Sanasinko
Wordbazooka
 
 OhjeOhje   HakuHaku   KäyttäjälistaKäyttäjälista   KäyttäjäryhmätKäyttäjäryhmät   RekisteröidyRekisteröidy 
 Omat asetuksetOmat asetukset   Kirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestitKirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestit   Kirjaudu sisäänKirjaudu sisään 
Muuta tekstin kokoa: Suurenna - Pienennä - Palauta oletuskoko
Uskonkirkko | Church of FaithUskonkirkko | Church of Faith

Näin vanhuksia tapetaan

 
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Sanasinko Foorumin päävalikko -> Lääketiede
Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe  
Kirjoittaja Viesti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10832

Linkki viestiinViesti 7663  Pe 07 Syy 2007, 12:57 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Sairaala lähetti yksin kotiin - vanhus kuoli
7.9.2007 1:13

Hannu Tammisen äiti menehtyi yöllä, kun hänet oli kotiutettu ilman saattajaa.

Hannu Tammisen kodissa Tampereella vallitsee suuri suru. Hänen äitinsä kuoli muutama päivä sitten.

Menetyksensä keskellä Tamminen on raivoissaan. Hän ihmettelee, miksi 83-vuotias huonovointinen Sylvi-äiti lähetettiin sairaalasta yksin kotiin.

- Sain maanantaina tietää, että äitini oli kuollut kotonaan. Olin luullut hänen olevan sairaalassa, sillä sieltä ei ilmoitettu minulle kotiin lähettämisestä, Tamminen sanoo.

Sunnuntaina aamukymmeneltä Tamminen vei äitinsä Hatanpään päivystysasemalle.

Lääkäri otti heidät vastaan.

- Puimme läpi äitini asioita ja nykyistä kuntoa. Hän oli osaksi dementoinut eikä suoriutunut enää edes jokapäiväisistä tehtävistään. Lääkäri myönsi, että tilanne on paha. Hän lupasi, että äiti voi jäädä vuodeosastolle tarkkailuun muutamaksi päiväksi.

Ei ollut paikkoja

Tamminen lähti kotiin. Lindeman jäi makaamaan samoille paareille, joilla oli aiemminkin ollut. Iltapäivällä kello 16 lääkäri soitti Tammiselle, ettei heillä ole vuodepaikkoja ja että hän voisi hakea äitinsä kotiin. Vaihtoehtoisena ratkaisuna lääkäri esitti äidin lähettämistä taksilla asunnolleen.

- Kielsin ehdottomasti lääkärin suunnitelman. Sanoin moneen kertaan, että vastuu on heillä, jos he jättävät äidin sairaalahoitoa vaille.

Lääkäri ilmoitti katsovansa tilanteen uudelleen.

- Luulin kaiken olevan kunnossa, kun minuun ei enää otettu yhteyttä päivystysasemalta. Äitini olikin kotiutettu yksinään alkuillasta.

Lindeman asui palvelutalossa. Tavanomaiselle sovitulle tarkistuskäynnille tullut sairaanhoitaja löysi hänet aamulla. Hoitajan arvion mukaan vanhus oli kuollut jo edellisiltana. Hänellä oli yllään samat vaatteet kuin sairaalamatkalla.

Palvelutalossa ei tiedetty hoitoon hakeutumisesta.

Hannu Tamminen valittaa Hatanpään päivystysaseman menettelystä eteenpäin. Lindemanin kuolinsyy selvitetään ruumiinavauksessa.

Lisää aiheesta perjantain Iltalehdessä

ARJA NIEMINEN
arja.nieminen@iltalehti.fi

Lainaus:
http://www.iltalehti.fi/uutiset/200709066543922_uu.shtml
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10832

Linkki viestiinViesti 7664  Ke 12 Syy 2007, 11:57 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Professori Kivelä pelkää vanhustenhuollon ajautuvan armomurhiin

Julkaistu: 5:11
STT

Dementoituneet vanhukset saavat tulevaisuudessa päättää, haluavatko elää vai kuolla, arvelee Turun yliopiston yleislääketieteen professori, vanhustutkija Sirkka-Liisa Kivelä.

Kivelä kertoo Savon Sanomien haastattelussa pelkäävänsä, että Suomi on yhteiskunta, joka ei selviä muulla kuin armomurhilla. Kauhukuvaa tukee tutkijan mielestä viime vuosikymmenien kehitys ja vanhustenhoidon kehittymättömyys. Kivelän mukaan vanhustenhoidon suurin ongelma on tiedon puute.

"Ennen 1990-lukua valmistuneet lääkärit eivät ole saaneet peruskoulutuksessaan päivääkään geriatrista koulutusta tai geriatrisen lääkehoidon koulutusta", Kivelä muistuttaa. Lisäksi Suomessa on yhä ammattikorkeakouluja, joista valmistuville sairaan- ja terveydenhoitajille ei ole opetettu vanhustenhoitotyötä omana oppiaineena.

Kivelän mielestä vanhustenhoidon kehittäminen vaatisi yli sadantuhannen sosiaali- ja terveysalan ammattilaisen lisäkouluttamista.

Lainaus: Helsingin Sanomat
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10832

Linkki viestiinViesti 7665  Ke 28 Tou 2008, 10:20 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Vanhus kuoli, kun ambulanssin tulo Töölöön kesti lähes tunnin

Julkaistu: 26.5.2008 20:21

Marja Salmela
Helsingin Sanomat

Ambulanssin tulo kesti lähes tunnin, kun 74-vuotias mies tönäistiin riitelyn seurauksena nurin ja loukkaantui Helsingin Taka-Töölössä tiistaina 20. toukokuuta.

Lopulta mies kuoli vammoihinsa.

Tilanteen nähnyt, paikan ohi kulkenut Kristiina Kouros soitti Helsingin hätäkeskukseen ja pyysi paikalle ambulanssin.

"Kerroin päivystäjälle, että kolme alkoholia nauttinutta miestä nahisteli ja nyt yksi makaa maassa", Kouros kertoo.

Kaksi nuorempaa miestä poistui paikalta Töölönkatua pitkin Runeberginkadulle. Poliisi ei ole tavoittanut miehiä.

Kun mitään ei tapahtunut yli puoleen tuntiin, Kouros soitti hätäkeskukseen toisen kerran. Hän oli sitä ennen huomannut, että vanhuksella on hätäranneke kädessään.

Ambulanssia ei kuulunut kolmeen varttiin, jolloin lähistöllä asuva Hannu Pirttilä otti jälleen yhteyttä hätäkeskukseen. Hänelle sanottiin, että poliisi on tulossa paikalle.

"Tähdensin, että ei tänne poliisia ensimmäiseksi tarvita, vaan lähettäkää tänne heti ambulanssi", Pirttilä kertoo.

Töölön ensiapuasema on kahden korttelin päässä.

Päivystäjä antoi Pirttilälle ohjeita, joiden avulla pystyy tarkistamaan uhrin tilaa. "Läpsäytin miestä poskelle ja nipistin poskesta, mutta hän ei reagoinut. Paikan ohi kulkenut mies kokeili vielä pulssia ja sanoi, ettei tunnu mitään."

Ambulanssi tuli paikalle 55 minuuttia kuluttua. Ensiapumiehet elvyttivät vanhusta puoli tuntia ja hänet todettiin kuolleeksi.

Miten tällainen on mahdollista, Helsingin hätäkeskuksen johtaja Markus Grönholm?

"Vaikea kysymys, koska en tunne tapausta. Mutta tapana on, että päivystäjä tekee ensin riskiarvion. Kun on kyse alkoholin käyttäjistä, usein kutsutaan ensin poliisi paikalle."

Grönholmin mukaan puistoissa ja kaduilla on tähän aikaan vuodesta paljon porukkaa, jotka saattavat nahistella ja sammua sinne.

"Jokaista tapausta on mahdotonta käydä tarkistamassa. Siihen eivät meidän voimavarat riitä."

Grönholm neuvoo, että ohikulkeva voi käydä varovaisesti kokeilemassa makaajan pulssia ja haistelemassa hengitystä.

"Jos näyttää siltä, että on kyseessä muu kuin alkoholista johtuva ongelma, tieto pitää kertoa nopeasti hätäkeskukseen", Grönholm neuvoo.

Lainaus: Helsingin Sanomat

Kommentti: Järkyttävää. Alkoholia nauttineet saavat siis aivan rauhassa kuolla pois ja heille lähetetään poliisi ambulanssin sijaan.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10832

Linkki viestiinViesti 7666  To 13 Tam 2011, 14:55 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
IS:n lukijat vanhusten kohtelusta: Häpeällistä

Julkaistu: 08.09.2009 14:30


Vanhusten kohtelu hoitolaitoksissa on herättänyt kiivasta keskustelua IS:n nettisivuilla. Kohu sai alkunsa lääninhallitusten selvityksistä, joiden mukaan vanhustenhoidossa on pahoja puutteita.

"Ei ole omakohtaisia kokemuksia, mutta järkyttää lukea tuollaisesta kohtelusta. On suorastaan häpeä, että Suomen kaltaisessa "hyvinvointivaltiossa" kohdellaan vanhuksia noin törkeästi", nimimerkki Hömötiainen kertoo IS:n nettikeskustelussa.

Nimimerkki mp on samaa mieltä:

"Häpeällisen huonosti kohdellaan vanhuksia. Koiriakin sentään ulkoilutetaan monta kertaa päivässä, vanhukset eivät pääse ulos!"

Isä lääkittiin hiljaiseksi

Monella on myös omia kokemuksia vanhusten kohtelusta.

"Oman isäni kohdalla kävi niin, että hänet lääkkeillä pidettiin hoitopaikassa hiljaisena ja ettei liikkuisi huoneesta pois. Vaikka kysyimme mitä lääkkeitä hänelle annetaan, rehellistä vastausta emme saaneet", nimimerkki Tosi on kertoo.

"Normaalisti hän oli kova juttelemaan hoidon alkaessa, ei puhunut enää mitään. Hän laihtui rajusti lyhyessä ajassa ja yllättäen nukkui pois", hän jatkaa.

Selvitysten mukaan vanhukset eivät välttämättä pääse vessaan, sillä henkilökunta ei ehdi auttaa. Hyväkuntoisellekin vanhukselle voidaan laittaa vaipat.

"Vanha naapurini joutui espoolaiseen sairaalaan ja olisi tarvinnut hieman apua vessassa käyntiin, hoitaja sanoi: Laske alles vaan, kyllä me ne sitten korjataan", nimimerkki Naapuri kertoo.

Myös positiivisia kokemuksia

Nimimerkki Järkyttävää avautuu isoäidistään, joka joutui sairaalaan hetkeksi:

"Olin todella järkyttynyt, kun vierailin sairaalassa ruokailuaikaan. Samassa huoneessa asui 6 vanhusta. Jokaisen vanhuksen sängyn päässä oli wc-astia. Siinä sitten osa teki tarpeitaan kaikkien nähden kun muut yrittivät syödä. Mainitsin asiasta hoitajille joiden selitys asialle oli ettei ole aikaa viedä vanhuksia vessaan."

Joillakin keskustelijoilla on myös positiivisia kokemuksia vanhustenhoidosta. Tyytyväinen tytär pitää äitinsä hoitoa loistavana.

"Äitini oli useita vuosia Pieksämäellä pienessä yksityisessä hoitokodissa, ja piti paikkaa oikeana kotinaan. Hoito oli hyvää ja lämminhenkistä, ruoka tehtiin paikan päällä ja apua annettiin aina, kun tarvetta oli. Äiti sai arvonsa mukaista hoitoa, josta olen erittäin kiitollinen."

IS

Lainaus: http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/ISn%20lukijat%20vanhusten%20kohtelusta%20H%C3%A4pe%C3%A4llist%C3%A4/art-1288338706796.html
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10832

Linkki viestiinViesti 7667  To 13 Tam 2011, 15:11 (GMT+3)  Aihe: Painava ehdotus! Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Professori vaatii lakia suojaamaan vanhuksia huonolta hoidolta

Sunnuntai 13.9.2009 klo 03.28

Professori Sirkka-Liisa Kivelä vaatii vanhusten suojaksi lakia sekä vanhusasiamiestä.

Ikäihmisten laitoshoidon ongelmien suurimpana syynä hän pitää lääkärien ja hoitajien riittämätöntä koulutusta, ei henkilökuntapulaa.

Turun yliopistossa työskentelevän Kivelän mukaan koulutuksen puute johtaa väärään hoitoon ja lääkitykseen, joka tuhoaa vanhuksen toimintakyvyn ja älyn. Toimintakyvyttömäksi hoidettujen vanhuksien hoitamiseen taas uppoaa loputtomasti hoitajia.

- Sinne saa panna vaikka kuinka paljon käsiä, jos ei tiedetä, mitä tehdään ja tuhotaan lääkkeillä vanhuksen muisti, äly ja liikuntakyky.

Kivelä kritisoikin, miksi hoitajille ja lääkäreille ei opeteta oppilaitoksissa ja tiedekunnissa, mitä ihmiselle tapahtuu, kun hän vanhenee. He eivät tiedä, mikä on normaalia vanhenemista.

Hän korostaa, etteivät laitoshoidon pulmat ole hoitohenkilökunnan vika, ja että on myös hyviä vanhuspalveluja.

Suomesta pitäisi kitkeä pois ikärasismi, joka on Kivelän mukaan syynä siihen, miksi poliitikot eivät ole tarttuneet jo vuosia velloneisiin ongelmiin.

STT

Lainaus: IL

Kommentti: Vanhuksia laki ja vanhusasiamies suojaamaan - missä viipyvät?
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10832

Linkki viestiinViesti 7668  To 13 Tam 2011, 15:24 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Tähän tuhlataan rahaa: ”Kirurgit osaavat leikata satavuotiaankin, mutta...”

Julkaistu: 13.9.2009 10:09

Vanhusten laitoshoidon pulmia ei ratkaista vain palkkaamalla lisää hoitajia. Turun yliopiston professori Sirkka-Liisa Kivelä sanoo ongelmien johtuvan siitä, ettei lääkäreitä ja hoitajia kouluteta vanhusten hoitoon. Tietämättömyydestä seuraavat sitomiset ja ylilääkitykset.

–Ei tätä pelkillä käsillä hoideta. Sinne saa panna vaikka kuinka paljon käsiä, jos ei tiedetä, mitä tehdään ja tuhotaan lääkkeillä vanhuksen muisti, äly ja liikuntakyky.

Kivelä kritisoikin, miksi hoitajille ja lääkäreille ei opeteta, mitä ihmiselle tapahtuu, kun hän vanhenee. He eivät tiedä, mikä on normaalia vanhenemista.

–Koulutuksen puute johtaa siihen, että ihminen, joka menee töihin vanhustenhuoltoon, käyttäytyy omien tunteidensa perusteella. Kun siellä on avuton, huonokuntoinen vanhus, hän hoitaa sitä sen tunteen perusteella, minkä vanhus hänessä herättää.

Sitten joku holhoaa, toinen laiminlyö, kolmas pyytää psyykelääkkeitä ja neljäs panee remmeihin, listaa Kivelä. Yhtä korutonta listaa tilittivät lääninhallitukset viime viikolla.

Lonkkamurtumalla alamäkeen

Kivelä ihmettelee, miksi lääkäreille opetetaan vanhusten sairauksien hoitoa vain viikko, kun lasten sairauksia opiskellaan puoli vuotta. Lääkäri on hoitoketjun tärkein lenkki.

–Nyt puhutaan myös lääkkeiden avulla pahoinpitelystä eli virheellisistä lääkityksistä, ja lääkärit niitä määräävät. Ihmettelen, miksi Lääkäriliitto ei ole tässä keskustelussa mukana. Jos lääkäri ei osaa, ei se hoitoyhteisö toimi.

Kivelä on julkaisemassa tutkimustuloksia ikäihmisten lonkkamurtumien hoidosta. Vanhuksia kaatuu heikon lihaskunnon tai näön vuoksi, mutta myös uni- ja psyykelääketokkurassa.

–Kirurgit osaavat leikata ja anestesialääkärit nukuttaa satavuotiaankin, mutta kukaan ei pyri sairaalassa estämään vanhan ihmisen seuraavaa kaatumista selvittämällä, miksi hän kaatui.

Vanhus saattaa kuitenkin syödä koko ajan useaa psyykelääkettä, jotka ovat aiheuttaneet ensimmäisen kaatumisen.

–Sitten hän kaatuu kotona uudestaan ja siitä se alamäki alkaa. Tämä maksaa.

Kivelän mukaan lääketokkuraisten ikäihmisten lonkkamurtumien hoitoon uppoaa Euroopassa 1,8 biljoonaa euroa vuodessa. Puolet voitaisiin estää selvittämällä, miksi mummo tai pappa meni nurin.
Hän korostaa, ettei tämä ole hoitohenkilökunnan vika ja on myös hyviä vanhuspalveluja.

–Meillä on myös hirveän hyviä palvelutaloja ja tehostettua palveluasumista. Ne ovat pystyneet kouluttautumalla riisumaan hyvin paljon psyyke- ja unilääkkeitä.

Erilaisuus pelottaa

Professoria kiukuttaa poliitikkojen kauhistelut vanhusten laitoshoidon pulmista, sillä niistä on lehtien yleisönosastoillakin kerrottu jo vuosia. Siksi hän ei enää usko, että poliitikot kykenevät ratkomaan näitä ongelmia.

–Olen 30 vuotta katsonut tätä show:ta. Vika on koulutusjärjestelmässä. Opetusministeriön, sosiaali- ja terveysministeriön sekä kuntapäättäjien tässä pitäisi toimia.

Pelkkä koulutuksen lisäys ei auta. Asenteidenkin olisi muututtava. Kivelä pitää Suomea hyvin vanhuskielteisenä maana ja ikärasismi vain korostuu päättäjissä.

–Tässä on taustalla meidän kuolemanpelkomme ja myös suomalaisten erilaisuuden pelko. Me emme siedä erilaisuutta, pelkäämme ulkomaalaisia, eri tavalla käyttäytyviä ja kun kohtaamme vanhan ja hauraan ihmisen, pelkäämme myös, että meistäkin tulee kerran vanhoja.

Kivelä vaatiikin vanhuuden turvaksi lakia sekä vanhusasiamiestä. Lakikirjaa suomalainenkin vielä kunnioittaa.


STT - Uusi Suomi

Lainaus: US
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10832

Linkki viestiinViesti 7669  Ma 17 Tam 2011, 18:56 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Lääkäri diagnosoi sydänoireet närästykseksi, potilas menehtyi

4.12.2010 10:12

STT

Helsingin hovioikeus on tuominnut sakkoihin lääkärin, joka passitti närästystä valittaneen potilaan kotiin ilman lisätutkimuksia. 67-vuotias mies kuoli alle vuorokauden kuluttua sydäninfarktiin.

Mies hakeutui vuonna 2006 Porvoon sairaalan päivystykseen mukanaan vironkielisiä asiakirjoja, muun muassa sydänfilmi. Hän oli ollut aamulla lääkärin hoidettavana Virossa ylävatsakipujen takia.

Lääkäri oli potilaan kanssa käydyn keskustelun, kunnon ulkoisen arvioinnin ja kuulemansa Virossa tehdyn närästysdiagnoosin perusteella tulkinnut oireet vatsavaivoiksi. Hän määräsi poretabletin ja kehotti menemään myöhemmin terveysasemalle. Käynnistä ei tehty merkintöjä.

Potilas sai kotona hengenahdistuksen ja päätyi ambulanssilla Meilahden sairaalaan, jossa hän kuoli.

Käräjäoikeus hylkäsi syytteet tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta ja kuolemantuottamuksesta. Hovioikeuden tuomiossa 34-vuotias nainen sai 60 päiväsakkoa, yhteensä 540 euroa.

Lainaus: HS
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10832

Linkki viestiinViesti 7670  Ti 18 Tam 2011, 20:31 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Kainuun Sanomat:

Turvaranneke otettiin pois - äiti kuoli hoitokodissa


Maanantai 3.1.2011 klo 08.26

Kajaanilaisnainen kertoo Kainuun Sanomissa järkyttävän tarinan äitinsä kohtelusta.

Raija Riekin äidin kuolemasta on kulunut noin vuosi. Nyt hän haluaa kertoa tarinan sairastelleen äitinsä viimeisistä päivistä.

Vuoden yksityisessä hoitokodissa asuneella vanhuksella oli jatkuvia kipuja, mutta ei minkäänlaista muistisairautta.

Erään viikon maanantaina äiti pääsi sairaalasta takaisin hoitokotiin. Jatkuvan kipuilun ja hengenahdistuksen takia vanha nainen soitti usein turvarannekkeella apua. Riekin mielestä liian monesti, sillä turvaranneke otettiin pois keskiviikkona.

Torstaina tuskainen äiti soitti tyttärelleen ja pyysi tätä hankkimaan apua. Samalla selvisi rannekkeen kohtalo. Äidille oli sanottu, että ranneke oli rikki ja viety huoltoon.

Viimeinen puhelu: soita mulle apua!

Niinpä Riekki soitti torstai-iltana hoitokotiin ja pyysi, että äidistä ilmoitettaisiin päivystävälle lääkärille. Iltahoitaja sysäsi vastuun aamulle. Keskussairaalasta käskettiin soittamaan takaisin hoitokotiin.

- Soitin hoitokotiin uudelleen, ja sama hoitaja tiuskaisi, että eikö hän jo sanonut, että laittaa aamuvuorolle lapun.

- Äiti soitti minulle kymmenen aikaan illalla viimeisen kerran ja suorastaan rääkyi: soita mulle apua, Riekki kertaa Kainuun Sanomissa.

Seuraavana aamuna äiti kuoli.

Riekki on tehnyt tapauksesta valituksen Valviraan eli sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirastoon. Hänelle kerrottiin, että vastauksen odotus kestää noin seitsemän kuukautta.

Kuolemansyystä on tehty poliisitutkinta. Syytettä Riekki ei ole ainakaan vielä nostanut.

Koko tapauksessa Riekin järkytystä lisäsivät vielä se, ettei hoitava lääkäri tiennyt potilaan kotiuttamisesta hoitokotiin ja että hoitokoti yritti periä seuraavan kuun vuokraa, vaikka äiti oli kuollut edellisen kuun 11. päivänä.

IL

Lainaus: Iltalehti
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10832

Linkki viestiinViesti 7671  Ti 18 Tam 2011, 20:58 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Näin vanhukset kärsivät laitoksissa

Torstai 6.1.2011 klo 16.03

Kokosimme yhteen surullisia tarinoita suomalaisesta vanhustenhoidosta.

1. "Vuodepotilas pyysi kuiskaten vettä"

Vieraillessani vanhainkodissa eräs toinen vuodepotilas pyysi kuiskaten vettä.

Kun näin hoitajan, kerroin potilaan pyynnöstä. Hoitajan vastaus oli: "Ei sille voi vettä antaa, kun sitten se virtsaa niin usein!". Tämän jälkeen hoitaja purjehti tiehensä.

Järkyttyneenä hain aulasta kertakäyttömukin ja vein vettä tuolle tuntemattomalle potilaalle. Hän joi ahnaasti ja hain vielä lisää. Sekin mukillinen hävisi heti.

Palkankorotusko motivoisi?

2. "Hoitaja sai raivarit"

Äitiäni hoidettiin Kymenlaakson keskussairaalassa Kotkassa sydänleikkauksen jälkeen.

Hoitohenkilökuntaa oli laidasta laitaan: parhaimmillaan sydämellisen ystävällisiä, pahimmillaan tiuskivia ja katsetta vältteleviä.

Eräs hoitaja sai kunnon raivarit, kun huomasi, että kotiutettu mummo oli unohtanut avaimet yöpöydälleen.

Ehdotukseen soittaa mummolle tai mummon hakeneelle pojalle, hoitaja tiuskaisi: "Me ei täällä soitella kenenkään avaimien takia. Jos on sellaisia potilaita, jotka unohtavat avaimensa, hakekoot ne itse."

Me muut huoneessa olleet yritimme sitten numeropalvelun kautta saada kiinni mummoa ja mummon poikaa. Arvoitukseksi jäi, mitä mummolle ja avaimille tapahtui.

Asenne ratkaisee kaiken

3. "Äiti kuoli putoamiseen"

92-vuotias äitini joutui olemaan kunnallisessa vanhustenkodissa kroonikko-osastolla puolivuotta. Hän oli täydessä ymmärryksessä, mutta liikuntakyvytön.

Vessaan pääsy oli vaikeaa ja hoitajaa piti välillä odottaa 40 minuuttia, koska hoitajat oli syömässä. Äitiäni puolestaan vaadittiin syömään itse, koska lusikka pysyi yhä kädessä, vaikka käsi ei taipunutkaan suuhun. Niinpä kävinkin syöttämässä häntä kaksi kertaa päivässä.

Pahin tapahtuma koskee nostolaitetta, jolla äitiäni nostettiin. Laitteen piti olla sellainen, josta ei voi pudota. Tästä huolimatta hoitajat saivat pudotettua äitini.

Äiti kuoli putoamisessa saamiinsa vammoihin.

eija

4. "Älä syötä!"

Olin opiskelijana Koukkuniemessä suorittamassa käytännön harjoittelua.

Päivällisaikaan ohjaajani sanoi minulle, etten syöttäisi asukkaalle koko ruokaa, koska siihen ei ole aikaa. Tyrmistyin asiasta niin, etten osannut sanoa mitään.

Asukkaalle syötin ruokaa niin paljon kuin maistui, enkä noudattanut ohjaajani käskyä.

Hoitajaopiskelija

5. "Sidottiin sänkyyn kiinni"

Enoltani otettiin hälyranneke pois, koska hän pyysi apua liian monta kertaa samana päivänä.

Lisäksi häneltä otettiin lukulamppu pois, koska hän piti sitä peloissaan päällä öisin. Hänelle laitettiin myös vaippa, ja hänet sidottiin kiinni sänkyyn, ettei pääsisi ylös. Kaikkeen on selityksenä: meillä ei ole tarpeeksi henkilökuntaa.

Lisää vanhuksia

AINO KANGASPURO
aino.kangaspuro@iltalehti.fi

Lainaus: IL
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10832

Linkki viestiinViesti 7672  Ke 16 Hel 2011, 23:36 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
SuPer vertaa vanhuksia nautakarjaan ja vaatii ulkoilutusdirektiiviä

Keskiviikko 16.2.2011 klo 10.47 (päivitetty klo 12.19)

Suomen lähi- ja perushoitajaliitto vaatii vanhuksille samankaltaista ulkoilutusdirektiiviä kuin lehmillä.

- EU:ssa on direktiivi, jonka mukaan lehmien pitää päästä vuodessa noin 60 päivää ulos. Suomessa makaa laitoksissa vanhuksia, jotka eivät ole olleet vuosiin ulkona, kun hoitajia on säästösyistä vähennetty ja he eivät ehdi ulkoiluttamaan vanhuksia tai sängyt eivät edes mahdu kapeista ovista ulos. Vaadimme vanhuksille "mummo- ja pappa - ulkoiluttamisdirektiiviä ", eli ulkoiluttamisdirektiivi vanhuksille kuten lehmille, jyrisee SuPerin järjestöpäällikkö Raija Moilanen.

- SuPer:sta on tullut Suomessa vanhusten etuja ajava järjestö, kun tuntuu, että kukaan muu ei välitä. Vanhukset ovat antaneet yhteiskunnalle panoksensa ja eivät enää tuota, niin heihin ei tarvitse satsata ja se on niin väärin, Moilanen jatkaa.

SuPer on kutsunut keskiviikkona Tampereelle kovan joukon vastaamaan kysymyksiin vanhusten hoidosta, paneelissa istuu Panttikonttorin auditoriumissa Puutarhakadulla kansanedustajat Mikko Alatalo (kesk), Kimmo Sasi (kok), Jukka Gustafsson (sd) ja Perussuomalaisista Lea Mäkipää.

JUHA VELI JOKINEN
TAMPERE
juhaveli.jokinen@iltalehti.fi

Lainaus: IL

Kirjoitin edellä: "Perustuslain takaama liikkumavapaus toteutuu vasta nyt vanhuksille." Pah! Eiväthän vanhukset pääse edes ulos!
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10832

Linkki viestiinViesti 7673  To 17 Maa 2011, 0:10 (GMT+3)  Aihe: Järkyttävä hoitovirhe Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
TS: Elävää luultiin kuolleeksi - vietti yön kylmätilassa

Julkaistu: 14.03.2011 18:41

Elävä mies todettiin erheellisesti kuolleeksi, ja hän joutui viettämään yön Turun yliopiston oikeuslääketieteen laitoksen kylmätiloissa.

Järkyttävästä virheestä kertoo Turun Sanomat.

Vuonna 1942 syntynyttä potilasta yritettiin aamulla hoitaa tunnin verran Tyksissä, mutta hän menehtyi.

TS:n mukaan potilasta hoitaneelle Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin erikoislääkärille luettiin maanantaina Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa syyte tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta.

Syytteen mukaan 41-vuotias lääkäri rikkoi huolimattomuudesta hänelle virkamiehelle kuuluvaa virkavelvollisuutta, kun hän ei huolehtinut potilaasta.

Lääkäri kiisti syytteen ja esitti vastatodistelua. Oikeudenkäynnissä kuultiin kolmea asiantuntijalääkäriä.

IS

Lainaus: Ilta-Sanomat
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10832

Linkki viestiinViesti 7674  To 17 Maa 2011, 0:36 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Lääkäri luuli kuolleeksi, lähetti elävän kylmiöön

Turun Sanomat 14.3 2011 17:27:06
(Päivitetty 14.3 2011 21:12:15)

Kuolleeksi jo todettu miespotilas joutui toukokuussa 2009 olemaan elävänä yön yli Turun yliopiston oikeuslääketieteen laitoksen kylmätiloissa, minne hänet oli tuotu myöhään illalla kuolleeksi toteamisen jälkeen. Potilasta yritettiin aamulla hoitaa tunnin verran Tyksissä, mutta hän menehtyi.

Potilasta hoitaneelle Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin erikoislääkärille luettiin maanantaina Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa syyte tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta.

Syytteen mukaan 41-vuotias lääkäri rikkoi huolimattomuudesta hänelle virkamiehelle kuuluvaa virkavelvollisuutta, kun hän ei huolehtinut potilaasta. Lääkäri kiisti syytteen ja esitti vastatodistelua. Oikeudenkäynnissä kuultiin kolmea asiantuntijalääkäriä.

MediHelin yksikön erikoislääkäri totesi vuonna 1942 syntyneen miehen kuolleeksi toukokuun 26. päivän iltana kello 22.54, jolloin hoitotoimenpiteet lopetettiin. Potilas siirrettiin oikeuslääketieteen laitokselle, missä hänen todettiin aamulla kello 08.15 vielä hengittävän. Hoitotoimenpiteiden jälkeen hänet todettiin kuolleeksi kello 09.32.

Syytteen mukaan lääkäri laiminlöi varmistaa potilaan kuoleman toteamisen hengityksen osalta eikä jatkanut hoitotoimia, vaikka potilas ei ollut kuollut. Hän toimi tällöin vastoin kuoleman toteamisesta annettua asetusta. Tuomioistuin joutuu ottamaan kantaa siihen syyttäjän väitteeseen, olisiko potilas mahdollisesti selviytynyt asianmukaisella hoidolla.

Suomen lääkäriliiton toiminnanjohtajan Heikki Pälven mukaan kuolleeksi toteamisesta käytävät oikeuskäsittelyt ovat Suomessa erittäin harvinaisia. Vuosittain tuomioistuimissa käsitellään keskimäärin vajaa kymmenen lääkärin velvollisuuksiin kohdistuvaa kiistajuttua ja langettavia tuomioita on ollut hyvin vähän. Viimeksi oululainen ortopedi vapautui kuolemantuottamusta koskeneesta syytteestä.

– En tunne kyseistä tapausta, mutta kun ihmisen elintoiminnot hiipuvat ja alilämpöisyys saa noin 30 asteen tienoilla vallan, niin lääkäri ei enää näe potilaan hengitysliikkeitä eikä kuule sydämen lyöntejä. Diagnoosi on hyvin ongelmallista. Jos ympärillä vielä on muuta meteliä tai taustahälyä, elintoimintojen havaitseminen vaikeutuu suuresti, Pälve totesi.

Itsekin MediHelin yksikössä ja anestesialääkärinä toimineen Pälven mukaan lääkärit joutuvat Suomessa vaikeisiin kuolemanmääritystilanteisiin jatkuvasti ympäri vuoden, koska hypotermia, alilämpöisyys on ongelmana monissa tapauksissa ja elintoimintojen jatkumista on vaikea havaita.

SEPPO SUDENNIEMI

Lainaus: TS

Joitain uutiseen liittyviä kommentteja:
Lainaus:
Elävänä hautaankin?

Uskomaton, puistattava ja pelottava tapaus. Lääkäriliiton toiminnanjohtajankin mielestä on vaikea nähdä/kuulla, onko potilas elävä vai kuollut, kun on esim. taustahälyä. Voin ymmärtää ongelmat helikopterissa tai muissakin erityisissä olosuhteissa, mutta kai asiat pitää varmistaa, kun päästään sairaalaan. Jos näin on kuin toiminnanjohtajakin kertoo, niin ei vain teoriassa vaan jopa käytännössä kuka tahansa voi joutua elävänä kylmiin tiloihin, joissa kuolleita säilytetään. Ja sieltä ties minne. Toivottavasti tulee uusi selitys ja ammattikunnalta viesti, että näin ei enää saa missään olosuhteissa tapahtua

"Ei korppi jne." kirjoitti 14.3.2011 18:01

Lainaus:
Just joo

Uskomaton, puistattava ja pelottava tapaus. Lääkäriliiton toiminnanjohtajankin mielestä on vaikea nähdä/kuulla, onko potilas elävä vai kuollut, kun on esim. taustahälyä. Voin ymmärtää ongelmat helikopterissa tai muissakin erityisissä olosuhteissa, mutta kai asiat pitää varmistaa, kun päästään sairaalaan. Jos näin on kuin toiminnanjohtajakin kertoo, niin ei vain teoriassa vaan jopa käytännössä kuka tahansa voi joutua elävänä kylmiin tiloihin, joissa kuolleita säilytetään. Ja sieltä ties minne. Toivottavasti tulee uusi selitys ja ammattikunnalta viesti, että näin ei enää saa missään olosuhteissa tapahtua

Ja taas kolleegat komppaavat kaveriaan,eikö todellakaan lääkäreitä,kansanedustajia tai poliiseja saada koskaan syytteeseen virheistään!

"OMG" kirjoitti 14.3.2011 18:12

Lainaus:
Ihan tottako?

Viedäänkö nykyään kylmään heti kuoleman toteamisen jälkeen? Kyllä aikaisemmin oli tuntimäärä, kohtuullien pitkäkin, joka piti säilyttää osastoilla ja muissa tiloissa, ennen kylmään viemistä. On ajat ja tavat muuttuneet holtittomiksi!

"Vainajien kanssa työskennellyt" kirjoitti 14.3.2011 18:23

Lainaus:
jep

Ihan oikeasti: Kukaan ei uskalla tunnustaa kuinka heikoilla kantimilla potilasturvallisuus nykyään Suomessa on. Ihan yliopistosairaalatasolta lähtien. Saisittepa jostain käsiinne vaaratapahtumailmoituksia.......

"sisäpiiriläinen" kirjoitti 14.3.2011 21:30

Lainaus:
oletteko huomanneet?

tässäkään tapauksessa ei todellakaan tule minkäänlaista tuomiota. lääkärit ovat erehtymättömiä. heidän kollegiaalinen yhteytensä on niin voimakas, että on suoranainen ihme (suurempi kuin elävän lähettäminen kylmiöön) jos joku toinen lääkäri todistaisi "hoitovirheestä".

lääkärien virheet todella "haudataan".

"tapio" kirjoitti 14.3.2011 22:00

Lainaus:
Amatöörien puuhastelua

Joo keskitetään vaan kaikkea niin sekavammaksi vain menee kiire ja virheet lisääntyy! Kyllä on kentälläkin käytössä välineet millä saadaan todettua sykkiikö sydän vaikka olisi minkälainen melu tahansa, kyllä on taas käsittämätöntä touhua! Ja mitä hypotermiaan tulee niin ainakin se kaveri on kylmiössä vietetyn yön jälkeen hypotermiassa ollut! Minkähän verran näitä tapauksia on aiemmin ollut eivät ole vain jaksaneet aamulla enää koputella kaapissa että hengissä ollaaan... Olihan kuulemma joskus kaapeissa sisäpuolella hälytyskellokin sitä varten että sai nappia painaa jos oli vahingossa kylmiöön laitettu.

"Amatööri" kirjoitti 14.3.2011 23:46

Lainaus:
Suomalainen potilasturvalllisuus

Voin ihan omasta kokemuksesta kertoa, ettei potilasturva ole välttämättä korkealla tasolla.

HUSissa tehdään diagnoosia toisen ihmisen pepereitten perusteella, lääkärin ja potilaan ei tarvitse puhua samaa kieltä (puhun kumpaakin kotimaista, mutta Venäjä on puute) tai potilasvalituksen "leimasintyrmäys".

Lääkäri voi mm. kertoa pahoitelleensa "unohdustaan" ja kaikki on sillä selvää! Ainoastaan potilas vastaa esim. työkyvyttömyyseläkkeen alentuneesta ansiotasosta.

Saamme kiittää maassamme noudatettua hallituspolitiikkaa siitä, että asiat vaietaan kuntoon.

Mutta tulevatko ne kuntoon vaikenemalla?

"Terveydenhoitomme uhri" kirjoitti 14.3.2011 23:48

Lainaus:
Saako puolikuolleen taposta puolet vähemmän linnaa?

Tämä yksi kohta jutussa ihmetytti:

Tuomioistuin joutuu ottamaan kantaa siihen syyttäjän väitteeseen,

olisiko potilas mahdollisesti selviytynyt asianmukaisella hoidolla.

Eli onko tosiaan niin että lääkäri vapautuu syytteestä, jos todetaan että potilas olisi kuitenkin kuollut? Kaikkihan joskus kuolevat, joten kai murhaajatkin pitää vapauttaa vankilasta sillä verukkeella että heidän uhrinsa olisivat muutenkin ennemmin tai myöhemmin kuolleet.

"Pallosta kiinni" kirjoitti eilen klo. 00:47

Lainaus:
answer

I am a foreigner living in Finland. In my opinion/experience in Finland the situation in medical care is really BAD! and its getting worse and worse. You re proud of something what does not exist. You re trying to make people believe, that finnish medical care is so perfect- just rubbish!!. This what you have written is just huge nonsence!!!

"margareta" kirjoitti eilen klo. 12:37

Lainaukset: TS
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10832

Linkki viestiinViesti 7675  Ma 04 Huh 2011, 14:47 (GMT+3)  Aihe: Hellan lettus sentään... Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Elävän kylmiöön lähettänyt lääkäri ei syyllistynyt virkarikokseen

Torstai 31.3.2011 klo 16.51 (päivitetty klo 17.52)

Potilasta kuolleeksi luullut ja tämän kylmiöön lähettänyt lääkäri ei oikeuden mukaan syyllistynyt virkavelvollisuuden rikkomiseen.

Varsinais-Suomen käräjäoikeus antoi tuomionsa asiassa tänään.

Tapaus sattui Turussa toukokuussa 2009. Lääkintähelikopteriyksikön lääkäri julisti syvässä shokkitilassa olleen miespotilaan kuolleeksi myöhään illalla, ja mies vietiin oikeuslääketieteen laitoksen kylmätilaan. Aamulla miehen huomattiin hengittävän. Miestä alettiin hoitaa, mutta hän kuoli hoidosta huolimatta runsaan tunnin kuluttua.

Syyttäjä vaati lääkärille rangaistusta tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta. Oikeus hylkäsi syytteet.

Äärimmäisen harvinainen tapaus

Lääkärin mukaan potilaan elvytystä ei ollut enää syytä jatkaa tilanteessa, jossa potilas oli ennen tämän kuolleeksi julistamista. Syyttäjä myönsi tämän, mutta katsoi lääkärin muutoin laiminlyöneen potilaan asianmukaisen jatkohoidon, esimerkiksi liuotushoidon.

Oikeus oli syyttäjän kanssa eri mieltä ja hylkäsi nelikymppistä turkulaista mieslääkäriä vastaan nostetun syytteen. Lisäksi lääkärille määrättiin maksettavaksi valtion varoista noin 8 000 euroa oikeudenkäyntikulujen korvauksia.

Tapaus, jossa kuolleeksi katsotun ja kylmiöön viedyn potilaan todetaankin olevan vielä elossa, on hyvin harvinainen ellei jopa ainutlaatuinen Suomessa. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) oikeuslääkintäyksikön päällikkö Riitta Kauppila toteaa, ettei hänen tiedossaan ole yhtään samanlaista tapausta ainakaan viime vuosilta.

THL vastaa oikeuslääketieteellisen ruumiinavauksen järjestämisestä. Sellainen voidaan tehdä vainajalle esimerkiksi silloin, kun kuoleman aiheuttajaksi epäillään rikosta tai hoitovirhettä.

STT

Lainaus: IL

Kommentti: Lääkäreitä ei saada vastuuseen yhtään mistään, ja niin kauan kuin ei saada vastuuseen, sama peli jatkuu. Korvataan jopa oikeudenkäyntikulutkin, kun toinen menettää henkensä.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10832

Linkki viestiinViesti 7676  Su 15 Tou 2011, 16:05 (GMT+3)  Aihe: Eivät tee potilaalle tarpeellisia tutkimuksia Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Sunnuntaisuomalainen: Hurahtaneilta lääkäreiltä väärää hoitoa

15.5.2011 7:22

STT

Tuhannet suomalaiset ovat saaneet väärää hoitoa omaan hoitoideologiaansa hurahtaneilta lääkäreiltä, kirjoittaa Väli-Suomen median Sunnuntaisuomalainen. Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvira tietää kymmenen tällaista lääkäritapausta neljän viime vuoden ajalta.

Tällaiset lääkärit ovat usein vakuuttuneita siitä, että tietty lääkevalmiste tehoaa moniin sairauksiin. Siksi he eivät tee potilaalle tarpeellisia tutkimuksia tai ohjaa heitä oikeaan hoitoon.

"On epäilyksiä, että lääkärit ovat aiheuttaneet jopa potilaskuolemia. Varmaa näyttöä on siitä, että he ovat vaarantaneet potilasturvallisuuden esimerkiksi hoitaessaan syöpäpotilaita", sanoo Lääkäriliiton toiminnanjohtaja Heikki Pälve.

Suomessa toimii noin 24 000 lääkäriä. Heistä yli 60 sai viime vuonna Valviralta huomautuksen työtehtävien huonosta hoitamisesta. Ammatinharjoittamisoikeutensa menetti 15.

Lainaus: HS
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10832

Linkki viestiinViesti 7677  Su 19 Kes 2011, 23:25 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

"Lääkäreiden virheet haudataan", niin sanotaan.

Mutta eivätpä jää hekään tänne ikuisiksi ajoiksi riekkumaan ja toisten vaivoja vähättelemään.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10832

Linkki viestiinViesti 7678  La 02 Hei 2011, 23:07 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Kiire lisää valituksia hoitajien ja lääkäreiden asenteista

Lainaus:
Hoitohenkilökunnan epäasialliset kommentit ja huono tiedonsaanti häiritsevät potilaita ja omaisia. Terveydenhuoltoa valvovan viranomaisen Valviran arvion mukaan hoitovirheistä tehdyistä valituksista yli puolet koskee myös henkilökunnan asenteita.

Lainaus:
Valvira käsittelee kuolemaan tai vakavaan vammautumiseen johtaneet hoitovirhe-epäilyt. Uusien kanteluiden määrä on kasvussa.

Hoidon laatu on huonoa ja heikkenee koko ajan.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10832

Linkki viestiinViesti 7679  Pe 22 Hei 2011, 2:01 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Jessus! Kerrankin puhutaan asioista oikeilla nimillä. Arvaustoimisto ja kehnot lääkärit terveydelle vaarallista:

WHO: Sairaalaan meneminen on lentämistä vaarallisempaa

Lainaus:
Miljoonat ihmiset ympäri maailmaa kuolevat vuosittain hoitovirheiden tai sairaalasta saadun infektion seurauksena, kertoo Maailmanterveysjärjestö WHO.

Sen mukaan sairaalaan meneminen onkin vaarallisempaa kuin lentomatkustus.

WHO:n mukaan sairaalahoitoon hakeutuneiden riski saada virheellistä hoitoa on noin yksi kymmenestä. Riski kuolla hoitovirheen takia on yksi kolmestasadasta. Lento-onnettomuudessa kuolemisen riski sen sijaan on vain yksi kymmenestä miljoonasta.

Riski saada virheellistä hoitoa on noin yksi kymmenestä, riski kuolla hoitovirheen takia yksi kolmestasadasta!
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10832

Linkki viestiinViesti 7680  To 28 Hei 2011, 15:46 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Kuolleeksi luultu mies heräsi ruumishuoneen kylmäkaapista

Lainaus:
Terveysviranomaiset kertoivat, että noin 80-vuotiaan miehen omaiset olivat soittaneet hautausurakoitsijan paikalle sen jälkeen, kun mies oli saanut astmakohtauksen. Omaiset olivat luulleet häntä kuolleeksi.

"Kun hänet tuotiin hänne, kuski tutki ruumiin, tarkisti hänen pulssinsa ja sydämenlyönnit, mutta ei tuntenut mitään", yksityisen ruumishuoneen omistaja Ayanda Maqolo sanoi AP-uutistoimistolle.

Lähes vuorokautta myöhemmin ruumishuoneen työntekijät kuulivat jonkun huutavan suljetulla kylmäosastolla apua. He luulivat huutajaa kummitukseksi, Maqolo sanoi.

Hän kutsui paikalle poliisit, ja joukko meni yhdessä kylmäosastolle. He löysivät elossa olevan miehen avatessaan kylmäkaapin.

"Hän kysyi miten oli joutunut sinne", Maqolo sanoi.

Terveysviranomaisten mukaan mies vietiin läheiseen sairaalaan tarkkailtavaksi, josta lääkärit päästivät hänet kotiin todettuaan miehen olevan kunnossa. Omaiset saivat tiedon, että mies on elossa, kun he olivat sopimassa hautajaisjärjestelyistä.

Noin Etelä-Afrikassa ja niin myös meillä Suomessa: Elävänä kylmiöön
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10832

Linkki viestiinViesti 7681  Ti 23 Elo 2011, 12:15 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

HUS-pomo Kauppalehdessä: Tasa-arvo ei toteudu terveydessä

Lainaus:
Terveyserot ovat kasvaneet jo niin suuriksi, että epätasa-arvo uhkaa koko terveydenhuoltoa. Näin sanoo Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi Kauppalehti Optiossa.

Mäkijärven mukaan kehityskulku on huolestuttava, eivätkä oikeudenmukaisuus ja yhdenvertaisuus enää toteudu suomalaisessa terveydenhuollossa. Hänen mielestään terveyserot ja niiden kehityssuunta ovat myös syy siihen, miksi Suomen terveydenhuolto on OECD:n vertailussa vasta sijalla 17.

Suomi jumbosijalla.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10832

Linkki viestiinViesti 7682  Ti 30 Elo 2011, 21:36 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Vanhusten lääkitys on sotku Suomessa

Lainaus:
Jopa joka viides vanhuksista altistuu ”potentiaalisesti kliinisesti merkittäville lääkkeiden yhteisvaikutuksille”. Haittavaikutuksia havaittiin joka toisella iäkkäillä vältettäviä tai yhteisvaikutuksia aiheuttavia lääkkeitä käyttäneellä.

Haitallisista yhteisvaikutuksista yleisimmät aiheuttivat lääkkeen tai lääkkeiden tehon menetystä, mutta myös verenvuotoa, väsymystä, huimausta, muistihäiriöitä ja sekavuutta.

Haloo, lääkäreiden vastuulla pitäisi olla, ettei noin kävisi.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10832

Linkki viestiinViesti 7683  Ti 30 Elo 2011, 21:49 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Hoitajat löivät vetoa, kuka vanhus kuolee seuraavaksi – laittoivat ruumiille aurinkolasit

Lainaus:
Kolmen ruotsalaisen vanhainkodin hoitajan mauttomat huvitukset ovat johtaneet poliisitutkintaan. Hoitajat löivät keskenään vetoa siitä, kuka vanhainkodin asukkaista kuolisi seuraavana. Tapauksesta kertovat ruotsalainen englanninkielisiä uutisia tuottavat The Local -sivusto sekä englantilainen Daily Mail.

Sen lisäksi, että hoitajat pelasivat kuolemavisaa, he myös halvensivat ruumiita, koska se oli heidän mielestään hauskaa. Hoitajat muun muassa laittoivat aurinkolasit kuolleen kasvoille.

Tapaukset sattuivat Attendo Caren vanhainkodissa Växjössä Etelä-Ruotsissa. Vanhainkodissa sijaisena työskennellyt henkilö kiinnitti huomiota hoitajakolmikon epäsopivaan käytökseen ja ilmoitti heistä poliisille.

Törkeää ja ajattelematonta.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10832

Linkki viestiinViesti 7684  Pe 02 Syy 2011, 14:14 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Tuore kirja valottaa vanhusten hoitolaitosten karmaisevaa arkea

Lainaus:
Liika lääkitys, puutteellinen hygienia ja hoitajien negatiivinen asenne ovat vanhusten laitoshoidon arkipäivää Suomessa.

Näin kertoo Suomen Senioriliike, joka on kerännyt hoitokokemuksia vanhuksilta ja heidän läheisiltään.

Liike lähetti toissa vuonna kyselyn asiasta kaikille runsaalle 2600 jäsenelleen ja sai 109 vastausta. Osin järkyttävätkin tarinat on julkaistu professori Sirkka-Liisa Kivelän ja tohtori Sari Vaapion kirjoittamassa Vanhana tänään -kirjassa.

Lainaus:
Kokemukset hoitolaitoksista ovat pahimmillaan epäinhimillisiä

● Isäni kuoli tukehtumalla ruokaansa. Kukaan ei seurannut hänen syömistään. Minulle kerrottiin hänen vain nukkuneen pois, mutta ruumiinavauspaperit kertoivat toista.

● Mummo ei käsittänyt lainkaan, ettei vessaan voinut päästä. Märissä vaipoissa oleminen oli syvä loukkaus hänen ihmisyyttään vastaan. Tästä johtuva psyykkinen kärsimys oli ehkä pahinta, mitä hänelle olisi voinut tapahtua.

● Äiti oli kainaloista polvitaipeisiin asti pissasta märkä, sänky oli päiväpeitteestä alimpaan patjaan asti likomärkä. Pesin ja kuivasin äitini. Pyysin myös hoitajaa katsomaan, miten märkä sänky on, mutta hän vastasi, ettei hänen tarvitse sitä nähdä – eikä tullut.

● Asukkaat nököttivät hyvin hoidettuina turtalääkittyinä muumioina. Veljeni sanoin: päiväsali on kuin kuoleman esikartano.

Poiminnat: Sirkka-Liisa Kivelä ja Sari Vaapio: Vanhana tänään. Suomen Senioriliike ry, 2011.

- Tee hyvin, syö paskaa. Näin "hyvinvointivaltiossa" kohdellaan kaikkensa antaneita vanhuksia.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10832

Linkki viestiinViesti 7685  Ke 07 Syy 2011, 23:44 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Hoitovirheiden takia kuolee jopa 1 700 suomalaista vuodessa

Lainaus:
Suomessa sattuu vuosittain 700–1 700 kuolemaan johtavaa hoitovirhettä. Yksi tuhannesta sairaalapotilaasta kuolee hoitovirheen, erehdyksen tai unohduksen takia.

"Se on järkyttävä luku", sanoo hoitovirhekuolemien määrää arvioinut emeritusprofessori Amos Pasternack.

Pasternackin arvio kuolemantapauksista perustuu Suomen kaltaisissa maissa tehtyihin tutkimuksiin. Kansallista tutkimusta aiheesta ei ole, eikä hoitovirhekuolemia ole tilastoitu.

Hoitovirheitä voi olla paljon enemmänkin; myös hoitovirheissä vammautuneiden luku kiinnostaisi.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10832

Linkki viestiinViesti 7686  Ma 12 Syy 2011, 15:02 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Taas yksi vanhus tapettiin.

Lainaus:
Hän asui vanhainkodissa.
Se oli hänen kotinsa ollut jo kaksi vuotta.
Hän oli nainen.
Hän oli miltei 90 v.

Hän valitti mahavaivoja.
Hän oli valittanut niitä jo useamman päivän.

Mustikkakeittoa, teetä ja korppua. Niillä hoidettiin.

Hän pyysi päästä lääkäriin.
Hän pyysi päästä lääkäriin.
Omaiset pyysivät että "äiti pääsisi lääkäriin vatsakipujen vuoksi".

Hänta ei toimitettu lääkäriin.

Hän onnistui lähtemään itse.
Hän onnistui livahtaa lukitsemattomasta ovesta, rollattorin kanssa.
Hän selvisi myös portaissa.
Hän pääsi kävellen Terveyskeskukseen - josta hänet palautettiin vanhainkotiin.

Hän valitti.
Omaiset pyysivät että äiti toimitettaisiin heti lääkäriin.

Kahden vuorokauden kuluttua nousi kuumetta.
Hänet toimitettiin lääkäriin.
Hänet toimitettiin sairaalaan.
Hänet toimitettiin leikkauspöydälle.
Hänet leikattiin.

Suoli oli puhjennut. Mätää vatsa täynnä.

Siitä nukutuksesta hän ei jaksanut herätä.
Hän nukkui pois.

Miksi?
Siis; Miksi?
Miksi vanhainkoti ei voinut hoitaa häntä lääkäriin?
Miksi? Miksi tällaista tapahtuu? Miksi?

Epäinhimillistä, julmaa ja törkeää kohtelua.
Otsikon linkistä alkuperäiseen kirjoitukseen.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10832

Linkki viestiinViesti 7687  Ma 12 Syy 2011, 15:03 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Taas yksi vanhus tapettiin.

Lainaus:
Hän asui vanhainkodissa.
Se oli hänen kotinsa ollut jo kaksi vuotta.
Hän oli nainen.
Hän oli miltei 90 v.

Hän valitti mahavaivoja.
Hän oli valittanut niitä jo useamman päivän.

Mustikkakeittoa, teetä ja korppua. Niillä hoidettiin.

Hän pyysi päästä lääkäriin.
Hän pyysi päästä lääkäriin.
Omaiset pyysivät että "äiti pääsisi lääkäriin vatsakipujen vuoksi".

Hänta ei toimitettu lääkäriin.

Hän onnistui lähtemään itse.
Hän onnistui livahtaa lukitsemattomasta ovesta, rollattorin kanssa.
Hän selvisi myös portaissa.
Hän pääsi kävellen Terveyskeskukseen - josta hänet palautettiin vanhainkotiin.

Hän valitti.
Omaiset pyysivät että äiti toimitettaisiin heti lääkäriin.

Kahden vuorokauden kuluttua nousi kuumetta.
Hänet toimitettiin lääkäriin.
Hänet toimitettiin sairaalaan.
Hänet toimitettiin leikkauspöydälle.
Hänet leikattiin.

Suoli oli puhjennut. Mätää vatsa täynnä.

Siitä nukutuksesta hän ei jaksanut herätä.
Hän nukkui pois.

Miksi?
Siis; Miksi?
Miksi vanhainkoti ei voinut hoitaa häntä lääkäriin?
Miksi? Miksi tällaista tapahtuu? Miksi?

Brutaalein, törkein ja hävyttömin hoitovirhe.
Otsikon linkistä alkuperäiseen kirjoitukseen.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10832

Linkki viestiinViesti 7688  Pe 28 Lok 2011, 11:21 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

"Perustavaa laatua oleva ongelma: se ei toimi"

Sairaan kallista! Karu raportti terveydenhuollosta

Lainaus:
Tuore raportti maalaa karun kuvan suomalaisesta terveydenhuoltojärjestelmästä.

Elinkeinoelämän Valtuuskunta EVA:n julkaiseman raportin mukaan suomalainen terveydenhuoltojärjestelmässä on yksi perustavaa laatua oleva ongelma: se ei toimi.

Lainaus:
Ongelma 1: Potilaiden pallottelu

Leikola painottaa raportissaan, että potilaiden ja vastuiden pallottelu kahden eri organisaation, perusterveydenhoidon ja erikoissairaanhoidon välillä on saatava loppumaan.

Lainaus:
Ongelma 2: Hoitosuunnitelmien puute

Raportin mukaan isolle osalle potilaista, erityisesti pitkäaikaispotilaille, ei tehdä hoitosuunnitelmia lainkaan. Tämä johtaa siihen, että potilaiden paranemisen syitä on mahdotonta arvioida. Raportin mukaan hoitosuunnitelmasta on tultava potilaan perusoikeus.

Lainaus:
Ongelma 3: Hoitovirheet

Raportti kertoo, että ulkomaalaisten tutkimusten mukaan yksi tuhannesta potilaasta kuolee Suomen sairaaloissa hoitovirheisiin. Enemmiltä kuolemilta on vältytty tähän asti osittain onnenkin avulla.

Lainaus:
Ongelma 5: Väärä ajattelumalli

Leikolan mukaan terveydenhoito ei ole pelkkää lääketiedettä ja sairaanhoitoa, vaan siihen tulisi suhtautua myös palvelutoimintana siinä missä muihinkin palveluihin.

Lainaus:
Ongelma 6: Kilpailun puute

Raportin mukaan perusterveydenhoito on kilpailutettava erottamalla julkisen terveydenhuollon tilaus ja tuotanto toisistaan. Leikolan mukaan kuluttajalla tulee olla valinnanvapaus palvelun tuottajasta.

Sääliksi käy sairaita. Hölmöläisten touhua koko homma.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10832

Linkki viestiinViesti 7689  La 03 Jou 2011, 13:46 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Hoitovirheiden takia kuolee jopa 1 700 suomalaista vuodessa

Lainaus:
Suomessa sattuu vuosittain 700–1 700 kuolemaan johtavaa hoitovirhettä. Yksi tuhannesta sairaalapotilaasta kuolee hoitovirheen, erehdyksen tai unohduksen takia.

"Se on järkyttävä luku", sanoo hoitovirhekuolemien määrää arvioinut emeritusprofessori Amos Pasternack.

Pasternackin arvio kuolemantapauksista perustuu Suomen kaltaisissa maissa tehtyihin tutkimuksiin. Kansallista tutkimusta aiheesta ei ole, eikä hoitovirhekuolemia ole tilastoitu.

Hoitovirheitä voi olla paljon enemmänkin; myös hoitovirheissä vammautuneiden luku kiinnostaisi.

Luulosairaat hautausmaalla.

Hengenvaarallista hypokondriaa.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10832

Linkki viestiinViesti 7690  La 10 Jou 2011, 14:07 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Arno Forsius:

Puoskarit ja puoskarointi

Lainaus:
Puoskaroinnin yhteydessä ns. henkinen puoskarointi on jäänyt kovin vähälle huomiolle. Psykologisoiminen eli elimistön ilmiöiden ja toimintojen selittäminen psyykestä johtuviksi tai psyykeen vaikuttaviksi sekä erilaiset psykoterapiat eli psyyken kautta tapahtuvat hoitotavat ovat yleistyneet voimakkaasti. Ne ovat saaneet osakseen runsaasti julkisuutta ja yleensä myönteistä huomiota joukkoviestimissä. Tämä on johtanut siihen, että yleisölle tarjotaan yhä enemmän ns. vaihtoehtoisia parannuskeinoja eli uskomushoitoja myös tunne-elämän ja mielenterveyden häiriöissä.


Lääkärit määräävät yhä enemmän mielialalääkkeitä fyysisiin sairauksiin. Puoskarointi on pahimmillaan tappavaa.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10832

Linkki viestiinViesti 7691  Ti 27 Jou 2011, 15:57 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Professori: Tämän takia valvonta petti
"Henkistä laiskuutta"


Lainaus:
Valelääkäritapauksen liittyminen vanhustenhoitoon ei tullut emeritaprofessori Sirkka-Liisa Kivelälle yllätyksenä.

- Vanhustenhoito on Suomessa aliarvostettua työtä. Siihen on helppo tarjota huonotasoista ja jopa valelääkärin tuottamaa palvelua, hän sanoo.

Poliisin pidättämä Esa Laiho on Suomen Geriatriakeskuksen kautta vastannut tuhansien vanhusten hoitoratkaisuista. Kivelä luettelee syitä, miksi valvonta pääsi pettämään näin pahasti.

- Vanhustenhoitoa valvovat henkilöt, joilla ei ole alan koulutusta eikä tuntemusta. Valviran ja aluehallintovirastojen pitäisi valvoa oma-aloitteisesti, mutta ne eivät sitä tee. Lainsäädäntö ei mahdollista riittäviä sanktioita. Mikä merkitys on huomautuksella?

Lainaus:
Nykytilanne on Kivelälle hyvin turhauttava. Hän korosti valvonnan välttämättömyyttä jo vuonna 2006 tehdessään sosiaali- ja terveysministeriölle selvityksen geriatrisen hoidon ja vanhustyön kehittämisestä.

- Kritisoin raportissani terveyden- ja etenkin vanhustenhoidon valvontaa. Tällä alueella on paljon ongelmia.

Iäkkäiden syrjintä on Kivelän mukaan Suomessa mittavaa, ja sitä esiintyy kaikkialla. Vanhuksia ei arvosteta. Seuraukset ovat nyt näkyvissä. Viidessä vuodessa ei ole tapahtunut juuri mitään parannusta.

Valviraa Kivelä suomii armotta.

- Valviran toiminnalle on tyypillistä, ettei nyt paljastuneeseen valelääkäritapaukseen puututtu jo vuosi sitten, kun asiasta tehtiin ilmoitus. Valvira menee siitä, mistä aita on matalin.

Lainaus:
Vetoamisen resurssipulaan Kivelä kuittaa kipakasti.

- Höpö höpö. Se on vain henkistä laiskuutta. Yhdysvalloissa Laihon taustat selvitettiin, eikä hänelle myönnetty lääkärin oikeuksia. Suomessa selvitystä ei välitetty tehdä.

Myös palvelujen tilaajat eli kunnat saavat pöllyä.

- Palvelun tarjoajan pitää dokumentoida palvelun laatu, ja kunnan täytyy varmistaa, että tiedot pitävät paikkansa. Myös taustat on tarkistettava, Kivelä muistuttaa.

Kunnat tarttuvat kuitenkin vanhuspalveluissa usein halvimpaan ratkaisuun. Kivelä viittaa Kuntaliiton tutkimukseen kuntien päätöksenteosta. Laadun painoarvo on ostopäätöksiä tehtäessä vain 20 prosenttia, hinnan 80 prosenttia.

Voi vanhusparkoja, mitä kaltoinkohtelua ja heitteillejättöä joutuvatkaan sietämään!
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10832

Linkki viestiinViesti 7692  Pe 30 Jou 2011, 2:47 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Guzenina-Richardson TS:lle:

Vanhustenhoito kuntoon uhkasakoilla


Lainaus:
Guzenina-Richardsonin mukaan uuteen vanhuspalvelulakiin kirjataan ympärivuorokautisen hoidon henkilöstömitoitukset. Niiden rikkomisesta seuraisi kunnille sanktioita.

Nyt henkilökunnan määrää ohjataan vain suosituksilla.

- Niitä rikotaan koko ajan. Siksi tuon lakiin tiukat uhkasakot. Jos asioita ei panna kuntoon hyvällä niin sitten pahalla.

Hän ei määrittele tarkemmin minimihenkilöstön määrää tai uhkasakkojen suuruutta.

Uuden vanhuspalvelulain on tarkoitus astua voimaan vuonna 2013.

Guzenina-Richardson haluaisi myös korvamerkinnät takaisin valtionosuuksiin. Niiden avulla valtio voisi määrätä, mihin kunnat rahoituksen käyttävät. Korvamerkintöjen käytöstä luovuttiin 1993.

- Kuntien oikeus päättää yksin asioista on nyt nähty, ministeri sanoo lehdelle.

Aivan, tiukka linja vaan.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10832

Linkki viestiinViesti 7693  Pe 06 Tam 2012, 18:06 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

"Vanhuksia jopa pahoinpidellään"

Lainaus:
Sairaanhoitaja Jaana Karan mukaan työvoimapula vanhustenhuollossa johtaa vakaviin tilanteisiin. Hän on itse ollut todistamassa muun muassa vanhusten pahoinpitelyä.

Rovaniemellä hän oli töissä sairaalassa, johon tuotiin sekavuuden takia vanha mies. Miehen sekavuuden syystä ei ollut tietoa. Kara ja toinen hoitaja menivät katsomaan miestä, jolloin he sulkivat pois sairauksia ja keskustelivat mahdollisuudesta, että mies oli alkoholisti.

Mies oli peloissaan ja tarrasi käsillään reunoista kiinni.

– Toinen hoitaja löi miestä sormille ja huusi: kaikkia saatanoita täällä joutuu hoitamaan!

Toisen tapauksen hän muistaa Helsingistä, tällöin hän työskenteli julkisella puolella. Hän vei toisen hoitajan kanssa vanhaa naista vessaan. Nainen oli kankea, eikä jalkoja saatu helpolla koukistumaan.

– Toinen hoitaja rusautti jalat koukkuun ja löi selkään samalla kiroten, Kara muistelee.

– Sairaanhoitajan ammatti varsinkaan vanhustenhuollossa ei ole mediaseksikäs. Hoitajat väsyvät työhönsä - ja kehen he sitten väsymyksensä purkavat? Tietenkin siihen dementikkomummoon, eikä mummo pysty mitään sanomaan vastaan.

Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10832

Linkki viestiinViesti 7694  Su 15 Tam 2012, 0:03 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Sari uskoo: Äiti kuoli nälkään

Lainaus:
Aune Koivu sairastui dementiaan alle 60-vuotiaana. Hänen tyttärensä Sari Koivu, 42, ryhtyi äidin omaishoitajaksi neljäksi vuodeksi.

Aune oli kotona tyttärensä kanssa ja kävi viikon mittaisilla jaksoilla hoitokodissa, jolloin omaishoitajan oli tarkoitus saada levähtää hetki. Ongelmaksi hoitokodissa muodostui ruokailu.

Sari kertoo, että aina kun hän meni ruoka-aikaan katsomaan äitiään, tämä istui sidottuna tuolissa täysi ruokalautanen edessään.

- Yritin selittää hoitajille moneen kertaan, että äitini ei pysty enää syömään itse ruokailuvälineillä. Hoitajat kuitenkin suhtautuivat asiaan välinpitämättömästi ja sanoivat, että heillä ei ole aikaa vanhusten syöttämiseen.

- Näin muidenkin dementoituneiden vanhusten edestä kannettavan roskiin täysin koskemattomia ruoka-annoksia päivittäin, Sari kertoo.

Sarin mukaan hoitajat vaikuttivat kiireisiltä ja toivoivat, että Sari tulisi itse päivittäin hoitokotiin syöttämään äitiään. Kun Aune palasi kotihoitojaksolle, hän vaikutti selvästi nälkiintyneeltä ja hotki ruokaa kahden ihmisen edestä, Sari sanoo.

Eutanasia nälällä

Aunen kunto heikkeni niin, että hänet otettiin sisään sairaalaan, jossa hän vietti syksystä 1998 aina menehtymiseensä asti maaliskuuhun 2004.

Aunen virallinen kuolinsyyksi merkittiin Alzheimerin tauti, mutta Sari uskoo äitinsä menehtyneen nälkään. Jo ensimmäisen kolmen sairaalaviikon aikana Aune laihtui tyttären mukaan 10 kiloa.

- Loppuvaiheessa sairaalassa hän painoi enää 35 kiloa. Hänet oli sidottu sänkyyn makaamaan sikiöasennossa. Sairaalasta annettiin ymmärtää, että kun ei ole mitään toivoa parantumisesta, eikä eutanasia ole sallittua, äitini annetaan nääntyä nälkään, Sari kertoo.

Sari on tyrmistynyt ja järkyttynyt vanhusten kehnosta kohtelusta sairaalassa.

Törkeitä uutisia vanhusten kaltoinkohtelusta ja rääkkäämisestä pitäisi kopioida myös ketjuun:

Hoitovirheet
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10832

Linkki viestiinViesti 7695  Su 15 Tam 2012, 0:22 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Kauhutarinat vanhustenhoidosta - lukijat kertovat

Lainaus:
Annokset roskiin

Muistan hoitaneeni potilasta, joka söi aina hyvällä ruokahalulla, jos minulla oli aikaa syöttää häntä kiireettömästi. Kerran eräs hoitaja tuputti vanhukselle kiireellä ruokaa. Kun vanhus ei kyennyt nielemään tarpeeksi nopeasti, hoitaja kantoi lähes syömättömän annoksen roskiin. Naispotilas oli laihtunut jo rajusti ja uskon hänen kärsineen nestevajauksesta, koska hän joi aina uskomattomia määriä, kun juotin hänelle vettä.

Mieshoitaja

Kehnoja muistoja

Minulla on todella kurjia kokemuksia hoitokodista Suomessa. Ruoka oli kehnoa ja äidilläni oli usein nälkä. Äitiäni ei ulkoilutettu, öisin hän paleli ohuen peiton alla ja hoitajat olivat tylyjä. Onneksi tämä hoitokoti lopetti toimintansa.

Sota-ajan lapsi

Ajan puute

Olen useassa vanhusten hoitokodissa työskennelleenä kokenut ahdistavan ajan puutteen. Vanhuksia ei ole aikaa syöttää, ulkoiluttaa tai viedä vessaan. Sain kerran esimieheltäni moitteet siitä, että syötin erästä vanhusta liian kauan. Paljon keskustelua herättäneet puheet vanhusten huonosta hoidosta pitävät valitettavasti paikkansa. Toivon, etten itse koskaan joudu vanhainkotiin. Niin kamala paikka se on.

Arvon mekin ansaitsemme

Nääntyi nälkään

Hoitokodit eivät ole ainoita syyllisiä. Äitini nääntyi nälkään pienen pohjois-suomalaisen terveyskeskuksen vanhuksille tarkoitetussa hoitoyksikössä. Vähitellen äitini kuihtui pois. Hoitajien ainoa selitys oli, että hänellä ei ole ruokahalua. Äitini eläkkeestä pidätettiin noin 90 % hoitomaksuihin - ja silti hänen annettiin kuolla ravinnon puutteeseen. Uskon tämän olevan tavallisempaa, kuin kukaan voi edes kuvitella.

Ei hoitokotiin

Ei juotavaa

Helsingissä hoitokodissa ollut äitini ei saanut juotavaksi haluamaansa määrää vettä, koska hän kävi hoitajien mukaan liian usein vessassa. Vein äidille vesipullon kaupasta. Seuraavana päivänä äiti kertoi, että pullokin vietiin pois, koska hoitajilla ei ole aikaa käyttää häntä juomisen jälkeen pissalla. Seuraavalla viikolla haimme äidin pois hoitokodista.

Sakke

Liikaa vastuuta

Turhaan moititaan hoitajia vanhusten huonosta kohtelusta. Ahne yhteiskunta ajaa työntekijän koko ajan kovemmalla, ja siitä kärsii myös vanhustenhuolto. On pöyristyttävää, että hoitajat joutuvat kantamaan vastuun täysin epäinhimillisistä työvaatimuksista ja niistä johtuvista seurauksista. Johtoporras pääsee jatkuvasti kuin koira veräjästä, ja media ruokkii tätä illuusiota.

SS
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10832

Linkki viestiinViesti 7696  To 19 Tam 2012, 2:16 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Noloa, vanhukset lääkebisneksen härskeinä uhreina:

Kaksi tehoiskua vanhustenkoteihin Vampulassa ja Veikkolassa: Katso dramaattinen tulos!

Lainaus:
Suomen vanhukset syövät ylimitoitetusti lääkkeitä, ja tästä on sekä terveyshaittaa että kuluja. Näin tiivistää sanomansa farmaseutti Pauli Puirava, jolla on myös lääkehoidon kokonaisarvioinnin erityispätevyys. Hän on kiertänyt Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen asiantuntijalääkäreiden kanssa ympäri Suomen tutustumiskäynneillä - ja tulos on ollut dramaattinen.

Yksityisissä hoitokodeissa esimerkiksi Vampulassa ja Veikkolassa on päästy hurjiin lukemiin lääkevalmisteiden karsimisessa. Vampulassa päädyttiin selvitystyön jälkeen 10 000 pillerin vähentämiseen vuodessa, ja tämä teki rahaksi mitattuna 10 000 euroa. Veikkolassa pillerimäärä laski 27 000 kappaleella. Ensin mainitussa paikassa vanhuksia oli mukana kymmenen, toisessa 18.

Potilaiden kunnossa huomattiin myöhemmin parantumista ja lääkkeiden aiheuttamien sairauskohtausten määräkin väheni.

Mistä tässä kaikessa on kysymys? Siitä, että Puiravan mielestä Suomessa esiintyy enemmän lääkkeitten yli- kuin alikäyttöä. Puirava tietää tapauksen, mieshenkilön, jolle oli määrätty surutta 57 eri reseptivalmistetta, eikä tässä ollut mukana edes käsikauppalääkkeet.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10832

Linkki viestiinViesti 7697  Pe 20 Tam 2012, 0:58 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lääkäri todennut annostuksen olevan "aivan hyvä"

Nelinkertainen lääkitys vei kuolemaan

Lainaus:
Terveyskeskuslääkäri hutiloi ja nelinkertaisti vanhuksen verenohennuslääkityksen.

83-vuotias miespotilas kotiutettiin Helsingin Meilahden sairaalan keuhkoklinikalta, jossa hän oli viettänyt kymmenen päivää.

Mukaansa hän sai turvarannekkeen. Seuraavana päivänä Helsingin kaupungin kotisairaanhoidon sairaanhoitaja annosteli hänelle uuden lääkityksen.

Sairaanhoitaja kiinnitti huomiota siihen, että uusi Marevan-lääkitys oli reilusti suurempi kuin 83-vuotiaan aiempi lääkitys ja että sitä oli reilusti nostettu.

Sairaanhoitaja konsultoi asiasta Malmin terveysaseman terveyskeskuslääkäriä. Lääkärillä oli kalenterissaan aikaa kotisairaanhoidon konsultointiin vain 15-20 minuuttia.

Sairaanhoitaja kertoi lääkärille, että uusi annos olisi 1,5 tablettia aiemman sijaan. Vanhempaa lääkityksen tasoa hän ei lääkärille esittänyt.

Tähän lääkäri oli todennut annostuksen olevan "aivan hyvä".

Lääkärin hyväksynnän jälkeen hoitaja hankki 83-vuotiaalle apteekista uuden annoskoon mukaiset Marevan-annokset. Käytännössä uusi annos oli enemmän kuin nelinkertainen siihen verrattuna mitä vanhus oli nauttinut ennen sairaalaan joutumistaan.

Leikkaus onnistui

Kahden viikon kuluttua 83-vuotias hakeutui terveyskeskuspäivystykseen alaraajojen halvausoireiden vuoksi. Malmin sairaalasta potilas toimitettiin Töölön sairaalaan, jossa jalat todettiin liikkumattomiksi.

Edelleen potilaan selkärangan kovakalvon ulkopuolisessa tilassa havaittiin kookas verihyytymä, joka vaati leikkaushoitoa. Potilaan omalla suostumuksella hänet leikattiin saman tien. Vanhukselle kerrottiin, että leikkaus on riskialtis komplikaatioiden vuoksi.

Leikkaus onnistui. Kaksi päivää sen jälkeen potilaan todettiin taas voivan liikuttaa jalkojaan.

Valitettavasti seurasi komplikaatioita. Potilas vajosi sekavaan tilaan, hän sai haavamyrkytyksen ja verenmyrkytyksen.

Antibiootit eivät tehonneet. Kolme viikkoa leikkauksen jälkeen potilas menehtyi. Välitön kuolinsyy oli keuhkokuume.

Lääkärille syyte

Tapaus sattui heinä-elokuussa 2008. Lääkärin toiminta päätyi poliisitutkintaan.

Esitutkinnan jälkeen Helsingin kihlakunnansyyttäjä päätti syyttää 42-vuotiasta espoolaislääkäriä kuolemantuottamuksesta sekä tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta.

Juttu käsiteltiin Helsingin käräjäoikeudessa. Tuoreessa päätöksessään käräjäoikeus toteaa lääkärin syylliseksi, mutta ei kuolemantuottamukseen vaan vammantuottamukseen.

Ja taas "aivan hyvä" tuomio lääkärille, potilaalle paljon huonompi.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10832

Linkki viestiinViesti 7698  La 28 Tam 2012, 14:00 (GMT+3)  Aihe: Tolkutonta lääkitystä Vastaa lainaamalla viestiä

57 eri reseptilääkettä vuodessa!

Lainaus:
– Vampulan projektissa vuonna 2008 asiakkaita oli kymmenkunta. Kun selvitimme heidän todellisen lääketarpeensa, vähennystä tuli noin 10 000 pilleriä vuodessa, mikä silloisilla euroilla laskettuina teki noin 10 000 euroa vuodessa. Samalla myös potilaiden kunto parani ja lääkkeiden aiheuttamat sairauskohtaukset vähenivät.

– Siellä syötiin aivan turhaan yhtä ja toista, mutta aivan erityisesti turhia olivat loppuvaiheen dementoituneiden vanhusten muistilääkkeet. Niistä on totta kai joillekin apua muistihäiriöiden alkuvaiheissa, mutta kokemustemme mukaan niistä ei enää loppuvaiheissa ole välttämättä mitään hyötyä ja lopulta ne saattavat olla jopa haitallisia. Ne ovat monessa tapauksessa vieneet ihmisten kuntoa alaspäin.

Veikkolassa sijaitsevassa vanhainkodissa toteutettiin samanlainen tehoisku vuosina 2010–11, ja siellä tapahtui täsmälleen sama kuvio. Nyt tutkimuksen kohteena olivat 18 asukkaan lääkkeet.

– Saimme vähennettyä vuositasolla 27 000 pilleriä ja lääkekulut putosivat hiukan reilun kymppitonnin verran. Siellä oli liikaa sekä verenpaine- että kolesterolilääkkeitä, samoin masennus- ja muistilääkkeitä. Meillä esiintyy varmaan kaikkien lääkkeiden osalta sekä yli- että alikäyttöä, mutta sanoisin ylikäytön olevan huomattavasti alikäyttöä yleisempää. Suhdeluku on suurin piirtein 95 prosenttia ja 5 prosenttia.

Farmaseutti Pauli Puirava tietää tältä alueelta hyvin surullisen Suomen ennätyksen.

– Kyseessä on mieshenkilö, jolle vuoden aikana määrättiin peräti 57 eri lääkevalmistetta. Eivätkä mukana ole käsikaupan tuotteet.

Lainaus:
-- miksi ihmeessä vanhuksille määrätään näin tolkuttomasti turhia ja suorastaan vaarallisia lääkkeitä?

– Syynä on varmaan Käypä hoito -suositusten orjallinen noudattaminen, Puirava arvelee. – Se on tehty työikäisille. Koska ikäihmisille ei ole olemassa omaa suositusta, voi tapahtua mitä tahansa, jos lääkkeitä määrätään liikaa. Lisäksi lääkkeistä aiheutuneita haittoja hoidetaan hyvin usein toisilla lääkkeillä.

Lääketeollisuus on määritellyt niin kolesteroliarvojen kuin monien muiden sairauksien rajat omien tavoitteittensa mukaan.

– Lääketieteen saralla ei taida olla ainoatakaan tutkimusta, johon lääketeollisuus ei olisi jollakin tavalla sotkeutunut. Pitäisi koko ajan muistaa, että USA:ssa kaupallisten lääkevalmistajien tuotteet ovat viidenneksi yleisin kuolinsyy. Ruotsin tilastot ovat hyvin samankaltaiset, mutta Suomen tilastoista en osaa sanoa, tuskin koko asian olemassaoloa ajatellaan.

Jotain olisi tehtävissä

Puiravan mukaan täällä puhutaan hurskaasti alkoholin tai liikenteen vaaroista, mutta kaupalliset lääkevalmisteet ovat kansanterveyden kannalta katsottuna huomattavasti suurempi ihmisten hengen ja toimintakyvyn päälle käypä ongelma.

– Lääkkeiden käytön järkeistäminen olisi nyt kaikkein tärkein prosessi – eikä suinkaan ravintolisien vainoaminen. En ole työssäni kertaakaan törmännyt keneenkään, joka olisi saanut ravintolisistä yliannostuksen, mutta lääkkeiden osalta tällaisia tapauksia on tullut vastaan senkin edestä.

Farmaseutti Pauli Puirava toivoo sydämestään, että jotakin olisi vielä tehtävissä. Kaikkein pahimmaksi solmukohdaksi hän nimeää yleisen osaamattomuuden ja etenkin kliinisen farmasian ammattiryhmän puuttumisen Suomesta.

– Vika ei ole edes lääkärikoulutuksessa, mutta eri ammattiryhmien välisessä yhteistyössä on paljonkin parantamisen varaa. Yhteisiä kursseja ei ole, joten ryhmät eivät pääse lähentymään ja vieraannutaan ammatillisesti toistensa kanssa. On tämä porukka ja tuo porukka, jotka eivät koskaan kohtaa ja keskustele toistensa kanssa.

Pauli Puirava haluaa kuitenkin tähdentää, ettei hän syytä tai syyllistä mitään tahoa tai ammattikuntaa. Vika on systeemissä.

– Se toimii erittäin huonosti. Myös systeemin itsekorjaamisjärjestelmä on erittäin huono. Sille pitäisi kiireesti tehdä jotakin.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10832

Linkki viestiinViesti 7699  La 04 Elo 2012, 13:24 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Vanhustenhoidon karu arki: Asukkaita jopa pahoinpidellään

Lainaus:
"Vanhuksia jopa pahoinpidellään"

Sairaanhoitaja Jaana Karan mukaan työvoimapula vanhustenhuollossa johtaa vakaviin tilanteisiin. Hän on itse ollut todistamassa muun muassa vanhusten pahoinpitelyä.

Rovaniemellä hän oli töissä sairaalassa, johon tuotiin sekavuuden takia vanha mies. Miehen sekavuuden syystä ei ollut tietoa. Kara ja toinen hoitaja menivät katsomaan miestä, jolloin he sulkivat pois sairauksia ja keskustelivat mahdollisuudesta, että mies oli alkoholisti.

Mies oli peloissaan ja tarrasi käsillään reunoista kiinni.
– Toinen hoitaja löi miestä sormille ja huusi: kaikkia saatanoita täällä joutuu hoitamaan!

Toisen tapauksen hän muistaa Helsingistä, tällöin hän työskenteli julkisella puolella. Hän vei toisen hoitajan kanssa vanhaa naista vessaan. Nainen oli kankea, eikä jalkoja saatu helpolla koukistumaan.
– Toinen hoitaja rusautti jalat koukkuun ja löi selkään samalla kiroten, Kara muistelee.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10832

Linkki viestiinViesti 7700  Su 12 Elo 2012, 23:12 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Potilas kuoli lääkärin huolimattomuuden vuoksi

Lainaus:
Kun potilas vihdoin pääsi sairaalaan, vastaanottanut erikoislääkäri kokeili vain sormellaan aristavan alueen, eikä tehnyt potilaalle asianmukaista tutkimusta, ottanut näytettä eikä ohjannut häntä vastaanotoltaan korva-, nenä ja kurkkutautien yksikköön.

Lääkäri vain kehotti potilasta seuraamaan tilannetta ja neuvoi tätä tilaamaan uuden ajan kahden kuukauden kuluttua, jos tilanne ei paranisi.

Potilaan tila kuitenkin huononi jatkuvasti. Vihdoin syyskuun lopulla Mikkelin keskussairaalan toinen lääkäri määräsi potilaan tarkkoihin tutkimuksiin. Miehellä todettiin heti syöpä, joka oli levinnyt niin laajalle, ettei leikkaushoitoon enää voitu ryhtyä.

Lainaus:
Etelä-Savon käräjäoikeus katsoo tuoreessa päätöksessään, että erikoislääkärin virkaa hoitanut mies oli huolimattomuudellaan loukannut potilaan oikeutta saada laadultaan hyvää sairaanhoitoa. Se katsoi, että lääkärin toiminnan haitallisuutta ja vahingollisuutta ei voitu pitää vähäisenä.

Käräjäoikeus totesi lääkärin syyllistyneen tuottamukselliseen virkavelvollisuuden rikkomiseen. Rangaistukseksi oikeus määräsi varoituksen, johon lääkäri on jo ilmaissut tyytymättömyytensä. Potilas puolestaan ehti kuolla kesken oikeusprosessin.

Puoskari.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10832

Linkki viestiinViesti 7661  La 18 Elo 2012, 13:19 (GMT+3)  Aihe: Näin vanhuksia tapetaan Vastaa lainaamalla viestiä

Iltalehden paperi- ja näköislehdessä 17.8.2012 kerrotaan hyväkuntoisesta vanhasta miehestä, jota punkit ovat purreet. "Huonon neurologisen kokonaisennusteen vuoksi" hänet siirretään teho-osastolta tavalliselle osastolle, jossa hän kuolee seuraavana päivänä.

Dokumentti siitä, millä tavoin vanhoja ihmisiä käytännössä tapetaan hoidonpuutteeseen.

Lainaus:
Aivokuume tappoi miehen

Lääketieteellinen Aikakauskirja Duodecim kertoi viime vuonna miehestä, joka kuoli puutiaisaivokuumeeseen.

Yli 80-vuotias mies oli ikäisekseen hyväkuntoinen. Hänet lähetettiin kesäkuussa terveyskeskuksesta sairaalaan kolme vuorokautta kestäneen 38-39 asteen kuumeen, yleistilan heikkenemisen ja kaatumisen vuoksi. Lähettävä lääkäri oli epäillyt myyräkuumetta.

Seuraavan vuorokauden aikana vuodeosastolla potilaan yleistila ja tajunta heikkenivät ja hänellä todettiin niskan jäykkyys. Hänet jouduttiin siirtämään teho-osastolle, jonne tullessa potilas oli kuumeinen ja septisessä sokissa. Omaisia puhuttaessa selvisi, että potilaan kyynärpään iholta oli poistettu kolme viikkoa aiemmin puutiainen ja kevään aikana useampi puutiainen oli purrut miestä.

Miehelle kehittyi päivien aikana monielinvaurio. Huonon neurologisen kokonaisennusteen vuoksi potilas siirrettiin tavalliselle osastolle, jossa hän kuoli seuraavana päivänä. Miehellä todettiin vaikea tajunnan heikkenemiseen ja hengityslamaan johtanut puutiaisaivokuume.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10832

Linkki viestiinViesti 7662  La 18 Elo 2012, 13:33 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Dokumentti siitä, millä tavoin vanhoja ihmisiä käytännössä tapetaan hoidonpuutteeseen.

Tarkempi kuvaus löytyy täältä:

Kuolemaan johtanut puutiaisaivokuume
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Näytä edelliset viestit:   
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Sanasinko Foorumin päävalikko -> Lääketiede Kaikki ajat ovat GMT + 3 tuntia
Sivu 1 Yht. 1

 
Siirry:  
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa

Muuta tekstin kokoa: - -

Takaisin ylös


Join the Blue Ribbon Online Free Speech Campaign


Powered by
phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Käännös Jorma Aaltonen, Päivittänyt, Lurttinen www.phpbbsuomi.com