Sanasinko
Wordbazooka
 
 OhjeOhje   HakuHaku   KäyttäjälistaKäyttäjälista   KäyttäjäryhmätKäyttäjäryhmät   RekisteröidyRekisteröidy 
 Omat asetuksetOmat asetukset   Kirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestitKirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestit   Kirjaudu sisäänKirjaudu sisään 
Muuta tekstin kokoa: Suurenna - Pienennä - Palauta oletuskoko
Uskonkirkko | Church of FaithUskonkirkko | Church of Faith

Eutanasia

 
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Sanasinko Foorumin päävalikko -> Lääketiede
Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe  
Kirjoittaja Viesti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 6636  Ke 12 Syy 2007, 11:57 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Professori Kivelä pelkää vanhustenhuollon ajautuvan armomurhiin

Julkaistu: 5:11
STT

Dementoituneet vanhukset saavat tulevaisuudessa päättää, haluavatko elää vai kuolla, arvelee Turun yliopiston yleislääketieteen professori, vanhustutkija Sirkka-Liisa Kivelä.

Kivelä kertoo Savon Sanomien haastattelussa pelkäävänsä, että Suomi on yhteiskunta, joka ei selviä muulla kuin armomurhilla. Kauhukuvaa tukee tutkijan mielestä viime vuosikymmenien kehitys ja vanhustenhoidon kehittymättömyys. Kivelän mukaan vanhustenhoidon suurin ongelma on tiedon puute.

"Ennen 1990-lukua valmistuneet lääkärit eivät ole saaneet peruskoulutuksessaan päivääkään geriatrista koulutusta tai geriatrisen lääkehoidon koulutusta", Kivelä muistuttaa. Lisäksi Suomessa on yhä ammattikorkeakouluja, joista valmistuville sairaan- ja terveydenhoitajille ei ole opetettu vanhustenhoitotyötä omana oppiaineena.

Kivelän mielestä vanhustenhoidon kehittäminen vaatisi yli sadantuhannen sosiaali- ja terveysalan ammattilaisen lisäkouluttamista.

Lainaus: Helsingin Sanomat
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 6637  Su 02 Jou 2007, 14:30 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Yli puolet sairaaloiden vanhuksista huonosti ravittuja

Julkaistu: 30.11.2007 09:47

STT

Ravitsemusongelmat ovat yleisiä vanhainkodeissa sekä sairaaloissa.

Tuoreen väitöstutkimuksen mukaan joka kolmas vanhainkotiasukas kärsii joko aliravitsemuksesta tai virheellisestä ravitsemuksesta.

Sairaaloiden iäkkäiden potilaiden kohdalla tilanne on vielä heikompi. Heistä ravitsemusongelmista kärsii yli puolet.

Ravitsemusongelmat liittyvät vanhusten sairauksiin ja heikentyneeseen toimintakykyyn.

Vanhusten ravitsemusongelmia ei myöskään tunnisteta.

Lainaus: Helsingin Sanomat
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 1724  La 01 Maa 2008, 14:15 (GMT+3)  Aihe: Eutanasia Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
12.12.2001 18:49:59

Laillisesti surmattu

Kiertoilmaisujen käyttäminen ei auta. Eutanasiassa on kysymys ihmisen surmaamisesta lääkärin avulla. Hollannissa se on tehty lailliseksi. Pitäisikö meillä tulla perästä?

Kun Henrik Tikkasen hengityslaite sairaalassa suljettiin, vaimo, kirjailija Märta Tikkanen ja perheen lapset seisoivat vuoteen vieressä. Henrik Tikkanen oli sairastanut leukemiaa viisi vuotta. Huoneen ikkunan takana itki Tikkasen hoitajia. Oli lauantai toukokuun 19. päivä vuonna 1984. Kello 12.15.

Lääkärit olivat pitkien neuvottelujen jälkeen suostuneet tuohon hengenvaaralliseen tekoon. Hoitava lääkäri oli sitä kannattanut, ylilääkäri vastustanut. Lääkärit varmistivat selustansa: happilaitteen avulla sairaan elämä voisi ehkä vielä jatkua. He olivat vaatineet Tikkasta myös allekirjoittamaan paperin, jossa tämä otti kaiken vastuun itselleen.

Vastuun eutanasiasta. Märta Tikkanen sanoo, että toimenpide oli "kosmeettinen". Tuona dramaattisena hetkenä kukaan ei uskonut, että kuoleva jaksaisi elää tulevien sekuntien yli.

Letkut, katetrit ja tippapullot irrotettiin. Ensin näytti, että se tiesi loppua - happinaamari ei auttanut. Mutta yllättävästi Henrik Tikkanen sai hengityksen käynnistymään. Potilas puettiin harmaisiin housuihin, stetson pantiin hänen päähänsä ja hänet kuljetettiin kotiin. Jääkaapissa odotti kylmää olutta.

Kello 18.00 Henrik Tikkanen nukkui pois. Kotonaan, omassa vuoteessaan.

Letkut irti!

Henrik Tikkanen oli saanut pitkän taistelun jälkeen tahtonsa läpi, aivan loppuvaiheessa. Hengityskoneeseen hänet oli kuitenkin kytketty vastoin hänen selvää tahtoaan ja kysymättä omaisten mielipidettä. Hän oli letkuissa vihaisena kirjoittanut lapulle: IRTI!

Märta Tikkanen on kuvannut aviomiehensä viime vaiheiden kamppailua muistokirjoituskokoelmassa Henrik, joka ilmestyi 1985.

Märta Tikkanen sanoo nyt, että julkisuuden henkilö lisäsi lääkärien varovaisuutta. Lehdistö seurasi kirjailijan viimeisiä vaiheita. Henrik Tikkanen oli itse kirjoittanut avoimesti kuolemansairaudestaan. Läheisilleen ja hoitavalle lääkärille hän oli selvästi ja useaan kertaan ilmoittanut, ettei hänen elämäänsä saisi keinotekoisesti ylläpitää.

"Oli hyvin tyypillistä, että hän halusi hallita omat asiansa. Hän halusi määrätä oman elämänsä ja kuolemansa."

Märta Tikkanen tiesi, että leukemiapotilaan kuolema voi olla hyvinkin väkivaltainen tapahtuma, johon kuuluu verensyöksyjä ja tukehtuminen. Loppu oli armelias, erityisesti läsnä olleiden lasten kannalta.

Itse eutanasiakysymyksen Märta Tikkanen näkee monimutkaisena.

"Mitä enemmän asiaa ajattelee, sitä vaikeammalta kysymys tuntuu." Hän korostaa, että hoitohenkilökunnan tulisi kunnioittaa potilaan päätöstä. Ihmisen täytyisi saada varmuus siitä, että häntä hoidetaan parhaalla mahdollisella tavalla niin kauan kuin se on tarkoituksenmukaista.

Märta Tikkanen ymmärtää eutanasian kannattajien perustelut: se voi tulla kysymykseen silloin, kun elämä on enää vain pelkkää kärsimystä ja siitä ei ole jäljellä mitään iloa tai toivoa.

Kuolevien talossa ei saa eutanasiaa

Nykyisen potilaslain mukaan Henrik Tikkaselle ei saisi panna hengityslaitetta, sanoo Terhokodin johtava lääkäri Juha Hänninen. Terhokoti on erikoistunut saattohoitoon ja kaikkein vaikeimpiin potilaisiin.

Hänninen on työskennellyt talossa seitsemän vuoden ajan. Hän on pohtinut monipuolisesti kuolemaan liittyviä lääketieteellisiä ja eettisiä ongelmia tuoreessa kirjassaan Kuolevan kipu ja kärsimys (Duodecim 2001).

"Tämä saisi loppua aikaisemmin." Juha Hänninen muistaa kaikki ne potilaat, joiden kohdalla hän on näin ajatellut. Tapauksia on ollut seitsemän vuoden aikana ehkä vain kuusi. Heillä ei ollut syöpä vaan rappeuttava neurologinen sairaus. He olivat sairastaneet pitkään ja olleet kokonaan riippuvaisia hoidosta.

Tutkimusten mukaan eutanasiaa kannattavat ihmiset pelkäävät riippuvuutta, kontrollin menetystä ja sitä, että he kuoleman hetkellä kokevat jotain epämiellyttävää, ennen kaikkea kipua.

"Totaaliriippuvuus ja avuttomuus istuvat huonosti nykykulttuuriin. Meitä hoitajiakin ahdistaa sellaisten potilaiden kohtaaminen. Mutta pystymme lievittämään myös heidän oireitaan."

Vaikka Hänninen kirjansa alussa sanookin, että ihminen hyvin harvoin lähtee elämästään tyytyväisenä, onnellisena ja täysin oireettomana, hän korostaa, että useimmiten kuoleva vain lipuu fyysisesti hiljaa pois. Niitä, joiden viimeiset kaksi viikkoa ovat todella vaikeita, on Hännisen mukaan hyvin vähän.

Eutanasia voi epäonnistua

Hänninen sanoo, että lääkärin kannalta eutanasiassa on monia ratkaisemattomia ongelmia.

"Ajatellaan virheellisesti, että se on snap!-ratkaisu." Hänninen viittaa New England Medical Journalin tutkimukseen. Hollannissa lääkärin antamista kuolinavuista 5-10 prosenttia olikin pitkittänyt ja hankaloittanut kuolemaa. "Se ei käynytkään niin näppärästi. Lääkäreillä ei ollut riittävästi teknisiä taitoja eutanasian suorittamiseen."

Ongelmia riittää.

"Hollannissa on vuosittain noin tuhat eutanasiatapausta, jossa potilas ei ole itse voinut ottaa siihen kantaa. Syynä on esimerkiksi ilmaisukyvyttömyys."

Oli myös tapauksia - kolmasosa - joissa lääkäri oli arvioinut, ettei potilaan kärsimys ollut sietämätöntä eikä siksi saa eutanasiaa. Hännisestä se on eutanasiaan kuuluvan itsemääräämisoikeuden vastaista.

On tilanteita, joissa lääkärin antaman toimenpiteen ja eutanasia raja on veteen piirretty. Sellainen on ns. palliatiivinen sedatointi. Se annetaan potilaalle, jonka kärsimyksiä ei enää muulla tavoin pystytä lievittämään ja kuolema olisi edessä lähitunteina tai vuorokautena. Hänet vaivutetaan lääkkeillä uneen, jonka aikana kuolema voi tulla. Kuoleman aiheuttaja ei kuitenkaan ole lääkitys. Potilas voidaan herättää.

"Nämä ovat tarpeeksi kamalia tilanteita", Hänninen tunnustaa. Lääkäreiden itsemurhaluvut ovat valmiiksi korkeita, ja Hänninen onkin huolissaan virkaveljiensä ja -sisartensa mielenterveydestä, jos raskaaseen työhön lisätään vielä aktiivinen kuolemantuottaminen.

Kivunhoito ei ole hallinnassa

Terhokoti on erikoistunut tekemään kuolemasta mahdollisimman helpon. Juha Hännisen käsityksen mukaan vieläkin ihmiset joutuvat Suomessa kärsimään kuollessaan huonosta hoidosta. Esimerkiksi kivunhoitoa ei osata.

Joka kerran kun Hänninen on ollut julkisuudessa, hän saa kuulla tapauksista, joissa kipua ei ole hoidettu. Tilanne on terveydenhuollon ammatinharjoittajista annetun lain vastainen.

"Lain velvoite ei toteudu. Hoidon saaminen ei olekaan kiinni potilaan tarpeista vaan esimerkiksi omaisten aktiivisuudesta, ihmisen yhteiskunnallisesta asemasta ja maantieteellisestä sijainnista. Voidaan joutua tilanteeseen, jossa älyllisen tai muun syyn vuoksi esimerkiksi dementikolta evätään syövän hoito."

Hännisen mielestä valokeila pitäisi suunnata eutanasian vaatimisen sijasta saattohoidon parantamiseen.

Samaa mieltä on psykoanalyytikko Pirkko Siltala. Hän kuuluu Terhokodin perustajiin ja toimi henkilökunnan työnohjaajana yli kymmenen vuoden ajan.

Pirkko Siltala on ollut myös kuolevien syöpäpotilaiden terapeutti. Hän on kirjoittajana teoksessa Elinan kirja. En lähde itseltäni salaa (Kirjayhtymä 1994), joka kertoo erään syöpään sairastuneen lääkärin ja kolmen pienen lapsen äidin kuolemaan johtaneen sairastumisesta.

Kuolevan tahto vaihtelee

Eutanasian kannattajat puhuvat potilaan tahdon toteuttamisesta. Mutta mitä kuoleva tahtoo? Juha Hänninen kuvaa, että "kuolevan hoito on jatkuvaa poukkoilua potilaan halujen ja todellisuuden tajun välillä".

Kuolevien on kuvattu olevan aivan erilaisessa eksistentiaalisessa tilassa kuin muiden ihmisten. "Saattohoitopotilas kamppailee hajoamisen ja eheytymisen jännitteessä", kuvaa Pirkko Siltala.

Kuolemassa pelottaa sen tuntemattomuus, tuhoutumisen ja rakkauden menettämisen pelko. Ensimmäisiä kysymyksiä on, saako varmasti kipulääkettä. Kysytään myös, täytyykö kuolla yksin, voivatko omaiset olla läsnä, voiko kotiin järjestää sellaista hoitoa että siellä voisi kuolla. Oma ruumis tuntuu oudolta

Kuolevan mielentilat vaihtelevat. Pirkko Siltala sanoo, että "se kuuluu kuolemisen asiaan".

"Yhtenä päivänä ollaan ihan toivottomia. Kuoleva saattaa yhdessä hetkessä olla sitä mieltä, ettei enää kestä, ei jaksa yhtään eteenpäin: olette kauheita ihmisiä! Miksi teette kaikkea tätä minulle. Paras päästä pois, pian, heti! Toisena hetkenä löytyy hyvän vuorovaikutuksen mahdollisuus."

Siltala sanoo, että kuolevan potilaan hoidossa mielialojen vaihtelu on rasittavaa. "Haluan tuota, tätä, kolmatta asiaa. Jos kuoleva haluaa mahdottomia, kuten eutanasiaa - monella kuolevalla on tämä ajatus! - siihen ei mennä. Hoitaja ei voi ottaa ajatusta ihmiseltä kuitenkaan pois eikä jättää sitä pohtimatta hänen kanssaan. Kun kuoleva saa jakaa hoitajien kanssa kauhuaan ja pelottavia mielikuviaan, vaikeat hetket eheyttävät ihmisen."

Elämäntie on myös kuolemantie

Siltala sanoo, että on monta tapaa antaa "luonnollinen eutanasia" kyllin hyvällä lääketieteellisellä hoidolla, kipulääkityksellä, aktiivisen hoidon vähentämisellä ja kuolevan henkisellä tukemisella.

Pirkko Siltala sanoo, että nykykulttuurissa puhutaan enemmän seksuaalisuudesta - tärkeä asia sekin - kuin kuolemasta.

"Elämäntie on myös kuolemantie, ehdottomasti. Siihen tulisi valmistautua, ettei se tulisi niin yllättäen ja häkellyttävästi. Eutanasia näyttää epätoivoiselta suojautumaiselta kuolemaa vastaan. Siihen sisältyy se harha, että ihminen pystyy hallitsemaan kaikkea."

"Jos kuoleva ei saa tässä yhteiskunnassa kyllin hyvää kokonaishoitoa, ratkaisuksi tarjoutuu eutanasia. En halua ottaa ihmisiltä pois sen pohtimista. Mutta olen ehdottomasti sitä mieltä, ettei sitä pidä ruveta laillistamaan, vaikka saattohoidossa on vielä paljon parantamisen varaa."

Keskustelu on julmaa ja kylmää

Teologian tohtori, dosentti Martti Lindqvist oli useita vuosia hiv-infektoituneiden kriisiryhmien vetäjä. Tuona aikana hän seurasi 20 ihmisen matkan kuolemaan. Suurin osa heistä oli nuoria miehiä.

Jotkut ilmoittivat sairauden jossain vaiheessa tekevänsä itsemurhan tai pitävänsä huolen siitä, että saisivat eutanasian, kun kunto menisi hyvin huonoksi. Vain yksi heistä otti hengen itseltään.

Vierestä seuraaja näki, kuinka prosessi muutti sairastuneen mieltä, käsitystä itse elämästä ja myös siitä mikä on arvokasta, mikä ei.

Tuo tehtävä on antanut Lindqvistille myös elämyksellisen valmiuden pohtia eutanasiaan liittyviä ongelmia valtakunnallisen terveydenhuollon Eettisen neuvottelukunnan (Etene) puheenjohtajana. Etenen vuoden 2001 teema on kuolemaan liittyvät eettiset ongelmat.

Vaikka Lindqvistin ei ole vaikea kuvitella yksittäistä tilannetta, jossa eutanasia olisi hyväksyttävissä, lakiin asiaa ei pitäisi kirjata.

Hänestä eutanasiakeskustelu vie valokeilaa väärään kohtaan.

"Pitäisi keskustella hoidon inhimillistämisestä, yksilöllistämisestä ja kivun käsittelystä. Nyt asia on kääntymässä julmaksi ja kylmäksi kyllä tai ei -periaatekeskusteluksi, jota käydään ideologisista leireistä käsin."

Kuoleman ohittamista kuolemalla

Lindqvistin mielestä eutanasiasta voisi paavin tavoin käyttää ilmaisua "kuoleman ohittamista kuolemalla".

Entisen lääkintöhallituksen vuonna 1982 antamat viimeisen vaiheen eli terminaalihoidon ja sen kehittämisen ohjeet ovat hyvät. Ne pitäisi vain ajankohtaistaa.

Ja Suomen laki potilaan oikeuksista on Lindqvistin mukaan kansainvälisesti ottaen vallankumouksellinen.

"Se antaa suuret mahdollisuudet toimia potilaan tahdon mukaisesti hänen kanssaan yhteistyössä, myös kuoleman lähestyessä."

Kysymykseen, eikö eutanasian pitäminen rikollisena ole vastoin potilaslaissa määriteltyä itsemääräämisoikeutta, Lindqvist vastaa kieltävästi.

"Ydinkysymys on, että ihmistä ei saa välineellistää ja pakkohoitaa vastoin hänen tahtoaan. Mutta jossakin kohdassa ihmisen on nöyrryttävä elämän rajallisuuden edessä."

"Ihminen ei voi hallita omaa kohtaloaan, eikä kuolema ole vain ihmisen hallinnan piiriin kuuluva tekninen toimi", Lindqvist selittää kristillistä arvopohjaa.

Ihmisistä omia pyöveleitään

Lindqvist viittaa arkkiatri Risto Pelkosen puheenvuoroihin. Arkkiatrin mielestä eutanasia vetoaa, koska se on ajan henkeen sopiva helppo ratkaisutapa.

Lindqvistin mielestä yhteiskunnassamme "lapset eivät saa enää olla lapsia, kukaan ei enää aikuistu, ja vanhuksia ei saisi olla olemassa". Juuri nyt on suuri tarve puolustaa riippuvaisia, avuttomia ja hyödyttömiä, yhteiskunnalle kalliiksi tulevia ihmisiä.

Lindqvist on eläytynyt eutanasiakysymyksessä myös terveydenhuollon ammattilaisiin ja heidän identiteettiinsä.

"Miten he voivat säilyttää itsekunnioituksensa, jos heistä tulee samanlaisia kuoleman tohtoreita kuin vankilassa istuvasta amerikkalaisesta lääkäristä, tohtori Jack Kevorkianista?"

Kevorkian auttoi itsemurhaan yli sata ihmistä.

Lindqvist muistuttaa, että ihmiset ovat myös pahoja: miellyttävän näköinen englantilainen perhelääkäri murhasi satoja naispotilaitaan.

Lääketieteen kehittymisestä seuraa, että ihminen jää jatkossa yhä useammin riippumaan elämän ja kuoleman välille kuukausiksi, jopa vuosiksi.

Lindqvist ennakoi laillisen eutanasian vaaratekijöitä.

"Ei tarvitse olla edes vihainen sairaalapyöveli, kun rupeaa laskelmien edessä ajattelemaan, että näitä ihmisiä ei enää hoideta."

Jokin aika sitten jo laskettiin, kuinka paljon downinsyndroomaa sairastava kehitysvammainen maksaa yhteiskunnalle.

"Ja kuolevat itse rupeavat ajattelemaan, ettei heidän tulisi enää elää. Ihmiset alkavat olla omia pyöveleitään ja rupeavat sisäistämään ajatuksen, että heidän velvollisuutensa on aiheuttaa oma kuolemansa jonkun avulla."

Lindqvistin tulkinnan mukaan Hollannin uusi eutanasialaki yrittää sikäläisissä olosuhteissa nostaa eutanasiakäytännön eettisyyttä. Se näet määrittelee yksityiskohtaisesti, miten jälkeenpäin arvioidaan onko eutanasia suoritettu hyväksyttävällä tavalla.

Ekonomisti eutanasian airueena

Juha Hänninen sanoo, että edessä on väistämättä yhteiskunnallinen keskustelu. Se koskee ihmisten viimeisen elinvuoden terveydenhuollolle aiheuttamia kustannuksia. Eutanasian kannattajat vakuuttavat, ettei siihen ruveta säästösyistä. "Mutta minä en ymmärrä, miten se taataan", Hänninen sanoo.

Talouselämässä oli viime vuoden lopussa Eero Tuomaisen kolumni "Eutanasiapropagandaa". Tuomainen on Leoniasta eläkkeelle jäänyt johtaja ja ekonomisti.

Kirjoittaja huomauttaa:

"Jos Suomessa 7 000 ihmisen elämä jatketaan keinotekoisesti vuodella hoitopäivän kustannusten ollessa 3 000 markkaa, nousee vuosikustannus noin prosenttiin kansantuotteesta ja yli kymmeneen prosenttiin terveydenhuollossa."

Mutta ei hätää. Tuomaisella on säästöehdotus:

"Vanhusten määrä suhteessa työikäiseen väestöön kasvaa 2015 tietämillä jo varsin nopeasti, ja vuoden 2030 vaiheilla hoito-ongelmien voidaan arvioida muodostuvan jo hyvin suuriksi. Eutanasiatapauksia on toivoakseni jo parituhatta vuodessa, mikä edustaisi noin neljää prosenttia kaikista kuolemantapauksista."

Tuomainen lopettaa, ettei hän ole vielä "sitoutunut" tuohon joukkoon, vaikka hän aikoo "ainakin tällä hetkellä" siihen sijoittua.

Eikö kirjoittajan sitoutuminen eutanasiaan olisi tämän kolumnin jälkeen ainoa oikea moraalinen ratkaisu?

Säästösyistä.

Puolustajien puheenvuoro

Onko oikein että ihminen joutuu kitumaan ilman toivoa jopa vuosikausia ja vain odottamaan kuolemaa? Lääkärit kuvittelevat, luulottelevat ja pelottelevat eutanasian vaaratekijöillä, sanovat eutanasian kannattajat.

Exitus-yhdistykseen kuuluu runsaat 200 jäsentä (exitus tarkoittaa "poismenoa"). Yhdistys perustettiin vuonna 1993.

Yhdistyksen tiedotteessa kerrotaan, että jo ennen Hollannin uutta lakia 81 prosenttia internet-kyselyyn vastanneista suomalaisista ilmoitti suhtautuvansa eutanasiaan myönteisesti.

"Jos itse kuulut tuohon edistykselliseen ja inhimilliseen 81 prosenttiin, aktivoidu avoimesti ja liity jäseneksi Exitus-yhdistykseen", teksti kehottaa.

Eutanasialla tuntuu olevan kysyntää suuren yleisön piirissä. Mutta lääkärit ovat vastaan.

Yhdistyksen varapuheenjohtajan Laila Iharvaaran mielestä lääkärit vastustavat eutanasiaa, koska he haluavat ensisijaisesti vartioida omaa reviiriään ja pitää kiinni omasta lääkärietiikastaan "ottamatta niinkään huomioon inhimillistä näkökohtaa eli potilaan osaa".

Iharvaara sanoo tietävänsä, että vaikka lääkärit julkisuudessa asettuvat vastustavalle kannalle, huomattava osa heistä on eutanasiamyönteisiä. Hänen mukaansa eutanasiaa toteutetaan jo nyt, vaikkei asiasta ääneen puhutakaan. Hänen mielestään lääkärien, myös arkkiatri Risto Pelkosen esittämät eutanasian laillistamisen vaaratekijät ovat "otaksumia ilman todisteita".

"Meillä on hyvä lainsäädäntö. Täällä osataan säätää laki, joka pystyy eliminoimaan vaaratekijät."

Kärsivä koirakin pitää lopettaa

Iharvaara sanoo, että saattohoitopotilaat ovat enimmäkseen syöpäpotilaita ja saattohoitoa pitäisi laajentaa ja parantaa.

"Me puhumme potilaista, joilla ei ole toivoa edes pikaisesta kuolemasta ja joiden elämä on kestämättömän vaikeaa kitumista, vain kuoleman odottamista. Eikö heillä pitäisi olla oikeus päättää omasta kohtalostaan?"

Exituksen jäsenistöön kuuluu joitakin lääkäreitä, mm. professori Jorma Palo ja lääkintöneuvos Heikki Kalliala. Iharvaara sanoo, että lääkäreitä voi olla enemmänkin, koska jäsenluettelosta ei käy ilmi ammatti.

Jorma Palo ihmettelee, miksi ihmisiltä evätään oma kanta näin tärkeässä asiassa. "Eläimet ovat ihmisiä paremmassa asemassa. Ihminen saa syytteen, jos ei lopeta koiransa elämää silloin, kun sen kärsimykset ylittävät tietyn pisteen. Käyn Hollannissa vuosittain. Ei siellä mikään katujen anarkia vallitse."

Suomen Lääkäriliiton vuonna 1993 tutkimuksessa 500:sta satunnaisesti valitusta lääkäristä eutanasian laillistamista kannatti varauksettomasti 5 prosenttia, varauksin 25 prosenttia, ehdottomasti vastaan oli 30 prosenttia ja varauksin vastaan 20 prosenttia.

"Vastaajista 17 prosenttia oli ollut tilanteessa, jossa potilas tai omainen oli pyytänyt aktiivista kuolinapua. Aktiivista eutanasiaa pyytäneistä potilaista erottui kolme suurta ryhmää: monisairaat ja kivuliaat vanhukset, psykoottiset tai vaikeasti depressiiviset potilaat ja terminaalivaiheen syöpää tai muuta sairautta potevat", kertoo Suomen Lääkärilehti.

"Pehmeä lasku" eutanasiaan

Exitus ry:n internet-sivuilla (www.exitus.fi) on uusi hoitotestamentin eli hoitotahdon mallilomake, jonka on laatinut varatuomari Irma Pahlman. Tyhjäksi jätettyyn kohtaan voi lisätä toiveen aktiivisesta eutanasiasta - sitä varten, jos laki tulevaisuudessa muuttuisi.

Hoitotahtolomakkeita on erilaisia. Ihminen voi myös itse suunnitella itselleen hoitotahdon. Paperissa on oltava kahden jäävittömän todistajan allekirjoitus henkilöllisyyden todistamiseksi. Laila Iharvaara sanoo, että yksi kopio on syytä viedä omaan terveyskeskukseen tai antaa omalle hoitavalle lääkärille.

Toinenkin yhdistys ajaa eutanasiaa. Se erosi Exituksesta omaksi järjestökseen vuonna 1997. Pro gratia humana ry:ssä ("inhimillisen armon puolesta") jäseniä on noin 40.

Yhdistysten eutanasiamallissa on pieni periaatteellinen ero.

Exituksessa ajetaan ns. aktiivista kuolinapua, jossa lääkäri antaa kuolettavan pistoksen/lääkkeen sellaisellekin potilaalle, joka ei itse pysty sitä ottamaan esimerkiksi nielemisvaikeuksien takia.

Pro gratia humana ry. kannattaa vain sellaista eutanasiaa, jossa potilas ottaa itse vastuun eli lääkkeen. Miksi näin?

"Suoraan aktiivisen eutanasiaan ei pitäisi mennä suoraan vaan aluksi avustettuun itsemurhaan. Se olisi ensimmäinen askel. Se olisi lääkäreille helpompi. Kun he huomaisivat, että sehän menee hyvin, askel eteenpäin olisi pienempi."

Näin puhuu yhdistyksen puheenjohtaja, 73-vuotias Gwen Marttinen. Hän on Exituksen perustaja ja sen entinen puheenjohtaja, joka ajaa nyt "pehmeämmällä" linjalla eutanasiaa eteenpäin uudessa yhdistyksessä.

"Väännetään ja syötetään"

Gwen Marttinen ryhtyi kannattamaan eutanasiaa, koska hän itse sairastui kroonisesti 20-vuotiaana. Hänellä on useita eri sairauksia, mm. ääreishermoston tulehdustila polyneuropatia, joka vaikuttaa liikuntakykyyn. Sairaalassa hän on ollut elämässään 107 kertaa. Hänelle on vasta tehty ohitusleikkaus. Mutta eniten Gwen Marttista pelottavat hänen TIA-kohtauksensa, aivoverenkierron häiriöt.

"Aivoinfarkti on pahinta, mitä ihmiselle voi tapahtua."

Pahimmassa tapauksessa aivoinfarktin saanut ihminen makaa vuosia liikuntakyvyttömänä, vaipoissa, toisten autettavana jokaikisessä asiassa.

"Käännetään, väännetään ja syötetään. Mieheni on juuri sellaisessa tilassa vanhainkodissa. En haluaisi elää päivääkään hänen elämäänsä. Hän vain enimmäkseen nukkuu. Joskus hänen kanssaan voi kommunikoida."

Aviomies on allekirjoittanut vuonna 1992 hoitotestamentin, jossa kieltäydytään viime vaiheen kaikista turhista, pitkittävistä hoitotoimenpiteistä.

Gwen Marttinen kysyy mieheltään silloin tällöin, haluaisiko tämä jo kuolla.

"Ei, hän vastaa. Hän ei ole mielestään vielä niin huono."

Gwen Marttisen mielestä lääkärikoulutus pitäisi muuttaa. Nyt siinä painotetaan vain elämän ylläpitämistä.

"Lääketieteen kehittymisessä on se toinen puoli, joka merkitsee, että ihminen vain elää ja elää ja elää. Semmoisetkin, jotka eivät enää haluaisi. Heille hyvä hoito olisi kaunis eutanasia. En usko, että lääkärit muuttuisivat murhaajiksi, sillä eutanasian kriteerit ovat ankarat."

Gwen Marttinen on tullut uskoon muutamia vuosia sitten. Hän ei näe ristiriitaa eutanasian ja vakaumuksensa välillä.

"Jeesuskin paransi ihmisiä. Hän ei halunnut heidän kärsivän."

Eutanasia muualla

* Eutanasiaa ajavien kansallisten yhdistysten kattojärjestö, The World Federation of Right To Die Societes on perustettu vuonna 1976. Siihen kuuluu 33 yhdistystä. Järjestö pitää kokouksia joka toinen vuosi. Seuraava on Belgiassa vuonna 2002.
* Maailman ensimmäinen eutanasialaki säädettiin Australian pohjoisessa territoriossa 1996. Se ehti olla voimassa vajaan vuoden, kunnes senaatti kumosi sen. Oikeutta käytti vain neljä syöpäpotilasta. Ongelmaksi muodostuivat potilaiden eutanasiatoiveet - psykiatrienkin oli vaikea päätellä, johtuivatko ne potilaan masennuksesta. Taudin kulkua oli myös vaikea ennustaa.
* Hollannin parlamentti laillisti aktiivisen eutanasian viime marraskuussa. Se on ollut käytäntönä maassa jo pitkään. Kun vuonna 1990 eutanasiatapauksia oli n. 2 100, viisi vuotta myöhemmin niitä oli jo noin 3 200, 2,4 prosenttia kaikista kuolemista.
* USA:n Oregonissa lääkärien avustamat itsemurhat on sallittu vuodesta 1997. Vuonna 1999 eutanasiaa halusi 27 potilasta. He perustelivat toivettaan itsemääräämisoikeudella ja elämän huonolla laadulla, eivät esimerkiksi kivuilla.
* Saksan oikeusministeri Herta Däybler-Gmelin totesi äskettäin pitävänsä aktiivisen kuolinavun käsitettä harhautuksena ja vähättelynä. Kyseessä on eutanasia: "Juuri me saksalaiset tiedämme omasta historiastamme, että moinen ei merkitse askelta inhimillisyyden suuntaan vaan taantumista epäinhimillisyyteen."

Lainaus: Suomen Kuvalehti

Kommentti: Törmäsin kerran tämmöiseen kirjoitukseen ja tallensin sen "kestokirjanmerkkeihini". Luin koko kirjoituksen läpi; mielestäni se oli lukemisen arvoinen juttu ja mielenkiintoinen siksikin, että siinä esiintyvät nyt jo edesmenneet Henrik Tikkanen, Martti Lindqvist sekä Jorma Palo.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 1725  La 01 Maa 2008, 14:20 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Vakavasti sairas ranskatar Sarkozylle: Antakaa minun kuolla!

27.2.2008 12:37


Harvinainen, parantumaton sairaus on runnellut ranskalaisnaisen kasvot.

Opettajana aikaisemmin työskennellyt, 52-vuotias Chantal Sebire sai kuusi vuotta sitten tietää sairastavansa harvinaista esthesioneuroblastoomaa eli hänellä oli pahanlaatuinen kasvain nenäontelossa.

- Kaksi vuotta ennen diagnoosia menetin haju- ja makuaistini. Viime vuonna sokeuduin, kolmen lapsen äiti sanoi.

Chantal Sebire vetosikin eilen presidentti Nicolas Sarkozyyn ja pyysi lupaa armomurhaan.

- Emmehän sallisi edes eläinten kärsiä niin kuin minä kärsin, Sebire selitti France 2- televisiokanavalla esittämässään vetoomuksessaan.

Sebire pyysi lupaa kuolla arvokkaasti. Sebiren mukaan vain kaksi neurokirurgia oli suostunut ottamaan hänet vastaan ja sanonut sitten Sebiren sairauden olevan parantumaton.

Maailmassa on diagnosoitu vain 200 muuta vastaavaa sairautta.

Ranskan lait eivät salli armomurhaa.


KATRIINA MÄKELÄ

Lainaus: http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/200802277307922_ul.shtml
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 1836  Ke 19 Maa 2008, 17:57 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Ranskalainen syöpäpotilas ei saa kuolinapua

18.03.2008 06:35


Parantumatonta, kasvot tuhoavaa syöpää sairastava ranskalainen Chantal Sebire, 52, ei saa lupaa päättää elämäänsä lääkärin avulla. Asiasta päätti dijonilainen tuomioistuin eilen.

- Vaikka Sebiren pyyntö on inhimillisesti katsoen ymmärrettävä, ei se voi menestyä oikeudessa, sanottiin tuomioistuimen päätöksessä.

- Vaikka Sebiren fyysinen epämuodostuminen ansaitseekin myötätuntoa, on tuomarin hylättävä pyyntö Ranskan lain mukaisesti.

Sebire pyysi oikeudelta lupaa lääkärin avustamaan eutanasiaan. Aktiivinen eutanasia on kielletty Ranskassa, mutta lääkäri voi tietyissä tapauksissa lopettaa potilaan hoidon jos tämä antaa siihen luvan.

Sebire on ilmoittanut hakevansa kuolinapua muualta, jos Ranska ei sitä myönnä.


IS

Lainaus: http://www.iltasanomat.fi/uutiset/ulkomaat/uutinen.asp?id=1504138
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 1856  Pe 21 Maa 2008, 13:12 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Belgialaiskirjailijalle tehtiin armomurha

19.3.2008 21:48

Belgialainen kirjailija Hugo Claus on kuollut. Clausin kustantamon mukaan kirjailijalle tehtiin keskiviikkona eutanasia.

Claus oli kuollessaan 78-vuotias. Hän kärsi viimeisinä elinvuosinaan Alzheimerin taudista.

Clausin laaja tuotantoon kuului romaanien lisäksi lyriikkaa ja näytelmiä. Häneltä on ilmestynyt suomeksi toisen maailmansodan aikaan sijoitettu romaani Belgian suru.

Belgian pääministeri Guy Verhofstadt muisti Clausia merkittävimpänä hollanninkielisenä kirjailijana.

Euroopan maista eutanasia on laillistettu Belgian lisäksi Hollannissa ja Luxemburgissa.


STT-AFP

Lainaus: http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/200803197412512_ul.shtml
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 1860  Pe 21 Maa 2008, 13:27 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Armomurhaa anellut ranskalaisnainen
löydettiin kuolleena


20.3.2008 19:35


Harvinaista syöpää sairastanut ranskalainen Chantal Sebire löydettiin tänään kotoaan kuolleena, kertoo The Daily Telegraph.

Opettajana aiemmin työskennellyt Sebire sairasti harvinaista esthesioneuroblastoomaa eli hänellä oli pahanlaatuinen kasvain nenäontelossa. Hän menetti sairauden myötä haju- ja makuaistinsa sekä näkönsä.

Sebiren kuvat levisivät maailmalle, kun hän anoi viime kuussa oikeudelta lupaa armomurhaan. Sebire pyysi mahdollisuutta kuolla arvokkaasti ja päästä eroon tuskistaan.

Oikeus ei myöntänyt lupaa, mutta Sebire ilmoitti, ettei aio valittaa päätöksestä.

- Saan tarvitsemani muutakin kautta, Sebire sanoi.

52-vuotias kolmen lapsen äiti löydettiin kuolleena kotoaan tänään. Kuolinsyy ei selvinnyt heti.

IL

Lainaus: http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/200803207416382_ul.shtml
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 1887  Ma 31 Maa 2008, 19:17 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Kuka antoi Chantalille KUOLINAPUA?

28.3.2008 12:39


Harvinaista syöpää sairastanut Chantal Sebire kuoli unilääkkeiden yliannokseen.

52-vuotias Chantal Sebire pyysi viime kuussa oikeudelta lupaa armomurhaan. Sitä ei kuitenkaan tullut, sillä Ranskassa kuolinavun antaminen on lailla kielletty.

Vielä pari päivää ennen kuolemaansa Sebire vetosi presidentti Nicolas Sarkozyyn ja pyysi tältä lupaa kuolla arvokkaasti. Presidenttikin oli järkkymätön kannassaan.

Viime viikon keskiviikkona Chantal Sebire sitten löytyi kuolleena kodistaan Plombieresistä lähellä Dijonia. Kuolinsyy ei ollut luonnollinen, vaan Sebire kuoli unilääkkeiden yliannokseen.

Ruumiinavauksen mukaan Sebire oli ottanut lääkärinsä määräämien rauhoittavien lisäksi pentobarbitaalia eli nopeavaikutteista unilääkettä, jota eläinlääkärit tavallisesti käyttävät eläimille.

Espanjalaisen El Pais -lehden mukaan pentobarbitaalia ei ole edes myynnissä apteekeissa. Dijonin yleinen syyttäjä Jean Pierre Alacchi aikoo nyt tutkia, kuka hankki pentobarbitaalin Chantal Sebirelle ja avusti näin syövän rasittamaa naista kuolemaan.

Sebiren kehossa oli kolme kertaa suurempi määrä unilääkettä kuin ihmiskeho kestää.

Opettajana aiemmin työskennellyt Sebire sairastui harvinaiseen syöpään yli kahdeksan vuotta sitten. Hän oli menettänyt sairauden myötä näkönsä, haju- ja makuaistinsa.

KATRIINA MÄKELÄ

Lainaus: http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/200803287444215_ul.shtml
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 6638  Ti 13 Tam 2009, 9:47 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Tuoreet tulokset: Kolmannes vanhainkotien vanhuksista vajaaravittuja

1.9.2008 12:40 (Päivitetty 2.9.2008 11:11)


Vanhainkodeissa asuvista vanhuksista noin kolmannes on tuoreen tutkimuksen mukaan vajaaravittuja.

Joka kuudes tutkituista oli vakavasti vajaaravittu.

Ravitsemukseen on tutkijan mukaan kuitenkin viime vuosina kiinnitetty aiempaa enemmän huomiota, ja tilanne on jonkin verran kohentunut. Viisi vuotta sitten vajaaravittuja oli yli puolet vanhainkotien asukkaista.

Tutkimuksessa selvitettiin viime keväänä noin 330 vanhainkodin asukkaan ravitsemustilaa viidessä kaupungissa.

Viime vuonna tutkimuksen mukaan 11 - 57 prosenttia laitoksissa asuvista vanhuksista oli aliravittuja.

Finfoodin mukaan eniten ravintoaineiden puutoksia esiintyy syötettävillä vanhuksilla. Dementiakodeissa monen asukkaan päivittäinen energiansaanti saattaa jäädä jopa alle 1 000 kilokalorin.

- Tällöin keho menee täysin säästöliekille, siinä ei elämässä paljon muuta tehdä, totesi Turussa Ravitsemushoidon strategiapäivillä puhunut ravitsemusasiantuntija Merja Suominen Ravitsemuskuntoutuksesta.

Viime vuotisen tutkimuksen tulokset olivat hätkähdyttäviä: 11 - 57 prosenttia tutkituista oli aliravittuja ja 40 - 89 prosentilla alttius virheravitsemukseen oli kasvanut. Vain murto-osalla, 0 - 16 prosentilla tutkituista, ravitsemustila oli hyvä, tiedotteesta selviää. Tutkimuksiin osallistui sekä vanhain- että dementiakotien asukkaita ja iäkkäitä sairaalapotilaita, yhteensä 3 157 henkilöä.

Vähäinen energian määrä hämmästyttää

Suomisen mukaan hoitajilla voi olla joskus virheellinen käsitys dementoituneelle vanhukselle sopivasta ruokavaliosta. Itse asiassa hoitajat hämmästyivät, kuinka vähän asukkaat saivat energiaa.

Rasvan käyttöä saatetaan pelätä liikaa. Esimerkiksi iltapäiväkahvilla kannattaisi tarjota pullaa, keksiä, rahkavälipalaa tai marjapiirakkaa. Myös täydennysravintovalmisteilla voidaan lisätä energiansaantia silloin, kun ruokahalu on huono.

Täydennysravintovalmisteiden käyttö vähentää sairaalahoitopäiviä ja kuolleisuutta sekä parantaa sairaiden vanhusten ravitsemustilaa.

Varhainen tunnistaminen avainasia

Sekä laitoksissa että kotona asuvien vanhusten ravitsemustilaa voidaan arvioida mainitussakin tutkimuksessa käytetyllä MNA-testillä (Mini Nutritional Assessment). Testin tulosten mukaan tutkittavat jakautuvat ali- ja virheravittuihin, aliravitsemusrajalla oleviin ja hyvän ravitsemustilan omaaviin.

Tutkimusten mukaan ravitsemushoito auttaa eniten niitä, joille vajaaravitsemustila on vasta kehittymässä. Varhainen tunnistaminen hidastaa toimintakyvyn heikkenemistä, toteaa Suominen.

Tutkimuksiin osallistui sekä vanhain- että dementiakotien asukkaita ja iäkkäitä sairaalapotilaita, yhteensä 3 157 henkilöä. Dementiakotien asukkaiden energia- ja ravintoaineiden saantia arvioitiin kolmen päivän ruokapäiväkirjan avulla. Lisäksi hoitajille ja ruokapalveluhenkilöstölle annettiin ravitsemuskoulutusta.

Yhdessä keskustellen

Menestyksellinen ravitsemushoito vaatii moniammatillista yhteistyötä ja työkaluja vajaaravitsemuspotilaiden tunnistamiseen.

Keskustelu yhteisen pöydän ääressä on tehokkain tapa opettaa ravitsemuskoulutusta. Kirjallisuudesta ja luennoilta ammennettu tieto sen sijaan tuppaa unohtumaan nopeasti, tietää Suominen.

Jyväskylän ammattikorkeakoulun yliopettaja, koulutuspäällikkö Enni Mertanen totesi seminaarissa, että usein asia menee niin, että keittiöhenkilöstö valmistaa ruuan, vuodeosasto hoitaa potilaan ja laitoshuoltajat jätetään vastuuseen ravitsemushoidon toteuttamisesta.

Ruoka loppuu kesken ja jäähtyy

Mertanen ottaa esille muutamia opinnäytetöissä esille ponnahtaneita ravitsemushoidon kipupisteitä vanhustenhoidossa. Ruuanjakelu voi olla hidasta, ja usein ruoka ehtii jäähtyä tai loppuu kesken.

Yksi yllättävä seikka oli se, että sosemaisen ruokavalion syöjille ei tarjottu leipää, koska se oli hoitajien mielestä "pahannäköistä". Soseutettu ruoka ja sosemaiset salaatit koettiin tyrmäävinä. Usein ruuan ulkonäöstä ei voinut päätellä, mitä "mössö" piti sisällään. Hedelmiä tarjottiin niukasti.

Tehokkaaseen ravitsemushoitoon pitäisi kiinnittää nykyistä enemmän huomiota, sillä se parantaa vanhuksen elämänlaatua ja vähentää sairastuvuutta.

IL

Lainaus: http://www.iltalehti.fi/uutiset/200809018196405_uu.shtml
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 6639  To 13 Tam 2011, 14:52 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Sokkiselvitys: Näin huonosti vanhuksia hoidetaan

Julkaistu: 08.09.2009 07:49, päivitetty: 08.09.2009 14:33

Vanhustenhoidossa ilmenee suuria puutteita. Tuoreiden selvitysten mukaan vanhuksia sidotaan sänkyihin ja suljetaan lukkojen taakse. He eivät pääse vessaan, kärsivät ruoan puutteesta ja saavat liikaa lääkkeitä.

Asia selviää viiden lääninhallituksen tekemistä selvityksistä. Tuloksista kertovat Nelonen ja YLE Uutiset.

Selvitysten mukaan vanhustenhoidossa on liian vähän henkilökuntaa. Hoitajien puutteen takia vanhuksia sidotaan yöllä ja päivällä sänkyihin ja tuoleihin. Karkaileva vanhus lukitaan huoneeseen ja levottomampi rauhoitetaan lääkkeillä.

"Vanhus on lukittu omaan huoneeseensa ja pimeää pelkäävä pyörätuoliasukas on suljettu komeroon", Länsi-Suomen läänin selvityksessä kerrotaan Nelosen mukaan.

Hoitolaitoksissa vaippoja käytetään yleisesti - jopa hyväkuntoisilla vanhuksilla. Vanhukset eivät välttämättä pääse vessaan, sillä henkilökunta ei ehdi auttaa.

Joissain hoitolaitoksissa kaatumisista johtuneita luunmurtumia ei ole hoidettu tai lääkäriin menoa on pitkitetty viikkoja. Esimerkiksi jotkin yksityiset hoitokodit yrittävät hoitaa vanhuksia liian pitkään, sillä ne pelkäävät menettävänsä maksavan asiakkaan.

Vanhukset pääsevät ulkoilemaan vain harvoin. Myös ruokahuollossa on ilmennyt ongelmia. Vanhuksilla on todettu jopa aliravitsemusta.

"Vanhus ei päässyt suihkuun 1 1/2 viikkoon, häntä ei omaisen mukaan ehditty avustamaan ruokailussa eikä nostamaan istumaan, vaikka vointi olisi sen sallinut", Etelä-Suomen läänin selvityksessä kerrotaan.

Selvitykset käynnistyivät, kun eduskunnan oikeusasiamies Riitta-Leena Paunio pyysi kesäkuussa selvitystä vanhusten hoidosta.

IS

Lainaus: http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/Sokkiselvitys%20N%C3%A4in%20huonosti%20vanhuksia%20hoidetaan/art-1288339593217.html
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 6640  To 13 Tam 2011, 14:55 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
IS:n lukijat vanhusten kohtelusta: Häpeällistä

Julkaistu: 08.09.2009 14:30


Vanhusten kohtelu hoitolaitoksissa on herättänyt kiivasta keskustelua IS:n nettisivuilla. Kohu sai alkunsa lääninhallitusten selvityksistä, joiden mukaan vanhustenhoidossa on pahoja puutteita.

"Ei ole omakohtaisia kokemuksia, mutta järkyttää lukea tuollaisesta kohtelusta. On suorastaan häpeä, että Suomen kaltaisessa "hyvinvointivaltiossa" kohdellaan vanhuksia noin törkeästi", nimimerkki Hömötiainen kertoo IS:n nettikeskustelussa.

Nimimerkki mp on samaa mieltä:

"Häpeällisen huonosti kohdellaan vanhuksia. Koiriakin sentään ulkoilutetaan monta kertaa päivässä, vanhukset eivät pääse ulos!"

Isä lääkittiin hiljaiseksi

Monella on myös omia kokemuksia vanhusten kohtelusta.

"Oman isäni kohdalla kävi niin, että hänet lääkkeillä pidettiin hoitopaikassa hiljaisena ja ettei liikkuisi huoneesta pois. Vaikka kysyimme mitä lääkkeitä hänelle annetaan, rehellistä vastausta emme saaneet", nimimerkki Tosi on kertoo.

"Normaalisti hän oli kova juttelemaan hoidon alkaessa, ei puhunut enää mitään. Hän laihtui rajusti lyhyessä ajassa ja yllättäen nukkui pois", hän jatkaa.

Selvitysten mukaan vanhukset eivät välttämättä pääse vessaan, sillä henkilökunta ei ehdi auttaa. Hyväkuntoisellekin vanhukselle voidaan laittaa vaipat.

"Vanha naapurini joutui espoolaiseen sairaalaan ja olisi tarvinnut hieman apua vessassa käyntiin, hoitaja sanoi: Laske alles vaan, kyllä me ne sitten korjataan", nimimerkki Naapuri kertoo.

Myös positiivisia kokemuksia

Nimimerkki Järkyttävää avautuu isoäidistään, joka joutui sairaalaan hetkeksi:

"Olin todella järkyttynyt, kun vierailin sairaalassa ruokailuaikaan. Samassa huoneessa asui 6 vanhusta. Jokaisen vanhuksen sängyn päässä oli wc-astia. Siinä sitten osa teki tarpeitaan kaikkien nähden kun muut yrittivät syödä. Mainitsin asiasta hoitajille joiden selitys asialle oli ettei ole aikaa viedä vanhuksia vessaan."

Joillakin keskustelijoilla on myös positiivisia kokemuksia vanhustenhoidosta. Tyytyväinen tytär pitää äitinsä hoitoa loistavana.

"Äitini oli useita vuosia Pieksämäellä pienessä yksityisessä hoitokodissa, ja piti paikkaa oikeana kotinaan. Hoito oli hyvää ja lämminhenkistä, ruoka tehtiin paikan päällä ja apua annettiin aina, kun tarvetta oli. Äiti sai arvonsa mukaista hoitoa, josta olen erittäin kiitollinen."

IS

Lainaus: http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/ISn%20lukijat%20vanhusten%20kohtelusta%20H%C3%A4pe%C3%A4llist%C3%A4/art-1288338706796.html
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 6641  To 13 Tam 2011, 14:59 (GMT+3)  Aihe: Raskasta luettavaa Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Vanhukset jäävät ilman ulkoilua ja WC-käyntejä hoitajapulan vuoksi

Tiistai 8.9.2009 klo 16.02

Henkilökunnan vähyydellä selitetään Länsi-Suomen läänissä monenlaisia vanhusten laitoshoidon pulmia.

Ulkoiluttaminen on jäänyt paljolti omaisten ja vapaaehtoisten varaan. Paikoin laitetaan iltapäiväkahvikin vain tarjolle; huonojalkaiset ja vapisevakätiset jääkööt ilman.

Väen vähyys selittää osin myös vanhusten hygienian puutteita, arvioi läänin sosiaaliosasto.

- Vaippojen käytöllä mitätöidään vanhuksen halu päästä WC:hen.

Omaiset valittavat, ettei vanhukselta ajeta partaa tai ettei suupieliä pyyhitä ruokailun jälkeen.

Vanha henkilökuntamitoitus ei riitä, kun terveyskeskuksissa hoidetaan entistä useammin akuutti-, kuntoutus-, pitkäaikais-, päihde-, dementia-, saattohoito- ja psykiatrisia potilaita.

Läänin mukaan kunnilla on asukkaiden toimintakykyyn verrattuna liian "kevyitä" asumisyksiköitä, joissa ei esimerkiksi ole lainkaan yövalvontaa.

Ammattilaisia on vaikea saada varsinkaan sijaisiksi.

- Kuntoisuudeltaan vaativien vanhusten hoitotyössä on täysin kouluttamattomia, hoitokokemusta vailla olevia työntekijöitä, arvioidaan Länsi-Suomessa. Myös yövuoroja hoidetaan ilman ammattilaista.

Yksityisellä puolella luvat ovat uudempia ja henkilökuntamäärät siksi osuvampia - ainakin lupavaiheessa. Moni yritys säätelee myöhemmin työntekijöitten määrää sen mukaan, paljonko asiakkaita on.

Valvonnan edellytykset ovat edelleen heikkenemässä, kun aluehallinto mullistetaan täysin ensi vuonna.

STT

Lainaus: IL
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 6642  To 13 Tam 2011, 15:01 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Vanhustenhoidon hirveä tila: Sidotaan petiin, teljetään lukkojen taakse

Julkaistu: 8.9.2009 7:21

Vanhustenhoidossa on ilmennyt paljon puutteita. Ylen uutiset kertoo lääninhallitusten selvitysten tuloksista, joiden mukaan hoitohenkilökuntaa on kaikkialla liian vähän ja monin paikoin alle minimin.

Selvityksissä kerrotaan, että vanhuksia sidotaan peteihin ja teljetään lukkojen taakse paitsi heidän oman turvallisuutensa myös henkilökunnan puutteen vuoksi.

Vaippoja käytetään vanhuksilla yleisesti. Niitä käytetään liikaa jopa hyväkuntoisilla, koska henkilökunnalla ei ole aikaa auttaa vessaan.

Kaatumisia on selvitysten mukaan paljon, ja ulkoilemaan vanhukset pääsevät harvakseltaan. Lisäksi vanhukset kärsivät ravinnon puutteesta ja saavat paikoin liikaa lääkkeitä.

Kaikissa selvityksissä arvioidaan, ettei hoitajilla ole missään riittävästi aikaa vanhuksille. Sama pätee niin laitoshoidossa kuin kotona asuvienkin hoidossa ja palveluissa. Öisin ongelmat vielä korostuvat.

Peruspalveluministeri Paula Risikon (kok.) mielestä tiedot ovat järkyttävää luettavaa.


STT - Uusi Suomi

Lainaus: US
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 6643  To 13 Tam 2011, 15:11 (GMT+3)  Aihe: Painava ehdotus! Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Professori vaatii lakia suojaamaan vanhuksia huonolta hoidolta

Sunnuntai 13.9.2009 klo 03.28

Professori Sirkka-Liisa Kivelä vaatii vanhusten suojaksi lakia sekä vanhusasiamiestä.

Ikäihmisten laitoshoidon ongelmien suurimpana syynä hän pitää lääkärien ja hoitajien riittämätöntä koulutusta, ei henkilökuntapulaa.

Turun yliopistossa työskentelevän Kivelän mukaan koulutuksen puute johtaa väärään hoitoon ja lääkitykseen, joka tuhoaa vanhuksen toimintakyvyn ja älyn. Toimintakyvyttömäksi hoidettujen vanhuksien hoitamiseen taas uppoaa loputtomasti hoitajia.

- Sinne saa panna vaikka kuinka paljon käsiä, jos ei tiedetä, mitä tehdään ja tuhotaan lääkkeillä vanhuksen muisti, äly ja liikuntakyky.

Kivelä kritisoikin, miksi hoitajille ja lääkäreille ei opeteta oppilaitoksissa ja tiedekunnissa, mitä ihmiselle tapahtuu, kun hän vanhenee. He eivät tiedä, mikä on normaalia vanhenemista.

Hän korostaa, etteivät laitoshoidon pulmat ole hoitohenkilökunnan vika, ja että on myös hyviä vanhuspalveluja.

Suomesta pitäisi kitkeä pois ikärasismi, joka on Kivelän mukaan syynä siihen, miksi poliitikot eivät ole tarttuneet jo vuosia velloneisiin ongelmiin.

STT

Lainaus: IL

Kommentti: Vanhuksia laki ja vanhusasiamies suojaamaan - missä viipyvät?
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 6644  Ti 18 Tam 2011, 20:58 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Näin vanhukset kärsivät laitoksissa

Torstai 6.1.2011 klo 16.03

Kokosimme yhteen surullisia tarinoita suomalaisesta vanhustenhoidosta.

1. "Vuodepotilas pyysi kuiskaten vettä"

Vieraillessani vanhainkodissa eräs toinen vuodepotilas pyysi kuiskaten vettä.

Kun näin hoitajan, kerroin potilaan pyynnöstä. Hoitajan vastaus oli: "Ei sille voi vettä antaa, kun sitten se virtsaa niin usein!". Tämän jälkeen hoitaja purjehti tiehensä.

Järkyttyneenä hain aulasta kertakäyttömukin ja vein vettä tuolle tuntemattomalle potilaalle. Hän joi ahnaasti ja hain vielä lisää. Sekin mukillinen hävisi heti.

Palkankorotusko motivoisi?

2. "Hoitaja sai raivarit"

Äitiäni hoidettiin Kymenlaakson keskussairaalassa Kotkassa sydänleikkauksen jälkeen.

Hoitohenkilökuntaa oli laidasta laitaan: parhaimmillaan sydämellisen ystävällisiä, pahimmillaan tiuskivia ja katsetta vältteleviä.

Eräs hoitaja sai kunnon raivarit, kun huomasi, että kotiutettu mummo oli unohtanut avaimet yöpöydälleen.

Ehdotukseen soittaa mummolle tai mummon hakeneelle pojalle, hoitaja tiuskaisi: "Me ei täällä soitella kenenkään avaimien takia. Jos on sellaisia potilaita, jotka unohtavat avaimensa, hakekoot ne itse."

Me muut huoneessa olleet yritimme sitten numeropalvelun kautta saada kiinni mummoa ja mummon poikaa. Arvoitukseksi jäi, mitä mummolle ja avaimille tapahtui.

Asenne ratkaisee kaiken

3. "Äiti kuoli putoamiseen"

92-vuotias äitini joutui olemaan kunnallisessa vanhustenkodissa kroonikko-osastolla puolivuotta. Hän oli täydessä ymmärryksessä, mutta liikuntakyvytön.

Vessaan pääsy oli vaikeaa ja hoitajaa piti välillä odottaa 40 minuuttia, koska hoitajat oli syömässä. Äitiäni puolestaan vaadittiin syömään itse, koska lusikka pysyi yhä kädessä, vaikka käsi ei taipunutkaan suuhun. Niinpä kävinkin syöttämässä häntä kaksi kertaa päivässä.

Pahin tapahtuma koskee nostolaitetta, jolla äitiäni nostettiin. Laitteen piti olla sellainen, josta ei voi pudota. Tästä huolimatta hoitajat saivat pudotettua äitini.

Äiti kuoli putoamisessa saamiinsa vammoihin.

eija

4. "Älä syötä!"

Olin opiskelijana Koukkuniemessä suorittamassa käytännön harjoittelua.

Päivällisaikaan ohjaajani sanoi minulle, etten syöttäisi asukkaalle koko ruokaa, koska siihen ei ole aikaa. Tyrmistyin asiasta niin, etten osannut sanoa mitään.

Asukkaalle syötin ruokaa niin paljon kuin maistui, enkä noudattanut ohjaajani käskyä.

Hoitajaopiskelija

5. "Sidottiin sänkyyn kiinni"

Enoltani otettiin hälyranneke pois, koska hän pyysi apua liian monta kertaa samana päivänä.

Lisäksi häneltä otettiin lukulamppu pois, koska hän piti sitä peloissaan päällä öisin. Hänelle laitettiin myös vaippa, ja hänet sidottiin kiinni sänkyyn, ettei pääsisi ylös. Kaikkeen on selityksenä: meillä ei ole tarpeeksi henkilökuntaa.

Lisää vanhuksia

AINO KANGASPURO
aino.kangaspuro@iltalehti.fi

Lainaus: IL
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 6645  Ke 16 Hel 2011, 23:36 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
SuPer vertaa vanhuksia nautakarjaan ja vaatii ulkoilutusdirektiiviä

Keskiviikko 16.2.2011 klo 10.47 (päivitetty klo 12.19)

Suomen lähi- ja perushoitajaliitto vaatii vanhuksille samankaltaista ulkoilutusdirektiiviä kuin lehmillä.

- EU:ssa on direktiivi, jonka mukaan lehmien pitää päästä vuodessa noin 60 päivää ulos. Suomessa makaa laitoksissa vanhuksia, jotka eivät ole olleet vuosiin ulkona, kun hoitajia on säästösyistä vähennetty ja he eivät ehdi ulkoiluttamaan vanhuksia tai sängyt eivät edes mahdu kapeista ovista ulos. Vaadimme vanhuksille "mummo- ja pappa - ulkoiluttamisdirektiiviä ", eli ulkoiluttamisdirektiivi vanhuksille kuten lehmille, jyrisee SuPerin järjestöpäällikkö Raija Moilanen.

- SuPer:sta on tullut Suomessa vanhusten etuja ajava järjestö, kun tuntuu, että kukaan muu ei välitä. Vanhukset ovat antaneet yhteiskunnalle panoksensa ja eivät enää tuota, niin heihin ei tarvitse satsata ja se on niin väärin, Moilanen jatkaa.

SuPer on kutsunut keskiviikkona Tampereelle kovan joukon vastaamaan kysymyksiin vanhusten hoidosta, paneelissa istuu Panttikonttorin auditoriumissa Puutarhakadulla kansanedustajat Mikko Alatalo (kesk), Kimmo Sasi (kok), Jukka Gustafsson (sd) ja Perussuomalaisista Lea Mäkipää.

JUHA VELI JOKINEN
TAMPERE
juhaveli.jokinen@iltalehti.fi

Lainaus: IL

Kirjoitin edellä: "Perustuslain takaama liikkumavapaus toteutuu vasta nyt vanhuksille." Pah! Eiväthän vanhukset pääse edes ulos!
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 6646  To 17 Hel 2011, 13:18 (GMT+3)  Aihe: Nälkiintyneet vanhukset Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Kotihoidon asiakkaat usein vajaaravittuja

Torstai 17.2.2011 klo 11.12

Joka kymmenes iäkkäistä kotihoidon asiakkaista on vakavasti vajaaravittu.

Vain vajaa puolet syö riittävästi, toteaa ikäihmisten ravitsemusta selvittänyt tutkija Merja Suominen.

Tutkimuksessa oli mukana 630 kotihoidon asiakasta, joiden ruokailua hoitohenkilöstö seurasi.

Vajaaravitsemus aikaistaa laitoshoidon tarvetta, pidentää sairaalassaolojaksoja ja lisää lääkekustannuksia.

Tutkimuksen on teettänyt Nutricia Medical Oy. Yhtiö markkinoi täydennysravintovalmisteita sairaaloille.

STT

Lainaus: IL
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 4736  To 11 Elo 2011, 19:05 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Professori: Armokuoleman hyväksyntään vielä matkaa

Lainaus:
Itä-Suomen yliopiston yleislääketieteen professori Olli-Pekka Ryynänen arvioi Savon Sanomissa suomalaisen yhteiskunnan olevan valmis hyväksymään eutanasian aikaisintaan 2020-luvulla.

Lainaus:
Hollannissa, Belgiassa ja Sveitsissä armokuolema on laillistettu. Myös esimerkiksi USA:ssa ja Australiassa on meneillään hankkeita, joissa lähestytään lainsäädäntömuutosta.

Eniten armokuolemaa vierastavat Ryynäsen mukaan lääkärit. Hän sanoo, että lääkäreille on vastenmielinen asia, että heidän toimenkuvaansa liitettäisiin luontevana toimenpide, jossa he antavat tappavan liuoksen potilaan suoneen.

Lääkäreiden piittaamattomuus tappaa jo nyt. Ihmisiä kuolee hoidon puutteeseen tai väärään hoitoon.

En ymmärrä muutenkaan, mitä armokuolemasta meuhkataan. Rakasta lähimmäistäsi niin kuin itseäsi... Jos olisit parantumattomasti sairas, haluaisitko kitua loputtomiin, vai saada edes inhimillisen lopun? Monet joutuvat kärsimään enemmän kuin lemmikit viimeisinä hetkinään.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 6647  Ti 30 Elo 2011, 21:49 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Hoitajat löivät vetoa, kuka vanhus kuolee seuraavaksi – laittoivat ruumiille aurinkolasit

Lainaus:
Kolmen ruotsalaisen vanhainkodin hoitajan mauttomat huvitukset ovat johtaneet poliisitutkintaan. Hoitajat löivät keskenään vetoa siitä, kuka vanhainkodin asukkaista kuolisi seuraavana. Tapauksesta kertovat ruotsalainen englanninkielisiä uutisia tuottavat The Local -sivusto sekä englantilainen Daily Mail.

Sen lisäksi, että hoitajat pelasivat kuolemavisaa, he myös halvensivat ruumiita, koska se oli heidän mielestään hauskaa. Hoitajat muun muassa laittoivat aurinkolasit kuolleen kasvoille.

Tapaukset sattuivat Attendo Caren vanhainkodissa Växjössä Etelä-Ruotsissa. Vanhainkodissa sijaisena työskennellyt henkilö kiinnitti huomiota hoitajakolmikon epäsopivaan käytökseen ja ilmoitti heistä poliisille.

Törkeää ja ajattelematonta.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 6648  Pe 02 Syy 2011, 14:14 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Tuore kirja valottaa vanhusten hoitolaitosten karmaisevaa arkea

Lainaus:
Liika lääkitys, puutteellinen hygienia ja hoitajien negatiivinen asenne ovat vanhusten laitoshoidon arkipäivää Suomessa.

Näin kertoo Suomen Senioriliike, joka on kerännyt hoitokokemuksia vanhuksilta ja heidän läheisiltään.

Liike lähetti toissa vuonna kyselyn asiasta kaikille runsaalle 2600 jäsenelleen ja sai 109 vastausta. Osin järkyttävätkin tarinat on julkaistu professori Sirkka-Liisa Kivelän ja tohtori Sari Vaapion kirjoittamassa Vanhana tänään -kirjassa.

Lainaus:
Kokemukset hoitolaitoksista ovat pahimmillaan epäinhimillisiä

● Isäni kuoli tukehtumalla ruokaansa. Kukaan ei seurannut hänen syömistään. Minulle kerrottiin hänen vain nukkuneen pois, mutta ruumiinavauspaperit kertoivat toista.

● Mummo ei käsittänyt lainkaan, ettei vessaan voinut päästä. Märissä vaipoissa oleminen oli syvä loukkaus hänen ihmisyyttään vastaan. Tästä johtuva psyykkinen kärsimys oli ehkä pahinta, mitä hänelle olisi voinut tapahtua.

● Äiti oli kainaloista polvitaipeisiin asti pissasta märkä, sänky oli päiväpeitteestä alimpaan patjaan asti likomärkä. Pesin ja kuivasin äitini. Pyysin myös hoitajaa katsomaan, miten märkä sänky on, mutta hän vastasi, ettei hänen tarvitse sitä nähdä – eikä tullut.

● Asukkaat nököttivät hyvin hoidettuina turtalääkittyinä muumioina. Veljeni sanoin: päiväsali on kuin kuoleman esikartano.

Poiminnat: Sirkka-Liisa Kivelä ja Sari Vaapio: Vanhana tänään. Suomen Senioriliike ry, 2011.

- Tee hyvin, syö paskaa. Näin "hyvinvointivaltiossa" kohdellaan kaikkensa antaneita vanhuksia.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 6649  Ma 12 Syy 2011, 15:02 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Taas yksi vanhus tapettiin.

Lainaus:
Hän asui vanhainkodissa.
Se oli hänen kotinsa ollut jo kaksi vuotta.
Hän oli nainen.
Hän oli miltei 90 v.

Hän valitti mahavaivoja.
Hän oli valittanut niitä jo useamman päivän.

Mustikkakeittoa, teetä ja korppua. Niillä hoidettiin.

Hän pyysi päästä lääkäriin.
Hän pyysi päästä lääkäriin.
Omaiset pyysivät että "äiti pääsisi lääkäriin vatsakipujen vuoksi".

Hänta ei toimitettu lääkäriin.

Hän onnistui lähtemään itse.
Hän onnistui livahtaa lukitsemattomasta ovesta, rollattorin kanssa.
Hän selvisi myös portaissa.
Hän pääsi kävellen Terveyskeskukseen - josta hänet palautettiin vanhainkotiin.

Hän valitti.
Omaiset pyysivät että äiti toimitettaisiin heti lääkäriin.

Kahden vuorokauden kuluttua nousi kuumetta.
Hänet toimitettiin lääkäriin.
Hänet toimitettiin sairaalaan.
Hänet toimitettiin leikkauspöydälle.
Hänet leikattiin.

Suoli oli puhjennut. Mätää vatsa täynnä.

Siitä nukutuksesta hän ei jaksanut herätä.
Hän nukkui pois.

Miksi?
Siis; Miksi?
Miksi vanhainkoti ei voinut hoitaa häntä lääkäriin?
Miksi? Miksi tällaista tapahtuu? Miksi?

Epäinhimillistä, julmaa ja törkeää kohtelua.
Otsikon linkistä alkuperäiseen kirjoitukseen.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 6650  Su 15 Tam 2012, 0:03 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Sari uskoo: Äiti kuoli nälkään

Lainaus:
Aune Koivu sairastui dementiaan alle 60-vuotiaana. Hänen tyttärensä Sari Koivu, 42, ryhtyi äidin omaishoitajaksi neljäksi vuodeksi.

Aune oli kotona tyttärensä kanssa ja kävi viikon mittaisilla jaksoilla hoitokodissa, jolloin omaishoitajan oli tarkoitus saada levähtää hetki. Ongelmaksi hoitokodissa muodostui ruokailu.

Sari kertoo, että aina kun hän meni ruoka-aikaan katsomaan äitiään, tämä istui sidottuna tuolissa täysi ruokalautanen edessään.

- Yritin selittää hoitajille moneen kertaan, että äitini ei pysty enää syömään itse ruokailuvälineillä. Hoitajat kuitenkin suhtautuivat asiaan välinpitämättömästi ja sanoivat, että heillä ei ole aikaa vanhusten syöttämiseen.

- Näin muidenkin dementoituneiden vanhusten edestä kannettavan roskiin täysin koskemattomia ruoka-annoksia päivittäin, Sari kertoo.

Sarin mukaan hoitajat vaikuttivat kiireisiltä ja toivoivat, että Sari tulisi itse päivittäin hoitokotiin syöttämään äitiään. Kun Aune palasi kotihoitojaksolle, hän vaikutti selvästi nälkiintyneeltä ja hotki ruokaa kahden ihmisen edestä, Sari sanoo.

Eutanasia nälällä

Aunen kunto heikkeni niin, että hänet otettiin sisään sairaalaan, jossa hän vietti syksystä 1998 aina menehtymiseensä asti maaliskuuhun 2004.

Aunen virallinen kuolinsyyksi merkittiin Alzheimerin tauti, mutta Sari uskoo äitinsä menehtyneen nälkään. Jo ensimmäisen kolmen sairaalaviikon aikana Aune laihtui tyttären mukaan 10 kiloa.

- Loppuvaiheessa sairaalassa hän painoi enää 35 kiloa. Hänet oli sidottu sänkyyn makaamaan sikiöasennossa. Sairaalasta annettiin ymmärtää, että kun ei ole mitään toivoa parantumisesta, eikä eutanasia ole sallittua, äitini annetaan nääntyä nälkään, Sari kertoo.

Sari on tyrmistynyt ja järkyttynyt vanhusten kehnosta kohtelusta sairaalassa.

Törkeitä uutisia vanhusten kaltoinkohtelusta ja rääkkäämisestä pitäisi kopioida myös ketjuun:

Hoitovirheet
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 6651  Su 15 Tam 2012, 0:22 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Kauhutarinat vanhustenhoidosta - lukijat kertovat

Lainaus:
Annokset roskiin

Muistan hoitaneeni potilasta, joka söi aina hyvällä ruokahalulla, jos minulla oli aikaa syöttää häntä kiireettömästi. Kerran eräs hoitaja tuputti vanhukselle kiireellä ruokaa. Kun vanhus ei kyennyt nielemään tarpeeksi nopeasti, hoitaja kantoi lähes syömättömän annoksen roskiin. Naispotilas oli laihtunut jo rajusti ja uskon hänen kärsineen nestevajauksesta, koska hän joi aina uskomattomia määriä, kun juotin hänelle vettä.

Mieshoitaja

Kehnoja muistoja

Minulla on todella kurjia kokemuksia hoitokodista Suomessa. Ruoka oli kehnoa ja äidilläni oli usein nälkä. Äitiäni ei ulkoilutettu, öisin hän paleli ohuen peiton alla ja hoitajat olivat tylyjä. Onneksi tämä hoitokoti lopetti toimintansa.

Sota-ajan lapsi

Ajan puute

Olen useassa vanhusten hoitokodissa työskennelleenä kokenut ahdistavan ajan puutteen. Vanhuksia ei ole aikaa syöttää, ulkoiluttaa tai viedä vessaan. Sain kerran esimieheltäni moitteet siitä, että syötin erästä vanhusta liian kauan. Paljon keskustelua herättäneet puheet vanhusten huonosta hoidosta pitävät valitettavasti paikkansa. Toivon, etten itse koskaan joudu vanhainkotiin. Niin kamala paikka se on.

Arvon mekin ansaitsemme

Nääntyi nälkään

Hoitokodit eivät ole ainoita syyllisiä. Äitini nääntyi nälkään pienen pohjois-suomalaisen terveyskeskuksen vanhuksille tarkoitetussa hoitoyksikössä. Vähitellen äitini kuihtui pois. Hoitajien ainoa selitys oli, että hänellä ei ole ruokahalua. Äitini eläkkeestä pidätettiin noin 90 % hoitomaksuihin - ja silti hänen annettiin kuolla ravinnon puutteeseen. Uskon tämän olevan tavallisempaa, kuin kukaan voi edes kuvitella.

Ei hoitokotiin

Ei juotavaa

Helsingissä hoitokodissa ollut äitini ei saanut juotavaksi haluamaansa määrää vettä, koska hän kävi hoitajien mukaan liian usein vessassa. Vein äidille vesipullon kaupasta. Seuraavana päivänä äiti kertoi, että pullokin vietiin pois, koska hoitajilla ei ole aikaa käyttää häntä juomisen jälkeen pissalla. Seuraavalla viikolla haimme äidin pois hoitokodista.

Sakke

Liikaa vastuuta

Turhaan moititaan hoitajia vanhusten huonosta kohtelusta. Ahne yhteiskunta ajaa työntekijän koko ajan kovemmalla, ja siitä kärsii myös vanhustenhuolto. On pöyristyttävää, että hoitajat joutuvat kantamaan vastuun täysin epäinhimillisistä työvaatimuksista ja niistä johtuvista seurauksista. Johtoporras pääsee jatkuvasti kuin koira veräjästä, ja media ruokkii tätä illuusiota.

SS
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 6652  Pe 20 Tam 2012, 0:58 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lääkäri todennut annostuksen olevan "aivan hyvä"

Nelinkertainen lääkitys vei kuolemaan

Lainaus:
Terveyskeskuslääkäri hutiloi ja nelinkertaisti vanhuksen verenohennuslääkityksen.

83-vuotias miespotilas kotiutettiin Helsingin Meilahden sairaalan keuhkoklinikalta, jossa hän oli viettänyt kymmenen päivää.

Mukaansa hän sai turvarannekkeen. Seuraavana päivänä Helsingin kaupungin kotisairaanhoidon sairaanhoitaja annosteli hänelle uuden lääkityksen.

Sairaanhoitaja kiinnitti huomiota siihen, että uusi Marevan-lääkitys oli reilusti suurempi kuin 83-vuotiaan aiempi lääkitys ja että sitä oli reilusti nostettu.

Sairaanhoitaja konsultoi asiasta Malmin terveysaseman terveyskeskuslääkäriä. Lääkärillä oli kalenterissaan aikaa kotisairaanhoidon konsultointiin vain 15-20 minuuttia.

Sairaanhoitaja kertoi lääkärille, että uusi annos olisi 1,5 tablettia aiemman sijaan. Vanhempaa lääkityksen tasoa hän ei lääkärille esittänyt.

Tähän lääkäri oli todennut annostuksen olevan "aivan hyvä".

Lääkärin hyväksynnän jälkeen hoitaja hankki 83-vuotiaalle apteekista uuden annoskoon mukaiset Marevan-annokset. Käytännössä uusi annos oli enemmän kuin nelinkertainen siihen verrattuna mitä vanhus oli nauttinut ennen sairaalaan joutumistaan.

Leikkaus onnistui

Kahden viikon kuluttua 83-vuotias hakeutui terveyskeskuspäivystykseen alaraajojen halvausoireiden vuoksi. Malmin sairaalasta potilas toimitettiin Töölön sairaalaan, jossa jalat todettiin liikkumattomiksi.

Edelleen potilaan selkärangan kovakalvon ulkopuolisessa tilassa havaittiin kookas verihyytymä, joka vaati leikkaushoitoa. Potilaan omalla suostumuksella hänet leikattiin saman tien. Vanhukselle kerrottiin, että leikkaus on riskialtis komplikaatioiden vuoksi.

Leikkaus onnistui. Kaksi päivää sen jälkeen potilaan todettiin taas voivan liikuttaa jalkojaan.

Valitettavasti seurasi komplikaatioita. Potilas vajosi sekavaan tilaan, hän sai haavamyrkytyksen ja verenmyrkytyksen.

Antibiootit eivät tehonneet. Kolme viikkoa leikkauksen jälkeen potilas menehtyi. Välitön kuolinsyy oli keuhkokuume.

Lääkärille syyte

Tapaus sattui heinä-elokuussa 2008. Lääkärin toiminta päätyi poliisitutkintaan.

Esitutkinnan jälkeen Helsingin kihlakunnansyyttäjä päätti syyttää 42-vuotiasta espoolaislääkäriä kuolemantuottamuksesta sekä tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta.

Juttu käsiteltiin Helsingin käräjäoikeudessa. Tuoreessa päätöksessään käräjäoikeus toteaa lääkärin syylliseksi, mutta ei kuolemantuottamukseen vaan vammantuottamukseen.

Ja taas "aivan hyvä" tuomio lääkärille, potilaalle paljon huonompi.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 6653  Ma 23 Tam 2012, 21:39 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Eutanasiaa on joko oma halusta tai vastentahtoisesti. Suomessa jälkimmäisen kohteena etenkin vanhukset ja myös homesairaat.

Kopioitu ketjuun joitain viestejä täältä: Vanhusten pahoinvointi
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 6686  Ti 24 Tam 2012, 21:04 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

"Se joka tekee lääkäristään perijänsä, ei koskaan parane."

- Thomas Fuller


Lainaus: Hannu Tarmion Elämänviisauden kirjasta
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Näytä edelliset viestit:   
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Sanasinko Foorumin päävalikko -> Lääketiede Kaikki ajat ovat GMT + 3 tuntia
Sivu 1 Yht. 1

 
Siirry:  
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa

Muuta tekstin kokoa: - -

Takaisin ylös


Join the Blue Ribbon Online Free Speech Campaign


Powered by
phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Käännös Jorma Aaltonen, Päivittänyt, Lurttinen www.phpbbsuomi.com