Sanasinko
Wordbazooka
 
 OhjeOhje   HakuHaku   KäyttäjälistaKäyttäjälista   KäyttäjäryhmätKäyttäjäryhmät   RekisteröidyRekisteröidy 
 Omat asetuksetOmat asetukset   Kirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestitKirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestit   Kirjaudu sisäänKirjaudu sisään 
Muuta tekstin kokoa: Suurenna - Pienennä - Palauta oletuskoko
Uskonkirkko | Church of FaithUskonkirkko | Church of Faith

Komplikas energiantuotanto

 
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Sanasinko Foorumin päävalikko -> Ympäristöongelmat
Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe  
Kirjoittaja Viesti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 1231  Ti 11 Jou 2007, 16:11 (GMT+3)  Aihe: Komplikas energiantuotanto Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Saksalaistutkimus: ydinvoimala lisää lasten leukemiaa

8.12.2007 14:20

Lähellä ydinvoimaloita asuvat lapset sairastuvat helpommin leukemiaan kuin etäämmällä asuvat, paljastaa tuore saksalaistutkimus.

Tutkimuksen mukaan vuosina 1980-2003 yhteensä 37 sellaista saksalaista lasta, jotka asuivat alle viiden kilometrin säteellä ydinvoimalasta, sairastuivat leukemiaan. Tilastollisen todennäköisyyden perusteella sairastuneita olisi pitänyt olla vain 17.

Tutkijoiden mukaan leukemiatapausten tilastollista todennäköisyyttä huomattavasti korkeampi määrä voisi selittyä juuri reaktorien läheisyydellä. Asiaa on kuitenkin vielä tutkittava lisää, ennen kuin näin voidaan varmasti päätellä.

Tutkimuksen rahoitti Saksan säteilyturvakeskus (BfS). Säteilyturvakeskuksen mukaan tulos on hämmästyttävä, koska nykyisen tietämyksen mukaan säteily reaktorirakennusten ulkopuolella on niin vähäistä, että se ei voi aiheuttaa syöpää.

Saksa tuottaa noin neljänneksen sähköstään ydinvoimalla. Maa on aikeissa luopua kaikista 16 ydinvoimalastaan vuoteen 2022 mennessä.

STT-DPA

Lainaus: http://www.iltasanomat.fi/uutiset/ulkomaat/uutinen.asp?id=1463817
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 1971  Ke 16 Huh 2008, 11:36 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Suomen ydinvoima huolettaa Ruotsia

Julkaistu: 15.4.2008


Ruotsalaiset ovat huolissaan Suomen ydinvoiman lisärakentamisaikeista. Hufvudstadsbladetin mukaan Ruotsin ympäristöviranomaiset lähettävät tänään Suomen ympäristöministeriölle muistion, johon on kerätty yksityisten ruotsalaisten sekä kuntien ja muiden viranomaistahon mielipiteitä asiasta.

Ruotsalaismuistiossa on noin 80 huomiota Suomen ydinvoimaratkaisusta, kertoo Hufvudstadsbladet. Kaikki huomiot eivät ole negatiivisia, mutta muistiossa näkyy erityisesti Pohjois-Ruotsin kuntien huoli ydinvoimaonnettomuuden mahdollisuudesta.

Huolissaan ollaan myös ydinvoimalan mahdollisista muista ympäristövaikutuksista. Muistiossa peräänkuulutetaan vaihtoehtoisten energiamuotojen käyttömahdollisuutta.

Fennovoima suunnittelee ydinvoimalan rakentamista länsirannikolle. Voimalan paikaksi on kaavailtu Kristiinankaupunkia, Simoa, Pyhäjokea tai Ruotsinpyhtäätä.


STT - uusisuomi.fi

Lainaus: Uusi Suomi
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 2052  Pe 25 Huh 2008, 11:57 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Venäläisprofessori: Tshernobylin takia kuoli lähes miljoona ihmistä

Julkaistu: 24.4.2008


Venäläisprofessori Aleksei Jablokov väittää, että Tshernobylin ydinvoimalaonnettomuuden takia on kuollut kaikkiaan 900 000 ihmistä. Jablokovin mukaan puoli miljoonaa Tshernobylin takia kuolleista on eurooppalaisia.

Terveysjärjestö WHO puolestaan vahvistaa suoraan kuolleiden määrän 56:ksi ja säteilyn takia syöpiin kuolleiden luvun 9000:ksi. Tshernobylin reaktorin räjähtämisestä tulee lauantaina kuluneeksi 22 vuotta.

Venäjän tiedeakatemian jäsen esitteli käsityksiään Genevessä, jossa pitää majaansa myös maailman terveysjärjestö WHO.

Jabloko-puolueen jäsen on juuri julkaissut kirjan venäjäksi Tshernobylin seurauksista. Professori syyttää siinä kansainvälistä ydinvoimajärjestöä IAEA:ta ja WHO:ta valehtelusta. WHO on professorin mielestä ydinvoimafriikkien hallinnassa.

- Keskityin tutkimaan nyt Tshernobylin vaikutuksia entisessä Neuvostotoliitossa, mutta aion selvittää tuhon jälkimainingit myös Euroopassa ja Pohjoismaissa länsikielille käännettäviin kirjoihin, hän sanoi.

Genevessä järjestetään ydinvoimalatuhon vuosipäivänä mielenosoituksia ja näyttelyitä. Aktivistit aikovat ympäröidä WHO:n päämajan ihmisketjulla. Ylipäätään WHO:n edessä on ollut jo vuoden ajan pysyvä partio syyttämässä kylteissään järjestöä Tshernobyl-valehtelusta ja ydinvoimalalobbylle nöyristelystä.

- Ydinvoiman puolustajat ovat vahvempia kuin jopa tupakkalobby, Jablokov suomi.

- Ydinvoiman puolestapuhujat ovat saaneet Yhdysvaltain, Britannian ja Ranskan hallituksetkin pauloihinsa.

Tshernobylin onnettomuus on ydinvoimaloiden pahin. Radioaktiivinen säteily levisi ukrainalaiskaupungista tuulen mukana Länsi-Eurooppaan, myös Pohjoismaihin ja Suomeen.

Tshernobylin radioaktiiviset jäämät ovat yhä mitattavissa luonnosta. Yhdeksän miljoonaa ihmistä elää alueilla, joiden radioaktiivisuus on edelleen korkea onnettomuuden jälkeen.

Jablokovin mukaan presidentti Vladimir Putin on vain heikentänyt Venäjän ympäristölakeja. Jablokov itse toimi Venäjän presidenttien Mihail Gorbatshovin ja Boris Jeltsinin ympäristöpoliittisena neuvonantajana vuosina 1991-1993.


Kirsi Hyytiäinen, Geneve

Lainaus: Uusi Suomi
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 2053  Pe 25 Huh 2008, 12:01 (GMT+3)  Aihe: Huhhuh... Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Greenpeace vertaa Olkiluotoa Tshernobyliin

Julkaistu: 24.4.2008


Ympäristöjärjestö Greenpeace uskoo, että Suomen Olkiluotoon rakennetaan uutta Tshernobyliä.

Järjestön mukaan ranskalaisen Arevan rakentamassa uudentyyppisessä ydinreaktorissa muhii tulevaisuuden ydinkatastrofi.

Olkiluodon rakennustyöt ovat aikataulustaan kaksi vuotta myöhässä. Greenpeacen ydinvoimasta vastaavan kampanjoijan Jan Beránekin mielestä Olkiluoto on ylittänyt budjetin ja sitä ”riivaavat vakavat turvallisuusongelmat”.

Greenpeace vastustaa yksiselitteisesti ydinvoimaa. Olkiluotoon Suomen viidettä ydinreaktoria rakennuttaa Teollisuuden Voima.

Uusisuomi.fi uutisoi tänään venäläisprofessori Aleksei Jablokovin tutkimuksesta. Professorin tekemien laskelmien mukaan Tshernobylin onnettomuus aiheutti kaikkiaan 900 000 ihmisen kuoleman.

Terveysjärjestö WHO puolestaan vahvistaa suoraan kuolleiden määrän 56:ksi ja säteilyn takia syöpiin kuolleiden luvun 9000:ksi.

Aleksei Jablokov puhui Genevessä ydinvoiman vastaisessa tapahtumassa. Tshernobylin reaktorin räjähtämisestä tulee lauantaina kuluneeksi 22 vuotta.

Tshernobylin radioaktiiviset jäämät ovat yhä mitattavissa luonnosta. Yhdeksän miljoonaa ihmistä elää alueilla, joiden radioaktiivisuus on edelleen korkea onnettomuuden jälkeen.

Jablokov moittii länsimaita ydinvoimateollisuuden edessä nöyristelystä.

- Ydinvoiman puolustajat ovat vahvempia kuin jopa tupakkalobby, Jablokov suomi.

- Ydinvoiman puolestapuhujat ovat saaneet Yhdysvaltain, Britannian ja Ranskan hallituksetkin pauloihinsa.


uusisuomi.fi

Lainaus: Uusi Suomi
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 3679  Su 13 Maa 2011, 22:39 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Uusi räjähdys uhkaa ydinvoimalassa Japanissa

Julkaistu: 13.03.2011 08:54, päivitetty: 13.03.2011 20:50

Japanissa Tokain ydinvoimalan jäähdytys toimii jälleen. Voimalayhtiön mukaan varajärjestelmä on saatu käyntiin ja reaktorin lämpötila on kääntynyt laskuun.

Tokai sijaitsee noin 120 kilometriä pohjoiseen Tokiosta.

Japanin ydinkriisin keskiössä on Fukushiman ydinvoimala, joka vaurioitui pahoin perjantaisessa maanjäristyksessä ja tsunamissa.

Sunnuntaina kriittisin tilanne oli voimalan kolmosreaktorissa, jossa pelättiin räjähdystä. Reaktorin jäähdytysjärjestelmä petti sunnuntain vastaisena yönä sillä seurauksella, että reaktoriin pääsi kertymään vetyä. Samanlainen tapahtumasarja johti räjähdykseen voimalan ykkösreaktorissa lauantaina.

Reaktoreihin pumpattiin vettä niiden viilentämiseksi.

–Saamiemme tietojen mukaan ainakaan välitöntä vaaraa uusista polttoainevaurioista ei ole. Kuitenkin Fukushima on edelleen täysin ilman sähköä, ja kaikissa yksiköissä vettä syötetään järjestelmiin, joita ei ole varsinaisesti siihen suunniteltu. Sikäli tilanne on edelleen hieman häilyvä, kertoi ylitarkastaja Riku Mattila Säteilyturvakeskuksesta sunnuntai-iltana.

Noin 200 000 ihmistä evakuoitu

Fukushimasta päästettiin viikonloppuna ulos radioaktiivista höyryä reaktorien ongelmien vuoksi. Voimalan ympäristöstä oli sunnuntaihin mennessä evakuoitu noin 200 000 ihmistä. Asukkaita evakuoitiin 20 kilometrin säteellä voimalasta.

Myös Fukushiman kaupungissa 80 kilometrin päässä voimalasta asukkaat hamstrasivat elintarvikkeita. Osa kertoi matkustavansa pois.

–Ihmiset eivät ole paniikissa, mutta ydinvoimalat ovat pelottavia. Rukoilen, että voimala ei räjähdä, sanoi Naruki Ono.

Viranomaiset julistivat hätätilan myös Onagawan ydinvoimalaan noin 150 kilometrin päässä Fukushimasta, koska voimalan ympäristöstä oli mitattu kohonneita säteilyarvoja. Myöhemmin viranomaiset ilmoittivat kuitenkin, että säteilyarvojen kohoaminen oli seurausta Fukushiman vuodoista.

160 altistunut säteilylle?

Noin 1500 ihmistä tutkittiin säteilylle altistumisesta.

Noin 160 evakuointia Futaben kaupungissa odottanutta ihmistä on mahdollisesti altistunut säteilylle. Heistä 60 on iäkkäitä potilaita ja hoitohenkilökuntaa ja sata muita ihmisiä, joita evakuoitiin bussilla.

Kuinka vaarallista säteily on ollut, on vielä epävarmaa.

Uhriluku nousee - 50 suomalaista tavoittamatta

Virallisten lukujen mukaan 1400 ihmistä on kuollut ja satoja on kateissa. Pahimmin tsunamin runtelimilla alueilla uhriluku on yli 10 000.

Ulkoministeriöstä kerrottiin, että tavoittamatta oli edelleen noin 50 Japanissa ollutta suomalaista. Heidän joukossaan voi kuitenkin olla ihmisiä, jotka eivät enää asu Japanissa.

Ulkoministeriö kehottaa edelleen välttämään tarpeetonta matkustamista Japaniin.


STT-AFP-IS-AP

Lainaus: Ilta-Sanomat
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 3680  Ti 15 Maa 2011, 11:40 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Fukushiman ydinvoimalassa uusi räjähdys

Julkaistu: 14.03.2011 06:07, päivitetty: 14.03.2011 09:46

Japanin Fukushiman ydinvoimalassa on tapahtunut uusi räjähdys.

Televisiokuvien perusteella rakennuksessa räjähti, minkä jälkeen siitä nousi runsaasti paksua savua. Räjähdys tapahtui voimalan kolmosreaktorissa.

Japanin hallitus vahvistaa, että 11 ihmistä on loukkaantunut uudessa räjähdyksessä. Yksi on loukkaantunut vakavasti.

Hallituksen edustajan Youkio Edanon mukaan loukkaantuneista neljä kuuluu armeijan henkilökuntaan ja seitsemän ydinvoimalan henkilökuntaan.

STUKin ryhmäpäällikkö Keijo Valtonen sanoo STT:lle, että tämän päivän onnettomuus oli samanlainen kuin lauantaina sattunut voimalan ykkösreaktorin räjähdys. Tuolloin vaurioitui reaktoria ympäröivä betonikuori.

Kolmosreaktori on pysynyt ehjänä.

- Turvallisuudelle tärkeät osat eli suojarakennus, reaktori ja paineastiat ovat edelleen ehjiä ja niitä jäähdytetään koko ajan, Valtonen kertoo.

Valtonen vahvistaa myös ydinvoimayhtiö Tepcon tiedon siitä, että suuren radioaktiivisen vuodon mahdollisuus on pieni.

- Ei voi sanoa, että tilanne on turvallinen, mutta se on kuitenkin hallittava.

Myös voimalan kakkosreaktori on vaikeuksissa. Uutistoimisto Jijin mukaan reaktorin jäähdytysjärjestelmä on pysähtynyt ja vedenpinta reaktorissa on laskemassa.

Japanin luonnonmullistuksen uhrimäärä on jälleen noussut. Miyagin maakunnasta on löytynyt noin 2 000 ihmisen ruumiit. Miyagin rannikko on maanjäristyksestä ja sitä seuranneesta tsunamista eniten kärsineitä alueita.

Kaikkiaan uhreja arvioidaan olevan ainakin yli 10 000.

STT-Reuters-AFP-IS-AP

Lainaus: Ilta-Sanomat
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 3681  Ti 15 Maa 2011, 11:52 (GMT+3)  Aihe: Huhhuh Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Fukushiman ydinvoimalan kakkosreaktorissa räjähdys, nelosreaktorissa tulipalo

11.3.2011 9:55 | Päivitetty: 15.3.2011 9:04

Reuters–HS–AP–AFP–STT

Japanin vaurioituneen ydinvoimalaitoksen kakkosreaktorista on tapahtunut uusi räjähdys, kertoi Japanin hallitus tiistaiaamuna Suomen aikaa. Ydinvoimalan työntekijöitä on evakuoitu, mutta energiayhtiön mukaan 50 jatkoi vielä työskentelyä voimalassa.

Myös ydinvoimalan neljännessä, seisokissa olleessa reaktorissa sattui räjähdys, jota seurasi tulipalo. Taustalla oli ilmeisesti vedyn syttyminen.

Suomen Säteilyturvakeskuksen mukaan säteilyarvot ovat nousseet hälyttävästi voimalan ympäristössä. Japanin pääministeri on kehottanut laitoksen läheisyydessä asuvia ihmisiä pysymään sisällä.

Tuuli on vienyt päästöjä hitaasti etelään kohti Tokiota, mutta tuulen odotetaan kääntyvän länteen myöhemmin maanantaina.

Tokion lähellä olevista maakunnista on ilmoitettu 9–40 kertaa normaalia suurempia säteilylukemia.

Räjähdys tapahtui jo 6.20 paikallista aikaa, Suomen aikaa kello yhdentoista jälkeen illalla. Tieto siitä tuli julkisuuteen vasta yli kahta tuntia myöhemmin.

Aiemmin maanantai-iltana Suomen aikaa kakkosreaktorin painetta yritettiin laskea, minkä lisäksi reaktorin sydäntä jäähdytettiin merivedellä.

Tepco-energiayhtiön mukaan jäähdytysvesi ei ollut myöhään illalla Suomen aikaa noussut halutulle tasolle.

Syynä saattaa olla vuoto.

Samanlaisia ongelmia on aiemmin ollut Fukushiman kahdessa muussa reaktorissa. Niiden tilanne on STUKin mukaan nyt vakaa.

Voimalan kakkosreaktorin polttoainesauvat paljastuivat maanantai-iltana, kun jäähdytysvesi laski. Reaktorissa havaittiin kuumenemista, minkä myötä pelko reaktorin sydämen osittaisesta sulamisesta kasvoi.

Ranskan ydinturvallisuusviranomaiset sanoivat maanantaina, että Japanin ydinonnettomuus tulisi luokitella INES-asteikolla vaarallisuusluokkaan 5 tai 6. Aiemmin Japanin onnettomuus on luokiteltu nelostason onnettomuudeksi, ja Tshernobylin onnettomuus on toistaiseksi ainoa, joka on saanut luokituksen 7.

Kolmosreaktorissa sattui räjähdys aiemmin maanantaiaamuna ja ykkösreaktorissa viime lauantaina. Televisiokuvien perusteella kolmosreaktorin rakennuksesta nousi savua. Räjähdyksen saattoi aiheuttaa reaktoriin kertynyt vety.

Ydinvoimayhtiö Tepcon mukaan räjähdys ei ole vahingoittanut reaktoria. Suuren radioaktiivisen vuodon mahdollisuus oli yhtiön mukaan pieni. Räjähdyksessä loukkaantui Japanin hallituksen mukaan 11 ihmistä.

Myös kakkosreaktorin polttoainesauvat olivat paljaina jo kertaalleen maanantaina kahden ja puolen tunnin ajan jäähdytysvesipumpun lakattua toimimasta. Kakkosreaktoria jäähdytettiin merivedellä. Jäähdyttämässä oli alun perin viisi pumppua, mutta neljä niistä vaurioitui kolmosreaktorin räjähdyksessä aamulla.

Lauantaina radioaktiivisuustaso nousi järistyksen vaurioittaman voimalan ympärillä, mutta tason havaittiin myöhemmin laskeneen.

Jopa 160 ihmistä saattoi altistua säteilylle Fukushiman ykkösreaktorin onnettomuuden vuoksi, kertoi Japanin ydinturvallisuusvirasto lauantai-iltana Suomen aikaa.

Lauantain räjähdyksen jälkeen 19 henkilöllä on havaittu merkkejä mahdollisesta altistuksesta, kertoi Kyodo-uutistoimisto sunnuntaina.

Myös Onagawan ydinvoimalaan julistettiin hätätila sunnuntaina, kun alueen säteilytaso nousi. Säteily kuitenkin laski kymmenessä minuutissa. Voimalan kolme reaktoria ovat voimalayhtiön mukaan turvallisesti suljettuina, eikä uusista ongelmista ole raportoitu.

World Nuclear News -sivuston mukaan tsunami iski Onagawan ydinvoimalaan hyvin suurella voimalla. Noin 200 eloonjäänyttä on hakeutunut suojaan voimalan hallintorakennukseen.

Kyodo-uutistoimisto raportoi maanantain vastaisena yönä, että ongelmia on ollut myös Fukushiman kuutosreaktorin jäähdytysjärjestelmässä.

Lainaus: HS
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 3682  Ti 15 Maa 2011, 11:59 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Japanin pääministeri: Mitä helvettiä tämä on?

15.3.2011 9:41

STT–AFP–HS

Tokio. Japanin pääministeri Naoto Kan arvostelee voimakkaasti Fukushiman ydinvoimayhtiötä. Pääministeri on ollut ajoittain tv-tietojen varassa.

"Tv:ssä raportoitiin räjähdyksestä, mutta pääministerin kanslialle ei kerrottu mitään tuntiin. Mitä helvettiä tämä on", Kan sanoi uutistoimisto Kyodon mukaan.

Kyodon toimittaja sattui kuulemaan pääministerin esittämän moitteen, kun tämä osallistui ydinvoimayhtiö Tepcon kokoukseen.

Uutistoimisto ei tarkentanut, mihin räjähdykseen Kan viittasi.

Fukushimassa on tapahtunut neljä räjähdystä sitten perjantain maanjäristyksen.

Lainaus: HS
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 3683  Ti 15 Maa 2011, 12:04 (GMT+3)  Aihe: Järkyttäviä uutisia Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Ydinvoimalassa reikä - radioaktiivinen pilvi matkalla Tokioon

Julkaistu: 15.03.2011 07:55, päivitetty: 15.03.2011 10:34

Japanin viranomaiset ilmoittivat aamuyöllä Suomen aikaa uudesta vakavasta ydinvoimaongelmasta.

Fukushiman ydinvoimalaitosten käytöstä vastaavan TEPCO-voimayhtiön edustaja ilmoitti tiedotustilaisuudessa klo 1:30 Suomen aikaa uudesta räjähdyksestä.

Tilanne on vakava, sillä tuuli puhaltaa Fukushimassa etelään eli Tokion suuntaan.

Sen odotetaan kuitenkin kääntyvän tiistaina iltapäivällä takaisin itään eli merelle päin.

Fukushima Dai-ichi -ydinvoimalaitoksen kakkoslaitosyksikön suojarakennuksen läheisyydessä kuultiin maanantai-iltana kello 23:14 Suomen aikaa räjähdys, jonka jälkeen suojarakennuksen märkätilan paine laski.

Samassa yhteydessä paikan läheisyydessä annosnopeudet kohosivat nopeasti, minkä jälkeen ne taas alenivat.

Kaikki työntekijät, jotka eivät osallistu kakkosreaktorin jäähdytysveden syöttöön, on evakuoitu alueelta tarpeettoman säteilyaltistuksen rajoittamiseksi.

Havainnot viittaavat siihen, että suojarakennuksen lauhdutusaltaan läheisyyteen on syntynyt reikä, jonka kautta suojarakennuksen sisällä oleva vesi voi päästä vuotamaan suojarakennuksen ulkopuolelle.

Tämä voi lisätä radioaktiivisten aineiden pääsyä laitoksen ulkopuolelle ja haitata laitoksen pitkäaikaiseen turvalliseen tilaan saattamista, mutta ei aiheuta välittömiä lisäongelmia polttoainevaurioiden rajoittamiseksi käynnissä oleville toimenpiteille.

Kello 1:30 tiedotustilaisuudessa TEPCOn edustaja kertoi myös, että suojarakennuksen kuivatilan sekä reaktoripaineastian paine on säilynyt muuttumattomana ennen ja jälkeen räjähdysäänen kuulumisen, ja jäähdytysveden pinnankorkeus reaktorisydämessä oli 2,7 metriä polttoainesauvojen (eli reaktorisydämen) yläreunan alapuolella.

"Säteilytasot ovat nousseet tuhatkertaisiksi.

Tämä tarkoittaa, että mikäli polttoaine on toistaiseksi säilyttänyt rakenteensa, sen alin metri on veden peittämä.

Tiedotustilaisuudessa klo 4:30 voimayhtiön edustaja ilmoitti, että veden täyttö laitosyksiköiden 1, 2 ja 3 reaktoreihin on käynnissä ja etenee.

Japanin hallituksen edustaja ilmoitti myöhemmin aamupäivällä Suomen aikaa, että Fukushiman ydinvoimalan säteilytaso on laskenut.

Tokiossa mitattiin tiistaina aamulla Suomen aikaa normaalia korkeampi määrä säteilyä

Asiasta kertoneen viranomaisen mukaan määrä ei ole kuitenkaan ollut sellainen, että sitä pidettäisiin terveydelle haitallisena.

Fukushiman ydinvoimalan säteilytaso Japanissa on noussut vaarallisen korkeaksi, arvioi Suomen Säteilyturvakeskus ennen aamukahdeksaa.

– Säteilytasot ovat nousseet yön aikana merkittävästi. Ne ovat nyt olleet tuhatkertaisia verrattuna eiliseen, kertoi STUKin toimistopäällikkö Risto Sairanen.

Nyt mitattu säteilytaso on ollut 100–400 millisievertiä tunnissa.

– Tämä säteilytaso vaatii jo suojautumista, koska sillä voi olla akuutteja terveysvaikutuksia. Säteilyn voimistuminen vaikeuttaa työskentelyä laitospaikalla, Sairanen täydentää.

Ranskan Tokion-suurlähetystö varoitti aamuyöstä Suomen aikaa, että Tokioon saattaa tulla 10 tunnin kuluessa pieni radioaktiivinen pilvi Fukushiman suunnasta.

Tuulen suunta Fukushimasta on lounaaseen, mikä kattaa myös Tokion. Meteorologien mukaan tuulet kääntyvät myöhemmin tänään länteen.

IS-STT

Lainaus: Ilta-Sanomat
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 3684  Ti 15 Maa 2011, 12:48 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Uusi tieto Fukushimasta – polttoainealtaassa kiehuu?

Julkaistu: 11:23
Päivitetty: 11:35

Japanilaisen Kyodo-uutistoimiston mukaan Fukushiman nelosreaktorin rakennuksessa sijaitsevassa käytetyn polttoaineen varastossa saattaa kiehua.

Kyodon mukaan polttoainevarastoaltaan vesi ehkä kiehuu, jonka takia veden pinta laskee.

Tieto on peräisin energiayhtiö Tepcon edustajalta.

Johtaja Petteri Tiippana Säteilyturvakeskukselta arvioi Uudelle Suomelle, että uusi tilanne Fukushiman ydinlaitoksella on aiempia vakavampi. Lue lisää tästä.

Nelosreaktorin rakennuksessa syttyi aiemmin tulipalo.

Lainaus: US

Kommentti: Liian rankkoja uutisia, heivattava seuraaminen vähäksi aikaa.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 3354  Ke 16 Maa 2011, 23:59 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Yle: Suomalaisten ydinvoimaloiden turvallisuus selvitetään

14.3.2011 12:06

STT

Säteilyturvakeskus STUK varmistaa suomalaisten ydinvoimaloiden turvallisuuden, kertoo Yleisradio.

Elinkeinoministeri Mauri Pekkarisen (kesk) mukaan voimaloiden ulkoisen sähkönsyötön ja tulvasuojauksen toimivuus riskitilanteissa käydään läpi. Pekkarinen on ollut yhteydessä STUKin johtoon.

Pekkarinen kertoo Ylen Turun toimituksen haastattelussa, että valmiusjärjestelmien haavoittuvuus on syytä tarkistaa Japanin ydinvoimalaonnettomuuksien jälkeen.

Hänen mukaansa suomalaisvoimaloiden turvallisuusjärjestelmissä ei ole moitittavaa, mutta selvitys on silti tehtävä.

"Tämä Japanin tapaus opettaa, että meidänkin on syytä käydä nämä tarkkaan läpi. Onko esimerkiksi varautuminen suurtulviin taatusti ja kaikissa olosuhteissa sellainen, ettei mitään vakavaa voi niissä tilanteissa tapahtua", Pekkarinen sanoo.

Lainaus: HS
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 3685  To 17 Maa 2011, 12:24 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
STUK: Fukushiman turman vakavuus jo kuutosluokkaa

15.3.2011 8:20 | Päivitetty: 15.3.2011 22:01

STT–HS–AFP–Reuters

Säteilyturvakeskus arvioi Japanin Fukushiman ydinvoimalaonnettomuuden vakavuuden lähelle kuutta seitsenportaisella asteikolla.

Vaarallisia säteilylukuja on mitattu tähän mennessä laitoksen kupeesta viime yönä, mutta säteilyarvot ovat olleet laskussa.

Arvot vaihtelevat STUKin mukaan puolen tunnin välein minkä arvioidaan johtuvan siitä, että jäähdytettävistä reaktoreista on laskettava aika ajoin höyryä ulos, jotta paine niissä ei nousisi liian korkeaksi.

Ihmiset on saatu evakuoitua STUKin mukaan 20 kilometrin etäisyydeltä voimalaitoksesta eikä heillä pitäisi olla vaaraa säteilystä.

"Ihmisistä, jotka olivat vielä aamulla 20 kilometrin evakuointialueen sisällä, heistä noin 20 on lähetetty tarkempiin tutkimuksiin", kertoi johtaja Tarja K. Ikäheimonen STUKista.

Tokaissa 120 kilometriä Tokiosta pohjoiseen on mitattu säteilyksi viisi mikrosievertiä tunnissa. Samanlaista luokkaa säteily on Ikäheimosen mukaan, jos esimerkiksi lennetään 12 kilometrin korkeudessa.

Ilmatieteen laitoksen mukaan tällä hetkellä tuulet voimala-alueelta kulkeutuvat etelään päin, mutta huomenna Suomen aikaan niiden pitäisi kääntyä taas kohti merta.

Jo aiemmin tiistaina Ranskan ydinturvaviranomainen ASN nosti ydinvoimalaonnettomuuden vakavuuden luokkaan kuusi Ines. ASN:n mukaan turma on muuttunut selkeästi vakavammaksi eilisestä.

Japanin viranomaiset ovat luokitelleet onnettomuuden neloseksi.

Ainoa Ines-luokituksen seitsemän saanut onnettomuus on tapahtunut Tshernobylissä.

Säteilyarvot Fukushiman ydinvoimalaitoksen ympäristössä Japanissa nousivat hälyttävälle tasolle tiistain vastaisena yönä Suomen aikaa, kun voimalassa sattui kaksi räjähdystä. Arvot kääntyivät jälleen laskuun tiistaina aamupäivällä.

Iltapäivällä vahvistettiin, että arvot nousivat, koska ydinvoimalan kakkosreaktorin suojarakennus vaurioitui räjähdyksessä.

Voimalan nelosreaktorissa on tiettävästi edelleen ongelmia. Jäähdytysveden pelättiin tiistai-iltana Suomen aikaa laskeneen liian matalaksi.

Sen sijaan Fukushiman kakkosvoimalassa sekä Onagawan ja Tokain voimaloissa kaikkien yksiköiden tila on "turvallinen ja vakaa", kertoi kansainvälinen atomienergiajärjestö IAEA tiistaina iltapäivällä. Fukushiman ykkösvoimalassa on yhä vakavien radioaktiivisten vuotojen mahdollisuus, BBC kertoo.

Kohonneita säteilyarvoja on tiistaina mitattu muun muassa Tokiossa ja Venäjän Kaukoidässä. Kaukana voimalasta säteily ei ole ollut kuitenkaan terveydelle vaarallista.

Suomessa Japanin säteilytason nousu ei vaikuta elämään, korosti Säteilyturvakeskuksen toimistopäällikkö Risto Sairanen.

Fukushiman laitosalueella säteilymääräksi mitattiin tiistaina vajaat 12 000 mikrosievertiä tunnissa. Iltapäivällä lukema kuitenkin laski 600 mikrosievertiin tunnissa, kertoi kansainvälinen atomienergiajärjestö IAEA.

Hetkellisesti lukema kävi jopa 400 millisievertissä (400 000 mikrosievertiä) tunnissa.

Suomalaisen keskimääräinen säteilyannos yhden vuoden aikana on vajaat 4 000 mikrosievertiä.

50 000 mikrosievertiä on suurin säteilytyöntekijälle sallittu annos vuoden aikana.

Jäähdytysongelmien kanssa painineen Fukushiman voimalan kakkosreaktorissa tapahtui räjähdys kello 23.20 Suomen aikaa maanantaina. Tunteja myöhemmin neljännessä, seisokissa olleessa reaktorissa tapahtui räjähdys.

Japanilaisviranomaiset vahvistivat atomijärjestö IAEA:lle, että säteilyä pääsi ilmaan, kun käytetyn polttoaineen varastoaltaassa syttyi palo.

Fukushiman ydinvoimalassa on kaikkiaan kuusi reaktoria, joista kolme on ollut pois käytöstä.

Lainaus: HS
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 3686  To 17 Maa 2011, 12:26 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Totuus Fukushimasta paljastui STUKille: Plutoniumia käytetty kolmosreaktorissa

Julkaistu: 15.03.2011 21:12, päivitetty: 15.03.2011 21:20

Japanin turmavoimalan kolmosreaktorissa on käytetty kiisteltyä polttoainetta, joka sisältää ydinaseissa käytettävää voimakkaasti säteilevää plutoniumia.

STUK sai tietää asiasta vasta päiviä ongelmien alkamisen jälkeen.

- Kolmosreaktorissa on tiettävästi käytetty tällaista MOX-polttoainetta, vahvistaa STUK:n toimistopäällikkö Risto Sairanen.

Plutoniumpolttoaineesta ei ole liiemmin uutisoitu kansainväliselläkään tasolla. IS kysyi asiaa lukijavinkin perusteella.

Sairasen mukaan on myös mahdollista, että voimakkaammin säteilevää polttoainetta on varastoitu kaikkiin kolmeen turmareaktoriin.

Plutoniumia syntyy käytössä myös tavallista uraanioksidia käyttävässä reaktorissa. MOX-polttoainetta käyttävässä reaktorissa plutoniumia on kuitenkin enemmän.

MOX tulee sanoista mixed oxide, jolla tarkoitetaan polttoainesauvojen sisältämän plutoniumoksidin ja uraanioksidin seosta.

Kiistellyn polttoaineen käyttöä on perusteltu vaarallisen, ydinaseiden valmistuksessa käytettävän plutoniumin kierrätyksellä. Plutonium on peräisin jo kertaalleen käytetystä ydinpolttoaineesta.

Ongelmana on plutoniumin voimakas säteily, joka tekee polttoaineen käsittelystä vaikeampaa.

- Sen kanssa tulee toimia paljon suuremmalla varovaisuudella, Sairanen sanoo.

Onnettomuustilanteessa polttoaineeseen lisätty plutonium kasvattaa säteilyriskiä. Sairasen mukaan se saattaa nostaa säteilymääriä myös Japanin turmavoimalan läheisyydessä.

- Tavanomaisessa jäähdytteenmenetysonnettomuudessa MOX-polttoaineen ominaisuudet ovat vähän heikommat kuin uraanioksidin, Sairanen kertoo.

Kuitenkin tilanteessa, jossa polttoainesauvat ovat jo vaurioituneet, niiden koostumuksella ei hänen mukaansa ole suurta merkitystä.

Johannes Kotkavirta

Lainaus: IS
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 3687  To 17 Maa 2011, 20:59 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Insinööri erosi jo 35 vuotta sitten Fukushiman riskien takia

Keskiviikko 16.3.2011 klo 10.21

Daiichin reaktorit suunnitelleen General Electric -yhtiön insinööri erosi Fukushiman ydinvoimalan turvallisuusriskien takia jo 35 vuotta sitten.

General Electric -yhtiöllä (GE) töissä ollut insinööri Dale Bridenbaugh kertoo Reutersille antamassaan puhelinhaastattelussa eronneensa 35 vuotta sitten vastalauseena Fukushiman ydinvoimalaan liittyneille turvallisuusriskeille.

Nyt jo eläköityneen Bridenbaughin mukaan GE:n Mark 1 -nimen saanutta reaktorimallia ei silloin suunniteltu kestämään suuren mittakaavan onnettomuutta. Kyseinen kiehutusvesireaktorityyppi on käytössä muun muassa Fukushiman Daiichi-ydinvoimalassa.

- Olin silloin sitä mieltä, että asiaa ei otettu tarpeeksi vakavasti. Mielestäni joitain ydinvoimaloita olisi pitänyt sulkea. GE ei sitä halunnut, joten minä otin lopputilin.

Bridenbaugh työskenteli tämän jälkeen hallitusten turvallisuustiedottajana oman yrityksensä puitteissa.

- Olen pahoillani niiden puolesta, jotka yrittävät nyt saada tilannetta hallintaan Japanissa.

Bridenbaughin mukaan ei voida kuitenkaan oikoa mutkia ja todeta, että syynä onnettomuuteen olisi pelkästään reaktorin muotoilu.

- Tapahtumat ovat suora seuraus maanjäristyksestä, tsunamista ja siitä faktasta, että Mark 1 on haavoittuvaisempi kuin jotkut muut reaktorit.

Perjantaisen 9,0 Richterin maanjäristyksen ja sitä seuranneen tsunamin jälkeen Daiichin ydinvoimalassa on tapahtunut useita räjähdyksiä.

General Electric -yhtiö totesi antamassaan tiedotteessa Mark 1 -teknologian toimineen ennen Japanin tapahtumia 40 vuotta turvallisesti.

IL

Lainaus: Iltalehti
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 3688  To 17 Maa 2011, 21:02 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Wikileaks: Japania varoitettiin ydinvoimaloista jo kaksi vuotta sitten

16.3.2011 15:46

Helsingin Sanomat

Kansainvälinen atomienergiajärjestö IAEA varoitti Japania jo yli kaksi vuotta sitten, että sen ydinvoimalat eivät kestä voimakkaita maanjäristyksiä, Wikileaksille vuodetut dokumentit todistavat.

IAEA:n asiantuntija arvioi joulukuussa 2008, että turvallisuussäännöstö oli vanhentunut ja suuret maanjäristykset aiheuttavat "vakavan ongelman" ydinvoimaloille.

Asiasta kertoi keskiviikkona brittilehti The Telegraph verkkosivuillaan.

Dokumenttien mukaan Japanin hallitus lupasi parantaa turvallisuutta kaikissa voimaloissa.

IAEA:n varoituksen seurauksena hallitus pystytti Fukushiman ydinvoimalaitokseen valmiuskeskuksen. Keskuksen valmiustaso määriteltiin kuitenkin niin, että se saattoi vastata enintään seitsemän magnitudin maanjäristyksiin.

Perjantain järistyksen voimakkuus oli yhdeksän magnitudia.

Lainaus: HS
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 3689  To 17 Maa 2011, 21:43 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Miljoonat ihmiset kärsivät Japanissa - ei vettä, ruokaa, sähköä

Julkaistu: 17.03.2011 19:20

Miljoonat ihmiset ovat Japanissa edelleen ilman vettä, sähköä ja polttoainetta ja kärsivät ruokapulasta.

Maanjäristys ja sen aiheuttama tsunami tuntuvat joka päivä miljoonien ihmisten elämässä Japanissa.

Terveydenhuollon asiantuntijat yrittävätkin yleisen säteilypaniikin keskellä muistuttaa, että Japanin koillisosien tuhoalueilla on myös muita, vielä akuutimpia huolenaiheita.

Miljoonat ihmiset ovat edelleen ilman vettä, sähköä ja polttoainetta ja kärsivät ruokapulasta.

Myös kylmyys ja kova lumentulo lisäävät monin paikoin niiden ahdinkoa, jotka selvisivät hengissä viime perjantain maanjäristyksestä ja sitä seuranneesta tsunamista.

- Tällaisissa lämpötiloissa pienet lapset ovat alttiita flunssalle ja muille infektioille, kuvasi Pelastakaa Lapset -järjestöä edustava Steve McDonald.

Hän arvioi, että kotia vailla on ainakin 100000 lasta. Kodeistaan on evakuoitu kaikkiaan puoli miljoonaa ihmistä.

Moni pakenee Japanista

Yhä useammat ulkomaalaiset liittyivät torstaina ihmisvirtaan, joka suuntasi matkansa pois Japanista.

Pakoa kiihdytti kasvava ydinkatastrofin pelko. Useat maat antoivat kansalaisilleen kehotuksen poistua Fukushiman ydinvoimalan lähialueilta.

Ulkomaita ja lähtijöitä ei vakuuttanut Japanin viranomaisten ilmoitus, että maa lisää ponnistelujaan pahoin vaurioituneen ydinvoimalan jäähdyttämiseksi.

Vettä yritettiin ruiskuttaa reaktoreihin ja polttoainealtaisiin vesitykkien ja erityispaloautojen avulla. Taistelua käytiin myös helikopterein pudottamalla niistä kymmeniä tonneja vettä.

Pelastusoperaatioita häiritsi korkea säteilytaso, eikä kenelläkään ollut tarkkaa tietoa, miten paljon vettä perille kohteisiin onnistuttiin saamaan.

"Erittäin korkea säteilytaso"

Korkea amerikkalaisviranomainen arvioi, että nelosreaktorin käytetyn polttoaineen allas saattoi olla kuivillaan. Altaan ympärillä olevaa säteilytasoa hän kuvasi erittäin korkeaksi.

- Pelastustyöntekijöiden on hyvin vaikea päästä reaktoreiden lähelle. He saattavat saada kuolettavia säteilyannoksia hyvin lyhyessä ajassa, Yhdysvaltain ydinvalvontakomissiota johtava Gregory Jaczko totesi.

Fukushiman ydinvoimayhtiön edustajat kuitenkin uskoivat, että nelosreaktorin altaassa on edelleen vettä. He asettivat pelastusponnisteluissa ykkössijalle kolmosreaktorin polttoainealtaan.

Jäähdytyksen kannalta ratkaisevaa sähköä ei saatu vielä torstainakaan johdettua laitokselle.

- Niin kauan kuin sinne ei ole saatu sähköä, ollaan aikamoisten tilapäisratkaisujen varassa, kuvasi Säteilyturvakeskuksen (STUK) ylitarkastaja Riku Mattila tilannetta alkuillasta.

Vaikka kriisin ratkaisuyrityksissä tärkeintä on polttoaineen pitäminen veden alla ja päästön estäminen, hyvin lähelle asteikossa kipuaa Mattilan mukaan myös sähkön saaminen laitokselle.

IAEA: Tilanne "hyvin vakava"

Kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEA:n asiantuntijaryhmä lähti torstaina kohti Japania.

- (Fukushiman) tilanne jatkuu hyvin vakavana, sanoi järjestön johtaja Yukiya Amano juuri ennen matkaa.

Säteilyturvakeskuksen ryhmäpäällikkö Keijo Valtonen arvioi, että Fukushimasta voi pahimmassa tapauksessa seurata lähialuille yhtä voimakas ydinlaskeuma kuin Tshernobylissä.

Hänen mukaansa evakuointialuetta jouduttaisiin tällöin laajentamaan jopa vajaaseen 50 kilometriin.

Viranomaiset jatkoivat ydinvoimalan lähiseutujen asukkaiden evakuointeja. Jo alkuviikosta kodeistaan joutuivat lähtemään 20 kilometrin säteellä asuvat, ja evakuoitujen joukkoon liittyi nyt 10000 ihmistä, jotka asuvat 20–30 kilometrin päässä voimalasta.

Ympäristöjärjestö Greenpeacen mukaan alueella on silti edelleen kymmeniätuhansia asukkaita.

STT–AFP–Reuters

Lainaus: IS
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 3690  La 19 Maa 2011, 21:19 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Paljastus Fukushimasta: ”Rikki jo uutena”

Julkaistu: 18.3.2011 12:44
Päivitetty: 18.3.2011 13:40

Fukushima Daiichin nelosreaktorin painekattila asennettiin viallisena, väittää valuvirheen huomannut ja sen peittelyyn osallistunut insinööri.

Uutistoimisto Bloombergin haastattelema Mitsuhiko Tanaka kertoo työskennelleensä vuonna 1975 reaktorin painekattilan Tepcolle valmistaneessa Babcock Hitachi -yhtiössä.

Tanaka kertoo, että painekattila vaurioitui jo valmistusvaiheessa, mutta vika peitettiin väärennetyn tietokonemallinnoksen avulla. Tanaka kertoo tehneensä tuon väärän mallinnoksen.

Jos Hitachi olisi joutunut valmistamaan uuden kattilan valuvaiheessa vaurioituneen tilalle, yhtiö olisi todennäköisesti ajautunut konkurssiin. Lain mukaan uusi kattila olisi kuitenkin pitänyt tehdä.

- Säästin yhtiölle miljardeja jenejä. Tunsin itseni sankariksi - ja sain työstäni 3 miljoonan jenin (noin 27 000 euroa) palkkion, Tanaka sanoo Bloombergille.

Tanaka alkoi kuitenkin katua tekoaan Tshernobylin jälkeen ja kertoi huijauksesta Japanin talousministeriöön. Hitachi kuitenkin kielsi peittelyn ja Japanin hallitus kieltäytyi Tanakan mukaan tutkimasta asiaa tämän enempää.

Uusi Suomi kertoi jo aiemmin Tepcon käyttämien reaktoreiden turvallisuuspuutteista. Japanin valtion suhtautuminen ydinturvallisuuteen on herättänyt kritiikkiä sen jälkeen, kun 7-metrinen tsunami iski Fukushiman ydinvoimalaitokseen viikko sitten.


Teemu J. Kammonen

Lainaus: US
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 3691  Ti 22 Maa 2011, 15:00 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Ydinvoimayhtiö vääristeli Fukushiman tarkastusraportteja

Sunnuntai 20.3.2011 klo 09.37

Fukushiman ydinvoimalaa operoiva yhtiö myönsi juuri onnettomuuden alla, että sen tarkastajat olivat väärentäneet korjausraportteja.

Tepco myönsi Japanin ydinvalvontaviranomaisille raportissaan, että oli jättänyt tutkimatta 33 laitetta Fukushiman kuudessa reaktorissa. Laiminlyöntejä liittyi muun muassa lämmönvalvonnan laitteiston tarkastuksiin.

Tepco myönsi tarkastajien kaunistelleen asiakirjoja. He väittivät tehneensä perinpohjaisia tarkastuksia, vaikka todellisuudessa toimet olivat ylimalkaisia.

Yhtiön tunnustus tuli vain kymmenen päivää ennen tuhoisaa luonnonkatastrofia. Valvontaviranomaiset ehtivät vaatia sitä tekemään suunnitelman laiminlyöntien korjaamiseksi kesäkuuhun mennessä.

- Emme voi sanoa, etteivätkö raportissa luetellut rikkomukset olisi vaikuttaneet tapahtumaketjuun, joka johti tähän kriisiin, sanoo nimettömänä pysytellyt valvontaviranomainen.

- Teemme perusteellisen tutkinnan kriisiä edeltävistä Tepcon toimista.

STT-AFP

Lainaus: IL
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 3692  Ke 23 Maa 2011, 11:15 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
WHO: Ruuasta löytynyt säteily luultua vakavampi ongelma

21.3.2011 9:06 | Päivitetty: 21.3.2011 13:48

REUTERS–HS

Maailman terveysjärjestön WHO:n mukaan Japanissa ruuasta havaittu säteily on vakavampi ongelma kuin aluksi ajateltiin.

"Tilanne on paljon vakavampi kuin kukaan uskoi ensimmäisinä päivinä. Kuvittelimme, että tämänkaltainen ongelma voitaisiin rajoittaa 20–30 kilometrin alueelle", sanoi WHO:n läntisen Tyynenmeren aluetoimiston tiedottaja Peter Cordingley.

Vihanneksista, maidosta ja vedestä havaitut säteilypitoisuudet huolestuttavat japanilaisia. Japanin varavaltiosihteeri Tetsuro Fukuyama vakuutti kuitenkin maanantaina, että Japanissa tuotettu ruoka on turvallista lukuun ottamatta Fukushiman ydinvoimalaa ympäröiviä alueita. Hallitus on kieltänyt lehtivihannesten kuljettamisen neljältä alueelta: Ibarakista, Tochigista, Gunmasta ja Fukushimasta.

Kansainvälinen atomienergiajärjestö IAEA on suositellut, että Fukushiman maakunnassa viljeltyjen kasvisten myynti keskeytettäisiin kokonaan.

Tokion pohjoispuolella sijaitsevassa Ibarakissa kasvatetusta pinaatista on löytynyt sekä radioaktiivisen jodin että cesiumin kohonneita arvoja. Fukushimassa ainakin neljässä eri paikassa tuotetusta maidosta on mitattu kohonnut määrä radioaktiivista jodia.

Ibarakin maakunta on yksi maan kaikkein tärkeimmistä maanviljelysalueista. Siellä kasvavat vihannekset, hedelmät, riisi ja tattari. Pääkaupunkilaiset suosivat ibarakilaisia kasviksia, koska ne ovat läheltä ja tuoreita.

Cordingleyn mukaan WHO:lla ei ole todisteita säteilevän ruuan päätymisestä Japanin ulkopuolisille markkinoille, vaikka sitä pidetäänkin mahdollisena. Taiwainin viranomaiset kertoivat lauantaina havainneensa pienen määrän säteilyä Japanista tuoduissa härkäpavuissa.

Cordingley huomautti, että toistaiseksi on vaikeaa tietää varmasti, onko ruuasta löytynyt radioaktiivinen materiaali todella peräisin vaurioituneesta Fukushiman ykkösvoimalasta. WHO:n tutkijat perehtyvät tilanteeseen parhaillaan ja pyrkivät antamaan siitä lisätietoa maanantaina aikana.

Lainaus: HS
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 3693  To 31 Maa 2011, 11:56 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Fukushiman merivedessä tuhatkertaisia säteilyarvoja

26.3.2011 7:24

STT–AFP

Osaka. Japanin Fukushiman vaurioituneen ydinvoimalan edustalta merivedestä on mitattu yli tuhatkertaisesti raja-arvot ylittävää säteilyä. Korkeita pitoisuuksia on mitattu noin kolmensadan metrin päästä rannikosta, kertoo voimalasta vastaava energiayhtiö Tepco.

Radioaktiivisen jodin lukemat meressä ovat nyt 1 250 kertaa yli raja-arvojen kun torstaina ne olivat vain noin 140-kertaisesti yli arvojen.

Tepcon edustajan mukaan puoli litraa merivettä juotuna riittäisi täyttämään ihmiselle vuoden aikana sallitun säteilymäärän.

Edustajan mukaan säteily ei vielä saastuta mereneläviä ja leviä vaarallisesti, sillä radioaktiivisen jodin puoliintumisaika on hyvin lyhyt. Meren antimien päätyessä ruokapöytään säteilyarvojen pitäisi olla jo selvästi pienempiä.

Vaurioituneisiin reaktoreihin on pumpattu palo- ja betoniautojen avulla tuhansia tonneja merivettä sen jälkeen kun tsunami pari viikkoa sitten tuhosi voimalan jäähdytysjärjestelmät.

Lainaus: HS
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 3694  Ma 04 Huh 2011, 13:31 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Säteily voimistuu meressä Fukushiman edustalla

Julkaistu: 31.03.2011 06:24, päivitetty: 31.03.2011 08:22

Japanissa säteilymäärät merivedessä Fukushiman vaurioituneen ydinvoimalan edustalla ovat nousseet edelleen.

Radioaktiivista jodia on kertynyt mereen jo liki 4 400 kertaa sallittua rajaa enemmän.

Kyseessä on tähän mennessä suurin merivedestä mitattu pitoisuus Fukushiman luota.

Teknikot eivät ole pystyneet selvittämään mistä tai miten jodi on päätynyt meriveteen. Japanin ydinturvaviraston mukaan on mahdollista, että Fukushimasta pääsee koko ajan säteilyä ympäristöön.

Viraston mukaan säteily ei edelleenkään uhkaa ihmisten terveyttä, mutta se kehottaa hallitusta harkitsemaan evakuointialueen laajentamista voimalan ympärillä. Japani on tähän mennessä evakuoinut ihmiset 20 kilometrin säteellä ydinvoimalasta.

Japanin hallituksen edustaja sanoo, että evakuointialueen laajentaminen ei ainakaan tällä tietoa ole ajankohtaista.

Yhdysvallat lähettää tänään Japaniin 155 hengen merijalkaväen erikoisjoukon, joka on erikoistunut ydinonnettomuuksiin. Sotilaiden on tarkoitus saapua Japaniin huomenna auttamaan paikallisia viranomaisia.

STT–Reuters

Lainaus: IS
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 3695  Ti 12 Huh 2011, 8:55 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Yhtä paha kuin Tshernobyl - Fukushiman luokitus muuttui

Julkaistu: 12.04.2011 06:32

Fukushiman ydinvoimalan onnettomuus on nostettu pahimpaan luokkaan kansainvälisellä asteikolla.

Onnettomuus on nyt yhä vakava kuin Tshernobylin onnettomuus ja samalla historian toinen seitsemänteen luokkaan nostettu ydinonnettomuus.

Aiemmin viranomaiset arvioivat onnettomuuden olevan luokkaa viisi Ines-asteikolla.

Japanin viranomaisten mukaan Fukushimasta tähän mennessä vapautuneiden radioaktiivisten aineiden määrä olisi 10 prosenttia Tshernobylin päästöistä. Vuonna 1986 Tshernobylissä sattui historian pahin ydinonnettomuus.

Fukushiman voimalassa oli uhkaava tilanne jälleen tänään, kun lähellä nelosreaktoria syttyi tulipalo. Ydinvoimayhtiö Tepcon mukaan palo on sammutettu, eikä se vaikuta säteilymääriin.

Palo ei yhtiön mukaan johtunut maanjäristyksestä, joka vavisutti Tokiota tänään. 6,2 magnitudin järistys huojutti viranomaisten mukaan Tokion rakennuksia ja pysäytti hetkeksi metron ja luotijunan liikennöinnin.

Toistaiseksi järistyksestä ei tiedetä aiheutuneen tuhoja.

Järistys sulki väliaikaisesti myös Japanin kansainvälisen päälentokentän kiitotiet. Kiitotiet on jo saatu avattua.

STT

Lainaus: IS
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 3696  Ke 04 Tou 2011, 9:52 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Tshernobylin siivoojat elävät kurjasti Venäjällä

Maanantai 25.4.2011 klo 23.47

Venäjä palkitsi maanantaina Tshernobylin ydintuhon siivoustöihin osallistuneita työntekijöitä.

Samppanja virtasi Kremlissä, kun presidentti Dmitri Medvedev kiinnitti kunniamerkkejä palkittujen rintaan.

Palkitut valittivat kuitenkin tulleensa unohdetuiksi, sillä monet elävät nykyään köyhissä oloissa. Vladimir Kondrashov kertoi tunteneensa itsensä sankariksi, kun hän 35-vuotiaana lähti auttamaan siivoustöissä.

- Nyt saan surkeat 23 000 ruplaa (noin 570 euroa) kuussa.

Neuvostoviranomaiset tarjosivat alun perin avokätiset avustukset siivoajille, mutta sittemmin niitä on leikattu. Heidän etujaan ajavan järjestön mukaan Venäjällä asuu edelleen noin 200 000 siivoustöihin osallistunutta. Heistä lähes puolet kärsii vakavista terveysongelmista.

Kaikkiaan siivoustöihin osallistui noin puoli miljoonaa ihmistä. Tiistaina vietetään Tshernobylin onnettomuuden 25-vuotispäivää.

STT-AFP

Lainaus: IL
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 3697  Ke 04 Tou 2011, 9:55 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Tshernobylissa vietetään ydinonnettomuuden 25-vuotispäivää

Tiistai 26.4.2011 klo 02.46 (päivitetty klo 12.07)

Ukrainassa vietetään tänään Tshernobylin ydinvoimalaonnettomuuden 25-vuotispäivää.

Katastrofi on edelleen maailman tuhoisin ydinonnettomuus.

Onnettomuuden uhreja muistettiin jo yöllä jumalanpalveluksessa Kiovassa. Kirkonkellot löivät 25 kertaa tasan kello 1.23, jolloin onnettomuus ydinvoimalassa tapahtui.

- Maailmassa ei rauhan aikana ole tapahtunut katastrofia, jota voitaisiin verrata siihen, mitä Tshernobylissä tapahtui, muistutti jumalanpalvelusta johtanut ortodoksisen kirkon patriarkka Kirill.

Tshernobylissa myöhemmin järjestettävään muistotilaisuuteen osallistuu myös Venäjän presidentti Dmitri Medvedev.

Onnettomuus sattui, kun ydinvoimalan nelosreaktorin testaus johti räjähdykseen. Radioaktiivisia aineita levisi Suomeen asti.

Säteilyn aiheuttamien kuolonuhrien määrästä kiistellään yhä. Arviot vaihtelevat sadoista kymmeniin tuhansiin.

Tshernobylin ydinvoimala jatkoi toimintaansa onnettomuuden jälkeenkin. Kakkosreaktori suljettiin tulipalon jälkeen vuonna 1991, ykkösreaktori vuonna 1997 ja kolmosreaktori vasta vuonna 2000.

STT-AFP

Lainaus: IL
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 3698  Ke 04 Tou 2011, 10:08 (GMT+3)  Aihe: Rankka kohtalo, jätettävä koko omaisuuskin Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
4-vuotias sai Tshernobylin säteilyä kuolettavaksi arvellun annoksen

Denis huijasi kuolemaa


Maanantai 25.4.2011 klo 15.30

Denis Nazarenko oli vain nelivuotias, kun hän joutui jättämään kotinsa maailman pahimman ydinturman vuoksi 25 vuotta sitten.

Kaikki nämä vuodet hänen kotikaupunkinsa Pripjat on ollut kiellettyä aluetta, sillä Tshernobylin voimala on vain muutaman kilometrin päässä. Nykyisin Nazarenko asuu Maarianhaminassa vaimonsa ja kahden tyttärensä kanssa.

29-vuotias Nazarenko sanoo muistavansa vieläkin aurinkoisen, lämpimän kevätpäivän, joka koitti edellisyönä tapahtuneen räjähdyksen jälkeen.

Voimalassa 26. huhtikuuta tapahtunut räjähdys päästi ilmaan valtavat määrät radioaktiivisia aineita, joista osa laskeutui alas maahan. Ydinvoimalassa työskennellyt Nazarenkon rakennusinsinööri-isä ymmärsi heti turman vakavuuden.

Kun pikku-Denis kipaisi aamulla tavanomaiseen tapaansa hiekkalaatikolle, isä syöksyi hänen peräänsä.

- Hän huusi, etten saa koskea maata, koska se oli myrkyllistä, ja komensi minut sisälle.

Kaupungin johto oli eri linjoilla kuin insinööri-isä eikä pitänyt tilannetta erityisen vakavana. Huolehtimisen sijaan asukkaita kehotettiin valmistautumaan vapun viettoon.

Noin 50 000 asukkaan kaupungin evakuointi alkoi vasta parin päivän kuluttua.

Pripjatiin piti jättää kaikki tavara

Evakuoinnin yhteydessä Nazarenkojen oli jätettävä kaikki omaisuutensa Pripjatiin.

- Kaikki tavarat, leikkikalut, kirjat ja vaatteet, kuvaa Nazarenko.

- Emme saaneet ottaa mukaan edes päällämme olleita vaatteita, sillä ne olivat aivan liian radioaktiivisia.

Evakuointimatkan ensimmäinen etappi oli Ukrainassa sijainnut laboratorio, missä evakuoiduilta mitattiin säteilypitoisuuksia.

- Minulla oli todella korkea säteilymäärä kilpirauhasessa ja jaloissa. Määrien oletettiin olevan kuolettavia niin pienelle lapselle. Äiti sai tiedon, että elän ehkä vain muutaman vuoden.

Isä oli tuolloin vielä Pripjatissa raivaustöissä, mutta ei onnekseen joutunut Tshernobyliin. Parin viikon kuluttua hän pääsi perheensä luo.

Säteily aiheutti vakavia terveyshaittoja Denisin vanhemmille. Sen sijaan Denis selviytyi yllättävän hyvin.

Niin paljon hän ehti kuitenkin saada säteilyä, että hammasröntgeniäkin joudutaan miettimään tarkkaan. Sallittu on korkeintaan yksi röntgenannos joka toinen vuosi. Loppuelämän ajan.

STT

Lainaus: IL
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 3699  Ke 04 Tou 2011, 10:29 (GMT+3)  Aihe: Järkyttäviä kuvia kuolleesta aavekaupungista Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Katso kuvagalleria onnettomuudesta

Tshernobylin ensimmäiset kuvat


Tiistai 26.4.2011 klo 11.41

Maailman tuhoisinta ydinvoimalaonnettomuutta huhtikuussa 1986 kuvannut venäläismies ei lähtisi vastaavanlaiseen tehtävään enää.

Ukrainassa muistellaan tänään 26. huhtikuuta 1986 tapahtunutta Tshernobylin ydinvoimalaonnettomuutta.

Räjähdyksen tuhoja ja pahoin vaurioitunutta neljättä reaktoria määrättiin kuvattavaksi helikoptereista pian onnettomuuden jälkeen.

Nyt 65-vuotias Volodymyr Repik kuvasi ydinvoimalan vaurioita, kun onnettomuudesta oli kulunut vain kolme päivää.

- Jos minua pyydettäisiin nyt tuohon tehtävään, en menisi. Siellä olisi voinut helposti kuolla aivan turhaan, Repik kertoi uutistoimisto AP:lle.

Työtä tehneistä valokuvaajista osa kuoli vuosikymmenten kuluttua syöpäsairauksiin. Volodymyr Repikin työparina toiminut Valery Zufarov kuoli säteilyn aiheuttamaan syöpäsairauteen vuonna 1993.

Yksi ensimmäisistä paikalle saapuneista kuvaajista oli Anatoliy Rasskazov, joka tallensi vielä savuavaa reaktoria vain muutama tunti sen räjähdettyä. Rasskazov menehtyi syöpään vuonna 2010.

Myös Igor Kostin kuvasi onnettomuutta tuoreeltaan, mutta palattuaan alueelta hän joutui toteamaan, että säteily oli tuhonnut lähes kaiken kamerassa olleesta filmistä.

Neuvostolehti Pravda julkaisi säilyneet kuvat ensimmäistä kertaa toukokuussa 1986.

Kuvagalleria: "Tshernobylin ydinvoimalaonnettomuuden 25-vuotispäivä"

JOSEFIINA BARAKA
josefiina.baraka@iltalehti.fi

Lainaus: IL

Huom! Jos et ole jo nähnyt oheisia 14 kuvaa, klikkaa uutisessa olevaa linkkiä ja katso.

"Tshernobylin vieressä sijaitseva Pripyat jäi aavekaupungiksi. Tutkijoiden mukaan säteilyarvot Pripyatissa ja Tshernobylin lähialueilla ovat ihmisille vaarallisia vielä satoja vuosia."

- Hurjaa, miten pöly on laskeutunut kaiken päälle; hylätty nukke ja kaasunaamari, kirjoja ja vihkoja, kerrostaloja ja muita rakennuksia, uimahalli, autorata, maailmanpyörä...
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 4019  Ke 01 Kes 2011, 21:56 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Saksa luopuu ydinvoimasta vuoteen 2022 mennessä

30.5.2011 5:39 | Päivitetty: 30.5.2011 6:55

STT–AFP

Berliini. Saksa on ilmoittanut aikovansa sulkea kaikki ydinvoimalansa vuoteen 2022 mennessä.

Fukushiman ydinkatastrofin jälkeen suljettuna olleita kahdeksaa ydinreaktoria ei myöskään aiota enää käynnistää uudelleen. Saksassa on tällä hetkellä 17 ydinreaktoria.

Saksan ympäristöministeri Norbert Röttgen ilmoitti asiasta sen jälkeen, kun maan hallitus sai eilisillasta aamutunneille saakka kestäneen kokouksensa päätökseen.

"Päätös on lopullinen: kolmelle viimeiselle ydinreaktorille koittaa loppu viimeistään vuonna 2022. Uudelleenharkinnalle ei tule varausta", Röttgen sanoi.

Vielä ennen Fukushiman onnettomuutta Saksa sai 23 prosenttia energiastaan ydinvoimasta.

Liittokansleri Angela Merkelin hallitus pääsi asiassa yhteisymmärrykseen opposition sosiaalidemokraattien ja vihreiden johtajien kanssa. Siten päätös todennäköisesti hyväksytään myös parlamentin käsittelyssä.

Saksasta tulee näin ensimmäinen teollisuusvalta, joka luopuu ydinvoimasta.

Lainaus: HS
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 4023  Ke 01 Kes 2011, 22:14 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Tutkijat: Ydinvoimaloiden lähellä syntyy enemmän poikia

1.6.2011 8:57

Jani Kaaro

Fukushiman alueella syntyvyys saattaa lähiaikoina olla poikavoittoista. Saksalaisen tutkimuksen mukaan alueilla, joilla on altistuttu ydinsäteilylle, syntyy enemmän poikia kuin tyttöjä.

Helmholtzin tutkimuskeskuksen tutkijat vertailivat lasten sukupuolijakaumaa kolmessa eri tilanteessa, jossa ihmisten tiedetään altistuneen ydinsäteilylle. Ensimmäinen koski ydinaseiden testaamisesta syntynyttä laskeumaa, toinen Tšernobylin onnettomuutta ja kolmas ydinvoimaloiden lähistöllä olevia ihmisiä.

Tulokset osoittivat, että Euroopassa ja Yhdysvalloissa syntyi tavallista enemmän poikia vuosina 1964-1975, mikä sattuu ajallisesti yhteen ydinaseiden testaamisesta syntyneen ydinlaskeuman leviämisen kanssa. Toinen selvä piikki poikien syntyvyydessä koettiin Euroopassa vuonna 1987, eli vuosi Tšernobylin onnettomuuden jälkeen. Yhdysvalloissa, jonne Tšernobylin vaikutukset eivät ulottuneet, ei tällaista piikkiä koettu.

Kolmannessa tutkimuksessa havaittiin, että poikien syntyvyys on suurempaa asuinalueilla, jotka sijaitsevat 35 kilometrin päässä ydinvoimalasta

Aineisto ei riitä kertomaan aiheutuuko ilmiö siitä, että tyttöjä syntyy vähemmän vai poikia enemmän.

Tutkimuksen julkaisi Environmental Science and Pollution Research.

Lainaus: HS
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 4121  To 16 Kes 2011, 15:52 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Fukushiman turma paljon ilmoitettua pahempi

Ulkomaat
Kirjoittanut STT 07.06.2011 16:21
Viimeksi päivitetty 08.06.2011 10:11

Fukushiman ydinvoimalasta on vuotanut ympäristöön huomattavasti enemmän säteilyä kuin on luultu.

Japanin hallitus myönsi tiistaina voimaloiden valvonnan olleen puutteellista ja turvamääräysten väljiä.

Riippumaton tutkimusryhmä Nisa julkaisi tiistaina raporttinsa, jonka mukaan voimalasta vapautui maaliskuista maanjäristystä seuranneen viikon aikana yli kaksi kertaa enemmän säteilyä kuin viranomaiset ja ydinvoimayhtiö Tepco tuolloin kertoivat.

Hallitus lupaa muun muassa luoda itsenäisen ydinenergian valvontaelimen. Tällä hetkellä alaa valvovilla viranomaisilla on läheiset suhteet energiateollisuuteen. Ydinlaitoksilta vaaditaan myös kesäkuun aikana suunnitelmaa uusien turvamääräysten soveltamisesta.

Turmavoimalassa on yhä yli 100 000 tonnia erittäin radioaktiivista vettä, ja se saadaan suljettua aikaisintaan lokakuussa.

Lainaus: Verkkouutiset
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 4174  Ma 20 Kes 2011, 21:50 (GMT+3)  Aihe: Huhhuh... Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Raportti: Venäjän ydinvoimaloissa vakavia puutteita

Sunnuntai 19.6.2011 klo 10.13 (päivitetty klo 16.46)

Venäjän viranomaiset ovat paljastaneet vakavia turvallisuuspuutteita maan ydinvoimaloissa. Erityisen haavoittuvia ovat Suomea lähellä olevat voimalat.

Venäjän viranomaiset ovat paljastaneet vakavia turvallisuuspuutteita maan ydinvoimaloissa. Erityisen haavoittuvia ovat Norjaa ja Suomea lähellä olevat voimalat.

Tämä käy ilmi norjalaislehti Aftenpostenin käyttöönsä saamasta raportista, joka on peräisin venäläiseltä ydinvoimayhtiöltä Rosatomilta.

Raportista selviää, että suurin osa reaktoreista ei pysähdy automaattisesti maanjäristyksen sattuessa. Järistyksen mahdollisuutta ei ole edes otettu huomioon reaktoreita rakennettaessa.

Myös käytetyn ydinpolttoaineen säilytyksessä on puutteita ja ohjeistus puutteellista. Raportin mukaan säilytystilat on ahdattu täyteen, mikä voisi aiheuttaa radioaktiivisia vuotoja maanjäristyksessä.

Reaktorien jäähdytysputkien hitsaussaumoissa on heikkoja kohtia, mikä venäläisten asiantuntijoiden mukaan voi osoittautua kohtalokkaaksi onnettomuustilanteessa.

Norjalaisasiantuntijat tyrmistyivät

Aftenpostenin haastattelemat asiantuntijat ovat tyrmistyneitä uusista tiedoista.

- Olen järkyttynyt. Tämä on dramaattista luettavaa, kun ottaa huomioon että raportin on laatinut ydinvoimaloiden omistajayhtiö, sanoo Nils Böhmer, ydinfyysikko ja ympäristöjärjestö Bellonan toiminnanjohtaja.

- Tämä on vakavin selonteko, jonka Rosatom on koskaan tehnyt Venäjän ydinvoimaloiden tilasta.

Raportin mukaan puutteita on kaikissa Venäjän ydinvoimaloissa, mutta erityisen herkkiä mahdollisille luonnonkatastrofeille olisivat kaksi vanhinta reaktoria Kuolan niemimaalla. Haavoittuvaisia ovat myös Pietarin ulkopuolella olevan Sosnovyi Borin voimalan neljä reaktoria, jotka ovat samaa tyyppiä kuin Tshernobylin turmareaktori.

Aftenpostenin mukaan raportti esitettiin Venäjän presidentti Dmitri Medvedeville viime viikolla. Raportti on laadittu sen jälkeen kun Japanissa sattunut voimakas maanjäristys ja sitä seurannut tsunami aiheuttivat suuria ongelmia Fukushiman ydinvoimalan reaktoreille.

Säteilyturvakeskuksesta (STUK) ei haluttu vielä sunnuntaina kommentoida raporttia STT:lle. STUKin asiantuntija ilmoitti, että haluaa ensin rauhassa tutustua raporttiin.

STT-NTB

Lainaus:
FAKTA

Jopa korjaajista on pulaa

- Venäjä ei ole arvioinut maanjäristysten vaaraa ydinvoimaloita rakentaessaan, ei myöskään Uralin järistysherkällä alueella.

- Varasuunnitelmia ei ole tehty minkäänlaisten luonnonkatastrofien varalle.

- Varasuunnitelmat reaktorien jäähdyttämiselle ovat puutteellisia.

- Ydinvoimaloissa on pulaa ammattitaitoisista korjaajista.

- Valvontaviranomaisilla on pulaa tarkastajista.

Lainaukset: Iltalehti
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Näytä edelliset viestit:   
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Sanasinko Foorumin päävalikko -> Ympäristöongelmat Kaikki ajat ovat GMT + 3 tuntia
Sivu 1 Yht. 1

 
Siirry:  
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa

Muuta tekstin kokoa: - -

Takaisin ylös


Join the Blue Ribbon Online Free Speech Campaign


Powered by
phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Käännös Jorma Aaltonen, Päivittänyt, Lurttinen www.phpbbsuomi.com