Sanasinko
Wordbazooka
 
 OhjeOhje   HakuHaku   KäyttäjälistaKäyttäjälista   KäyttäjäryhmätKäyttäjäryhmät   RekisteröidyRekisteröidy 
 Omat asetuksetOmat asetukset   Kirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestitKirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestit   Kirjaudu sisäänKirjaudu sisään 
Muuta tekstin kokoa: Suurenna - Pienennä - Palauta oletuskoko
Uskonkirkko | Church of FaithUskonkirkko | Church of Faith

Café holvikaari

 
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Sanasinko Foorumin päävalikko -> Historia ja kulttuuri
Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe  
Kirjoittaja Viesti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 39  Ma 05 Hel 2007, 0:46 (GMT+3)  Aihe: Café holvikaari Vastaa lainaamalla viestiä

Aiheen aloitti: Pentti Naumanen - Helmikuu 01, 2007, 01:00:37Otsikko: Café holvikaari
Kirjoitti: Pentti Naumanen - Helmikuu 01, 2007, 01:00:37

Tämä kahvila ei ole mikä tahansa paikka, vaan jos sallitte paikka, jossa voidaan keskustella vanhojen viisaiden tapaan taivasalla, päivän kuumuuden mentyä, yön vielä viivytellessä tuloaan.
Näin tekivät vanhan ajan ihmiset hamassa muinaisuudessa lämpimissä maissa.
Noihin aikoihin, joista puhun, ihmisillä oli aikaa pohdiskella, luoda teorioita ja etsiä täydellisyyttä.
Se oli silloin. Olisipa vielä nytkin!

Nykyisin kiiruhdetaan keksimään ideoita ja ennen kuin ne kunnolla ovat ehtineet muodostua ajatuksiksi niitä riennetään toteuttamaan käytännössä. Hyvin harvoin, jos koskaan ihmiset jaksavat kuunnella loppuun, mitä toisella on sanottavanaan. Virheet ovat epäonnea tai muuta selittämätöntä. Kukaan ei tunnusta niitä tehneensä.
Kuitenkin. Mitään lohdullisempaa, viihdyttävämpää ja elähdyttävämpää ei ole olemassa kuin kaunis ajatus. Puhdas oivallus, josta turha on kuorittu pois.
Ystävät. Tulkaa mukaan luomaan kauniita ajatuksia Café holvikaaren tähtikirkkaaseen ajatusmaailmaan!Otsikko: Vs: Café holvikaari
Kirjoitti: Angeli - Helmikuu 01, 2007, 06:59:19

Tämä avauksesi on hieno juttu. Tavoitan itsekin tuon tunnelman: "-- päivän kuumuuden mentyä, yön vielä viivytellessä tuloaan." Tuollaista on esimerkiksi Espanjassa lämpiminä vuodenaikoina.

Meillä täällä on arktisuus ja kylmyys. Lämpö pitää löytää sisältään.

Juuret ovat tunkeutuneet syvälle kylmään maahan. Tänne sitä on kasvanut ja juurtunut; tänne, jossa luonto on karua ja tarjoaa meille neljä vuodenaikaa. Kun on kylmä, lisää vaatetta auttaa. Voi myös käpertyä omiin ajatuksiinsa ja kehitellä niitä.

Kyllä luonto meihin vaikuttaa, esimerkiksi moniin täysikuu. - Juuri nyt on helppo valvoa, ei tarvitse paljon nukkua. Muutama tunti yössä riittää ainakin meikäläisellä täydenkuun möllötellessä taivaalla. Väsymys ei aamulla paina.Otsikko: Vs: Café holvikaari
Kirjoitti: Pentti Naumanen - Helmikuu 01, 2007, 10:09:15

Ajatelkaa kuinka joku istahtaa penkille holvikaaren katveeseen. Hän ottaa esille noppapelin eikä aikaakaan, kun koolla on hälisevä joukko innokkaita, jotka haluavat osallistua leikkiin onnettaren kanssa.
Jokainen tietää, että häviön mustakaapuinen henki vaanii aina pelissä itselleen uhria. Harvaa se pelottaa, kaikki luottavat rouva Fortunaan.
Ei aikaakaan, kun ensimmäinen häviön uhri joutuu vetäytymään pelistä. Muuan heistä jää polttavin katsein ihmettelemään onnettaren valintaa, toinen puree hammasta ja kiroilee hiljaa mielessään.
Seinän vierustalla istuu vanhus katsellen noita toisia, jotka ovat joutuneet pelihimon pauloihin. Hän näkee heissä oman itsensä; suuret voittonsa ja kirvelevät tappionsa.
Vanhus on täällä löytääkseen sopivia ehdokkaita luostariin. Hän on kunnianarvoisa hierofantti.
Pian seinustan penkille istahtaa toinenkin vanhus.Otsikko: Vs: Café holvikaari
Kirjoitti: Pentti Naumanen - Helmikuu 02, 2007, 10:50:44

Hierofantti istahtaa vähän syrjemmälle. Hän kaihtaa huomiota, tahtoo vain tarkastella ihmisiä, arvioida ja tutkiskella.
Pelin tuoksinassa joku voittaa. Voitto merkitsee paitsi rahaa, myöskin kunniaa ja ihailua kilpakumppaneiden taholta. Se nostaa itsetuntoa. Voiton huumassa pelaaja tuntee olevansa taitavampi ja onnekkaampi kuin muut.
Hierofantti tarkkailee häntä. Vanhus katselee kulmakarvojen alla välkkyvin valppain silmin kuinka voittaja asettaa peliin rohkeamman panoksen kuin äsken. Hän tahtoo voittaa lisää. Hänellä on suunnitelmia, hän uskoo onnettaren auttavan pyrkimyksissä luoda loistavia uusia unelmia tulevaisuuden varalle. Elämä on edessäpäin ja se hymyilee hänelle avointa, valloittavaa hymyään.
Nopat heitetään uudelleen.
Pelaajat kohahtavat. Äskeinen voittaja ei ole uskoa silmiään. Kaikki tuijottavat peliä. Voiko onnetar olla näin julma?Otsikko: Vs: Café holvikaari
Kirjoitti: Pentti Naumanen - Helmikuu 03, 2007, 00:14:38

Vain toinen vanhus istuu ilmeettömänä. Hän ei ota osaa peliin, ei keskusteluun, hän näyttää melkein nukahtaneen.
Kuhina kiihtyy, sorina kasvaa vihaisiksi huudahduksiksi.
Näin ei voi käydä!
Onnetar ei voi suosia vain tuota yhtä pelaajaa. Hänen rohkea panostuksensa tuotti sievoisen summan. Miten kukaan voi pelkästään voittaa?
Hierofantti hivuttautuu voittajan lähelle. Hän koskettaa tätä käsivarteen ja nyökkää sivummalle. "Tahdon keskustella kanssanne", hän kuiskaa. Mies repäisee kätensä irti: "En tunne teitä, enkä halua luopua pelistä nyt, kun voitan!" "Menkää matkoihinne!", hän ärähtää.
Mysteeritemppelin palvelija ei häkelly. Hän vetäytyy loitommalle, mutta ei lähde pois. Hänen mustat silmänsä katsovat pelaajasta toiseen. Vanhus tarkkailee ihmisiä ja heidän ahnasta käyttäytymistään pelin ja rahan läheisyydessä. Näyttää siltä, että hän etsii jotain tiettyä henkilöä.
Pian kukaan ei enää kiinnitä huomiota temppelin palvelijaan. Toinen vanhuksista istuu samassa asennossa kuin ennenkin. Hänen hengityksensä on tasainen ja rauhallinen; kuka lie matkamies, joka lepää pois päivän rasitukset voidakseen aamun tullen taivaltaa jonnekin, ties minne. Paikkaan, joka ei kiinnosta ketään.
Peli elää omaa elämäänsä. Voittaja panostaa entistä rohkeammin - ja voittaa lisää. Väki alkaa epäillä, että hän pelaa väärin.Otsikko: Vs: Café holvikaari
Kirjoitti: Pentti Naumanen - Helmikuu 03, 2007, 21:59:40

Voittajan hyvä onni pelissä saa raivon nousemaan entisestään.
-Olen varma, että hän pelaa väärin, aloittaa yksi.
-Niin totta, hän pelaa väärin, siihen toinen.
Pian meteli kohoaa yli pelin äänien eikä aikaakaan, kun voittaja kaadetaan maahan. Iskuja satelee ja hänen rahansa ryövätään häneltä pois. Vaatteet repeävät, hän saa haavoja kasvoihinsa ja muuallekin ympäri kehoaan.
Mies etsii hädissään katseellaan hierofanttia, mutta tämä on kadonnut. Toistakaan vahusta ei enää näy.
Pythagoras, se on voittajan nimi, alistuu kohtaloonsa. Hän tempautuu irti pahoinpitelijöidensä käsistä kadoten jonnekin pimeyteen. Hänet on lyöty. Onnetar antoi hänen voittaa pelissä, mutta jätti pulaan ihmisten raivon keskellä. Voi minua, hän mutisee kadoten yöhön.
Peli jatkuu vielä hetken aikaa. Se on menettänyt jännityksensä. Raha kiertää vain kädestä käteen, kukaan ei saa sitä enää itselleen. Pian yksi vetäytyy pois, eikä aikaakaan kun jo toinen. Tiiman kuluttua kaikki on ohitse. Hiljainen yö viilenee nopeasti. Kirkkaat tähdet tarkkailevat ihmisten maailmaa.
Vaan maltahan....
Tarkka korva kuulee ääniä etäisyydestä, ehkä jostain kaukaa, ehkä läheltäkin, on mahdotonta saada selvää, mistä ääni kuuluu tai edes sitä onko se ääni vai pelkkää sisäistä kuisketta. Väsynyt kääntää kylkeään. On parasta koettaa nukkua hieman ennen kuin kukko kiekaisee uuden päivän alkaneeksi.
Hän havahtuu uudelleen. Nyt se on varmaa; jostakin kuuluu omituinen ääni.Otsikko: Vs: Café holvikaari
Kirjoitti: Pentti Naumanen - Helmikuu 05, 2007, 08:39:53

Rosvojoukko on löytänyt Pythagoraan. Mies makaa lähes hengettömänä pystymättä puolustautumaan rosvojen tutkiessa hänet. Kaikki on viety. Likaiset ja rikkinäiset vaatteetkaan eivät jaksa kiinnostaa. Pythaghoras jätetään henkiin, yön kylmyys tehnee hänestä lopun, viimeistään aamuauringon paahde imee piinatusta ruumiista sen viimeisen elon kipinän.
Sillä aikaa Filolaos on hiljaa herättänyt nukkujat ja kuiskannut heille kuulleensa rosvojen olevan tulossa. Leiri pysyttelee ääneti, kaikki ovat nukkuvinaan, mutta jokainen sen jäsen on täydessä taisteluvalmiudessa rosvojen lähestyessä nukkuvaa joukkoa. Rosvopäällikkö virnistää tyytyväisenä. Tästä saamme helpon saaliin, hän mutisee itsekseen.
Hämmästys on melkoinen leirin herätessä yllättäen ennen kuin rosvot ovat alkaneet tuhota sitä. Yksikään nukkujista ei saa surmaansa, mutta rosvot tapetaan viimeiseen mieheen. Kukaan ei taistelun tuoksinassa huomaa Filolaoksen kadonneen. Mies vain yksinkertaisesti lakkaa olemasta heidän joukossaan. Vaistomaisesti leiriytyneet tarkistavat rahamassinsa olevan tallessa ja kun huomaavat ettei Filolaos ole ryövännyt heitä, he yksinkertaisesti pakkaavat tavaransa ja jatkavat matkaa kukin taholleen.
Sillä välin Filolaos on etsinyt ja löytänyt Pythagoraan.
Hän nostaa tajuttoman harteilleen ja vie hänet kaivolle puhdistaen haavat ja virvoittaen lyödyn matkalaisen tajuihinsa.
-Lähdemme yhdessä täältä pois, hän sanoo rauhoittavasti suojatilleen.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Pentti NaumanenLiittynyt: 02 Hel 2007
Viestejä: 361
Paikkakunta: Ahlainen

Linkki viestiinViesti 51  Ti 06 Hel 2007, 19:31 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Aamu valkeni kirkkaana ja polttavana, hiekka tunkeutui sandaaleihin ja korvensi tuskallisesti Filolaoksen jalkoja hänen kantaessaan raskasta taakkaansa pois tappavasta helteestä. Hän tiesi läheisen vuorenrinteen antavan suojaa onkaloissaan. Siellä saattoi odottaa iltaa ja lämmitellä yön pienen nuotion loisteessa. Hän oli tehnyt niin monta kertaa.
Pythagoras makasi velttona hänen hartioillaan, mutta hengitti yhä eikä enää näyttänyt olevan välittömässä hengenvaarassa. Toisinaan hän liikahti vähän, saattoi äännähtääkin, mutta siitä Filolaos ei voinut välittää, sillä matkaa vuorelle oli jäljellä kosolti. Joissakin kohden tuntui siltä, että taakka olisi laskettava alas ja levättävä, mutta jo samassa hetkessä hän käsitti, ettei täällä voi pysähtyä. Nestehukka ja väsymys vievät hetkessä tajuttomuuteen, joka on täällä yhtä kuin kuolema.
Filolaos oli vähällä törmätä pystyyn vuorenseinämään. Pythagoras liikahti levottomasti, mutta ei näyttänyt virkoavan. Filolaos laski hänet varovasti heiveröiseen varjoon, joka lankesi kallionkielekkeen ansiosta maahan asti. Hän päätti etsiä heille sopivamman paikan leiriytyä siksi, kunnes Pythagoras nousisi omille jaloilleen.
Filolaos seurasi vuoren seinämää vähän etäämmälle, löytääkseen heille sopivan kolon. Tämä paikka oli hänelle outo. Vihdoin häntä kuitenkin onnisti, jopa niin, että onkalon perällä juoksi pieni vesinoro. Tämä oli suotuisa merkki. Täällä he voisivat levätä ja voimistua.
Filolaos läksi hakemaan ystäväänsä. Hän oli varma, että oikea paikka löytyi, mutta Pythagoraasta ei näkynyt jälkeäkään….
_________________
Terveisin

Pentti Naumanen
Ahlainen
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Käy lähettäjän sivustolla
Pentti NaumanenLiittynyt: 02 Hel 2007
Viestejä: 361
Paikkakunta: Ahlainen

Linkki viestiinViesti 55  Ke 07 Hel 2007, 12:04 (GMT+3)  Aihe: Nyt iskee ujous - ja epäusko! Vastaa lainaamalla viestiä

Perskutta, mahtaako sentään kertomus noin paljon kiinnostusta herättää?
_________________
Terveisin

Pentti Naumanen
Ahlainen
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Käy lähettäjän sivustolla
Pentti NaumanenLiittynyt: 02 Hel 2007
Viestejä: 361
Paikkakunta: Ahlainen

Linkki viestiinViesti 56  Ke 07 Hel 2007, 12:05 (GMT+3)  Aihe: No tässä on sitä lisää: Vastaa lainaamalla viestiä

Filolaoksen valtasi hämmennys ja kauhu. Oliko sittenkin kuumuus sekoittanut hänen päänsä niin, ettei hän osannut enää takaisin paikkaan, mistä oli juuri hetki sitten lähtenyt? Ei. Kyllä tämä oli oikea paikka, tuossa näkyi yksi painanne ja tuossa toinen. Filolaos läksi seuraamaan jälkiä.
Hetken matkaa kuljettuaan hän tuli paikkaan, jossa vuoren seinämä tuli niin tasaiseksi, että se näytti hiotulta. Keskellä suurta sileää aluetta näkyi taidokkaasti tehty portti. Se oli kuin linnoituksen ylös vedetty laskusilta, jykevä ja sota-aseille voittamaton. Paikalla ei näkynyt ketään, yhtään ääntä ei kuulunut, vaikka Filolaoksen korvat olivat hyvin tarkat kuulemaan pienimmänkin äänen. Paikka näytti unohdetulta hautaholvilta, jonka kätköissä jokin ylimys on saanut viimeisen leposijansa.
Filolaos oli jo aikeissa jatkaa matkaa, kun portti yhtäkkiä avautui! Se tapahtui nopeasti ja äänettömästi. Tuntui kuin korkeammat voimat olisivat olleet paikalla vartioimassa korkea-arvoista vainajaa ja tulisivat nyt häätämään pois oudon tungettelijan. Filolaos seisoi liikkumatta. Hänen henkensä melkein salpautui, kun portista astui ulos kaunein hänen milloinkaan näkemänsä nuori nainen. Tämä oli pukeutunut upeaan vaatteeseen ja näytti raikkaalta kuin puhtain lähde kaukaisella juottopaikalla.
-Näin sinun lähestyvän, sanoi nainen sointuvalla äänellä. Toimme tänne juuri haavoittuneen ja arvelimme sinun olevan hänen seuralaisensa. Yksin hän ei olisi selviytynyt kuumuudesta tänne asti.
Filolaos seisoi mykkänä. Hän ei kerta kaikkiaan voinut saada sanaa suustaan tässä yllättävässä tilanteessa. Tuntui kuin hän sittenkin olisi nukahtanut helteeseen ja hourailisi pahoin ennen vaipumistaan ikuiseen uneen. Tai ei oikeastaan pahoin tämän kauniin näyn edessä, vaan toivorikkaana sen suhteen, että sai päättää maallisen vaelluksensa tämän kauniin näyn edessä.
-Tulkaa sisään, jotta saamme sulkea portin, nainen kehottaa. Tulkaa sisään, niin saatte peseytyä ja virkistäytyä.
Filolaos luikahtaa portista kuin peljästyen, että se jysähtää kiinni hänen edessään. Hän ei ehtinyt käännähtää kannoillaan nähdäkseen tuloaukon ennen kuin portti äänettömästi sulkeutui hänen takanaan. Ihmeellistä!
_________________
Terveisin

Pentti Naumanen
Ahlainen
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Käy lähettäjän sivustolla
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 57  Ke 07 Hel 2007, 13:35 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Kyllä tarinasi tässä saastuneessa maailmassa kiinnostaa - on kirkas kuin pulppuava lähde.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Pentti NaumanenLiittynyt: 02 Hel 2007
Viestejä: 361
Paikkakunta: Ahlainen

Linkki viestiinViesti 64  To 08 Hel 2007, 21:46 (GMT+3)  Aihe: johdanto uuteen osaan Vastaa lainaamalla viestiä

He olivat tulleet suureen holvimaiseen tilaan, jonka seinustoilla paloivat oudon näköiset soihdut. Ne antoivat runsaasti valoa käryttämättä niin kuin öljylamppu. Huoneen ainoana kalusteena olivat jyhkeät kivipenkit. Keskellä lattiaa kohosi valtava pilari kattoon asti. Sen ympärille oli tehty pyöreä kivilaatta, ikään kuin pöytä. Filolaos uskalsi tuskin hengittää. Mikä oli tämä ihmeellinen paikka johon hän oli joutunut, kuka oli tuo kaunis nainen ja mihin Pythagoras oli viety?
Vasta nyt hän huomasi, että hallista avautui useita ovia eri suuntiin. Ehkä tänä ei sittenkään ole hauta vaan jonkun ylimyksen asumus tai mahdollisesti jonkun salaisen kultin temppeli. Sellaisia tiedettiin olevan olemassa, mutta kukaan ei ollut niitä nähnyt. Mutta mitä tuo kaunis nainen täällä teki? Kuka hän oikein oli ja miksi hän oli kutsunut hänet, Filolaoksen sisälle tähän mystiseen paikkaan? Tunnelma oli liian juhlallinen, jotta hän olisi osannut muotoilla kysymyksiä.
Nainen viittasi hänelle kehottaen jatkamaan matkaa kannoillaan. He menivät sisään yhdestä avoimista ovista saapuen pieneen huoneeseen. Juhlallisuus katosi. Tämä näytti ihan tavalliselta makuusijalta missä tahansa majatalossa. Huone oli siisti ja kodikas. Pythagoras makasi sängyllä silmät puoliavoimina ja näytti tajuttomalta.
-Olemme lääkinneet häntä, kuiskasi nainen. Hänen on parasta nukkua huomiseen. Lääkärimme on tutkinut hänet, eikä mitään vaaraa ole.
-Nimeni on Filolaos, ähkäisi Filolaos suunnilleen niin kuin hän vasta nyt olisi tajunnut olevansa tavallinen ihminen, jolla on oma elämä ja oikea nimi.
-Tiedämme sen, sanoi nainen arvoituksellisesti, omaa nimeäni en saa kertoa teille, mutta ehkä sen aika vielä tulee. Olkaa vieraanamme, kunnes te molemmat pystytte jatkamaan matkaa.
-Kiitos. Filolaos ei keksinyt enempää sanottavaa.
Monissa paikoissa oli hän elämänsä aikana käynyt, monia ihmisiä tavannut, mutta tämä oli kyllä hämmästyttävintä, mitä hänelle milloinkaan oli sattunut.
-Saatte majoittua viereiseen huoneeseen. Jätän ovet avoimiksi niin että pääsette ystävänne luo milloin tahdotte.
Tämän sanottuaan hän kääntyi kannoillaan. Opasti Filolaoksen majapaikkaansa ja katosi sen jälkeen kuin maa olisi hänet niellyt.
Filolaos huomasi, että hänelle oli katettu pieni ateria ja kannu viiniä. Huoneessa oli vati peseytymistä varten ja amforassa raikasta vettä.
_________________
Terveisin

Pentti Naumanen
Ahlainen
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Käy lähettäjän sivustolla
Pentti NaumanenLiittynyt: 02 Hel 2007
Viestejä: 361
Paikkakunta: Ahlainen

Linkki viestiinViesti 76  La 10 Hel 2007, 19:11 (GMT+3)  Aihe: Arvoitus syvenee.... Vastaa lainaamalla viestiä

Nälkä teki itsensä tiettäväksi yhdellä iskulla Filolaoksen nähtyä herkut, jotka oli asetettu tarjolle. Näin eivät syöneet tavalliset maalaiset. Pöytään oli katettu ylimysten herkkuja, sellaista mitä vain harvoin, edes pidoissa, oli tarjolla. Filolaos istuutui ruokailemaan. Elämä oli muuttunut saduksi pelkästään siksi, että hän oli ruvennut auttamaan lyötyä Pythagoraata. Sillä miehellä näytti olevan onnea mihin tahansa hän joutuikaan. Ei ihme, että hän oli pelissä niin voitokas.
Kulaus viiniä antoi uuden aavistuksen talon hienostuneisuudesta ja vieraanvaraisuudesta. Filolaos maistoi uudelleen. Ei, tästä ei voinut erehtyä. Se oli hienointa viiniä, mitä hän milloinkaan oli maistanut. Pullo vajui nopeasti puolilleen.
Uteliaisuus sai rohkeutta viinin lämmöstä. Mies päätti tutkia lähemmin mihin he olivat joutuneet. Hän ei voinut pidättää haluaan saada tietää lisää tästä paikasta.
Päättäväisesti Filolaos hiipi aulaan. Soihdut paloivat yhä edelleen, huone näytti hyvin valaistulta, mikään ei ollut muuttunut, tai sittenkin oli…. Yksi kauimmaisista ovista oli hieman raollaan ja vähäinen valo kajasteli sieltä hänen tarkkoihin silmiinsä. Filolaos empi, olisiko soveliasta hiipiä lähemmäksi ja kenties peräti kurkistaa oven tuolle puolelle? Omatunto kielsi tekemästä niin, mutta uteliaisuus oli näistä kahdesta tunteesta voimakkaampi. Hän meni oven luo ja kurkisti siitä sisään.
Hän otti vaistomaisesti kaksi askelta taaksepäin. Hänet valtasi suunnaton kauhu. Täältä oli heti päästävä pois. Ehkä heidät oli päästetty sisään vain siksi, että heidät aiottiin surmata.
Filolaos ryntäsi huoneeseen, missä Pythagoras nukkui. Huone oli tyhjä ja vuode sijattu. Hänen suustaan purkautui ulos hyytävä kauhunhuuto…
Huoneen nurkassa seisoi mustakaapuinen henkilö, jonka kasvot näyttivät pääkallolta. Toisessa kädessään hänellä oli lyhytvartinen viikate, toisessa sammunut lyhty. Erikoista pääkallossa oli se, että silmien kohdalla näytti olevan elävät mustat aukot, joista tuijottava katse seurasi valppaana Filolaosta.
_________________
Terveisin

Pentti Naumanen
Ahlainen
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Käy lähettäjän sivustolla
Pentti NaumanenLiittynyt: 02 Hel 2007
Viestejä: 361
Paikkakunta: Ahlainen

Linkki viestiinViesti 77  Su 11 Hel 2007, 0:12 (GMT+3)  Aihe: salaisuuksien äärellä..... Vastaa lainaamalla viestiä

Mustakaapuinen liikahti. Se on merkki elävästä olennosta. Filolaos ei ollut tyhmä eikä hän kuvitellut turhia. Jos huoneessa oli naamioitunut henkilö, niin hän ottaisi kyllä selville kuka häntä pelotteli ja miksi?
-Kuka olette?, hän kysyi.
-Olen Artemis Efesolaisen sielu, jos tahdotte tietää minusta enemmän, seuratkaa minua!
-Miksi luulette minun olevan teistä kiinnostunut?, Filolaos sanoi.
-Ellette ole, lähdette täältä aamun koitteessa.
-Entä, jos lähdenkin.
Filolaos tunsi kiukkunsa nousevan. Se oli hänelle tyypillistä, toisinaan se harmitti häntä itseäänkin, mutta oli siitä joskus ollut myös apua. Varsinkin silloin, kun piti selvitä ulos uhkaavasta tai kiusallisesta tilanteesta. Hänen teki mielensä hyökätä mustakaapuisen kimppuun, mutta jokin muukin kuin vain teräase tämän kädessä sai hänet luopumaan ajatuksesta.
-Valinta on teidän mies sanoi. Ääni oli paljastanut naamioituneen mieheksi.
-Missä ystäväni on? Hän joka tuotiin tänne vastoin tahtoani eikä häntä itseään voitu kuulla.
-Mies löydettiin henkihieverissä eikä ketään ollut hänen lähellään.
-Olin etsimässä meille levähdyspaikkaa.
-Niin te sanotte, mutta emme voineet tietää teistä.
-Kaappaatteko tänne jokaisen, joka ei voi ilmaista omaa tahtoaan?
-Emme suinkaan. Pythagoras oli hengenvaarassa ja kun hän tuosta tokenee, hän saa vapaasti päättää mitä tekee.
-Mistä tiedätte hänen nimensä?
-Meillä on tietolähteemme.
-Tiedätte siis myöskin kuka minä olen?
-Kyllä, nimenne on Filolaos, osaatte lukea ja kirjoittaa, olette sivistynyt mies.
-Mutta omaa nimeänne ette voi kertoa minulle!, puuskahti Filolaos.
-Johan sanoin, olen Artemis Efesolaisen sielu.
-Tyhjää puhetta! Olette elävä mieshenkilö ja koetatte saada minut kuvittelemaan harhoja.
-Jos se on ajatuksenne, niin olkoon sitten se myös mielipiteenne. Lähdette siis aamun koitteessa?
-Niin teen. Tämä on naurettavaa. Tahdon tavata Pythagoraan ja varmistua siitä, että hän on täällä vapaasta tahdostaan ja että hänen haavojaan hoidetaan asianmukaisesti.
-Olkoon niin, sanoi mustakaapuinen ja poistui äänettömästi huoneesta.
Filolaos meni omaan makuusoppeensa. Se oli siivottu, vuode avattu ja pöydällä lappu, jossa toivotettiin hänelle rauhaisaa unta.
-Vai rauhaisaa, puuskahti Filolaos. Hyvä päästä matkoihinsa täältä.
Hän kömpi vuoteeseen. Se tuntui mukavalta eikä aikaakaan, kun hän jo nukkui väsyneen matkamiehen syvää unta. Täydellinen hiljaisuus laskeutuu kaiken ylle.
_________________
Terveisin

Pentti Naumanen
Ahlainen
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Käy lähettäjän sivustolla
Pentti NaumanenLiittynyt: 02 Hel 2007
Viestejä: 361
Paikkakunta: Ahlainen

Linkki viestiinViesti 78  Su 11 Hel 2007, 11:34 (GMT+3)  Aihe: auringon kosketus ihmismieleen Vastaa lainaamalla viestiä

Uni alkoi melkein siinä samassa. Filolaos tunsi kuinka jokin etäinen, hänelle entuudestaan tuntematon tuoksu tunkeutui syvään uneen. Taustalta kuului muminaa, joka voimistui ja vaimeni rytmikkäästi. Siitä ei voinut erottaa sanoja, ei mitään viestiä, ei mitään muuta kuin messuavaa muminaa. Yhdessä tuoksun variaatioiden kanssa se kiihotti unen pakahduttavaan laukkaan etsimään järkevää selitystä kaikelle täällä kummallisessa paikassa tapahtuneelle. Tuntui kuin Filolaoksen olisi ollut pakko käsittää että siihen, mihin hän oli Pythagoraan seurassa osallistunut, sisältyi äärettömän hienopiirteistä logiikkaa. Kaikki koettu perustui lopulta jonkinlaiseen tasapainoon, joka vallitsee siinä avaruudessa, jota aurinko valaisee. Sattuman mahdollisuus loitontui unessa kaukaisuuteen, tiedon ja kokemuksen jatkuessa äärettömään. Oli vain taivallettava ja opittava.
Hetkittäin uni häiriintyi muminan voimistuessa ajatuksen yläpuolelle. Tuoksut hämärsivät käsitystä lisää. Saattoi olla, että nuo hetket olivat sitä unta, jolloin ihmisen ruumiillinen väsymys pyyhkiytyy pois sekä ruumiista että aivosolukosta. Yön armeliaisuus huuhtoo mielen rasitukset ja antaa tilalle uutta voimaa ponnistaa ylös näennäisestä mahdottomuudesta. Tuohon voimaan sisältyy kykyä saavuttaa iloa pienistä asioista ja nähdä elämä kannustavana siksi, että siihen kietoutuu niin paljon vaikeasti avautuvaa kauneutta.
Filolaos ei voinut tietää mitään uniinsa kätkeytyvistä salaisuuksista. Hän ei osannut yhdistää niitä mihinkään, eikä hänellä ollut pienintäkään tietoa mysteerimenoista tai muista sellaisista kummallisuuksista, joita saattoi sisältyä erilaisiin kultteihin, joista kuiskailtiin pelokkaasti tai huvittunein sanankääntein rahvaan keskuudessa.
Filolaoksen uni johtui todennäköisesti syvästä tiedottomuuden tilasta ja oli seurausta raskaasta päivästä ja kovista koettelemuksista hänen yrittäessään pelastaa ystävänsä Pythagoras takaisin elämään raivostuneiden pelaajien potkittua hänen kylkiluunsa poikki. Onneksi luu ei ollut tunkeutunut keuhkoon asti ja puhkaissut sitä. Tämä saatiin tietää vasta myöhemmin. Paljon myöhemmin.
_________________
Terveisin

Pentti Naumanen
Ahlainen
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Käy lähettäjän sivustolla
Pentti NaumanenLiittynyt: 02 Hel 2007
Viestejä: 361
Paikkakunta: Ahlainen

Linkki viestiinViesti 79  Su 11 Hel 2007, 19:36 (GMT+3)  Aihe: kuvitelmaako vain? Vastaa lainaamalla viestiä

Aamun sarastaessa Filolaos heräsi virkeänä ja hyvin levänneenä. Viinipullo seisoi pöydällä tyhjänä, ruokaviinikannu oli kuljetettu pois aterian tähteiden mukana jo eilen. Filolaos huomasi pullon viereen ilmestyneen suitsukeastian, josta saattoi yhä nähdä ohuen savukiehkuran, jo melkein näkymättömän, kohoavan ylös kattoa kohti. Samassa hän muisti näkemänsä unen. Ehkä suitsukkeen tuoksu oli kirvoittanut hänen väsyneet aivonsa loihtimaan näkyjä ja etsimään niille selityksiä. Filolaoksella oli tapana pohtia kaikkea mahdollista. Hän oli tehnyt niin lapsesta asti eikä tuo ominaisuus lainkaan ollut katoamassa, päinvastoin hän syventyi nyt aikuisiässä asioihin hyvin tarkasti ja eritteli kaikkea mielessään. Yöllä tähtiä katsellessaan hän saattoi alkaa järjestellä niiden näkyvää asemaa uudelleen ja havaita, että ne liikkuivat taivaan äärettömän holvin kannella säännöllisesti eri havaintohetkestä toiseen.
Yöllinen uni palautui hänen mieleensä ja hän muisti kuvitelleensa myös ääniä. Ehkä ne olivat kuvitelmaa, ehkä avaruuden selittämättömän kaikkeuden ääntä, jota ihmiskorva ei kuule aistillisesti vaan loihtii ne esiin täydellisen hiljaisuuden vallitessa. Huolimatta siitä, että tämä selitys tuntui uskottavalta, hyminä ei jättänyt häntä rauhaan. Avaruuden ääni ei voinut olla inhimillistä, ikään kuin messuavaa. Se ei ehdottomasti voinut olla sellaista, mistä melkein pystyi erottamaan yksittäisiä sanoja. Mitä enemmän hän asiaa pohti, sitä vakuuttuneemmaksi hän tuli siitä, että holvihuoneessa oli suoritettu salaisia menoja, joihin hänen ei kuulunut olla osallisena ja joiden ei arveltu päästävän ääniä hänen makuukamarinsa paksun oven lävitse. Kukaan ei voinut tietää miten herkät Filolaoksen korvat olivat. Toisinaan hän ihmetteli niiden erottelukykyä itsekin.
Filolaos huuhteli kasvonsa ja raikasti vedellä kainalonsa. Ne lemusivat toisinaan pistävästi eivätkä suinkaan kehottaneet ihmisiä tuomaan nenäänsä hänen läheisyyteensä. Varsinkin naisten suhteen hän olisi joskus tuntenut mielihyvää, jos nämä olisivat hakeutuneet syleilemään ja hellimään hänen miehekästä olemustaan. Kainalohiki ei edistänyt tätä pyrkimystä.
_________________
Terveisin

Pentti Naumanen
Ahlainen
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Käy lähettäjän sivustolla
Pentti NaumanenLiittynyt: 02 Hel 2007
Viestejä: 361
Paikkakunta: Ahlainen

Linkki viestiinViesti 87  Ti 13 Hel 2007, 8:46 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Aamutoimet tehtyään Filolaos käveli ovelle tarkoituksenaan katsoa olisiko aulahallissa ketään, jota voisi puhutella. Hämmästyneenä hän huomasi oven oleva lukitun. Hän oli teljettynä sisään huoneeseen, vankina tässä omituisessa paikassa. Ääni ei täältä mihinkään kuuluisi, huutaminen olisi turhaa ja vaikka kuuluisikin, niin miksi kukaan liikkuisi tällä seudulla, saati olisi kiinnostunut auttamaan epämääräistä avun huutajaa. Filolaos ei keksinyt minkäänlaista ratkaisua vapautua ahdingostaan. Niinpä hän istuutui pöydän ääreen odottamaan mitä tuleman piti.
Kauan ei tarvinnut odottaa, kun ovelta alkoi kuulua rapinaa, se raottui ensin hieman ja sitten kokonaan. Eilinen nainen astui huoneeseen raikkaana ja iloisena kantaen käsissään tarjotinta.
-Huomenta!, hän toivotti sointuvalla äänellään. Toin teille hieman aamiaista, nainen sanoi ja poistui huoneesta jättäen oven avoimeksi jäljessään.
Filolaos tuijotti kummastuneena poistuvaa naista. Sitten hän käänsi katseensa odottavaan aamiaiseen. Nälkä poltteli vatsassa. Seuraavasta ateriasta ei ollut tietoa, joten hän istahti pöydän viereen aterioimaan. Vaikka aamiainen kenties oli paikan mittapuun mukaan yksinkertainen, niin Filolaoksen mielestä se oli suorastaan erinomainen.
Huuhdeltuaan kätensä aterian jälkeen Filolaos poistuu huoneesta holvitilaan saadakseen tietoja Pythagoraasta ja päästäkseen matkoihinsa täältä.
Ihme ja kumma! Aulassa istuu yksinäinen vanhus. On kuin hän olisi kivettynyt paikoilleen kivipenkillä ja istunut siinä aina. Filolaos oli kuitenkin varma, että holvi oli eilen, hänen tänne tullessaan ollut tyhjä. Hän kävelee nuoren miehen joustavin askelin vanhuksen luo, tarttuu tätä hartioista ja kysyy:
-Oletteko tämän paikan väkeä vai vanki kuten minäkin?
-Olen ollut täällä kauan, hyvin kauan, vanhus vastaa. Hänen äänensä on hauras, mutta puhetapa paljastaa hänellä olevan runsaasti sisäistä voimaa. En ole vanki, hän lisää, ettekä tekään Filolaos.
-Kaikki täällä tietävät nimeni, puuskahtaa Filolaos. Voitteko te kertoa minulle kuka olette?
-Nimeni on Anaksimandros.
-Outo nimi, oletteko täkäläisiä?
-Mitä tarkoitatte? Syntynyt tällä seudulla vai sitä, että onko tämä temppeli kotini?
-Onko tämä jokin temppeli?
-Vastauksen tuohon kysymykseenne pitää teidän itsenne ratkaista, vanhus huokaa.
-Suoritatteko täällä palvontamenoja?
-Kyllä, kunnioitamme tietoa ja pyrimme ymmärtämään elämää.
-Outoa puhetta.
-Olette vielä nuori mies Filolaos. Ehditte oppia paljon, jos kykynne riittävät siihen.
-Ärsytätte minua tahallanne! Kiukku alkaa taas nostaa päätään. Missä ystäväni Pythagoras on?
-Hänet tuodaan tänne pian, malttakaa mielenne, älkääkä turhaan kiivastuko.
-Miksi muuten oveni oli yöksi lukittu, vaikka minulle luvattiin, että ovet olisivat avoinna, niin että pääsisin koska tahansa käymään Pythagoraan luona?
-Hänen tilansa paheni ja jouduimme siirtämään hänet lääkärin valvontaan. Jouduimme jättämään teidät yksin, joten päätimme sulkea teidät hiljaisuuteen kunnes aamu taas virvoittaa teidät kohtaamaan uuden päivän. Ette ollut vaarassa. Huomasitteko kilistimen? Sitä soittamalla olisimme heti tulleet luoksenne.
Filolaos tunsi itsensä typeräksi. Hän oli halunnut tutkia asuinsijaansa kauempaa, mutta jättänyt oman kammionsa vaille huomiota. Tuntui naurettavalta ajatella, että hänelle oli annettu hyvin tärkeä opetus.
_________________
Terveisin

Pentti Naumanen
Ahlainen
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Käy lähettäjän sivustolla
Pentti NaumanenLiittynyt: 02 Hel 2007
Viestejä: 361
Paikkakunta: Ahlainen

Linkki viestiinViesti 102  La 17 Hel 2007, 10:44 (GMT+3)  Aihe: Kreikan aurinko Vastaa lainaamalla viestiä

Holvihallissa syntyy liikettä, kun Pythagoras kannetaan sisään. Hän makaa vuoteenomaisessa kantolaitteessa, jota kaksi rotevaa miestä helpon näköisesti kuljettaa. Hänet lasketaan varovasti yhdelle kivipenkeistä. Pythagoras on tajuissaan ja virnistää Filolaokselle tavalla, joka saa hänet näyttämään pahanteosta yllätetyltä pikkupojalta. Hän yrittää nostaa toista kättään tervehdykseen, mutta luopuu yrityksestä tuskan vääristäessä virnistyksen kammottavaksi irvistykseksi. Ilmeisesti ruhjeet hänen ruumiissaan ovat pahemmat kuin mitä päällepäin saattaa nähdä.
-Olen ollut sinusta huolissani, Filolaos sanoo.
-Ei syytä huoleen, minua on lääkitty ja hoidettu hyvin. Kiitos sinulle kaikesta avustasi, kuulin että olet lähdössä. Minun on jäätävä tänne joksikin aikaa. Teen sen mielelläni. Tunnen oloni turvalliseksi ja ihmiset, joihin olen tutustunut, ovat kaikki olleet minulle mieleen. Sinä et voi lähdettyäsi palata tänne takaisin minua tervehtimään. Säännöt ovat sellaiset. Jää siis hyvästi, etsin sinut käsiini sen jälkeen, kun olen tervehtynyt. Korvaan vaivasi silloin.
-Älä puhu noin, Pythagoras! Tiedän, että olisit tehnyt samoin, jos minä olisin joutunut onnettomuuteen. Näin kuinka sinut ryöstettiin, enkä voinut tulla apuun koska en olisi mahtanut hurjistuneille pelaajille mitään. Makaisimme nyt kumpikin sairasvuoteella tai olisimme kuolleet.
-Kiitos sinulle joka tapauksessa Filolaos. Olemme tuntenee toisemme kauan ja kulkeneet yhdessä voitosta voittoon kaikkialla, missä olemme noppapeleihin osallistuneet. Taitoni ei ole kadoksissa. Tulemme yhdessä voittamaan vielä lukuisia pelejä, usko pois! Onnetar on puolellamme.
Anaksimandros seuraa keskustelua syrjemmällä. Hänen kasvonsa ovat ilmeettömän, näyttää siltä kuin vanhus olisi nukahtanut.
Tosiasiassa hänen ajatuksensa rientävät nuoren tuulispään tavoin halki menneiden vuosikymmenien. Hän muistelee omaa nuoruuttaan. Mieleen tulevat monet hauskat hetket, mutta myös karvaat epäonnistumiset ja niitä seurannut viha. Hän on oppinut näkemään ihmismielen vaihtelut uhkana vakaalle kehitykselle. Anaksimandros on pitkän elämänsä aikana oppinut tietämään, että viha pitää ihmiset toimeliaina, mutta samalla estää heitä saavuttamasta yleviä tarkoituksia. Epäonnea ei ole, vihaa sitä enemmän, mutta vieläkin suurempi uhka on tietämättömyys. Todellista tietoa ei voi kehittyä siellä, missä viha hallitsee.
Anaksimandros muistelee kuinka tuon asian oppiminen vei häneltä vuosikymmeniä. Hän luuli, että viha voidaan voittaa. Se ajatus osoittautui vääräksi. Vihaa ei milloinkaan voida voittaa, vaan siitä on päästävä eroon. Vihan mukanaolo ihmisen ajatuksissa estää tietoa toimimasta ihan samalla tavoin kuin pato estää veden virtaamisen. Mieli alkaa vähitellen virrata muita teitä, poiketa uomastaan ja etsiytyä uusille, tietämättömille urille.
Vanhus havahtuu siihen, että ystävykset hyvästelevät toisensa ja portti ulos maailmaan avautuu Filolaokselle.
Miehen edessä on entinen, tuttu maailma, jossa ihminen ajattelee niin kuin ihminen, eikä kuten omituiset temppelin vangit, sillä vankejahan he ovat voimatta itse päättää kohtalostaan; tavata ystäviään ja pelata noppaa hauskassa seurassa. Filolaos astui auringonpaisteeseen varmana siitä, että pian myös Pythagoras on hänen seurassaan ja sitten he yhdessä kulkevat voitosta voittoon.
Kreikan polttava aurinko otti pian haltuunsa yksinäisen kulkijan, valaisi hänen kulkuaan kuumilla säteillään eikä aikaakaan, kun Filolaoksen kainalot lemusivat taas.
_________________
Terveisin

Pentti Naumanen
Ahlainen
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Käy lähettäjän sivustolla
Pentti NaumanenLiittynyt: 02 Hel 2007
Viestejä: 361
Paikkakunta: Ahlainen

Linkki viestiinViesti 122  Ti 20 Hel 2007, 21:02 (GMT+3)  Aihe: Huikean tarinan alkupuhe päättyy Vastaa lainaamalla viestiä

Seuraavana iltana Pythagoras nauttii iltapalan syvien ajatusten hakiessa paikkaa hänen mielessään. Yhtäältä hän on täällä potilas ja nauttii suurenmoista vieraanvaraisuutta, toisaalta hänen tiedonjanonsa on kyltymätön. Hän on jo parina iltana kiinnittänyt huomiota siihen, että hänen makuusijansa ovi salvataan kiinni yöksi. Toinen huomio on ollut, että temppeli elää myös sellaiseen aikaan, jolloin muualla nukutaan yön syvää unta. Kummallisia ääniä tunkeutuu toisinaan hiljaisuudesta hänen korviinsa. Ensin hän oli luullut kivun aiheuttavan hänelle harhoja, sitten hän oli arvellut ääniä muiden potilaiden voihkeeksi, mutta eräänä yönä Pythagoras oli laittanut pöydällä olevan maljakon toisen pään ovea vasten ja toisen korvaansa ja kuullut, että äänet eivät olleet valitusta vaan eräänlaista messua muistuttavaa muminaa. Aamulla Theano oli merkillisesti hymyillen tiedustellut hänen vointiaan ja sitä nukkuiko hän hyvin öisin.
Pythagoras oli vannonut nukkuvansa kuin tukki eikä silloin muistanut edes pistävää kipuaan. Theano oli hymyillyt lakkaamatta, mutta Pythagoras näki, ettei nainen uskonut hänen vakuutteluaan.
Kahden viikon kuluttua kylki sallii Pythagoraan olla jalkeilla suurimman osan päivää. Hän pyytää saada jaloitella ja kysyy onko hänen mahdollista saada kirjoitusvälineitä tutkiakseen symboleitaan, joiden avulla hän saattaa tutkia tähtien asentoja ja laatia malleja, joiden mukaan asioille voidaan hahmotella hetkellistä ajatusta korkeampaa järjestystä.
Pian huoneeseen laahustaa vanha mies, joka esittelee itsensä nimellä Anaksimandros. Mies kantaa kädessään hienointa egyptiläistä papyrusta ja värisulkia. Ne ovat kallisarvoisia tavaroita. Mies ojentaa ne Pythagoraalle jääden seisomaan ovipieleen sen näköisenä kuin haluaisi virittää keskustelun tai tutustua Pythagoraaseen lähemmin. Tämä viittaa vanhusta istumaan seurakseen pöydän ääreen. Molempien katseet tarkkailevat toistaan kuin tappelukukot vastustajaansa ennen koitoksen alkua.
Pythagoras selvittää itsensä nopeammin, rykäisee hämillisen näköisenä ja kiittää saamistaan kirjoitusvälineistä. Vanhus nyökkää sanomatta mitään.
Yhtäkkiä huone pimenee täysin sokkopimeäksi. Valaisinlaitteina toimineet soihdut yksinkertaisesti vain sammuvat kaikki yhtä aikaa. Tuntui kuin sokeus olisi pimentänyt katseen ikiajoiksi, taikka kuolema katkaissut siteet todellisuuteen. Vain hengitysäänet paljastavat miesten istuvan paikoillaan pöydän ääressä.
Jostakin kaukaa alkaa kuulua symbaaleiden soittoa ja omituista muminaa, josta ei voi erottaa yksittäisiä sanoja. Hetken kuluttua huoneeseen tulee jostakin sen verran valoa, että Pythagoras näkee kaapuun puetun hahmon asettuvan seisomaan huoneen oviaukkoon.
-Tämäkö on oleva loppuni, ehtii Pythagoras ajatella ennen kuin armelias tiedottomuus vie hänet Eleusianin jumalaisille kukkuloille, kuitenkin tälle puolelle kuolemaa.
Mumina voimistuu. Pythagoras asetetaan kantolaitteeseen ja hänet viedään pois.


-Missä ihmeessä olen, mitä ympärilläni tapahtuu? Pythagoras koettaa tarkentaa katsettaan. Kummalla puolella rajaa olen, miksi loppuni on jo tullut? Miksi Theano on täällä?
Pythagoraan ajatukset harhailevat kuumeisesti koettaen keksiä selitystä tilanteelle, jossa hän makaa vuoteella ja Theano virvoittelee häntä kauniisti hymyillen. Suu tuntuu kuivalta, eivätkä sanat ota muodostuakseen. Pythagoraan on aina ollut helppo puhua, joten todennäköisesti heitä on kohdannut onnettomuus ja loppu tullut yhtä aikaa molemmille.
Näkökenttään ilmestyy myös Anaksimandros. Vanhus istuu tyynenä hieman loitommalla. Huppupäinen hahmo seisoo Theanon takana vasemmalla pitäen kädessään suitsuketta, joka antaa huoneeseen imelän tuoksun. Imelä muuttuu pian kirpeäksi ja vähitellen sen ohut savuvana haipuu kokonaan pois. He ovat suuressa huoneessa, jonka seiniä peittävät omituiset merkit ja kuvat. Sellaiset, joita Pythagoras ei ole aikaisemmin nähnyt. Niiden voisi kuvitella olevan jonkinlaisia luolapiirroksia, ellei taiteilijan rytmitys noudattaisi johdattelevaa kaavaa. Pythagoraan omat symbolit, joiden avulla hän syventyy maailmankaikkeuden suureen järjestykseen muistuttavat hämmästyttävästi noiden piirrosten kertomaa viestiä ajasta ja etäisyyksistä. Theano seisoo liikkumatta hänen vuoteensa vierellä ja katselee kiinnostuneena Pythagoraan silmiä, jotka vaeltavat ympäri huonetta tutkien huolellisesti kaikkea näkemäänsä.
Ikuisuudelta tuntuvan ajan kuluttua hän kohdistaa uudelleen katseensa naiseen:
-Missä olen, miksi makaan vuoteella? Hän huomaa äänensä palanneen.
-Olet suuren tiedon temppelissä.
-Miksi olen täällä, olenko pyytänyt päästä tutustumaan salaisuuksiinne?
-Poikani, Anaksimandros puuttuu puheeseen; olemme seuranneet vaellustasi maailmassa jo pitkään ja uskomme sinun tahtovan tietää aina vaan lisää asioista, joita tutkit. Olet nyt portilla. Voit päästä sisälle salaisuuksiin tai palata maailmaan.
Vanhus alkaa teititellä Pythagorasta. Valinta on kokonaan teidän. Vain harvat ovat saaneet kutsun tähän huoneeseen. Sen ovet eivät avaudu houkille eivätkä ylimielisille. Nöyränä on teidän vaellettava tästä eteenpäin, jos mielitte löytää korkeampia totuuksia. Niitä ei kukaan voi toiselle kertoa, vaan ne on kunkin löydettävä itse. Sekään ei vielä riitä, vaan etsijän on ymmärrettävä ne löytäneensä.
-Miksi arvelette minun olevan kiinnostunut teidän hmmm, totuuksistanne?
-Emme voi olla teistä varmoja, mutta käyttämänne järjestelmä noppapelissä on paljastanut paljon. Tiedätte täsmälleen kuinka todennäköisyys poimitaan suuresta joukosta virhepäätelmiä. Henkilö, joka osaa käyttää logiikkaa pelissä ei voi olla houkka vaikka puheenne kuulostavat toisinaan kovin ylimielisiltä.
Pythagoras katsahtaa vanhusta. Hän huomaa jääneensä kahden hänen kanssaan. Sekä Theano että huppupäinen ovat kadonneet.

-Voinko nousta ylös vuoteesta, Pythagoras kysyy jotakin sanoakseen.
-Tottakai. Olette ollut tajuissanne jo toista tiimaa. Odotin kysymystänne tovin aikaa. Harvoilla on malttia maata noin kauan aloillaan, kun heitä puhutellaan.
Pythagoras tunsi lievää kiukkua syvällä mielessään. Tuo vanhus piti häntä pilkkanaan. Annettakoon hänelle opetus siitä joskus myöhemmin, sopivassa tilaisuudessa ja niin, että hän kokee itse syyllistyneensä ylimielisyyteen.
Anaksimandros siirtyy loitommalle ja Pythagoras nousee seisomaan. Hän huojahtaa vähän, mutta tasapaino palaa siinä samassa niin, että pientä liikahdusta tuskin huomaa.
Miesten pituusero on huomattava. Pythagoras on ainakin päätään pitempi edessään seisovaa kaljupäistä vanhusta. Pituusero ei poista tunnetta siitä, että Anaksimandroksen suuri voima pitää nuorempaa miestä tiukasti otteessaan. Henkinen suuruus loistaa vanhuksesta kuin auringon polttavat säteet kaukaa avaruudesta tavoittaessaan mitättömän hiekkajyvän joka puristuu lukuisten kaltaistensa lomaan askeleen painaessa sitä kulkijan jalan alla.
-Tahdotteko nyt seurata minua?
-Ah´ tekö se olittekin, hierofantti, joka puhutteli minua tuossa onnettomassa pelissä, jonka seurauksena minut pahoinpideltiin ja tuotiin tänne?
-Juuri minä se olin, vaikkakaan tapahtumien kulku ei noudata äskeistä väitettänne. Minulla ei ollut mitään tekemistä pelin kanssa, ei myöskään osaa pahoinpitelyyn, eikä teitä suinkaan tuotu tänne, vaan ystävänne Filolaos kantoi teidät muurimme varjoon, josta korjasimme teidät sisään luullessamme, että olitte jäänyt yksin ja menehtyisitte pian vaivoihinne.
-Anteeksi, tunnen toki kiitollisuutta, mutta asetatte minulle ehtoja.
-Ymmärrätte hyvin, että kaikki olevainen on ehdollista.
-Niin totta, mutta mieleni ei pidä siitä, että kohtelette minua kuin palvelijaanne.
-Hyvä on. Hoidamme teitä täällä vielä jonkin aikaa, sitten palaatte maailmaan etsimään onneanne sieltä.
-Taas te asetatte minulle omia ehtojanne. Onko tarkoituksenne nujertaa jokainen, jonka satutte saamaan kynsiinne heikkona ja puolustuskyvyttömänä?
-Ei suinkaan. Olette ilmaissut kantanne kyllin selvästi ja toivottavasti minäkin omani. Jääkää hyvästi ja olkoon onni myötänne, niin ettette joudu palaamaan tänne armoa anoen! Tämän sanottuaan vanhus poistuu äänettömästi ovesta, jota Pythagoras ei ollut aiemmin huomannut. Oven sulkeuduttua jäljelle jäin vain pelkkä seinä.
Pythagoras hätkähti tuntiessaan, kuinka hänen silmänsä peitettiin ja näkymättömät kädet ohjasivat hänet pois huoneesta. Matka tuntui pitkältä ja kun huppu viimein otettiin hänen silmiltään, auringon sokaiseva valo osui tuskallisena niihin. Polttava lämpö kertoi hänen tulleen ulos ja kun hän koetti hahmottaa olinpaikkaansa, hänelle selvisi, että hänet oli tuotu temppelin ulkopuolelle ja jätetty selviämään yksin. Kipu vihlaisi ilkeästi rintaa, mutta vielä syvemmältä se kouraisi Pythagoraan tiedostaessa, että Theano kenties oli ikiajoiksi kadonnut hänen elämästään.
Tästä alkaa huikea tarina tiedemiehen ja matemaatikko Pythagoraan elämästä ammoin ennen kristillisen ajanlaskumme alkua.
_________________
Terveisin

Pentti Naumanen
Ahlainen
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Käy lähettäjän sivustolla
Pentti NaumanenLiittynyt: 02 Hel 2007
Viestejä: 361
Paikkakunta: Ahlainen

Linkki viestiinViesti 233  To 15 Maa 2007, 13:11 (GMT+3)  Aihe: Cafén ystävät Vastaa lainaamalla viestiä

Olisi hienoa keskustella alustamastani aiheesta. Olen kirjoittanut siihen paljon jatkoa, joka mahdollisesti tulostuu aikanaan käsikirjoituksena sidottavaksi koviin kansiin. Aihepiiri on kiintoisa ja käsittelen mielelläni sen salaperäistä osaa.
Meillä asui viitisentoista vuotta sitten amerikkalainen vaihto-oppilas noin yhden vuoden ajan. Sain häneltä kirjallisuutta, joka käsitteli erilaisia veljeskuntia alkaen munkkiyhteisöistä päätyen Cosa Nostraan. Nämä tiedot auttavat minua hahmottamaan tarinan taustoja siltä pohjalta, että myös Pythagoras johti perustamaansa veljeskuntaa.

Käykää myös kotisivuillani. Olen alkanut päivittää niitä maanantaista lähtien.
_________________
Terveisin

Pentti Naumanen
Ahlainen
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Käy lähettäjän sivustolla
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 236  To 15 Maa 2007, 15:03 (GMT+3)  Aihe: Re: Cafén ystävät Vastaa lainaamalla viestiä

Pentti Naumanen kirjoitti:
Olisi hienoa keskustella alustamastani aiheesta. Olen kirjoittanut siihen paljon jatkoa, joka mahdollisesti tulostuu aikanaan käsikirjoituksena sidottavaksi koviin kansiin. Aihepiiri on kiintoisa ja käsittelen mielelläni sen salaperäistä osaa. --


Upeaa Pena, voin vain ihailla tarmoasi. Minulla sormileikkaus lähestyy ja yritän tehdä rästihommia alta pois. Kun oikean käden etusormi on tikeissä kaksi viikkoa, mitään ei voi kunnolla kirjoitella ja menee enemmänkin lukuhommiksi.

No ehkä vasemmalla kädellä voi jotain copypeistata. Minulla nuo nälkäkuolemat ja nälänhätään liittyvät jutut ovat vielä pahasti kesken, mutta koettakaa kestää. Kenenkään ei ole pakko lukea mitä ei halua, mutta oikeus on kirjoittaa mitä haluaa.

Sellaiseen asialliseen sananvapauteen ja omaan tilaan on ainakin täällä Sanasingossa pyrkimys.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Pentti NaumanenLiittynyt: 02 Hel 2007
Viestejä: 361
Paikkakunta: Ahlainen

Linkki viestiinViesti 252  Su 18 Maa 2007, 8:49 (GMT+3)  Aihe: Tänään! Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Suomessa äänestetään tänään eduskuntavaaleissa. Puolueet aikovat ensimmäistä kertaa kampanjoida vielä vaalipäivänäkin.
Vaalihuoneistot avautuvat aamuyhdeksältä ja ovat avoinna iltakahdeksaan asti.
Äänestyspaikkoja on jokaisessa kunnassa vähintään yksi ja koko maassa yhteensä 2 611. Jokaiselle äänioikeutetulle on postitettu ilmoituskortti, johon on merkitty äänestyspaikka. Äänestää voi sunnuntaina vain korttiin merkityssä paikassa.
Äänioikeus on jokaisella Suomen kansalaisella, joka täyttää 18 vuotta viimeistään tänään. Yhteensä äänioikeutettuja on lähes 4,3 miljoonaa. Vaalipaikalla äänestäjän on esitettävä henkilöllisyystodistus. Myös ilmoituskortti on hyvä ottaa mukaan, vaikka se ei olekaan pakollinen.


Pitkä alustus 18.3.2007 tarkoittaa sitä, että käykää hyvät ihmiset muuttamassa politiikka tässä maassa. Tänään on - kansalaiset - meidän päivämme. Meidän eduskuntaa koskevia neuvojamme ei kysytä neljään seuraavaan vuoteen!
_________________
Terveisin

Pentti Naumanen
Ahlainen
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Käy lähettäjän sivustolla
Pentti NaumanenLiittynyt: 02 Hel 2007
Viestejä: 361
Paikkakunta: Ahlainen

Linkki viestiinViesti 256  Ti 20 Maa 2007, 16:59 (GMT+3)  Aihe: Kaksi vanhusta silmäilee taivaalle Vastaa lainaamalla viestiä

Café holvikaaren hierofantti ja toinen vanhus istuvat nyt kahdestaan kivipaadella ja katselevat taivaan tähtiä.
He katsovat kauas tulevaisuuteen; tähän päivään, jota me nyt elämme.
Voi noita aikoja, he huokaavat yhteen ääneen.
Tuohon on helppo yhtyä.
_________________
Terveisin

Pentti Naumanen
Ahlainen
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Käy lähettäjän sivustolla
Pentti NaumanenLiittynyt: 02 Hel 2007
Viestejä: 361
Paikkakunta: Ahlainen

Linkki viestiinViesti 274  To 22 Maa 2007, 8:10 (GMT+3)  Aihe: Vanhusten tyyneydellä Vastaa lainaamalla viestiä

Ruotsalainen professori Stefan Einhorn on kirjoittanut kiltteydestä.

Hänen esittämänsä ajatukset ovat herättäneet runsaasti huomiota muuallakin kuin Ruotsissa, eikä hänen vuonna 2005 kirjoittamaansa tietokirjaa ole helposti saatavissa suomalaisistakaan kirjastoista, koska sen kysyntä on hyvin vilkasta ja tilausjonot pitkiä.

Kiltteys on Einhornin mukaan jotakin aivan muuta kuin alistumista tai hissuttelua.
Ehkä kiltteydessä on jotakin samaa kuin vanhuksen tyyyneydessä.

Einhornin ajatuksiin voi tutustua vaikkapa googlettamalla hänen nimensä, jolloin hakukone etsii lisätietoa myös hänen kirjallisesta tuotannostaan.
Café holvikaari on oikea paikka käydä keskustelua Einhornin ajatusten pohjalta.
_________________
Terveisin

Pentti Naumanen
Ahlainen
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Käy lähettäjän sivustolla
Pentti NaumanenLiittynyt: 02 Hel 2007
Viestejä: 361
Paikkakunta: Ahlainen

Linkki viestiinViesti 300  La 24 Maa 2007, 13:31 (GMT+3)  Aihe: Avoimen taivaan alla Vastaa lainaamalla viestiä

Avoimen taivaan alla, tähtikirkkaassa yössä mieli lepää vaikka ajatus kulkee.

Ehkä ajatus kulkeekin parhaiten levon ja tyyneyden vallitessa. Kiire ja riittämätön keskittyminen vievät ajatuksen usein harhapoluille, kauas ihmisen sisäisen voiman lähteiltä. Ja kun harhautuminen saa ylivallan ihminen joutuu niin pahoin eksyksiin, että takaisin löytäminen saattaa joillekin käydä mahdottomaksi. Krooninen stressi voi olla sukua eksymiselle ajatuksen pohjattomiin labyrintteihin.
_________________
Terveisin

Pentti Naumanen
Ahlainen
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Käy lähettäjän sivustolla
Pentti NaumanenLiittynyt: 02 Hel 2007
Viestejä: 361
Paikkakunta: Ahlainen

Linkki viestiinViesti 317  Ke 28 Maa 2007, 17:17 (GMT+3)  Aihe: Ei ole syntetisaattori Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Historian kuuluisimman viuluntekijän, Antonio Stradivarin, vuonna 1729 valmistama viulu tulee ensi viikolla myyntiin New Yorkissa. Huutokauppakamari Christie's arvioi myyntihinnan kohoavan 1,5 miljoonaan dollariin.


Mahdetaankohan milloinkaan ihmisen historian aikana myydä syntetisaattoria, jonka on rakentanut joku tämän aikakauden guru?
Antonio tunsi puut ja lakat. Hän osasi käsitellä puun siten, ettei sitä koi syö eikä ruoste raiskaa.
Me elämme kaatopaikkakulttuurissa.
_________________
Terveisin

Pentti Naumanen
Ahlainen
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Käy lähettäjän sivustolla
Pentti NaumanenLiittynyt: 02 Hel 2007
Viestejä: 361
Paikkakunta: Ahlainen

Linkki viestiinViesti 328  Pe 30 Maa 2007, 15:30 (GMT+3)  Aihe: kaikki hyvin Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Mäntytervan käyttöä puunsuojauksessa ei kielletä. EU:n päätöksen mukaan mäntytervalla ei ole kemiallista vaikutusta puuta pilaaviin sieniin, eikä mäntytervaa pidetä enää biosididirektiivin piiriin kuuluvana puunsuoja-aineena.


Jos sen lisäksi viinaa saa juoda ja saunassa käydä, niin silloin kaikki on hyvin.
_________________
Terveisin

Pentti Naumanen
Ahlainen
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Käy lähettäjän sivustolla
Pentti NaumanenLiittynyt: 02 Hel 2007
Viestejä: 361
Paikkakunta: Ahlainen

Linkki viestiinViesti 334  La 31 Maa 2007, 19:52 (GMT+3)  Aihe: Tottakai! Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Palestiinalaiset yrittävät päästä mukaan ensi vuoden Euroviisuihin. Tullakseen hyväksytyksi mukaan laulukilpailuun palestiinalaisten yleisradioyhtiön pitäisi olla Euroopan yleisradioliitto EBU:n jäsen.


Jos kerran Israel sijaitsee Euroopassa ja ottaa kantaa Suomesta käsin, niin totta maar Palestiina kuuluu keskeisesti meidän matereeseemme. Mielestäni myös Chile ja Peru pitäisi liittää Euroopan unioniin. Nehän sijaitsevat melkein naapurissa ja niiden väki on kovaa laulamaan.
_________________
Terveisin

Pentti Naumanen
Ahlainen
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Käy lähettäjän sivustolla
Pentti NaumanenLiittynyt: 02 Hel 2007
Viestejä: 361
Paikkakunta: Ahlainen

Linkki viestiinViesti 342  Su 01 Huh 2007, 20:13 (GMT+3)  Aihe: Ahne ajatus on tuhon tienviitta Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Windows-käyttöjärjestelmästä on paljastunut uusi haavoittuvuus, jota hakkerit ovat pyrkineet hyödyntämään viime päivinä, kertoo tietoturvayhtiö F-Secure. Haavoittuvuus liittyy Windowsin käyttämiin animoitujen kursorien tiedostoihin.


Ahneus on puoli ruokaa. Se toinen puoli vähenee koko ajan.
_________________
Terveisin

Pentti Naumanen
Ahlainen
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Käy lähettäjän sivustolla
Pentti NaumanenLiittynyt: 02 Hel 2007
Viestejä: 361
Paikkakunta: Ahlainen

Linkki viestiinViesti 352  Ti 03 Huh 2007, 4:09 (GMT+3)  Aihe: Koettakaa pysyä poissa kiskoilta! Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Ranskassa yritetään tällä viikolla tehdä junien nopeusennätys. Alstomin valmistama V150-juna yrittää saavuttaa 540 kilometrin tuntivauhdin.
Nopeusennätystä yrittävät yhdessä Alstom Transport, Ranskan ratahallinto (Reseau Ferre de France) ja Ranskan Valtionrautatiet (SNCF).
Uudessa V150-junassa on yli 25 000 hevosvoimaa. Tämä on melkein kaksi kertaa niin paljon kuin kaikissa Formula 1 -kisan autoissa yhteensä. Uusi juna aloittaa normaalin liikennöinnin Pariisin ja Strasbourgin välillä kesäkuun alussa.
Aiempi junien nopeusennätys on 515,3 km/h ja se tehtiin vuonna 1990.


Pysytelkää poissa kiskoilta, jos liikutte Ranskassa päin!
_________________
Terveisin

Pentti Naumanen
Ahlainen
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Käy lähettäjän sivustolla
Pentti NaumanenLiittynyt: 02 Hel 2007
Viestejä: 361
Paikkakunta: Ahlainen

Linkki viestiinViesti 356  Ke 04 Huh 2007, 20:46 (GMT+3)  Aihe: Ehkä paljastuu uusia viisauksiakin.... Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Kreikassa arkeologit ovat löytäneet harvinaisen, antiikin Rooman aikaisen hautakammion. Kefalonian saarella tehdyissä kaivauksissa paljastunut hautakammio on kooltaan noin 50 neliömetriä ja pitää sisällään viisi hautaa.
Arkeologit löysivät hautakammiosta kultakoruja, lasi- ja saviruukkuja sekä pronssi- ja kupariesineitä. Lisäksi tutkijat löysivät hautakammion läheltä pienen, antiikin ajan amfiteatterin rauniot.
Kreikan kulttuuriministeriön mukaan kyseessä on ensimmäinen kerta, kun vastaava muistomerkki löydetään Italian eteläosan ja Kreikan välisen Joonianmeren alueelta.
Tutkijat arvioivat Kefalonian saaren olleen tärkeä yhdysside antiikin Kreikan ja Rooman välillä.


Ehkä ihmiskunta alkaa löytää uusia viisauksia, kun päästään tutkimaan asioita holvikaaren alla.
_________________
Terveisin

Pentti Naumanen
Ahlainen
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Käy lähettäjän sivustolla
Pentti NaumanenLiittynyt: 02 Hel 2007
Viestejä: 361
Paikkakunta: Ahlainen

Linkki viestiinViesti 365  Pe 06 Huh 2007, 16:01 (GMT+3)  Aihe: Turkkilaisia näkemyksiä ja menetelmiä Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Turkki uhkaa estää Ranskan pääsyn mukaan valtavaan kaasuputkihankkeeseen Kaspianmereltä Eurooppaan.
Turkin energiaviranomaiset ovat keskeyttäneet neuvottelut ranskalaisen kaasujätin Gaz de Francen kanssa. Syyksi kerrotaan turkkilaisten suuttumus Ranskan parlamentissa säädetystä laista, jonka mukaan armenialaisten kansanmurhan kieltäminen on rikos.
Turkki ei ole edelleenkään virallisesti tunnustanut yleisesti todenperäisenä pidettyä väitettä satojentuhansien armenialaisten joukkomurhista lähes sata vuotta sitten. Euroopan unionin kanssa jäsenyysneuvotteluja käyvä Turkki on närkästynyt myös Ranskan torjuvasta suhtautumisesta maan EU:hun pääsyyn.


Turkki on ottanut käyrän sapelin huotrasta ja alkanut näyttää mistä komento tulee, kun maa pyrkii Euroopan unionin jäseneksi.
Islamistinen presidentti kruunaisi menettelytavat.
_________________
Terveisin

Pentti Naumanen
Ahlainen
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Käy lähettäjän sivustolla
Pentti NaumanenLiittynyt: 02 Hel 2007
Viestejä: 361
Paikkakunta: Ahlainen

Linkki viestiinViesti 372  Su 08 Huh 2007, 20:25 (GMT+3)  Aihe: Unionin jäseneksikö? Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Turkin armeijan ja kurdikapinallisten väliset yhteenotot ovat kiihtyneet viime päivinä. Viikonlopun aikana kahakoissa on kuollut viisi turkkilaissotilasta ja kaksi kurdikapinallista Turkin ja Irakin rajan tuntumassa.
Turkin armeijalla on parhaillaan käynnissä laaja operaatio kurdikapinallisia vastaan Sirnakin maakunnassa Irakin rajalla. Operaatioon osallistuu 3 000 sotilasta, helikoptereita ja Turkin kylämiliisin joukkoja. Irakin pohjoisosassa on tuhansia kurditaistelijoita, jotka ajoittain tekevät iskuja Turkin puolelle.
Turkin operaation kohteena ovat Kurdistanin työväenpuolueen PKK:n taistelijat. Turkki, samoin kuin EU ja Yhdysvallat, pitää PKK:ta terroristijärjestönä.
PKK aloitti aseellisen kapinan Turkkia vastaan vuonna 1984. PKK vaatii kurdeille itsehallintoa. Järjestön aseellinen toiminta hiipui vuonna 1999, kun sen johtaja Abdullah Öcalan vangittiin. Viime vuosina toiminta on taas saanut uutta puhtia. Runsaat 20 vuotta jatkuneen konfliktin aikana on kuollut yli 37 000 ihmistä.

Reuters, AFP


Turkin ottaminen EU:n jäseneksi tekisi Euroopasta osapuolen tässäkin konfliktissa. Ehkä kannattaa istustekka Café holvikaaren seinustalla lämpimässä yössä ja pohtia tarkkaan mitä tehdä tässä asiassa.
_________________
Terveisin

Pentti Naumanen
Ahlainen
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Käy lähettäjän sivustolla
Pentti NaumanenLiittynyt: 02 Hel 2007
Viestejä: 361
Paikkakunta: Ahlainen

Linkki viestiinViesti 383  Ke 11 Huh 2007, 7:58 (GMT+3)  Aihe: Ääni hiljaisuudesta.... Vastaa lainaamalla viestiä

Eilen posti toi mukanaan erään kirkollisen julkaisun. Selasin sen heti kannesta kanteen. Luin pari kirjoitusta ja jäin miettimään.
Mitäkö mietin?
Elämän tarkoitusta ja sen tarkoituksettomuutta.
Täällä Café holvikaaressa on hyvä syventyä noihin ajatuksiin hieman tarkemmin.
Palaan asian jonkin ajan kuluttua. Ensin kirjoitan lyhyen jutun tuohon kirkolliseen lehteen.
_________________
Terveisin

Pentti Naumanen
Ahlainen
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Käy lähettäjän sivustolla
Pentti NaumanenLiittynyt: 02 Hel 2007
Viestejä: 361
Paikkakunta: Ahlainen

Linkki viestiinViesti 387  Ke 11 Huh 2007, 13:52 (GMT+3)  Aihe: Uutinen ennen kirjoittelun alkamista: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Egyptin kulttuuriministerin Faruq Hosnin mukaan ulkomaalaiset eivät saa enää koskaan tutkia Egyptin kuninkaallisten muumioita.
Hosni kertoi kiellosta tilaisuudessa, jossa Egypti sai takaisin farao Ramses II:n varastetut hiuskiehkurat ja Ramseksen ja hänen poikansa Merneptahin käärinliinojen kappaleita. Ne oli viety Ranskassa tehdyissä tutkimuksissa.

Egyptissä nousi vastalausemyrsky, kun hiukset ja pellavakääreet ilmestyivät huutokaupattaviksi internetiin. Myyjä oli ranskalainen postimies, joka kertoi saaneensa ne isältään. Tämä oli kuulunut muumioita 30 vuotta sitten tutkineeseen ranskalaisryhmään. Muumiot oli lähetetty Pariisiin sienivaurioiden korjaamista varten.

Poliisi pidätti postimiehen ja takavarikoi hiukset ja kääreet. Ranskan viranomaisten päätöksestä ne palautettiin Egyptille.

Egyptin museoviraston johtaja Zahi Hawass sanoo, että Egypti on kaiken aikaa varuillaan kulttuuriperintönsä suojelemiseksi. Hän sanoo Egyptillä olevan kulttuurivakoilijoita kaikkialla maailmassa.

Hawass on myös kampanjoinut pitkään Egyptin muinaisesineiden palauttamiseksi maailman museoista kotimaahansa.

Hiuksensa takaisin saanut Ramses II oli Egyptin vaikutusvaltaisin farao. Noin vuonna 1302 ennen ajanlaskumme alkua syntynyt Ramses hallitsi maataan 66 vuoden ajan. Hänen 13. poikansa Merneptahin hallituskausi jäi kymmenvuotiseksi.


Arabit vartioivat nyt egyptiläisten faraoiden muistoa ja heidän historian kirjattavaksi jättämiään jälkiä!
Saattaa käydä niin, että tästä aiheutuu takaiskuja juutalaisille ja kristityille.
_________________
Terveisin

Pentti Naumanen
Ahlainen
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Käy lähettäjän sivustolla
Pentti NaumanenLiittynyt: 02 Hel 2007
Viestejä: 361
Paikkakunta: Ahlainen

Linkki viestiinViesti 403  Su 15 Huh 2007, 21:52 (GMT+3)  Aihe: Jos vanhan miehen tyyneys sallisi.... Vastaa lainaamalla viestiä

Uutiset kertovat:

Lainaus:
Suomeen tulee ensi vuoden alusta uusi superministeriö, kun kauppa- ja teollisuusministeriöön siirretään työvoima-asiat työministeriöstä, aluepolitiikka sisäministeriöstä ja tekijänoikeuskysymykset opetusministeriöstä. Käytännössä tämä merkitsee, että työministeriö hajotetaan.


Vanhuksen huraahuudot ovat maltillisia, vaikka se toteutui, mitä ennen vaaleja ehdottelin kaikille puolueille: Hajottakaa työministeriö!
Näin on käymässä, kiitos pojat ja tytöt!
_________________
Terveisin

Pentti Naumanen
Ahlainen
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Käy lähettäjän sivustolla
Pentti NaumanenLiittynyt: 02 Hel 2007
Viestejä: 361
Paikkakunta: Ahlainen

Linkki viestiinViesti 426  To 19 Huh 2007, 15:56 (GMT+3)  Aihe: Milloin viimeksi? Vastaa lainaamalla viestiä

Milloin viimeksi olet istahtanut kaikessa rauhassa ihan vaan ajattelemaan? Olet käyttänyt aikaa pohtimiseen, arvioimiseen, tunnustelemaan, mitä mielesi sanoo asioista, joista muut käyvät vilkasta keskustelua.
Café holvikaaren kirkkaan taivaan alla lämpimässä yössä ajatus saa perspektiiviä tähtien huimista etäisyyksistä ja omasta turvallisuuden tunteestasi, kun siinä istut kivipaaden päällä.
Unohda häiritsevät ajatukset. Älä anna kiireen rynnätä mieleesi äläkä anna maailman pahuuden syöstä ajatuksistasi pois sitä ainutkertaista kauneutta, mikä elämään sisältyy, jos sinulla on aikaa ottaa se vastaan.
Nauti hetkestä!
_________________
Terveisin

Pentti Naumanen
Ahlainen
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Käy lähettäjän sivustolla
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 428  To 19 Huh 2007, 22:00 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Pentti Naumanen kirjoitti:
-- Unohda häiritsevät ajatukset. Älä anna kiireen rynnätä mieleesi äläkä anna maailman pahuuden syöstä ajatuksistasi pois sitä ainutkertaista kauneutta, mikä elämään sisältyy, jos sinulla on aikaa ottaa se vastaan.
Nauti hetkestä!


Tuossapa vasta viisaus, jota piti pysähtyä oikein ajattelemaan.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Pentti NaumanenLiittynyt: 02 Hel 2007
Viestejä: 361
Paikkakunta: Ahlainen

Linkki viestiinViesti 439  Su 22 Huh 2007, 8:56 (GMT+3)  Aihe: Pohdiskeli mikä on totuus..... Vastaa lainaamalla viestiä

Vanha mies istui kiivipaadella pohdiskellen totuuden olemusta.

Hän katsoi taaksepäin elämässään. Näky vaikutti todelta. Hän arvioi nykyhetkeä, sekin tuntui todelta. Mies koetti katsoa tulevaisuuteen.
Näky sai hänet havahtumaan. Mikään edellisistä ei ollut niin todellista kuin tulevaisuus. Jokainen uusi hetki oli tulevaisuutta ennen kuin siitä tuli nykyisyyttä.
Tulevaisuutta ei kuitenkaan voinut käsitellä totena, koska tiedot siitä puuttuivat. Kuitenkin tulevaisuus oli todempaa kuin nykyisyys. Tällä hetkellä hän oli ja eli, ehkä jo seuraavassa hetkessä oli kuollut.
Niinpä vanha mies päätteli, että totuus on liian suuri kokonaisuus ihmisen ymmärtää.
_________________
Terveisin

Pentti Naumanen
Ahlainen
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Käy lähettäjän sivustolla
Pentti NaumanenLiittynyt: 02 Hel 2007
Viestejä: 361
Paikkakunta: Ahlainen

Linkki viestiinViesti 504  Ma 07 Tou 2007, 13:44 (GMT+3)  Aihe: Viisas vanhus istuu ja pohtii.... Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Paarma tuomitsee


Viisas vanhus istuu Café holvikaaren seinustalla kivipaaden päällä pohtien oliko Nooa arkkipiispa vai ihan tavallinen maallikkosaarnaaja.
_________________
Terveisin

Pentti Naumanen
Ahlainen
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Käy lähettäjän sivustolla
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 506  Ma 07 Tou 2007, 23:20 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainauksesi "Paarma tuomitsee" ei tainnut olla Paarman, vaan toimittajan käsialaa.

Koko uutinen tässä:

Lainaus:
Paarma tuomitsee syrjinnän kirkossa
Julkaistu 07.05.2007, klo 12.28 (päivitetty 07.05.2007, klo 21.35)

Arkkipiispa Jukka Paarma sanoo, ettei kristillisessä kirkossa voida hyväksyä minkäänlaista syrjintää tai virkatehtävistä kieltäytymistä.

Turussa pitämässään kirkolliskokouksen avajaispuheessa Paarma toivookin, että omatunnon syistä virkaansa kuuluvista tehtävistä kieltäytyvä pappi hakeutuisi tehtäviin, joita kokee voivansa hoitaa.

Arkkipiispan mielestä tämä olisi sekä johdonmukaista että kunnioittavaa seurakuntaa kohtaan. Hän huomauttaa, että tämä olisi myös onnellisempi ratkaisu kuin erilleen hakeutuminen.

Paarma toteaa, että pappi on seurakuntaa varten. Jos seurakunta on valinnut papeiksi sekä miehiä että naisia, ei ole pappien asia alkaa lajitella toisia kelvollisiin tai kelvottomiin.

Wallin: Kirkon näytettävä esimerkkiä


Kulttuuriministeri Stefan Wallin uskoo, että kirkko voi esimerkkinsä avulla luoda ja vahvistaa suvaitsevaisuutta ja sukupuolten välistä tasa-arvoa.

Turussa kirkolliskokouksessa puhunut Wallin totesi, että on niin valtion, kirkon kuin yksilönkin vastuulla huolehtia siitä, että yhdenvertaisuus toteutuu muuttuvassa Suomessa.

Ministerin mukaan Suomi on nähty yhtenäisenä kansana, mutta maassamme on koko sen olemassaolon ajan ollut moninaisia kulttuurisia, uskonnollisia ja kielellisiä ryhmiä, ja tämä ryhmien moninaisuus on vain lisääntymässä mm. maahanmuuton myötä. Kansankirkon roolin eri vähemmistöjen aseman parantamisessa Wallin näki suurena.

Wallin totesi puheessaan haasteena olevan etenkin sen, miten toisaalta pystytään tukemaan maahanmuuttajien omaa identiteettiä ja toisaalta kotouttamaan heidät suomalaiseen ympäristöön.

Kirkollisuuskokous pidetään Turussa 7. - 11. toukokuuta.

YLE Uutiset

Lainaus: http://www.yle.fi/uutiset/24h/id59584.html
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Pentti NaumanenLiittynyt: 02 Hel 2007
Viestejä: 361
Paikkakunta: Ahlainen

Linkki viestiinViesti 569  Ma 21 Tou 2007, 16:07 (GMT+3)  Aihe: Ilta-Sanomat 21.5.2007 sivu 10..... Vastaa lainaamalla viestiä

Lehdessä koko sivun juttu henkilöistä, jotka esiintyvät kirjassani Kovat piipussa.
Mahtaako Angelillakin olla mainittu kirja?
_________________
Terveisin

Pentti Naumanen
Ahlainen
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Käy lähettäjän sivustolla
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 570  Ma 21 Tou 2007, 16:13 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Kiitos vinkistä, täytyypä tutustua Ilta-Sanomien juttuun.

- Niin, ja onhan se kirjakin.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 571  Ma 21 Tou 2007, 20:53 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Huh, olikin tosi karmea juttu. Luin kyllä tuosta tapauksesta jo aiemmin, mutta nyt kaupassa vielä tarkistin. Paperiversiossa juttu jonkin rivin pidempi.

Vastaavanlainen tapaus kuin vähän aikaisemmin. Ottavatko nuo hullut mallia toisiltaan, aloinkin miettiä aivan vakavissani.

Sanoinkuvaamattoman vastenmielistä:

http://www.iltasanomat.fi/uutiset/kotimaa/uutinen.asp?id=1371458
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Pentti NaumanenLiittynyt: 02 Hel 2007
Viestejä: 361
Paikkakunta: Ahlainen

Linkki viestiinViesti 578  Ti 22 Tou 2007, 18:02 (GMT+3)  Aihe: joko on alkanut? Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
YLEn varatoimitusjohtaja Seppo Härkönen jättää tehtävänsä elokuun lopussa.


On tainnut alkaa iso luuta lakaista silläkin foorumilla. Tämän sanoin tulevan ajankohtaiseksi ennen pitkää. Kohta sieltä lentää ulos myös muuan nero, jonka nerouden valossa muutkin saavat vaeltaa.
_________________
Terveisin

Pentti Naumanen
Ahlainen
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Käy lähettäjän sivustolla
Pentti NaumanenLiittynyt: 02 Hel 2007
Viestejä: 361
Paikkakunta: Ahlainen

Linkki viestiinViesti 593  Pe 25 Tou 2007, 15:24 (GMT+3)  Aihe: Vanhuksen mietteitä.... Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Terveyskeskusten lääkärivaje pahenee, ilmenee Suomen Lääkäriliiton tutkimuksesta. Viime vuoden lopulla vaje oli jo 8,9 prosenttia. Lisäksi liki joka toinen terveyskeskuslääkäri on valmis vaihtamaan työpaikkaa. Lääkärien työolot ja terveys 2006 -tutkimuksen mukaan yli puolet terveyskeskuslääkäreistä sanoo, että aika ei riitä varsinaiseen vastaanottotyöhön eli potilaan kohtaamiseen, diagnosointiin ja hoidon tarpeen määrittelyyn.


Vielä aamulla samassa uutisessa puhuttiin lääkäreiden itsemurha-ajatuksista. Niiden sanottiin olevan yleisempiä kuin muissa ammattiryhmissä.
Mitä kumman politiikkaa Suomessa oikein noudatetaan, kun monilta eri aloilta kuuluu huolestuttavia viestejä?
_________________
Terveisin

Pentti Naumanen
Ahlainen
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Käy lähettäjän sivustolla
Pentti NaumanenLiittynyt: 02 Hel 2007
Viestejä: 361
Paikkakunta: Ahlainen

Linkki viestiinViesti 648  Pe 08 Kes 2007, 9:33 (GMT+3)  Aihe: Viron Halonen Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Viron patsaskiistan Suomessa saama julkisuus vaivaa yhä presidentti Tarja Halosta. Politiikan toimittajien tilaisuudessa Halonen kummasteli lehdistön reaktioita hänen ehdotukseensa, että patsaskiistan eri maissa saamaa julkisuutta pitäisi tutkia.


Halosen valtiomiestekojen koko rekisteri alkaa paljastua. Hän pähkäilee Viron asioita, kun tuskin kukaan enää ottaa vakavasti hänen lausuntojaan koskien Suomea.
Demarit ansaitsivat rökäletappionsa eduskuntavaaleissa ja suotakoon se heille myös kunnallisvaaleissa lokakuussa 2008.
Uutispäivä demarin talous menee kuralle, kun poliittisen lehdistön tukea aletaan jatkossa maksaa vain kansanedustajien määrän mukaan. Jos se maksettaisiin Halosen mukaan, niin demarin tuki voitaisiin kokonaan lakkauttaa.
_________________
Terveisin

Pentti Naumanen
Ahlainen
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Käy lähettäjän sivustolla
Pentti NaumanenLiittynyt: 02 Hel 2007
Viestejä: 361
Paikkakunta: Ahlainen

Linkki viestiinViesti 670  To 14 Kes 2007, 8:28 (GMT+3)  Aihe: Huono kauppakumppani? Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
YK patistaa Yhdysvaltoja maksamaan rauhanturvaoperaatioista kertyneen velkansa järjestölle. YK:n säätiön mukaan velka on pian kasvanut lähes miljardiin dollariin eli noin 750 miljoonaan euroon.
YK:n säätiön puheenjohtaja, entinen senaattori Timothy Wirth muistuttaa, että Yhdysvaltojen velka kasvaa samaan aikaan, kun maa vaatii turvallisuusneuvostossa uusia ja laajempia rauhaturvaoperaatioita. Wirthin mukaan Yhdysvaltojen maksurästit myös haittaavat maita, jotka lähettävät rauhanturvaajia operaatioihin.
Esimerkiksi Bangladeshilta on saamatta lähes 80 miljoonaa dollaria eli noin 60 miljoonaan euroon, koska lahjoittajavaltiot - ja etenkin Yhdysvallat - eivät ole maksaneet laskujaan.

AFP


Maksuhäiriöt luokitellaan meillä Suomessa vakaviksi rikkomuksiksi, joista seuraa raskaita sanktioita. Yhdysvallat kohtelee maailmanjärjestöä sillä tavoin, että sen asema maailmalla pitäisi julistaa luottokelvottomaksi. Mikä se sellainen Yhdysvaltojen hallinnoima Natokin oikein mahtaa olla? Ai niin, rahastusautomaatti, jolla USA koettaa paikata omaa talouttaan.
_________________
Terveisin

Pentti Naumanen
Ahlainen
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Käy lähettäjän sivustolla
Pentti NaumanenLiittynyt: 02 Hel 2007
Viestejä: 361
Paikkakunta: Ahlainen

Linkki viestiinViesti 671  Ma 18 Kes 2007, 7:27 (GMT+3)  Aihe: Ennakoitavissa Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Metsästäjäliitto ennustaa, että voimakkaasti kasvavaa laulujoutsenkantaa on kohta harvennettava. Metsästäjäliiton toiminnanjohtaja Juha K. Kairikko sanoo Väli-Suomen sanomalehtien Sunnuntaisuomalaisessa, että kansallislinnun sääntely tulee jossain vaiheessa eteen.

Lintuharrastajien järjestö BirdLife Suomella on päinvastainen näkemys laulujoutsenen vaikutuksesta muihin vesilintuihin. Järjestön mukaan laulujoutsen häätää pienpetoja pesintäalueilta ja nostaa pitkällä kaulallaan ravintoa järvenpohjasta muidenkin vesilintujen saataville.


Lienee helposti ennakoitavissa, että tappajat voittavat. Se on nykyhetken trendi. Tappajat ovat sivilisaatiomme kulmakivi!?
_________________
Terveisin

Pentti Naumanen
Ahlainen
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Käy lähettäjän sivustolla
Pentti NaumanenLiittynyt: 02 Hel 2007
Viestejä: 361
Paikkakunta: Ahlainen

Linkki viestiinViesti 686  Ti 26 Kes 2007, 8:02 (GMT+3)  Aihe: Kuinkahan tämäkin menee? Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Terveydenhuollossa on liikaa henkilöstöä, ja potilaita leikataan turhaan, käy ilmi Kuopion yliopistossa parhaillaan tehtävästä terveydenhuollon resurssitutkimuksesta.


Vähän aikaa sitten uutisoisiin, että alalla vallitsee sietämätön henkilöstöpula. Poliitikot lupasivat vaalien edellä, että palkkoja nostetaan roimasti. Kuka mahtaa pettää ja ketä? Niin, kaikki pettävät potilasta.
_________________
Terveisin

Pentti Naumanen
Ahlainen
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Käy lähettäjän sivustolla
Pentti NaumanenLiittynyt: 02 Hel 2007
Viestejä: 361
Paikkakunta: Ahlainen

Linkki viestiinViesti 1610  Ti 12 Hel 2008, 19:44 (GMT+3)  Aihe: Ajatusta herättämään Vastaa lainaamalla viestiä

Vanhat tavat ja -rituaalit.

Ihmismieli pyrkii jatkuvaan kehittämiseen ja siinä toimessaan jättämään oman, henkilökohtaisen puumerkkinsä kaikkeen, mihin hän syventyy ja mitä vie eteenpäin.
Jos ihmisiä olisi maapallolla vain yksi tai vaihtoehtoisesti joukko täsmälleen samoin ajattelevia, voisi malli toimia.
Kuitenkin on niin, että veljeyden lämmöstä huolimatta mielemme voi käsitellä asioita toisin kuin tuolla mainitulla täsmälleen samoin ajattelevalla tavalla. Tällöin riskinä on väärinymmärrys, toisinaan jopa erimielisyys.

Vanhat tavat ja rituaalit ovat läpäisseet vuosisatojen saaton ja puhuttelevat meitä yhä. Niistä on tullut luotettavia tukipilareita, joihin on turvallista nojautua. Siksi rituaalit ja vanhat tavat (myös kirkon) kiehtovat minua vähintään yhtä paljon kuin uutta luova kehitys. Esi-isiemme perintö antaa uskoa myös tulevaan ja samalla jotenkin voimistaa sen sisällön.
Veljeskunnan toiminnassa tempautuminen pelkästään ajan virran vietäväksi tuntuu minusta huonommalta vaihtoehdolta kuin veljesrakkauden elävöittämä yhdessäolo muinaisia viisauksia pohdiskellen.

Miten sinä näet tämän asian?
_________________
Terveisin

Pentti Naumanen
Ahlainen
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Käy lähettäjän sivustolla
Näytä edelliset viestit:   
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Sanasinko Foorumin päävalikko -> Historia ja kulttuuri Kaikki ajat ovat GMT + 3 tuntia
Sivu 1 Yht. 1

 
Siirry:  
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa

Muuta tekstin kokoa: - -

Takaisin ylös


Join the Blue Ribbon Online Free Speech Campaign


Powered by
phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Käännös Jorma Aaltonen, Päivittänyt, Lurttinen www.phpbbsuomi.com