu. Siitäkin kiusaajat ovat keksineet irvailtavaa ja kulkevat Jessen perässä "wuff, wuff" hokien.

Jesse mursi yhden kiusaajansa ranteen. Äiti ei ole poikansa tekosesta ylpeä eikä sitä hyväksy - mutta ei liioin ihmettele.

Kiekkokentillä paha unohtuu

Kiusaaminen on tuonut tyypilliset psykosomaattiset oireet: päänsäryn, ilottomuuden. Kouluun lähtö on vastenmielistä joka ainoa aamu.

Viime viikolla tilanne kärjistyi koululla jälleen.

Jesse sai tunnin jälki-istunnon, koska oli sytyttänyt koulun pihalta löydetyn, vanhan raketin tuleen.

Välituntivalvonnassa oli kaksi opettajaa, jotka saattoivat todistaa, ettei idea ollut Jessen päästä lähtöisin. Kuusi poikaa oli yleisönä, kun Jesse hyväksyntää hakien ja painostuksen alla sytytti liekin.

- Onko Jesse niin nössö vai, ettei uskalla pistää hanttiin, kysyi rehtori äidiltä neuvotteluissa.

Lukkoon mennyt ja itkevä poika vietti illan sairaalan psykiatrisessa päivystyksessä.

- Olen niin äärettömän pahoillani ja vihainen. Äitinä minulla on syyllinen olo, että mitä minä olen tehnyt niin väärin, kun lastani kiusataan koko ajan. Millä konsteilla minä voisin auttaa, lohduttaa, helpottaa, kun koulu ei tee mitään, hän kysyy.

On yksi paikka, jossa Jesse unohtaa kiusaamisen ja on vahvoilla: Kaukalo.

Jääkiekkoharjoituksiin häntä ei tarvitse kahta kertaa käskeä.

"Äiti, onneksi mä oon yhdessä asiassa hyvä."

(Jutussa esiintyvän pojan nimi on muutettu.)

SANNI GRAHN

Lainaus: http://www.iltalehti.fi/minaenkiusaa/200801247126046_me.shtml

Kommentti: Sydäntäsärkevää luettavaa. Kuinka kenenkään pitäisi tämmöistä kestää. Ja jotkut suunnittelevat vielä oppivelvollisuuden pidentämistä, pidentämällä käytännössä samalla uhrienkin kärsimysputken.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 1564  Ke 30 Tam 2008, 16:33 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Koulukiusattu

28.1.2008 0:12


Aleksi, 14, käy kiusaamisen takia kotikoulua.

Kahdeksasluokkalainen Aleksi, 14, menestyy kielissä, musiikissa ja tietotekniikassa ja tähtää it-painotteiseen lukioon.

Vapaa-ajallaan hän korjailee mopoa, soittaa sähkökitaraa ja väsää radio-ohjattavia autoja.

Erona ikätovereihin on, että Aleksi käy kotikoulua.

- Tavallinen peruskoulu oli liian vaarallinen paikka, äiti selittää.

Aleksi on ollut koulukiusattu ensimmäiseltä luokalta asti; hänet on eksytetty suunnistustunnilla metsään, hän on lukemattomia kertoja leikkinyt yksin välitunneilla. Aleksi on pahoinpidelty kahdesti ja hän vaihtanut niin luokkaa kuin kouluakin.

Kavereita on ollut joskus, satunnaisesti.

- Kun on vähän hiljaisempi ja rauhallinen eikä välttämättä lähde mukaan kaikkiin koiruuksiin, jostain ne aina haistaa, ketä on helppo kiusata, äiti miettii.

Häirikkö erotettiin

Neljännellä luokalla Aleksi tönittiin ja potkittiin maahan.

- Rehtori toimi todella hyvin. Hän teki heti ilmoituksen poliisille ja otti yhteyttä vanhempiin. Kiusaaja oli häirikköoppilas, joka erotettiin myöhemmin koulusta, äiti kertoo.

Rikosoikeudelliseen vastuuseen alaikäinen kiusaaja ei tietenkään joutunut, mutta luokan henki rauhoittui kummasti.

Tämä onkin oikeastaan ainoa kiusaamistapaus, jonka jälkihoitoon Aleksi ja äiti ovat tyytyväisiä.

Kuudennella luokkakaverit loivat irc-galleriaan sivuston, jossa muut oppilaat saattoivat käydä haukkumassa Aleksia. Yläasteella Aleksi siirrettiin kiusaamisen vuoksi pienryhmään "etappiluokalle", jossa muutoin opiskeli luokalle jääneitä, tarkkailussa olevia ja "häirikköjä".

- Senhän nyt tietää, mitä siitä tulee, kun joukkoon laitetaan arka ja hiljainen kiusattu, äiti puuskahtaa.

- Siellä saattoi luokassakin saada turpiinsa. Aina kun opettaja ei ollut paikalla, se oli yhtä pelkäämistä.

Viimeinen koulupäivä

Musiikintunnilla kiusaajia ärsytti, kun opettaja mainosti vievänsä bänditoiminnasta kiinnostuneen ja soittotaitoisen Aleksin mukanaan studioon.

- Joka musiikintunnin päätteeks mun lippis löytyi vessanpöntöstä, Aleksi kertoo.

Yhdellä välitunnilla yläluokan poika kuristi Aleksille jäljet kaulaan. Pakon uhalla Aleksi vei pahimmalle kiusaajalleen 20 euroa. Kun se oli toimitettu, kiusaaja vaati viinapulloa, mikä olikin jo mutkikkaampi hankittava.

Äiti puuttui peliin, kun poika ei uskaltanut aamulla herätä kouluun.

Rehtori järjesti kiusaajan, kiusatun ja heidän vanhempiensa välille tapaamisen, jossa paiskattiin kättä ja allekirjoitettiin kirjallinen sopimus kiusaamisen loppumisesta.

Ruokailussa kiusaaja jo esitteli "sopimusta" naureskellen kavereilleen.

- Yksi niistä kävi sanomassa mulle, että ne aikoo pistää mua turpaan, Aleksi sanoo.

Se oli viimeinen koulupäivä.

- Minun olisi pitänyt ottaa Aleksi pois sieltä jo paljon aikaisemmin. Olisi vältytty niin monelta pahalta, äiti sanoo.

Aleksin opinnot etenevät nyt kotikoulussa, paljolti netin välityksellä. Lähiopetusta ja tukea hän saa joka viikko yksityisessä Feeniks-koulussa.

Aleksi on saanut korotettua numeroitaan, jotka aikoinaan putosivat poissaolojen takia.

(Kiusattu ei esiinny jutussa omalla nimellään.)

SANNI GRAHN
sanni.grahn@iltalehti.fi

Lainaus: http://www.iltalehti.fi/minaenkiusaa/200801277160109_me.shtml
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 1565  Ke 30 Tam 2008, 16:45 (GMT+3)  Aihe: Kiusaamista on jokaisessa koulussa! Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Tietopaketti kouluille
Koulukiusaaminen


17.1.2008 9:04


Kiusaamista on jokaisessa koulussa.

Sosiaalisilla suhteilla on nuorille suurempi merkitys kuin aikuiset usein tulevat ajatelleeksi. Hyväksytyksi tuleminen omassa vertaisryhmässä on tärkeää jokaiselle.

Suomalaistutkimusten mukaan koulun tai luokan koolla ei näyttäisi olevan vaikutusta kiusaamisen määrään; pienissä kyläkouluissa kiusataan siinä missä kaupungeissakin. Lääneittäin kiusaamista esiintyy Stakesin Kouluterveyskyselyn mukaan suurin piirtein yhtä paljon. Kansainvälisesti tunnettu koulukiusaamisen tutkija Christina Salmivalli on todennut, että erot kiusaamisen määrässä selittyvät pitkälti rehtorin ja opettajien asenteilla ja heidän luomillaan koulukäytännöillä.

Tämä infopaketti koulukiusaamisen vastaiseen työhön on rakennettu opetusministeriön ja Mannerheimin Lastensuojeluliiton tuottamista asiantuntija-aineistoista.

Mitä on kiusaaminen?

Koulukiusaamisella tarkoitetaan sitä, kun joku oppilas joutuu toistuvasti ja jatkuvasti saman tai muiden luokkien oppilaiden kiusaamisen kohteeksi. Kiusaajia voi olla yksi tai useampia. Kiusaaminen voi olla esimerkiksi tönimistä, lyömistä, haukkumista ja pilkkaamista, yksin jättämistä, ilkeitä puheita takanapäin tai mitä tahansa sellaista toimintaa, jolla pyritään vahingoittamaan tai loukkaamaan toista. Se merkitsee usein myös uhrin eristämistä luokan, ryhmän tai virtuaaliryhmän sosiaalisesta kanssakäymisestä. Kiusaamisesta ei ole kysymys silloin, kun kaksi tasaväkistä oppilasta riitelee tai tappelee keskenään.

Toinen hyvin yleinen määritelmä on, että koulukiusaaminen on tahallista ja toistuvaa, suhteellisen puolustuskyvyttömään lapseen tai nuoreen kohdistuvaa negatiivista toimintaa.

Suurin osa koulukiusaamisesta on oppilastoverien välistä. Eteen voi kuitenkin tulla myös tilanteita, joissa opettaja aiheuttaa lapsille tai nuorille turvattomuutta ja pelkoa asiattomalla käytöksellään, jopa suoranaisella kiusaamisella. Norjalaistutkimuksen mukaan 1-2 prosenttia oppilaista joutuu opettajan toistuvan kiusaamisen kohteeksi. Koska nämä tapaukset ovat ilmi tullessaan usein hyvin hankalia, on kiusaamisen vastaista suunnitelmaa laadittaessa niistäkin hyvä keskustella ja yhteisesti sopia menettelytavoista.

Kenestä tulee kiusattu?

Kuka tahansa voi joutua kiusatuksi.

Tutkimukset kuitenkin osoittavat, että tietyt lapset ovat suuremmassa riskissä joutua kiusatuksi kuin toiset. "Puolustuskyvyttömyys" voi johtua esimerkiksi siitä, että kiusattu on fyysisesti heikko, hänellä ei ystäviä, hän on luokassa huonossa asemassa tai kiusaajia on useita ja kiusatun on siksi vaikea puolustautua.

Tiedetään myös, että koulukiusaajan "klassiset" tuntomerkit (heikot sosiaaliset taidot, ongelmainen kotitausta) eivät ehkä aina autakaan tunnistamaan luokan kiusaajaa. Kiusaamista sivusta seuraavat oppilaat puolestaan tulevat usein omalla toiminnallaan myötävaikuttaneeksi kiusaamisen jatkumiseen. On kuitenkin voitu osoittaa, että kiusaamista voidaan vähentää, kunhan asiaan todella sitoudutaan ja siihen ollaan valmiita myös käyttämään resursseja

Kiusaamisen muodot

1) Hiljainen kiusaaminen.


Hiljainen, hienovarainen piilokiusaaminen on kiusaamisen tavallisin muoto - ja samaan aikaan vaikein havaita. Hiljaista kiusaamista on muun muassa huokailu, tuijottaminen, merkitsevät katseet, katseen välttäminen, ilmeily, vaikeneminen, selän kääntäminen ja koulukaverin kohteleminen kuin hän olisi ilmaa. Hiljaisesta kiusaamisesta voi myös olla kyse, kun yksi jätetään kutsumatta syntymäpäiville, virtuaaliyhteisön jäseneksi tai suljetaan hauskojen sähköpostien jakelulistalta.

Hiljaisen kiusaamisen uhrit vaikenevat usein kokemastaan. He kertovat harvoin, miten pahalta tuntuu. "Näkymätöntä" kiusaamista on myös vaikea pukea sanoiksi, vaikka sen tuntee. Siitä on myös harvinaisempaa jäädä kiinni.

2) Sanallinen kiusaaminen

Kuiskuttelua, juorujen levittämistä, pahan puhumista, ahdistelua, pilkkaamista, matkimista, uhkailua, ulkonäöstä huomauttelua, uhrin sanomisten tai tekemisten jatkuvaa kommentoimista, kikattelua, pilkkanaurua tai pilailua. Lappujen lähettelemistä, pulpetin töhrimistä, nimettömien pila- tai uhkailupuheluiden soittamista, sopimattomia sähköpostiviestejä tai kuvamanipulaatioiden lataamista internetiin. Sitä on sanallinen kiusaaminen.

Sanallinen kiusaaminen on hiljaista helpompi huomata, mutta ei aina. Kuiskutella voi myös hiljaa - niin, ettei opettaja kuule.

3) Fyysinen kiusaaminen

On helpoin huomata tilanne, kun lasta kiusataan fyysisesti. Revenneet vaatteet ja mustelmat voivat olla siitä merkkejä. Yleensä fyysiseen kiusaamiseen puututaan henkistä kiusaamista helpommin, vaikka molemmat voi jättää yhtä pysyvän jäljen - senkin jälkeen, kun mustelma paranee.

Fyysinen kiusaaminen on yleisempää alaluokilla ja poikien kesken. Kiusaaja voi myös ikään kuin "sattumalta" tönäistä, nipistä, seistä tiellä, lyödä oven kiinni nenän edestä. Uhrin tavaroita voidaan kätkeä ja koululaukkua heitellä luokassa kuin palloa. Kiusaaminen voidaan naamioida leikiksi tai urheiluksi.

Pojille on tyypillisempää aggressiivisen käyttäytymisen suorat, fyysiset ja verbaaliset taktiikat, kun taas tytöille luonteenomaisempaa on manipulatiivinen, epäsuora aggressio. Tytöt kiusaavat monesti kiertoteitse - siten, etteivät he joudu vastatusten kiusatun kanssa - esimerkiksi internetin välityksellä.

Roolit - kuka sinä haluat olla?

* UHRI - Uhri on oppilas, joka joutuu systemaattisen ja toistuvan ahdistelun kohteeksi.
* KIUSAAJA - Kiusaaja on prosessin alkuunpanija, joka paitsi aloittaa kiusaamisen, saattaa myös yllyttää ja pakottaa muita mukaan kiusaamaan.
* APURI - Apuri on kiusaamisessa pikemminkin kiusaajan seuraajana tai avustajana kuin varsinaisena aloitteentekijänä. Vaikka hän ei aktiivisesti aloita kiusaamista, hän menee helposti mukaan
* VAHVISTAJA - Vahvistaja antaa kiusaajalle myönteistä palautetta. Hän on yleisönä, nauraa ja kannustaa kiusaajaa huudoin. Vahvistamista on jo sekin, että nuori tulee paikalle katsomaan kun jotakuta kiusataan ja naureskelee kiusaajan kiusatusta esittämille kommenteille.
* PUOLUSTAJA - Puolustaja asettuu kiusatun puolelle joko yrittämällä saada toiset nuoret lopettamaan kiusaamisen tai tukemalla kiusattua muutoin.
* ULKOPUOLINEN - Ulkopuolinen pysyttelee kiusaamistilanteista sivummalla, mutta toimii samalla usein huomaamattaan kiusaamisen hyväksyjänä.

Kiusaamisen seuraukset

Kiusaamisen välittömiä vaikutuksia ovat muun muassa kiusattujen lasten koulupelko ja erilaiset psykosomaattiset oireet, kuten vatsakivut ja päänsärky. Uhrien on myös todettu olevan muita luokkatovereitaan useammin ahdistuneita ja heillä on huonompi itsetunto. Kiusatuksi joutumisella voi olla suoria vaikutuksia koulumenestykseen: kun on paha mieli, on vaikea keskittyä koulutyöhön. On kuitenkin hyvin vaikeaa tutkia, johtuuko esimerkiksi uhrien ahdistuneisuus itse kiusaamisesta, vai valikoituvatko uhreiksi sellaiset nuoret, jotka jo ennestään ovat ahdistuneita ja joilla on huono itsetunto. Toisaalta on todettu, että kielteiset kokemukset sekä kouluaikaisissa että nykyisissä kokemuksissa eivät liity ensisijaisesti kouluajan kiusatuksi joutumiseen, vaan positiivisten toverisuhteiden vähäisyyteen ja ryhmän ulkopuolelle jäämiseen. Voidaan ajatella, että mikäli nuorella on edes joitakin myönteisiä toverisuhteita kiusaamisesta huolimatta, tämä saattaa suojata merkittävästi kiusaamisen pitkäaikaisseuraamuksilta.

Kiusaaminen on kehityksellinen riski niin kiusatulle kuin kiusaajallekin. Jos kiusaaja saa jatkaa kiusaamista ilman, että siihen puututaan, on hänellä riski jatkaa aggressiivista ja toisia alistavaa käytöstä myöhemminkin. Kiusaamiseen puuttuminen on tärkeää myös muiden lasten kannalta, sillä se on viesti siitä, että jokaisella on ihmisarvo, jota ei pidä kiusaamisella riistää.

Keinot puuttua kiusaamiseen

Mannerheimin Lastensuojeluliiton toteuttaman kyselyn mukaan 45 prosenttia oppilaista oli sitä mieltä, että kiusattu ei saa apua.

Vaikka opettaja ei aina ole tietoinen luokassa tapahtuvasta kiusaamisesta, oppilaat kyllä ovat. Yksi tapa kartoittaa koulun kiusaamistilannetta on toteuttaa kysely. Lähtökohta kiusaamisen vähentämiselle on kiusaamisongelman rehellinen tiedostaminen ja sen myöntäminen, että myös meidän koulussamme on kiusaamista. Niin kauan kun asiaa vähätellään tai sitä ei ollenkaan pidetä koulun ongelmana, ei kiusaamisen vastainen työ voi kunnolla lähteä käyntiin.

Tärkeää on tehdä ero jatkuvan kiusaamisen ja järjestyshäiriöiden (tappelut ja kinat) välille, joita kaikissa kouluissa kohdataan. Jälki-istunto kiusaamisen rangaistuksena ei useinkaan yksin riitä.

Koululaisille tulisi samalla tavalla olla selvää, että kiusaaminen ei ole sallittua ja koulun aikuiset ovat valmistautuneita puuttumaan siihen. Lasten ja nuorten tulee tietää, mistä ja miten he voivat hakea apua kiusatuksi joutuessaan. Tähän pitää olla olemassa helppo tapa (sähköpostiosoite tai "kirjelaatikko" johon voi jättää asiasta viestin, luokille nimetyt kummi- tai tukioppilaat, joille asiasta voi kertoa tms.). Toimintamallissa on hyvä ottaa kantaa myös siihen, miten vanhempien tulee toimia saadessaan tietää kiusaamisesta, esimerkiksi kenelle koulussa asiasta tulee ilmoittaa.

Keskeistä on, että koulussa on huolellisesti pohdittu seuraavat asiat: Kenellä on vastuu kiusaamistapauksen selvittelystä ja millä keinoin selvittely tapahtuu eli mitkä ovat ne konkreettiset toimenpiteet, joihin ryhdytään kun kiusaamistapaus tulee esiin? Monissa kouluissa on hyviä kokemuksia selkeästä vastuunjaosta, jolloin erillisen "kiusaamistyöryhmän" tehtävänä on puuttua kiusaamistapauksiin. Tällöin siis esimerkiksi luokanopettaja ei (välttämättä) ole se henkilö, joka kiusaamistapauksia selvittelee: selvittelijänä voi toimia tähän tarkoitukseen asiantuntemusta hankkinut tiimi, joka voi olla esim. oppilashuoltotyöryhmän osa tai kokonaan siitä erillinen työryhmä.

Akuutteihin kiusaamistapauksiin puututaan useimmiten selvittelykeskustelujen avulla. Näitä keskusteluja käydään usein ensin erikseen eri osapuolten (kiusattu, kiusaaja[t]) kanssa. On suositeltavaa, että yhteinen keskustelu on vasta sitten, kun tilanne on jo saatu laukeamaan ja kiusaaminen on loppunut. Tällöin yhteistapaaminen on kaikille turvallinen tilanne. Tapaamisen tarkoituksena on varmistaa, että jo aikaansaatu muutos jää pysyväksi.

Yhteistyö kotien kanssa on toki tärkeää, ja toimintamallissa on syytä miettiä miten kiusaamistapauksissa toimitaan yhteistyössä lasten vanhempien kanssa sekä miten ja missä vaiheessa vanhemmat otetaan mukaan kiusaamisenvastaiseen työhön.

Kiusaamistapauksiin puuttumisen tärkeä osa on systemaattinen seuranta. Kun tilanteesta on keskusteltu eri osapuolten kanssa, on syytä saman tien sopia, milloin tavataan uudelleen ja tarkistetaan, että tilanne todella on muuttunut. Kiusaamisen vastaiseen toimintamalliin tulee sisällyttää myös ohjeet siitä, miten toimitaan jos aikuisten puuttuminen, esimerkiksi kiusaajan kanssa käyty vakava keskustelu ei tehonnut vaan kiusaaminen jatkuu edelleen. Tässä vaiheessa on ehkä paikallaan ottaa käyttöön yhteisesti sovitut sanktiot, kutsua vanhemmat koululle tai ryhtyä muihin sovittuihin toimenpiteisiin.

Paitsi varsinaiseen akuuttiin kiusaamistapaukseen puuttumisen varalle toimintamallin olisi hyvä antaa eväitä myös kiusaamista ennalta ehkäisevään työhön. Tämä on usein koko luokan tasolla tapahtuvaa toimintaa. Oppilaille on annettava tietoa kiusaamisesta, sen eri muodoista ja sen seurauksista. Heille tulee kertoa kiusaamiseen liittyvistä ryhmämekanismeista ja -rooleista, siitä, miten helposti lapset tulevat menneeksi mukaan kiusaamiseen ja edesauttaneeksi sen jatkumista, vaikka oikeasti eivät lainkaan hyväksy kiusaamista. Heidät tulisikin saada pohtimaan omaa osuuttaan tilanteissa, joissa jotakuta kiusataan. Oppilaiden kanssa tulee miettiä vaihtoehtoisia, rakentavia tapoja toimia kiusaamistilanteissa ja mahdollisesti yhdessä muokata näitä toimintatapoja luokan kiusaamisen vastaisiksi säännöiksi. Yhdessä voidaan miettiä, miten jokainen voi omalta osaltaan olla rakentamassa kouluyhteisöä, jossa kaikkien on mukava olla.

Lähteet:

Huomaan. Tukioppilastoiminnan koulutusmateriaali koulukiusaamisen ehkäisyyn. Mannerheimin Lastensuojeluliitto.

Salmivalli, Christina: Koulukiusaamisen vastaisen toimintamallin laatiminen (OPM)

Stakes: Kouluterveyskysely.

http://www.kivakoulu.fi

Lainaus: http://www.iltalehti.fi/minaenkiusaa/200801177107462_me.shtml
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 1648  Ma 18 Hel 2008, 2:21 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Opettaja tönäisi koulupojan seinään

15.02.2008 06:48


Vantaalaisen koulun opettajan epäillään käyneen käsiksi kuudesluokkalaiseen oppilaaseen. IS:n tietojen mukaan miesopettaja olisi noin kuukausi sitten tönäissyt poikaa niin, että tämä löi päänsä seinään ja joutui myöhemmin käymään sairaalassa päähän tulleen vamman vuoksi.

- Pojalla todettiin sairaalassa aivotärähdys. Hän oli myös menettänyt hetkeksi tajuntansa iskun voimasta, oppilaan äiti kertoi torstaina IS:lle.

Komisario Juha Juurinen Vantaan poliisista vahvistaa, että juttua tutkitaan pahoinpitelynä.

Sama opettaja olisi myös kohdellut kovakouraisesti kahta muuta 5-6-luokkalaista poikaa tapauksen jälkeen. Tapaukset eivät ole yhtä vakavia, eikä niistä ole tehty rikosilmoitusta toisin kuin ensimmäisestä jutusta. Juurisella ei ole niistä tietoa.

Kyseisen koulun rehtori vahvistaa tietävänsä poliisitutkinnasta, mutta ei halua puhua yksityiskohdista.

- Jos tapahtuu epäselviä asioita, jotka liittyvät voimankäyttöön oppilasta vastaan, ne selvitetään aina erittäin tarkkaan. Niin tehdään nytkin. Koska on kyse muutamasta eri tapahtumasta, asia selvitetään tarkasti, rehtori sanoo IS:lle.

Onko kyseinen opettaja yhä opetustyössä?

- Opettaja on tällä hetkellä poissa, mutta töissä normaalisti.

IS tavoitti myös kyseisen miesopettajan torstaina. Hän ei halunnut kommentoida koulun tapahtumia.


Seppo Varjus, Jani Parkkari

Lainaus: https://www.iltasanomat.fi/uutiset/kotimaa/uutinen.asp?id=1488729
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 1653  Ma 18 Hel 2008, 3:13 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Opettaja pahoinpiteli koululaisen

15.2.2008 5:53


12-vuotias poika sai aivotärähdyksen.

Miesopettaja keskeytti kahden kuudesluokkalaisen pojan välisen leikkimielisen painin koulun liikuntatunnilla. Opettaja ohjasi tappelupukarit liikuntasalista pukuhuoneeseen puhutteluun.

Toinen pojista tahtoi kuitenkin jatkaa painimista. Opettaja tarttui häneen ja poika lensi päin pukuhuoneen seinää.

Poika kertoi poliisille, että hän menetti hetkeksi tajuntansa. Oppilas kuitenkin virkosi itsestään ja osallistui liikuntatunnille.

Välikohtaus tapahtui vantaalaiskoulussa 14. päivä tammikuuta.

Illalla lääkäriin

Äiti vei pojan Peijaksen sairaalan tutkimuksiin myöhemmin samana päivänä. Lääkärissä selvisi, että poika oli saanut seinään törmätessään aivotärähdyksen. Hänellä oli myös kuhmu takaraivossa.

Pojan vanhemmat ovat järkyttyneitä tapahtuneesta.

- Kävimme tapahtumat tuoreeltaan läpi yhdessä lapsen, hänen vanhempiensa ja asianomaisen opettajan kanssa. Tuolloin vaikutti siltä, että asia saatiin selvitettyä, koulun rehtori kertoo.

Viime tiistaina poika ja hänen vanhempansa päättivät kuitenkin tehdä asiasta rikosilmoituksen.

Poliisi tutkii tapausta pahoinpitelynä. Poika on toistaiseksi pois koulusta.

Uusia syytöksiä

- Myöhemmin on ilmennyt myös kaksi muuta tapausta, joissa saman opettajan voimankäyttöä kohtaan on esitetty kritiikkiä, rehtori myöntää.

Toinen oppilaista on viidesluokkalainen ja toinen kuudesluokkalainen. Molemmat ovat poikia.

Lue lisää aiheesta perjantain Iltalehdestä.


LAURA VALKEAJÄRVI
laura.valkeajarvi@iltalehti.fi

Lainaus: http://www.iltalehti.fi/vantaa/200802157248485_va.shtml
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 1691  Ti 26 Hel 2008, 10:16 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Poliisi epäilee:
Opettaja pahoinpiteli 7-vuotiaan


21.2.2008 4:40


Poika oli koulusta pois kaksi viikkoa tapauksen vuoksi.

Poliisi tutkii tapausta, jossa erityisluokanopettajan epäillään pahoinpidelleen 7-vuotiaan pojan. Välikohtaus tapahtui syyskuussa kymenlaaksolaisessa koulussa.

Rikosilmoituksen mukaan 7-vuotias erityisopetusta tarvitseva poika joutui kokeneen erityisluokanopettajan kohteeksi tuntemattomasta syystä.

- Poika tuli taksikyydillä koulusta kotiin. Hän hyppäsi autosta ulos ja sanoi opettajan satuttaneen häntä. Hän ei osannut tarkkaan sanoa mitä oli tapahtunut. Otin koulun rehtoriin välittömästi yhteyttä, 7-vuotiaan äiti kertoo Iltalehdelle.

Poika kärsii muun muassa yliherkistä aisteista.

- Opettaja oli huutanut pojalleni, joka meni paniikkiin, koska varsinkin kuuloaisti on hänellä herkkä. Sen jälkeen opettaja oli työntänyt pojan puisen pulpetin ja tuolin väliin ja pitänyt siinä 20 minuuttia, äiti kertoo.

Kuulusteluita jatketaan

Tapahtuneesta tehtiin tutkintapyyntö paikkakunnan poliisille joulukuussa. Poliisi on tapauksesta vaitonainen.

- Rikosilmoitus on tehty ja tässä on tehty nyt kuulusteluja, jotka jatkuvat edelleen. Sisällöstä en voi kertoa vielä tässä vaiheessa mitään. Aika harvinaisia tällaiset tapaukset ovat, tutkinnanjohtaja kertoo.

Kahdeksanhenkisessä luokassa oli tapahtumahetkellä opettajan lisäksi myös luokka-avustaja.

- Tapasimme opettajan kanssa ja hän on myöntänyt tapahtuneen. Hänen mukaansa asiassa ei ollut mitään väärää.

Opettaja jatkaa työssään. Lue rehtorin kommentit torstain Iltalehdestä.


KARRI LEHTIÖ
karri.lehtio@iltalehti.fi

Lainaus: http://www.iltalehti.fi/uutiset/200802217276045_uu.shtml
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 1780  La 08 Maa 2008, 14:25 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Opettaja kuristi oppilaan tajuttomaksi Urjalassa

08.03.2008 07:39, päivitetty 08.03. 13:02


Oppilaan kuristaminen saattaa tuoda Urjalassa työskennelleelle miesopettajalle syytteen pahoinpitelystä ja virkavelvollisuuden rikkomisesta.

Hämeen Sanomien julkisuuteen nostama tapaus sattui Urjalan yläasteella viime vuoden kiirastorstaina. Poliisi kuuli kuitenkin asiasta vasta viime marraskuun lopulla. Nyt esitutkinta on valmistunut, ja Valkeakosken poliisi toimitti aineiston perjantaina Pirkanmaan syyttäjänvirastoon syyteharkintaa varten.

Poliisitutkimusten mukaan 22-vuotias sijaisopettaja alkoi kuristaa 14-vuotiasta poikaoppilasta, kun tämä ei suostunut palaamaan liitutaululta takaisin paikalleen opettajan kehotuksista huolimatta. Opettaja tarttui poikaa takaapäin ja puristi kyynärvarrellaan tämän kaulaa. Poika menetti tajuntansa vajaaksi minuutiksi.

Poliisin mukaan opettaja on myöntänyt tapahtuman, mutta kuitenkin kiistää syyllistyneensä asiassa rikokseen. Opettaja ei enää työskentele Urjalassa. Teon tapahtuma-aikaan miehellä oli lyhyt muutaman päivän sijaisuus Urjalan yläasteella.

Koulu jätti ilmoittamatta

Koulu ei ilmoittanut asiasta viranomaisille, mutta syksyllä kunnan uusi sivistystoimenjohtaja kuuli asiasta ja otti sen puheeksi oppilaan äidin ja poliisin kanssa. Varsinaisen tutkintapyynnön poliisille tekivät pojan vanhemmat.

Sivistystoimenjohtaja Jukka Oksa kertoo pitäneensä syytöstä vakavana, kun kuuli siitä.

- Oppilaiden turvallisuus on etusijalla. Tapausta on tärkeää tutkia sekä lapsen että opettajan oikeusturvan kannalta, Oksa sanoi STT:lle.

Tapahtuman jälkeen sekä oppilaitoksen rehtori että kunnan sivistystoimenjohtaja ovat vaihtuneet. Jukka Oksa tuli virkaansa viime kesänä.

- Tällaiset tapaukset ovat harvinaisia. Olen ollut toistakymmentä vuotta koulumaailmassa opettajana, rehtorina ja nyt sivistystoimenjohtajana, eikä vastaavaa ole aikaisemmin tullut eteeni.


STT

Lainaus: http://www.iltasanomat.fi/uutiset/kotimaa/uutinen.asp?id=1497945
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 1850  Ke 19 Maa 2008, 21:24 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Lasten nettikiusaaminen raaistuu

19.3.2008 16:59


Pelastakaa Lapset -järjestö on huolissaan nettikiusaamisen raaistumisesta.

Järjestön mukaan koululaisten keskuudessa on levinnyt uusi rankka kiusaamisen muoto, joka on aiheuttanut ahdistusta ja mielipahaa lapsille ja heidän vanhemmilleen.

Tässä nettikiusaamisen muodossa kiusaajat lähettävät kiusauksen kohteelle linkin, jolla avautuva nettisivu näyttää olevan uhriin kohdistuvaa julkista pilkkausta tai hänen nimensä yhteydessä esitettävää pornografista materiaalia.

Osassa sivuista on kyse hyvin rankasta kuvamateriaalista, jonka näkeminen on jo sinällään lapselle haitallista. Kun lapsi avaa linkin, hänelle syntyy käsitys, että hänen nimensä on yhdistetty julkisuudessa tällaiseen materiaaliin. Todellisuudessa kiusaamistarkoitukseen laadittu sivu, jossa lapsen nimi esiintyy, ei ole yleisesti nähtävissä. Kyseessä on kiusaajan luoma harha, jonka sivun ylläpitäjän tekniikka mahdollistaa.

Pelastakaa Lapset muistuttaa, että tällainen toiminta on raakaa kiusaamista. Järjestö toivoo, että asiaan suhtauduttaisiin vakavasti ja siitä keskusteltaisiin lasten kanssa koulussa ja kotona.


STT

Lainaus: http://www.iltalehti.fi/uutiset/200803197410786_uu.shtml
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 1889  Ma 31 Maa 2008, 19:26 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Ruotsin lapsiasiamies torjuu yhteisrangaistukset kouluissa

30.03.2008 09:17, päivitetty 30.03. 12:52


Ruotsin lapsiasiamies Lena Nyberg haluaa kieltää kollektiiviset rangaistukset ruotsalaiskouluissa. Yhteisrangaistukset ovat ristiriidassa normaalin oikeuskäytännön ja oikeustajun kanssa, sanoo Nyberg kirjoituksessaan Dagens Nyheterissä.

Tuoreen kyselyn mukaan lähes puolet ruotsalaisoppilaista oli joutunut kärsimään kollektiivisesta kurinpalautuksesta, kuten jälki-istunnosta, välitunnin peruuttamisesta tai koko luokan läksyttämisestä.

- Aikuiset eivät ikinä sietäisi, että heitä rangaistaisiin työpaikalla työtoverin tekemisistä, Nyberg kirjoittaa.

Hänen tekemänsä kysely paljastaa, että ruotsalaiset koululaiset haluaisivat parempaa kouluruokaa ja mukavampia työaikoja. Kiitosta saivat eniten opettajat, muu henkilökunta ja kaverit.

Päätä särkee ja vatsaa kivistää

Koulutyö on stressaavaa Ruotsissakin, erityisesti tytöille. Nybergin mukaan noin puolet oppilaista stressaantuu ainakin kerran viikossa. Pahoinvointi purkautuu usein päänsärkynä: lähes joka viidennellä oppilaalla on pää kipeä joka päivä tai useita kertoja viikossa. Vatsakivut ovat hellittäneet jonkin verran viisi vuotta sitten tehtyyn kyselyyn verrattuna.

Ulkomaalaistaustaisten oppilaiden määrä on kasvanut erityisesti suurkaupunkialueilla. Monet nuoret suhtautuvat toisiinsa avoimesti, etnisestä taustasta riippumatta. Sen sijaan aikuiset ovat nuorten mielestä luovuttaneet ja jättäneet rasismin vastaisen työn nuorten harteille.

Lapsiasiamiehen tiedot perustuvat kyselyyn, johon on osallistunut yli tuhat oppilasta 190 seurantakoulusta. Hän jättää vuosiraporttinsa lasten ja nuorten tilasta Ruotsin hallitukselle maanantaina.


STT

Lainaus: http://www.iltasanomat.fi/uutiset/ulkomaat/uutinen.asp?id=1511074

Kommentti: Tämä uutinen kiusaamisosioon, koska yhteisrangaistukset mielestäni kiusaamista.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 1908  Ke 02 Huh 2008, 12:40 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Madonna: Olin koulukiusattu

1.4.2008 11:29


Madonna oli aikanaan koulun silmätikku, mutta kynnysmatoksi hän ei suostunut, päinvastoin.

- En ollut hippi enkä pilvenpolttaja, joten minusta tuli koulun kummajainen, Madonna kertoo uuden Vanity Fair -lehden haastattelussa.

- Olin kiinnostunut klassisesta baletista ja musiikista ja muut koulukaverit olivat melko ilkeitä, jos olit erilainen.

Kiusaajat eivät kuitenkaan saaneet Madonnaa nujerrettua.

- Olin yksi niistä, joihin kiusaaminen kohdistui. Kun se tapahtui, en suostunut kynnysmatoksi, vaan päätin alkaa painottaa erilaisuuttani.

- En ajellut jalkojani ja annoin kainalokarvojenkin kasvaa. Kieltäydyin käyttämästä meikkiä tai sopeutumaan perinteisen nätin tytön ideaaliin. Siitä syystä minua tietysti piinattiin yhä enemmän.

Kokemukset saivat Madonnan sisuuntumaan ja päättämään, että hän pääsee kotikonnuiltaan vielä pitkälle.


IL

Lainaus: http://www.iltalehti.fi/viihde/200804017458640_vi.shtml
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 1994  To 17 Huh 2008, 23:27 (GMT+3)  Aihe: Jokelan koulusurmat Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Pekka-Eric Auvinen koulukiusatumpi kuin on luultu

Julkaistu: 10:13

Merituuli Ahola
Helsingin Sanomat


Esitutkintamateriaalin mukaan Jokelan koulusurmaaja Pekka-Eric Auvinen oli koulukiusatumpi kuin aiemmin on tiedetty.

Poliisin tutkinnassa on käynyt ilmi, että Auvinen oli joutunut koulukiusaamisen kohteeksi noin 10-vuotiaasta lähtien. Esitutkintamateriaalin mukaan Auvinen oli myöhemmin alkanut kärsiä jännittämisestä ja punastelusta erityisesti luokkatilanteissa siinä määrin, että ominaisuudet olivat alkaneet häiritä koulumenestystä.

Lisäksi Auvinen kärsi unensaantivaikeuksista, yksinäisyydestä ja ystävien puutteesta. Auviselle oli myös todettu paniikkihäiriö, minkä takia hänelle määrättiin mielialalääkitys.

Pekka-Eric Auvisen äiti halusi valottaa poliisille poikansa ajatusmaailmaan. Äidin mukaan Pekka-Eric Auvinen yritti löytää elämäänsä suuntaa filosofian, politiikan ja aatteiden kautta.

Äidin mukaan hänen poikansa koulukiusaaminen alkoi ala-asteen neljännellä luokalla ja paheni myöhemmin. Vanhemmat olivat puuttuneet kiusaamiseen, mikä oli lisännyt sitä. Poliisin mukaan yhdestä Auvisen kiusaajasta oli tullut kuitenkin myöhemmin tämän hyvä ystävä.

Äidin mukaan Auvinen kiinnostui jo ala-asteella politiikasta ja tilasi itselleen vuoden ajan muun muassa Keskustapuoluetta kannattavan lehden. Sittemmin Auvisen kiinnostus siirtyi sosiaalidemokraatteihin, vasemmistoliittoon ja Suomen kommunistiseen puolueeseen.

Äidin mukaan Pekka-Eric Auvinen oli kertonut, että hän voi hyväksyä väkivallan tietyissä tilanteissa.

Auvisen äidin mukaan pojan masennukseen johti se, ettei Pekka-Eric löytänyt itselleen sopivaa aatetta.

Lainaus: Helsingin Sanomat

Katso myös ketju: Koulusurmat ja koulujen turvallisuus
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 1996  To 17 Huh 2008, 23:39 (GMT+3)  Aihe: Kiusaaminen alkoi jo ala-asteella Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Krp:n Jokela-tutkinta: Näin kertoo Auvisen äiti

17.04.2008 07:38, päivitetty 17.04. 11:58


Keskusrikospoliisi (krp) julkisti Jokelan koulusurmien tutkintansa tulokset torstaina aamupäivällä. Materiaalista löytyy mm. Pekka-Eric Auvisen äidin kuulustelu.

Auvinsen äiti kertoi poliisille poikansa ajatusmaailmasta. Äiti kertoi, että Auvinen yritti löytää elämäänsä suuntaa filosofian, aatteiden ja politiikan kautta.

Äiti kertoi myös, että pojan koulukiusaaminen alkoi ala-asteen neljännellä luokalla. Viidennellä ja kuudennella luokalla kiusaaminen vain paheni. Äidin mukaan vanhempien puuttuminen asiaan vain pahensi kiusaamista.

- Olimme siinä vaiheessa vaikeuksissa, koska emme saaneet Pekalle kavereita, äiti kertoi.

Yläasteella Auvinen alkoi pukeutua muihin oppilaisiin nähden poikkeavasti, kauluspaitaan ja suoriin housuihin. Hän vastusti mainosmaailman muotivaatteita.

Alkoi kiinnostua
politiikasta ala-asteella


Jo ala-asteen lopuilla hän alkoi kiinnostua politiikasta. Ensin hän kiinnostui keskustapuolueesta, sitten sosiaalidemokraattisesta puolueesta ja myöhemmin vasemmistoliitosta ja kommunisteista. Tämän jälkeen Auvisen kiinnostus siirtyi Pohjois-Koreaan ja sitten natsismiin.

Vuoden 2007 aikana Auvinen alkoi nähdä Hitlerin tekemisissäkin puutteita.

- Pekan mielestä natsit metsästivät väärää kohdetta, kun metsästivät juutalaisia, äiti sanoi.

Tässä vaiheessa Auvinen myös kertoi äidilleen voivansa hyväksyä väkivallan käyttämisen.

WTC-iskuja Auvinen ei pitänyt järkevinä, koska hän ei itse ollut uskonnollinen. Kotona keskusteltiin USA:ssa tapahtuneista väkivallanteoista ja Unabomber-kirjasta.

Äidin mukaan Auvinen piti Unabomberin tekojen ideologiaa tärkeämpänä, eikä hän ajatellut tekojen seurauksia empaattisuuden pohjalta.

Hyvä motiivi
oikeutti väkivallan


Auvinen hyväksyi tietyt väkivallanteot, jos niihin oli riittävä motiivi.

- Huomasin, että Pekalla oli välillä vähän jyrkkiä mielipiteitä joihinkin asioihin, äiti kertoi.

- Tämä tuli Pekan kohdalla esiin siten, että tietyt väkivallanteot olivat perusteltuja hänen mielestään, jos niihin oli riittävät motiivit. Sen jälkeen välillä mietin Myyrmannin räjähdystä ja toivoin, ettei meille käy samalla tavalla Pekan kanssa.

Äidin mukaan Auvinen ei löytänyt itselleen oikeaa aatetta, ja osin siksi hän alkoi masentua. Auvinen oli kiinnostunut filosofiasta, aatehistoriasta, kansainvälisestä historiasta ja psykologiasta.

Äiti kävi poikansa puolesta kirjastossa, koska se sijaitsi koulun lähellä ja samoilla kulmilla liikkuivat pojan kiusaajat. Loppuaikoina Auvisen ulkoilu väheni ja hän viihtyi entistä enemmän internetin keskustelupalstoilla.


Rami Mäkinen

Lainaus: http://www.iltasanomat.fi/uutiset/kotimaa/uutinen.asp?id=1520445
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 2186  Ti 20 Tou 2008, 17:28 (GMT+3)  Aihe: Pitääkö lapsen kärsiä näin paljon? Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Koulukiusattu poika katosi yöksi Haminassa

Julkaistu: 9:32
Päivitetty: 12:59

STT


HAMINA. Lähes vuorokauden kateissa ollut 12-vuotias koulupoika löytyi tiistaina aamupäivällä hyvissä voimissa Haminasta.

Katoamisilmoituksen kuullut autoilija paikallisti pojan kävelemässä Helsingintien varressa olleella kevyen liikenteen väylällä lähellä Tenkkiilintien risteystä.

Poika kertoi poliisille kävelleensä lähes koko yön ja käyneensä lähellä Kotkaa. Jossain vaiheessa hän otti torkut kiven vieressä tien varrella.

Pojan mukaan karkumatkan syy oli koulukiusaaminen. Hän oli kyllästynyt siihen, ettei koulussa kukaan kunnolla puuttunut pitkään jatkuneeseen kiusaamiseen. Pojalla ei ollut itsetuhoaikeita.

Pojan etsintöihin osallistui noin 50 ihmistä muun muassa vapaaehtoisesta pelastuspalvelusta, meripelastusyhdistyksestä ja rajavartiostosta.

Lainaus: Helsingin Sanomat
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 2189  Ma 26 Tou 2008, 12:19 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Koulukiusattu 12-vuotias katosi yöksi Haminassa

20.5.2008 9:02 (Päivitetty 20.5.2008 16:34)


Lähes vuorokauden kateissa ollut 12-vuotias koulupoika löytyi tiistaina aamupäivällä hyvissä voimissa Haminasta.

Katoamisilmoituksen kuullut autoilija paikallisti pojan kävelemässä Helsingintien varressa olleella kevyen liikenteen väylällä lähellä Tenkkiilintien risteystä.

Poika kertoi poliisille kävelleensä lähes koko yön ja käyneensä lähellä Kotkaa. Jossain vaiheessa hän otti torkut kiven vieressä tien varrella.

Pojan etsintöihin osallistui noin 50 ihmistä muun muassa vapaaehtoisesta pelastuspalvelusta, meripelastusyhdistyksestä ja rajavartiostosta.

Poika oli löydettäessä hyvässä kunnossa.

Pojan oli määrä mennä musiikkitunnille maanantain alkuillan aikana, mutta hän ei ilmestynyt sinne. Huolestuneet vanhemmat tekivät kadonneesta lapsestaan ilmoituksen poliisille eilen illalla kahdeksan aikaan.

Karkaamisen syy koulukiusaaminen

Pojan mukaan karkumatkan syy oli koulukiusaaminen. Hän oli kyllästynyt siihen, ettei koulussa kukaan kunnolla puuttunut pitkään jatkuneeseen kiusaamiseen. Pojalla ei ollut itsetuhoaikeita.

Pojan mukaan kiusaajia on kolme ja he ovat hänen luokkatovereitaan. Haminan Keskuskoulun johtaja Vesa Uotila myöntää opettajien tienneen ongelmasta, mutta he olettivat tilanteen rauhoittuneen, koska poika ei ollut kertonut siitä mitään lukuvuoden aikana.
- Luokanopettajakaan ei ole huomannut sellaista kiusaamista, mihin hän olisi voinut puuttua. Hämäävää hänen mielestään on ollut se, että kiusattu oppilas on myös itse ollut mukana tässä "leikinlaskussa".

Uotilan näkemyksen mukaan kiusaaminen on ollut piilossa olevaa eikä siihen ole liittynyt fyysistä väkivaltaa. Kiusaaminen on ilmennyt rajuna kielenkäyttönä.

- Meille näin voimakas reaktio (pojan karkaaminen) oli yllätys. Maanantaina koulun erityisopettaja oli osunut paikalle, kun poikaa oli kiusattu. Opettajan mukaan tilanne oli heti käsitelty pintapuolisesti ja tavoitteena oli, että asiaan olisi palattu tarkemmin seuraavana päivänä, kertoi Uotila.

Uotilan mielestä kiusaamisen syyt löytyvät poikien kotiolojen eroista. Kiusaajat ja kiusattu ovat eri maailmoista.

- Karannut poika on hyvin kasvatettu ja kauniisti käyttäytyvä lapsi, joka tulee sivistyneestä perheestä. Poika haluaa toimia hillitysti ja perheessä oikeudentuntoisuus on arvossa. Kiusaajien perheiden normit ovat aivan toisenlaisia.

Poika on nelilapsisesta perheestä, jossa Uotilan mukaan myös muita lapsia on aikanaan koulukiusattu.


IL-STT

Lainaus: http://www.iltalehti.fi/uutiset/200805207677954_uu.shtml

Kommentti: Kiusaaminen leikinlaskua, juu. Huolestuttavaa myös, ettei lapsi mennyt kotiin, vaan käveli yön ulkona. Ei taidettu kotonakaan ottaa kiusaamista tarpeeksi vakavasti. Kenelle valittaa, jos vanhemmatkaan eivät usko? Lapsi jää ihan yksin.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 2432  Pe 10 Jou 2010, 9:24 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Mistä koulukiusaaminen johtuu?

Perjantai 7.11.2008 klo 16.52

Kiusaaja tavoittelee alistamalla usein valta-asemaa omassa yhteisössään.

- Kyseessä on erittäin monipolvinen ilmiö, toteaa koulukiusaamisesta väitellyt Päivi Hamarus kysymykseen siitä, mistä kiusaaminen johtuu.

- Syitä siihen on hyvin vaikea yksilöidä, hän jatkaa.

Kasvatustieteilijänä hän lähestyy kiusaamista muun muassa osana yhteisön ryhmädynamiikkaa.

Hamaruksen mukaan kiusaamistilanteet alkavat usein siitä, kun kiusaaja alkaa tavoitella valta-asemaa yhteisössä tarttumalla esimerkiksi jonkun oppilaan erilaiseen ominaisuuteen.

- Näitä asioita voivat olla esimerkiksi erilainen vaatetus, ulkonäkö, harrastus, osaamistaso, eli se, että onko hyvä vai huono koulussa tai joku sairaus tai vamma. Myös etninen tausta ja uskonnollisuus voivat olla sellaisia poikkeavuuksia, joihin tartutaan, Hamarus luettelee.

Poikkeavuudesta rakennetaan kiusaamisen kohteelle maine ja nimityksiä, jotka tarttuvat ja leviävät yhteisössä tarinoiden kertomisen välityksellä.

Psykologian professori Christina Salmivalli Turun yliopistosta on Hamaruksen kanssa samalla linjoilla. Hän johtaa opetusministeriön rahoittamaa kansallista Kiva koulu -hanketta, joka pyrkii vähentämään ja ennalta ehkäisemään kiusaamista.

- Kiusaaminen on usein isottelua, jolla haetaan valtaa ja näkyvyyttä omassa yhteisössä. Kiusaajilla on usein suuri tarve huomioon ja siihen, että heitä pelätään tai arastellaan, Salmivalli kuvailee.

Tarhasta vanhainkotiin

Kiusaaminen on yleisintä Hamaruksen mukaan alakoulussa.

- Kiusaamista esiintyy kuitenkin sekä päiväkodissa että vanhainkodissa, Hamarus lisää.

Hamaruksen mukaan sekä koulukiusaajasta että koulukiusatusta on ihmisillä hyvin vahvat stereotypiat.

- Koulukiusaaja on totuttu usein näkemään dominoivana tyyppinä, mutta kiusaaja saattaa yhtä hyvin olla fiksu tyttö, joka on sosiaalisesti taitava ja lahjakas. Hän muovaa manipuloimalla taitavasti oppilaiden välisiä suhteita.

Kiusattuun taas liittyy myytti siitä, että hän hiljainen ja vetäytyvä.

- Kiusattu voi olla myös hyvin älykäs oppilas, joka on esimerkiksi kovin hyvätapainen. Jo pelkästään se voi altistaa kiusaamiselle, koska hän ei käyttäydy yhteisössä vallitsevan kulttuurin hyväksymällä tavalla.

Salmivallin mukaan kiusaajat ovat usein henkilöitä, joilla on heikko empatiakyky. He valitsevat usein helpon ja heikon uhrin, jonka on vaikea puolustautua.

- Uhrit ovat yleensä sellaisia, jotka ovat jo sosiaalisesti epävarmoja ja tarvitsisivat muutenkin rohkaisua, hän toteaa.

MARIA RUUSKA
maria.ruuska@iltalehti.fi

Lainaus: http://www.iltalehti.fi/uutiset/200811078556208_uu.shtml
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 2532  Ke 12 Tam 2011, 20:04 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Kiusattu koululainen ei usko aikuisten voivan auttaa

Maanantai 11.5.2009 klo 09.11

Kiusatuksi joutuva nuori ei kerro kokemastaan sen enempää opettajalle kuin vanhemmillekaan.

Mannerheimin Lastensuojeluliiton (MLL) tutkimuksen mukaan kiusattu ei useinkaan usko puhumisesta olevan mitään hyötyä.

Joissain tapauksissa opettajille kertominen näyttäisi jopa pahentaneen syrjityn nuoren asemaa entisestään.

Sen sijaan vanhemmille puhuminen vaikuttaa helpottavan useimpien kiusattujen tilannetta. Tästä huolimatta vain noin puolet syrjityistä nuorista oli jutellut isän tai äidin kanssa kokemuksistaan.

Liiton mielestä koulujen pitäisikin perustaa esimerkiksi verkkopalvelu, jonne nuoret voisivat kirjoittaa nimettömänä kokemastaan tai näkemästään ilkeilystä. Oppilaiden viestejä pääsisi lukemaan vain oppilashuoltoryhmän jäsenet.

Liiton mukaan kiusaamistilanteet tapahtuvat tyypillisesti joko väli- tai oppitunneilla. Erityisesti yläasteikäiset tytöt harrastavat niin sanottua epäsuoraa kiusaamista, mikä tarkoittaa juoruilua sekä porukasta poissulkemista.

Valtaosa tutkimukseen vastanneista nuorista kuitenkin koki olonsa turvalliseksi koulussa.

Viime syksynä toteutettuun kyselyyn vastasi yli 15 000 yläkoulujen, lukioiden ja ammattioppilaitosten oppilasta. Valtaosa vastaajista oli tyttöjä.

STT

Lainaus: IL
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 2542  Ke 12 Tam 2011, 23:02 (GMT+3)  Aihe: Kiusaaminen on tuhoisaa ja niin väärin! Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Koulukiusattu rock-kitaristi Gary:

Kannan henkiset kolhut hautaan asti


Torstai 18.6.2009 klo 11.09

- Paniikkikohtaukset ja itsetunto-ongelmat eivät varmaan ikinä kokonaan poistu minusta, koulukiusattu rock-muusikko Gary kertoo Kummit-lehdessä.

Ala- ja yläasteella tapahtunut kiusaaminen jätti Tuomas "Gary" Keskiseen niin syvät jäljet, ettei hän usko pääsevänsä niistä ikinä.

- Tällä hetkelläkin kärsin paniikkikohtauksista ja itsetunto-ongelmista, hän kirjoittaa Kummit-lehdessä.

- Olen onneksi oppinut käsittelemään ja tiedostamaan ne paremmin, joten niiden kanssa pystyy elämään. Mutta se on selvää, että ne eivät varmaan ikinä kokonaan poistu minusta. Kannan hautaan asti henkiset kolhut mitä olen nuorena saanut.

Kiusaaminen alkoi pienessä Pohjanmaalla sijaitsevassa koulussa jo ala-asteen toisella luokalla ja oli sekä henkistä että fyysistä. Kaksi kertaa Gary pahoinpideltiin sairaalakuntoon, mutta vanhemmilleen hän ei kiusaamisesta kertonut.

- Henkinen kiusaaminen oli mulle paljon rankempaa, koska kuulin koko ajan että olen läski ja sain monia haukkumanimiä. Se veti omaa itsetuntoa alemmaksi ja kannoin sisälläni kaikki vuosien aikana saamani haukut.

Yhtenä iltana eno pelasti Garyn kiusaajien kynsistä. Pari viikkoa myöhemmin hän sai enoltaan kitaran ja opastusta sen soittamiseen. Musiikista löytyi helpotuskeino tuskaan.

"Eräänä päivänä kaikki kaatui päälle"

Nuoruuden kokemuksista ei kuitenkaan noin vain päässyt eroon. Parikymppisenä ammattimuusikkona Gary oli ahdistunut ja itsetunto-ongelmainen.

- Eräänä päivänä kaikki kaatui päälleni. Aloin saada paniikkikohtauksia.

- Kohtaukset vaan pahenivat ja tiesin, että kaikki tämä johtuu ainoastaan siitä, että mua kiusattiin niin monia vuosia.

Koulukiusattuna Gary päätti, että haluaa kohdella muita ihmisiä hyvin. Musiikin kautta hän löysi rakentavan purkautumiskeinon, jolla selvitä eteenpäin. Kummit-lehden kirjoituksen lopussa muusikko toivoo, että jokainen ihminen löytäisi sellaisen intohimon kohteen, jonka kautta pystyä purkamaan niin pahaa kuin hyvää oloa.

IL

Lainaus: http://www.iltalehti.fi/viihde/200906189793890_vi.shtml
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 2558  To 13 Tam 2011, 0:06 (GMT+3)  Aihe: Järkyttävää! Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Jani selvisi kiusaamisesta

Tiistai 18.8.2009 klo 08.53

Vanhemmat eivät tienneet, että heidän poikansa lapsuus oli täyttä helvettiä.

Kesäkuussa 18 vuotta täyttänyt Jani Lempiäinen opiskelee nykyään ammattikoulussa tekniseksi piirtäjäksi. Tällä hetkellä Janin elämä hymyilee, mutta hänen lapsuutensa meni koulukiusaamisen vuoksi pilalle.

- Olin ensimmäisellä ja toisella luokalla aika erakko. Hiippailin yksin koulussa ja yritin keksiä omaa kivaa, Jani muistelee.

- "Kovat" tyypit kai huomasivat, että tuohan on helppo nakki. Minua alettiin kiusata kolmannella, ja nämä kiusaajat olivat kuudesluokkalaisia. Eihän minulla ollut samaa sanavarastoa kuin heillä. En ymmärtänyt, miksi minua haukuttiin esimerkiksi homoksi.

Piina jatkui, vaikka kuudesluokkalaiset jatkoivat yläasteelle. Pian Jania haukkuivat omankin luokan oppilaat.

Hän ei kertonut kotona koulukiusaamisesta, vaikka välit vanhempiin olivatkin avoimet ja hyvät. Kotona näytti siltä, että kaikki on hyvin.

- En syytä vanhempiani. En vain halunnut puhua siitä. Oletin kai jotenkin, että koulumaailmassa se oli normaalia.

- Viidennellä luokalla olin sitten jo sen verran rohkea, että sain sanottua kiusaamisesta vanhemmille ja opettajalle. Sitten asiat vain järjestyivät, kun ne hoidettiin juurta jaksaen.

Vain runsas vuosi sitten eräs Janin kaveri järjesti nuorukaiselle tapaamisen kolme vuotta vanhemman, yhden ala-asteaikojen pahimman kiusaajan kanssa. Janin yllätykseksi.

Janin kaveri teki palveluksen ja kertoi entiselle "kuudesluokkalaiselle", mitä tämä oli aiheuttanut.

- Vanha kiusaaja katsoi minua suoraan silmiin ja pyysi anteeksi. Hän ei ollut tajunnut, että se kaikki haukkuminen oli satuttanut minua niin paljon. Hän jopa luuli minun ottaneen kaiken jotenkin huumorilla. Olinhan aina koulussa esittänyt, että "eihän tässä mitään".

- Erikoisintahan tässä on se, että nykyään olemme tämän "kuudesluokkalaisen" kanssa melkein parhaita kavereita. Monen on ollut vaikea uskoa tätä, Jani hymyilee.

- Toisin kuin sanotaan, aika ei paranna haavoja. Ne paranevat, kun syyllinen pyytää anteeksi ja asiat puhutaan läpi.

Lainaus: IL
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 2593  Pe 14 Tam 2011, 1:24 (GMT+3)  Aihe: Tavoite toteutunut? Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Opetusministeri: Kouluihin kiusaamisen vastaiset torjuntaohjelmat

Julkaistu: 12.12.2009 09:17

Opetusministeri Henna Virkkunen (kok.) haluaa, että jokainen koulu ottaa käyttöön kiusaamisen vastaisen torjuntaohjelman, kertoo Keskisuomalainen.

Euroopan rikoksentorjuntakilpailussa juuri palkittu KiVa-ohjelma laajeni tänä syksynä 1400 kouluun. Suomessa on yhteensä 3200 koulua.

Virkkusen päämääränä on saada hanke kaikkiin kouluihin kahden vuoden kuluessa.

Helsingin Viikissä kuun alussa sattunut raaka koulukiusaaminen on herättänyt laajaa keskustelua ja vaatimuksia kiusaamiseen puuttumisesta.

STT

Lainaus: IS
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 2619  Pe 14 Tam 2011, 15:13 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Kiusaaminen alkaa usein jo päiväkodissa

15.2.2010 8:11

Satu Kaaria
Helsingin Sanomat

Tuomas Kaseva
Helsingin Sanomat


Lapsen eristäminen ryhmän ulkopuolelle on yleisintä kiusaamista päiväkodissa. Myös nimittely, kiristäminen ja töniminen ovat päiväkotien arkipäivää.

Ääritapauksissa eristetyt lapset ovat jopa ostaneet rahalla kiusaajia kavereikseen.

Suunnittelijat Laura Kirves ja Maria Stoor-Grenner seurasivat kiusaamista kahdeksassa päiväkodissa. He huomasivat, että eristäminen voi tapahtua jopa aikuisten huomaamatta. Lapset näyttävät hoitajien silmissä leikkivän kiltisti keskenään, mutta eristettävälle onkin annettu leikissä kuolleen ihmisen rooli.

Päiväkodeissa myös tönitään ja potkitaan, mutta fyysistä väkivaltaa on selvityksen mukaan vähemmän kuin ehkä yleisesti luullaan.

HS pyysi myös lukijoilta kirjoituksia kiusaamisesta. Moni kertoi, miten päiväkodeissa kiusaamiseen ei puututtu tai sitä ei otettu vakavasti.

Erään lukijan lasta oli poikaporukka moneen otteeseen potkinut. Kun vanhemmat ottivat yhteyttä päiväkotiin, johtaja totesi, että "lapset selvittävät välinsä itse" ja "lapsen pitää selviytyä elämästään".

Päiväkodeissa tapahtuva kiusaaminen on jäänyt julkisessa keskustelussa koulukiusaamisen jalkoihin. Tänä keväänä julkaistava selvitys on ensimmäinen aiheesta.

Kirves huomauttaa, että riitoihin on tärkeä puuttua jo päiväkodissa. Jos kiusaaminen jatkuu kouluun, ratkaiseminen on jo paljon hankalampaa.

Lainaus: HS
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 2637  Pe 14 Tam 2011, 16:33 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
"Nimittely on äärimmäistä vallankäyttöä"
Laura Honkasalo kirjoitti koulu-kiusaamisesta


Julkaistu: 4.2.2002 lehdessä osastolla Kulttuuri


Helsingin Sanomat
Sirpa Pääkkönen

"Huoraksi nimittely on yhä mieletön vallankäytön väline, vaikka elämme muka tasa-arvoisessa maailmassa", kirjailija Laura Honkasalo sanoo.

Hän sai aiheensa koulumaailmaan sijoittuvaan novellisarjaansa Huora, kun hän luki Helena Saarikosken väitöskirjan Mistä on huonot tytöt tehty. Hän pohti, miten äärimmäinen ja tehokas keino huorittelu on ja miten se voi vaikuttaa yhteisössä.

"Ihminen voidaan lamaannuttaa kokonaan. Huoritteluun on vaikea sanoa mitään vastaan."

Honkasalo uskoo, että lähes kaikilla naisilla on kokemusta pilkkaamisesta. Hän ei koskaan ollut koulukiusattu nuori, mutta eläytyminen kiusatun asemaan on helppoa.

"Nimittely on yleistä. Jos nuorilta kysyy, ovatko he tosissaan nimitellessään toisia, he vastaavat usein kieltävästi. Kiusattu kuitenkin ottaa haukkumisen tosissaan."

Parissa vuodessa

Laura Honkasalo on julkaissut kaksi nuortenkirjaa ja yhden aikuisten romaanin. Syksyllä hän ponnahti julkisuuteen sukupolviromaanillaan Sinun lapsesi eivät ole sinun, jossa on yhtymäkohtia hänen lapsuuteensa taistolaisperheessä.

Ensimmäisen kirjansa Metsästä tuli Syöjätär hän lähetti WSOY:n nuortenkirjakilpailuun pari vuotta sitten. Hän sijoittui kolmanneksi ja sai kustannussopimuksen. Kirja käsittelee avioeroa lapsen näkökulmasta.

Seuraavia kirjoja Siskoni, enkeliluinen tyttö ja Sinun lapsesi eivät ole sinun hän kirjoitti rinnakkain pitäen välillä lomaa toisesta. Ne ilmestyivät viime syksynä kahden viikon välein.

Nuortenromaanin Siskoni, enkeliluinen tyttö teema on syömishäiriö. Sekavassa uusperheessä asuu kaksi sisarusta, joista toinen on voimakas persoonallisuus ja toinen mukautuva hiirulainen. Kiltimpi sisar sairastuu syömishäiriöön.

Honkasalo pitää realistisena sitä, että monet jäävät kiltteyden vangiksi. Silti se kauhistuttaa. Asettamalla kiltin ja rämäkän lapsen vastakkain hän arvostelee alistumista. Sinun lapsesi eivät ole sinun herätti kohua sen poliittisen taustan vuoksi, mutta olennaista siinä on myös nuoren tytön kehitystarina. Lukijat ovat kiittäneet Honkasaloa isän ja tyttären, kasvamisen ja hylätyksi tulemisen kuvauksesta.

"Kirjassa noin puolet on kuvausta itsestäni. Yksityiskohtia ja tapahtumia on omasta elämästäni, mutta päähenkilö on persoonaltaan erilainen kuin minä."

Ensi syksynä

Honkasalolta ilmestyy novellikokoelma, jonka tematiikka on samankaltainen kuin hänen romaaneissaan. Lasten ja aikuisten maailma törmäävät toisiinsa.

Laura Honkasalo on lapsesta saakka ollut lukuhullu. Lukiossa hän ahmi klassikoita, mutta tutustui myös Stephen Kingin kauhukertomuksiin. Lempikirja oli Aino Kallaksen Sudenmorsian . Myös Willian Styronin Sofien valinnan hän luki lähes yhdeltä istumalta.

Lainaus: HS
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 2681  La 15 Tam 2011, 22:22 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Helvetti luokkahuoneessa

Torstai 14.10.2010 klo 07.42 (päivitetty klo 16.40)

Kiusaajat ajoivat 14-vuotiaan tytön osastohoitoon ja pois kodistaan.

- Pään pulpettiin lyömistä, yksin jättämistä, potkimista, hiuksista repimistä sekä haukkumista muun muassa huoraksi ja lehmäksi.

Näin kuvailee 8-luokkalaisen tytön äiti lapsensa läpikäymää maanpäällistä helvettiä.

Kiusaaminen, sekä netissä että kasvotusten, alkoi reilu vuosi sitten. Alussa kiusaajia oli vain yksi - yläluokan dominoivin tyttö - mutta viime toukokuussa tilanne repesi käsistä.

- Silloin tyttäreni paljasti koko systeemin.

Äiti otti yhteyttä terveydenhoitajaan ja luokanvalvojaa.

- Tyttäreni kielsi silloin luokanvalvojaa kertomasta kenellekään ja asia jäi siihen. Kumpikaan - luokanvalvoja tai terveydenhoitaja - ei kertonut tapahtumista edes rehtorille.

Näissä merkeissä pahaa oloaan viiltelemällä purkava tyttö jäi viettämään ennätyslämmintä kesää 2010, josta tuli kaikkea muuta kuin mukava.

Lainaus: IL
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 2722  Ti 18 Tam 2011, 17:07 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Potkimista, uhkailua, manipulointia – Näin päiväkodeissa kiusataan

Julkaistu: 14.12.2010 14:32
Päivitetty: 14.12.2010 14:34

Mannerheimin Lastensuojeluliitto puuttuu ilmiöön, jota on tutkittu vasta vähän: päiväkotikiusaamiseen. Ehkäisemällä kiusaamista päiväkodeissa voidaan vähentää myös koulukiusaamista, MLL uskoo.

MLL ja Folkhälsan suosittelevat, että kiusaamisen ehkäisy ja siihen puuttuminen lisätään osaksi päivähoidon varhaiskasvatussuunnitelmaa. Päiväkodeissa tapahtuvaa kiusaamista on tutkittu viime ja tänä vuonna toteutetussa hankkeessa.

Selvityksessä kävi ilmi, että lapset kiusaavat toisiaan päiväkodeissa samoin tavoin kuin koulussakin. Kiusaavatko pienetkin lapset? -selvityksessä pystyttiin lasten, päiväkodin henkilökunnan ja vanhempien kertomusten sekä havainnoinnin perusteella toteamaan, että päiväkodissa tapahtui erityyppistä kiusaamista.

Siihen kuului fyysistä kiusaamista (esimerkiksi lyömistä, potkimista, nipistelyä ja leikkien sotkemista), sanallista kiusaamista (esimerkiksi haukkumista, nimittelyä, härnäämistä, ulkoisten piirteiden kommentoimista ja selän takana puhumista) sekä psyykkistä kiusaamista (kuten uhkailua, manipulointia, ilveilyä, poissulkemista).

Päiväkotikiusaamista on tutkittu vasta vähän, minkä tähden on vaikea sanoa, miten yleistä se on. Aiempien tutkimusten perusteella voidaan päätellä, että päiväkodeissa kiusataan suurin piirtein yhtä paljon kuin kouluissa.

MLL vaatii nyt päiväkodeilta parempaa otetta kiusaamisen ehkäisemisessä.

- Pienten lasten kiusaamista ehkäistään arjen tilanteissa, opettamalla lapsille vuorovaikutustaitoja sekä tukemalla lasten vertaissuhteita. Kiusaamistilanteiden huomaaminen ja tunnistaminen on edellytys sille, että asiaan voidaan puuttua, liitto toteaa.

- Kaikki lapset tarvitsevat myönteisiä kokemuksia toisten kanssa toimimisesta. Siksi on myös hyvin tärkeää miettiä, millaisia seuraamuksia päiväkodeissa käytetään silloin, kun lapsi on toiminut väärin. Esimerkiksi jäähypenkki ja muut vastaavat rangaistukset eivät välttämättä ole parhaita vaihtoehtoja, kun lapsille yritetään opettaa vuorovaikutustaitoja, huomauttaa suunnittelija Maria Stoor-Grenner Folkhälsanilta.

Monen päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelmassa lukee, että kiusaamista ei siedetä, tai että kiusaamiseen on nollatoleranssi.

- Nollatoleranssi on hyvä tavoite, mutta suunnitelmaan tulee kirjata myös konkreettiset toimet, miten kiusaamista ehkäistään ja miten siihen puututaan. Suunnitelman on tarkoitus toimia henkilökunnan työvälineenä ja se tulisi myös laatia yhdessä koko henkilöstön kanssa, kertoo hankkeen suunnittelija Laura Kirves Mannerheimin Lastensuojeluliitosta.


Uusi Suomi

Lainaus: US
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 2737  Ti 18 Tam 2011, 20:26 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Antti Tuisku: Koulukiusaaminen jätti pysyvät arvet

Julkaistu: 03.01.2011 06:16


Ala-asteen viimeisillä luokilla Antti joutui ikätovereidensa hampaisiin, ja koulunkäynti muuttui raskaaksi. Musiikista tuli selviytymiskeino.

- Kiusaaminen ei ollut koskaan fyysistä, vain henkistä. Sain paljon nimettömiä kirjeitä ja puhelinsoittoja kotiin, se oli sellaista jatkuvaa haukkumista, Antti kertoo.

- Kuulin kautta rannan, ettei mua haluttu mukaan yhteiselle luokkaretkelle. Se oli siihen aikaan mulle tosi kova juttu, koska mua oli jo vuotta vanhemmat ihmiset uhkailleet yläasteelle siirtymisestäkin.

Antti Tuisku kertoi IS:lle viime elokuussa, että koulukiusatuksi joutuminen vaikuttaa hänen itsetuntoonsa edelleen.

Ennen kuin hän alkoi käydä terapiassa, hän yritti nostaa itsetuntoaan hakemalla suosiota tuntemattomilta ihmisiltä.

- Olin huomannut hakeutuvani baareihin ainoastaan selkään taputtelun toivossa. Ryhdyin mittailemaan, mikä mun status on, ja hain sieltä egopönkitystä, Antti kertoi IS:lle.

Menestyksen hinta -ohjelmassa hän kertoo palaavansa usein noihin ala-astevuosiin ja miettivänsä, miten ne vaikuttavat siihen, kuinka hän tänä päivänä toimii.

Hän sanoo löytävänsä itsensä yhä hyvin usein tilanteista, joissa hän tuntee olevansa ihan mitätön.

- Tai sitten mun itsetunto tuntuu romahtavan, jos mun ympärillä ei ole ihmisiä, jotka mua koko ajan kannattelee.


Miia Saarinen

Lainaus: IS
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 2740  Ti 18 Tam 2011, 20:34 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Yle: Antti Tuisku avoimena kokemastaan koulukiusaamisesta

Maanantai 3.1.2011 klo 10.32

- Sain nimettömiä kirjeitä ja puhelinsoittoja kotiin. Se oli jatkuvaa haukkumista, Antti Tuisku kertoo Ylen Kohtauspaikka: Menestyksen hinta -ohjelmassa.

Laulaja Antti Tuisku joutui ala-asteen loppuvaiheessa koulukiusatuksi. Kokemus ei ole jättänyt laulajaa rauhaan. Hän on pohtinut, miten vaikeat ajat vaikuttavat yhä hänen toimintaansa.

- Tunnen olevani mitätön ja itsetuntoni tuntuu romahtavan, jos ympärillä ei ole ihmisiä, jotka minua kannattelevat, Tuisku sanoo Ylen ohjelmassa Kohtauspaikka: Menestyksen hinta.

Kiusaaminen oli henkistä laatua.

- Sain paljon nimettömiä kirjeitä ja puhelinsoittoja kotiin. Se oli jatkuvaa haukkumista. Kuulin kautta rannan, että mua ei haluttu meidän yhteiselle luokkaretkelle ja kaikkea sellaista, Tuisku muistelee.

Lisäksi vuotta vanhemmat koululaiset uhkailivat häntä yläasteelle siirtymisestä.

Jos Tuisku saisi nyt antaa 10-11-vuotiaalle pikku Antille neuvon, se olisi seuraava.

- Jos tietää sisimmässään, ettei ole tehnyt väärin muita ihmisiä kohtaan, se palkitaan jossain vaiheessa. Vaikka olisi vaikeita hetkiä, ettei murru siitä tilanteesta, koska ne tilanteet ja hetket eivät ole lopullisia.

Tuiskun haastattelu on katsottavissa Yle Areenassa viikon ajan.

IL

Lainaus: Iltalehti
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 2754  Ti 18 Tam 2011, 22:13 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Koulukiusaaja ei tajua tekoaan

10.1.2011 8:36

Helsingin Sanomat

Koulukiusaaja tajuaa tekonsa usein vasta aikuisena. Helsingin Sanomien lukijat kirjoittivat toimituksen pyynnöstä, miksi kiusasivat.

Kirjoituksissaan entiset kiusaajat muistelevat, että kouluikäisinä he eivät ymmärtäneet aiheuttaneensa valtavaa mielipahaa.

"Se on teini-ikäisen empaattisuuden puutetta", eräs lukijoista arvelee.

Osa kertoo jopa yllättyneensä, kun tajusi olevansa koulukiusaaja.

"Olen kiitollinen aikuisille, jotka puuttuivat kiusaamiseen. Silloin tajusin tekeväni väärin toisia kohtaan."

Kiusaamisen kerrottiin olleen ajanvietettä ja turhautumisen purkamista. Sillä todistettiin porukkaan kuulumista ja ylemmyyttä koulun hierarkiassa.

Ala- ja yläkouluikäisenä tapahtunutta kiusaamista kadutaan vuosienkin jälkeen, jopa läpi elämän.

Lainaus: HS
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 2755  Ti 18 Tam 2011, 22:14 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Anteeksi, että kiusasin

Koulukiusaaja tajuaa tekonsa usein vasta aikuisena. Lukijat kertovat, miksi kiusasivat. Koonnut: Viivi Virtanen

10.1.2011 3:00

Helsingin Sanomat"Kiusasin ala-asteella, koska olin kateellinen. Kahta tyttöä potkin, tönin ja jätin ulos leikeistä, koska heillä oli sisko, jota minulla ei ollut. Yksi poika joutui huonoon valoon vanhempiemme keskinäisen riidan takia. Pidin kiusaamista oikeutettuna, koska vanhempani olivat leimanneet pojan perheen.

Todelliset syyt kiusaamiseen olivat heikko itsetuntoni, vallanhalu, selittämätön seikkailunhalu ja huomion hakeminen. Syy ei ollut kiusatun persoonassa tai epävarmuudessa.

Olen kiitollinen aikuisille, jotka puuttuivat kiusaamiseen. Silloin tajusin tekeväni väärin toisia kohtaan. Jotkut opettajat katsoivat vain vierestä."

Aikuinen nainen"Koulussa on hierarkia. Ajattelin, että kiusaajana en ole ainakaan sen alimpana. En suostunut uhrin rooliin, sillä selkkaus opettajan kanssa oli parempi vaihtoehto kuin muiden oppilaiden sääli.

Usein kiusaaminen on vain ajanvietettä ja pitkästymisen torjuntaa, eikä kiusaaja itse tajua tekojaan. Kyse on teini-ikäisten empaattisuuden puutteesta."

Mies, 35"Olin häirikkö, klovni ja koulun kovin jätkä. Kiusasin yläasteella kaikkia: opettajia, luokkakavereita, vastaantulevia. Tein yhden tytön koulunkäynnistä helvettiä, koska hän oli vasikoinut olemattoman asian vanhemmilleen. Erään toisen kiusaamani tytön äiti soitti minulle kotiin, enkä kiusannut tyttöä enää.

Porukassa keksimme älyttömyyksiä, kuten kiinanpommien laittamisen opettajainhuoneeseen.

Toimiimme ei puututtu, ja se ruokki huutelua. Tarkkailuluokan opettaja oli ainoa, joka piti kuria. Törttöilyistä jouduimme rinnuksista seinälle.

Kiusasin, koska kouluaika oli turhauttavaa. Pidin itseäni älykkäänä. Kokeista sain ysejä. Rauhoituin, kun rehtori ja luokanvalvojani puhuivat minulle kuin vertaiselleen. He kertoivat minun häiritsevän koko koulun toimintaa.

Olen miettinyt, että pyytäisin anteeksi ihmisiltä sitä helvettiä, jonka he joutuivat kokemaan."

Asennevammainen"Yläasteella pelkäsin kuollakseni joutuvani ulos kaveripiiristä, 'sporttiryhmästä'.

Ryhmässä oli taitava manipuloija, jonka suosiosta kilpailtiin. Hän päätti, ketkä piiriin kuuluivat. Tuntui parhaalta pitää yllä järjestelmää, jossa joku toinen oli potkittavana. Sporttiryhmän sisälläkin kiusattiin yhtä oppilasta. Hän sieti sitä, koska oli parempi olla ryhmässä kuin sen ulkopuolella.

Puolustuskyvytön ei kelpaa nuorelle kaveriksi vaan herättää vain enemmän aggressioita."

Jarkko"Olin menettänyt isäni juuri ennen kuin muutimme Ruotsista takaisin Suomeen. Pienessä kylässä isäni kuolemasta juoruttiin ja perhettäni ylenkatsottiin, koska olimme muka rikkaita ruotsalaisia. Aloin kiusata, koska muuten olisin ehkä itse joutunut kiusatuksi.

Hain huomiota, koska neljän lapsen leskiäitini ei ehtinyt sitä antaa. Kiusasin heikompia lumipesuilla ja kastelemalla heidän kenkänsä. Kirjoitin myös raakoja haukkumiskirjeitä.

Tuntui hyvältä, kun opettajat tai uhrien vanhemmat soittivat äidilleni kolttosistani. Sain huomiota.

Olen miettinyt, että pyytäisin kirjeitse anteeksi kiusatuilta.

Omanarvontunnon säilyttääkseen joutuu käyttämään välillä koviakin keinoja."

Nimetön"Halusin olla yksi niistä, joilla oli uusia vaatteita ja rinnat, joita puristella. Mutta olin opettajan tyttö, äitini teki vaatteeni, eivätkä rintani kasvaneet.

Olin isäni kyydissä, ja auto oli täynnä lapsia. Osoitin tiellä kävelevää luokkatoveriani ja vitsailin hänestä. Muut nauroivat. Isäni suuttui ja lopetti heti puheeni.

Aikuisena ymmärsin, että luokkatoverillani oli Aspergerin oireyhtymä.

Kerran sidoimme vähän erikoisen leikkitoverimme puuhun ja piiskasimme häntä kuusenoksilla. Kadun sitä."

Jopo"Olin koko ala-asteen tukioppilaana ja puolustin cp-vammaista poikaa kiusaajilta. Samalla kiusasin muita tiedostamattani.

Syrjin mielestäni ällöttäviä: haisevia, epäsiistejä tai muuten 'hassuja' oppilaita.

Porukassa keksimme, että yksi luokkatoverimme on eläinmäinen ja kirjoitimme hänestä nimityksiä tauluille ja pulpettiin. Pojan perään huudeltiin, vaikka hän oli ihan tavallinen: normaalipainoinen ja siististi puettu.

Yläasteella syrjin ja nimittelin paria tyttöä armottomasti.

Eräänä päivänä rehtori tuli pitämään luokallemme saarnaa, jossa hän otti kiusaamisen puheeksi. Silloin tajusin, että minähän kiusaan! Minua alkoi hävettää niin, että pyysin kiusaamiltani luokkakavereilta anteeksi koko luokan edessä.

Usein unohdetaan, että kiusaaja ei ymmärrä aiheuttavansa ääretöntä mielipahaa.

Olen suuresta perheestä, ja ronski vitsailu kuuluu meillä 'perhekulttuuriin'."

Vilijonkka, 31"Kiusaaminen oli huvia, johon opettajatkin osallistuivat. Kiusatut olivat yleensä ihan tavallisia. Ehkä pukeutuminen, ääni, hiusmalli, perhetaustat tai syrjäänvetäytyvä käytös laukaisi kiusaamisen.

Silloin en osannut pitää sitä pahana.

Kiusatut olivat koko koulun tiedossa. Ujot oppilaat nousivat muiden silmissä uudelle 'tasolle', jos uskalsivat letkauttella kiusatulle.

Kiusaaminen loppui lukioiässä."

Tapio"Kävin kansakoulua 1950-luvulla. Kuljin koulumatkan eräiden veljesten kanssa. Tönin tai heittelin heitä lumihankeen, mutta en käsittänyt tekojani kiusaamiseksi.

Yllätyin suuresti, kun eräänä pakkasaamuna veljesten isä toi hevosella maitotonkkia tien varteen ja sanoi: 'Jos et heti lopeta meidän poikien kiusaamista, hirtän sinut munista puuhun.'

Lopetin kiusaamisen siihen paikkaan."

Kerrasta poikki"Muutimme jatkuvasti kouluaikanani, eikä minulla ollut pysyviä kavereita. Olin aina 'se uusi tyttö'.

Ala-asteella halusin muillekin huonon olon. Olin koulun pelätyimpiä.

Toisella luokalla muutimme taas, masennuin, enkä yrittänyt saada kavereita. Minusta tuli kiusattu.

Pahinta on, ettei minulle kerrottu, etten ollut syypää muuttoihin.

Kiusaajille haluan sanoa: ette tiedä, kuinka rikki saatte toisen sisältä."

Häpeän vaikka tiedän"Lapsena tekemäni kiusa on hävettänyt minua koko elämäni ajan. Lähdimme kansakoulussa luontoretkelle. Joukossa oli hiljainen tyttö, Outi. Hänellä oli kasvoissaan joitain näppylöitä. Huusin hänelle: rupinaama, rupinaama! Outi alkoi itkeä, ja minä hiljenin.

Hannu-poika puolusti Outia ja torui minua päättäväisesti. Ällistyin, enkä osannut pyytää anteeksi. Toivonkin, että sallimus soisi Outin tämän lukevan. Ritarillisesta Hannusta tuli ihailemani ihminen."

Irene, 75

Lainaus: HS
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 2835  Su 23 Tam 2011, 3:50 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Koulukiusaaminen johtaa yhä useammin kauneusleikkaukseen USA:ssa

Julkaistu: 22.01.2011 07:59

Koulukiusaaminen on mennyt Yhdysvalloissa paikoin jo niin pitkälle, että sen kohteet hakevat apua jopa plastiikkakirurgilta.

Viime vuosina teini-ikäisten kauneusleikkauksia on alettu tehdä yli 90000 vuosittain. Asiantuntijoiden mukaan varsin moni leikkaus tehdään kiusaamisen vuoksi.

– Tapaan melkoisen määrän vanhempia, jotka tulevat lastensa kanssa vastaanotolle, koska kiusaaminen on tehnyt lapsista erittäin epävarmoja, selitti kirurgi Michael Fiorillo hiljattain ABC-uutisille.

Kyseessä voi olla nenän muotoilu tai hörökorvien korjaus, mutta mukaan mahtuu myös rintojen suurennus- ja pienennysleikkauksia.

Teini-ikäisten mukaan leikkaukset kohentavat heidän itsetuntoaan, mutta lapsipsykologi on kehityksestä kauhuissaan.

ABC-uutisten haastattelema lääkäri Ned Hallowell muistuttaa, että varsinainen ongelma on kiusaaminen – ei jonkun nuoren nenä.

STT


Lainaus: IS

Kommentti: Kouluissa pitäisi olla suvaitsevaisuuskasvatusta ja luovuuskoulutusta, että erilaisuutta opittaisiin arvostamaan. On hirvittävää ahdasmielisyyttä, että kaikkien ihmisten pitäisi olla samannäköisiä ja -kokoisia.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 2849  La 29 Tam 2011, 1:45 (GMT+3)  Aihe: Sairas kiusaamiskulttuurimme! Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
JUHA KOKKILA:

Miltä tuntuisi olla kiusaamatta?

Miltä tuntuisi olla urhoollinen?


Urhoollinen tunnistaa ja tuntee pelon, mutta rohkenee kohdata sen. Urhoollinen on rohkea, kestävä ja päättänyt voittaa pelon. Oli kuin ilosanoman oivaltamista, kun ystäväni pastori Olli Valtonen kertoi eräässä tilaisuudessa miesjoukolle kardinaalihyveistä ja niihin seitsemään lukeutuvana urheudesta", Juha Kokkila muistaa.

"Vasta vähän on aikaa kulunut tapahtumista, jotka pysäyttivät meidät. Kaikki ei ole kohdallaan. Kahdessa suomalaisessa koulussa umpikujaan joutuneet nuoret päätyivät järkyttäviin tekoihin. Ja merkkejä vastaavasta oli ollut ilmassa jo aiemminkin, tapahtumat ampumaseuran tiloissa ja kauppakeskuksessa. Mistä tämä nuorten tukehtuminen juontaa?

Nuorten pahaa oloa on lähdetty hoitamaan kuraattoreilla, kriisiryhmillä, tukihenkilöillä. Siihen ei voi olla pahaa sanottavaa. Mutta hoidetaanko näillä toimilla syitä vai seurauksia? Kallistun jälkimmäisen kannalle. Kuinka voisimme sitten puuttua syihin? Ja ketkä siihen voivat puuttua?

Väitteeni on, että elämme hyväksymässämme kiusaamiskulttuurissa. Kiusaamme, sallimme kiusaamista, viihdymme kiusaamisesta ja samalla lapsemme kasvavat kiusaamaan.

Televisio on täynnä kiusaamiseen ja nöyryyttämiseen perustuvia ohjelmaformaatteja. Olet heikoin lenkki, saat potkut, sinut hylätään - tai jos haluat morsiameksi tai sulhaseksi, sinut äänestetään ulos, nöyryytetään julkisesti, haukutaan ulkonäkösi, lauluäänesi, tanssitaitosi.

Keltainen lehdistö elää ihmisten kiusaamisella. Ensin osa ihmisistä tekee mitä vaan päästäkseen julkisuuteen ja sen jälkeen puoli valtakuntaa seuraa päivästä toiseen heidän kompuroimistaan. Lehdet ruokkivat ihmisten pimeitä puolia - tirkistelynhalua, kateutta, vahingoniloa.

Tätä me haluamme - sen kertovat katsoja- ja levikkiluvut. Me voimme olla joko kasvattamassa tai pienentämässä noita lukuja. Me voimme vaikuttaa valinnoillamme tiedonvälityksen ja ohjelmatarjonnan kehittymiseen eettisemmäksi.

Lasten leikit ovat muuttuneet kellokorttimaiseksi valmennukseksi, joka on ohjelmoitu johdonmukaiseksi ketjuksi aina ammattiurheiluun asti. Matkan varrella tiputetaan koko ajan joukosta huonoimpia. Osallistuminen ei riitä vaan kilpailun paine, epäonnistumisen pelko, ulkopuoliseksi jäämisestä aiheutuva nöyryytyksen uhka ovat jatkuvasti läsnä.

Entä miltä tuntuu se, että työpaikkakiusaamista ei saada vähenemään? Pelko työpaikan menettämisestä murtaa mieliä. Ei ole kyse vain toimeentuloon liittyvästä pelosta vaan myös häpeästä, jonka on opittu kuuluvan joukosta tippumiseen heikoimpana lenkkinä. Entä mitä kertoo se, että seurakuntayhteisöissä on poikkeuksellisen paljon työpaikkakiusaamista? Minulla oli tammikuussa ilo olla mukana joukossa, joka pääsi tutustumaan TV7:n työhön. Kuulimme, että siellä työyhteisön yhteinen rukous on jokapäiväistä. Onkohan näin seurakuntiemme työyhteisöissä?

Jeesus oli kaikessa kiusattu ihminen ja tuntuu vaikealta lukea Jeesuksen kiusaamisesta. Kukaan ei asettunut puolustamaan Jeesusta. Ja turha on vuosituhansien kuluttua osoitella tuon ajan ihmisiä. En olisi minä etkä varmaan sinäkään puuttunut kiusaamiseen. Ei meillä olisi ollut urhoollisuutta. Ohjaaja Mel Gibsonin sanotaan käyttäneen Jeesuksen kärsimystiestä kertovassa elokuvassaan "Passion" omia käsiään kuvatessaan lähikuvissa Jeesuksen käsien naulitsemista ristiin. Niin se vain on. Me kuljemme valtavirran mukana sitä enemmän, mitä enemmän meiltä puuttuu urheutta.

Jeesus ei meidän urheuttamme tarvinnut. Hän teki täydellisesti sen, mikä oli hänen tehtävänsä. Mutta lähimpämme tarvitsevat urheuttamme. Sinä ja minä tarvitsemme lähimpiemme urheutta.

Mietitäänpä vielä hetki tämän päivän koulu- tai työpaikkakiusaamista. Kiusaajia on lähes joka joukossa muutamia, samoin kiusattuja. Suurin osa on kuitenkin sivusta katsojia, hiljaisia hyväksyjiä. Niitä, joilla ei ole urheutta puuttua asiaan, vaikka haluaisivat. Nämä sivustakatsojat ovat elinehto kiusaamiselle. Kantaa ottamattomuus, sivustakatsominen ei ole pysymistä asian ulkopuolella vaan ratkaisevan vallan käyttämättä jättämistä.

Jeesus on meille suurin mahdollinen malli urheudesta. Hän ei koskaan jättänyt puuttumatta vääryyteen ja hän uskalsi joukkovihan pelossakin nousta puolustamaan sorrettua. Mitä, jos aloittaisimme urheuden omassa elämässämme, alkaisimme kannustaa muita urheuteen ja antaisimme urheudelle aina tunnustusta", Juha Kokkila omalta osaltaan ehdottaa.

Lainaus Rukousystävä-lehdestä 2/2009

Kommentti: Vastuullisessa asemassa olevien kannattaisi miettiä tosissaan, minkälaista maailmaa ovat rakentamassa:
Lainaus:
Väitteeni on, että elämme hyväksymässämme kiusaamiskulttuurissa. Kiusaamme, sallimme kiusaamista, viihdymme kiusaamisesta ja samalla lapsemme kasvavat kiusaamaan.

Televisio on täynnä kiusaamiseen ja nöyryyttämiseen perustuvia ohjelmaformaatteja. Olet heikoin lenkki, saat potkut, sinut hylätään - tai jos haluat morsiameksi tai sulhaseksi, sinut äänestetään ulos, nöyryytetään julkisesti, haukutaan ulkonäkösi, lauluäänesi, tanssitaitosi.

Keltainen lehdistö elää ihmisten kiusaamisella. Ensin osa ihmisistä tekee mitä vaan päästäkseen julkisuuteen ja sen jälkeen puoli valtakuntaa seuraa päivästä toiseen heidän kompuroimistaan. Lehdet ruokkivat ihmisten pimeitä puolia - tirkistelynhalua, kateutta, vahingoniloa.

Alkuperäinen kirjoitus: Miltä tuntuisi olla kiusaamatta?
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 2851  La 29 Tam 2011, 2:14 (GMT+3)  Aihe: Sydäntä särkevä uutinen, liian julmaa... Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Kiusattu loppuun asti

Vuosi sitten menehtyneen Mandi Lammen äiti tuntee yhä tyttärensä lähellään.

LAULAJANA ja näyttelijänä tunnetuksi tulleen Mandi Lammen äiti Tuula Lampi kaipaa koko ajan.
Lampi kertoi ensimmäisen kerran lähes vuoden jatkuneesta surustaan eilen ilmestyneessä Me Naiset -lehdessä.

Kuten Mandi Lampi kampanjoi koulukiusaamista vastaan, Tuula Lampilan jaksaa kiinnittää huomion myös nuorten yleiseen pahoinvointiin.

Me Naisissa Lampi kertoo mm. kokevansa, että aikuiset ihmiset tekevät karhunpalveluksen nuorille, mikäli he eivät tohdi puhua itsemurhasta itsemurhana.

Oman tyttärensä Tuula Lampi tuntee yhä lähellään.

- Meidän välinen napanuoramme ei katkea koskaan, myöntää Tuula Lampi IS:lle.

Me Naisissa Lampi kertoo Mandin hänelle jättämästä jäähyväiskirjeestä.

- Mandi lupasi aina olla suojelusenkelini, kertoo äiti 19-vuotiaalta tyttäreltään saamastaan kirjeestä.

TUULA LAMPI sanoo lehden haastattelussa miettineensä sekä sitä, olisiko tapahtunut ollut estettävissä, että syyllisyydentunnetta itsessään - siitäkin huolimatta että Mandi kirjoitti äidilleen "älä syyllistä itseäsi ikinä".

Tuula ja Mandi Lammen välillä ei ollut asiaa eikä aihepiiriä, josta he eivät olisi voineet keskustella.

Pitkään kiusattu Mandi tuli äidin luo usein myös itkien. Siksi Tuula Lampi vetoaa nyt rajattomien nuorten vanhempiin.

- Kaikkien vanhempien pitäisi katsoa peiliin. Lapsi on syntyessään viaton ja toistaa sitä, mitä kotona opetetaan. Hyvien tapojen pitäisi tulla kotoa, koulu ei saa olla pääasiallinen kasvattaja.

Hänen tytärtään alettiin kiusata jo ennen kuin 9-vuotias Mandi levytti kiusaamisenvastaisen tunnuskappaleen Miks kaikki kiusaa.

Se, että Mandi alkoi kampanjoida kiusaamista vastaan, ei auttanut häntä itseään.

- Minä olin yhteydessä kiusaajien vanhempiin ja kouluun, mutta kiusaamista ei saatu aisoihin, muistelee Tuula Lampi.

Mandi joutui vaihtamaan koulua ongelman takia kahteen otteeseen.

- Kallion ilmaisutaidon lukiossa Mandi sai olla oma itsensä, mutta kyllä kiusaamista jatkui ihan loppuun asti. Se kiusaamisen vastainen biisi seurasi häntä aina, ja sitä Mandin perään laulettiin.

TEINI-IÄSSÄ keikkailun lopettaneelle ja harrastuksiinsa keskittyneelle Mandille ei tarjottu ammattiapua missään vaiheessa. Rankat kokemukset jättivät muistijälkensä. Tuula Lampi jatkaa eteenpäin läheistensä tuella.

- Jos en olisi saanut puhua surustani, en olisi selvinnyt. Jos minulla ei olisi poikaani, en olisi jaksanut. Enkä pääsisi eteenpäin ilman tyttäreni jäähyväiskirjettä, sanoo Tuula Lampi Me Naiset -lehden haastattelussa.

LEILA ITKONEN

Lainaus:
Mandi oli syntynyt esiintymään

MANDI LAMMEN kuolema järkytti syvästi hänen tuttaviaan, työkavereitaan ja ihailijoitaan.

Mandi tuli tunnetuksi 1998, jolloin suloinen tyttö julkaisi ensilevynsä.

Mandi viihtyi myös näyttämöllä ja esiintyi useassa projektissa yhdessä isänsä, näyttelijä Jussi Lammen kanssa.

Uudessa Iloisessa Teatterissa Mandin kanssa esiintynyt Marjatta Leppänen muisteli Mandin lahjakkuutta IS:ssa pian tämän poismenon jälkeen.

- Kaikki näkivät, että Mandi oli kuin syntynyt esiintymään, korosti Marjatta Leppänen.

Mandi Lampi kirjoitti ylioppilaaksi keväällä 2007. Viimeisinä aikoinaan Lampi työskenteli esimiesharjoittelijana.

Lainaus:
KOMMENTTI

Ei saa olla totta!

Mandi Lammen kuoleman uutisointi oli raskas paikka. Tuntui, että ei voi olla totta, ei voi olla totta, ei voi olla totta...

Muistikuvat laulajatytön kanssa kauan aiemmin viettämästäni haastattelupäivästä tulivat mieleen uudelleen ja uudelleen. Mandi kengurukengissä, Mandi tekemässä jäätelötötteröä, Mandi paijaamassa eläimiä...Upea, kohtelias ja nauravainen tyttö!

Lopulta muistutus siitä, että myös ulospäin suuntautunut lapsi voi joutua kiusatuksi.

Raivostuttaa nyt kun tiedän, että Mandia "lyötiin" loppuun saakka sillä, että hän teki koulukiusaamista vastustavan kappaleen.

Raivostuttaa siksikin, että oma äitini lupasi - kun olin pieni, kiusattu ja itkuinen - että kiusaamiselle tulee loppu.

Höpöhöpö. Keitä kaikkia tänäänkin kiusataan? vaikka kiusaaminen ei saisi olla totta.

LEILA
ITKONEN


leila.itkonen
@iltasanomat.fi

Lainaukset: ILTA-SANOMAT 20.2.2009

Alkuperäinen uutinen: Kiusattu loppuun asti
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 2852  La 29 Tam 2011, 2:27 (GMT+3)  Aihe: Painava puheenvuoro! Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Kiusaaminen on koko yhteiskunnan vitsaus

Kiusaaminen on koko yhteiskunnan vitsaus. Vastuuta koulukiusaamisesta ei voi sysätä vain koulun, yksittäisten opettajien tai oppilaiden varaan.

Koululuokka on yhteiskunta pienoiskoossa. Mitä tapahtuu koulussa tapahtuu myös muualla yhteiskunnassa - kodeissa ja työpaikoilla. Helsinginkin kouluissa laajasti käyttöön otettu Kiva-koulu -ohjelma on yksi hyvä keino vaikuttaa.

Kiusaamista on aina ollut. Toisten sivuuttamista tapahtuu jo hiekkalaatikoilla. Onko koulukiusaaminen lisääntynyt laman ja siihen liittyvien lapsiin ja perheisiin kohdistuneiden säästöjen seurauksena? Varmaa on ainakin, että koulun ja päivähoidon ryhmäkoot ovat suurentuneet. Ja yhä useammat lapset viettävät iltapäiviään yksin tai keskenään. Yksinäisten auttaminen kaveripiiriin mukaan on avainasemassa kaiken ikäisten kohdalla kiusaamisen ehkäisyssä.

Harva uskaltaa tunnistaa kiusatun saati sitten puolustaa tätä. Kiusaajakin tarvitsee kuuntelijaa, mutta ei tekojensa hyväksyntää. Haasteena on saada jokainen oppilas ja opettaja tuntemaan olevansa niin arvokas, että häntä ei saa kohdella huonosti. Kiusaaminen on arkielämän rikkaruoho, jota on jatkuvasti kitkettävä. Kysymys ei ole ensisijaisesti koulutuksesta, vaan arjen empatiasta ja siviilirohkeudesta. "Vaarallisinta ei ole pahojen ihmisten pahuus, vaan hyvien hiljaisuus." Sanoilla voi pelastaa elämän.

SIRKKU INGERVO
ERITYISOPETTAJA
OPINTO-OHJAAJA
KAUPUNGINVALTUUTETTU (VIHR)
SOSIAALILAUTAKUNNAN PJ.

Lainaus: Helsingin Uutiset 13.10.2010

Alkuperäinen uutinen:
* pdf-tiedostona: Kiusaaminen on koko yhteiskunnan vitsaus
* jpg-tiedostona: Kiusaaminen on koko yhteiskunnan vitsaus
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 2853  La 29 Tam 2011, 2:56 (GMT+3)  Aihe: Painavia uutisia Vastaa lainaamalla viestiä

Monien tärkeiden uutisten kanssa teen töitä saadakseni ne esille. Kaikki uutiset eivät ole netissä eikä niitä voi käyttää suoraan.

Mutta jos uutinen on tarpeeksi painava, skannaan sen ja käytän tekstinlukuohjelmaa ja oikoluen monta kertaa. Oma lukunsa on vielä BB-koodien asettelu tekstiin, joka on tarkkaa puuhaa ja vie sekin aikaa. Lopputuloksena on kuitenkin uutinen tallessa ja selkeässä muodossa luettavissa tärkeästä aiheesta.

Älä kulje näiden edellistenkään painavien uutisten ohi:

Miltä tuntuisi olla kiusaamatta?

Kiusattu loppuun asti

Kiusaaminen on koko yhteiskunnan vitsaus
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 2866  Ma 31 Tam 2011, 14:27 (GMT+3)  Aihe: Miinustelu ruoskijoiden palveluksessa Vastaa lainaamalla viestiä

Haluan kiinnittää erityistä huomiota sairaaseen kiusaamiskulttuuriin, jossa rakenteellinen kiusaaminen on arkipäivää. Ruoskimisessa on kaikki konstit käytössä. Ihmisiä ruoditaan raadollisissa jutuissa, joissa jokaisen on mahdollisuus äänestää plussaa tai miinusta. Miinustelijat antavat ruoskansa viuhahtaa jopa vertaistukipalstoilla, joissa kärsitään erilaisista sairauksista. Mutta isoille toimijoille kaikki on hauskaa viihdettä vain, he sallivat ja hyväksyvät rakenteellisen kiusaamisen ja tekevät rahaa ihmisten kustannuksella.
Lainaus:
Väitteeni on, että elämme hyväksymässämme kiusaamiskulttuurissa. Kiusaamme, sallimme kiusaamista, viihdymme kiusaamisesta ja samalla lapsemme kasvavat kiusaamaan.

Televisio on täynnä kiusaamiseen ja nöyryyttämiseen perustuvia ohjelmaformaatteja. Olet heikoin lenkki, saat potkut, sinut hylätään - tai jos haluat morsiameksi tai sulhaseksi, sinut äänestetään ulos, nöyryytetään julkisesti, haukutaan ulkonäkösi, lauluäänesi, tanssitaitosi.

Keltainen lehdistö elää ihmisten kiusaamisella. Ensin osa ihmisistä tekee mitä vaan päästäkseen julkisuuteen ja sen jälkeen puoli valtakuntaa seuraa päivästä toiseen heidän kompuroimistaan. Lehdet ruokkivat ihmisten pimeitä puolia - tirkistelynhalua, kateutta, vahingoniloa.

Lainaus Juha Kokkilan kirjoituksesta Rukousystävä-lehdessä 2/2009
Alkuperäinen kirjoitus: Miltä tuntuisi olla kiusaamatta?
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 2905  Pe 04 Hel 2011, 19:18 (GMT+3)  Aihe: Re: Miinustelu ruoskijoiden palveluksessa Vastaa lainaamalla viestiä

Savua ilman tulta? Ei ainakaan Suomi24:n laatujulkaisussa ylläpidon esitellessä ylpeänä:
Lainaus:
5. eniten + peukkuja saaneet keskustelut 2010
Asumiskokemuksia Päntäneen kylästä
Kaikenlaisia kehuja hiippakunnalle
Kauhajoen Kunnallislehti
Tampereen Ilveksen johtoporras
Somalit on kotiutettava, ei kotoutettava
Sauli Niinistö jättää eduskunnan
Sairasta eläinrääkkäystä
Maahanmuutto on positiivinen asia
Timo Soini on profeetta
Itäkylän nuorisoseura
©iStockphoto

6. Eniten - peukkuja saaneet keskustelut 2010
Periaatteellinen tuki ahtaajille
Suomi myy pohjavesivarantonsa ulkomaille
Kaupunginjohtajan postilaatikolle suojatie
Rytminen joulutarina
Suomi-TV:n uutiset
Uskovaisten älykkyydestä
Paakkels the kylän jatkotarina
Suomen jättituki Kreikalle
Mielenosoitus ydinvoimaa vastaan
Wanhan Mestarin pyöreässä pöydässä
©iStockphoto

Lainaus: Mistä Suomi puhui vuonna 2010?

Tosin joku muukin on ajatellut jotain, pari kriittistä kommenttia:
Lainaus:
meininkiä :) 3.2.2011 02:25

Mukana lisäksi häirikön viesti 9. sijalla kommentoidummissa viesteissä.
-20 pistettä > Jopa otsikko on väärinkirjoitettu :D

On teillä laadukas palvelu, kun tämäkin avaus piti tehdä TUPLANA.

Häiirköiden suojelija - Suomi24:n ylläpitäjät

Lainaus: Mistä Suomi puhui vuonna 2010?

Lainaus:
meininkiä :) 3.2.2011 02:20

Huomasin, että Top 10. joukossa on Rutkasti miinustääniä kerännyt ketju, jonka otsikkokin on väärin.
- Juuri tuolta häiriköidyltä palstalta.

http://keskustelu.suomi24.fi/node/9250251

Häirikön viesti. Nyt selvisi, että ylläpito TUKEE häiriköitä, ja viestittää tämän myös Medialle.

Haluan perua tuon yllä esitetytyn kehun, koska olette pelkkiä pellejä Suomi24.

Lainaus: Mistä Suomi puhui vuonna 2010?

Lainaus:
Jaakko.S 3.2.2011 08:52

Pitääpä lähettää viestiä täällä mainostaville, jotta huomaavat Suomi24:n uuden linjauksen
- Käyttäjät ovat pasjoja mutta häiriköt tervetulleita, nostmaan Suomi24:n laskureiden määrää!

Lainaus: Mistä Suomi puhui vuonna 2010?

Kuten edellä Jaakko S. osuvasti totesi: Käyttäjät ovat paskoja, mutta häiriköt tervetulleita nostamaan Suomi24:n laskureiden määrää!
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 2906  Pe 04 Hel 2011, 19:30 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Mielestäni tämä aihe on niin tärkeä, että samoja viestejä on postattu molempiin kiusaamisaiheisiin ketjuihin, koulukiusaamiseen ja kiusaamiseen työpaikoilla.

Oikeasti tänne on perustettu kolmaskin kiusaamisaiheinen ketju: Päiväkotikiusaaminen

Hurjaa, että kiusaaminen on arkipäivää jo päiväkodeissa!
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 3034  Ti 08 Hel 2011, 21:22 (GMT+3)  Aihe: Pahimpia kiusaajia toiseksi suosituimmat Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Tutkimus: Suositut lapset pahimpia koulukiusaajia

8.2.2011 15:10

Jani Kaaro


Koulukiusaaminen voi olla lapsille keino nousta sosiaalisella arvoasteikolla ylöspäin. Amerikkalaisen tutkimuksen mukaan kaikista suosituimmat lapset eivät kiusaa, mutta toiseksi suosituimmat ovat pahimpia kiusanhenkiä.

Tutkimus muuttaa käsityksiä, jonka mukaan koulukiusaajat olisivat aina syrjäytyneitä ja huonosti voivia lapsia.

Kalifornian yliopiston tutkijat perustavat päätelmänsä The Context of Adolescent Substance Use -pitkittäistutkimukseen, jossa on seurattu opiskelijoita 19 koulussa Pohjois-Carolinan osavaltiossa.

Tutkijoiden aineistossa oli 3 700 yläasteikäistä koululaista, joita seurattiin kolmen kuukauden ajan.

Toisin kuin aikaisemmissa tutkimuksissa, joissa on keskitytty kiusaajien psykologisiin profiileihin, tutkijat tarkastelivat opiskelijoiden sosiaalisia verkostoja. Suosituksi koululainen määritettiin sen perusteella, miten keskeisessä osassa hän oli koulun ystävyysverkostoissa.

Tulokset osoittivat, että koululaisten aggressiivisuus toisia kohtaan lisääntyi kun he nousivat sosiaalisessa hierarkiassa lähemmäksi huippua.

Nuorilla, jotka kuuluivat "toiseksi suosituimpien" ryhmään, oli 28 prosenttia suurempi todennäköisyys kiusata toisia kuin sosiaalisen asteikon pohjalla olevilla.

Verrattuna nuoriin, jotka olivat hierarkian huipulla, kiusaamisen todennäköisyys oli 40 prosenttia suurempi.

Tutkijat spekuloivat, että sosiaalisen aseman parantuminen joko antaa heille mahdollisuuden olla aggressiivisempia tai sitten he kuvittelevat, että aggressio parantaa heidän mahdollisuuksiaan pysyä tässä asemassa.

Kaikista suosituimmat oppilaat eivät kiusaa ehkä siksi, että he ovat jo saavuttaneet parhaan mahdollisimman aseman ja sen pitämisessä ystävällisyys voi olla parempi strategia kuin kiusaaminen.

Tutkimusta johtanut professori Robert Faris muistuttaa, että kiusaaminen ei ole kovin tehokas keino huolehtia sosiaalisesta asemastaan. Tutkimuksessa kiusaaminen ei lisännyt nuorten suosiota.

Farisin mukaan tutkimus antaa työkalut puuttua koulukiusaamiseen. Avainasemassa ovat koululaisten omat asenteet aggressioon. Suurin osa lapsista ja nuorista ei kiusaa, ja jos he osoittavat, ettei kiusaaja saavuta kiusaamisella mitään, aggressio menettää voimansa.

Tutkimuksen julkaisi American Sociological Review.

Lainaus: HS

Lainaus:
Koulukiusaaminen voi olla lapsille keino nousta sosiaalisella arvoasteikolla ylöspäin. Amerikkalaisen tutkimuksen mukaan kaikista suosituimmat lapset eivät kiusaa, mutta toiseksi suosituimmat ovat pahimpia kiusanhenkiä.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 3075  La 12 Hel 2011, 22:04 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
SK: Oppilas piestiin tajuttomaksi kesken koulupäivän

Julkaistu: 11.02.2011 22:56


Yläasteikäiset pojat pahoinpitelivät oppilastoverinsa tajuttomaksi Raumalla.

Pahoinpitely sattui iltapäivällä Raumalla Raumanmeren koulussa kesken koulupäivän, kertoo Satakunnan Kansa verkkosivuillaan.

Lehden mukaan pahoinpidelty poika löi päänsä pahoinpitelyn aikana lattiaan ja menetti hetkeksi tajuntansa.

Poika vietiin sairaalaan tarkistuttamaan vammansa, mutta hänet kotiutettiin myöhemmin perjantaina.


IS

Lainaus: Ilta-Sanomat

Kommentti: Koulu on kiusatulle helvetti. Ollaanko edes menossa parempaan suuntaan?
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 3086  Ke 16 Hel 2011, 22:46 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Pikkupoikaa puukotettiin vaaleanpunaisten vaatteiden takia

Maanantai 14.2.2011 klo 19.48

6-vuotiasta ruotsalaispoikaa kiusattiin rajusti esikoulussa.

Jönköpings-Posten -lehden mukaan Jönköpingissä asuvan Oskarin piinaaminen huipentui, kun häntä puukotettiin reilu viikko sitten niskaan. Samaa esikoulua käyvät lapset kiusasivat poikaa muun muassa siksi, että hän käytti vaaleanpunaisia vaatteita.

Lapsen vanhemmille ei ilmoitettu pahoinpitelystä. He saivat kuulla asiasta vasta kun poika kertoi siitä isälleen.

- Kukaan ei soittanut meille. Kukaan ei kertonut meille mitään, kuvailee Oskarin äiti koulutarkastajille tekemässään valituksessa.

Vanhemmat raivostuivat myös siitä, että koulun henkilökunta kuvaili Oskarin tapausta vähäpätöiseksi välikohtaukseksi.

Tiedotusvälineiden mukaan poikaa pahoinpideltiin tavallisella pöytäveitsellä. Hän ei saanut vakavia vammoja. Lapsen vanhemmat ovat kuitenkin päättäneet siirtää hänet toiseen kouluun.

- En halua lastani kouluun, jossa veitsellä pahoinpitelemistä pidetään vähäpätöisenä, Oskarin äiti sanoo.

Vanhempien mukaan muut alkoivat kiusata Oskaria jo päiväkodissa. Häntä on lyöty ja tönitty, ja hänen vaatteitaan on revitty. Oskaria on myös haukuttu homoksi ja tytöksi. Äidin mukaan kiusaajat ottivat pojan kohteekseen, kun heille selvisi että tämä pitää vaaleanpunaisesta väristä, kynsilakasta ja baletista.

IL

Lainaus: Iltalehti

Kommentti: Olen ajatellut jo kauan sitten, että kouluihin olisi saatava suvaitsevaisuuskasvatusta. Erilaisuus on rikkautta ja sitä pitäisi oppia arvostamaan. Jos kaikkien pitäisi olla samasta muotista, luovuus ja ilmaisunvapaus tyrehtyvät.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 3165  Ke 23 Hel 2011, 15:26 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Edes kuolema ei pysäyttänyt teinitytön kiusaajia

Keskiviikko 23.2.2011 klo 12.32

Kiusaajat tekivät Facebookissa pilkkaa 15-vuotiaan teinitytön kuolemasta.

Neljä tuntia ennen kuolemaansa tyttö oli lähetellyt veljelleen lukuisia tekstiviestejä, joissa hän kertoi ikävöivänsä tätä.

Sitten hän suuntasi ystävänpäivänä Bromsgroven juna-asemalle. Tyttö kuoli jäätyään veturin alle.

Natashan kuoleman jälkeen ystävät perustivat hänelle Facebook-profiilin, jonne oppilasta surevat voisivat jättää hyvästinsä. Sivustolle löysivät kuitenkin myös tytön kiusaajat, jotka olivat solvanneet tätä myös koulussa.

- Natasha ei ollut kiusattu. Hän oli vain huora, kommentoi kiusaaja nimimerkin takaa.

- Otin junan päästäkseni taivaaseen, LOL! kuului toinen julma kommentti.

Nettikielessä LOL-kirjainyhdistelmällä viitataan asiaan, jossa kirjoittaja ilmaisee nauravansa ääneen.

Tämän jälkeen muut kiusaajat liittyivät tytön solvaamiseen näyttämällä peukkua äskeisten kommenttien kohdalla. Peukuttamalla Facebookissa voi ilmaista tykkäävänsä jostakin asiasta.

Kiusaajien kommentit ehtivät olla sosiaalisessa mediassa 11 tunnin ajan ennen poistamista. Youtube-sivustolla levisi lisäksi omatekemä video, jossa Natasha oli liitetty junan keulaan.

Tytön isä Andrew MacBryde, 47,on kertonut julkisuudessa olevansa tolaltaan kommenttien vuoksi.

- En yksinkertaisesti voi ymmärtää, miksi ja miten nämä ihmiset voivat saada tyydytystä kommentoimalla näin häpeällisesti, isä kommentoi Te Daily Mail -lehden mukaan.

Natasha MacBryden hautajaiset pidetään 4. maaliskuuta.

JENNA HEINO
jenna.heino@iltalehti.fi

Lainaus: IL

Ks. myös: Even in death, my Natasha cannot escape the bullies: Father’s disgust at sick taunts on Facebook

Kommentti: Raakalaiset kiusaavat toisen hengiltä ja jatkavat kiusaansa vielä kuolemankin jälkeen - sanoinkuvaamattoman vastenmielistä touhua. Herkkä nuori tyttö, jolla on elämä vasta edessä, menettää henkensä ja läheisille jää vain hirvittävä suru. Järkyttävä lopputulos kiusaamisesta.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 3218  Ma 28 Hel 2011, 14:37 (GMT+3)  Aihe: Kiusaaminen on aivan liian yleistä Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Sunnuntaisuomalainen: Valtaosa kiusaamisrikoksista jää pimentoon

Sunnuntai 27.2.2011 klo 04.56

Rikoksen tunnusmerkistön täyttävästä koulukiusaamisesta ilmoitetaan harvoin poliisille.

Väli-Suomen median Sunnuntaisuomalaisen mukaan poliisi kirjasi viime vuonna vain noin sata koulukiusaamista tai nettikiusaamista koskevaa tapausta.

- Kiusaamisrikoksia tapahtuu todellisuudessa tuhansia vuodessa, mutta poliisi saa tietoonsa niistä vain pahimmat tapaukset tai ne, joissa lasten vanhemmat ovat aktiivisia, arvioi ylikonstaapeli Marko Forss Helsingin poliisin virtuaalisesta lähipoliisiryhmästä Sunnuntaisuomalaiselle.

Kiusaaminen voi olla rikos, jos se täyttää esimerkiksi laittoman uhkauksen, pahoinpitelyn, vahingonteon tai kunnianloukkauksen tunnusmerkit.

Oikeudenkäyntejä kiusaamisista on käyty tiettävästi neljä. Kolmessa niistä syytetyt vapautettiin syytteistä.

Lähde: Sunnuntaisuomalainen

STT

Lainaus: IL

Kommentti: Seuraan tätä asiaa, tästä on erittäin tärkeää kirjoittaa.

"Kiusaamisrikoksia tapahtuu todellisuudessa tuhansia vuodessa, mutta poliisi saa tietoonsa niistä vain pahimmat tapaukset tai ne, joissa lasten vanhemmat ovat aktiivisia."
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 3319  La 12 Maa 2011, 22:09 (GMT+3)  Aihe: Piinapenkki Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Elämää koulukiusaamisen jälkeen

Teksti: Eve Hietamies

Lapsi oli rehtorin mielestä liian ujo, hiljainen ja arka.

Kaikki alkoi siitä, kun Tina Holmberg-Kaleniuksen, 48, tytär aloitti koulunkäyntinsä pienessä kyläkoulussa maaseudulla. Muutaman kuukauden kuluttua innostunut ja avoin ekaluokkalainen muuttui ilottomaksi, hiljaiseksi, vetäytyväksi ja pelokkaaksi. Lapsi alkoi saada itku- ja raivokohtauksia, lopulta pahoinvointi muuttui jokapäiväiseksi.
– Yritimme selvittää syytä, mutta niin pienellä lapsella ei ollut sanoja. Jossain vaiheessa aloimme tosissaan miettiä, onko lapsi tulossa hulluksi, Tina kertoo.
Lopulta syy selvisi: kiusaajan äiti soitti ja huusi toisessa päässä puhelinta, että Tinan tytär kiusaa heidän lastaan.
– Siis meidän lapsemme oli vihdoin ja viimein puolustautunut.
Kiusaajan äiti kävi keskustelemassa asiasta koulun rehtorin kanssa. Kun Tina meni pari päivää myöhemmin miehensä kanssa koululle, rehtorilla oli jo ennakkokäsitys valmiina.
– Hän oli päättänyt, että meidän lapsemme on kiusaaja. Sanoimme sen jälkeen mitä tahansa, se oli pään lyömistä seinään.
Vanhemmille selvisi, että tytärtä kiusasi tiivis tyttöporukka, joka harrasti tytöille tyypillistä piilokiusaamista: manipulointia, pahan puhumista selän takana, keksittyjä asioita, ilmeilyä, ”viha- ja hylkimiskampanjoita”, syrjimistä sekä yksinjättämistä. Lapsen tavaroita rikottiin ja varastettiin.
Koulu otti jyrkän kannan eikä suostunut uskomaan, että lasta kiusataan.

– TYTTÖJEN PIILOKIUSAUS perustuu ennen kaikkea kehonkieleen, ilmeisiin, katseisiin ja kiusaajaporukan yhteisymmärrykseen. Uhri eristetään ja häneen suhtaudutaan alentuvasti, väheksyvästi sekä halveksuen. Häntä haukutaan ja pilkataan, hänelle nauretaan muiden kuullen. Tytöt myös perustavat herkästi kiusaamis- ja leimaamiskerhoja, Tina kertoo.
– Jotkut ovat jo varhain taitavia manipuloimaan muita, joten usein luokassa on yksi kiusaamista johtava tyttö, joka ohjaa tilanteita taustalta. Apurit toimivat pelosta joutua itse kiusatuiksi. Aikuisten edessä tällainen tyttö osaa käyttäytyä kohteliaasti ja moitteettomasti, ja hän on usein jopa opettajan suosikki.
Ilkeily on hienovaraista. Kiusattu saattaa saada kiusaajalta ystävänpäiväkortin, jossa lukee ”ystävät ovat parasta maailmassa”, eikä syntymäpäiväkutsuille löydy kutsuttavia.

KUN TYTTÄREN KIUSAAMINEN oli jatkunut toisen luokan syyslukukauden loppupuolelle, vanhemmat pyysivät kuraattorin väliintuloa. Koulu ei heti suostunut, koska ”kiireistä kuraattoria ei saa turhaan häiritä”. Lapsi oli ahdistunut ja masentunut. Hän alkoi pelätä kouluunmenoa, ja oppimismotivaatio kärsi, mikä vaikutti koulumenestykseen. Oireet ilmenivät migreenipäänsärkynä, ihottumana, univaikeuksina ja painajaisina.
– Kiusattu lapsi on kuin avoin haava, Tina sanoo.
Rehtori ehdotti perheneuvolassa käyntiä, koska ”lapsella on ongelmia sosiaalisessa kanssakäymisessä”. Lapsi oli hänen mielestään liian ujo, hiljainen ja arka. Vanhempien tyrmistykseksi perheneuvola keskittyi etsimään vikoja vain tytöstä, kun taas kiusaajien annettiin jatkaa entistä käyttäytymistään.
– Kiusatusta sanotaan usein, että hän on hiljainen ja vetäytyvä, ikään kuin se selittäisi kiusaamisen. Vetäytyminen ei yleensä ole oma valinta vaan tapa reagoida siihen järkytykseen, kun lapsi huomaa olevansa yksin kiusaajia vastaan – etenkin jos opettaja ei tee asian eteen mitään.

KUUKAUDET KULUIVAT, lapsesta yritettiin löytää puutteita ja kiusaamista pidettiin ”ongelmallisen perheen itse keksimänä asiana”, kuten rehtori oli perheneuvolan psykologille selittänyt. Koulun pelko epäkohtien paljastumisesta oli suurempi, kuin huoli lapsen hyvinvoinnista ja tulevaisuudesta.
– Perheneuvolassa itse kiusaamista ei huomioitu, sillä koulupelon ajatellaan johtuvan perheestä: perheiden sisäisissä suhteissa on jokin ongelma eikä lapsi uskalla irtautua kouluun. Koulukiusaaminen katsottiin oireeksi, Tina kertoo.
– Myös meitä vanhempia alettiin syrjiä ja tervehtiminen lopetettiin. Kun olimme tyytymättömiä siihen, että lukuisista keskusteluista huolimatta kiusaaminen jatkui, koulun puolelta meihin alettiin suhtautua viileän välinpitämättömästi.
Lopulta vanhemmat ottivat yhteyttä koulutoimenjohtajaan, joka ilmoitti, että kouluun on mentävä, oli tilanne mikä hyvänsä. Koulutoimi ei tunne tilannetta, jossa lapsi ei pysty menemään kouluun, koska se vaarantaisi hänen terveytensä.
– Selväksi tuli myös se, että kiusattu lapsi on ongelma. Eivät siis kiusaajat tai opettajat, jotka eivät puutu kiusaamiseen.

JOS KIUSAAMINEN JATKUU pidempään, lapsi alkaa ajatella olevansa arvoton ja merkityksetön, koska edes opettajat eivät vaivaudu häntä puolustamaan. Tuttu koulu muuttuu pelottavaksi ympäristöksi. Monet kiusatut eivät uskalla käydä koko päivänä edes vessassa, koska kiusaajat voivat siellä toimia piilossa ja suojassa.
– Usein opettajat sanovat, ettei lapsi kerro kiusaamisesta. Mitä olisi tehtävä, että kertominen saataisiin helpommaksi? Tina kysyy.
Opettajalle kantelemisesta seuraa kiusaajien puolelta rangaistus. Jos kiusaajat jäävät kiinni, heidät yleensä pakotetaan pyytämään anteeksi ja sen jälkeen ”asia on ratkaistu ja anteeksi pyydetty”. Anteeksipyynnöstä seuraa kosto, ja kiusaaminen saattaa jatkua entistä pahempana.
Asiat myös linkittyvät toisiinsa: jos lasta kiusataan koulussa, samat henkilöt kiusaavat myös vapaa-ajalla, esimerkiksi iltapäiväkerhossa tai tanssitunnilla.

KOTIOPETUSVAIHTOEHTO KOETAAN usein vanhempien niskoitteluksi. Joissain tapauksissa opettaja on ottanut yhteyttä sosiaaliviranomaisiin ja huostaanotto on tehty sen perusteella, etteivät vanhemmat suostu lähettämään lastaan kouluun kiusattavaksi. Suomessa ei kuitenkaan ole koulupakkoa, vaan oppivelvollisuus.
Kolmen kiusaamisvuoden jälkeen Tina päätti siirtää tyttärensä naapurikuntaan kouluun. Koulunvaihto ei ollut helppo, sillä perhe oli jo leimattu. Koulut alkoivat vaatia psykologien, lääkäreiden sekä sosiaalineuvojien lausuntoja perusteena sille, että suostuivat edes harkitsemaan ”ongelmaoppilaan” ottamista.
– Onneksi löysimme yksityisen psykologin, joka osasi nähdä asian lapsen kannalta ja auttoi lasta myös toipumaan.
Vuosia kestänyt kiusaaminen näkyi lapsen olemuksessa, mutta uuden koulun opettaja oli fiksu. Hän osasi tukea lasta oikein, joten kahden viikon päästä tytär ilmoitti, että uudessa koulussa on hauskaa.
– Helpotus oli valtava, Tina huoahtaa.
Mutta lapsen henkiset haavat olivat ja ovat edelleen syvät.

VUONNA 2008 GUMMERUS julkaisi Tina Holmberg-Kaleniuksen kirjan Elämää koulukiusaamisen jälkeen, joka suhtautuu hyvin kriittisesti ja suorapuheisesti koulukiusaamiseen.
– Kiusaajia ymmärretään loputtomiin: ”aina on ollut ja tulee olemaan kiusaamista.” Opettajien kuulee myös usein sanovan, että kiusaaja ei ymmärrä kiusaavansa. Syynä on siis aikuisten kykenemättömyys tehdä selväksi kiusaamisen ja normaalin kanssakäymisen rajoja, Tina miettii.
Helposti myös vähätellään kiusaajien aikaansaamaa tuhoa: ”he eivät ymmärrä tekevänsä pahaa.”
– Tyttären kiusaajat saattoivat nähdä suurtakin vaivaa kiusaamisen peittämiseksi, mikä mielestäni osoittaa sen, miten tietoisia he olivat teoistaan.
Kiusaajan määräaikaista tai kokonaan erottamista ei juuri käytetä, joten kiusatun koulunvaihto jää usein koulun ainoaksi yritykseksi ratkaista tilanne. Itse ongelmaan ei pureuduta, joten kiusaajat jäävät vanhaan kouluun etsimään seuraavaa uhria.
Tilastokeskuksen mukaan Suomessa teki itsemurhan vuonna 2008 neljä 10–14-vuotiasta. 15–19-vuotiaiden itsemurhia tapahtui 37. Mistään tilastosta ei selviä, moniko itsemurhaan päätyneistä oli koulukiusattu.

– TILANNE PARANEE vain sillä, että koulukiusaamisesta aletaan puhua yhä avoimemmin. Tämä ei ole minkään yhden osapuolen ongelma tai syy, vaan kaikkien yhteinen asia. Mihinkään ei päästä niin, että koulu syyttää vanhempia ja vanhemmat koulua, Tina sanoo.
– Jos vanhemmat päästettäisiin seuraamaan koulun touhua, moni huomaisi, että opettajan työ on yllättävän rankkaa ja vaikeaa. Etenkin kiusaamistilanteet ovat sellaisia konfliktitilanteita, joissa opettaja joutuu koville.
– Toisaalta: millaiset eväät tavallisella keskiverto-opettajalla on puuttua kiusaamiseen, kun sitä käsitellään opettajakoulutuksessa tuskin lainkaan? Miten ovat selitettävissä vuosia jatkuneet kiusaamistapaukset, joihin ei saada ratkaisua muulla tavoin, kuin että kiusattu joutuu vaihtamaan koulua saadakseen olla rauhassa?
Suomessa on kolme kouluampumistapausta, joissa ampujana on ollut entinen koulukiusattu. Ensimmäinen – ja usein unohdettu – tapahtui Raumanmeren yläasteella vuonna 1989, kun 14-vuotias oppilas ampui kahta muuta oppilasta. Pojat kuolivat vammoihinsa myöhemmin. Myös Jokelan ja Kauhajoen tapauksissa ampuja oli kiusattu.

LAHDESSA TOIMII RAY:n rahoittama, Harjulan Setlementti ry:n koordinoima kiusattujen ja kiusaavien lasten vanhempien tukemiseen tähtäävä Valopilkku-projekti. Sen tarkoituksena on tukea sekä kiusaajien että kiusattujen lasten perheitä ja muodostaa heille tukiverkosto. Projektia vetävät Tina Holmberg-Kalenius ja Saija Salmi. Yhteydenottoja tulee ympäri maan.
– Vertaistukitoiminta on luottamuksellista ja osallistua voi myös anonyyminä. Jos lasta kiusataan tai lapsi kiusaa, asian kanssa ei kannata jäädä yksin. Meidän kauttamme löytyy apua ja tukea.
– Vastuu tällaisten asioiden ratkaisemisesta on aikuisilla. Lasta ei saisi koskaan asettaa tilanteeseen, jossa hän joutuu yksin miettimään, miten selviytyä tilanteesta.

Tinan tyttären kiusaajat eivät koskaan joutuneet edesvastuuseen teoistaan, ja kolmen vuoden aikana heitä puhutettiin vain muutaman kerran. Vanhemmat tekivät valituksen koulusta lääninhallitukselle, joka tyytyi toteamaan, että koulu teki voitavansa. Perheneuvolasta tehtyyn valitukseen sosiaalitoimi vastasi sivulauseessa, että ”ehkä perheneuvola olisi voinut toimia joissain asioissa vähän paremmin”.

Yksikään opettaja ei suostunut haastatteluun ja puhumaan julkisesti koulukiusaamisesta.

Lähde: Tina Holmberg-Kalenius, Elämää koulukiusaamisen jälkeen, Gummerus 2008.

Valopilkku-projekti tarjoaa tietoa, tukea ja apua kiusattujen ja kiusaavien lasten vanhemmille.
Lisätietoa: Tina Holmberg-Kalenius, p. 044 7725 015, Saija Salmi, p. 050 5901 134.
www.valopilkkuprojekti.fi

Sanoista tekoihin

Opetusministeriö aloitti syksyllä 2006 laajan koulukiusaamisen vastaisen ohjelman kehittämisen, jonka nimeksi tuli KiVa koulu (Kiusaamista vastustava). Ohjelma on kehitetty Turun yliopistossa psykologian professori Christina Salmivallin (Käyttäytymistieteiden ja filosofian laitos) ja PsT, erikoistutkija Elisa Poskiparran (Oppimistutkimuksen keskus) johdolla.
Syksyllä 2007 ensimmäiset kokeilukoulut alkoivat toteuttaa ohjelmaa.
– Tällä hetkellä 75 prosenttia Suomen peruskouluista on mukana KiVa koulu -ohjelmassa. Opetusministeriö on sponsoroinut ohjelmaa niin, että koulut ovat saaneet ilmaisen materiaalin ja perehdytyksen, professori Christina Salmivalli kertoo.

OHJELMAAN sitoutuneessa koulussa toimii KiVa-tiimi, jossa on mukana vähintään kolme koulun aikuista. Jos kysymyksessä on oppilaiden välinen konflikti, opettaja selvittää asian. Jos koulussa tulee ilmi tai epäily kiusaamistapauksesta, KiVa-tiimi selvittää asian tietyn prosessin mukaan. Se puhuttaa sekä kiusaajan että kiusatun, tilannetta aletaan seurata ja kummankin osapuolen kanssa sovitaan seuraavat kontrollikäynnit. Kiusaaja tietää olevansa kontrollin alaisena.
Tämän lisäksi pidetään säännöllisiä KiVa koulu -materiaaliin perustuvia oppitunteja kaikille ekaluokkalaisille, neljäsluokkalaisille ja seitsemäsluokkalaisille.
– Jo kokeilukouluvaiheessa tutkittiin ohjelman vaikutuksia. Saatujen tulosten mukaan KiVa koulu -ohjelma vähentää selvästi kiusaamista ja kiusatuksi joutumista. Sen lisäksi se lisää oppilaiden kouluhyvinvointia ja koulumotivaatiota, myös niiden, joita ei ole kiusattu. Ohjelma siis todistetusti toimii. Se ei poista vielä kaikkea kiusaamista, mutta meillä on ainakin vahvaa, vastaansanomatonta dataa sen vaikuttavuudesta.

PROFESSORI CHRISTINA SALMIVALLI on koulukiusaaminen kansainvälinen huippuasiantuntija, joka on tutkinut koulukiusaamista ensin gradussaan ja sitten Suomalaisen tiedeakatemian palkitsemassa väitöskirjassa, joka julkaistiin vuonna 1998. Vuonna 2004 hän sai Valtion tiedonjulkistamispalkinnon kirjasta Koulukiusaamiseen puuttuminen, ja vuonna 2009 Suomen Psykologiliitto valitsi hänet Vuoden psykologiksi.
Salmivallin ja Poskiparran KiVa koulu -tiimiin kuuluu noin parikymmentä ihmistä.
Christina Salmivalli laskeskelee, että Suomen 500 000 peruskoululaisesta noin 50 000:ta lasta kiusataan toistuvasti.
– Alaluokilla moni kertoo joutuneensa kiusatuksi, mikä voi johtua myös siitä, että kiusaamisen käsitteet ovat vielä vähän hämäriä. Kiusattujen oppilaiden osuus vähenee vuosi vuodelta, mitä ylemmäs peruskoulussa edetään.
– Toistuvasti muita kiusaavien osuus vähenee ensin neljännellä ja viidennellä luokalla, mutta sitten se alkaa taas lisääntyä. Yläasteella on siis enemmän kiusaajia jokaista kiusattua kohti. Kiusaamisesta näyttäisi yläluokilla tulevan yhä valikoivampaa, ja se kohdistuu harvempiin.
– Kiusaajille näyttää siis yläluokilla tulevan yhä enemmän sosiaalista pelisilmää, eli he pystyvät paremmin valikoimaan itselleen edullisen kohteen. Ikävä kyllä, yläasteella ohjelmamme vaikutus on vähäisempää. Ohjelma puree parhaiten kymmenvuotiaisiin.

MURROSIÄN KYNNYKSELLÄ status ryhmässä nousee tärkeäksi, joten kiusaaminen on keino saavuttaa asemaa ja suosiota.
– Pojat kiusaavat ja joutuvat tyttöjä enemmän kiusatuiksi. Pojat kiusaavat sekä poikia että tyttöjä, poikia kiusaavat lähinnä toiset pojat. On harvinaista, että poikaa kiusaisivat pelkästään tytöt, Salmivalli kertoo.
– Eikä pidä paikkansa, että kiusatuksi saattaa joutua kuka tahansa. Arkuus, sosiaalinen epävarmuus, tulo uutena oppilaana luokkaan, jossa ei ole vielä suojaavaa kaveripiiriä ja esimerkiksi ulkoinen erilaisuus – varsinkin epävarmuuteen yhdistyneenä – ovat piirteitä, jotka saattavat altistaa kiusatuksi joutumiselle.
Kiusaajat valitsevat kohteita, joista saa helpon voiton. Paljon vaikuttaa se, millaisessa luokassa lapsi on.
– Kiusaamisen yleisin muoto on sanallista: julkista nolaamista ja nöyryyttämistä, nimittelyä ja haukkumista. Paljon käytetään myös ryhmästä eristämistä ja sosiaalista manipulointia, eli kiusaaja vaikuttaa muihin niin, että nämä alkavat välttää, karttaa ja kohdella kiusattua inhottavasti.
– Nettikiusaaminen on kiusaamisen harvinaisin muoto. Mediaseksikkäänä se on saanut suhteettoman paljon julkisuutta. Suurin osa kiusaamisesta tapahtuu edelleen koulunpihalla, jossa kiusaaja saa välittömän sosiaalisen palkkion: kun toiset nauravat.

HAASTE ON SIINÄ, että vaikka koulu olisi mukana ohjelmassa, läheskään kaikki kiusaamistapaukset eivät tule vielä esille.
– KiVa koulu -ohjelmaan kuuluu nettipeli, jota oppilaat saavat pelata omilla tunnuksillaan. Ajatuksena on laittaa peliin virtuaalinen postilaatikko, jonne lähetetty viesti menisi suoraan oman koulun KiVa-tiimille. Ei ole aina ole helppoa pysäyttää kiireistä opettajaa, joten tämä voisi helpottaa kiusaamisesta kertomista, Salmivalli miettii.
Ohjelma on herättänyt suurta kiinnostusta myös ulkomailla, ja monet maat haluavat nyt tutustua siihen.
– Meiltä kysytään paljon, että entäs eskari, päiväkodit, lukio sekä etenkin ammatilliset oppilaitokset, joissa viimeksi mainituissa on paljon jo yläasteella kiusattuja oppilaita. Näihin ei ole vielä resursseja, mutta ohjelmaa viedään nyt opettajakoulutukseen. Se on levinnyt kaikkiin normaalikouluihin, joissa tulevat opettajat harjoittelevat.
KiVa koulu -ohjelman on tarkoitus jäädä pysyväksi osaksi koulujen toimintaa.
www.kivakoulu.fi

Tina Holmberg-Kaleniuksen mielestä kiusaajia ymmärretään aivan liikaa.
Hänen vetämänsä Valopilkku-projekti tarjoaa tietoa, tukea ja apua kiusattujen ja kiusaavien lasten vanhemmille.

– Nettikiusaaminen on kiusaamisen harvinaisin muoto. Mediaseksikkäänä se on saanut suhteettoman paljon julkisuutta. Suurin osa kiusaamisesta tapahtuu edelleen koulunpihalla, jossa kiusaaja saa välittömän sosiaalisen palkkion: kun toiset nauravat, psykologian professori Christina Salmivalli sanoo.


* Ilmestynyt lehdessä 02/2011
* Julkaistu 17.01.2011

Lainaus: Apu

Kommentti: Suutarin pojilla ei ole kenkiä:

"Yksikään opettaja ei suostunut haastatteluun ja puhumaan julkisesti koulukiusaamisesta."
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 3364  To 17 Maa 2011, 12:54 (GMT+3)  Aihe: Suvaitsevaisuuskasvatusta! Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Erilaisuus on usein nuorten syrjinnän syy

Kotimaa
Kirjoittanut IKK 15.03.2011 13:13
Viimeksi päivitetty 16.03.2011 08:31

Lapset ja nuoret kokevat syrjintää sekä koulussa että vapaa-ajalla ja syrjityksi voi joutua kuka tahansa, jota pidetään erilaisena.

Asia käy ilmi kahdesta sisäasiainministeriön teettämästä tutkimuksesta.

Itä-Suomen yliopiston noin tuhanteen koululaisen ja opiskelija haastatteluun perustuvan tutkimuksen mukaan syrjintään johtava erilaisuus voi määrittyä esimerkiksi pitkäaikaissairauden, vaatetuksen, ulkonäön, ihonvärin tai seksuaalisen suuntautuneisuuden perusteella.

Vastaajien mukaan yleisimpiä syrjinnän muotoja olivat nimittely, epäasiallinen käytös, poissulkeminen, fyysinen väkivalta tai sillä uhkaaminen. Fyysisellä väkivallalla tarkoitettiin esimerkiksi kivillä heittämistä, puremista ja seksuaalista väkivaltaa.

Kolmannes joutunut syrjinnän kohteeksi

Noin kolmannes tutkimukseen vastanneista kertoi joutuneensa jonkinlaisen syrjinnän kohteeksi.

Yleisimmin syrjintää koettiin koulussa, kadulla ja internetissä. Muita paikkoja olivat esimerkiksi liikennevälineet ja harrastuskerhot.

Useimmiten syrjijä ovat tuttuja lapsia. Näkyviin vähemmistöihin kuuluvat kertoivat myös tuntemattomien lasten ja aikuisten toimineen epäasiallisesti tai uhkaavasti heitä kohtaan. Osassa vammaisten vastauksista tuli esille, että syrjintää koetaan myös kotona. Tuttujen aikuisten osuus oli heidän vastauksissaan korkea.

Syrjityksi tulemisen kokemukset nostattavat lapsissa ja nuorissa monenlaisia negatiivisia tunteita, pelkoa mennä kouluun ja jopa itsetuhoajatuksia. Pieni osa vastaajista kertoi kuitenkin vahvistuneensa syrjintäkokemuksien takia ja he määrittelivät itsensä "erilaisuuden esitaistelijoiksi", jotka hakevat tilaa moninaisuudelle olemalla sitkeästi omia itsejään.

Seksuaaliset vähemmistöt usein kohteina

Referenssi Oy:n kyselyyn vastanneista nuorista 36 prosentilla oli omakohtaisia kokemuksia seksuaalisiin vähemmistöihin kohdistuvasta syrjinnästä ja 63 prosenttia oli nähnyt näihin vähemmistöihin kohdistuvaa kiusaamista ja syrjintää kouluissaan. Kolmannes vastaajista oli sitä mieltä, että heidän kouluissaan puhutaan seksuaalivähemmistöistä myönteiseen sävyyn.

Syrjiminen ilmeni muun muassa nimittelynä, hylkimisenä ja fyysisenä väkivaltana.

Tutkimuksen mukaan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvat nuoret ovat huonommassa asemassa kuin muut vähemmistöryhmät, sillä heiltä yleensä puuttuu oman ryhmänsä ja perheensä antama sosiaalinen tuki.

Nuoret eivät kokeneet syrjintää pelkästään yksittäisten oppilaiden tai opettajien taholta, vaan vaikeaksi koettiin myös yhteiskunnan rakenteelliselta tasolta lähtevä heteronormatiivinen ajattelu. Sen koettiin piilottavan tai häivyttävän seksuaalisiin vähemmistöihin kuuluvat ihmiset.

Lainaus: Verkkouutiset

Kommentti: Olen jo sanonut, että kouluihin pitäisi saada suvaitsevaisuuskasvatusta - ja sassiin! Jokainen luova ihminen tajuaa, että erilaisuus on rikkautta. Opettajat ja aikuiset vastuuseen!
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 3366  To 17 Maa 2011, 13:14 (GMT+3)  Aihe: Hirveää, hiljaista kärsimystä Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Yksinäistä lasta ei huomaa kukaan

Ryhmän ulkopuolelle joutuneet lapset ja nuoret jäävät helposti aikuisilta huomaamatta. Lapset itse taas eivät useinkaan kerro yksinäisyydestään.

– Yksinäisyys ja kelpaamattomuus koetaan niin häpeällisiksi, ettei niitä jaeta edes läheisimpien aikuisten kanssa, vaikka välit olisivat hyvät, Lasten ja nuorten puhelimen ja netin päällikkö Tatjana Pajamäki-Alasara kertoo.
Lapset myös luottavat varsin vähän aikuisiin ja siihen, että nämä pystyisivät auttamaan heitä.

Mannerheimin Lastensuojeluliiton Lasten ja nuorten puhelimessa käydyistä keskusteluista joka kymmenes liittyy yksinäisyyteen. Aihe koskee kaikenikäisiä lapsia, sekä tyttöjä että poikia.

Alakoululaiselle yksinäisyys merkitsee sitä, ettei pääse mukaan muiden leikkeihin, ei huolita pariksi ryhmätöissä, ei kutsuta syntymäpäiville – tai omille synttäreille saapuu vain yksi tai kaksi kutsutuista.
Välitunnit ovat monelle piinaa:

”Mä olin taas välitunnin yksin. Emmä usko, että ne mua varsinaisesti inhoaa, mutta mä oon sellanen niinku vuorotapaus, jonka kanssa ollaan kun muita ei oo paikalla.”

Lapset kertovat myös keksineensä erilaisia tapoja selviytyä näistä tilanteista.

”Mä teen yleensä niin, että mä meen koulunpihalle vasta just kun kello soi, ettei tarvi seisoa siellä yhtään yksin. Oon mä myöhästynykkin sen takia useesti.”

Iloisiksikin tarkoitetut tapahtumat voivat yksinäiselle lapselle olla kurjia kokemuksia:

”Opettaja sano, että kaikki tekee nyt ystävänpäiväkortteja yhteiseen postilaatikkoon. Mä en saanu yhtään korttia.”

Pajamäki-Alasara toteaa, että monet näistä tilanteista olisivat aikuisen helposti huomattavissa.

Aina ulkopuolella

Yksinäisyys on lapselle kehityksellinen riski. Asema, jonka lapsi ryhmässä saavuttaa, on tärkeä omanarvontunnon kehittymiselle.

Valitettavasti alakoulussa tai jopa päiväkodissa muodostunut asema on usein varsin pysyvä. Jo varhain porukan ulkopuolelle jääneen lapsen voi olla vaikea myöhemminkään solmia kaverisuhteita. Ulkopuolisuutta kokevat nuoret ovat usein olleet yksinäisiä jo pitkään.

– Yksinäisyys alkaa muokata minäkuvaa sekä käsitystä koko maailmasta, Pajamäki-Alasara sanoo.
Nuorilla tytöillä yksinäisyyteen liittyy masennusta ja ahdistusta, pojilla se on selvemmin yhteydessä kiusaamiseen: ”Ne haukkuu homoks ja menee aina eri pukuhuoneeseen kun mä.”

Aikuisten otettava vastuu

MLL:n ohjelmajohtajan Marie Rautavan mukaan vanhemmat voivat auttaa yksinjäänyttä murtamaan häpeäkynnyksen kuuntelemalla ja rohkaisemalla puhumaan myös kiusatuksi tulemisesta. Vaikka oman lapsen jääminen ilman kavereita olisi itsellekin vaikea pala, lapsen tilannetta ja tunteita ei pidä vähätellä: kyllä se siitä ajan kanssa...

Yksinjäämistä voi ehkäistä seuraamalla lapsen elämää ja kyselemällä kaverisuhteista. Rautava korostaa yhteisvastuuta.

– Olisi tärkeää, että vanhemmat olisivat kiinnostuneita myös muista kuin omista lapsistaan.

Aikuisten – vanhempien, opettajien ja harrasteohjaajien – tulisi olla tarkkana ja myös aktiivisesti ohjata lapsia toimimaan ryhmässä ja opettaa hyviä vuorovaikutustaitoja. Kaverisuhteista ja ryhmässä olemisesta pitäisi puhua ja toisen huomioon ottamisesta palkita – ei vain siitä, että lapsi on päälle päin sosiaalisesti taitava, osaa ottaa oman paikkansa ja hankkia kavereita ympärilleen.

Lapsille ei pitäisi järjestää tilanteita, joissa he laittavat toisiaan paremmuusjärjestykseen, esimerkiksi valitsevat joukkueita. Synttärikutsuista olisi hyvä sopia pelisäännöt, jotta kutsuja ei jaeta näyttävästi vain osalle ryhmästä eikä niillä ryhdytä kiristämään.

– Jos ryhmässä on yksinäisiä tai kiusattuja, ryhmä on turvaton kaikille, Rautava korostaa.

* Lasten ja nuorten puhelimen ja netin vapaaehtoiset päivystäjät vastasivat vuonna 2010 yli 43 000 yhteydenottoon eri-ikäisiltä lapsilta ja nuorilta.
* Eniten puhelimeen soittavat 12–14-vuotiaat lapset.

P.S.
MLL hakee Auta meitä vastaamaan -kampanjassa kuukausilahjoittajia, joiden avulla koulutetaan lisää päivystäjiä Lasten ja nuorten puhelimeen.

Anna Tommola
Meidän Perhe

Lainaus: Meidän Perhe

Kommentti: Sydämeni meinasi kääntyä nurin tuota lukiessani. Kohtuutonta, että jo pienet lapset joutuvat kestämään noin hirveää kärsimystä eikä aikuiset edes puutu asiaan!
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 3390  La 19 Maa 2011, 21:43 (GMT+3)  Aihe: Rapatessa roiskuu Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
"Olen tehnyt oikein lapseni puolesta"

Perjantai 18.3.2011 klo 11.20 (päivitetty klo 11.24)

Kirjailija Päivi Alasalmi puolusti rajuin ottein koulukiusattua poikaansa ja sai nipun syytteitä.

Kirjailija Päivi Alasalmi alkoi olla epätoivoinen, kun hänen alakouluikäistä poikaansa oli kiusattu koulussa kolme vuotta. Keskusteluyhteys kiusaajan vanhempiin oli katkennut, ja tilanne tuntui lohduttomalta.

Kun poika kieltäytyi menemästä kouluun, äidin mitta tuli täyteen.

- Kiusaaminen oli pääosin henkistä, mutta myös fyysistä, Alasalmi kertoo.

Poikaa muun muassa nimiteltiin kirosanoilla ja hänen päällään hypittiin. Alasalmi piti kiusaamisesta päiväkirjaa, johon hän kirjasi päivittäin ylös, mitä koulussa oli tapahtunut.

Nippu syytteitä

Viime syksynä Alasalmi meni puhumaan asiasta kiusaajan äidille, jolloin tilanne riistäytyi käsistä. Kun keskusteluyhteyttä ei syntynyt, Alasalmi otti käteensä 1,5 litran muovipullon ja huusi naiselle: "Kasvata lastasi, saatanan ämmä!".

Tilanne toi Alasalmelle syytteen kunnianloukkauksesta.

Toinen välikohtaus sattui muutaman päivän kuluttua, kun Alasalmi lähti vierailulle kiusaajapojan kotiin. Hän halusi näyttää äidille kiusaamispäiväkirjaansa.

Kukaan ei kuitenkaan avannut ovea, jolloin Alasalmi heitti käden ulottuvilla olleen potkulaudan talon ikkunaan.

Alasalmi sai syytteet vahingonteosta ja näpistyksestä. Lisäksi hän vietti yön putkassa ja sai lähestymiskiellon.

Kiusaaminen loppui

Välikohtauksen jälkeen Alasalmen poika on lähtenyt kouluun iloisella mielellä, sillä häntä ei enää kiusata.

- Olen tehnyt oikein lapseni puolesta, Alasalmi puolustautuu.

Hän kuitenkin toivoo, että asia olisi hoitunut sivistyneellä tavalla.

- Kun katson poikaani, joka menee iloisella mielellä kouluun, minua ei kaduta. Tässä tapauksessa tarkoitus pyhitti keinot, Alasalmi sanoo.

Alasalmi kannustaa vanhempia puuttumaan koulukiusaamiseen. Tilanteeseen ei kannata tyytyä.

- Kiusatun lapsen hyvä tietää, että äiti ja isä puolustavat häntä loppuun saakka, Alasalmi sanoo.

Asiasta uutisoi ensimmäisenä Ilta-Sanomat.

MAARIT NYKÄNEN
maarit.nykanen@iltalehti.fi

Lainaus: IL

Kommentti: Jos lasta kiusataan noin kauan, ei ihmekään, että käämit palavat. Kunpa kaikki taistelisivat yhtä periksiantamattomasti lastensa puolesta.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 3415  Ke 23 Maa 2011, 19:49 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Nettikiusaaminen pahempaa kuin fyysinen väkivalta

Julkaistu: 21.09.2010 20:20

Tuoreen amerikkalaisselvityksen mukaan nuoret kärsivät nettikiusaamisen seurauksista jopa enemmän kuin perinteisestä koulukiusaamisesta.

Internetissä ja kännyköiden välityksellä tapahtuva, usein nimettömänä tehty kiusa masentaa nuoria selvästi enemmän kuin kasvokkain tapahtuva ilkeily tai jopa väkivalta.

- Kyberkiusaamisen uhrit tuntevat useammin olevansa eristyksissä, epäinhimillistettyjä ja avuttomia hyökkäyksen tapahtuessa, selitetään Yhdysvaltain kansallisen terveysinstituutti NIH:n selvityksessä.

Kiusaaminen aiheuttaa yhä enemmän masennusta sen uhreissa, ja Yhdysvalloissa on raportoitu useita nettikiusaamisen vuoksi tehtyjä itsemurhia.

Massachusettsissa yhdeksän nuorta asetettiin keväällä syytteeseen 15-vuotiaan tytön tehtyä itsemurhan kuukausia jatkuneen nettikiusaamisen jälkeen. Newyorkilaisen 17-vuotiaan tytön itsemurhan uskotaan olleen myös seurausta nettikiusaamisesta.

STT

Lainaus: IS
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 3417  Ke 23 Maa 2011, 20:02 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Kiusaaminen karkaa netissä käsistä

Mitä pitää tehdä, jos lasta kiusataan netissä?

Pilavideot, nolot kuvamanipulaatiot, itsemurhaan kannustaminen mesessä, identiteettivarkaudet, kiusatun parjaamiseen keskittyvät vihayhteisöt. Tätä kiusaaminen netissä voi pahimmillaan olla.

Mannerheimin Lastensuojeluliiton tutkimus vahvistaa, että suurin osa nettikiusaajista on tuttuja koulukavereita. Kohteeksi joutuu noin viidesosa 12–17-vuotiaista.

Tappelutilanne koulussa saatetaan videoida ja julkaista netissä, jolloin nöyryytys on moninkertainen. Kännykkäkuvia levitetään niin puhelimitse kuin nettiinkin. Myös ilkeitä juoruja ja herjaavia viestejä levitellään useita kanavia pitkin.

Kiusaaminen karkaa käsistä

Netissä kiusaaminen karkaa helposti käsistä. Harmittomaksi herjaksi tarkoitettu pila saakin maailmanlaajuisen yleisön. Kiusatun häpeää lisää vielä se, ettei nettiin laitettua materiaalia pysty enää hallitsemaan.

Nimimerkin takana piilotteleva kiusaaja voi kuvitella olevansa suojassa. Netissä pätevät kuitenkin samat lait kuin muuallakin: kunnianloukkaus on rikos netissäkin.

Esimerkiksi IRC-Gallerian ylläpito kertoo ottavansa kiusaamistapaukset vakavasti. Säännöt kieltävät toisten käyttäjien kiusaamisen. Sääntöjä rikkonut henkilö voidaan laittaa jäähylle tai poistaa kuvagalleriasta kokonaan. Räikeimmissä tapauksissa otetaan yhteyttä poliisiin.

Mannerheimin Lastensuojeluliiton nuorisotyön päällikkö Juuso Peura pitää huolestuttavana, etteivät nuoret useinkaan osaa hakea apua kiusaamiseen netissä.

- Nettiä pidetään villinä läntenä, jossa pitää pärjätä omin voimin eikä kukaan voi auttaa.

Vanhemmille nettikiusaamisesta kerrotaan vielä harvemmin kuin koulukiusaamisesta. Etenkään yläkoululaiset eivät halua jakaa nettimaailmaansa vanhempien kanssa.

- Lapsi voi kokea syyllisyyttä omasta osuudestaan tai vanhempien ohjeita vastaan toimimisesta. Jos nettiongelmien paljastumisesta seuraa netinkäytön kieltäminen tai rajoittaminen, ei se rohkaise kertomaan ongelmista, sanoo Mari Laiho Pelastakaa Lapset ry:stä.

Kuinka kiusaaja kukistetaan

Nettikiusan kohteeksi joutuminen latistaa itsetunnon ja masentaa. Kiusattu tarvitsee rohkaisua ja ongelman ottamista vakavasti, ei syyllistämistä.

Nettikiusaamiseen puututaan samoin kuin koulukiusaamiseen: otetaan yhteyttä kiusaajan vanhempiin sekä opettajaan ja palvelun ylläpitäjään.

Kriteerinä kuvansa julkaisemiselle netissä pitäisi olla se, että saman kuvan voi ripustaa esimerkiksi koulun ilmoitustaululle. Harkitsemattomuus voi nimittäin kostautua kohtuuttomasti.

Eräs 14-vuotias tyttö oli hetken mielijohteesta laittanut itsestään paljastavan kuvan kuvagalleriaan. Hän joutui sen vuoksi kiusatuksi koulussa niin rankasti, että alkoi harkita itsemurhaa.

Kiusaamista voi ehkäistä opettamalla lapselle vastuullista netinkäyttöä: Ota toiset huomioon myös netissä, älä jaa henkilötietojasi harkitsematta, älä luovuta salasanaasi edes ystäville.

Artikkelia varten on haastateltu myös Matti Karia IRC-Gallerian ylläpidosta.

Lisätietoja:

MLL:n Nuortennetti

Pelastakaa Lasten nettiturvallisuustyö

Jos lasta kiusataan netissä

* Jätä vastaamatta kiusaamisviesteihin.
* Torju kiusaajan viestit laittamalla hänet mustalle listalle.
* Tallenna viestit tai muu materiaali todisteeksi.
* Ota yhteyttä kouluun, jos kiusaaja on koulusta tuttu.
* Ilmoita kiusaamisesta ylläpidolle, jos toiminta on palvelun sääntöjen vastaista.
* Jos toiminta on laitonta, ota yhteyttä poliisiin.
* Ennen kuin laitat kuvan nettiin mieti, kehtaisitko ripustaa saman kuvan koulun ilmoitustaululle.

Meidän Perhe

Lainaus: Meidän Perhe

"Vanhemmille nettikiusaamisesta kerrotaan vielä harvemmin kuin koulukiusaamisesta."

- Aika huolestuttavaa, lapsi jää kokonaan yksin.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 3452  To 31 Maa 2011, 10:23 (GMT+3)  Aihe: Kiusatun Mandin isä Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
"Ilman terapiaa en olisi tässä"

Keskiviikko 23.3.2011 klo 03.59 (päivitetty klo 07.21)

Jussi Lampi kirjoitti koskettavan laulun itsemurhan tehneestä tyttärestään ja isän tuskasta.

Alkusysäys Jussi Lammen ja Seppo "Steen1" Lampelan tuoreelle yhteiselle levylle oli biisi nimeltä Bussi 615.

Siinä Lampi avaa tuntojaan itsemurhan tehneen tyttärensä Mandin aiheuttamasta tuskasta. Koskettava laulu ei alleviivaa. Se on eräänlainen tarina, jossa välähdyksenomaisesti kerrotaan tapahtuneesta ja isän tuskasta.

- Kun Mandin kuolemasta oli kulunut kaksi vuotta, olin Seinäjoella. Olin valvonut kolme vuorokautta, ja tuli vain sellainen tunne, että jotain tästä asiasta olisi saatava paperille, Jussi muistelee.

Lampi on soittanut rumpuja Timo Rautiaisen bändissä, niinpä hän tarjosi tekstiä ensin Rautiaiselle. Hänen levylleen teksti ei sopinut, niinpä Lampi ajatteli tarjota sitä Lampelalle.

- Se on pirun vahva teksti, ongelmana oli se, mitä voisi rajata siitä pois, Lampela kertoo.

- Myös sävellystyö oli haastavaa. Ensin lähdin pimputtelemaan pianoa, mutta se kuulosti liian alleviivaavalta. Sitten keksin paukutella jungle-rumpuja, Seppo kertaa.

Tästä kappaleesta, niin kuin koko levyn muista biiseistä, on olemassa akustinen versio.

- Kaikkia biisejämme voi soittaa nuotiolla kitaran kanssa, miehet perustelevat.

Henkilökohtaisen tekstin tuoma tunnemyrsky on jo takanapäin.

- Me ollaan studio-itkut itketty. Tämä levytettiin viimeisenä, miksasin sitä neljä päivää. Raskasta oli, Seppo myöntää.

Kun mitään ei voi

Vaikka Jussi Lampi on purkanut menetyksen tuskaa laulun muotoon, suru ei lähde pois. Kaikesta huomaa, ettei asiasta ole helppo puhua. Hänen Mandi-tyttärensä teki itsemurhan vain 19-vuotiaana.

- Minkä minä sille enää mitään voin. En mitään.

- Minusta on pirun hyvä, että Jusa teki tämän tekstin. Vaikka hän teki sen itselleen, joku muukin voi saada siitä voimia. Seppo toteaa Jussin nyökytellessä vieressä.

Vieläkään vastausta kysymykseen miksi, ei ole saatu.

- Ei se selviä ikinä. Siellä ne on edelleen lenkkarit keittiön kaapissa, Jussi viittaa laulun sanoitukseen.

- Aina voi jossitella. Olen jutellut jälkeen päin ihmisten kanssa, että oliko mitään tällaista aistittavissa. Kaikki ovat sanoneet, että ei mitään. Tapahtunut mikä tapahtunut.

Jussi Lampi sanoo suoraan, ettei hänellä ole mitään fiksua sanottavaa ihmisille, jotka ovat kokeneet vastaavaa.

- En voi sanoa mitään. Itseäni auttoi terapia. Ilman terapiaa en olisi tässä.

Jussi Lammen tuskaa lisäsi se, että tyttären kuolemasta tuli julkinen asia.

- Se oli saatanan raskasta aikaa. En uskaltanut lähteä ulos kämpästäni. Kun kävin kaupassa, näin lehtiotsikot. Maitotölkki jäi kassalle, Lampi toteaa, aivan kuten sanoittamassaan laulussa.

LEENA YLIMUTKA
leena.ylimutka@iltalehti.fi

Lainaus:
Bussi 615

Viimeisen kerran me käytiin kahvilla,
olit niin kaunis, säteilit valoa,
kerroimme juttuja, nauroimme yhdessä,
pidin kättäsi pitkään mun kädessä.
Sun lenkkarit vielä keittiön kaapissa,
niillä ei enää askeltakaan astuta.
Puiston keinu jossa tapasit istua,
keinuttaa nyt jonkun toisen lapsia.

Kerro mulle saitko sun siivet
vai jättikö ne sut aivan yksin,
pitääkö ne sua siellä hyvänä
vai oletko siellä yksin kylmässä?

Ei ahdista enää, kaikki on vain rauhaa,
bussikuski pyytää seutulipun hintaa (sinne meni).
Ei jättämäsi kirje kaikkea selitä,
ei se koskaan mitään selitä.

Anteeksi anteeksi, vika oli minussa.
Eläkää elämänne kaikessa rauhassa.

Olisit täällä, niin ehkä voitais jutella,
oisit antanut mun tehdä jotain.

Kaikki on rumaa lähtösi jälkeen.
Lehtien kannet täynnä kirosanoja.
Jokainen meistä kuollessaan kuuluisa,
jätän maitotölkin kassan viereen
ja kävelen ulos kaupasta.

Lainaukset: IL

Kommentti: Vain alku nettilehdestä, loppu skannattu digilehdestä nähden vaivaa tekstin tallentamiseksi. Asia kuitenkin tärkeä ja hiljennyttävä sen ääreen.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 3467  Ma 04 Huh 2011, 13:13 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Nyt puhuu kiusauskohun keskellä oleva Päivi Alasalmi: "Pesää pitää aina puolustaa"

Julkaistu: 31.03.2011 10:32

Päivi Alasalmi kertoi Marialle, miten kohuttu kiusausepisodi oikein tapahtui.

Kirjailija Päivi Alasalmi tuomittiin sakkoihin ja korvauksiin, kun hän ojensi 9-vuotiaan poikansa koulukiusaajan äitiä.

Kiusaamista oli Alasalmen mukaan jatkunut siinä vaiheessa jo kolme vuotta.

- Pesää pitää aina puolustaa, mutta en tekisi niin enää, Alasalmi myönsi Maria!-ohjelmassa keskiviikkona.

Hän kertoi ottaneensa mallia "1970-luvun pohjalaiseukoista", jotka ratkaisivat ongelmat suoralla toiminnalla.

- Soitin ja yritin rakentavasti keskustella. Olen keskustellut rehtorin kanssa, kuraattorin kanssa ja opettajan kanssa. Kaikki sivistyneet keinot oli käytetty. Sitten muistin nämä peräpohjolan eukkojen 1970-luvun metodit.

Kiusaajan äidille huudellessaan Alasalmi heilutti kertomansa mukaan parkkipaikalta löytynyttä muovista limsapulloa. Vastapuolen mukaan se oli lasinen viinipullo.

Tämä teko toi tuomion laittomasta uhkauksesta.

Pari päivää Siwa-jupakan jälkeen Alasalmi lähti taksilla kiusaajapojan kotitalolle.

- Sen jälkeen minulla kilahti. Otin potkulaudan ja heitin sen maisemaikkunaan. Siihen tuli jalkapallon kokoinen reikä. Kaksi lasia meni rikki, mutta kolmas säilyi ehjänä, Alasalmi kertoi käräjäoikeudessa.

IS

Lainaus: Ilta-Sanomat

Kommentti: Jos yhdeksänvuotiaan pojan kiusaamista on jatkunut jo kolme vuotta, ja rehtori, kuraattori ja opettaja seisovat vain tumput suorina, kuka tahansa hermostuu. Ihme lepsuilua viranhaltijoilta, että pienen lapsen piina saa jatkua vuosikausia!
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 3473  Ma 04 Huh 2011, 13:44 (GMT+3)  Aihe: "Sillä lailla", sanoi Tarvajärvi... Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Päivi Alasalmi Maria-showssa:

"Lapset vietiin kesken ruoanlaiton"


Keskiviikko 30.3.2011 klo 22.33

Koulukiusattua poikaansa puolustanut kirjailija kertoi Nelosen Maria-ohjelmassa traumaattisesta huostaanottokokemuksesta.

Kirjailija Päivi Alasalmi oli keskiviikon Maria! -showssa kertomassa tapauksesta, jossa hän sanoi puolustaneensa koulukiusattua poikaansa.

Alasalmi oli raivostuneena muun muassa rikkonut kiusaavan pojan perheen ikkunan, heittämällä siihen potkulaudan. Alasalmi myönsi Maria Veitolan ohjelmassa olleensa tekohetkellä humalassa.

- En ollut vesiselvä, mutta en niin humalassa, että se olisi ollut syy tekoon, Alasalmi kertoi.

Veitolan haastattelussa paljastui myös, että Alasalmen lapset otettiin tapauksen jälkimainingeissa huostaan peräti kymmeneksi päiväksi. Näin pitkä huostaanotto tarkoittaa, että lapsien epäillään olevien välittömässä vaarassa

- Laitoin lapsille ruokaa, kun meille tuli neljä poliisia ja kaksi lastensuojeluviranomaista, Alasalmi kertasi.

Alasalmen mukaan koko jupakassa kärsivät eniten lapset, jotka joutuivat lastenkotiin.

- Seuraavana viikonloppuna he saivat tulla kotiin, kirjailija sanoi.

Kiusaaja siirrettiin

Kirjailijan mukaan koko tapauksen käsittely saa hänen puolestaan loppua tähän.

Rankoista tapahtumista huolimatta Alasalmen tavoite on täyttynyt. Poikaa ei enää kiusata ja kiusaaja on siirretty toiseen kouluun.

- Haluaisin vaatia kouluille enemmän rahaa henkilökohtaisten avustajien palkkaamiseen. Opettajien tehtävä opettaa, ei pitää kuria. Myös kiusaajat kärsivät tilanteesta.

Maanantaina oikeudessa Alasalmi todettiin syylliseksi laittomaan uhkaukseen, kunnianloukkaukseen, vahingontekoon ja näpistykseen. Maksettavaa kertyy yhteensä 3 300 euroa.

Veitola kysyi lopuksi, oliko koko jupakka vain kirjailijan markkinointitemppu. Alasalmi sanoi, että tällaiseen kysymykseen hän ei edes vastaa.

IL

Lainaus: Iltalehti
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 3474  Ma 04 Huh 2011, 13:56 (GMT+3)  Aihe: Seuraus kiusaamisesta ja hyljeksinnästä Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Yksinäisyys monen lapsen ja nuoren huolena

Perjantai 11.3.2011 klo 09.00

Lapset häpeävät usein yksinäisyyttään ja salaavat sen aikuisilta, selviää Mannerheimin Lastensuojeluliiton puhelinpäivystyksestä tehdystä selvityksestä.

Yksinäisyys vaikeuttaa yhä monen lapsen ja nuoren jokapäiväistä elämää.

Tämä käy ilmi Mannerheimin Lastensuojeluliiton Lasten ja nuorten puhelimeen tulleista yhteydenotoista, joista kymmenesosa liittyi viime vuonna nimenomaan yksinäisyyteen.

Lasten ja nuorten puhelimeen ja nettiin tuli viime vuonna yli 43 000 yhteydenottoa eri-ikäisiltä lapsilta ja nuorilta. Eniten soittoja tuli 12-14-vuotiailta.

Lasten yksinäisyys kuitenkin vaihtelee. Alakoululaisille se merkitsee yksinäisiä välitunteja ja iltapäiviä. Lapsia ei myöskään oteta mukaan leikkeihin, ei kutsuta syntymäpäiville tai huolita pariksi ryhmätöitä tehtäessä.

Murrosiässä yksinäiset tytöt kokevat masennuksen ja ahdistuneisuuden tunteita. Pojilla puolestaan yksinäisyyden kokemuksiin liittyy usein kiusaaminen.

Erityisesti 15-17 -vuotiaiden yhteydenotoissa kuulee sen, kuinka se satuttaa, kun ei ole kavereita, keiden kanssa jakaa pettymykset ja ilonaiheet. Yksinäisyys alkaa muokata minäkuvaa sekä käsitystä koko maailmasta, kertoo Lasten ja nuorten puhelimen ja netin päällikkö Tatjana Pajamäki-Alasara järjestön julkaisemassa tiedotteessa.

Lasten yhteydenotoista selviää myös se, että usein he häpeävät yksinäisyyttään eivätkä kerro siitä edes lähimmille aikuisille. Lapset eivät myöskään usko, että aikuiset voisivat auttaa heitä.

- Kouluunlähtö voi muuttua hankalaksi, lapsi voi viivytellä välitunnille lähtöä tai tarjoutua opettajan apulaiseksi. Yksinäinen lapsi voi myös kertoa aikuiselle olevansa mieluiten itsekseen, sillä hän pelkää joutuvansa muiden torjumiksi. Tällöin on hyvä pysähtyä pohtimaan, mistä on kyse, kertoo suunnittelija Anna Puusniekka.

STT-IL

Lainaus: Iltalehti

Kommentti: Törmäsin tällaiseenkin uutiseen, ja laitan todistusaineiston joukkoon. Kiusaamistahan ja ryhmästä sulkemista se on, ettei huolita leikkeihin mukaan, että joutuu olemaan välitunnit yksin... Kaiken kukkuraksi hyljityt häpeävät yksinäisyyttään niin, etteivät uskalla kertoa siitä kenellekään, edes lähimmille aikuisille.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 3535  Su 10 Huh 2011, 22:21 (GMT+3)  Aihe: Raakaa kiusaamista Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
"Yhtä kärsimystä"

Maanantai 4.4.2011 klo 01.53

Uutuuskirja paljastaa, millaista helvettiä Kate Middletonin elämä oli koulukiusattuna.

Britannian kruununprinssi Williamin kanssa reilun kolmen viikon kuluttua vihittävä Kate Middleton, 29, koki teini-ikäisenä hyvin rankkoja vaiheita.

Pahimmassa vaiheessa Kate Middleton kärsi niin pahasta koulukiusaamisesta, että teini-ikäinen tyttö joutui vaihtamaan opinahjoa kesken lukuvuoden.

Pian julkaistavan kirjan mukaan Kate itki koulussa päivittäin, muttei uskaltanut sanoa kiusaajilleen vastaan.

Kirjassa Katen entinen luokkatoveri kuvailee jopa tapausta, jossa nuoren Katen sänkyyn leviteltiin Downe Housen sisäoppilaitoksessa ulosteita.

"Hyvin yksinäinen"

- Katen kiusaaminen oli paljon, paljon vakavampaa kuin esimerkiksi tönimistä tai koulukirjojen tiputtelua, välittömästi häiden jälkeen julkaistavan Kate-muistelmateoksen kirjoittaja Sean Smith kertoo News of the World -lehdelle.

- Kate-parka oli hyvin yksinäinen. Hän itki päivittäin ja ikävöi kotia. Kouluaika oli täyttä kärsimystä.

Yksi Smithin haastattelemista tytöistä kertoi, että 13-vuotias Kate ei pärjännyt vahvoille, teini-ikäisille tytöille, jotka kiusasivat hiljaista opiskelutoveriaan tämän kiltteyden takia.

- Katea pidettiin tyttöjen keskuudessa täytenä nollana. Kukaan ei ollut kiinnostunut hänestä.

Kalpea ja laiha

Lopulta tilanne kehittyi niin pahaksi, että Katen vanhemmat, Catherine ja Michael Middleton, siirsivät tyttärensä toiseen kouluun kesken lukuvuoden.

Kun Kate muutti Marlborough'n kouluun, luokkatoverit järkyttyivät uuden oppilaan fyysisestä kunnosta: Kate oli laiha, hento ja kalpea.

- Hänellä ei ollut lainkaan itseluottamusta, hän oli hyvin epävarma, Katen entinen koulukaveri Gemma Williamson muistelee News of the World -lehdessä.

- Opettajamme pyysi meitä olemaan Katea kohtaan erityisen kilttejä. "Häntä ei ole kohdeltu aiemmassa koulussa hyvin. Yrittäkää tehdä hänen olonsa mukavaksi", meille sanottiin.

Williamsonin mukaan Kate kuitenkin toivuttuaan ystävystyi nopeasti ja avautui pikku hiljaa myös koulukiusaamisestaan.

- Kate sopeutui kouluumme hyvin. Vaikka hän oli erittäin ujo, hän herätti huomiota kaikkialla. Toisin kuten me muut, Kate ei koskaan meikannut, mutta näytti silti aina yhtä upealta.

LEENA MARIA AULA

Lainaus: IL
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 3572  Su 17 Huh 2011, 22:49 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Kiusaamisvideot yleistyvät kouluissa

14.4.2011 22:20

Jorma Palovaara HS

Koulukiusaaja levittää yhä useammin uhristaan kuvia tai videoita internetissä.

"Uuteen mediaan liittyvät yhteydenotot ovat kasvamaan päin. Niin nuoret kuin vanhemmatkin kysyvät, mitä pitäisi tehdä, kun kiusaaminen tapahtuu teknisten laitteiden avulla", sanoo Anna Puusniekka Mannerheimin lastensuojeluliitosta.

Puusniekan mukaan videoiden levittäminen tekee kiusaamisesta entistä rankempaa.

"Ennen vanhaan lapsi pääsi kiusaajistaan eroon, kun lähti koulusta. Nykyään lasten elämä pyörii niin paljon sosiaalisessa mediassa, että kiusaaminen jatkuu myös vapaa-ajalla ja kotona."

"On eri asia, jos lapsi nolataan viiden kaverin edessä kuin joka ikisen koulutoverin edessä. Lapsi miettii, voiko mennä kouluun, jos kaikki nauravat hänelle."

HS:n haastattelemien rehtoreiden mukaan asiaa pyritään pitämään kouluissa esillä, ja nuorille annetaan mediakasvatusta.

Käytännössä todellisuus näyttäytyy nuorten arjessa erilaisena. HS:n tapaamat Laajasalon yläasteen oppilaat sanovat, että opettajat eivät yleensä tiedä kiusaamistapauksista mitään, eikä oppilaille ole puhuttu yleisistä pelisäännöistä.

Lainaus: Helsingin Sanomat
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 3573  Su 17 Huh 2011, 22:52 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
HS: Kännykällä kuvatut kiusaamisvideot leviävät internetissä

Perjantai 15.4.2011 klo 13.22

Koululaisten kännyköillään kuvaamia kiusaamisvideoita leviää YouTube -videopalvelussa, kertoo Helsingin Sanomat.

Koululaisten keskuudessa leviää parhaillaan uusi kiusaamisen muoto. Kännykällä kuvattuja nöyryytysvideoita on nähtävillä muun muassa videopalvelu YouTubessa, kertoo Helsingin Sanomat.

Lehden haastattelemat yläasteikäiset kertoivat, että kännyköiden avulla kuvat leviävät nopeasti ja pieni riita voi äkkiä saada suuret mittasuhteet. Kuvia myös käsitellään ja niihin liitetään ilkkuvia tekstejä.

Nuorten mukaan videoita on tehty muun muassa hakkaamisesta tai kotibileissä sohvalle sammuneista nuorista. Ainakin yksi oppilas on joutunut vaihtamaan koulua kuvaviestinä levinneen pilkanteon takia.

Lainaus: IL
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 3576  Su 17 Huh 2011, 23:09 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Koulukiusaamisen järkyttävä seuraus: 7-vuotias kauneusleikkaukseen

Perjantai 15.4.2011 klo 09.29

7-vuotiaan Samantha Shawn äiti päätti lopettaa koulukiusaamisen korjauttamalla tyttärensä hörökorvat.

Päätökseen johti Samanthan kärsimä jatkuva koulukiusaus. Syynä kiusaamiseen olivat tytön isot hörökorvat.

Samanthan äiti Cami Roselles päätti tehdä lopun kiusaamisesta viemällä tyttärensä plastiikkakirurgin pakeille. Kaksi ja puoli tuntia kestäneessä leikkauksessa tytön korvat vedettiin taaksepäin. Leikkauksen suoritti plastiikkakirurgi Steven Pearlman New Yorkissa.

Uutistoimisto Splashnewsin mukaan sekä äiti että tytär ovat tyytyväisiä tulokseen. Moni muu ei kuitenkaan ole. Ajatus kosmeettisten korjausleikkausten tekemisestä lapsille on ymmärrettävästi nostanut kohun Yhdysvalloissa.

IL

Lainaus: Iltalehti
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 3577  Su 17 Huh 2011, 23:12 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Kyberkiusaaminen suututtaa Saksassa

Keskiviikko 13.4.2011 klo 15.10

20 nuorta hakkasi teinin tajuttomaksi juorusivustolle jätettyjen viestien vuoksi.

Saksassa kohistaan sivustosta, joka on tarkoitettu anonyymiin juoruamiseen. Sivustolla on omat keskustelualueet osavaltioittain, kaupungeittain ja vielä kouluittain. Nuorisojärjestöt ovat vaatineet ilmeisesti Gossip Girl -sarjan innoittamaa iShareGossip-sivustoa suljettavaksi.

Sivustolle anonyyminä jätetyt juorut keskittyvät usein alapään asioihin ja ovat usein jopa suoranaisia kunnianloukkauksia. Myös rasismia, xenofobiaa ja antisemitismiä esiintyy yleisesti.

- Michelle on yksi koulun suurimmista huorista.

- Elizabeth on huono sängyssä.

- Carola ysiluokalta harrastaa seksiä biologian opettajansa kanssa.

- Likaisista turkkilaisista pitää päästä eroon.

Listaa ikävistä esimerkeistä voisi jatkaa lähes loputtomiin.

Pahoinpitelyjä

Sivusto on noussut saksalaislehtien otsikoihin, kun netissä tapahtuva kiusaaminen on muuttunut tosielämän väkivallaksi.

17-vuotias poika puolusti tyttöystäväänsä, jota oli solvattu sivustolla. Lopputuloksena parikymmentä teiniä hakkasi 17-vuotiaan tajuttomaksi. Toisessa tapauksessa 15-vuotiasta vastaan oli sovittu joukkopieksentä. Berliiniläiskoulu joutui puolestaan sulkemaan ovet pariksi päiväksi, kun oppilas uhkasi aiheuttaa verilöylyn.

- Anonyymiys verkossa on saanut ihmiset unohtamaan rajoitukset. Usein he eivät edes tiedä aiheuttavansa vahinkoa, kun he loukkaavat muita, koulukiusaamisasiantuntija Catarina Katzer sanoo.

Viranomaiset ovat toistaiseksi antaneet sivuston olla, mutta Frankfurtin syyttäjänvirasto tutkiin nyt asiaa. Isossa-Britanniassa vastaava nettisivusto suljettiin rasististen ja pahansuopien kommenttien jälkeen.

Sivuston johtaja on antanut yhden haastattelun, jossa hän kertoi, että foorumin alusta on samalla palvelimella Ruotsissa kuin WikiLeaks. Hänen mukaansa sivuston tarkoituksena on pyrkiä läpinäkyvyyteen verkossa, jotta käyttäjät voisivat vaihtaa mielipiteitä, joista he eivät puhuisi nimellään.

Saksalaismedia on vaatinut kovaan ääneen "kyberkiusaamisen" loppumista.

IL-AFP

Lainaus: Iltalehti
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 3596  Ke 20 Huh 2011, 0:25 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Kiusaamisvideot jo koulujen arkipäivää

Maanantai 18.4.2011 klo 14.37

Koulukiusaaminen on levinnyt kännyköihin ja nettiin. Iltalehden lukijat kertovat kipeistä kokemuksistaan kiusaamisen uhrina.

Koulukiusaaminen ei rajoitu enää vain koulujen pihoille ja käytäville. Kun teknologia kehittyy, kiusaaminen leviää kännyköihin ja nettiin.

Pelastakaa Lapset ry:n mukaan joka kuudes koululainen on joutunut kännykkäkiusaamisen kohteeksi.

Liki neljännes järjestön kyselyyn vastanneista kertoo myös tapauksista, joissa kiusaamistilanteita on kuvattu kännykällä. Useimmiten kiusaamiskuvat ja -videot on myös ladattu nettiin tai lähetetty eteenpäin.

Internetissä toteutettuun kyselyyn vastasi noin 12 000 kouluikäistä lasta ja nuorta vuonna 2009.

Ei aresteille

Nettiturvallisuustyön päällikkö Mari Laiho Pelastakaa lapset ry:stä kertoo, että koulujen netti- ja kännykkäkiusaaminen on ollut järjestön tiedossa jo vuosia.

Hänen mukaansa lapset eivät usein tajua, miten laajalle kuvaviestit ja nettivideot voivat levitä. Lisäksi ongelmaan puuttumista vaikeuttaa se, etteivät lapset kerro tapauksista aikuisille.

Kyselyn mukaan kaksi kolmesta kiusaamisviestejä saaneesta kertoo asiasta kavereille, mutta vanhemmille kertoo vain joka kolmas kiusattu. Laihon mukaan salailuun vaikuttavat vanhempien asenteet.

- Lapset pelkäävät vanhempien sanovan, että nettiä ei muuten enää käytetä kahteen viikkoon.

Laihon mukaan netti on tärkeä osa niin lasten kuin vanhempien elämää. Siksi nettiaresti ei ole oikea lääke kiusaamiseen.

- Sehän sulkee lasten sosiaalisen elämän ja olemassaolon pois kokonaan! Positiivinen suhtautuminen lasten netinkäyttöön auttaa siinä, että lapset kertovat mahdollisista ongelmistaan.

- - -

Kiusaaminen satuttaa aina

Iltalehden lukijat kertovat kipeistä kokemuksistaan kiusaamisen uhrina.

Olen joutunut videon päähenkilöksi tietämättäni. Video oli netissä, ja opettaja huomasi sen ennen minua. Minulla ei ollut "oikeutta" katsoa kyseistä videota vaikka olisin halunnut.

Yläaste-trauma

Koulunkäyntini oli piinaa kolmannelta luokalta yhdeksänteen. Kerran minut tönäistiin takaapäin koulun portaat alas. Töniminen ja haukkuminen oli päivittäistä ja koulumenestykseni kärsi, koska pelkäsin koko ajan muita oppilaita. Muistan piiloutuneeni vaatekaapin alahyllylle pieneen myttyyn, ettei minun tarvitsisi mennä kouluun. Äitini luuli minun lähteneen ilmoittamatta, ja minä istuin hyllyssä 6 tuntia.

Katy1983

Kiusaajani olivat koulun"kovin porukka", jotka polttivat tupakkaa ja mietoja huumeita koulun takana. He muun muassa ottivat minusta kuvia sidottuna koulun vessassa. Sitten ne kuvat levisivät ympäri Turkua ja Raisiota. Näen niistä vieläkin painajaisia.

Anon 1975

LAURI KOROLAINEN
lauri.korolainen@iltalehti.fi

Lainaus:
FAKTA

Poliisiasia


Pelastakaa lasten kyselyyn vastanneista 72 prosenttia kertoi, että heidän koulussaan on säännöt kännykän käytöstä koulupäivän aikana.

Nettikiusaamisesta kannattaa ensimmäisenä ottaa yhteyttä sivuston ylläpitoon, joka voi poistaa asiattoman materiaalin.

- Mutta jos kiusaamisvideo täyttää kunnianloukkauksen tunnusmerkit, silloin se ei ole enää pila. Se on poliisiasia.

Lainaukset: IL
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 3738  To 05 Tou 2011, 10:02 (GMT+3)  Aihe: Vaikea paikka Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Lastani kiusataan - mitä voin tehdä?

Torstai 14.4.2011 klo 13.32

Kun lasta kiusataan koulussa, moni vanhempi on neuvoton. Miten kiusaamiseen voi puuttua ja kuinka sen voi pysäyttää?

Tärkeintä on ensimmäiseksi keskustella asiasta lapsen kanssa, sanoo Mannerheimin Lastensuojeluliiton ohjelmajohtaja, psykologi Marie Rautava. Lapselta kannattaa kysyä mahdollisimman paljon tietoa konkreettisista tilanteista, mitä tapahtui ja keitä oli paikalla.

- Kaikista tärkeintä on tietysti se, että lapsi otetaan tosissaan ja häntä uskotaan, Rautava huomauttaa ja lisää, että joskus aikuiset vähättelevät sanallista kiusaamista tyyliin: ei se varmaan mitään pahaa tarkoittanut.

Asiaa on syytä lähteä purkamaan yhdessä lapsen kanssa sovitulla tavalla. Esimerkiksi kouluun tai kiusaavan lapsen vanhempiin ei kannata olla yhteydessä omalta lapselta salaa.

Ensimmäinen ohje kiusatun lapsen vanhemmille yleensä onkin olla yhteydessä opettajaan. Vanhempi voi ottaa yhteyttä myös kiusaavan lapsen vanhempiin.

Koulu voi myös tarvittaessa järjestää palaverin, jossa sekä kiusatun että kiusaavan osapuolen vanhemmat voivat tavata yhteisen pöydän ääressä.

- Parasta olisi tietysti, että aikuiset lähtisivät selvittämään asiaa ratkaisukeskeisesti. Oman lapsen puolustaminen on oikeutettua, mutta jos sen tekee hyvin aggressiiviseen sävyyn ja muita syyttämällä, yhteistyö on hankalaa.

- Koska koulukiusaamisessa on kysymys lapsista, sekä kiusattua että kiusaajaa pitää auttaa. Kiusaamiseen on aina puututtava, Rautava sanoo.

Joskus kiusatun lapsen vanhempi voi puhua myös suoraan kiusaajille. Siitä on kuitenkin sovittava ensin oman lapsen kanssa.

- Sukulaiseni otti aikoinaan kiusaajat puhutteluun, ja lopulta asiassa kävi niin onnellisesti, että osasta kiusaajista tuli hänen lapsensa puolustajia ja kavereita.

- On tärkeää, että kiusaaja käsittää tekevänsä väärin ja ymmärtää tekojensa seuraukset.

Ehkäisyä ja seurantaa

Jo perusopetuslaki määrittelee sen, että oppilaalla on oikeus turvalliseen oppimisympäristöön. Koulut ovat viime kädessä vastuussa siitä, ettei siellä kiusata.

Rautavan mukaan kouluilla tulee olla selkeä suunnitelma, miten kiusaamistapauksia ehkäistään ja käsitellään.

- Aikuisten ehdoton viesti tulisi olla, että kiusaamista ei hyväksytä. Tämä vaatii myös viitseliäisyyttä ja jatkuvaa työtä.

Monissa kouluissa toimii KiVa koulu -ohjelman mukaiset tiimit, jotka ratkovat kiusaamistilanteita. Niihin kuuluu muutamia koulun työntekijöitä, jotka puuttuvat kiusaamistilanteisiin, selvittävät niitä keskustelemalla erikseen kiusaajan ja kiusatun kanssa ja varmistavat, että kiusaaminen loppuu. Tiimi voi lisäksi rohkaista muutamia oppilaita toimimaan kiusatun oppilaan tukena.

- Oppilaita pitäisi myös kannustaa kertomaan kiusaamisesta aikuisille, ja heille tulisi sanoa, ettei omasta ja muiden turvallisuudesta huolehtiminen ole kantelua. Koulujen vanhempainilloissa tulisi puhua siitä, miten koulussa ehkäistään kiusaamista ja puututaan siihen.

Rautava sanoo, että vanhemmat voivat osaltaan tukea kiusaamisen vastaista työtä keskustelemalla asiasta lastensa kanssa.

Psykologi haluaisi myös koulujen välitunnit tarkempaan syyniin. Hänen mielestään välitunneilla pitäisi olla riittävästi valvojia ja järjestettyä yhteistä toimintaa. Näin kukaan ei jäisi yksin.

Tutkimusten mukaan kiusaamista tosin tapahtuu myös koululuokassa.

- Luokassa tapahtuvan kiusaamisen tunnistamiseen vaaditaan opettajalta valppautta ja hienovaraisuutta. Olen kuullut tapauksista, joissa opettaja on tulkinnut oppilaiden välisiä tilanteita väärin. Esimerkiksi oppilaan näennäisen ystävälliseen kommenttiin sisältyneet ironia ja loukkaus ovat jääneet opettajalta huomaamatta.

- Opettajia tuleekin kouluttaa kiusaamisen ehkäisyyn, tunnistamiseen ja siihen puuttumiseen.

TEKSTI SARI HAWKINS

Lainaus:
TUNNISTA KIUSAAMINEN

Tee havaintoja. Onko lapsen mieliala muuttunut viime aikoina? Onko lapsi halukas menemään päiväkotiin tai kouluun?

Tarkkaile, onko lapsella psykosomaattisia oireita, kuten päänsärkyä, vatsakipua tai univaikeuksia.

Kysy lapselta, millainen hänen koulupäivänsä oli. Keiden kanssa hän jutteli välitunnilla?

Kysy lapselta suoraan, kiusataanko häntä koulussa tai kiusaako hän muita.

Jos epäilet, että lastasi kiusataan, mutta hän kieltää sen, puhu yleisellä tasolla siitä, että koulussa voi tapahtua kiusaamista ja siitä on tärkeää kertoa. Korosta, että lapsessa ei ole mitään vikaa, jos häntä kiusataan.

Ole aikuinen ja valmis kuulemaan se, mitä lapsesi kertoo.

Puutu kiusaamiseen heti, kun havaitset sitä. Kun asia pitkittyy, se mutkistuu ja saattaa aiheuttaa traumatisoitumista.

Kannusta ja palkitse lastasi siitä, että hän ottaa muut huomioon.

Lainaukset: IL
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 3758  Pe 06 Tou 2011, 15:23 (GMT+3)  Aihe: Itsemurha jatkuvasta ja ankarasta koulukiusaamisesta Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Itsemurhatapaukseen liittyvä koulukiusaaja sai ehdollista USA:ssa

4.5.2011 18:36

AP

Northampton. Teini-ikäisen itsemurhaan johtaneeseen koulukiusaamiseen osallistunut Sean Mulveyhill tuomittiin vuoden ehdolliseen vankeusrangaistukseen. Mulveyhill myönsi syyllistyneensä rikolliseen kiusantekoon.

Tapauksen taustalla oli 15-vuotiaan Phoebe Princen itsemurha tammikuussa 2010. Prince hirtti itsensä kotonaan South Hadleyn kaupungissa Massachusettsin osavaltiossa. Syyttäjäviranomaisten mukaan itsemurha johtui jatkuvasta ja ankarasta koulukiusaamisesta.

Kahdeksantoistavuotias Mulveyhill tuomittiin ehdollisen vankeusrangaistuksen lisäksi 100 tunnin yhdyskuntapalveluun. Lisäksi häntä kiellettiin hyötymästä rahallisesti Princen tapauksesta.

Mulveyhillin lisäksi myös viittä muuta teiniä vastaan oli nostettu syytteet Princen itsemurhaan liittyneiden tapahtumien johdosta. Teineistä neljä on sopinut syyttäjäviranomaisen kanssa, että he tunnustavat rikoksensa.

Princen äiti on kertonut, että perhe hyväksyy rangaistuksista päättämisen sopimalla. Perhe haluaa välttää oikeudenkäynteihin liittyvän tuskan.

Lainaus: HS

Kommentti: Surullinen uutinen kertoo siitä, kuinka rankkaa ja julmaa kiusaaminen on.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 3875  Pe 20 Tou 2011, 8:27 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Vammainen Samu ei päässytkään luokkaretkelle:

Itkettää!


Torstai 19.5.2011 klo 06.07

Kolmen vuoden odotus vaihtui haikeaan itkuun. Vammainen Samu jätettiin viime hetkellä pois erityisoppilaitoksen retkeltä.

Aivovammainen Samu Mäkipää, 22, istuu masentuneena Aitoon koulutuskeskuksen terassilla.

Piha on hiljainen. Kurssin muut kaverit lähtivät maanantaina Norjaan kauan odotetulle luokkaretkelle. Samu jätettiin tylysti rannalle.

- Sinne ne lähti, aamulla. Ei ole kivaa, Samu saa sanottua.

Maailma musteni

Vammaisille ja muille erityistä tukiopetusta vaativille tarkoitetun Aitoon koulutuskeskuksen perinteenä on ollut järjestää kurssin päätyttyä luokkaretki jonnekin kotikulmia kauemmaksi.

Kolmannen ja samalla viimeisen vuosikurssinsa oppilaat, Samu muiden mukana, olivat odottaneet innolla omaa retkeään jo opiskelun alusta asti. Oppilaat olivat itse keränneet rahaa matkaa varten, ja viime viikkoina matkakuume vain lisääntyi.

Samun maailma synkkeni kuitenkin viikko ennen matkaa.

- Sinä Samu et sitten pääse luokkaretkelle, koska sinulla on tuo epilepsia.

Opettajan sanat romahduttivat lapsen tasolle jääneen nuorukaisen maailman. Vuoroon tuli itkua, vuoroon suuttumusta.

- Se oli mulle aikamoinen potti, Samu kuvailee.

"Turha valittaa"

Samun äiti Jaana Mäkipää sekä nuorukaisen henkilökohtaisena avustajana kolmatta vuotta ollut Mirja Saksala ovat järkyttyneitä päätöksestä.

- Toimitin heille Samua hoitaneen lääkärin lausunnon, jonka mukaan mitään lääketieteellistä estettä ei ole Samun osallistumiselle, äiti sanoo.

Mirja Saksala puolestaan huomauttaa, että kehitysvammaisten koulussa on aina ollut epileptikkoja.

- Luokkaretki on aina ollut ammatillisesti suunniteltu kaikkien oppilaiden osallistumiseksi.

Saksala epäilee, että kiellon takana on Samun oma luokanopettaja. Opettaja vastaa kaikista oppilaaseen liittyvistä asioista, joten hänen sanansa ratkaisee myös retkelle osallistumisen.

- Ja turha siitä lienee valittaa, sillä opettajan puoliso on koulun rehtori, Saksala hymähtää.

Ei kelvannut

- Kolme vuotta Samulle oli hehkutettu, että sitten viimeisellä luokalla mennään luokkaretkelle. Hän on jaksanut vaikeilta vammoiltaan ja kohtauksiltaan käydä koulua tätä retkeä odottaen, Saksala sanoo.

Saksala kertoo hiljattain joutuneensa jäämään sairauslomalle oudon lihassairauden vuoksi. Hän sanoo kuitenkin tarjoutuneensa omalla kustannuksellaan retkelle mukaan Samun tueksi.

- Tarjoustani ei kuitenkaan hyväksytty.

Samun äiti Jaana Mäkipää on vaatinut koululta kirjallista selitystä sille, miksi hänen poikaansa ei otettu mukaan luokkaretkelle.

RISTO KUNNAS
risto.kunnas@iltalehti.fi

Lainaus: IL

Kommentti: Kiusaamisen piikkiin menee. Kestämätöntä ja noloa opettajilta.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 3903  La 21 Tou 2011, 15:54 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Joukossa on voimaa:

Palautevyöry yllätti - Suuret kiitokset!
Lainaus:
Tuntemattomat ihmiset eri puolilta Suomea ja myös ulkomailta ovat tarjonneet tuen lisäksi konkreettista apua monin eri tavoin.

Monet ovat halunneet järjestää Samulle korvaavan retken tai elämyksen, kun koulu ei vammaisen nuorukaisen epilepsiaan vedoten päästänytkään häntä muiden luokkakavereiden mukana retkelle Norjan rajalle Kilpisjärvelle.

- Puhelin on ihan tukossa. Sähköposti tulvii. Emme voineet aavistaa emmekä varautua siihen, että syntyisi tällainen kansanliike ja mediahässäkkä, sairaanhoitajana työskentelevä äiti sanoo.

Samun läheiset ovat äärimmäisen kiitollisia saadusta tuesta.

- Monet ovat soittaneet ja kertoneet omista kokemuksistaan. Samu ei suinkaan ole ainoa vammainen, joka on jätetty pois luokkaretkeltä. Moni on kokenut laiminlyöntiä ja syrjintää.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 4056  La 04 Kes 2011, 11:37 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Tutkimus: Koulukiusaaja nukkuu yönsä huonosti

3.6.2011 20:49

Jani Kaaro

Kukaan ei ole hyvällä tuulella huonosti nukutun yön jälkeen. Tuore tutkimus viittaa siihen, että unenpuute olisi taustalla myös koulukiusaamisessa ja koululaisten käytöshäiriöissä.

Michiganin yliopiston tutkimuksessa havaittiin yhteys koululaisten käytöshäiriöiden ja unenpuutteen välillä. Koulukiusaajat kärsivät kaksi kertaa todennäköisemmin kuorsaamisesta, mikä kertoo laajemmasta unenaikaisten hengityskatkosten riskistä. Hengityskatkokset puolestaan johtavat unenpuutteeseen.

"Tutkimus nostaa esiin sen mahdollisuuden, että unenpuute olisi yksi koulukiusaamista ja käytöshäiriöitä selittävä elementti", sanoo tutkimusta johtanut Louise O'Brien Michiganin yliopistosta.

Unenpuutteen tiedetään vaikuttavan aivoissa erityisesti otsalohkon etuosaan, josta käsin säädellään tunteita, päätöksentekoa ja sosiaalista käyttäytymistä.

Tutkijoiden mukaan unenpuute voi olla perua tutkimuksessa havaituista mahdollisista hengityskatkoksista, mutta myös muista tekijöistä, kuten tietokoneilla pelaamisesta liian myöhään tai kaoottisesta kotiympäristöstä.

Jos unenpuute on yksi koulukiusaamisen tekijä, se olisi helppo eliminoida kiinnittämällä enemmän huomiota koululaisten nukkumishygieniaan.

"Samalla tavalla kuin kouluissa korostetaan terveellistä ruokavaliota ja elämäntapaa, pitäisi puhua myös hyvien yöunien merkityksestä", sanoo O'Brien.

Tutkimus toteutettiin michiganilaisen Ypsilantin kaupungin julkisissa kouluissa.

Tutkimuksen julkaisi Sleep Medicine.

Lainaus: HS
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 4074  Su 05 Kes 2011, 12:14 (GMT+3)  Aihe: Asia sanotaan niin kuin se on Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Aikuisten välinpitämättömyys mahdollistaa kiusaamisen

5.6.2011 6:58

Jussi Konttinen
Helsingin Sanomat

Aikuisten täytyy puuttua kiusaamiseen, sanovat entiset koulukiusaajat ja heidän uhrinsa.

Helsingin Sanomat haastatteli parikymmentä vuotta sitten peruskoulua käyneen luokan oppilaita. Sekä kiusaajat että heidän kiusattunsa ovat sitä mieltä, että opettajien ja vanhempien olisi pitänyt olla paremmin kartalla heidän elämästään.

"Tunneilla huudeltiin, eivätkä opettajat höristäneet korviaan", muistelee entinen kiusaaja Alina.

"Sen huomion, jonka olisin kaivannut kotona, sain koulussa kiusaamalla", hän sanoo.

Alinan kiusaama Assi muistelee, että opettajat jopa yllyttivät kiusaamiseen.

"Opettajamme otti taululle ja ivasi niin, että aloin itkeä. Se ruokki voimakkaasti luokkatovereiden kiusaamista."

Kotona Assi ei kiusatuksi tulemisestaan kertonut.

"Vanhemmat eivät ihmetelleet, vaikka minulla ei ollut kavereita. Ovatko he jaksaneet paneutua asioihini? He pyörittivät yritystään yötä myöten."

Kiusaamisen vastaisen KiVa-koulu-hankkeen vetäjän, professori Christina Salmivallin mukaan nykyään on huomattavasti enemmän keinoja puuttua kiusaamiseen kuin 20 vuotta sitten. Jo yli 80 prosenttia peruskouluista on mukana KiVa-koulu-hankkeessa.

Hankkeessa jokaiseen kouluun perustetaan vähintään kolmesta opettajasta koostuva tiimi, jonka tehtävänä on puuttua kiusaamistapauksiin. Kiusaamisesta voi kertoa myös muu kuin kiusattu.

Pelkkä puuttuminen ei riitä, vaan tiimin on myös seurattava, paraneeko tilanne pysyvästi. Lisäksi luokan muita oppilaita täytyy haastaa tukemaan kiusaamisen vastaista ilmapiiriä.

"Jos luokassa on kiusaamista ylläpitävät normit, kiusatun tukemisesta tulee sosiaalinen riski. Tämä on se juttu, johon pitää pyrkiä vaikuttamaan", sanoo Salmivalli.


Alinan ja Assin nimet on muutettu.

Lue lisää sunnuntain Helsingin Sanomista.

Lainaus: HS
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 4187  Ke 22 Kes 2011, 23:33 (GMT+3)  Aihe: Erilaisuutta siedetään heikosti Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Opettaja-lehti: Kolmannes kiusaamistapauksista jää pimentoon

21.6.2011 13:00

STT

Opettajat uskovat, että joka kolmas kiusaamistapaus jää heiltä pimentoon. Opettaja-lehden kyselyyn vastanneiden mukaan kiusaaminen ilmenee erityisesti nimittelynä ja joukosta poissulkemisena.

Yli puolet vastanneista oli sitä mieltä, että kiusaamiseen puuttuminen onnistuu kohtuullisesti. Vain kuusi prosenttia opettajista uskoo, että koulukiusaamiseen pystytään puuttumaan hyvin.

Oppilaat sietävät kyselyyn vastanneiden mielestä heikosti erilaisuutta. Muun muassa ulkonäkö, toisten käytöstavat ja etninen tausta voivat johtaa kiusaamiseen.

Kaksi kolmesta opettajasta sanoo kertovansa aina vanhemmille tietoonsa tulleesta kiusaamisesta. Suurin osa vanhemmista tahtoo ratkaista kiusaamistapaukset, mutta opettajien mukaan neljännes vanhemmista ei halua uskoa lastaan kiusaajaksi.

Kysely toteutettiin helmikuussa internetissä, ja siihen vastasi 308 opettajaa.

Lainaus: HS

Missä se suvaitsevaisuuskasvatus sitten viipyy? Miksei koulussa opeteta tärkeitä asioita. Kirjoittanut tässä ketjussa jo aiemmin:
Lainaus:
Kommentti: Kouluissa pitäisi olla suvaitsevaisuuskasvatusta ja luovuuskoulutusta, että erilaisuutta opittaisiin arvostamaan. On hirvittävää ahdasmielisyyttä, että kaikkien ihmisten pitäisi olla samannäköisiä ja -kokoisia.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 4860  Ma 22 Elo 2011, 12:21 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Kertooko vatsakipu koulupelosta? Kymmenen kysymystä koulupelosta

Lainaus:
Koulupelkoon liittyviin kysymyksiin vastaa professori (emerita), psykologi ja psykoterapeutti Sinikka Ojanen.

Asiantuntija tipahtanut kelkan kyydistä näköjään jo ajat sitten, kun koulukiusaamisesta pelon syynä ei puhuta yhtään. Koulukiusattu pelkää koulua, ja kiusaaminen kouluissa on todella yleistä.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 4912  Ti 23 Elo 2011, 16:30 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Elämän kipupisteet: lapsen itsemurha, Camillan valinta

Lainaus:
"Camilla oli niin herkkä, ettei hänellä ollut henkistä suojamuuria. Hän ei osannut rakentaa sellaista", isä pohtii.

Mutta muurin tytär osasi rakentaa. Sellaisen, jonka takaa paha olo ei näkynyt. Päiväkirjassa Camilla tuskailee, miksi ystävätkään eivät näe häntä, eivät usko, että hänellä on vaikeaa. Itse hän kaipasi takaisin huolettomaan lapsuuteen, viisivuotiaan elämään. Päiväkirjoista vanhemmat ovat lukeneet, että paha tuli tyttären elämään jo alakoulussa. Se paha oli kiusaaminen.Yksi poika sen aloitti. Camillan äiti, Amy Spiik, puuttui siihen.

"Amy puhutti opettajaa, poikia sekä heidän vanhempiaan. Me luulimme, että se saatiin loppumaan", Kalle kertoo. Camilla kirjoittaa, ettei niin käynyt: häntä kiusattiin koko kouluajan. Vasta päiväkirjasta vanhemmat ovat lukeneet, että tyttö itki usein huoneessaan ja pyyhki kyyneleet kun tuli muiden pariin.

"Edes paras kaveri ei nähnyt sitä. Hän luuli, että Camillalla meni hirveän hyvin."

Kukaan ei tiennyt, ettei kiusaamista saatu loppumaan, kiusattiin koko kouluajan. Järkyttävä tarina.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 4929  Su 28 Elo 2011, 0:09 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Näin kouluissa kiusataan

Lainaus:
Opettajat kertovat kymmenen kauhutarinaa, miten rajusti koululaiset kiusaavat toisiaan.

Eristettiin vuosiksi

Viidesluokkalainen poika joutui kokonaan eristetyksi luokassa. Kukaan ei puhunut hänelle. Muut kohtelivat poikaa aivan kuin hän olisi ollut ilmaa. Poika oli eristetty jo päiväkotiryhmässä, ja kun sama luokka pysyi kasassa koko alakoulunkin, myös totuttu tapa toimia pysyi.

Eristetty poika oli ihan tavallinen pikkupoika, joka menestyi koulussa hyvin. Hänellä oli vähän erilainen hiustyyli kuin muilla, mistä häntä kiusattiin.

Sitä oli hyvin vaikea katsoa. Se luokka tuntui muutenkin kieroutuneelta. Yritimme koulun kuraattorin kanssa kaikin keinoin lopettaa kiusaamista, mutta mitkään tukitoimet eivät auttaneet. Koin hirveää riittämättömyyttä, kun en pystynyt auttamaan.

Jos ei itse pysty auttamaan, asia täytyy delegoida eteenpäin, kunnes kiusaaminen loppuu! Opettajien ei pidä hyväksyä kiusaamista.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 4945  Ma 29 Elo 2011, 21:28 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Näin kouluissa kiusataan

Lainaus:
Opettajat kertovat kymmenen kauhutarinaa, miten rajusti koululaiset kiusaavat toisiaan.

Eristettiin vuosiksi

Viidesluokkalainen poika joutui kokonaan eristetyksi luokassa. Kukaan ei puhunut hänelle. Muut kohtelivat poikaa aivan kuin hän olisi ollut ilmaa. Poika oli eristetty jo päiväkotiryhmässä, ja kun sama luokka pysyi kasassa koko alakoulunkin, myös totuttu tapa toimia pysyi.

Eristetty poika oli ihan tavallinen pikkupoika, joka menestyi koulussa hyvin. Hänellä oli vähän erilainen hiustyyli kuin muilla, mistä häntä kiusattiin.

Sitä oli hyvin vaikea katsoa. Se luokka tuntui muutenkin kieroutuneelta. Yritimme koulun kuraattorin kanssa kaikin keinoin lopettaa kiusaamista, mutta mitkään tukitoimet eivät auttaneet. Koin hirveää riittämättömyyttä, kun en pystynyt auttamaan.

Jos ei itse pysty auttamaan, asia täytyy delegoida eteenpäin, kunnes kiusaaminen loppuu! Opettajien ei pidä hyväksyä kiusaamista.

Juttu näkyy jo kokonaisuudessaan netissä, ja myös opettajat kiusaavat toisiaan:

Lainaus:
Opettajat kiusaavat toisiaan

Jaksan aina ihmetellä sitä, kuinka toiset opettajista ovat suorastaan ilkeitä muita kohtaan. Vaikka kuinka yrittäisi itse olla mukava ja kohtelias, eivät välttämättä kaikki opettajat edes tervehdi uutta naamaa. Joskus on vaikea erottaa, onko edelleen yläkoulun tunnilla vai opettajanhuoneessa.

Ks. Iltalehti
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 4952  Ma 29 Elo 2011, 21:58 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Kiusaaminen: Ikuinen ongelma?

Lainaus:
Julkisuuteen nousee vähän väliä kauhistuttavia kiusaamistarinoita kouluista. Miksi koulukiusaamisesta ei päästä eroon?

- Ongelmana ovat tiedon ja hyvien menetelmien puute sekä resurssipula, nuorisotutkija Tomi Kiilakoski arvioi.

- Olemassa olevien ohjelmien kehittämisen pitäisi olla jonkun vastuulla. Opettajia on niin pieni määrä oppilaisiin nähden, etteivät he pysty tekemään niin paljon kuin pitäisi.

Toinen tutkija korostaa, ettei ongelmiin ole olemassa patenttiratkaisuja.

- Tärkeintä on, että kiusaaminen otetaan vakavasti. Kiusaajan vanhemmat usein vähättelevät ongelmaa, koska eivät voi uskoa sitä omasta lapsestaan. Tavallisetkin oppilaat voivat olla kiusaajia, tutkija Teemu Kauppi kertoo.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 5036  Ti 13 Syy 2011, 13:05 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Missä sanat loppuvat, siellä nyrkit puhuvat

5.5.2011

Väkivaltaa vähätellään kouluissa, vaikka fyysinen kiusaaminen on monen lapsen ja nuoren kohdalla arkipäivää. – Jostakin syystä olemme tottuneet väkivallan olemassaoloon ja hiljaisesti hyväksymme sen osaksi kulttuuriamme, sanoo tutkija Tomi Kiilakoski Nuorisotutkimusseurasta.

Suomalainen väkivaltakulttuuri poikkeaa muista länsimaista erikoisella tavalla. Meillä ominaispiirteenä on se, että tekijä on usein uhrille tuttu henkilö, ja että väkivaltaa kohdataan paikoissa, joissa kaiken järjen mukaan pitäisi olla turvallista.

Väkivalta on joillekin eräänlainen kommunikoinnin tapa, jonka tarkoitus on lopettaa hankala tilanne ja ottaa tila haltuun, vaikka sitten hakkaamalla toiset hiljaisiksi.

– Puhumattomuuden kulttuuri aiheuttaa väkivaltaan turvautumista. Kyky sietää konflikteja on meillä sekin vähäinen eikä ristiriitatilanteisiin jouduttaessa löydetä keinoja ratkaista ongelmia rauhanomaisesti. Tässä on vielä paljon opittavaa, sanoo tutkija Tomi Kiilakoski Nuorisotutkimusseurasta

Kiilakosken mukaan on vähättelyä kutsua fyysiseksi äityvää väkivaltaa koulussa kiusaamiseksi. Asiasta pitää puhua oikealla nimellä: kyse on kouluväkivallasta. Eihän missään muuallakaan yhteiskunnassa tapahtuvaa pahoinpitelyä kutsuta kiusaamiseksi.

Luotettavat tilastot kouluväkivallasta puuttuvat, edes puukotuksen kaltaisia tekoja ei ole tilastoitu.

– Väkivalta voi koulussa laajentua ja tulla hyvin vakavaksi. Jos koulukiusaamisen kierrettä ei saada katkaistua, voi kiusaaminen yltyä pahoinpitelyiksi, pakottamiseksi ja toistuvaksi ahdisteluksi. Maassamme on tapahtunut lukuisia koulupuukotuksia ja kolme kouluampumista, Kiilakoski sanoo viitaten Raumalla 1989, Tuusulassa 2007, Kauhajoella 2008 sattuneisiin järkyttäviin ampumistapauksiin.

Mannerheimin Lastensuojeluliiton tutkimuksen mukaan 40 prosenttia pojista on kokenut yläkoulussa fyysistä kiusaamista.

– Luku on järkyttävä ja osoittaa, että koulu on väkivallan näyttämö.

Väkivaltaa esiintyy usein silloin, kun aikuisen silmät välttävät. Nuoret osaavat kätkeä väkivaltaisen käyttäytymisen.

Kouluilla tulisi olla keinoja käsitellä väkivaltaa ja oppilaiden pitäisi voida luottaa siihen, että aikuisille kerrottaessa väkivallan uhka lievenee, eikä oppilasta jätetä yksin ongelmineen.

– Näin ei aina ole. Monet ovat joutuneet huomaamaan, että asiasta opettajille kertominen on vain pahentanut tilannetta. Vähimmäisvaatimus on se, että kun väkivaltaa kohdataan, se otetaan vakavasti ja tilanne pyritään ratkaisemaan.

Kouluissa ei ole riittävästi kasvatuksellisia ohjelmia, joiden pohjalta voitaisiin välttää väkivaltaista käyttäytymistä ja oppia rauhanomaisia tapoja käsitellä konflikteja.

– Ilmiö liittyy kysymyksiin: kuka olen ja millaisena näen ihmisyyden ja ihmisten välisen toiminnan. Väkivallan torjunnassa on osaltaan kyse myös sukupolvisuhteista. Luottamuksen rakentamiseen koululaisten ja koulun aikuisten välille ei ole poppakonsteja. Se vaatii aikaa ja ymmärtämystä.

Lainaus: Sana-lehti

Kommentti: Artikkelin perusteella täydensin ketjun otsikkoa, joka on nyt Kouluväkivalta ja koulukiusaaminen.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 5046  Ti 13 Syy 2011, 14:19 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Tyttö pahoinpideltiin rajusti koulun pihalla

Lainaus:
Kaksi 15-vuotiasta tyttöä pahoinpiteli rajusti samanikäistä tyttöä Meilahden yläasteen pihalla viime tammikuussa. Asiasta kertoi ensimmäisenä Iltalehti.

Pahoinpitelyn taustalla oli kosto: tekijöiden mielestä uhri oli haukkunut heidän kavereitaan ja rikkonut yhden tytön puhelimen.

Tultuaan koulun pihalle parivaljakko värväsi ensin itselleen houkutuslinnun, 14-vuotiaan tytön, joka tunsi uhrin entuudestaan. Tyttö kävi hakemassa kohteen ulos luokasta.

Pihalla toinen 15-vuotiaista tivasi uhrilta, oliko tämä puhunut pahaa. Vartin kuulustelun jälkeen tekijä löi tyttöä nyrkillä kahdesti kasvoihin ja ilmoitti, että nyt tapellaan. Myös toinen 15-vuotias liittyi mukaan pahoinpitelemään uhria.

Uhria lyötiin, potkittiin, ja revittiin hiuksista. Toinen 15-vuotiaista koetti leikata hänen hiuksiaan linkkuveitsellä.

Raju väkivallanteko loppui, kun lähistöllä kulkenut mies meni tappeluun väliin.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 5448  Su 16 Lok 2011, 3:12 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lukijoiden tarinat:

Kiusaaminen johti itsemurhaan


Lainaus:
Poikani joutui jättämään ammattikoulun kesken kahden vuoden opiskelun jälkeen koulukiusaamisen takia. Tönimistä ringissä välitunneilla. Ei oteta pariksi ryhmätehtäviin. Kouluun tullessa tervehditään: vittuako sä täällä teet. Painu helvettiin! Tätä jatkui yli kaksi vuotta, eikä opettajat "huomaa" mitään.

Nykänen

Yli kymmenen vuotta sitten koulutytöt pahoinpitelivät erästä tyttöä toistuvasti ja pitkän aikaa (kiusattu vuosia), mm. hiuksista revittiin niin, että päänahasta tuli verta, potkittiin jo maassa makaavaa ojaan asti ym. järjetöntä väkivaltaa koulumatkoilla. Tyttö päätyi tämän seurauksena itsemurhaan yläasteella ollessaan. Perheelle hyvin raskas kokemus, äiti joutui ennenaikaiselle eläkkeelle tämän vuoksi parhaassa iässä.

Eikö kukaan välittänyt

Eräs ystäväni pahoinpideltiin ilman mitään syytä, kun hän oli juuri aloittanut yläasteen. Kaksi samanikäistä häirikkötyttöä olivat ottaneet hänet kiinni kaupan edestä ja vieneet nurkan taakse, uhkailleet, hakanneet, polttaneet tupakoilla reikiä vaatteisiin ja tumpanneet ne kaverini kasvoihin. Olin silloin itse 9. luokalla ja muistan aina, kun kaverini tuli seuraavana päivänä kouluun itku kurkussa ja ruhjeilla, niin kyllä itselläni kiehahti! Kun sain tietää keitä ne tytöt olivat olleet, otin heidät pihalta kiinni ja vein rehtorin kansliaan, mihin sitten tuli poliisit ja vanhemmat. Kovin tytöt siinä jatkoivat uhittelua, mutta joutuivat korvaamaan kaverini omaisuuden ja henkiset kärsimykset. Pari viikkoa kaverini pelkäsi olla koulussa, mutta ne tytöt taisivat uskoa kerrasta, että pahoista teoista saa vain itselleen harmeja.

Koulukiusaajien vihaaja

Yläkoulussa vähän isompi joukko naapuriluokkalaisia haukkui ja lähes tulkoon pahoinpiteli minua ja kaveriani. Motiivina oli erilainen musiikkimaku.

Ex-kiusattu Hevimies

Viikko sitten kävin tekemässä rikosilmoituksen pojista, jotka kiusasivat 9-vuotiasta lastani. Toinen pojista heitti lastani poskeen jollain kovalla ja toinen pojista videokuvasi itkevää lastani. Aiemmin toinen pojista oli vienyt lapseni koulureppua ja polkupyörää. Minun mielestäni jokainen pahoinpitely kuuluu viranomaisille, turha niiden kiusaajien päätä on asioissa silitellä.

Sarppa

Ei tarvitse lähteä kuin koulun pihalle, niin alkaa löytyä käsittämättömän julmia väkivallantekoja. Itseäni on 13-vuotiaana (olen nainen) noin neljän pojan voimin retuutettu lumihangessa, tukittu ja hinkattu lunta naamaan, työnnetty vaatteiden sisään. Lopuksi tilanne laukesi, kun yksi pojista haki kepin, jolla aikoi ruveta hakkaamaan. Tällöin joku muista neljästä pojasta koki jonkinlaisen omantunnon pistoksen jossain alkeellisessa aivotoiminnassaan ja pisti pelin poikki. Vaikka en saanutkaan ruhjeita vakavampia vammoja, niin henkiset vammat olivat valtavat. Olen kirjoittanut koulukiusaamisen jälkipyykin puinnista myös blogiini, jossa on kuvailtu kuinka kamalan mielenterveydellisen helvetin koin koulukiusaamisen seurauksena. Jos haluat tutustua aiheeseen enemmän, kirjoitus löytyy osoitteesta http://mustakeiju.blogspot.com/2011/10/painava-sana-koulukiusaamisesta.html

Jenni

Hävytöntä, että kiusaamisen annetaan jatkua vaan!
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 5452  Su 16 Lok 2011, 16:06 (GMT+3)  Aihe: Mustan Keijun Muistelmat Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Olen kirjoittanut koulukiusaamisen jälkipyykin puinnista myös blogiini, jossa on kuvailtu kuinka kamalan mielenterveydellisen helvetin koin koulukiusaamisen seurauksena. Jos haluat tutustua aiheeseen enemmän, kirjoitus löytyy osoitteesta http://mustakeiju.blogspot.com/2011/10/painava-sana-koulukiusaamisesta.html

Jenni

Painava sana koulukiusaamisesta

Lainaus:
Itseäni kiusattiin 6lk-9lk, eli melkein neljä vuotta. Aika kuulostaa hyvin lyhyeltä, mitä pahaa voi tapahtua vaivaisessa neljässä vuodessa? Voiko ihmiselle aiheuttaa mittavia vahinkoja muutaman vuoden kiusaamisella? Lasketaanpa. 12-vuotiaana siis alettiin. 12-vuotiaana mietin jo vakavasti itsemurhaa, 13-vuotiaana aloitin viiltelyn, 15-vuotiaana jouduin nuorisopsykiatriselle osastolle itsemurhayrityksen vuoksi. Diagnoosina vakava masennus ja sekamuotoinen ahdistuneisuushäiriö. 16-vuotiaana rakastuin narsistiin, ja tämä alistaminen ja minun hakkaamiseni oli taustani johtuen mielestäni ihan NORMAALIA! Olinhan jo vuosia kokenut muiden ihmisten osalta saman. 19-vuotiaana erosin miehestäni tämän meinattua hakata minut ja 1-vuotiaan lapsemme rautaputkella kuoliaaksi. Pari vuotta toivuin traumoistani. 23-vuotiaana sairastuin maniaan, sen jälkeen syvään masennukseen, ja kaupan päälle sain paniikkihäiriön. Omasin vakavia ongelmia myös päihteiden käytön kanssa. 25-vuotiaana tapasin nykyisen mieheni, ja alkoi hidas toipuminen. Paniikkikohtaukset loppuivat noin 26-vuotiaana. Maanantaina täytän 28-vuotta. Olen edelleen epävakaa ja masennun helposti, mutta nykyään masennustilani ovat paljon lievempiä ja kestävät lyhyemmän aikaa kuin ennen. Lasketaanpa siis. Neljän vuoden kiusaamisesta minulle aiheutui 15-vuotta kestänyt helvetti oman mielenterveyden kanssa. 15-vuotta!!! Se on enemmän kuin PUOLET elämästäni! Ja onko kaikki jäljet korjattu, sitä voin vaan arvailla. Minulla varmasti on jokin ALTTIUS olemassa näihin ongelmiin, mutta olisiko tältä helvetilliseltä kierteeltä vältytty, jos kiusaaminen ei olisi aktivoinut minussa tätä alttiutta jo 12-vuotiaana?

Mikä tuntuu erittäin pahalta, on se, että tälläkin hetkellä kun kirjoitan tätä, joutuvat sadat ellei tuhannet lapset henkisen ja fyysisen väkivallan kohteeksi koulussaan. Tämän kaiken annetaan tapahtua hiljaisuudessa, ja yhteiskunnan varoilla korjataan vauriot myöhemmin. Kaikki eivät selviä. Jotkut väsyvät. Ja ne jotka selviävät kantavat arpia mukanaan koko loppuelämänsä.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 5453  Su 16 Lok 2011, 16:19 (GMT+3)  Aihe: Lainaus Iltalehdestä Vastaa lainaamalla viestiä

Kiusaaja sai jäädä kouluun


UHRI Perjantaisen pahoinpitelyn jäljiltä Emman käsi on pahasti turvoksissa ja voimaton. (MARKKU RUOTTINEN)

Lainaus:
Alakoulua käyvän 11-vuotiaan Emman koulunkäynti on käytännössä mahdotonta toistuvien pahoinpitelyjen vuoksi. 12-vuotias luokkakaveri on ainakin viidesti käynyt tyttöön käsiksi.

Viimeisin pahoinpitely tapahtui perjantaina. Emma seisoi kouluruokalassa jonossa, kun poika kysyi häneltä, että potkaisenko päähän. Emma nosti käden suojaksi. Potku osui käsivarteen.

- Vien Emman lääkäriin, koska käsi on turvonnut ja voimaton, tytön äiti kertoo.

Aiemmin syksyllä Emman kaulassa oli kuristusjäljet. Äiti harmittelee, ettei jo tuolloin vienyt tyttöä lääkäriin.

- Kuulantyöntöjonossa Emma ei päästänyt poikaa etuilemaan, joten tämä tarttui Emman kurkkuun kiinni. Opettaja joutui irrottamaan pojan, äiti kertaa.

- Puhuin asiasta opettajan kanssa. Hän antoi ymmärtää, että tilanne saadaan hallintaan, äiti jatkaa.

Näin ei käynyt, joten äiti tuskastui tilanteeseen ja teki tyttäreensä kohdistuneista viidestä pahoinpitelystä rikosilmoituksen paikalliselle poliisille.

Emman pahoinpitelyt alkoivat heti lukuvuoden alussa elokuussa.

Hävytöntä. Otsikon linkistä alkuperäiseen uutiseen.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 5497  Ke 19 Lok 2011, 12:14 (GMT+3)  Aihe: Tyttöjen huorittelu koulujen arkipäivää Vastaa lainaamalla viestiä

Tällaisessa maailmassa tyttäresi kasvaa

Lainaus:
"Nämä horot ovat yhteiskunnan alinta saastaa."

Kommentti on suomalaisen aikuisen miehen kommentti 14-vuotiaasta tytöstä. Aamulehti oli poiminut sen juttuunsa, joka käsitteli nuorten kokemaa seksuaalista häirintää ja hyväksikäyttöä. Surkeinta ei ole itse kommentti, vaan sen edustaman arvomaailman laajuus.

Siitä on miltei kymmenen vuotta, kun olin itse samanikäinen, mutta tutunkuuloinen kommentti tempasi heti tuon ikäkauden tunnelmiin. En edelleenkään ole täysin immuuni sovinismille, mutta muistin hetkessä, miten musertavalta se tuntui teinitytöstä. Kerron, miltä maailma näytti ja tuntui 14-vuotiaasta tytöstä. Muistan sen kyllä.

Siirtyminen sukupuolittuneeseen maailmaan vapaasti omana itsenään kasvaneen lapsen maailmasta oli kuin yhteisö olisi kiljunut: tästä lähtien arvosi määrittyy vain ja ainoastaan sen mukaan, kuinka paljon miessukupuoli kollektiivisesti sinuun himojansa kohdistaa ja missä määrin kykenet heidän tarpeisiinsa vastaamaan. Siltikin – ja ristiriitaisesti myös siksi – olet aina miestä huonompi. Pelkkä väline ja epäihminen.

Se oli kuin nuijalla päähän. Kenellä tahansa juntilla, jolla oli munat, tuntui yhtäkkiä olevan valta määritellä ihmisarvoni – ja useimmiten tämä joku määritteli sen jonnekin tiskirätin ja kissanpaskan jälkeen. Jos itsetunto ei ole rautaa – mitä se ei ihan hirveän monella teini-ikäisellä ole – on moisesta tekemistä selvitä täyspäiseksi aikuiseksi. (Tähän joku vääräleuka sanoisi, että niinpä näköjään.) Parhaimmillaan tässä ovat tietysti vanhemmat tai joku muu avuksi. Pahimmillaan he ovat vahingoksi. Isiensä huorina hakkaamia tyttöjä on Suomi täynnä.

Olin kuullut olevani huora, jo ennen kuin olin edes pussannut ketään. 14-vuotiaana olin kuullut olevani huora varmasti satoja kertoja. Kehittyvään vartaloon liittyvistä kommenteista oli tullut arkipäivää. Samana päivänä sai kuulla olevansa läski ja lauta, perseensä liian suuri ja liian pieni, sama juttu tissien kanssa. Käsiksi käymisestä puhumattakaan. Että sellainen työpaikka on teinille yläaste.

Lähellä sijaitsevalla lomakeskuksella oli ehkä osuutensa siihen, että minultakin yritettiin ostaa seksiä. Parikin kertaa vanhat, varakkaat ja mahakkaat pysähtelivät autoineen ja kuskeineen kyselemään hintaa ulkoilevalta kakaralta. Odotin, että avasivat ikkunan ja räkäisin naamalle.

Ja nämä olivat vasta fyysisyyteen liittyviä ongelmia. Yhtäkkiä myös ajatuksistani, mielenkiinnon kohteistani, työnteostani ja tunteistani oli tullut naurettavia, koska ulkoisista tunnusmerkeistä päätellen olin tulossa joksikin, mitä sanotaan naiseksi. Siinä ei ole ihan hirveän helppo kasvaa arvostamaan tätä jotain, mitä sanotaan naiseksi.

Tiedän. Ei tämä ole vielä mitään. Länsimaisella naisella on asiat hyvin. On äänioikeutta ja ehkäisyä. Huntua ei pakoteta päälle, jos kohta pois pakotetaankin. Historiallisesti ja globaalisti ajatellen olen kaikesta huolimatta maailman onnekkaimpia ihmisiä.

Mutta jotta tunnistaisimme naisten alistamisen ylipäänsä ja kykenisimme tekemään sille yhtään mitään yhtään missään, meidän on tunnistettava se myös lähellämme. Ei Suomi ole mikään misogyniavapaa vyöhyke. Raippatuomioiden jakelu ja huorittelu ovat saman janan eri päissä, saman ilmiön astevaihtelua.

Siksikin on naurettavan läpinäkyvää, että feminismin vihaajat ovat miltei poikkeuksetta samoja, jotka ovat tekopyhästi huolissaan naisten huonosta asemassa ääri-islamistisissa valtioissa. Oksettavaa keppihevostelua. Rikkaa on aina hauskempi kaivaa veljen silmästä kuin malkaa omasta – varsinkin, jos siitä saa hyvän lyömäaseen.

Rasismi ja sovinismi ovat erottamattomat kaksoset. Molemmat pohjautuvat ajatukseen, että toiset ihmiset ovat vähemmän arvokkaita kuin toiset. En pidä mustavalkoisesta ajattelusta, mutta yhdestä asiasta olen yhä varmempi: maailmassa on kahdenlaisia ihmisiä. Niitä, jotka tunnustavat kaikki ihmiset samanarvoisiksi ja niitä, jotka eivät.

Olen äärettömän iloinen ja onnellinen siitä, että myös niin monet miehet, joiden kanssa olen ollut tekemisissä ikään, yhteiskuntaluokkaan ja seksuaaliseen suuntautumiseen katsomatta, ovat olleet feministejä. Toiset eivät välttämättä ole sanoneet sitä ääneen, mutta osoittaneet sen suhtautumisellaan. Nuo rohkeat, sivistyneet, älykkäät ja sydämelliset miehet ovat osaltaan pitäneet huolta siitä, että kaikesta huolimatta rakastan miehiä, enkä ole menettänyt toivoani ihmiskunnan suhteen muutenkaan.

Joskin olen sitä mieltä, että feministiksi tunnustautuminen on lähinnä tosiasioiden tunnustamista. Emmehän irvaile sitäkään, jos valkoiset taistelevat rasismia vastaan ja vapaat ihmiset orjuutta. Yhtäläinen kummajainen on feministiksi tunnustautuva mies.

Painavaa asiaa tämän päivän Suomesta ja naisten alistamisesta.

Lisää blogista:

Pantterin puremia
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 5523  To 20 Lok 2011, 21:36 (GMT+3)  Aihe: Kouluhelvetistä itsemurhaan Vastaa lainaamalla viestiä

Elisan päiväkirja

Lainaus:
Elisa kuoli helmikuussa 2011 omasta tahdostaan. Päälisin puolin elämän piti olla kunnossa, mutta jälkeen jääneiden päiväkirjamerkintöjen ja ystävän kertoman mukaan koulukiusaus oli jokapäiväistä ja julmaa.

Elisan päiväkirja on osa Jonakin päivänä kaduttaa - projektia, joka on fiktiivinen tarina tosielämän ihmisistä.

Minun lapseni on kuollut

Lainaus:
Jos Elisan tarinan kertominen saa edes yhden aikuisen heräämään, tarraamaan nuortaan käsivarresta ja kysymään: "Hei, miten sulla tänään menee?" Sit tää on kannattanut. Maailma oli tänään edes pikkuisen parempi paikka. Ja hei, kysykää, kysykää uudelleen, kysykää aina raivostettavuuteen asti. Ehkä tänään on se päivä, kun lapsen suusta tulee ulos ne sanat, joita hän ei aikonut sanoa.

Elisa-rakas. Olisinpa osannut kysyä. Olistpa osannut sanoa.

Elikkäs. Elisa oli mun elämäni silmäterä. Elisa olisi nyt kesällä päässyt ripille. Mut meillä ei ollut rippijuhlia. Meillä oli hautajaiset.

Elisa oli kiltti ja aurinkoinen tyttö. Semmoinen, joka hymyili aina. Ainakin kotona. Nyt myöhemmin olen kuullut, että koulussa Elisa ei hymyillyt. Elisa pärjäsi hyvin koulussa ja on jotenkin tosi vaikea käsittää, että sillä oli jotain vaikeuksia. Eihän sillä oikeastaan ollut kuin se yksi ystävä, jonka kanssa ne oli ihan paitajapeppu, mutta eikös se tytöillä usein mene niin? En mä osannut siitä ajatella sen kummempaa. Eikä osannut Elisan äitikään.

Elisa rakasti eläimiä ja lukemista. Ja se viihtyikin tosi pitkälle omissa oloissaan kirjojen kanssa. Ja netissä. Miksi ihmeessä mä en edes sen nettielämää osannut seurata sen paremmin?

Elisa kuoli helmikuussa. Kesken kireiden pakkaspäivien. Yhtenä päivänä mä tulin kotiin ja Elisa makasi sängyssä kääriytyneenä peittoon. Mä ajattelin, että se on kipeä, vaikka jotenkin musta tuntuu, että mä tiesin. Elisa oli ottanut ison kasan lääkkeitä. Osa niistä oli sen omia, osa mun ja osa sellaisia mistä me ei koskaan saatu tietää mistä se oli ne saanut. Kuka ne sille antoi? Ja miksi? En mä oikeestaan halua syytellä. Haluisin vaan tietää. Ihan yhtä hyvin mä voin syyttää itteeni ja syytänkin. Miksi mä en sitä ja miksi mä en tätä ja miksi Elisa ei puhunut meille?

Niin. Miksi Elisa ei puhunut? Pari viikkoa Elisan kuoleman jälkeen vaimo seisoi makuuhuoneen ovensuussa ja itki ihan hysteerisesti. Tietty niinä viikkoina ja nytkin vielä meillä itketään paljon, mut se oli jotain muuta. Vaimolla oli käsissä Elisan päiväkirja ja sitä se oli lukenut. Päiväkirja oli täynnä tuskaa, surua, ahdistusta ja hirveyttä mitä Elisan koulupäivät oli täynnä. Mä luulen, et kukaan niistä kakaroista ei nähnyt mitä Elisan elämä oli. Kukaan ei tajunnut miten kovin ne sitä piinas. Ei kukaan varmastikan halunnut, et Elisa tappaa itsensä, mutta se teki sen silti.

Ton jälkeen mä tutustuin Elisan nettielämään. Profiilit irc-galleriassa ja facessa olivat kipeitä paloja siitä miten nettimaailma mahdollistaa kiusaamisen ihan toisella tapaa. Myös Elisan puhelin oli täynnä paskaa.

Todellisuus on tarua ihmeellisempää ja paljon kauheampaa. Lapsia ja nuoria päätyy itsemurhaan kouluhelvetin takia, kouluväkivallan ja koulukiusaamisen uhreina.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 5525  To 20 Lok 2011, 21:46 (GMT+3)  Aihe: Re: Kouluhelvetistä itsemurhaan Vastaa lainaamalla viestiä

Elisan päiväkirja

Lainaus:
Elisa kuoli helmikuussa 2011 omasta tahdostaan. Päälisin puolin elämän piti olla kunnossa, mutta jälkeen jääneiden päiväkirjamerkintöjen ja ystävän kertoman mukaan koulukiusaus oli jokapäiväistä ja julmaa.

Elisan päiväkirja on osa Jonakin päivänä kaduttaa - projektia, joka on fiktiivinen tarina tosielämän ihmisistä.

Elisan päiväkirja 10

Lainaus:
Voi vittu! Liikkatunnin aikana mun reppu oli kadonnut pukkarista. Mä etin ja etin sitä, mut en löytänyt. Käytävässä pari tyttöö katteli mua naureskellen. Sillon mä tiesin, et ne ties missä mun reppu on.

- Ei oo ainakaan kuivaa lukemista, yks sano ja nauro ja mä tajusin. Mä juoksin suihkuun ja siellähän se oli. Kirjat levitettynä pitkin ja poikin lattiaa ja suihku päällä. Kaikki kirjat oli ihan märkiä, samoin mun kännykkä ja maskotti, jonka Marika teki mulle. Mulla meni pieni ikuisuus, kun kotona talouspaperin ja hiustenkuivaajan kanssa kuivatin niitä kirjoja. Kännykkä ei siitä enää toennut. Mä otin käyttöön mun vanhan puhelimen, eikä isä ja äiti huomanneet mitään. Tossa ei kyllä ole nettiä eikä mitään ja se ottaa päähän.

Nyt pitää vaan olla kuin ei oliskaan. Ettei kukaan nää missä kunnossa mun kirjat on. Vähän kyl hirvittää mitä maikka sanoo sitten, kun ne pitäis palauttaa. No ehkä mä en ole palauttamassa niitä.

Kuvottavaa kiusaamista, ihan sydäntä kylmää.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 5533  To 20 Lok 2011, 23:30 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lapsia päätyy itsemurhaan koulukiusaamisen takia, totuus helvetillisestä kiusaamisesta:

Raskas tabu: itsemurhat

Tapauksia jo niin paljon, ettei yhteyttä pitäisi enää kiistää, vaan yrittää tehdä asioille jotain.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 5541  Pe 21 Lok 2011, 17:13 (GMT+3)  Aihe: Raakaa faktaa kiusaamisesta Vastaa lainaamalla viestiä

Koulukiusaajista todennäköisemmin parisuhteen terroristeja

Lainaus:
Amerikkalaisessa tutkimuksessa on todettu yhteys koulukiusaamisen ja parisuhdeväkivallan välillä.
Ne pojat, jotka ovat lapsena koulukiusaajia, ovat muita todennäköisemmin niitä, jotka myöhemmin elämässään kohtelevat kaltoin puolisoitaan.

Tutkimuksessa oli mukana lähes 1 500 18–35 –vuotiasta miestä Bostonista. Heiltä kysyttiin olivatko he fyysisesti tai seksuaalisesti pahoinpidelleet kumppaniaan viimeisen vuoden aikana. Niistä, jotka myönsivät pahoinpitelyn, jopa 38 prosenttia oli myös kiusannut kouluaikana ikätovereitaan. Miehistä, jotka eivät olleet pahoinpidelleet puolisoitaan, vain 12 prosenttia oli kiusannut muita kouluikäisenä.

Tutkimuksessa otettiin huomioon myös muut riskitekijät, joilla tiedetään olevan yhteys väkivaltaiseen käyttäytymiseen parisuhteessa. Tällaisia ovat esimerkiksi väkivallan uhriksi joutuminen lapsena tai vanhempien välisen väkivallan todistaminen. Yllättäen koulukiusaamisen harjoittamisella oli näitäkin suurempi yhteys myöhempään kotiväkivaltaan.

Käsi sydämelle, kiusaajat. Ensiksi teitä kiusattiin, saitte lapsena ehkä selkään ja teitä hakattiin, sitten aloitte kiusata muita, toisia lapsia koulussa. Perustitte perheen, aloitte kiusata ja kontrolloida kumppanianne. Eikä siinä vielä kaikki, eihän. Aloitte kiusata myös omia lapsianne ja teitte heistä uusia uhreja. Ja jos perheessä on lemmikki, kiusaatte sitäkin, koska voitte niin huonosti. Annatte mieluummin historian toistaa itseään kuin hakisitte apua. Mutta kenelle se on reilua, teillekö? Miten uhrinne selviävät vai selviävätkö ollenkaan?
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 5576  Ma 24 Lok 2011, 16:08 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Tunnettu yhdysvaltalaistutkija ylistää suomalaiskouluja

Lainaus:
Suomalaista julkisen palvelun koulujärjestelmää Ravitch kiittää siitä, että lapsilla on yhtäläiset mahdollisuudet hyvään koulutukseen asuinpaikasta ja taustasta riippumatta. Hän mainitsee myös Suomen alhaisen, neljän prosentin lapsiköyhyyden; Yhdysvalloissa köyhyysrajan alapuolella elää 22 prosenttia lapsista.

Suomalaiskoulut tuovat Ravitchille mieleen parhaat yksityiskoulut Yhdysvalloissa. "Niissä on paljon taideaineita, leikkimistä ja pelaamista", hän kirjoittaa. Ravitch kehuu myös koulutilojen arkkitehtuuria ja valoisuutta sekä pieniä luokkakokoja.

Missä näitä kouluja on? Kuulostaa liian hyvältä ollakseen totta.

Henkistä väkivaltaa, alistamista, kiusaamista, sitä on. Eikä erilaisuutta hyväksytä ja arvosteta.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 5721  Pe 11 Mar 2011, 17:48 (GMT+3)  Aihe: Tärykalvo vaarassa, korvasta ei saa vetää! Vastaa lainaamalla viestiäLainaus:
Koulurauhan säilyttäminen vaikeaa

NYKYPÄIVÄN lainsäädäntö tekee opettajista hampaattomia koulurauhan säilyttämisen suhteen. Nykyisin ei voi seisottaa häiriköivää oppilasta luokan nurkassa eikä esimerkiksi tukistaa. Nykypäivänä ei voi tehdä oikeastaan mitään. Eivät oppilaat jälki-istunnollakaan rauhoitu yhtään. Toista oli 1970-luvulla. Häiriköivää oppilasta niskavilloista hieman kiinni, ja eipä oppilas enää kuluvan lukuvuoden aikana häirinnyt opetusta kertaakaan. Kyseisestä toimenpiteestä ei jää mitään fyysisiä vammoja, mutta se tuntuu niin, että oppilas taatusti muistaa.

Loppujen lopuksi kaikki lähtee kuitenkin kasvatuksesta. Nykypäivän vanhemmat ovat yksinkertaisesti liian laiskoja opastamaan, neuvomaan ja viettämään aikaa lapsiensa kanssa. Ostetaan vain pleikkareita ja tietokoneita ja ajatellaan, että lapsihan kasvaa ihan itsestään niiden parissa.

Eipä ole omaa lasta ikinä tarvinnut kurittaa henkisesti eikä fyysisestikään, kun on vaan jaksanut antaa hänelle aikaa ja opastaa hänelle elämän perusasioita, kuten mikä on oikein ja mikä väärin. Lapseni on nykyisin 14-vuotias ja osaa käyttäytyä niin koulussa kuin muuallakin.


VAIKEAAHAN SE ON

- Iltalehden paperiversiossa 10.11.2011

Ks. Tärykalvo vaarassa

Ja paremmaksi vakuudeksi vielä omalla palvelimella, jos lähtee tuolta kävelemään: Tärykalvo vaarassa

Luin eilen Iltalehdestä tuon pöyristyttävän jutun, joka oli pakko skannata ja laittaa talteen. Siinä todennäköisesti joku opettaja haikuilee menneeseen ja toivoisi pääsevänsä kurittamaan toisten lapsia, oma on jo saatu ruotuun. Mutta kukapa tietää, vaikka lapsi ajattelisi eräänä päivänä näin omasta vanhemmastaan: Inhoan äitiäni

Juttu oli City-lehdessä 22/2011 ja vähemmän mairitteleva.

Vai oli 1970-luku muka niin ihana? Meikä muistaa nuo ajat vähän toisin. Kansakoulun ensimmäisellä tai toisella luokalla inhottava miesopettaja veti tukasta niin, että sattui. Arkana lapsena istuin pulpetissa hiljaa ja pelokkaana ja siihen tuli kiskomaan. En varmaan osannut jotain ja opettaja ajatteli "avittaa" vähän tukasta repimällä. - Ja keskikoulussa tukasta repimisen syynä oli kai se, kun konekirjoitustunnilla tuli vilaistua vähän näppäimiin. Raukkamainen miesopettaja ajatteli vissiin vähän "kannustaa" vapaaehtoisen aineen opiskelussa.

Koulu olisi ihan toivoton paikka, jos kaikki opettajat olisivat yhtä tyhmiä. Iltalehti on laittanut juttuun vielä mahdollisimman edesvastuuttoman kuvan. Korvasta ei saa vetää, tärykalvo voi haljeta!------
Linkitetty viestiin kuva palvelimelta.


Viimeinen muokkaaja, Admin pvm Su 14 Huh 2013, 0:13, muokattu 1 kertaa
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Näytä edelliset viestit:   
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Sanasinko Foorumin päävalikko -> Kritiikkiä Kaikki ajat ovat GMT + 3 tuntia
Siirry sivulle 1, 2  Seuraava
Sivu 1 Yht. 2

 
Siirry:  
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa

Muuta tekstin kokoa: - -

Takaisin ylös


Join the Blue Ribbon Online Free Speech Campaign


Powered by
phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Käännös Jorma Aaltonen, Päivittänyt, Lurttinen www.phpbbsuomi.com