Sanasinko
Wordbazooka
 
 OhjeOhje   HakuHaku   KäyttäjälistaKäyttäjälista   KäyttäjäryhmätKäyttäjäryhmät   RekisteröidyRekisteröidy 
 Omat asetuksetOmat asetukset   Kirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestitKirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestit   Kirjaudu sisäänKirjaudu sisään 
Muuta tekstin kokoa: Suurenna - Pienennä - Palauta oletuskoko
Uskonkirkko | Church of FaithUskonkirkko | Church of Faith

Luonnonkatastrofit

 
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Sanasinko Foorumin päävalikko -> Maailmankartalla
Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe  
Kirjoittaja Viesti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 2145  La 17 Tou 2008, 11:13 (GMT+3)  Aihe: Luonnonkatastrofit Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Burman kuolleista lähes puolet lapsia

13.05.2008 12:13, päivitetty 14.05. 09:23


Burman myrskyssä ja suurtulvissa kuolleista todennäköisesti lähes puolet on lapsia ja nuoria, sanoivat avustusjärjestöt tiistaina.

Järjestöt varoittivat samalla, että orvoiksi jääneet tai perheistään eroon joutuneet lapset joutuvat helposti ihmissalakuljettajien uhreiksi.

YK:n lastenjärjestön Unicefin edustajan mukaan kaksi ihmiskaupasta epäiltyä on jo pidätetty. He olivat yrittäneet saada lapsia mukaansa pakolaisleiriltä.

Pelastakaa lapset -järjestön Thaimaan-edustajan mukaan lapsia uskotaan olevan lähes puolet uhreista. Arviota tukee tilasto, jonka mukaan Burman koko väestöstä alle 18-vuotiaita on 40 prosenttia. Lapsilla on ollut aikuisia pienemmät mahdollisuudet selvitä tulvista.

Vanhemmat ovat kertoneet, että voimakkaat virtaukset riistivät lapsia heidän käsivarsiltaan. Joillakin leireillä näkyy huomattavan vähän lapsia.

YK:n arvion mukaan joka viides katastrofialueella hengissä selvinnyt lapsi kärsii ripulista, mikä voi osoittautua kohtalokkaaksi.

Burman sotilasjuntta on pakottanut hirmumyrskyn jäljiltä kodittomiksi jääneitä tulvauhreja muuttamaan maan toisiin osiin, kertoi YK tiistaina.

- Saamme jatkuvasti lisää tietoa perheistä, jotka on pakotettu siirtymään sellaisille alueille joita myrsky ei ole runnellut, raportissa sanottiin.

Kyseessä on tiettävästi ensimmäinen YK:n raportti Burmasta sen jälkeen kun hirmumyrsky Nargis pyyhkäisi yli maan runsas viikko sitten. Avustustyöntekijät ovat jo aikaisemmin kertoneet kymmenien uhrien yrittävän päästä alueille, joilla apua olisi tarjolla.

Kansainvälisen yhteisön on turvauduttava kaikkiin mahdollisiin keinoihin avun saamiseksi perille Burmaan, sanoo EU:n ulkopoliittinen edustaja Javier Solana. Solanan mukaan YK:n peruskirja avaa joitakin mahdollisuuksia toimia, jos humanitaarista apua ei muuten saada maahan.

Solana antoi ymmärtää, että myös voiman käyttöä voidaan tarvittaessa harkita.


IS-STT-AFP

Lainaus: http://www.iltasanomat.fi/uutiset/ulkomaat/uutinen.asp?id=1531087

Kommentti: Lukekaa uutisesta varsinkin seuraava. On karseaa, että hädän hetkellä haaskalinnut ovat riistämässä heti toisten lapsia:

Lainaus:
Burman myrskyssä ja suurtulvissa kuolleista todennäköisesti lähes puolet on lapsia ja nuoria, sanoivat avustusjärjestöt tiistaina.

Järjestöt varoittivat samalla, että orvoiksi jääneet tai perheistään eroon joutuneet lapset joutuvat helposti ihmissalakuljettajien uhreiksi.

YK:n lastenjärjestön Unicefin edustajan mukaan kaksi ihmiskaupasta epäiltyä on jo pidätetty. He olivat yrittäneet saada lapsia mukaansa pakolaisleiriltä.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 2178  Ma 19 Tou 2008, 16:15 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Kiinan järistyksen uhreja 134 000

19.05.2008 09:53, päivitetty 19.05. 13:12


Kiinan maanjäristyksen uhrien määrä arvioidaan aiempaa suuremmaksi.

Pelkästään Sichuanin maakunnassa on kuollut, hautautunut raunioihin tai kadonnut 134 000 ihmistä, arvioivat viranomaiset. Jo aiemmin kuolonuhrien määrän on arvioitu nousevan yli 50 000:een.

Samaan aikaan yli 200 pelastustyöntekijän kerrotaan jääneen kolmen päivän aikana maanvyöryjen alle järistysalueella. Toistaiseksi ei ole selvää, onko maanvyöryjen uhreja saatu pelastettua.


STT-Reuters-AFP

Lainaus: http://www.iltasanomat.fi/uutiset/ulkomaat/uutinen.asp?id=1533509
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 2213  Ke 28 Tou 2008, 10:08 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Yli 420 000 taloa romahti Kiinan jälkijäristyksissä

Julkaistu: 27.5.2008 11:51
Päivitetty: 27.5.2008 18:26

AP–STT–AFP–DPA


Peking. Kiinalainen Xinhua-uutistoimisto kertoi, että kaksi jälkijäristystä on saanut yli 420 000 taloa romahtamaan Sichuanin maakunnassa tiistaina. Järistyksen voimakkuus oli 5,7 Richterin asteikolla.

Kymmeniä ihmisiä loukkaantui jälkijäristyksissä, joiden kerrotaan koetelleen erityisesti Qingchuanin aluetta. Sadat jälkijäristykset ovat ravisuttaneet Kiinan lounaisosia kaksi viikkoa sitten sattuneen 8,0 richterin järistyksen jälkeen.

Kiinalaisten viestimien mukaan Kiina lieventää yhden lapsen politiikkaansa niiden perheiden osalta, jotka menettivät ainoan lapsensa kaksi viikkoa sitten sattuneessa maanjäristyksessä. Lapsensa menettäneet perheet voivat hakea lupaa toisen lapsen hankkimiseen.

Kuolleista tuhannet ovat lapsia. Monet heistä saivat surmansa, kun kehnosti rakennetut koulurakennukset romahtivat järistyksessä.

Kiina joutuu siirtämään 80 000 ihmistä turvaan vaarallisesti tulvivan järven tieltä Sichuanin maakunnassa. Järven pinta alkoi nousta sen jälkeen kun parin viikon takainen maanjäristys romahdutti maamassoja veteen.

Kiinalaisten viestimien mukaan järven lähistöltä siirrettiin jo aamulla 70 000 ihmistä. Sotilaat ovat yrittäneet räjäyttää maamassojen muodostamia patoja, jottei järvi tulvisi liikaa.

Lainaus: Helsingin Sanomat
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 2520  Ke 12 Tam 2011, 16:15 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Tutkija varoitti Italiaa järistyksestä – sensuroitiin

Julkaistu: 6.4.2009 18:59

Italialaisissa tiedotusvälineissä on pohdittu sitä, oliko tämänaamuisen järistyksen ennusmerkkeihin suhtauduttu tarpeeksi vakavasti. Alueella oli asukkaiden mukaan ollut jo jonkin aikaa pienempiä järistyksiä.

Italialainen tiedemies Gioacchino Giuliani ennusti muutama viikko sitten, että L'Aguilan seudulle oli tulossa iso maanjäristys. Tutkijaa syytettiin paniikin levittämisestä, ja hänet pakotettiin vetämään ennustuksensa pois internetistä.

Italian geofysiikan laitoksen johtaja Enzo Boschi sanoi maanantaina, ettei järistystä olisi voinut ennustaa tarkasti. Todellinen ongelma on hänen mukaansa, ettei Italia ole oppinut aiemmista traagisista järistyksistä.

–Meillä on järistyksiä, mutta me unohdamme ne emmekä tee mitään, hän sanoi.

Ainakin 100 ihmistä sai surmansa, kun voimakas järistys yllätti yöllä nukkumassa olleet asukkaat Keski-Italiassa. Kokonaisia kyliä tuhoutui, ja arviolta 50000 ihmistä jäi kodittomaksi.

Järistys aiheutti pahimmat tuhot Abruzzon alueella Rooman itäpuolella. Pahiten kärsi keskiaikainen L'Aguilan kaupunki, jossa on valtaosa kuolonuhreista.

Pääministeri Silvio Berlusconi perui järistyksen takia Moskovan-matkansa ja matkusti tuhoalueelle. L'Aguilassa vieraillut Berlusconi kertoi, että järistyksessä loukkaantuneiden määrä on noussut 1500:aan. Pääministeri lupasi, ettei uhreja jätetä oman onnensa nojaan.

STT - Uusi Suomi

Lainaus: US
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 3159  Ke 23 Hel 2011, 2:31 (GMT+3)  Aihe: Hirveää kärsimystä Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Kymmeniä kuollut rajussa maanjäristyksessä Uudessa-Seelannissa

Tiistai 22.2.2011 klo 03.30 (päivitetty klo 14.09)

Uuden-Seelannin maanjäristyksessä on kuollut ainakin 65 ihmistä. Uhriluvun pelätään edelleen nousevan.

Uudessa-Seelannissa pelastustyöt jatkuvat voimakkaan maanjäristyksen jäljiltä.

Romahtaneissa rakennuksissa pelätään olevan loukussa vielä jopa satakunta ihmistä. Ainakin 65 ihmistä on kuollut.

Voimakkuudeltaan 6,3 magnitudin järistys iski Christchurchin kaupunkiin yhden aikaan iltapäivällä paikallista aikaa. Monet jäivät loukkuun työpaikoilleen.

- Olen pöydän alla, katto on romahtanut pöydälle. Minulla ei ole vettä tai ruokaa, vuodan verta, kertoi toimistorakennukseen loukkuun jäänyt nainen puhelimessa televisiouutisille.

Pelastustyöt kestävät päiviä

Sadat poliisit ja sotilaat etsivät eloonjääneitä yön pimeydessä. Christchurchiin on matkalla pelastusryhmiä myös Australiasta ja Yhdysvalloista.

Pelastustöiden uskotaan kestävän vielä päiviä ja niitä ovat vaikeuttaneet useat jälkijäristykset. Suurin on ollut voimakkuudeltaan jopa 5,7 magnitudia.

Christchurchissa on myös syttynyt useita tulipaloja ja teitä on romahtanut.

- Tämä saattaa olla maamme historian synkin päivä, sanoi pääministeri John Key, joka on lähtöisin Christchurchista.

"Sotatanner"

Christchurchin pormestari Bob Parker kuvaili näkymiä kaupungissa sotatantereeksi.

Christchurchissa tapahtui raju järistys edellisen kerran syksyllä viisi kuukautta sitten. Tuhot olivat tuolloin suuret, mutta kukaan ei kuollut.

Noin 400 000 asukkaan Christchurch on Uuden-Seelannin toiseksi suurin kaupunki.

Viranomaiset ovat julistaneet hätätilan järistyksen pahoin runtelemaan kaupunkiin.

Viranomaisten mukaan jälkijäristykset ovat yhä mahdollisia ja ne voivat romahduttaa lisää rakennuksia.

Tietoliikenneyhteydet ja sähköt ovat paikoitellen poikki ja vettä on tulvinut kaduille.

Kaupungin lentokenttä ja satama ovat tällä hetkellä suljettuina. Ainostaan pelastuslennot operoivat.

STT-REUTERS-AFP-IL

Lainaus:
FAKTAT

Viime vuosien voimakkaimpia järistyksiä alueella:


- 22.2.2011:
Christchurchin kaupunkia ravistelee 6,3 magnitudin järistys. Ainakin 65 ihmistä saa surmansa. Järistys tapahtuu lähellä kaupungin keskustaa.

- 4.9.2010:
Christchurchissa sattuu 7,1 magnitudin järistys. Aineellisilta vahingoiltaan järistys on pahin sitten vuoden 1931. Kaksi ihmistä loukkaantuu vakavasti.

- 16.7.2009:
Eteläsaarella pieni tsunami aiheuttaa pelkoa 7,8 magnitudin järistyksen jälkeen. Tuhot jäävät vähäisiksi.

- 20.12.2007:
Pohjoissaarella Gisbornen kaupungissa tapahtuu 6,8 magnitudin järistys. Ei henkilövahinkoja.

Lainaukset: Iltalehti
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 3320  La 12 Maa 2011, 22:19 (GMT+3)  Aihe: Hirveä inhimillinen hätä Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Yliopisto: Mittarit menivät tappiin

11.3.2011 11:08 | Päivitetty: 11.3.2011 17:37

STT

Myös Helsingin yliopiston seismologian laitoksen mittausasemilla Japanin järistys rekisteröitiin poikkeuksellisen voimakkaana. Mittarit menivät niin sanotusti tappiin, ja rekisteröintipaperi piirtyi mustaksi.

"Esimerkiksi Sysmän mittausasemalla maaperän ylös-alas-liike oli vajaan sentin. Tavallisesti heilahtelut ovat Suomessa nanometriluokkaa", kertoo seismologi Matti Tarvainen.

Suomen maaperän tekemää sentin "heilahdusta" oli maallikon kuitenkin mahdoton havaita ilman laitteita, koska järistysaalto on 80 kilometriä pitkä, ja sen kulku mittauspisteen läpi kestää 20 sekuntia.

Liike on liian loiva ja tapahtuu liian hitaasti aistein havaittavaksi.

Tarvaisen mukaan Japanin järistyksen nostattaman tsunamin tuhot voivat olla Tyynenmeren alueella lähes yhtä pahat kuin vuoden 2004 tapaninpäivän tsunamissa.

"Kuvista ja videoista tsunamiaallot näyttävät melkein yhtä hurjalta. Yhdessäkin näytettiin, kuinka tsunami vyöryi pelloille ja työnteli kuorma-autoja. Voi sanoa, että melkein yhtä paha on, jos ei peräti yhtä paha", Tarvainen sanoo.

Tuhojen koko laajuus selvinnee kuitenkin vasta päivien kuluessa. Voimakkuudeltaan järistys oli kuitenkin pienempi kuin vuoden 2004 tsunamin laukaissut järistys.

Laitoksen amanuenssi Katriina Arhe kertoo, että eri puolilla maapalloa voi vuodessa sattua yhdestä kahteen tämän kokoluokan järistystä.

"Ei kuitenkaan kovin usein näin lähellä suurkaupunkia. Tämä oli vielä niin lähellä rantaa, että tsunamiin ei ollut mahdollista varautua."

Tarvainen arvioi, että ensimmäiset aallot iskivät rantaan noin 10–15 minuuttia järistyksen jälkeen.

Lainaus: HS
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 3321  La 12 Maa 2011, 22:22 (GMT+3)  Aihe: Tiedemiehet ennustaneet jo kauan Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Dagens Nyheter: Tokioon tulossa vielä pahempi järistys

12.3.2011 19:49

Helsingin Sanomat

Japanin Tokiota kohtaa ennen pitkää vielä ankarampi maanjäristys kuin perjantaina, ennustaa seismologi Ari Tryggvason ruotsalaisesta Uppsalan yliopistosta. Maailman seismologien Tokioon odottama suuri maanjäristys on jo kymmeniä vuosia arvioidusta aikataulusta myöhässä, mutta ennen pitkää se iskee kaupunkiin, Tryggvason sanoi ruotsalaisen Dagens Nyheter -lehden haastattelussa.

Japanin koillisrannikolla todettu järistys oli ankarin maan historiassa siltä 140 vuoden ajalta, jona mittauksia on tehty. Perjantainen luonnononnettomuus ei kuitenkaan ollut se kauan pelätty Tokion järistys, Dagens Nyheter totesi.

Seutu on järistysherkkää, koska siellä hitaasti liikkuvat mannerlaatat kohtaavat toisensa.

Lainaus: HS
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 3333  Su 13 Maa 2011, 20:31 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Japanin maanjäristys olikin kovempi – ”Uhreja 10 000”

Julkaistu: 10:42

Japanin maanjäristyksen ja tsunamin uhriluku nousee mahdollisesti jopa 10 000:een pelkästään Miayagin maakunnassa, arvioi paikallinen poliisi. Virallinen uhriluku maakunnassa on toistaiseksi 379, kertoo uutistoimisto AP.

Maanjäristys ja sen aiheuttama tsunami ovat aiheuttaneet pahoja tuhoja juuri Miayagissa.

Japanin viranomaiset nostivat arviotaan perjantaisen järistyksen voimakkuudesta. Aiemmin sen on mitattu olleen 8,9 Richterin asteikolla, mutta nyt japanilaiset uskovat sen olleen 9,0, kertoo japanilainen uutistoimisto Kyodo.

Maanjäristys on aiheuttanut pahoja ongelmia Fukushiman ydinvoimalassa ja 19 ihmisen kerrotaan altistuneen radioaktiiviselle säteilylle.

Avustustöihin lähetettyjen sotilaiden määrää on tuplattu 100 000:een.


Uusi Suomi

Lainaus: US
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 3334  Su 13 Maa 2011, 20:36 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Japanin poliisi: Yli 10 000 kuollut pahimmalla tuhoalueella

11.3.2011 8:02 | Päivitetty: 13.3.2011 14:59

REUTERS–AP–HS–STT–AFP

Tokio. Japanin poliisi uskoo, että perjantainen maanjäristys ja sitä seurannut tsunami ovat surmanneet yli 10 000 ihmistä pahiten tuhoutuneessa Miyagin maakunnassa. Aiemmin poliisi on kertonut, että 10 000 ihmistä on alueella kateissa.

Pahiten maakunnassa on kärsinyt Minamisanrikun satamakaupunki, jossa asui 17 000 ihmistä.

Myös suuri määrä ihmisiä on onnistuttu pelastamaan tuhoalueilta. Japanin pääministeri Naoto Kan sanoi tiedotustilaisuudessa sunnuntaina, että pelastettuja on noin 12 000.

Kyodo-uutistoimisto kertoi aiemmin sunnuntaina, että järistyksen ja tsunamin uhriluku on noussut yli 2 000:en. Luvun pelätään nyt nousevan huomattavasti. Poliisi ilmoitti aiemmin sunnuntaina löytäneensä 200 kuollutta maan koillisosasta, jota luonnonkatastrofi runteli pahiten. Uhrit löytyivät Higashimatsushiman kaupungista.

Sunnuntaina jo yli 450 000 ihmistä oli hätämajoituksessa maanjäristyksen ja tsunamin jäljiltä. Poliisin mukaan kodittomiksi jääneiden määrä on kuitenkin huomattavasti suurempi.

Tuhansia ihmisiä on edelleen loukussa tulvavesien saartamissa taloissa. Sähköittä oli lauantaina lähes 5,1 miljoonaa kotitaloutta.

Japani on määrännyt pelastustöihin 100 000 sotilasta, mikä on jo lähes puolet maan asevoimien vahvuudesta.

Perjantai-iltapäivällä kello 14.26 (aamulla 7.46 Suomen aikaa) tapahtuneen järistyksen voimakkuudeksi tarkennettiin sunnuntaina 9,0 magnitudiasteikolla.

Järistys kesti tiettävästi minuutteja, ja jälkijäristykset jatkuvat alueella yhä. Jälkijäristykset ovat aiheuttaneet maanvyörymiä ja rikkoneet jo aiemmin vaurioituneita rakennuksia.

Lauantaina Japania ravisteli voimakas jälkijäristys. Fukushiman alueelle Pohjois-Japaniin iskenyt järistys oli voimakkuudeltaan kuusi magnitudia.

Japanin rannikkovartiosto on löytänyt tsunamin kadottaman laivan kaikki matkustajat hengissä.

Laivan 81 matkustajaa kuljetettiin ilmateitse turvaan, kertoo uutistoimisto Jiji.

Voimakas maanjäristys, siihen liittyvät jälkijäristykset sekä suuret tsunamiaallot ravistelivat Japania tavalla, jota kuvattiin ennennäkemättömäksi.

Useilla rannikkokaupunkien kaduilla näkyi kumollaan olevia laivoja, vääntyneitä autoja ja vesimassoja.

"En ole koskaan nähnyt mitään vastaavaa", sanoi Ken Hoshi, paikallinen virkamies Ishinomakin rantakaupungissa.

Kaupunki sijaitsee Miyagin maakunnassa, joka näyttää olevan yksi pahiten runnelluita alueita.

Järistyksen keskus oli merellä maan koillisrannikon edustalla 150 kilometriä rannikosta, noin 24 kilometrin syvyydessä.

Maanjäristys oli voimakkain Japanissa 140 vuoteen.

Japanin historian tähän saakka tuhoisin maanjäristys sattui vuonna 1923 Tokiossa. Kahdeksan richterin järistyksessä kuoli 140 000 ihmistä. Koben järistyksessä vuonna 1995 kuoli yli 6 400 ihmistä ja yli 40 000 loukkaantui.

Neljän mannerlaatan risteyskohdassa sijaitsevassa Japanissa maa vavahtelee joka viides minuutti. Pienempiä maanjäristyksiä rekisteröidään ainakin 2 000 vuodessa.

Lainaus: HS
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 3335  Su 13 Maa 2011, 20:41 (GMT+3)  Aihe: Luvuissa ei henkistä hätää ja ihmishenkien menetystä Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Arvio: Japanin järistystuhot voivat nousta 25 miljardiin euroon

13.3.2011 18:08

STT–AFP

Washington. Japanin maanjäristyksen aiheuttamat tuhot voivat nousta jopa 25 miljardiin euroon, arvioi johtava amerikkalainen riskianalyysiyritys AIR Worldwide sunnuntaina.

Yhtiön tekemän arvion mukaan Japanin historian vahvin maanjäristys aiheutti tuhoja 10,5–25 miljardin euron arvosta.

"Etsintä- ja pelastustyöt ovat vielä käynnissä ja tuhojen arviointi on vasta alkanut, joten arvioihin liittyy vielä paljon epävarmuustekijöitä", yhtiö sanoi lausunnossaan.

Arvio perustuu pelkästään maanjäristyksen aiheuttamaan tuhoon. Jos laskelmiin otetaan huomioon myös järistyksen nostattaman tsunamin aiheuttama hävitys, vahinkoarviot nousevat "huomattavasti".

Yhtiö on arviossaan laskenut muun muassa vakuutetuille liike- ja asuinrakennuksille aiheutuneet vauriot. Bostonissa päämajaansa pitävä yhtiö huomautti, että monet tsunamin mukanaan viemät rakennukset olivat kärsineet vaurioita jo maanjäristyksessä ja sen aiheuttamissa tulipaloissa.

Lainaus: HS
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 3336  Su 13 Maa 2011, 20:47 (GMT+3)  Aihe: Järkyttävää Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Näin kaupungit katosivat - kuvat avaruudesta vetävät hiljaiseksi

Julkaistu: 13.03.2011 18:17

Japanissa kokonaisia kaupunkeja on tuhoutunut perjantaisessa maanjäristyksessä ja sitä seuranneessa tsunamissa.

Avaruudesta otetut ilmakuvat todistavat veden nielaisseen useampia kaupunkeja ja rantaviivan siirtyneen kauas alkuperäisestä.

Esimerkiksi ohesta löytyvä kuva Sendain satamasta todistaa painavien konttien lennelleen satamassa kuin legopalikoiden. Klikkaa oikealla näkyvät kuvat suuremmiksi.

Japanin pääministerin Naoto Kanin mukaan kyseessä on pahin katastrofi, joka Japania on kohdannut sitten toisen maailmansodan.

Yli 10 000 epäillään kuolleen.

Eloonjääneet ovat taistelleet veden, ruuan ja polttoaineen löytämiseksi. Liki kaksi miljoonaa kotitaloutta oli ilman sähköä ja noin 1,4 miljoonaa ilman vettä.


IS - STT

Lainaus: Ilta-Sanomat

Kommentti: Klikkaa uutisesta löytyvää kuvalinkkiä Ilta-Sanomien sivulla nähdäksesi kuvat itsekin.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 3337  Su 13 Maa 2011, 20:52 (GMT+3)  Aihe: Hirveää kärsimystä Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
"Pahin katastrofi sitten toisen maailmansodan"

Ulkomaat
Kirjoittanut STT 13.03.2011 17:55
Viimeksi päivitetty 13.03.2011 18:28

Ilo eloonjäämisestä vaihtui veden, ruuan ja polttoaineen etsinnäksi Japanin järistysalueella sunnuntaina.

Liki kaksi miljoonaa kotitaloutta oli ilman sähköä ja noin 1,4 miljoonaa ilman vettä.

Tuhosta elossa selvinneet kahlasivat rojun ja mudan seassa etsimässä kuka mitäkin: läheisiään, kotiaan, jotain syötävää. Tietoa tapahtumista oli vaikea saada, koska kännykät ja puhelinlinjat eivät monin paikoin edelleenkään toimineet.

–Oliko tämä unta? Tuntuu kuin olisin jossain elokuvassa. Aina, kun olen yksin, minun täytyy nipistää itseäni ja varmistaa, että olen valveilla, ihmetteli Ichiro Sakamoto Hitachin kaupungissa.

Kokonaisia kaupunkeja tuhoutui perjantaisessa maanjäristyksessä ja sitä seuranneessa tsunamissa. Japanin pääministerin Naoto Kanin mukaan kyseessä on pahin katastrofi, joka Japania on kohdannut sitten toisen maailmansodan.

Huoltoasemilla valtavia jonoja

Moni halusi jättää tuhoalueen taakseen. Pahoin kärsineessä Sendain kaupungissa jonot bensa-asemille venyivät valtaviksi. Harvoista auki olevista huoltoasemista monet säännöstelivät polttoainetta tai antoivat sitä ensisijaisesti hälytysajoneuvoille.

–Olen ollut täällä neljä tuntia, enkä vielä edes näe huoltoasemaa, kertoi 64-vuotias eläkeläinen Satsuko Aizawa.

Toiset neljä tuntia myöhemmin Aizawa oli edelleen jonossa. Autoletka hänen takanaan oli kolminkertaistunut.

Illan hämärtyessä lämpötila laski lähelle nollaa ja jonottajat hytisivät kylmästä autoissaan. Monilla oli tankki lähes tyhjänä, koska he olivat aikoneet tankata autonsa vasta viikonloppuna. Toiset olivat pihistelleet polttoaineen kanssa, koska olivat toivoneet bensanhinnan kääntyvän laskuun.

Sairaalasta loppumasta sähkö ja ruoka

Teishinin sairaalassa Sendaissa sähköä saatiin varageneraattoreista. Tiedossa ei ollut, kuinka kauan ne kestävät. Sairaalasta oli myös loppumassa ruoka potilaille.

–Olemme pyytäneet ruokaa muilta sairaaloilta, mutta sen toimittaminen tänne on vaikeaa, kertoi sairaalan tiedottaja Masayoshi Yamamoto.

Järistyksen uhreille oli matkalla muun muassa huopia ja muita tarvikkeita. Hallituksen mukaan avun perillesaamista vaikeuttaa se, että tieverkko on monin paikoin pahoin vaurioitunut.

Hätäavulla on kiire, koska monet joutuivat pakenemaan kodeistaan tuskin mitään omaisuutta mukanaan.

–Kotini huuhtoutui pois, mutta sain mukaan yhden laukun.

Evakuointikeskuksesta saimme mieheni kanssa verenpainelääkettä 10 päiväksi, esitteli eläkeläisnainen.

Evakuointikeskukset täynnä

Evakuointikeskuksissa ihmiset etsivät tietoja läheisistään ja jakoivat selviytymistarinoitaan. Uutistoimisto Kyodon mukaan noin 300000 ihmistä oli sunnuntaihin mennessä evakuoitu järistysalueelta.

Kamaishin kaupungissa asunut Otomo Miki perheineen ehti paeta korkeammalle maalle tsunamihälytyksen saatuaan. Mikin sisko oli tsunamin iskiessä bussissa.

–Bussikuski käski kaikki ulos bussista ja pakoon. Siskoni pääsi ulos, mutta osa ihmisistä ei pystynyt juoksemaan tarpeeksi nopeasti. Aallot veivät heidät mukanaan.

Kesennuman kaupungissa Miyagin maakunnassa huopaan kääriytynyt nainen kertoi, miten hänen onnistui mehensä kanssa viime hetkellä pelastautua ventovieraiden taloon.

–Vesi nousi toiseen kerrokseen ja perheen isä tyttärineen huuhtoutui sen mukana silmiemme edessä. Emme voineet tehdä mitään, emme mitään.

Lainaus: Verkkouutiset
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 3338  Su 13 Maa 2011, 21:06 (GMT+3)  Aihe: Hirveitä traumoja ja menetyksiä Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Japanin katastrofi sai vuoden 2004 tsunamista selviytyneet kyyneliin

13.3.2011 16:02

AP

Banda Aceh, Indonesia. Japanin maanjäristys järkyttää Aasiassa vuoden 2004 tsunamista selvinneitä.

Kyyneleet valuivat muun muassa Maisara Mucharamin kasvoilla, kun hän katsoi ilmakuvia Japanin tsunamista ja muisti päivän kuusi vuotta sitten.

Silloin aalto repi nuorimman tyttären hänen sylistään mereen. Mucharam menetti tsunamissa myös aviomiehensä ja kaksi muuta tytärtään.

"Yritin, mutta en voinut lopettaa katsomista", Mucharam sanoi.

Yhdeksän magnitudin maanjäristys sai aikaan tapaninpäivänä 2004 tsunamin, joka aiheutti tuhoa 12 maassa ja tappoi yli 230 000 ihmistä. Kaksi kolmasosaa heistä kuoli Indonesiassa Acehin maakunnassa.

"Uskomatonta", Cut Chalidad sanoi katsellessaan televisiosta 7-metristä aaltoa, joka pyyhkäisi yli Japanin rannikon. Hän menetti vuoden 2004 tsunamissa poikansa ja yhdeksän muuta perheenjäsentään.

13-vuotias Zaki Ramadhan ponnisteli hengittääkseen nähdessään Japanin televisiokuvat. Hän jäi kuusi vuotta sitten orvoksi ja on isovanhempiensa kasvattama.

"En voinut ajatella kuin äitiäni, isääni ja siskojani... He katosivat veden alle noin vain."

Sri Lankassa ja Thaimassa tsunamista selviytyneet kertoivat Japanien kuvien tuoneen takaisin painajaiset.

"Minun kylässäni tapahtui aivan sama", Sri Lankassa Passikudahin kylässä asuva Tharmalingam Komila kertoi nähdessään televisiosta pelastusoperaatioita Japanissa.

Komila ajautui kuusi vuotta sitten aallon mukana merelle ja kellui muovipurkin ja tukin varassa viisi tuntia ennen kuin armeijan helikopteri pelasti hänet.

Toiset muistivat Japanin Indonesialle antaman avun vuoden 2004 tsunamin jälkeen: ruoan ja lääkkeet, joita tuotiin laivoilla, lentokoneilla ja helikoptereilla.

"Toivoisin, että voisin auttaa jotenkin", Banda Acehissa asuva Muhammad Nazri sanoi.

Tsunamivaroituksia annettiin monissa maissa perjantain maanjäristyksen jälkeen. Kaukana maanjäristyksen keskipisteestä Indonesiassa ihmisiä pakeni kukkuloille, mutta aaltoa ei tullut.

Monet toivoivat, että uusi katastrofi saisi hallitukset parantamaan tsunamien varoitusjärjestelmää.

"Olen pahoillani siitä, mitä tapahtui Japanissa. Tiedän miltä perheistä tuntuu nyt", perheenjäseniään ja sukulaisiaan tsunamissa kuusi vuotta sitten menettänyt Maitree Chongkraichak sanoi Thaimaassa.

Lainaus: HS

"Monet toivoivat, että uusi katastrofi saisi hallitukset parantamaan tsunamien varoitusjärjestelmää."
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 3339  Su 13 Maa 2011, 22:29 (GMT+3)  Aihe: Puheliaisuutta ja läheisyyttä Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Suomalaismies Japanista: erikoinen ilmiö järistyksen jälkeen

Julkaistu: 13.03.2011 09:34, päivitetty: 13.03.2011 09:57

Tokiolaisia perjantaisen maanjäristyksen jälkeen piinanneet jälkijäristykset alkavat helpottaa, kertoo suomalaismies IS:lle.

Vaimonsa ja kolmikuisen lapsensa kanssa Tokiossa asuva Timo Ramu kertoi lauantaina joutuneensa pakenemaan ulos jopa kymmenen minuutin välein toistuneiden voimakkaiden jälkijäristysten tieltä.

- Tänään niitä on ollut paljon vähemmän. Elämä palautuu vähitellen normaaliksi, oluttuopin äärestä tavoitettu Ramu kertoo.

Hänen mukaansa paikalliset alkavat jo tottua jatkuvaan järähtelyyn.

- Täällä vitsaillaan, että paikallisten asteikolla yhdestä seitsemään nelonen alkaa olla Tokion normitasoa.

Ramun mukaan Fukushiman ydinvoimalaonnettomuus ei huolestuta tokiolaisia enää eilisen tapaan. Ihmiset liikkuvat taas kaduilla ja ovat silminnähden helpottuneita.

"Täällä on mielenkiintoinen ilmiö

- Sellainen mielenkiintoinen ilmiö täällä on, että tokiolaiset pariskunnat kävelevät käsi kädessä, mitä ei ikinä tavallisesti näe. Tämä johtuu ihan selkeästi tästä tilanteesta, halutaan näyttää läheisyyttä, Ramu sanoo.

Tavallisesti pidättyväiset suurkaupungin asukkaat ovat myös muuttuneet puheliaammiksi.

- Täällä esimerkiksi metrossa ei puhuta mitään tuntemattomille. Nyt yhtäkkiä kaikki juttelevat toisilleen ja vaihtavat tarinoitaan. Eilen pizzakuski alkoi juttelemaan ja kertomaan minulle kokemuksistaan, jota ei ikimaailmassa tapahtuisi normaalisti, hän päivittelee.

Johannes Kotkavirta

Lainaus: IS
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 3340  Su 13 Maa 2011, 22:34 (GMT+3)  Aihe: Puutetta ja hätää Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Sadattuhannet japanilaiset hätämajoituksessa järistyksen jäljiltä

Ulkomaat
Kirjoittanut STT 12.03.2011 08:30
Viimeksi päivitetty 12.03.2011 08:51

Japanissa yli 215000 ihmistä on hätämajoituksessa eilisen maanjäristyksen ja tsunamin jäljiltä.

Poliisin mukaan kodittomiksi jääneiden määrä on kuitenkin huomattavasti suurempi, sillä tietoja tuhojen koko laajuudesta ei ole vielä saatu esimerkiksi Miyagin alueelta.

Tuhansia ihmisiä on edelleen loukussa tulvavesien saartamissa taloissa.
Maanjäristyksessä ja sitä seuranneessa tsunamissa arvioidaan kuolleen yli tuhat ihmistä.

Lainaus: Verkkouutiset
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 3341  Su 13 Maa 2011, 22:39 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Uusi räjähdys uhkaa ydinvoimalassa Japanissa

Julkaistu: 13.03.2011 08:54, päivitetty: 13.03.2011 20:50

Japanissa Tokain ydinvoimalan jäähdytys toimii jälleen. Voimalayhtiön mukaan varajärjestelmä on saatu käyntiin ja reaktorin lämpötila on kääntynyt laskuun.

Tokai sijaitsee noin 120 kilometriä pohjoiseen Tokiosta.

Japanin ydinkriisin keskiössä on Fukushiman ydinvoimala, joka vaurioitui pahoin perjantaisessa maanjäristyksessä ja tsunamissa.

Sunnuntaina kriittisin tilanne oli voimalan kolmosreaktorissa, jossa pelättiin räjähdystä. Reaktorin jäähdytysjärjestelmä petti sunnuntain vastaisena yönä sillä seurauksella, että reaktoriin pääsi kertymään vetyä. Samanlainen tapahtumasarja johti räjähdykseen voimalan ykkösreaktorissa lauantaina.

Reaktoreihin pumpattiin vettä niiden viilentämiseksi.

–Saamiemme tietojen mukaan ainakaan välitöntä vaaraa uusista polttoainevaurioista ei ole. Kuitenkin Fukushima on edelleen täysin ilman sähköä, ja kaikissa yksiköissä vettä syötetään järjestelmiin, joita ei ole varsinaisesti siihen suunniteltu. Sikäli tilanne on edelleen hieman häilyvä, kertoi ylitarkastaja Riku Mattila Säteilyturvakeskuksesta sunnuntai-iltana.

Noin 200 000 ihmistä evakuoitu

Fukushimasta päästettiin viikonloppuna ulos radioaktiivista höyryä reaktorien ongelmien vuoksi. Voimalan ympäristöstä oli sunnuntaihin mennessä evakuoitu noin 200 000 ihmistä. Asukkaita evakuoitiin 20 kilometrin säteellä voimalasta.

Myös Fukushiman kaupungissa 80 kilometrin päässä voimalasta asukkaat hamstrasivat elintarvikkeita. Osa kertoi matkustavansa pois.

–Ihmiset eivät ole paniikissa, mutta ydinvoimalat ovat pelottavia. Rukoilen, että voimala ei räjähdä, sanoi Naruki Ono.

Viranomaiset julistivat hätätilan myös Onagawan ydinvoimalaan noin 150 kilometrin päässä Fukushimasta, koska voimalan ympäristöstä oli mitattu kohonneita säteilyarvoja. Myöhemmin viranomaiset ilmoittivat kuitenkin, että säteilyarvojen kohoaminen oli seurausta Fukushiman vuodoista.

160 altistunut säteilylle?

Noin 1500 ihmistä tutkittiin säteilylle altistumisesta.

Noin 160 evakuointia Futaben kaupungissa odottanutta ihmistä on mahdollisesti altistunut säteilylle. Heistä 60 on iäkkäitä potilaita ja hoitohenkilökuntaa ja sata muita ihmisiä, joita evakuoitiin bussilla.

Kuinka vaarallista säteily on ollut, on vielä epävarmaa.

Uhriluku nousee - 50 suomalaista tavoittamatta

Virallisten lukujen mukaan 1400 ihmistä on kuollut ja satoja on kateissa. Pahimmin tsunamin runtelimilla alueilla uhriluku on yli 10 000.

Ulkoministeriöstä kerrottiin, että tavoittamatta oli edelleen noin 50 Japanissa ollutta suomalaista. Heidän joukossaan voi kuitenkin olla ihmisiä, jotka eivät enää asu Japanissa.

Ulkoministeriö kehottaa edelleen välttämään tarpeetonta matkustamista Japaniin.


STT-AFP-IS-AP

Lainaus: Ilta-Sanomat
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 3342  Su 13 Maa 2011, 22:48 (GMT+3)  Aihe: Myös paha jälkijäristys odotettavissa Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Uusi tsunami uhkaa Japania?

Julkaistu: 13.03.2011 13:48

Japanin viranomaisten mukaan on hyvin todennäköistä, että Japaniin iskee lähipäivinä kova jälkijäristys.

Maan ilmatieteenlaitoksen mukaan seitsemän magnitudin jälkijäristys iskee Japaniin 70 prosentin todennäköisyydellä.

Seitsemän magnitudin maanjäristys voi tuhota rakennuksia ja aiheuttaa tsunameja. Japania perjantaina ravistellut maanjäristys oli voimakkuudeltaan jopa yhdeksän magnitudia.

STT

Lainaus: IS

Kommentti: On paljon turvattomampaa asua järistysherkällä alueella, jossa mannerlaatat kohtaavat toisensa, kuin täällä Pohjolassa yhtenäisen mannerlautan päällä.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 3344  Su 13 Maa 2011, 23:12 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Järistys ja tsunami aiheuttaneet hirveätä tuhoa:

Lohduton näky - kuvagalleria pahimmalta tuhoalueelta Japanista

Raskasta katsoa noita kuvia, koko aihe raskas.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 3345  Ti 15 Maa 2011, 11:40 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Fukushiman ydinvoimalassa uusi räjähdys

Julkaistu: 14.03.2011 06:07, päivitetty: 14.03.2011 09:46

Japanin Fukushiman ydinvoimalassa on tapahtunut uusi räjähdys.

Televisiokuvien perusteella rakennuksessa räjähti, minkä jälkeen siitä nousi runsaasti paksua savua. Räjähdys tapahtui voimalan kolmosreaktorissa.

Japanin hallitus vahvistaa, että 11 ihmistä on loukkaantunut uudessa räjähdyksessä. Yksi on loukkaantunut vakavasti.

Hallituksen edustajan Youkio Edanon mukaan loukkaantuneista neljä kuuluu armeijan henkilökuntaan ja seitsemän ydinvoimalan henkilökuntaan.

STUKin ryhmäpäällikkö Keijo Valtonen sanoo STT:lle, että tämän päivän onnettomuus oli samanlainen kuin lauantaina sattunut voimalan ykkösreaktorin räjähdys. Tuolloin vaurioitui reaktoria ympäröivä betonikuori.

Kolmosreaktori on pysynyt ehjänä.

- Turvallisuudelle tärkeät osat eli suojarakennus, reaktori ja paineastiat ovat edelleen ehjiä ja niitä jäähdytetään koko ajan, Valtonen kertoo.

Valtonen vahvistaa myös ydinvoimayhtiö Tepcon tiedon siitä, että suuren radioaktiivisen vuodon mahdollisuus on pieni.

- Ei voi sanoa, että tilanne on turvallinen, mutta se on kuitenkin hallittava.

Myös voimalan kakkosreaktori on vaikeuksissa. Uutistoimisto Jijin mukaan reaktorin jäähdytysjärjestelmä on pysähtynyt ja vedenpinta reaktorissa on laskemassa.

Japanin luonnonmullistuksen uhrimäärä on jälleen noussut. Miyagin maakunnasta on löytynyt noin 2 000 ihmisen ruumiit. Miyagin rannikko on maanjäristyksestä ja sitä seuranneesta tsunamista eniten kärsineitä alueita.

Kaikkiaan uhreja arvioidaan olevan ainakin yli 10 000.

STT-Reuters-AFP-IS-AP

Lainaus: Ilta-Sanomat
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 3346  Ti 15 Maa 2011, 11:45 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
"Kaupungit kuin sodan jäljiltä"

14.3.2011 11:50

STT–Reuters–AFP

Fukushima/Sendai. Japanissa on evakuoitu satojatuhansia ihmisiä järistys- ja tsunamialueelta. "Pitkällä urallani tämä on pahinta mitä olen nähnyt. Otsuchin kaupunki muistuttaa minua Osakasta ja Tokiosta toisen maailmansodan jälkeen kun kaikki oli tuhoutunut tasaiseksi", kuvailee Japanin Punaisen Ristin johtaja Tadateru Konoe.

Rannikkokaupungin 15 000 asukkaasta 12 000 on kateissa.

Eloonjääneillä on hurjia kertomuksia selviytymisestään.

"Yritin evakuoida ihmisiä kun tsunami iski. Kun katsoi taakseni, se oli kuin tietokonetehosteet joita näin elokuvassa Armageddon. Se näytti todella maailmalopulta", Tsutomu Sato kertoo pahoin tuhoutuneessa Rikuzantakatan kaupungissa.

Miki Otomon sisko oli linja-autossa tsunamin iskiessä.

"Kuljettaja pysäytti ja käski kaikkien juosta. Sisareni pääsi pakoon, mutta kaikki eivät vaan kyenneet juoksemaan tarpeeksi nopeasti."

Otomo itse pakeni isänsä ja koiransa kanssa viime hetkellä autolla.

Arkeen palaamisen halusta viestitti joukko ihmisiä Kujin kaupungissa. He saapuivat maanantaina aamulla työpaikalleen vaikka tehdas olikin tuhoutunut. Mutta miksi?

"Koska on työpäivä."

Lainaus: HS
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 3347  Ti 15 Maa 2011, 11:52 (GMT+3)  Aihe: Huhhuh Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Fukushiman ydinvoimalan kakkosreaktorissa räjähdys, nelosreaktorissa tulipalo

11.3.2011 9:55 | Päivitetty: 15.3.2011 9:04

Reuters–HS–AP–AFP–STT

Japanin vaurioituneen ydinvoimalaitoksen kakkosreaktorista on tapahtunut uusi räjähdys, kertoi Japanin hallitus tiistaiaamuna Suomen aikaa. Ydinvoimalan työntekijöitä on evakuoitu, mutta energiayhtiön mukaan 50 jatkoi vielä työskentelyä voimalassa.

Myös ydinvoimalan neljännessä, seisokissa olleessa reaktorissa sattui räjähdys, jota seurasi tulipalo. Taustalla oli ilmeisesti vedyn syttyminen.

Suomen Säteilyturvakeskuksen mukaan säteilyarvot ovat nousseet hälyttävästi voimalan ympäristössä. Japanin pääministeri on kehottanut laitoksen läheisyydessä asuvia ihmisiä pysymään sisällä.

Tuuli on vienyt päästöjä hitaasti etelään kohti Tokiota, mutta tuulen odotetaan kääntyvän länteen myöhemmin maanantaina.

Tokion lähellä olevista maakunnista on ilmoitettu 9–40 kertaa normaalia suurempia säteilylukemia.

Räjähdys tapahtui jo 6.20 paikallista aikaa, Suomen aikaa kello yhdentoista jälkeen illalla. Tieto siitä tuli julkisuuteen vasta yli kahta tuntia myöhemmin.

Aiemmin maanantai-iltana Suomen aikaa kakkosreaktorin painetta yritettiin laskea, minkä lisäksi reaktorin sydäntä jäähdytettiin merivedellä.

Tepco-energiayhtiön mukaan jäähdytysvesi ei ollut myöhään illalla Suomen aikaa noussut halutulle tasolle.

Syynä saattaa olla vuoto.

Samanlaisia ongelmia on aiemmin ollut Fukushiman kahdessa muussa reaktorissa. Niiden tilanne on STUKin mukaan nyt vakaa.

Voimalan kakkosreaktorin polttoainesauvat paljastuivat maanantai-iltana, kun jäähdytysvesi laski. Reaktorissa havaittiin kuumenemista, minkä myötä pelko reaktorin sydämen osittaisesta sulamisesta kasvoi.

Ranskan ydinturvallisuusviranomaiset sanoivat maanantaina, että Japanin ydinonnettomuus tulisi luokitella INES-asteikolla vaarallisuusluokkaan 5 tai 6. Aiemmin Japanin onnettomuus on luokiteltu nelostason onnettomuudeksi, ja Tshernobylin onnettomuus on toistaiseksi ainoa, joka on saanut luokituksen 7.

Kolmosreaktorissa sattui räjähdys aiemmin maanantaiaamuna ja ykkösreaktorissa viime lauantaina. Televisiokuvien perusteella kolmosreaktorin rakennuksesta nousi savua. Räjähdyksen saattoi aiheuttaa reaktoriin kertynyt vety.

Ydinvoimayhtiö Tepcon mukaan räjähdys ei ole vahingoittanut reaktoria. Suuren radioaktiivisen vuodon mahdollisuus oli yhtiön mukaan pieni. Räjähdyksessä loukkaantui Japanin hallituksen mukaan 11 ihmistä.

Myös kakkosreaktorin polttoainesauvat olivat paljaina jo kertaalleen maanantaina kahden ja puolen tunnin ajan jäähdytysvesipumpun lakattua toimimasta. Kakkosreaktoria jäähdytettiin merivedellä. Jäähdyttämässä oli alun perin viisi pumppua, mutta neljä niistä vaurioitui kolmosreaktorin räjähdyksessä aamulla.

Lauantaina radioaktiivisuustaso nousi järistyksen vaurioittaman voimalan ympärillä, mutta tason havaittiin myöhemmin laskeneen.

Jopa 160 ihmistä saattoi altistua säteilylle Fukushiman ykkösreaktorin onnettomuuden vuoksi, kertoi Japanin ydinturvallisuusvirasto lauantai-iltana Suomen aikaa.

Lauantain räjähdyksen jälkeen 19 henkilöllä on havaittu merkkejä mahdollisesta altistuksesta, kertoi Kyodo-uutistoimisto sunnuntaina.

Myös Onagawan ydinvoimalaan julistettiin hätätila sunnuntaina, kun alueen säteilytaso nousi. Säteily kuitenkin laski kymmenessä minuutissa. Voimalan kolme reaktoria ovat voimalayhtiön mukaan turvallisesti suljettuina, eikä uusista ongelmista ole raportoitu.

World Nuclear News -sivuston mukaan tsunami iski Onagawan ydinvoimalaan hyvin suurella voimalla. Noin 200 eloonjäänyttä on hakeutunut suojaan voimalan hallintorakennukseen.

Kyodo-uutistoimisto raportoi maanantain vastaisena yönä, että ongelmia on ollut myös Fukushiman kuutosreaktorin jäähdytysjärjestelmässä.

Lainaus: HS
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 3348  Ti 15 Maa 2011, 11:54 (GMT+3)  Aihe: Hurja juttu Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Järistys vastasi kylmän sodan ydinasearsenaalia

15.3.2011 0:35

HS

Japania perjantaina ravistellut yhdeksän magnitudin maanjäristys vastasi voimakkuudeltaan yli 30 000 megatonnin räjähdystä. Se tarkoittaa, että samansuuruisen tuhon olisi aiheuttanut koko kylmän sodan aikaisen ydinasearsenaalin räjäyttäminen syvällä maankuoren sisällä niin, ettei radioaktiivisia päästöjä olisi tullut.

Maanjäristyksissä ja räjähdyksissä vapautuvan energiamäärän suhdetta on selvittänyt muun muassa yli sadan amerikkalaisyliopiston yhteinen seismologian tutkimuskeskus Iris (Incoroprated Research Institutions for Seismology).

Nykyään maailman ydinaseiden tuhovoima on huomattavasti kylmän sodan aikoja pienempi.

Lainaus: HS
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 3349  Ti 15 Maa 2011, 11:59 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Japanin pääministeri: Mitä helvettiä tämä on?

15.3.2011 9:41

STT–AFP–HS

Tokio. Japanin pääministeri Naoto Kan arvostelee voimakkaasti Fukushiman ydinvoimayhtiötä. Pääministeri on ollut ajoittain tv-tietojen varassa.

"Tv:ssä raportoitiin räjähdyksestä, mutta pääministerin kanslialle ei kerrottu mitään tuntiin. Mitä helvettiä tämä on", Kan sanoi uutistoimisto Kyodon mukaan.

Kyodon toimittaja sattui kuulemaan pääministerin esittämän moitteen, kun tämä osallistui ydinvoimayhtiö Tepcon kokoukseen.

Uutistoimisto ei tarkentanut, mihin räjähdykseen Kan viittasi.

Fukushimassa on tapahtunut neljä räjähdystä sitten perjantain maanjäristyksen.

Lainaus: HS
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 3350  Ti 15 Maa 2011, 12:04 (GMT+3)  Aihe: Järkyttäviä uutisia Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Ydinvoimalassa reikä - radioaktiivinen pilvi matkalla Tokioon

Julkaistu: 15.03.2011 07:55, päivitetty: 15.03.2011 10:34

Japanin viranomaiset ilmoittivat aamuyöllä Suomen aikaa uudesta vakavasta ydinvoimaongelmasta.

Fukushiman ydinvoimalaitosten käytöstä vastaavan TEPCO-voimayhtiön edustaja ilmoitti tiedotustilaisuudessa klo 1:30 Suomen aikaa uudesta räjähdyksestä.

Tilanne on vakava, sillä tuuli puhaltaa Fukushimassa etelään eli Tokion suuntaan.

Sen odotetaan kuitenkin kääntyvän tiistaina iltapäivällä takaisin itään eli merelle päin.

Fukushima Dai-ichi -ydinvoimalaitoksen kakkoslaitosyksikön suojarakennuksen läheisyydessä kuultiin maanantai-iltana kello 23:14 Suomen aikaa räjähdys, jonka jälkeen suojarakennuksen märkätilan paine laski.

Samassa yhteydessä paikan läheisyydessä annosnopeudet kohosivat nopeasti, minkä jälkeen ne taas alenivat.

Kaikki työntekijät, jotka eivät osallistu kakkosreaktorin jäähdytysveden syöttöön, on evakuoitu alueelta tarpeettoman säteilyaltistuksen rajoittamiseksi.

Havainnot viittaavat siihen, että suojarakennuksen lauhdutusaltaan läheisyyteen on syntynyt reikä, jonka kautta suojarakennuksen sisällä oleva vesi voi päästä vuotamaan suojarakennuksen ulkopuolelle.

Tämä voi lisätä radioaktiivisten aineiden pääsyä laitoksen ulkopuolelle ja haitata laitoksen pitkäaikaiseen turvalliseen tilaan saattamista, mutta ei aiheuta välittömiä lisäongelmia polttoainevaurioiden rajoittamiseksi käynnissä oleville toimenpiteille.

Kello 1:30 tiedotustilaisuudessa TEPCOn edustaja kertoi myös, että suojarakennuksen kuivatilan sekä reaktoripaineastian paine on säilynyt muuttumattomana ennen ja jälkeen räjähdysäänen kuulumisen, ja jäähdytysveden pinnankorkeus reaktorisydämessä oli 2,7 metriä polttoainesauvojen (eli reaktorisydämen) yläreunan alapuolella.

"Säteilytasot ovat nousseet tuhatkertaisiksi.

Tämä tarkoittaa, että mikäli polttoaine on toistaiseksi säilyttänyt rakenteensa, sen alin metri on veden peittämä.

Tiedotustilaisuudessa klo 4:30 voimayhtiön edustaja ilmoitti, että veden täyttö laitosyksiköiden 1, 2 ja 3 reaktoreihin on käynnissä ja etenee.

Japanin hallituksen edustaja ilmoitti myöhemmin aamupäivällä Suomen aikaa, että Fukushiman ydinvoimalan säteilytaso on laskenut.

Tokiossa mitattiin tiistaina aamulla Suomen aikaa normaalia korkeampi määrä säteilyä

Asiasta kertoneen viranomaisen mukaan määrä ei ole kuitenkaan ollut sellainen, että sitä pidettäisiin terveydelle haitallisena.

Fukushiman ydinvoimalan säteilytaso Japanissa on noussut vaarallisen korkeaksi, arvioi Suomen Säteilyturvakeskus ennen aamukahdeksaa.

– Säteilytasot ovat nousseet yön aikana merkittävästi. Ne ovat nyt olleet tuhatkertaisia verrattuna eiliseen, kertoi STUKin toimistopäällikkö Risto Sairanen.

Nyt mitattu säteilytaso on ollut 100–400 millisievertiä tunnissa.

– Tämä säteilytaso vaatii jo suojautumista, koska sillä voi olla akuutteja terveysvaikutuksia. Säteilyn voimistuminen vaikeuttaa työskentelyä laitospaikalla, Sairanen täydentää.

Ranskan Tokion-suurlähetystö varoitti aamuyöstä Suomen aikaa, että Tokioon saattaa tulla 10 tunnin kuluessa pieni radioaktiivinen pilvi Fukushiman suunnasta.

Tuulen suunta Fukushimasta on lounaaseen, mikä kattaa myös Tokion. Meteorologien mukaan tuulet kääntyvät myöhemmin tänään länteen.

IS-STT

Lainaus: Ilta-Sanomat
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 3351  Ti 15 Maa 2011, 12:48 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Uusi tieto Fukushimasta – polttoainealtaassa kiehuu?

Julkaistu: 11:23
Päivitetty: 11:35

Japanilaisen Kyodo-uutistoimiston mukaan Fukushiman nelosreaktorin rakennuksessa sijaitsevassa käytetyn polttoaineen varastossa saattaa kiehua.

Kyodon mukaan polttoainevarastoaltaan vesi ehkä kiehuu, jonka takia veden pinta laskee.

Tieto on peräisin energiayhtiö Tepcon edustajalta.

Johtaja Petteri Tiippana Säteilyturvakeskukselta arvioi Uudelle Suomelle, että uusi tilanne Fukushiman ydinlaitoksella on aiempia vakavampi. Lue lisää tästä.

Nelosreaktorin rakennuksessa syttyi aiemmin tulipalo.

Lainaus: US

Kommentti: Liian rankkoja uutisia, heivattava seuraaminen vähäksi aikaa.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 3359  To 17 Maa 2011, 12:24 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
STUK: Fukushiman turman vakavuus jo kuutosluokkaa

15.3.2011 8:20 | Päivitetty: 15.3.2011 22:01

STT–HS–AFP–Reuters

Säteilyturvakeskus arvioi Japanin Fukushiman ydinvoimalaonnettomuuden vakavuuden lähelle kuutta seitsenportaisella asteikolla.

Vaarallisia säteilylukuja on mitattu tähän mennessä laitoksen kupeesta viime yönä, mutta säteilyarvot ovat olleet laskussa.

Arvot vaihtelevat STUKin mukaan puolen tunnin välein minkä arvioidaan johtuvan siitä, että jäähdytettävistä reaktoreista on laskettava aika ajoin höyryä ulos, jotta paine niissä ei nousisi liian korkeaksi.

Ihmiset on saatu evakuoitua STUKin mukaan 20 kilometrin etäisyydeltä voimalaitoksesta eikä heillä pitäisi olla vaaraa säteilystä.

"Ihmisistä, jotka olivat vielä aamulla 20 kilometrin evakuointialueen sisällä, heistä noin 20 on lähetetty tarkempiin tutkimuksiin", kertoi johtaja Tarja K. Ikäheimonen STUKista.

Tokaissa 120 kilometriä Tokiosta pohjoiseen on mitattu säteilyksi viisi mikrosievertiä tunnissa. Samanlaista luokkaa säteily on Ikäheimosen mukaan, jos esimerkiksi lennetään 12 kilometrin korkeudessa.

Ilmatieteen laitoksen mukaan tällä hetkellä tuulet voimala-alueelta kulkeutuvat etelään päin, mutta huomenna Suomen aikaan niiden pitäisi kääntyä taas kohti merta.

Jo aiemmin tiistaina Ranskan ydinturvaviranomainen ASN nosti ydinvoimalaonnettomuuden vakavuuden luokkaan kuusi Ines. ASN:n mukaan turma on muuttunut selkeästi vakavammaksi eilisestä.

Japanin viranomaiset ovat luokitelleet onnettomuuden neloseksi.

Ainoa Ines-luokituksen seitsemän saanut onnettomuus on tapahtunut Tshernobylissä.

Säteilyarvot Fukushiman ydinvoimalaitoksen ympäristössä Japanissa nousivat hälyttävälle tasolle tiistain vastaisena yönä Suomen aikaa, kun voimalassa sattui kaksi räjähdystä. Arvot kääntyivät jälleen laskuun tiistaina aamupäivällä.

Iltapäivällä vahvistettiin, että arvot nousivat, koska ydinvoimalan kakkosreaktorin suojarakennus vaurioitui räjähdyksessä.

Voimalan nelosreaktorissa on tiettävästi edelleen ongelmia. Jäähdytysveden pelättiin tiistai-iltana Suomen aikaa laskeneen liian matalaksi.

Sen sijaan Fukushiman kakkosvoimalassa sekä Onagawan ja Tokain voimaloissa kaikkien yksiköiden tila on "turvallinen ja vakaa", kertoi kansainvälinen atomienergiajärjestö IAEA tiistaina iltapäivällä. Fukushiman ykkösvoimalassa on yhä vakavien radioaktiivisten vuotojen mahdollisuus, BBC kertoo.

Kohonneita säteilyarvoja on tiistaina mitattu muun muassa Tokiossa ja Venäjän Kaukoidässä. Kaukana voimalasta säteily ei ole ollut kuitenkaan terveydelle vaarallista.

Suomessa Japanin säteilytason nousu ei vaikuta elämään, korosti Säteilyturvakeskuksen toimistopäällikkö Risto Sairanen.

Fukushiman laitosalueella säteilymääräksi mitattiin tiistaina vajaat 12 000 mikrosievertiä tunnissa. Iltapäivällä lukema kuitenkin laski 600 mikrosievertiin tunnissa, kertoi kansainvälinen atomienergiajärjestö IAEA.

Hetkellisesti lukema kävi jopa 400 millisievertissä (400 000 mikrosievertiä) tunnissa.

Suomalaisen keskimääräinen säteilyannos yhden vuoden aikana on vajaat 4 000 mikrosievertiä.

50 000 mikrosievertiä on suurin säteilytyöntekijälle sallittu annos vuoden aikana.

Jäähdytysongelmien kanssa painineen Fukushiman voimalan kakkosreaktorissa tapahtui räjähdys kello 23.20 Suomen aikaa maanantaina. Tunteja myöhemmin neljännessä, seisokissa olleessa reaktorissa tapahtui räjähdys.

Japanilaisviranomaiset vahvistivat atomijärjestö IAEA:lle, että säteilyä pääsi ilmaan, kun käytetyn polttoaineen varastoaltaassa syttyi palo.

Fukushiman ydinvoimalassa on kaikkiaan kuusi reaktoria, joista kolme on ollut pois käytöstä.

Lainaus: HS
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 3360  To 17 Maa 2011, 12:26 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Totuus Fukushimasta paljastui STUKille: Plutoniumia käytetty kolmosreaktorissa

Julkaistu: 15.03.2011 21:12, päivitetty: 15.03.2011 21:20

Japanin turmavoimalan kolmosreaktorissa on käytetty kiisteltyä polttoainetta, joka sisältää ydinaseissa käytettävää voimakkaasti säteilevää plutoniumia.

STUK sai tietää asiasta vasta päiviä ongelmien alkamisen jälkeen.

- Kolmosreaktorissa on tiettävästi käytetty tällaista MOX-polttoainetta, vahvistaa STUK:n toimistopäällikkö Risto Sairanen.

Plutoniumpolttoaineesta ei ole liiemmin uutisoitu kansainväliselläkään tasolla. IS kysyi asiaa lukijavinkin perusteella.

Sairasen mukaan on myös mahdollista, että voimakkaammin säteilevää polttoainetta on varastoitu kaikkiin kolmeen turmareaktoriin.

Plutoniumia syntyy käytössä myös tavallista uraanioksidia käyttävässä reaktorissa. MOX-polttoainetta käyttävässä reaktorissa plutoniumia on kuitenkin enemmän.

MOX tulee sanoista mixed oxide, jolla tarkoitetaan polttoainesauvojen sisältämän plutoniumoksidin ja uraanioksidin seosta.

Kiistellyn polttoaineen käyttöä on perusteltu vaarallisen, ydinaseiden valmistuksessa käytettävän plutoniumin kierrätyksellä. Plutonium on peräisin jo kertaalleen käytetystä ydinpolttoaineesta.

Ongelmana on plutoniumin voimakas säteily, joka tekee polttoaineen käsittelystä vaikeampaa.

- Sen kanssa tulee toimia paljon suuremmalla varovaisuudella, Sairanen sanoo.

Onnettomuustilanteessa polttoaineeseen lisätty plutonium kasvattaa säteilyriskiä. Sairasen mukaan se saattaa nostaa säteilymääriä myös Japanin turmavoimalan läheisyydessä.

- Tavanomaisessa jäähdytteenmenetysonnettomuudessa MOX-polttoaineen ominaisuudet ovat vähän heikommat kuin uraanioksidin, Sairanen kertoo.

Kuitenkin tilanteessa, jossa polttoainesauvat ovat jo vaurioituneet, niiden koostumuksella ei hänen mukaansa ole suurta merkitystä.

Johannes Kotkavirta

Lainaus: IS
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 3369  To 17 Maa 2011, 20:59 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Insinööri erosi jo 35 vuotta sitten Fukushiman riskien takia

Keskiviikko 16.3.2011 klo 10.21

Daiichin reaktorit suunnitelleen General Electric -yhtiön insinööri erosi Fukushiman ydinvoimalan turvallisuusriskien takia jo 35 vuotta sitten.

General Electric -yhtiöllä (GE) töissä ollut insinööri Dale Bridenbaugh kertoo Reutersille antamassaan puhelinhaastattelussa eronneensa 35 vuotta sitten vastalauseena Fukushiman ydinvoimalaan liittyneille turvallisuusriskeille.

Nyt jo eläköityneen Bridenbaughin mukaan GE:n Mark 1 -nimen saanutta reaktorimallia ei silloin suunniteltu kestämään suuren mittakaavan onnettomuutta. Kyseinen kiehutusvesireaktorityyppi on käytössä muun muassa Fukushiman Daiichi-ydinvoimalassa.

- Olin silloin sitä mieltä, että asiaa ei otettu tarpeeksi vakavasti. Mielestäni joitain ydinvoimaloita olisi pitänyt sulkea. GE ei sitä halunnut, joten minä otin lopputilin.

Bridenbaugh työskenteli tämän jälkeen hallitusten turvallisuustiedottajana oman yrityksensä puitteissa.

- Olen pahoillani niiden puolesta, jotka yrittävät nyt saada tilannetta hallintaan Japanissa.

Bridenbaughin mukaan ei voida kuitenkaan oikoa mutkia ja todeta, että syynä onnettomuuteen olisi pelkästään reaktorin muotoilu.

- Tapahtumat ovat suora seuraus maanjäristyksestä, tsunamista ja siitä faktasta, että Mark 1 on haavoittuvaisempi kuin jotkut muut reaktorit.

Perjantaisen 9,0 Richterin maanjäristyksen ja sitä seuranneen tsunamin jälkeen Daiichin ydinvoimalassa on tapahtunut useita räjähdyksiä.

General Electric -yhtiö totesi antamassaan tiedotteessa Mark 1 -teknologian toimineen ennen Japanin tapahtumia 40 vuotta turvallisesti.

IL

Lainaus: Iltalehti
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 3370  To 17 Maa 2011, 21:02 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Wikileaks: Japania varoitettiin ydinvoimaloista jo kaksi vuotta sitten

16.3.2011 15:46

Helsingin Sanomat

Kansainvälinen atomienergiajärjestö IAEA varoitti Japania jo yli kaksi vuotta sitten, että sen ydinvoimalat eivät kestä voimakkaita maanjäristyksiä, Wikileaksille vuodetut dokumentit todistavat.

IAEA:n asiantuntija arvioi joulukuussa 2008, että turvallisuussäännöstö oli vanhentunut ja suuret maanjäristykset aiheuttavat "vakavan ongelman" ydinvoimaloille.

Asiasta kertoi keskiviikkona brittilehti The Telegraph verkkosivuillaan.

Dokumenttien mukaan Japanin hallitus lupasi parantaa turvallisuutta kaikissa voimaloissa.

IAEA:n varoituksen seurauksena hallitus pystytti Fukushiman ydinvoimalaitokseen valmiuskeskuksen. Keskuksen valmiustaso määriteltiin kuitenkin niin, että se saattoi vastata enintään seitsemän magnitudin maanjäristyksiin.

Perjantain järistyksen voimakkuus oli yhdeksän magnitudia.

Lainaus: HS
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 3375  To 17 Maa 2011, 21:43 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Miljoonat ihmiset kärsivät Japanissa - ei vettä, ruokaa, sähköä

Julkaistu: 17.03.2011 19:20

Miljoonat ihmiset ovat Japanissa edelleen ilman vettä, sähköä ja polttoainetta ja kärsivät ruokapulasta.

Maanjäristys ja sen aiheuttama tsunami tuntuvat joka päivä miljoonien ihmisten elämässä Japanissa.

Terveydenhuollon asiantuntijat yrittävätkin yleisen säteilypaniikin keskellä muistuttaa, että Japanin koillisosien tuhoalueilla on myös muita, vielä akuutimpia huolenaiheita.

Miljoonat ihmiset ovat edelleen ilman vettä, sähköä ja polttoainetta ja kärsivät ruokapulasta.

Myös kylmyys ja kova lumentulo lisäävät monin paikoin niiden ahdinkoa, jotka selvisivät hengissä viime perjantain maanjäristyksestä ja sitä seuranneesta tsunamista.

- Tällaisissa lämpötiloissa pienet lapset ovat alttiita flunssalle ja muille infektioille, kuvasi Pelastakaa Lapset -järjestöä edustava Steve McDonald.

Hän arvioi, että kotia vailla on ainakin 100000 lasta. Kodeistaan on evakuoitu kaikkiaan puoli miljoonaa ihmistä.

Moni pakenee Japanista

Yhä useammat ulkomaalaiset liittyivät torstaina ihmisvirtaan, joka suuntasi matkansa pois Japanista.

Pakoa kiihdytti kasvava ydinkatastrofin pelko. Useat maat antoivat kansalaisilleen kehotuksen poistua Fukushiman ydinvoimalan lähialueilta.

Ulkomaita ja lähtijöitä ei vakuuttanut Japanin viranomaisten ilmoitus, että maa lisää ponnistelujaan pahoin vaurioituneen ydinvoimalan jäähdyttämiseksi.

Vettä yritettiin ruiskuttaa reaktoreihin ja polttoainealtaisiin vesitykkien ja erityispaloautojen avulla. Taistelua käytiin myös helikopterein pudottamalla niistä kymmeniä tonneja vettä.

Pelastusoperaatioita häiritsi korkea säteilytaso, eikä kenelläkään ollut tarkkaa tietoa, miten paljon vettä perille kohteisiin onnistuttiin saamaan.

"Erittäin korkea säteilytaso"

Korkea amerikkalaisviranomainen arvioi, että nelosreaktorin käytetyn polttoaineen allas saattoi olla kuivillaan. Altaan ympärillä olevaa säteilytasoa hän kuvasi erittäin korkeaksi.

- Pelastustyöntekijöiden on hyvin vaikea päästä reaktoreiden lähelle. He saattavat saada kuolettavia säteilyannoksia hyvin lyhyessä ajassa, Yhdysvaltain ydinvalvontakomissiota johtava Gregory Jaczko totesi.

Fukushiman ydinvoimayhtiön edustajat kuitenkin uskoivat, että nelosreaktorin altaassa on edelleen vettä. He asettivat pelastusponnisteluissa ykkössijalle kolmosreaktorin polttoainealtaan.

Jäähdytyksen kannalta ratkaisevaa sähköä ei saatu vielä torstainakaan johdettua laitokselle.

- Niin kauan kuin sinne ei ole saatu sähköä, ollaan aikamoisten tilapäisratkaisujen varassa, kuvasi Säteilyturvakeskuksen (STUK) ylitarkastaja Riku Mattila tilannetta alkuillasta.

Vaikka kriisin ratkaisuyrityksissä tärkeintä on polttoaineen pitäminen veden alla ja päästön estäminen, hyvin lähelle asteikossa kipuaa Mattilan mukaan myös sähkön saaminen laitokselle.

IAEA: Tilanne "hyvin vakava"

Kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEA:n asiantuntijaryhmä lähti torstaina kohti Japania.

- (Fukushiman) tilanne jatkuu hyvin vakavana, sanoi järjestön johtaja Yukiya Amano juuri ennen matkaa.

Säteilyturvakeskuksen ryhmäpäällikkö Keijo Valtonen arvioi, että Fukushimasta voi pahimmassa tapauksessa seurata lähialuille yhtä voimakas ydinlaskeuma kuin Tshernobylissä.

Hänen mukaansa evakuointialuetta jouduttaisiin tällöin laajentamaan jopa vajaaseen 50 kilometriin.

Viranomaiset jatkoivat ydinvoimalan lähiseutujen asukkaiden evakuointeja. Jo alkuviikosta kodeistaan joutuivat lähtemään 20 kilometrin säteellä asuvat, ja evakuoitujen joukkoon liittyi nyt 10000 ihmistä, jotka asuvat 20–30 kilometrin päässä voimalasta.

Ympäristöjärjestö Greenpeacen mukaan alueella on silti edelleen kymmeniätuhansia asukkaita.

STT–AFP–Reuters

Lainaus: IS
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 3387  La 19 Maa 2011, 21:19 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Paljastus Fukushimasta: ”Rikki jo uutena”

Julkaistu: 18.3.2011 12:44
Päivitetty: 18.3.2011 13:40

Fukushima Daiichin nelosreaktorin painekattila asennettiin viallisena, väittää valuvirheen huomannut ja sen peittelyyn osallistunut insinööri.

Uutistoimisto Bloombergin haastattelema Mitsuhiko Tanaka kertoo työskennelleensä vuonna 1975 reaktorin painekattilan Tepcolle valmistaneessa Babcock Hitachi -yhtiössä.

Tanaka kertoo, että painekattila vaurioitui jo valmistusvaiheessa, mutta vika peitettiin väärennetyn tietokonemallinnoksen avulla. Tanaka kertoo tehneensä tuon väärän mallinnoksen.

Jos Hitachi olisi joutunut valmistamaan uuden kattilan valuvaiheessa vaurioituneen tilalle, yhtiö olisi todennäköisesti ajautunut konkurssiin. Lain mukaan uusi kattila olisi kuitenkin pitänyt tehdä.

- Säästin yhtiölle miljardeja jenejä. Tunsin itseni sankariksi - ja sain työstäni 3 miljoonan jenin (noin 27 000 euroa) palkkion, Tanaka sanoo Bloombergille.

Tanaka alkoi kuitenkin katua tekoaan Tshernobylin jälkeen ja kertoi huijauksesta Japanin talousministeriöön. Hitachi kuitenkin kielsi peittelyn ja Japanin hallitus kieltäytyi Tanakan mukaan tutkimasta asiaa tämän enempää.

Uusi Suomi kertoi jo aiemmin Tepcon käyttämien reaktoreiden turvallisuuspuutteista. Japanin valtion suhtautuminen ydinturvallisuuteen on herättänyt kritiikkiä sen jälkeen, kun 7-metrinen tsunami iski Fukushiman ydinvoimalaitokseen viikko sitten.


Teemu J. Kammonen

Lainaus: US
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 3401  Ti 22 Maa 2011, 15:00 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Ydinvoimayhtiö vääristeli Fukushiman tarkastusraportteja

Sunnuntai 20.3.2011 klo 09.37

Fukushiman ydinvoimalaa operoiva yhtiö myönsi juuri onnettomuuden alla, että sen tarkastajat olivat väärentäneet korjausraportteja.

Tepco myönsi Japanin ydinvalvontaviranomaisille raportissaan, että oli jättänyt tutkimatta 33 laitetta Fukushiman kuudessa reaktorissa. Laiminlyöntejä liittyi muun muassa lämmönvalvonnan laitteiston tarkastuksiin.

Tepco myönsi tarkastajien kaunistelleen asiakirjoja. He väittivät tehneensä perinpohjaisia tarkastuksia, vaikka todellisuudessa toimet olivat ylimalkaisia.

Yhtiön tunnustus tuli vain kymmenen päivää ennen tuhoisaa luonnonkatastrofia. Valvontaviranomaiset ehtivät vaatia sitä tekemään suunnitelman laiminlyöntien korjaamiseksi kesäkuuhun mennessä.

- Emme voi sanoa, etteivätkö raportissa luetellut rikkomukset olisi vaikuttaneet tapahtumaketjuun, joka johti tähän kriisiin, sanoo nimettömänä pysytellyt valvontaviranomainen.

- Teemme perusteellisen tutkinnan kriisiä edeltävistä Tepcon toimista.

STT-AFP

Lainaus: IL
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 3403  Ke 23 Maa 2011, 11:15 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
WHO: Ruuasta löytynyt säteily luultua vakavampi ongelma

21.3.2011 9:06 | Päivitetty: 21.3.2011 13:48

REUTERS–HS

Maailman terveysjärjestön WHO:n mukaan Japanissa ruuasta havaittu säteily on vakavampi ongelma kuin aluksi ajateltiin.

"Tilanne on paljon vakavampi kuin kukaan uskoi ensimmäisinä päivinä. Kuvittelimme, että tämänkaltainen ongelma voitaisiin rajoittaa 20–30 kilometrin alueelle", sanoi WHO:n läntisen Tyynenmeren aluetoimiston tiedottaja Peter Cordingley.

Vihanneksista, maidosta ja vedestä havaitut säteilypitoisuudet huolestuttavat japanilaisia. Japanin varavaltiosihteeri Tetsuro Fukuyama vakuutti kuitenkin maanantaina, että Japanissa tuotettu ruoka on turvallista lukuun ottamatta Fukushiman ydinvoimalaa ympäröiviä alueita. Hallitus on kieltänyt lehtivihannesten kuljettamisen neljältä alueelta: Ibarakista, Tochigista, Gunmasta ja Fukushimasta.

Kansainvälinen atomienergiajärjestö IAEA on suositellut, että Fukushiman maakunnassa viljeltyjen kasvisten myynti keskeytettäisiin kokonaan.

Tokion pohjoispuolella sijaitsevassa Ibarakissa kasvatetusta pinaatista on löytynyt sekä radioaktiivisen jodin että cesiumin kohonneita arvoja. Fukushimassa ainakin neljässä eri paikassa tuotetusta maidosta on mitattu kohonnut määrä radioaktiivista jodia.

Ibarakin maakunta on yksi maan kaikkein tärkeimmistä maanviljelysalueista. Siellä kasvavat vihannekset, hedelmät, riisi ja tattari. Pääkaupunkilaiset suosivat ibarakilaisia kasviksia, koska ne ovat läheltä ja tuoreita.

Cordingleyn mukaan WHO:lla ei ole todisteita säteilevän ruuan päätymisestä Japanin ulkopuolisille markkinoille, vaikka sitä pidetäänkin mahdollisena. Taiwainin viranomaiset kertoivat lauantaina havainneensa pienen määrän säteilyä Japanista tuoduissa härkäpavuissa.

Cordingley huomautti, että toistaiseksi on vaikeaa tietää varmasti, onko ruuasta löytynyt radioaktiivinen materiaali todella peräisin vaurioituneesta Fukushiman ykkösvoimalasta. WHO:n tutkijat perehtyvät tilanteeseen parhaillaan ja pyrkivät antamaan siitä lisätietoa maanantaina aikana.

Lainaus: HS
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 3405  Ke 23 Maa 2011, 11:24 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Raunioista pelastettu teini kertoo selviytymistarinansa

Maanantai 21.3.2011 klo 13.47

Japanissa 16-vuotias teinipoika ja hänen 80-vuotias isoäitinsä löydettiin yhdeksän päivän jälkeen elävinä raunioista.

- Löysimme hieman vettä ja pientä syötävää, sairaalavuoteellaan haastateltu Jin Abe kertoo.

Jin Abe ja hänen isoäitinsä Sumi Abe olivat kaksikerroksisen puutalon yläkerrassa sijainneessa keittiössä, kun 9,0 magnitudin maanjäristys ja sitä seurannut tsunamiaalto iskivät taloon. Paikallisten uutislähteiden mukaan talon jäänteet olivat sata metriä sivussa alkuperäiseltä paikaltaan.

- Kuulimme ihmisten ääniä ulkopuolelta, mutta emme pystyneet pakenemaan.

Jinin ja Sumin vankila oli huoneen kokoinen, mutta he eivät pystyneet seisomaan saati juuri liikkumaan hävityksen keskellä. Ruoan ja veden lisäksi heillä oli viltti. Pahin uhka mahdollisille eloonjääneille on kylmä sää.

Viimein sunnuntaina Jin sai kaivauduttua hieman lähemmäs raunioiden pintaa ja herätettyä pelastusryhmän huomion.

- Olen onnellinen, että olemme elossa, Jin sanoo hauraalla äänellä.

Ihmepelastuminen antoi hieman toivoa etsintäryhmille ja kadonneiden omaisille.

- Olen ällistynyt siitä, että kaksi ihmistä selvisi todella vaikeissa olosuhteissa näin pitkän ajan. Tämä uutinen on hyvin rohkaiseva kaikille, joita nämä katastrofit koskevat, Japanin kabinettiministeri Yukio Edano totesi.

Jinin isä Akira sanoi, ettei hän koskaan menettänyt toivoaan.

- Me kaikki uskoimme, että he ovat elossa. Hän (Jin) ei puhu paljoa, mutta olen aina pitänyt häntä suurena miehenä. Tällä kertaa hän todella todisti sen, isä kehui poikaansa.

IL-AFP

Lainaus: Iltalehti

Kommentti: Koskettava tarina, pelastajat tekevät tärkeää työtä.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 3457  To 31 Maa 2011, 11:56 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Fukushiman merivedessä tuhatkertaisia säteilyarvoja

26.3.2011 7:24

STT–AFP

Osaka. Japanin Fukushiman vaurioituneen ydinvoimalan edustalta merivedestä on mitattu yli tuhatkertaisesti raja-arvot ylittävää säteilyä. Korkeita pitoisuuksia on mitattu noin kolmensadan metrin päästä rannikosta, kertoo voimalasta vastaava energiayhtiö Tepco.

Radioaktiivisen jodin lukemat meressä ovat nyt 1 250 kertaa yli raja-arvojen kun torstaina ne olivat vain noin 140-kertaisesti yli arvojen.

Tepcon edustajan mukaan puoli litraa merivettä juotuna riittäisi täyttämään ihmiselle vuoden aikana sallitun säteilymäärän.

Edustajan mukaan säteily ei vielä saastuta mereneläviä ja leviä vaarallisesti, sillä radioaktiivisen jodin puoliintumisaika on hyvin lyhyt. Meren antimien päätyessä ruokapöytään säteilyarvojen pitäisi olla jo selvästi pienempiä.

Vaurioituneisiin reaktoreihin on pumpattu palo- ja betoniautojen avulla tuhansia tonneja merivettä sen jälkeen kun tsunami pari viikkoa sitten tuhosi voimalan jäähdytysjärjestelmät.

Lainaus: HS
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 3470  Ma 04 Huh 2011, 13:31 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Säteily voimistuu meressä Fukushiman edustalla

Julkaistu: 31.03.2011 06:24, päivitetty: 31.03.2011 08:22

Japanissa säteilymäärät merivedessä Fukushiman vaurioituneen ydinvoimalan edustalla ovat nousseet edelleen.

Radioaktiivista jodia on kertynyt mereen jo liki 4 400 kertaa sallittua rajaa enemmän.

Kyseessä on tähän mennessä suurin merivedestä mitattu pitoisuus Fukushiman luota.

Teknikot eivät ole pystyneet selvittämään mistä tai miten jodi on päätynyt meriveteen. Japanin ydinturvaviraston mukaan on mahdollista, että Fukushimasta pääsee koko ajan säteilyä ympäristöön.

Viraston mukaan säteily ei edelleenkään uhkaa ihmisten terveyttä, mutta se kehottaa hallitusta harkitsemaan evakuointialueen laajentamista voimalan ympärillä. Japani on tähän mennessä evakuoinut ihmiset 20 kilometrin säteellä ydinvoimalasta.

Japanin hallituksen edustaja sanoo, että evakuointialueen laajentaminen ei ainakaan tällä tietoa ole ajankohtaista.

Yhdysvallat lähettää tänään Japaniin 155 hengen merijalkaväen erikoisjoukon, joka on erikoistunut ydinonnettomuuksiin. Sotilaiden on tarkoitus saapua Japaniin huomenna auttamaan paikallisia viranomaisia.

STT–Reuters

Lainaus: IS
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 3486  Ma 04 Huh 2011, 15:49 (GMT+3)  Aihe: Ressukka Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Koira pelastettiin tuhokaupungin edustalta - makkara ja keksit maistuivat

Julkaistu: 02.04.2011 14:04

Japanin rannikkovartiosto on pelastanut lemmikkikoiran merellä ajelehtineelta talonkatolta.

Koira havaittiin helikopterista kahden kilometrin päässä Kesennuman satamakaupungista, joka tuhoutui tsunamissa pahoin.

Koiraa yritettiin nostaa ensin helikopteriin, mutta se säikähti jylinää ja juoksi karkuun. Lopulta se saatiin houkuteltua pelastusveneeseen.
Uutistoimisto AP:n mukaan koira on saattanut ajelehtia merellä kolme viikkoa.

– Koira on erittäin ystävällinen, ja se näyttää olevan kunnossa. Keksit ja makkarat maistuvat, kertoi pelastusyksikön edustaja.

Koiralla on kaulapanta, mutta sen omistajaa ei ole pystytty jäljittämään.

STT-AFP-IS-AP

Lainaus: Ilta-Sanomat
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 3521  Pe 08 Huh 2011, 1:47 (GMT+3)  Aihe: Vulkaanista maaperää Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Japanissa voimakas maanjäristys, tsunamivaroitus peruttiin

7.4.2011 17:45 | Päivitetty: 7.4.2011 21:16

AP–REUTERS–HS–STT

Japanin koillisrannikolle annettu tsunamivaroitus on peruttu.

Japanissa sattui puoli kuuden aikaan illalla Suomen aikaa maanjäristys, jonka voimakkuudeksi mitattiin 7,4 magnitudiasteikolla.

Koillis-Japanin rannikolle annettiin järistyksen jälkeen tsunamivaroitus, sillä järistyksen odotettiin aiheuttavan kahden metrin korkuisen tsunamin.

Viranomaiset kehottivat varoitusalueella oleskelevia ihmisiä siirtymään korkeammille alueille.

Varoitus peruttiin puolitoista tuntia myöhemmin, mutta merenpinnan kohoamisen takia ihmisiä kehoitetaan edelleen pysyttelemään poissa rannikon tuntumasta.

Viranomaiset ovat myös varoittaneet mahdollisista uusista maanjäristyksistä, jotka saattavat olla voimakkuudeltaan samaa luokkaa.

Järistysalueen ihmiset ovat uutistoimistojen mukaan poikkeuksellisen järkyttyneitä, ja monet pelkäävät mennä nukkumaan.

Kyodo-uutistoimiston mukaan sähköt ovat poikki Aomorissa, Iwatessa ja Akitassa ja osissa Miyagin ja Yamagatan maakuntia.

NHK:n mukaan ainakin yksi rakennus on romahtanut, ja talon alle jäänyttä 82-vuotiasta naista yritetään parhaillaan kaivaa esiin. Lisäksi Miyagin sairaalassa on hoidossa parikymmentä ihmistä, jotka ovat saaneet haavoja lasinsirpaleista.

Yokosonewsin tietojen mukaan kaksi ihmistä on loukkaantunut vakavasti.

Puhelinyhteydet koillisrannikon maakunnissa ovat osittain poikki, mutta viranomaisten mukaan kyse on ainoastaan linjojen ruuhautumisesta.

Viranomaisten tiedossa ei ole, että järistys olisi aiheuttanut uusia ongelmia vaurioituneessa ydinvoimalassa. Ydinvoimalan kaikki työntekijät evakuitiin tsunamivaroituksen jälkeen suojarakennukseen, ydinvoimayhtiö Tepco kertoi televisiokanava NHK:n mukaan.

Ydinvoimalan tilannetta yritettiin torstaina vakauttaa syöttämällä voimalaan typpikaasua. Ydinvoimalayhtiön mukaan nämä toiminnot eivät vaurioituneet järistyksessä ja typpikaasun pumppaus jatkuu. Tietoa uusista vesivuodoista ydinvoimalassa ei ole. Tepcon mukaan tarkempaa tietoa voidaan saada vasta kun aurinko nousee, eli Suomen aikaa puoliltaöin.

Järistyksen keskus sijaitsi 40 kilometrin syvyydessä meressä, noin sadan kilometrin päässä Sendaista ja 140 kilometrin päässä Fukushimasta. Järistys huojutti rakennuksia myös pääkaupunki Tokiossa noin minuutin ajan.

Viranomaisten mukaan järistys ei antanut aihetta koko Tyynenmeren laajuisen tsunamivaroituksen antamiseen.

Torstainen järistys on voimakkain sitten maaliskuun 11. päivän tuhoisan järistyksen. Valtavan tsunamin aiheuttanut järistys oli voimakkuudeltaan 9.0 magnitudiasteikolla. Sen jälkeen Japania ovat ravistelleet sadat jälkijäristykset.

Lainaus: HS
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 3545  Ti 12 Huh 2011, 8:55 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Yhtä paha kuin Tshernobyl - Fukushiman luokitus muuttui

Julkaistu: 12.04.2011 06:32

Fukushiman ydinvoimalan onnettomuus on nostettu pahimpaan luokkaan kansainvälisellä asteikolla.

Onnettomuus on nyt yhä vakava kuin Tshernobylin onnettomuus ja samalla historian toinen seitsemänteen luokkaan nostettu ydinonnettomuus.

Aiemmin viranomaiset arvioivat onnettomuuden olevan luokkaa viisi Ines-asteikolla.

Japanin viranomaisten mukaan Fukushimasta tähän mennessä vapautuneiden radioaktiivisten aineiden määrä olisi 10 prosenttia Tshernobylin päästöistä. Vuonna 1986 Tshernobylissä sattui historian pahin ydinonnettomuus.

Fukushiman voimalassa oli uhkaava tilanne jälleen tänään, kun lähellä nelosreaktoria syttyi tulipalo. Ydinvoimayhtiö Tepcon mukaan palo on sammutettu, eikä se vaikuta säteilymääriin.

Palo ei yhtiön mukaan johtunut maanjäristyksestä, joka vavisutti Tokiota tänään. 6,2 magnitudin järistys huojutti viranomaisten mukaan Tokion rakennuksia ja pysäytti hetkeksi metron ja luotijunan liikennöinnin.

Toistaiseksi järistyksestä ei tiedetä aiheutuneen tuhoja.

Järistys sulki väliaikaisesti myös Japanin kansainvälisen päälentokentän kiitotiet. Kiitotiet on jo saatu avattua.

STT

Lainaus: IS
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Näytä edelliset viestit:   
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Sanasinko Foorumin päävalikko -> Maailmankartalla Kaikki ajat ovat GMT + 3 tuntia
Sivu 1 Yht. 1

 
Siirry:  
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa

Muuta tekstin kokoa: - -

Takaisin ylös


Join the Blue Ribbon Online Free Speech Campaign


Powered by
phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Käännös Jorma Aaltonen, Päivittänyt, Lurttinen www.phpbbsuomi.com