Sanasinko
Wordbazooka
 
 OhjeOhje   HakuHaku   KäyttäjälistaKäyttäjälista   KäyttäjäryhmätKäyttäjäryhmät   RekisteröidyRekisteröidy 
 Omat asetuksetOmat asetukset   Kirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestitKirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestit   Kirjaudu sisäänKirjaudu sisään 
Muuta tekstin kokoa: Suurenna - Pienennä - Palauta oletuskoko
Uskonkirkko | Church of FaithUskonkirkko | Church of Faith

Koulusurmat ja koulujen turvallisuus
Siirry sivulle 1, 2, 3  Seuraava
 
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Sanasinko Foorumin päävalikko -> Kritiikkiä
Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe  
Kirjoittaja Viesti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 1026  Ti 13 Mar 2007, 17:23 (GMT+3)  Aihe: Koulusurmat ja koulujen turvallisuus Vastaa lainaamalla viestiä

Sanasingon sivujen ollessa poissa käytöstä en ole voinut kirjoittaa Jokelan koulusurmista tänne, mutta seurannut olen asiaa sitäkin tiiviimmin.

Jokelan ampuja on ihannoinut Amerikassa tapahtuneita koulusurmia ja näyttää matkineen kaiken suoraan tänne 7/11/2007 tapahtuneessa verilöylyssä, jossa kuoli viisi poikaa, yksi naisoppilas, koulun terveydenhoitaja, rehtori ja lopuksi myös ampuja itse ammuttuaan itseään päähän.

Olen lukenut tapauksen kuvottavista yksityiskohdista, kuten että ampuja Pekka-Eric Auvinen on pakottanut rehtorin oven edessä ulkona polvilleen ja ampunut tämän siihen, jonka jälkeen Auvinen on mennyt yhteen luokkaan, nauranut kovaan ääneen ja aiheuttanut pakokauhua osoitellessaan oppilaita aseella ja ampumalla television ja sen jälkeen ikkunan.

Käytävän penkillä oli istunut vierekkäin myös kaksi poikaa, ystävykset, joista Auvinen tähtäsi ensiksi toista silmien väliin, vaihtoi kohdetta ja ampui vieressä istuneen pojan toisen juostessa sillä välin henkensä edestä karkuun.

Auvinen oli ampunut myös terveydenhoitajan, joka oli yrittänyt auttaa ampumisen uhreja.

- Auvinen oli lisäksi yrittänyt sytyttää koulun tuleen. Kuvista saattoi nähdä hänen valelleen varsinkin luokkahuoneiden ovia ja niiden vierustoja polttonesteellä. Teko puhui karua kieltään siitä, että Auvinen oli yrittänyt saada lisää uhreja onnistumatta kuitenkaan sytyttämään polttonestettä tuleen.

o o o

Kysymys onkin, kuka tekee tällaista? Ei ainakaan kukaan vähänkään järjissään oleva ihminen.

Yllätys on myös ollut, kuinka paljon kouluihin liittyviä uhkauksia on tullut Jokelan tapauksen jälkeen niin täällä meillä kuin Ruotsissakin.

o o o

Vaan mistä kaikki alkoikaan? Siihen kannattaa paneutua Wikipedian äärellä, jossa asiasta kerrotaan ja jonne nyt myös Suomi on päässyt kyseenalaisella julkisuudellaan:

http://en.wikipedia.org/wiki/School_shooting#Other_countries
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 1028  Ti 13 Mar 2007, 18:03 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Jo vuonna 2004 ehdotin Kuntalehdessä, että luokkahuoneiden oviin kouluissa olisi hyvä laittaa myös ovisilmät sen lisäksi, että ovet pidetään tunneilla aina lukossa.

Kirjoitin Kuntalehdessä, sillä en halunnut hullujen saavan jutustani mitään kimmoketta. Myöhemmin huomasin kuitenkin järkytyksekseni kirjoitukseni löytyvän myös netistä Kuntalehden arkistosta.

Olin silti pelkoineni väärässä: netissähän kerrotaan paljon pahempaakin ja kuka tahansa voi lukea esimerkiksi Yhdysvaltain koulusurmista ja ihannoida niitä niin kuin Jokelan ampuja teki.

o o o

Olenkin kirjoittanut nyt viikonloppuna ovisilmistä uuden jutun lehteen, jonka lähetin Helsingin Sanomiin, Ilta-Sanomiin ja Iltalehteen.

Mikäli kiinnostaa, juttuni löytyy tänään Ilta-Sanomista.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 1030  Ti 13 Mar 2007, 19:49 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Kirjanmerkkini pullistelevat jo Jokelan tragediasta ja muista vastaavista uutisista, joita peistaan tähän jutun kerrallaan.

Ne keitä tämä aihe ahdistaa, olkaa hyvä älkääkä lukeko...
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 1031  Ti 13 Mar 2007, 20:01 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
JOKELAN KOULUSURMAT
Verkossa etukäteen runsaasti tietoa hyökkäyksestä


Julkaistu: 7.11.2007 14:43
Päivitetty: 7.11.2007 22:05

Juhani Saarinen
Helsingin Sanomat


Tuusulalainen lukiolainen, Pekka-Eric Auvinen, 18, jätti ennen tapahtumia verkkoon runsaasti tietoa tulevasta hyökkäyksestä.

Auvisen henkilöys selvitettiin verkon keskustelupalstoilla hyvin nopeasti. Hän näytti halunneen, että hänen nimensä, kuvansa ja tekstinsä tulisivat nopeasti julki.

Auvinen oli ladannut Youtube-videosivustolle muun muassa videon, jossa hän ampuu käsiaseella omenaa lumisessa metsässä.

Video oli laitettu verkkoon maanantaina, ja sen kuvatekstissä oli maininta ”Me shooting with Catherine”. Videolla ei esiintynyt miehen lisäksi muita ihmisiä.

Viimeisen kerran Auvinen kirjautui Youtubeen vain tuntia tai kahta ennen ammuskelua. Tällöin hän ilmeisesti lisäsi verkkoon videonpätkän, jonka nimi oli ”Jokela High School Massacre - 11/7/2007”, Jokelan lukion verilöyly.

Kaikki Sturmgeist89-nimimerkin videot poistettiin Youtubesta iltapäivällä. Niiden joukossa oli myös minuutin video, jossa viitataan masennuslääkkeisiin ja niiden yhteyteen Yhdysvaltojen Columbinen ja Virginia Techin kouluissa sattuneisiin ammuskeluihin.

Youtuben moderaattori eli valvoja kommentoi videota kaksi päivää sitten: ”60 mg/day, keeps the school shooting away”, 60 milligrammaa päivässä pitää kouluampumiset loitolla.

Myös valvojan kommentti poistettiin verkosta.

Youtube-sivuille oli lisätty linkki tiedostopakettiin, jossa oli 13 kuvaa, yksi video, yksi musiikkikappale ja kolme tekstinpätkää. Tekstit olivat sekä suomeksi että englanniksi.

Verkkoon laitetut kuvat ja videot muistuttavat Yhdysvaltojen Virginia Tech -yliopiston ammuskelutapausta, jossa kuoli 33 ihmistä viime keväänä.

23-vuotias Cho Seung-hui postitti juuri ennen ammuskelua NBC-televisiokanavalle kymmeniä tekstejä, kuvia ja videoita, joissa hän muun muassa panee syyn teurastuksesta muiden opiskelijoiden niskoille.

Tiedostopaketin kuvissa Auvinen muun muassa poseeraa Sig Sauer Mosquito -käsiaseensa kanssa. Hänen t-paidassaan on teksti ”Humanity is overrated”, ihmiskunta on yliarvostettu.

Teksteistä pisin oli yli tuhatsanainen ”Luonnollisen Valinnan Manifesti”. Toista, Jokelan tulevia tapahtumia kuvailevaa tekstiä oli muokattu viimeisen kerran tiistaina kello 23.45.

Lainaus: Helsingin Sanomat
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 1032  Ti 13 Mar 2007, 20:07 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
JOKELAN KOULUSURMAT
Jokelan ampuja kertoi internetissä masennuslääkkeiden käytöstään


Julkaistu: 8.11.2007 17:13

Tuomo Pietiläinen
Helsingin Sanomat


Jokelan ampuja Pekka-Eric Auvisen nimimerkki Strumgeist89 kertoi internetiin vähän aikaa sitten lähettämissään viesteissä, että hän on käyttänyt ja käyttää psyykenlääkkeitä. Nimimerkki Sturmgeist89 kirjoittaa YouTube-sivun keskustelussa, että hän vihaa psyykenlääkkeitä, mutta myöskin syö niitä.

Sivustolle lähettämässään videossa Sturmgeist89 esittelee kuvissa Cipralex, Luvox, Prozac ja Zoloft -lääkepakkauksia. Videolla "SSRI-One Pill A Day Makes You Happy", hän lopulta kritisoi medikalisaatiota ja sitä, että masennuslääkkeitä syödään.

Tieto SSRI-lääkkeiden mahdollisesta käytöstä on tärkeä, sillä Yhdysvalloissa lääkeryhmä on yhdistetty väkivaltaiseen käyttäytymiseen kuten kouluampumisiin. Esimerkiksi Columbinen kouluampuja Eric Harris ja Dylan Klebold söivät lääkeryhmän pillereitä.

Tutkijat ovat kuitenkin olleet erimielisiä siitä, millainen syy seuraus -suhde SSRI-lääkkeiden syömisellä ja kouluampumisilla on.

SSRI-lyhenne tarkoittaa selektiiviset serotoniinin takaisinoton estäjää, minkä lääkeryhmän tuotteita käyttää ainakin 70 prosenttia kaikista Suomen 300 000 mielialalääkkeiden käyttäjästä.

Lääkeaine on vapautunut patenteista, joten sitä on pelkästään Suomessa markkinoilla parikymmentä lääkenimikettä.

Pekka-Eric Auvinen on ilmeisesti alkanut käyttää masennuslääkkeitä kuluneen vuoden aikana. Siitä kertoo toinen 27. syyskuuta tänä vuonna internetin keskustelupalstalle lähetetty viesti.

Hyvin todennäköisesti toinen Auvisen käyttämä nimimerkki StormSpririt kertoo Peliplaneetta.net -sivustolla "noin 1 vuoden suunnilleen jonkinasteisesta masennuksesta kärsinyt". Saksan Sturmgeist ja englannin StormSpirit tarkoittavat suomeksi käännettynä samaa sanaa eli myrskyn henkeä.

Entiselle ruotsalaiselle tyttöystävälleen nimimerkki Sturmgeist89 kertoi tuntevansa olonsa turhautuneeksi ja aggressiiviseksi lääkityksen vuoksi. Toisaalta englanninkielisessä kommentissaan hän kertoo lopettaneensa lääkityksen ainakin väliaikaisesti.

"En ole ottanut lääkitystä muutamaan päivään ja mielialani on itse asiassa ollut hieman vihamielinen", Iltalehden löytämässä kommentissa sanotaan.

Torstain tiedotustilaisuudessa poliisi kertoi, että Auvisen ruumiinavaus oli vielä kesken. Sen vuoksi ei ollut saatavissa tietoa, oliko hän lääkeaineen vaikutuksen alaisena vai ei.

Poliisi selvittää yhdessä terveydenhoidon ja vanhempien kanssa, oliko Auviselle määrätty jotain masennuslääkettä. Yhtenä mahdollisuutena pidetään sitäkin, että hän olisi voinut hankkia sitä katukaupasta.

Suomen lääkelaitos ei suosittele SSRI-lääkkeisiin kuuluvaa Cipralexia alle 18-vuotiaille. Lääkkeen käyttökohteisiin lääkäreille on liitetty varoitus, jonka mukaan Cipralexia ei tulisi käyttää lasten ja alle18-vuotiaiden nuorten hoitoon.

"Itsetuhoisuutta (itsemurhayrityksiä ja itsemurha-ajatuksia) sekä vihamielisyyttä (pääasiassa aggressiota, vastustavaa käyttäytymistä ja vihaa) on havaittu kliinisissä tutkimuksissa useammin masennuslääkkeitä saaneilla lapsilla ja nuorilla kuin lumelääkettä saaneilla lapsilla ja nuorilla", lääkkeen valmisteyhteenvedossa sanotaan.

Käyttö alle 18-vuotiaille ja jopa lapsille on kuitenkin mahdollista.

"Jos hoitopäätös kliinisen tarpeen perustella kuitenkin tehdään, pitäisi potilasta seurata tarkasti itsetuhoisten oireiden ilmaantumisen varalta. Lisäksi pitkän aikavälin turvallisuutta koskevat tiedot lasten ja nuorten kasvamisesta, kypsymisestä sekä kognitiivisesta kehityksestä ja käyttäytymisen kehityksestä ovat puutteelliset", lääkelaitos neuvoo.

Lainaus: Helsingin Sanomat
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 1033  Ti 13 Mar 2007, 20:14 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
JOKELAN KOULUSURMAT
Koulukiusattu nuorukainen rakensi oman elämänkatsomuksensa


Julkaistu: 7.11.2007 21:23
Päivitetty: 7.11.2007 22:56

Merituuli Ahola
Mikko Paakkanen

Helsingin Sanomat


Jokelan ampujaksi epäillyllä 18-vuotiaalla Pekka-Eric Auvisella oli äärimmäisen radikaaleja mielipiteitä. Kirjoittamiensa tekstien mukaan hän piti itseään muita kehittyneempänä ihmisenä.

Auvinen oli rakentanut oman elämänkatsomuksensa, jota hän esitteli internetissä ennen tekoa julkaisemissaan kirjoituksissa. Verkosta löytyviä tiedostoja oli muokattu ainakin keskiviikon vastaisena yönä.

Hänen elämänkatsomuksessaan keskeistä oli viha. Ihmiset hän jakoi älykkäisiin ja massoihin. "Verrattuna teihin jälkeenjääneisiin massoihin olen todellisesti jumalankaltainen", hän kirjoitti.

Luonnollisen Valitsijan Manifestiksi otsikoidun tekstin mukaan valtaosa ihmisistä on säälittäviä orjia, ja kuolema ja tappaminen ovat luonnollisia.

Tekoa mies perusteli sillä, että hän on yksilö ja toisinajattelija. "Vaikka valitsinkin lukioni kohteeksi, motiivini hyökkäykselle ovat poliittiset ja paljon syvällisemmät", hän kirjoitti. "Suurin osa teistä on liian ylimielisiä ja mieleltään sulkeutuneita, jotta voisitte ymmärtää", mies oletti.

Kirjoituksen mukaan hän oli odottanut "suurta vapautuksen päivää", jolloin "älykkäät ihmiset ovat vihdoinkin vapaita".

Mies kertoi nettiteksteissään olevansa kiinnostunut historiasta ja filosofiasta. Koulun historiantunneilla häntä olivat tiettävästi kiinnostaneet etenkin ääriliikkeet sekä oikealta että vasemmalta laidalta. Koulussa hän menestyi tiettävästi hyvin.

Koulutoverien ja opettajien mukaan mies viihtyi omissa oloissaan olematta kuitenkaan varsinaisesti erakko.

"Luokkakaverilla flippasi", kertoivat Jokelan keskustassa tupakoineet pojat keskiviikona. He kuvailivat Auvista omituiseksi ja yksinäiseksi. "Se oli myös tosi koulukiusattu."

Auvisella ei ollut aiempaa rikostaustaa. Hän harrasti ampumaurheilua ja sai aseenkantoluvan poliisin mukaan vasta muutama viikko sitten.

Hänen 22-kaliiperinen Sig Sauer -pistoolinsa ei ollut tyyppiä, jota normaalisti käytettäisiin pienoispistoolilajien kilpa-ammunnoissa. Se soveltui lähinnä helppoon huviammuntaan, kerrotaan paikallisesta ampumaseurasta, johon Auvinen ei kuitenkaan kuulunut.

Hän kertoi pitävänsä toimintaelokuvista ja metallimusiikista. Manifestissaan Auvinen korosti, ettei niillä ollut mitään tekemistä teon kanssa.

Hän oli ilmeisesti myös itse tehnyt musiikkia. Ainakin yksi internetissä julkaistu konemusiikkikappale oli merkitty miehen käyttämän nimimerkin NaturalSelector89:n nimiin.

Mies oli asunut vanhempiensa kanssa omakotitalossa Jokelassa. Perheeseen kuuluu myös nuorempi sisarus. Perheen isä on sivutoiminen muusikko, ja äiti on toiminut muun muassa kunnallispolitiikassa.

Lainaus: Helsingin Sanomat
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 1034  Ti 13 Mar 2007, 20:25 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Tässä Battlefield 2 Stats -peli ja NaturalSelector89:n eli Pekka-Eric Auvisen pelitiedot. Kuten huomaatte, viimeinen peli on aloitettu klo 8.47 surma-aamuna 7/11/2007:

http://www.bf2stats.nl/player/94933011/
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 1036  Ti 13 Mar 2007, 20:31 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Jokelan rehtoria varoitettiin ampujasta useasti

7.11.2007 19:06, päivitetty 08.11. 16:04

Jokelan koulukeskuksen veritöistä epäilty 18-vuotias osoitti hälyttäviä merkkejä jo jonkin aikaa ennen ampumistapausta.

Abiturienttimiehen koulutoverit päättivät ottaa nuorukaiseen etäisyyttä jo joitakin viikkoja ennen tapahtumia.

- Myös rehtoria varoitettiin. Hänelle kerrottiin, että koulun ilmapiiri on onneton, ja että tuo jätkä on pimahtamassa, ampujan lähipiiriin kuulunut kertoi Vartti.fi:lle.

- Hän totesi, ettei ollut havainnut koulun ilmapiirissä mitään erityistä.

Tuoreimpien tietojen mukaan enemmän kuin yksi Auvisen koulutovereista on pyrkinyt keskustelemaan rehtorin kanssa ampujan epävakaasta tilasta.

Vartti.fi:n saamien tietojen mukaan ampuja oli myös esitellyt hankkimaansa asetta kavereilleen. Silti ampumiseen ei osattu henkisesti varautua, vaan nuorukaisen toimia pidettiin outona vitsinä.

Laura Halminen, Vartti.fi

Lainaus: http://www.iltasanomat.fi/uutiset/stadi/uutinen.asp?id=1452519
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 1037  Ti 13 Mar 2007, 20:34 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
YouTube-käyttäjä varoitti Auvisesta netissä jo kesäkuussa

9.11.2007 16:29

YouTube-käyttäjä varoitti Pekka-Eric Auvisen aikeista netissä jo kesäkuussa, kirjoittaa yhdysvaltalainen aikakauslehti Wired.

Lehden mukaan nimimerkki TheAmazingAtheist lähetti YouTube-sivustolle 7. kesäkuuta videon, jossa hän varoittaa Auvisesta ja muista nimimerkeistä, jotka ihannoivat Yhdysvaltojen kouluammuskelijoita.

Jokelan tapahtumien jälkeen sama nimimerkki toteaa uudella videolla ennustuksensa käyneen toteen.

STT

Lainaus: http://www.iltalehti.fi/jokelantragedia/200711096829967_jt.shtml
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 1038  Ti 13 Mar 2007, 20:40 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Auvisella itsemurhaviesti jo kaksi päivää ennen surmia

12.11.2007 14:16, päivitetty 12.11. 15:33

Jokelan koulukeskuksen viime viikkoisten surmien esitutkinnassa on käynyt ilmi, että surmista epäilty Pekka-Eric Auvinen on kirjoittanut itsemurhaviestinsä jo maanantaina 5.11, mikä poliisin mukaan osaltaan kertoo teon suunnitelmallisuudesta.

Poliisi selvittää vielä tekijän motiivia sekä uhrien valintaa.

- Nyt näyttää, että suurin osa tai lähes kaikki uhrit ovat sattumalta joutuneet tämän ampujan tulilinjalle, kertoo rikosylikomisario Tero Haapala keskusrikospoliisista.

Poliisi on tähän mennessä kuullut yli 300 henkilöä, mutta kymmeniä kuulusteluja on vielä jäljellä.

Rikospaikalta kerättyjen näytteiden tutkimukset jatkuvat rikosteknisessä laboratoriossa. Myös Internetissä julkaistujen ja muiden tapaukseen liittyvien tietoteknisten aineistojen tutkinta jatkuu.

Epäillyn oikeustieteellinen ruumiinavaus tehdään huomenna tiistaina. Siihen liittyvät oikeuskemialliset tutkimukset valmistuvat aikaisintaan kahden viikon kuluttua.

Jokelan koulukeskus on yli 7 500 neliömetrin suuruinen rakennus, mikä vastaa noin 70 keskikokoista omakotitaloa. Rakennuksesta kerättyjen rikosteknisten näytteiden tutkinta ja tapahtumien kulun yksityiskohtainen selvittäminen kestää useita viikkoja.

Henkilöt, jotka eivät vielä ole olleet yhteydessä poliisiin, voivat edelleen soittaa koulusurmien tapahtuma-aikaan tekemistään omakohtaisista havainnoista keskusrikospoliisin vihjenumeroon (09) 8388 6890.

Koululta voi edelleen käydä hakemassa sinne jäänyttä omaisuutta. Poliisi on paikalla koko viikon.

IS-STT

Lainaus: http://www.iltasanomat.fi/uutiset/kotimaa/uutinen.asp?id=1454007
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 1039  Ti 13 Mar 2007, 20:48 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Luokkatoverit pelkäsivät iskua

12.11.2007 06:34, päivitetty 12.11. 09:24

Jokelan koulusurmaaja Pekka-Eric Auvinen oli kertonut avoimesti aseestaan luokkatovereilleen. Tieto herätti heti kysymyksiä ja pelkoa.

- Odotimme viime tiistaina luokassa opettajaa yhteiskuntaopin tunnille. Kysyimme häneltä aseesta, ettei kai vain hän suunnittele mitään kouluiskua. Hän sanoi, että menisi mieluummin eduskuntaan, kertoo Auvisen luokkatoveri Topi Päivinen.

- Kysyin, ettei kai hänellä vain ole ase laukussa? Hän vastasi tyyliin, ehkä on - ehkä ei, toinen koulukaveri kertoo.

Päivinen söi tiistaina Auvisen vieressä ruokalassa. Seuraavana päivänä Auvinen ei tullut ruokatunnille. Syykin on selvä, sillä isku oli ajoitettu lounastauolle.

Luokkatovereille oli nopeasti selvää, kuka ammuskelun takana oli.

- Heti ensimmäisten laukausten jälkeen joku sanoi, että Pekka on hankkinut aseen, eräs luokkakaveri kertoo.

Rikosylikomisario Tero Haapala krp:stä kertoo, että kuulusteluissa on tullut esiin näkemyksiä, joiden mukaan Auvinen olisi käyttäytynyt erikoisesti ennen iskua.

- Esiin ei ole tullut mitään varsinaista, mikä olisi ehkä voinut estää tapahtuneen. Tietääksemme hän ei ole kertonut suunnitelmistaan kenellekään ainakaan tämän tyyppisenä tapahtumana.

IS

Lainaus: http://www.iltasanomat.fi/uutiset/kotimaa/uutinen.asp?id=1453854
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 1040  Ti 13 Mar 2007, 20:52 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Luokkatoverit uskovat: Hän etsi meitä

10.11.2007 08:00

Jokelan joukkomurhan tarkka ennakkosuunnitelma ja ajankohta ovat saaneet Pekka Auvisen luokkatoverit vakuuttuneeksi siitä, että he ovat olleet Auvisen kohteena.

- Oppilaat menevät ruokatauolle hyvin porrastetusti. Hän tiesi, että me olemme juuri sillä hetkellä käytävillä ja ruokalassa, kun hän alkoi ampua, eräs hänen luokkatoverinsa kertoo.

Ampuminen alkoi todennäköisesti pohjakerroksesta ja jatkui pitkin käytäviä kohti ruokalaa.

- Lähes kaikki hänen luokkatoverinsa olivat silloin samassa paikassa ruokalassa. Uskomme, että hän oli tulossa juuri meidän luoksemme, luokkatoveri epäilee.

Myös Auvisen toinen luokkatoveri Vilma Kinnunen uskoo, että Auvinen jahtasi heitä.

- Hän on varmasti suunnitellut ajankohdan tarkasti, opinto-ohjaajan huoneessa piilotellut Kinnunen sanoo.

Auvinen ei koskaan päässyt lukittuun ruokalaan. Sinne pyrkimisestä kertovat ruokalan lasiseinässä olevat reiät, kun Auvinen ampui kohti syömässä olleita lukiolaisia. Oppilaat pyrkivät ulos ruokalan ikkunoista ja piiloutuivat keittiöön.

Rikoskomisario Göran Wennqvist epäilee, että paksu lasi heikensi laukausten voimaa. Se antoi oppilaille aikaa paeta. Paksu lasi esti myös sen, että luodit eivät tappaneet ketään.

IS

Lainaus: http://www.iltasanomat.fi/uutiset/kotimaa/uutinen.asp?id=1453344
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 1041  Ti 13 Mar 2007, 20:58 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Pikku-Pekasta tuli tappaja
9.11.2007 7:45

Koulukaverit kertovat, kuinka sympaattisesta vesselistä kasvoi murhaaja.

Suorat housut, puvun takki, siisti kauluspaita, musta nahkasalkku, geelillä taaksepäin vedetyt hiukset.

Tällaisena Pekka-Eric Auvisen luokkatoverit oppivat hänet tuntemaan jo ala-asteelta lähtien.

- Hän oli alusta asti omaperäinen tapaus, aina hiukan syrjäänvetäytyvä, ala-asteelta asti Auvisen kanssa samassa koulussa ollut Ville Helander luonnehtii.

Pekka-Ericin vanhemmat muuttivat Jokelaan Helsingistä, kun tämä oli vielä pikkupoika. Naapurustossa Pekka-Eric muistetaan "todella sympaattisena pikkuvesselinä".

- Muutoksia Pekan käyttäytymisessä alkoi näkyä pikkuhiljaa, viitisen vuotta sitten. Hänestä tuli vetäytyvämpi, hän alkoi viihtyä omissa oloissaan. Mutta ei sellaisesta osaa huolestua, kun poika on puberteetti-iässä, naapuri miettii.

Tytöt tykkäsivät nuoresta miehestä

Seitsemännellä luokalla Pekka-Eric innostui kommunismista. Muissa oppilaissa 13-vuotiaan pojan vahva aatteen palo herätti kummastusta ja hilpeyttä.

- Pahikset alkoivat nimitellä häntä Kommari-Pekaksi. Mutta ei Pekka tuntunut siitä suuttuvan, hän vaan hymyili takaisin.

- Tyttöjen parissa Pikku-Pekkaa, niin kuin häntä kutsuttiin, alettiin sympata, kun pojat nälvivät häntä, samalla yläasteella ja lukiossa Pekka-Ericin kanssa ollut Heli kertoo.

Yläasteelta asti Pekka-Ericin tuntenut Jokelan koulukeskuksen abiturientti sanoo, ettei Pekka-Eric ollut koskaan varsinaisesti kiusattu.

- Järjestelmällistä se (kiusaaminen) ei ollut koskaan, eikä hän syrjäytynyt missään vaiheessa täysin. Hän oli sulkeutunut persoona, eikä päästänyt ketään lähelleen, abiturientti kuvailee.

Synkistyi lukiossa

Koulussa Pekka-Eric menestyi aina hyvin. Lukiossa Pekka-Ericin opettajana toiminut muistaa hänet "keskitasoa parempana" oppilaana.

- Hän oli kiltti ja myönteinen nuori, joka kävi säännöllisesti tunneilla, ja oli kiva varsinkin kahden kesken, opettaja muistelee.

Lukioaikana Pekka-Ericin käytös alkoi saada yhä uhkaavampia piirteitä. Äärisuuntauksista ennestäänkin kiinnostunut poika alkoi liputtaa natsismin puolesta.

- Hänellä oli aina ollut kiihkojuttuja, mutta lukiossa Pekka vei ajatuksensa aivan äärilaitaan, abiturientti toteaa.

Pari päivää ennen verilöylyä Pekka-Ericin pitkäaikainen luokkatoveri huolestui toden teolla: hän sai kuulla Pekka-Ericin ostaneen aseen.

- Se kuulosti vaaralliselta esineeltä Pekan käsissä. Kavereiden kanssa kauhisteltiin, että ei kai se ole tosissaan.

Keskiviikkona abiturientin pahimmat pelot kävivät toteen, kun Pekka-Eric murhasi kylmäverisesti kuusi lukiolaista, terveydenhoitajan, koulun rehtorin sekä lopulta itsensä 22-kaliiperisella Sig Sauer Mosquito -pistoolilla.

OLLI VARIS
olli.varis@iltalehti.fi

Lainaus: http://www.iltalehti.fi/jokelantragedia/200711096824908_jt.shtml
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 1042  Ti 13 Mar 2007, 21:01 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
"Tunnen vain vihaa ihmisyyttä kohtaan"

7.11.2007 15:22

Jokelan koulun ammuskelusta epäilty 18-vuotias oppilas postitti internetin irc-galleriaansa mm. seikkaperäisen hyökkäyssuunnitelman sekä selityksen järkyttävälle teolleen.

- Viha, se on asia jota olen täynnä ja rakastan sitä, mies kirjoitti irc-galleriassaan.

Hän kävi huolellisesti läpi seikat, jotka ajoivat hänet järkyttävään tekoonsa.

- Jokin aika sitten uskoin ihmisyyteen ja halusin elää pitkän ja onnellisen elämän... mutta sitten heräsin.

Mies kertoo pohtineensa elämää pitkään ja tulleensa murheellisen johtopäätökseen.

- Olen tullut pisteeseen, jossa en tunne kuin vihaa ihmisyyttä ja ihmisrotua kohtaan, hän kirjoittaa.

- Olen saanut tarpeekseni. En halua olla osa tätä kieroutunutta ja mätää yhteiskuntaa. Kuten jotkut viisaat miehet ovat sanoneet, ihmiskunta ei ole puolustamisen arvoinen... vain tappamisen.

Mies kirjoittaa, että ei pelkää kuolemaa. Hän sanoo olevansa valmis kuolemaan asian puolesta, jota hän pitää oikeana. Lopuksi hän esittää toivomuksen, jonka mukaan ketään muuta ei syytetä tragediasta.

- Ja muistakaa, että tämä on minun sotani, minun ideani ja minun suunnitelmani. Älkää syyttäkö ketään muuta teoistani kuin itseäni. Älkää syyttäkö vanhempiani tai ystäviäni.

- En kertonut kenellekään suunnitelmistani ja pidin ne aina omassa mielessäni.Mies päättää kirjeensä hyytävään, isoin kirjoitettuun toteamukseen.

- Inhimillisyys on yliarvostettua!

IS

Lainaus: http://www.iltasanomat.fi/uutiset/kotimaa/uutinen.asp?id=1452425
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 1043  Ti 13 Mar 2007, 21:06 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Ampuja ihaili Pentti Linkolaa
9.11.2007 10:44

Jokelan surmaaja siteeraa nettivideollaan Linkolan ajatuksia.

Jokelan koulukeskuksessa kahdeksan ihmistä ampunut Pekka-Eric Auvinen lähetti Youtube-sivustolle väsäämänsä nettivideon, jossa siteerataan Pentti Linkolan tekstejä.

Nykyään kalastajana toimiva Linkola tunnetaan radikaalina ympäristöfilosofina, toisinajattelijana ja esseistinä.

Lainaukset esitetään videolla englanniksi. Yksi niistä olisi suomennettuna seuraavanlainen: "Mitä tehdään, kun sadan matkustajan laiva on äkillisesti uponnut ja vain yksi kymmenen hengen pelastusvene on saatu vesille? Kun pelastusvene on täynnä, yrittävät ne, jotka vihaavat elämää, kiskoa siihen lisää haaksirikkoutuneita ja upottaa kaikki. Ne, jotka rakastavat ja kunnioittavat elämää, lyövät laivakirveellä partaisiin takertuneet liiat kädet poikki."

Sitaatti on Linkolan kirjasta Johdatus 1990-luvun ajatteluun (1989).

Yksi muista kuuluu: "Meidän pitäisi tuhota kaikki mitä olemme saaneet aikaiseksi viimeisten sadan vuoden aikana". Ja kolmas: "Toivon, että ihmiskunta tuhoutuu nopeasti."

Video kestää noin kolme minuuttia.

Sen mukana olleessa tekstitiedostossa Sturmgeist89 -nimimerkkiä käyttänyt Auvinen kertoo suhteestaan Linkolaan.

- En ehkä ole ihan kaikessa samaa mieltä kuin Linkola, eikä tämän videon ole tarkoitus olla informatiivinen. Joka tapauksessa, hän on yksi niistä harvoista suomalaisista ihmisistä, joita kunnioitan.

PASI LEHTINEN
pasi.lehtinen@iltalehti.fi

Lainaus: http://www.iltalehti.fi/jokelantragedia/200711096828132_jt.shtml
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 1044  Ti 13 Mar 2007, 21:14 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Auvisella oli yhteyksiä myös ulkomaille ja hän vaihtoi ajatuksia toisten kanssa. Tässä yksi:

Jokela school shooting - My conversations with the shooter
(Jokelan koulu-ampuminen - Keskusteluni ampujan kanssa)

http://metadave.wordpress.com/2007/11/08/jokela-school-shooting-my-conversations-with-the-shooter/

Blogin kirjoittaja kuitenkin sanoo, ettei hänellä ole mitään tekemistä ampumistapauksen kanssa, että keskustelua käytiin filosofiasta ja vastaavista aiheista:

Lainaus:
Let me first tell you all that I had neither anything to do with it nor an idea that his mental state was so fragile. We were talking about philosophy and related topics and apart from the fact that his views were a little nihilistic and dark, something rather commen today, he seemed ok.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 1049  Ti 13 Mar 2007, 21:52 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
JOKELAN KOULUSURMAT
Auvisen nettituttu suunnitteli iskua kouluun USA:ssa


Julkaistu: 9.11.2007 09:22
Päivitetty: 9.11.2007 17:29

HS–STT


Jokelan ampuja Pekka-Eric Auvinen oli internetissä yhteydessä amerikkalaiseen Dillon Cosseyhyn, joka myös ihaili Columbinen lukion murhaajia. Teini-ikäinen Cossey pidätettiin lokakuun alussa iskun suunnittelusta kouluun Philadelphiassa.

Yhdysvaltalaisviestimien mukaan häneltä löytyi silloin muun muassa lasertähtäimellä varustettu 9 mm puoliautomaattikivääri, veitsiä ja seitsemän kranaattia. Cosseyn äitiä syytetään aseiden luovuttamisesta alaikäiselle pojalleen.

Cosseyn uskotaan käyttäneen internetin YouTube-palvelussa nimimerkkiä Shadow19462, jonka julkaisemia videoita Auvisen käyttämä nimimerkki NaturalSelector89 seurasi.

Poliisi tutkii Auvisen ja Cosseyn yhteydenpitoa.

YouTube-käyttäjä TheAmazingAtheist sen sijaan varoitti netissä Pekka-Eric Auvisen aikeista jo kesäkuussa, kertoo amerikkalainen aikakauslehti Wired.

Nimimerkki lähetti YouTube-sivustolle 7. kesäkuuta videon, jossa hän varoittaa Auvisesta ja muista nimimerkeistä, jotka ihannoivat Yhdysvaltojen kouluammuskelijoita.

Seitsenminuuttisella videolla kerrotaan, että kun joku alkaa olla liian kiinnostunut koulumurhaajista, häntä pitäisi tutkia tarkemmin mahdollisesti vaarallisena tapauksena.

Atheist-nimimerkillä oli sivustolla lista YouTube-käyttäjistä, joita hän piti selvittämisen arvoisina tai "todella pahoina". Auvinen oli jälkimmäisellä listalla.

Jokelan tapahtumien jälkeen sama nimimerkki toteaa uudella videolla ennustuksensa käyneen toteen.

Lainaus: Helsingin Sanomat
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 1050  Ti 13 Mar 2007, 21:54 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Suunnittelivatko he veriteon yhdessä?

11.11.2007 10:03

Pekka-Eric Auvisen epäillään hakeneen innoitusta koulusurmia ihailleista internetyhteisöistä.

The Timesin mukaan on hyvinkin mahdollista, ettei Auvinen suunnitellut hirmutekoaan yksin. Auvisen nimi on viime päivinä liitetty amerikkalaiseen Dillon Cosseyhin, joka pidätettiin noin kaksi viikkoa sitten joukkosurman suunnittelusta.

Poliisi löysi Cosseylta useita käsiaseita sekä omatekoisia käsikranaatteja. Ylipainonsa vuoksi koulukiusattu Cossey oli aikeissa hyökätä entiseen kouluunsa Philadelphiassa.

Timesin mukaan poliisi ei usko suunnitelmien samankaltaisuuden olevan sattumaa.

- On hyvinkin mahdollista, että Pekka-Eric Auvisen ja Dillon Cosseyn välillä oli jonkinlaista yhteydenpitoa, Times kertoo poliisin tietoliikennerikosyksikön vahvistaneen.

Viihtyivät samoissa nettiyhteisöissä

Timesin mukaan Cossey ja Auvinen pitivät yhteyttä muun muassa MySpace-sivuston avulla: molemmat kuuluivat "RIP Eric and Dylan" -yhteisöön, joka viittaa Columbiassa 12 koululaista surmanneisiin Eric Harrisiin ja Dylan Kleboldiin. He olivat myös "Natural Selection" -yhteisön jäseniä.

Jokelan tragedian tutkintaa johtavan rikosylikomisario Tero Haapalan mukaan poliisi ei ole saanut konkreettisia viitteitä nuorukaisten yhteydenpidosta.

- Se, että he ovat käyneet toistensa sivulla ei tarkoita, että he olisivat välttämättä keskustelleet. Mahdollista yhteydenpitoa tutkitaan parhaillaan.

"Shadow 19462" -nimimerkkiä käyttäneen Cosseyn nettiprofiilissa ylistetään koulusurmaajia suurina sankareina. Myös Auvisen internettiin lataamat viedot huokuvat ihailua ja kunnioitusta muiden maiden massamurhaajia kohtaan.

PETRA HUSU
petra.husu@iltalehti.fi

Lainaus: http://www.iltalehti.fi/jokelantragedia/200711116834391_jt.shtml
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 1051  Ti 13 Mar 2007, 21:55 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Auvinen ja Dillon Cossey pitivät yhteyttä sähköpostilla

12.11.2007 19:31, päivitetty 13.11. 06:45

Amerikkalaisen Dillon Cosseyn ja Jokelan ampumisiin syyllistyneen Pekka-Eric Auvisen välinen yhteys on varmistunut. Auvinen ja Dillon lähettelivät toisilleen sähköpostia.

Dillonin asianajaja David Farrell vahvisti asian maanantaina.

Farrellin mukaan Cossey ja Auvinen vaihtoivat sähköposteja kahden kuukauden aikana ennen kuin Cossey pidätettiin lokakuussa.

- He keskustelivat tietyistä tietokonepeleistä ja jakoivat keskenään videoita, Farrell sanoi Fox news -televisiokanavalle.

Farrellin mukaan Cosseyn ja Auvisen keskustelut eivät kuitenkaan käsitelleet suunnitelmia koulusurmista, mutta Columbinen surmia kylläkin.

- Minkäänlaisista rikollisista aikeista ei keskusteltu. He eivät käyneet läpi mitään juonien toteutustapoja, Farrell korostaa.

Pennsylvaniassa asuva, kouluiskun suunnittelusta epäilty Cossey, 14, ja Auvinen, 18, ovat saattaneet olla yhteydessä toisiinsa myös internetin MySpace-sivuston välityksellä. MySpace tosin kiistää yhteyden.

Cosseyn asianajaja Farrell korostaa sitä, että kontaktin pitäisi toimia herätyksenä vanhemmille siitä, että heidän ongelmateininsä voivat pitää yhteyttä netissä.

- On taatusti häiritsevää, että netissä on meneillään kahden tappajan ihannointia, hän painotti.

Farrell viittasi MySpace-sivuihin, joissa tietyt ryhmät pitävät yllä Columbinen koulusurmaajien muistoa ja ihailevat näiden tekoa. Eric Harris ja Dylan Klebold ampuivat 12 koulutoveriaan, yhden opettajan ja itsensä vuonna 1999.

Dillon Cossey oli tiettävästi suunnitellut samantyyppistä iskua, ja hänen kotoaan löydettiin ratsiassa melkoinen määrä ampuma-aseita, teräaseita ja pommeja.

IS

Lainaus: http://www.iltasanomat.fi/uutiset/kotimaa/uutinen.asp?id=1454130
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 1052  Ti 13 Mar 2007, 21:56 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Auvinen ei kertonut iskuaikeestaan Cosseylle

13.11.2007 11:16

Jokelan ampumisiin syyllistynyt Pekka-Eric Auvinen ei kertonut iskuaikeistaan amerikkalaiselle Dillon Cosseylle.

Cosseyn asianajaja vahvisti eilen, että Columbinen lukion tyyppistä iskua suunnitellut 14-vuotias Dillon Cossey ja Auvinen lähettelivät toisilleen sähköpostiviestejä.

Kaksikko oli keskustellut sähköpostitse ainakin kahden kuukauden ajan muun muassa tietokonepeleistä ja Columbinen koulun verilöylystä.

Asianajajan mukaan Auvinen ei kuitenkaan vihjannut Cosseylle mitään suunnitelmistaan.

- Olemme varmoja, että tutkinta paljastaa Auvisen toimineen täysin yksin, ilman asiakkaani tai muiden rohkaisua, Cosseyn asianajaja J. David Farrell sanoi CNN:lle.

Cossey järkyttyi

Farrellin mukaan Cossey on hyvin järkyttynyt kuultuaan Jokelan kouluampumisista.

- Hän on allapäin sen takia, että henkilö, jonka kanssa hän on ollut yhteydessä, on syyllistynyt veritekoon, Farrell selitti.

Cossey pidätettiin Yhdysvalloissa lokakuussa ennen kuin hän ehti toteuttaa Philadelphiassa sijaitsevaan kouluun suunnittelemansa iskun. Cosseyn kotoa löytyi suuri määrä aseita, veitsiä ja räjähteitä.

Brittiläisen The Times -sanomalehden mukaan Cossey ja Auvinen olivat yhteydessä toisiinsa internetin MySpace-sivuston välityksellä. MySpace tosin kiistää yhteyden.

Columbinen iskua ihailevat keskustelevat MySpacessa Columbinen iskun tekijöistä Eric Harrisista ja Dylan Kleboldista.

KATRIINA MÄKELÄ

Lainaus: http://www.iltalehti.fi/jokelantragedia/200711136842101_jt.shtml
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 1053  Ti 13 Mar 2007, 22:04 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Auvisen ihailema Eric Harris oli "murhanhimoinen psykopaatti"

Julkaistu: 9.11.2007 lehdessä osastolla Kaupunki

Helsingin Sanomat

Jokelan koulusurmaajan Pekka-Eric Auvisen ihailema Columbinen lukion ampuja Eric Harris oli "suuruudenhullu, murhanhimoinen ja tunteeton psykopaatti", joka nautti valehtelusta ja jolta puuttui omatunto.

2007-11-09 23:05:53 Denver / Littleton. Jokelan koulusurmaajan Pekka-Eric Auvisen ihailema Columbinen lukion ampuja Eric Harris oli "suuruudenhullu, murhanhimoinen ja tunteeton psykopaatti", joka nautti valehtelusta ja jolta puuttui omatunto.

Harris ja hänen aisaparinsa Dylan Klebold tappoivat 12 oppilasta, opettajan ja lopuksi itsensä vuonna 1999 Columbinen lukiossa Littletonin kaupungissa Coloradossa.

Surmia vuosikausia tutkineet amerikkalaisasiantuntijat kertovat Helsingin Sanomille, että vaikka Auvisen ja Harrisin viesteissä ja teoissa on samankaltaisuutta, suomalaisampujan motiivien ja mielentilan selvittäminen vie pitkään.

"Oliko hänellä [Auvisella] tunne, että hän voi tappaa vähempiarvoisiaan? Sen arvioimiseen meidän on tiedettävä paljon enemmän", kertoo tunnettu psykiatrian tohtori Frank Ochberg, joka on eläkkeellä Michiganin yliopistosta. Ochberg avusti surmatutkimuksissa Yhdysvaltain liittovaltion poliisia FBI:ta.

Koulusurmaajien profiilin selvittäminen on vaikeaa, ja tutkijat ovat saaneet yllättyä. Esimerkiksi Harris ja Klebold "olivat kuin yö ja päivä", kertoo toimittaja-kirjailija Dave Cullen, joka on vuosien ajan tutkinut ampumisia tulevaa kirjaansa varten.

Cullen kertoo kotonaan Denverissä, että Harrisin jälkeensä jättämät päiväkirjat kertoivat syvästä "vihasta, vihasta, vihasta". Masentuneen, itsetuhoa hautoneen Kleboldin tekstit taas huokuivat rakkautta ja halua tulla rakastetuksi.

Viime huhtikuussa 32 ihmistä ja itsensä surmannut Virginia Techin eteläkorealainen opiskelija Cho Seung-hui taas todennäköisesti sairasti skitsofreniaa, sanoo Ochberg.

Siten kolme kuulua koulutappajaa olivat kaikki eri taudin kourissa.

Mitä enemmän kolmesta amerikkalaistappajasta oppii, sen selvemmältä näyttää, että Auvinen oli – ainakin pintapuolisesti – Harrisin hengenheimolainen. Auvinen kopioikin Harrisia: kertoi ystävilleen Columbinen ihailustaan, pani videolleen Harrisin suosikkimusiikkia, luki Nietzscheä ja valitsi nettinimensäkin Harrisin surmapäivän t-paidassa olleesta tekstistä.

Molemmat miehet ilmaisivat vihaavansa lahjattomia ja tyhmiä ihmisiä. Harris ei kuitenkaan välttämättä innoittanut Auvista väkivaltaan. Auvisessa lienee ollut jo valmiiksi väkivaltaisuutta, ja Harris vain tarjosi suomalaiselle toimintamallin.

Sekä Harris että Auvinen kirjoittivat seisovansa muiden yläpuolella. Silti molemmat joutuivat kohtaamaan oman rajoittuneisuutensa.

Harris olisi halunnut räjäyttää lukionsa ja paljon muutakin. "Hän luuli, että hänestä tulisi tunnetumpi kuin Hitleristä. Mutta hän kuoli pettyneenä – omatekoiset pommit eivät räjähtäneet eikä koulu syttynyt palamaan."

"Jumalankaltaisena" itseään pitänyt Auvinen ennusti, että "viholliseni juoksevat peloissaan ja piiloutuvat mainitessaan nimeni". Silti hän tunnusti ennakkoon, että "en yksin voi muuttaa asioita paljon".

Kuten Harrisin ammuskellessa Auvisenkin uhrit joutuivat juoksemaan ja piileksimään. Mutta lopulta kaikki oli ohi kymmenissä minuuteissa.

Lainaus: Helsingin Sanomat
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 1055  Ti 13 Mar 2007, 22:10 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Kopio Columbinesta

9.11.2007 7:28

Columbinen ja Jokelan verilöylyt muistuttavat karmaisevan paljon toisiaan.

Keskiviikkona kahdeksan ihmistä ja lopulta itsensä tappanut Pekka-Eric Auvinen on ehkä ottanut mallia veriteolleen amerikkalaisen Columbinen lukion verilöylystä huhtikuussa 1999.

Tuolloin 18-vuotias Eric Harris ja 17-vuotias Dylan Klebold ampuivat hengiltä 12 oppilastoveriaan, yhden opettajan ja lopulta itsensä. Pari haavoitti 24:ää muuta. Verilöyly päättyi tekijöiden itsemurhaan.

Auvisen tiedetään olleen Columbine-fani sekä ihailleen verilöylyn toimeenpanijoita Harrisia ja Kleboldia.

Ylistää Columbinea

Auvinen ylistää Kleboldia ja Harrisia YouTubeen lähettämänsä videon yhteydessä olevassa profiilissaan ja kertoo pitävänsä väkivaltaisista elokuvista, kuten Matrixista ja Natural Borne Killersistä. Samoista elokuvista siis kuin Columbinen tappajat.

Auvinen kuvailee itseään hyvin samankaltaisin arvioin kuin Harris, joka kertoo päiväkirjoissaan olevansa ihmisvastainen ja ihannoivansa sosiaalidarwninismia.

Harrisin mukaan luonnonvalinta on parasta, mitä maapallolle on ikinä tapahtunut. Myös Auvinen puhuu luonnonvalinnan puolesta ja ilmaisee vihansa ihmiskuntaa vastaan.

"Viha, se on asia jota olen täynnä ja rakastan sitä", Auvinen kirjoittaa internetin Irc-galleriassa olevassa päiväkirjassaan.

Hyvin samoilla sanoilla kirjoitti Harris päiväkirjaansa kahdeksan vuotta sitten: "Olen niin täynnä vihaa ja rakastan sitä".

Kuin Harrisin kirjoittamaa

Irc-gallerian päiväkirjassa Auvinen selitti olevansa yksin vastuussa verilöylystä. Teksti on taas kuin Harrisin päiväkirjasta.

"Älkää syyttäkö ketään muuta teostani, kuin itseäni. En kertonut kenelläkään suunnitelmistani ja pidin ne aina omassa mielessäni. Älkää syyttäkö elokuvia, joita katsoin, musiikkia, jota kuuntelen, pelejä joita pelaan tai kirjoja joita luen.

Harris puolestaan: "Se on minun syyni. Ei vanhempieni, ei veljieni, ei ystävieni, ei suosikkibändini, ei tietokonepelien, ei median, vaan minun".

Lisäksi Auvinen käytti YouTube-videonsa taustamusiikkina samaa KMFDM-yhtyeen Stray Bullet -biisiä, jota myös Columbinen murhaajat lainasivat. Saksalaisbändin nimi on akronyymi, joka käännettynä tarkoittaa "ei sääliä massoille".

Auvinen oli tehnyt myös Kleboldin ja Harrisin tavoin videon, jossa hän ammuskeli aseella omenaa.

Sama aikataulu

Jokelan isku sattui niin ikään suurin piirtein samaan vuorokauden aikaan kuin Columbinen.

Klebold ja Harris aloittivat ampumisen 20. huhtikuuta Columbinen koulussa kello 11.10. Auvinen taas tämänhetkisten tietojen mukaan kello 11.45.

Lisäksi Auvisen tarkoituksena oli tappaa mahdollisimman monta aivan kuten Columbinenkin tekijöiden. Auvinen yritti polttaa koulun, kun taas Columbinen teinit yrittivät tuhota koulunsa pommeilla.

Silmitön tappaminen päättyi Columbinessa 12.05, kun Klebold ja Harris ampuivat itsensä hengiltä. Auvinen tappoi itsensä suunnilleen samaan aikaan eli noin 12.04.

KATRIINA MÄKELÄ
katriina.makela@iltalehti.fi

Lainaus: http://www.iltalehti.fi/jokelantragedia/200711096822413_jt.shtml
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 1056  Ti 13 Mar 2007, 22:19 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
JOKELAN KOULUSURMAT
Columbinen rehtori: Jokelan murhien järkyttämät tarvitsevat apua kauan


Julkaistu: 10.11.2007 20:13

Pekka Mykkänen
Helsingin Sanomat


Littleton. Rehtori Frank DeAngelis on oppinut elämään traumojensa kanssa, tavallaan. Aiemmin kuullessaan ilmapallon pamahtavan hän saattoi syöksyä maahan.

"Nykyään sellainen saa kylmät väreet kulkemaan selkäpiitäni pitkin, tai saatan purskahtaa itkuun."

Näin reagoi 53-vuotias mies, joka on yli kahdeksan vuoden ajan johtanut – monien mielestä sankarillisesti – Columbinen lukion oppilaita, vanhempia ja henkilökuntaa läpi maailman tunnetuimman kouluammuskelun jättämän surun.

DeAngelis osaa siis arvioida, mikä voi olla edessä Jokelan uhreilla ja muilla osallisilla. Hän uskoo, että moni "on nyt shokissa, eikä ole varma, mitä on tapahtunut".

"Se on maraton, ei sprintti. Meillä on työntekijöitä, jotka eivät tunteneet ensin seitsemään kahdeksaan vuoteen juuri mitään, mutta nyt heille on tullut jälkitraumaattisia stressioireita."

Rehtorilla on suomalaisille yksi selkeä ohje: hakekaa ammattiapua. "Minulle sanottiin, että jos en saa itse apua, niin ei minusta ole muita auttamaan."

Rehtori ei ole peitellyt heikkouttaan missään vaiheessa. Ampumispäivää seuranneessa kirkon tilaisuudessa DeAngelis käveli yli tuhannen asianomaisen eteen. Yleisö odotti, mutta ensimmäisen minuutin ajan DeAngelis vain itki.

Rehtori olisi voinut kuolla ammuskelussa. Toinen ampujista oli tulossa DeAngelisia kohti haulikko ojossa, kun huomio kiinnittyikin opettaja William David "Dave" Sandersiin, joka surmattiin.

"Minulla on selviytyneen syyllisyyttä: miksi Dave kuoli ja minä sain elää?"

Tällaista syyllisyyttä koettaneen Jokelassakin. Ja kun ampuja surmasi itsensä, syyllisiä etsitään muualta: koulusta, viranomaisista, poliisista – niin Yhdysvalloissa tapahtui.

Ampumisten jälkeen harkittiin Columbinen sulkemista, mutta "silloin tappajat olisivat voittaneet". Noin 150 hengen henkilökunnasta viidennes lopetti työnsä. Jotkut oppilaat ottivat vuoden vapaata.

DeAngelis ymmärtää heitä. Äskettäin rehtori kolaroi lievästi autoaan, minkä hän kertoo johtuneen heikentyneestä keskittymiskyvystään. Hän tunnisti itsessään, että taas on alkanut mennä huonommin ja hakeutui hetkeksi terapiaan.


DeAngelis on auttanut muita amerikkalaiskouluja, kuten Virginia Techiä, selviämään surun yli. Hän sanoo haluavansa auttaa suomalaisviranomaisia, jos he tarvitsevat apua. Yhteystiedot ovat toimituksella.

Lainaus: Helsingin Sanomat
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 1057  Ke 14 Mar 2007, 0:38 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
JOKELAN KOULUSURMAT
Kymmenet oppilaat näkivät läheltä ampumisia Jokelassa


Julkaistu: 10.11.2007 19:57
Päivitetty: 11.11.2007 12:07

Helsingin Sanomat


Poliisi arvioi tähänastisten selvitysten perusteella, että kymmenet koululaiset näkivät ampumisia läheltä Jokelan koululla. Poliisi on kuulustellut viikonloppuna useita kymmeniä oppilaita ja koulun henkilökuntaa.

Keskusrikospoliisin rikosylikomisario Tero Haapala kertoo, että poliisilla on jo kohtuullisen hyvä kuva tapahtumista ja se selkenee jatkuvasti kuulemisten edetessä.

Sunnuntaina kuulustelut jatkuvat ja tarkoitus on kuulla pariakymmentä nuorta. Kuulemisia jatketaan pitkälle ensi viikkoon.

Poliisi jatkoi viikonloppuna myös ampujan, Pekka-Eric Auvisen, tietokoneen tutkintaa. Poliisin mukaan tietokone tullaan tutkimaan tarkkaan, sillä se on ensisijainen tietolähde juttua tutkittaessa.

Mediassa liikkuneita tietoja siitä, että Auvisella olisi ollut suora yhteys yhdysvaltalaiseen poikaan kouluiskuihin liittyen, Haapala ei toistaiseksi vahvistanut.

"Se, että käydään jonkun henkilön nettisivuilla ei vielä tarkoita konkreettista tiedonvaihtoa, vaan jokainen voi netissä käydä katselemassa toisten sivuja", Haapala jatkaa.

Auvisen on kerrottu seuranneen verkossa kouluiskujen suunnitteluista epäillyn amerikkalaisteinin Dillon Cosseyn profiileja eri sivustoilla.

Poliisin kuulemisissa Jokelan koulun oppilaat kertoneet havainnoistaan, jotka liittyvät Pekka-Eric Auviseen, ampumisiin tai uhrien liikkumisiin ennen laukauksia.

Poliisi ei sano vielä, onko syytä olettaa, että uhrit olisi valittu. Asiaa selvitetään nyt ainakin sillä, miten paljon kuhunkin on osunut laukauksia. Myös kuulustelut voivat tuoda selvyyttä kysymykseen.

Auvisen ruumiinavaus tehdään alkuviikosta, todennäköisesti joko maanantaina tai tiistaina. Tuloksia mahdollisesta lääkkeiden käytöstä joudutaan odottamaan vielä pari viikkoa.

Lainaus: Helsingin Sanomat
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 1058  Ke 14 Mar 2007, 0:47 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
JOKELAN KOULUSURMAT
Oppilaat näkivät rehtorin surman


Julkaistu: 9.11.2007 01:17
Päivitetty: 9.11.2007 07:43

Merituuli Ahola
Lasse Kerkelä
Aishi Zidan

Helsingin Sanomat


Joukko yhdeksäsluokkalaisia seurasi vierestä, kun Pekka-Eric Auvinen ampui rehtori Helena Kalmin koulun pihamaalle.

Luokkahuoneensa ikkunasta surmaa katselleet koululaiset näkivät, miten rehtori ensin pakeni tappajaansa mutta päätti palata takaisin. Auvinen pakotti rehtorin maahan polvilleen ja ampui hänet.

Kalmi ehti kuuluttaa ennen kuolemaansa kaikkia menemään luokkiin turvaan. Rehtori nähtiin myös juoksemassa käytävällä. Hän oli huutaen käskenyt oppilaita luokkiin.

Järkyttyneet oppilaat kertoivat tapahtumista Helsingin Sanomien tietojen mukaan koulun opettajille. Poliisi löysi rehtorin ruumiin myöhemmin surmapaikalta.

Helsingin Sanomien tietojen mukaan Auvinen ja rehtori olivat riidelleet Auvisen opinnoista ennen surmapäivää. Kouluammuskelun tutkintaa johtavan rikosylikomissario Rabbe von Hertzenin mukaan poliisi ei ole löytänyt mitään, mikä osoittaisi Auvisen nimenomaan etsineen koulun rehtoria tapettavaksi.

Poliisi kertoi torstaina, että Auvinen ampui osaa koulussa kohtaamistaan ihmisistä, osaa ei. Hän valitsi uhrinsa todennäköisesti sattumanvaraisesti.

Koulun terveydenhoitajan Auvinen ampui kun tämä yritti auttaa ammuskelussa osuman saanutta uhria.

Poliisi paljasti torstaina myös Auvisen muiden uhrien iät. Keskiviikkoisessa kouluammuskelussa kuolleet naiset olivat 25-vuotias aikuisopiskelija ja 43-vuotias terveydenhoitaja. Miesuhreista yksi oli 16-vuotias, kaksi 17- ja kaksi 18-vuotiaita.

Oppilaiden mukaan terveydenhoitaja oli yrittänyt auttaa Auvisen uhreja. Sitten tappaja oli ampunut hänetkin. Aluksi poliisi luuli pienikokoista naista oppilaaksi.

Kaikki kuolivat ampumavammoihin pään seudulla tai ylävartalossa, ja jokaisella ampumavammoja oli useita. Uhreihin osuneiden laukausten määrät vaihtelivat muutamista vajaaseen kahteenkymmeneen.

Poliisin mukaan mitään ei olisi ollut tehtävissä uhrien auttamiseksi.

Lainaus: Helsingin Sanomat
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 1059  Ke 14 Mar 2007, 0:53 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Teinipoika todisti surman

9.11.2007 4:20

Jere Pitkämäki näki kun rehtori ammuttiin koulun pihalle.

Kahdeksasluokkalainen Jere Pitkämäki linnoittautui kavereidensa kanssa Jokelan koulun toisen kerroksen luokkaan toissapäivänä heti kuultuaan rehtorin käskyn keskusradiosta. Rehtori kehotti kaikkia oppilaita pysymään luokissaan.

Tämän jälkeen rehtori poistui itse kännykän kanssa koulun ulkopuolelle oven eteen.

- Katsoin ikkunasta ja näin hänen puhuvan puhelimessa. Vilkaisin vain hetkeksi muualle, kun kuulin ainakin kolme laukausta. Katsoin ulos ja näin rehtorin makaamassa liikkumattomana maassa, Pitkämäki kertoo.

Ampuja tuli luokkaan

Ammuttuaan rehtorin lähietäisyydeltä ulko-oven eteen ampuja tuli luokkaan, jossa Pitkämäkikin oli.

Opettaja Kim Kiuru oli hetkeä aiemmin poistunut luokasta ja joutunut ampujan takaa-ajamaksi koulun käytävässä.

- Kun ampuja tuli meidän luokkaan, kaikki juoksivat kiljuen ja huutaen nurkkaan lattialle.

Pitkämäki jäi kaverinsa kanssa keskelle huonetta täysin yllättyneenä tilanteesta.

- Poika osoitti meitä aseella ja käski meidätkin nurkkaan. Tottelimme heti, Pitkämäki sanoo.

Julisti vallankumousta

Kun kaikki oppilaat oli ajettu itkuisina nurkkaan, ampuja paasasi pelokkaille nuorille julistuksenomaista sanomaansa.

- Hän sanoi, että "tämä on vallankumous" ja "hajottakaa paikkoja". Hän käski meitä hajottamaan television, ja ampui sitä sitten itse. Seuraavaksi hän ampui ikkunaan.

Välillä pojan pistoolista putosi lipas lattialle ja hän nosti sen naureskellen talteen.

- Ampuja nauroi kovaan ääneen ja sanoi meille "tehkää mitä haluatte". Sitten hän lähti luokasta.

Kun ampuja oli poistunut käytävään, hysteeriset ja itkevät oppilaat hyppäsivät ulos toisen kerroksen ikkunoista. Pudotusta oli kolmesta neljään metriä.

- Joiltakin kai murtui jalkakin siinä. Ainakin muutamilla oli jalka paketissa seuraavana päivänä, Pitkämäki kertoo.

Ulos päästyään oppilaat juoksivat kovaa vauhtia pois koulun pihasta.

Vaikutti normaalilta

Pitkämäki tunsi ampujan ulkonäöltä ja tiesi hänet.

- Hän ei ollut koskaan kauhea rähinöitsijä, vaan aivan normaali. En olisi koskaan uskonut hänestä tällaista. Ei hän koskaan vaikuttanut sellaiselta terroristilta.

Ampuja oli pukeutunut tekohetkellä pitkään mustaan nahkatakkiin.

- Hän oli ehkä pelannut liikaa Hitmania. Silläkin on pitkä takki ja ase, kahdeksasluokkalainen pohtii.

Pitkämäki on pohtinut kavereidensa kanssa, miksi raaka teloitus tapahtui juuri Jokelan koulussa.

- Ihmetyttää, että Suomessa on tuhansia kouluja eikä tällaista ole tapahtunut edes Euroopassa, niin miksi juuri meidän koulussa.

TIIA RANTALAINEN
tiia.rantalainen@iltalehti.fi

Lainaus: http://www.iltalehti.fi/jokelantragedia/200711096824028_jt.shtml
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 1060  Ke 14 Mar 2007, 0:58 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Kaveri ammuttiin Jonin viereltä

10.11.2007 4:37

Surmaaja tähtäsi suoraan kohti Jonia.

Joni Aaltonen, 17, katsoi silmästä silmään surmaajaa, joka tähtäsi suoraan häntä kohti.

- Istuin englannin luokan edessä käytävällä kaverini kanssa ja odottelimme lisäohjeita. Ampuja ilmestyi aivan yllättäen paikalle joko suoraan ruokalasta tai sitten wc-tiloista. Hän oli kylmän rauhallinen ja tähtäsi ensin minua silmien väliin ja sitten kaveriani, Joni muistelee.

- Hän ei puhunut mitään ja liikkui määrätietoisesti. Kun hän alkoi tähdätä kaveriani, pääsin livahtamaan pakoon ja kuulin laukauksen, järkyttynyt Joni Aaltonen kertaa murheen murtamana kauhun hetkiä.

"Juoksin henkeni edestä"

- Se oli viimeinen kerta, kun näin kaverini. Juoksin henkeni edestä, enkä katsonut taakseni. Pakenin sisälle opettajien huoneeseen ja sitten myöhemmin ulos monitoimitaloon. Yritin heti soittaa kaverilleni, mutta kännykkään ei vastattu. Tiesin jo laukauksen jälkeen, että häntä oli ammuttu, Jonilla nousee pala kurkkuun.

Joni Aaltonen on purkanut järkytystään kertaamalla yhä uudelleen tapahtumia vanhempiensa ja ystäviensä kanssa. Hän on käynyt myös kriisikeskuksessa.

- Kaikki asiat ja varsinkin ahdistava tähtääminen on tullut uniin, enkä ole nukkunut juurikaan. Sitä on herännyt painajaisiin jatkuvasti. Varsinkin juuri se päähän tähdätty piippu ja koko tilanne tulevat mieleen, Joni kertaa.

Valoisa ja positiivinen kaveri

Ystäväänsä hän muistelee lämmöllä hyvänä kaverina, jonka kanssa koulussa harmainakin päivinä huumori kukki.

- Hänen kanssaan oli mukava heittää läppää koulussa vaikka emme vapaa-ajalla niin paljoa olleetkaan tekemisissä. Hän oli valoisa ja positiivinen kaveri, Joni herkistyy.

Joni Aaltonen kohtasi eilen tragedian jälkeen koulutilat, kun hän haki poliisivalvonnassa luokkaan jääneitä tärkeitä tavaroitaan aamupäivällä.

- Minulta jäivät astmalääkkeet luokaan ja muutakin tärkeää.

Hän sytytti kavereittensa kanssa myös kynttilän eilen Jokelan koulukeskuksen nurmelle ystävänsä ja kaikkien menehtyneiden muistoksi.

JUHA VELI JOKINEN
juhaveli@iltalehti.fi

Lainaus: http://www.iltalehti.fi/jokelantragedia/200711106830307_jt.shtml
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 1061  Ke 14 Mar 2007, 1:04 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Surmansa saanut perheenäiti yritti saattaa oppilastaan turvaan

Terveydenhoitaja kuoli auttaessaan


9.11.2007 07:00, päivitetty 09.11. 09:20

Jokelan koulun terveydenhoitajan kohtaloksi koitui auttamisen halu ja uhrautuminen työlle loppuun asti. 43-vuotias useamman lapsen äiti sai surmansa yrittäessään sankarillisesti auttaa ainakin yhtä ampumavälikohtauksessa menehtynyttä nuorta.

Hoitaja löydettiin kuolleena pojan viereltä pohjakerroksesta yläkertaan johtavien portaiden ja palo-oven läheisyydestä.

- Meillä on silminnäkijätietoa siitä, että terveydenhoitaja on jäänyt ammutuksi auttaessaan ainakin yhtä poikaoppilasta, rikosylikomisario Tero Haapala keskusrikospoliisista kertoi eilen IS:lle.

Tilanne on kaikkiaan epäselvä, koska paniikissa poistumassa oli suuri joukko ihmisiä. Jotkut heistä ovat tehneet muutaman sekunnin kestäneitä havaintoja, että terveydenhoitaja oli kumartunut tarkistamaan pojan vointia.

Hoitaja oli ilmeisesti lähtenyt liikkeelle ylemmässä kerroksessa sijaitsevasta vastaanottohuoneestaan.

Haapalan mukaan tappaja oli yllättänyt hänet takaa tai takaviistosta. Pojan ja terveydenhoitajan lähettyviltä löytyi neljän oppilaan ruumiit.

Terveydenhoitajan tunteneille hänen uhrautumisensa viimeiseen hetkeen asti ei tullut yllätyksenä.

- Hän oli todella tunnollinen työntekijä ja hyvin tarkka siitä, että asiat tulivat hoidettua, nimettömänä pysyttelevä työtoveri kertoo.

Erittäin pidetyn työtoverin kuolema on aiheuttanut työyhteisössä sanatonta surua.

Lainaus: http://www.iltasanomat.fi/uutiset/kotimaa/uutinen.asp?id=1452997
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 1062  Ke 14 Mar 2007, 1:30 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
"Näky ei unohdu koskaan"

10.11.2007 18:08

Jokelan koulusurmat olivat järkytys myös paikalla olleille poliiseille. Vaikka lähes kaikkeen on etukäteen varauduttu, näky joka koululla odotti, ei unohdu koskaan.

Kenttäjohtajana Jokelan koululla toiminut Jukka oli tekemässä rikospaikkatutkintaa murtopaikalla lähistöllä, kun hälytys koululle tuli.

- Järkytys oli ensimmäinen tunne ja ensiksi ajattelin, että voiko se olla totta.

Koululla Jukka oli paikalla samoihin aikoihin kuin ensimmäiset poliisipartiot. Katu oli täynnä juoksevia oppilaita, kenkiä ja vihkoja. Väkeä tuli ikkunoista.

- Sekasortoinen tilanne. Ymmärsin sen vastuun, mikä mulla oli. Asia on kyettävä hoitamaan. Tunteet on siirrettävä taka-alalle.

"Paineet vain kasvoivat"

Jukka johti aluksi poliisien toimia koulun sisällä. Hän myös päätti, että heti mennään sisälle.

- Paineet vain kasvoivat. Täytyy tehdä nopeasti oikeita päätöksiä, jotka ovat oikeita myös jälkeenpäin arvioitaessa, Jukka kuvailee.

Ensimmäisenä poliiseista sisälle meni Harri partiokaverinsa kanssa.

- Tunteet on pidettävä jäissä, kun syöksyy sisälle, kertoo Harri.

Lapset oli saatava ensiksi pois.

- Kun luokan ovi aukesi ja lapset lähtivät juoksemaan kirkuen, sitä odotti vaan koska tekijä tulee eteen. Mitä teen seuraavaksi? Kuinka partiokaveri pärjää, miten lapset saadaan ulos? Harri kertaa ajatuksiaan.

Kolme yötä Jokelasta

Lauantaina tuli Jokelan koululle lapsia vanhempineen hakemaan reppuja ja kenkiä ensi viikkoa varten. Istuminen saman koulun neuvotteluhuoneessa ei tunnu poliisimiehistä oudolta.

- Tämä ei ole se sama paikka kuin keskiviikkona. Mutta kyllä tässä miettii sitä missä tuli liikuttua ja mitä nähtyä, Harri miettii.

Harri kulki työkavereineen keskiviikkona Jokelan koulun sokkeloissa. Eivätkä kaikki näyt unohdu koskaan.

- Alakäytävällä oli kuusi vainajaa. Heistä viisi oli nuoria, joilla piti olla elämä edessä. Se näky ei unohdu keneltäkään, joka sen näki, Harri puhuu.

Onneksi oma tytär oli lomalla

Sekä Harri että Jukka ovat kumpikin kokeneita poliisimiehiä. Harrin poliisiura on kestänyt nyt yhdeksän vuotta, Jukan 15. Kummallakin on lapsia, jotka eivät kuitenkaan ole Jokelan koulun oppilaita.

Marraskuun keskiviikko oli kuitenkin jotain aivan muuta kuin mitä heidän uralleen on osunut.

- Ei tätä voi verrata mihinkään aikaisemmin tapahtuneeseen, Harri pohtii.

Jokelan tapahtumia on purettu jo poliisien kesken. Harri on miettinyt lähinnä työkavereiden jaksamista ja omaa vanhemmuuttaan.

- Onneksi tyttäreni on ollut äitinsä kanssa lomamatkalla ulkomailla. Eikä hänen ole tarvinnut seurata tätä. Olisi kuitenkin kysellyt, missä isi on päivällä ollut.

- Tietenkin sitä ajattelee, että mitä jos tämä olisi sattunut omille lapsille, Jukka lisää.

Harri on itsekin jättänyt Jokelan jälkeen kaikki uutiset ja lehdet väliin. Hän aikoo tarkkaan annostella myös sitä, mitä oma tytär saa Jokelan koulun keskiviikosta lopulta tietää.

Kaikkea ei ole helppoa sulattaa

Jukka sen sijaan on seurannut uutisia, eikä kaikkea ole ollut helppo sulattaa. Etenkin väitteet aikailuista ja pelkuruudesta ovat tuntuneet pahalta.

- Se on tuntunut itsestä pahalta. Me käskettiin miehet sisälle viipymättä ja he meni. Julkisuudessa on annettu kuva, ettei poliisi mennyt heti sisälle, että viivyteltiin.

Jokela on hitsannut pienehkön poliisilaitoksen väen yhteishenkeä entisestään, kun tapahtumia on puitu jälkeen päin.

- Sen tietää ainakin, että voi luottaa niihin kavereihin sataprosenttisesti, joiden kanssa koululla keskiviikkona oli, kiittelee Harri.

STT

Lainaus: http://www.iltalehti.fi/jokelantragedia/200711106832942_jt.shtml


Viimeinen muokkaaja, Admin pvm Ke 14 Mar 2007, 2:23, muokattu 1 kertaa
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 1063  Ke 14 Mar 2007, 1:31 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
JOKELAN KOULUSURMAT
Verkkoyhteisö löysi surmaajan jäljet nopeasti


Julkaistu: 8.11.2007 17:46
Päivitetty: 8.11.2007 18:30

Juhani Saarinen
Helsingin Sanomat

Verkon käyttäjät olivat jo nähneet yhteyden Pekka-Eric Auvisen ja hyökkäyksen välillä, kun perinteiset viestimet vasta panivat ensimmäisiä tietojaan julki.

Verkkoyhteisö pääsi ampujan jäljille lukuisista vihjeistä, joita hän oli jättänyt internetiin.

Auvinen viihtyi erityisesti videosivusto YouTubessa, jonne hän alkoi lähettää väkivaltaa tihkuvia videoitaan maaliskuussa.

Hän kertoi huvittuneena tanskalaiselle ”tyttöystävälleen” lokakuun alussa, että hän oli kuvitellut ylläpitäjien sulkevan NaturalSelector89-tunnuksensa jo pian avaamisen jälkeen.

Valvojat poistivat osan videoista, mutta Auvinen sai levittää muuta materiaalia lokakuun puoleenväliin asti, jolloin tunnus lopulta suljettiin. Sulkemisen jälkeen hän avasi uuden tilin Sturmgeist89-nimimerkillä.

Auvinen alkoi kerätä eräänlaista surmien pr-pakettia tallennustiedoista päätellen jo viime viikolla. Hän poseerasi kameralle Catherineksi nimeämänsä käsiaseen kanssa viime perjantaina.

Auvisella oli yllään t-paita, jonka rinnassa luki ”humanity is overrated”. Sanat ovat tv-sarja Housen nuivan päähenkilön Gregory Housen suusta. MTV3 poisti lausahduksen sairaalasarjan verkkosivuilta torstaina.

Hyökkäystä edeltävän päivän ja yön Auvinen viimeisteli tietopakettiaan tulevasta verilöylystä.

Englanninkielisen manifestinsa hän sai päätökseen tiistaina iltapäivällä kolmen jälkeen. Suomennos oli valmis aamuyöllä kello 1.19.

Surmapäivän aamuna Auvinen pelasi vielä kerran Battlefield 2 -räiskintää tietokoneellaan.

Hän oli alkanut pelata kuvitteellisiin konflikteihin sijoittuvaa ammuskelupeliä muita verkkopelaajia vastaan maaliskuussa. Viimeisen pelinsä hän aloitti keskiviikkoaamuna kello 8.47.

YouTubeen hän kirjautui viimeisen kerran joskus kello yhdentoista maissa. Viimeistään tällöin hän lisäsi verkkoon Jokela High School Massacre -videon ja linkin tiedostopakettiin.

Nuorten suosimaan Irc-galleriaan Auvinen kirjoitti jäähyväisviestinsä kello 11.21. Hän ampui itseään päähän 43 minuuttia myöhemmin.

Ensimmäiset tiedot verilöylystä ilmaantuivat verkkoon minuuteissa.

Tietokoneharrastajien MuroBBS-keskustelupalstalle jätettiin viesti otsikolla ”Jokelan yhteiskoulussa ammuskeltu” kello 11.53, kahta minuuttia ennen kuin poliisit saapuivat koulun pihaan. Hs.fissä ensimmäinen uutinen julkaistiin kello 12.16.

Irc-keskustelukanavilla jäähyväisviesti yhdistettiin Jokelaan kello 12.29. Suomen Tietotoimisto kertoi ensimmäistä kertaa tilanteesta kahta minuuttia myöhemmin.

Keskustelukanavilla Auvisen nimi mainittiin kello 12.59. Pian olivat selvillä myös Auvisen äärimmäiset poliittiset näkemykset, viehtymys väkivaltaan, hänen vanhempiensa nimet ja niin edelleen.

Myös perättömät huhut alkoivat levitä. Hyökkääjien määräksi arveltiin kolmea, ja yhden poliisin väitettiin saaneen surmansa ammuskelussa.

Uhriluvun selviämisen jälkeen verkossa alkoi levitä lista Irc-gallerian nimimerkeistä, joiden uskottiin kuolleen tulituksessa.

Osa tiedoista osui oikeaan. Sivuston ylläpitäjät poistivat päivän mittaan näkyvistä kolmen Jokelassa kuolleen nuoren tiedot ja kuvat.

Lainaus: Helsingin Sanomat
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 1064  Ke 14 Mar 2007, 1:35 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Poliisilla tarkempi kuva tappajan liikkeistä

13.11.2007 3:31 (Päivitetty 13.11.2007 19:48)

Rikosylikomisario Tero Haapalan mukaan poliisilla on entistä tarkempi kuva kouluampujan toiminnasta ja liikkumisesta myös pimeinä olleiden muutaman tunnin ajalta.

- Mitä pitemmälle kuulusteluissa mennään, sitä pitemmälle olemme kyenneet silminnäkijäkertomusten avulla hahmottamaan tilannetta, Tero Haapala sanoo.
- Edes ruumiinavaus ei paljasta, milloin tarkalleen Auvinen ampui itseään, Haapala myöntää.

Koska tarkkaa ampumishetkeä ei voi jäljittää, koskaan ei ehkä selviä, mitä Jokelan koululla viime keskiviikkona riehunut tappaja teki iltapäivän kriittisten hetkien aikana.

Poliisi on vahvistanut, että se kuuli viimeisen laukauksen koulusta kello 12.04.

Karhu-ryhmä kuitenkin löysi Pekka-Eric Auvisen ruokalan viereisestä vessasta vasta kello 13.53 - lähes kaksi tuntia viimeisten poliisin kuulemien laukausten jälkeen.

Tuolloin huomattiin, että tappaja oli ampunut itseään päähän.

Epäselväksi kuitenkin jäi, kuinka pitkään Auvinen ehti maata liikuntakyvyttömänä vessan lattialla ennen poliisin tuloa.

- Koska Auvinen oli hengissä vielä silloin, kun hänet löydettiin, on mahdotonta selvittää tarkkaa ampumisaikaa, Haapala selittää.

Mitä Auvinen sitten teki, ennen kuin hänet löydettiin? - Hän on kierrellyt koulua eri kerroksissa. Emme toistaiseksi kerro enempää, koska työlistalla on vielä kolmisenkymmentä nuorta kuulusteltavaa. Haluamme, etteivät he hirveästi saisi vaikutteita ulkopuolelta.

Haapala sanoo, että loputkin kuulustelut tehdään kuluvalla viikolla.

Oliko tappaja ottanut päihteitä?

Koulusurmaajan tiistaisesta ruumiinavauksesta ei löytynyt mitään uutta. Ruumiinavaus paljastaa ainakin sen, oliko ampujan veressä surmien tekohetkellä alkoholia, huumeita tai lääkkeitä.

Tutkimustuloksia joudutaan kuitenkin odottamaan vähintään kaksi viikkoa. Myös rikosteknisten näytteiden tutkiminen kestää Jokelan tapauksessa poikkeuksellisen pitkään.

Koska ampuja riehui suuren koulun kaikissa kerroksissa, näytteitä on kertynyt niin paljon, että niiden läpikäyminen vie aikaa.

IL-STT

Lainaus: http://www.iltalehti.fi/jokelantragedia/200711126840273_jt.shtml
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 1065  Ke 14 Mar 2007, 1:40 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
JOKELAN KOULUSURMAT
Jokelan koulu ei palaa ennalleen


Julkaistu: 10.11.2007 08:18

Helsingin Sanomat


Tuusula. Jokelan koulukeskuksen pihalla on karmiva tunnelma. Vihmova sade ei onnistu huuhtomaan veritahroja maasta, saati mielestä.

Pihalla seisovien koululaisten suru on muuttunut vihaksi. "Painukaa vittuun", mustasilmäinen teinityttö huutaa itkuisena.

Keskiviikkona täällä tapettiin kahdeksan ihmistä. Se pysäyttää.

Luodit mursivat Jokelan koulun. Se voidaan korjata, mutta ennalleen se ei palaa enää ikinä.

Koulukeskus on sokkeloinen. Sisällä haisee pesuaineelle, ja ovissa näkyy murtojälkiä. Suurin osa niistä on syntynyt poliisin etsiessä ampujaa.

Komeroita, sähkökeskuksia, portaikkoja, piiloja ja kulmia on paljon. Ampumispaikaksi voisi tuskin valita poliisin kannalta haasteellisempaa kohdetta.

On helppo uskoa, että kun paniikki pääsee valloilleen Jokelan koulun kaltaisessa labyrintissa, se ruokkii itse itseään.

Ruokalan seinällä on itse tehtyjä piirustuksia. Lasiovessa näkyvät lehtikuvista tutuksi tulleet luodinreiät.

Ruokalaa vastapäätä on miesten wc, jonka ainoan kopin nurkassa on yksi luodinreikä. "Tännekö ampuja linnoittautui ja surmasi itsenä?" kysyn ja poliisi vastaa, ettei kommentoi.

Poliisi on piirtänyt ympyröitä pohjakerroksen seinään. Renkaiden keskellä on herneen kokoisia mustia koloja. Luodinreikiä. "Poliisi ei vahvista, mistä kohtaa tai mistä asennoista surmatut ihmiset löytyivät", nuori poliisimies toteaa tiukasti.

Tietojen mukaan näiden portaiden juureen, wc:tä vastapäätä päättyivät terveydenhoitajan ja nuoren miehen elämät. Yksi pohjakerroksen lasiovista on paikattu mustalla muovilla. Sen takana ampuja surmasi rehtorinsa.

Suurin osa luodeista ammuttiin pohjakerroksen käytävässä. Teknisessä tutkinnasta sieltä löytyi 54 hylsyä. Käytävä on pitkä ja kapea. Lattialla pyörii kenkä, takkeja ja reppuja roikkuu naulakoissa ihan kuin tavallisena kouluperjantaina.

Vain luotien tekemät kolot portaissa, ovissa ja seinissä muistuttavat, että seiniä kiertävien naulakoiden alle Pekka-Eric Auvinen tappoi kolme poikaa ja aikuisopiskelijanaisen.

Luokista huomaa, että täältä on lähdetty kiireellä. Tuolit ja pöydät ovat kyljellään, ikkunansirpaleita ei ole ehditty siivota. Värikynien seassa on lasinsiruja. Pulpetilla on keskeneräiseksi jäänyt piirustus lehtopöllöstä. Väliaikaisesti paikatusta ikkunasta vetää.

Abiturientit ovat maalanneet iskulauseita ala-aulan seinille. "Testattu ääriolosuhteissa – Jokelan lukio", yksi abitaideteos julistaa.

Yläkäytävän ikkunoita hakkaa rännänsekainen sade. Marraskuu on yhtä musta ja koulukäytävän valo yhtä keltainen kuin missä tahansa Suomen koulussa.

Suurin osa ovista on auki, mutta yksi vihertävä ovi on suljettu. Sen yläreunassa lukee "rehtori".

Lainaus: Helsingin Sanomat
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 1067  Ke 14 Mar 2007, 2:20 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Jokelan koulun ampumavälikohtaus järkyttää kaikkia

Julkaistu 7.11.2007 19:24
Muokattu 8.11.2007 11:25

Jokelan koulussa tapahtunut ampumavälikohtaus koskettaa erityisesti onnettomuudessa menehtyneiden omaisia ja ystäviä. Myös onnettomuudessa loukkaantuneet, heidän omaisensa ja ystävänsä ovat kokeneet suuren järkytyksen. Onnettomuus koskettaa erityisesti kouluja, opettajia, oppilaita ja vanhempia. Luonnollisesti kaikki suomalaiset ovat järkyttyneitä.

Ampumavälikohtauksen jälkeiset ensimmäiset tunnit ovat täyttyneet epätietoisuudesta, hädästä läheisten kohtalosta ja odottamisen ja epätietoisuuden tuskasta. Lähimpien tuntien aikana selviävät uhrien nimet.

Tällainen tapahtuma aiheuttaa hyvin voimakkaita reaktioita, jotka noudattavat yleensä tiettyjä lainalaisuuksia. Luonnollisesti yksilöllisiä eroja esiintyy.

Reaktiot ensimmäisinä päivinä

o Kaikki tuntuu alussa epätodelliselta, painajaismaiselta. Sinun on vaikea ymmärtää tapahtunutta.
o Saatat potea päänsärkyä, voida pahoin, palella, hikoilla tai tuntea lihasjännitystä.
o Olet aivan turta tai tunteesi purkautuvat voimakkaasti esimerkiksi itkuisuutena; voit tuntea surua, pelkoa, vihaa, helpotuksen tunnetta ja syyllisyyttä.
o Sinun on vaikea nukahtaa tai unesi on katkonaista.
o Tapahtuma pyörii jatkuvasti mielessäsi.
o Pelkäät, että sama kauheus toistuu.
o Koet, että sinun tarvitsee ymmärtää tapahtunut, esimerkiksi tietää syy tai löytää syyllinen.

Tuntemukset lähiviikkoina

o Saatat tuntea levottomuutta ja rauhattomuutta.
o Voit olla ärtyisä ja äkäinen; pinnasi voi olla lyhyt ja voit menettää malttisi pienistäkin asioista.
o Voit olla ahdistunut, masentunut tai apaattinen.
o Tunteesi ovat ristiriitaisia: Jos olet selvinnyt hengissä, olet helpottunut selviydyttyäsi, mutta tunnet syyllisyyttä, kun olit muita onnekkaampi.
o Pahoitat helposti mielesi ja saatat tulkita muita väärin.
o Sinulla on muisti- ja keskittymisvaikeuksia.

Toiset reagoivat samassakin tilanteessa voimakkaammin, toiset lievemmin.

Näin voit itse auttaa itseäsi

o Puhu muille kokemuksestasi. Kerro mitä ajattelit ja tunsit katastrofin aikana ja sen jälkeen. Puhumalla työstät ikävää kokemustasi.
o Jos mahdollista, jatka työntekoa vanhoista rutiineista. Kerro järkyttävästä kokemuksestasi esimiehellesi ja työtovereillesi, jotta he ymmärtäisivät.
o Liikunta tekee hyvää, koska se laukaisee jännitystä. Kävelylenkki auttaa.
o Vältä liikaa alkoholia ja rauhoittavia aineita.
o Kuuntele, mitä läheisesi tuntevat ja ajattelevat. Tapahtuma on vaikuttanut myös heihin.
o Muista, että reaktiosi ovat normaaleja ja kuuluvat asiaan tässä epätavallisessa tilanteessa. Pelottavat ja omituiseltakin tuntuvat tuntemukset kannattaa ilmaista.
o Itkeminen helpottaa.
o Joskus on helpompi ilmaista tunteitaan tekemällä kuin puhumalla. Piirrä, maalaa, kirjoita, soita tai liiku.

Lapsi tarvitsee tukea

o Lapsi reagoi järkyttäviin tapahtumiin samaan tapaan kuin aikuinen.
o Tue lapsen turvallisuuden tunnetta olemalla läsnä ja lähellä.
o Keskustele asiasta lapsen kanssa ja vastaa hänen kysymyksiin.
o Rohkaise lasta ilmaisemaan tunteitaan esimerkiksi leikkimällä tai piirtämällä.
o Älä peitä liikaa omia tunteitasi.
o Anna lapselle aikaa ymmärtää.

Nämä epätavallisten tilanteiden aiheuttamat normaalit reaktiot lievittyvät ajan myötä. Tosin ne saattavat ilmetä uudelleen pitkänkin ajan kuluttua. Reagoimalla työstät kokemusta mielessäsi. Vähitellen toivut järkyttävästä kokemuksesta ja elämä jatkuu.

Milloin tarvitset muiden apua?

o Olet jatkuvasti ahdistunut, masentunut ja jännittynyt.
o Jos unettomuus tai katkonainen uni on jatkuvaa.
o Et pysty keskittymään.
o Työntekosi ei suju, koulutyö ei suju.
o Sinulla on fyysisiä oireita, joihin ei löydy syytä.
o Sinulla ei ole ketään, jolle puhua.
o Ihmissuhteesi kärsivät, eristäydyt.
o Olet kadottanut elämänhalusi.
o Käytät liikaa lääkkeitä tai alkoholia.
o Sinulla on itsemurha-ajatuksia.

Etsi muiden apua, jos tunnistat osankin näistä oireista.

Apua tarjolla

Tukenasi ovat terveyskeskukset ja sairaalat, kriisiryhmät, työterveyshuolto, sosiaalitoimistot, mielenterveystoimistot, perheneuvolat, seurakunnat, perheasiainneuvottelukeskukset, kriisikeskukset ja järjestöt.

Suomen Punaisen Ristin kriisipuhelin 0203 66 266

Auttava puhelin 020 366266 päivystää ainakin perjantai-iltaan asti. Puhelun hinta: aloitus 0,08 € ja sen jälkeen 0,02 €/min. Kännykästä soitettaessa puhelun hinta: aloitus 0,08 € ja sen jälkeen 0,29 €/min.

Helsinki: SOS-auto 040 503 2199
Hyvinkään kriisikeskus mobile: puh. 019 459 3910

Lainaus: http://www.redcross.fi/ajankohtaista/uutiset/fi_FI/jokela
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 1069  Ke 14 Mar 2007, 17:44 (GMT+3)  Aihe: Viikko 45 Vastaa lainaamalla viestiä

Linkin edellisiin SPR:n ohjeisiin lähetti lapseni rehtori kaikkien oppilaiden vanhemmille. Tosin viesti Wilman kouluhallintojärjestelmään oli lähetetty jo aamupäivällä 8.11. ja kävin itse lukemassa sen vasta päivä pari sitten.

Viime viikko oli minullekin raskasta aikaa. Ensiksi tiistaina illalla 6.11. soitin lapseni entisen luokkatoverin äidille osanottopuhelun hänen nuorimmaisensa kuoleman 7-vuotismuistopäivänä. Koska tiedän lapsen tarkan kuolinajan, soitin tarkoituksella tuntia ennen sitä. Ja vaikka puhelu oli raskas, puhuimme pitkään, jonka lopuksi toivotin siunausta ja voimia. Tämän jälkeen avasin vielä sähköpostini ja lähetin linkin lupaamaani tutkimukseen lapsen menetyksestä ja linkin lapsensa menettäneen blogiin. Sähköpostiani koristi kuva kynttilästä, jonka liekki lepatti, ja jossa luki: In memory of our loved ones. - Sitten illemmalla kävin vielä kävelysauvalenkillä samaa reittiä pitkin, jota olimme lapseni kanssa kulkeneet saattaessamme hänen luokkatoveriaan aina kotiin, silloin seitsemän vuotta sitten. Olin nyt seitsemän vuoden kuluttua alkanut kävelysauvailla tuota samaa reittiä pitkin jatkaen sitten lenkkiäni muualle. Ensimmäinen kerta seitsemän vuoden tauon jälkeen oli se kaikkein raskain, sitten ajatukset alkoivat karkailla jo muualle tajutessani samalla, ettei lapsen äiti voinut paeta kohtaloaan minnekään.

Olimme puhuneet puhelimessa niin monista asioista, esimerkiksi siitä, miten eri lailla suhtaudumme menetyksiin. Kerroin äitini puoleisesta sukulaisesta, joka aivan tyynenä soitti ja kertoi oman äitinsä menneen Taivaan kotiin. Ei itkua eikä parkua, ainakaan siinä puhelimessa - vaan kuinka moni tuollaiseen pystyy. Lapseni isän äiti taas sanoo, että kaikki pitää ottaa vastaan, mitä annetaan - elämässä siis. Kuinka paljon voimavaroja säästyisikään, jos voisi vastaanottaa kaiken tyynenä ja luottaa Jumalaan ja johdatukseen - ja siihen että kaikella on oma tarkoituksensa? Minulta tuo ei ainakaan onnistu, itken ja ryven surussa ojanpohjia myöten ja makaan rähmälläni siellä maassa. Oletan myös, että hyvin moni ihminen reagoi samalla lailla, ei pysty analysoimaan surua vaan elää sen läpi kantaen arpia sydämessään elämänsä loppuun saakka. Haavat parantuvat, mutta arvet ja muistot jäävät, joita täytyy hoitaa ja vaalia, ajattelen. Ei siis mitään puoliväkisin tehtyä unohtamista, vaan kaiken vaalimista... Ja yllättäen sitä toistakin kautta on mahdollista kohdata Jumala, ei täydellisenä eläen vaan maahan kaatuen ja rähmällään ollen. Juuri tuo on minun Jumalani, joka rakastaa siitä huolimatta, ettei ole niin täydellinen, tyyni, hyvä... Kaikki kunnia vain niille, jotka pystyvät ottamaan vastaan tyynenä kaiken, joita ei satu ja jotka eivät tunne kipua. Se on kuitenkin todella harvinaista ja voi olla, että meikäläinen pääsee siihen vasta kuoltuaan, vaikka yritys onkin kova. Sillä ne tunteet, ne tunteet... Jos tunnet sydämessäsi, mihin pistät surun? Mutta jos et tunne, ei suruakaan ole. Ihmisen osa lieneekin aika vaikea ja komplikas: teet niin tai näin, aina olet väärinpäin.

o o o

Viikolla 45 valkeni kuitenkin 7. päivä. Huomasin heti jo aamusivujani kirjoittaessani, että päivämäärä on erikoinen: 7/11/2007. Sen kunniaksi halusin tehdä jotain erityistä ja huomasin alkavani työstää blogia "Angelin angstit - ja turva Jumalassa". Perustin blogin Bloggeriin kirjoittamatta kuitenkaan mitään uutta. Liitin blogiini kolme todella pitkää kirjoitusta loppuvuodelta 2003, vain muutamaa kuukautta ennen isäni kuolemaa. Laitoin blogiini myös yhden piirrokseni vuoden 2003 päivänsivuistani.

En tosin tiedä, kirjoitanko blogiini "Angelin angstit - ja turva Jumalassa" koskaan mitään muuta, mutta lukijoitakaan ei ole tainnut olla vielä yhtään. Laitoin linkin blogiini allekirjoitukseeni Kotimaan palstalle, mutta koska se on kursiivilla ja pienellä niin kuin linkki Sanasingon palstallekin, kukaan ei näytä tajunneen noin pienenkin tekstin toimivan linkkinä. Pienuus on kuitenkin omaa käsialaani, sillä suurempina linkit häiritsisivät kirjoituksiani.

Työstäessäni blogia minulla ei ollut aavistustakaan, mitä paraikaa Jokelassa tapahtui. Pahaenteinen oli kuitenkin blogissani oleva siteeraus Seppo Juntusen sanoista: "Saatana ei ole jäänyt lomalle…" Jokelan ja muut tapahtumat ovat osoittaneet, että tuo on totta ja on väärin olettaa muuta.

o o o

Vähitellen sitten iltapäivän aikana keskiviikkona 7.11. alkoi valjeta se, mitä Jokelassa oli meneillään. Ylimääräisten uutislähetystenkin paljous alkoi kertoa karua tarinaansa.

Olin ajatellut tekeväni rästihommat pois juuri tuona päivänä. Lopputulos oli kuitenkin se, että istuin nenä kiinni television ja tietokoneen ruudussa pystymättä keskittymään mihinkään muuhun.

Sanasingon sivunikin olivat kaatuneet, mutta en jaksanut välittää enää siitä, sillä en olisi jaksanut kirjoittaakaan mitään. Penan tiedustellessa sähköpostitse 7.11. minulta syytä sivujen toimimattomuuteen, minulla ei ollut voimia koko päivänä vastata viestiin. Hyvä kun jaksoin illalla lähteä kävelysauvalenkille, johon siihenkin jouduin pakottamaan itseni.

Tosiasia oli, että olin täysin poissa tolaltani seurattuani uutisia tiedotusvälineistä. Valvoin yölläkin aamukolmeen asti ja tulin tuolloin kurkanneeksi keittiön ikkunasta ulos viereisiin kerrostaloihin. Huomasin, etten ollut ainut, joka valvoi, vaan että valoja paloi ikkunoissa paljon normaalia enemmän. Kömmin sitten lapseni viereen nukkumaan, sillä hänkin oli järkyttynyt Jokelan tapahtumista ja halusi nukkua yön vieressäni.

o o o

Seuraavana päivänä, torstaina 8.11. tarkoitukseni oli ollut lähteä aikaisin asioille. Heräsin kyllä ajoissa pojan kouluunlähdön takia, mutta en saanut mitään irti itsestäni. Olin poissa tolaltani edelleen. Minulla olisi ollut ikoninmaalauskurssi kello 10.30, mutta olin vasta ennen puolta päivää paikalla, jolloin kurssiaikaa oli enää puoli tuntia jäljellä. Opettaja ja kurssilaiset tervehtivät minua ja sanoivat ihmetelleensä, missä olin. En jaksanut kertoa olevani poissa tolaltani Jokelan tapahtumien vuoksi, vaan keskityin valojen ja varjojen maalaamiseen Neitsyt Marian ja Jeesus-lapsen kasvoissa.

Ikoninmaalauskurssin jälkeen lähdin asioille Itäkeskukseen, jonne oli metrolla vain muutaman minuutin matka. Poikkesin S-markettiin hakeakseni tunnukset uutta S-pankkia varten. Asioinnin lopuksi juttelin S-pankin virkailijan kanssa myös Jokelan tapahtumista. Kerroin valvoneeni aamukolmeen tuon tapauksen takia ja nähneeni ikkunasta monen muunkin valvovan, jolloin virkailija kertoi itsekin valvoneensa sen takia aamukahteen ja olevansa väsynyt.

Vasta saman päivän iltana 8.11. jaksoin vastata Penalle hänen tiedusteluunsa Sanasingon sivuista. Jouduin silloinkin pinnistelemään vielä voimiani, niin uupunut vieläkin olin. En sitä paitsi muista ollenkaan, missä vaiheessa tuona iltana kävin sauvakävelylenkillä, se kaikki on sumussa.

o o o

Sittemmin voimani ovat onneksi palautuneet, vaikka herkässä tilassa olen edelleenkin. Ollessani eilen illalla kävelysauvalenkillä huomasin punaisen valotäplän liikkuvan välillä edessäni, välillä takanani.

Valo tuli viereisen talon ikkunasta, joka oli pimeänä. Olin niin kauhuissani laser-osoittimesta, että läksin jäisellä kadulla juoksemaan ja huusin ikkunaan päin: "Älä viitsi!"

Kotiin tultuani kerroin pojalleni tapahtuneesta, joka lohdutti minua pelossani ja sanoi laser-aseiden olevan kiellettyjä Suomessa ja kertoi itsekin pienempänä kujeilleensa laser-osoittimella samoin. Se oli siis lasten leikkiä, mutta onneksi en kaatunut enkä loukannut luitani juostessani illalla.

- Jälkensä siis jättää Jokelankin kaltaiset tapahtumat, hermot ovat pinnassa. Yllätys kuitenkin on ollut, kuinka nopeasti uusia uhkauksia on tullut. Monilla on kaunaa ja vihaa koulua kohtaan, mutta kun oikeus otetaan omiin käsiin, jälki on todella vaarallista.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 1070  To 15 Mar 2007, 2:36 (GMT+3)  Aihe: K18, niinkö... Vastaa lainaamalla viestiä

Ajattelin edelleen peistata tähän aiheeseen liittyviä juttuja, koska niitä on tullut kerätyksi. Tämän seuraavan jutun luin nyt illalla ja miettimisen arvoisia asioita on siinäkin.

Minuun tosin ei istu tuo tiedonvälityksen rajoittaminen, vaikka myötäelänkin vähän liiankin täysillä. Haluan märehtiä asiat juurta jaksain, ja tarpeeksi märehdittyäni alan yleensä ajatella muita asioita.

Mutta jokainen toimii tavallaan, joka on tärkeää tunnistaa. Omalle lapsellenikin olen sanonut, ettei lukisi tämän palstan juttuja asennellessaan tänne sitä sun tätä. Poikani vastasi siihen, ettei hän jaksa niin pitkiä juttuja lukeakaan. Olen viime aikoina saanut tuta myös sen, että kertoessani lapselleni jostain uutisesta hän on hyvin useasti tokaissut lukeneensa uutisen jo. En siis oikein usko rajoittamiseen lastenkaan kohdalla, hehän näkevät lööpit ja otsikot jo kaupoissa - mutta asioiden käsittelemiseen uskon sitäkin enemmän. Asioista on hyvä jauhaa niin kauan, kunnes lapsikin menettää mielenkiintonsa. En tietty tarkoita, että aikuinen tuputtaisi lapselle jotain kauhujuttuja, vaan keskusteltaisiin ylipäätään, mitä kaikkea tässä maailmassa on.

On olemassa vanhempia, jotka pitävät lapsensa pimennossa, ja se on mielestäni väärin. Tämänkin ketjun avaukseen olisin voinut pistää K18-merkin, mutta eikö se olisi ollutkin aika ironista. Juuri koulussahan, siellä missä on lapsia, tämä kauhea verilöyly tapahtui. Emme voi siis kelata mitään takaisinpäin ja sanoa: "Hei, ei sitä oikeasti tapahtunut." On pakko vain puskea eteenpäin ja mennä läpi niin, ettei tämmöistä koskaan pääsisi tapahtumaan ja ottaa kaikesta vaarin. Se tarkoittaa, että koulukiusaamiseen on puututtava heti, ettei kukaan syrjäydy. Ketään ei pitäisi myöskään erottaa koulusta, sillä se aiheuttaa erotetussa vihaa ja kaunaa; ongelmat olisi ratkaistava toisin. Opettajien täytyisi pitää myös silmät auki ja kuunnella oppilaita, jotka Jokelankin tapauksessa yrittivät viestiä rehtorille, että kaikki ei ole kunnossa, että koulun ilmapiiri on onneton ja Pekka-Eric pimahtamassa.

Vaan tässä itse se juttu, jossa huomatkaa myös sotaveteraaneihin viittaava kohta:

Lainaus:
Irti mediatraumasta

Huonounisuus, levottomuus ja keskittymisvaikeudet kertovat, että tragedia alkaa tulla median välityksellä liian lähelle. Jokelan koulusurmat järkyttävät muitakin kuin asianosaisia. Mediapsykologi Anu Mustonen Jyväskylän yliopistosta kehottaa käsittelemään tunteitaan tekemällä jotakin konkreettista.

– Tunnetaakasta vapautuu, kun juttelee tapahtuneesta muiden kanssa, sytyttää kynttilöitä, osallistuu muistotapahtumiin tai internetin muistosivuihin. Rituaalit ovat tärkeitä.

Surun keskellä on hyvä huolehtia myös omista rutiineista:
– Ajatusten ei pitäisi pysyä koulusurmissa non-stoppina. Aihetta käsittelevää uutisointia kannattaa seurata hyvin kohtuullisesti.

Mustonen varoittaa erityisesti murheellisista kuvista, jotka saattavat jäädä pitkäksi aikaa mieleen pyörimään. Hänestä kaikkien lasten ja herkkien aikuisten tulisi välttää tragedia-aikoina visuaalisia medioita, kuten televisiota ja internetiä.

– Herkät, muihin samastuvat ihmiset voivat saada tapahtumasta stressireaktion, vaikka se ei suoranaisesti itseä koskisikaan.

Mustonen arvioi, että monet opettajat ja Jokelan kuolonuhrien ikäisten lasten vanhemmat eläytyvät tapahtumiin vahvasti. Myyrmannin räjähdyksen tai vastaavan uhkaavan tilanteen kokeneiden muistot saattavat aktivoitua uudestaan.

– New Yorkin terroristi-iskun jälkeen sain yhteydenottoja sotaveteraaneilta, joille väkivaltauutiset toivat järkyttäviä muistoja mieleen, Mustonen vertaa.

Hän muistuttaa, että Jokelan menehtynyt kouluampuja ei ole enää vaaraksi kenellekään. Tilanne on ohitse.

Pihla Tiihonen
pihla.tiihonen (a) kotimaa.fi

Lainaus: http://www.kirkkojakaupunki.fi/?newsid=6573&deptid=124&languageid=3&NEWS=1
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 1071  To 15 Mar 2007, 10:20 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Normaalin muuttuminen hämmentää

Julkaistu: 14.11.2007 20:44

Pekka Mykkänen

Littleton. Suomalaiset ovat saaneet hämmästellä Jokelan koulusurmien jälkeen hätkähdyttäviä oheisilmiöitä, kuten perättömiä uhkauksia uusista koulusurmista ja kouluampujaa ylistäviä verkkosivuja.

Jos amerikkalaisen Columbinen lukion joukkosurma 20. huhtikuuta 1999 tarjoaa mitään viitteitä, tiedossa on monia kummallisuuksia ja vuosien ajaksi. Kuten ihmisten selittämätön halu päästä osaksi tapahtumia.

Kun kysyin Columbinen lukion edustalla tietä joukkomurhan uhreille syyskuussa avatulle muistopaikalle, tapasin nuoren miehen, joka kertoi nimekseen Joseph. Iältään "17-vuotias" nuori ilmoitti sukunimensäkin.

Joseph kertoi hämmästyttävän elävästi ja uskottavasti tarinan siitä, kuinka hän oli 9-vuotiaana Columbinen kirjastossa lukiota käyneen serkkunsa vieraana. Ampujat tulivat sisään, luodit viuhuivat ja pöydän alla serkku suojasi Josephia kehollaan.

Joseph pyörtyi ja heräsi vasta sairaalassa. Serkku menetti hyvän ystävänsä, mikä jätti syvät haavat. "Tärisen yhä, kun ajattelen sitä", Joseph kertoo silmät pullistellen.

Josephin tarina ei ole tuttu koulun rehtorille Frank DeAngelisille, eikä hänen nimeään löydy tutkinta-aineistosta, jota on 20 000 sivua.

DeAngelis ei hätkähdä kuullessaan sepityksestä. Hän kertoo tavanneensa opettajia, jotka ovat väittäneet valheellisesti opettaneensa Columbinessa murhapäivänä.

Moni haluaisi olla osa kertomusta, joka on kelvannut laulujen ja elokuvien teemaksi. Ja moni tappaja Tuusulassa asti on saanut innoitusta 40 000 asukkaan amerikkalaiskaupungin lukion tappajista.

Columbinen muistopaikalla 83-vuotias Theresa Blattenger sanoo: "Olen pahoillani siitä, mitä maallesi tapahtui."

Hän sanoo, ettei ymmärrä, miten Columbinen surmaajat ovat voineet innostaa suomalaismiehen tai ketään muutakaan vastaavanlaiseen tekoon.

Muistopaikalle kiveen hakattu nimettömän vanhemman toteamus voi pitää paikkansa Columbinessä ja Jokelassa: "Se päivä muutti normaalin määritelmän."

Lainaus: Helsingin Sanomat
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 1072  To 15 Mar 2007, 10:24 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
JOKELAN KOULUSURMAT
Krp on saanut satoja verkkorikosvihjeitä


Julkaistu: 12.11.2007 21:18

Markku Karumo
Helsingin Sanomat

Keskusrikospoliisi on saanut Jokelan koulusurmien jälkeen parisataa vihjettä internetissä pyörivästä laittomasta aineistosta. Rikosylikonstaapeli Jukka Mäkynen krp:n tietotekniikkarikosyksiköstä kertoi, että numerot kasvavat nopeasti, kun samoista asioista voi tulla poliisille jopa parikymmentä vihjettä.

Mäkynen ei ole ehtinyt tehdä tarkkaa laskelmaa yksittäisten tapausten määrästä. Erityisesti kouluihin kohdistuvia laittomia uhkauksia on ollut alle kymmenen.

Laittomien uhkausten määrä ei näytä enää lisääntyvän, kun niiden tekijät ovat havainneet, että kyse on vakavasta rikoksesta. Siitä voi saada jopa kahden vuoden vankeusrangaistuksen.

Monet uhkaukset on tehty pilailumielessä. Mäkynen kuvaili "pilailua" härskiksi peliksi. "Kaikki vihjeet on tarkastettava ja otettava vakavasti."

Väkivaltauhkauksia on viime päivinä ollut Helsingin seudulla ainakin Vantaalla ja Nurmijärvellä. Tapausten käsittely menee keskusrikospoliisilta paikallispoliiseille.

Keskusrikospoliisi on lisännyt tutkijakaartia, joka on selvittänyt internetissä tehtäviä rikoksia.

Lisäys on tullut Mäkysen mukaan talon sisältä. Hän ei halunnut sanoa tarkkaa tutkijamäärää. "Meitä on muutama. Meillä on joustava tutkintalinja."

Mäkynen muistutti, että poliisin työtä lisäävät internetissä toistuvasti esiin pullahtavat vanhat videot. "Nämä samat videot pyörivät. Ne tulevat takaisin, vaikka ne poistaa. Kun kerran jotain nettiin laittaa, se on siellä hamaan tappiin."

"On ihan varmaa, että nyt netissä esitettäviin uhkauksiin kiinnitetään eri tavalla huomiota kuin aikaisemmin", sanoi tutkinnanjohtaja, rikosylikomisario Rabbe von Hertzen. "Vihjeitä uhkauksista tulee joka puolelta ja sinne sun tänne", hän kuvaili ihmisten havahtumista.

Monesti nettiin tekosensa tekevät ovat alle 15-vuotiaita ja usein on von Hertzenin mukaan kyse ajattelemattomuudesta.

"Ajattelemattomuus ei silti välttämättä poista sitä, että teko täyttää laittoman uhkauksen tunnusmerkit. Se on tapauksittain lainopillisesti arvioitava. On hyvä, että nuoret saavat tiedon, ettei verkossa kannata pilailla."

Lainaus: Helsingin Sanomat
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 1073  To 15 Mar 2007, 10:32 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Poliisi epäilee: Ruotsalaispojat suunnittelivat iskua kouluun

12.11.2007 20:26

Ruotsin syyttäjäviranomaiset vaativat maanantaina 16-vuotiasta tukholmalaista lukiolaispoikaa vangittavaksi. Poikaa ja hänen 17-vuotiasta ystäväänsä epäillään aikeista murhata koulunsa rehtori ja muita oppilaita.

Uutistoimisto TT:n mukaan pojat olivat hankkineet koulunsa pohjapiirustuksia ja sanoneet olevan "ikävää, että Suomessa saatiin hengiltä vain kahdeksan", Jokelan koulusurmiin viitaten.

Poikien kerrottiin myös esitelleen suunnitelmaansa hankkia käsiase.

Poliisit ottivat kaksikon huostaansa jo perjantaina. Nämä käyvät lukiota Etelä-Tukholmassa.

Poliisit luovuttivat 17-vuotiaan sunnuntaina sosiaaliviranomaisille. Poika oli erotettu koulusta aiemmin syksyllä, kun hän oli uhannut veitsellä luokkatoveriaan.

STT

Lainaus: http://www.iltasanomat.fi/uutiset/ulkomaat/uutinen.asp?id=1454146
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 1074  To 15 Mar 2007, 10:36 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
JOKELAN KOULUSURMAT
Kouluiskulla uhannut ruotsalaispoika vangittiin


Julkaistu: 12.11.2007 20:31
Päivitetty: 13.11.2007 11:11

STT–TT


Tukholma. Tukholmalainen 16-vuotias lukiolaispoika vangittiin tiistaina epäiltynä laittoman uhkauksen esittämisestä. Pojan epäillään suunnitelleen iskua Tukholman eteläosassa sijaitsevaan lukioon.

Syyttäjä oli vaatinut vangitsemista myös aikeista murhata koulun rehtori ja muita oppilaita, mutta vangitsemisesta päättänyt tuomari katsoi, etteivät epäilyt riittäneet.

Lukiolainen kiisti syytteet.

Toinen samoista aikeista epäilty poika oli luovutettu sosiaaliviranomaisille sunnuntaina, joten häntä ei ollut syytä määrätä vangittavaksi. 17-vuotias poika on yhä epäiltynä.

Toisen pojan kanssa keskustellut kuraattori oli rikkonut vaitiolovelvollisuutensa ja kertonut uhasta.

Pojat olivat myös näyttäneet erään aselehden kuvaa ja sanoneet aikovansa käyttää asetta koulutovereiden tappamiseen. Poikia oli tarkkailtu jo pidemmän aikaa.

Lainaus: Helsingin Sanomat
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 1075  To 15 Mar 2007, 10:41 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Kirkkonummen ala-astetta uhattiin netissä
Poliisi tutki huhuja myös Tuusulassa ja Maaningalla


9.11.2007 11:20, päivitetty 09.11. 16:21

Internetissä liikkuneet huhut toivat poliisit perjantaina kolmelle suomalaiskoululle. Uudellamaalla Kirkkonummen Kirkkoharjun ja Tuusulan Hyrylän kouluihin oli liitetty huhuja, joiden mukaan niille olisi suunnitteilla aseellinen hyökkäys. Myös pohjoissavolaisesta Maaningan yläasteesta ilmaantui uhkausvideo nettiin.

Kirkkoharjun kouluun kohdistunut uhkaus tehtiin torstaina kynttiläadressisivulla, joka perustettiin Jokelan koulusurmien uhrien muistoksi.

Uhkaus kohdistui Kirkkoharjun yläasteeseen, joka sijaitsee samassa koulukeskuksessa Kirkonkylän ala-asteen ja Porkkalan lukion kanssa. Poliisit kävivät koululla jo illalla, ja palasivat paikalle perjantaiaamuna.

Tietoa jaettiin
luokittain


Kirkkoharjun koulun rehtorin Maarit Rossin mukaan uhkauksesta oli aluksi määrä jakaa jokaiselle oppilaalle tiedote perjantaisen koulupäivän päätteeksi.

Koulun oppilashuoltoryhmä päätyi kuitenkin siihen, että oppilaita informoidaan uhkauksesta luokka kerrallaan. Tiedon leviäminen oli kuitenkin nopeampaa kuin valittu tiedotustapa.

- Koulusta poistui kokonaisia luokkia, kun jotkut oppilaat hätääntyivät. Huhuja alkoi kuulua myös koulun ulkopuolelta, päivitteli Rossi.

Pienimpiä
haettiin pois


Vaikka uhka kohdistuikin yläasteeseen, huolestutti se myös muiden koulujen oppilaita. Yhdentoista maissa ala-asteen pihassa oli vanhempia hakemassa lapsiaan pois, ja paikalle oli tilattu koulutaksi viemään pitkämatkalaisia kotiin.

Sisällä oli vielä erityisopetuksessa olevia ala-asteen oppilaita, joista osa odotti vanhempiaan noutamaan heitä. Osalle harkittiin taksikyydin tilaamista. Rehtori Leena Kotilainen-Ritala huolehti, että oppilaiden puhelimet olivat päällä, jotta vanhemmat saavat heidät tarvittaessa kiinni.

"Normaali
työpäivä"


Ala-asteen puolella kuului aamupäivällä myös keskusradiotiedotuksia, mutta oppilaille ei jaettu evakuointikäskyjä. Yläasteen puolella ei radio kaikunut, sillä Rossin mukaan ei haluttu lietsoa hysteriaa.

- Joitakin yläasteen oppilaita on lähtenyt kotiin, kertoi Rossi.

- Alle kymmenen oppilaan vanhemmat ovat ottaneet suoraan yhteyttä. Tämä on aivan normaali työpäivä, rehtori vakuutteli.

Silti vain hieman ennen Rossin pitämää tiedotustilaisuutta muutama oppilas kyseli yläasteen käytävällä, onko heidän mentävä musiikintunnille. Ryhmästä kun oli enää vain kaksi paikalla.

Maaningalla ei
kerrottu oppilaille


Tuusulan Hyrylässä paikalla käyneiden STT:n toimittajien mukaan koulun oppilaat kertoivat huhusta, jonka mukaan koulusta olisi tehty internetiin samanlainen uhkausvideo kuin Jokelan koulusta. Videota ei kuitenkaan löytynyt, ja tilanne paikalla oli rauhallinen. Koulun pihalla näkyi normaalisti välitunnilla olevia oppilaita.

Maaningalla uhkausvideosta kerrottiin opettajille, mutta ei oppilaille. Koulua ei evakuoitu. Uhkauksen ilmettyä koulupäivää oli jäljellä tunnin verran, ja se sujui normaalisti.

Muualla Suomessa ei tiettävästi ole tehty kouluihin kohdistuneita uhkauksia. Esimerkiksi Jyväskylän lukiotoimen johtava rehtori Ari Pokka totesi STT:lle, että kaupungin kouluissa on poikkeuksellisen rauhallista.

IS-STT

Lainaus: http://www.iltasanomat.fi/uutiset/t/tuusula/1453112
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 1076  To 15 Mar 2007, 10:50 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Maaninkalaispoika kiinni uhkailuvideosta

11.11.2007 10:23, päivitetty 11.11. 11:53

Maaninkalainen nuorukainen on otettu kiinni epäiltynä "Maaninka massacre" -videon laittamisesta YouTube-sivustolle. Poliisi otti 16-vuotiaan pojan kiinni perjantai-iltana. Lisäksi poliisi takavarikoi pojan käyttämän tietokoneen.

Siilinjärven poliisista ei vahvistettu sunnuntaina, onko poika vielä kiinniotettuna tai onko häntä pidätetty. Päätös pidättämisestä pitää tehdä 24 tunnin sisällä kiinniottamisesta.

Poika on kertonut poliisille julkaisseensa videon vain pilailumielessä. Pojan mukaan kyse ei ollut todellisesta uhkailusta koulua tai sen henkilökuntaa ja oppilaita kohtaan.

Vajaan minuutin mittainen video julkaistiin YouTubessa perjantaina 9. marraskuuta. Videolla esitettiin kuvaa Maaningan koulusta, ja videon puolivälissä kuvissa oli hahmo, jolla oli ase hallussaan. Poliisin mukaan "Maaninka massacre" -video jäljitteli Pekka-Eric Auvisen tekemään videota Jokelan koulusta.

Koulun rehtori Kari Loponen sai tiedon videosta perjantaina hieman ennen kello neljäätoista. Tämän jälkeen hän otti välittömästi yhteyttä poliisiin. Uhkausvideon vuoksi koulua ei evakuoitu, mutta sitä tarkkailtiin loppupäivän ajan.

Tapausta tutkitaan laittomana uhkauksena. Esitutkinnan valmistuttua tapaus siirtyy syyteharkintaan.

Maaningan koulu sijaitsee Pohjois-Savossa.

STT-IS

Lainaus: http://www.iltasanomat.fi/uutiset/t/tuusula/1453632
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 1077  To 15 Mar 2007, 11:07 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Martinlaakson lukiota uhattiin netissä

14.11.2007 0:27

Länsi-Vantaalla sijaitsevaa Martinlaakson lukiota uhattiin maanantaina internetissä.

Poliisi kertoo, että YouTube-sivustolle laitettu viesti oli tulkittavissa uhkaukseksi.

Poliisi otti tiistaina illalla kiinni 16-vuotiaan vantaalaisen pojan epäiltynä laittomasta uhkauksesta.

Vastoin julkisuudessa aiemmin liikkuneita tietoja, maanantainen uhkaus ei kohdistunut Martinlaakson kouluun, kertoo koulun rehtori Merja Kuokka.

Martinlaakson yläkoulua uhattiin internetissä sunnuntaina, jolloin poliisi myös puhutteli uhkausvideon julkaisseita nuoria. 14-15-vuotiaat pojat vapautettiin kuulustelujen jälkeen.

Poliisi kertoi, että pojat olivat laittaneet aineiston internetiin ajattelemattomuuttaan.

STT

Lainaus: http://www.iltalehti.fi/jokelantragedia/200711136845521_jt.shtml
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 1081  To 15 Mar 2007, 19:42 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Poliisi selvitti uhkausta Vihdin lukiolle

12.11.2007 13:21, päivitetty 12.11. 13:35

Vihdin poliisi tutki uhkausta, joka koski Vihdin lukiota. Perjantaina Vihdin poliisille tieto, että eräs Nummelan koulun oppilas oli lausunut erikseen erittelemättömän lauseen, joka koski Vihdin lukiota.

Lausuma koski perjantaita 30.11. ja silloin lukiossa olisi jotain tapahtumassa. Nummelan koulun oppilas oli isommassa porukassa puhunut asiasta ja tieto kulkeutui poliisille.

Asiaa selvitettiin Vihdin poliisissa. Oppilas on tiedossa, ja myös oppilaan vanhemmat tietävät asiasta. Asiasta puhuttiin myös koulun rehtorin kanssa.

Asiaa selvitellään edelleen, mutta nyt näyttää siltä, että koulun oppilailla tai koulukiinteistöllä ei ole mitään vaaraa, tiedottaa poliisi.

- Mitään vaara-aspektia ei ole nyt enää olemassa, vakuutettiin Vihdin poliisista IS:lle.

IS

Lainaus: http://www.iltasanomat.fi/uutiset/t/tuusula/1453972
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 1085  To 15 Mar 2007, 20:04 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Lauritsalan lukion nettiuhkaaja jäi kiinni

13.11.2007 10:26

Lappeenrannan poliisi on ottanut kiinni nuoren miehen, joka uhkasi nettikirjoituksessaan Lauritsalan lukiota väkivallalla.

18-vuotias lappeenrantalainen nuorukainen on tunnustanut kirjoittaneensa uhkauksen.

Keskusrikospoliisi sai tiedon kirjoituksesta maanantaina iltapäivällä. Viestissä viitattiin Jokelan koulusurmiin, ja se ehti olla netissä näkyvissä noin minuutin ajan ennen kuin se poistettiin.

Paikallinen poliisi tutkii asiaa laittomana uhkauksena.


STT

Lainaus: http://www.iltalehti.fi/jokelantragedia/200711136841998_jt.shtml
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 1086  To 15 Mar 2007, 20:04 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Valkealan yläkoulun rehtori Iltalehti.fi:lle:
"Emme jääneet odottamaan"


13.11.2007 13:16 (Päivitetty 13.11.2007 15:06)

Valkealan yläkoulun rehtori määräsi koulujen ovet lukittavaksi ja oppilaat sisätiloihin aiemmin koulun oppilaan kimppuun käyneen miehen riehuttua ja uhkailtua koulun alueella.

Valkealan yläkoulu sai tänään koulutoimistolta tiedon uhkauksesta klo 11.55.

- Emme jääneet odottamaan vahvistusta tai lisätietoja, vaan keräsimme oppilaat sisälle ja lukitsimme kaikki ovet ja ikkunat, Valkealan yläkoulun rehtori Pauli Pölönen kertoo Iltalehdelle.

Kun oppilaat oli saatu kerättyä turvaan, koulun henkilökunta varmisti kulkureitit ulos. Paikalle saapui poliiseja ja ambulanssi. Tilanne oli ohi klo 12.40. Kukaan ei loukkaantunut välikohtauksessa.

Häytyksen aiheutti humalassa koulualueella riehunut mies joka esiintyi uhkaavasti. Hänellä ei ollut asetta.

Tilanne laukesi, kun poliisi korjasi riehujan talteen.

Humalainen kävi aiemmin oppilaan kimppuun

Poliisin kiinni ottama mies on aiheuttanut ongelmia koulualueella aiemminkin. Mies oli käynyt jo aiemmin noin kuukausi sitten erään oppilaan kimppuun.

Hän kärsii tiettävästi mielenterveysongelmista.
- Miehen naama on täällä kaikkien muistissa, liikuntatunnilla tilanteen sattuessa ollut Valkealan yläkoulun oppilas kertoi Iltalehdelle.

- Kyllä se hämmästytti, kun tunti keskeytyi ja mentiin ruokalaan. Joissakin luokissa oppilaat menivät aluksi pulpettien alle piiloon. Onneksi kukaan ei loukkaantunut, yhdeksäsluokkalainen poika kuvaili tilannetta jälkikäteen.

Hänen mukaansa liikuntatunnilla olleet oppilaat pysyivät rauhallisina, koska opettaja kertoi heille koko ajan väliaikatietoja. Muilla tunneilla olleista oppilaista osa oli pelästynyt ja soittanut vanhemmilleen.

"Olen ylpeä oppilaista"

- Tämä ei ollut mikään harjoitus, vaan todellinen tilanne. Oppilaat toimivat vastuuntuntoisesti, ja olen kerrassaan ylpeä heistä ja koulun henkilökunnan ripeästä toiminnasta, Pölönen sanoo.

Poliisi: Kukaan ei ollut vaarassa

Poliisi korostaa, että kukaan ei ollut vaarassa.

- Ymmärrän kyllä, että kyseisellä koululla reagoitiin, koska taustalla on aiempi välikohtaus humalaisen veikon kanssa ja lapset ovat voineet olla peloissaan, ylikomisario Antero Rossi Kouvolan poliisista sanoo.

Tunnelma on Valkealan yläkoulussa tilanteen purkautumisen jälkeen ollut rauhallinen. Oppitunnit jatkuivat iltapäivällä normaalisti.

Suomalaisoppilaat käyvät edelleen läpi Jokelan viimeviikkoista kouluampumistragediaa. Valkealassakin jaettiin aiheesta koululaisille tänään moniste.

NINA GERKMAN
nina.gerkman@iltalehti.fi

Lainaus: http://www.iltalehti.fi/uutiset/200711136842669_uu.shtml
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 1087  To 15 Mar 2007, 20:05 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Raision kouluissa on huolestuttu verilöylyuhkailuista

14.11.2007 20:21

Jokelan koulusurmien pelästyttämänä on Raisiossa huolestuttu Vaisaaren yläasteen ja Ihalan ala-asteen seiniin kirjoitetuista "verilöylyyn" viittaavista kirjoituksista.

Samansisältöiset kirjoitukset ovat eri henkilöiden tekemiä. Kirjoituksia on Vaisaaren koulun käytävällä siteerannut kovaan ääneen eräs alle 15-vuotias oppilas.

Vaisaaren yläasteella on toinen 15-vuotias oppilas lausunut ääneen aiheeseen liittyviä provosoivia mielipiteitään. Tämän lisäksi hänestä on ollut verkossa kuva leikkiaseen kanssa.

Kuva on sittemmin poistettu. Nämä teot eivät vielä täytä minkään rikoksen tunnusmerkistöä, eikä niiden pohjalta suoriteta rikostutkintaa.

Poliisi suhtautuu uhkiin vakavasti, sillä ne voivat aiheuttaa joissakin oppilaissa tai oppilaiden kotona suurtakin huolta ja pelkoa.

Raision poliisi on kuulustellut tekojen johdosta muutamia oppilaita. Teot ovat olleet jonkinlaista huomion keräämistä, eikä niiden taustalla ole ollut mitään varteenotettavaa uhkaa. Poliisi jatkaa vielä yksityiskohtien selvittämistä.

Turvallisuuden lisäämiseksi poliisi aikoo kuitenkin olla torstaiaamuna Vaisaaren koulussa näkyvillä.

Raision poliisin mukaan vähäiselläkin uhkailulla tai vihjailulla on juuri nyt helppo herättääaiheetonta pelkoa.

Poliisi toivoo, että vanhemmat korostaisivat omille lapsilleen, kuinka tärkeää on olla uhkailematta leikillään Jokelan kaltaisilla tapahtumilla.

Lainaus: http://www.iltasanomat.fi/uutiset/kotimaa/uutinen.asp?id=1454849
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 1088  To 15 Mar 2007, 20:06 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Poliisi kuulusteli koulupoikia uhkailuista

15.11.2007 12:26

Poliisi on kuulustellut viittä alaikäistä poikaa koulun seinille kirjoitetuista uhkaavista teksteistä Raisiossa Varsinais-Suomessa.

Poliisi korostaa, että tapauksiin ei liity mitään todellista uhkaa tai vaaraa.

Vaisaaren yläasteen ja Ihalan ala-asteen seiniin ilmaantui tällä viikolla töherryksiä, joissa viitataan "verilöylyyn". Poliisi on kuullut asian vuoksi viittä koulupoikaa, iältään 13-15-vuotiaita. Rikoskomisario Kai Loukkaanhuhdan mukaan ketään ei epäillä rikoksesta.

Poliisi halusi kuitenkin puuttua asiaan ja selvittää töherrysten tekijät, sillä uhkailevat tekstit voivat Jokelan tragedian vuoksi järkyttää joitakuita ihmisiä.

STT

Lainaus: http://www.iltalehti.fi/turku/200711156852033_tu.shtml
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 1089  To 15 Mar 2007, 20:11 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
JOKELAN KOULUSURMAT
Koulu-uhkaukset työllistivät poliisia eri puolilla maata


Julkaistu: 13.11.2007 20:04
Päivitetty: 13.11.2007 23:30

HS–STT

Jokelan koulutragediasta alkaneet koulu-uhkaukset työllistivät tiistaina poliisia eri puolilla Suomea.

Vantaalla poliisi rauhoitteli Martinlaakson koululaisia YouTube-sivustolla julkaistun Martsari Massacre-videon takia. Poliisi otti tähän liittyen tiistai-iltana kiinni 16-vuotiaan vantaalaispojan epäiltynä laittomasta uhkauksesta.

Valkealassa häirikön uhkaus sai kolme koulua lukitsemaan ovensa Valkealassa Kymenlaaksossa tiistaina puolenpäivän aikaan.

Valkealan lukion, yläkoulun ja alakoulun noin 900 oppilasta odottivat lukittujen ovien takana vajaan tunnin, jonka jälkeen tilanne laukesi ja ovet avattiin.

Uhkauksen teki sama nuorimies, joka nahisteli humalassa oppilaiden kanssa koulukeskuksen pihalla noin kuukausi sitten.

Myös tuolloin koulujen ovet laitettiin lukkoon.

Lappeenrannan poliisi on ottanut kiinni nuoren miehen, joka uhkasi nettikirjoituksessaan Lauritsalan lukiota väkivallalla. 18-vuotias lappeenrantalainen nuorukainen on tunnustanut kirjoittaneensa uhkauksen.

Keskusrikospoliisi sai tiedon kirjoituksesta maanantaina iltapäivällä. Viestissä viitattiin Jokelan koulusurmiin, ja se ehti olla netissä näkyvissä noin minuutin ajan ennen kuin se poistettiin.

Kirkkonummelaiseen Kirkonharjun yläasteeseen kohdistuneet kaksi uhkausviestiä lähetettiin Ylivieskasta, Espoon poliisista kerrotaan.

Viestien lähettäjiksi on tutkinnassa selvinnyt kaksi 15-vuotiasta ylivieskalaista koulupoikaa.

Pojat ovat tunnustaneet teot ja kertoneet kirjoittaneensa viestit ajattelemattomuuttaan. He kertovat valinneensa koulun ja paikkakunnan sattumanvaraisesti.

Lainaus: Helsingin Sanomat
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 1090  To 15 Mar 2007, 20:15 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Lähes kaikki palasivat Jokelan koulukeskukseen

15.11.2007 17:40

Oppilaat palasivat Jokelan koulukeskukseen torstaina. Valtaosa heistä kävi sisällä koulussa nyt ensi kertaa viime keskiviikkoisen tragedian jälkeen.

- Ehkä vähän sellainen haikea mieliala oli. Osaa varmasti pelotti mennä takaisin kouluun, kun siellä on tapahtunut, mitä on tapahtunut, luonnehti abiturientti Piia Linna paikalla olleelle STT:n toimittajalle koulupäivän jälkeen.

- Itse en ehkä ottanut sitä yhtä rankasti kuin jotkut, hän lisäsi.

Ensimmäinen koulupäivä kunnostetussa ja maalatussa koulukeskuksessa sujui poikkeuksellisen lukujärjestyksen mukaan.

Aluksi oppilaat kiersivät koulurakennusta luokittain opettajien johdolla. Sen jälkeen poliisi puhui edelliskeskiviikon tapahtumista ja tutkinnasta. Lisäksi ohjelmassa oli muun muassa teatteri-ilmaisua, musiikkia ja kuvataidetta.

Kunnan sivistysjohtaja oli viestittänyt oppilaille, ettei kenenkään ole vielä pakko aloittaa koulunkäyntiä tai työskentelyä, jos voimat eivät riitä. Ainakin lukiolaisista suurin osa oli kuitenkin jo koulussa.

- En ainakaan huomannut, että meistä lukiolaisista olisi ollut monikaan poissa. Kyllä suurin osa oli koulussa, oikeastaan yllättävänkin moni, arvioi ylioppilaskirjoituksiin valmistautuva Hanna Häyrinen.

Media alkoi
jo suututtaa


Tuusulan kunta veti tiukat rajat tiedotusvälineille torstaina. Tiedottajat estivät yritykset haastatella oppilaita opinahjon edustalla. Kuvausryhmätkin ohjattiin kauemmas koulun pihalta.

Myös moni oppilas oli saanut tarpeekseen tiedotusvälineistä ja niiden edustajista.

- Jotkut ovat olleet ihan asiallisia. Suurin osa meistä on näreissään siitä, kun jotkut toimittajat ovat väkisin yrittäneet ottaa haastattelua, Piia Linna sanoi STT:lle.

Sanomalehtien Liiton hallituksen puheenjohtaja Taisto Riski otti torstaina Helsingissä kantaa lehdistön toimintaan Jokelan uutisoinnissa. Hän muistutti, että suureen tapahtumaan mahtuu aina myös ylilyöntejä. Sanomalehdistö haluaa olla mukana tiedotusvälineiden toiminnan julkisessa arvioinnissa, hän sanoi.

Jokelan kouluammuskelu vaati viime viikon keskiviikkona yhdeksän uhria.

STT

Lainaus: http://www.iltasanomat.fi/uutiset/kotimaa/uutinen.asp?id=1455194
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 1091  To 15 Mar 2007, 20:22 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
JOKELAN KOULUSURMAT
Tutkimukset: USA:n koulusurmaajat vihjaavat usein aikeistaan ennakkoon


Julkaistu: 14.11.2007 20:40

Pekka Mykkänen
Helsingin Sanomat


Littleton. Yllättävän moni amerikkalainen kouluampuja on vihjannut ennakkoon tulevasta väkivallanteostaan, kertovat arvovaltaiset amerikkalaistutkimukset.

Mutta vain hyvin harvoin tieto on tavoittanut aikuisen.

Yhdysvaltain salaisen palvelun ja opetusministeriön vuoden 2002 Safe School Initiative -tutkimuksen mukaan 37 kouluhyökkäyksessä 30:ssä joku ulkopuolinen tiesi, että ampuja joko hautoo tai suoranaisesti suunnittelee veritekoa. Vain kahdessa tapauksessa tieto päätyi aikuisen korviin.

Yhdessä toteutuneessa iskussa hyökkääjä oli varoittanut kahta toveriaan tarkalleen, milloin hän aikoo ampua koulun aulassa.

Sana levisi, ja lopulta 24 oppilasta todisti – ja yksi valokuvasi – ammuskelua turvallisesta paikasta.

Columbinen verilöylyn jälkeen tehdyn tutkimuksen 37 ampumisiin osallistui 41 ihmistä vuosina 1974–2000.

Jokelan ampujan koulutoveri sanoi HS:lle ampujan kertoneen päivää tai kahta ennen ampumisia internetin keskustelupalstalla ostamastaan uudesta aseesta, mutta ei varsinaisista aikeistaan.

Niistä hän taas antoi useita vihjeitä internetissä.

Kun suomalaiset asiantuntijat purkavat Jokelan tapauksia ja suunnittelevat ohjeistusta vastaavien tapausten varalle, hyödyllistä luettavaa on myös Liittovaltion poliisin FBI:n tutkimus ja suositukset The School Shooter: A Threat Assessment Perspective vuodelta 2000.

Ihmelääkettä ei silti tämäkään 18 tapaukseen keskittynyt selvitys tarjoa.

"Tämä malli ei ole 'profiili' kouluampujista tai lista vaarallisista merkeistä, jotka kertoisivat, kuka on seuraava nuori, joka vie tappavan väkivallan kouluunsa. Sellaisia ei ole olemassakaan", tutkimuksessa muistutetaan.

Ongelma on, että ampujat ovat hyvin erilaisia ja uhkaukset vaihtelevat hyvin varteen otettavista olemattomiin.

Vuoden 2002 tutkimuksen mukaan joka kuudennessa tapauksessa ampuja oli suoraan uhannut uhrejaan ennen hyökkäystä.

Vainoamisen, koulukiusaamisen, fyysisen hyökkäyksen, tai uhkauksen kohteeksi oli ampujista joutunut 71 prosenttia.

Useissa tapauksissa ampuja oli ollut pitkään vakavan kiusaamisen uhri. Joissakin tapauksissa näiden kokemusten uskottiin vaikuttaneen hyökkäykseen.

Tosielämän tiedot voivat olla hämmentäviä stereotypioiden näkökulmasta.

Amerikkalaisampujista 59 prosenttia ilmaisi kiinnostuksensa väkivaltaviihteeseen, kuten elokuviin. Väkivaltapelit kiinnostivat 12 prosenttia.

Suurin osa hyökkääjistä sen sijaan oli antanut merkkejä itsetuhoisuudesta tai masennuksesta. Mutta vain kolmanneksen kohdalla asiantuntija oli arvioinut mielenterveyttä.

Vastausta ei löydy koulumenestyksestä. Vain kaksi oppilasta 41 kouluampujasta oli reputtanut kokeissaan, 41 prosenttia kahmi korkeita arvosanoja.

Hyökkääjistä 63 prosentilla ei ollut juurikaan tai lainkaan ongelmia koulussa.

Koska ampuja Suomessakin surmasi itsensä, syyllisiä aletaan helposti etsiä muista: kenen virhe oli olla näkemättä tulevaa?

"Väkivallan ymmärtäminen sen tapahtumisen jälkeen on riittävän vaikeaa. Yritys ennakoida uhkaa ja pitää huoli, ettei se toteudu, on vielä suurempi haaste", FBI kommentoi.


Tutkimukset internetissä: http://www.secretservice.gov/ntac/ssi_final_report.pdf

http://www.fbi.gov/publications/school/school2.pdf

Lainaus: Helsingin Sanomat
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 1092  To 15 Mar 2007, 20:28 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Huomatkaa edellisessä viestissä kohta:

Lainaus:
Yllättävän moni amerikkalainen kouluampuja on vihjannut ennakkoon tulevasta väkivallanteostaan, kertovat arvovaltaiset amerikkalaistutkimukset.

Mutta vain hyvin harvoin tieto on tavoittanut aikuisen.

Lainaus: Helsingin Sanomat
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 1093  To 15 Mar 2007, 20:32 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Koulusurmaaja kertoo aikeistaan monipuolisin, toistuvin viestein

Julkaistu: 14.11.2007 20:45

Rebecca Bondü

Koulusurmat voitaisiin periaatteessa estää tunnistamalla niiden mahdolliset tekijät varhaisessa vaiheessa, kirjoittaa Rebecca Bondü.

Ampumalla tehtyjä koulusurmia pidettiin pitkään vain amerikkalaiskoulujen ongelmana, mutta 1990-luvun lopulla tilanne muuttui. Koulusurmien vuosittainen luku Yhdysvalloissa saavutti tuolloin huippunsa, ja Columbinen lukiossa tapahtui vuonna 1999 tähän asti vakavin surma. Samalla tiedot myös muiden maiden kouluissa tapahtuneista vakavista, tarkoitushakuisista väkivallanteoista alkoivat lisääntyä.

Oppilaita on ammuttu esimerkiksi Saudi-Arabian, Brasilian, Hollannin, Ruotsin ja Saksan kouluissa. Nyt myös Suomen täytyy selviytyä vastaavan teon inhimillisistä ja poliittisista seurauksista.

Kun koulusurmia tehdään kaikkialla maailmassa ja tekijä toimii samalla tavoin – määrätietoisesti ja tappaen useita ihmisiä valitsemassaan koulussa –, ei surmia voi enää selittää kulttuurilla. Sen sijaan niitä on viime vuosina tutkittu tekijän henkilökohtaisista piirteistä ja sosiaalisesta ympäristöstä lähtien.

Yhdysvaltalaiset tutkimukset paljastavat, että koulusurmat eivät tapahdu spontaanisti vaan niitä edeltää pitkäaikainen yksilökohtainen prosessi, jonka aikana tekijä muokkaantuu ja tekee suunnitelmansa. Prosessiin liittyy hälytysmerkkejä, jotka voidaan havaita tulevan surmaajan käytöksessä.

Freie Universität Berlin -yliopistossa on meneillään Leaking-tutkimusprojekti, joka käsittelee ampumissurmia saksalaisissa kouluissa. Projektin alustavat tulokset tukevat yhdysvaltalaisia tutkimuksia.

Tutkimusten mukaan surmaajalla on intensiivinen ja väkivallan värittämä fantasiaelämä. Hän ruokkii tätä mielikuvamaailmaansa viettämällä paljon aikaa väkivaltaa sisältävien videopelien, elokuvien ja kirjojen sekä väkivaltaa ihannoivan musiikin parissa.

Myös joukkoviestimillä on surmaajalle tärkeä merkitys. Ne tarjoavat kuvauksia aiemmista koulusurmista ja niiden tekijöistä, antavat kiihokkeen, konkreettisen toimintamallin sekä myös mahdollisuuden samastua tekijöihin ja ymmärtää heidän perustelunsa – saada oikeutuksen teolle.

Joukkoviestimet lupaavat surmaajalle myös teonjälkeistä kuuluisuutta. Tähän seikkaan liittyy yksi erityinen piirre: surmantekoa edeltävien kuukausien aikana tekijä käyttää runsaasti internetiä. Hän haluaa, että hänen kuolemansa jälkeen hänen ajatuksensa leviävät laajalle ja että hän voi esitellä itsensä sellaisena kuin hän itsensä näkee, ylempiarvoisena muihin nähden.

Tutkijat ovat tosin havainneet myös yhä enemmän viitteitä siitä, että tekijät osoittavat masennuksen oireita ja jopa itsetuhon aikeita. Ne jäävät kuitenkin useimmiten huomiotta, sillä ne esiintyvät yhdessä narsististen persoonallisuuspiirteiden kanssa ja siksi tekijät ovat ympäristön silmin pikemminkin röyhkeitä. Ei ole ihme, että useat kouluampujat ovat koulu- ja ikätovereidensa vieroksumia ja heitä pidetään yksinäisinä susina, vaikka heillä olisikin pieni ystäväpiiri.

Myöskään vanhemmille tulevan surmaajan kehitysprosessi ei useinkaan paljastu, sillä nuori vetäytyy mahdollisimman paljon omiin oloihinsa.

Useimmat koulusurmaajat ovat ennen tekoaan kokeneet vaikean menetyksen, jonka he tuntevat kaventavan tulevaisuudennäkymiään. On ilmeistä, että heillä ei ole riittäviä valmiuksia hallita tällaista menetystä eivätkä he myöskään saa tarvitsemaansa sosiaalista tukea.

Lopullisesti teon toteutumisen ratkaisee, onko tekijällä aseita saatavillaan; useimmiten hän on ollut jo pitkän aikaa aseista hyvin kiinnostunut.

Erityisen merkittävä surmantekoa ennakoiva signaali on ilmiö, jolle tutkijat ovat antaneet nimen leaking. Sana on englantia ja merkitsee vuotoa, tihkumista läpi. Ilmiötä voidaan hyödyntää pyrittäessä ennakoimaan ja estämään koulusurmia.

Leakingilla tarkoitetaan "tiedotteita" eli vihjeitä, joita tekijä antaa koulusurmaan liittyvistä fantasioistaan ja suunnitelmistaan. Tiedotteet voivat olla suoria ilmaisuja – puhuttuja, kirjoitettuja, piirrettyjä, filmattuja – tai epäsuoria: tekijä käyttäytyy silmiinpistävästi tai tiettyä aihetta korostaen.

Tällaiseen käyttäytymiseen kuuluu, että tekijä on voimakkaasti kiinnostunut väkivallasta, sodasta ja aseista, kerää niihin liittyvää ja aiempia koulusurmia koskevaa aineistoa. Hän käyttää silmiinpistävää, usein naamioivaa pukeutumista ja osoittaa taipumusta itsemurhaan. Leakingia on havaittu esiintyneen kaikkien tähän asti tutkittujen koulusurmien edellä; se toistui eri muodoissa ja tekijän suhteissa useisiin ihmisiin.

Ensimmäiset joukkoviestimien välittämät tiedot Pekka-Eric Auvisesta osoittavat, että hänenkin tapauksessaan joitakin edellä kuvattuja varoitusmerkkejä oli olemassa. Niihin lukeutuvat esimerkiksi väkivaltaviihteen kulutus, väkivaltafantasiat, kiinnostus aseisiin ja muihin kouluampujiin samoin kuin leaking eri muodoissaan.

Varoitusmerkkejä tutkittaessa näyttää siltä, että koulusurmat voitaisiin periaatteessa estää tunnistamalla niiden mahdolliset tekijät varhaisessa vaiheessa. Jotta näin tapahtuisi, on mahdollisen tekijän sosiaalisen ympäristön, muiden oppilaiden ja opettajien oltava tarkkaavaisia ja osattava puuttua asiaan.

Leaking voi olla keskeinen lähtökohta pyrittäessä ennakoimaan ja estämään koulusurmia – mutta vain lähtökohta; sen lisäksi on tarpeen etsiä muita varoitusmerkkejä. Oppilaan tarpeetonta leimaamista tulee kuitenkin välttää, sillä vain pieni osa varoitusmerkkejä osoittavista oppilaista ryhtyy väkivaltaisiin tekoihin.

Joka tapauksessa tarvitaan lisää tutkimusta ja tieteellisesti varmennettuja kriteerejä, jotta poikkeavan oppilaan käytöstä, samoin kuin leakingin merkitystä, voidaan luotettavasti arvioida. Näitä kriteereitä työstetään nyt Freie Universität Berlin -yliopiston Leaking-projektissa.


Kirjoittaja on psykologi ja työskentelee Freie Universität Berlin -yliopiston Leaking-projektissa, joka tutkii mahdollisuuksia ennakoida ja estää koulusurmia.

Lainaus: Helsingin Sanomat
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 1094  To 15 Mar 2007, 21:14 (GMT+3)  Aihe: "Pretty Video Clip" (= sööttejä videoklippejä) Vastaa lainaamalla viestiä

Herätys!

Jos joku aikuinen on vielä nukkunut!


Aamulla etsin tietoa uutisesta "Martinlaakso massacre" (suomeksi Martinlaakson verilöylystä tai joukkoteurastuksesta) kirjoittamalla Googleen hakusanat Martinlaakso massacre. Olisin halunnut liittää uutisen koulun nettiuhasta omiin linkkeihini, vaan mitä löysinkään.

Päätelkää itse sivuilta:
http://prettyclip.com/index.php?video=jokela

Katsoin sivuilta myös videon, jonka toivottavasti katsotte tekin:

R.I.P Dylan Klebold & Eric Harris - Pekka Eric-Auvinen
http://prettyclip.com/play.php?video_id=hZIXfIte8Bo&video=R.I.P%20Dylan%20Klebold%20&%20Eric%20Harris%20-%20Pekka%20Eric-Auvinen

o o o

Herätkää vanhemmat, opettajat ja viranomaiset, herätkää! Joillakin lapsilla on nyt asiat pahasti sekaisin: he luulevat virtuaalielämän olevan todellisuutta ja että ammutut lapset ovat pelkkiä pelinukkeja vain.

Herätkää aikuiset herätkää ennen kuin on liian myöhäistä.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 1095  Pe 16 Mar 2007, 1:42 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Viron poliisi puhutti nettiuhkailijaa

Julkaistu: 15:41
Päivitetty: 16:15

STT


Tallinna. Viron poliisi haki torstaina eräästä Tallinnan koulusta puhuteltavaksi nuorukaisen, joka oli internetin keskustelupalstalla ylistänyt Suomen koulusurmaajaa, kertoi Postimees-lehti.

Poliisin edustajan mukaan nuoren miehen kanssa keskusteltiin, mutta rikosmenettelyä ei aloitettu. Poliisi aikoo julkisuudessa esiintyneiden tietojen pohjalta jututtaa useampiakin ihmisiä, hän lisäsi.

Jokelan tragedia on herättänyt myös Virossa erittäin laajaa keskustelua.

Postimees kertoi aamun numerossaan vihamielisiä näkemyksiä esittäneestä koululaisesta, joka oli yrittänyt hankkia netin kautta asetta. Poliisi ei vahvistanut, oliko torstaina puhutettu poika sama henkilö.

Lainaus: Helsingin Sanomat
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 1096  Pe 16 Mar 2007, 1:45 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Jokirannan koulu tyhjennettiin uhkauksen vuoksi Ylivieskassa

Julkaistu: 14:58

STT


Ylivieska. Jokirannan koulu Ylivieskassa on jouduttu tyhjentämään ja eristämään netin kautta tulleen uhkauksen takia iltapäivällä.

Poliisin mukaan mitään vaaraa ei ole. Uhkauksen tekijä on jo poliisin tiedossa.

Oppilaat on lähetetty kotiin. Kaupungin keskusta-alueella sijaitsevassa koulussa on viitisensataa oppilasta.

Lainaus: Helsingin Sanomat
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 1097  Pe 16 Mar 2007, 1:49 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Paniikki tyhjensi ammattikoulun Heinolassa

Julkaistu: 15:04

STT


Heinola. Nopeasti levinnyt uhkaushuhu tyhjensi ammattikoulun Heinolassa torstaina ennen kuin johto ehti antaa mitään toimintaohjeita. Paniikkia edesauttoi se, että samoihin aikoihin koulun pihalla liikuskeli nuori mies yllään maastopuku ja kuulapyssyammuskelussa käytettävä liivi.

Oppilaitten keskuudessa levisi tieto, jonka mukaan jotakin Koulutuskeskus Salpauksen toimipistettä olisi uhattu väkivallanteolla. Tiedon alkulähteenä mainittiin tekstiviesti, jonka yksi oppilas olisi saanut tyttöystävältään Lahdesta.

Koululla oli aamupäivällä paikalla noin 400 nuorisoasteen ja aikuisopiskelijaa. Miltei kaikki poistuivat lumivyöryn lailla sen jälkeen kun muutama opettaja oli ensin antanut omalle luokalleen lähtöluvan.

"Käytävät olivat jo tyhjiä, kun havahduin tilanteeseen", kertoi koulutusjohtaja Mika Hagelin STT:lle.

Väitetystä tekstiviestistä ei saatu iltapäivään mennessä mitään näyttöä. Sekä koulutusjohtaja Hagelin että poliisin kenttäjohtaja Seppo Niemi olivat tavoittaneet vain toisen ja kolmannen käden tiedon varassa toimineita.

Pihalla pyörinyt nuori mies tunnistettiin koulun omaksi oppilaaksi, ja poliisi tavoitti hänet kotoa. Kaveri selitti etsineensä englannin luokkaa.

Noin 18-vuotiasta nuorukaista ei epäillä mistään rikoksesta, sillä hänellä ei ollut mukanaan aseita tai mitään sellaista muistuttavaa. Hänellä ei ole todettu myöskään yhteyksiä mahdolliseen uhkaukseen.

Seppo Niemen mukaan kyse oli lähinnä nuoren miehen tyhmästä tempusta. Tätä kehotettiin miettimään pukeutumistaan ja saapumaan ajoissa tunneille.

Koulutusjohtaja Mika Hagelin harmittelee sitä, että säikähdys sekoitti Salpauksen Heinolan-toimipisteen avoimien ovien päivän. Koululle oli tulossa päivän mittaan 100–150 peruskoululaista. Osalle ryhmistä ehdittiin sopia uusi aika, ja osa tutustui ammattiopetukseen pelkästään opettajien ohjauksella.

Lainaus: Helsingin Sanomat
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 1098  Pe 16 Mar 2007, 1:52 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Koulun uhkaamisesta voi langeta vankeustuomio

15.11.2007 20:03

Jokelan ampumatragedian jälkeen koulu-uhkaukset ovat levinneet ympäri maata.

- Tämmöistä hölmöilyä ei saa jatkaa. Juttelisivat netissä vaikka bändeistä, tytöt pojista tai pojat tytöistä. Käyttäisivät nettiä sellaiseen eikä uhkailemiseen, puuskahtaa Vantaan poliisin komisario Juha Juurinen.

Rikoksena koulun uhkaaminen voi olla perätön vaarailmoitus tai laiton uhkaus. Molemmista seurauksena saattaa kovimmillaan olla vankilatuomio.

Torstaina Jokirannan koulu Ylivieskassa jouduttiin tyhjentämään pommiuhkauksen vuoksi. Uhkaus osoittautui aiheettomaksi. Poliisin mukaan uhkaaja on 14-vuotias koulun oppilas, joka alustavassa puhuttelussa kertoi kirjoittaneensa uhkausviestin internetiin "pilan päiten".

"Vaisuja poikia kuulustelussa"

Myös Vantaalla Martinlaakson yläkoulua viikonloppuna uhanneet pojat kertoivat poliisin puhuttelussa vain "vitsailleensa".

- Koulussa asiaa ei todellakaan ole pidetty vitsinä, Juurinen sanoo.

14- ja 15-vuotiaat pojat julkaisivat internetissä uhkausvideon. Kun rehtori ja poliisi puhuivat koulussa alkuviikolla asiasta, eräs 16-vuotias sai älynväläyksen samanlaisesta uhkauksesta. Hän toteutti sen.

- Jutut ovat vielä tässä avoimina. Ei heillä mikään rikollinen mieli ole ollut. He ovat olleet vaisuja poikia kuulusteluissa.

Vantaan tapauksia tutkitaan laittomina uhkauksina.

Paniikki Heinolassa

Paniikki tyhjensi torstaina ammattikoulun Heinolassa. Oppilaitten keskuudessa levisi tieto, että Koulutuskeskus Salpauksen toimipistettä olisi uhattu väkivallalla.

Porin Steinerkoulussa opiskeleva tyttö ilmoitti keskiviikkona saaneensa Uudellamaalla asuvalta nettituttavaltaan puhelimessa uhkauksen tulla riehumaan koululle. 18-vuotias mies viittasi uhkauksellaan Jokelan koulukeskuksen tapahtumiin. Keski-Uudenmaan poliisi otti miehen kiinni ja hän vietti yönsä sellissä. Miestä epäillään laittomasta uhkauksesta.

- Suurin pointti on turvattomuuden tunne. Koulun pitäisi olla kaikista turvallisin asia maailmassa, varsinkin Suomessa. Nyt se on muuttunut turvattomaksi. On kova työ saada koulu taas turvalliseksi, Juurinen pohtii.

Laittomasta uhkauksesta on rangaistuksena sakko tai enintään kaksi vuotta vankeutta. Perättömästä vaarailmoituksesta voi paukahtaa sakko tai enintään vuosi vankeutta.

STT

Lainaus: http://www.iltalehti.fi/jokelantragedia/200711156854422_jt.shtml
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 1106  Su 18 Mar 2007, 13:49 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
IL selvitti
Näin vanhemmat PELKÄÄVÄT


17.11.2007 1:05


Isät ja äidit: Nykytoimet eivät riitä kouluiskujen välttämiseksi.
Vanhemmat eivät ole tyytyväisiä Jokelan kaltaisten iskujen välttämiseksi tehtyihin toimiin.


Jokelan viimeviikkoinen tragedia on jättänyt turvattomuuden tunteen koululaisten vanhempiin.

Iltalehden teettämän tutkimuksen mukaan noin joka viides (19 %) huoltaja pelkää lastensa puolesta. Äideistä pelkoa tuntee jopa joka neljäs.

Pelkoa koettiin tasaisesti (17 - 21%) koulusta riippumatta niin ala-astetta, yläastetta, lukiota kuin ammattikouluakin käyvien jälkipolvien puolesta.

Sen sijaan vain kuusi prosenttia vastaajien lapsista oli itse kertonut vanhemmilleen pelkäävänsä koulussa.

Mielenterveystyötä halutaan lisää

Nykyisiin toimiin Jokelan kaltaisten iskujen välttämiseksi ei olla tyytyväisiä. Kaikista vastaajista ainoastaan 12 prosenttia ilmoitti tyytyväisyytensä nykytoimiin. Koulua käyvien lapsien vanhemmista osuus oli 13 prosenttia.

Ratkaisuiksi ongelmiin toivottiin mielenterveystyön lisäämistä (40 %) ja tiiviimpää yhteydenpitoa koulusta kotiin (32 %).

Suoraviivaisemmat ratkaisut eivät saa kannatusta. Vartijoiden palkkaamista kouluille tai metallinpaljastimien asentamista sisääntulon yhteyteen kannatti vain muutama prosentti.

Muita keinoja Jokelan kaltaisten tapahtumien välttämiseksi suositteli yhdeksän prosenttia vastaajista. Ehdotukset vaihtelevat luokkakokojen pienentämisestä, koulukiusaamiseen puuttumisesta ja psykologien oppilashaastatteluista aina huumekoirien tekemiin ratsioihin.

Asian käsittely kouluissa riittävää

Jokelan tragediaa käsiteltiin Suomen eri kouluissa vaihtelevasti. Suurimmassa osassa opettaja otti tapahtumat puheeksi luokassa. Osa kouluista järjesti kaikkien oppilaiden yhteisen tilaisuuden asian puimiseksi. Muutaman vastaajan mukaan kouluiskua ei käsitelty mitenkään.

Oppilaiden vanhemmista 64 prosenttia oli sitä mieltä, että tapahtumia käsiteltiin kouluissa riittävästi. Vain noin joka kymmenes toivoi lisäkeskustelua aiheesta.

Vanhempiensa kanssa lapset ja nuoret puhuivat Jokelan tapahtumista melko vähän (45 %). Neljäsosan mukaan keskustelua virisi puolestaan melko paljon. Seitsemän prosenttia vastanneista koki asian puhuttaneen jälkikasvuaan erittäin paljon.

ERKKI MERILUOTO
erkki.meriluoto@iltalehti.fi

Lainaus: http://www.iltalehti.fi/uutiset/200711176857445_uu.shtml
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 1107  Su 18 Mar 2007, 13:52 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Joka toisessa Helsingin koulussa turvaudutaan kameravalvontaan

Julkaistu: 17.11.2007 00:25

Juha Salonen
Helsingin Sanomat


Noin puolessa Helsingin kouluista turvaudutaan kameravalvontaan. Pelkästään kuluvana vuonna kaupungin kouluihin on asennettu 20–30 valvontajärjestelmää.

Valvontakameroiden asennuksilla ei ole ollut mitään tekemistä Jokelan koulukeskuksen tapahtumien kanssa.

Osa järjestelmistä on asennettu kokonaan kameravalvontaa vailla olleisiin koulurakennuksiin. Osassa kouluista on puolestaan vaihdettu vanhentuneita valvontakameroita uusiin ja toimivampiin.

Valvontajärjestelmä maksaa asennuksineen noin 6 000–10 000 euroa. Helsingin kouluihin asennettujen kamerajärjestelmien kustannukset liikkuvat vuosittain ehkä 300 000 euron tuntumassa.

Helsingissä kameravalvottuja kouluja on keskimääräistä enemmän itäisissä ja pohjoisissa kaupunginosissa. Myös keskustan koulujen käytössä on runsaasti valvontajärjestelmiä.

Valvonta ei ensisijaisesti liity koulujen järjestyksenpitoon tai oppilaiden valvontaan koulupäivän aikana.

"Kamerat eivät missään nimessä korvaa opettajia. Kyllä ihmisten läsnäoloa tarvitaan", Helsingin opetustoimen johtaja Rauno Jarnila sanoo.

"Kameravalvonnalla pyritään nostamaan kiinnijäämisen riskiä. Tarpeen mukaan olemme valmiita myös valvontaa lisäämään."

Noin 70–80 helsinkiläiskoulussa valvontakamerat seuraavat koulujen julkisivuja ja ulkoalueita.

Noin kahdessakymmenessä koulussa kameroilla tarkkaillaan myös oppirakennuksen sisätiloja. Tällöin valvontakamerat on usein asennettu siten, että niille tallentuvat esimerkiksi kouluun tulevat ja sieltä poistuvat ihmiset.

Usein tällaiset järjestelmät ovat käytössä sellaisissa kouluissa, jotka ovat helposti tavoitettavissa ja joiden liepeillä liikkuu runsaasti myös ulkopuolista väkeä.

Valvontaa viritellään koulurakennuksiin monesta syystä. Ulkokameroilla yritetään ehkäistä ikkunoihin ja rakenteisiin kohdistuvaa ilkivaltaa sekä töhrystelyä.

Käytäväkameroilla valvotaan muun muassa näpistyksiä. Tulokset ovat hyvin vaihtelevia, eikä kameravalvonnan suoranaisia vaikutuksia aina voida suoraan osoittaa.

Murrot piinaavat kouluja siinä missä muitakin yleisiä rakennuksia. Rikospaikkatutkintaa tekevän ylikonstaapeli Heikki Sirosen mukaan kouluihin murtaudutaan pelkästään Itä-Helsingin poliisipiirissä kymmeniä kertoja vuodessa.

Lähinnä voroja vetävät puoleensa koulujen elektroniset laitteet, tietokoneet ja videotykit. Niinpä joidenkin koulujen atk-luokkiin on asennettu valvontakameroita. Murtoja tehdään silti myös valvontalaitteilla varustettuihin kouluihin.

"Suoria tunnistuksia valvontakuvien perusteella tehdään aika vähän, mutta ne ovat hyvää lisämateriaalia, kun palasia kootaan yhteen", Sironen sanoo.

Koko maassa kameravalvottuja kouluja on etenkin suurissa kaupungeissa ja kasvukeskuksissa. Valvontajärjestelmiä ryhdyttiin rakentamaan kouluihin 1990-luvun loppupuolella, jolloin ne liitettiin osaksi koulujen rakennussuunnitelmia.

Lainaus: Helsingin Sanomat
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 1116  Ma 19 Mar 2007, 13:50 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Koulusurmaa suunnitellut poika teki itsemurhan Kölnissä
Valppaat oppilaat estivät tuhoisan iskun


18.11.2007 21:42, päivitetty 19.11. 09:19

Saksan poliisi esti kahden nuorukaisen kölniläiseen lukioon suunnitteleman iskun.

Isku onnistuttiin estämään poikien valppaiden koulutovereiden ansiosta. Lukiolaiset olivat nähneet kahden oppilaan katselevan Columbinen koulusurmaajien kuvia ja ilmoittivat havainnosta heti rehtorille.

Poliisi teki vihjeen perusteella ratsian iskuja suunnitelleiden poikien koteihin. Niistä löytyi melkoinen asearsenaali. Poliisi löysi esimerkiksi tuliaseita sekä viitteitä siitä, että nuoret miehet suunnittelivat käyttävänsä iskussa ns. Molotovin cocktaileja. Nuorukaisilla oli myös lista ihmisistä, jotka he halusivat surmata.

Poliisi pidätti ratsian yhteydessä 18-vuotiaan miehen, joka on tunnustanut tuhoisan suunnitelman. Toinen iskujen suunnittelijoista, 17-vuotias nuorukainen heittäytyi kiinni jäätyään raitiovaunun alle ja kuoli vammoihinsa.

- He halusivat vahingoittaa ja surmata ihmisiä ja aikoivat sitten riistää itse henkensä, tutkinnanjohtaja Norbert Wagner kertoi uutistoimisto AP:lle.

Saksan pahimmista koulusurmista vastasi Robert Steinhäuser, joka tappoi 16 ihmistä ja itsensä lukiossa Erfurtissa itäisessä Saksassa vuonna 2002.

Sekä Kölnissä että Jokelassa esikuvana ovat olleet kuitenkin Eric Harris ja Dylan Klebold. He ampuivat 12 opiskelijaa ja yhden opettajan Columbinen lukiossa Yhdysvalloissa vuonna 1999.

Yhdysvaltain pahin rauhan ajan verilöyly sattui kuitenkin viime keväänä, kun opiskelija surmasi 32 ihmistä Virginia Tech -yliopistolla.

IS

Lainaus: http://www.iltasanomat.fi/uutiset/ulkomaat/uutinen.asp?id=1456133
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 1117  Ma 19 Mar 2007, 20:26 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Saksassa järkytyttiin kölniläiseen lukioon suunnitellusta iskusta

Julkaistu: 18.11.2007 21:49
Päivitetty: 19.11.2007 13:47

Ilkka Ahtiainen
Helsingin Sanomat


Berliini. Saksassa pohdittiin maanantaina järkyttyneinä syitä kahden nuoren suunnitelmaan iskeä käsiasein omaan kouluunsa Kölnissä.

Kölnin poliisi kertoi sunnuntaina ehkäisseensä 17- ja 18-vuotiaiden nuorten miesten valmisteleman joukkomurhan Georg-Büchner-lukiossa.

Iskun oli määrä tapahtua huomenna tiistaina, jolloin on kulunut tasan vuosi Emsdettenin pikkukaupungissa Luoteis-Saksassa sattuneesta kouluammuskelusta. Emsdettenin ammuskelussa loukkaantui kuusi ihmistä, ja ampuja surmasi lopuksi itsensä.

Samanlaista oli suunnitteilla Kölnissä, sillä poliisin kuulusteluissa toinen nuorista oli kertonut: ”Halusimme haavoittaa ja tappaa ja surmata sen jälkeen itsemme.”

Nuorempi kaksikosta oli tehnyt itsemurhan perjantaina heittäytymällä raitiovaunun alle pian sen jälkeen, kun poliisi oli käynyt puhuttamassa häntä.

Poliisi pääsi suunnitelman jäljille lukion muiden oppilaiden valppauden ansiosta. Jokelan toissaviikkoisen joukkomurhan jälkimainingeissa jotkut oppilaista olivat pohtineet, kuka heidän koulussaan olisi mahdollinen joukkomurhan tekijä.

Katseet olivat kohdistuneet 17-vuotiaaseen, sillä tämän internetkotisivuilla oli valokuvia Yhdysvalloissa Columbine-koulussa vuonna 1999 sattuneesta joukkomurhasta. Oppilaiden kertoman mukaan 17-vuotias oli yksinäinen ja monien kiusaama.

Huolestuneet oppilaat olivat ottaneet yhteyttä koulun henkilökuntaan, joka puolestaan tiedotti epäilyistä poliisille.

Nyt pidätettynä olevan 18-vuotiaan kotiin tehdyssä etsinnässä poliisi löysi kaksi varsijousta, niihin 16 nuolta sekä useita ilmapistooleja. Erityisen kammottava löytö oli kuitenkin lista, joka sisälsi 17:n oppilaan ja opettajan nimet.

Löydetyt aseet olivat sellaisia, joita kuka tahansa saa Saksassa hankkia käyttöönsä. Poliisi selvittää edelleen nuorten motiivia, mutta jo nyt uskotaan, että koulukiusaaminen nousee jälleen julkiseen keskusteluun.

Georg-Büchner-lukio oli maanantaina suljettuna.

Lainaus: Helsingin Sanomat
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 1118  Ma 19 Mar 2007, 20:28 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Norjan poliisi pidätti yhden estääkseen mahdollisen kouluverilöylyn

Julkaistu: 16:46
Päivitetty: 17:51

Kalle Koponen
Helsingin Sanomat


Tukholma. Norjan poliisi pidätti yhden ja järjesti maanantaina mittavat turvatoimet Askøyssä sijaitsevaan kouluun, jota oli uhattu YouTube-verkkosivuille ladatussa videossa. Kaikille oppilaille tehtiin ruumiintarkastus heidän saapuessaan kouluun, ja kaikkien oli mentävä metallinetsimen läpi.

Poliisi oli jo sunnuntaina tutkinut koulun pommeja ja aseita haistavien koirien kanssa.

Uhka on jo toinen Pohjoismaissa sen jälkeen kun abiturientti surmasi kahdeksan ihmistä ja itsensä Jokelan koulussa Tuusulassa.

"Otamme tämän vakavasti, eikä vähiten sen takia mitä Suomessa tapahtui", Erdalin yläasteen rehtori Leiv Jan Nielsen sanoi Bergens Tidende-lehden verkkosivujen mukaan.

Britanniassa YouTube-sivuja selannut nainen hälytti Norjan viranomaiset viime viikon torstaina nettiin ladatusta videosta. Hyvällä englanninkielellä esitetyssä videossa uhattiin murhatöillä Erdalin koulua ja mukana oli selviä viittauksia Jokelan tapahtumiin. Päivää myöhemmin videosta ladattiin uusi versio. Videon taustamusiikkina oli John Lennonin Working class hero.

Poliisi pidätti epäillyn sunnuntaina. Tällä on aseenkantolupa. Video oli ladattu internetiin yhdeltä Askøyn kunnan tietokoneelta. Koulun opettajia varoitettiin tilanteesta sunnuntai-iltana ja koululla järjestettiin etsintä.

Askøy on saari Bergenin luoteispuolella. Koulussa on noin 280 oppilasta.

Norjalaistietojen mukaan poliisi harkitsi koulun pitämistä kiinni maanantaina, mutta katsoi kuitenkin, ettei se ollut tarpeen.

Vain päiviä Jokelan verilöylyn jälkeen Eskeden lähiössä Tukholmassa pidätettiin kaksi poikaa epäiltynä vehkeilystä rehtorin ja koulutovereiden surmaamiseksi. Vanhempi, 17-vuotias on otettu sosiaaliviranomaisten huostaan ja nuorempi, 16-vuotias on tutkintavankeudessa. Syytenimike lieveni vangitsemisoikeudessa laittomaksi uhkaukseksi.

Nuorukaiset näyttivät saaneen innoitusta Jokelan tapahtumista. Jo aiemmin heidät tunnettiin aseintoilijoiksi ja Yhdysvaltain koulusurmien ihailijoiksi.

Saksassa poliisi esti niin ikään koulusurman, jonka vehkeilijöistä toinen teki paljastuksen jälkeen itsemurhan.

Lainaus: Helsingin Sanomat
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 1119  Ma 19 Mar 2007, 20:36 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Norjan poliisi kuulusteli koulu-uhkailijaa

19.11.2007 18:35

Uhkailuvideolla oli viittauksia myös Jokelan kouluampumiseen.

Norjan poliisi otti maanantaina kiinni henkilön, jonka epäillään uhkailleen paikallista koulua. Epäilty oli lähettänyt internetin YouTube-palveluun verilöylystä varoittavan videon.

Videossa oli kuvattu Bergenin lähellä sijaitsevaa peruskoulua. Kaikki koulun 280 oppilasta joutuivat maanantaiaamuna menemään oppitunneilleen metallinpaljastimien läpi.

Videolla oli viittauksia myös Jokelan kouluampumiseen.

STT-NTB-Reuters

Lainaus: http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/200711196869805_ul.shtml


Viimeinen muokkaaja, Admin pvm Ti 20 Mar 2007, 0:41, muokattu 1 kertaa
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 1122  Ma 19 Mar 2007, 22:19 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Lukiolaispojat eivät aikoneetkaan iskeä kouluunsa Kölnissä

Julkaistu: 18.11.2007 21:49
Päivitetty: 19.11.2007 20:55

Ilkka Ahtiainen
Helsingin Sanomat


Berliini. Saksassa ehdittiin maanantaina pelästyä pahanpäiväisesti uutista kahden nuoren suunnitelmasta iskeä omaan lukioonsa Kölnissä, kun jutun tutkijat julkistivat yllättävän tiedon: 17- ja 18-vuotiaat nuoret eivät aikoneetkaan toteuttaa suunnitelmaansa.

Tämä kävi ilmi nuorilta takavarikoiduista tietokoneista löytyneestä viestinvaihdosta. Se osoitti, että he olivat luopuneet aikeistaan jo neljä viikkoa sitten eli huomattavasti ennen Jokelan tapahtumia.

Jo tuolloin vanhempi kaksikosta oli ilmoittanut, ettei haluakaan osallistua suunnitelman toteuttamiseen. Hän oli myös ostanut nuoremmalta pois joukkomurhaa varten hankittuja aseita. Tämän jälkeen myös nuoremmalta oli mennyt sisu kaulaan, jutun tutkijat ilmoittivat maanantai-iltana.

Tietokoneista löytyneet tiedot antoivat vahvistusta lausunnoille, joita 18-vuotias oli antanut poliisikuulusteluissa.

Poliisin kannalta kiusalliseksi uudet tiedot tekee se, että nuorempi iskun suunnittelijoista teki perjantaina itsemurhan heittäytymällä raitiovaunun alle. Itsemurha tapahtui pian sen jälkeen, kun poliisi oli käynyt puhuttamassa nuorta tämän koululla. Nyt kysytään, päästikö poliisi 17-vuotiaan nuorukaisen liian nopeasti omille teilleen.

Kummastusta herättää myös poliisin tiedotusstrategia. Sunnuntaina poliisi ilmoitti estäneensä joukkomurhan Georg-Büchner-lukiossa pidättämällä toisen suunnittelijoista sekä takavarikoimalla kotietsinnässä kaksi varsijousta sekä useita ilmapistooleja.

Poliisi oli päässyt suunnitelman jäljille lukion muiden oppilaiden valppauden ansiosta. Jokelan toissaviikkoisen joukkomurhan jälkimainingeissa jotkut oppilaista olivat pohtineet, kuka heidän koulussaan olisi mahdollinen joukkomurhaaja.

Katseet olivat kohdistuneet yksinäiseen ja kiusattuun 17-vuotiaaseen, jonka kotisivuilla internetissä oli valokuvia Yhdysvalloissa Columbine-koulussa vuonna 1999 sattuneesta joukkomurhasta.

Huolestuneet oppilaat olivat ottaneet yhteyttä koulun henkilökuntaan, joka puolestaan tiedotti epäilyistä poliisille.

Poliisin mukaan viime perjantain tapaamisessa koulun johdon ja 17-vuotiaan kesken oli sovittu, että hän poistaa kuvat kotisivuiltaan.

Jutun syyttäjän mukaan vanhempaa nuorukaisista ei aiota syyttää rikoksen valmistelusta. Sen sijaan hän on omalla suostumuksellaan mennyt hoitoon psykiatriselle klinikalle.

Lainaus: Helsingin Sanomat


Mielestäni tämä uutinen on aika järkyttävä. Pojat olivat luopuneet suunnitelmistaan jo monta viikkoa aikaisemmin, mutta jouduttuaan kuulusteltaviksi nuorempi heistä tekee itsemurhan heittäytymällä raitiovaunun alle. Ehkä hänen elämänsä on ollut koulukiusaamisen takia muutoinkin jo niin helvettiä, ettei hän yksinkertaisesti kestä enää.

Tuollaiset jutut ovat aina raskaita lukea. Miksi kiusaamisen annetaan rehottaa kouluissa tekemässä tuhoaan, miksei siihen puututa. Tuskinpa kukaan onnellinen ja hyvinvoiva koululainen harkitsisi edes koulutovereittensa ja opettajiensa vahingoittamista!

Koska nämä tapaukset ja kiusaaminen kulkevat näin käsi kädessä, liitän tähän ketjuun linkin myös koulukiusaamisen puolelle: http://www.sanasinko.net/viewtopic.php?t=6

o o o

Vaan muista käytännön asioista:

Harmittaa, että Helsingin Sanomissa saatetaan muutella samaa uutista montakin kertaa. Tämä on jo kolmas versio tästä uutisesta. Ensimmäisen uutisen nappasin pois, mutta toisen säästin taustatietojen vuoksi. Tässä ja edellisessä uutisessa linkit johtavat kuitenkin samaan uutiseen, josta on tosin näkyvillä enää vain päivitetty versio.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 1123  Ti 20 Mar 2007, 16:30 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Krp varoitti saksalaiskoulua ammuskelu-uhasta

Julkaistu: 11:13
Päivitetty: 14:23

STT–DPA


Düsseldorf. Saksalaiskoulu on suljettu mahdollisen ammuskelu-uhan vuoksi, kertovat Saksan viranomaiset.

Varotoimeen ryhdyttiin, kun Suomen poliisi oli varoittanut mahdollisesta uhasta Düsseldorfin lähellä sijaitsevaa Kaarstin lukiota vastaan, kertoo uutistoimisto DPA.

Saksan poliisi kertoo, että varoitukseen suhtauduttiin vakavasti, koska oppilaiden turvallisuus on etusijalla.

"Varoitus oli hyvin epämääräinen, mutta se piti ottaa vakavasti, koska oppilaiden turvallisuus on etusijalla," sanoi Saksan poliisin tiedottaja Ralf Kamphausen.

Suomen poliisi sai vihjeen internetissä käydystä keskustelusta, jossa kaksi ihmistä kirjoittivat mahdollisesta ampumisesta Kaarstin lukiossa.

Keskusrikospoliisin rikosylikomisarion Tero Haapalan mukaan toinen keskustelijoista on suomalaisnuori.

Poliisi aikoo kuulla häntä.

Myös viime viikolla Saksassa kävi ilmi kouluun kohdistunut hyökkäyssuunnitelma. Poliisin mukaan 17- ja 18-vuotiaat pojat olivat aikoneet vallata Kölnissä sijaitsevan koulunsa varsijousin aseistautuneina.

Nuorempi epäillyistä teki itsemurhan viime perjantaina pian poliisikuulustelujen jälkeen. Hänen 18-vuotias toverinsa vapautettiin maanantaina, kun hän oli kertonut, että hyökkäyssuunnitelma oli haudattu jo yli kuukausi sitten.

Lainaus: Helsingin Sanomat
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 1124  Ti 20 Mar 2007, 16:43 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Saksalaiskoulun uhkaus löytyi suomalaiselta keskustelupalstalta
Poliisi sulki koulun ammuskeluvaaran vuoksi


20.11.2007 11:17, päivitetty 20.11. 15:19

Saksan poliisi sulki tänä aamuna Düsseldorfin lähellä sijaitsevan Kaarstin lukion ammuskelu-uhan vuoksi.

Varoitus mahdollisesta iskusta tuli Suomen poliisilta, Ylen mukaan tarkemmin keskusrikospoliisilta.

Krp oli törmännyt internetissä suomalaisella keskustelupalstalla epäilyttävään vihjeeseen, josta se sai alun perin vinkin valppaalta kansalaiselta. Krp ei kuitenkaan halunnut paljastaa kyseistä keskustelufoorumia.

Saksalaisviestinten mukaan kaksi henkilöä olisi keskustellut kuulleensa erään kolmannen henkilön suunnittelevan väkivaltaista iskua.

- Meillä on hyvin epävarma vihje ja hyvin vähän konkreettista tietoa, rauhoitteli Hans-Willi Arold paikallisesta poliisista television N24-uutiskanavalla.

Vähäisestä tiedosta huolimatta suomalaisten varoitus otettiin vakavasti. Georg-Büchner-lukion edessä oli tänä aamuna vahva poliisivartio. Koululaiset lähetettiin saman tien takaisin kotiin.

Aroldin mukaan tilanne koulussa on osoittautunut täysin normaaliksi. Hänen arvionsa mukaan koululaiset pääsevät takaisin opinahjoonsa jo huomenna.

Muita vaaratilanteita
Saksan kouluissa


Pelonhetkiä koettiin Saksassa tänä aamuna myös Göttingenissä, jossa tyhjennettiin ammattikoulu puhelinuhkauksen vuoksi. Poliisin mukaan kyseessä oli kuitenkin mitä luultavimmin huono pila.

Toissa päivänä Kölnin poliisi ilmoitti estäneensä niin ikään tälle päivälle suunnitellun kouluammuskelun. Lukiolaiset olivat huomanneet kahden koulutoverinsa katselevan Yhdysvaltain Columbinen vuoden 1999 verilöylyn ampujien kuvia.

Lukiolaiset ilmoittivat tästä koulunsa rehtorille. Toinen epäillyistä kuoli heittäydyttyään raitiovaunun alle sen jälkeen, kun poliisi oli kuulustellut häntä. Nyt Saksassa kritisoidaan poliisin toimintaa.

Tänään on kulunut tasan vuosi Saksan Emsdettenin kouluammuskelusta. 18-vuotiaan ampujan hyökkäyksessä loukkaantui tuolloin 37 ihmistä. Ampuja surmasi lopuksi itsensä.

Anna Kauppi, Berliini

Lainaus: http://www.iltasanomat.fi/uutiset/ulkomaat/uutinen.asp?id=1456628
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 1128  Ke 21 Mar 2007, 12:18 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Poliisi: Auvinen oli vuosia koulukiusattu

21.11.2007 09:02

Keskusrikospoliisin tutkimuksissa on ilmennyt, että Jokelan joukkosurmaaja Pekka-Eric Auvinen oli koulukiusattu.

Rikosylikomisario Rabbe von Hertzen Krp:stä kertoo, että Auvisen luokkatoverit, opettajat ja vanhemmat ovat kertoneet kiusaamista olleen ainakin yläasteella ja lukiossa. Poliisi aikoo selvittää myös varhaisemmat vaiheet.

- Kiusaaminen on ollut suusanallista ja liittynyt Auvisen pukeutumiseen ja mielipiteisiin. Nimittelyäkin on ollut. Se on ollut sellaista yleistä, ei mitenkään tiettyjen henkilöiden taholta tapahtunutta, von Hertzen kertoi eilen IS:lle.

Hänen mukaansa tutkinnassa esiin tulleiden seikkojen mukaan 18-vuotias Auvinen oli myös itse kokenut tulleensa kiusatuksi.

Rikosylikomisario kertoo, että ainakin osa opettajista on tiennyt kiusaamisesta, ja siitä oli keskusteltu opettajien kesken. Von Hertzenin tiedossa ei ole, että kiusaamiseen olisi jollain tavalla puututtu.

Surmaajasta
laaditaan profiili


Von Hertzen muistuttaa, että koulukiusaaminen ei selitä järkyttävää tekoa.

- Ei ihminen tuollaista tee siksi, että häntä on kiusattu.

Rikosylikomisarion mukaan koulukiusaamisen mahdollinen yhteys Jokelan tapahtumiin tullaan selvittämään.

- Meillä on asiantuntija käytössä, ja häntä hyödynnetään tässäkin asiassa. Teemme surmaajasta profiilin.

Kohteena lukio,
ei yläaste


Von Hertzenin mukaan vaikuttaa siltä, että Auvisen kohteena oli nimenomaan lukio ja sen henkilökunta. Auvinen valitsi ajankohdaksi lukion ruokatunnin, ja kaikki surmatut olivat lukiolaisia tai henkilökuntaa.

Von Hertzen toteaa, että Auvinen olisi voinut halutessaan surmata myös yläasteen oppilaita. Sen sijaan hän kävi vain yhdessä luokassa huutamassa vallankumousta ampuen television ja ikkunan rikki.

Lisäksi surmaaja oli jättänyt jälkeensä manifestin, jossa hän puhuu kohteena nimenomaan lukiosta.

Auvinen jätti 320 patruunaa käyttämättä. Von Hertzen pohtii, että äkillinen lopettaminen saattoi johtua poliisin paikalle tulosta.

- Yksi syy monien joukossa saattaa olla se, että tappamiseen ikään kuin turtuu. Lisäksi oppilaat olivat suljettuna luokkiin, eikä kohtaamisia enää tullut. Asia oli lähtenyt luisumaan hänen käsistään.

Von Hertzenin mukaan näyttää siltä, että uhrit valikoituivat sattumanvaraisesti.

- Sitäkään on mahdoton sanoa varmasti. Rehtori oli talon ulkopuolella, eikä heidänkään kohtaamisesta saada luultavasti koskaan lopullista vastausta.

Von Hertzen kertoo, että Auvinen ampui ne, jotka hän sai kiinni.

- Lisäksi yli kymmenen oli vakavassa hengenvaarassa, hän totesi.

Lainaus: http://www.iltasanomat.fi/uutiset/kotimaa/uutinen.asp?id=1456976


Kommenttini:

Lukekaapa tuo uutinen tarkkaan, varsinkin sen alkuosa.

Muistuttaisin, ettei kukaan muu kuin kiusaamisen uhri tiedä, millaiselta kiusaaminen tuntuu. Jo "pelkkä" suusanallinen kiusaaminen voi olla helvettiä. Oma poikani kärsi sellaisesta pari kuukautta, kunnes se saatiin järein keinoin loppumaan.

Nämä tällaiset koulut ovat törkeitä, joissa nähdään, että kiusataan ja annetaan sen jatkua vaan. - Ja mikä nyt tuommoinen rehtorikaan on, jolle valitetaan koulun onnettomasta ilmapiiristä ja joka vain sanoo, ettei hän ole huomannut (rehtorinkansliassaan) mitään eikä puutu asiaan!

o o o

Ns. hienostokoulut ovat lapsille kaikkein pahimmat! Koulun hyvään maineeseen ei kuulu koulukiusaaminen, joka lakaistaankin maton alle.

Muistakaa kuitenkin koulu- ja muut viranomaiset, että maailma on muuttunut! Lapsilla on mennyt yli äyräiden välinpitämättömyytenne. Jos oppivelvollisuus ja opiskeleminen tekee lapsen elämän helvetiksi, lopputulos voi olla tämä.

Koko oppivelvollisuus pitäisikin miettiä uudestaan. On aivan typerää, ettei opiskeleminen ole vapaaehtoista. Lukiokin voi tuntua joistakin pakolta, vanhempien ja muiden sukulaisten sinne painostaessa. Kaikkien ei tarvitse olla tässä maailmassa lukutoukkia.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 1130  Ke 21 Mar 2007, 12:38 (GMT+3)  Aihe: Ks. edellä kommenttini samaan uutiseen liittyen Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Auvista kiusattiin vuosien ajan

21.11.2007 10:57

Jokelan koulusurmaajaa nimiteltiin, koska hän pukeutui eri tavalla kuin luokkatoverit.

Jokelan veritekoa tutkivan keskusrikospoliisin mukaan Pekka-Eric Auvisen kiusaaminen jatkui jopa vuosien ajan.

- Se alkoi jo yläasteella. Välillä kiusaaminen tiettävästi väheni, mutta alkoi myöhemmin uudelleen, rikosylikomisario Rabbe von Hertzen keskusrikospoliisista kertoo.

Hertzenin mukaan Auvista nimiteltiin paitsi tämän erikoisen pukeutumistyylin myös poikkeavien mielipiteiden takia.

Käsiksi häneen ei tiettävästi koskaan käyty. Koulutoverit vain nimittelivät omintakeisen tyylin valinnutta nuorukaista.

Opettajat tiesivät kiusaamisesta

Poliisin tutkimuksissa on tullut ilmi myös, että ainakin osa koulun opettajista tiesi Auvisen kiusaamisesta.

Tiettävästi kiusaamiseen ei kuitenkaan koskaan puututtu.

Von Hertzen korostaa, ettei kiusaaminen kuitenkaan selitä veritekoa, johon Auvinen sittemmin päätyi.

- Kun en ole psykologi, en osaa sanoa, miten nimittely on häneen vaikuttanut.

- Se on kuitenkin selvää, ettei koulukiusaaminen yksin aiheuta tällaista tekoa.

MIIA HONKANEN
miia.honkanen@iltalehti.fi

Lainaus: http://www.iltalehti.fi/jokelantragedia/200711216876903_jt.shtml
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 1140  La 24 Mar 2007, 17:55 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Kolme koulua evakuoitiin taas uhkausten vuoksi

Julkaistu: 23.11.2007 13:36
Päivitetty: 23.11.2007 17:19

Helsingin Sanomat

Kolme koulua tyhjennettiin perjantaina niihin kohdistuneiden uhkausten vuoksi. Koulut tyhjennettiin Paimiossa, Jyväskylässä ja Jämsänkoskella.

Poliisi ei kuitenkaan löytänyt kouluista mitään poikkeavaa.

Jyväskylän lyseon lukio tyhjennettiin aamulla nettiuhkauksen vuoksi.

Rehtori Jorma Lempinen kehotti oppilaita lähtemään kotiin poliisin neuvosta.

Koulussa olleet noin 500 oppilasta lähtivät Lempisen mukaan hyvässä järjestyksessä kello 10.

Poliisi ja opetusviranomaiset päättävät lauantaina, jatkuuko koulu Jyväskylän Lyseon lukiossa maanantaina normaalisti.

Poliisin mukaan uhkaus löytyi Suomi24 -sivuston keskustelupalstalta, ja poliisi sai siitä tiedon aamuviideltä.

Poliisi on jäljittänyt ulkomailla sijaitsevan internetpalvelimen, jolta uhkaus annettiin. Kyseisen maan viranomaisilta on pyydetty virka-apua uhkauksen tekijän jäljittämiseksi.

Jos tekijä saadaan kiinni, häntä voi odottaa kahden vuoden vankeusrangaistus ja lisäksi vahingonkorvaukset.

Jämsänkoskella tyhjennettiin iltapäivällä lukio ja yläkoulu nettiuhan vuoksi. Jämsän poliisille tuli päivällä tieto, että internetissä on ollut kouluun kohdistuva uhkaus.

Poliisi päätti välittömästi, että koulu tyhjennetään. Koulun tyhjentäminen sujui rauhallisesti.

Poliisi tarkasti koulutilat, mitään epäilyttävää ei tiloista löytynyt.

Paimion yläkoulu Varsinais-Suomessa evakuoitiin luokkatiloista aamupäivällä löytyneen uhkauskirjeen vuoksi. Kirjeessä uhattiin koulun henkilökuntaa ja oppilaita.

Rehtori tiedotti asiasta keskusradiolla, ja liikkumista koulussa rajoitettiin.

Poliisi muistuttaa, että koulun uhkaileminen saattaa johtaa ankaraan rangaistukseen.

Maksimirangaistus laittomasta uhkauksesta on jopa kaksi vuotta vankeutta. Rikosoikeudellinen vastuu alkaa 15-vuotiaana, mutta vahingonkorvausvastuu alkaa jo tätä aikaisemmin. Niinpä esimerkiksi koulun tyhjentämisestä aiheutuvat taloudelliset kustannukset voivat langeta kokonaisuudessaan uhkaajan maksettaviksi.

Vahingonkorvausvastuu ei myöskään vanhene koskaan, vaan sen voi joutua maksamaan myöhemmin korkojen kanssa.

Lainaus: Helsingin Sanomat
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 1163  Ma 26 Mar 2007, 13:57 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Jörn Donner: koulujärjestelmä suoraan DDR:stä
Luokaton lukio = virhe?

26.11.2007 06:43

Jokelan tragedia on herättänyt arvostelua lukion luokattomuutta kohtaan. Yksi kärkkäimmistä on kirjailija Jörn Donner, jonka mielestä luokattomuus estää yhteisöllisyyden syntymistä ja edesauttaa oppilaiden syrjäytymistä.

- Koulutuksen taso on Suomessa korkea, mutta itse toimintamalli on täysin p..stä, Donner lataa.

Hänestä yksi suurimmista ongelmista on lukion luokattomuus.

- Kurssien muotoon rakennettu lukio estää luokkahengen ja yhteisöllisyyden syntymistä. Oppilaat eivät yksinkertaisesti enää tunne toisiaan.

Donner arvelee, että Jokelan ampuja olisi aikoinaan pistetty kaveriporukassa ruotuun. Yli-ihmis-filosofiallaan tekonsa perustellut Pekka-Eric Auvinen ei olisi ennen vanhaan saanut mistään tukea ajatuksilleen.

- Kaveripiirin sosiaalinen kontrolli oli ennen hyvin voimakasta. Nyt näin ei tapahtunut, ja poika sai tekoonsa sosiaalista tukea internetistä.

Kun Donner itse opiskeli Helsingin ruotsinkielisessä Norssissa, asiat olivat toisin. - Luokkahenkeä oli sekä hyvässä että pahassa. Silloin ketään ei jätetty täysin porukan ulkopuolelle.

Donner kertoo ihmetelleensä nykyistä koulutusjärjestelmää jo pitkään. - Nykyinen koulumalli on tuotu Suomeen aikoinaan DDR:stä. Ei se vain toimi, kirjailija kiteyttää.

Isoissa kouluissa vaikeinta

Donnerin kritiikki saa tukea psykologian professori Lea Pulkkiselta.

- Luokattomaan lukioon siirryttiin aikoinaan aika vähällä keskustelulla. Nyt olisi hyvä hetki punnita vanhan ja uuden järjestelmän hyötyjä ja katsoa, löytyisikö jotain keskitien ratkaisua.

Professorin mukaan yksi luokattoman lukion ongelmista on siinä, ettei se sovi kaikille nuorille.

- Osa lukion ensimmäisen ja toisen luokan oppilaista tarvitsisi nykyistä enemmän yhteisön tukea selvitäkseen vaativista opinnoista ja henkisestä kasvuprosessista.

Nyt tätä tukea on Pulkkisen mukaan niukanlaisesti.

- Luokkahenkeä ei voi olla, kun ei ole luokkiakaan. Lukio on paljolti yksilöiden välistä kilpailua ja keskiarvojen laskemista.

Myös aikuisten tuki on vähäistä, sillä opettajat ja oppilaat kohtaavat toisiaan katkonaisesti.

- Nykyään luokanohjaajat eivät tunne oppilaitaan henkilökohtaisesti, ja nuorten kontakti aikuisiin jää vähäiseksi. Ennen opettajat saattoivat nähdä nuoren kasvuprosessin, mutta nyt vastaavaa mahdollisuutta ei enää ole.

Professorin mukaan luokkahengen määrä vaihtelee paljon lukiosta toiseen. Pienissä kouluissa me-henkeä vielä löytyy.

- Isoimmissa oppilaitoksissa yhteisöllisyys on ongelmallista. Valitettavasti trendi on ollut juuri kohti suurempi yksiköitä, Pulkkinen pohtii vakavana.

Jani Parkkari

Lainaus: http://www.iltasanomat.fi/uutiset/kotimaa/uutinen.asp?id=1458499

Kommentti: Luokaton lukio ei liene ainoa DDR:n mätä hedelmä Suomessa. Tarhat, joita nimitetään nykyään "päiväkodeiksi", myös yksi esimerkki siitä. Nykyisessä lainsäädännössä kaikki muut paitsi lapsen omat vanhemmat kelpaavat jälkikasvuaan hoitamaan. Hedelmistään puut sitten tunnetaan, lainsäädäntömme mädistä hedelmistä.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 1168  Ke 28 Mar 2007, 18:22 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Ruotsalaisrehtoria iskettiin puukolla kahdeksan kertaa

28.11.2007 15:48, päivitetty 28.11. 16:44

Tukholman lähistöllä sijaitsevan koulun rehtori joutui eilen puukotuksen uhriksi keskellä koulupäivää. Väkivallantekijä iski rehtoria puukolla 6-8 kertaa Kungsängenissä sijaitsevassa koulussa.

Rehtori kiidätettiin pelastushelikopterilla sairaalaan. Hänen vammansa eivät ole vakavia. Toistaiseksi on epäselvää, tunsiko puukottaja rehtorin entuudestaan. Poliisi ei myöskään ole kertonut, onko puukottaja mahdollisesti koulun nykyisiä tai entisiä oppilaita.

- Hivenen vanhempi poika tuli kouluun ja vahingoitti rehtoria seitsemällä tai kahdeksalla iskulla, opintojenohjaaja Claes Bystedt sanoi ruotsalaislehti Aftonbladetille.

Poliisi tutkii tapahtunutta murhan yrityksenä, mutta ei ole toistaiseksi löytänyt teosta epäiltyä miestä. Häntä etsittiin iltapäivällä poliisien, korien ja helikoptereiden avulla koulun lähimaastosta.

Koulun oppilaat lähettiin välikohtauksen jälkeen kotiin ja rikospaikka eristettiin tutkintaa varten.

Tapahtumat ovat olleet suuri järkytys koulun oppilaille ja henkilökunnalle, joille järjestettiin välittömästi kriisiapua.

Puukotus nostatti Ruotsissa nopeasti mieliin Suomessa tapahtuneen Jokelan verilöylyn.

Lainaus: http://www.iltasanomat.fi/uutiset/ulkomaat/uutinen.asp?id=1459525
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 1173  To 29 Mar 2007, 23:43 (GMT+3)  Aihe: Auvisen Counter Strike... Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
8.11.2007

Jokela-tapaus todisti verkon pitkän muistin

Eilisen ampumavälikohtauksen tekijän laatimat dokumentit pysyvät verkossa myös todistusaineistona poliisille.

YouTube-videopalvelussa myöhään tiistaina julkaistut kaksi videota tulivat tietoisuuteen linkkien levittyä irc:ssä, blogeissa, jaikuissa ja sähköpostitse. Tekijän manifestityyppinen dokumentti puolestaan julkaistiin saksalaisella tiedostonjakosivustolla. Ennen poistamista kyseinen parinkymenen tiedoston zip-paketti oli julkaistu lukuisilla niin sanotuilla peilisivustoilla Suomessa ja ulkomailla, johon ne jäävät elämään mahdollisesti lopullisesti.

Tekijän YouTube-profiilin 89 videosta iskua käsittelevät kaksi videota julkaistiin sanfranciscolaisella palvelimella eilen iltapäivällä. Alkupräinen YouTube-profiili kaikkine videoineen poistettiin eilen kello 16 aikoihin. Kirjoittajan taltioiman tulosteen mukaan proliiliin on kirjauduttu viimeisen kerran eilen aamukymmenen aikoihin.

Videoista pidempi on löytänyt tiensä myös muun muassa ranskalaiseen ja yhdysvaltalaiseen videopalveluun. Lisäksi verkkoharrastajat tallensivat tekijän Suomi24.fi-keskustelusivuston ja Battlefield-pelin profiilin tekstitiedostona useille verkkosivuille. Poistettuihin tietoihin pitkälti perustuva Wikipedia-artikkeli tapauksesta puolestaan syntyi eilen ennen klo 13:a ja on tällä hetkellä olemassa kuutena kieliversiona.

Lisäksi verkon syövereistä on löytynyt tekijän käyttämään suosittuun Counter Strike -ampumispeliin laadittu fy_jokelaschool_v1-niminen tapahtumakoulua kuvaava kartta.

Poliisi vahvisti eilen ampujan olleen sama henkilö, joka julkaisi videoita ja suunnitelman etukäteen. Välikohtauksessa sai surmansa ampuja mukaan lukien yhteensä yhdeksän henkeä.

Lainaus: http://networksecurity.typepad.com/networksecurity/2007/11/jokela-tapaus-t.html

o o o

Kommenttini:

On aina hyvä olla väleissä nuorten kanssa, sillä he tietävät enemmän nuorisoon liittyvistä asioista kuin me aikuiset.

Tänään pojan kanssa tietokonepeleistä puhuessamme tuli ilmi myös Pekka-Eric Auvisen laatima kouluaan kuvaava kartta nimellä "fy_jokelaschool_v1" nimimerkillään "2tow" suosittuun Counter Strike -peliin. Alkuperäinen tiedosto on kyllä jo poistettu, mutta lähdekoodi on kopioitu osoitteeseen http://www.pelulamu.net/jokela/cs-map.html , jonka Screenshots-kohdasta klikkaamalla "More..." voi saada käsityksen Auvisen suunnittelemista taustoista.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 1189  Su 02 Jou 2007, 16:25 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Kolme poikaa yritti polttaa koulunsa Turussa

Julkaistu: 29.11.2007 14:49

Helsingin Sanomat


TURKU. Kolme poikaa yritti polttaa Turussa koulunsa keskiviikkoiltana. Poliisi löysi pojat torstaina koulun henkilökunnan avustuksella.

Pojat ovat koulussa samalla luokalla ja iältään 14- ja 15-vuotiaita.

Turun normaalikoulu säilyi pahemmilta tuhoilta, kun koulussa illalla bändiharjoituksissa olleet lukiolaiset huomasivat ikkunaritilän olevan tulessa. Kuumuus ehti rikkoa koulun ikkunoita ulkopuolelta.

Vahtimestari sammutti aluksi paloa ja palokunta hoiti lopun sammutustyön. Myös koulun pihalla roska-astia oli sytytetty tuleen. Poliisi muistuttaa, että alle 15-vuotiaskaan ei välty vahingonkorvausvastuulta, vaikkei rikosoikeudellisia seuraamuksia voida hänelle tuomita.

Lainaus: Helsingin Sanomat
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 1190  Su 02 Jou 2007, 16:25 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Kaksi lukiota tyhjennettiin Ruotsissa nettiuhkausten takia

Julkaistu: 30.11.2007 11:57
Päivitetty: 30.11.2007 17:03

Kalle Koponen
Helsingin Sanomat

Tukholma. Kaksi Ruotsin Västeråsissa lukiota tyhjennettiin perjantaina epämääräisten uhkausten takia.

Västerås sijaitsee runsaat sata kilometriä Tukholmasta länteen.

Noin 1 500 oppilasta poistui aamulla rauhallisesta Wenströmskan lukiosta, joka päätettiin sulkea perjantaiksi ja maanantaiksi. Muutamaa tuntia myöhemmin Carlforsskan lukioon soitettiin, että koululla räjähtää pommi kello 13.05. Koulu tyhjennettiin, eikä mitään pommia löytynyt. Oppilaas palasivat Carlforsskaan iltapäivällä.

Poliisi selvitteli internetin msn-chatissa liikkunutta uhkausta Wenströmkaa vastaan.

”Epäiltyä ei ole ja yritämme nyt jäljittää uhkauksen alkuperää. Tutkintasyistä emme kerro mitä on uhattu tehdä”, sanoi poliisin edustaja Ulf Palm uutistoimisto TT:lle.

Uhasta saatiin tietää jo torstaina.

”Eilen iltapäivällä, melko myöhään, oppilas kertoi saaneensa msn-chatissa yhteyden ja lukeneensa, että kouluun iskettäisiin jollain tavalla”, rehtori Marianne Thorén-Andersson kertoi. Uhkaus oli epämääräinen. Hyökkäystavasta ei ollut viitteitä.

”Otimme yhteyttä poliisin ja olemme siitä lähtien neuvotelleet heidän kanssaan. Aamulla työntekijät kutsuttiin koolle ja kerroimme, että suljemme koulun turvallisuussyistä.”

Koulu aiotaan pitää kiinni myös ensi maanantaina. ”Poliisi tarvitsee tietysti työrauhaa”, Thorén-Andersen sanoi.

Poliisi tutki perjantaina ainakin yhden oppilaan tietokonetta. Jälkimmäisen uhkauksen poliisi arveli olleen seurausta ensimmäinen saamasta huomiosta paikallisissa tiedotusvälineissä.

Wenströmin lukiota ei ole aiemmin uhattu. Se on yksi Ruotsin suurimmista.

Pian Jokelan koulun tapahtumien jälkeen poliisi pidätti kaksi poikaa tukholmalaisesta Enskeden lukiosta. Poikien epäiltiin suunnitelleen koulun rehtorin murhaa.

Toinen pojista, 16-vuotias, myös vangittiin. Hänen tutkintavankeuttaan jatkettiin tällä viikolla.

Viime keskiviikkona 22-vuotias nuorukainen puukotti 6–7 kertaa Kungsängenin kristillisen yksityiskoulun rehtoria. Puukottaja vangittiin perjantaina. Hänen motiivinsa kerrottiin olleen 13-vuotiaan pikkuveljen epäoikeudenmukaiseksi koettu kohtelu koulussa.

Lainaus: Helsingin Sanomat
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 1191  Su 02 Jou 2007, 16:33 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Poliisi: Koulu-uhkailusta jopa kaksi vuotta vankeutta

Julkaistu: 27.11.2007 11:01
Päivitetty: 27.11.2007 17:06

Helsingin Sanomat


Kaarinan poliisin on selvittänyt Paimion yläasteelle jätetyn uhkausviestin kirjoittajat.

Poliisin omien tutkimusten perusteella viestin kirjoittajaksi selvisi kaksi saman koulun 14-vuotiasta oppilasta. Tytöt olivat kirjoittaneet uhkausviestin hetken mielijohteesta ajattelematta tekojensa seurauksia sen enempää.

Alle 15-vuotiaina tytöt eivät ole rikosoikeudellisessa vastuussa teostaan, vaan asia käsitellään sosiaaliviranomaisten toimesta.

Sen sijaan tytöt voivat joutua maksamaan uhkauksestaan korvauksia.

Esimerkiksi Paimion koululaisten keskuudessa uhkaus aiheutti poliisin mukaanpaljon pelkotiloja ja ahdistusta.

Paimion poliisi vetoaa vanhempiin, jotta nämä keskustelisivat lastensa kanssa tällaisten uhkausten vakavuudesta ja siitä, mitä seurauksia niistä voi aiheutua.

Jokelan koulusurmien jälkeen useita kouluja on jouduttu evakuoimaan perättömien uhkausten takia.

Poliisi muistuttaa, että kouluiskulla uhkaaminen voi johtaa tietokoneen takavarikointiin, vahingonkorvaukseen ja jopa vankeusrangaistukseen.

Poliisi vetoaa päivällä lähettämässään tiedotteessa nuoriin, jotta uhkaukset loppuisivat. "Ajatelkaa seurauksia, viattomille aiheutettua vahinkoa ja toipumassa olevia ihmisiä", poliisin lähettämässä tiedotteessa pyydetään.

Poliisin mukaan kouluja ovat uhkailleet nuoret, jotka eivät ole ajatelleet tekojensa seurauksia.

Jokainen uhkaus tutkitaan, ja perättömänkin uhkauksen tekijä voi joutua rikosoikeudelliseen vastuuseen. Kyseessä voi olla laiton uhkaus, josta rangaistus on enimmillään kaksi vuotta vankeutta.

Rikosoikeudellisen seuraamuksen lisäksi on mahdollista, että uhkaaja voi joutua maksamaan tuntuvia vahingonkorvauksia. Uhkaaja voi menettää myös rikoksentekovälineenä käytetyn tietokoneen.

Lainaus: Helsingin Sanomat
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 1253  La 22 Jou 2007, 4:02 (GMT+3)  Aihe: Suomi saa roppakaupalla kyseenalaista mainetta... Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Jokelasta tehty poliittinen ase Britanniassa

Julkaistu: 11.12.2007

Jokelan joukkomurhaa käytetään Britanniassa esimerkkinä aseiden vastaisessa kampanjoinnissa. BBC on haastatellut Englannin parlamentin jäsentä, Arlene McCarthya, joka käyttää Jokelaa varoittavana esimerkkinä omassa taistelussaan laittomia aseita vastaan.

- Ampumatapaus Suomessa on uusi tragedia, joka osoittaa, millaisen verilöylyn ja tuhon vääriin käsiin joutunut ase voi saada aikaan, labouria eli Britannian hallituspuoluetta edustava McCarthy totesi BBC:lle.

Britannian yleisradioyhtiö on asiasta hyvin kiinnostunut, sillä BBC World on käynyt Suomessa kuvaamassa reportaasin aseiden omistamisesta maassamme. Tänään tv:ssä mainostetussa ohjelmassa nostetaan esiin suomalaisten 1,8 miljoonan kappaleen asemäärä.

Vaikka EU ei voi puuttua maiden sisäiseen aselakeihin, Arlene McCarthyn komitea on ehdottanut vuonna 1991 voimaan tulleen direktiivin 477 siirtämistä syrjään ja sen korvaamista uudella. Tämä direktiivi asettaisi sarjan yleisiä standardeja, joita kaikkien jäsenmaiden tulisi noudattaa.

- Neuvotteluissa hiotaan nyt yksityiskohtia ja toivon uusien sääntöjen tulevan voimaan vuoden loppuun mennessä.

Uusi laki vaikeuttaisi aseiden hankintaa EU:n sisällä.

- Siihen liittyy taustatutkimus ennen aseen hankintaa. Varmistuksista aseen rekisteröinnin suhteen tulisi myös tiukempia. Omistaja tulee voida jäljittää aseen avulla. Aseiden muuntelulle tulee uudet rajat, samoin asekaupalle internetissä.

Arlene McCarthy sai aseiden vastaiseen taisteluunsa uutta tuulta Jokelan lisäksi suuresta määrästä helposti muunneltavia asekopioita, niin sanottuja replikoita, jotka jäivät poliisin haaviin.

Kaksi salakuljetusjengiä passitettiin vankilaan, mutta monet maahantuoduista aseista jäivät kiertoon. Yksi tällainen alunperin asekopiosta muunneltu ase joutui vahingossa 17-vuotiaan Kasha Penistonin käsiin. Kasha ampui 12-vuotiaan pikkusiskonsa leikkiessään aseella kotonaan.

- Tarkoitukseni on lopettaa laittomien aseiden salakuljetus Liettuasta ja Saksasta Englantiin, jonka kaduilla niitä tällä hetkellä käytetään nuorten tappamiseen, kertoo Arlene McCarthy.

Kansanedustaja ja lakiasiainvaliokunnan jäsen Paavo Arhinmäki (vas.) kertoo, ettei uusia aselakeja ole työn alla Suomessa.

- Totta kai Jokelan jälkeen on ollut paljon puhetta aseista yleensä, ja uskon, että nimenomaan käsiaseiden kohdalta lakeja on varmaankin syytä tulevaisuudessa tiukentaa.

Arhinmäki huomauttaa, ettei replikoiden salakuljetus ole Suomessa huomattava ongelma, niin kuin se on Englannissa.

- Meillä aseiden suuri määrä selittyy muun muassa metsästyskulttuurilla. Käsiaseelle tiukemmat lait ovat kyllä paikallaan. Niitä ei tarvita mihinkään toimintaan ja ne ovat helposti piilotettavissa. Sen vuoksi ne ovat aivan eri asia kuin esimerkiksi metsästysaseet.

Lainaus: http://www.uusisuomi.fi/ulkomaat/7514-jokelasta-tehty-poliittinen-ase-britanniassa
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 1256  La 22 Jou 2007, 4:19 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Puukottaja iski Örebron yliopistolla Ruotsissa
Silminnäkijät: Verta oli kaikkialla


11.12.2007 21:01

Keskellä päivää yliopistolla sattunut puukotus järkytti tänään ruotsalaisia. Örebron yliopistolle hyökännyt puukottaja kävi opettajan kimppuun luentosalien ulkopuolella.

- Kuulimme ihmisten huutavan, että jotakuta on puukotettu. Sitten näimme ikkunasta miehen juoksevan karkuun, Expressenin haastattelemat opiskelijat Linnea, 21, ja Maria, 22, kertoivat.

Vakavasti loukkaantunut keski-ikäinen miesopettaja on edelleen sairaalassa. Aftonbladetin mukaan miehet olivat riitaantuneen toistaiseksi tuntemattomasta syystä ennen kuin hyökkääjä kaivoi veitsen esiin ja haavoitti opettajaa kaulaan.

Vaikka uhriluku jäi pieneksi, väkivalta ehti säikäyttää opiskelijat pahanpäiväisesti.

- Verta oli kaikkialla. Kun menimme ulos salista, sitä oli ympäri lattioita, tytöt kertoivat.

- Tuntuu uskomattoman järkyttävältä, että tällaista tapahtuu keskellä päivää meidän yliopistollamme.

Poliisi ei vielä tiedä hyökkääjän motiiveja tai suhdetta yliopistoon, mutta etsii harmaaseen takkiin pukeutunutta puukottajaa kiivaasti.

Tapauksesta syvästi järkyttynyt rehtori Janerik Gidlund vakuutti heti, että yliopisto kiristää turvatoimia ja illaksi kampukselle on hankittu lisää vartijoita.

Lainaus: http://www.iltasanomat.fi/uutiset/ulkomaat/uutinen.asp?id=1464922
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 1266  La 22 Jou 2007, 5:11 (GMT+3)  Aihe: Taustaa Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Jokelan koulusurman suunnittelu alkoi jo maaliskuussa

13.12.2007 12:09, päivitetty 13.12. 13:41

Rikosylikomisario Rabbe von Hertzenin mukaan Pekka-Eric Auvinen oli suunnitellut aseellista iskua Jokelan koulukeskukseen ainakin viime maaliskuun alusta lähtien.

Mikä Auvisen tuolloin suisti tuhoisiin ajatuksiin, siitä ei poliisin mukaan ole tietoa.

- Mitään laukaisevaa tekijää ei ole tullut esiin, von Hertzen sanoo.

Auvinen oli antanut teolle nimen "Operation Mainstrike" (operaatio pääisku), ja käytti termiä jo suunnitteluvaiheessa.

Sitä milloin tapahtuma on hänen päässään täsmentynyt kouluiskuksi, on mahdoton sanoa.

Poliisi on saanut tietoja suunnitelmista mm. tutkimalla Auvisen tietokoneet.

Suunnitelmallisuuden puolesta on puhunut myös se, että Auvinen kävi loppukesästä 50-minuuttisen pikakurssin, jonka jälkeen hän pystyi hakemaan aseen hankintalupaa.

Poliisin mukaan ase hankittiin todennäköisesti juuri surmaamistarkoitukseen.

Von Hertzenin mukaan kukaan ei tiettävästi ole tiennyt Auvisen suunnitelmista.

Von Hertzen kertoi keskiviikkona IS:lle, että joukkosurmaajan verestä ei oikeuskemiallisissa tutkimuksissa löytynyt merkkejä alkoholista, huumeista tai lääkkeistä.

Auvinen, 18, oli siis tekopäivänä vesiselvä. Hän käytti mielialalääkkeitään Von Hertzenin mukaan epäsäännöllisesti.

Lainaus: http://www.iltasanomat.fi/uutiset/kotimaa/uutinen.asp?id=1465537
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 1267  La 22 Jou 2007, 5:17 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Asiantuntija: Epäsäännöllinen lääkitys on riski

13.12.2007 12:13

Helsingin yliopiston oikeuslääketieteellisen laitoksen johtaja Erkki Vuori toteaa, että selektiivisen serotoniinin takaisinoton estäjiä (SSRI) ei suositella lapsille eikä nuorille.

Alle 18-vuotiailta lääkeryhmää ei ehdottomasti kielletä, mutta heidän täytyisi olla tarkassa seurannassa, Vuori sanoo.

Pekka-Eric Auvinen oli tiettävästi 17-vuotias saadessaan pillerit.

Vuoren mukaan SSRI-lääkkeet voivat etenkin hoidon alussa lisätä itsemurhariskiä.

Lisäksi jos hoitokuurin katkaisee yllättäen, voi esiintyä aggressiivisuutta ja mielialan heilahtelua.

On vaikea sanoa mitä satunnainen käyttö tekee, mutta periaatteessa se vastaa lääkityksen aloittamista ja lopettamista. Ei ole mitään mieltä käyttää lääkettä siten, Vuori kertoo.

Tutkimuksen mukaan SSRI-lääkkeillä on selvä masennusta parantava vaikutus, mutta aivan yhtä selvästi ne lisäävät itsemurhariskiä. Niiden lopullinen hyöty jää epäselväksi, Vuori sanoo.

SSRI-lääkkeitä käytetään tyypillisesti masennuksen ja ahdistuksen hoitoon.Columbinen kouluampujat Eric Harris ja Dylan Klebold ovat kertoneet syöneensä kyseisen ryhmän lääkkeitä.

Lainaus: http://www.iltasanomat.fi/uutiset/kotimaa/uutinen.asp?id=1465540

Kommentti: Kuinka järkevää hoitoa, kun uutisessa sanotaan:

"Tutkimuksen mukaan SSRI-lääkkeillä on selvä masennusta parantava vaikutus, mutta aivan yhtä selvästi ne lisäävät itsemurhariskiä."
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 1268  La 22 Jou 2007, 5:19 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Auvisen profiili analysoitiin

13.12.2007 12:16

Pekka-Eric Auvisesta tehty profilointi on valmistunut, mutta sen tarkemmasta sisällöstä rikosylikomisario Rabbe von Hertzen ei halua kertoa.

Hänen mukaansa profiili pysyy visusti salassa myös ensi vuoden alkupuolella, kun suurin osa esitutkintamateriaalista tulee julkiseksi.

Siihen liittyy hyvin paljon yksityiselämään liittyviä asioita mm. henkilöhistoriasta ja terveydentilasta, von Hertzen perustelee.

Keskusrikospoliisi tutkii edelleen joukkosurmaajan nettikontakteja.

Meidän tietojemme mukaan Auvinen on toiminut täysin yksin, mutta käymme kaikki asiat läpi.

Von Hertzenin mukaan uhrit valikoituivat sattumalta. Surmaaja ei esimerkiksi sanonut heille mitään henkilökohtaista.

IS

Lainaus: http://www.iltasanomat.fi/uutiset/kotimaa/uutinen.asp?id=1465544
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 1270  La 22 Jou 2007, 5:26 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Jokelan koulusurmat:
Poliisi jakaa varoituksia Europolin kautta


13.12.2007 10:29

Keskusrikospoliisi on lähettänyt Europolin ja Interpolin kautta varoituksia internetin keskustelupalstoilla liikkuvista koulusurmapuheista lukuisten maiden viranomaisille. Teon syyt alkavat olla jo poliisilla tiedossa.

Suomen keskusrikospoliisi on varoittanut muun muassa lähes kaikkien EU-maiden viranomaisia internetin keskustelupalstoilla liikkuvista, mahdollisesti koulusurmiin yllyttävistä puheista. Tiedot poliisi on saanut tutkiessaan Jokelan kouluammuskelijan, Pekka-Eric Auvisen tietokonetta.

- Olemme halunneet antaa eteenpäin kaiken sen tiedon, jonka me olemme saaneet tästä tapauksesta. Tietoja internetissä käytävistä keskusteluista on annettu, jotta maiden viranomaiset voivat tarkkailla, tuleeko niissä esille heidän maataan koskevia aineistoa, kertoo koulusurmien tutkinnanjohtaja Rabbe von Hertzen keskusrikospoliisista.

Esimerkkinä seurattavasta keskustelusta von Hertzen antaa Yhdysvaltain Columbinen kouluammuskelijoiden ympärille rakentuneen Harris Klebold -yhteisön.

- Tämä tosin on suomalaisessa irc-galleriassa, mutta tämän tyyppisissä paikoissa on Auvisen tekoa muuallakin ihannoitu. Toiveena on, että olisi edes pieni mahdollisuus, että jakamamme tieto estäisi mahdolliset uudet surmat.

Ulkomaisia nettituttuja kuultiin

Tietoa on haluttu von Hertzenin mukaan levittää laajalti, sillä Suomen poliisilla ei ole mahdollisuutta selvittää kaikkien epäilyttävien sivujen käyttäjien kotimaita.

Keskusrikospoliisi tehnyt kansainvälistä työtä myös selvittääkseen Auvisen mielenliikkeitä. Viranomaiset ovat kuulleet useita Auvisen kanssa internetin kautta yhteyksissä olleita ihmisiä.

- Osaan olemme olleet yhteydessä puhelimitse, osaa on kuultu kansainvälisen virka-avun avulla. Puhutaan yli kymmenestä ihmisestä useassa eri maassa.

Taustalla useita syitä

Poliisi on saanut melko hyvin selville Auvisen tekoon johtaneita syitä. Taustalla ovat yksinäisyys, erakoituminen koulukiusaamisen uhriksi joutuminen, lääkityksen vaatinut masennus sekä persoonan erityispiirteet.

- Koska kyseessä on näin järkyttävä teko, olemme pyrkineet tutkimaan kaiken mahdollisen, vaikka tekijä onkin kuollut, von Hertzen toteaa.

Tutkinta jatkuu yhä, ja von Hertzenin mukaan pöytäkirjan valmistuminen venyy ainakin tammikuun puolelle.

RIINA JUSSILA
riina.jussila@iltalehti.fi

Lainaus: http://www.iltalehti.fi/uutiset/200712136977867_uu.shtml
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 1307  Ma 31 Jou 2007, 14:08 (GMT+3)  Aihe: Hörbyssä uhattu päivämäärällä 8/1/08 Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Ruotsissa uhattiin Jokelan toistuvan

18.12.2007 15:03, päivitetty 18.12. 15:18

"Ajattele, mitä tapahtui Suomessa. Sama tapahtuu Hörbyssä 8/1/08." Tällainen viesti ilmestyi ruotsalaiskoulun seinään Skånessa.

Hörbyssä sijaitseva koulu on ottanut uhkauksen erittäin vakavasti.

Rehtori Britt-Marie Bengtsson kertoo Skånska Dagbladetille, että viime perjantaina seinään töherretty teksti on valokuvattu ja asiasta on ilmoitettu poliisille.

- Tuntui todella puistattavalta nähdä se. Tämä on erittäin vakavaa, Bengtsson sanoo.

Pekka-Eric Auvinen ampui itsensä mukaan lukien yhdeksän ihmistä Jokelan koulussa Tuusulassa 7. marraskuuta.

IS

Lainaus: http://www.iltasanomat.fi/uutiset/ulkomaat/uutinen.asp?id=1467281
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 1310  Ma 31 Jou 2007, 14:28 (GMT+3)  Aihe: Jokelan kaikuja aina vain Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Nakkilan yhteiskoulu tyhjennettiin ampumisuhan takia

Julkaistu: 19.12.2007 11:03
Päivitetty: 19.12.2007 15:21

STT

Nakkila. Nakkilan yhteiskoulu Satakunnassa tyhjennettiin keskiviikkona ammuskelu-uhkauksen vuoksi. Rehtorit lähettivät oppilaat kotiin kesken koulupäivän.

Uhkaus oli jätetty paperilapulla koulun eteistiloihin todennäköisesti ensimmäisen oppitunnin aikana. Paperissa luki, että koulussa ammutaan keskiviikon aikana.

"Uhkauslappu löytyi ulko-oven vierestä eteistiloista. Päätimme tyhjentää koulun, ja poliisi hälytettiin paikalle. Kaikki poistuivat rauhallisesti rakennuksesta", yläasteen rehtori Kalle Laakso kertasi aamun tapahtumat.

Poliisi tutkii tapausta laittomana uhkauksena ja ottaa vihjeitä - myös nimettömiä - vastaan numerossa 02-6237 650.

Koulussa on tehty syksyn mittaan ilkivaltaa, viime viikonloppuna siellä hajotettiin poikien vessa. Nakkilan yhteiskoulussa toimivat yläaste ja lukio, oppilaita on yhteensä noin 300.

Koulunkäynti jatkuu torstaina, jolloin oppilaat tulevat aamuksi koululle ja lähtevät joulukirkkoon.

Lainaus: Helsingin Sanomat
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 1516  Ke 23 Tam 2008, 2:22 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Lehti: Jokelan jälkeen tehty 24 koulu-uhkausta 18 paikkakunnalla

21.1.2008 07:34

Tuusulan Jokelan marraskuiset koulusurmat ovat johtaneet useisiin kouluun kohdistuviin uhkauksiin.

Savon Sanomien keräämien tietojen mukaan uhkaukset ovat kohdistuneet 24:een kouluun 18:lla paikkakunnalla.

Kouluja on uhattu useimmiten internetiin jätettyjen videoiden tai keskustelupalstaviestien kautta.

Valtaosa uhkaajista on ollut 14-16-vuotiaita poikia, jotka uskoivat pilailevansa. Lehden mukaan yksikään uhkaajista ei ole ollut naispuolinen.

Kaikki koulu-uhkaukset johtavat poliisitutkintaan, jonka jälkeen valtakunnansyyttäjä päättää syytteiden nostamisesta.

Tähän mennessä poliisitutkinnat ovat valmistuneet vasta Lappeenrannan ja Maaningan uhkauksista. Niistä Lappeenrannan tapaus johti syytteeseen.

STT

Lainaus: http://www.iltasanomat.fi/uutiset/kotimaa/uutinen.asp?id=1478467
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 1517  Ke 23 Tam 2008, 2:25 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Ammattikouluun tunkeutunut mies pahoinpiteli oppilasta

20.1.2008 23:38

Koulun ulkopuolinen henkilö tunkeutui yllättäen kesken oppitunnin ammattioppilaitoksen työsaliin ja alkoi hakata uhria nyrkein.

Savonlinnassa sattuneesta pahoinpitelystä kertoi sanomalehti Itä-Savo viikonloppuna. Uhri on lehden mukaan metallialan opiskelija, joka sai välikohtauksessa lääkärin hoitoa vaativia vammoja.

Tekijä käyttäytyi täysin mielivaltaisesti. Uhri oli hänelle täysin tuntematon. Osansa iskuista sai myös henkilökunta, joka kiiruhti oppilaan avuksi.

Tapaus sattui viime viikon tiistaina. Poliisin tullessa paikalle tekijä oli jo häipynyt, mutta hänet saatiin kiinni myöhemmin. Kyseessä on poliisin vanha tuttu.

Syytä miehen käytökseen ei vielä tiedetä, mutta päihteiden osuutta selvitetään.

Savonlinnan ammatti- ja aikuisoppilaitoksen rehtori Keijo Pesonen sanoo Itä-Savossa pitävänsä tapausta törkeänä ja sanoo koulun "tekevän kaikkensa oppilaidensa ja henkilökuntansa suojelemiseksi".

IS

Lainaus: http://www.iltasanomat.fi/uutiset/kotimaa/uutinen.asp?id=1478389
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 1527  Ke 23 Tam 2008, 11:42 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Kyynelkaasuisku ruotsalaiskouluun

21.1.2008 14:38 (Päivitetty 21.1.2008 15:06)

Malmössä sijaitsevaan kouluun on tehty kyynelkaasuisku.

Ruotsalaisen Aftonbladet-iltapäivälehden mukaan koko koulu on jo evakuoitu ja rakennuksen tuulettaminen on aloitettu.

Pelastuslaitos oli alunperin saanut hälytyksen tulipalosta koulussa.

Koulun rehtorin mukaan joku oli suihkuttanut kyynelkaasua koulun ylimmän kerroksen käytävään.

- Oppilaat alkoivat yhtäkkiä yskiä tullessaan käytävään. Päätimme tyhjentää koko koulun saman tien, rehtori kertoi Aftonbladetille.

Koulu tekee kyynelkaasuiskusta rikosilmoituksen. Tekijästä ei ole tässä vaiheessa vielä tietoa. Malmön latinakoulussa on kaikkiaan 850 oppilasta.

KATRIINA MÄKELÄ

Lainaus: http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/200801217126771_ul.shtml
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 1584  Pe 08 Hel 2008, 19:57 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Koulusta löytyi pommi Ruotsissa

7.2.2008 13:18, päivitetty 07.02. 13:33

Trelleborgissa Ruotsissa sijaitsevasta koulusta on löytynyt esine, jota poliisi epäilee pommiksi. Poliisi on eristänyt alueen.

- Olemme löytäneet esineen, joka on ilmeisesti putkipommi, kertoi poliisin edustaja Hans Nilsson Aftonbladetille.

Poliisi sai hälytyksen koululle kello 10.10. Pommiryhmä alkoi selvittää tilannetta paikan päällä.

Kello 13:n jälkeen viranomaiset kertoivat, että vaaratilanne on ohi. Pommi tehtiin vaarattomaksi viemällä se räjäytettäväksi turvalliseen paikkaan.

Kukaan ei loukkaantunut. Poliisi eristi ison alueen koulurakennuksen seinustalta.

Alustavien tietojen mukaan kolme koulun oppilasta on tunnustanut teon. He ovat iältään 17-18-vuotiaita.

- Heitä epäillään yleisvaaran aiheuttamisesta, poliisin edustaja kertoi.

IS

Lainaus: http://www.iltasanomat.fi/uutiset/ulkomaat/uutinen.asp?id=1485653
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 1592  Pe 08 Hel 2008, 21:33 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Poliisi myöhästyi vain hetken, ruuti haisi yhä luokassa
Nainen ampui kaksi muuta opiskelijaa ja itsensä yliopistolla


8.2.2008 18:37, päivitetty 08.02. 19:02


Opiskelija surmasi kaksi muuta yliopisto-opiskelijaa ja itsensä luokkahuoneessa Yhdysvalloissa, kertoi CNN hetki sitten. Sekä ampuja että uhrit olivat nuoria naisia.

Verilöyly sattui paikallista aikaa perjantaiaamuna Louisianan osavaltion pääkaupungissa Baton Rougessa.

Ylikonstaapeli Don Kelly Baton Rougen poliisista kertoi CNN:lle, että viranomaisten saapuessa Louisianan teknilliseen yliopistoon kaikki olivat jo kuolleet.

Ilmeisesti uhrit ammuttiin suoraan tuoleihinsa.

- Vastassa oli täydellinen sekasorto, ihmiset säntäsivät pois, Kelly kuvasi uutistoimisto Associated Pressin mukaan.

- Eräs poliisi - hän joka meni luokkahuoneeseen ensimmäisenä - sanoi, että saattoi yhä haistaa ruudin hajun, Kelly kertoi.

Poliisi ei myöhästynyt paljon, sillä ensimmäinen hälytys tuli aamulla kello 8.36 ja viranomaiset olivat paikalla vain neljä minuuttia myöhemmin.

- Ammuskelun sattuessa luokkahuoneessa oli parikymmentä ihmistä. Muissa tiloissa ei ole ammuttu, poliisi sanoi.

Ampujan motiivista ei ole vielä tietoa.


Maria Heinola

Lainaus: http://www.iltasanomat.fi/uutiset/ulkomaat/uutinen.asp?id=1486190
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 1612  Ke 13 Hel 2008, 1:09 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Al Jazeera tuli tutkimaan Jokelan surmanlaukauksia

Julkaistu: 11.2.2008 21:10

Jarmo Huhtanen
Helsingin Sanomat


Televisiokanava Al Jazeera on tullut Suomeen tekemään ohjelmaa siitä, millaisen jäljen Jokelan koulun surmanlaukaukset jättivät suomalaiseen yhteiskuntaan ja kouluihin.

Kolmihenkinen ryhmä kiertää alkuviikon Espoossa ja Vantaalla tutustumassa kouluihin. "Haluamme kertoa, kuinka suomalaiset ovat ylpeitä koulujärjestelmästään, joka on maailman paras", televisiotuottaja Oliver Varney selittää.

Varney seuraa ääneti, kuinka toimittaja Nick Clark haastattelee Tuusulan kunnantalolla psykologi Kirsti Palosta: "Voisitko kertoa aluksi, minkälaista työtä teet?"

Kuvaaja Karsten Sondergaardin kameran punaiset tassut pureutuvat tiukasti Hyrylän hiekoitettuun asvalttiin. Al Jazeera haastattelee Palosta, koska hän on mukana suunnittelemassa jokelalaisten koulujen oppilaiden ja henkilökunnan jälkihoitoa.

"Mieleemme tuli, että ehkä viestimet ovat käsitelleet Jokelan tapausta liioitellen", Varney sanoo. "Tapahtuneesta syytettiin internetiä, viestimiä, musiikkia ja tietokonepelejä. Kun olemme täällä jutelleet ihmisille, niin tapaus näyttää olevan hyvin surullinen mutta satunnainen."

Kanava väittää, että sen englanninkielinen palvelu näkyy 100 miljoonassa kotitaloudessa. Varney mukaan Al Jazeera pyrkii tekemään ohjelmansa eri tavalla kuin muut kanavat. "Juttua ei voi tehdä eri tavalla muuten kuin vaihtamalla näkökulmaa. Lähestymme asiaa eri tavalla kuin useimmat muut."

Al Jazeera lähettää Suomea koskevan raporttinsa noin kahden viikon kuluttua. Sen voi katsoa silloin myös Al Jazeeran kanavalta YouTubesta.

Lainaus: Helsingin Sanomat
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 1625  To 14 Hel 2008, 14:07 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Opettaja-lehti: Kouluihin tehty 70 uhkausta

Julkaistu: 13.2.2008 13:05

Marjukka Liiten
Helsingin Sanomat


Kouluihin on tehty marraskuun 7. päivän Jokelan surmien jälkeen ainakin 70 uhkausta, kertoo Opettaja-lehti. Lehti on kerännyt tiedot uhkauksista poliisiosastoilta ja kihlakunnista.

Uhkauksia on tehty 40 kunnassa ja 64 koulussa. Poliisin mukaan todellinen luku voi olla vielä suurempi.

Valtaosa uhkauksista on uutisoitu, mutta osasta ei ole kerrottu esimerkiksi oppilaan mielenterveysongelmien takia.

Eniten uhkauksia on ollut peruskoulun yläasteella, mutta myös lukioissa ja ammattikouluissa niitä on tavattu.

Eniten uhkauksia tehtailtiin heti marras- ja joulukuussa, mutta esimerkiksi eräässä Oulun läänin kunnassa ja Forssassa oli vakava tilanne vielä viime kuun lopulla.

Maantieteellisesti uhkatilanteet ovat keskittyneet eteläsuomalaisiin kuntiin, mutta niitä on esiintynyt koko maassa Lappia myöten. Vantaalla tapauksia on ollut kymmenkunta.

Kaikkialla suuri osa teoista on selvitetty. Tekijät ovat olleet enimmäkseen 14–15-vuotiaita poikia, mutta myös tyttöjä ja lukioikäisiä on ollut joukossa. Useimmiten kyseessä ovat olleet päähänpistot, joiden seurauksia ei ole ajateltu.

Lainaus: Helsingin Sanomat
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 1640  To 14 Hel 2008, 17:07 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Jokelaan uusi rehtori

14.2.2008 9:54 (Päivitetty 14.2.2008 9:55)

Virkaan oli ehdolla 12 hakijaa.

Jokelan yläasteen ja lukion yhteisenä rehtorina aloittaa maaliskuun alussa filosofian maisteri Elina Kortekallio. Tuusulan kunnan koulutus- ja kirjastolautakunta teki päätöksen asiasta keskiviikkona.

Uutta rehtoria alettiin hakea 13.12.2007 ja haku päättyi 4.1.2008. Määräaikaan mennessä virkaa haki 12 kelpoisuusehdot täyttävää hakijaa.

Jokelan koulukeskuksen edellinen rehtori menehtyi kouluammuskelussa marraskuun 7. päivänä. 18-vuotias abiturientti Pekka-Eric Auvinen ampui hänen lisäkseen kuusi koulun oppilasta, terveydenhoitajan ja lopuksi itsensä.

TUUKKA MATILAINEN
tuukka.matilainen@iltalehti.fi

Lainaus: http://www.iltalehti.fi/uutiset/200802147246293_uu.shtml
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 1646  Ma 18 Hel 2008, 2:16 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Kuusi kuoli yliopistoammuskelussa Yhdysvalloissa

15.02.2008 06:31, päivitetty 15.02. 17:25


Kuusi kuoli ja 15 haavoittui mustiin pukeutuneen miehen aloitettua silmittömän tulituksen luentosalissa Pohjois-Illinoisin yliopistossa Yhdysvalloissa paikallista aikaa kello 15.

Haavoittuneista kuusi on kriittisessä tilassa.

Ampuja astui esiin luentosalin verhon takaa ja aloitti tulituksen. Paniikki valtasi tilan ensimmäisten salin lavalta tulleiden laukausten jälkeen.

- Ihmiset huusivat ja kirkuivat. Kaikki juoksivat ovea kohti tulituksen alettua...täydellinen kaaos, kertoo yliopistossa opiskeleva Zach Seward.

Mies ampui CNN:n mukaan verilöylyn jälkeen itsensä. Neljä, ampuja mukaan lukien, kuoli luentosaliin, kolme menehtyi myöhemmin sairaalassa, kertoo yliopiston rehtori John Peters.

Sairaalan tiedottajan mukaan haavoittuneet saivat osumia päähän ja rintakehään.

Paikalla olleen opiskelijan mukaan luentotilassa oli ampumahetkellä runsaat sata opiskelijaa.

Ampuja oli yliopisto-opiskelija, joka ei kuitenkaan ollut kirjoilla oppilaitoksessa. Viranomaisten mukaan hän on saattanut silti opiskella muualla. Poliisilla ei ole tietoa teon motiivista. Ammuskelija ei ollut poliisille entuudestaan tuttu.

Opiskelijat kerääntyivät traagisten tapahtumien iltana muistotilaisuuteen, jossa he lohduttivat toisiaan ja kunnioittivat surmansa saaneiden muistoa kynttilöillä ja kitaramusiikilla.

Kaikkiaan Pohjois-Illinoisin yliopistossa opiskelee noin 25 000 opiskelijaa. Se sijaitsee sata kilometriä Chicagosta länteen.


STT-Reuters-AFP-IS

Lainaus: https://www.iltasanomat.fi/uutiset/ulkomaat/uutinen.asp?id=1488713
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 1647  Ma 18 Hel 2008, 2:18 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Viimeaikaisia verilöylyjä kouluissa

- Kesäkuu 2001 - Japani: 8

Häiriintynyt mies puukottaa kahdeksan pikkulasta kuoliaaksi esikoulussa Tokiossa.

- Huhtikuu 2002 - Saksa: 18

Erottamisestaan suuttunut opiskelija tunkeutuu opinahjoonsa ja ampuu 16 ihmistä. Heidän joukossaan 12 opettajaa ja kaksi opiskelijaa.

- Marraskuu 2004 - Kiina: 8

Nuori mies tunkeutuu lukioon Hunanissa ja avaa tulen koululaisten asuintiloissa. Kahdeksan nuorta kuolee.

- Maaliskuu 2005 - Yhdysvallat: 10

Minnesotassa nuorukainen tappaa ensin kaksi ihmistä ja menee sen jälkeen kouluunsa, jossa hän ampuu viisi opiskelijatoveriaan, opettajan ja vartijan sekä lopuksi itsensä.

- Huhtikuu 2007 - Yhdysvallat: 33

Raskaasti aseistautunut eteläkorealainen opiskelija surmaa 32 ihmistä Virginia Tech -yliopiston kampuksella. Sen jälkeen hän riistää oman henkensä.

- Marraskuu 2007 - Suomi: 9

18-vuotias lukiolainen tunkeutuu kouluunsa Jokelassa ja ampuu kahdeksan ihmistä. Heidän joukossaan koulun rehtori. Hyökkääjä surmaa myös itsensä.

- Helmikuu 2008 - Yhdysvallat: 6

Raskaasti aseistautunut mies tunkeutuu Pohjois-Illinoisin yliopistoon ja ampuu viisi ihmistä ja itsensä.

Lainaus: https://www.iltasanomat.fi/uutiset/ulkomaat/uutinen.asp?id=1488713
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 1649  Ma 18 Hel 2008, 2:38 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Yliopistosurmaaja jätti lääkkeensä syömättä

15.2.2008 23:57

Viisi ihmistä ja itsensä surmannut mies oli loistava opiskelija.

Viisi ihmistä torstaina amerikkalaisessa Northern Illinois University -yliopistossa ampuneen 27-vuotiaan Stephen Kazmierczakin hyökkäys johtui syömättä jääneistä lääkkeistä, kertoi CNN-uutiskanava.

- Hän lopetti lääkkeiden ottamisen ja muuttui muutama viikko sitten epävakaaksi, yliopiston poliisin edustaja kertoi.

Kazmierczakilla oli mukanaan verityön aikana viisi asetta. Niistä pumppuhaulikko ja 9-millimetrinen pistooli olivat laillisia. Hän marssi luentosaliin ja aloitti tulituksen, joka surmasi viisi ja haavoitti 15:tä. Lopulta Kazmierczak ampui itsensä.

Poliisin mukaan Kazmierczak menestyi loistavasti sosiologian opinnoissaan eikä hän ollut joutunut aiemmin ongelmiin virkavallan kanssa.

ANTTI HONKAMAA
antti.honkamaa@iltalehti.fi

Lainaus: http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/200802157256205_ul.shtml
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 1650  Ma 18 Hel 2008, 2:42 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
USA:n verilöylyn taustalla ehkä onneton rakkaus

15.2.2008 13:00


Ampuja oli 27-vuotias entinen oikeustieteiden opiskelija.

Pohjois-Illinoisin yliopistossa Yhdysvalloissa viisi ihmistä sekä itsensä surmannut mies oli amerikkalaisviestinten mukaan 27-vuotias Steve Kazmierczak.

Kazmierczak oli opiskellut ilmeisesti oikeustieteitä samassa yliopistossa, jonne hän hyökkäsi eilen haulikon ja kahden käsiaseen kanssa mustiin vaatteisiin pukeutuneena.

Viranomaisilla ei vielä tänään ollut tarkkaa tietoa teon motiiveista, mutta murhien taustalla arveltiin olevan onneton rakkaus. Tähän viittaisi ainakin se, että tappaja valitsi iskunsa ajankohdaksi juuri ystävänpäivän ja uhreikseen nuoria naisia.

Täysi kaaos

Luentosalissa ampumaan ryhtynyt Kazmierczak surmasi neljä naisopiskelijaa ja yhden miesopiskelijan. Hän onnistui haavoittamaan lisäksi 17 ihmistä. Kaksi heistä on sairaalassa kriittisessä tilassa. Lopuksi Kazmierczak ampui itsensä.

- Hän potkaisi luentosalin oven auki ja ryhtyi vain tulittamaan, paikalla ollut Kevin McEnery kertoi.

Ensimmäisen osuman sai opettaja Joseph Peterson, joka haavoittui toiseen käteensä. Sen jälkeen Kazmierczak käänsi aseensa kohti opiskelijoita.

- Hänen kasvonsa olivat aivan ilmeettömät. Aivan kuin hän ei olisi ollut ihminen ollenkaan, verilöylyä todistanut Meghan Murphy, 22, sanoi.

Yliopistolla syntyi täysi kaaos, kun tappaja iski.

- Ihmiset ryömivät toistensa päällä ja talloivat toisiaan yrittäessään paeta, Desiree Smith kertoi.

- Kaikki oli kaoottista. Ihmiset olivat täysin paniikissa. Näin ruumiita lojumassa jalkakäytävällä koulurakennuksen edessä, Alan Edrinn, 21, kuvaili.


JUHO RISSANEN
juho.rissanen@iltalehti.fi

Lainaus: http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/200802157253426_ul.shtml
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 1654  Ma 18 Hel 2008, 3:16 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Yliopistoampujilla sama asekauppa netissä

16.02.2008 11:02, päivitetty 16.02. 11:55


Viisi ihmistä Illinoisilaisessa yliopistossa tappanut tappanut Stephen Kazmierczak osti samasta nettikaupasta aseensa kuin viime vuonna Virginian teknillisessä yliopistossa 32 ihmistä tappanut Seung-Hui Cho, kertoo uutissivusto Sky News.

Nettikauppias Eric Thompson kertoo, että surmaaja osti hänen sivustoltaan kaksi tyhjää patruunalipasta sekä pistoolikotelon vain kymmenen päivää ennen itsemurhaan päättynyttä ammuskelua. Kauppias sanoo olevansa järkyttynyt tilanteesta.

Poliisin mukaan ampuja oli ollut loistava opiskelija, mutta muuttunut epätasapainoiseksi jätettyään lääkityksensä.

Tapahtumapaikan läheisyyteen on pystytetty viisi valkoista ristiä kunnioittamaan uhrien muistoa.


Markus Heikkilä

Lainaus: http://www.iltasanomat.fi/uutiset/ulkomaat/uutinen.asp?id=1489314
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 1703  Ti 26 Hel 2008, 12:13 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Kemin lukio evakuoitiin ilmoitustaulu-uhkauksen takia

26.02.2008 10:29, päivitetty 26.02. 11:04


Kemin lyseon lukio evakuoitiin aamupäivällä uhkauksen takia. Poliisi on valmiustilassa, koska uhkauksen mukaan koulussa tulee tänään ruumiita.

Poliisin mukaan uhkaaja kirjoitti koulupäivän päättyvän kello 12, jonka jälkeen tulee ruumiita.

Lukio on Kemin ainoa. Koulusta evakuoitiin useita satoja oppilaita.


STT-IS

Lainaus: http://www.iltasanomat.fi/uutiset/kotimaa/uutinen.asp?id=1493158
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 1752  Ti 04 Maa 2008, 12:50 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Koulua uhattiin Jokela-videolla Lahdessa

3.3.2008 13:26 (Päivitetty 3.3.2008 14:08)


Yhdeksäsluokkalaisen pojan epäillään uhanneen luokkatovereitaan tänä aamuna Lahden lyseossa.

Vuonna 1992 syntynyt poika oli esittänyt kavereilleen videotallennetta, joka käsitteli Jokelan viime syksyistä kouluampumista. Poika oli sanonut, että Lahden lyseossa tapahtuisi samanlainen välikohtaus tänään kello 12.

- Poliisi sai kello 11.10 ilmoituksen asiasta. Meillä oli siinä 50 minuuttia aikaa toimia, komisario Taisto Kuhlman Lahden poliisista kertoo.

Poliisi kiirehti lyseolle usean partion voimin.

- Valmistauduimme karmeimpaan. Nämä uhkaukset otetaan erittäin vakavasti, Kuhlman sanoo ja lisää, että poliisin joukot saapuivat koululle aseelliseen vastarintaan varustautuneina.

Poika ei tehnyt vastarintaa

Nopea tutkinta paljasti, ettei todellista vaaraa ollut. Poika otettiin välittömästi kiinni. Hän oli oppitunnilla, eikä tehnyt kiinniottotilanteessa vastarintaa. Pojan hallusta ei myöskään löytynyt aseita.

Lahden poliisi tutkii tapausta laittomana uhkauksena. Kuhlmanin mukaan tutkinnassa selviää myöhemmin, oliko kyse pilasta vai todellisesta uhkasta. Yhdeksäsluokkalaisen kuulustelut ovat edelleen käynnissä poliisiasemalla.

- Hänellä on ollut hallussaan materiaalia, joka käsittele muun muassa Jokelaa, ja Lahden lyseo on mainittu. Se ei ole tiedossa, onko hän ehtinyt hävittämään videon, Kuhlman sanoo.

Poliisi kuulee myös muita koulun oppilaita, sillä tieto videosta ja uhkauksesta ehti levitä nopeasti.

Poliisi ei keskeyttänyt oppilaiden koulupäivää.


NINA GERKMAN
nina.gerkman@iltalehti.fi

Lainaus: http://www.iltalehti.fi/uutiset/200803037335584_uu.shtml
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 1770  La 08 Maa 2008, 13:41 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Jokelan koulun oppilaat eivät kannelleet mediasta

Julkaistu: 5.3.2008 23:10

Jouni Tervo


Mediaa näkyvästi arvostelleet Jokelan koulun oppilaat eivät ole pyynnöistä huolimatta kannelleet tiedotusvälineiden toiminnasta Julkisen sanan neuvostoon.

Yhteydenottoyrityksien jälkeenkään viestinten etiikkaa valvova itsesäätelyelin JSN ei ole saanut koulun oppilailta, henkilökunnalta tai heidän omaisiltaan yksilöityjä tietoja median toimintatapojen selvittämiseksi.

JSN:ltä on odotettu median toimintaa ohjeistavaa ratkaisua sen jälkeen, kun koulun oppilaat heti ampumistapauksen jälkeen keräsivät viestimiä kritisoivan adressin. Sen allekirjoitti pari tuhatta kansalaista, ja se on luovutettu sekä median että politiikan päättäjille.

Adressi ei kuitenkaan sisällä yksilöityjä rikkeitä, joiden perusteella JSN kykenisi ottamaan asiaan kantaa. JSN:n valmistelevan sihteerin Ilkka Vänttisen mukaan neuvostosta on oltu yhteydessä adressin puuhamiehiin, mutta toistaiseksi tuloksetta: sen enempää kantelua kuin tietoa Jokelan dramaattisen iltapäivän tapahtumista ei ole saatu.

Kansalaisliikkeen puuhamiehen ja adressihankkeen alullepanijan Ville Korhosen mukaan kanteluiden tekemättömyys johtuu väsymyksestä ja turhautumisesta Jokelan tragediaan.

"Kaltoin kohdellut oppilaat ovat väsyneet aiheen käsittelyyn. He eivät ole olleet halukkaita osallistumaan edes Tampereen yliopistolla tehtävään tutkimukseen", Korhonen sanoo.

Lainaus: Helsingin Sanomat
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 1775  La 08 Maa 2008, 14:03 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Opettaja ammuskeli virolaisessa koulussa

6.3.2008 15:03


Pääministeri luonnehti tekoa sairaaksi

Ilmapistoolilla ammuskellut opettaja aiheutti kauhun hetkiä kaakkoisvirolaisessa koulussa. Tapaus sattui viime viikon perjantaina Räpinan puutarhaoppilaitoksessa, mutta tieto siitä vuoti julkisuuteen vasta torstaina.

Heti paljastuksen jälkeen opetusministeri Tonis Lukas ilmoitti, että opettaja irtisanotaan. Myös koulun opetusjohtaja on eronnut selkkauksen takia. Ampuja oli hänen miehensä.

Koulun oppilaat ovat olleet hyvin järkyttyneitä ja vaitonaisia tapahtumien kulusta. Postimees-lehden tietojen mukaan ampuminen sattui auto-opetustunnilla.

Miesopettaja haki kesken tunnin ilmapistoolin luokan takahuoneesta ja ampui sillä ensin oveen liimattua julistetta ja sitten kattolamppua. Kukaan oppilaista ei haavoittunut. Pistooli oli miehen oma.

Salailu kuohuttaa

Tapahtuneesta ei kerrottu opetusministeriölle eikä poliisille. Oppilaitoksen rehtori Heino Luiga kuuli tapauksesta maanantaina, mutta hän yritti painaa asian villaisella pelastaakseen koulunsa maineen.

Rehtorin mukaan suurta vahinkoa ei aiheutunut, sillä kyse oli ilmapistoolista ja luokkahuone oli joka tapauksessa menossa remonttiin. Myös ammuskellut opettaja oli siirtymässä tänä vuonna eläkkeelle.

- Ymmärrän kyllä, että kyse ei ole ollut viisaasta teosta, mutta oliko se tosiaan niin poikkeuksellinen, että se kaipaa suurta kohua, rehtori kysyi.

Lehtitietojen mukaan opettaja oli ilmoittanut oppilaille, että asiasta ei ole syytä laverrella, sillä hänen vaimonsa on opetusjohtaja ja heillä on suhteita opetusministeriöön.

Opetusministeri Lukas kertoi hallituksen tiedotustilaisuudessa torstaina, että hän vaatii oppilaitokselta selvitystä tapahtumista ja siitä, miksi asiasta ei kerrottu.

- Vaikka tapauksessa on huvittaviakin piirteitä, niin kyllä tästä oli todellisuudessa vitsi kaukana, Lukas tuomitsi.

Myös pääministeri Andrus Ansip otti tiukasti kantaa selkkaukseen.

- Kyse on sairaasta teosta, ja myös kaikki muut opettajat ovat sairaita siinä koulussa, koska eivät kertoneet asiasta eteenpäin, Ansip sanoi.


STT

Lainaus: http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/200803067351752_ul.shtml
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Näytä edelliset viestit:   
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Sanasinko Foorumin päävalikko -> Kritiikkiä Kaikki ajat ovat GMT + 3 tuntia
Siirry sivulle 1, 2, 3  Seuraava
Sivu 1 Yht. 3

 
Siirry:  
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa

Muuta tekstin kokoa: - -

Takaisin ylös


Join the Blue Ribbon Online Free Speech Campaign


Powered by
phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Käännös Jorma Aaltonen, Päivittänyt, Lurttinen www.phpbbsuomi.com