Sanasinko
Wordbazooka
 
 OhjeOhje   HakuHaku   KäyttäjälistaKäyttäjälista   KäyttäjäryhmätKäyttäjäryhmät   RekisteröidyRekisteröidy 
 Omat asetuksetOmat asetukset   Kirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestitKirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestit   Kirjaudu sisäänKirjaudu sisään 
Muuta tekstin kokoa: Suurenna - Pienennä - Palauta oletuskoko
Uskonkirkko | Church of FaithUskonkirkko | Church of Faith

Terveysuutisia

 
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Sanasinko Foorumin päävalikko -> Lääketiede
Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe  
Kirjoittaja Viesti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 1287  La 29 Jou 2007, 23:13 (GMT+3)  Aihe: Terveysuutisia Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Talven pimeys ja influenssa lisäävät akuutin leukemian riskiä

14.12.2007 17:57

Auringonvalon puute ja influenssa lisäävät uuden tutkimuksen mukaan riskiä sairastua akuuttiin leukemiaan.

Pimeinä talvikuukausina ihmiset kärsivät usein D-vitamiinin puutteesta, mikä voi aiheuttaa mutaation ihmisen kehossa. Valtaosa ihmisen tarvitsemasta D-vitamiinista saadaan auringosta.

Lisäksi talvella jylläävät influenssaepidemiat saattavat myös aiheuttaa mutaation.

Akuutin leukemian puhkeamiseen tarvitaan vähintään kaksi peräkkäistä geenimutaatiota. Erikoislääkäri Timo Timonen Oulun yliopistollisesta sairaalasta toteaa, että pimeänä vuodenaikana sairastettu influenssa voi siten altistaa akuutille leukemialle.

Yli 65-vuotiaat vaarassa

Riski sairastua leukemiaan talvella kasvaa erityisesti yli 65-vuotiailla.

Lasten yleisin leukemiamuoto on akuutti lymfoblastileukemia. Tutkimuksen mukaan 2-4-vuotiaiden lasten sairastumiset kuitenkin vähenivät pimeänä vuodenaikana. Tämä selittyy Timosen mukaan todennäköisesti sillä, että neuvoloissa on vuodesta 1974 lähtien ohjeistettu antamaan lapsille D-vitamiinia.

Uudessa tutkimuksessa tuli esiin myös se, että vastoin aiempia oletuksia leukemian puhkeamisaika voi olla lyhyt. Mutaatioiden ja taudin puhkeamisen välinen aika on joskus vain pari kuukautta.

Tutkimuksessa olivat mukana kaikki vuosina 1964-2003 Suomessa ilmenneet akuutit leukemiatapaukset. Niitä oli kaikkiaan 7 400.

Taudin ärhäkkä muoto

Leukemiat jaetaan kahteen pääryhmään: krooniseen ja akuuttiin leukemiaan. Näistä kahdesta akuutti leukemia on taudin rajumpi ja aktiivisempi muoto.

Suomessa noin 200 ihmistä sairastuu vuosittain akuuttiin leukemiaan. Se on suurin piirtein puolet kaikista leukemiaan sairastuneista.

- Ennen nykyisen aktiivisia solunsalpaajia, potilaat menehtyivät hoitamattomina akuuttiin leukemiaan yleensä muutaman kuukauden päästä taudin puhkeamisesta, Timonen kertoo.

Aiemmin tunnettuja akuuttin leukemian syitä ovat esimerkiksi ionisoiva säteily, eräät kemikaalit ja solunsalpaajalääkkeet, tupakka sekä Downin syndrooma.

STT

Lainaus: http://www.iltalehti.fi/uutiset/200712146987179_uu.shtml
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 1291  La 29 Jou 2007, 23:39 (GMT+3)  Aihe: Mielenkiintoista kaiken kaikkiaan Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Uni auttaa unohtamaan

15.12.2007 11:04

Valvottujen öiden merkitystä ei läheskään aina ymmärretä arkielämässä, sanoo unitutkija, dosentti Tarja Stenberg.

Harva esimerkiksi menee selvinpäin promillen humalassa olevan kuskin kyytiin, mutta yövuorosta tulevan kaverin kyyti saattaa hyvinkin kelvata. Kuitenkin jo yhden yön valvominen heikentää suorituskykyä saman verran kuin yhden promillen humala.

Aivot tarvitsevat unta raivatakseen pois turhaa ja tehdäkseen tilaa uudelle. Unen aikana päivän tapahtumat kerrataan ja uusi päivän aikana karttunut tieto lajitellaan. Hyödyllinen tieto säilytetään ja turhasta taas on päästävä eroon.

Kaiken tämän aivot pystyvät tekemään unen aikana. Kun yhteys häiritsevään ulkomaailmaan on katkennut, hermoverkko voi keskittyä kunnolla omaan huoltoonsa, sanoo Stenberg.

Unohtaminen yhtä tärkeää kuin muistaminen

Unohtaminen on Stenbergin mukaan yhtä tärkeää kuin muistaminenkin. Ihmisaivojen sadoista miljardeista hermosoluista koostuva hermoverkko sisältää valtavan määrän tietoa, josta vain pieni murto-osa nousee tietoisuuteen. Hermoverkon kapasiteetti ei ole kuitenkaan rajaton, vaan se tarvitsee unta pysyäkseen toimintakykyisenä.

- Omat unet vaikuttavat usein omituisilta, mutta kun niitä tarkemmin muistelee, voi niistä useimmiten poimia jotain edellisen päivän tapahtumia. Uutta yhdistetään vanhaan ja näin rakennetaan uutta tarinaa. Aivot luovat tavallaan uudelleen omaa elämää, sanoo Stenberg.

Stenbergin EU-tutkimuksen menestystarinoiden joukkoon valittu nelivuotinen Sleep-tutkimus on selvittää muun muassa millaisia vaikutuksia unihäiriöillä voi ihmiselle olla.

Unilääkeuni ei korvaa luonnollista unta

Univaje on monien ihmisten ongelma ja sillä on myös isoja yhteiskunnallisia vaikutuksia. Työuupumusta voidaan usein lievittää pelkästään sillä, että unirytmi pystytään palauttamaan. Ellei tämä onnistu, uupumus voi kroonistua.

Unilääkkeiden käyttöön Stenberg suhtautuu varauksellisesti, mutta ei halua viedä lääkäreiltä pois tätä työkalua. Hänen mielestään unilääkkeitäkin voi käyttää vain tilapäisesti unirytmin palauttamiseen. Unilääkkeillä saatu uni ei toimi samalla tavalla kuin luonnollinen uni, koska syvän unen vaihe jää silloin pois.

Unilääkkeitä saisi ehdottomasti käyttää vain korkeintaan kahden viikon jaksossa. Tästä on myös selvät ohjeet, mutta yhtä selvää on, että ohjeita ei noudateta. Etenkin vanhuksia nukutetaan lääkkeillä aika hulvattomasti. Parempi keino olisi lisätä aktiivisuutta, jättää päiväunet väliin tai siirtää iltaunia myöhemmäksi.

- Jos vanhus on tottunut kotonaan menemään nukkumaan illalla yhdentoista aikaan, ei voi odottaa hänen nukkuvan aamuseitsemään, jos nukkumaanmeno laitoshoidossa aikaistetaan puoli seitsemään, sanoo Stenberg.


STT

Lainaus: http://www.iltalehti.fi/uutiset/200712156989065_uu.shtml
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 1328  Ke 02 Tam 2008, 15:56 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Tutkimus: Herbalife-tuotteista vakavia maksavaurioita

Julkaistu: 26.12.2007 22:10

Päivi Repo
Helsingin Sanomat

Ainakin 22 ihmistä on saanut maksavaurion Herbalife-tuotteista, kertoo Euroopan maksantutkijoiden julkaisu Journal of Hepatology. Näistä kahden maksa petti äkillisesti niin, että heille piti tehdä nopeasti maksansiirto.

Suomessakin on kokemusta luontaistuotteiden kaltaisten valmisteiden aiheuttamista maksavaurioista. Reumakipujen helpottamiseen syötyjen chaparral-tuotteiden takia kävi kuusi ihmistä Helsingin yliopistollisessa keskussairaalassa 1990-luvun lopulla, kun heidän maksansa petti äkillisesti.

Luontaistuotteet luetaan elintarvikkeisiin, eikä niitä valvota etukäteen. Monissa luontaistuotteissa on kasveista peräisin olevia ainesosia, ja peräti 350 kasvilajissa tiedetään olevan maksavaurioita aiheuttavia alkaloideja. Suomessa tällaisia kasveja ovat muiden muassa rohtovirmajuuri ja raunioyrtti.

Herbalifen tuotteissa jäi selvittämättä, mitkä aineosat vahingoittivat maksaa, koska yhtiö kieltäytyi kertomasta tuotteiden tarkkaa sisältöä. Tämän todennut Journal of Hepatologyn pääkirjoitus harmitteli myös sitä, etteivät tutkijatkaan olleet pyytäneet potilailta näytteitä käytetyistä tuotteista.

Selvittämistä hankaloitti käytettyjen tuotteiden runsaus, sillä vaurioita saaneilla käyttäjillä oli useita Herbalife-tuotteita. Vähimmillään käytössä oli kolme ja enimmillään 17 eri tuotetta.

Tuotteiden käytön yhteys maksavaurioon selvitettiin kansainvälisen käytännön mukaan. Yhteyttä pidettiin selvänä viiden ja todennäköisenä 13:n potilaan kohdalla. Epäilykselle ei jää juuri sijaa, pääkirjoittaja arvioi.

Lehti julkaisi kaksi tutkimusraporttia, joissa selviteltiin maksavaurioiden yhteyttä Herbalife-tuotteisiin. Kaikille Sveitsin sairaaloille lähetetyssä kyselyssä löydettiin 12 tapausta vuosilta 1998–2004. Yksi käyttäjä joutui äkilliseen maksansiirtoon, loput tarvitsivat muuta hoitoa.

Israelissa taas todettiin 2004 neljä äkillisiä hepatiittia eli maksatulehdusta, jotka liittyivät Herbalife-tuotteisiin. Niiden jälkeen terveysministeriö halusi, että tilanne selvitetään tarkemmin. Kaikkiaan tutkittiin 12:ta potilasta, joille syntyi äkillinen maksavaurio lähes vuoden kuluttua Herbalife-tuotteiden käytön aloittamisesta. Yksi joutui maksansiirtoon ja kuoli sen seurauksiin.

Lainaus: Helsingin Sanomat

Kommentti: Minäkin tiedän yhdessä luontaiskaupassa myyjän, nykyisen kaupan omistajan, jolla on maksavaurio tai jopa maksasiirrännäinen - en tarkkaan muista, sillä en ole enää vuosiin käynyt tuossa kaupassa. Ostan tätä nykyä tarvitsemani tuotteet tavallisesta kaupasta tai apteekista, ja jopa Tallinnasta olen täälläkin myytäviä tuotteita ostanut.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 1329  Ke 02 Tam 2008, 16:22 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Suomalaiset laiskoja hampaiden harjaajia

27.12.2007 13:11

Suomalaiset jäivät hännille pohjoismaisessa vertailussa.

Suomalaiset ovat Pohjoismaiden laiskimpia hampaiden harjaajia, kertoo tuore hampaidenhoitotutkimus. Suomalaisista vain kuusi kymmenestä harjaa tutkimuksen mukaan hampaansa vähintään kaksi kertaa päivässä.

Suomen Suuhygienistiliiton ja Oral-B:n teettämän tutkimuksen mukaan Pohjoismaiden tunnollisimpia hampaiden harjaajia ovat ruotsalaiset: yhdeksän ruotsalaista kymmenestä harjaa hampaansa vähintään kaksi kertaa päivässä.

Ruotsalaisten jälkeen ahkerimpia hampaiden harjaajia ovat tanskalaiset ja norjalaiset, joista kahdeksan kymmenestä harjaa hampaansa vähintään kaksi kertaa päivässä.

Pohjoismaalaisilla on eroja myös hammasharjan hankintaan liittyen. Suomalaiset arvostavat hammasharjan muotoilua, tanskalaiset merkkiä, norjalaiset väriä ja ruotsalaiset hintaa.

Koulutus vaikuttaa harjausrutiineihin

Tutkimus osoittaa myös yhteyden koulutustason ja hampaiden harjauksen välillä. Kun suomalaisista peruskoulun käyneistä 50 prosenttia harjaa hampaansa vähintään kaksi kertaa päivässä, Ruotsissa vastaava luku on 83 prosenttia, Norjassa 78 prosenttia ja Tanskassa 72 prosenttia.

Ylemmän koulutustason suomalaisista 80 prosenttia pesee hampaansa vähintään kaksi kertaa päivässä. Ruotsissa vastaava luku on 91 prosenttia, Tanskassa 84 prosenttia ja Norjassa 83 prosenttia.

- Hampaidenpesurutiinit omaksutaan jo pienenä lapsena, joten jo tuolloin tapakasvatukseen pitäisi kuulua säännöllinen hampaiden harjaus kaksi kertaa päivässä.

- Myös kiire ja napostelukulttuuri verottavat hampaiden terveyttä. Hampaiden hoidon tärkeyttä tulisi painottaa enemmän kuten myös suunterveyden vaikutusta koko kehon hyvinvointiin, Auli Avonius Suomen Suuhygienistiliitosta kommentoi tuloksia.

Tutkimusta varten haastateltiin yli 4000 15-70-vuotiasta pohjoismaalaista miestä ja naista.

Lainaus: http://www.iltalehti.fi/uutiset/200712277024206_uu.shtml

Kommentti: Hampaiden harjaus ei sekään yksin riitä. Kallisarvoisen purukaluston säilyttämiseen tarvitaan myös hammaslankaa ja hammastikkuja.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 1343  To 03 Tam 2008, 20:00 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Syvän unen puute altistaa diabetekselle

Julkaistu: 1.1.2008

Tuoreen yhdysvaltalaistutkimukseen mukaan syvän unen puuttuminen saattaa altistaa diabetekselle, kertoo BBC.

Tutkijat huomasivat, että ennen syvään uneen vaipumista herätettyjen koehenkilöiden kehoissa oli alentunut vaste kehon luontaiselle insuliinille. Kehon kyvyttömyys käsitellä insuliinia johtaa korkeaan verensokeriin, ylipainoon ja pahimmassa tapauksessa kakkostyypin diabeteksen kehittymiseen.

Testissä vapaaehtoiset koehenkilöt saivat nukkua muuten normaalisti, mutta heidän alkaessa vaipumaan syvimpään univaiheeseen, heidän unta häirittiin voimakkaalla äänellä. Lyhyen heräämisen tai havahtumisen jälkeen he jatkoivat nukkumista. Unen syvyyttä tarkkailtiin aivosähkökäyrien perusteella.

Syvän unen vaiheen tiedetään olevan sidoksissa ihmisen aineenvaihdunnan tasapainoon. Sen vähyys tai täydellinen puuttuminen on usein ongelma ikääntyville ihmisille. Aiemmissa tutkimuksissa on löydetty yhteyksiä unettomuuden ja diabeteksen välillä.

Tutkimus julkaistiin Proceedings of the National Academy of Sciences -julkaisussa.


Lisää aiheesta

BBC

Lainaus: http://www.uusisuomi.fi/ulkomaat/9419-syvan-unen-puuttuminen-altistaa-diabetekselle
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 1352  To 03 Tam 2008, 21:21 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Talven vihanneksista voi saada liikaa nitraattia

Julkaistu: 2.1.2008 23:00

Päivi Repo
Helsingin Sanomat


BRYSSEL/HELSINKI. Vihreissä vihanneksissa on talvella niin paljon nitraattia, että 60-kiloinen aikuinen voi saada yli sallitun päiväannoksensa pienestä keosta rukolaa pizzan päällä.

Tämän havaitsi ruokaa seuraava EU:n tieteellinen komitea. Se keräsi viime talvena kymmenistä vihanneksista kymmeniätuhansia näytteitä EU-maista sekä Norjasta. Tuloksia esiteltiin äskettäin Brysselissä Euroopan ruokavalvontavirasto Efsan kokouksessa.

Nitraattia löytyi runsaasti monista vihreistä lehtivihanneksista. Huippu oli rukola, jonka "voisi luokitella myrkyksi", kuten tutkimusta esitellyt Newscastlen yliopiston vieraileva professori Andrew Cockburn totesi. Suositukset ylittäviä pitoisuuksia löytyi muun muassa pinaatista.

Pitoisuuksia nostaa valon väheneminen. Ilmiö otetaan huomioon raja-arvoissa: avomaalla kasvaneessa tuoresalaatissa saa olla 4 000 milligrammaa nitraattia kilossa, kasvihuonesalaatissa 4 500.

"Eviran selvityksessä löytyi rukolasta jopa 9 000 milligramman pitoisuuksia kaksi vuotta sitten", kertoo elintarvikeylitarkastaja Anja Hallikainen.

Suomalaiset saivat nitraattinsa perunasta, kiinankaalista ja punajuuresta 1990-luvun alussa. Kiinankaalin sijaan nyt syödään enemmän salaattia, ja nitraattimäärät vaihtelevat lajikkeesta toiseen. Jäävuorisalaatissa on vähemmän nitraattia kuin muissa salaateissa.

Pinaatti pitäisi oikeastaan keittää talvella ja heittää vesi pois. Tai käyttää pakastepinaattia, kuten Hollannissa neuvotaan. Siellä kehotetaan syömään runsaasti nitraatteja sisältäviä vihanneksia vain kaksi kertaa viikossa. Niitä ovat muun muassa mangoldi, lehtiselleri, lehtisalaatit, vesikrassi ja salaattifenkoli.

Viranomaiset ja viljelijät ovat tehneet yhteistyötä nitraatin vähentämiseksi salaateissa.

"Oleellista on saada lisää valoa", kiteyttää vihannesviljelyn erikoiskonsulentti Tom Murmann Puutarhaliitto-Kauppapuutarhaliitto ry:stä. "Tekovaloa lisätään, istutetaan kasvit harvempaan tai peitetään kasvualusta valkoisella muovilla."

Vihreitä ei pitäisi työntää lautaselta talvella, koska vihanneksista on niin paljon hyötyä terveydelle. Nitraattikuormaansa voi vähentää syömällä vihanneksia monipuolisesti.

"Silloin saa kaikki ravintoaineensa, eikä liikaa haitallisia aineksia", Kuopion yliopiston kliinisen ravitsemustieteen professori Hannu Mykkänen neuvoo.

Lainaus: Helsingin Sanomat
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 1354  To 03 Tam 2008, 21:23 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Nitraatti muuttuu elimistössä vaaralliseksi

Julkaistu: 2.1.2008 23:00

Helsingin Sanomat

Nitraattia saadaan kasvisten lisäksi kaivovedestä, jolle on annettu suurimman pitoisuuden raja-arvo. Nitraattia tulee kaivoon yleensä peltolannoitteista, mutta myös jätevesi voi näkyä nitraattipitoisuuden nousuna.

Elimistössä nitraatti muuttuu nitriitiksi, samaksi aineeksi, jota esimerkiksi lihanjalostusteollisuus käyttää säilöntään. Nitriitti taas muuttuu syöpävaaralliseksi nitrosoamiiniksi.

Runsaasti saatuna nitraatti muuttaa veren hemoglobiinia sellaiseen muotoon, joka ei pysty kuljettamaan happea soluille. Siitä voi aiheutua terveysvaaraa etenkin pulloruokinnassa oleville vauvoille.

Kasvisten sisältämä C-vitamiini voi jarruttaa nitraatin pelkistymistä nitriitiksi.

Lainaus: Helsingin Sanomat
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 1411  To 10 Tam 2008, 22:03 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Ikää voi pidentää neljällä tavalla

Julkaistu: 18:34

Helsingin Sanomat

Brittitutkijat ovat löytäneet salaisuuden, jonka avulla voi pidentää elämäänsä jopa 14 vuoden verran.

Keinoja on neljä: Tupakoimattomuus, alkoholin käyttö enintään kohtuullisesti, säännöllinen liikunta sekä viiden hedelmä- ja vihannesannoksen nauttiminen päivittäin.

Tulos perustuu tietoihin, joita Cambridgen yliopiston tutkijat keräsivät vuosina 1993–2000 tarkkailemiensa 20 000:n brittinaisen ja -miehen elämäntavoista, The Guardian kertoi tiistaina. Tutkituilla ei ollut vakavia syövän tai sydäntaudin kaltaisia vaivoja seurannan alkaessa.

Tupakointi vaikutti haitallisimmin. Seuraavaksi pahinta oli karttaa C-vitamiinipitoista rouskuteltavaa. Jos muut asiat olivat kunnossa, ei ihmisen yhteiskuntaluokka tai ylipaino vaikuttanut elinikään.

Lainaus: Helsingin Sanomat

Kommentti: Juu, oli munkin isoäidillä omat konstinsa, ja se oli ihan tavallinen elämä. Hedelmiä ja vihanneksia ei missään nimessä mussuttanut niin kuin tuossa ohjeessa mainostetaan eikä liikkunut säännöllisesti muuta kuin kiikkustuolilla. Tosin vielä satakesäisenä pystyi tekemään kehostaan sillan, näin sen omin silmin. Lihava ei ollut, kun ei syönytkään paljon, söi vain vähän, ja senkin piti olla hyvää. Maksaa ei ruoaksi kelpuuttanut, sanoi sen keräävän kaikki myrkyt eikä halunnut niitä myrkkyjä syödä. Kahviksi kelpasi vain Presidentti ja siihen palasokeria ja kuohukermaa. Tupakkaa ei polttanut. Pientä alkoholivarastoa isoäiti kaapissaan kyllä piti, mutta käytti alkoholia vain lääkkeenä. Kännissä en isoäitiäni nähnyt koskaan; kerrankin kun olin jo vähän isompi ja isoäiti tarjosi minulle pienen lasillisen jotain alkoholijuomaa, moitti minun juovan liian nopeasti. Ja jos ei esimerkiksi uni tullut, isoäiti saattoi juoda kahvikupillisen nelosolutta, joka ramaisi. Vielä terveyskeskuksen vuodeosastollakin isoäidillä oli jääkaapissa oma konjakkipullo, josta sai joka päivä pienen mitallisen. - Ehkä isoäitini olisi sinnitellyt vielä pidempäänkin kuin tuohon 102 vuoden ikään, mutta hänen rinnanahdistustaan ei otettu tosissaan, valitteli siitä meillekin ja sanoi, ettei se kauan kestä, jos alkaa tämmöistä olemaan. Kävimme siitä toimistossa puhumassa, mutta hoitajat sanoivat vain, ettei pitäisi olla mitään. Jälkikäteen kerrottiin kuitenkin isoäidillä olleen kuumeeton keuhkokuume, johon hän hoitamattomana oli sitten mennyt sinniteltyään sairaalassa vielä voimakkaassa kipulääkityksessä nesteittä lähes viikon.

- Tää kommentti kirjoitettu jo viime yönä, mutta laajakaistayhteyteen tulleen tilapäisen häikän takia jätin jutun suosiolla yön yli hautumaan.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 1425  Pe 11 Tam 2008, 1:29 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Evira tutkii Herbalifen maksavaurioepäilyjä

Julkaistu: 12:21
Päivitetty: 19:37

STT

Elintarviketurvallisuusvirasto Evira on ryhtynyt tutkimaan epäilyjä, joiden mukaan Herbalifen markkinoimat tuotteet olisivat aiheuttaneet maksavaurioita. Evira on pyytänyt yritykseltä yksityiskohtaisia lisätietoja selvittääkseen epäilyjä.

Euroopan maksatutkijoiden tieteellinen lehti, Journal of Hepatology, julkaisi viime lokakuussa pääkirjoituksen ja kaksi tutkimusartikkelia, joissa käsiteltiin Herbalifen ravintolisien ja muiden tuotteiden yhteyttä maksavaurioihin.

Israelissa ja Sveitsissä tehdyissä tutkimuksissa arvioitiin yhteensä 22 potilastapausta ja havaittiin, että maksatoksisuusoireista kärsiviä potilaita yhdisti Herbalife-tuotteiden käyttö.

"Mainituista tutkimusartikkeleista kävi ilmi, että potilaat olivat käyttäneet pitkään useita Herbalifen tuotteita yhtä aikaa. Lääkärille ei välttämättä heti kerrottu käytetyistä tuotteista. Muutamissa tapauksissa tuotteiden käyttö aloitettiin sairastumisen jälkeen uudelleen lääkärin ohjeista huolimatta", todetaan Evirasta.

Evira kehottaa kuluttajia käyttämään ravintolisiä harkitusti. Virasto korostaa, että kuluttajalla on vastuu omasta terveydestään, lääkärin ja muiden ammattihenkilöiden ohjeiden noudattamisesta sekä pakkausten käyttöohjeiden ja varoitusmerkintöjen noudattamisesta.

Herbalife vahvisti torstai-iltana vastaanottaneensa Eviran selvityspyynnön.

"Olemme tyytyväisiä saadessamme näin mahdollisuuden todentaa ja vahvistaa tuotteidemme täydellisen turvallisuuden. Olemme aiheesta Eviran kanssa yhteistyössä kaikin mahdollisin tavoin. Haluamme jälleen kerran vakuuttaa yleisölle, että Herbalife-tuotteet ovat turvallisia ohjeiden mukaan käytettynä", yhtiön tiedotteen sanamuoto kuului.

Herbalife on kiistänyt johdonmukaisesti, että sen lisäravinnetuotteiden käyttö aiheuttaisi epänormaaleja maksan entsyymiarvoja ohjeiden mukaisesti käytettynä.

Lainaus: Helsingin Sanomat
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 1431  La 12 Tam 2008, 0:49 (GMT+3)  Aihe: Ravintolisien turvallinen käyttö Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Evira selvittää Herbalifen maksatoksisuusepäilyjä

10.01.2008 - 10:46

Euroopan maksatutkijoiden tieteellinen lehti, Journal of Hepatology, julkaisi lokakuussa 2007 (vol. 47, 2007) pääkirjoituksen ja kaksi tutkimusartikkelia, joissa käsiteltiin ravintolisiä ja muita elintarvikkeita markkinoivan Herbalifen tuotteiden ja maksavaurioiden yhteyttä. Israelissa ja Sveitsissä tehdyissä tutkimuksissa yhteensä 22 potilastapausta arvioitiin ja havaittiin, että maksatoksisuusoireista kärsiviä potilaita yhdisti Herbalife-tuotteiden käyttö.

Suomessa Evira on pyytänyt Herbalifelta yksityiskohtaisia lisätietoja tilanteen arvioimiseksi. Evira tutkii myös Suomen markkinoilla olevia Herbalifen tuotteita.

Ravintolisien turvallinen käyttö

Edellä mainituista tutkimusartikkeleista kävi ilmi, että potilaat olivat käyttäneet pitkään useita Herbalifen tuotteita yhtä aikaa. Lääkärille ei välttämättä heti kerrottu käytetyistä tuotteista. Muutamissa tapauksissa tuotteiden käyttö aloitettiin sairastumisen jälkeen uudelleen lääkärin ohjeista huolimatta.

Evira kehottaa kuluttajia käyttämään ravintolisiä harkitusti. Kuluttajalla on vastuu omasta terveydestään, lääkärin ja muiden ammattihenkilöiden ohjeiden noudattamisesta sekä pakkausmerkintöjen käyttöohjeiden ja varoitusmerkintöjen noudattamisesta.

Ravintolisien turvallisen käytön ohjeet

* Noudata aina pakkauksessa olevaa käyttöohjetta.
* Käytä vain kuureina. Muita kuin vitamiineja, kivennäisaineita tai rasvahappoja sisältäviä ravintolisiä on turvallisinta käyttää aina kuureina, sillä niiden jatkuvan käytön pitkäaikaisvaikutuksia ei ole yleensä tutkittu. Luontaistuote tai luonnosta peräisin oleva tuote ei tarkoita samaa kuin turvallinen.
* Vältä useiden ravintolisien päällekkäiskäyttöä.
* Kerro ravintolisän käytöstä aina lääkärillesi. Erityisesti, jos sinulla on jokin perussairaus, keskustele hoitavan lääkärin kanssa ennen ravintolisän käytön aloittamista. Näin taudinmäärityksessä ja hoidossa osataan ottaa huomioon ravintolisän käyttö sekä mahdolliset lääkkeen ja ravintolisän yhteisvaikutukset.
* Varmista soveltuvuus lapselle. Ennen kuin annat ravintolisää lapselle, varmista sen soveltuvuus lapselle esimerkiksi terveydenhuollon ammattilaiselta. Lapsi voi reagoida tuotteeseen eri tavalla kuin aikuinen.
* Ilmoita mahdollisista haittavaikutuksista. Jos saat tai epäilet saaneesi ravintolisästä haittavaikutuksia, ota yhteyttä lääkäriin tai kerro oireistasi apteekin henkilökunnalle. Lääkealan ammattilainen kirjaa oireesi ja lähettää kuvauksen tiedoksi valvontaviranomaiselle. Kerro haittavaikutuksista myös oman kuntasi elintarvikevalvontaviranomaiselle.
* Älä osta ravintolisiä tuntemattomalta taholta. Ostamalla suomalaisesta kaupasta, luontaistuotekaupasta tai apteekista ravintolisiä, tiedät mihin ottaa yhteyttä, jos et ole tyytyväinen tuotteeseen. Tuntemattomalta taholta internetistä tai postimyynnistä ostaminen voi olla riski.


Ravintolisien valvonta

Ravintolisiä valvotaan kuten muitakin elintarvikkeita. Elintarvikelain mukaan elintarvikealan toimija on vastuussa siitä, että hänen markkinoimansa tuotteet ovat kuluttajille turvallisia ja elintarvikemääräysten mukaisia. Ravintolisien markkinoille saattajien tulee kuitenkin tehdä Eviraan tuotekohtainen ravintolisäilmoitus, jonka avulla saadaan tietoa valvonnan helpottamiseksi ja kohdistamiseksi.

Lainaus: http://www.evira.fi/portal/fi/elintarvikkeet/ajankohtaista/?id=872
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 1537  To 24 Tam 2008, 14:45 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Puolison kanssa riitely pidentää elämää

23.1.2008 8:13

Yhdysvaltalaistutkijoiden mukaan tyytymättömyyden avoin kommunikointi parantaa mahdollisuuksia pitkään elämään.

Aloititko aamun kinastelemalla puolison kanssa kauppavuorosta tai lattialla olevista sukista? Ei hätää, sanovat amerikkalaistutkijat - todennäköisesti pidensit hiukan eliniänodotettasi.

Michiganin yliopiston psykologian laitoksella tehty tutkimus osoittaa, että pariskunnat, joissa yksi tai molemmat osapuolet kommunikoivat avoimesti sekä positiiviset että negatiiviset tunteensa, elävät todennäköisesti pidempään kuin ne parit, jotka pitävät eripuran sisällään

Journal of Family Communication -lehdessä julkaistavaa tutkimusta varten havainnoitiin 192 pariskuntaa 17 vuoden ajan.

Tulokseksi saatiin neljä ryhmää. Ensimmäiseen kuuluivat parit, joissa molemmat osoittivat avoimesti kielteiset tunteensa. Toisen ja kolmannen ryhmän muodostivat ne parit, joissa toinen osapuoli kommunikoi ja toinen vaikenee. Neljänteen ryhmään kuuluivat pariskunnat, joissa kumpikaan osapuoli ei osoittanut sanoin tai teoin kielteisiä tunteitaan. Kolmeen ensimmäiseen ryhmään kuului yhteensä 166 pariskuntaa, neljänteen 26.

Suunta vaikuttaa selvältä. Seurantajakson aikana neljänteen ryhmään kuuluneista henkilöistä kuoli 13, kun kolmesta muusta ryhmästä menehtyi yhteensä 141 ihmistä. Pariskunnilla, joiden kumpikin osapuoli peitti kielteiset tunteensa, oli kaksinkertainen riski menehtyä ennenaikaisesti kuin muilla pariskunnilla.

Tutkimuksen johtaja, professori Ernest Harburg myöntää, että tutkimustulokset ovat vasta alustavia, mutta pitää niitä kuitenkin luotettavina. Hänen ryhmänsä valmistelee myös jatkotutkimusta, jossa pariskuntia seurantajakso on 30 vuotta.

Tutkimuksesta kertoi sanomalehti El País.

IL

Lainaus: http://www.iltalehti.fi/suhteet/200801237137173_su.shtml
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 1796  Ke 12 Maa 2008, 21:00 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Flunssalla ja kylmällä ehkä sittenkin yhteys

Julkaistu: 10.3.2008 16:34

Helsingin Sanomat


"Sain varmaan flunssan ulkona kylmässä." Moni pitää kylmän ja flunssan yhteyttä selviönä.

Silti virustutkijat vannovat, että kylmä sää sinänsä ei suoraan aiheuta virustartuntoja. Mikä on totuus?

Viruksia ympäröi rasvainen aines, joka kovettuu geelimäiseksi. Virukset suojautuvat näin itse kylmältä.

Suoja sulaa hengitysteissä, jossa on lämpimämpää. Silloin virus iskee soluihin. Näin väittää joukko virustutkijoita tiedelehti Nature Chemical Biologyssa.

Tutkijat saivat uuden kuvaustekniikan avulla mitattua tarkkaan, miten viruksen pinta muuttuu eri lämpötiloissa.

Viruksen ulkopinta koostuu pääosin lipideistä, kuten öljyistä, rasvoista ja kolesterolista. Pienessä pakkasessa pinta kovettuu geelimäiseksi. Aines kuitenkin "velliintyy" yli 15 asteen lämmössä eli esimerkiksi keuhkorakkuloissa.

Tutkijat päättelivät, että yleensä keväällä ja kesällä lämpötilat olivat liian korkeita, jotta virus pääsisi jähmeän geelimäiseksi. Näissä lämpötiloissa flunssavirus voi kuivahtaa ja heikkenee.

Brittiläinen virologi John Oxford epäilee aika mullistavaa tulosta BBC:n verkkouutisille.

"Miksi me sitten saamme flunssan tropiikissakin eli alueilla, jossa lämpötila on koko ajan jopa 35 astetta?"

Eri tutkijat ovat Oxfordin mukaan yrittäneet yhdistää flunssatartunnan kylmään säähän jo vuodesta 1890.

"Mukana on pakosta muita tekijöitä", Oxford sanoo. Joka tapauksessa Yhdysvaltain lääkintöhallitus etsii jo tutkimuksen perusteella flunssaan uusia hoitoja.

Lainaus: Helsingin Sanomat
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 1841  Ke 19 Maa 2008, 18:31 (GMT+3)  Aihe: Aika metka juttu, lukekaa Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Uusi munuainen muutti naisen persoonallisuuden

17.3.2008 23:44


- Kun sain uuden munuaisen, luonteeni muuttui täysin, brittiläinen Cheryl Johnson, 37, kertoo.

Munuaisvaivoista jo vuodesta 1998 asti kärsinyt Johnson sai uuden munuaisen viime vuoden toukokuussa. Sen jälkeen hän ei enää ole ollut oma itsensä.

- Sain varmasti luonteenpiirteitä 59-vuotiaalta mieheltä, joka luovutti munuaisen, Johnson sanoo.

Johnson kertoo myös poikansa olevan sitä mieltä, että hän on nyt aivan eri ihminen.

- Hän sanoi, että muutuin heti munuaisen saatuani. Ryhdyin jopa lukemaan uudenlaista kirjallisuutta. Ennen luin vain roskaromaaneja, nyt kahlaan läpi Dostojevskin tuotantoa, Johnson kertoo.

Kaikesta huolimatta Johnson on onnellinen uudesta munuaisestaan ja siitä, että sen avulla hän sai jälleen mahdollisuuden elää normaalia elämää.

- Olen ikuisesti kiitollinen munuaiseni luovuttajalle.

Amerikkalaiset tutkijat ovat kehittäneet solumuisti-teorian jonka mukaan potilaiden persoonallisuus voi joskus muuttua heidän saatuaan uuden elimen.

Tutkijoiden kokoamien esimerkkien joukossa on nainen, joka pelkäsi korkeita paikkoja ja ryhtyi elinsiirron jälkeen vuorikiipeilijäksi, sekä 7-vuotias pikkutyttö, joka alkoi nähdä painajaisia murhaajista sen jälkeen, kun hänelle oli annettu murhatun lapsen sydän.


JUHO RISSANEN
juho.rissanen@iltalehti.fi

Lainaus: http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/200803177402481_ul.shtml
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 1933  Su 13 Huh 2008, 9:34 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Syy pahanhajuiseen hengitykseen löytyi

Julkaistu: 8.4.2008 06:35

STT–Reuters


New York. Yhdysvalloissa on löydetty pahanhajuista hengitystä aiheuttava bakteeri. Tutkijoiden mukaan kroonisesta lemuavasta hengityksestä eli halitoosista saa syyttää valtaosin solobacterium moorei -nimistä bakteeria.

Pahanhajuisen hengityksen syynä on usein suun bakteeriston romahtaminen.

Kielen bakteerit tuottavat lemuavia yhdisteitä ja rasvahappoja, jotka aiheuttavat 80–90 prosenttia pahanhajuisista hengityksistä.

Bakteerilöytö tehtiin otannasta, jossa oli 21 hajusta kärsivää ja 36 henkeä, jolla ongelmaa ei ollut. Bakteeri löytyi kaikilta vaivasta kärsiviltä lukuun ottamatta neljää, joita vaivasi ientulehdus.

Bakteerin ja pahanhajuisen hengityksen yhteys on löydetty lukuisissa muissakin tutkimuksissa.

Toistaiseksi tutkijat tietävät bakteerista vain vähän, mutta toiveissa on löytää tehokkaita keinoja eliön suitsemiseen. Tässä vaiheessa tutkijat suosittelevat ongelmasta kärsiville hampaitten pesua kahdesti päivässä sekä myös kielen harjaamista.

Lainaus: Helsingin Sanomat
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 1948  Ma 14 Huh 2008, 12:54 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Luovutusaineen oltava virheetöntä

Ulosteensiirrolla hyviä tuloksia ripulin hoidossa


EH, 13.4.2008


Vaarallisen antibioottiripulin hoidossa on saatu Suomessa hyviä tuloksia ulosteensiirrolla. Useissa keskussairaaloissa, muun muassa Turussa, Helsingissä ja Mikkelissä on käytetty kyseistä hoitomuotoa, kertoo sunnuntain Helsingin Sanomat.

Clostridium difficile-bakteerin aiheuttamaa vaikeaa ripulia sairastavat yleensä monisairaat, usein vanhukset.

Bakteeriin kuolee 10-50 prosenttia sairastuneista, sanoo lehden haastattelema kirurgi. Uutta bakteeria esiintyy Raumalta Kotkaan ulottuvalla rannikolla.

Ulosteensiirto annetaan potilaalle yleensä paksusuolen tähystyksen yhteydessä peräruiskeena. Liuoksessa on ulostetta sekoitettuna nesteeseen, esimerkiksi veteen tai maitoon. Siirrettävä uloste otetaan yleensä joltain omaiselta.

Norjassa jo ulostepankki

Ulostepankin perustamisesta Suomeen on keskusteltu; Norjassa sellainen jo toimii. Luovutettavan ulosteen täytyy olla laadukasta; se ei saa sisältää mikrobeja, viruksia tai alkueläimiä, jotka aiheuttaisivat muita tauteja.

Myös veritautitartuntojen, kuten HIV:n siirtyminen on riskinä, kertoo lehti.

Lainaus: http://www.verkkouutiset.fi/juttu.php?id=125961
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 2012  Ti 22 Huh 2008, 18:46 (GMT+3)  Aihe: Sairaudet ja elämänlaatu Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Absolutistin elämänlaatu heikompi kuin kohtuukäyttäjän

Julkaistu: 17.4.2008


Mielenterveyden häiriöistä kärsivillä on heikoin elämänlaatu kroonisia sairauksia sairastavilla. Masennus ja ahdistuneisuus laskevat elämänlaatua erityisen jyrkästi, kuten myös julkisten paikkojen sekä sosiaalisten tilanteiden pelko, kerrotaan tuoreessa Helsingin Yliopiston väitöskirjassa.

Alkoholinkäyttöä tutkittaessa todettiin, että absolutistien elämänlaatu ei ollut yhtä korkea kuin kohtuukäyttäjillä johtuen lähinnä siitä, että suurin osa absolutisteista oli entisiä alkoholinkäyttäjiä, joiden terveyteen liittyvä elämänlaatu oli erityisen huono. Muiden absolutistien elämänlaatu on tutkimuksen mukaan hyvä.

Kansanterveydellisesti merkittävimpiä elämänlaadun laskijoita mielenterveysongelmien lisäksi olivat tuki- ja liikuntaelinsairaudet. Yksittäisistä sairauksista merkittävimpiä olivat masennuksen lisäksi virtsan pidätyskyvyttömyys ja nivelrikko. Väitöskirjassa arvioidaan, että sairastuvuuden pysyessä nykyisellään nousee väestön tautikuorma noin neljänneksellä vuoteen 2040 mennessä väestön ikääntymisestä johtuen.


poliklinikka.fi

Lainaus: Uusi Suomi
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 2148  La 17 Tou 2008, 11:21 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Toimistotyö tuplaa veritulppariskin

13.5.2008 11:59


Konttorirottien veritulppariski on yhtä suuri kuin lentomatkustajien.

Uusimman tutkimuksen mukaan pitkällinen istuminen esimerkiksi päätteen ääressä tuplaa ihmisen mahdollisuuden saada veritulppa jalkoihin tai keuhkoihin.

Aikaisemmin on puhuttu ja varoiteltu vain pitkien lentojen aiheuttamasta veritulppariskistä.

Uudessa-Seelannissa tehty tutkimus julkaistiin eilen Royal Society of Medicine -lehdessä.

Tutkimuksen tekijät kehottavat nyt toimistotyössä olevia liikuttelemaan jalkojaan säännöllisin väliajoin sekä pitämään työstä taukoa.

- Veritulppariski on samanlainen kuin pitkillä lennoilla, tutkijat sanoivat Daily Mail -lehdessä.


KATRIINA MÄKELÄ

Lainaus: http://www.iltalehti.fi/terveys/200805137645804_tr.shtml
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 2165  La 17 Tou 2008, 13:44 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Iloa terveydelle tomaatista

Julkaistu: 12.5.2008


Tomaatti on täynnä makua ja terveyttä edistäviä aineita. Tomaatin huippusesonki alkaa toukokuussa ja jatkuu syksyyn. Lämpö ja aurinko ovat hellineet kasvustoja, joten kotimaista tomaattisatoa pääsee jo nauttimaan. Sen kunniaksi vietetään Kotimaiset Kasvikset ry:n nimeämää tomaattiviikkoa ensi viikolla.

Väitetään, että kirkkaanpunaiset tomaatit antavat voimaa jo katseltuina. Ne maistuvat sellaisenaan tai osana erilaisia ruokia. Tomaatti mehevöittää, maustaa, saostaa ja antaa väriä.

- Kokkaajan kannalta tomaatti on salliva. Sen happoisuutta, makeutta ja aromiaineita on helppo täydentää ja tehostaa muilla ruoka-aineilla. Tomaatin seuraan sopivat varsinkin yrtit ja mustapippuri. Öljyt, balsamietikka ja hunaja toimivat aina. Myös erilaiset sipulit, sienet ja juustot seurustelevat tomaatin kanssa mielellään, viestintäpäällikkö Pirjo Toikkanen Kotimaiset Kasvikset ry:stä kertoo.

Monimuotoinen tomaatti

Tutuin tomaatti on punainen ja pyöreä. Tomaatin paino on noin 80 grammaa; se on yksi annos kuuden kourallisen päivittäisestä kasvissuosituksesta.

Punaisen lisäksi ilahduttavat keltaiset ja oranssit tomaatit. Jopa tummaa, lähes mustaa kumato-tomaattia ja raidallisia lajikkeita on saatavilla. Tomaatin muoto voi olla myös soikean pitkulainen, uurteinen tai päärynämäinen.

Kirsikkatomaatin nimi kertoo, että kyseessä on kooltaan ja muodoltaan kirsikkaa muistuttava tomaatti. Luumutomaatti muistuttaa muodoltaan ja kooltaan luumua. Isojen pihvitomaattien kysyntä on Suomessa melko vähäistä nykyään.

Suomalainen syö tomaatteja enemmän kuin mitään muuta yksittäistä kasvista, yli 11 kiloa vuodessa. Kulutus on kuitenkin vain kolme tomaattia viikkoa kohti.

Tomaatteja kasvatetaan Suomessa noin 650 kasvihuonealan yrityksessä. Suosituin lajike on enkore. Myös axxion ja espero ovat tavallisia. Kirsikkatomaateista suosituin lajike on favorita.

Ketsupista suojaa soluille ja verisuonille

Tomaatin punainen väri on peräisin lykopeenistä. Sitä saa myös vesimelonista ja verigreipistä. Lykopeeni antaa kasviksille väriä ja suojaa ihmisen soluja syöpämuutoksilta sekä hidastaa verisuonten tukkeutumista.

Kuopion yliopiston tutkimuksen mukaan tomaatin lykopeenillä on merkitystä sydän- ja verisuonitautien riskin vähentämisessä.

- Paras hyöty lykopeenistä saadaan, kun tomaatteja lisätään keittoihin, grillataan, lohkotaan kastikkeisiin ja lisätään uuniruokiin, Pirjo Toikkanen muistuttaa.

Lykopeeni imeytyy kypsennetyistä, öljytilkan sisältävistä ruuista paremmin kuin tuoreista vihanneksista ja säilyy hyvin myös keitettäessä ja soseutettaessa. Lykopeeniä on jopa ketsupissa.

Tomaatti sisältää myös A-vitamiinin esiastetta karoteenia sekä C- ja E-vitamiineja. Tomaateissa on niukasti natriumia ja paljon kaliumia, minkä takia ne sopivat hyvin tasoittamaan korkeaa verenpainetta.


Finfood Uutispalvelu

Lainaus: Uusi Suomi
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 2198  Ti 27 Tou 2008, 23:49 (GMT+3)  Aihe: Varokaa punkkeja Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Borrelioosi lisää syöpäriskiä

22.5.2008 4:03


Borrelioosia levittävä punkki on levinnyt jo lähes koko Suomeen aivan napapiirin rajaa myöten.

Borrelioosi lisää imusolmukesyövän riskiä, kertoo tuore ruotsalais-tanskalainen tutkimus. Borrelioosi on punkin puremasta tarttuva bakteeritauti, johon sairastuu vuosittain 2000-3000 suomalaista.

Tutkimuksessa verrattiin 3 000 imusolmukesyöpään sairastunutta vastaavaan määrään terveitä ihmisiä. Borrelioosin sairastaneilla syövän riski oli kolminkertainen muihin verrattuna.

Borrelioosia levittävä punkki on levinnyt jo lähes koko Suomeen aivan napapiirin rajaa myöten. Keskimäärin joka neljäs punkki kantaa Borrelia-bakteeria.


STT-TT

Lainaus: http://www.iltalehti.fi/uutiset/200805217688333_uu.shtml
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 2353  Su 09 Mar 2008, 13:17 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Tutkimus: Atkinsin dieetti tehokkain ja terveellinen tapa laihduttaa

Julkaistu: 17.7.2008 08:13
Päivitetty: 17.7.2008 11:23

Mikko Välimaa
Helsingin Sanomat


Kasvispainotteinen Atkinsin dieetti on tehokas ja terveellinen tapa laihduttaa, todetaan tuoreessa israelilais­­tutkimuksessa. Tutkijoiden mukaan ravitsemus­suosituksissa on syytä jatkossa ottaa entistä enemmän huomioon vähähiilihydraattisen ruokavalion edut.

Negevin yliopistossa tehdyssä tutkimuksessa seurattiin 322 ylipainoisen henkilön painonpudotusta. Koehenkilöt käyttivät kolmea erilaista ruokavaliota, joista Atkinsin dieetti todettiin tehokkaimmaksi.

Tulokset julkaistiin New England Journal of Medicine -lehdessä eilen.

Tutkimuksessa Atkinsin ruokavaliolla olleet henkilöt laihtuivat keskimäärin 5,5 kiloa kahden vuoden aikana. Välimeren ruokavaliota käyttäneet pudottivat painoaan 4,6 kiloa ja vähärasvaista ruokaa syöneet henkilöt 3,3 kiloa.

Koehenkilöistä valtaosa, yli 80 prosenttia, oli miehiä, joiden keskipaino oli hieman yli 90 kiloa.

Sekä vähärasvaisella että Välimeren dieetillä olleiden miesten energiansaantia rajoitettiin tutkimuksessa 1 800 kilokaloriin päivässä. Naisilla rajoitus oli 1 500 kilokaloria.

Atkinsin ruokavaliota käyttäneiden henkilöiden energiansaantia ei rajoitettu. Koehenkilöitä neuvottiin kuitenkin suosimaan kasviksia sekä kasvislähtöisiä rasvoja ja proteiineja terveydelle haitallisten transrasvojen sijaan.

Atkinsin dieetti tehosi tutkimuksen mukaan parhaiten miehiin, kun taas naiset laihtuivat tehokkaimmin Välimeren ruokavalion ansiosta.

Tutkimuksen tuloksia on kuvattu tähän asti merkittävimmäksi näytöksi väiteltäessä erilaisten ruokavalioiden eduista.

Tutkimus antaa ensi kertaa näyttöä siitä, että Atkinsin dieetistä on hyötyä myös terveydelle. Vähähiilihydraattisella ruokavaliolla olleiden henkilöiden kolesteroliarvot paranivat seuranta-aikana enemmän kuin vähärasvaista ruokaa syöneiden.

Kala-, kasvis- ja oliiviöljypainotteinen Välimeren ruokavalio todettiin hyväksi vaihtoehdoksi puolestaan diabeetikoille.

Tutkijat totesivat myös, että kaikkia kolmea ruokavalioita noudattamalla saatiin samankaltaiset tulokset kuin laihdutuslääkkeillä.

Tutkimustuloksien julkaisu nostatti vilkkaan keskustelun maailmalla torstaina. Tuloksista kertoivat kaikki suuret uutistoimistot ja nettilehdet.

Lainaus: HS
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 2357  Su 09 Mar 2008, 13:31 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Yli miljoona suomalaista elää terveydelle haitallisessa melussa

Julkaistu: 19.7.2008 22:15

Heta Ängeslevä
Helsingin Sanomat


Suomalaisista yli miljoona asuu alueilla, joilla melutaso ylittää vuorokaudessa terveydelle haitallisen 55 desibelin riskirajan. Helsingissä heistä asuu noin 300 000.

Kuulonhuoltoliitto herättelee nyt erityisesti pari–kolmikymppisiä nuoria huolehtimaan kuulostaan. Nuoret aikuiset ovat riskiryhmässä, sillä he viettävät ravintoloissa eniten aikaa. Liitto teki keväällä pistokokeita viihderavintoloissa pääkaupunkiseudulla. Niistä kävi ilmi, että lähes kaikissa testatuissa ravintoloissa melu nousi illan mittaan tasolle, joka toistuvassa melualtistuksessa voi aiheuttaa kuulovaurion.

Autojen jarrut kirskahtelevat ja äänitorvet ujeltavat. Kauppakeskuksen kahvilassa ihmisten puheensorinaa säestää kahvikoneiden kohina. Vaatekaupassa musiikki pauhaa. Tällaisessa äänimaisemassa useat ihmiset viettävät aikaa päivittäin. Silloin myös kuuloa koetellaan.

Seisomme Helsingissä Mannerheimintiellä, keskellä liikenteen ja tietyön melua. Kuulonhuoltoliiton tiedottajan Annette Fagerströmin desibelimittari näyttää 73 desibeliä. Fagerström on yllättynyt.

"Melko pienet lukemat. Toisaalta ääni on tasaista, eikä työmaalla hakata mitään", Fagerström sanoo.

Ihmisen kuulolle haitallisinta ovat kovat äänet, jotka pamahtavat tai iskevät yllättäen.

Jatkamme matkaa urheiluliikkeeseen. Kaiuttimista soiva musiikki kuulostaa melko hiljaiselta. Mittari näyttää silti 81 desibeliä.

"Tästä huomaa, miten vaikeaa on arvioida, milloin melu on kuulolle haitallista", Fagerström sanoo.

Sopivana äänentasona pidetään sellaista vapaa-ajalla tapahtuvaa melualtistusta, joka pysyy alle 85 desibelin. Jokaisen kuulo on kuitenkin yksilöllinen, eikä etukäteen voi tietää, milloin tai miten se vaurioituu.

"Oireita voi tulla vasta sitten, kun 85 prosenttia kuulosimpukassa olevista aistinsoluista on tuhoutunut", Fagerström selittää.

Fagerström painottaa, ettei Kuulonhuoltoliiton tarkoituksena ole kieltää ihmisiltä musiikkielämyksiä.

"Ei tarvitse jäädä kotiin tai kärsiä, muitakin vaihtoehtoja on."

Kuulostaan kannattaa pitää huolta suojaamalla korvansa paikoissa, joissa melutaso nousee liian korkeaksi. Omalla korvalla ei välttämättä tunnista, milloin melu on kuulolle haitallista. Fagerströmin mukaan nyrkkisääntönä voi pitää sitä, kuuleeko vieressä olevan kaverin puhetta.

"Jos metrin päässä seisovalle joutuu huutamaan, on melu liian voimakasta", Fagerström sanoo.

Lainaus: HS
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 2404  Ti 12 Lok 2010, 0:31 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Kokki kuoli vedon takia - söi supertulista chiliä

29.09.2008 19:30


Brittiläinen amatöörikokki Andrew Lee, 33, menehtyi syötyään supertulista chiliä reilu viikko sitten Doncasterissa, kertoo Telegraph.

Poliisin mukaan Lee oli kuolemaansa edeltävänä päivänä lyönyt vetoa ystävänsä kanssa siitä, kumpi heistä pystyy kokkaamaan tulisemman aterian.

Leen ateria osoittautui niin tuliseksi, että ruokailun jälkeen hän sai sydänkohtauksen. Kuolinsyyntutkijat selvittävät nyt, mitä Leelle tarkkaan ottaen tapahtui tulisen chiliaterian seurauksena.

Lee oli lyönyt kohtalokkaan vedon tyttöystävänsä veljen kanssa. Ennen chiliaterian syömistä, Lee oli erittäin hyvässä kunnossa.

Aterian jälkeen Lee meni normaalisti nukkumaan, mutta seuraavana aamuna tyttöystävä löysi hänet liikkumattomana asunnon lattialta.

Paikalle kutsutun ambulanssin ensihoitajat yrittivät elvyttää Leetä, mutta hänet todettiin kuolleeksi paikalla.


IS

Lainaus: http://www.iltasanomat.fi/uutiset/ulkomaat/uutinen.asp?id=1595774
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 2426  To 09 Jou 2010, 22:39 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Suru voi vahingoittaa sydäntä

29.10.2008 13:06

Särkynyt sydän on todellinen terveysriski, kertoo Kauneus ja terveys.

Suuret sydänsurut eivät koettele ainoastaan psyykkistä terveyttä.

Yhdysvaltalainen kardiologi Mimi Guarnier kertoo Kauneus ja terveys -lehdessä, että rakkaan ihmisen menetys voi johtaa sydänlihaksen toimintakyvyn pysyvään heikkenemiseen, särkyneen sydämen syndroomaan.

Ilmiö johtuu menetyksen aiheuttamista negatiivisista tunteista, jotka nostavat kehon stressihormonitasoa. Liian suuri hormonipitoisuus puolestaan johtaa hengenahdistukseen ja sydänkohtauksen kaltaisiin oireisiin sydänlihaksessa. Normaalisti tila on ohimenevä, mutta jos oireet jatkuvat pitkään, voi sydänlihas vaurioitua pysyvästi.

Guarnier on saavuttanut potilaidensa kanssa hyviä hoitotuloksia opettamalla heille stressinhallintaa, terveellistä ravitsemusta ja rentoutumista.

Särkyneen sydämen syndrooma on tuttu, joskin harvinainen, tapaus myös Suomessa. Helsingin yliopistollisen keskussairaalan kardiologian klinikalla hoidetaan joka kuukausi muutamaa syndroomasta kärsivää henkilöä, joiden oireet muistuttavat sydäninfarktia.

IL

Lainaus: http://www.iltalehti.fi/terveys/200810298508100_tr.shtml
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 2530  Ke 12 Tam 2011, 19:38 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Aivosolut uusiutuvat sittenkin?

julkaistu 16.10.1999 klo 12:10, päivitetty 10.06.2008 klo 02:30


Yhdysvaltalaistutkijoiden löydös on osoittamassa vääräksi käsityksen, jonka mukaan aivosolut eivät uusiudu, kertoo tiedelehti Science.

Princetonin yliopiston tutkijoiden kokeissa havaittiin, että aikuisten makaki-apinoiden aivokuoressa syntyy päivittäin tuhansia uusia neuroneja.

Jos sama pätee ihmisiin, löydös saattaa tuottaa uusia keinoja hoitaa aivoja rappeuttavia sairauksia kuten alzheimerin tautia. Tutkijat huomauttavatkin, että apinoilla todetut biologiset ilmiöt vastaavat usein ihmisellä havaittuja.

Uusi tutkimustulos vahvistaa käsitystä, että aivosolujen uusiutuminen liittyy oppimisprosessiin. Rockefeller yliopistossa aiemmin tehdyssä kokeessa todettiin, että uusia lauluja oppineiden kanarianlintujen aivoihin syntyy uusia neuroneita.

Lintujen ja jyrsijöiden aivosolujen uusiutumista on tosin aiemmin selitetty lajien primitiivisyydellä.

Lainaus: Yle
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 2551  Ke 12 Tam 2011, 23:38 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Mätäkuu sai tieteellistä tukea

Lauantai 18.7.2009 klo 04.25

Tutkimus ei murtanut mätäkuun myyttiä

Vanhan kansan kammoama mätäkuu on saanut tieteellistä tukea. Lääketieteellisessä Duodecim-lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan leikkaushaavan merkittävän tulehduksen riski on mätäkuussa kaksi kertaa suurempi kuin muulloin.

Tutkimustuloksia selittävät useat tekijät. Mätäkuu sijoittuu vuoden kuumimpaan aikaan, jolloin haavat hautuvat herkemmin. Kesäilmoilla ihmiset myös liikkuvat enemmän kuin talvella, ja onnettomuuksia sattuu enemmän. Lisäksi kesäinen vaatetus on usein niin kevyt, että haavaan pääsee herkästi pöpöjä.

Mätäkuulla on perinteisesti tarkoitettu 23. 7-23. 8 välistä ajanjaksoa.

STT

Lainaus: IL
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 2581  To 13 Tam 2011, 15:45 (GMT+3)  Aihe: Very interesting Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Näin kehomme oikeasti vanhenee

Tiistai 13.10.2009 klo 09.59

Moni elin uudistuu terveessä kehossa yllättävän usein.

Kehomme uudistumisesta kertoi Daily Mail.

Maksa: 5 kuukautta

Maksalla on ihmeellinen kyky korjautua itsestään sen runsaan verenkierron ansiosta. Jopa raskaasti alkoholia käyttäneiden maksan kunto voi toisinaan huomattavasti parantua, sillä maksan solujen elinikä on vain noin 150 päivää.

Maksakirroosiin sairastuminen tarkoittaa kuitenkin sitä, että maksan pääsolut ovat niin vaurioituneet, että tuho jää pysyväksi. Maksakirroosiin sairastuneen maksa ei näin enää uusiudu samalla tavoin kuin terve maksa.

Aivot: sama kuin ihmisen ikä

Suurin osa elinikäisistä soluista löytyy aivoista.

- Syntyessämme meillä on jo kaikki aivosolut, joita meillä koskaan tulee olemaan, eli noin sata biljoonaa. Suurin osa aivoista ei uudistu vanhetessaan, selittää aivokirurgi John Wadley lontoolaisesta sairaalasta.

Me päinvastoin menetämme aivosoluja, mistä johtuen esimerkiksi päävammat ovat niin tuhoisia.

Aivoissa on Wadleyn mukaan kuitenkin kaksi aluetta, jotka uudistuvat: hajuaistia ja oppimista säätelevät alueet.

Sydän: 20 vuotta

Aivan viime aikoihin asti on uskottu, ettei sydän voi itse uudistaa itseään. New Yorkin lääketieteellisessä tehty tutkimus kuitenkin osoitti, että sydän saattaa uudistua kolme, neljäkin kertaa eliniän aikana sitä nuorentavien kantasolujen ansiosta.

Keuhkot: 2-3 viikkoa

Keuhkoissa olevat solut uudistuvat jatkuvasti, selittää lääkäri Keith Prowse brittiläisestä keuhkosäätiöstä. Keuhkoissa on kuitenkin erilaisia soluja, jotka uudistuvat eri tahtiin, ja osa soluista uudistuu vain noin vuoden välein.

Silmät: sama kuin ihmisen ikä

Silmät ovat yksi kehon harvoja alueita, jotka eivät uudistu. Vain aivan silmän päällimmäinen kerros uudistuu jatkuvasti. Se voi lievästi vaurioituessaan korjaantua jopa vuorokauden sisällä, kertoo silmälääkäri ja alan oppilaitoksen rehtori Rob Hogan.

Ikääntyessämme mykiö menettää joustavuuttaan, minkä johdosta joudumme elinvuosien lisääntyessä ponnistelemaan kyetäksemme tarkentamaan näköämme esimerkiksi lukiessamme.

Iho: 2-4 viikkoa

Ihon uloin kerros, orvaskesi, uudistuu kahdesta neljään viikon välein, sillä ihon tehtävä on suojella meitä saasteilta ja muilta vaurioittavilta tekijöiltä. Tästä huolimatta me ryppyynnymme ikävuosien kertyessä. Tämä johtuu siitä, että iho menettää kollageenia ja elastisuutta vanhetessamme.

Luut: 10 vuotta

Luurankomme uusii itseään koko ajan, selittää osteoporoosin asiantuntija, tohtori Peter Selby. Tähän menee kokonaisuudessaan noin kymmenen vuotta. Meillä on siis kehossamme koko ajan eri ikäisiä luita, joiden uudistumiseen menee enemmän tai vähemmän aikaa. Keski-iässä uudistuminen hidastuu ja luustomme ohenee.

Suolisto: 2-3 päivää

Suolisto uudistuu jatkuvasti, sillä se on koko ajan kemikaalien "hyökkäyksen" kohteena. Tällaisia ovat esimerkiksi erittäin syövyttävät mahahapot.

Loppuosa suolesta suojelee itseään limakalvolla, vaikkakaan sekään ei kestä mahahappojen vaikutusta kolmesta viiteen päivää enempää, jolloin se uudistuu.

Kynnet: 6-10 kuukautta

Kokonainen varpaankynsi kasvaa kymmenessä kuukaudessa, sormenkynsi puolessa vuodessa. Tätä selitetään esimerkiksi sormenpäiden paremmalle verenkierrolla. Miesten ja nuorten ihmisten kynnet kasvavat nopeiten. Pikkurillin kynsi kasvaa tuntemattomasta syystä kaikkein hitaimmin.

Hiukset: 3-6 vuotta

Hiustemme ikä johtuu niiden pituudesta, mutta ne kasvavat yleensä noin senttimetrin kuukaudessa. Yksittäinen hius voi pysyä naisen päässä kuusi vuotta ja miehen päässä kolme vuotta. Kulmakarvat ja silmäripset uudistuvat kuudesta kahdeksaan viikon välein. Kulmien jatkuvan nyppimisen sanotaan kuitenkin lopulta pysäyttävän niiden kasvamisen.

IL

Lainaus: http://www.iltalehti.fi/terveys/2009101310414466_tr.shtml
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 2701  Su 16 Tam 2011, 4:04 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Läpimurto: Flunssaan keksitty parannuskeino?

Julkaistu: 2.11.2010 15:16
Päivitetty: 2.11.2010 16:11

Viruksen aiheuttamaan flunssaan ei ole toistaiseksi olemassa paranemista nopeuttavaa hoitoa. Lääkkeillä voi ainoastaan lievittää oireita. Sen sijaan influenssaa vastaan voi suojautua rokotteella. Antibiootit puolestaan tehoavat ainoastaan bakteeritulehduksiin.

Brittitutkijat iloitsevat läpimurrosta, joka voi johtaa siihen, että tavallinen flunssa voidaan parantaa lääkkeillä. Asiasta kertoo muun muassa The Independent.

Tutkijat ovat pystyneet osoittamaan, että ihmisen vastustusjärjestelmä voi tuhota flunssaviruksen sen tunkeuduttua ihmissolun sisälle. Tähän asti tämän on luultu olevan mahdotonta.

Tutkijoiden uuden havainnon mukaan ihmisen kehon vasta-aineet voivat tunkeutua viruksen mukana solun sisälle. Aiemmin on luultu, että viruksia tappavat vasta-aineet toimivat vain solujen ulkopuolelta käsin.

Löytö avaa oven uudenlaisten viruslääkkeiden kehittämiselle, Independent kertoo. Uudenlaiset lääkkeet parantaisivat tätä nyt löydettyä ihmisen luontaista kykyä tappaa viruksia. Lääkkeitä voitaisiin kehittää myös esimerkiksi oksentelua aiheuttavaa norovirusta ja ripulia aiheuttavaa rotavirusta vastaan.

Mullistavan löydön tekivät Cambridgen yliopiston molekyylibiologian laboratorion tutkijat.

Tutkimuksessa käytettiin laboratoriossa kasvatettuja ihmissoluja. Tutkimustulokset julkistettiin Proceedings of the National Academy of Sciences -lehdessä.

Uusien viruslääkkeiden ensimmäiset kliiniset kokeet voidaan aloittaa tutkijoiden arvion mukaan 2–5 vuoden kuluttua.


Uusi Suomi

Lainaus: US
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 3106  To 17 Hel 2011, 12:14 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Unenpuutteella hengenvaarallisia vaikutuksia

Julkaistu: 17.02.2011 06:30, päivitetty: 17.02.2011 07:00

Pitkäaikaisella unenpuutteella ja häiriintyneillä unitavoilla voi olla erittäin vakavia terveysseurauksia.

Unenpuute on vakava asia. Warwickin lääketieteellisessä yliopistossa tehdyssä tutkimuksessa on osoitettu, että pitkäaikaisella unenpuutteella ja häiriintyneillä unitavoilla voi olla erittäin vakavia terveysseurauksia.

Tuoreimmissa tutkimustuloksissa unenpuute voitiin yhdistää aivohalvauksiin, sydäninfarkteihin sekä sydän- ja verisuonisairauksiin, jotka usein johtavat kuolemaan.

”Jos nukkuu alle kuusi tuntia yössä ja on unihäiriöitä, on henkilöllä 48 prosenttia suurempi todennäköisyys kehittyä tai kuolla sydäntautiin, ja 15 prosenttia suurempi todennäköisyys saada aivohalvaus tai kuolla siihen”, Warwickin lääketieteellisen professori Francesco Cappuccio totesi.

Cappuccion mukaan nykyinen trendi viettää pitkiä iltoja ja herätä aamulla aikaisin on terveydelle tikittävä aikapommi, jolle täytyy nopeasti tehdä jotain, jos haluaa laskea näiden hengenvaarallisten sairauksien riskiä.

Cappuccion ja hänen tutkijaparinsa tohtori Michelle Millerin tutkimuksessa tarkasteltiin aiemmin tehtyjä tutkimuksia, joihin osallistuneita yli 474 000 ihmistä oli seurattu 7-25 vuoden ajan kahdeksassa maassa ympäri maailmaa, kuten Japanissa, Ruotsissa ja Yhdysvalloissa.

Tutkimusmateriaalissa oli yhteensä yli 4000 sepelvaltimotautitapahtumaa, 3500 aivohalvausta ja lähes 8500 sydän- ja verisuonitautia. Tutkimuksen tuloksista ilmenee, että lyhyet yöunet lisäsivät merkittävästi sepelvaltimotautien ja aivohalvausten riskiä.

”Krooninen univaje tuottaa hormoneja ja kemikaaleja kehossa, jotka lisäävät sydäntaudin ja aivohalvauksen kehittymisen riskiä, ja myös muiden sairauksien, kuten korkean verenpaineen ja kolesterolin, diabeteksen ja liikalihavuuden riskiä”, Miller selitti univajeen vaikutuksista.

Toisaalta myös liian pitkiä - yli yhdeksän tunnin - yöunia saaneiden sydäntautiriski oli koholla, joten tutkijoiden mukaan paras määrä unta on 7-8 tuntia yössä.

”Varmistamalla, että saa noin seitsemän tuntia unta yössä, suojelee tulevaisuuden terveyttään ja vähentää kroonisten sairauksien riskiä. Tutkimuksessamme yhteys on selvä: saa riittävästi unta, jotta pysyt terveenä ja elät pidempään”, Cappuccio lisäsi lopuksi.

Tutkimus julkaistiin European Heart Journal –lehden helmikuun numerossa.

Muu lähde: Warwickin yliopiston tiedote.


Antti Voutilainen / Tohtori.fi

Lainaus: IS
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 3110  To 17 Hel 2011, 13:24 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Syö näin, jos haluat elää pitkään

Julkaistu: 16.2.2011 16:43
Päivitetty: 16.2.2011 17:52

Paljon kuitua ruokavaliostaan saavat ihmiset elävän pidempään ja paremmin. Tuore yhdysvaltalainen pitkäaikaistutkimus paljastaa, että kuidut helpottavat ihmisen ruoansulatuksen toimintaa, alentavat veren kolesteroliarvoja ja parantaa verensokeria.

Tutkimusta varten kerättiin tietoja peräti 388 000 ihmiseltä, jotka olivat tutkimuksen aikaan 50-71-vuotiaita. Kävi ilmi, että kuitupitoisella ruokavaliolla elävien ihmisten riski kuolla 9 vuoden tutkimusaikana väheni jopa 22 prosenttia verrattuna vähäkuituisella ruoalla eläviin nähden.

Tutkimuksessa vertailtiin osallistujien ruokailutottumuksia 1990-luvun puolivälistä 2000-luvulle.

Wall Street Journal -lehden mukaan Yhdysvaltojen National Institute of Health, eli paikallinen terveyden ja hyvinvoinnin laitos, nosti tutkimuksen jälkeen suositusta siitä, kuinka paljon kuitua tulisi syödä.

Tällä hetkellä suositus on 28 grammaa jokaista 2 000 kaloria kohden.

Tuoreen tutkimuksen mukaan erityisesti viljasta, pavuista, pähkinöistä, vihanneksista ja hedelmistä saadut kuidut helpottavat ruoansulatuksen toimintaa ja parantavat samalla terveyttä.

Tutkimusjoukossa eniten kuolleisuutta aiheuttivat sydän- ja verisuonisairaudet sekä syöpä. Erityisesti miehet saivat helpotusta syöpään kuitupitoisesta ruokavaliosta.

Jo aiemmat tutkimukset ovat osoittaneet kuidun olevan terveydelle edullinen, ja vähentävän lukuisia sairauksia.

Tutustu amerikkalaisten kuitusuosituksiin WSJ:n sivuilla.


Teemu J. Kammonen

Lainaus: US
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 3166  Ke 23 Hel 2011, 15:42 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Ja mitähän kaikkea muuta löytyisi, jos viitsittäisiin tutkia, kun esimerkiksi homeasunnoissa ihmisillä puhkeaa astma?

Duodecimin uutinen Iltalehdessä:

Astmaatikoiden hengitysteissä poikkeuksellisen paljon bakteereita
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 3194  Pe 25 Hel 2011, 13:06 (GMT+3)  Aihe: Uhhuh... Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Miksi meille syötetään tällaista roskaa?

Suomalaista ruoan ostajaa vedätetään mennen tullen. Meille myydään lisäaineilla pumpattua ruokaa, joka on oikeasti ihan muuta kuin mitä sen sanotaan olevan. Lihapullia, jotka ovat kanannahkaa, ja ruokaa, jossa on pyykkipulvereissakin paheksuttuja fosfaatteja, jne. Ruokateollisuuden mukaan syy on meissä itsessämme; saamme sitä mitä haluamme. Miksi me suostumme syömään tällaista roskaa? Lääkäri varoittaa, että laaduton ruoka on haitallista jopa aivoille – erityisesti lapsilla.

Outi Pippuri
24.2.2011 06:01

Mielikuva Suomessa syömämme ruoan luotettavuudesta, puhtaudesta ja turvallisuudesta on alkanut rapautua ralliautoa nopeammin.

Muun muassa kinkkupizzan kinkku on paljastunut makkara-ainekseksi, lihapullaan on pyöräytetty jauhelihan sijaan siipikarjan nahkaa, guacamoledipistä avokadoa on vain 0,7 prosenttia ja mustat oliivit liotetaan lipeässä ennen väriaineen levittämistä. Hämmennystä aiheuttavia esimerkkejä on loputtomasti.

Epämääräisten raaka-aineiden lisäksi päivittäinen ruokamme koostuu erilaisista lisäaineista. Ylen Silminnäkijä -ohjelma paljasti alkuviikosta, että moni elintarvikkeistamme sisältää muun muassa maali-, räjähde-, pesuaine-, ja kosmetiikkateollisuudessa käytettäviä lisäaineita.

Jopa pyykinpesuaineessa fosfaatittomuutta käytetään myyntivalttina, mutta ruoassamme se saa levätä rauhassa.

Aspartaami on joutunut välillä pannaan jopa Yhdysvalloissa, mutta meillä sillä makeutetaan virvoitusjuomien lisäksi myös kevyttuotteita.

Suuri kysymys kuuluukin, miksi meille syötetään sontaa? Ja vielä suurempi, miksi me suostumme syömään sitä?

Lääkäri: Lisäaineista aivovaurioita,
syöpää ja käytöshäiriöitä


Lääkäri Antti Heikkilä sanoo, että syömillämme ruoka-aineilla on iso merkitys arkipäivän terveyteen.

– Etenkin ruoan makua ja väriä muuttavat tai lisäävät lisäaineet ovat huolestuttavia.

Heikkilä mainitsee erityisen haitalliseksi tyypillisen aromivahventeen, natriumglutamaatin. Esimerkiksi Ruotsissa aromivahventeiden ongelmiin on havahduttu ja niiden käyttöä on vähennetty merkittävästi. Suomessa ei.

– Glutamaatti on aivojen välittäjäaine ja makkarassa käytetään sen natriumsuolaa natriumglutamaattia. Ylimääräinen natriumglutamaatti aiheuttaa erilaisia neurologisia oireita ja jopa aivovaurion. Erityisen haitallista natriumglutamaatti on lapsille ja vanhuksille, Heikkilä sanoo.

– Väriaineet puolestaan aiheuttavat erilaisia käytöshäiriöitä ja esimerkiksi lihalle punaisen värin antava nitraatti on aivan turha, suolistosyöpää aiheuttava aine. Esimerkiksi Keski-Euroopassa liha käsitellään eri tavalla kuin täällä. Suomessa lihajalostus on kamalaa.

Heikkilän mielestä on masentavaa, kuinka moni ihminen valitsee ruokansa terveellisyyden sijaan pelkästään tarjouksen perusteella.

Hän sanoo, että yksi helppo tapa välttää huonoja raaka-aineita tai ylimääräisiä lisäaineita on valita ostoskoriinsa luomutuotteita ja syödä mahdollisimman käsittelemätöntä ruokaa.

– Ei ruoan tarvitse olla halpaa. Laadusta voi maksaa. Jokainen meistä voisi päivittäisillä ostoksillaan äänestää sen ruoan puolesta, jollaista haluamme syödä.

Saamme sitä, mistä
olemme valmiita maksamaan


Kuluttajatutkimuskeskuksessa viisi vuotta sitten tehty tutkimus puhuu karua kieltään. Sen mukaan suomalaiset kuluttajat pitävät ruoan ostopäätöstä tehdessään tärkeimpänä tuotteen herkullisuutta, terveellisyyttä ja edullisuutta. Lisäaineettomuutta pidettiin vasta kahdeksanneksi tärkeimpänä tekijänä. Tämän lisäksi vähiten merkittäviä asioita olivat tuotteen luonnonmukaisuus, tuotannon eettisyys ja tuotannon paikallisuus.

Voi siis sanoa, että sen lisäksi, että olemme mitä syömme, myös saamme sitä mitä ostamme.

– Tutkimuksen tulokset kertoivat myös sen, että ihmisten mielestä heidän pitäisi syödä terveellisemmin, mutta kiireessä ei ehdi eikä jaksa ajatella asiaa, kertoo tutkimuspäällikkö Minna Lammi Kuluttajatutkimuskeskuksesta.

Toimialapäällikkö Elisa Piesala Elintarviketeollisuusliitosta vakuuttaa elintarvikkeidemme sisältävän ainoastaan laillisia raaka- ja lisäaineita.

– Jokainen tuottaja markkinoi sitä, mitä uskoo kuluttajan haluavan syödä. Teollisuus tekee aktiivista tuotekehitystyötä ja pyrkii rakentamaan valikoimat kuluttajien toiveiden mukaisesti.

– Vaikka tuote olisi yrityksen mielestä kuinka hyvä tahansa, esimerkiksi ravitsemusmielessä, niin jos se ei myy, se putoaa automaattisesti pois kaupan valikoimista.

Osta sellaista,
millaista haluat syödä


Ruotsissa natriumglutamaatin käyttöä ruoan valmistuksessa on vähennetty ja esimerkiksi Saksassa makkarat sisältävät huomattavasti Suomea vähemmän väri- ja makuaineita. Miksi meidän ruokamme on niin E-lisäainekyllästettyä?

– Ei lisäaineita turhaan laiteta. Ne on valittu tarkoissa maku- ja ulkonäkötesteissä. Maku ja tuoteturvallisuus ovat ihmisille tärkeitä, Elisa Piesala sanoo.

Myös hän on sitä mieltä, että jos haluaa syödä erilaista ruokaa, kannattaa ostaa toisenlaisia tuotteita eli niitä joita itse arvostaa. Kysynnän muutoksen perusteella ruokateollisuus on varmasti valmis muuttamaan myös reseptiikkaansa.

– Valistunut kuluttaja on meidänkin etu. Esimerkiksi natriumglutamaattia on tuotteissa, jos kuluttajat sen hyväksyvät.

– Valikoimat eivät ole ikinä olleet suurempia kuin nyt. Valinnanvaraa löytyy varmasti.

Teollisuus nimeää
tuotteita väärin


Myös tutkimus- ja lainsäädäntöosaston johtaja Seppo Heiskanen Elintarviketeollisuusliitosta sanoo, että valmistajat tuovat markkinoille tuotteita, joita kuluttajat haluavat ostaa.

– Erityisesti meillä Suomessa hinta on ylikorostunut ruoan valintaperusteena, hän sanoo.

Eli markkinoilla on kanannahkaa sisältäviä lihapullia yksinkertaisesti siitä syystä, että ne tulevat kuluttajalle jauhelihasta valmistettuja lihapullia halvemmiksi.

– Tietysti teollisuus tarjoaa eri hintaisia tuotteita. Mutta avoimesta ainesluettelosta näkee hyvin, mitä tuotteessa on.

– Kun tekee vertailua, ei kannata tuijottaa pelkästään hintaa. Tuoteseloste on hyvä käydä läpi. Markkinoilta löytää varmasti halutessaan esimerkiksi lihapullia, joissa ei ole siipikarjanlihaa tai soijaproteiineja.

Elintarvikeasiantuntija Annika Marniemi Kuluttajaliitosta sanoo, että teollisuus voi toki myydä kaikkea, mikä on elintarvikkeeksi sopivaa, mutta kyse on siitä, miten tuotteet nimetään.

– Totuus on, että tällä hetkellä teollisuus nimeää tuotteita väärin, ja markkinoilla on paljon väärin nimettyjä tuotteita. Teollisuuden vastuulla on nimetä tuotteet oikein.

– Totta kai teollisuus tietää, miten tuotteet tulisi nimetä, mutta kanannahkapulla ei ole ihan yhtä myyvä nimi kuin lihapulla.


Tiedätkö, mitä oikeasti syöt?

Seuraavat esimerkit ovat Mats-Eric Nilssonin kirjasta Aitoa ruokaa, Atar 2010:

Ekströms Vanhan Ajan Mustaherukkamehutiiviste on keksinyt ”vanhan ajan säilöntäaineet”, kuten E202 ja E211. Lisäksi sokeroimatonta versiota makeuttavat vanhanaikaisesti sukraloosi, asesulfaami K.

Elovena Täysjyvämuro 4 viljaa -pakkauksessa lukee isoin kirjaimin ”100 % täysjyvää”. Tuoteseloste kertoo kuitenkin aivan muuta: täysjyväkaurajauho (33 %), täysjyväruisjauho (19 %), täysjyvävehnäjauho (16 %), täysjyvämaissijauho (10 %), sokeri, mallassiirappi (ohrasta), riisijauho ja suola. Makeutusaineiden, riisijauhojen ja suolan yhteinen osuus on siis 22 prosenttia. Kirjan mukaan rehellinen pakkausteksti olisi ”78 prosenttia saksalaista täysviljajauhoa”.

Fun Light Persikka passionmakuinen juomatiiviste sisältää ainoan valmistusaineensa veden lisäksi pelkästään lisäaineita: Happamuudensäätöaineet (E296, E331), aromi, makeutusaineet (aspartaami ja asesulfaami K), stabilointiaineet (E415, E414, E445), väri (E160e), säilöntäaine (E202), hapettumisenestoaine (E300). Kirjan mukaan sen ei pitäisi edes olla mehuhyllyssä, vaan ihan jossain muualla.

Guacamoledippi on noussut suosioon Suomessakin, mutta mitä siinä on? Ei ainakaan avokadoa niin kuin pitäisi. Santa Marian Guacamole Dipissä sitä on 1,5 prosenttia, Rainbow’ssa 6,7 prosenttia. Pohjat vetää Pirkan guacamoledippi, jonka alkuperämaa on Alankomaat ja valmistusmaa Belgia. Se sisältää avokadoa huimat 0,7 prosenttia!

Hampurilaiset eivät olekaan liharuokaa! Atrian hampurilaisessa pihvin lihapitoisuus on vain 26 prosenttia. Muuten siinä on mm. koneellisesti eroteltua broilerin- ja sianlihaa, soijaproteiinivalmistetta, korppujauhoa, silavaa, perunajauhoa, mausteita, naudan jännettä, suolaa, glukoosia, hapettumisenestoainetta, emulgointiainetta, auringonkukkalesitiiniä, vehnäkuitua ja hiivauutetta.

Hunaja ei aina olekaan hunajaa. Mieleinen – suomalainen kevythunajatuote, jonka nimestä kuluttaja voisi luulla, että se hunajaa ja vielä suomalaista, ei ole kumpaakaan. Siihen on sekoitettu polydekstroosia, jota elintarviketeollisuus käyttää yleisesti tuotteen laajentamiseen. Hunajaa tuotteessa on vain 53 prosenttia.

Kalapuikosta liki 40 prosenttia on paksua kuorrutusta, joka on valmistettu vehnäjauhosta, määrittelemättömästä kasviöljystä ja tärkkelyksestä.

Lihapullat eivät ole aina lihapullia. HK:n lihapyörykät sisältävät pääasiassa broilerinlihaa ja -nahkaa ja niiden lihapitoisuus on vain 40 prosenttia. Atrian Lihapyöryköiden pääasiallinen valmistusaine on vesi. Sen jälkeen tulevat tuoteselosteen mukaan koneellisesti eroteltu broilerinliha, sianliha, soijaproteiinivalmiste, naudan sydän, perunajauho jne.

Majoneesi tehdään oikean reseptin mukaan munasta ja öljystä sekä sinapista, etikasta ja suolasta. Rainbow Majoneesissa on 13 ainesosaa. Pirkka Kevyt majoneesissa on 19 ainetta.

Mustat oliivit eivät oikeasti ole mustia oliiveja vaan vihreitä, jotka on kemiallisin keinoin menettäneet makunsa
ja muuttuneet mustiksi. Nimenomaan silloin kun ne ovat siistin mustia, on syytä epäillä petosta. Kirjan mukaan huijausalalla
ei ole aikaa antaa oliivien kypsyä, vaan ne poimitaan, kun ne ovat vielä vihreitä. Ensin ne pannaan lipeäkylpyyn. Sen jälkeen ne käsitellään hapolla, joka muuttaa värin. Seuraavassa vaiheessa musta väri tasoitetaan rautaglukonaatilla E579. Eikä tämä riitä: Myös vihreät oliivit voivat olla värjättyjä!

Myllyn paras -raakapakastekorvapuusti sisältää perusainesten vehnäjauhon, veden, sokerin kananmunan, hiivan ja kanelin lisäksi 14 muuta ainetta: mm. voin makua antavaa aromia.

Myllyn Paras Paistovalmis Tacostick on tällä listalla Fun Light -juomatiivisteen ohella melkoinen kingi. Tuote on kotimaista valmistetta ja se kerskailee suomalaisella avainlipulla. Tässä ovat koottuna tuotteen sisältämät E-koodatut 26 lisäainetta: E150c, E171, E251, E270, E300, E304, E322, E330, E331, E341, E415, E450, E471, E472a, E481, E500, E503, E551, E621, E627, E631, E1414, E1420, E1442, E1450 ja E1518.

Pirkka Kuningatarkääretortussa on tuoteselosteen mukaan vadelmaa viisi prosenttia ja mustikkaa kolme prosenttia. Kirjan mukaan voisi kuvitella, että marjoja on käytetty enemmän kuin kaksi kappaletta.

Pirkka Mansikanmakuinen kääretorttu ei sisällä mansikkaa ollenkaan, vaan se on korvattu omenahillolla ja keinotekoisella
mansikan makua antavalla aineella.

Nestlén Valiojäätelön Wanhan ajan Vaniljatuutti sisältää enemmän lisäaineita kuin saman yrityksen ”uuden ajan” jäätelöt. Valmistusaineet ovat kerma, sokeri, vehnäjauho, tärkkelyssiirappi, kasvirasva, mansikka, maitoproteiini, rypälesokeri, kaakaojauhe, emulgointiaineet (E471, E322, soijalesitiini), sakeuttamisaineet (E401, E412, E1442), aromit (vanilja, vanilliini), suola, voiöljy, maitojauhe, seljanmarjatiiviste, happamuudensäätöaine (E330).

Rainbow Appelsiinimarmeladin ainesosat ovat määrän mukaisessa järjestyksessä seuraavat: glukoosi-fruktoosisiirappi, vesi, appelsiinitäysmehu, appelsiininkuori, sokeri, muunnettu maissitärkkelys, hyytelöimisaineet (E440, E415), happamuudensäätöaineet (E330, E333, E300), säilöntäaine (E202). Sokeria on 47 prosenttia, mutta hedelmää vain 25 prosenttia.

Ruisleipä ei ole aina ruista. ”Reilu Täysjyväruisleipä” onkin 30-prosenttisesti vehnää ja ”Tosi Rukiinen”
29-prosenttisesti vehnää.

Unileverin Crème Bonjour -juustot sisältävät runsain määrin lisäaineita – kuten aromeja, gelatiinia
ja stabilisointiaineita. Chèvre & yrtit -versio sisältää kirjan mukaan käsittämättömän vähän ranskalaista vuohenjuustoa
chèvreä, joka kuitenkin pakkauksessa on ilmoitettu suurin kirjaimin. Chèvre-pitoisuus on vain 1,6 prosenttia, ja sekin on lisätty jauheena.

Lähde: Mats-Eric Nilssonin kirja Aitoa ruokaa, Atar 2010

Lainaus: Taloussanomat
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 3257  To 03 Maa 2011, 23:43 (GMT+3)  Aihe: Ovelaa Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Yle:

E-numerot piiloon - näin kuluttajaa hämätään


Keskiviikko 2.3.2011 klo 22.33

Ruokateollisuus on keksinyt tavan kiertää lisäainemerkintöjä, Yle kertoo.

Ihmiset ovat oppineet varomaan elintarvikepakkausten E-numeroita, jotka kertovat niiden sisältämistä lisäaineista. Ruokateollisuudella on kuitenkin konstinsa lisäainemerkintöjen kiertämiseksi, Yle kertoo.

Käyttämällä esimerkiksi erilaisia kasviuutteita ja marjauutteita voidaan hävittää pahamaineiset E-numerot tuoteselosteista.

- Mutta yleensä tuodaan ihan sama kemikaali toisessa muodossa luonnonmateriaalin mukana tähän lopputuotteeseen, Elintarviketeollisuusliiton tutkimus- ja lainsäädäntöosaston johtaja Seppo Heiskanen sanoo Ylelle.

- Makkarassa glutamaatti voidaan korvata hiivauutteella, joka ei koskaan ole ennen ollut siinä tuotteessa. Silloin saadaan e-numero pois, ja ihmiset katsovat, että onpa tää hieno tuote kun ei ole E-numeroa. Kyllä silloin liikutaan jo lähellä ihmisten huijausta.

Toinen keino on kirjoittaa lisäaineiden nimet kokonaisina, jolloin tuoteselostetta nopeasti vilkaisemalla näyttää siltä, ettei E-lisäaineita ole käytetty.

Lähde: Yle

IL

Lainaus: Iltalehti
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 3258  To 03 Maa 2011, 23:46 (GMT+3)  Aihe: Suolaa, suolaa, vähemmän suolaa... Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Suola hidastaa verenvirtausta heti

Keskiviikko 2.3.2011 klo 15.12

Jo yksi suolainen ateria hidastaa veren virtaamista valtimoissa, hälyttävä tutkimustulos osoittaa.

Olet saattanut luulla, ettei suolapommi silloin tällöin tee hallaa, jos sellaisia nauttii harvoin. Tuoreet tutkimustulokset kuitenkin osoittavat, että jo yksi suolainen ateria hidastaa merkittävästi veren virtaamista tärkeimmissä valtimoissa.

Vaikutus alkaa puolesta tunnista tuntiin siitä hetkestä, kun ateria on syöty.

Australialainen tutkijaryhmä tutki 16 tervettä aikuista, jotka söivät ensin runsassuolaisen (suolaa 4 grammaa) aterian ja myöhemmin vähäsuolaisen (suolaa 0,3 grammaa) aterian. Ennen ja jälkeen aterian koehenkilöiden verenvirtaus tutkittiin olkavarsivaltimosta.

Olkavarsivaltimo on käsivarren päävaltimo, josta tavallisesti tutkitaan verenpaine. Vaikka tämä valtimo ei mittaa veren virtausta suoraan sydämeen, siitä tavallisesti tutkitaan merkkejä sydämen ja verisuonten terveydestä.

Maailman terveysjärjestö suosittaa suolan saannin ylärajaksi viittä grammaa päivässä. Seurantatutkimusten mukaan todellisuus on naisilla seitsemän ja miehillä yhdeksän gramman tuntumassa.

Piilosuolaa löytyy tyypillisesti etenkin leivistä, levitteistä, mausteista, kastikkeista ja valmisruuasta.

IL

Lainaus: Iltalehti
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 3259  To 03 Maa 2011, 23:50 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Mielenkiintoinen japanilainen tutkimus:

Vihreä tee ja kahvi ehkäisevät sydänperäisiä kuolemia
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 3376  To 17 Maa 2011, 23:12 (GMT+3)  Aihe: Tärkeät omega-3-rasvahapot Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Kala vähentää naisten silmänpohjan ikärappeumia

Tiede

Kirjoittanut RS 17.03.2011 07:37
Viimeksi päivitetty 17.03.2011 07:49

Säännöllisesti kalaa syövät naiset välttyvät muita todennäköisemmin silmänpohjan ikärappeumalta, yleiseltä näkövammaisuuden aiheuttajalta.

Harvardin yliopiston tutkijoiden havainto on uusin todiste kalan ja sen terveellisten rasvahappojen merkityksestä silmänpohjan ikärappeuman ehkäisyssä.

Yli 38 000 viisikymppisen naisen tutkimus osoitti kalaa ainakin kerran viikossa nauttivien sairastuvan 42 % harvemmin kuin kalaa korkeintaan kerran kuukaudessa syövien. Tämä todettiin keskimäärin kymmenvuotisessa seurannassa, jonka aikana 240 naista sairastui silmänpohjan ikärappeumaan.

Samanlainen yhteys havaittiin, kun tutkijat tarkastelivat paljon eikosapentaeenihappoa (EPA) ja dokosaheksaeenihappoa (DHA) ravinnostaan saavia naisia. Kyseisiä omega-3-rasvahappoja saa pääasiassa kalasta.

Jonkinasteinen silmänpohjan ikärappeuma kehittyy yhdelle kymmenestä ja vaikea muoto yhdelle sadasta yli 60-vuotiaasta, joten sitä ehkäisevien elintapojen tunnistaminen voi auttaa hyvin monia. Kalan syömisen lisäksi sairastumisriskiään voi pienentää välttämällä tupakointia.

Tulokset julkaistiin tieteellisessä Archives of Ophthalmology -lehdessä.

Uutisen välitti Uutispalvelu Duodecim.

Lainaus: Verkkouutiset

Kommentti: Kala ja kalaöljy terveellisiä. Käyttänyt kalaöljyä säännöllisesti jo vuodesta 1995 lähtien.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 3487  Ma 04 Huh 2011, 15:54 (GMT+3)  Aihe: Suurempi ongelma: liian vähän kasviksia Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Tutkija: E-koodihysteria lähti käsistä

Sunnuntai 3.4.2011 klo 12.24

Tuoreiden kasvisten vähyys on edelleen suomalaisen ruokapöydän suurimpia puutteita.

Nyt alkoi maitosota! Kasvisruokapäivä sapettaa! Kouluruoka on kemikaalicocktail! E-sitä, E-tätä, voimmeko enää syödä oikeastaan mitään?

Tutkija Marianne Prasad pitää hyvänä asiana, että ruoan terveellisyys kiinnostaa kansalaisia, mutta hän toivoisi silti malttia lisäainekeskusteluun.

- Keskustelussa on unohtunut, että ihmiset voivat itse valita, mitä syövät, Prasad huomauttaa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksella työskentelevän Prasadin mielestä Suomessa vahditaan ruoka-aineiden turvallisuutta hyvinkin tarkasti. Hän kiittelee EU-tason valvontaa ja Elintarvikeviraston tiedotusta, muun muassa E-koodiavainta, johon on kerätty tietoa ruokien lisäaineista.

Prasad huomauttaa, että kuohunnasta huolimatta suomalaisten terveys ja ravintotottumukset ovat menneet parempaan suuntaan. Yksi huoli kuitenkin hautautuu kohujen alle.

- Kasvisten kulutus on yhä Euroopan alhaisimpia, Prasad kertoo.

Vihannesten, hedelmien ja marjojen käytön tiedetään auttavan muun muassa joidenkin syöpien, sydän- ja verisuonitautien sekä kakkostyypin diabeteksen ennaltaehkäisyssä.

- Oli kasvikset tuotettu miten tahansa, niiden käytöstä on terveydellisiä etuja.

"Ruoanlaittotaidot ovat häviämässä"

Taloussanomien kirjoitus maaliskuun alussa kritisoi kouluruokaa lisäaineiden suuresta määrästä. Prasad muistuttaa, että useimmissa maissa ei edes ole tarjolla lämmintä kouluruokaa.

Hän harmittelee valloillaan olevaa napostelukulttuuria. Prosessoitujen välipalojen mukana tulee syötyä esimerkiksi runsaasti sokeria, ja kotona syödään yhä harvemmin yhdessä. Prasad arvelee, että valmisruoka on satunnaisen arkiavun sijasta yhä useamman perheen perusruokaa ja että ruoanlaittotaidot ovat häviämässä.

Ihanteellinen kotiruoka on hänen mielestään tehty itse tuoreista, lähellä tuotetuista raaka-aineista. Prasad muistuttaa, että perheen yhteiset ateriat ovat myös tärkeitä yhdessäolon ja rauhoittumisen hetkiä.

Prasadin mielestä E621-koodilla tunnetusta arominvahventeesta natriumglutamaatista noussut kohu oli ylilyönti.

- Natriumglutamaattia saisi nauttia aika paljon, että sillä alkaisi olla haittavaikutuksia, hän huomauttaa.

- Meidän näkökulmastamme näyttää siltä, että E-koodiasia on ehkä lähtenyt vähän käsistä.

STT

Lainaus: IL
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 3549  Ti 12 Huh 2011, 15:34 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Ubikinoni taltuttaa rytmihäiriöt

- Ubikinoni pitää hyvänlaatuiset rytmihäiriöt poissa, tietää naistentautien erikoislääkäri Leena Larva myös omasta kokemuksestaan.

Rytmihäiriö tarkoittaa nimensä mukaisesti sydämen normaalin, säännöllisen rytmin häiriytymistä. Vaiva voi vaihdella vaarattomasta vakavaan, joten oireet tulee aina tutkia.

- Jos rytmihäiriöihin liittyy huimausta, on syytä mennä heti ensiapuun, Leena Larva sanoo.

Suurin osa rytmihäiriöistä vaarattomia

Suurin osa rytmihäiriöistä on Larvan mukaan kuitenkin hyvänlaatuisia. Tavallisesti tuntemuksia aiheuttaa sydämen tykytys eli palpitaatio, jolloin sydän vaikuttaa värisevän, hakkaavan tai jättävän lyöntejä väliin. Jotkut tuntevat palpitaation jyskytyksenä kaulalla, toiset taas yleisenä epämukavuuden tunteena.

Sydämen tykytystä voivat Larvan mukaan aiheuttaa monet tekijät, kuten stressi, vaihdevuodet, raskaus, matala verensokeri, liika kofeiini, suklaa tai alkoholi, kuume, nestehukka sekä tietyt lääkkeet, esimerkiksi astmalääkkeet ja beetasalpaajat ja tietyt ravintolisät, esimerkiksi ginseng ja orapihlaja.

Vaikka hyvänlaatuiset rytmihäiriöt ovat vaarattomia, ihmiset pitävät oireita niin epämiellyttävinä, että niistä halutaan päästä eroon. Siinä tilanteessa ubikinoni on Larvan mielestä hyvä vaihtoehto. Sen hän tietää myös henkilökohtaisesti. Keväisin kiireisen lääkärin työtahti kiihtyi niin, että sydän alkoi muljahdella pitkin päivää. "Voisiko jokavuotisen vaivan välttää?", Larva mietti. Viime keväänä hän alkoi nauttia 200 mg ubikinonia päivittäin eikä rytmihäiriötä enää ilmaantunutkaan.

Lisää sydämen pumppaustehoa

Larva kuuli ubikinonin tehosta alansa kansainvälisessä kongressissa. Tilaisuudessa esiteltyjen tanskalaistutkimusten mukaan ubikinoni muun muassa lisää sydämen pumppaustehoa, alentaa verenpainetta ja voi kolminkertaistaa todennäköisyyden pysyä hengissä sydämen vajaatoiminnasta huolimatta. - Tulosten perusteella ubikinoni näyttäisi olevan toimiva tukihoito monenlaisissa sydänsairauksissa perinteisten sydänlääkkeiden ohella. Ubikinoni muun muassa vähentää beetasalpaajien ja kolesterolilääkkeiden sivuvaikutuksia eikä sen käytön ole havaittu aiheuttavan haittoja edes suurina annoksina.

Ubikinoni eli koentsyymi Q10 on vitamiinin kaltainen yhdiste, jota on elimistömme kaikissa soluissa ja "pienoisvoimalaitoksissa" eli mitokondrioissa, joissa sitä tarvitaan energian tuottamiseen. Sydän lyö noin 100 000 kertaa vuorokaudessa ja pumppaa noin 10 tonnia verta verenkiertoon. Siihen tarvitaan valtavasti energiaa, joten ubikinoni on erityisen tärkeää juuri sydämen toiminnalle.

Miten paljon päivässä?

Miten paljon ubikinonia sitten pitäisi päivässä käyttää, jos on rytmihäiriöitä? Larvan mielestä paras tapa olisi mittauttaa ensin ubikinoniarvonsa, mutta tällaisia mittauksia ei suomalaislaboratorioissa juurikaan tehdä. Rytmihäiriöiden ja ubikinonin välisestä yhteydestä kaivattaisiin myös lisätutkimuksia. Lääkärin mielestä kannattaa kuitenkin aloittaa 200 mg:n vuorokausiannoksella, joka täyttää huvenneet ubikinonivarastot noin kuukaudessa. Jos ravintolisä auttaa, voi annosta laskea siihen määrän, joka tuntuu itsestä riittävän.

- 100 mg vuorokaudessa voi olla hyvä ylläpitoannos ikääntyville, toipilaille, erilaisista toiminnallisista häiriöistä kärsiville, urheilijoille ja kasvissyöjille. 30 mg:n päiväannos riittää terveille aikuisille, Larva neuvoo.

Eikö ubikinonia saa ravinnosta? Larvan mukaan sitä eniten sardiineissa, mutta myös jonkin verran sisäelimissä, lihassa, makrillissa ja maapähkinöissä. Sardiineja pitäisi kuitenkin syödä 1,6 kg päivässä, jotta siitä saisi 100 mg ubikinonia. Myös maksamme valmistaa ubikinonia pieniä määriä, mutta tuotanto alkaa huveta parikymppisenä.

- 40-vuotiaalla elimistön ubikinonipitoisuus on laskenut 30 prosenttia, 60-vuotiaalla jo 50 prosenttia, lääkäri kertoo.

Lainaus: Itäväylän apteekin asiakaslehti 1/2011

Kommentti: Sen verran mielenkiintoinen juttu, että tuli skannattua apteekin lehdestä, käsiteltyä tekstinlukuohjelmalla ja oikoluettua perään. Pitää kokeilla ubikinonia vielä itsekin omiin rytmihäiriöihin - ja terveellistä varmaan muutenkin.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 3555  To 14 Huh 2011, 14:52 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Suomeen leviää tappava loinen

Torstai 14.4.2011 klo 06.00

Maksan tuhoava vaarallinen myyräekinokokki tarttuu ihmisiin koirien ja metsämarjojen välityksellä.

Ruotsissa on kevään mittaan tehty havaintoja ihmiselle hengenvaarallisesta myyräekinokokista.

Metsäeläintieteen professorin Heikki Henttosen mukaan on vain ajan kysymys, milloin loismato leviää Suomeen.

- Myyräekinokokkia on laajalti Virossa, joten sitä on todennäköisesti paljon myös Venäjän puolella. Taudin leviämistä Suomeen on lähes mahdotonta estää.

Lainaus: IL

Lue myös: Tämä on totuus Suomea uhkaavasta "tappajaloisesta"
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 3580  Su 17 Huh 2011, 23:20 (GMT+3)  Aihe: Taukoa ennen leikkausta Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Omega-3-valmisteet ovat riski leikkauksissa

17.4.2011 6:49

Helsingin Sanomat

Kirurgit ovat huolestuneita kalaöljyvalmisteiden lisääntyneestä käytöstä. Suositut omega-3-valmisteet vähentävät sydän- ja verisuonitautien riskiä, mutta nostavat verenvuotoriskiä leikkauksissa.

Omega-3-valmisteet pidentävät veren vuotoaikaa ja vähentävät verihiutaleiden yhteen liimautumista. Erityisongelmana on niin sanottu veren tihkuvuoto.

"Ongelma on todellinen. Olen saanut aiheesta yhteydenottoja kirurgeilta", sanoo sisätautilääkäri ja hyytymishäiriöiden asiantuntija Riitta Lassila Meilahden sairaalasta.

Tihkuvuoto on riski etenkin herkillä alueilla tehdyissä leikkauksissa, kuten aivoissa, maksassa tai silmän sisäisissä toimenpiteissä.

"Monissa tämän typpisissä leikkauksissa ei saa tulla missään nimessä vuotoa, tai se voi pilata leikkaustuloksen", Lassila sanoo.

Tihkuvuoto saattaa lisätä verensiirtojen tarvetta, hidastaa paranemista ja kasvattaa tulehdusriskiä – ja pahimmillaan vaatia jopa uusintaleikkauksen.

Lainaus: HS
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 3620  Ma 25 Huh 2011, 11:44 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Tappava loinen tulee Suomeen - he ovat riskiryhmässä

Julkaistu: 20.04.2011 16:34

Asiantuntijoiden mukaan on vain ajan kysymys, koska koirasta ihmiseen leviävä loismato leviää Suomeen.

Koirien pussaaminen kiellettiin Ruotsissa Göteborgin lähettyvillä, kun siellä tavattiin viime vuonna myyräekinokokkiloisia.

Elintarviketurvallisuusviraston mukaan taudin leviämistä voidaan yrittää pitkittää esimerkiksi sillä, että lemmikiksi ulkomailta tuotavat koirat lääkitään matolääkkeellä.

–Suomeen tuotavat koirat pitää säännösten mukaan lääkitä loisiin tehoavalla matolääkkeellä, sanoo professori Antti Oksanen Evirasta.

Tauti voi saavuttaa Suomen myös kettujen tai supikoirien tuliaisena Ruotsista tai itärajalta. Virossa tautia on havaittu vuodesta 2005 lähtien.

Saksassa, jossa loisia on ollut pitkään, tutkijat ovat havainneet, että lemmikkikoira, joka tappaa jyrsijöitä, on merkittävin riskitekijä taudin tarttumiselle ihmiseen. Koirat saavat tartunnan syömällä jyrsijöitä, jotka ovat saaneet tartunnan syömällä ketun ulosteesta peräisin olevia munia.

–Alueilla, jossa tartunta on yleinen, jyrsijöitä saalistavalle lemmikille pitää antaa kuukausittain matolääkettä, sanoo Oksanen.

Tutkijat ovat myös päätelleet, että ihmisillä, jotka ovat keränneet ja syöneet mansikoita, niittäneet heinää tai imeskelleet heinänkorsia, on ollut kohonnut riski sairastua.

–Siitä, että ihminen olisi saanut marjoista tartunnan, ei ole kuitenkaan saatu todisteita, rauhoittelee Oksanen.

Taudin itämisaika on 5–15 vuotta, joten taudin alkuperän selvittäminen on hyvin hankalaa.

Loismato aiheuttaa ihmiselle hengenvaarallista maksatautia. Tarttuvuus on heikko; vain joka sadas loisen munia niellyt saa taudin. Hoitokeinona tepsii matolääke, jota pitää syödä loppuelämä.

STT–SAILA KIUTTU

Lainaus: IS
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 3654  Ti 26 Huh 2011, 22:41 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Läpimurto? Tinnituksen aiheuttaja selvisi

Julkaistu: 26.04.2011 10:31

Yhdysvalloissa tehdyssä tutkimuksessa on löydetty tinnituksen aiheuttaja.

Tinnitus vaivaa peräti noin 50 000 suomalaista. Sitä ei useimmiten voida hoitaa, eikä sen syntytapaa ole aiemmin luotettavalla tavalla tunnistettu. Tähän voi olla nyt tulossa muutosta, sillä Yhdysvalloissa Pittsburghin lääketieteellisessä yliopistossa (University of Pittsburgh School of Medicine) tehdyssä tutkimuksessa on löydetty tinnituksen aiheuttaja.

Tutkijoiden mukaan tinnitus johtuu tärkeiden aivojen kuulokeskusten hermoratojen estymästä.

”Tällainen auditiivinen (kuulon) epätasapaino johtaa siihen, että potilas kuulee jatkuvasti korvissaan korkeaa, surisevaa tai muunlaista häiritsevää ääntä myös silloin, kun varsinaista äänenlähdettä ei ole”, toteaa vanhempi tutkija Thanos Tzounopoulos, joka toimii Pittsburghin yliopistossa korva- ja kurkkutautiopin sekä neurobiologian yliassistenttina.

Tutkijat pääsivät tinnituksen jäljille käyttämällä uudenlaista tekniikkaa, jolla saatiin kuvannettua aivojen kuuloalueita. Tutkimuksessa aiheutettiin hiirelle tinnitus toiseen korvaan altistamalla se rauhoitettuna 45 minuutin ajaksi 116 desibelin äänenvoimakkuudelle, joka vastaa ambulanssin sireeniä.

Tämän jälkeen hiirien aivojen kuulo-osille (dorsaalinen simpukkatumake) suoritettiin elektronista stimulointia, johon tinnituksesta kärsivät hiiret vastasivat herkemmin, mikä johtui niiden aivojen Gamma-aminovoihappojen (GABA-välittäjäaineiden) inhibitoorien alentumisesta. Tutkijoiden mukaan avainasemassa on siis aivojen GABA-välittäjäaine, jonka tuotantoa lisäämällä tinnitusta voidaan hoitaa.

Tutkimus antaakin viitteitä siitä, mihin suuntaan tinnituksen lääkehoitoa kannattaa viedä ja miten tätä kroonista vaivaa voidaan hoitaa. Tzounopoulos yrittääkin nyt tutkijakollegoidensa kanssa löytää sopivaa lääkettä, jolla tinnituksesta kärsiviä potilaita voitaisiin hoitaa.

Tinnitukseen on tosin aiemminkin kehitetty tutkimuksissa erilaisia hoitokeinoja, mutta laajempaan käyttöön asti ne eivät tiettävästi ole yltäneet.

Pittsburghin yliopiston tutkimus julkaistiin tällä viikolla Proceedings of the National Academy of Sciences –lehdessä.

Muu lähde: University of Pittsburgh School of Medicine

Lähde ja lue tinnitukseen löydetystä uudesta hoitomuodosta: Tohtori.fi

Antti Voutilainen / Tohtori.fi

Lainaus: IS
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 3740  To 05 Tou 2011, 10:21 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Paarmakin voi purra borrelioosin

Torstai 28.4.2011 klo 11.34

Punkit eivät ole ainoita, jotka levittävät borrelioosia.

Borrelioositartunnan voi saada myös paarman tai muiden pistävien hyönteisten puremista. Tämä on harvinaista, mutta mahdollista.

- Päätäitkin voivat sitä levittää. Puolassa on tutkittu hyttysistä muutaman prosentin levittävän borrelioosia, terveystieteen tohtori Soile Juvonen kertoo Savon Sanomille.

Selvästi suurin osa borrelioositartunnoista tulee punkeilta. Toisin kuin hyönteiset, punkki kiinnittyy ihmiseen pitkäksi ajaksi ja imee verta tunteja.

- Borrelioosin tunnistaa siitä, että punkin irrottamisen jälkeinen punoitus ja paukama eivät vaalene muutamassa päivässä vaan pikemminkin ne päinvastoin laajenevat ja leviävät. Tällöin on haettava lääkäriltä antibiootit, ihotautilääkäri Maria Huttunen selitti Iltalehdelle viime kesänä kuumimpaan punkkiaikaan.

Hoida heti

Borrelioosi kannattaa hoitaa antibiooteilla heti. Alkuvaiheessa hoidettu borrelioosi paranee antibiooteilla, mutta hoitamattomana tartunta voi johtaa ikäviin ja vaarallisiin lisätauteihin, kuten hermo- tai nivelsärkyihin tai aivotulehdukseen.

Borrelioosi on levinnyt viime vuosina Suomessa selvästi. Eniten tautia on Ahvenanmaalla.

Vakavampi seuraus punkin puremasta voi olla puutiaisaivokuume. Se ei parane antibiooteilla, mutta sitä vastaan on olemassa tehokas rokote. Rokotteen saavat Suomessa ilmaiseksi vain ahvenanmaalaiset.

Lähde: Savon Sanomat

Lähde: Duodecim Terveyskirjasto

IL

Lainaus:
FAKTA

Borrelioosi

Borrelioosi leviää punkin syljen kautta pikku hiljaa punkin imiessä verta.

Tärkeintä borrelioosin hoidossa on tartunnan aikainen havaitseminen ja hoito. Jos punkin huomaa ja poistaa nopeasti, borrelioosin tartuntavaaraa ei juuri ole.

Irrottaminen tulee tehdä apteekista saatavilla punkkipihdeillä. Unohda vanhan kansan ohjeet voista. Älä myöskään käytä hyönteiskarkotteita.

Alkuvaiheessa hoidettu borrelioositartunta paranee antibiooteilla.

Puutiaisaivokuume

Puutiaisaivotulehdus on kaksivaiheinen. Noin viikon kuluttua tartunnasta nousee lievä kuume, joka paranee usein viikossa. Varsinainen aivokuumevaihe alkaa pari viikkoa myöhemmin. Sen oireita ovat korkea kuume, niskajäykkyys ja päänsärky.

Taudista toipuminen voi viedä pitkään, ja huomattavalle osalle sairastuneista jää pysyvästi lieviä neurologisia häiriöitä.

Rokote on vaatetuksen lisäksi ainoa suojautumiskeino tartuntaa vastaan. Puutiaisaivotulehdus tarttuu heti puremasta, joten punkkisyyni ei auta.

Lainaukset: Iltalehti
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 3769  Pe 06 Tou 2011, 17:36 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Varo isoa kärpästä Suomen metsissä: Roiskii toukkia silmiin

Julkaistu: 06.05.2011 09:31

Ruotsalainen Läkartidningen kertoo naisesta, joka on joutunut kärpäsheimoon kuuluvan hyönteisen, hirvennenäsaivartajan uhriksi.

Tavallisesti hirvennenäsaivartaja roiskaisee toukkansa hirven sieraimeen. Metsässä liikkunut epäonninen nainen sai toukkia silmäänsä, ja joutui poistattamaan ne lääkärissä.

- Hirvennenäsaivartaja on siitä poikkeuksellinen, ettei se muni vaan roiskaisee eläviä toukkia, kertoo IS:lle hyönteistutkija Juhani Itämies.

Hän muistaa kymmenen vuoden takaa kaksi tapausta Suomestakin, joissa ötökkä on roiskaissut toukkiaan metsässä liikkujan nenään ja silmään.

Tapaukset ovat sattuneet loppukesästä.

Ötökän uhriksi joutuminen on erittäin vakavaa, mutta hyvin harvinaista.

- Ei metsään menemistä sen takia kannata pelätä, Itämies rauhoittelee.

- Mutta jos huomaa kasvojen ympärillä pyörivän ison mustan pörisevän kärpäsen, sitä pitää yrittää hätyyttää pois tai suojata kasvot käsiin, Itämies neuvoo.

Ruotsalaisen Läkartidningenin jutusta kertoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat.

Katarina Pimiä

Lainaus: IS
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 3814  Pe 13 Tou 2011, 15:59 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Tutkimus: Kahvinjuonti ehkäisee rintasyöpää

12.5.2011 12:02

Jani Kaaro

Naiset voivat saada kahvikupillisensa mukana paitsi kofeiinia, myös suojan rintasyöpää vastaan. Tuoreen ruotsalaistutkimuksen mukaan kahvilla on suojaava vaikutus rintasyövän estrogeeninegatiivista alatyyppiä vastaan, mutta vielä ei tiedetä miten.

Kahvin vaikutusta rintasyöpäriskiin on selvitelty monesti ennenkin. Jotkut tutkimukset ovat löytäneet suojaavan vaikutuksen, mutta suurissa meta-analyyseissä yhteyttä ei ole saatu esiin.

Asiaa monimutkaistaa se, että kahvissa on monenlaisia ainesosia ja rintasyövästä tunnetaan eri alatyyppejä. Esimerkiksi osa rintasyövistä on estrogeenipositiviisia, ja ne tarvitsevat kasvaakseen estrogeenia. Osa taas on estrogeeninegatiivisia, eli niiden kasvu ei ole riippuvaista estrogeenista. Näin kahvin eri ainesosat voivat antaa suojan tiettyä alatyyppiä vastaan, mutta olla vaikuttamatta toiseen.

Tutkijat ehdottavat lisäksi, että ristiriitaiset tutkimustulokset voivat selittyä myös kahvin valmistustapojen tai kahvipapulajikkeiden eroilla.

Karoliinisen yliopiston tutkimuksessa oli mukana yli 2 800 rintasyöpäpotilasta ja yli 3 100 verrokkia, jotka eivät olleet sairastaneet rintasyöpää. Tutkijat selvittivät kattavasti koehenkilöiden taustatietoja ja vertailivat kahvinkulutusta ryhmien välillä.

Tulokset osoittivat, että säännöllisesti kahvia juovilla naisilla oli alempi riski sairastua rintasyöpään kuin naisilla, jotka joivat kahvia vain harvoin tai ei koskaan.

Kun tutkijat huomioivat myös taustamuuttujat, kuten painoindeksin, fyysisen aktiivisuuden ja koulutustason, he havaitsivat, että kahvinjuonnin aiheuttama riskin väheneminen koski vain estrogeeninegatiivista rintasyöpää. Toisaalta tutkimuksessa ei havaittu, että kahvijuonti olisi lisännyt riskiä sairastua estrogeenipositiiviseen rintasyöpään.

Säännöllisen kahvinjuonnin on aikaisemmissa tutkimuksissa todettu vähentävän myös riskiä sairastua paksusuolensyöpään, tyypin 2 diabetekseen ja Alzheimerin tautiin.

Tutkimuksen julkaisi Breast Cancer Research.

Lainaus: HS
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 3854  Ti 17 Tou 2011, 20:00 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Kahvi tekee hyvää

Tiistai 17.5.2011 klo 12.04

Suomi on kahvinjuonnin luvattu maa. On aika päästää tuo nestemäinen herkku pannasta. Kahvi tekee hyvää.

Suuren kofeiinimäärän nauttimisessa päivittäin on sekä riskinsä että hyötynsä. Daily Mail listasi kofeiinin vaikutukset kupeittain. Päätä itse, laitatko pannun porisemaan vai et.

Yksi kuppi

Hyödyt:
Kreikkalaisen tutkimuksen mukaan kupillinen kahvia päivässä saattaa alentaa verenpainetta. Tutkimuksen mukaan yhdestä kahteen kuppia päivässä juovilla on terveimmät valtimot. Tutkijat uskovat tämän johtuvan kahvin sisältämistä antioksidanteista. Kupillinen kahvia antaa energiaa myös aivoille. Brittitutkimuksessa kahvikupillisen nauttineet pärjäsivät paremmin aivojumppaa vaativissa testeissä.

Haitat: Jopa yksi kupillinen voi karkottaa unen. Kofeiinin poistumiseen kehosta menee jopa kahdeksan tuntia. Jos uniongelmat vaivaavat, lopeta kahvittelu iltapäivällä.

Kaksi kuppia

Hyödyt:
Floridan yliopiston tutkijat väittävät, että kaksi kuppia kahvia päivässä voi alentaa riskiä sairastua Alzheimerin tautiin. Urheilulääketieteen julkaisussa julkaistussa tutkimuksessa taas kerrotaan, että pari kuppia puolta tuntia ennen liikuntasuoritusta antaa energiaa ja voi parantaa suoritusta.

Haitat: Raskaana ollessa kaksi kuppia päivässä alkaa olla suositeltava enimmäismäärä.

- Kofeiini vapauttaa kehossa stressihormonia ja adrenaliinia, mikä voi nostaa keskenmenon riskiä, lääkäri Sarah Schenker selittää Daily Mailille.

Kolme kuppia

Hyödyt:
Kolme kahvikupillista päivässä alentaa munasarjasyövän riskiä viidenneksellä, amerikkalainen syöpäsairauksien julkaisu uutisoi pari vuotta sitten. Päivittäin kolme kupillista nauttivilla miehillä taas on 40 prosenttia pienempi riski saada sappikiviä.

Haitat: Kolme kupillista tai enemmän päivässä voi nostaa sydänkohtausriskiä, yhdysvaltalaistutkimus selvitti vuonna 2006. Kolmen kupillisen jälkeen sydän alkaa hakata kovemmin, mikä nostaa jonkin verran verenpainetta. Ruotsalaistutkimuksen mukaan kolme kuppia päivässä voi, hullua kyllä, saada joillain naisilla rinnat kutistumaan. Tutkijat uskovat tämän johtuvan kofeiinin vaikutuksista estrogeenitasoihin.

Neljä kuppia

Hyödyt:
Neljässä kupillisessa olevan kofeiinimäärän (400 milligrammaa) uskotaan tuovan parhaiten esiin kofeiinin sisältämien antioksidanttien tehot. Tutkimuksissa on päästy myös tuloksiin, joiden mukaan neljä kupillista päivässä vähentää riskiä sairastua kakkostyypin diabetekseen sekä peräsuoli- ja eturauhassyöpiin.

Haitat: Neljä kupillista päivässä juomalla tuplaa riskinsä sairastua nivelreumaan.

Viisi kuppia

Hyödyt:
Tokion kansallisen syöpäkeskuksen tutkijat selvittivät, että viisi kupillista päivässä alentaa vakavan maksavaurion syntyä kolmella neljäsosalla. Suojaavan vaikutuksen uskotaan jälleen olevan antioksidanttien ansiota.

Haitat: Useat tutkimukset ovat osoittaneet, että neljä kahvikupillista on osteoporoosin riskitekijä, koska kofeiini voi haitata kalsiumin imeytymistä.

Kuusi kuppia

Hyödyt:
Kuusi kupillista tai enemmän päivssä saattaa vähentää joidenkin ihosyöpien riskiä 31 prosentilla, väittää detroitilaisen yliopiston tutkimus.

Haitat: Näin suuri määrä saattaa johtaa kehon liialliseen kuivumiseen, Schenker varoittaa. Kuusi kupillista voi myös nostaa verenpainetta ja johtaa ärtyvän suolen oireyhtymään.

IL

Lainaus: Iltalehti
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 3929  Ma 23 Tou 2011, 16:30 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Kahvi on turvallista sydänpotilaille

Tiede
Kirjoittanut IA 23.05.2011 07:21
Viimeksi päivitetty 23.05.2011 07:25

Kahvi on turvallista myös sydänsairaille, vaikka toisinkin on epäilty.

Havainto on tervetullut, sillä kahvinjuonnin terveyshyötyjä on tutkittu runsaasti, mutta sen vaikutus sydänpotilaiden kuolleisuuteen on jäänyt vähälle huomiolle.

Tutkimuksessa 12 000 sairaanhoitajaa seurattiin kaikkiaan 24 vuoden ajan. Tuona aikana kahvinjuontia kyseltiin 2-4 vuoden välein.

Seurannan kuluessa naisista 1 200 kuoli, ja heistä noin 600 sydän- ja verisuonitauteihin. Sydänsairauksia potevien kuolemat eivät kuitenkaan olleet yhtään yleisempiä paljon kuin vähän kahvia juovien ryhmissä.

Tutkimuksessa keskityttiin suodatinkahvin vaikutuksiin, joten mahdollisesti tulokset eivät yleisty kaikkiin kahvityyppeihin ja valmistustapoihin. Perinteinen pannukahvi esimerkiksi nostaa veren kolesterolia ja siten myös sydänriskejä.

Tutkimus julkaistiin American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä ja siitä kertoi Uutispalvelu Duodecim.

Lainaus: Verkkouutiset

Ks. myös ketju: Sydämen asialla
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 3934  Ma 23 Tou 2011, 16:58 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Suomalainen tutki: ”Superruoalla” iso vaikutus

Julkaistu: 9:34

Terveystieteiden maisteri Maria Lankisen ravitsemustieteen väitöstutkimuksen mukaan kotimaisella ”superruoalla” on merkittäviä terveyttä edistäviä vaikutuksia veren rasvoihin.

Itä-Suomen yliopistoon tekemässä väitöstutkimuksessaan Lankinen selvitti ruisleivän, rasvaisen kalan ja mustikoiden vaikutuksia henkilöihin, joilla oli kohonnut riski sairastua tyypin 2 diabetekseen sekä sydän- ja verisuonitauteihin.

Koehenkilöt söivät ruisleipää, rasvaista kalaa sekä mustikoita 8–12 viikon ajan. Verrokkihenkilöt puolestaan välttivät näitä ruokia korvaten esimerkiksi ruisleivän valkoisella vehnäleivällä.

Tutkimuksessa selvisi, että korkean insuliinivasteen aiheuttavat viljatuotteet, kuten vaalea vehnäleipä, lisäsivät tulehdukseen liittyviä rasvoja. Sen sijaan runsas rasvaisen kalan käyttö vähensi useita tulehdukseen liittyviä ja sokeriaineenvaihduntaa heikentäviä rasvoja.

Täysjyväviljan, rukiin, rasvaisen kalan ja mustikoiden nauttiminen yhdessä sekä niiden aiheuttamat muutokset plasman lipomiikkaprofiilissa olivat lisäksi yhteydessä parantuneeseen sokeri- ja insuliiniaineenvaihduntaan, jolla tiedetään olevan yhteys pienempään riskiin sairastua tyypin 2 diabetekseen.

Aiempien tutkimusten mukaan täysjyvävilja, rasvainen kala ja runsaasti polyfenoleja sisältävät kasvikset ja hedelmät, mukaan lukien marjat, voivat auttaa tyypin 2 diabeteksen sekä sydän- ja verisuonitautien ehkäisyssä. Tätä ei ole kuitenkaan aiemmin osoitettu yksiselitteisesti kokeellisissa tutkimuksissa.

Lankisen tutkimuksessa selvisi myös, että ruisleivän sisällyttäminen ruokavalioon saattaa olla avuksi painonhallinnassa ja saavutetun laihdutustuloksen ylläpitämisessä.

Lankinen muistuttaa, että villitykseksi nousseita ”superruokia” löytyy mainiosti kotimaasta.

– Runsaasti ravinteita sisältäviä ruokia löytyy suomalaisista metsistä, pelloilta ja järvistä. Lienee siis turhaa mennä merta edemmäs kalaan, toteaa Lankinen.

Superuoaksi kutsutaan ruoka-ainetta, jota pidetään erityisen terveellisenä. Esimerkiksi mustikan ja goji-marjojen väitetään kuuluvan superruokiin.

Lankisen väitöskirja tarkastetaan 1.6.2011.

Uusi Suomi

Lainaus: US
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 4075  Su 05 Kes 2011, 12:18 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Tutkimus: Ihmiset syövät maata vatsavaivoihin

Lainaus:
Unohda ruoansulatusjogurtit, ota savea. Tuoreen antropologisen selvityksen mukaan ihmiset ympäri maailman syövät savea vatsavaivoihin.

Lainaus:
Tutkimusta johtanut Sera Young pitää epätodennäköisenä, että vatsavaivat johtuisivat savesta itsestään. Tavallisesti savi kaivetaan niin syvältä, ettei siinä luultavasti ole taudinaiheuttajia. Lisäksi monissa kulttuureissa savi keitetään ennen syömistä.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 4151  Pe 17 Kes 2011, 1:19 (GMT+3)  Aihe: Ylpön suosituksena 100 mikrogrammaa Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Lastenlääkäri:

Lasten D-vitamiinin saantisuositusta nostettava


Torstai 16.6.2011 klo 15.06

Lastensairaalan dosentti Outi Mäkitie tuomitsee Valtion ravitsemusneuvottelukunnan päätöksen lykätä D-vitamiinin saantisuosituksen nostamista Duodecim-lehdessä.

HYKSin lasten ja nuorten sairaalan dosentti Outi Mäkitie kirjoittaa aiheesta Duodecim-lehden pääkirjoituksessa.

Mäkitien mielestä Valtion ravitsemusneuvottelukunta voisi vaikuttaa merkittävästi suomalaislasten terveyteen kasvattamalla D-vitamiinin saantisuosituksia välittömästi.

- Muutoksen lykkääminen ainakin kahdella vuodella on täysin turhaa ja vastuutonta - tutkimusnäyttöä nykyisten saantisuositusten riittämättömyydestä on jo runsaasti, Mäkitie kirjoittaa.

Valtion ravitsemusneuvottelukunta asetti viime syksynä työryhmän yksinkertaistamaan lasten D-vitamiinivalmisteiden käyttösuosituksia, jotka ovat aiemmin olleet vaikeasti tulkittavia. Työryhmää kiellettiin kuitenkin puuttumasta annostelusuosituksiin, koska uudet pohjoismaiset suositukset julkaistaan ensi vuonna.

Vauvaiän ohittaneet väliinputoajia

Mäkitie muistuttaa, että kun D-vitamiinilisän antaminen lapsille aloitettiin Arvo Ylpön johdolla 1920-luvulla, annostusohje oli 100 mikrogrammaa. 1960-luvulla lasten riisitautitapaukset olivat vähentyneet selvästi ja puolitetun annoksen todettiin ehkäisevän sitä yhtä hyvin kuin alkuperäisen annoksen, joten suositus laskettiin 50 mikrogrammaan vuorokaudessa. Sen jälkeen annosta on pienennetty nykyiseen 10 mikrogrammaan.

Erityisen huolissaan Mäkitie on vauvaiän ohittaneista lapsista.

- Isommat lapset ovat jääneet D-vitamiinisuositusten väliinputoajiksi. Heillä ei esiinny riisitautia, eikä vanhuusiän osteoporoosikaan vielä tunnu uhkaavalta. Niinpä D-vitamiinilisän anto on yleensä kuuliaisesti lopetettu 2-3 vuoden iässä, ohjeiden mukaisesti.

Paluu 60-luvulle

Valtion ravitsemusneuvottelukunnan työryhmän korjaamien saantisuositusten mukaan kaikille alle kaksivuotiaille annetaan nykyisin kahden viikon iästä lähtien 10 mikrodrammaa D-vitamiinia vuorokaudessa ympärivuotisesti. Sitä vanhemmille lapsille aina täysi-ikäisyyteen asti suositellaan 7,5 mikrogramman vuorokausiannosta. Mäkitien mielestä nykyinen suositus ei ole riittävä vaan pitäisi palata 1960-luvun määriin.

- D-vitamiini vaikuttaa merkittävästi paitsi luuston hyvinvointiin, myös moniin muihin elimistön toimintoihin. Epidemiologisten havaintojen perusteella D-vitamiinin puute saattaa altistaa muun muassa syöpäsairauksille, sydän- ja verisuonitaudeille, autoimmuunitaudeille kuten diabetekselle, MS-taudille ja infektiotaudeille. Näiden torjumiseksi tarvitaan selvästi suurempia kalsidiolipitoisuuksia kuin mitä nykyisten suositusten mukaisilla D-vitamiinimäärillä voidaan saavuttaa. Tämä tarkoittaisi todennäköisesti paluuta vuoden 1964 suositusten tasolle sekä imeväisten että vanhempien lasten ja nuorten osalta.

Lähde: Duodecim-lehti

IL

Lainaus: Iltalehti
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 4154  Pe 17 Kes 2011, 23:04 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Tutkimus: Makkarat aivohalvausriski myös miehille

17.6.2011 17:02

Duodecim

Makkaroiden ja muiden prosessoitujen lihavalmisteiden on osoitettu liittyvän naisten aivohalvausriskiin. Nyt sama tutkijaryhmä on varmistanut yhteyden myös miehillä. Ruotsalaissuomalaisen tutkijaryhmän tutkimuksessa yli 40 000 ruotsalaismiestä seurattiin keskimäärin kymmenen vuoden ajan.

Miehet olivat 45–79-vuotiaita tutkimuksen alkaessa. Seurannan aikana miehet sairastivat yhteensä 1 800 aivoinfarktia, 350 aivoverenvuotoa ja 200 tarkemmin määrittelemätöntä aivohalvausta. Punainen liha itsessään ei lisännyt riskejä, mutta sairastumisia oli tulosten perusteella noin viidenneksen enemmän miehillä, jotka söivät prosessoituja lihatuotteita eniten.

Heitä verrattiin miehiin, jotka söivät niitä harvoin. Todennäköisesti lihavalmisteiden sisältämä suola ja epäterveelliset rasvat selittävät tuloksia. Myös miesten muut elintavat voivat osin vaikuttaa havaintoihin.

Tutkimus julkaistiin American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä.

Lainaus: HS
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 4266  La 02 Hei 2011, 14:41 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Kilot kuriin:

Diabetes pois muutamassa kuukaudessa

Lainaus:
Newcastlen yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan kakkostyypin diabeteksesta voi päästä eroon dieetillä.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 4272  La 02 Hei 2011, 23:14 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

D-vitamiini vaikuttaa myös näin

Lainaus:
Alhaiset D-vitamiinitasot on yhdistetty mm. pahaan astmaan, masennukseen, flunssaan ja jopa fibromyalgiasta johtuvaan krooniseen kipuun. Vaikka lisätutkimukset ovatkin tarpeellisia, tutkijat ovat sitä mieltä, että D-vitamiinilisien syöminen voi vähentää kroonista kipua. Tutkimuksissa monet yhdysvaltalaiset fibromyalgiapotilaat ilmoittivat D-vitamiinilisien vähentäneen kipua, lisänneen virkeyttä ja kohentaneen oloa.

Monilla kroonisesta kivusta kärsivillä potilailla on paljon alhaisemmat D-vitamiinitasot kuin normaalisti. Ei tosin voi olla varma johtuuko tämä siitä, että he ovat paljon enemmän sisällä, eivätkä saa auringonvaloa, vai aiheuttaako D-vitamiinin puutos kipua. Mutta viime vuonna julkaistun tutkimuksen mukaan potilaat, joilla oli D-vitamiinin puutos, söivät kaksi kertaa enemmän särkylääkkeitä kuin ne, joilla D-vitamiini tasot olivat normaalit.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 4460  To 21 Hei 2011, 21:55 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Tutkimus: Raskausajan kova stressi voi aiheuttaa vauvalle pysyvät haitat

Lainaus:
Äidin raskausaikana kokema kova stressi voi siirtyä kohdussa vauvaan ja aiheuttaa pysyvät haitat. Saksalaistutkimuksen mukaan geeni, joka säätelee stressihormoneja, näyttää muuttuvan syntymättömässä lapsessa.Tämä voi johtaa siihen, että lapsi ei osaa käsitellä stressiä hyvin myöhemmässä elämässään. Tutkijat uskovat, että muutos liittyy raskauden aikaiseen stressiin. Sama muutos on jo yhdistetty mielenterveysongelmiin ja käytöshäiriöihin.

Saksalaistutkijat muistuttavat, että heidän tutkimuksensa perustuu pieneen, vain 25 naisen otokseen. Lapset olivat tutkimushetkellä 10–19-vuotiaita. Naiset kokivat raskausaikanaan jatkuvaa väkivaltaa tai sen uhkaa parisuhteessaan.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 4478  La 23 Hei 2011, 2:14 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Inkiväärillä sydänsairautta vastaan:

Ginger: An Extraordinary Spice to Combat Heart Disease…

Lainaus:
How to Use Ginger the Right Way…

To get the amazing cardiovascular benefits of this power-spice for yourself, there are several ways to use ginger.

The two most obvious are to cook with it or to make ginger tea. When cooking with ginger, try to use the actual root to maximize the amount and quality of the phytochemicals that you’ll benefit from.

After peeling off the tough outer skin, you can slice or grate ginger and add it to soups, stir fries, and virtually any chicken, fish, or bean dish for a great shot of flavor, as well as health.

To make ginger tea, peel ginger root and dice a one-inch slice into 15 to 20 pieces. Steep in boiling water for half an hour then enjoy. You can also add a dash of honey and lemon for a little extra zing.

Lastly, you can take ginger in capsule form. The research5 suggests that you take up to five grams of powdered ginger a day in capsule form (you can divide this dosage up by taking 2,500 mg twice a day or 1,250 mg four times a day.)

When choosing a ginger extract product, make sure the manufacturer uses good manufacturing practices (GMP) for the product and be sure the product actually contains real ginger.

Ideally it should also be free of preservatives, fillers, binders, excipients, flow agents, shellacs, coloring agents, gluten, yeast, lactose, and other allergens. Try to find an independent analysis done by a third party to verify the active ingredients and identify any contaminants.

No matter how you use ginger, your heart will thank you.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 4697  La 30 Hei 2011, 23:31 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

”Superaine” löytyi – tehoaa kaikkiin influenssaviruksiin

Lainaus:
Sveitsiläiset tutkijat ovat löytäneet ensimmäistä kertaa vasta-aineen, joka tehoaa kaikkiin influenssa A -viruksiin, kertoo BBC viitaten Science Express -lehteen.

Tutkijat olivat testanneet vasta-ainetta hiirillä. Löytöä kuvaillaan hyväksi askeleeksi eteenpäin yleismaailmallisen influenssarokotteen kehittämisessä.

Lainaus:
Universaalinen influenssarokote edellyttäisi sitä, että ihmiskehon immuunijärjestelmä saataisiin tuottamaan kyseistä vasta-ainetta. Nykyisin tutkijoiden täytyy kehittää aina uusia influenssarokotteita viruksen muuttaessa muotoaan.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 4843  Ma 22 Elo 2011, 10:53 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Tutkijat: Uusi ihmelääke tappaa virustaudit - jopa HIV:n

Lainaus:
DRACO on Bostonin MIT:n tutkijoiden kehittämä uusi lääke, jonka he uskovat tuovan ratkaisun kaikkiin virustauteihin.

DRACOa on testattu jo 15 virukseen, joista lääke on tehonnut kaikkiin niistä. Testattujen virusten joukossa on mm. polio, H1N1 ja flunssa.

Tutkimuksessa mukana ollut vanhempi tutkija Todd Rider on optimistinen uuden lääkkeen suhteen.

- Teoriassa lääkkeen pitäisi tehota kaikkiin viruksiin. Selvää kuitenkin on, ettei DRACO voi parantaa kaikkia virustartuntoja, mutta sellaista ei tosin ole vielä tullut vastaan, kommentoi Rider.

Lääke toimii siten, että se tuhoaa soluissa pesivän viruksen vaikuttamatta terveisiin soluihin.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 4932  Su 28 Elo 2011, 0:44 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Dosentti Jussi Halleen: ”Statiinien käyttö on turhaa!”

Lainaus:
Ennaltaehkäisy humpuukia

Dosentti Halleen havahtui uudestaan aiheeseen nähtyään YLE:n Silminnäkijä-sarjan ohjelman Turha kolesterolisota, jonka jälkeen hän luki Uffe Ravnskovin kirjan Kolesterolimyytti. Molemmissa todettiin yksiselitteisesti ja perusteellisesti, että kolesterolilääkkeinä käytetyt statiinit ovat käytännössä hyödyttömiä ja terveydelle suorastaan haitallisia.

–Tuttavapiirissäni oli 19 statiinien käyttäjää, joista muutama aivan lähipiirissä. Heillä tuntui olevan juuri niitä samoja elämänlaatua huomattavasti heikentäviä terveyshaittoja, joita Ravnskov toi kirjassaan esille. Havaitsin hyvin nopeasti hänen olevan oikeassa.

Vallalla olevan teorian taustalla ei näkynyt olevan minkäänlaista tieteellistä näyttöä.

–Nyt kaikki tuttavapiirini statiineja käyttävät ihmiset ovat joko lopettaneet tai ovat lopettelemassa statiinien käytön. Heidän elämänlaatunsa on parantunut radikaalisti.

Suomessa on jo yli 700  000 statiinien käyttäjää. Dosentti Halleen sanoo, että valtaosa heistä syö niitä turhaan ja pelkästään lääketeollisuuden iloksi.

–Suosittelen statiineja lämpimästi vain jokaiselle, joka on vastikään saanut sydänkohtauksen, mutta silloinkin lyhytaikaisena hoitona ja pienimmällä mahdollisella annoksella. Ennaltaehkäisevässä mielessä statiinien syönti on mielestäni täyttä humpuukia.

Hänen syyttävä sormensa osoittaa lääketeollisuutta, joka on onnistunut kolesterolilääkkeiden markkinointiin käyttämiensä miljardipanostusten avulla sitkeästi ylläpitämään harhaoppiaan.

Ylivoimainen tutkimus?

Edes Pohjois-Karjala tutkimus ei saa Halleenin silmissä armoa. Ei sittenkään, vaikka sen aikana sydäntautikuolleisuus pieneni rajusti.

–Pohjois-Karjala tutkimus oli niin älyttömän hyvä tutkimus, että sen ansiosta sydäntautikuolleisuus väheni paitsi Pohjois-Karjalassa myös koko Länsi-Euroopassa. Kaiken lisäksi suuntaus alkoi jo vuosia ennen kuin Pohjois-Karjala tutkimusta edes aloitettiin. On se vaan sen verran hyvä tutkimus.

Dosentti Halleen antaa kuitenkin jonkin verran myönnytyksiä tutkimukselle. Siihen liittynyt tupakoinnin lopettaminen ja suolan käytön vähentäminen sekä liikunnan merkityksen painottaminen olivat omiaan vähentämään sydäntautikuolleisuutta Pohjois-Karjalassa.

–Oma käsitykseni perustuu aika lailla kiistattomiin faktoihin, ja niiden mukaan korkea kolesteroli ei aiheuta sydäntauteja, vaikka se onkin joissain tapauksissa yhteydessä kohonneeseen sydäntautiriskiin. Myös ylipaino nostaa kolesteroliarvoja ja lisää sydäntautiriskiä. Kolesterolin aleneminen stressin vähenemisen tai laihduttamisen seurauksena osoittaa siis sydäntautiriskin vähenemisen. Kolesterolin alentaminen lääkehoidolla ei kuitenkaan vähennä sydäntautiriskiä, koska hoito ei poista sydäntautien syitä.

Vanhassa kolesteroliteoriassa ei ole Halleenin mielestä mitään oikein, mutta maassa vallitsee käsittämätön mediasensuuri.

– Vaikka statiinien haitoista kertovia tutkimuksia ilmestyy koko ajan, niitä ei näy julkisuudessa. Mutta jos jossakin ilmestyy lääketeollisuuden sponsoroima tutkimus, joka tukee statiinien käyttöä, sitä kyllä jaksetaan rummuttaa.

Painavaa kritiikkiä.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 4943  Ma 29 Elo 2011, 21:14 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Statiineilla ehkä odottamaton sivuvaikutus: vähentävät infektiokuolemia

Lainaus:
Alkuperäisen tutkimuksen päätyttyä valtaosa verrokeista oli aloittanut statiinilääkityksen, mutta tästä huolimatta ASCOTissa statiineilla lääkittyjen kokonaiskuolleisuus oli 14 prosenttia vähäisempää. Lääkeryhmäläisistä 520 ja verrokeista 460 kuoli seurannan aikana.

Toisin kuin olisi voinut olettaa, eroa eivät selittäneet sydäntaudeista johtuvat kuolemat, vaan infektio- ja hengityssairauksista johtuvien kuolemien vähentyminen. Syöpäkuolleisuuteen lääkitys ei vaikuttanut.

Statiinien vaikutusten on aiemminkin nähty jatkuvan lääketutkimusten lopettamisen jälkeen, mutta tätä ennen havainnot ovat rajoittuneet sydänoireisiin. Tämän vuoksi tutkijat ovat havainnoistaan ymmällään eivätkä osaa selittää mistä ne johtuvat. Samasta syystä tuloksiin kannattaa suhtautua varauksella ennen kuin ne vahvistetaan uusissa tutkimuksissa.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 5009  Ma 12 Syy 2011, 13:38 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Kuntoile aamuisin - jaksat enemmän

Lainaus:
Tutkijoiden mukaan ero selittyy sillä, että illalla suorituskyky alentuu, koska elimistö ei ole illalla niin hyvässä hyvässä kunnossa säätelemään ruumiinlämpöä alas kuin aamulla.

Ruumiinlämpö laskee aina öisin, jolloin ihminen nukkuu.

Hieman alkaisemmalla ruumiinlämmöllä suorituskyky on parhaimmillaan.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 5035  Ti 13 Syy 2011, 12:57 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Suuri osa kitarisanpoistoista turhia ja hyödyttömiä

Lainaus:
Tutkijat havaitsivat, että seurannan aikana lasten hengitysinfektiot kyllä vähenivät, mutta samaa tahtia kummassakin ryhmässä. Näin ollen useimmat infektiokierteet näyttäisivät helpottuvan lapsen varttuessa kitarisaleikkauksesta riippumatta. Leikkaukset eivät vähentäneet myöskään kuumeisia välikorvakipuiluja.

Vaikka tulokset viittaavat siihen, ettei kitarisaleikkaus auta toistuvista hengitystieinfektoista kärsiviä, poistosta voi olla apua, kun kitarisa on kroonisesti tulehtunut tai estää normaalin nenähengityksen. Leikkaus voi myös auttaa yli kolmivuotiaiden lasten liimakorvan hoidossa, aiemmista tutkimuksista tiedetään.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 5074  Pe 16 Syy 2011, 21:14 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Rohiseeko flunssa keuhkoissa? Halpa keino voi auttaa

Lainaus:
Tarvitaan puhdas, tyhjä litran pullo, jossa on kymmenen senttimetriä puhdasta vettä. Tarvitset lisäksi noin 50–100 senttimetriä pitkän muoviletkun, jonka halkaisija on noin senttimetri.

On tärkeää, että letkun pää on puhalluksen aikana lähellä pullon pohjaa. Puhalla letkulla veteen pitkään ja rauhallisesti kymmenen kertaa. Uusi pari kertaa päivässä.

Kun olet puhaltanut pulloon kymmenisen kertaa, vesi aiheuttaa vastapainetta letkussa ja paine alkaa irrottaa limaa keuhkoista. Lima lähtee liikkeelle yskimällä. Puhaltaminen avaa keuhkoissa pieniä tiehyitä.

Tuo on hyvä konsti. Ostin Etolasta taas uutta letkua varalle.

Ei kannata vaan odottaa liian pitkään, vaan aloittaa pulloon puhaltaminen heti, kun yskä vähänkin pitkittyy. Säästyy hyvinkin koko antibioottikuurilta.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 5075  Pe 16 Syy 2011, 21:26 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Ei kannata vaan odottaa liian pitkään, vaan aloittaa pulloon puhaltaminen heti, kun yskä vähänkin pitkittyy. Säästyy hyvinkin koko antibioottikuurilta.

Poikani kohdalla tuo ajoissa liikkeellä oleminen on ollut tärkeää, kun koko antibiootteja on kehotettu välttämään antibioottiallergioiden takia.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 5099  Ma 19 Syy 2011, 20:01 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Tutkimus: Tummalla suklaalla samoja vaikutuksia kuin liikunnalla

Lainaus:
Pienellä määrällä tummaa suklaata saattaa olla vastaavia terveysvaikutuksia kuin liikunnalla. Tutkijat havaitsivat, että suklaassa oleva flavonoidi nimeltään epikatekiini stimuloi lihaksia samalla tavalla kuin liikunta. Epikatekiinia on kaakaon lisäksi esimerkiksi viinissä ja joissakin marjoissa.

Detroitin ylipistossa tehdyssä tutkimuksessa keskityttiin soluissa energiaa tuottaviin mitokondrioihin.

"Mitokondrio tuottaa soluille energiaa, jota keho käyttää. Mitä enemmän mitokondrioita on soluissa, sitä enemmän syntyy energiaa", selittää tutkimusta johtanut professori Moh Malek Detroitin yliopistosta Telegraph-lehdelle.

"Aerobinen liikunta, kuten juoksu tai pyöräily, lisäävät mitokondrioiden määrää lihassoluissa. Tutkimuksessa ilmeni, että epikatekiinilla on vastaavia vaikutuksia – erityisesti sydän- ja luustolihaksiin."
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 5171  Ti 27 Syy 2011, 14:02 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Jäkäläuute voi kukistaa hullun lehmän taudin

Lainaus:
Amerikkalaiset tutkijat ovat kuitenkin löytäneet yllättävän "lääkkeen", jota prionitkaan eivät kykene vastustamaan. Kun prioneja laitettiin samaan astiaan jäkälistä tehdyn uutteen kanssa, uute pilkkoi prionien valkuaisrakenteen tehokkaasti. Pelkästään jäkälänpalan laittaminen samaan nesteeseen prionien kanssa tuhosi niitä.

Tutkijoiden käyttämät lajit olivat raidankeuhkojäkälä, harmaaporonjäkälä ja raidanisokarve. Jäkälien vaikutus yhdistettiin niiden sisältämään seriiniproteaasiin. Tutkijat epäilevät, että jäkälät ovat kehittäneet kyvyn taistella prioneja vastaan, koska prionit voivat tarttua niihinkin.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 5236  Ma 03 Lok 2011, 14:46 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lääketieteen Nobel immuunijärjestelmän tutkijoille

Lainaus:
Yhdysvaltalainen Bruce Beutler ja luxemburgilainen Jules Hoffmann saavat puolet 10 miljoonan Ruotsin kruunun eli runsaan miljoonan euron palkintosummasta. Toinen puolikas menee kanadalaiselle Ralph Steinmanille.

Palkintolautakunta sanoo, että palkitut ovat mullistaneet käsityksen ihmisen immuunijärjestelmän toiminnasta. Heidän tutkimustyönsä myötä on ryhdytty kehittämään uudenlaisia keinoja erilaisten tartunta- ja tulehdustautien sekä syöpien ehkäisyyn ja hoitoon.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 5423  La 15 Lok 2011, 12:07 (GMT+3)  Aihe: Nam... Vastaa lainaamalla viestiäTutkimus: Suklaa vähentää aivoverenkiertohäiriön riskiä

Lainaus:
"Tutkimus antaa lisätukea pienempien tutkimusten havainnoille. Suklaan säännöllinen kulutus kohtuullisissa määrin voi suojata aivoverenkiertohäiriön syntyä vastaan", sanoi Karoliinisen instituutin tutkija Susannan Larsson

Upsala Nya Tidning -lehdelle.

Keski-ikäisten ja vanhempien naisten ruokailutottumuksia tutkittiin 1990-luvun lopulla yksityiskohtaisilla kyselykaavakkeilla. Runsaan kymmenen vuoden seurantajakson aikana 1 549 naista sairastui jonkin tyyppiseen aivoverenkiertohäiriöön, useimmiten aivoinfarktiin.

Eniten suklaata syöneellä viidenneksellä riski oli noin 20 prosenttia pienempi. Tässä ryhmässä naiset söivät suklaata keskimäärin 66 grammaa viikossa.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 5459  Su 16 Lok 2011, 18:44 (GMT+3)  Aihe: Uutta tietoa Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:


Everything You Know Is Wrong

Germ Theory of Disease Causation

Mielenkiintoiset sivut, noistahan pääsee ihan tuoreisiin juttuihin:

Medical Breakthroughs
Vitamin D slashes risk of cancers by 77 percent


Lähde:
New research shows vitamin D slashes risk of cancers by 77 percent; cancer industry refuses to support cancer prevention

D-vitamiini laskee syövän riskiä 77 prosentilla, mutta Suomessa medialle syötetään tällaista:

Ravintolisien käyttö voi lisätä kuolleisuutta

Sentään kriittisiäkin ääniä löytyy:

"Yliopistojen vitamiinipäätelmät nuoleskelevat rahoittajia"

Lainaus:
Lääkäri Antti Heikkilän mukaan Itä-Suomen ja Minnesotan yliopistojen tekemässä vitamiinien ja ravintolisien terveyshaittoja mittaavassa tutkimuksessa on tullut ilmi virheellistä tietoa. Hänen mukaansa maailmalla on jopa naureskeltu tutkimuksen tuloksille, joissa ilmaistaan ravintolisien lisäävän kuolemanriskiä.

–Nyt käydään Yhdysvalloissa sellaista sotaa, jossa halutaan kieltää vitamiinien vapaa myynti. Juuri silloin masinoidaan tällaisia typeriä tutkimuksia, Heikkilä lataa.

Tutkimuksesta tehdään vääriä päätelmiä

Heikkilän mukaan yliopistojen tutkimuksen tarkoitusperät ovat jossakin muualla kuin ihmisten varoittamisessa ravintolisien käytöstä.

–Tässä on sellainen juttu, mikä tavanomaisesti tapahtuu "tieteellisissä" tutkimuksissa. Tutkijoiden päätelmät yrittävät nuoleskella rahoittajia, ja tehdä sellaisia päätelmiä joita tutkimuksen tuloksista ei voida oikeasti tehdä. Kaverihan väittää tutkimuksessa sellaisia asioita, jotka ovat todellisuudessa täysin päinvastaisia.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 5604  To 27 Lok 2011, 19:33 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiäKahvi liitettiin nyt jopa ALS-taudin ehkäisyyn

Lainaus:
Jos viimeaikaisia tutkimuksia on uskominen, kahvi näyttäisi ehkäisevän monia sairauksia diabeteksesta masennukseen. Nyt listalle tarjotaan myös lihaksia surkastuttavaa ALS-tautia.

Yllättävän havainnon tekivät italialaistutkijat vertaamalla 400 tuoreen ALS-potilaan ja verrokkien kahvinkulutusta. Verrokkiryhmiä oli useita ja yhteensä niihin osallistui vajaat 8 000 henkilöä.

Vertailun perusteella ALS-potilaista harvemmat joivat kahvia, ja heidän joukossaan oli enemmän sellaisia, jotka eivät olleet koskaan kahvitelleet säännöllisesti. Kahvia käyttävissäkin yli 30 vuotta säännöllisesti käyttäneitä oli vähemmän kuin verrokkiryhmissä.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 5913  La 03 Jou 2011, 19:40 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Maustetut kivennäisvedet haitallisia hampaille

Lainaus:
Meurman muistuttaa, että maustamatonta kivennäisvettä eli tavallista vissyä voi juoda ilman hampaiden kulumisen pelkoa, sillä sen sisältämä hiilihappo ei ole haitallista hampaille.

Eli itse hiilihapotettu vesikin on ok. Tosin nyt menee otsonoitua vettä enemmän.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 5968  Ti 06 Jou 2011, 0:52 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Hypisteletkö seteleitä käsissäsi? Varo tätä tartuntaa

Lainaus:
Tutkijat havaitsivat, että jotkut influenssavirukset säilyivät hengissä muutaman tunnin, toiset taas kolme vuorokautta. Erityinen vaikutus oli nenälimalla. Kun virukset laitettiin seteleihin nenälimaan sekoitettuina, jotkut pysyivät hengissä jopa 17 vuorokautta.

- Tutkimus tehtiin laboratorio-olosuhteissa. Housuntaskussa olevassa setelissä viruksen säilymisaika voi olla hieman lyhyempi, sanoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen virologi Thedi Ziegler.

Virusten tiedetään säilyvän tartuntakykyisinä erilaisilla muovi- ja metallipinnoilla yleensä vain muutamia tunteja. Sveitsiläistutkijoilla ei ollut selitystä siihen, miksi virukset sinnittelivät hengissä moninkertaisesti pidempiä aikoja juuri seteleissä.

- Ilmeisesti setelipaperin koostumus ja ominaisuudet ovat virukselle otollisia, Ziegler sanoo.

Hänen tiedossaan ei ole tutkimusta, joka osoittaisi miten yleistä tartunnan saaminen seteleistä on. Ainakin Yhdysvaltojen dollareissa riski on tiedostettu.

- Amerikassa setelit käsitellään desinfioivalla aineella. Luulen tosin, että suoja kuluu aika nopeasti pois.

Ziegler muistuttaa, että tehokkain keino tartuntojen torjumiseen on huolellinen käsienpesu.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 5969  Ti 06 Jou 2011, 0:54 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Tutkimus: Aspiriini auttaa periytyvään suolistosyöpään

Lainaus:
Aspiriinin säännöllinen syöminen vähentää syöpäriskiä sellaisilla ihmisillä, joilla on periytyvä alttius paksusuolisyöpään. Asia selviää laajasta kansainvälisestä tutkimuksesta, johon on osallistunut myös suomalaisia potilaita.

Tulokset julkaistaan brittiläisessä Lancet-lehdessä.

Tutkimukseen osallistui noin tuhat ihmistä, joilla on perinnöllinen alttius paksusuolisyöpään. Osa heistä söi aspiriinia, osa lumelääkettä. Aspiriinin syöminen puolitti syöpäriskin.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 5970  Ti 06 Jou 2011, 0:57 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Kasvisten väri kertoo niiden terveysvaikutuksista


Lainaus:
Omena päivässä voi todellakin pitää lääkärin loitolla ainakin, kun kyse on aivohalvauksista. Vaikutus ei kuitenkaan rajoitu omeniin, vaan saman hyödyn saa päärynöistä, banaaneista sekä vaaleista vihanneksista.

Hollantilaistutkimus on ainutlaatuinen, sillä siinä ensimmäistä kertaa selvitettiin voiko hedelmien ja vihannesten värin perusteella päätellä, miten hyvin ne ehkäisevät aivohalvauksia. Kasvien värejä voi käyttää suuripiirteisenä merkkinä siitä mitä flavonoideja ja muita terveydelle suotuisia aineksia ne sisältävät.

Lainaus:
Osallistujien syömät hedelmät ja vihannekset ryhmiteltiin värin perusteella neljään ryhmään: vihreisiin, keltaisiin ja oransseihin, punaisiin ja purppuroihin sekä vaaleisiin. Ryhmittely perustui hedelmän tai vihanneksen sisuksen väriin, ei kuoren.

Vertailussa aivohalvausriski havaittiin pienemmäksi vain niillä, jotka söivät runsaasti vaaleita hedelmiä ja vihanneksia. Omenat, päärynät ja banaani olivat yleisimmät vaaleat hedelmät. Vaaleisiin vihanneksiin lukeutui esimerkiksi kurkku.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 6031  Su 11 Jou 2011, 22:20 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Toisen ihmisen uloste nujertaa superbakteerinLainaus:
Superbakteeria vastaan on kehitelty uusi hoitomuoto.

Toimenpide alkaa sillä, että terveeltä henkilöltä - joka on usein potilaan lähisukulainen - otetaan ulostenäyte. Siihen lisätään suolaliuosta ja seos viedään superbakteerin sairastuttaman potilaan kooloniin.

Tällä tavalla potilaan suolen bakteeritasapaino saadaan palautumaan.

Yhdysvaltalaistutkijat havaitsivat, että jo yhden hoitokerran jälkeen potilaiden ripuli parani muutamassa päivässä.

- Ulostesiirre on tehokas, hyvin siedetty ja turvallinen hoitomuoto tähän vaikeaan infektiotautiin, tutkimusta johtanut Lawrence Brandt kertoo.

"Olen sairas, lainaisitko vähän paskaasi..."
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 6033  Su 11 Jou 2011, 22:33 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

In English:

Health & Nutrition

Paljon hyviä linkkejä ja tietoa.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 6227  Ti 27 Jou 2011, 20:39 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

D-vitamiinin vähyys saattaa liittyä myös diabetesriskiin

Lainaus:
Yli 65-vuotiailla D-vitamiinin vähyys ja glukoosiaineenvaihdunnan häiriintyminen kulkevat usein käsi kädessä.

Jos yhteys on kausaalinen, saattaisi toisen ongelman korjaaminen vaikuttaa suotuisasti myös toiseen, havainnon tehneet tutkijat kirjoittavat.

Selvimmillään yhteys oli, kun veren D-vitamiinipitoisuus oli alle 25 nmol/l, mutta se näkyi jo pitoisuuden tippuessa alle 50 nmol/l. Vertailukohtana olivat osallistujat, joiden veressä D-vitamiinia oli 50-70 nmol/l.

Suomessa normaaliarvoina pidetään 40-80 nmol/l pitoisuutta. Saannin turvaamiseksi yli 60-vuotiaille suositellaan D-vitamiinivalmistetta 20 mikrogrammaa ympäri vuoden.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 6228  Ti 27 Jou 2011, 20:43 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Taas todisteita Välimeren ruokavalion terveellisyydestä

Lainaus:
Perinteiseen Välimeren alueen ruokavalioon kuuluu runsaasti kasviksia, palkokasveja, terveellisiä kasviöljyjä, hedelmiä, kuituja ja kalaa, kohtuullisesti alkoholia sekä vähänlaisesti punaista lihaa ja maitotuotteita.

Lainaus:
Sydän- ja verisuonitautien lisäksi Välimeren perinteinen ruokavalio voi ehkäistä muun muassa monia syöpiä, hermostoa rappeuttavia sairauksia ja niistä johtuvia kuolemia, aikaisemmista tutkimuksista tiedetään.

Nykypäivänä kyseinen ruokavalio on yhä harvinaisempi Välimeren maissa, mutta monien maiden ruokakulttuureissa on samoja terveellisiä piirteitä.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 6283  To 29 Jou 2011, 0:42 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Mistä haukottelu johtuu?

Lainaus:
Haukottelu ei johdu tylsästä seuralaisesta, väsymyksestä tai hapen tarpeesta, kuten usein luullaan.

Tuoreen raportin mukaan haukottelu viilentää aivoja, ja poskiontelot toimivat prosessissa palkeen tavoin. Toiminto auttaa säätelemään aivojen lämpötilaa.

- Aivot ovat hyvin herkät lämpötilan muutoksille ja niiden on siksi suojeltava itseään ylikuumenemiselta. Aivot - kuten tietokoneetkin - toimivat parhaiten viileinä, toteavat tutkijat Marylandin yliopiston tiedotteessa.

Lämmönsäätelystä on johdettavissa terveydentilaan liittyviä päätelmiä. Esimerkiksi epilepsiaa sairastavilla jatkuva haukottelu edeltää usein tulevaa kohtausta ja migreenistä kärsivillä pääkipua.

- Toistuva haukottelu näyttäisi olevan oire vaivoista, jotka nostavat aivojen ja/tai sydämen lämpötilaa, kuten keskushermoston vaurio tai univaje, sanoo tutkija Andrew Gallup Princetonin yliopistosta.

Uutisesta kertoi Health24.com.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 6286  To 29 Jou 2011, 0:49 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Aivohalvaus yleistyy - tiedätkö sen riskit?

Lainaus:
14 000 suomalaista kokee vuosittain aivohalvauksen. Erityisesti eteisvärinästä kärsivät ovat vaarassa sairastua.

- Eteisvärinäpotilaan riski sairastua aivo-halvaukseen on noin viisinkertainen muuhun väestöön verrattuna, kertoo professori, osaston ylilääkäri Lauri Toivonen Meilahden sairaalasta.

Eteisvärinä on yleisin sydämen rytmihäiriö, josta kärsii noin 100 000 suomalaista. Koska eteinen ei supistu normaalisti, veri viipyy siellä pitempään, jolloin vaara hyytymän syntymiseen lisääntyy.

Hyytymä lähtee helposti liikkeelle ja kulkeutuu veren mukana pahimmassa tapauksessa aivovaltimoihin. Seurauksena on aivovaltimon tukkeutuminen ja aivohalvaus.

Eteisvärinästä kärsineillä aivohalvauspotilailla on noin kaksinkertainen riski kuolla verrattuna muihin aivohalvauspotilaisiin.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 6288  To 29 Jou 2011, 0:56 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Pienennä aivohalvausriskiä kotikonstein

Lainaus:
Aivohalvauksen riskiin voi vaikuttaa muuttamalla elintapojaan.

1. Vähennä suolankäyttöä

Ravinnon suola nostaa verenpainetta. Kohonnut verenpaine on selkeä riskitekijä aivohalvaukselle.

2. Lopeta tupakointi

Tupakointi lisää selvästi aivoverenkierron häiriöitä.

3. Käytä alkoholia vain kohtuullisesti

Runsas alkoholinkäyttö lisää aivohalvauksen riskiä.

4. Harrasta liikuntaa

Liikunnan lisääminen ja hyvä kunto vähentävät aivohalvauksen riskiä. Liikuntaa tulisi harrastaa säännöllisesti, mutta vähäisestäkin liikunnasta on hyötyä.

5. Pysyttele normaalipainossa

Ylipaino ja vyötärölihavuus altistavat aivohalvaukselle. Myös kolesteroliin kannattaa kiinnittää huomiota. Korkea LDL-kolesteroli lisää aivohalvauksen riskiä.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 6544  Ke 18 Tam 2012, 15:45 (GMT+3)  Aihe: Apua D-vitamiinista Vastaa lainaamalla viestiä

Raju virus iskee Suomeen!

Lainaus:
Raju influenssa-aalto iskee Suomeen joulun jälkeen. Moni ihminen voi joutua sairaalaan tai tehohoitoon.

Raju influenssa-aalto iskee Suomeen joulun jälkeen.

Euroopassa on kiertänyt influenssavirus H3N2, jonka odotetaan rantautuvan Suomeenkin. Kyseinen virus on vaarallinen siksi, ettei sitä ole esiintynyt Suomessa kolmeen vuoteen.

Luettuani tuon jutun ennen joulua se laittoi minut toimimaan. Miten homesairaiden elimistö enää tuollaista kestäisi, kun on jo muutenkin kovilla. Vaihdettava 5000 yksikön D-vitamiini vielä kaksi kertaa tuhdimpaan tavaraan, tähän:Ei 5000 yksikön D-vitamiinillakaan tarvinnut enää influenssarokotuksia ottaa, mutta 10000 yksikön D-vitamiiniin voi luottaa talvisaikaan vielä enemmän.

On jo aiemmin tullut selvitettyä, että tuollainenkin määrä on turvallista, ks. esimerkiksi:

Short- and Long-Term Safety of Weekly High-Dose Vitamin D3 Supplementation in School Children

Vitamin D supplementation

Lainaus:
Current expert consensus is that the US Government UL for vitamin D is too low and that it should be raised to 10,000 IU per day. Since this is the amount one would naturally produce in their skin from sun exposure, it is considered safe.

Vitamin D Dosing

The Vitamin Which Can Cut Your Flu Risk Nearly in Half

Lainaus:
According to the findings from a 2010 study that didn't get any widespread attention, vitamin D is a highly effective way to avoid influenza.

Lue myös:

D-vitamiinin puutos on suuri terveysriski

Lainaus:
Antila suosittelee useisiin kansainvälisiin laajoihin tutkimuksiin ja analyyseihin perustuen sopivaksi D-vitamiinin päiväannokseksi vähintään 50 mikrogrammaa eli 2000 kansainvälistä yksikköä. Hän vakuuttaa, ettei mitään yliannostuksen vaaraa ole, vaikka D-vitamiini onkin rasvaliukoinen vitamiini.

- Mitä D-vitamiinin toksisuuteen tulee, voidaan sanoa, että entinen yläraja on nykyinen alaraja. Tällä hetkellä ylärajana pidetään 10 000 ky:n eli 250 mikrogramman päiväannostusta, ja sitäkin vain jatkuvassa käytössä. Akuuttia myrkyllisyyttä D-vitamiinilla ei ole lainkaan, ja USA:ssa on monissa laitoksissa vanhuksille annettu 100 000 ky:n injektioita. Tiedän tapauksen, missä pikkulapsi oli juonut kokonaisen D-vitamiinipullon kertakulauksella eikä mitään oireita ilmaantunut. Lääkäri tosin totesi, että ehkä tänä talvena ei tarvita lisää D-vitamiinia.

Ajankohtainen D-vitamiini

Valtioiden valeet vitamiineista: suositukset liian alhaiset

D-vitamiinin yksiköistä:

● 1 kansainvälinen yksikkö (IU) = 0,025 mikrogrammaa (µ)
● 5000 yksikköä on 125 mikrogrammaa
● 10000 yksikköä on 250 mikrogrammaa


_______________

Pienennetty kuvaa.


Viimeinen muokkaaja, Admin pvm La 04 Kes 2016, 15:12, muokattu 1 kertaa
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 6564  To 19 Tam 2012, 1:19 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Raskaana oleva nainen - entistä tarkempana kofeiinin suhteen!

Lainaus:
British Medical Journalissa julkaistun tutkimuksen mukaan sopiva määrä on enintään 200 milligrammaa päivässä.

Leedsin yliopiston tekemässä tutkimuksessä selvisi, että kofeiini imeytyy raskaana olevan naisen verenkiertoon hyvin nopeasti läpäisten istukan. Kun verenkierto istukassa häiriintyy, saattaa se olla haitallista sikiön kasvulle.

Siis entistä vähemmän kahvia, suklaata, colaa ja energiajuomaa odottaville äideille - 200 milligramman "päiväannos" syntyy jo esimerkiksi rivistä tummaa suklaata ja mukillisesta suodatinkahvia.

Oma keho kertoo myös sen, josko olisi syytä välttää tätäkin määrää.
Kofeiiniyliherkät voivat saada oireita, kuten sydämentykytyksiä, 200 milligrammaa pienemmästäkin määrästä.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 6624  La 21 Tam 2012, 23:25 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiäSäilykepurkeista liukenee haitallista kemikaalia

Lainaus:
Säilykeruokia säännöllisesti syövät voivat altistua suurille määrille bisfenoli A -kemikaalia.

Kemikaali on yhdistetty muun muassa sydäntautien, syöpien, lihavuuden ja diabeteksen riskiin. Bisfenoli A:n käyttö lasten tuttipulloissa kiellettiin tänä vuonna, mutta sitä on edelleen muun muassa metallisten säilykepurkkien muovisissa sisäpinnoitteissa.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 11463  La 21 Maa 2015, 2:30 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Admin 12.4.2011 klo 14.34 kirjoitti:
Lainaus:
Ubikinoni taltuttaa rytmihäiriöt

- Ubikinoni pitää hyvänlaatuiset rytmihäiriöt poissa, tietää naistentautien erikoislääkäri Leena Larva myös omasta kokemuksestaan.

Rytmihäiriö tarkoittaa nimensä mukaisesti sydämen normaalin, säännöllisen rytmin häiriytymistä. Vaiva voi vaihdella vaarattomasta vakavaan, joten oireet tulee aina tutkia.

- Jos rytmihäiriöihin liittyy huimausta, on syytä mennä heti ensiapuun, Leena Larva sanoo.

Suurin osa rytmihäiriöistä vaarattomia

Suurin osa rytmihäiriöistä on Larvan mukaan kuitenkin hyvänlaatuisia. Tavallisesti tuntemuksia aiheuttaa sydämen tykytys eli palpitaatio, jolloin sydän vaikuttaa värisevän, hakkaavan tai jättävän lyöntejä väliin. Jotkut tuntevat palpitaation jyskytyksenä kaulalla, toiset taas yleisenä epämukavuuden tunteena.

Sydämen tykytystä voivat Larvan mukaan aiheuttaa monet tekijät, kuten stressi, vaihdevuodet, raskaus, matala verensokeri, liika kofeiini, suklaa tai alkoholi, kuume, nestehukka sekä tietyt lääkkeet, esimerkiksi astmalääkkeet ja beetasalpaajat ja tietyt ravintolisät, esimerkiksi ginseng ja orapihlaja.

Vaikka hyvänlaatuiset rytmihäiriöt ovat vaarattomia, ihmiset pitävät oireita niin epämiellyttävinä, että niistä halutaan päästä eroon. Siinä tilanteessa ubikinoni on Larvan mielestä hyvä vaihtoehto. Sen hän tietää myös henkilökohtaisesti. Keväisin kiireisen lääkärin työtahti kiihtyi niin, että sydän alkoi muljahdella pitkin päivää. "Voisiko jokavuotisen vaivan välttää?", Larva mietti. Viime keväänä hän alkoi nauttia 200 mg ubikinonia päivittäin eikä rytmihäiriötä enää ilmaantunutkaan.

Lisää sydämen pumppaustehoa

Larva kuuli ubikinonin tehosta alansa kansainvälisessä kongressissa. Tilaisuudessa esiteltyjen tanskalaistutkimusten mukaan ubikinoni muun muassa lisää sydämen pumppaustehoa, alentaa verenpainetta ja voi kolminkertaistaa todennäköisyyden pysyä hengissä sydämen vajaatoiminnasta huolimatta. - Tulosten perusteella ubikinoni näyttäisi olevan toimiva tukihoito monenlaisissa sydänsairauksissa perinteisten sydänlääkkeiden ohella. Ubikinoni muun muassa vähentää beetasalpaajien ja kolesterolilääkkeiden sivuvaikutuksia eikä sen käytön ole havaittu aiheuttavan haittoja edes suurina annoksina.

Ubikinoni eli koentsyymi Q10 on vitamiinin kaltainen yhdiste, jota on elimistömme kaikissa soluissa ja "pienoisvoimalaitoksissa" eli mitokondrioissa, joissa sitä tarvitaan energian tuottamiseen. Sydän lyö noin 100 000 kertaa vuorokaudessa ja pumppaa noin 10 tonnia verta verenkiertoon. Siihen tarvitaan valtavasti energiaa, joten ubikinoni on erityisen tärkeää juuri sydämen toiminnalle.

Miten paljon päivässä?

Miten paljon ubikinonia sitten pitäisi päivässä käyttää, jos on rytmihäiriöitä? Larvan mielestä paras tapa olisi mittauttaa ensin ubikinoniarvonsa, mutta tällaisia mittauksia ei suomalaislaboratorioissa juurikaan tehdä. Rytmihäiriöiden ja ubikinonin välisestä yhteydestä kaivattaisiin myös lisätutkimuksia. Lääkärin mielestä kannattaa kuitenkin aloittaa 200 mg:n vuorokausiannoksella, joka täyttää huvenneet ubikinonivarastot noin kuukaudessa. Jos ravintolisä auttaa, voi annosta laskea siihen määrän, joka tuntuu itsestä riittävän.

- 100 mg vuorokaudessa voi olla hyvä ylläpitoannos ikääntyville, toipilaille, erilaisista toiminnallisista häiriöistä kärsiville, urheilijoille ja kasvissyöjille. 30 mg:n päiväannos riittää terveille aikuisille, Larva neuvoo.

Eikö ubikinonia saa ravinnosta? Larvan mukaan sitä eniten sardiineissa, mutta myös jonkin verran sisäelimissä, lihassa, makrillissa ja maapähkinöissä. Sardiineja pitäisi kuitenkin syödä 1,6 kg päivässä, jotta siitä saisi 100 mg ubikinonia. Myös maksamme valmistaa ubikinonia pieniä määriä, mutta tuotanto alkaa huveta parikymppisenä.

- 40-vuotiaalla elimistön ubikinonipitoisuus on laskenut 30 prosenttia, 60-vuotiaalla jo 50 prosenttia, lääkäri kertoo.

Lainaus: Itäväylän apteekin asiakaslehti 1/2011

Kommentti: Sen verran mielenkiintoinen juttu, että tuli skannattua apteekin lehdestä, käsiteltyä tekstinlukuohjelmalla ja oikoluettua perään. Pitää kokeilla ubikinonia vielä itsekin omiin rytmihäiriöihin - ja terveellistä varmaan muutenkin.

Lainaus edeltä.

Agoralta tuli perjantaina ubikinonista tämänsisältöistä sähköpostia:

Lainaus:
Dear Reader,

It's well documented just how vital Coenzyme Q10 (CoQ10) is to just about every function in your body.

No other substance supercharges your cells and helps prevent and reverse heart problems... high blood pressure... blocked arteries... nerve damage... brain cell deterioration... abnormal cell growth... breathing problems... gum disease... muscle wasting... blood sugar imbalance... skin damage... headaches... obesity... infertility... and that's just for starters!

Over 1,000 research papers, 39 placebo-controlled studies, by more than 200 scientists and researchers from 18 countries around the world all agree on ONE thing... when your CoQ10 levels are low, you're much more prone to accelerated ageing, disease and deterioration.

Basically, it fuels every cell, every function in your body. It's the nearest thing in your body to the spark of life itself.


Asiasta kerrottiin myös PharmaNordin sivuilla.

Olen käyttänyt paria merkkiä. Doctor's Best oli ok, mutta polttelee tyhjään vatsaan otettuna. California Gold Nutrition ei ärsytä niin paljoa voidakseni käyttää sitä yölläkin.

Mutta täähän NuNaturalsin nestemäinen ubikinoni olisi hyvä sängyn vieressä, nopea imeytymään ja rytmihäiriöitä vastaan.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 12058  La 04 Kes 2016, 13:58 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiäSamasta Hyvä Terveys -lehdestä kuin tuolla SkyPixillä skannattua terveystietoa korkeammalla resoluutiolla.

Minua kiinnostaa etenkin kohta 4:

Lainaus:
SIENILÄÄKKEET heikentävät monien lääkkeiden tehoa mutta suurentavat vertaohentavan varfariinin vaikutusta. Sienilääkkeet eivät sovi myöskään kortisonia sisältävien allergialääkkeiden kanssa.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 12090  Ke 08 Kes 2016, 17:56 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiäSome-kohu vaikutti: Kaupat vetivät pois myynnistä kyseenalaisen terveyslehden

Vai ei terveitä hyvinvoivia possuja kiinnosta lehti, joka kertoo siitä, mitä kroonisesti sairaat joutuvat joka päivä soveltamaan, miten selvitä lääkärimafian varjossa saadakseen jotain apua.

Pitikin tilata lehti heti täältä.

Tallinnastahan joutuu jo hakemaan samoja lääkkeitä, joita Suomessakin myydään.

Suomi on suomettunut maa, Viro ei.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Näytä edelliset viestit:   
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Sanasinko Foorumin päävalikko -> Lääketiede Kaikki ajat ovat GMT + 3 tuntia
Sivu 1 Yht. 1

 
Siirry:  
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa

Muuta tekstin kokoa: - -

Takaisin ylös


Join the Blue Ribbon Online Free Speech Campaign


Powered by
phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Käännös Jorma Aaltonen, Päivittänyt, Lurttinen www.phpbbsuomi.com