Sanasinko
Wordbazooka
 
 OhjeOhje   HakuHaku   KäyttäjälistaKäyttäjälista   KäyttäjäryhmätKäyttäjäryhmät   RekisteröidyRekisteröidy 
 Omat asetuksetOmat asetukset   Kirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestitKirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestit   Kirjaudu sisäänKirjaudu sisään 
Muuta tekstin kokoa: Suurenna - Pienennä - Palauta oletuskoko
Uskonkirkko | Church of FaithUskonkirkko | Church of Faith

Hoitovirheet - henki vai terveys? Medical malpractice - trick or treat?
Siirry sivulle 1, 2  Seuraava
 
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Sanasinko Foorumin päävalikko -> Lääketiede
Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe  
Kirjoittaja Viesti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 6465  To 24 Tou 2007, 17:19 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Vanhustenhuolto Suomen häpeäpilkku

Olav S. Melin
24.05.2007

Emeritusarkkipiispa John Vikström puuttui puheenvuorossaan Helsingin Sanomissa (20.5.) kipeään asiaan, vanhusten pahoinvointiin. Kun muissa Pohjoismaissa yhdellä hoitajalla on kahdeksan hoidettavaa, suomalaisella hoitajalla on viisitoista. Miksi, Vikström kysyi.

Rahaa olisi, mutta sitä käytetään johonkin muuhun. Arkkipiispan mukaan kyseessä on arvovalinta.

Meillä syötetään vanhuksille kaksi, kolme kertaa enemmän rauhoittavia lääkkeitä kuin muissa Pohjoismaissa. Psyykenlääkkeillä korvataan hoitajia, Vikström toteaa. On sanomattakin selvää, että vanhusten rauhoittaminen lääkkeillä ei ole ihmisarvoista hoitoa.

Tilastojen mukaan vanhuksia on noin 16 prosenttia koko väestöstä. Väestöennuste kertoo määrän kasvavan niin, että vuonna 2030 vanhuksia on 26 prosenttia, neljäsosa kansasta. Voi vain kuvitella, miltä tilanne näyttää tulevaisuudessa. Ero muihin Pohjoismaihin vain kasvaa, mikäli vanhusten hyvinvoinnin laiminlyömistä jatketaan.

Sosiaalipolitiikka, sosiaalihuolto, sairaanhoito ja vanhusten hoito ovat olleet hyvinvoinnin peruspilareita. Ovatko ne ­sitä enää? Suoritukset ja hyötynäkökohdat painavat vaa’assa enemmän kuin ihmisten tasa-arvo.

Tämän päivän Suomessa ei ole kiinnitetty tarpeeksi huomiota siihen, miten markkinatalous vaikuttaa ihmiskäsitykseen ja ihmisarvoon.

Ihmisen arvo mitataan hänen ihmisyytensä perusteella. Tätä arvoa ihminen ei ole ansainnut eikä hankkinut, se on hänelle annettu. Ihmisen arvo on ehdoton. Se on olemassa ihmisen suorituksista tai asemasta huolimatta.

Poliittisilla päätöksillä voidaan vaikuttaa vanhusten ihmisarvoiseen elämään. On huolestuttavaa, ettei uusi hallitus ole osoittanut ohjelmassaan poliittista tahtoa saattaa vanhustenhuolto kuntoon.

Sekä taloudelliset että inhimilliset voimavarat asian korjaamiseksi ovat yhteiskunnassamme olemassa. Kysymys on vain ja ainoastaan priorisoinnista.

Emeritusarkkipiispan painavaan vetoomukseen on helppo yhtyä: ”Meillä on sekä velvollisuus että mahdollisuus huolehtia siitä, ettei vanhustenhuollon nykyisestä resurssivajeesta tule pysyvä ihmisyysvaje.”

Lainaus: Kotimaa-lehti
http://www.kotimaa.fi/kotimaa/index.php?option=com_content&task=view&id=2144&Itemid=38
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 6466  Pe 07 Syy 2007, 12:57 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Sairaala lähetti yksin kotiin - vanhus kuoli
7.9.2007 1:13

Hannu Tammisen äiti menehtyi yöllä, kun hänet oli kotiutettu ilman saattajaa.

Hannu Tammisen kodissa Tampereella vallitsee suuri suru. Hänen äitinsä kuoli muutama päivä sitten.

Menetyksensä keskellä Tamminen on raivoissaan. Hän ihmettelee, miksi 83-vuotias huonovointinen Sylvi-äiti lähetettiin sairaalasta yksin kotiin.

- Sain maanantaina tietää, että äitini oli kuollut kotonaan. Olin luullut hänen olevan sairaalassa, sillä sieltä ei ilmoitettu minulle kotiin lähettämisestä, Tamminen sanoo.

Sunnuntaina aamukymmeneltä Tamminen vei äitinsä Hatanpään päivystysasemalle.

Lääkäri otti heidät vastaan.

- Puimme läpi äitini asioita ja nykyistä kuntoa. Hän oli osaksi dementoinut eikä suoriutunut enää edes jokapäiväisistä tehtävistään. Lääkäri myönsi, että tilanne on paha. Hän lupasi, että äiti voi jäädä vuodeosastolle tarkkailuun muutamaksi päiväksi.

Ei ollut paikkoja

Tamminen lähti kotiin. Lindeman jäi makaamaan samoille paareille, joilla oli aiemminkin ollut. Iltapäivällä kello 16 lääkäri soitti Tammiselle, ettei heillä ole vuodepaikkoja ja että hän voisi hakea äitinsä kotiin. Vaihtoehtoisena ratkaisuna lääkäri esitti äidin lähettämistä taksilla asunnolleen.

- Kielsin ehdottomasti lääkärin suunnitelman. Sanoin moneen kertaan, että vastuu on heillä, jos he jättävät äidin sairaalahoitoa vaille.

Lääkäri ilmoitti katsovansa tilanteen uudelleen.

- Luulin kaiken olevan kunnossa, kun minuun ei enää otettu yhteyttä päivystysasemalta. Äitini olikin kotiutettu yksinään alkuillasta.

Lindeman asui palvelutalossa. Tavanomaiselle sovitulle tarkistuskäynnille tullut sairaanhoitaja löysi hänet aamulla. Hoitajan arvion mukaan vanhus oli kuollut jo edellisiltana. Hänellä oli yllään samat vaatteet kuin sairaalamatkalla.

Palvelutalossa ei tiedetty hoitoon hakeutumisesta.

Hannu Tamminen valittaa Hatanpään päivystysaseman menettelystä eteenpäin. Lindemanin kuolinsyy selvitetään ruumiinavauksessa.

Lisää aiheesta perjantain Iltalehdessä

ARJA NIEMINEN
arja.nieminen@iltalehti.fi

Lainaus:
http://www.iltalehti.fi/uutiset/200709066543922_uu.shtml
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 6467  Ke 12 Syy 2007, 11:57 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Professori Kivelä pelkää vanhustenhuollon ajautuvan armomurhiin

Julkaistu: 5:11
STT

Dementoituneet vanhukset saavat tulevaisuudessa päättää, haluavatko elää vai kuolla, arvelee Turun yliopiston yleislääketieteen professori, vanhustutkija Sirkka-Liisa Kivelä.

Kivelä kertoo Savon Sanomien haastattelussa pelkäävänsä, että Suomi on yhteiskunta, joka ei selviä muulla kuin armomurhilla. Kauhukuvaa tukee tutkijan mielestä viime vuosikymmenien kehitys ja vanhustenhoidon kehittymättömyys. Kivelän mukaan vanhustenhoidon suurin ongelma on tiedon puute.

"Ennen 1990-lukua valmistuneet lääkärit eivät ole saaneet peruskoulutuksessaan päivääkään geriatrista koulutusta tai geriatrisen lääkehoidon koulutusta", Kivelä muistuttaa. Lisäksi Suomessa on yhä ammattikorkeakouluja, joista valmistuville sairaan- ja terveydenhoitajille ei ole opetettu vanhustenhoitotyötä omana oppiaineena.

Kivelän mielestä vanhustenhoidon kehittäminen vaatisi yli sadantuhannen sosiaali- ja terveysalan ammattilaisen lisäkouluttamista.

Lainaus: Helsingin Sanomat
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 6468  Su 16 Syy 2007, 23:10 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Hoitajat ja omaiset kantelevat vanhusten laitoshoidosta
16.9.2007 21:31

Vanhusten laitoshoitoa koskevat kantelut ovat lisääntyneet selvästi parin viime vuoden aikana, kertoo MTV3:n uutisten tekemä selvitys.

Valtaosan kanteluista tekevät vanhusten omaiset ja hoitohenkilöstö. Omaiset kantelevat useimmin huonosta hoidosta ja laiminlyönneistä, esimerkiksi märissä vaipoissa pitämisestä, lääkkeiden liikakäytöstä ja käytävällä makuuttamisesta.

Hoitajien tekemät kantelut koskevat useimmin laitosten henkilöstövajetta ja epäpätevän työvoiman käyttöä. Paperilla esitetyt tiedot laitosten henkilöstömääristä ovat usein harhaanjohtavia, sillä hoitohenkilöstöksi on paikoin kirjattu laitosapulaisia, sihteereitä ja jopa talonmiehiä.

MTV3:n uutiset kysyi kanteluiden määrän kehitystä läänien sosiaalitarkastajilta. Kantelut ovat lisääntyneet kaikissa lääneissä.

Valvontaviranomaisten mukaan laiminlyönteihin on vaikea puuttua, koska vanhustenhoitoa säätelevät valtakunnalliset suositukset eivät mahdollista minkäänlaisia sanktioita.

STT

Lainaus: http://www.iltalehti.fi/uutiset/200709166599017_uu.shtml
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 6469  Su 07 Lok 2007, 2:32 (GMT+3)  Aihe: Kuvottavaa luettavaa Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Yöpuulle iltapäivällä, hygieniassa puutteita
Lomautukset huonontaneet vanhusten laitoshoitoa Kemissä


5.10.2007 19:58

Kemin hoitolaitoksissa vanhuksia puetaan yöpuulle jo iltapäivällä ja hygieniasta tingitään. Kaupunginhallituksen mielestä kyse on lomautusten aiheuttamasta tilapäisestä palvelutason laskusta, mutta sosiaali- ja terveystoimi puhuu ihmisarvon alentumisesta ja potilasturvallisuuden vaarantumisesta.

Lomautusten vaikutuksiin kyllästynyt Lapin lääninhallitus kaavailee hoidon tason palauttamista pakkotoimin.

Kemin kaupunginhallitus päätti perjantaina äänin 6-4 jatkaa terveystoimen lomautuksia suunnitellusti.

- Kaupunginhallitus on sitä mieltä, että tässä on kyse tilapäisestä ja lyhytaikaisesta palvelujen tason laskusta kuitenkin niin, että peruspalvelut kyetään turvaamaan niin kuin laki edellyttää, kaupunginjohtaja Ossi Repo luonnehti kokouksen jälkeen.

Sosiaali-ja terveystoimen tekemä selvitys antaa toisenlaisen kuvan. Selvityksessä on seurattu lomautusten vaikutusta kolmen viikon ajan.

- Potilasturvallisuus kärsii. Näin voi sanoa, Kemin sosiaali- ja terveystoimen johtaja Liisa Ståhle sanoo.

Hänen mukaansa eniten kärsivät ympärivuorokautisen palvelun piirissä olevat vanhukset vuodeosastoilla ja vanhainkodeissa.

- Vanhuksille pitäisi taata arvokas arki niin, että päivä poikkeaa yöstä ja ilta aamusta. Sitä ei saisi olla, että ihmisiä joudutaan pukemaan kello 15 yöpuulle siksi, että iltavuorossa on liian vähän henkilöstöä.

Selvitykseen on listattu haittoja: Painehaavaumat ovat lisääntyneet, virtsatieinfektioiden määrä kasvanut, lääkevirheitä, aggressiivisia asiakkaita, vessakäyntien määrää on rajoitettu, vaippojen käyttöä lisätty ja niiden vaihtoaikoja pidennetty, pesukertoja on karsittu.

- Kriittisillä rajoilla ollaan, Ståhle huokaa.

Uhkasakko pohdinnassa

- Näyttää siltä, ettei kaupunginhallitus ole tutkinut tai ymmärtänyt selvitystä, jos päätös on tämä, Lapin lääninlääkäri Riitta Pöllänen ihmettelee.

Jatkotoimia harkitaan lääninhallituksessa jo ensi viikolla. Jatkotoimet tarkoittaisivat uhkasakolla höystettyjä sitovia määräyksiä, joilla laitoshoito ja hoitotakuu turvataan. Uhkasakko edellyttää vielä sosiaali- ja terveysministeriön kuulemista.

Kemin kaupungin henkilöstö lomautettiin neljäksi viikoksi. Sosiaali- ja terveystoimen noin 550 työntekijästä vain 30 on lomautusten ulkopuolella. Lisäksi noin 240 työntekijää selviää kahden viikon lomautuksella.

STT-IS

Lainaus: http://www.iltasanomat.fi/uutiset/kotimaa/uutinen.asp?id=1442685
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 6470  Su 02 Jou 2007, 14:30 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Yli puolet sairaaloiden vanhuksista huonosti ravittuja

Julkaistu: 30.11.2007 09:47

STT

Ravitsemusongelmat ovat yleisiä vanhainkodeissa sekä sairaaloissa.

Tuoreen väitöstutkimuksen mukaan joka kolmas vanhainkotiasukas kärsii joko aliravitsemuksesta tai virheellisestä ravitsemuksesta.

Sairaaloiden iäkkäiden potilaiden kohdalla tilanne on vielä heikompi. Heistä ravitsemusongelmista kärsii yli puolet.

Ravitsemusongelmat liittyvät vanhusten sairauksiin ja heikentyneeseen toimintakykyyn.

Vanhusten ravitsemusongelmia ei myöskään tunnisteta.

Lainaus: Helsingin Sanomat
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 6471  La 29 Jou 2007, 22:51 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Aika järkky uutinen, tämmöistäkö vanhuksemme tarvitsevat ja kaipaavat:

Lainaus:
Suomalaiset vanhukset usein psykoosilääkityksessä

14.12.2007 17:11

Iäkkäitä ihmisiä lääkitään Suomessa psykoosilääkkeillä enemmän kuin useimmissa muissa maissa. Psykoosilääkkeiden käyttö on meillä huipputasoa sekä laitoshoidossa että kotihoidossa.

Yhdeksän Euroopan maan vertailussa suomalaiset kotona hoidettavat vanhukset käyttivät psykoosilääkkeitä noin kaksi kertaa keskimääräistä yleisemmin. Laitoshoidossa psykoosilääkkeiden käyttö oli vielä paljon yleisempää kuin kotihoidossa.

Lääketieteen lisensiaatti Hanna-Mari Alanen selvitti Tampereen yliopistossa perjantaina tarkastetussa väitöstutkimuksessaan psykoosilääkkeiden käytön yleisyyttä vanhusten laitos- ja kotihoidossa. Tähän asti asiasta on ollut vain niukasti tutkimustietoa.

Kotihoidossa psykoosilääkkeitä käytti joka kymmenes vanhus. Yhdeksän Euroopan maan vertailussa kotihoidon potilaiden psykoosilääkkeiden käyttö vaihteli Tanskan kolmesta prosentista Suomen 12 prosenttiin.

Lääkkeitä käytettiin muun muassa silloin, kun vanhus kärsi harhaluuloista, aistiharhoista, masennuksesta tai dementiasta.

Laitoshoidossa psykoosilääkkeiden käyttö oli yli kolme kertaa yleisempää kuin kotihoidossa. Laitoksissa psykoosilääkkeitä saivat yleisesti vielä yli 90-vuotiaat potilaat. Heistä noin 30 prosenttia käytti psykoosilääkitystä.

Lääkitys liittyi potilaan tyytymättömyyteen ja negatiiviseen asenteeseen ympäristöä kohtaan.

Psykoosilääkkeiden käytöllä oli tutkimuksen vain löyhä yhteys psykiatrisiin häiriöihin ja oireisiin. Joka viides pitkäaikaisessa laitoshoidossa olevista skitsofreniaa sairastavista vanhuksista ei käyttänyt psykoosilääkitystä.

STT

Lainaus: http://www.iltasanomat.fi/uutiset/kotimaa/uutinen.asp?id=1466099
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 1404  Ke 09 Tam 2008, 2:31 (GMT+3)  Aihe: Hoitovirheet - henki vai terveys? Medical malpractice - trick or treat? Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Puudutus väärään paikkaan - nainen kuoli synnytykseen

7.1.2008 19:00

Synnytys päättyi karmaisevalla tavalla brittiläisessä sairaalassa. 30-vuotias Mayra Cabrera kuoli saatuaan epiduraalipuudutuksen väärään paikkaan hoitohenkilökunnan virheen vuoksi.

Cabrera oli juuri ehtinyt synnyttää terveen poikalapsen. Tuore äiti valitteli huonoa vointiaan, ja sai pian sydänkohtauksen. Häntä ei onnistuttu elvytettämään.

Syy paljastui vasta kuoleman jälkeen tehdyissä oikeuskemiallisissa tutkimuksissa. Puudutusaine oli ruiskutettu selkäytimen sijaan epähuomiossa Cabreran käsivarteen.

Vuonna 2004 sattunutta kuolemantapausta setvitään nyt käräjillä. Oikeudenkäynnistä tänään raportoineen Daily Mailin mukaan virhe syntyi, kun puudutusainetta sisältänyt tiputuspussi oli kytketty väärään kanyyliin eli liitosputkeen.

Kuolinsyyn epäiltiin aluksi olevan luonnollinen. Lääkärit uskoivat naisen menehtyneen harvinaiseen lapsivesiemboliaan, jossa vesipisarat työntyvät verisuoniin.

Totuus selvisi vasta myöhemmin. Mayran aviomies ja vastasyntyneen Zachary-pojan isä Arnel Cabrera järkyttyi uudesta käänteestä.

- Olin vihainen siitä, että minulle valehdeltiin kuolinsyystä niin pitkään. Se henkilö, kuka antoi puudutusaineen, vei minulta perheeni.

- Haluan tietää, mitä todellisuudessa tapahtui. Ei kukaan voi tehdä tällaista joutumatta vastuuseen, Arnel Cabrera sanoi Daily Mailin mukaan.

Lainaus: http://www.iltasanomat.fi/uutiset/ulkomaat/uutinen.asp?id=1473255


----------------------
English title added.


Viimeinen muokkaaja, Admin pvm Su 18 Jou 2016, 1:51, muokattu 2 kertaa
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 1568  Ke 30 Tam 2008, 16:54 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Pumpulitikku putosi korvasta - kuuro poika sai kuulonsa takaisin

29.1.2008 08:43


Yksitoistavuotias englantilaispoika eli yhdeksän vuotta puoliksi kuurona, eivätkä lääkärit tienneet syytä. Syy selvisi yllättävällä tavalla, kun pumpulitikun pää putosi hänen korvastaan ulos.

Tapauksesta kertoi Daily Mail.

Jerome Bartens ei ollut kuullut mitään oikealla korvallaan yhdeksään vuoteen, kunnes leikkiessään ystäviensä kanssa hän yhtäkkiä kuuli äänen - ja heräsi aivan uuteen äänimaailmaan.

Hänen perheensä uskoo nyt, että poika tökkäsi tikun korvaansa kaksivuotiaana, se katkesi korvan sisällä, ja osa tikusta jäi estämään pojan kuulemista.

Tämän seurauksena Jeromella oli vaikeuksia koulussa, ja hän joutui jatkuvasti lisäämään äänenvoimakkuutta katsellessan televisiota ja kuunnellessaan musiikkia. Hän myös tottui siihen, että kaikki huusivat puhuessaan hänelle.

Jeromen isä Carsten Bartens vaatii saada tietää, miksi asiantuntijat eivät tunnistaneet ongelman syytä yhdeksään vuoteen.

- Hän parani aivan yhtä nopeasti kuin hän oli kuuroutunutkin. Olin aina epäillyt, että Jerome oli tunkenut jotain korvaansa, kun hän oli pieni. Lääkärit ja kuuloasiantuntijat sanoivat kuitenkin sen olevan vaikkua ja että se varmaankin lähtisi pois hänen kasvaessaan.

- Olen ihmeissäni, etteivät he huomanneet jotain niin ilmeistä kuin pumpulitikun.

Jerome on tyytyväinen "ihmeparantumisestaan".

- Kuulen paljon paremmin nyt ja uskon, että olen paljon onnellisempi koulussa, kun korvaani ei satu koko aikaa.

- On hienoa, ettei ihmisten täydy enää huutaa minulle ja että minun ei tarvitse koko ajan käännellä päätäni kuullakseni.

IS

Lainaus: http://www.iltasanomat.fi/uutiset/ulkomaat/uutinen.asp?id=1481712
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 1633  To 14 Hel 2008, 15:30 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Kuulusteluhuoneeseen lukittu vauva menehtyi

13.2.2008 14:41

Havaijille sydänleikkaukseen matkalla ollut 14 päivän ikäinen vauva menehtyi perjantaina Honolulun kansainvälisellä lentokentällä, kun maahantuloviranomaiset lukitsivat sairaan vauvan, hänen äitinsä ja sairaanhoitajan kuulusteluhuoneeseen.

Lentokentän viranomaiset eivät uskoneet Samoalta Havaijille matkanneen äidin todistusta siitä, että vauvan on päästävä pian sydänleikkaukseen. Kolmikko lukittiin kuulusteluhuoneeseen, jossa vauvalla ilmeni pian hengitysvaikeuksia. Sairaanhoitajat kutsuttiin paikalle, mutta mitään ei ollut enää tehtävissä.

Menehtyneen Michael Futin perhe on nyt haastamassa lentokentän viranomaisia oikeuteen tapauksen johdosta.

JUHO RISSANEN
juho.rissanen@iltalehti.fi

Lainaus: http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/200802137242302_ul.shtml
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 1880  Su 30 Maa 2008, 23:22 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Vauva kuoli, lääkäreille syyte hoitovirheestä

27.03.2008 06:30


Oulun yliopistolliseen sairaalaan tuotu vauva kuoli puoli tuntia myöhemmin elvytyksestä huolimatta.

Reilun kahden kuukauden ikäinen poikavauva menehtyi lokakuussa 2003 sairaalan lastentautien klinikalla, jonne vanhemmat olivat hänet tuoneet.

Syyttäjä vaati keskiviikkona Oulun käräjäoikeudessa kahdelle oululaislääkärille rangaistusta tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta.

Syyttäjän mielestä lääkärit syyllistyivät hoitovirheeseen, joka johti vauvan kuolemaan.Vauva oli tuotu sairaalaan jälkitarkastukseen, koska lapsi oli kärsinyt jo sikiöaikana todetusta munuaisaltaan laajentumasta.

Lastentauteihin erikoistumassa ollut lääkäri oli todennut laajentuman, mutta ei ollut ottanut virtsanäytettä.

Syyttäjän mukaan syytetty ei myöskään määrännyt lapselle tavanomaiseen hoitokäytäntöön kuuluvaa virtsatietulehduksen estolääkitystä eikä kertonut vanhemmille tulehduksen mahdollisuudesta tai antanut toimintaohjeita, jos oireita ilmenee.

Syyttäjän perustelu tavanomaisesta hoitokäytännöstä perustui terveydenhuollon oikeusturvakeskuksen näkemykseen.

Lääkäri ilmoitti vanhemmille konsultoituaan erikoislääkärin kanssa, että lapsen jatkotutkimukset aloitettaisiin vasta kolmen kuukauden kuluttua.

Puolitoista kuukautta myöhemmin vanhemmat toivat itkuisen, velton ja lähes elottoman vauvan päivystykseen, jossa lapsi menehtyi puoli tuntia kestäneestä elvytyksestä huolimatta.

Välittömänä kuolinsyynä oli märkäinen virtsatietulehdus ja peruskuolinsyynä virtsajohdinten laajentuma ja toisen munuaisaltaan laajentuma.

Syyttäjän mukaan vastaavan lääkärin ja häntä konsultoineen erikoislääkärin tekoa ei voi pitää vähäisenä, ja syytetyt on tuomittava sakkorangaistuksiin.


Hannele Kontiainen

Lainaus: http://www.iltasanomat.fi/uutiset/kotimaa/uutinen.asp?id=1509827
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 1922  La 05 Huh 2008, 11:35 (GMT+3)  Aihe: Totuus kerrottiin vasta viidennen korjausleikkauksen jälkeen Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Pihdit jäivät potilaan mahaan

2.4.2008 12:12


38 senttiä pitkät pihdit löydettiin vasta muutama viikko leikkauksen jälkeen.

61-vuotias saksalaismies joutui viime vuonna leikkaukseen suolitukoksen takia.

Useita viikkoja leikkauksen jälkeen mies alkoi oireilla. Hänen vatsansa oli kipeä, hän voi pahoin ja ripuloi.

Röntgenkuvassa paljastui kipujen syy. Kirurgit olivat unohtaneet miehen mahaan 38 senttiä pitkät pihdit.

Pihdit olivat repineet rikki miehen sisuskaluja. Mies joutui käymään läpi useita leikkauksia, jotta pihtien aiheuttamat vahingot saatiin korjattua.

Kaikkein pahinta koko jupakassa oli kenties se, että vasta viidennen korjausleikkauksen jälkeen mies sai tietää ongelmiensa syyn.

- Olin leikkauksessa toisensa jälkeen. Vasta viidennen leikkauksen jälkeen lääkärit kertoivat pihdeistä, mies sanoi Aftonbladetissa.

Mies vaatii nyt sairaalalta 130 000 euron vahingonkorvauksia. Sairaala on tarjonnut vain 13 000 euroa.

- On ihme, että hän on yhä hengissä, miehen asianajaja sanoi.


KATRIINA MÄKELÄ

Lainaus: http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/200804027464037_ul.shtml
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 1965  Ti 15 Huh 2008, 22:21 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Lyijykynä aivoissa oli tappaa pojan

14.4.2008 11:17


Hoitovirhe oli viedä 13-vuotiaan ruotsalaispojan hautaan.

Karlskronassa asuva Jimmy Pettersson on toipumassa kolmen kuukauden takaisesta vaikeasta onnettomuudesta.

- Tunnen itseni pirteäksi ja iloiseksi taas, vaikkakin oikean silmän näkö on hieman heikko, 13-vuotias poika selittää Expressenille.

Jimmy loukkasi itsensä 23. tammikuuta ruokavälitunnilla. Jimmy kompastui ja kaatui maahan kädessään olleen lyijykynän päälle. Kynä porautui pojan päähän neljän sentin syvyyteen.

Sairaalan ensiavussa lääkärit poistivat päällä näkyvät kappaleet ja ompelivat haavan kiinni. Röntgeniä ei kuulemma tarvittu.

Poika lähetettiin kotiin. Jimmy voi kuitenkin huonosti, hänellä oli kova päänsärky ja häntä oksetti.

Äiti vei lapsensa uudelleen ensiapuun, jossa pojan päästä otettiin heti röntgenkuva. Kuvassa näkyi aivoissa oleva kynä.

Jimmy siirrettiin välittömästi Lundin sairaalaan, jossa Jimmy leikattiin vasta kun kynän aiheuttama aivo- ja aivokalvontulehdus olivat parantuneet.

Jimmy jouduttiin kuitenkin leikkaamaan vielä toisen kerran. Jossain vaiheessa tilanne näytti niin toivottomalta, että Jimmyn sisko kävi jo jättämässä hyvästit veljelleen.

Mutta Jimmy toipui vähitellen ja voi nyt päivä päivältä paremmin.

Expressenin mukaan Jimmyn äiti on tehnyt kolmesta Karlskronan sairaalan lääkäristä ilmoituksen sairaanhoidosta vastaaville viranomaisille.


KATRIINA MÄKELÄ

Lainaus: http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/200804147519036_ul.shtml
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 2025  Ti 22 Huh 2008, 21:43 (GMT+3)  Aihe: Terve munuainen poistettiin, sairas jäi jäljelle Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Sairaala poisti lapselta väärän munuaisen

21.4.2008 22:36


Irlannin suurin sairaala on myöntänyt poistaneensa vahingossa eräältä lapsipotilaalta väärän munuaisen. Dublinilainen sairaala ei kertonut tiedotteessaan lapsen ikää tai sukupuolta tai milloin virheellinen leikkaus tapahtui.

Sairaalan mukaan lapsen vanhemmilta on pyydetty tapausta anteeksi ja parhaillaan on meneillä tutkinta, jossa selvitetään miten erehdys pääsi tapahtumaan.

Sairaala kertoo, että lapsen vanhemmat ovat halunneet jatkaa sairaalan palveluiden käyttämisestä lapsensa hoidossa epäonnisesta leikkauksesta huolimatta.


JUHO RISSANEN
juho.rissanen@iltalehti.fi

Lainaus: http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/200804217552464_ul.shtml
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 2071  Ti 06 Tou 2008, 12:04 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Hengitysputki irtosi - lääkärit syytteessä nuorukaisen kuolemasta

28.04.2008 17:53, päivitetty 28.04. 18:06


Neljää Keski-Pohjanmaan keskussairaalan lääkäriä ja yhtä röntgenhoitajaa syytetään kuolemantuottamuksesta.

Mopo-onnettomuudessa loukkaantunut nuori mies kuoli, kun hänelle sairaalassa asetettu hengitysputki irtosi.

Syytteet kuolemantuottamuksesta ja tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta luettiin Kokkolan käräjäoikeudessa maanantaina. Syyttäjän mukaan syytetyt aiheuttivat huolimattomuudellaan nuoren miehen kuoleman.

Mopo-onnettomuus sattui toukokuussa 2005. Nuorukainen sai kasvoihinsa ja suuhunsa verta vuotavia vammoja.

Sairaalassa uhrille asetettiin hengitysputki nenän kautta, minkä jälkeen hänet vietiin röntgentutkimukseen.

Röntgentutkimuksen aikana hengitysputki irtosi, koska letkut olivat liian lyhyet. Potilaan sydän pysähtyi, ja hän kuoli.

Syyttäjän mukaan kuolema johtui tiedonkulun puutteesta ja hoidon virheellisyydestä. Takapäivystäjänä toiminut lääkäri määräsi potilaan ensin pään ja kaularangan alueen röntgenkuvaukseen.

Hetkeä ennen kuvausta hän muutti mielensä ja potilas lähetettiinkin koko ylävartalon röntgenkuvauksen. Hengityskoneen letkut olivat liian lyhyet tällaiseen kuvaukseen.

Tapauksen käsittelyyn on varattu aikaa kolme päivää.


STT

Lainaus: http://www.iltasanomat.fi/uutiset/kotimaa/1525046

Kommentti: Aina on surullista, kun vasta elämänsä alussa oleva ihminen menehtyy. Tässä tapauksessa mopo-onnettomuudessa ollut poika ei saanut edes mahdollisuutta selviytyä.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 2206  Ke 28 Tou 2008, 9:32 (GMT+3)  Aihe: Tätä varokaa Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Hätänumero oli varattu
Isä tukehtui ruokaan


22.5.2008 23:08


Uhrin puoliso jonotti linjalla seitsemän minuuttia.

Olisiko isä pelastunut, jos hätäkeskus olisi vastannut ajoissa?

Sitä 27-vuotias vantaalaisnainen on miettinyt sunnuntaista lähtien. Kurkkuun juuttuneen ruokapalan vuoksi isän elintoiminnot ehtivät pysähtyä ennen kuin apu saapui.

Hän makasi Peijaksen sairaalan teho-osastolla eiliseen asti ja menehtyi iltapäivällä kolmen aikoihin. Aivot olivat käytännössä tuhoutuneet.

- Mahdollisuudet olivat olemattomat. Häntä ei pidetty enää hengityskoneessa. Olimme valmistautuneet siihen, milloin sydän ja hengitys lakkaavat toimimasta, tytär suree.

Vaimo yritti elvyttää

Tapahtumat saivat alkunsa sunnuntaina noin kello 13.20.

65-vuotias vantaalaismies oli kotonaan lounastamassa vaimonsa kanssa. Yllättäen makkaranpala juuttui miehen kurkkuun ja tukki hengitystiet.

- Hänen vaimonsa yritti lyödä selkään ja tehdä voitavansa, että henki olisi lähtenyt kulkemaan, tytär kertoo.

Se ei auttanut. Mies muuttui siniseksi ja menetti tajuntansa. Vaimo soitti hätänumeroon.

- Numero oli varattu. Siellä pyydettiin pitämään luuria auki, että olette jonossa. Hän sanoi, että kesti seitsemän minuuttia, ennen kuin hän pääsi läpi, tytär kertoo.

Lue lisää tyttären ajatuksista perjantain Iltalehdestä.

TUUKKA MATILAINEN

Lainaus: http://www.iltalehti.fi/vantaa/200805227690714_va.shtml

Kommentti: Mielestäni hoitovirhe on sekin, kun hoitoa ei saa ollenkaan. Yhteiskunnan arvoista kertoo se, kun hätäkeskuksissa ei ole tarpeeksi henkilöstöä vastaamaan puhelimeen. Jos jokin tukkii hengitystiet, ensiavun on tultava nopeasti. Koska siihen ei voi luottaa, jokaisen pitäisi osata ainakin teoriassa ns. Heimlichin ote. (Katso linkistä muutkin ohjeet.) Ennaltaehkäisy kaikkein tärkeintä tietysti. Lapset eivät saa juosta ruoka suussa eikä ruokaa pidä hotkia puremalla isoja paloja kerrallaan. Myöskään sängyssä ei pidä syödä, se on hyvä muistaa. (Minäkin tiesin tuon laittaessani pari yötä sitten pari oleuropeiiniä sisältävää oliivinlehteä flunssalääkkeeksi suuhuni ja alkaessani pureskella niitä. Olin menossa juuri nukkumaan ja ajattelin, että voisin vallan hyvin pureskella sängyssä maaten loput. Aamulla heräsin sitten siihen, että outo ruohonnäköinen keko oli lakanallani. Ihmettelin, mistä moinen on tullut, kunnes muistin oliivinlehdet. En ollutkaan ehtinyt niellä pureskelemaani, vaan nukahtanut kesken kaiken. Onneksi olin nukkunut yöllä kyljelläni niin kuin yleensä aina ja köntti oli tippunut vain suustani pois. Ei se ollut niin iso, että siihen olisin tukehtunut, en ainakaan usko, mutta ongelmia se olisi voinut aiheuttaa väärään paikkaan mennessään. - Olin kyllä ollut yöllä väsynyt, mutta sitä en tajunnut, että nukahtaisin vain hetkessä kesken pureskeluni. No se oli ensimmäinen ja viimeinen kerta, kun noin tein.)
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 2215  Ke 28 Tou 2008, 10:20 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Vanhus kuoli, kun ambulanssin tulo Töölöön kesti lähes tunnin

Julkaistu: 26.5.2008 20:21

Marja Salmela
Helsingin Sanomat

Ambulanssin tulo kesti lähes tunnin, kun 74-vuotias mies tönäistiin riitelyn seurauksena nurin ja loukkaantui Helsingin Taka-Töölössä tiistaina 20. toukokuuta.

Lopulta mies kuoli vammoihinsa.

Tilanteen nähnyt, paikan ohi kulkenut Kristiina Kouros soitti Helsingin hätäkeskukseen ja pyysi paikalle ambulanssin.

"Kerroin päivystäjälle, että kolme alkoholia nauttinutta miestä nahisteli ja nyt yksi makaa maassa", Kouros kertoo.

Kaksi nuorempaa miestä poistui paikalta Töölönkatua pitkin Runeberginkadulle. Poliisi ei ole tavoittanut miehiä.

Kun mitään ei tapahtunut yli puoleen tuntiin, Kouros soitti hätäkeskukseen toisen kerran. Hän oli sitä ennen huomannut, että vanhuksella on hätäranneke kädessään.

Ambulanssia ei kuulunut kolmeen varttiin, jolloin lähistöllä asuva Hannu Pirttilä otti jälleen yhteyttä hätäkeskukseen. Hänelle sanottiin, että poliisi on tulossa paikalle.

"Tähdensin, että ei tänne poliisia ensimmäiseksi tarvita, vaan lähettäkää tänne heti ambulanssi", Pirttilä kertoo.

Töölön ensiapuasema on kahden korttelin päässä.

Päivystäjä antoi Pirttilälle ohjeita, joiden avulla pystyy tarkistamaan uhrin tilaa. "Läpsäytin miestä poskelle ja nipistin poskesta, mutta hän ei reagoinut. Paikan ohi kulkenut mies kokeili vielä pulssia ja sanoi, ettei tunnu mitään."

Ambulanssi tuli paikalle 55 minuuttia kuluttua. Ensiapumiehet elvyttivät vanhusta puoli tuntia ja hänet todettiin kuolleeksi.

Miten tällainen on mahdollista, Helsingin hätäkeskuksen johtaja Markus Grönholm?

"Vaikea kysymys, koska en tunne tapausta. Mutta tapana on, että päivystäjä tekee ensin riskiarvion. Kun on kyse alkoholin käyttäjistä, usein kutsutaan ensin poliisi paikalle."

Grönholmin mukaan puistoissa ja kaduilla on tähän aikaan vuodesta paljon porukkaa, jotka saattavat nahistella ja sammua sinne.

"Jokaista tapausta on mahdotonta käydä tarkistamassa. Siihen eivät meidän voimavarat riitä."

Grönholm neuvoo, että ohikulkeva voi käydä varovaisesti kokeilemassa makaajan pulssia ja haistelemassa hengitystä.

"Jos näyttää siltä, että on kyseessä muu kuin alkoholista johtuva ongelma, tieto pitää kertoa nopeasti hätäkeskukseen", Grönholm neuvoo.

Lainaus: Helsingin Sanomat

Kommentti: Järkyttävää. Alkoholia nauttineet saavat siis aivan rauhassa kuolla pois ja heille lähetetään poliisi ambulanssin sijaan.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 2267  Ma 09 Kes 2008, 12:40 (GMT+3)  Aihe: "Suurehko kasvain" olikin vatsaan jäänyt pyyhe Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Mies eli 25 vuotta pyyhe vatsassa

Julkaistu: 4.6.2008 13:54

STT–AFP


Tokio. Japanilaista miestä ehti pitkään vaivata kova kipu vatsanseutuvilla. Lääkärit totesivat miehen tutkittuaan, että kivun aiheuttaja on suurehko kasvain.

Kasvain piti tietysti poistaa. Mutta kun lääkärit pääsivät siihen kiinni, niin eihän se mikään kasvain ollutkaan. Kivun aiheuttajaksi paljastui yllättäen pyyhe.

Tässä vaiheessa potilas ryhtyi muistelemaan, että mistä ihmeestä hän ylipäänsä on voinut saada pyyhkeen mahaansa. Ainoaksi mahdollisuudeksi jäi hänelle vuonna 1983 toisessa sairaalassa tehty leikkaus, jonka yhteydessä pyyhe oli unohtunut sinne. Hän ehti siis kantaa pyyhettä vatsassaan neljännesvuosisadan ajan.

Pyyhkeen miehen vatsaan unohtanut sairaala pahoittelee tapahtunutta.

Lainaus: Helsingin Sanomat


Viimeinen muokkaaja, Admin pvm Ti 29 Maa 2011, 9:55, muokattu 1 kertaa
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 2268  Ma 09 Kes 2008, 12:49 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Terve keuhko poistettiin - potilas kuoli

5.6.2008 13:56


Brittilääkärit tekivät väärän diagnoosin ja poistivat mieheltä terveen keuhkon.

Lääkärien mukaan syöpäkeuhkon poistaminen pitkittäisi potilaan elinaikaa jopa kolmella vuodella.

Viisi kuukautta myöhemmin potilas 61-vuotias John Turner kuoli asbestoosiin ja leikkauksen aiheuttamaan keuhkokuumeeseen.

Vasta tuolloin lääkärit myönsivät tehneensä Turnerille väärän syöpädiagnoosin ja poistaneensa aivan turhaan terveen keuhkon. Biopsia oli paljastanut lääkäreille jo aiemmin, että keuhko oli ollut terve.

Nyt Turnerin leski harkitsee oikeustoimia.

Turner sairastui kesällä 2006. Hän laihtui ja hänellä oli rintakipuja. Miehellä epäiltiin asbestoosia, kroonista keuhkosairautta, sitten mesotheliomaa (asbestin aiheuttamaa syöpää).

Turner lähetettiin lisäkokeisiin, joiden mukaan kaikki sopi mesotheliomaan. Viimeisen, leikkaukseen johtaneen, kokeen analysoinut lääkäri on nyt kiistänyt tehneensä varsinaista syöpädiagnoosia.

Turnerin toinen keuhko leikattiin ja viittä kuukautta myöhemmin hän oli kuollut.


KATRIINA MÄKELÄ

Lainaus: http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/200806057753368_ul.shtml

Kommentti: Kun menee leikkaukseen, pitäisi kai merkata vedenkestävällä tussilla paikka, joka operoidaan. Jos vasen jalka leikataan, siihen merkataan: "Tämä jalka operoidaan, mutta älkää irrottako sitä kokonaan; milläs minä sitten kävelen?", ja oikeaan jalkaan: "Näpit irti, tämä on väärä jalka!" Mikä on idioottivarmaa, se on varmaa...
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 6472  Ti 13 Tam 2009, 9:47 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Tuoreet tulokset: Kolmannes vanhainkotien vanhuksista vajaaravittuja

1.9.2008 12:40 (Päivitetty 2.9.2008 11:11)


Vanhainkodeissa asuvista vanhuksista noin kolmannes on tuoreen tutkimuksen mukaan vajaaravittuja.

Joka kuudes tutkituista oli vakavasti vajaaravittu.

Ravitsemukseen on tutkijan mukaan kuitenkin viime vuosina kiinnitetty aiempaa enemmän huomiota, ja tilanne on jonkin verran kohentunut. Viisi vuotta sitten vajaaravittuja oli yli puolet vanhainkotien asukkaista.

Tutkimuksessa selvitettiin viime keväänä noin 330 vanhainkodin asukkaan ravitsemustilaa viidessä kaupungissa.

Viime vuonna tutkimuksen mukaan 11 - 57 prosenttia laitoksissa asuvista vanhuksista oli aliravittuja.

Finfoodin mukaan eniten ravintoaineiden puutoksia esiintyy syötettävillä vanhuksilla. Dementiakodeissa monen asukkaan päivittäinen energiansaanti saattaa jäädä jopa alle 1 000 kilokalorin.

- Tällöin keho menee täysin säästöliekille, siinä ei elämässä paljon muuta tehdä, totesi Turussa Ravitsemushoidon strategiapäivillä puhunut ravitsemusasiantuntija Merja Suominen Ravitsemuskuntoutuksesta.

Viime vuotisen tutkimuksen tulokset olivat hätkähdyttäviä: 11 - 57 prosenttia tutkituista oli aliravittuja ja 40 - 89 prosentilla alttius virheravitsemukseen oli kasvanut. Vain murto-osalla, 0 - 16 prosentilla tutkituista, ravitsemustila oli hyvä, tiedotteesta selviää. Tutkimuksiin osallistui sekä vanhain- että dementiakotien asukkaita ja iäkkäitä sairaalapotilaita, yhteensä 3 157 henkilöä.

Vähäinen energian määrä hämmästyttää

Suomisen mukaan hoitajilla voi olla joskus virheellinen käsitys dementoituneelle vanhukselle sopivasta ruokavaliosta. Itse asiassa hoitajat hämmästyivät, kuinka vähän asukkaat saivat energiaa.

Rasvan käyttöä saatetaan pelätä liikaa. Esimerkiksi iltapäiväkahvilla kannattaisi tarjota pullaa, keksiä, rahkavälipalaa tai marjapiirakkaa. Myös täydennysravintovalmisteilla voidaan lisätä energiansaantia silloin, kun ruokahalu on huono.

Täydennysravintovalmisteiden käyttö vähentää sairaalahoitopäiviä ja kuolleisuutta sekä parantaa sairaiden vanhusten ravitsemustilaa.

Varhainen tunnistaminen avainasia

Sekä laitoksissa että kotona asuvien vanhusten ravitsemustilaa voidaan arvioida mainitussakin tutkimuksessa käytetyllä MNA-testillä (Mini Nutritional Assessment). Testin tulosten mukaan tutkittavat jakautuvat ali- ja virheravittuihin, aliravitsemusrajalla oleviin ja hyvän ravitsemustilan omaaviin.

Tutkimusten mukaan ravitsemushoito auttaa eniten niitä, joille vajaaravitsemustila on vasta kehittymässä. Varhainen tunnistaminen hidastaa toimintakyvyn heikkenemistä, toteaa Suominen.

Tutkimuksiin osallistui sekä vanhain- että dementiakotien asukkaita ja iäkkäitä sairaalapotilaita, yhteensä 3 157 henkilöä. Dementiakotien asukkaiden energia- ja ravintoaineiden saantia arvioitiin kolmen päivän ruokapäiväkirjan avulla. Lisäksi hoitajille ja ruokapalveluhenkilöstölle annettiin ravitsemuskoulutusta.

Yhdessä keskustellen

Menestyksellinen ravitsemushoito vaatii moniammatillista yhteistyötä ja työkaluja vajaaravitsemuspotilaiden tunnistamiseen.

Keskustelu yhteisen pöydän ääressä on tehokkain tapa opettaa ravitsemuskoulutusta. Kirjallisuudesta ja luennoilta ammennettu tieto sen sijaan tuppaa unohtumaan nopeasti, tietää Suominen.

Jyväskylän ammattikorkeakoulun yliopettaja, koulutuspäällikkö Enni Mertanen totesi seminaarissa, että usein asia menee niin, että keittiöhenkilöstö valmistaa ruuan, vuodeosasto hoitaa potilaan ja laitoshuoltajat jätetään vastuuseen ravitsemushoidon toteuttamisesta.

Ruoka loppuu kesken ja jäähtyy

Mertanen ottaa esille muutamia opinnäytetöissä esille ponnahtaneita ravitsemushoidon kipupisteitä vanhustenhoidossa. Ruuanjakelu voi olla hidasta, ja usein ruoka ehtii jäähtyä tai loppuu kesken.

Yksi yllättävä seikka oli se, että sosemaisen ruokavalion syöjille ei tarjottu leipää, koska se oli hoitajien mielestä "pahannäköistä". Soseutettu ruoka ja sosemaiset salaatit koettiin tyrmäävinä. Usein ruuan ulkonäöstä ei voinut päätellä, mitä "mössö" piti sisällään. Hedelmiä tarjottiin niukasti.

Tehokkaaseen ravitsemushoitoon pitäisi kiinnittää nykyistä enemmän huomiota, sillä se parantaa vanhuksen elämänlaatua ja vähentää sairastuvuutta.

IL

Lainaus: http://www.iltalehti.fi/uutiset/200809018196405_uu.shtml
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 2373  Ti 13 Tam 2009, 10:24 (GMT+3)  Aihe: Penisilliiniä, rauhoittavia pillereitä ja mielialalääkkeitä Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Ikävöin Petriä!

14.9.2008 23:36


Rintakipuja valittanut nuori perheenisä kuoli sepelvaltimotautiin.

Eurajokelainen Annukka Välikangas, 26, menetti miehensä yllättäen elokuun lopulla. Ruumiinavauksessa paljastui, että Petri, 34, kuoli sepelvaltimotautiin.

Petri kävi viime kevään ja kesän aikana useita kertoja lääkärin vastaanotolla Ulvilan terveyskeskuksessa ja kertoi mm. puristavasta tunteesta rinnassa, käsien puutumisesta ahdistavasta olosta. Kun kasvojen alaosa turposi, hän sai lähetteen hammaslääkäriin ja kaulasuoniin tehtiin tutkimus ultralla, mutta ongelmien syytä ei löytynyt.

Mies pyysi itse sydämen rasituskoetta, mutta sitä ei tehty. Sen sijaan otettiin sydänfilmi, jossa sepelvaltimotauti ei näy.

- Petrillä oli pitkään kovat kivut, hän oli väsynyt ja laihtui nopeasti 20 kiloa, nuori leski kertoo.

Terveyskeskuksessa Petrille määrättiin kuumeiluun penisilliiniä, mutta miehelle määrättiin myös rauhoittavia pillereitä sekä mielialalääkkeitä.

Miehensä kuolemaa sureva Annukka Välikangas olisi toivonut, että Petrin selpelvaltimotauti olisi huomattu ajoissa.

Annukka ja Petri ehtivät elää yhdessä yli 10 vuotta. Heillä on kaksi yhteistä lasta, 8-vuotias poika ja 4-vuotias tyttö. Lisäksi Petriä ikävöi 17-vuotias poika nuoruuden suhteesta.

Lue terveyskeskuksen ylilääkärin kommentit Petrin tapauksesta maanantain Iltalehdestä.


SOILA SARONIEMI
soila.saroniemi@iltalehti.fi

Lainaus: http://www.iltalehti.fi/uutiset/200809148241024_uu.shtml


Viimeinen muokkaaja, Admin pvm Ti 29 Maa 2011, 9:58, muokattu 1 kertaa
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 2374  Pe 12 Kes 2009, 0:29 (GMT+3)  Aihe: Niskat vaan jumissa, just joo... Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Lehti: Harri Toivosen elämä sekunneista kiinni

20.9.2008 13:02


Kilpa-autoilija Harri Toivosen henki pelastui nopean leikkauksen ja vaimon päättäväisyyden johdosta.

Oireet alkoivat päänsärystä golf-kentällä. Tunnettu rata-autoilija piti särkyä aluksi tavallisena jomotuksena, mutta kun kipu vain voimistui viikkojen edetessä, hakeutui Toivonen lääkäriin.

- Siellä sanottiin vaan, että minun niskani ovat varmaankin jumissa, heidän mielestään päänsärky johtuu siitä. Yritin sanoa, ettei se nyt sitä voi olla, sillä vanhana kehäkettuna tiedän, millaiset kivut niskojen jumittuminen voi aiheuttaa, Toivonen kertoo tämän päivän Iltasanomissa.

Harrin terveydenhoitaja vaimo, entinen Miss Suomi Marja Toivonen painosti kuitenkin miestään hakeutumaan jatkotutkimuksiin. Tie vei neurologin kautta magneettikuvauksiin. Kuvissa todettiin, että Toivosen pään päävaltimo oli turvonnut ja se oli vuotanut.

- Sieltä löydettiin tällainen röpelöinen aneurysma (valtimonpullistuma), Toivonen kertoo.

Toivonen passitettiin selkäydinpunktioon. Häntä hoitanut lääkäri kertoi, että maailmassa on yksi tohtori, joka on alallaan paras: Juha Hernesniemi.

- Hernesniemi sanoi, että leikkaus suoritetaan mahdollisimman nopeasti. Kyllä siinä lääkäriä kuunnellessa sai sellaisen käsityksen, että elämä oli sekunneista kiinni, Toivonen miettii.

LARI MALMBERG
lari.malmberg@iltalehti.fi


Lainaus: http://www.iltalehti.fi/uutiset/200809208298971_uu.shtml
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 6473  Pe 12 Kes 2009, 0:43 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Vanhuksia nöyryytetään vanhainkodissa Tampereella

20.9.2008 10:23


Aamulehden mukaan liikuntakyvyttömiä käsketään laskemaan alleen Koukkuniemen vanhainkodissa.

Tamperelainen Kaarina Koskela, 85, kertoo tämän päivän Aamulehdessä vanhusten törkeästä kohtelusta Koukkuniemen vanhainkodissa Tampereella. Öisillä vessakäynneillä hoitajan apua tarvitsevaa Koskelaa käskettiin useaan otteeseen laskemaan alleen, kun tämä yritti soittaa sisäpuhelimella apua liikkumiseen. Lisäksi Koskelalle laitettiin yöksi vyövaippa, jota hän ei voinut riisua itse, jos selviytyi vessaan saakka.

- Älä laske housuihisi, on niitä ensimmäisiä asioita, joita lapsille opetetaan ja niitä viimeisiä, mistä vanhus yrittää pitää kiinni. Ei ole oikein, jos häneltä otetaan se pois, Koskelan poika Kari Koskela miettii.

Kari Koskela pyysi lopulta erillisen kokouksen järjestämistä, jossa tapauksia käsiteltäisiin ja Kaarina Koskelaa kuultaisiin. Tilaisuus järjestettiin tämän vuoden toukokuussa.

Hyväksytty toimintamalli

Hoitajat eivät kieltäneet tapahtumia. Osastonhoitaja sanoi, että samanlaista voisi tapahtua jatkossakin, koska henkilökuntaa on liian vähän. Elokuussa Kari Koskela sai kaupungin pitkäaikaishoidon päälliköltä Anja Parikalta kirjallisen vastauksen, joissa Parikka selittää tapahtumia.

Parikka kirjoittaa, että 30 potilaan osastolla "on yövuoroa tekemässä vain yksi perushoitaja ja on luonnollista, että useampaa asukasta hän ei samanaikaisesti pysty avustamaan. Tällöin joudutaan menettelemään tilanteen mukaisesti".

Koukkuniemessä ei siis ole tavatonta, että vanhuksia kehotetaan ulostamaan alleen. Se näyttää olevan hyväksytty toimintamalli.

Koukkuniemen vanhainkoti on ollut otsikoissa aiemminkin. Vuonna 2006 yksityinen henkilö teki valituksen hoitajien riittämättömyydestä, jonka seurauksena vanhainkoti sai Länsi-Suomen lääninhallitukselta huomautuksen. Vanhainkoti velvoitettiin perustamaan vuoden 2007 alkuun mennessä 103 uutta hoitajan tointa ja näin nostamaan hoidon tasoa Sosiaali- ja terveysministeriön sekä Kuntaliiton antamien laatusuositusten mukaisesti tyydyttäväksi.

LARI MALMBERG
lari.malmberg@iltalehti.fi


Lainaus: http://www.iltalehti.fi/tampere/200809208298797_te.shtml
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 5770  To 06 Tam 2011, 0:15 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Suomen potilasturvallisuus vuosia naapureita jäljessä

Sunnuntai 18.1.2009 klo 07.58 (päivitetty klo 14.03)

Suomessa tapahtuu edelleen liikaa sellaisia hoitovirheitä ja -haittoja, jotka voitaisiin estää.

Suomi on ollut potilasturvallisuudessa jopa 5-10 vuotta naapureitaan Tanskaa ja Ruotsia jäljessä, arvioi johtajaylilääkäri Ermo Haavisto Kymenlaakson sairaanhoitopiiristä. Aivan viime vuosina meillä on kuitenkin ryhdytty kuromaan vauhdilla umpeen naapureiden etumatkaa.

- Meillä asiaan herättiin vasta joitakin vuosia sitten, mutta nyt suunta on kuitenkin hyvä, sanoo Haavisto.

Lähiaikoina julkistetaan suomalainen potilasturvallisuusstrategia, ja myös tulevassa terveydenhuoltolaissa on oma pykälänsä potilasturvallisuudesta.

Haittoja voidaan ehkäistä esimerkiksi läheltä piti -tilanteita käsittelemällä. Niitä on usein ollut montakin ennen tilannetta, jossa potilaalle todella on aiheutunut haittaa.

Pimittämistä ei enää hyväksytä

Kymenlaaksossa näistä läheltä piti -tilanteista on järjestelmällisesti ilmoitettu noin puolentoista vuoden ajan. Ilmoituksia on kertynyt jo 1 380. Jokainen ilmoitus käsitellään syyllisiä etsimättä. Jos työoloissa tai menetelmissä havaitaan korjattavaa, se korjataan. Haaviston mukaan myös korvattavat potilasvahingot ovat hieman vähentyneet.

Lääkäritkin ovat tyytyväisiä siihen, että virhetilanteet uskalletaan tuoda avoimesti käsittelyyn. Pimittämisen kulttuuria ei enää hyväksytä. Potilaille haittaa aiheuttaneet tilanteet ovat lääkäreille erittäin vaikeita. Aiemmin niistä ei juuri keskusteltu, vaikka ne olisivat olleet yleisesti tiedossa.

Potilasturvallisuuden tehostamiseksi on kehitetty työkaluja myös potilaille. Heille on laadittu esimerkiksi ohjeistusta, miten he voivat huomauttaa havaitsemistaan puutteista vaikkapa käsihygieniassa vuodeosastokierrolla.

- Tieto menee erittäin tehokkaasti perille, kun potilas huomauttaa asiasta. Asia on kuitenkin aika herkkä, eivätkä potilaat juuri aiemmin ole uskaltaneet huomautella. Kun kaikki tietävät, mistä on kyse, potilas ei leimaudu valittajaksi, sanoo Haavisto.

STT

Lainaus: IL

Kommentti: Sitä se on, kun hutkitaan eikä tutkita kunnolla.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 6474  To 13 Tam 2011, 14:52 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Sokkiselvitys: Näin huonosti vanhuksia hoidetaan

Julkaistu: 08.09.2009 07:49, päivitetty: 08.09.2009 14:33

Vanhustenhoidossa ilmenee suuria puutteita. Tuoreiden selvitysten mukaan vanhuksia sidotaan sänkyihin ja suljetaan lukkojen taakse. He eivät pääse vessaan, kärsivät ruoan puutteesta ja saavat liikaa lääkkeitä.

Asia selviää viiden lääninhallituksen tekemistä selvityksistä. Tuloksista kertovat Nelonen ja YLE Uutiset.

Selvitysten mukaan vanhustenhoidossa on liian vähän henkilökuntaa. Hoitajien puutteen takia vanhuksia sidotaan yöllä ja päivällä sänkyihin ja tuoleihin. Karkaileva vanhus lukitaan huoneeseen ja levottomampi rauhoitetaan lääkkeillä.

"Vanhus on lukittu omaan huoneeseensa ja pimeää pelkäävä pyörätuoliasukas on suljettu komeroon", Länsi-Suomen läänin selvityksessä kerrotaan Nelosen mukaan.

Hoitolaitoksissa vaippoja käytetään yleisesti - jopa hyväkuntoisilla vanhuksilla. Vanhukset eivät välttämättä pääse vessaan, sillä henkilökunta ei ehdi auttaa.

Joissain hoitolaitoksissa kaatumisista johtuneita luunmurtumia ei ole hoidettu tai lääkäriin menoa on pitkitetty viikkoja. Esimerkiksi jotkin yksityiset hoitokodit yrittävät hoitaa vanhuksia liian pitkään, sillä ne pelkäävät menettävänsä maksavan asiakkaan.

Vanhukset pääsevät ulkoilemaan vain harvoin. Myös ruokahuollossa on ilmennyt ongelmia. Vanhuksilla on todettu jopa aliravitsemusta.

"Vanhus ei päässyt suihkuun 1 1/2 viikkoon, häntä ei omaisen mukaan ehditty avustamaan ruokailussa eikä nostamaan istumaan, vaikka vointi olisi sen sallinut", Etelä-Suomen läänin selvityksessä kerrotaan.

Selvitykset käynnistyivät, kun eduskunnan oikeusasiamies Riitta-Leena Paunio pyysi kesäkuussa selvitystä vanhusten hoidosta.

IS

Lainaus: http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/Sokkiselvitys%20N%C3%A4in%20huonosti%20vanhuksia%20hoidetaan/art-1288339593217.html
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 6475  To 13 Tam 2011, 14:55 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
IS:n lukijat vanhusten kohtelusta: Häpeällistä

Julkaistu: 08.09.2009 14:30


Vanhusten kohtelu hoitolaitoksissa on herättänyt kiivasta keskustelua IS:n nettisivuilla. Kohu sai alkunsa lääninhallitusten selvityksistä, joiden mukaan vanhustenhoidossa on pahoja puutteita.

"Ei ole omakohtaisia kokemuksia, mutta järkyttää lukea tuollaisesta kohtelusta. On suorastaan häpeä, että Suomen kaltaisessa "hyvinvointivaltiossa" kohdellaan vanhuksia noin törkeästi", nimimerkki Hömötiainen kertoo IS:n nettikeskustelussa.

Nimimerkki mp on samaa mieltä:

"Häpeällisen huonosti kohdellaan vanhuksia. Koiriakin sentään ulkoilutetaan monta kertaa päivässä, vanhukset eivät pääse ulos!"

Isä lääkittiin hiljaiseksi

Monella on myös omia kokemuksia vanhusten kohtelusta.

"Oman isäni kohdalla kävi niin, että hänet lääkkeillä pidettiin hoitopaikassa hiljaisena ja ettei liikkuisi huoneesta pois. Vaikka kysyimme mitä lääkkeitä hänelle annetaan, rehellistä vastausta emme saaneet", nimimerkki Tosi on kertoo.

"Normaalisti hän oli kova juttelemaan hoidon alkaessa, ei puhunut enää mitään. Hän laihtui rajusti lyhyessä ajassa ja yllättäen nukkui pois", hän jatkaa.

Selvitysten mukaan vanhukset eivät välttämättä pääse vessaan, sillä henkilökunta ei ehdi auttaa. Hyväkuntoisellekin vanhukselle voidaan laittaa vaipat.

"Vanha naapurini joutui espoolaiseen sairaalaan ja olisi tarvinnut hieman apua vessassa käyntiin, hoitaja sanoi: Laske alles vaan, kyllä me ne sitten korjataan", nimimerkki Naapuri kertoo.

Myös positiivisia kokemuksia

Nimimerkki Järkyttävää avautuu isoäidistään, joka joutui sairaalaan hetkeksi:

"Olin todella järkyttynyt, kun vierailin sairaalassa ruokailuaikaan. Samassa huoneessa asui 6 vanhusta. Jokaisen vanhuksen sängyn päässä oli wc-astia. Siinä sitten osa teki tarpeitaan kaikkien nähden kun muut yrittivät syödä. Mainitsin asiasta hoitajille joiden selitys asialle oli ettei ole aikaa viedä vanhuksia vessaan."

Joillakin keskustelijoilla on myös positiivisia kokemuksia vanhustenhoidosta. Tyytyväinen tytär pitää äitinsä hoitoa loistavana.

"Äitini oli useita vuosia Pieksämäellä pienessä yksityisessä hoitokodissa, ja piti paikkaa oikeana kotinaan. Hoito oli hyvää ja lämminhenkistä, ruoka tehtiin paikan päällä ja apua annettiin aina, kun tarvetta oli. Äiti sai arvonsa mukaista hoitoa, josta olen erittäin kiitollinen."

IS

Lainaus: http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/ISn%20lukijat%20vanhusten%20kohtelusta%20H%C3%A4pe%C3%A4llist%C3%A4/art-1288338706796.html
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 6476  To 13 Tam 2011, 14:59 (GMT+3)  Aihe: Raskasta luettavaa Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Vanhukset jäävät ilman ulkoilua ja WC-käyntejä hoitajapulan vuoksi

Tiistai 8.9.2009 klo 16.02

Henkilökunnan vähyydellä selitetään Länsi-Suomen läänissä monenlaisia vanhusten laitoshoidon pulmia.

Ulkoiluttaminen on jäänyt paljolti omaisten ja vapaaehtoisten varaan. Paikoin laitetaan iltapäiväkahvikin vain tarjolle; huonojalkaiset ja vapisevakätiset jääkööt ilman.

Väen vähyys selittää osin myös vanhusten hygienian puutteita, arvioi läänin sosiaaliosasto.

- Vaippojen käytöllä mitätöidään vanhuksen halu päästä WC:hen.

Omaiset valittavat, ettei vanhukselta ajeta partaa tai ettei suupieliä pyyhitä ruokailun jälkeen.

Vanha henkilökuntamitoitus ei riitä, kun terveyskeskuksissa hoidetaan entistä useammin akuutti-, kuntoutus-, pitkäaikais-, päihde-, dementia-, saattohoito- ja psykiatrisia potilaita.

Läänin mukaan kunnilla on asukkaiden toimintakykyyn verrattuna liian "kevyitä" asumisyksiköitä, joissa ei esimerkiksi ole lainkaan yövalvontaa.

Ammattilaisia on vaikea saada varsinkaan sijaisiksi.

- Kuntoisuudeltaan vaativien vanhusten hoitotyössä on täysin kouluttamattomia, hoitokokemusta vailla olevia työntekijöitä, arvioidaan Länsi-Suomessa. Myös yövuoroja hoidetaan ilman ammattilaista.

Yksityisellä puolella luvat ovat uudempia ja henkilökuntamäärät siksi osuvampia - ainakin lupavaiheessa. Moni yritys säätelee myöhemmin työntekijöitten määrää sen mukaan, paljonko asiakkaita on.

Valvonnan edellytykset ovat edelleen heikkenemässä, kun aluehallinto mullistetaan täysin ensi vuonna.

STT

Lainaus: IL
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 6477  To 13 Tam 2011, 15:01 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Vanhustenhoidon hirveä tila: Sidotaan petiin, teljetään lukkojen taakse

Julkaistu: 8.9.2009 7:21

Vanhustenhoidossa on ilmennyt paljon puutteita. Ylen uutiset kertoo lääninhallitusten selvitysten tuloksista, joiden mukaan hoitohenkilökuntaa on kaikkialla liian vähän ja monin paikoin alle minimin.

Selvityksissä kerrotaan, että vanhuksia sidotaan peteihin ja teljetään lukkojen taakse paitsi heidän oman turvallisuutensa myös henkilökunnan puutteen vuoksi.

Vaippoja käytetään vanhuksilla yleisesti. Niitä käytetään liikaa jopa hyväkuntoisilla, koska henkilökunnalla ei ole aikaa auttaa vessaan.

Kaatumisia on selvitysten mukaan paljon, ja ulkoilemaan vanhukset pääsevät harvakseltaan. Lisäksi vanhukset kärsivät ravinnon puutteesta ja saavat paikoin liikaa lääkkeitä.

Kaikissa selvityksissä arvioidaan, ettei hoitajilla ole missään riittävästi aikaa vanhuksille. Sama pätee niin laitoshoidossa kuin kotona asuvienkin hoidossa ja palveluissa. Öisin ongelmat vielä korostuvat.

Peruspalveluministeri Paula Risikon (kok.) mielestä tiedot ovat järkyttävää luettavaa.


STT - Uusi Suomi

Lainaus: US
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 6478  To 13 Tam 2011, 15:11 (GMT+3)  Aihe: Painava ehdotus! Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Professori vaatii lakia suojaamaan vanhuksia huonolta hoidolta

Sunnuntai 13.9.2009 klo 03.28

Professori Sirkka-Liisa Kivelä vaatii vanhusten suojaksi lakia sekä vanhusasiamiestä.

Ikäihmisten laitoshoidon ongelmien suurimpana syynä hän pitää lääkärien ja hoitajien riittämätöntä koulutusta, ei henkilökuntapulaa.

Turun yliopistossa työskentelevän Kivelän mukaan koulutuksen puute johtaa väärään hoitoon ja lääkitykseen, joka tuhoaa vanhuksen toimintakyvyn ja älyn. Toimintakyvyttömäksi hoidettujen vanhuksien hoitamiseen taas uppoaa loputtomasti hoitajia.

- Sinne saa panna vaikka kuinka paljon käsiä, jos ei tiedetä, mitä tehdään ja tuhotaan lääkkeillä vanhuksen muisti, äly ja liikuntakyky.

Kivelä kritisoikin, miksi hoitajille ja lääkäreille ei opeteta oppilaitoksissa ja tiedekunnissa, mitä ihmiselle tapahtuu, kun hän vanhenee. He eivät tiedä, mikä on normaalia vanhenemista.

Hän korostaa, etteivät laitoshoidon pulmat ole hoitohenkilökunnan vika, ja että on myös hyviä vanhuspalveluja.

Suomesta pitäisi kitkeä pois ikärasismi, joka on Kivelän mukaan syynä siihen, miksi poliitikot eivät ole tarttuneet jo vuosia velloneisiin ongelmiin.

STT

Lainaus: IL

Kommentti: Vanhuksia laki ja vanhusasiamies suojaamaan - missä viipyvät?
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 6479  To 13 Tam 2011, 15:24 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Tähän tuhlataan rahaa: ”Kirurgit osaavat leikata satavuotiaankin, mutta...”

Julkaistu: 13.9.2009 10:09

Vanhusten laitoshoidon pulmia ei ratkaista vain palkkaamalla lisää hoitajia. Turun yliopiston professori Sirkka-Liisa Kivelä sanoo ongelmien johtuvan siitä, ettei lääkäreitä ja hoitajia kouluteta vanhusten hoitoon. Tietämättömyydestä seuraavat sitomiset ja ylilääkitykset.

–Ei tätä pelkillä käsillä hoideta. Sinne saa panna vaikka kuinka paljon käsiä, jos ei tiedetä, mitä tehdään ja tuhotaan lääkkeillä vanhuksen muisti, äly ja liikuntakyky.

Kivelä kritisoikin, miksi hoitajille ja lääkäreille ei opeteta, mitä ihmiselle tapahtuu, kun hän vanhenee. He eivät tiedä, mikä on normaalia vanhenemista.

–Koulutuksen puute johtaa siihen, että ihminen, joka menee töihin vanhustenhuoltoon, käyttäytyy omien tunteidensa perusteella. Kun siellä on avuton, huonokuntoinen vanhus, hän hoitaa sitä sen tunteen perusteella, minkä vanhus hänessä herättää.

Sitten joku holhoaa, toinen laiminlyö, kolmas pyytää psyykelääkkeitä ja neljäs panee remmeihin, listaa Kivelä. Yhtä korutonta listaa tilittivät lääninhallitukset viime viikolla.

Lonkkamurtumalla alamäkeen

Kivelä ihmettelee, miksi lääkäreille opetetaan vanhusten sairauksien hoitoa vain viikko, kun lasten sairauksia opiskellaan puoli vuotta. Lääkäri on hoitoketjun tärkein lenkki.

–Nyt puhutaan myös lääkkeiden avulla pahoinpitelystä eli virheellisistä lääkityksistä, ja lääkärit niitä määräävät. Ihmettelen, miksi Lääkäriliitto ei ole tässä keskustelussa mukana. Jos lääkäri ei osaa, ei se hoitoyhteisö toimi.

Kivelä on julkaisemassa tutkimustuloksia ikäihmisten lonkkamurtumien hoidosta. Vanhuksia kaatuu heikon lihaskunnon tai näön vuoksi, mutta myös uni- ja psyykelääketokkurassa.

–Kirurgit osaavat leikata ja anestesialääkärit nukuttaa satavuotiaankin, mutta kukaan ei pyri sairaalassa estämään vanhan ihmisen seuraavaa kaatumista selvittämällä, miksi hän kaatui.

Vanhus saattaa kuitenkin syödä koko ajan useaa psyykelääkettä, jotka ovat aiheuttaneet ensimmäisen kaatumisen.

–Sitten hän kaatuu kotona uudestaan ja siitä se alamäki alkaa. Tämä maksaa.

Kivelän mukaan lääketokkuraisten ikäihmisten lonkkamurtumien hoitoon uppoaa Euroopassa 1,8 biljoonaa euroa vuodessa. Puolet voitaisiin estää selvittämällä, miksi mummo tai pappa meni nurin.
Hän korostaa, ettei tämä ole hoitohenkilökunnan vika ja on myös hyviä vanhuspalveluja.

–Meillä on myös hirveän hyviä palvelutaloja ja tehostettua palveluasumista. Ne ovat pystyneet kouluttautumalla riisumaan hyvin paljon psyyke- ja unilääkkeitä.

Erilaisuus pelottaa

Professoria kiukuttaa poliitikkojen kauhistelut vanhusten laitoshoidon pulmista, sillä niistä on lehtien yleisönosastoillakin kerrottu jo vuosia. Siksi hän ei enää usko, että poliitikot kykenevät ratkomaan näitä ongelmia.

–Olen 30 vuotta katsonut tätä show:ta. Vika on koulutusjärjestelmässä. Opetusministeriön, sosiaali- ja terveysministeriön sekä kuntapäättäjien tässä pitäisi toimia.

Pelkkä koulutuksen lisäys ei auta. Asenteidenkin olisi muututtava. Kivelä pitää Suomea hyvin vanhuskielteisenä maana ja ikärasismi vain korostuu päättäjissä.

–Tässä on taustalla meidän kuolemanpelkomme ja myös suomalaisten erilaisuuden pelko. Me emme siedä erilaisuutta, pelkäämme ulkomaalaisia, eri tavalla käyttäytyviä ja kun kohtaamme vanhan ja hauraan ihmisen, pelkäämme myös, että meistäkin tulee kerran vanhoja.

Kivelä vaatiikin vanhuuden turvaksi lakia sekä vanhusasiamiestä. Lakikirjaa suomalainenkin vielä kunnioittaa.


STT - Uusi Suomi

Lainaus: US
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 5771  Pe 14 Tam 2011, 14:19 (GMT+3)  Aihe: Askel oikeaan suuntaan Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Mediuutiset: Sairaaloita voi pian vertailla netissä

Perjantai 14.1.2011 klo 06.00

Sairaaloiden laatua voi lähitulevaisuudessa seurata ja vertailla internetissä, kertoo Mediuutiset.

Lehden mukaan internetiin ollaan avaamassa palvelua, jossa voi esimerkiksi katsoa, mikä sairaala on paras tekonivelleikkauksissa.

Nettipalvelua työstävät sosiaali- ja terveysministeriö sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitos yhdessä sairaanhoitopiirien kanssa. Tarkoitus on auttaa potilasta ja lääkäriä valitsemaan, mihin erikoissairaanhoidon yksikköön hoitoa lähdetään hakemaan.

Potilaan valinnanvapaus hoidon suhteen laajenee toukokuun alussa. Nettipalvelun työstäminen on tarkoitus aloittaa keväällä.

Päijät-Hämeen sosiaali- ja terveysyhtymän palvelujohtaja Pentti Lampi ehdottaa lehdessä, että nettiin kerättäisiin tilastoja muun muassa potilasvahingoista, sairaalainfektioista ja potilastyytyväisyydestä.

Yksittäisten lääkärien tietoja nettiin tuskin laitetaan. Valinnanvapaus koskee vain hoitavaa yksikköä.

STT

Lainaus: IL
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 2646  La 15 Tam 2011, 3:55 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Vessaharja jäi takapuoleen - nainen kuoli

Julkaistu: 20.5.2010 9:42
Päivitetty: 20.5.2010 10:02


Nuori äiti kuoli 15-senttinen vessaharjan osa takapuolessaan, koska brittilääkärit eivät useista tutkimuksista huolimatta havainneet sitä ajoissa.

35-vuotias Cindy Corton joutui erikoisen onnettomuuden uhriksi kaaduttuaan humalapäissään ystävänsä kylpyhuoneessa vuonna 2005.

Daily Mail -lehden mukaan Cortonilta meni kaksi vuotta lääkärien vakuuttamiseen siitä, että vessaharjan käsikahva oli juuttunut hänen pakaraansa. Hänestä oli otettu röntgenkuvatkin, mutta mitään ei oltu havaittu.

Vessaharjan osan poistamisesta tuli kuitenkin paljon rutiinitoimenpidettä vaikeampi, kun kahva oli juuttunut hänen lantiorenkaaseensa.

Kahden vuonna 2007 tehdyn epäonnistuneen leikkauksen jälkeen koetettiin paljon isomman riskin leikkausta, jonka johdosta Corton kuoli verenhukkaan nottinghamilaisessa sairaalassa viime vuonna.

Cindyn aviomies on nyt nostamassa oikeusjuttua sairaalaa kohtaan.


Uusi Suomi

Lainaus: US
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 2647  La 15 Tam 2011, 4:04 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Vessaharja juuttui perheenäidin takapuoleen vuosiksi

Julkaistu: 20.05.2010 12:12


Nuori äiti kuoli Britanniassa lääkäreiden ponnisteluista huolimatta epätavalliseen oireeseen: naisen takapuoleen oli jumittunut vessaharja vuosikausiksi.

15-senttinen vessaharja joutui 35-vuotiaan Cindy Cortonin peräreikään epäonnisen känni-illan seurauksena 2005.

Corton oli kaatuillut ystävänsä kylpyhuoneessa.

Nainen kävi kahdesti lääkärin pakeilla pyytämässä apua. Myös röntgenkuvat otettiin.

Lääkärit eivät jostain syystä kuitenkaan uskoneet naisen selityksiä vaivan syystä ennen kuin kahden vuoden kuluttua.

Vessaharja oli tuossa vaiheessa jo kiinnittäytynyt lonkan lihaksiin ja siksi sen poistaminen leikkauksella olisi ollut vaarallista.

Kahden, vuonna 2007 tehtyjen epäonnistuneiden leikkausten jälkeen suostui rouva Corton vielä yhteen, huomattavasti vaarallisempaan leikkaukseen viime vuoden kesäkuussa.

Nainen kuitenkin menehtyi kymmenen tuntia kestäneen leikkauksen seurauksena aiheutuneeseen massiiviseen verenvuotoon Nottinghamin Queen's Medical Centre -sairaalassa.

Nyt rouva Cortonin alunperin tutkinutta lääkäriä syytetään hoitovirheestä, koska tämä ei tutkinut tarpeeksi hyvin Cortonin vaivaa.

- Jos leikkaus olisi tehty jo heti ensimmäisen lääkärikäynnin jälkeen, ei olisi epäilystäkään, että rouva Corton olisi yhä elossa, jyrähti oikeuslääkäri Stuart Fisher Dail Mail -lehden mukaan.

"Vessasta kuului
rysäys ja kiljaisu"


Rouva Cortonin ystävä Bruce Hickling kertoi kuulusteluissa dramaattisen illan tapahtumista.

- Cindy oli aika lailla juovuksissa saapuessaan luokseni. Noin tunnin kuluttua hän pyysi päästä vessaan, ja minun täytyi auttaa hänet yläkertaan.

- Sitten kuulin kuinka wc huuhdeltiin ja heti perään rysäyksen sekä karmean kiljaisun.

- Menin kylpyhuoneeseen ja näin Cindyn olevan jumissa wc-pytyn ja seinän välissä. Yritin nostaa hänet ylös, mutta hän oli liian tiukassa.

Toisen ystävän avulla nainen saatiin irrotettua, jonka jälkeen paikalle soitettiin ambulanssi, koska Corton valui verta.

Seuraavana päivänä herra Hickling totesi vessassaan, että wc-harja oli katkennut ja sen varsi oli kateissa.

Cindyn aviomies ajaa nyt kannetta sairaalapiiriä vastaan.

- Ok, Cindy oli kännissä, mutta silti häntä ei otettu tosissaan. Hän näytti heille vamman, mutta sitä ei tutkittu kunnolla, moittii Cortonin leski.

- Cindy sai sairaalassa todella huonoa palvelua. Olen varma, että hoito olisi ollut parempaa jossain muussa maassa, uskoo aviomies.


Timo Myllyniemi

Lainaus: IS

Lue myös: Young mother died after doctors failed to spot toilet brush handle lodged in her buttock
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 2657  La 15 Tam 2011, 4:38 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Hoitovirhe halvaannutti

Keskiviikko 16.6.2010 klo 02.05

Aivorunkoinfarktin saanut Pekka käännytettiin terveys-keskuksesta kotiin.

- Mene kotiin ja tule takaisin, jos oireet pahenevat, vastaanottoapulainen sanoi nostamatta katsettaan työpöydästä.

Sen vastauksen vuoksi Pekka Tarkkonen, 49, joutui opettelemaan kävelemään uudelleen. Sen vastauksen vuoksi hänen kehonsa toinen puoli halvaantui ja kiteeläinen suutari on nyt työkyvyttömyyseläkkeellä. Sen vastauksen vuoksi Pekka Tarkkosen elämä ei koskaan palaa ennalleen.

Maaliskuisena aamuna viisi vuotta sitten Pekka Tarkkonen huomasi vasemman jalkansa puutuneen. Sillä ei kestänyt astua, ja vasemman kädenkin liikkeet hidastuivat.

Tarkkosen äiti ja isä olivat menehtyneet aivoverenkiertosairauksiin, joten hän osasi epäillä pahinta.

Terveyskeskuksessa häntä ei päästetty lääkärin vastaanotolle. Jäsenten puutuminen ei vastaanottoapulaiselle riittänyt.

Kun oireet olivat jatkuneet yli puoli vuorokautta, Tarkkosen vaimo ajoi miehensä takaisin terveyskeskukseen, missä lääkäri suostui vain vastentahtoisesti lähettämään tämän sairaalaan Joensuuhun.

Siellä hän pysyi seuraavat seitsemän viikkoa. Aivorunkoinfarkti halvaannutti kehon vasemman puolen toimintakyvyttömäksi.

Lue keskiviikon (16.6.2010) Iltalehdestä, miten Pekka on toipunut infarktista ja millaisen päätöksen hän sai potilasvahinkolautakunnasta.

LAURI KOROLAINEN
lauri.korolainen@iltalehti.fi

Lainaus: IL
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 2659  La 15 Tam 2011, 4:47 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Hätäkeskus löi luurin korvaan

Lauantai 19.6.2010 klo 21.43

Aivoinfarktin saaneen miehen vaimo yritti turhaan saada apua hätänumerosta.

Vasta kotisoitto hätäkeskukseen sai ambulanssin lähtemään tehtävälle. Avun saaminen 78-vuotiaan vanhukselle viivästyi kuitenkin useita minuutteja.

Tapaus sattui Helsingin Haagassa tämän viikon tiistaina. Kello oli noin yhdeksän illalla, ja Taimi Varsamäki oli juuri menossa nukkumaan miehensä kanssa,

- Hän ehti nukkua siinä vähän aikaa, kun yllättäen alkoi käännellä peittoa ja tarttui minua käsivarresta kiinni. Huomasin, että nyt ei ollut kaikki kunnossa, vaimo kertoo.

Mies ei sanonut mitään, katsoi vain hätääntyneenä vaimoaan. Tämä riensi hakemaan nitropurkin eteisestä.

- Luulin, että kyse oli sydänkohtauksesta, koska hänellä oli ollut sellainen vajaat pari kuukautta sitten.

Nitroista ei ollut apua. Mies ei pystynyt puhumaan, hän yritti viittoilla käsillään vaimolleen.

- Soitin hätäkeskukseen, Taimi Varsamäki kertoo.

Löi luurin korvaan

Puhelimeen vastasi miespäivystäjä. Varsamäki pyysi nopeasti ambulanssia paikalle ja kertoi miehensä kohtauksesta ja oireista. Vaikka hän sanoi, ettei mies pystynyt puhumaan, päivystäjä vaati antamaan tälle luurin.

- Kun hän ei pystynyt vastaamaan päivystäjän kysymyksiin, kuulin tämän käskevän antamaan luurin takaisin minulle.

- Hän ei kuitenkaan suostunut lähettämään ambulanssia. Vaikka kuinka yritin selostaa tilanteen, hän totesi, ettei niiden tietojen perusteella voinut lähettää ambulanssia.

Kun hätääntynyt Taimi-vaimo kysyi, onko päivystäjä valmis ottamaan tilanteesta vastuun, reagointi oli nopea ja tyrmäävä:

- Hän löi luurin korvaan, Taimi Varsamäki kertoo.

Puhekyvytön

Taimi Varsamäki oli järkyttynyt. Hän kuitenkin muisti pöydällä olevan mainoslehden, jossa oli yksityisen kotilääkärin päivystysnumero.

- Soitin siihen ja kerroin, mistä oli kyse. Lääkäri sanoi, ettei hän pystyisi juuri nyt tulemaan, mutta lupasi soittaa 112:een.

Tärkeitä minuutteja oli jo ehditty menettää, mutta vihdoin lähti apu liikkeelle. Ambulanssi saatiin paikalle alle kymmenessä minuutissa.

- Hänet vietiin Meilahteen ja pantiin heti liuotushoitoon. Kuvauksissa paljastui, että kyseessä oli aivoinfarkti, Varsamäki kertoo.

Mies makaa yhä puhekyvyttömänä sairaalassa. Vaurioiden laajuutta ei vielä pystytä arvioimaan.

- Hoitajat ovat sanoneet, että hän ymmärtää ainakin osan siitä, mitä hänelle puhutaan. Oletamme, että hän tunnistaa ainakin meidät läheiset, vaimo sanoo.

Taimi Varsamäen on mahdotonta ymmärtää hätäkeskuspäivystäjän toimintaa. Haagan pelastusasema ambulansseineen olisi ollut vain reilun parin kilometrin päässä, eikä tiistai-iltana olisi luullut olevan kovaa ruuhkaa.

- On ihan kauhea tilanne, kun ei saa apua. Sitä tunnetta ei voi sanoin kuvailla, hän sanoo ääni murtuen.

RISTO KUNNAS
risto.kunnas@iltalehti.fi

Lainaus: IL
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 2693  Su 16 Tam 2011, 3:33 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Yle: Päänsärkypotilas lähetettiin kotiin - lääkärille syyte kuolemasta

Lauantai 23.10.2010 klo 09.14

Päijät-Hämeen keskussairaalan lääkäri sai syytteen kuolemantuottamuksesta, YLE Lahti kertoo.

20-vuotias mies sai ankaran päänsäryn mummolamatkalla Lahdessa keväällä 2008.

Hän meni Päijät-Hämeen keskussairaalaan, josta hänet lähetettiin tutkimusten jälkeen takaisin kotiin särkylääkereseptin kanssa, YLE Lahti kertoo.

Parin päivän päästä mies löytyi mummolastaan kuolleena. Keskussairaalassa ei ollut havaittu miehen verenvuotoa lukinkalvon alla. Keskussairaalan lääkäriä vastaan on nostettu syyte kuolemantuottamuksesta ja virkavelvollisuuden rikkomisesta.

Myös neljää muuta lääkäriä kuulusteltiin tapauksen vuoksi, mutta syyttäjän mukaan näitä vastaan ei ole aihetta rikosoikeudenkäyntiin.

Lähde: Yle

IL

Lainaus: Iltalehti
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 2694  Su 16 Tam 2011, 3:36 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Päänsärkypotilas passitettiin kotiin - PHKS:n lääkäri kuolemasta käräjille

julkaistu 22.10.2010 klo 12:47, päivitetty 23.10.2010 klo 07:22

Mummolamatkalle Lahteen tullut nuori mies sai kovan päänsäryn. Päijät-Hämeen keskussairaalasta mies passitettiin tutkimusten jälkeen kotiin särkylääkereseptien kanssa. Muutaman päivän päästä mies löydettiin mummolassa Lahdessa kuolleena.

Päijät-Hämeen keskussairaalan lääkäri saa syytteen kuolemantuottamuksesta. Tapauksen taustalla on vuoden 2008 maaliskuussa sattunut 20-vuotiaan miespotilaan menehtyminen.

Potilas oli viety ambulanssilla sairaalaan aamuyöllä kovan pääsäryn takia. Hänen päänsä kuvattiin ja potilas lähetettiin kotiin särkyä poistavien ja niskalihaksia rentouttavien lääkkeiden kanssa.

Parin päivän päästä potilas löydettiin mummolasta kuolleena. Keskussairaalassa ei ollut havaittu lukinkalvonalaista verenvuotoa. Myös potilaan verikokeessa oli poikkeamia.

Potilaan kuolemasta kuulusteltiin lisäksi neljää muuta lääkäriä, jotka olivat hoidossa vuorollaan mukana. Päijät-Hämeen syyttäjä katsoo, ettei näitä lääkäreitä vastaan ole aihetta rikosoikeudenkäyntiin.

Valvira totesi, ettei Päijät-Hämeen keskussairaalassa ei ole menetelty kaikilta osin parhaalla mahdollisella tavalla.

Mies oli tullut isovanhempiensa luo maaliskuussa 2008 Lahteen Helsingistä junalla ja saanut rautatieasemalla kovan päänsärkykohtauksen, johon oli liittynyt myös pahoinvointia. Sairaalan hänet oli viety Lahdessa matkaa seuraavana yönä.

Kuolemantuottamus ja virkavelvollisuuden rikkomisesta nostettu syyte lääkäriä vastaan tulee esille Päijät-Hämeen käräjäoikeudessa.

YLE Lahti

Lainaus: Yle
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 2696  Su 16 Tam 2011, 3:43 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Terveyskeskus potilaalle: Paikkaa itse hampaasi

Julkaistu: 27.10.2010 10:35


Iltalehti kertoo, että Riihimäen terveyskeskuksen hammashoitola on neuvonut ainakin kahta potilasta paikkaamaan itse hampaansa.

Tapaus on tullut myös Riihimäen vs. ylihammaslääkärin Jorma Vihavaisen tietoon.

- Kyllä tämä valitettavasti pitää paikkansa, Vihavainen vahvistaa IS:lle.

- Tämä on keskustelun paikka meillä.

Vihavainen kertoo lukeneensa viime viikolla Aamupostista yleisönosastokirjoituksen, jossa hammassärkypotilas ihmetteli ohjetta, jonka mukaan hammas pitäisi paikata itse.

- Kyllä (särkypotilaan) pitäisi aika saada, Vihavainen toteaa.

- Väliaikainen paikka on ihan hyvä ratkaisu joissakin tilanteissa, mutta ei se mikään patenttiratkaisu kaikkiin ongelmiin ole.

Paikka-aine
ensiavuksi


Apteekeissa myydään reseptivapaasti tahnamaista hampaan paikka-ainetta. Aine on kuitenkin tarkoitettu vain akuutiksi ensiavuksi.

- Sanoin heille (hammashoitolaan), että minulla on kolo hampaassa ja sitä särkee, eikä sillä voi kunnolla syödä. Sieltä sanottiin, että asiakas voi itse paikata hampaansa apteekista saatavalla aineella, mies kertoo Iltalehdelle.


Katarina Pimiä

Lainaus: IS
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 2697  Su 16 Tam 2011, 3:47 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Hämmentävä vastaus hammashoitolasta:

"Paikkaa hampaasi itse"


Keskiviikko 27.10.2010 klo 02.37 (päivitetty klo 10.33)

Kiireinen hammashoitola neuvoi miestä turvautumaan omaan apuun.

Riihimäkeläinen mies koki yllätyksen yrittäessään varata aikaa terveyskeskuksen hammashoitolaan akuutin vaivan vuoksi.

Mies oli jo aiemmin käynyt tarkastuksessa, jossa hänellä todettiin kaksi reikää. Paikkausaikakin löytyi, mutta se jouduttiin perumaan viime tingassa hammaslääkärin sairastumisen vuoksi. Hammashoitola lupasi olla yhteydessä uudesta ajasta.

Kun tästä oli kulunut kuukausi, mieheltä irtosi paikka hampaasta ja hammasta alkoi särkeä. Viime keskiviikkona hän soitti ajanvaraukseen, jossa todettiin, että hoitoaika löytyisi vasta kuukauden kuluttua.

- Sanoin heille, että minulla on kolo hampaassa ja sitä särkee, eikä sillä voi kunnolla syödä.

Hammashoitolan ratkaisuehdotus oli hämmentävä.

- Sieltä sanottiin, että asiakas voi itse paikata hampaansa apteekista saatavalla aineella, mies naurahtaa.

Toinenkin tapaus

Kun hän ihmetteli asiaa ääneen, ajanvarauksesta kerrottiin, että heillä käytettäisiin kuitenkin samaa ainetta.

- He sanoivat, että vaikka pääsisit tulemaan tänne, täälläkin laitettaisiin vain väliaikainen paikka.

Miehelle neuvottiin, että apteekista saisi kyllä lisäohjeita paikkausta varten. Hän teki työtä käskettyä ja meni ostoksille. Apteekissa miehelle selvisi, ettei hän ollut ensimmäinen, joka oli saanut samankaltaiset ohjeet.

Myös viime perjantaina Aamupostissa julkaistiin yleisönosastokirjoitus, jossa Riihimäen terveyskeskuksen hammashoitolaa kritisoitiin samasta asiasta.

Virkkuukoukulla

Apteekissa suositeltiin instrumenteiksi paikkausoperaatioon esimerkiksi virkkuukoukkua ja lusikkaa. Aivan omin voimin mies ei kuitenkaan urakasta selvinnyt, vaan hänen vaimonsa avusti operaatiossa.

- Emäntä laittoi minut sohvalle pitkäkseen ja hoiti paikkauksen.

Urakka osoittautui kuitenkin vaativaksi, sillä paikka on jo kerralleen irronnut - ja laitettu uudelleen takaisin.

- Ei sitä hammasta nyt särje, kun syö vain toisella puolella.

- Että näin ne on kotihammaslääkärit nykyään Riihimäellä, mies nauraa.

"Ei hyvä ratkaisu"

Riihimäen seudun terveyskeskuksen kuntayhtymän vs. ylihammaslääkäri Jorma Vihavainen kertoo lukeneensa lehdestä väliaikaisen paikka-aineen suosittelemisesta potilaalle.

- Kyllä tästä varmaankin pitää keskustella, Vihavainen toteaa, koska asiaa koskevaa ohjeistusta ei ole.

- Sehän on väliaikainen paikka, vähän samantyylinen kuin mitä mekin käytämme, mutta ei se kaikissa tilanteissa ole kovin hyvä ratkaisu. Hammaslääkäriliiton toiminnanjohtaja Matti Pöyry pitää hammashoitolan toimintaa arveluttavana.

- Jos se noin on mennyt, ei kuulosta hyvältä. Särkevät hampaat ovat ilman muuta kiireellisiä. En tiedä, onko siellä ajanvarauksessa ollut sitten jokin väärinkäsitys.

Lainaus: IL
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 2713  Ma 17 Tam 2011, 18:56 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Lääkäri diagnosoi sydänoireet närästykseksi, potilas menehtyi

4.12.2010 10:12

STT

Helsingin hovioikeus on tuominnut sakkoihin lääkärin, joka passitti närästystä valittaneen potilaan kotiin ilman lisätutkimuksia. 67-vuotias mies kuoli alle vuorokauden kuluttua sydäninfarktiin.

Mies hakeutui vuonna 2006 Porvoon sairaalan päivystykseen mukanaan vironkielisiä asiakirjoja, muun muassa sydänfilmi. Hän oli ollut aamulla lääkärin hoidettavana Virossa ylävatsakipujen takia.

Lääkäri oli potilaan kanssa käydyn keskustelun, kunnon ulkoisen arvioinnin ja kuulemansa Virossa tehdyn närästysdiagnoosin perusteella tulkinnut oireet vatsavaivoiksi. Hän määräsi poretabletin ja kehotti menemään myöhemmin terveysasemalle. Käynnistä ei tehty merkintöjä.

Potilas sai kotona hengenahdistuksen ja päätyi ambulanssilla Meilahden sairaalaan, jossa hän kuoli.

Käräjäoikeus hylkäsi syytteet tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta ja kuolemantuottamuksesta. Hovioikeuden tuomiossa 34-vuotias nainen sai 60 päiväsakkoa, yhteensä 540 euroa.

Lainaus: HS
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 2723  Ti 18 Tam 2011, 17:17 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
12-vuotias kuoli ambulanssiin

Perjantai 17.12.2010 klo 05.55

Lääkärit lähettivät flunssaiselta vaikuttaneen pojan kahdesti kotiin.

Kaksitoistavuotias poika hakeutui ensin Karjaan terveysasemalle ja sitten Länsi-Uudenmaan sairaalaan, koska hän voi heikosti ja hänellä oli korkea kuume. Lääkärit katsoivat pojan oireet tavalliseksi kausi-influenssaksi ja lähettivät lapsen kotiin potemaan.

Vasta kolmannella kerralla poika lähetettiin ambulanssilla Helsingin lastenklinikalle. Hän kuitenkin kuoli matkalla.

Poliisi tutkii pojan kuolinsyytä.

Lainaus: IL

Kommentti: Kävin joulukuun 17. päivänä lääkärissä Meilahdessa. Kun kävelin jo poispäin, sairaala-alueelta tuli ruumisauto, jonka editse kuljin. Käännyin katsomaan taakseni ja näin auton sisällä lapsen arkun. Arkussa oli vaaleansinertävää koristelua ja se oli puolet tai kolmanneksen aikuisten arkkua pienempi. Kyyneleet nousivat silmiini, olo oli raskas. Elämä on epäoikeudenmukaista, ajattelin.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 2728  Ti 18 Tam 2011, 17:26 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Potilas kuoli oven taakse, lääkärille sakot

21.12.2010 9:54

STT

Tampere. Potilaan kuolema toi sakot hätäkeskuspäivystäjälle ja nuorelle lääkärille. Pirkanmaan käräjäoikeus katsoi heidän menetelleen huolimattomasti.

Nuorehko nainen kävi Tampereen Hervannan terveysasemalla heinäkuussa 2007 ajoittaisen pyörrytyksen ja sydämen tykytyksen vuoksi. Lääkäri määräsi potilaalta otettavaksi sydänsähkökäyrän, mutta päätyi pitämään oireita vaarattomina.

Muutamia päiviä myöhemmin nainen soitti hätäkeskukseen, kertoi saaneensa kohtauksen ja sydämensä hakkaavan. Ambulanssin tullessa paikalle asunnon ovi oli kiinni.

Kun ovi saatiin auki, nainen löytyi kuolleena. Kuolinsyyksi osoittautui keuhkoveritulppa.

Lääkäri oli terveysasemalla vuokralääkärinä. Oikeuden mukaan hänen olisi pitänyt pyytää neuvoa kokeneemmalta kollegalta. Hätäkeskuspäivystäjän taas olisi pitänyt kysellä huolellisemmin naisen oireista ja pyytää tätä jättämään oven auki.

Lääkäri sai 50 päiväsakkoa eli 2 700 euron sakot kuolemantuottamuksesta. Päivystäjän rikosnimike on tuottamuksellinen virkavelvollisuuden rikkominen ja sakkosumma 15 päiväsakkoa eli 420 euroa.

Lainaus: HS
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 5772  Ti 18 Tam 2011, 20:15 (GMT+3)  Aihe: Järjen ääni! Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Ministeri: ”Ihmisten pompottelun loputtava”

Julkaistu: 17:41
Päivitetty: 17:57

Sosiaali- ja terveysministeri Juha Rehula (kesk.) haluaa lopettaa ihmisten pompottelun terveyskeskuksissa ja hoitolaitoksissa.

- Terveydenhuollon rahoitus pitää uudistaa. Uudistamisen tulee tapahtua tiiviissä yhteydessä sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisen remontin kanssa. Vain näin voidaan päästä eroon ihmisten pompottelusta luukulta ja järjestelmästä toiseen, Rehula linjasi tänään vieraillessaan Kuopiossa Kuopion yliopistollisessa sairaalassa, Savon Vammaisasuntosäätiössä sekä Savonia-ammattikorkeakoulun sosiaali- ja terveysalan yksikössä.

- Ihminen jää tällä hetkellä liian usein pelinappulaksi, kun hoidosta ja hoivasta tehdään päätöksiä. Hoitopäätöstä ei aina ensisijaisesti ohjaa aito potilaan hoitotarve, vaan esimerkiksi se, mikä taho hoidon maksaa, Rehula kritisoi.

Ministerin mukaan tarvitaan suurempia rahoituspohjia, ja rahan tulee seurata potilasta. Uudessa, toukokuussa voimaan astuvassa terveydenhuoltolaissa potilas asetetaan Rehulan mukaan lähtökohdaksi aiempaa voimakkaammin.

- Samalta ihmislähtöiseltä pohjalta tulee suunnitella terveydenhuollon kokonaisuudistus niin rahoituksen kuin järjestämisen osalta, Rehula sanoo.

Uusi Suomi

Lainaus: US
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 6480  Ti 18 Tam 2011, 20:31 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Kainuun Sanomat:

Turvaranneke otettiin pois - äiti kuoli hoitokodissa


Maanantai 3.1.2011 klo 08.26

Kajaanilaisnainen kertoo Kainuun Sanomissa järkyttävän tarinan äitinsä kohtelusta.

Raija Riekin äidin kuolemasta on kulunut noin vuosi. Nyt hän haluaa kertoa tarinan sairastelleen äitinsä viimeisistä päivistä.

Vuoden yksityisessä hoitokodissa asuneella vanhuksella oli jatkuvia kipuja, mutta ei minkäänlaista muistisairautta.

Erään viikon maanantaina äiti pääsi sairaalasta takaisin hoitokotiin. Jatkuvan kipuilun ja hengenahdistuksen takia vanha nainen soitti usein turvarannekkeella apua. Riekin mielestä liian monesti, sillä turvaranneke otettiin pois keskiviikkona.

Torstaina tuskainen äiti soitti tyttärelleen ja pyysi tätä hankkimaan apua. Samalla selvisi rannekkeen kohtalo. Äidille oli sanottu, että ranneke oli rikki ja viety huoltoon.

Viimeinen puhelu: soita mulle apua!

Niinpä Riekki soitti torstai-iltana hoitokotiin ja pyysi, että äidistä ilmoitettaisiin päivystävälle lääkärille. Iltahoitaja sysäsi vastuun aamulle. Keskussairaalasta käskettiin soittamaan takaisin hoitokotiin.

- Soitin hoitokotiin uudelleen, ja sama hoitaja tiuskaisi, että eikö hän jo sanonut, että laittaa aamuvuorolle lapun.

- Äiti soitti minulle kymmenen aikaan illalla viimeisen kerran ja suorastaan rääkyi: soita mulle apua, Riekki kertaa Kainuun Sanomissa.

Seuraavana aamuna äiti kuoli.

Riekki on tehnyt tapauksesta valituksen Valviraan eli sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirastoon. Hänelle kerrottiin, että vastauksen odotus kestää noin seitsemän kuukautta.

Kuolemansyystä on tehty poliisitutkinta. Syytettä Riekki ei ole ainakaan vielä nostanut.

Koko tapauksessa Riekin järkytystä lisäsivät vielä se, ettei hoitava lääkäri tiennyt potilaan kotiuttamisesta hoitokotiin ja että hoitokoti yritti periä seuraavan kuun vuokraa, vaikka äiti oli kuollut edellisen kuun 11. päivänä.

IL

Lainaus: Iltalehti
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 6481  Ti 18 Tam 2011, 20:58 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Näin vanhukset kärsivät laitoksissa

Torstai 6.1.2011 klo 16.03

Kokosimme yhteen surullisia tarinoita suomalaisesta vanhustenhoidosta.

1. "Vuodepotilas pyysi kuiskaten vettä"

Vieraillessani vanhainkodissa eräs toinen vuodepotilas pyysi kuiskaten vettä.

Kun näin hoitajan, kerroin potilaan pyynnöstä. Hoitajan vastaus oli: "Ei sille voi vettä antaa, kun sitten se virtsaa niin usein!". Tämän jälkeen hoitaja purjehti tiehensä.

Järkyttyneenä hain aulasta kertakäyttömukin ja vein vettä tuolle tuntemattomalle potilaalle. Hän joi ahnaasti ja hain vielä lisää. Sekin mukillinen hävisi heti.

Palkankorotusko motivoisi?

2. "Hoitaja sai raivarit"

Äitiäni hoidettiin Kymenlaakson keskussairaalassa Kotkassa sydänleikkauksen jälkeen.

Hoitohenkilökuntaa oli laidasta laitaan: parhaimmillaan sydämellisen ystävällisiä, pahimmillaan tiuskivia ja katsetta vältteleviä.

Eräs hoitaja sai kunnon raivarit, kun huomasi, että kotiutettu mummo oli unohtanut avaimet yöpöydälleen.

Ehdotukseen soittaa mummolle tai mummon hakeneelle pojalle, hoitaja tiuskaisi: "Me ei täällä soitella kenenkään avaimien takia. Jos on sellaisia potilaita, jotka unohtavat avaimensa, hakekoot ne itse."

Me muut huoneessa olleet yritimme sitten numeropalvelun kautta saada kiinni mummoa ja mummon poikaa. Arvoitukseksi jäi, mitä mummolle ja avaimille tapahtui.

Asenne ratkaisee kaiken

3. "Äiti kuoli putoamiseen"

92-vuotias äitini joutui olemaan kunnallisessa vanhustenkodissa kroonikko-osastolla puolivuotta. Hän oli täydessä ymmärryksessä, mutta liikuntakyvytön.

Vessaan pääsy oli vaikeaa ja hoitajaa piti välillä odottaa 40 minuuttia, koska hoitajat oli syömässä. Äitiäni puolestaan vaadittiin syömään itse, koska lusikka pysyi yhä kädessä, vaikka käsi ei taipunutkaan suuhun. Niinpä kävinkin syöttämässä häntä kaksi kertaa päivässä.

Pahin tapahtuma koskee nostolaitetta, jolla äitiäni nostettiin. Laitteen piti olla sellainen, josta ei voi pudota. Tästä huolimatta hoitajat saivat pudotettua äitini.

Äiti kuoli putoamisessa saamiinsa vammoihin.

eija

4. "Älä syötä!"

Olin opiskelijana Koukkuniemessä suorittamassa käytännön harjoittelua.

Päivällisaikaan ohjaajani sanoi minulle, etten syöttäisi asukkaalle koko ruokaa, koska siihen ei ole aikaa. Tyrmistyin asiasta niin, etten osannut sanoa mitään.

Asukkaalle syötin ruokaa niin paljon kuin maistui, enkä noudattanut ohjaajani käskyä.

Hoitajaopiskelija

5. "Sidottiin sänkyyn kiinni"

Enoltani otettiin hälyranneke pois, koska hän pyysi apua liian monta kertaa samana päivänä.

Lisäksi häneltä otettiin lukulamppu pois, koska hän piti sitä peloissaan päällä öisin. Hänelle laitettiin myös vaippa, ja hänet sidottiin kiinni sänkyyn, ettei pääsisi ylös. Kaikkeen on selityksenä: meillä ei ole tarpeeksi henkilökuntaa.

Lisää vanhuksia

AINO KANGASPURO
aino.kangaspuro@iltalehti.fi

Lainaus: IL
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 2859  La 29 Tam 2011, 17:27 (GMT+3)  Aihe: Skannaamani vähän vanhempi uutinen Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
JÄÄLOHKARE MURSI NISKAN

Suomalaislääkäri väitti kyseessä olevan vain pintanaarmun.

Petra Husu


PÄIVÄRISTEILYLLÄ Tallinnassa ollut Eila oli palaamassa kaupungilta laivalle, kun yhtäkkiä jysähti. Kerrostalon katolta pudonnut jäälohkare osui naista suoraan päähän.

- Kuului hirveä pamaus ja tupsahdin lumikasaan. Sattui niin hirveästi, ettei kipua edes tuntunut, Eila kuvailee.

Hän muistaa kironneensa ja kysyneensä matkaseuralaisiltaan, tuleeko verta.

- Tilanteen nähnyt siskoni vastasi, että verta tulee ja nyt kävi pahasti.

Paikalle osui sattumalta myös lähihoitajaksi opiskeleva suomalainen nainen, joka huomasi Eilan päänahan repsottavan useiden senttien matkalta.

- Nainen sanoi, että kallo näkyi, mutta hän sai paineltua nahkaa sen verran kiinni kalloon, ettei kuoliota ehtinyt syntyä.

"Kuin junan alle jäänyt"

Paikalle tilattiin ambulanssi, jolla Eila kuljetettiin hoidettavaksi Tallinnan sairaalaan. Takaraivossa oli korvasta korvaan ylettyvä, noin 25 senttimetriä pitkä haava.

Sairaalassa pää kuvattiin ja Eilalle tehtiin kokeita, mutta hänen yllätyksekseen lääkäri sanoi, ettei mitään ole murtunut.

Jo muutama tunti tapaturman jälkeen Eila työnnettiin pyörätuolilla Suomeen vievään laivaan.

Kotimaahan päästyään hän hakeutui Hyvinkään sairaalan päivystykseen.

- Kokeet olivat tyypillisiä neurologisia kokeita.

Heti aamulla Eila lähetettiin kotiin mukanaan kolmen päivän sairauslomatodistus. Lääkärin mukaan kyseessä oli ainoastaan kosmeettinen haitta.

- Olin aivan järkyttynyt sairausloman pituudesta, koska koko kroppa tuntui siltä kuin olisin junan alle jäänyt. Keskustelun jälkeen lääkäri pidensi sairauslomaa kahdella päivällä.

Toipilaana kuukausia

Maanantaina Eila alkoi tuntea kipua lapaluidensa välissä ja varasi ajan työterveyshuollosta. Yksityisen lääkäriaseman lääkäri katsoi järkyttyneenä Tallinnasta saatua sairauskertomusta ja määräsi Eilan välittömästi kuvauksiin.

Diagnoosina oli kuudennen nikaman murtuma.

- Minulle on kerrottu, että juuri niskassa sijaitsevat nikamat ovat kriittisempiä. Jos olisin mennyt töihin ja alkanut nostella normaalisti kaikkea, olisin voinut halvaantua.

Tapaus sattui helmikuun alussa, mutta Eilan mukaan kipuja on vieläkin. Hän joutuu pitämään niskatukea yhteensä seitsemän viikkoa, minkä jälkeen tutkitaan, kuinka nikama on alkanut luutua.

Hän ei toistaiseksi voi ajaa autoa, saati mennä töihin.

- On tätä ihmetelty, kuinka Suomessakin voidaan olla näin huolimattomia.

Lainaus: Iltalehti 17.2.2010

http://www.iltalehti.fi/uutiset/2010021711130903_uu.shtml

Alkuperäinen lehtileike: Jäälohkare mursi niskan
Huom! Lehtileike aukeaa väärinpäin, käännä lukusuuntaan.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 2885  Ti 01 Hel 2011, 22:14 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Narkolepsia: ”Järkyttävää touhua – pyöritellään vain tilastoja”

Julkaistu: 11:10
Päivitetty: 11:12

Narkolepsialasten vanhemmat ihmettelevät sitä, että Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) sekä sosiaali- ja terveysministeriö eivät ole tutkineet narkolepsiaan sairastuneita lapsia lainkaan. Lapsilta on vanhempien mukaan otettu vain yksittäisiä verinäytteitä.

- Lapsia ei ole tutkittu edelleenkään. THL vain pyörittelee tilastoja, kritisoi yksi vanhemmista Uuden Suomen haastattelussa.

- On ollut järkytys huomata, millaista THL:n touhu on. Olemme niin vihaisia, THL vääristelee ja valehtelee, nimettömänä pysyttelevä vanhempi summaa perheiden tuntoja.

THL julkisti tänään narkolepsiatyöryhmän väliraportin tulokset. Niiden mukaan sikainfluenssarokotteen saaneilla 4–19-vuotiailla oli 9-kertainen riski sairastua narkolepsiaan kuin rokottamattomilla. THL:n mukaan rokotus myötävaikutti Suomessa narkolepsiatapausten määrän kasvuun todennäköisimmin yhdessä jonkun muun tekijän kanssa.

- Onhan tämä jonkunnäköinen myöntyminen, mutta asia on edelleen kesken, vanhempien edustaja kommentoi.

Sosiaali- ja terveysministeriö jatkaa tapaamisia vanhempien kanssa. STM on luvannut perustaa erillisen työryhmän tutkimaan lapsia.

Vanhemmilla ei ole tietoa, saavatko he korvauksia narkolepsiatapauksista.

- Vastuukysymys on meille keskeinen, vanhempien edustaja korostaa.


Jenni Tamminen

Lainaus: US
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 2888  Ke 02 Hel 2011, 10:40 (GMT+3)  Aihe: Järkyttävä juttu Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Narkolepsiaan sairastuneen isä: Mikään rangaistus ei ole tarpeeksi kova

Julkaistu 01.02.2011 14:30 (päivitetty 17:39)

Sikainfluenssarokotukseen liittyviä narkolepsiatapauksia on todettu Suomessa 52. Yksi heistä on "Jarin" sairastumishetkellä viisivuotias poika, joka rokotettiin neuvolassa marraskuussa 2009.

- Silloin mietimme otammeko rokotuksen vai emme, mutta joka paikassa toitotettiin kuinka turvallinen rokote on. Lisäksi annettiin ymmärtää, että se on välttämätön, että suurin piirtein lapselta lähtee henki jos ei rokoteta. Kun vielä THL:kin vannoi ja vakuutti sen turvallisuutta, ajattelimme että ei kai siitä mitään haittaakaan ole ja päätimme sen ottaa.

Parin viikon kuluttua alkoivat oireet, joista lääkäritkään eivät osanneet sanoa, mitä ne olivat.

- Kävimme 7-10 lääkärin puheilla, oli neurologeja, yleislääkäreitä ja kaikkia, mutta selvyyttä ei tullut. Yksi neurologi epäili narkolepsiaa, mutta hänkin sanoi, ettei sitä ole näin nuorilla todettu.

- Seuraavaksi saimme vääriä diagnooseja - se on psyykkistä tai syynä ovat huonot kotiolot - eli meitä alettiin syyttää.

Tietoa netistä - ei lääkäreiltä

Lopulta "Jarin" perheessä kävi niin kuin monelle muullekin eli tietoa piti etsiä itse.

- Erittäin rankkojen tutkimusten jälkeen roikuimme yöt netissä, josta etsittiin ja etsittiin, mikä sairaus voisi olla kyseessä. Lääkärit eivät auttaneet yhtään. Luovuttaa ei voinut ja viimein kymmenten, jopa satojen työtuntien jälkeen huhtikuun puolivälissä löytyi lääkäri, joka oli samaa mieltä kuin mekin.

"Jari" oli pitänyt erittäin tarkkaa päiväkirjaa oireista.

- Siellä oli kronologisessa järjestyksessä kellonajat, päivämäärät ja se, mitä on tapahtunut ja milloin. Vein sen sairaalaan HUS:iin ja sitten löytyi vastaus ja vyyhti alkoi purkautua.

- Sen jälkeen alkoi iso pyörä pyöriä, mukana oli monta lääkäriä ja neurologia, jotka osasivat yhdistellä oireita ja viimein juuri ennen juhannusta saimme oikean diagnoosin. Poika sairastui siis marras-joulukuun vaihteessa ja juhannuksena vihdoin viimein saimme diagnoosin. Lääkärit eivät yksinkertaisesti tienneet.

"Jarin" pojalla todettiin keskivaikea narkolepsia. Joissakin tapauksissa neurosolut ovat täysin tuhoutuneet ja lapsi on täysin toimintakyvytön, joissakin tapauksissa tauti voi olla hyvinkin lievä.

- Meillä se on keskivaikea. On katapleksiaa, on erilaisia hallusinaatioita, syömishäiriötä ja sitä älytöntä uneliaisuutta. Tautiin kuuluvat myös masennus ja erilaiset agressiot.

"Jarin" lapsella toimintakyky vaihtelee.

- Soitin äsken kotiin ja hän oli nukahtanut lattialle kesken leikin.

Lapsi nukahtaa jopa sekunneissa

Lääkitys helpottaa oireita mutta ei poista ongelmaa.

- Lääkitys vähän korjaa seurausta, mutta ei puutu syyhyn. Lääkitys vähän piristää siitä unesta mutta ei auta siihen rentoustilaan. Nytkin on lääkitys päällä, mutta hän sittenkin nukahtaa kesken leikkien.

Kuten monella muullakin, myös "Jarin" lapsella pitää olla kokoa ajan tekemistä hereillä pysymiseksi.

- Jos istutan pojan autoon, hän saattaa nukahtaa 15 sekunnissa. Jos lääkkeitä ei ole otettu, nukahtaminen tapahtuu ihan muutamassa sekunnissa. Rokote on tuhonnut aivosoluja, jotka tuottavat unen ja valveen välistä tilaa sääteleviä välittäjäaineita. Meillä niistä aivosoluista on tuhoutunut ehkä puolet, vielä on vähän jäljellä mutta aika surkeaa se on silti.

- Se on sama juttu kuin terveellä ihmisellä, joka voi helposti nukahtaa jossain tylsässä seminaarissa. Tämä ilmenee kuitenkin monikymmenkertaisena eli narkolepsiassa vaikutukset korostuvat.

Parannusta ei ole

"Jarin" perheelle ei ole annettu toiveita parannuskeinosta.

- Toivo on pidettävä itse yllä. Neurologien mukaan parannusta ei ole luvassa.

Erityisen kritiikin kohteeksi joutuu rokotehankinnoista päättänyt THL.

- THL tutkii vain sitä, miten se saisi kaiken näyttämään siltä, ettei se vain olisi syypää yhtään mihinkään. He eivät tutki lasten parantamista tai oikein mitään muutakaan. Tämänpäiväisenkin tiedotteen perusteella he ovat tutkineet vain tilastoja. Lapsilta ei ole pyydetty mitään, ei verinäytteitä eikä mitään.

"Jarin" mielestä juuri THL onkin kaiken pahan alku ja juuri.

- On vaikea uskoa, että heillä olisi ollut alun perinkään hyvä tarkoitus, tai mikään muu kuin raha. Ensinnäkin propaganda oli ihan julmettua: Ota se tai kuolet! Eihän ihmisiä muuten saada taistelemaan jonoissa jonkun rokotuksen takia. Ei tällaista ole ennen tapahtunut ja siihen lankaan mekin mentiin. Rokotuspäätökset oli kuitenkin tehty hyvin hätäisesti.

- Huonomman hygienian maissakaan, esimerkiksi Puolassa, ei rokotettu ketään eikä pandemiaa silti tullut. Meilläkään ketään ei olisi tarvinnut ehdottomasti missään tapauksessa rokottaa.

"Jarin" mielestä siitäkin valehdeltiin, että muuta rokotetta ei ollut saatavilla.

- Rokotteet oli napattu heti, kun (kansainvälinen terveysjärjestö) WHO oli antanut pandemiavaroituksen, ja silloin olisi vielä ollut turvallista rokotetta saatavilla, vaikka THL väitti, ettei sitä ollut enää saatavilla vaan se oli ehtinyt mennä muualle. Silti otettiin kilpailuttamalta GlaxoSmithKlinelta tämä myrkkyrokote, koska siihen on taloudellinen ja poliittinen kytky.

- Muuten olisi varmasti kilpailutettu ja otettu varmempi, ehkä kalliimpi, ehkä halvempi rokote. Tietoja ei saada, koska niitä ei avata kenellekään, ne ovat salaisia. Nyt jälkiä peitellään tavalla, joka kuulosta ihan Pohjois-Korealta tai Kiinalta. Epäilevät lääkäritkin vaiennettiin ja hiljennettiin.

Toisen narkolepsiaan sairastuneen pojan äiti on ollut tyrmistynyt siitä, että vielä kesällä THL:n pääjohtaja Pekka Puska vakuutti MTV3:n uutisille, ettei hänellä ollut tietoa Pandemrixin ja narkolepsian yhteydessä, vaikka äidin mukaan yhteys oli selvä jo viime vuoden alussa. Samaa uskoo myös "Jari".

- Pekka Puska joko tiesi tai hänen olisi täytynyt tietää, että rokote ei ole turvallinen, että sillä on sivuvaikutuksia. Jos THL:n päättäjillä ei ollut asiasta tietoa, mitä he silloin tuossa asemassa tekevät? Tietoa oli pakkoa olla.

"Tärkeintä on saada lapset kuntoon"

Narkolepsiaan sairastuneiden vanhempien taival on ollut kivinen. Diagnooseja on pitänyt etsiä itse eikä kukaan tunnu olevan vastuussa rokotehankinnoista. Toivoa on silti pakko pitää yllä ja myös THL:ltä odotetaan vastuun kantamista.

- Tärkeintä olisi saada lapset kuntoon, THL:n pitäisi yhdistää siihen kaikki resurssinsa ja tehdä kaikki mahdollinen maailman johtavien tutkijoiden kanssa. Silloin sen voisi antaa anteeksi.

Vastuullisille pitäisi myös saada rangaistus, vaikkakaan se ei lapsista tekisi terveitä.

- Tarpeeksi kovaa rangaistusta ei löydy. Mielestäni he ovat pahempia kuin pedofiilit, he ovat lasten myrkyttäjiä ja vammauttajia eikä mikään rangaistus ole tarpeeksi kova. Se voisi vähän lohduttaa, jos he joutuisivat loppuiäkseen vankilaan. Mutta ikävä kyllä se ei lapsia auttaisi eikä heitä parantaisi.

Oikeuskanslerille on tehty rokotehankinnoista kantelut ja seuraavaksi vanhemmat odottavat syyttäjän kantaa asiaan.

- Totta kai me yritämme saada heidät vastuuseen niin rikos- kuin taloudellisoikeudellisestikin. Se on vaikeaa koska vastassa on liian iso tahoa. Me emme silti luovuta koskaan.

Narkolepsiaan on viime talven rokotuksissa sairastunut 52 lasta ja nuorta. "Jari" korostaa, että oikealla tiedolla näiltä tapauksilta oltaisi voitu välttyä.

- Jos olisi ollut vähänkin tietoa rokotusten riskeistä, kukaan meistä ei olisi rokottanut lastaan ja kaikki olisivat terveitä.

- Yritämme löytää lapsille parannuskeinoa ja toisaalta vain selviytyä arjesta. Tämä on surun ja murheen keskellä elämistä meillä kaikilla.

Lainaus: MTV
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 2910  Pe 04 Hel 2011, 20:09 (GMT+3)  Aihe: THL:n rooli ikävämpi Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Puola jätti rokotteet tilaamatta - terveysministeristä tuli sankari

04.02.2011 13:05

Pandemrix-jälkipyykki on nostanut Puolan terveysministerin Ewa Kopazin sankarin asemaan.

Samaan aikaan kun muualla Euroopassa kohkattiin sikainfluenssarokotuksista ja kiirehdittiin rokotteiden hankintasopimusten kanssa, Puolan terveysministeri kieltäytyi allekirjoittamasta H1N1-rokotesopimusta minkään lääkefirman kanssa.

Euroopan neuvoston parlamentaarisessa yleiskokouksessa maaliskuussa 2010 Kopaz kertoi Puolan päätyneen eteläisen pallonpuoliskon sairastelua analysoituaan siihen, että kyseessä oli lievä pandemia.

Tästä huolimatta Puola ryhtyi varmuuden vuoksi muiden Euroopan maiden tavoin neuvottelemaan lääkefirmojen kanssa rokote-erän hankkimisesta. Sopimus jäi kuitenkin solmimatta.

Kopaz perusteli H1N1-rokotteen tilaamaatta jättämistä muun muassa sillä, että sopimustekstissä vastuu rokotteen kaikista mahdollisista sivuvaikutuksia jäi hankinnan tekevälle hallitukselle.

Lisäksi Kopazia arvelutti muualta tihkuva tieto rokotteen aiheuttamista sivuvaikutuksista ja epäilyistä sen roolista joissain kuolemantapauksissa.

Perustellessaan aikanaan päätöstään Puolan parlamentille Kopaz vetosi velvollisuuteensa.

- Onko minun velvollisuuteni allekirjoittaa sopimuksia, joista hyötyy Puola vai sopimuksia, joista hyötyy lääketeollisuus?

Kopaz kritisoi Euroopan neuvoston parlamentaarisessa yleiskokouksessa lääkefirmoja erittäin voimakkaasti ja pitää niiden keinoja hyvin arveluttavina.

- Ei ole todellakaan hyväksyttävää, että rokotteen tuottaja mediakampanjan avulla käyttää hyväkseen pelkoa ja pakottaa hallitukset tiettyyn päätökseen, Kopaz jyrisee.

Kopaz moitti lääkefirmoja myös sikainfluenssarokotteen hinnoittelusta

- Se, että tarjottu rokote oli 2-3 kertaa kalliimpi kuin kausi-influenssarokote, vaikka molemmat perustuvat samaan teknolgiaan, on tosiasia, jota en vaivaudu kommentoimaan, Kopaz ruoski lääkeyhtiöitä puheenvuorossaan.

Lainaus: MTV

Kommentti: Suomessakin olisi pitänyt valita parempi rokote. Liian monet lapset joutuvat kärsimään.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 6482  Ke 16 Hel 2011, 23:36 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
SuPer vertaa vanhuksia nautakarjaan ja vaatii ulkoilutusdirektiiviä

Keskiviikko 16.2.2011 klo 10.47 (päivitetty klo 12.19)

Suomen lähi- ja perushoitajaliitto vaatii vanhuksille samankaltaista ulkoilutusdirektiiviä kuin lehmillä.

- EU:ssa on direktiivi, jonka mukaan lehmien pitää päästä vuodessa noin 60 päivää ulos. Suomessa makaa laitoksissa vanhuksia, jotka eivät ole olleet vuosiin ulkona, kun hoitajia on säästösyistä vähennetty ja he eivät ehdi ulkoiluttamaan vanhuksia tai sängyt eivät edes mahdu kapeista ovista ulos. Vaadimme vanhuksille "mummo- ja pappa - ulkoiluttamisdirektiiviä ", eli ulkoiluttamisdirektiivi vanhuksille kuten lehmille, jyrisee SuPerin järjestöpäällikkö Raija Moilanen.

- SuPer:sta on tullut Suomessa vanhusten etuja ajava järjestö, kun tuntuu, että kukaan muu ei välitä. Vanhukset ovat antaneet yhteiskunnalle panoksensa ja eivät enää tuota, niin heihin ei tarvitse satsata ja se on niin väärin, Moilanen jatkaa.

SuPer on kutsunut keskiviikkona Tampereelle kovan joukon vastaamaan kysymyksiin vanhusten hoidosta, paneelissa istuu Panttikonttorin auditoriumissa Puutarhakadulla kansanedustajat Mikko Alatalo (kesk), Kimmo Sasi (kok), Jukka Gustafsson (sd) ja Perussuomalaisista Lea Mäkipää.

JUHA VELI JOKINEN
TAMPERE
juhaveli.jokinen@iltalehti.fi

Lainaus: IL

Kirjoitin edellä: "Perustuslain takaama liikkumavapaus toteutuu vasta nyt vanhuksille." Pah! Eiväthän vanhukset pääse edes ulos!
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 3108  To 17 Hel 2011, 13:10 (GMT+3)  Aihe: Hoitovirhemenot Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Korjausrahat veronmaksajilta

Keskiviikko 16.2.2011 klo 19.04

Julkinen terveydenhuolto korjaa yksityissairaaloissa tehtyjä virheitä jopa 20 miljoonalla eurolla joka vuosi.

Ilkka Pulkkisella on asiasta omakohtaisia kokemuksia: hän joutui yksityissairaalan hoidon jälkeen peräti kuuteen korjausleikkaukseen. Mies pitää täysin epäeettisenä sitä, että julkinen terveydenhuolto joutuu hoitamaan hänet kuntoon ja kuntalaiset maksavat kulut.

- Sehän merkitsee sitä, että veronmaksajat hoitavat laskut, jotka kuuluisivat yksityispuolen itsensä maksettaviksi. Siellähän ongelmat ovat syntyneet, hän moittii.

Pulkkisesta on lähetetty kaikkiaan reilun 100 000 euron lasku hänen silloiselle kotikunnalleen Kirkkonummelle. Lasku kattaa noin kuukauden verran sairaalapäiviä sekä erilaisia operaatioita. Pulkkisen mielestä oikea maksaja kuitenkin olisi yksityissairaala tai sen vakuutus.

Pelkäsi amputaatiota

Ilkka Pulkkisen ongelmat saivat alkunsa kolmisen vuotta sitten, kun hän loukkasi reisiluunsa moottorikelkkaonnettomuudessa.

Vamma ei luutunut, ja lopulta Pulkkinen hakeutui yksityissairaala Dextraan. Hän oli tyytyväinen päästyään nopeasti leikkaukseen, mutta yllättyi joutuessaan lähtemään helsinkiläisestä sairaalasta hyvin pian leikkauksen jälkeen.

Kotona haava tulehtui niin pahoin, ettei Dextra pystynyt hoitamaan sitä. Pulkkinen sai lähetteen Jorvin sairaalaan, jossa hänet leikattiin välittömästi.

Jorvissa Pulkkisen huonetoverina oli toinen Dextran nopeasti kotiuttama infektiopotilas (IL12.2.2010). Kummankin miehen tulehdukset vaativat erittäin pitkät hoidot.

Sittemmin Pulkkisen jalka on operoitu kuusi kertaa. Pahimpana aikana hän pelkäsi jopa amputaatiota, koska tulehdus oli lähellä luuta. Nuori perheenisä kärsii edelleen hermosärystä ja joutuu syömään vahvoja lääkkeitä.

Dextran ylilääkäri ei eilen halunnut kommentoida asiaa.

Satoja korjauksia

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin hallintoylilääkäri Lasse Lehtonen kertoo, että Husiin tulee vuosittain joitakin satoja potilaita yksityispuolelta.

Hän arvioi, että julkinen sairaanhoito korjaa yksityispuolella syntyneitä ongelmia vuosittain kaikkiaan 10-20 miljoonalla eurolla. Kysymyksessä on yleensä hoitovirheitä, erilaisia komplikaatioita tai hoidon viivästymisestä aiheutuneita ongelmia.

Lehtonen korostaa, että yksityispuolella tehdään paljon laadukasta työtä eikä 10-20 miljoonaa euroa "ole tavaton summa koko terveydenhuollon budjettiin verrattuna". Se kuitenkin jää veronmaksajien maksettavaksi.

- Ei ole kustannusten kannalta reilua, että veronmaksajat joutuvat maksamaan yrittäjäriskiä, hän huomauttaa.

Lehtosen mielestä potilasvahinkolakia pitäisi muuttaa niin, että kulut voitaisiin periä sieltä, missä hoito-ongelmat ovat syntyneetkin.

- Tätä on ehdotettu parikin kertaa sosiaali- ja terveysministeriölle. Ehdotus on saanut periaatteessa myönteisen vastaanoton ja ministeriössä ymmärretään, että tässä on vinoutuma, joka pitäisi korjata.

SOILA SARONIEMI
soila.saroniemi@iltalehti.fi

Lainaus:
FAKTA

Kunnalla hoitovastuu


* Kunta vastaa viime kädessä potilaan hoidosta Suomessa. - Jos yksityinen systeemi ei pelaa, julkisen puolen pitää pelastaa. Muuten ihminen jää tyhjän päälle, toteaa Kuntaliiton lakimies Mika Paavilainen.

* Varsinkin pienelle kunnalle voi olla ongelmallista, jos se joutuu yllättäen maksamaan kalliita hoitokuluja. Tilanne voi syntyä esimerkiksi silloin, kun ulkomaalaisella työntekijällä ei ole vakuutuksia tai vakuutusyhtiön kanssa syntyy kiistaa maksuista.

* Mika Paavilainen ei tunne tapausta, jossa kunta olisi lähtenyt perimään maksuja yksityispuolelta. Se edellyttäisi lakiin perustuvaa syytä riitauttaa asia. Nykytilanteen ongelmat on kuitenkin tiedostettu. - Mutta jos potilas on hoidon tarpeessa, hänet täytyy hoitaa. Vastuu on kunnalla, Paavilainen linjaa.

Lainaukset: IL
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 6483  To 17 Hel 2011, 13:18 (GMT+3)  Aihe: Nälkiintyneet vanhukset Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Kotihoidon asiakkaat usein vajaaravittuja

Torstai 17.2.2011 klo 11.12

Joka kymmenes iäkkäistä kotihoidon asiakkaista on vakavasti vajaaravittu.

Vain vajaa puolet syö riittävästi, toteaa ikäihmisten ravitsemusta selvittänyt tutkija Merja Suominen.

Tutkimuksessa oli mukana 630 kotihoidon asiakasta, joiden ruokailua hoitohenkilöstö seurasi.

Vajaaravitsemus aikaistaa laitoshoidon tarvetta, pidentää sairaalassaolojaksoja ja lisää lääkekustannuksia.

Tutkimuksen on teettänyt Nutricia Medical Oy. Yhtiö markkinoi täydennysravintovalmisteita sairaaloille.

STT

Lainaus: IL
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 3121  Pe 18 Hel 2011, 22:15 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Vauva sai tappavan viruksen lääkärin pesemättömistä käsistä

Perjantai 18.2.2011 klo 17.53

Viiden kuukauden ikäinen vauva kuoli sairaalassa saatuaan viereisen sängyn lapsen kantaman viruksen keuhkoihinsa.

Noe Tomsettia hoidettiin viime maaliskuussa etelälontoolaisessa sairaalassa, kun hän sai kuoleman aiheuttaneen adenoviruksen viime.

Tutkimuksissa todettiin, että lapsen oli täytynyt saada virus käsikontaktista ja että lasta hoitaneen lääkärin on täytynyt ainakin kerran hoitaa lasta pesemättä käsiään ennen sitä.

Noe oli syntynyt syyskuussa 2009 hätäsektiolla, koska lapsella oli havaittu ultraäänitutkimuksessa napatyrä. Lasta hoidettiin sairaalassa lokakuuhun asti, mutta hänet jouduttiin viemään uudelleen sairaalaan viime vuoden tammikuussa. Tuolloin hänellä todettiin reikä sydämessä ja bronkomalasia.

Vauva kotiutettiin muutaman viikon päästä, mutta hänen tilansa huonontui, ja hänet kiidätettiin takaisin sairaalaan hengitysongelmien takia.

Vauvan todettiin kuolleen luonnollisesti, mutta vanhempien, Nicole Deutschin ja Brett Tomsettin, mukaan sairaalassa ei toimittu tarpeeksi nopeasti heidän poikansa pelastamiseksi.

- Kaikkeen meni tosi kauan. He eivät tutkineet häntä heti syntymän jälkeen kunnolla, joten he löysivät muut ongelmat vasta tammikuussa, Deutsch sanoo Evening Standard -lehdelle.

- He eivät tehneet testejä tarpeeksi nopeasti, eikä kellään ei ollut vastauksia asioihin. Olin hänen kanssaan sairaalassa koko viikon, äiti jatkaa.

IL

Lainaus: Iltalehti
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 3164  Ke 23 Hel 2011, 14:50 (GMT+3)  Aihe: Järkyttävää Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Äiti kertoo Aamulehdessä vauvansa rokotekuolemasta: "Tuska on ollut suuri"

Julkaistu: 23.02.2011 13:10

Vaasalainen äiti vaatii Aamulehden Lukijalta-palstalla, että Calmette-rokotuksen yhteys tuberkuloosikuolemiin tutkittaisiin huolellisesti.

Annika Sundell kertoo, että hänen 4,5 kuukauden ikäinen poikavauvansa kuoli vuonna 2005 tuberkuloosirokotuksen aiheuttamaan tuberkuloosiin. Sundell kertoi lapsensa menehtymisestä myös IS:n haastattelussa viime elokuussa.

Sundellin mukaan rokotteen haittavaikutuksiin kuoli kaikkiaan viisi vauvaa.

"Tuska lapsen menetyksestä on ollut suuri, ja perheemme elämä meni sekaisin vuosiksi", Annika Sundell kirjoittaa Aamulehdessä.

"Vielä kamalammaksi asian on tehnyt se, että yksikään viranomainen ei ole koskaan ottanut asiasta mitään vastuuta. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ei ole koskaan ollut missään yhteydessä perheeseemme lapsen kuoleman jälkeen. Lääkevahinkovakuutuspooli korvasi lapsemme sairaala- ja hautajaiskulut."

THL:n rokoteohjelmayksikön päällikkö Tuija Leino sanoo Aamulehdessä, että kun rokote muuttui vuonna 2002, haittavaikutukset lisääntyivät.

Maksa lakkasi
toimimasta


Sundellien terve poika syntyi marraskuussa 2004. Vauvalle annettiin rutiinirokotukset synnytyssairaalassa.

Painajainen alkoi pari kuukautta myöhemmin. Vanhemmat huolestuivat, kun vauva alkoi nykiä kättään oudosti. Tilannetta pidettiin heti vakavana ja poika otettiin sisään sairaalaan.

- Hänelle annettiin kaikki mahdolliset lääkkeet. Seuraavana päivänä tuli siirto Tampereelle tehohoitoon, jossa selvisi saman tien, että poika on saanut Calmette-rokotteesta imusolmukkeisiin menneen tuberkuloosin, Sundell kertoi Ilta-Sanomissa elokuussa.

Vauva sai kuutta erilaista tuberkuloosilääkettä sekä nykimistä hillitseviä lääkkeitä.

- Hän piristyi ja kaikki näytti hyvältä, kunnes parin viikon kuluttua hänen maksansa lakkasi toimimasta. Lääkkeitä vaihdettiin, mutta seuraavana päivänä myös munuaiset lakkasivat toimimasta. Hoidot muuttuivat rankemmiksi ja vauva siirrettiin Helsinkiin maksansiirtoleikkausta varten, mutta tuberkuloosin takia mitään ei lopulta ollut tehtävissä.

Hätäkasteessa Joakimiksi ristitty vauva kuoli 26.3.2005.

IS

Lainaus: Ilta-Sanomat
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 3303  La 12 Maa 2011, 11:08 (GMT+3)  Aihe: Tuberkuloosi rokotteen elävistä bakteereista Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Rokote vei Joakim-vauvan

Maanantai 7.3.2011 klo 14.45

Annika kohtasi jokaisen vanhemman pahimman painajaisen

Pikku-Joakim ei ehtinyt elää edes viittä kuukautta.

Kun vaasalaisille Annika ja Tom Sundellille syntyi perheen kolmas lapsi, mikään ei antanut viitteitä tulevasta. Terve poika sai tuberkuloosia vastaan annettavan BCG- eli Calmette-rokotuksen, kuten käytännössä kaikki muutkin vauvat. Kaksi kuukautta kului ja Joakimiksi nimetty poika kasvoi hienosti. Tammikuussa 2005 alkoivat oireet.

- Olin imettämässä vauvaa, kun hän alkoi yhtäkkiä nykiä kättään rinnalle, Annika kuvailee.

Joakim otettiin hoitoon Vaasan keskussairaalaan, mutta siellä oireita ei saatu kuriin, joten seuraavana päivänä jatkettiin Tampereen yliopistolliseen sairaalaan. Siellä tehtiin magneettikuvaus, josta näkyi, että alavatsassa kasvoi jotain. Kun kirurgi leikkasi imusolmukkeen auki, sieltä alkoi tulla märkää. Vauva oli saanut eläviä tuberkuloosibakteereja sisältävästä rokotuksesta imusolmuketuberkuloosin. Kansanterveyslaitos määräsi rankat hoito-ohjeet.

Hätäkaste

- Kaiken piti olla hyvin ja lääkärin mielestä tuberkuloosi oli ihan hyvä vaihtoehto, kun syöpääkin oli ehditty pelätä.

Kolmen viikkoa myöhemmin jatkohoidoissa tilanne muuttui äkisti.

- Yön aikana hoitajat huomasivat, että kaikki ei ole ok. Joakimin maksa oli mennyt koomaan lääkkeistä ja sen jälkeen oli vain huonoja asioita edessä, Annika huokaa.

Seuraavana päivänä pettivät munuaiset ja Joakimille annettiin hätäkaste.

26. maaliskuuta pikku-Joakim nukkui pois. Ensimmäinen kuolintodistus tuli yhdeksän kuukautta kuoleman jälkeen, ja siinä väitettiin, että Joakim, vanhemmat ja sisarukset ovat kaikki immuunipuutostaudin kantajia.

- Isää ei ollut missään vaiheessa edes testattu! Kuolinsyytutkija totesikin tehneensä virheen. Kolmen kuukauden kuluttua saimme uuden kuolinsyytodistuksen ja siinä immuunipuutostauti määriteltiinkin epäilyksi.

Ei tutkita

Vuosi Joakimin poismenon jälkeen Annika odotti neljättä lastaan ja häntä hoitanut terveyskeskuslääkäri kysyi, oliko rokotevahinkoilmoitusta tehty. Ei ollut.

- Viranomaiset perustelevat, että heillä on tiedot tapauksista, mutta he eivät pidä huolta siitä, että tapaukset kirjattaisiin ylös. Kuopukseni kanssa en tiennyt, miten päin ajatella - jos rokotan, minun lapseni kuolee, jos en rokota, lapseni kuolee silti. Ei kukaan kanna asiasta mitään vastuuta tai jaa tietoa meille vanhemmille.

Annika uskoo, että rokotteiden takana olevat isot rahat määräävät tahdin.

- Ilman rokotusta minun lapseni olisi elossa tänään. Jos auto varastetaan, asia tutkitaan. Minun lapseni on kuollut, eikä kukaan tutki sitä. Onko jollakin syytä olla tutkimatta?

- - -

FAKTA

Näin THL reagoi


2002: Suomi siirtyy aiemmin käytetystä heikon kannan BCG-rokotteesta vahvan kannan rokotteeseen, sillä aiemmin käytetyn rokotteen valmistus lopetetaan. BCG on tietyn tuberkuloosikannan nimi.

Tammikuu 2005: Joakimin oireet alkavat. Tutkimuksissa selviää kiistaton syy-yhteys Joakimiin pistetyn, eläviä tuberkuloosibakteereita sisältävän BCG-rokotteen ja tuberkuloosin välillä.

Maaliskuu 2005: Joakim menehtyy vahvojen tuberkuloosihoitojen jälkeen.

Maaliskuu 2006: perhe saa lopullisen kuolinsyytodistuksen, jossa epäillään, että Joakimilla oli immuunipuutostauti.

Touko-kesäkuu 2006: THL:n rokotejohtajan Terhi Kilven ja Marko Huhtalan kirjoittamassa, Kansanterveys-lehden numerossa 5-6 vuonna 2006 julkaistussa artikkelissa kerrotaan näin: "Tähän mennessä kahdella SSI:n BCG-rokotetta saaneella lapsella on todettu BCG-yleisinfektio tai sellaisen epäily. Toisella näistä lapsista on todettu mykobakteeri-infektioille altistava immuunipuutos, toisella sellaista on epäilty. Jälkimmäinen lapsi menehtyi todennäköisesti tuberkuloosi- ja muun lääkityksen aiheuttamaan maksavaurioon vain 4 kuukauden ikäisenä. Ruumiinavauksesta vastannut oikeuslääkäri arvioi lapsen peruskuolinsyyksi BCG-infektion." Artikkelista käy ilmi, että rokotteen vaihdon jälkeen BCG-rokotteen Kansanterveyslaitokselle ilmoitetut haittavaikutukset jopa kymmenkertaistuivat.

Syyskuu 2006: THL muuttaa BCG-rokotusta koskevia suosituksiaan.

- - -

FAKTA

Suosituksia muutettiin


Suomen tuberkuloosirokotuksissa tapahtui vuonna 2002 muutos, kun siirryttiin käyttämään aiempaa vahvemman kannan rokotetta. Muutoksen jälkeen rokotuksesta aiheutuneet haitat lisääntyivät selvästi. Haittojen vuoksi vuonna 1.9.2006 otettiin käyttöön kaksi uutta ohjetta: Rokotusta alettiin antaa vain sellaisille vastasyntyneille, joilla oli lisääntynyt riski saada tuberkuloosi. Vauvat, jotka eivät kuulu riskiryhmään, eivät enää saa BCG-rokotetta, sillä heidän tapauksessaan haittavaikutusten mahdollisuus on liian suuri saatavaan hyötyyn nähden.

Lähde: THL

- - -

EXTRA

THL rypee rokotusskandaaleissa


THL:n ylijohtaja Juhani Eskola on kuitenkin varma, että systeemi toimii.

- Tiedän, että vuoden 2005 kieppeillä oli näitä vakavampia haittavaikutuksia BCG-rokotuksessa ja sen tiimoilta muutettiin rokotusohjelmaa.

Eskolan mukaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksessa myönnetään tarvittaessa virheet ja muutetaan systeemiä.

Myöskään viimeaikaisten narkolepsiatapausten vuoksi ei ole koettu tarpeelliseksi muuttaa uusien rokotteiden käyttöönottotapoja. Pandemrix-rokotus myötävaikutti Suomessa 4-19-vuotiailla havaittuun narkolepsian lisääntymiseen. Pandemrix nosti sairastumisen riskin yhdeksänkertaiseksi.

THL:n rokoteosaston erikoistutkija Tuija Leino vakuuttaa vauvoille annettavien rokotteiden turvallisuutta.

- Kaikki kansallisessa rokotusohjelmassa olevat rokotteet ovat harkittuja sekä yksilö- että väestötasolla. Ei ole tarpeen miettiä kotona, onko rokotteen ottaminen tarpeen tai mitä se voi aiheuttaa - sellaisia rokotteita ohjelmassa ei ole, joita ei kannata ottaa.

Juttu on julkaistu alun perin 24.2. Iltalehden paperiversiossa.

SELINA KERÄNEN
selina.keranen@iltalehti.fi

Lainaus: IL

Kommentti: Terve vauva tapetaan tuollaisella rokotteella!

"Vauva oli saanut eläviä tuberkuloosibakteereja sisältävästä rokotuksesta imusolmuketuberkuloosin."

"Tutkimuksissa selviää kiistaton syy-yhteys Joakimiin pistetyn, eläviä tuberkuloosibakteereita sisältävän BCG-rokotteen ja tuberkuloosin välillä."
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 3325  Su 13 Maa 2011, 3:13 (GMT+3)  Aihe: Katkeraa kalkkia Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
IS: Kaksosensa menettänyt suosikkilaulaja pettyi lääkäreihin

Perjantai 11.3.2011 klo 07.43

Ex-tangokuningatar Johanna Pakonen,34, menetti joulukuussa identtiset kaksoset enneaikaisessa synnytyksessä. Olisiko pojat voitu pelastaa? Pakonen kysyy Ilta-Sanomissa

- Olen vieläkin pettynyt kahteen aiempaan lääkäriini: miksi ammattilaisen on niin vaikea myöntää, että ei tiedä, ja ohjata potilasta eteenpäin? suosikkilaulaja kysyy.

- Jos he olisivat toimineet eri lailla, olisivatko pojat vielä elossa? Pakonen pohtii.

Virallinen ilmoitus lääkäreistä on laulajan mukaan jo laitettu vireille.

Omalääkäri kehotti Johannaa hakeutumaan jo varhaisessa Turun yliopistolliseen keskussairaalaan, jossa on erikoisosaamista kaksosraskauksista. Lääkäri ei kuitenkaan saanut parille maksusitoumusta Turkuun, vaan köyliöläinen pari ohjattiin Satakunnan keskussairaalaan. Osaamisen vakuutettiin olevan samaa tasoa.

Vaikka raskausaikana ilmeni komplikaatioita, ei siirtoa edelleenkään tehty. Johanna hakeutui omatoimisesti TTTS-syndroomaan erikoistuneen lääkärin luo, mutta tässä vaiheessa diagnoosin tekeminen oli jo liian myöhäistä. Toinen lapsista oli jo menehtynyt.

- Kaikki tapahtui vauhdilla. Emme toivoneet tai odottaneet mitään, sillä tiesimme, että vielä elossa oleva poika on liian pieni selvitäkseen: keuhkot eivät ollet vielä kehittyneet tarpeeksi.

Jouluaaton aattona kotona odotti kirjekuori ja katkerat uutiset. Maksusitoumus Turkuun oli viimein myönnetty.

Lähde: Ilta-Sanomat

JENNA HEINO
jenna.heino@iltalehti.fi

Lainaus: IL
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 3329  Su 13 Maa 2011, 3:32 (GMT+3)  Aihe: Kaikkiaan haittailmoituksia jo 900 Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Sikainfluenssarokotuksesta jo 69 narkolepsiailmoitusta

Perjantai 11.3.2011 klo 16.39

Terveyden- ja hyvinvoinnin laitos (THL) on saanut jo 69 ilmoitusta narkolepsiasta tai katalepsiasta.

Katalepsiaan liittyy äkillistä lihasten jäykistymistä ja narkolepsiaan tahantonta nukahtamista.

Kaikkiaan sikainfluenssarokotuksiin liittyviä haittailmoituksia on jo 900. Näistä 182 on luokiteltu vakaviksi. Vakava haitta on esimerkiksi sellainen, jossa potilas on joutunut sairaalaan tai hänen toimintakykynsä on heikentynyt.

THL:n työryhmä arvioi helmikuisessa raportissaan, että rokote yhdeksänkertaisti lapsen ja nuorten riskin sairastua narkolepsiaan. Työryhmä arvion mukaan todennäköisimmin rokote lisäsi narkolepsiaa yhdessä jonkun muun tekijän kanssa. Tutkijat eivät ole löytäneet viitteitä siitä, että Suomeen toimitetuissa rokote-erissä olisi jotain muista rokote-eristä poikkeavaa. Sairastuneet ovat 4-19-vuotiaita.

Pandemrix-rokotteen haittavaikutuksista julkaistaan loppuraportti alkusyksystä.

STT

Lainaus: IL
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 3356  To 17 Maa 2011, 0:10 (GMT+3)  Aihe: Järkyttävä hoitovirhe Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
TS: Elävää luultiin kuolleeksi - vietti yön kylmätilassa

Julkaistu: 14.03.2011 18:41

Elävä mies todettiin erheellisesti kuolleeksi, ja hän joutui viettämään yön Turun yliopiston oikeuslääketieteen laitoksen kylmätiloissa.

Järkyttävästä virheestä kertoo Turun Sanomat.

Vuonna 1942 syntynyttä potilasta yritettiin aamulla hoitaa tunnin verran Tyksissä, mutta hän menehtyi.

TS:n mukaan potilasta hoitaneelle Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin erikoislääkärille luettiin maanantaina Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa syyte tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta.

Syytteen mukaan 41-vuotias lääkäri rikkoi huolimattomuudesta hänelle virkamiehelle kuuluvaa virkavelvollisuutta, kun hän ei huolehtinut potilaasta.

Lääkäri kiisti syytteen ja esitti vastatodistelua. Oikeudenkäynnissä kuultiin kolmea asiantuntijalääkäriä.

IS

Lainaus: Ilta-Sanomat
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 3357  To 17 Maa 2011, 0:36 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Lääkäri luuli kuolleeksi, lähetti elävän kylmiöön

Turun Sanomat 14.3 2011 17:27:06
(Päivitetty 14.3 2011 21:12:15)

Kuolleeksi jo todettu miespotilas joutui toukokuussa 2009 olemaan elävänä yön yli Turun yliopiston oikeuslääketieteen laitoksen kylmätiloissa, minne hänet oli tuotu myöhään illalla kuolleeksi toteamisen jälkeen. Potilasta yritettiin aamulla hoitaa tunnin verran Tyksissä, mutta hän menehtyi.

Potilasta hoitaneelle Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin erikoislääkärille luettiin maanantaina Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa syyte tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta.

Syytteen mukaan 41-vuotias lääkäri rikkoi huolimattomuudesta hänelle virkamiehelle kuuluvaa virkavelvollisuutta, kun hän ei huolehtinut potilaasta. Lääkäri kiisti syytteen ja esitti vastatodistelua. Oikeudenkäynnissä kuultiin kolmea asiantuntijalääkäriä.

MediHelin yksikön erikoislääkäri totesi vuonna 1942 syntyneen miehen kuolleeksi toukokuun 26. päivän iltana kello 22.54, jolloin hoitotoimenpiteet lopetettiin. Potilas siirrettiin oikeuslääketieteen laitokselle, missä hänen todettiin aamulla kello 08.15 vielä hengittävän. Hoitotoimenpiteiden jälkeen hänet todettiin kuolleeksi kello 09.32.

Syytteen mukaan lääkäri laiminlöi varmistaa potilaan kuoleman toteamisen hengityksen osalta eikä jatkanut hoitotoimia, vaikka potilas ei ollut kuollut. Hän toimi tällöin vastoin kuoleman toteamisesta annettua asetusta. Tuomioistuin joutuu ottamaan kantaa siihen syyttäjän väitteeseen, olisiko potilas mahdollisesti selviytynyt asianmukaisella hoidolla.

Suomen lääkäriliiton toiminnanjohtajan Heikki Pälven mukaan kuolleeksi toteamisesta käytävät oikeuskäsittelyt ovat Suomessa erittäin harvinaisia. Vuosittain tuomioistuimissa käsitellään keskimäärin vajaa kymmenen lääkärin velvollisuuksiin kohdistuvaa kiistajuttua ja langettavia tuomioita on ollut hyvin vähän. Viimeksi oululainen ortopedi vapautui kuolemantuottamusta koskeneesta syytteestä.

– En tunne kyseistä tapausta, mutta kun ihmisen elintoiminnot hiipuvat ja alilämpöisyys saa noin 30 asteen tienoilla vallan, niin lääkäri ei enää näe potilaan hengitysliikkeitä eikä kuule sydämen lyöntejä. Diagnoosi on hyvin ongelmallista. Jos ympärillä vielä on muuta meteliä tai taustahälyä, elintoimintojen havaitseminen vaikeutuu suuresti, Pälve totesi.

Itsekin MediHelin yksikössä ja anestesialääkärinä toimineen Pälven mukaan lääkärit joutuvat Suomessa vaikeisiin kuolemanmääritystilanteisiin jatkuvasti ympäri vuoden, koska hypotermia, alilämpöisyys on ongelmana monissa tapauksissa ja elintoimintojen jatkumista on vaikea havaita.

SEPPO SUDENNIEMI

Lainaus: TS

Joitain uutiseen liittyviä kommentteja:
Lainaus:
Elävänä hautaankin?

Uskomaton, puistattava ja pelottava tapaus. Lääkäriliiton toiminnanjohtajankin mielestä on vaikea nähdä/kuulla, onko potilas elävä vai kuollut, kun on esim. taustahälyä. Voin ymmärtää ongelmat helikopterissa tai muissakin erityisissä olosuhteissa, mutta kai asiat pitää varmistaa, kun päästään sairaalaan. Jos näin on kuin toiminnanjohtajakin kertoo, niin ei vain teoriassa vaan jopa käytännössä kuka tahansa voi joutua elävänä kylmiin tiloihin, joissa kuolleita säilytetään. Ja sieltä ties minne. Toivottavasti tulee uusi selitys ja ammattikunnalta viesti, että näin ei enää saa missään olosuhteissa tapahtua

"Ei korppi jne." kirjoitti 14.3.2011 18:01

Lainaus:
Just joo

Uskomaton, puistattava ja pelottava tapaus. Lääkäriliiton toiminnanjohtajankin mielestä on vaikea nähdä/kuulla, onko potilas elävä vai kuollut, kun on esim. taustahälyä. Voin ymmärtää ongelmat helikopterissa tai muissakin erityisissä olosuhteissa, mutta kai asiat pitää varmistaa, kun päästään sairaalaan. Jos näin on kuin toiminnanjohtajakin kertoo, niin ei vain teoriassa vaan jopa käytännössä kuka tahansa voi joutua elävänä kylmiin tiloihin, joissa kuolleita säilytetään. Ja sieltä ties minne. Toivottavasti tulee uusi selitys ja ammattikunnalta viesti, että näin ei enää saa missään olosuhteissa tapahtua

Ja taas kolleegat komppaavat kaveriaan,eikö todellakaan lääkäreitä,kansanedustajia tai poliiseja saada koskaan syytteeseen virheistään!

"OMG" kirjoitti 14.3.2011 18:12

Lainaus:
Ihan tottako?

Viedäänkö nykyään kylmään heti kuoleman toteamisen jälkeen? Kyllä aikaisemmin oli tuntimäärä, kohtuullien pitkäkin, joka piti säilyttää osastoilla ja muissa tiloissa, ennen kylmään viemistä. On ajat ja tavat muuttuneet holtittomiksi!

"Vainajien kanssa työskennellyt" kirjoitti 14.3.2011 18:23

Lainaus:
jep

Ihan oikeasti: Kukaan ei uskalla tunnustaa kuinka heikoilla kantimilla potilasturvallisuus nykyään Suomessa on. Ihan yliopistosairaalatasolta lähtien. Saisittepa jostain käsiinne vaaratapahtumailmoituksia.......

"sisäpiiriläinen" kirjoitti 14.3.2011 21:30

Lainaus:
oletteko huomanneet?

tässäkään tapauksessa ei todellakaan tule minkäänlaista tuomiota. lääkärit ovat erehtymättömiä. heidän kollegiaalinen yhteytensä on niin voimakas, että on suoranainen ihme (suurempi kuin elävän lähettäminen kylmiöön) jos joku toinen lääkäri todistaisi "hoitovirheestä".

lääkärien virheet todella "haudataan".

"tapio" kirjoitti 14.3.2011 22:00

Lainaus:
Amatöörien puuhastelua

Joo keskitetään vaan kaikkea niin sekavammaksi vain menee kiire ja virheet lisääntyy! Kyllä on kentälläkin käytössä välineet millä saadaan todettua sykkiikö sydän vaikka olisi minkälainen melu tahansa, kyllä on taas käsittämätöntä touhua! Ja mitä hypotermiaan tulee niin ainakin se kaveri on kylmiössä vietetyn yön jälkeen hypotermiassa ollut! Minkähän verran näitä tapauksia on aiemmin ollut eivät ole vain jaksaneet aamulla enää koputella kaapissa että hengissä ollaaan... Olihan kuulemma joskus kaapeissa sisäpuolella hälytyskellokin sitä varten että sai nappia painaa jos oli vahingossa kylmiöön laitettu.

"Amatööri" kirjoitti 14.3.2011 23:46

Lainaus:
Suomalainen potilasturvalllisuus

Voin ihan omasta kokemuksesta kertoa, ettei potilasturva ole välttämättä korkealla tasolla.

HUSissa tehdään diagnoosia toisen ihmisen pepereitten perusteella, lääkärin ja potilaan ei tarvitse puhua samaa kieltä (puhun kumpaakin kotimaista, mutta Venäjä on puute) tai potilasvalituksen "leimasintyrmäys".

Lääkäri voi mm. kertoa pahoitelleensa "unohdustaan" ja kaikki on sillä selvää! Ainoastaan potilas vastaa esim. työkyvyttömyyseläkkeen alentuneesta ansiotasosta.

Saamme kiittää maassamme noudatettua hallituspolitiikkaa siitä, että asiat vaietaan kuntoon.

Mutta tulevatko ne kuntoon vaikenemalla?

"Terveydenhoitomme uhri" kirjoitti 14.3.2011 23:48

Lainaus:
Saako puolikuolleen taposta puolet vähemmän linnaa?

Tämä yksi kohta jutussa ihmetytti:

Tuomioistuin joutuu ottamaan kantaa siihen syyttäjän väitteeseen,

olisiko potilas mahdollisesti selviytynyt asianmukaisella hoidolla.

Eli onko tosiaan niin että lääkäri vapautuu syytteestä, jos todetaan että potilas olisi kuitenkin kuollut? Kaikkihan joskus kuolevat, joten kai murhaajatkin pitää vapauttaa vankilasta sillä verukkeella että heidän uhrinsa olisivat muutenkin ennemmin tai myöhemmin kuolleet.

"Pallosta kiinni" kirjoitti eilen klo. 00:47

Lainaus:
answer

I am a foreigner living in Finland. In my opinion/experience in Finland the situation in medical care is really BAD! and its getting worse and worse. You re proud of something what does not exist. You re trying to make people believe, that finnish medical care is so perfect- just rubbish!!. This what you have written is just huge nonsence!!!

"margareta" kirjoitti eilen klo. 12:37

Lainaukset: TS
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 3409  Ke 23 Maa 2011, 11:49 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Sairaalassa työpaikkakiusattiin:

Jättikorvaukset piinatulle hoitajalle


Maanantai 21.3.2011 klo 18.28

Ortopedian erikoissairaala Sairaala Orton joutuu maksamaan kymmenientuhansien eurojen korvaukset työpaikkakiusaamisesta.

Kiusaaminen johti yhtiössä pitkään työskennelleen sairaanhoitajan irtisanoutumiseen.

Kaikkiaan Helsingin käräjäoikeus määräsi yhtiön maksamaan irtisanoutuneelle hoitajalle ja Työttömyysvakuutusrahastolle lähemmäs 100 000 euroa erilaisia korvauksia ja oikeudenkäyntikuluja.

Ongelmat työpaikalla alkoivat vuonna 2006 ja johtivat muun muassa hoitajan esimiestehtävien karsimiseen. Hän jäi parin vuoden kuluttua pitkälle sairauslomalle, jonka jälkeen osapuolille tuli jälleen kiistaa hoitajan työtehtävistä. Sairaanhoitaja irtisanoutui kevättalvella 2010.

Oikeus katsoi, että hoitaja joutui pitkäaikaisen loukkaamisen kohteeksi ja ettei työnantaja puuttunut asiaan riittävällä tavalla. Oikeus katsoi työnantajan myös aiheuttaneen tilanteen, jossa hoitajan oli pakko irtisanoutua.

STT

Lainaus: IL

Kommentti: Kaltoinkohtelua, jolla aiheutetaan toisen sairastuminen - ja vieläpä sairaalassa! Hävytöntä piittaamattomuutta ihmisten terveydestä.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 3458  To 31 Maa 2011, 15:47 (GMT+3)  Aihe: Leikkimielinen painiottelu? Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Paini päättyi teinin kuolemaan

Lauantai 26.3.2011 klo 10.21

Leikkimielinen painiottelu päättyi traagisesti.

Nuoret viettivät iltaa pelaten pokeria ja juoden olutta. Illan kuluessa nuorten miesten välillä heräsi ajatus leikkimielisestä vapaapainiottelusta.

23-vuotias otti ensin yhteen yhden nuorukaisen kanssa. Sitten hän ryhtyi painiin 15-vuotiaan kanssa.

23-vuotias oli harjoitellut vapaaottelua, johon sisältyi nyrkkeilyn, judon sekä painin tekniikoita. Vanhempi ottelija pääsikin voitolle. Hän tarttui 15-vuotiaan vasempaan käteen käsivarsiotteella ja heitti tämän lattiaan. Heitto jäi kuitenkin vajaaksi, ja uhri iskeytyi lattiaan pää edellä.

Kuului tömähdys. 15-vuotias menetti tajuntansa. Seurue hätääntyi ja soitti hätäkeskukseen. Kaverit uskoivat, että 15-vuotias vietäisiin Jorvin sairaalaan, mutta sen sijaan hänet vietiinkin tarkastuksen jälkeen kotiinsa. Seuraavana päivänä 15-vuotias menehtyi päävammoihin.

Tapaus sattui jo vuoden 2006 joulukuussa, mutta päätyi vasta tänä keväänä käräjille. Tuoreessa päätöksessään Espoon käräjäoikeus tuomitsi heittäjän kuolemantuottamuksesta.

Oikeus katsoi hänen ottaneen tietoisen riskin, kun hän heitti painikumppaniaan alkoholin vaikutuksen alaisena ja ilman, että lattialla oli törmäystä vaimentava urheilumatto.

Tekijä sai 80 päiväsakkoa, joiden yhteissumma on 2 960 euroa. Uhrin vanhemmille miehen pitää maksaa runsaan 6 000 euron korvaukset.

Lääkärin mukaan 15-vuotias olisi yli 60 prosentin todennäköisyydellä jäänyt henkiin, jos hänet olisi vielä samana yönä lähetetty TT-kuvauksiin ja sen jälkeen leikattu.

PETRI ELONHEIMO
petri.elonheimo@iltalehti.fi

Lainaus: IL

Kommentti: Leikkimielinen painiottelu kenelle? Siinähän meni henki!

Lapsi menehtyi hoitovirheeseen, kun tarkastuksen jälkeen hänet kuljetettiin vain takaisin kotiin:
Lainaus:
Lääkärin mukaan 15-vuotias olisi yli 60 prosentin todennäköisyydellä jäänyt henkiin, jos hänet olisi vielä samana yönä lähetetty TT-kuvauksiin ja sen jälkeen leikattu.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 3476  Ma 04 Huh 2011, 14:10 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Yhä useampi Hyks-potilas valittamassa hoitovirheestä

30.3.2011 15:00, Päivitetty: 31.3.2011 09:48

Yhä useampi tyytymätön potilas tai hänen läheisensä suunnitteli valittavansa kirjallisesti hoidosta Hyksin sairaanhoitoalueella viime vuonna.

Pääkaupunkiseudun yliopistollisten sairaaloiden toiminnasta aiottiin tehdä potilasvahinkoilmoituksia, kirjallisia muistutuksia ja kanteluja selvästi edellisvuotta enemmän.

Etenkin hoitovirheitä koskevia potilasvahinkoilmoituksia oli suunnitteilla aiempaa enemmän.

Asia käy ilmi potilasasiamiesten toimintakertomuksesta.

Yli puolet suunnitelluista potilasvahinkoilmoituksista ja lähes puolet kirjallisista muistutuksista koskivat Hyksin operatiivisen tulosyksikön virheitä ja puutteita. Yksikössä hoidetaan kirurgian, neurokirurgian sekä silmä-, korva-, nenä- ja kurkkutautien potilaat.

Vahinkoilmoituksia aiottiin tehdä 569, eli 99 edellisvuotta enemmän. Ilmoituksen aiheena oli usein leikkauksessa, jälkihoidossa tai kipsauksessa tehty hoitovirhe.

Kirjallisia muistutuksia tyytymättömät potilaat aikoivat tehdä 702, eli 32 enemmän kuin edellisvuonna. Kanteluja oli suunnitteilla 34, kun edellisvuonna luku oli 21.

Potilasasiamiehet saivat viime vuonna aiempaa enemmän Hyksiin liittyviä yhteydenottoja. Niitä kertyi 3 618, kun edellisvuonna luku oli 3 591.

– Yhteyttä ottanut on harvoin kiihtynyt ja kiivas, kuvaa potilasasiamies Elina Lohva.

Lähes puolet palautteesta liittyi hoitoon ja kohteluun. Toiseksi eniten tuotiin esille tiedonsaantiongelmia.

– Potilas ei ole saanut tietoa vaikkapa siitä, miten toimia, kun leikkauksen jälkeen on tullut infektio, Lohva kertoo.

Hänen saamansa palaute koskee medisiinisen yksikön sisätauti-, neurologia- ja syöpätautiosastoja, naisten- ja lastentautien puolta ja HUS-röntgeniä.

Vaikka aiotut jatkotoimet lisääntyivät, potilaat olivat tilaston mukaan vähän edellisvuotta tyytyväisempiä palveluun.

– Usein esimerkiksi huono kohtelu johtuu henkilöstön kiireestä tai siitä, ettei aina mietitä, mitä suusta päästetään. Ehkä tähän on kiinnitetty enemmän huomiota, pohtii potilasasiamies Maarit Väisänen-Sotka, joka saa palautetta operatiivisesta yksiköstä, aikuis- ja nuorisopsykiatriasta ja Huslabista.

Viimevuotisista yhteydenotoista 47 prosenttia koski operatiivista, 21 medisiinistä, 17 naisten- ja lastentautien ja 12 psykiatrian yksikköä.

Suhteessa potilasmääriin palautetta tuli eniten psykiatrisesta: 2,6 prosenttia hoidetuista otti yhteyttä potilasasiamieheen.

Lainaus: Helsingin Uutiset
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 3479  Ma 04 Huh 2011, 14:47 (GMT+3)  Aihe: Hellan lettus sentään... Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Elävän kylmiöön lähettänyt lääkäri ei syyllistynyt virkarikokseen

Torstai 31.3.2011 klo 16.51 (päivitetty klo 17.52)

Potilasta kuolleeksi luullut ja tämän kylmiöön lähettänyt lääkäri ei oikeuden mukaan syyllistynyt virkavelvollisuuden rikkomiseen.

Varsinais-Suomen käräjäoikeus antoi tuomionsa asiassa tänään.

Tapaus sattui Turussa toukokuussa 2009. Lääkintähelikopteriyksikön lääkäri julisti syvässä shokkitilassa olleen miespotilaan kuolleeksi myöhään illalla, ja mies vietiin oikeuslääketieteen laitoksen kylmätilaan. Aamulla miehen huomattiin hengittävän. Miestä alettiin hoitaa, mutta hän kuoli hoidosta huolimatta runsaan tunnin kuluttua.

Syyttäjä vaati lääkärille rangaistusta tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta. Oikeus hylkäsi syytteet.

Äärimmäisen harvinainen tapaus

Lääkärin mukaan potilaan elvytystä ei ollut enää syytä jatkaa tilanteessa, jossa potilas oli ennen tämän kuolleeksi julistamista. Syyttäjä myönsi tämän, mutta katsoi lääkärin muutoin laiminlyöneen potilaan asianmukaisen jatkohoidon, esimerkiksi liuotushoidon.

Oikeus oli syyttäjän kanssa eri mieltä ja hylkäsi nelikymppistä turkulaista mieslääkäriä vastaan nostetun syytteen. Lisäksi lääkärille määrättiin maksettavaksi valtion varoista noin 8 000 euroa oikeudenkäyntikulujen korvauksia.

Tapaus, jossa kuolleeksi katsotun ja kylmiöön viedyn potilaan todetaankin olevan vielä elossa, on hyvin harvinainen ellei jopa ainutlaatuinen Suomessa. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) oikeuslääkintäyksikön päällikkö Riitta Kauppila toteaa, ettei hänen tiedossaan ole yhtään samanlaista tapausta ainakaan viime vuosilta.

THL vastaa oikeuslääketieteellisen ruumiinavauksen järjestämisestä. Sellainen voidaan tehdä vainajalle esimerkiksi silloin, kun kuoleman aiheuttajaksi epäillään rikosta tai hoitovirhettä.

STT

Lainaus: IL

Kommentti: Lääkäreitä ei saada vastuuseen yhtään mistään, ja niin kauan kuin ei saada vastuuseen, sama peli jatkuu. Korvataan jopa oikeudenkäyntikulutkin, kun toinen menettää henkensä.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 3716  Ke 04 Tou 2011, 14:56 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Savon Sanomat: Synnytyssairaalan arkistossa paljastui 40 vuoden aukko

28.4.2011 7:11

STT

Iisalmen entisen synnytyssairaalan arkistoista on paljastunut 40 vuoden aukko, kirjoittaa Savon Sanomat. Asia kävi ilmi pari viikkoa sitten, kun Ylä-Savon sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymä Sote kävi läpi kontolleen saamiaan jäsenkuntiensa arkistoja.

Vanhat synnytyskertomukset ovat kateissa vuosilta 1918–1958.

Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valviran ylilääkäri Markus Henrikssonin mukaan vastaavia aukkoja arkistoista ei ole muualta Suomesta löytynyt.

Vuonna 1992 voimaan tullut laki velvoittaa säilyttämään potilasasiakirjat 120 vuotta syntymästä tai 12 vuotta kuolemasta.

"Kunnissa on laiminlyöty arkistointia. Näkisin, että suurin syy tähän ovat viime laman aikaiset säästöt ja resurssien puute", kertoo Soten asiahallintapäällikkö Eila Isoniemi.

Savon Sanomat kertoo, että huhun mukaan hukassa olevat arkistot olisivat aikoinaan hävinneet erään ylihoitajan mukana.

Lainaus: HS

Kommentti: Mitähän tuollakin oikein pimitettiin? Joku motiivi on täytynyt olla. Mutta jos arkisto katoaa, se on sen luokan juttu, ettei sitä voi sivuuttaa.

Uutinen löytyy tästäkin ketjusta: Synnytykset syynissä
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 3754  Pe 06 Tou 2011, 14:49 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Mielestäni tässäkin on kyse hoitovirheestä, silkasta puoskaroinnista vaan:

Masennuslääkkeet ovat yksi syy väkivaltaan

Ks. myös ketju: Lasten ja nuorten väkivalta
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 3836  Su 15 Tou 2011, 16:05 (GMT+3)  Aihe: Eivät tee potilaalle tarpeellisia tutkimuksia Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Sunnuntaisuomalainen: Hurahtaneilta lääkäreiltä väärää hoitoa

15.5.2011 7:22

STT

Tuhannet suomalaiset ovat saaneet väärää hoitoa omaan hoitoideologiaansa hurahtaneilta lääkäreiltä, kirjoittaa Väli-Suomen median Sunnuntaisuomalainen. Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvira tietää kymmenen tällaista lääkäritapausta neljän viime vuoden ajalta.

Tällaiset lääkärit ovat usein vakuuttuneita siitä, että tietty lääkevalmiste tehoaa moniin sairauksiin. Siksi he eivät tee potilaalle tarpeellisia tutkimuksia tai ohjaa heitä oikeaan hoitoon.

"On epäilyksiä, että lääkärit ovat aiheuttaneet jopa potilaskuolemia. Varmaa näyttöä on siitä, että he ovat vaarantaneet potilasturvallisuuden esimerkiksi hoitaessaan syöpäpotilaita", sanoo Lääkäriliiton toiminnanjohtaja Heikki Pälve.

Suomessa toimii noin 24 000 lääkäriä. Heistä yli 60 sai viime vuonna Valviralta huomautuksen työtehtävien huonosta hoitamisesta. Ammatinharjoittamisoikeutensa menetti 15.

Lainaus: HS
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 3849  Ti 17 Tou 2011, 18:40 (GMT+3)  Aihe: Juoruakka hoitotyössä Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Terveydenhoitaja urkki potilastietoja - sai sakkoja

Tiistai 17.5.2011 klo 18.12

Potilastietojen urkkiminen on tuonut sakkoja terveydenhoitajalle Pohjois-Pohjanmaalla. Nainen katsoi aiheetta kahdeksan ihmisen potilastietoja vuosina 2000-2008.

Hän työskenteli terveyskeskuksessa, mutta hänellä ei ollut hoitosuhdetta yhteenkään asianosaisista.

Terveydenhoitaja seurasi muun muassa erään opettajan ja hänen perheensä tietoja liki yhdeksän vuoden ajan. Erityisen moitittavana oikeus piti kollegan arkaluontoisten potilastietojen katselemista. Niitä nainen katsoi 32 kertaa.

Oulun käräjäoikeuden mukaan potilastietojen vilkuilu ei ollut satunnaista, vaan pikemminkin tavaksi tullutta toimintaa. Nainen myönsi osan teoista. Syyksi hän ilmoitti silkan uteliaisuuden.

Tuomio tuli virkavelvollisuuden rikkomisesta.

Naisen maksettavaksi määrättiin yli 1 500 euron sakot ja 5 500 euroa korvauksia muun muassa loukkauksien aiheuttamista kärsimyksistä ja oikeudenkäyntikuluista.

STT

Lainaus: IL
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 3889  Pe 20 Tou 2011, 16:38 (GMT+3)  Aihe: Suomessa tehdyt diagnoosit vääriä Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Marika Krook: Lääkärit antoivat elinaikaa vain vuoden

Julkaistu: 20.05.2011 09:49

Marika Krook sai lääkäriltä rajun diagnoosin selittämättömiin oireisiin.

Nyt tervehtynyt laulaja Marika Krook kärsi vuosia selittämättömistä oireista. Lääkärit antoivat aluksi elinaikaa vain muutaman vuoden.

- Suomessa olisi tarvetta lääkäreille, jotka osaavat katsoa ihmistä kokonaisuutena ja osaisivat hoitaa niin sanottuja näkymättömiä sairauksia, musikaalitähti toteaa.

Krook tietää mistä puhuu, sillä hänellä on asiasta omakohtaisia kokemuksia. Vajaa kymmenen vuotta sitten hän alkoi kärsiä omituisista oireista – jalat eivät tuntuneet tottelevan käskyjä ja menivät välillä tunnottomiksi.

- Pahimpina päivinä en pystynyt edes kävelemään. Minulla ei ollut kipuja, mutta jalat olivat tunnottomat. Tuntui siltä, että liikkumisimpulssit eivät kulkeneet aivoista jalkoihin, Krook kuvailee tuntemuksiaan.

Krook hakeutui oireidensa takia lääkäriin, mutta siellä häntä ei ymmärretty.

- He suurin piirtein nauroivat ja sanoivat, että olen vain pelannut liikaa tennistä. Minut lähetettiin ortopedille, vaikka todellisuudessa ongelma ei ollut jaloissa vaan aivoissa.

Löysi italialaisen vatsalääkärin

Lopulta Krook sai neurologin kautta lähetteen magneettikuvauksiin. Sieltä hänet toimitettiinkin suoraan sairaalaan. Krookilla todettiin paha selkärankatulehdus ja lääkäreiden arvio toipumismahdollisuuksista oli raju.

- He tutkailivat papereitaan ja totesivat, että minulla ei ollut montaa vuotta elinaikaa, Krook muistelee.

Koska lääkäreiden mukaan mitään ei ollut enää tehtävissä, Krook päätti kieltäytyä hoidoista. Hän ryhtyi etsimään apua muualta ja törmäsi monen mutkan jälkeen italialaiseen vatsalääkäriin, joka tyrmäsi Suomessa tehdyt diagnoosit vääriksi.

- Hänen mukaansa minulla oli ollut vatsaongelmia niin kauan, että ei ollut ihme, että jotain tällaista tapahtui. Hän määräsi minut vuoden vauvanruokakuurille ja siitä alkoi parantuminen, Krook kertoo.

"Vaikea läksy"

Kaiken kokemansa jälkeen Krook haluaa auttaa samassa tilanteessa olevia ihmisiä ja edistää ajatusta lääketieteestä luovana alana. Hän kaipaa parempaa hoitoa näkymättömien sairauksien hoitoon.

- Näkymättömät sairaudet ovat vaivoja, joiden syy ei ole helposti selvitettävissä. Suomessa on todella hyvät kirurgit ja esimerkiksi syöpähoito on huippuluokkaa. Suuri tarve olisi kuitenkin erikoislääkäreille, jotka näkisivät ihmisen kokonaisuutena ja osaisivat tarvittaessa delegoida potilaan eteenpäin eri alojen asiantuntijoille, hän toteaa.

Oman sairausaikansa Krook näkee elämänsä vaikeimpana ajanjaksona, joka kuitenkin on muovannut hänestä sen ihmisen, joka hän nyt on.

- Sairaus oli vaikein läksy, mitä olen joutunut elämässäni kokemaan. Nyt pystyn kuitenkin jo olemaan siitä kiitollinen. Sairauden myötä olen tajunnut paremmin omaa persoonaani ja oppinut paljon niin puolisona, äitinä kuin taiteilijanakin. Nyt tiedän entistä selkeämmin, kuka olen ja mitä haluan, Krook summaa.

Kati Pukki

Lainaus: IS

Kommentti: Lääkäreiden asennoitumisessa olisi todellakin paljon parantamisen varaa pelkän vähättelyn ja mitätöinnin sijaan:
Lainaus:
Kaiken kokemansa jälkeen Krook haluaa auttaa samassa tilanteessa olevia ihmisiä ja edistää ajatusta lääketieteestä luovana alana. Hän kaipaa parempaa hoitoa näkymättömien sairauksien hoitoon.

- Näkymättömät sairaudet ovat vaivoja, joiden syy ei ole helposti selvitettävissä. Suomessa on todella hyvät kirurgit ja esimerkiksi syöpähoito on huippuluokkaa. Suuri tarve olisi kuitenkin erikoislääkäreille, jotka näkisivät ihmisen kokonaisuutena ja osaisivat tarvittaessa delegoida potilaan eteenpäin eri alojen asiantuntijoille, hän toteaa.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 3894  Pe 20 Tou 2011, 22:07 (GMT+3)  Aihe: Lääkärit vähättelevät Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Moni kärsii kipunsa ilman apua

Keskiviikko 4.5.2011 klo 09.22

Kipukokemuksia selvittäneeseen kyselyyn vastanneista vain yksi kymmenestä oli saanut jatkuvan kivun hallintaan.

Lähes 90 prosenttia vastaajista kärsi kivuistaan jatkuvasti.

Kyselyn mukaan potilaat pelkäävät lääkärin vähättelevää suhtautumista. Terveyskeskuksista apua hakeneilla oli lähes poikkeuksetta kielteisiä kokemuksia lääkärin suhtautumisesta kipuun. Osa vastaajista oli myös turhautuneita hoitovaihtoehtojen vähyyteen.

Kroonisesta, yli kolme kuukautta kestäneestä kivusta kärsii jossakin elämänsä vaiheessa lähes puoli miljoonaa suomalaista. Kroonista kipua aiheuttavat esimerkiksi nivelreuma ja nivelrikko, migreeni, leikkaukset ja syöpä.

Verkkokyselyyn vastasi lähes 2 000 ihmistä, joista valtaosalla oli tuki- ja liikuntaelinten kipuja. Neljä viidesosaa oli naisia. Kyselyn teetti lääkeyhtiö Mundipharma.

STT

Lainaus: IL
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 3895  Pe 20 Tou 2011, 22:25 (GMT+3)  Aihe: Jopa kahdeksan kymmenestä kokenut vähättelyä Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Tutkimus: Jopa lääkärit vähättelevät psoriasista

Tiistai 17.5.2011 klo 05.35 (päivitetty 19.5.2011 klo 15.45)

Jopa kahdeksan kymmenestä prosiasispotilaasta kokee, että hänen sairauttaan vähätellään.

Tuore suomalaistutkimus kertoo, että potilaiden mielestä edes iso osa lääkäreistä ei suhtaudu prosiasikseen riittävän vakavasti.

Moni potilas myös kokee, että sairauden hoito haittaa kohtuuttomasti arkea. Hoitoon kuluu enimmillään jopa yli kymmenen tuntia viikossa. Psoriasista saatetaan hoitaa liian lievillä hoidoilla liian pitkään.

Psoriasis on krooninen iho- ja nivelsairaus, jota potee noin 150 000 suomalaista.

STT

Lainaus: IL
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 4020  Ke 01 Kes 2011, 21:59 (GMT+3)  Aihe: Härskiä peliä lapsen terveydellä Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Mitä pikku-Topiin pistettiin?

Maanantai 30.5.2011 klo 10.48

Hoitaja antoi 2-vuotiaalle Topille aikuisten annoksen rokotetta, jonka nimeä ei kerrota äidille.

Jaana Räsänen astui perjantaina Tampereen rokotetutkimusklinikan tiloihin 2-vuotiaan poikansa Topi Lähteenmäen kanssa. Tarkoituksena oli antaa Topille Havrix-rokotus viikon päästä häämöttävää Bulgarian-lomaa ajatellen.

Topi on osallistunut samaisen klinikan pneumokokkirokotustutkimukseen. Sen yhteydessä perheelle oli sanottu, että jos pienokaiselle tulee tarvetta muille rokotuksille, tulee ne pistää klinikalla.

Kun hoitaja käveli perjantaina rokotekaapille ja pisti Topia, Räsänen kuvitteli kaiken menevän suunnitelmien mukaan.

- Hoitajalla oli tietokone auki ja Topin neuvolakortti pöydällä. Minä luotin, että kyllä ammattilainen osaa laittaa oikean rokotuksen, Räsänen toteaa.

Pois lähdön hetkellä epäilys kuitenkin valtasi äidin mielen: oliko äsken sittenkin tapahtunut jotain outoa?

- Kysyin hoitajalta, milloin Havrixin kolmas annos pistetään, jolloin hoitajan kasvot valahtivat. Hän lähti kysymään asiaa, jonka jälkeen minulle ilmoitettiin, että he soittelevat perään uudesta ajasta.

Mitä rokotettiin?

Räsäsen ikävä aavistus muuttui valitettavan pian todeksi.

Noin puolen tunnin kuluttua ruokakauppaan ehtineen Räsäsen puhelin soi. Soittaja oli rokotetutkimusklinikan tutkijalääkäri.

- Hän sanoi, että "teidän lapsenne on saanut aikuisten annoksen rokotetta".

Ohjeeksi annettiin seurata Topin vointia viikonlopun yli sekä kaksi kännykkänumeroa varmuuden vuoksi. Seuraukseksi väärästä annostuksesta Topille povattiin voimakkaampia paikallisoireita kuten pistoskohtien arkuutta, korkeampaa kuumetta sekä yleistä ärtymystä.

Kaiken lisäksi rokotetutkimusklinikka ei aio kertoa Räsäselle Topin saaman rokotteen nimeä; ei ainakaan ennen kuin pneumokokkirokotetutkimus on purettu.

Luottamus meni

Äidin mukaan Topin viikonloppu sujui kiukutellen, mutta muilta oireilta oli ainakin sunnuntai-iltapäivään mennessä vältytty.

Eniten koko rokotussopassa Räsästä harmittaakin se, että hänestä tuntuu, ettei perheen huolta ja sattunutta virhettä otettu tosissaan.

Lisäksi huoli siitä, ettei hän vieläkään tiedä, mitä Topiin pistettiin, kalvaa jatkuvasti.

- Olen niin vihainen. Minulla on kolme lasta ja tulevaisuudessa kysyn todella tarkkaan aina, kun menen lasten kanssa neuvolaan, että mitä heihin pistetään, pettynyt äiti toteaa.

Iltalehti ei eilen tavoittanut Tampereen rokotetutkimusklinikan tutkimuslääkäriä kommentoimaan asiaa.

AINO KANGASPURO
aino.kangaspuro@iltalehti.fi

Lainaus: IL
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 4053  La 04 Kes 2011, 2:10 (GMT+3)  Aihe: Kanteluiden määrä kasvussa Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Suomalaisille riitti - rajua palautetta hoitajille ja lääkäreille

Julkaistu: 03.06.2011 09:14

Henkilökunnan epäasialliset kommentit ja huono tiedonsaanti häiritsevät potilaita ja omaisia.

Terveydenhuoltoa valvovan viranomaisen Valviran arvion mukaan käsiteltäväksi tulleista valituksista yli puolet koskee myös henkilökunnan asenteita.

Uusien kanteluiden määrä on kasvussa. Viime vuonna niitä tuli Valviralle yli 350.

Valviran ylilääkärin Sari Anttilan mukaan yksi syy laiminlyönteihin on kiire. Valviran ja aluehallintovirastojen tuore selvitys osoittaa, että vanhustenhoidossa joka viidennellä osastolla on hoitohenkilöstöä alle suositustason.

–Kiire ja kiireen tuntu tekevät sen, että jossain kohdissa ohitetaan informaatio, joka olisi pitänyt antaa, jos se ei ole aivan välttämätöntä, Sari Anttila sanoo.

Myös Syöpäjärjestöjen neuvontapalvelu on törmännyt samaan asiaan. Vastaavan hoitajan Taina Häkkisen mielestä kiire on potilaan kannalta suurin ongelma. Lisäksi potilas ja henkilökunta puhuvat usein eri kieltä, eikä potilas koe, että henkilökunnalla olisi aikaa selittää hänelle sairauden yksityiskohtia.

–Potilas ei aina edes tiedä tarkkaan, mikä hänen diagnoosinsa on. Ammattihenkilön pitäisi muistaa diagnoosin tuoma shokki ja selittää sen mukaan, Häkkinen sanoo.

Hän muistuttaa, että vakavasti sairastunut voi tulkita epäasialliseksi puheeksi sen, mistä terve ei hätkähtäisi.

Sari Anttila katsoo, että kiire selittää ongelmia vain osittain. Kyse voi olla myös asenteesta.

–Kun lääkärit joutuvat päättämään hoidosta ja vastaamaan viranomaisille milligramman tarkkuudella, he eivät enää jaksa panostaa keskusteluihin.

Käsiparit ratkaisevat

Suomen lähi- ja perushoitajaliiton SuPerin puheenjohtaja Juhani Palomäki sanoo, että vanhustenhoidon liian vähäinen hoitajatilanne on ollut todellisuutta jo pitkään. Hänen mukaansa tilanne huononee sitä mukaa, kun väestö vanhenee.

–Jos potilaat ovat niin huonokuntoisia, etteivät pääse edes petistä ylös, ei ole mitään hokkuspokkuskonstia, vaan tarvitaan toinen ihminen auttamaan. Jos kaikki potilaat ovat sellaisia, ei auta vaikka mitä tehtäisiin, nämä ihmiset vain tarvitsevat niin paljon apua.

STT

Lainaus: IS
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 4068  Su 05 Kes 2011, 10:19 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Mahahaavaa hoidetaan väärin - joka neljäs kuolee

Tiede
Kirjoittanut ILPO KIURU 11.05.2011 14:23
Viimeksi päivitetty 11.05.2011 15:21

Mahahaavan oikea hoito saattaisi pelastaa useita ihmishenkiä, kertoo tuore ruotsalainen raportti.

Jo kolmisen vuosikymmentä on ollut tiedossa, että mahahaavan aiheuttaa useimmin helicobacter pylori eli helikobakteeri, joka saa aikaan mahan limakalvolla kroonisen tulehduksen. Bakteeria vastaan auttaa antibiootti sekä liikahappoisuutta ehkäisevä lääkitys.

Vaikka parannuskeino tiedossa onkin, vain 40 prosenttia Ruotsin mahahaavapotilaista saa oikeaa hoitoa, valtion lääketieteellinen neuvottelukunta (SBU) toteaa raportissaan.

- Tiedämme, että riski menehtyä helicobacter pyrolin aiheuttamaan sairauteen ilman oikeaa hoitoa on 70 prosenttia verrattuna asianmukaiseen hoitoon. Parantamisen varaa siis on, ylilääkäri Christer Staël von Holstein Skoonen yliopistosairaalasta kertoo Ruotsin radiolle (SR).

Sairastuneita 3 500 vuosittain - joka neljäs menehtyy

Ruotsissa sairastuu mahahaavaan vuosittain 3 500 henkilöä. Heistä joka neljäs menehtyy vuoden kuluessa. Staël von Holsteinin mukaan moni kyettäisiin pelastamaan, jos he saisivat oikeaa ennaltaehäisevää hoitoa sekä oikean lääkityksen.

Siihen, miksi 60 prosenttia helicobacter pyrolin vaivaamista potilaista ei saa oikeaa oikeaa lääkitystä, raportti ei anna suoraa vastausta. Yhdeksi syyksi epäillään sitä, että potilaat eivät ole kertoneet lääkärilleen aiemmasta mahahaavasta.

Staël von Holstein huomauttaa myös, että potilaat eivät läheskään kaikissa tapauksissa saa riittävästi tietoa sairaudestaan.

- Heidän on saatava tietoa esimerkiksi siitä, kuinka tärkeää on välttää niin sanottuja NSAID-lääkkeitä, kuten Ipren ja Voltaren, jotka lisäävät voimakkaasti uusien vuotojen riskiä.

Lainaus: Verkkouutiset
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 4133  To 16 Kes 2011, 17:04 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Sairaalassa kammottava moka - maalivahdilta leikattiin väärä jalka!

Lainaus:
Norjalaisen Dagbladetin mukaan Pettersen tuli sairaalaan leikkauttamaan oikean polvensa, jonka hän oli loukannut harjoituksissa joulukuussa. Herätessään hän kuitenkin huomasi, että puukkoa olikin näytetty vasemmalle polvelle.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 4138  To 16 Kes 2011, 20:46 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Hoitovirhe se on tämäkin:

Tämän takia köyhä kuolee 12 vuotta aiemmin

Lainaus:
– Hyvin toimeentulevalle ja koulutetulle tarjolla olevat vaihtoehdot ovat köyhien ulottumattomissa, Rotko viittaa muun muassa yksityisiin lääkäriasemiin.

Hyvätuloiset saavat huonotuloista parempaa hoitoa sepelvaltimotaudin hoidossa. Rotkon mukaan lääkärit eivät tätä väitettä mielellään myönnä, mutta asiasta on olemassa tutkittua tietoa.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 4152  Pe 17 Kes 2011, 11:58 (GMT+3)  Aihe: Puoskarit vauhdissa Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Laura leimattiin hulluksi

Perjantai 17.6.2011 klo 06.19

21-vuotiaana työkyvyttömyyseläkkeelle vieneet mystiset oireet paljastuivat lopulta neuroborrelioosiksi.

Kotkalaisen Laura Ortjun, 23, borrelioosihelvetti alkoi 16-vuotiaana rajuilla oireilla.

Epilepsiamaiset kouristelut ja krampit veivät hänet yliopistosairaalaan tehovalvontaan.

- Koko kroppa käytiin läpi kaikilla mahdollisilla kokeilla, mutta syy pysyi täytenä mysteerinä.

Laura toipui, mutta sama mysteerikierre toistui kolme kertaa muutaman kuukauden välein, kunnes oireille löytyi selitys: borrelioosi.

- Sain antibioottihoidon ja toivuin. Minulle sanottiin, että olen terve, ja uskoin siihen.

Pari vuotta meni miedoilla oireilla, kuten migreenillä. Vuonna 2007 Laura valmistui lähihoitajaksi ja ylioppilaaksi ja pääsi töihin keuhkoklinikalle, mutta siellä painavan potilaan nostosta tullut pieni välilevyn pullistuma laukaisi borrelioosioireet uudestaan.

- Tauti jää piileksimään elimistöön, ja kun tulee joku pieni yleiskunnon lasku, se aktivoituu. Minulla tämä pieni pullistuma sai sen bakteerin taas liikkeelle, mikä aiheutti kovat kivut.

Vessaan piti kantaa

Kivuille ei löytynyt syytä, ja Laura leimattiin lopulta hulluksi.

- Sain psykiatriset diagnoosit traumaperäisestä stressihäiriöstä ja somatisaatiohäiriöstä. Psykiatrisen diagnoosin jälkeen kaikkien muiden lääkärien kiinnostus lopahti.

- Kokemuksieni vähättely tuntui erittäin pahalta, kun kipua ei voi millään todistaa.

Laura joutui muuttamaan vanhempiensa luo, missä hän ei lopulta päässyt edes vessaan kuin isänsä kantamana.

Lopulta, vuonna 2009, oireiden aiheuttajaksi löytyi neuroborrelioosi. Tauti pakotti Lauran työkyvyttömyyseläkkeelle.

- Minulla on mennyt muisti niin huonoksi tämän taudin ja lääkkeiden takia, että jouduin lopettamaan opintoni.

Laura on joutunut hyväksymään, että hän ei ehkä koskaan voi saada lasta, sillä tauti voisi siirtyä äidiltä lapselle. Osittaisesta paluusta työelämään on vielä hieman toivoa.

- Olen kuitenkin vasta 23. En voi ajatella, että olisin loppuelämäni tekemättä mitään.

Lauran tarinasta kertoi ensimmäisenä Apu.

Lainaus: IL

- Mitä puoskareita asialla taas:

"Sain psykiatriset diagnoosit traumaperäisestä stressihäiriöstä ja somatisaatiohäiriöstä. Psykiatrisen diagnoosin jälkeen kaikkien muiden lääkärien kiinnostus lopahti."
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 4166  Su 19 Kes 2011, 23:25 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

"Lääkäreiden virheet haudataan", niin sanotaan.

Mutta eivätpä jää hekään tänne ikuisiksi ajoiksi riekkumaan ja toisten vaivoja vähättelemään.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 4256  Pe 01 Hei 2011, 22:48 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
"Lääkäreiden virheet haudataan", niin sanotaan.

Osuvasti todettu, järkyttävä tapaus:

Nainen heräsi henkiin omissa hautajaisissaan - kuoli sokkiin

Lainaus:
Mukhametzyanov heräsi ruumisarkusta, kun surevat sukulaiset olivat jättämässä viimeisiä hyvästejä. Hän alkoi huutaa, kun hän tajusi olevansa omissa hautajaisissaan.

12 minuutin kuluttua hän oli oikeasti kuollut. Syynä oli sydänkohtaus, joka johtui todennäköisesti sokista.

- Hän räpytti silmiään, ja me veimme hänet pikaisesti takaisin sairaalaan, mutta hän eli vain 12 minuuttia. Olen todella vihainen, ja haluan vastauksia, mies kertoi Daily Mailille.

- Hän ei ollut kuollut, silloin kun hänen sanottiin olevan. Hän olisi voinut selvitä hengissä.

Mies aikoo nostaa tapauksesta oikeusjutun. Sairaala, joka vahingossa julisti naisen kuolleeksi ensimmäisellä kerralla, kertoo tutkivansa asian.

Venäjän tapaus ei kuitenkaan ole ainoa. The Huffington Post kertoo, että myös Brasiliassa mies heräsi henkiin omissa hautajaisissaan.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 4268  La 02 Hei 2011, 15:06 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Syy ja seuraus:

Väärä potilas sai yliannostellun lääkkeen – hoitajalle syyte kuolemantuottamuksesta

Lainaus:
Virheellinen lääkitys aiheutti potilaan hengityksen lamaantumisen ja tajuttomuuden. Hoitotoimien jälkeen hengitys palautui, mutta potilas ei palannut enää tajuihinsa vaan menehtyi seuraavana päivänä.


MTV3: Potilas sai kaiman lääkkeet ja kuoli

Lainaus:
Potilaan kuolema luokiteltiin luonnolliseksi, ja väärän lääkkeen vaikutusta pidettiin kuolemaan myötävaikuttaneena syynä.

Eikä kukaan joutunut vastuuseen.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 4270  La 02 Hei 2011, 23:07 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Kiire lisää valituksia hoitajien ja lääkäreiden asenteista

Lainaus:
Hoitohenkilökunnan epäasialliset kommentit ja huono tiedonsaanti häiritsevät potilaita ja omaisia. Terveydenhuoltoa valvovan viranomaisen Valviran arvion mukaan hoitovirheistä tehdyistä valituksista yli puolet koskee myös henkilökunnan asenteita.

Lainaus:
Valvira käsittelee kuolemaan tai vakavaan vammautumiseen johtaneet hoitovirhe-epäilyt. Uusien kanteluiden määrä on kasvussa.

Hoidon laatu on huonoa ja heikkenee koko ajan.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 4384  Pe 15 Hei 2011, 14:05 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Aika karsea juttu, määrä lisääntyy koko ajan:

AL: Narkolepsiatapauksia jo lähes sata

Lainaus:
Aamulehden mukaan sikainfluenssarokotteen saaneilla paljastuu narkolepsiatapauksia koko ajan lisää.

Kolmen viikon aikana on paljastunut viisi uutta tapausta. Tähän mennessä diagnoosin on saanut 95 potilasta.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan on todennäköistä, että talvella 2009-2010 annettu Pandemrix-rokotus on vaikuttanut narkolepsiatapausten kasvuun lapsilla ja nuorilla.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 4448  Ke 20 Hei 2011, 13:10 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Hyi helvetti:

Hoitohenkilökunta urkkii potilastietoja viikoittain

Lainaus:
Terveydenhuollon työntekijät kajoavat Suomessa luvatta potilastietorekistereihin viikoittain.

Tuomioistuimet pyytävät tietosuojavaltuutettu Reijo Aarniolta lausuntoja oikeustapauksissa.

"Terveydenhuollon lausuntopyyntöjä tulee 40–50 vuodessa. Kun asia menee tuomioistuimeen, yleensä siitä tulee sakkorangaistus. Määrä on tasaisesti kasvussa, mikä on ikävä juttu."

Työntekijä rikkoo lakia silloin, kun hän selaa potilaan tietoja, vaikkei tarvitse niitä työssään.

Lainaus:
Helsingin kaupungin sairaaloissa potilaan tietoja katsotaan luvatta muutamia kertoja vuodessa, sanoo hallintolakimies Joni Komulainen.

Hänen mukaansa kyse on usein ajattelemattomuudesta.

Urkinnan estämiseksi tehdään kaikki mahdollinen, Komulainen sanoo: henkilöstöä koulutetaan ja väärinkäytöksiä valvotaan pistokokein.

"Nämä henkilöt jäävät kiinni, se on fakta."

Myös tietosuojavaltuutettu ja Valvira sanovat, että kiinnijäämisriski on kasvanut.

"Tietoturva on muutamassa vuosikymmenessä huomattavasti parantunut", sanoo Markus Henriksson Valvirasta. "Ennen oli paperiset potilasasiakirjat kärryissä osastolla, ja niitä selattiin aika huolettomasti. Nyt asiakirjan käsittelystä jää aina jälki järjestelmään."
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 4462  Pe 22 Hei 2011, 2:01 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Jessus! Kerrankin puhutaan asioista oikeilla nimillä. Arvaustoimisto ja kehnot lääkärit terveydelle vaarallista:

WHO: Sairaalaan meneminen on lentämistä vaarallisempaa

Lainaus:
Miljoonat ihmiset ympäri maailmaa kuolevat vuosittain hoitovirheiden tai sairaalasta saadun infektion seurauksena, kertoo Maailmanterveysjärjestö WHO.

Sen mukaan sairaalaan meneminen onkin vaarallisempaa kuin lentomatkustus.

WHO:n mukaan sairaalahoitoon hakeutuneiden riski saada virheellistä hoitoa on noin yksi kymmenestä. Riski kuolla hoitovirheen takia on yksi kolmestasadasta. Lento-onnettomuudessa kuolemisen riski sen sijaan on vain yksi kymmenestä miljoonasta.

Riski saada virheellistä hoitoa on noin yksi kymmenestä, riski kuolla hoitovirheen takia yksi kolmestasadasta!
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 4470  La 23 Hei 2011, 1:40 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Narkolepsian ja rokotteen yhteyttä alettiin epäillä viime kesänä

Lainaus:
Pandemrix-rokotteen ja narkolepsian eli nukahtelusairauden välistä yhteyttä alettiin epäillä noin vuosi sitten, kun lasten narkolepsiatapausten määrän huomattiin lisääntyneen sikainfluenssarokotusten jälkeen. Yli 2,5 miljoonaa suomalaista on saanut sikainfluenssarokotteen. Suurin osa rokotettiin talvella 2009–2010.


Euroopan lääkevirasto ei antaisi Pandemrixia lapsille

Lainaus:
Sikainfluenssaa vastaan annettavalla Pandemrix-rokotteella oli yhteys lasten ja nuorten lisääntyneisiin narkolepsioihin eli nukahtelusairauksiin.

Näin katsoo Euroopan lääkevirasto Ema, joka sai torstaina valmiiksi Pandemrixia koskevan arvionsa.

Tällainen yhteys todettiin muun muassa Suomessa tehdyssä tutkimuksessa, jota Ema piti hyvin suunniteltuna. Sen mukaan Pandemrix-rokotus 6–13-kertaisti lasten ja nuorten vaaran sairastua narkolepsiaan.

Tarkkaa syytä ei tiedetä, eikä sitä löytänyt komiteakaan. Se katsoo suomalaistutkimuksen tavoin, että sairaus alkaa todennäköisesti useiden tekijöiden yhteisvaikutuksesta.

Narkolepsian mahdollisuuden takia komitea suosittelee, että Pandemrix-rokotetta ei käytettäisi alle 20-vuotiaille.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 4474  La 23 Hei 2011, 1:56 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lapsi sai narkolepsian - Äiti: "Romahdin täysin"

Lainaus:
Diagnoosi toi epävarmuuden

Artikkeli julkaistiin painetussa Iltalehdessä 10.6.2011

Viime vuosi oli vuoristorataa: Jarna Vesasen 15-vuotiaan poika muuttui aggressiiviseksi ja nukahteli tunneille. Hänen mielialansa muuttuivat huomattavasti nopeaan tahtiin, eikä hän enää edes itse ymmärtänyt omaa käytöstään. Poika ahdistui ja oli toivoton.

- Halusin uskoa, että se on osa murrosikää, joka menee rajumman kaavan kautta, Vesanen sanoo.

Helmikuussa poika sai diagnoosin. Hänen todettiin sairastuneen narkolepsiaan, joka oli seurausta vuotta aiemmin annetusta sikainfluenssarokotteesta.

- Romahdin täysin. Elämään tuli varmuus epävarmuudesta, Vesanen kuvailee.

- Kenelläkään ei ole varmaa tietoa siitä, miten tätä narkolepsiaa hoidetaan parhaiten tai minkälaiseksi tilanne tulee muuttumaan tulevaisuudessa, hän jatkaa.

Lainaus:
Ennen aikuisten sairaus

Suomen Narkolepsiayhdistyksen varapuheenjohtaja Hanna Nikupaavo allekirjoittaa Vesasen näkemyksen perheiden hädästä.

- Aiemmin narkolepsia on ollut harvinainen aikuisten sairaus. Lääkkeet ovat voimakkaita, ja sopivan löytäminen voi olla haastavaa. Tilanne on monelle perheelle todella vaikea, Nikupaavo sanoo.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 4475  La 23 Hei 2011, 1:59 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lääkevirasto: Rokotteella yhteys narkolepsiaan

Lainaus:
Euroopan lääkeviraston (EMA) mielestä Pandemrix-rokote lisäsi lasten riskiä sairastua narkolepsiaan Suomessa ja Ruotsissa. EMA:n mukaan pelkkä sikainfluenssarokote ei ole lapsia kuitenkaan sairastuttanut, vaan lisäksi on tarvittu perinnöllinen alttius ja mahdollisesti jokin infektio.

Johtaja Pekka Kurki Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimeasta sanoo, että tämä on vahva kannanotto myös mahdollisten korvauspäätösten puolesta.

- Tässähän on paljon epävarmuustekijöitä, mutta ne eivät millään lailla poista sitä tosiasiaa, että näiden narkolepsiatapausten syntyyn tarvittiin se rokote.

Lainaus:
Perheet odottavat korvauksia

Narkolepsiaan sairastuneen lapsen isä pitää EMA:n päätöstä myönteisenä, koska vihdoin myös Euroopan tasolla nukahtelusairauden ja rokotteen yhteys tunnustetaan.

- On mielenkiintoista nähdä, alkavatko korvaustoimenpiteet nyt mennä eteenpäin ja kyetäänkö lapsille ja perheille antamaan kohtuulliset korvaukset, jotka turvaavat heidän tulevaisuutensa, isä sanoo.

Jotkut sairastuneista lapsista ovat hänen mukaansa edelleenkin kodin ulkopuolisessa hoidossa ja heidän tilanteensa on kriittinen.

- Osan ihmisyys on tuhottu. Raha ei voi sitä korvata, mutta toivotaan, että korvaukset voisivat antaa mahdollisimman hyvän tulevaisuuden ja toimeentulon lapsille.

Perheiden yhteiskunnalta saama tuki on isän mukaan ollut täysin riittämätöntä ja hidasta. Myöskään asioista tiedottaminen ja vastuun kantaminen eivät saa häneltä kovin hyvää arvosanaa.

- Terveydenhuoltojärjestelmä on pettänyt siltä osin, että on hankittu rokote, joka on aiheuttanut katastrofin. Olisiko se ollut vältettävissä? Nyt voitaisiin käydä läpi monia eri vaiheita ja oppia niistä.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 4525  Ti 26 Hei 2011, 1:22 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Mustamaalauskampanjasta, jolla yritettiin tukkia rokotuksista huolestuneiden suut:

The Smear Campaign They Used to Try to Shut Us Up

Pelkääkö teollisuus valistuneita terveyspalveluiden käyttäjiä? Voit olla varma!

Lainaus:
Is the Industry Afraid of Informed Healthcare Consumers? You Bet!

It was truly interesting, and at times hilarious, to watch the ensuing response to our simple message reminding people about their right to make educated and well-informed health decisions.

The American Academy of Pediatrics wrote a letter to CBS, pressuring them to take the message down. The letter was also leaked to bloggers who started a smear campaign against NVIC based on the fact that they advocate making informed and voluntary vaccination decisions. All in all, it was a rare display of widespread and blatant pro-censorship sentiments.

Interestingly, those who question the impartiality of NVIC, which is a not-for-profit public health advocacy group, would like you to believe that the only information worth listening to is that which comes from the makers of these vaccines, and organizations with invested interest in maintaining vaccine sales…If impartiality is the crux of the problem, then what on earth makes the vaccine industry the most reliable source of information?

"I protested," Fisher says. "I wrote a letter to the President of the American Academy of Pediatrics asking, "Why would NVIC be targeted when we, for 30 years, have been the leading consumer advocates trying to institute safety reforms in the mass vaccination system; trying to encourage everybody to make educated vaccine decisions? If we can't do that in America; if we can't ask people to become educated healthcare consumers, then we're in a pretty sorry state."


Noin Amerikassa ja sama tietty täälläkin, valveutuneita kuluttajia inhotaan. Lääkebisnes jyrää.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 4558  Ke 27 Hei 2011, 0:06 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Esa ”Essi” Keskisen vatsavaivat loppuivat

Lainaus:
Esa ei halua ruveta rettelöimään, mutta hän haluaa kuitenkin selvityksen siitä, miksi Turku ja Tampere päätyivät täysin päinvastaisiin tuloksiin. Hän ei syytä ketään, mutta luonnollisesti selonteko kiinnostaa.

– Peli jatkuu yhä, vanha maailmanmestari naurahtaa.

– Haluan tiedon siitä, olenko syönyt vuosikaudet turhaan vahvoja lääkkeitä.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 4574  Ke 27 Hei 2011, 1:54 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lääkkeet veivät liikuntakyvyn

Lainaus:
Viime vuonna Liippola päätti yrittää eroon tupakasta. Hän sai lääkäriltä reseptin, jolla vieroittuminen onnistuisi. Syötyään lääkkeitä muutaman kuukauden, hän sai lääkkeistä niin vahvoja sivuvaikutuksia, että joutui menemään sairaalan päivystykseen.

- Olin ihan puutunut varpaista vyötäröön asti. En meinannut pystyä kävelemään, Liippola kuvailee.

Yhden letkuissa vietetyn yön aikana Liippola ehti ajatella jo pahinta, koska hoitajat olivat varoitelleet hengityksen pysähtymisestä.

- Tämä on viimeinen yö, ajattelin. Aamulla sitten kerrottiin, että se oli väärä hälytys ja letkut otettiin pois.

Melkein viikon tutkimusten aikana epäiltiin kaikkea muuta, paitsi lääkkeitä, joita nainen oli juuri alkanut syömään. Lääkärit totesivat, että Liippolalla on MS-tauti ja hän sai siihen vahvan lääkityksen.

Lainaus:
Lippola meni niin huonoon kuntoon, ettei pystynyt käymään töissä ja masentui. Hän menetti elämänilonsa, eikä jaksanut muuta kuin olla kotona ja katsoa elokuvia. Tuore kihlauskin purkautui.

- MS-taudin ennusteet eivät ole hyvä. Mies ei kestänyt ajatusta tulvaisuudesta sairauteni kanssa.

Kahden lapsen yksinhuoltajan oli vaikeaa selvitä yksinkertaisimmistakaan arjen askareista.

Lainaus:
- Otin itse selvää lääkkeistäni ja huomasin, että niihin liittyvät yleisimmät oireet täsmäävät omiini.

Huhtikuussa Liippola päätti, ettei enää söisi lääkkeitä ja jo kesäkuussa elämä alkoi hymyillä. Hän pystyy taas liikkumaan kunnolla ja palasi vanhaan työhönsä ajamaan taksia.

- Sain elämäni takaisin. Lapsetkin ovat sanoneet, että ihanaa kun meillä on taas äiti.

Niinhän se on, että mitä paremmin pystyy tekemään lääkärinhommat itse, sitä vähemmän tarvitsee arvaustoimiston hengenvaarallisia palveluja.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 4612  To 28 Hei 2011, 15:46 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Kuolleeksi luultu mies heräsi ruumishuoneen kylmäkaapista

Lainaus:
Terveysviranomaiset kertoivat, että noin 80-vuotiaan miehen omaiset olivat soittaneet hautausurakoitsijan paikalle sen jälkeen, kun mies oli saanut astmakohtauksen. Omaiset olivat luulleet häntä kuolleeksi.

"Kun hänet tuotiin hänne, kuski tutki ruumiin, tarkisti hänen pulssinsa ja sydämenlyönnit, mutta ei tuntenut mitään", yksityisen ruumishuoneen omistaja Ayanda Maqolo sanoi AP-uutistoimistolle.

Lähes vuorokautta myöhemmin ruumishuoneen työntekijät kuulivat jonkun huutavan suljetulla kylmäosastolla apua. He luulivat huutajaa kummitukseksi, Maqolo sanoi.

Hän kutsui paikalle poliisit, ja joukko meni yhdessä kylmäosastolle. He löysivät elossa olevan miehen avatessaan kylmäkaapin.

"Hän kysyi miten oli joutunut sinne", Maqolo sanoi.

Terveysviranomaisten mukaan mies vietiin läheiseen sairaalaan tarkkailtavaksi, josta lääkärit päästivät hänet kotiin todettuaan miehen olevan kunnossa. Omaiset saivat tiedon, että mies on elossa, kun he olivat sopimassa hautajaisjärjestelyistä.

Noin Etelä-Afrikassa ja niin myös meillä Suomessa: Elävänä kylmiöön
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 4721  La 06 Elo 2011, 11:37 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Rokotuksista voi olla kaikkia ikäviä seurauksia, ks. myös tämä, kuinka lääkärin onnistui parantaa oman poikansa autismi.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 4749  Pe 12 Elo 2011, 12:19 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Perheen seitsemän vuoden taistelu - pikkutyttö kieltäytyi syömästä

Lainaus:
Kaikki vaikutti olevan hyvin ensimmäisten kahden vuoden ajan. Pieni Maija* oli syntynyt keskosena ja oli hieman pienikokoinen, mutta ruoka maistui lapselle täysin normaalisti.

Kahden vuoden iässä tapahtui kuitenkin jotain, mikä sai perheen arjen sekaisin seitsemäksi vuodeksi.

– Maijan nielu ja suu tulehtui pahoin, ja hän joutui sairaalahoitoon. Sairaalassa hän ei suostunut syömään kipeän kurkun takia, joten hoitaja pakkosyötti hänet siellä. Siihen mennessä syöminen oli ollut mahdotonta tai suoranaista taistelua toista viikkoa, Maijan äiti kertoo.

Pakkosyötöstä seurasi täydellinen kieltäytyminen ruuasta. Maija ei suostunut syömään yhtään mitään, joten hänelle laitettiin nenämaha-letku. Lapsi käytti letkua kahdeksan kuukautta.

Lainaus:
Maija kieltäytyi normaalista ruuasta aivan totaalisesti. Joka päivä hänelle katettiin lautanen ja siihen annosteltiin ruokaa, mutta suuhun saakka ei mennyt mitään.

– Maijalla oli ruokaa kohtaan psyykkinen kammo. Osa lääkäreistä puhui syömishäiriöstä ja osa sanoi, että sairaalassa koettu kipureaktio oireili syömisen kanssa.

Lainaus:
Jo valmiiksi pienikokoinen lapsi laihtui, kun ei saanut syödyksi oikeaa ravintoa. Samalla kuvioihin tuli vanhempien syyttely.

– Lääkärit ajattelivat yhdessä vaiheessa, että syy oirehtimiseen oli meidän äiti-lapsisuhteessa. Lapsi haluttiin ottaa jopa sairaalahoitoon niin, ettemme pariin viikkoon näkisi häntä ollenkaan. Oma järkeni sanoi siinä vaiheessa, että siinähän se lapsen mieli vasta järkkyy, kun kaiken lisäksi äiti hylkää sairaalaan.

Lopulta lääkärit totesivat, että syy syömättömyyteen ei ollut vanhemmissa.

Karmea hinta huonosta hoidosta. Kaiken huippuna vanhempia alettiin syyttää, vaikka kaikki alkoi hoitajan suorittamasta pakkosyötöstä.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 4762  Pe 12 Elo 2011, 13:27 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Tutkimus: Älykkyys suojaa varhaiselta kuolemalta

Lainaus:
Analyysissa lapsuuden ja nuoruusiän älykkyys liittyi selvästi pienempään riskiin kuolla seurannan aikana.

Lainaus:
Aiemmissa tutkimuksissa älykkäiden lasten on havaittu syövän terveellisesti aikuisena ja liikkuvan runsaasti. He saattavat myös säästyä mielenterveysongelmilta muita todennäköisemmin. Myös näissä tutkimuksissa taloudelliset ja sosiaaliset erot ovat selittäneet osan älykkyyteen liitetyistä vaikutuksista.


Survival kit - eloonjäämispakkaus:

Lääkärit arvaavat, älä usko kaikkiin arvauksiin. Ajattele omilla aivoillasi, ota selvää sairaudesta. Jos tunnet itsesi kovin sairaaksi, vähättelijöihin uskominen voi maksaa henkesi.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 4766  Pe 12 Elo 2011, 13:38 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Tauski: ”Hoitovirhe oli viedä henkeni”

Lainaus:
-Rakastan elämää enkä halua vielä kuolla, laulaja Tauski Peltonen toteaa dramaattisten sairaalakokemuksiensa jälkeen.

Lainaus:
Tauski paljastaa elokuun Hymyssä, kuinka hoitovirhe oli viedä hänen henkensä.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 4813  Pe 19 Elo 2011, 13:33 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Verkkouutiset - YK: Lapset syövät liikaa ADHD-lääkkeitä Suomessa

Lainaus:
YK:n lastenoikeuksien komitea katsoi kesäkuussa julkaistussa raportissaan, että psykostimulanttien käyttöä tulisi vähentää. Psykostimulantti on keskushermostoon vaikuttava lääke.

Suomalaislääkärit ihmettelevät kritiikkiä. Heidän mukaansa lääkityksen määrääminen on Suomessa kontrollissa eikä pillereitä syödä turhaan. Lääkkeitä tulisi pikemminkin määrätä vielä useammalle.

Lainaus:
YK:n lastenoikeuksien komitea katsoi myös, että sairauden hoitona tulisi tarjota enemmän lääkkeettömiä vaihtoehtoja, kuten terapiaa ja koulutusta. Tästä suomalaislääkärit ovat yhtä mieltä.

–Esimerkiksi arjen tukea eli elämänhallinnan opettelua ei ole tarpeeksi. Monet potilaat tarvitsevat myös psykoterapiaa, sillä valtaosalla on jokin muu psykiatrinen sairaus, kuten masennus, Tani sanoo.

Elämänhallinnan opettelussa lasta opetetaan ennakoimaan, suunnittelemaan ja vähentämään impulsiivisuutta.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 4816  Pe 19 Elo 2011, 14:35 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Hovioikeus ei muuttanut valelääkärin tuomiota

Lainaus:
Mies työskenteli ilman koulutusta lääkärinä vuosina 2008 ja 2009. Hän ehti hoitaa satoja potilaita ja kirjoittaa tuhansia reseptejä, muttei tiettävästi syyllistynyt vakaviin hoitovirheisiin.

Jotain hyvää sentään, oikeat lääkärit töppäävät tämän tästä.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 4842  Ma 22 Elo 2011, 10:49 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Naisia ja miehiä pitäisi lääkitä eri tavoin

Lainaus:
"Molekyyliprofiiliensa perusteella miehet ja naiset pitää asettaa aivan eri luokkiin. Se merkitsee myös sitä, että tarvitsemme sukupuolispesifejä hoitoja sairauksiin", tutkimuksen tehneet Thomas Illig ja Kirstin Mittelstrass päättelevät.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 4857  Ma 22 Elo 2011, 12:08 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Oikeuskansleri: H1N1-rokoteostoissa ei huomautettavaa

Lainaus:
Oikeuskansleri Jaakko Jonkka ratkaisi yhteensä 50 sikainfluenssarokotetta koskevaa kantelua.

Kanteluissa epäiltiin muun muassa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) puolueettomuutta rokotteen hankinnassa. Oikeuskansleri katsoi kuitenkin, että THL:n lääkeyhtiöiltä saama tutkimusrahoitus voi heikentää yleistä luottamusta laitoksen viranomaistoimintaan.

Oikeuskansleri on saattanut asiasta tekemänsä havainnot sosiaali- ja terveysministeriön tietoon ja pyytää ministeriötä ilmoittamaan ensi vuoden maaliskuun loppuun mennessä, millaisiin mahdollisiin toimenpiteisiin havainnot ovat antaneet aihetta.

Lepsuilua.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 5774  Ti 23 Elo 2011, 12:15 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

HUS-pomo Kauppalehdessä: Tasa-arvo ei toteudu terveydessä

Lainaus:
Terveyserot ovat kasvaneet jo niin suuriksi, että epätasa-arvo uhkaa koko terveydenhuoltoa. Näin sanoo Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi Kauppalehti Optiossa.

Mäkijärven mukaan kehityskulku on huolestuttava, eivätkä oikeudenmukaisuus ja yhdenvertaisuus enää toteudu suomalaisessa terveydenhuollossa. Hänen mielestään terveyserot ja niiden kehityssuunta ovat myös syy siihen, miksi Suomen terveydenhuolto on OECD:n vertailussa vasta sijalla 17.

Suomi jumbosijalla.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 4883  Ti 23 Elo 2011, 12:41 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Päätös tuli: narkolepsialääkkeistä korvaus

Lainaus:
Valtioneuvosto on tänään antanut asetuksen, jolla narkolepsia luokitellaan erityiskorvaukseen oikeuttavaksi sairaudeksi.

Narkolepsialääkkeestä voi saada jatkossa 72 prosentin korvauksen, jos lääkkeiden hintalautakunta (Hila) on vahvistanut lääkkeen erityiskorvattavuuden ja kohtuullisen tukkuhinnan.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Näytä edelliset viestit:   
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Sanasinko Foorumin päävalikko -> Lääketiede Kaikki ajat ovat GMT + 3 tuntia
Siirry sivulle 1, 2  Seuraava
Sivu 1 Yht. 2

 
Siirry:  
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa

Muuta tekstin kokoa: - -

Takaisin ylös


Join the Blue Ribbon Online Free Speech Campaign


Powered by
phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Käännös Jorma Aaltonen, Päivittänyt, Lurttinen www.phpbbsuomi.com