Sanasinko
Wordbazooka
 
 OhjeOhje   HakuHaku   KäyttäjälistaKäyttäjälista   KäyttäjäryhmätKäyttäjäryhmät   RekisteröidyRekisteröidy 
 Omat asetuksetOmat asetukset   Kirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestitKirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestit   Kirjaudu sisäänKirjaudu sisään 
Muuta tekstin kokoa: Suurenna - Pienennä - Palauta oletuskoko
Uskonkirkko | Church of FaithUskonkirkko | Church of Faith

Diktaattorien verinen yksinvalta

 
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Sanasinko Foorumin päävalikko -> Maailmankartalla
Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe  
Kirjoittaja Viesti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 875  Pe 28 Syy 2007, 11:44 (GMT+3)  Aihe: Diktaattorien verinen yksinvalta Vastaa lainaamalla viestiä

Myanmarin tapahtumien taustaa:

Lainaus:
Edellinen kansannousu päättyi verisesti

Julkaistu: 27.9.2007 23:09

Minna Nalbantoglu
Helsingin Sanomat


Sadattuhannet burmalaiset vaativat demokratiaa mielen­osoituksissa Rangoonissa ja muissa kaupungeissa. Munkit kantoivat almukulhojaan ylös­alaisin osoittaakseen, etteivät hyväksy almuja vihatulta sotilas­johdolta.

"Rangoonin [Yangon] asukkaat, burmalaiset maanpakolaiset ja diplomaatit uskovat, että yhden puolueen valta murenee täysin minä hetkenä tahansa", kirjoitti Financial Times -lehti.

Vuosi oli 1988, ja Financial Timesin arvio julkaistiin elokuun lopussa. Muutamien viikkojen kuluttua mielenosoitukset oli tukahdutettu, tuhansia kuollut ja sotilasjuntta vallassa entistä tiukemmin.

Yhdeksäntoista vuoden takainen kansannousu oli myanmarilaisten edellinen laaja yritys kukistaa sotilaiden valta.

Kuten nytkin, protestit syttyivät tuolloin taloudellisesta ahdingosta. Tänä vuonna ne alkoivat polttoaineen hinnankorotuksista.

Syksyllä 1987 mielenosoitukset nostatti hallituksen yhtäkkinen päätös poistaa käytöstä kaikki suuret setelit. Tämä teki arvottomaksi 80 prosenttia rahasta.

Mielenosoitukset lähtivät liikkeelle yliopistoista. Keväällä 1988 sotilaat ampuivat mieltään osoittaneen 23-vuotiaan teekkarin. Kuolema laajensi mielenosoituksia.

Kesällä kaduilla oli jo kansaa virkamiehistä munkkeihin. Jopa osa poliiseista lähti vaatimaan demokratiaa.

"Kadut täyttyivät huudoista: 'Haluamme täyden demokratian, sitä me haluamme'", on tuolloin Britannian kulttuuriattaseana Yangonissa toiminut Tom White kertonut BBC:lle.

Mielenosoittajien johtoon nousi Aung San Suu Kyi, josta sittemmin tuli Myanmarin demokratialiikkeen kansainvälinen symboli.

Ahtaalle joutunut hallitus lupasi vapaat vaalit, mutta mielenosoittajat eivät tyytyneet lupaukseen. He vaativat hallituksen eroa heti.

Syyskuun 18. päivänä 1988 kenraali Saw Maung kaappasi vallan. Ainakin 3 000 ihmistä kuoli alkusyksyn aikana armeijan luoteihin. Suuri osa heistä oli siviileitä ja munkkeja, jotka saivat surmansa sotilaiden ampuessa väkijoukkoihin.

Vuoden 1988 mielenosoituksiin osallistuneen Aung Zawin mukaan yhteistä tämän syksyn ja yhdeksäntoista vuoden takaiselle kansannousulle on Myanmarin sotilasjohdon asenne.

"He eivät pysty ajattelemaankaan neuvotteluita ja kansallisen sovinnonteon aloittamista", Zaw sanoi puhelinhaastattelussa Thaimaasta. Opiskelija-aktivisti joutui pakenemaan sinne 1988 sotilasvallankaappauksen jälkeen. Nyt hän päätoimittaa Myanmariin keskittyvää Irrawaddy-lehteä.

Vuoteen 1988 verrattuna suurin ero Zawin mielestä on siinä, miten tiedot mielenosoituksista leviävät Myanmarin sisällä. Vaikka maan johto yrittää rajoittaa tiedonsaantia, kansa on nyt radion ja internetin ansiosta paljon paremmin perillä tapahtumista kuin ennen.

Zaw arvioi, että esimerkiksi uutiset juntan joukkojen tunkeutumisesta luostareihin torstaiaamuna vain lisäävät myanmarilaisten päättäväisyyttä nousta sotilasjohtoa vastaan.

"Nämä tiedot leviävät, ja ihmiset ovat yhä vihaisempia munkkien kohtelusta. Se työntää ihmisiä kaduille", hän sanoi.

Hän ei silti uskaltanut ennustaa, päättyykö tämän syksyn kansannousu yhtä onnettomasti kuin edellinen.

"En ole koskaan menettänyt toivoani siihen, että jonain päivänä maani palaisi demokratiaan", hän sanoi.

"Mutta minusta tuntuu, että hinta voi olla kovin korkea."

Lainaus: Helsingin Sanomat
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 876  Pe 28 Syy 2007, 11:51 (GMT+3)  Aihe: Demokratian irvikuva Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Myanmarin uhriluku kerrottua suurempi

Julkaistu: 10:00
Päivitetty: 11:01

AFP–STT–AFP–DPA–REUTERS–AP


YANGON. Diplomaattilähteiden mukaan Myanmarin mielenosoituksissa on kuollut huomattavasti enemmän ihmisiä kuin mitä sotilasjuntta on ilmoittanut.

Juntan mukaan kymmenen ihmistä on saanut surmansa turvallisuusjoukkojen tukahdutettua protesteja Yangonin kaupungissa. Australian Myanmarin-suurlähettiläs kuitenkin arvioi aamulla ABC-radiokanavan haastattelussa, että todellinen luku on jopa moninkertainen.

Maan sotilashallinto on perjantaina estänyt kansalaistensa pääsyn internetiin. Myös kaikki internetkahvilat on suljettu, eikä maan suurin internetoperaattori ole vastannut tiedusteluihin yhteyksien katkeamisen syistä.

Toimenpiteillä juntta yrittää ilmeisesti estää mielenosoituksia ja niiden tukahduttamista käsittelevien videoiden, kuvien ja muun tiedon kulkeutumisen ulkomaille.

Myanmarin telelaitos väitti syyksi tietoverkon pimenemiseen vedenalaisen kaapelin vahingoittumista.

Myanmarin suurimmassa kaupungissa Yangonissa ei aamun aikana ole vielä nähty mielenosoituksia. Joitakin laukauksia on kuultu, ja mielenosoittajat ovat huudelleet poliiseille herjoja.

Sotilaat ovat estäneet pääsyn kaikkiin kaupungin suurimpiin temppeleihin. Sotilaspartiot ja armeijan ajoneuvot ovat kierrelleet tyhjiä katuja, ja suurin osa liikkeistä on pitänyt ovensa suljettuina.

Turvallisuusjoukot aloittivat mielenosoitusten väkivaltaisen tukahduttamisen keskiviikkona, jolloin viiden ihmisen ilmoitettiin saaneen surmansa sotilaiden luodeista. Torstaina surmattujen joukossa oli japanilainen valokuvaaja.

Demokraattisia uudistuksia vaativiin mielenosoituksiin osallistui torstaina selvästi vähemmän ihmisiä kuin aiemmin tällä viikolla.

Suurmielenosoitukset loppuivat Yangonissa, entisessä Rangoonissa, kun sotilasjuntta kielsi joukkokokoukset ja lähetti runsaasti automaattiasein varustettuja sotilaita kaduille.

Torstain mielenosoituksiin osallistui arvioiden mukaan noin 50-000 ihmistä. Suuri osa mielenosoittajista oli muita kuin buddhalaismunkkeja, jotka ovat tähän saakka johtaneet vastalausemarsseja.

Vahvistamattoman tiedon mukaan yhteenotot yltyivät väkivaltaisiksi sen jälkeen kun mielenosoittajat olivat alkaneet kivittää sotilaita.

Munkkien vähäisyys torstain mielenosoituksissa saattoi johtua siitä, että turvallisuusjoukot tekivät torstain vastaisena yönä lukuisia iskuja luostareihin eri puolilla Yangonia.

”Sotilaat murskasivat luostarin portin autollaan, mursivat lukot ja tunkeutuivat väkivalloin sisälle. Kun munkit yrittivät tehdä vastarintaa, heitä kohti ammuttiin. He käyttivät kyynelkaasua, pieksivät munkkeja ja raahasivat heitä kuorma-autoihin”, Ngwe Kyar Yanin luostarin munkki kuvaili. Munkin mukaan ainakin sata munkkia vietiin pois. Samanlaisia tietoja saatiin muistakin luostareista.

Lisäksi luostareiden ja temppelien ympärille on pystytetty piikkilankaesteitä ja lähikaduille tarkastuspisteitä.

Yangonin lisäksi mielenosoituksia oli ainakin neljässä muussa kaupungissa, Asian Human Rights Commission -järjestö ilmoitti.

Yhdysvallat ja monet muut valtiot vaativat torstaina entistä tiukampaan sävyyn sotilasjunttaa lopettamaan väkivaltaisuudet.

Myös Myanmarin tärkein tukija Kiina kehotti osapuolia torstaina ensimmäistä kertaa pidättyvyyteen.

Nobel-palkinnon saanut oppositiojohtaja Aung San Suu Kyi on diplomaattilähteiden mukaan yhä kotiarestissa, eikä häntä ole pidätetty.

Lainaus: Helsingin Sanomat
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 884  Ma 01 Lok 2007, 0:21 (GMT+3)  Aihe: Burma vai diktaattorin Myanmar... Luepa seuraava. Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
BURMA VAI MYANMAR?

Myanmar on sotilasjuntan vanhalle Burmalle antama nimi, joka on ollut käytössä vuodesta 1989 lähtien. Maan täydellinen nimi on Myanmarin liitto.

Myös pääkaupungin nimi vaihdettiin Rangoonista Yangoniksi. Viime vuonna pääkaupungiksi vaihdettiin viidakon keskelle rakennettu Naypyidaw.

Myanmar-nimi symboloi monille burmalaisille sotilasjuntan tyranniaa ja rikoksia.

Maailmalla Myanmar-nimen ovat omaksuneet YK sekä suuret kansainväliset uutistoimistot kuten Reuters ja AP. Euroopan unioni on päätynyt kompromissimuotoon Burma/Myanmar. Britanniassa puhutaan pelkästään Burmasta, samoin Ruotsissa.

Suomen viranomaiset käyttävät Myanmar-muotoa, myös Helsingin Sanomien käytännön mukaan valtio on Myanmar. Suomessa esimerkiksi STT käyttää Burma-nimeä. Ilta-Sanomat käyttää valtiosta nimeä Burma.

Lainaus: http://www.iltasanomat.fi/uutiset/ulkomaat/uutinen.asp?id=1441131
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 885  Ma 01 Lok 2007, 0:29 (GMT+3)  Aihe: Kokonaisia kyliä hävitetty pois - tutki linkkien kuvia! Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Satelliittikuvat kertovat väkivallasta maaseudulla

Julkaistu: 28.9.2007 20:00

STT–REUTERS


Washington. Satelliittikuvat vahvistavat, että Myanmarissa on tapahtunut laajoja väkivaltaisuuksia piilossa julkisuudelta, kertoi Amerikkalainen tieteen edistämisen seura AAAS perjantaina.

Seuran mukaan sotilaiden läsnäolo on selkeästi lisääntynyt Karenin osavaltiossa Myanmarissa itäosassa, jossa on myös poltettu kymmeniä kyliä ja pakotettu ihmisiä muuttamaan muille alueille.

"Olemme löytäneet todisteita siitä, että kaikkiaan 18 kylää on kokonaan kadonnut", kertoi AAAS:n tutkija Lars Bromley.

Kuvista on myös löytynyt todisteita ihmisten pakkosiirroista. Ihmisjoukkoja on siirretty pois syrjäisiltä alueilta ja heidät on pakotettu rakentamaan uusia koteja sotilasjuntan hallitsemille alueille, kertoi Bromley.

AAAS:llä on ollut käytössään kaupallisten satelliittien kuvia viime vuoden puolivälistä tämän vuoden alkuun asti.

Bromley muistutti kuitenkin, ettei satelliittien kautta saatava tieto itsessään ole niin täydellistä tai yksityiskohtaista, että siitä voisi seurata tilannetta reaaliajassa. Yhteistyössä eri ihmisoikeusjärjestöjen kanssa seura on kuitenkin saanut vahvistuksen lukuisille ihmisoikeusloukkauksille.

AAAS on käyttänyt samaa menetelmää todentaessaan hävitystä mm. Darfurin alueella Sudanissa sekä Zimbabwessa.

Lainaus:
Helsingin Sanomat

Katso myös:
AAAS News Release: Burman raportti ja kuvat
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 3155  Ke 23 Hel 2011, 1:51 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Haavisto:

Näin, kun Gaddafi löi vartijaa nyrkillä naamaan


Tiistai 22.2.2011 klo 21.18

Pekka Haavisto on tavannut arvaamattoman ja aggressiivisen Libyan johtajan monta kertaa.

Vihreiden kansanedustaja Pekka Haavisto on tavannut Muammar Gaddafin ja istunut tämän teltassa neuvottelemassa Afrikan alueen asioista.

- Hän erottuu persoonana muista johtajista. Hän on taistelija, sotilas ja hänen käytöstapansa eivät ole valtionpäämiesmäiset. Voi sanoa, että missä Gaddafi, siellä ongelma, Haavisto sanoo.

Viimeksi miehet tapasivat Darfur-neuvotteluiden merkeissä Libyassa kesällä 2007.

- Hän oli tapaamisessa niin sanotusti oma itsensä, eli hänen kommenttinsa olivat aika kyynisiä. Hän ei arvosta kovinkaan paljon länsimaiden puuttumista alueen asioihin.

Haavisto kertoo, että Gaddafin pitkä agenda on ollut "Afrikka afrikkalaisille". Gaddafi ei yleensä halua edes YK:ta Afrikkaan rauhanvälittäjäksi.

- Kun hän istuu ja puhuu, hän seisottaa omia ministereitään ja avustajiaan - joista osa on hyvin vanhoja - kuumassa teltassa tunnin tai puolitoista vierellään eikä päästä heitä istumaan. Tapa, jolla hän käyttää valtaa myös omiinsa, on hyvin julma, Haavisto kuvailee.

"Pidetään hyvin pelottavana"

Haavisto on ollut Afrikan unionissa tilanteessa, jossa Gaddafi löi vartijaa suoraan naamaan.

- Hän oli menossa johonkin tilaan, jota vartijat olivat pitämässä varattuna jollekin toiselle. Hän meni ja löi ugandalaista vartijaa sitten nyrkillä naamaan.

- Tämä kertoo hänen karaktääristään. Häntä pidetään hyvin pelottavana.

Haaviston mukaan Gaddafia siedettäisiin huomattavasti huonommin Afrikassa, ellei tämä tukisi öljyrahoillaan Afrikan unionia ja yksittäisiä maita.

Kulissielämää

Gaddafilla ei enää välttämättä ole kovin realistista kuvaa suosiostaan. Haavisto kertoo esimerkin, miten Libyan ulkopuolella pidetyissä Afrikan unionin kokouksissa on levitetty Gaddafia esittäviä suuria julisteita kaduille, joita pitkin Libyan johtaja saattueineen ajoi lentokentältä kokouspaikalle.

- Hän sitten näkee ne ja luulee olevansa hyvin suosittu siellä. Nämä ovat tällaisia Potemkinin kulisseja, joita hänen ympärilleen tehdään.

- Hänelle voi olla täysi järkytys yhtäkkiä huomata, etteivät ihmiset rakastakaan häntä, Haavisto pohtii.

"Hänen aikansa ohi"

Haavisto, joka toimii ulkoministerin erityisedustajana Afrikan kriiseissä, arvioi Libyan vallanvaihdon kestävän kauemmin ja olevan paljon verisempi kuin naapurimaissa Tunisiassa ja Egyptissä. Myös vakava sisällissota on mahdollinen.

- Minusta on ihan selvää, että hän (Gaddafi) tulee lähtemään. Hänen aikansa on ohi, mutta hän voi varmasti komentaa osaa itselleen uskollisista heimoista. Hänellä on myös palkkasotureita eri maista. Hän voi tehdä tästä vallansiirrosta hyvin kivuliaan ja verisen.

NINA DALE
nina.dale@iltalehti.fi

Lainaus: IL
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 3157  Ke 23 Hel 2011, 2:01 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
YK:n turvallisuusneuvosto pui Libyaa:

"Käynnissä kansanmurha"


Tiistai 22.2.2011 klo 08.04 (päivitetty klo 09.04)

Libyan diplomaatit vaativat YK:ta suojelemaan libyalaisia.

YK:n turvallisuusneuvosto kokoontuu tänään käsittelemään Libyan kriisiä. Neuvoston kokousta ovat pyytäneet Libyan YK-diplomaatit, jotka vaativat maailmanjärjestöä suojelemaan libyalaisia.

- Olemme huolissamme kansanmurhasta, joka on käynnissä Libyassa. Kansainvälinen yhteisö ei ole reagoinut mitenkään, Libyan YK-lähetystö sanoi lausunnossaan.

Lähetystö on ilmoittanut apulaisjohtajansa johdolla, ettei se enää tue Libyan johtajan Muammar Gaddafin hallintoa. Libyan YK-suurlähettilään Abdurrahman Shalghamin tämänhetkisestä olinpaikasta ei ole tietoa.

Lähetystö on myös vedonnut Libyan armeijaan, jotta se syöksisi Gaddafin perheineen vallasta. Diplomaatit vaativat lentokieltoa libyalaisten kaupunkien ylle, jotta Gaddafi ei pystyisi rahtaamaan maahan lisää palkkasotilaita ja aseita.

Useita Libyan suurlähettiläitä on eronnut viime päivinä vastalauseena Gaddafin hallinnon väkivaltaisuuksille.

YK:n pääsihteeri Ban Ki Moon kertoo soittaneensa Gaddafille ja vaatineensa tätä lopettamaan väkivallan mielenosoittajia vastaan. Ban kävi Gaddafin kanssa 40-minuuttisen puhelinkeskustelun.

STT-AFP

Lainaus: IL
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 3175  Ke 23 Hel 2011, 18:56 (GMT+3)  Aihe: Kieltäytyivät tulittamasta mielenosoittajia Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Lehti: Libyalaislentäjät hylkäsivät koneensa kesken lennon

Ulkomaat

Kirjoittanut STT 23.02.2011 17:34
Viimeksi päivitetty 23.02.2011 17:35

Kaksi Libyan ilmavoimien lentäjää on loikannut asevoimista, kertoo Quryna-sanomalehti. Miehet hyppäsivät heittoistuimilla koneestaan kieltäydyttyään määräyksestä pommittaa Bengasin kaupunkia.

Tripolista lähtenyt Suhoi-22-hävittäjä syöksyi tyhjänä maahan lähellä Ajdabijan kaupunkia noin 160 kilometrin päässä Bengasista, lehti kertoi keskiviikkona.

Bengasi ja suurin osa Itä-Libyaa on siirtynyt hallitusta vastustavien mielenosoittajien käsiin.

Jo alkuviikosta kaksi ilmavoimien everstiä loikkasi Maltaan. Hekin kertoivat saaneensa määräyksen tulittaa mielenosoittajia.

Qurynaa pidetään Libyan luotettavimpana sanomalehtenä. Tripolin menetettyä valtansa Bengasissa lehti on avoimesti kertonut kaupungin tapahtumista.

Lainaus: Verkkouutiset
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 3185  Pe 25 Hel 2011, 12:28 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Libyasta paennut: Osa julmuuksista liian julmia kerrottavaksi

24.2.2011 18:05

STT–AFP

Lontoo/Ateena. Libyasta evakuoitujen ulkomaalaisten mukaan Libya on tällä hetkellä täydellisessä kaaoksessa eikä ulkona uskalla liikkua.

"Emme poistuneet lainkaan majapaikastamme, mutta ne, jotka poistuivat joutuivat jengien ryöstämiksi. Osa myös loukkaantui. Pelkäsimme, että jotain pahempaakin olisi voinut tapahtua", kertoo Bengasista Kreikkaan evakuoitu kiinalainen Jill Wang.

"Poliisia ei ole. Pelkäsimme, että joku voisi ampua meidät ilman pelkoa rangaistuksesta", sanoo ateenalainen Kostas Koumentakos.

Myös Tripolista evakuoidut britit kertoivat samankaltaisista kokemuksista.

"Helikopterit lensivät yläpuolellamme ja kuulimme konetuliaseiden ääntä. Alue on yleensä hyvin rauhallinen, mutta nyt se oli täyshullujen vallassa", kertoo Jan McKeogh.

Hän kertoi kuulleensa myös julmuuksista, jotka olivat "liian hirveitä kuvailtaviksi".

Lainaus: HS
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 3192  Pe 25 Hel 2011, 12:52 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Libyan ex-ministeri: Gaddafi tulee tekemään kuten Hitler

Julkaistu: 24.02.2011 22:17, päivitetty: 24.02.2011 22:22

Libyan johtaja Muammar Gaddafi tarrautuu entisen ministerinsä mukaan viimeiseen asti valtaan.

Hän tekee mieluummin itsemurhan kuin luopuu vallasta ja pakenee, sanoo entinen oikeusministeri ruotsalaislehti Expressenin haastattelussa.

- Gaddafin päivät ovat luetut. Hän tulee tekemään kuten Hitler, hän riistää oman henkensä, sanoo Mustafa Mohamed Abud al-Jalil.

Al-Jalil jätti oikeusministerin tehtävät aiemmin tällä viikolla vastalauseena hallinnon väkivaltaisille yrityksille tukahduttaa kansannousu.

Samassa haastattelussa al-Jalil kertoo, että hänellä on todisteita siitä, että Gaddafi antoi henkilökohtaisesti määräyksen Lockerbien pommi-iskusta vuonna 1988. Iskussa kuoli 270 ihmistä.

STT-Reuters

Lainaus: IS
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 3195  Pe 25 Hel 2011, 13:09 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Lehti: Videot todistavat Gaddafin hirmuteot

Torstai 24.2.2011 klo 22.02

Ruotsin Metro-lehti julkaisi verkkosivuillaan kaksi videota, jotka väitetysti todistavat diktaattorin terroritaktiikan.

Toisella videolla Libyan diktaattorin Muammar Gaddafin sotilaat väitetysti ampuvat aseistamattomia mielenosoittajia. Ihmiset juoksevat paniikissa edestakaisin laukausten kaikuessa Benghazin kaduilla. Videon lopulla näkyy, miten veristä noin kymmenvuotiasta poikaa kannetaan turvaan kulman taakse.

Toisella videolla palkkasoturit tunkeutuvat taloon, jossa on naisia.

- He polttavat meidät sisälle, jumala armahtakoon teidät, nainen huutaa videolla.

Libyalaislähteen mukaan yksi naisista kuoli taloon.

- Tämä on Gaddafin taktiikka. Kun miehet osoittavat mieltään, palkkasotilaat tunkeutuvat koteihin ja murhaavat naisia, yksi lähde sanoo lehdelle.

Lehden mukaan kamerakännykällä kuvatut videot on salakuljetettu ulos maasta Egyptin kautta.

Arviot Libyassa kuolleiden määrästä vaihtelevat sadoista tuhansiin.

IL

Lainaus: Iltalehti
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 3208  La 26 Hel 2011, 0:39 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
YK-komissaari: Libyan joukkomurhat saatava loppumaan

25.2.2011 13:21 | Päivitetty: 25.2.2011 17:47

HS–STT–AP–Reuters–AFP

GENEVE. YK:n mukaan väkivalta Libyassa on kiihtynyt hälyttävästi. YK:n ihmisoikeuskomissaari Navi Pillay kertoo, että järjestö on saanut tietoja joukkomurhista, summittaisista pidätyksistä ja kidutuksesta.

Pillay vaatii kansainväliseltä yhteisöltä puuttumista maan tapahtumiin, jotta "joukkomurhat ja "verenvuodatus" saataisin loppumaan. Pillayn mukaan kyseessä saattaa olla rikos ihmisyyttä vastaan.

"Vaadin aina riippumatonta tutkimusta alkuun, mutta tässä erityistilanteessa siviilien suojelemiseksi pitäisi tehdä enemmän", Pillay sanoi uutistoimisto Reutersille kuitenkaan tarkentamatta, miten Libyan tapahtumiin pitäisi puuttua.

Pillay sanoo, että raporttien mukaan kymmenen päivää jatkuneissa levottomuuksissa on saattanut kuolla ja loukkaantua tuhansia ihmisiä.

Pillayn mukaan verenvuodatuksen keskeisenä syynä on Muammar Gaddafin hallituksen "paatunut piittaamattomuus" kansalaisistaan.

Libyan tilannetta puivat tänään sekä sotilasliitto Nato että YK:n turvallisuusneuvosto. Neuvoston jäsenmaat kokoontuvat perjantaina illalla noin kello 22 Suomen aikaa pättämään mahdollisista pakotteista.

Ainakaan toistaiseksi edes Kiina ja Venäjä, jotka ovat usein käyttäneet veto-oikeuttaan pakotteiden asettamisessa, eivät ole asettuneet pakotteita vastaan.

Naton mukaan sotilasliiton kokouksessa etusijalla ovat evakuoinnit ja humanitaarinen apu.

EU:n ulkoministerin Catherine Ashtonin mukaan Gaddafin hallinnolle on määrättävä pakotteita, jotta verenvuodatus saadaan lopetettua.

Italia on ilmoittanut valmistelevansa jo "sotilasoperaatiota" kansalaistensa evakuoimiseksi Libyasta.

Ranskan presidentti Nicolas Sarkozy puolestaan sanoi, että Muammar Gaddafin on lähdettävä.

"Mitä tulee sotilaalliseen puuttumiseen, Ranska suhtautuisi tällaiseen aloitteeseen erittäin varovaisesti", hän sanoi.

Gaddafin joukot ovat taistelleet tänään verisesti maan länsiosan kaupunkien herruudesta. Tripolissa yhteenotoissa on kuollut uutistoimisto AP:n haastattelemien silminnäkijöiden mukaan mukaan ainakin neljä ihmistä.

Maan itäosassa kaupunkeja pitävät hallinnassaan Gaddafin vastustajat.

Pääkaupunki Tripolin lentokenttä on suomalaisen silminnäkijän mukaan kaaoksessa.

Lainaus: HS
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 3209  La 26 Hel 2011, 0:42 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
YK: Gaddafin joukkojen epäillään tappaneen haavoittuneita sairaalassa

25.2.2011 23:29

STT–HS–Reuters–AFP

New York. YK:n pääsihteeri Ban Ki Moon arvioi, että Libyan väkivaltaisuuksissa on kuollut yli tuhat ihmistä. Muammar Gaddafille uskollisten joukkojen epäillään muun muassa tappaneen haavoittuneita vastustajiaan sairaaloissa.

Ban kertoi YK:n turvallisuusneuvostolle saaneensa myös tietoja, joiden mukaan sotilaita on ammuttu, koska he ovat kieltäytyneet tappamasta maanmiehiään.

Ban vaatii turvallisuusneuvostolta nopeita Libya-toimia. Hänen mukaansa neuvoston on pakko ryhtyä konkreettisiin toimiin, jotta väkivaltaisuudet saadaan loppumaan.

YK:n turvallisuusneuvosto pohtii parhaillaan mahdollisia pakotteita Libyaa vastaan.

Uutistoimisto Reutersin mukaan pakotteiden luonnostelmatekstissä sanotaan, että väkivaltaisuudet Libyan siviilejä kohtaan saattavat olla rikos ihmisyyttä vastaan, mikä mahdollistaisi syytteen nostamisen Haagin kansainvälisessä tuomioistuimessa. Ranskan ja Britannian laatimassa luonnostelmassa myös ehdotetaan asevientikieltoa, matkustuskieltoa sekä maan johdon varojen jäädyttämistä. Reutersin mukaan luonnostelmaa hiotaan suljettujen ovien takana. Neuvoston diplomaattien mukaan pakotteista ei todennäköisesti äänestetä perjantaina.

Lainaus: HS
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 3210  La 26 Hel 2011, 0:45 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Libyan YK-lähettiläs: Tuhannet kuolevat, jos Gaddafi saa taistella loppuun asti

25.2.2011 21:20

Reuters–HS

New York. Libyan YK-lähettilään Ibrahim Dabbashin mukaan Libya lopettaa pian öljyn toimittamisen ulkomaille kokonaan turvallisuussyistä. Dabbashi sanoi, että maan öljyteollisuus ei ole kuitenkaan vaarassa.

Dabbashi vaati YK:n turvallisuusneuvostoa toimimaan välittömästi ja määräämään sanktioita Libyan johtajalle Muammar Gaddafille ja maan muulle johdolle.

YK:n päämajassa New Yorkissa lehdistötilaisuuden pitänyt Dabbashi kuvasi Gaddafia BBC:n mukaan "hulluksi". Hän varoitti, että tuhannet tulevat kuolemaan maan pääkaupungissa Tripolissa, koska Gaddafi taistelee loppuun asti.

Hän kehotti kaikkia Libyan diplomaatteja hylkäämään maan hallinnon ja tekemään selväksi, että he edustavat kansaa, eivät Gaddafia. Lisäksi hän kehotti Afrikan maita olemaan lähettämättä sotilaita tai muutakaan apua Libyan hallinnolle.

Lainaus: HS
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 3211  La 26 Hel 2011, 0:48 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
USA: Sotilaallinen väliintulo Libyassa ei pois suljettua

25.2.2011 22:29 | Päivitetty: 25.2.2011 22:50

Reuters–STT–AFP

Washington. Yhdysvallat on päättänyt otteiden koventamisesta Libyaa vastaan.

Yhdysvallat ei sulje pois mitään keinoa vastatakseen maan levottomuuksiin, kertoi Valkoisen talon tiedottaja Jay Carney myöhään perjantai-iltana Suomen aikaa. Myöskään sotilaallisen väliintulon mahdollisuutta ei Carneyn mukaan lasketa pois.

Carneyn mukaan Libyan johtaja Muammar Gaddafi on menettänyt uskottavuutensa ja kansan luottamuksen kokonaan.

Yhdysvallat painostaa Gaddafin perhettä ja hallintoa erilaisin pakottein sekä yksin että yhdessä YK:n ja EU:n kanssa. Tavoitteena on lisäksi estää Gaddafia siirtämästä valtion varoja ulkomaille.

Yhdysvaltain tiedustelupalvelut pyrkivät myös keräämään todisteita epäillyistä joukkosurmista Libyassa.

Yhdysvallat ilmoitti sulkeneensa edustustonsa Libyassa. Diplomaatteja siirrettiin pois maasta turvallisuussyistä.

Myös YK:n turvallisuusneuvosto pohtii parhaillaan mahdollisia Libyan-vastaisia pakotteita.

Lainaus: HS
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 3247  To 03 Maa 2011, 11:48 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
USA lähettää maihinnousualuksia ja satoja sotilaita Välimerelle

1.3.2011 22:18 | Päivitetty: 2.3.2011 6:53

STT–Reuters–HS

Washington. Yhdysvallat lähettää Välimerelle kaksi maihinnousualusta ja satoja sotilaita, kertoo puolustusministeri Robert Gates. Gatesin mukaan aluksia ja joukkoja voidaan käyttää ihmisten evakuoimiseen Libyasta ja humanitaarisen avun toimittamiseen.

Asevoimien komentaja Mike Mullen korostaa, että Yhdysvaltain hallinto harkitsee kaikkia mahdollisuuksia saadakseen Libyan johtajan Muammar Gaddafin luopumaan vallasta. Päätöksiä ei kuitenkaan ole vielä tehty, Mullen sanoi.

Välimerelle ovat matkalla maihinnousualus Kearsarge, joka voi kuljettaa 2 000 merijalkaväen sotilasta, ja maihinnousualus Ponce.

Egyptin viranomaisten mukaan amerikkalaisalukset suuntaavat Välimerelle Suezin kanavan kautta varhain keskiviikkona.

Gaddafi on esiintynyt yhä uhmaakkana ulkovaltojen lisääntyneestä painostuksesta huolimatta. Gaddafin poika

Saif al-Islam on varoittanut länsivaltoja puuttumasta sotilaallisesti Libyna tilanteeseen. Hän sanoi Sky televisionin haastattelussa, ettei Gaddafi aio erota tai lähteä maanpakoon.

"Voiman käyttö ei ole hyväksyttävää. Sille ei ole syytä, mutta jos he haluavat...., olemme valmiita, emmekä pelkää", Saif al-Islam sanoi.

Lainaus: HS
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 3248  To 03 Maa 2011, 11:53 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Stubb: Libyassa meneillään sisällissota

1.3.2011 18:52 | Päivitetty: 1.3.2011 19:54

STT–AFP

Bryssel/Turku. EU-maat pitävät ylimääräisen huippukokouksen Libyan ja muun Pohjois-Afrikan tilanteesta 11. maaliskuuta. Samana päivänä Brysselissä järjestetään myös euromaiden huippukokous taloudesta.

EU-maat ovat huolestuneita Libyan humanitaarisen tilanteen heikkenemisestä ja pelkäävät suurta pakolaistulvaa. Ulkoministeri Alexander Stubb (kok) pitää EU-huippukokousta oivana paikkana tilannekatsauksen tekemiseen. Hänen mukaansa Libyassa on meneillään sisällissota. Kuolonuhreja on joidenkin lähteiden mukaan jopa 2 000.

Stubb katsoo kuitenkin, että on vielä ennenaikaista keskustella sotilaallisen väliintulon mahdollisuudesta, kriisinhallinnasta tai nopean toiminnan joukoista.

”Tämäntyyppisessä tilanteessa kaiken täytyy lähteä liikkeelle YK:n turvaneuvoston päätöslauselmasta. Vain se antaa oikeutuksen sotilaalliseen väliintuloon”, ulkoministeri painotti tiedotustilaisuudessa Turussa tiistaina.

Euroopan unioni päätti maanantaina laajoista pakotteista Libyaa vastaan. Unioni muun muassa jäädyttää johtaja Muammar Gaddafin ja hänen lähipiirinsä varat sekä asettaa heidät matkustuskieltoon.

Lainaus: HS
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 3282  Ti 08 Maa 2011, 10:54 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
NYT: USA harkitsee hyökkäystä Libyaan

Maanantai 7.3.2011 klo 09.44

The New York Times uutisoi, että Yhdysvallat harkitsee sotatoimia Libyan presidenttiä Muammar Gaddafia ja hänen tukijoitaan vastaan.

Lehden mukaan hyökkäys Libyaan on mahdollinen, jos Yhdysvallat ja muut länsivaltiot pääsevät sopimukseen sotatoimista.

Myös mahdollinen aseiden toimittamien kapinallisille iskun sijaan on mahdollista.

Yhdysvaltojen mukaan yksinkertaisilla sotatoimilla pystyttäisiin aiheuttamaan Gaddafin joukoille merkittävää haittaa.

IL

Lainaus: Iltalehti
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 3284  Ti 08 Maa 2011, 13:02 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Naton tutkakoneet ottivat Libyan ympärivuorokautiseen seurantaan

7.3.2011 22:39

STT–Reuters–HS

Washington/Tripoli. Nato lisää Libyan ilmavalvontaa Awacs-tutkakoneilla. Niiden avulla seurataan muun muassa Libyan sisäisiä lentoja ja maan kansainvälistä lentoliikennettä.

"Saamme entistä paremman kuvan siitä, mitä tässä maailmankolkassa todella tapahtuu", sanoi Yhdysvaltain Nato-suurlähettiläs Ivo Daalder maanantaina.

Ilmavalvonta on toistaiseksi ympärivuorokautista. Sotilasliitto on halukas myös osallistumaan avustuskuljetuksiin ja tukemaan mahdollisia evakuointeja, Daalder kertoi.

Libyan ulkoministeri Musa Kusa syytti länsimaita liittoutumisesta kapinallisten kanssa. Hän moitti erityisesti Yhdysvaltoja, Britanniaa ja Ranskaa suhteiden solmimisesta Muammar Gaddafin vastustajiin.

"Englantilaiset kaipaavat siirtomaa-aikoja", hän pilkkasi.

Brittilehti The Independent kertoi maanantaina, että Yhdysvallat on jo ottanut Libyan Awacs-tutkakoneidensa tarkkailtavaksi.

Lehden mukaan Yhdysvaltain koneet havaitsivat viime viikolla muun muassa, kuinka Gaddafille kuuluva yksityiskone vieraili Jordaniassa.

Lainaus: HS
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 3459  To 31 Maa 2011, 16:46 (GMT+3)  Aihe: Lockerbien pommi-iskussa 259 kuolonurhia Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Brittiministeri varoittaa Gaddafin kostavan uudella Lockerbiellä

Lauantai 26.3.2011 klo 03.43

Libyan johtaja Muammar Gaddafi saattaa kostaa länsivaltojen pommitukset Libyassa Lockerbien pommi-iskun tapaisella terroriteolla jos hänet jätetään valtaan.

Näin varoittaa Englannin oikeusministeri Ken Clarke.

Ministerin mukaan brittien on syytä muistaa "Gaddafin kirous", jos Libyan johtaja pysyy vallassa.

Pan Amin matkustajakone räjäytettiin Skotlantilaisen Lockerbien kylän yllä vuonna 1988. Koneessa kuoli 259 ihmistä. Lisäksi 11 ihmistä sai surmansa maassa.

Pommi-iskusta on tuomittu vain Libyan tiedustelupalvelun agentti Abdelbaset Ali Mohmet al-Megrahi, joka armahdettiin elinkautisesta tuomiostaan elokuussa 2009 vakavan sairauden takia.

Libya otti vastuun iskusta vuonna 2003.

STT-AFP

Lainaus: IL

Lockerbien pommi-iskusta ks. ketju: Ääri-islam ja terrorismi
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 3490  Ma 04 Huh 2011, 16:20 (GMT+3)  Aihe: Rikos ihmisyyttä vastaan Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
CNN: Gaddafi pommitti terveyskeskusta

Julkaistu: 3.4.2011 19:51

Libyan johtajan Muammar Gaddafin joukot ovat sunnuntaina tulittaneet terveyskeskusta Misratan kaupungissa. Kranaatti-iskuissa sai surmansa yksi ihminen ja 15 muuta loukkaantui, terveyskeskuksessa toimiva lääkäri kertoo CNN:lle.

Eräs loukkaantuneista on 14-vuotias, joka on tällä hetkellä koomassa.

Terveyskeskuksesta oli aiemmin evakuoitu potilaita taistelujen vuoksi, mutta sitä vartioivat Gaddafia vastustavat taistelijat.

Kaupunkilaisten mukaan Gaddafin joukot ovat pommittaneet tykein rajusti Misratan satama-aluetta. Pommitukset saattavat estää avustuslaivojen pääsyn Misrataan.

Lainaus: US

Kommentti: Selkäänpuukottaja, joka tappaa oman maan kansalaisia jopa terveyskeskuksessa.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 3499  Ti 05 Huh 2011, 10:17 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Järkyttävä uutinen:

Libyasta evakuoidut kertovat silmittömästä väkivallasta

Lainaus:
"Pidin ensimmäistä kertaa asetta kädessäni. Kaikki, jotka löysivät aseen ja saivat sen toimimaan, lähtivät kadulle taistelemaan", kertoi 25-vuotias Ibrahim Khelif uutistoimisto AP:lle. Hänen jalkansa oli murskaantunut käsikranaatista.

41-vuotias Mohammad Bashir oli menettänyt vasemman jalkansa. Hän kertoi, että kaupungin kaduilla väijyneet Gaddafin tarkka-ampujat olivat pukeutuneet siviileiksi.

"He ampuivat kaikkia ulkona liikkuneita, jopa lapsia."

Misratalaisessa sairaalassa haavoittuneita hoitava mies kertoi puhelimitse, että monia evakuoituja oli ammuttu jalkaan Gaddafin joukkojen kuulusteluissa. "Nyt jalat on amputoitava", nimettömänä pysytelly mies sanoi.

Gaddafin tarkka-ampujat olivat siis pukeutuneet siviileiksi ja ampuivat kaikkia ulkona liikkuneita, jopa lapsia.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 3522  Pe 08 Huh 2011, 16:41 (GMT+3)  Aihe: Ei mitään rajaa Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Unicef: Tarkka-ampujat tappavat lapsia Misratassa

8.4.2011 13:03 | Päivitetty: 8.4.2011 14:21

AP–Reuters

Sotilas kantoi Muammar Gaddafin kuvaa Misratassa, jonne maan hallinto järjesti toimittajille vierailun maaliskuun lopulla. Kaupungista on vaikea saada luotettavaa tietoa, sillä toimittajia ei ole juuri päästetty alueelle.

Sotilas kantoi Muammar Gaddafin kuvaa Misratassa, jonne maan hallinto järjesti toimittajille vierailun maaliskuun lopulla. Kaupungista on vaikea saada luotettavaa tietoa, sillä toimittajia ei ole juuri päästetty alueelle.

YK:n lastensuojelujärjestön Unicefin mukaan Libyan hallitukselle uskolliset tarkka-ampujat ovat ampuneet lapsia Misratan kaupungissa maan länsiosassa. Unicefin tiedottaja Marixie Mercado kertoi toimittajille Genevessä järjestön saaneen "luotettavia ja yhdenmukaisia" tietoja, että tarkka-ampujien kohteena on ollut myös lapsia.

Mercado ei osannut sanoa, kuinka monta lasta on kuollut tai haavoittunut tarkka-ampujien tulituksessa. Jo aiemmin Misratasta evakuoidut ovat kertoneet Muammar Gaddafin joukkoihin kuuluneiden tarkka-ampujien ampuneen lapsia.

Punainen risti kertoi iltapäivällä, että se on lähettänyt avustustarvikkeita kuljettavan laivan Misrataan Itä-Libyasta Bengasista. Järjestön mukaan laiva pääsee perille vuorokauden sisällä.

Asiasta Genevessä toimittajille kertonut Punaisen ristin tiedottaja kieltäytyi kommentoimasta uutistoimisto Reutersille, mitä tarvikkeita laivalla kuljetetaan. Tiedottaja Christian Cardon sanoi uutistoimisto AP:lle , että laivalla matkaavan ryhmän tarkoitus on tutkia tiedot tarkka-ampujien lapsiuhreista. "Ilman lisätietoja emme voi kommentoida tapahtumia."

Tällä haavaa avustustyöntekijät antavat apuansa ainoastaan Libyan itäosissa.

YK on varoittanut, että tilanne on riistäytymässä käsistä Misratassa, joka on ainoa kapinallisten hallitsema suuri kaupunki Libyan länsiosissa. YK:n mukaan satoja ihmisiä on kuollut tai haavoittunut kaupungissa ja asukkailla on pulaa vedestä, ruuasta ja lääkkeistä. Gaddafin joukot ovat piirittäneet Misrataa jo viikkoja.

Libyan kapinallisten mukaan taistelut Misratassa ovat jatkuneet myös perjantaina. Kapinallisten tiedottaja kertoi uutistoimisto Reutersille, että Gaddafin joukot ovat yrittäneet vallata kaupunkia sen itäpuolelta Eqseerin alueelta, jolta siviilit joutuivat pakenemaan.

Lainaus: HS
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 3601  Ke 20 Huh 2011, 0:51 (GMT+3)  Aihe: Törkeää Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Selvitys: Mubarak osallinen mielenosoittajien ampumisiin

Tiistai 19.4.2011 klo 22.19

Egyptin entinen presidentti Hosni Mubarak oli osallinen ampumisiin, joissa kuoli satoja mielenosoittajia, tapahtumia selvittänyt egyptiläinen komissio kertoi tiistaina.

Komission mukaan poliisilla oli Mubarakin hyväksyntä ampumisille. Lisäksi presidentti ei tehnyt mitään saattaakseen surmiin syyllistyneitä vastuuseen teoistaan.

Selvityksen mukaan Egyptin helmikuisessa kansannousussa kuoli vajaan kolmen viikon aikana 846 siviiliä. Useimpia oli ammuttu päähän tai rintaan, mikä viittaa tarkka-ampujien käyttöön.

Poliisit olivat myös ajaneet tahallaan mielenosoittajien päältä sekä ampuneet ihmisiä, jotka yrittivät kuvata väkivaltaisuuksia talojen ikkunoista tai parvekkeilta.

Poliiseja kuoli väkivaltaisuuksissa 26.

Komissio on toimittanut Egyptin pääsyyttäjälle kymmenien väkivaltaisuuksista epäiltyjen viranomaisten nimet. Sisäministeri Habib al-Adli on jo syytteessä ampumisista.

STT-AFP

Lainaus: IL
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 3629  Ma 25 Huh 2011, 13:40 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Veri virtasi Syyriassa - mielenosoittajia ammuttiin kovilla

Perjantai 22.4.2011 klo 18.06 (päivitetty 23.4.2011 klo 03.07)

Syyrian turvallisuusjoukot avasivat perjantaina tulen kohti mielenosoittajia eri puolilla maata.

Päivä on ollut viikkoja kestäneen protestiaallon verisin. Aktivistien ja ihmisoikeusryhmien mukaan yli 80 mielenosoittajaa on kuollut eri puolilla maata, kertoo uutistoimisto Reuters.

Britannian yleisradioyhtiö BBC sanoo turvallisuusjoukkojen surmanneen 60 mielenosoittajaa.

Syyrialaiset lähtivät osoittamaan mieltään hallitusta vastaan useissa kaupungeissa, vaikka presidentti Bashar al-Assad kumosikin torstaina vuosikymmeniä voimassa olleen poikkeustilan.

Turvallisuusjoukot käyttivät kovia panoksia ampuessaan kohti mielenosoittajia Haman kaupungissa, kertoi paikallinen kansalaisoikeusaktivisti. Joukot yrittivät estää väkijoukkoa marssimasta hallitsevan Baath-puolueen päämajalle.

- Näimme rakennuksen katolla kaksi tarkka-ampujaa. Meillä mielenosoittajilla ei ollut aseita. Tulitus vaati uhreja, silminnäkijä sanoi.

Turvallisuusjoukot ampuivat silminnäkijöiden mukaan mielenosoittajia myös Homsin kaupungissa Keski-Syyriassa, pääkaupungissa Damaskoksessa ja eteläisessä Deraan kaupungissa, missä Syyrian mielenosoitukset alkoivat viitisen viikkoa sitten.

Yhteensä satoja mielenosoittajaa on syyrialaisten ihmisoikeusjärjestöjen mukaan kuollut protesteissa. Homsin kaupungissa on pelkästään tällä viikolla kuollut yli 20 mielenosoittajaa.

Todellisia uudistuksia vaaditaan

Opposition mukaan poikkeustilan kumoaminen oli vain symbolista, koska poliisilla on yhä laajat valtuudet pidätyksiin.

Mielenosoittajat vaativat perjantaina Baath-puolueen ylivallan purkamista ja demokraattisen järjestelmän luomista maahan.

- Kaikki poliittiset vangit on vapautettava. Nykyinen turvallisuusjärjestelmä on purettava ja korvattava oikeusvaltion periaatteisiin tukeutuvalla järjestelmällä, sanottiin opposition vaatimuslistassa.

Syyrian pelätty tiedustelupoliisi mukhabarat on läsnä kaikkialla, mikä tekee mielenosoitusten järjestämisen vaikeaksi. Sen agentit vaanivat niin kahviloissa, internetissä kuin kerrostalojen liepeilläkin.

- Turvallisuusjoukot ovat ympärilläsi kaikkialla. Voi tuntea, miten tunnelma on sähköistynyt, sanoo nuori naisopiskelija Damaskoksessa.

Hän huomauttaa kuitenkin, että syyrialainen haistaa mukhabaratin jo mailin päästä.

- Jopa pikkulapset tunnistavat heidät, hän heittää.

STT-AFP-REUTERS

Lainaus: IL
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 3635  Ma 25 Huh 2011, 14:10 (GMT+3)  Aihe: Barbaarit Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Järjestö: Lapsia raiskattu Libyan sodassa

23.4.2011 21:23

STT–Reuters

Lontoo. Jopa kahdeksanvuotiaita lapsia on raiskattu Libyassa Muammar Gaddafin joukkojen ja kapinallisten välisessä sodassa, sanoo brittiläinen järjestö.

Pelastakaa lapset -järjestön työntekijä tapasi liki 300 lasta väliaikaisissa leireissä kapinallisten hallussa olevassa Bengasissa. Lapset kertoivat raiskauksista ja murhista, joita oli tehty kuukauden aikana Misratassa, Ajdabijahissa ja Ras Lanufissa.

Selvityksen tehneen Michael Mahrtin mukaan lapset ja perheet olivat sanoneet, että syypäät olivat sotilaita. Uhrien puheista ei selvinnyt, kumpaa sodan osapuolta tekijät edustivat.

Taisteluja paennut äiti kertoi, kuinka viisi teini-ikäistä tyttöä otettiin vangiksi ja heitä raiskattiin usean päivän ajan. Kahdeksanvuotiaalle tytölle tehtiin puolestaan seksuaalista väkivaltaa sisarusten silmien edessä.

Tiedot lasten raiskauksista ovat Mahrtin mukaan vahvistamattomia mutta uskottavia.

"Eri puolilta leireiltä kuulemamme kertomukset ovat samantyyppisiä. Olen täysin varma siitä, että näin on tapahtunut", hän sanoi.

Lainaus: HS
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 3750  Pe 06 Tou 2011, 14:17 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Syyria aloitti joukkopidätykset Daraassa: "Kaikki yli 15-vuotiaat miehet pidätetään"

Sunnuntai 1.5.2011 klo 21.27

Syyrian turvallisuusjoukot pidättivät viikonloppuna bussilasteittain ihmisiä Daraan kaupungissa.

Syyrian turvallisuusjoukot pidättivät viikonloppuna bussilasteittain ihmisiä Daraan kaupungissa. Asukkaiden mukaan nuoria miehiä vietiin huput päässä ja kädet sidottuna suureen pidätyskeskukseen.

- Kaikki yli 15-vuotiaat pojat ja miehet pidätetään, kertoi nimettömänä pysynyt asianajaja.

Sotilaat ottivat Daraan hallintaansa viime maanantaina ja alkoivat tukahduttaa kovin ottein presidentti Bashar al-Assadin vastaisia protesteja. Mielenosoitukset alkoivat kaupungissa yli kuukausi sitten.

Syyrialaisen ihmisoikeusryhmän mukaan väkivaltaisuuksissa on kuollut ainakin 560 siviiliä. Riippumatonta tietoa ei ole, koska Syyria estää ulkomaisia toimittajia tulemasta maahan.

STT-REUTERS

Lainaus: Iltalehti

Kommentti: Yli 15-vuotiaat ovat vasta lapsia, ei aikuisia ollenkaan. Lasten julmaa rääkkäämistä.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 3777  La 07 Tou 2011, 19:16 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Raakalaiset:

Syyrian joukot ampuivat naisten mielenosoitusta, kolme kuoli
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 4130  To 16 Kes 2011, 16:52 (GMT+3)  Aihe: Rikos ihmisyyttä vastaan Vastaa lainaamalla viestiä

Syyttäjä: Gaddafi määräsi itse joukkoraiskauksista

Lainaus:
Todisteita löytyy myös siitä, että Gaddafin hallinto olisi ostanut lääkkeitä tai huumeita sotilailleen tähän tarkoitukseen.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 4327  Pe 08 Hei 2011, 1:11 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Tarkka-ampujan karu kertomus:
Käskettiin ampua aseettomia siviilejä päähän


Keskiviikko 6.7.2011 klo 15.04

Syyrialainen tarkka-ampuja kertoi tarinansa Al Jazeeralle.

- Se, kun sain upseereilta käskyn tappaa rauhallisia ja aseettomia siviilejä, on julminta, mitä minulle on koskaan tapahtunut, Syyrian armeijasta loikannut tarkka-ampuja sanoo.

Syyrian armeijan 47. divisioonan erikoisjoukkoihin kuuluva tarkka-ampuja lähetettiin huhtikuun 25. päivä eteläisen Syyrian Izraan, joka sijaitsee 30 kilometriä Daraan kaupungista koilliseen.

Komentajat kertoivat hänelle ja hänen asetovereilleen, että heidän tehtävänään on suojella Daraan siviilejä "terroristijengeiltä".

Sotilaat valmistettiin tehtävään huolella. Viikon ajan ennen tehtävää heidät pakotettiin katsomaan kaksi tuntia illassa valtion virallista TV-kanavaa, jonka kuvissa aseistautuneet terroristit hyökkäsivät armeijan, salaisen poliisin ja siviilien kimppuun.

Paikan päällä Izrassa heidän kasarminsa sijaitsi syrjässä muusta asutuksesta. Sotilaita kiellettiin puhumasta siviilien kanssa. Heillä ei ollut televisiota, sanomalehtiä, radiota tai internetiä. Komentajien kertomat uutiset olivat ainoa tiedonlähde.

- Aamukokouksissa he kertoivat toistuvasti Syyriaa vastaan kohdistuneista salaliitoista, kuten siitä kuinka ulkomaalaiset joukot soluttavat ihmisiä mielenosoittajien joukkoon tappamaan siviilejä ja sotilaita.

Ampukaa tappaaksenne

Neljä kertaa viikossa noin sadan sotilaan divisioona ajettiin Izran tukikohdasta Daraan kaupunkiin hajottamaan mielenosoituksia. Divisioonan kuusi tarkka-ampujaa käskettiin korkeiden rakennusten katoille kiivaimpien mielenosoitusten alueille.

Al Jazeeran haastatteleman tarkka-ampujan mukaan presidentti Bashar al-Assadin veli Maher al-Assad johti operaatiota suoraan.

Operaation ensimmäisinä päivinä tavallisia sotilaita kehotettiin ampumaan ilmaan mielenosoitusten hajottamiseksi. Tarkka-ampujia sen sijaan käskettiin ampumaan tappaakseen.

- Alusta asti meitä käskettiin tähtäämään päähän tai sydämeen. Meille ei annettu tarkkoja lukuja, mutta meidän käskettiin tappaa niin monta kuin mahdollista niin kauan, kun mielenosoitukset jatkuvat.

Tavallisia kansalaisia

Hyvin pian tarkka-ampuja tajusi, että todellisuus oli kaukana siitä, mitä heille oli etukäteen kerrottu.

- Meiltä kesti pari päivää tajuta, että terroristeiksi kutsutut ihmiset olivat vain tavallisia kansalaisia, jotka protestoivat rauhanomaisesti - ja että meidän upseerimme olivat rikollisia. Kun pääsin sinne (Daraa'han), en nähnyt kuin rauhanomaisia mielenosoittajia. Niinpä päätin olla ampumatta heitä.

Upseerit pitivät tarkkaan silmällä, että tarkka-ampujat tottelevat käskyjä.

- Onnistuin ampumaan umpimähkään, en tähdännyt ihmisiin. Näytti siltä, että teen työni, eivätkä upseerit tietenkään voineet tietää, mihin tähtäsin. Niinpä en vain löytänyt kohteita. Mutta jatkuvasti meitä käskettiin ampumaan tappaaksemme.

Upseerit eivät osanneet epäillä mitään, sillä monet muut tarkka-ampujat tottelivat käskyjä ja ampuivat siviilejä.

Käskyjen noudattamatta jättämisellä oli vakavat seuraukset. Tarkka-ampujan mukaan Wael-niminen sotilas ajautui jossain vaiheessa riitaan esimiestensä kanssa kieltäydyttyään ampumasta siviilejä. Eräänä yönä hän katosi kasarmilta. Upseerit väittivät, että terroristit olisivat hiippailleet leiriin ja tappaneet hänet. Tarkka-ampuja ja hänen toverinsa eivät selitystä uskoneet.

Aseita armeijalta

Tarkka-ampujan mukaan ainoat hänen näkemänsä aseistetut siviilit olivat saaneet aseensa armeijalta.

- En koskaan nähnyt tai kuullut, että siviileillä olisi aseita, että he käyttäisivät niitä tai pitäisivät niitä piilossa Daraassa. Mutta näin aseistautuneita siviileitä armeijan joukoissa, armeijan upseerien aseistamana. Kutsuimme heitä "roistoiksi" ja näin, kuinka he ottivat vastaan käskyjä ennen kuin avasivat tulen kohti siviilejä.

Tarkka-ampuja kertoo nähneensä näiden aseistautuneiden siviilien ampuvan myös tavallisia sotilaita. Hän epäilee, että tällä pyrittiin saamaan tehoa propagandalle, jonka mukaan aseistautuneet jengit taistelevat armeijaa vastaan.

Pako Turkkiin

Toukokuun puoleenväliin mennessä tarkka-ampuja oli saanut tarpeekseen. Hän alkoi keskustella loikkauksesta samanmielisten sotilaiden kanssa.

Loikkaaminen ei kuitenkaan ollut helppoa, sillä upseerien lisäksi salainen poliisi valvoi heitä tarkkaan.

Lopulta tilaisuus koitti. Toukokuun 25. päivä tarkka-ampuja ja 20 muuta sotilasta luovuttivat normaalisti aseensa ja vetäytyivät nukkumaan. Valojen sammuttua he kuitenkin tapasivat sovitussa paikassa ja hiipivät kasarmialueelta tielle.

He pysäyttivät paikalle ajaneen vanhan miehen ja tunnin neuvottelujen jälkeen saivat tämän taivuteltua ottamaan heidät kyytiinsä. Mies ajoi heidät 100 kilometriä pohjoiseen Syyrian pääkaupunkiin Damaskokseen. Siellä karkulaiset erosivat toisistaan.

Pari päivää myöhemmin loikannut tarkka-ampuja saapui Turkkiin, missä oli myös lukuisia muita Syyrian armeijasta loikanneita sotilaita.

- Oloni on nyt parempi, kun olen maanpaossa ystävieni kanssa, muttei niin hyvä kuin se olisi oman perheeni seurassa, hän sanoo.

- Soitan heille joka päivä varmistaakseni, että he ovat kunnossa. Kukaan ei ole vielä kysellyt perääni, mutta tekoni vuoksi olen todella peloissani perheeni vuoksi. Mutta tämä oli ainoa ratkaisu, jonka kykenin tekemään.

Arabinkielinen tv-yhtiö Al Jazeera haastatteli Turkkiin paennutta sotilasta kaksi kertaa ja hankki vahvistuksen hänen kertomukselleen kahdelta ihmisoikeusjärjestöltä, syyrialaiselta Insanilta ja kansainväliseltä Avaazilta.

Sotilaan pyynnöstä Al Jazeera ei paljasta hänen nimeään, kotikaupunkiaan tai muita henkilökohtaisia tietoja.


Lähde: Al-Jazeera

STEFAN LEPPÄNEN
stefan.leppanen@iltalehti.fi

Lainaus:
FAKTA

Syyrian kansannousu


Muiden arabimaiden mielenosoituksista vaikutteita saanut Syyrian kansannousu alkoi tammikuussa 2011.

Mielenosoittajat ovat vaatineet presidentti Bashar al-Assadin eroa.

Syyrialainen ihmisoikeusjärjestö Sawasiah arvioi toukokuun lopulla, että Syyrian turvallisuusjoukot ovat tappaneet yli tuhat mielensoittajaa.

Syyriasta on ollut vaikea saada riippumatonta tietoa, sillä maahan ei päästetä ulkomaisia journalisteja.

Kesäkuuhun mennessä Syyriasta Etelä-Turkkiin oli paennut yli 4 000 ihmistä. Mukana on useita hallituksen joukoista karanneita sotilaita.

Lainaus: IL
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 4349  Ke 13 Hei 2011, 23:35 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Syyrialainen tarkka-ampuja: "Presidentin veli käski tappaa"

Lainaus:
Käskyt upseereille tulivat suoraan Syyrian presidentti Bashar al-Assadin veljeltä Maherilta.

Syyrian hallitus on sitkeästi väittänyt demokratiaa vaativien mielenosoittajien joukossa olleen useita ulkomaiden rahoittamia terroristeja. Tarkka-ampuja sotilastovereineen komennettiin mielenosoitusten keskuspaikkana pidettyyn Deraan suojelemaan siviilejä "terroristien hyökkäyksiltä".

Lainaus:
Al Dunya on Syyrian ainoa yksityinen satelliittikanava. Sen omistaa maan rikkain liikemies, presidentti al-Assadin serkku Rami Maklouf.

- Aluksi me kaikki uskoimme Dunyan propagandan ja olimme valmiit tappamaan ulkomaiset sabotoijat. Se oli vahvaa propagandaa, joka näytti gangstereita tulittamassa armeijan yksiköitä.

Sanoman perille menoa auttoi se, että sotilaita pidettiin eristetyssä paikassa, jossa heillä ei ollut pääsyä muuhun informatioon. Samaa taktiikkaa käytti myös Kiinan armeija ennen vuoden 1989 Taivaallisen rauhan aukion verilöylyä ja mielenosoitusten murskaamista.

Lainaus:
Tarkka-ampujien käskettiin tappaa ampumalla kohdetta joko sydämeen tai päähän ja muiden sotilaiden ampua ilmaan mielenosoitusten hajoittamiseksi.

Ennen komennuksen alkamista haastatellun ryhmä tapasi Deraassa jo olleen tarkka-ampujan. Muutamassa päivässä he ymmärsivät, etteivät mielenosoittajat olleet terroristeja vaan rauhanomaisesti mieltään osoittavia tavallisia kansalaisia.

Haastateltu kertoo upseereiden tarkkailun olleen sen verran löysää, että hän ampui kohteiden ohi. Joukko muita sotilaita teki samoin. Tehtävissään he myös huomaisivat, että ainoat aseistetut siviilit olivat niitä, jotka armeija oli aseistanut.

- Näin upseerien aseistamia siviileitä, jotka avasivat tulen ainoastaan upseerien käskystä ja he ampuivat paikalle komennettuja sotilaita. Tällä tavoin Dunya-televisio sai tarinansa, haastateltu kertoo.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 4743  To 11 Elo 2011, 19:53 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

”Sotilaat ampuvat kaikkea, mikä liikkuu”

Lainaus:
Kansainyhteisö ja EU ovat tuominneet ykskantaan Syyrian Haman kaupungin verilöylyn. Syyrian hallituksen joukot katkaisivat eilen kaupungista sähköt ja veden. Tämän jälkeen hallituksen tankit vyöryivät kaupunkiin.

- Kaduilla satoi luoteja. Sotilaat ampuivat kaikkea, mikä liikkui. Kuolleiden määrä nousee joka minuutti, silminnäkijä kuvaili Haman kaupungista saksalaiselle Der Spiegelille.

Syyrian hallituksen hyökkäys osui juuri muslimien pyhän paastokuukauden ramadanin alkuun.

EU:n ulkopoliittinen johtaja Catherine Ashton ilmoitti sunnuntaina, että valtion tulee käyttää armeijaansa väestönsä suojelemiseen, ei murhaamiseen.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 4761  Pe 12 Elo 2011, 13:12 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Hillary Clinton: Yli 2000 tapettu Syyriassa

Lainaus:
Yhdysvaltain ulkoministeri Hillary Clinton on syyttänyt Syyrian hallitusta yli 2000 Syyrian kansalaisen kuolemasta, kertoo Daily Telegraph.

Yhdysvaltojen näkemyksen mukaan presidentti Bashar Assad on menettänyt oikeutensa hallita Syyriaa.

Järkyttävää omien kansalaisten lahtaamista.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 4926  La 27 Elo 2011, 16:58 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

10-vuotias virui satojen kuolleiden joukossa libyalaisessa sairaalassa

Lainaus:
Kymmenvuotias poika ja 16 muuta ihmistä on löydetty elossa satojen ruumiiden joukosta Tripolilaisesta sairaalasta.

Abu Salimin sairaalasta on BBC:n mukaan löydetty yli 200 mätänemistilassa olevaa ruumista. Sairaala sijaitsee Libyan pääkaupungissa alueella, jolla on käyty kiivaita taisteluita Gaddafin puolustajien ja kapinallisten välillä.

Gaddafin joukkoihin kuuluvat tarkka-ampujat piirittivät sairaalaa lauantaista lähtien, eikä kukaan uskaltanut kulkea sisään tai ulos, uutistoimisto AFP kertoo. Sairaalan motti saatiin purettua vasta torstaina.

Sairaalassa käyneen BBC:n kirjeenvaihtajan mukaan sängyissä ja käytävillä lojui miesten, naisten ja lasten ruumiita. Toimittajan mukaan osa kuolleista oli siviilejä, osa paikallisia taistelijoita ja osa ilmeisesti afrikkalaisia palkkasotilaita. Monet näyttivät kuolleen hoidon puutteeseen, AFP kertoo.

Paikallisten asukkaiden mukaan osa oli sairaalaan tuotaessa elossa mutta pahoin vammautuneita, ja osa oli jo kuollut.

Kymmenvuotias poika virui sairaalassa useita päiviä. Hän oli haavoittunut Gaddafin tukikohdan Bab al-Aziziyan lähistöllä. Perjantaina häntä hoidettiin Punaisen ristin ambulanssissa, mutta kovien kipujen vuoksi hän ei kyennyt puhumaan, AFP kertoo.

Järkyttävää.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 4927  La 27 Elo 2011, 23:17 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Tripolista löytyi 53 teloitetun siviiliin ruumiit

Lainaus:
Paikalliset asukkaat ovat kertoneet Ramsaylle, että varastorakennuksessa teloitettiin 150 ihmistä viime tiistaina ja keskiviikkona, kun kapinalliset hyökkäsivät Muammar Gaddafin joukkoja vastaan Tripolissa.

Paikallisten asukkaiden mukaan tapetut olivat siviilejä ja tappajat Gaddafin joukkoja.

Ihmishenki ei merkkaa näköjään Gaddafille mitään.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 4948  Ma 29 Elo 2011, 21:40 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Ihmisoikeusjärjestö: Gaddafin pojan joukot teloittivat vankeja

Lainaus:
Muammar Gaddafin pojan Khamisin komentama joukko-osasto on ilmeisesti teloittanut viime viikolla kymmeniä vankeja Tripolin lähettyvillä sijainneessa varastossa, sanoo ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch.

Vankilana käytetyssä varastossa syttyi muutama päivä myöhemmin tulipalo, jonka syytä ei tiedetä. Järjestö sanoo tutkineensa sen jäljiltä yli 40:ää hiiltynyttä ruumista.

Tuhosta pelastunut vanki kertoi, että varastossa oli yli 150 vankia, joista suurin osa oli siviilejä. Hän arvioi, että vain parikymmentä heistä pääsi pakoon sotilaiden summittaiselta tulitukselta.

Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 4974  Ke 31 Elo 2011, 9:15 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Amnesty: Syyriassa kidutettu vankeja kuoliaaksi

Lainaus:
–Vangittujen ja pidätettyjen kuolemat ovat lisääntyneet hälyttävästi, toteaa Amnestyn Suomen osaston oikeudellinen asiantuntija Susanna Mehtonen.

–Tutkijamme ovat kuulleet kammottavia kuvauksia kidutuksista. Uskomme Syyrian hallinnon vainoavan kansalaisiaan systemaattisesti.

Kaikki raportin mainitsemat uhrit pidätettiin, koska he osallistuivat tai heidän uskottiin osallistuneen uudistuksia vaatineisiin mielenosoituksiin. Uhrien joukossa on myös lapsia.

Järjestön väitteet perustuvat muun muassa kidutettujen sukulaisilta saatuun videoaineistoon sekä riippumattomien patologien arvioihin.

Amnesty International on vaatinut YK:n turvallisuusneuvostoa saattamaan Syyrian tilanteen Kansainvälisen rikostuomioistuimen tutkittavaksi, asettamaan Syyrian asesaartoon ja jäädyttämään presidentti Bashar al-Assadin ja hänen lähipiirinsä varat.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 4983  To 01 Syy 2011, 0:36 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Tältä näyttää Gaddafin bunkkereissa

Lainaus:
- He imivät veren maastamme, sanoo kapinallinen Ibrahim Madani.

- Tärkeintä on se, että olemme päässeet heistä eroon. Saakoon uusi sukupolvi paremman koulutuksen, paremman maan ja paremman elämän.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 5914  La 03 Jou 2011, 19:43 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Arvio: Gaddafi rohmusi itselleen Libyan omaisuutta yli 140 miljardin euron edestä

Lainaus:
Libyan 6,5 miljoonasta asukkaasta ainakin kolmannes elää köyhyydessä.
Jos luvut pitävät paikkansa, Gaddafi on kansallisomaisuutta rohmunneiden diktaattoreiden joukossa aivan Zairen (nykyisen Kongon) Mobutu Sese Sekon ja Filippiinien Ferdinand Marcosin luokkaa.

42-vuotisen valtakautensa aikana Gaddafi ohjasi öljyn ja kaasunviennistä kertyneitä voittoja oman sukunsa ja heimonsa hyväksi. Libyan itäosaa syrjittiin, koska siellä kyti Gaddafin vastainen oppositio.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 5919  La 03 Jou 2011, 20:07 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Kuka veti liipaisimesta? "Gaddafi anoi armoa"

Lainaus:
"Älkää ampuko"

Reutersin haastattelemien kapinallistaistelijoiden mukaan Sirtestä varhain torstaiaamuna paennut Gaddafi oli jo kiinniotettaessa haavoittunut jalkoihin ja selkään.

- Menimme paikalle jalan. Yksi Gaddafin miehistä heilutti kivääriään ja huusi antautuvansa. Hän alkoi kuitenkin ampua heti, kun näki kasvoni, Saleem Baker kuvaili tapahtumien kulkua. Muut haastatellut vahvistivat hänen kertomuksensa.

Gaddafi oli kuitenkin ilmeisesti käskenyt lopettamaan tulituksen.

- Muammar Gaddafi on täällä ja hän on haavoittunut, Baker kertoo vartijan sanoneen.

- Menimme paikalle ja toimme Gaddafin ulos. Hän ihmetteli, mitä oli tapahtunut. Laitoimme hänet autoon.

Yksi kapinallisista, Jouma Shawan, kertoi kuitenkin, että omat ampuivat Gaddafia viime hetkellä.

- Yksi Gaddafin vartijoista ampui häntä rintaan.

Tästä ei kuitenkaan ole muita todisteita.

Pian vangitsemisen jälkeen kaikki Gaddafin piilopaikkaa vartioineet uskolliset tukijat oli ammuttu.

Julkisuudessa nähty amatöörivideo näyttää vahvistavan tiedon siitä, että Gaddafi oli elossa vielä siinä vaiheessa, kun hänet otettiin kiinni.

BBC.n haastatteleman sotilaan mukaan Gaddafi aneli armoa.

- Älkää ampuko, älkää ampuko, hänen kerrotaan pyytäneen.

Videolla sekava ja haavoittunut Gaddafi painetaan maahan.

- Joku huusi "pitäkää hänet elossa", kertoi vanhempi kapinallistaistelija Reutersille.

Paikalta kuului laukauksia.

Toinen nimettömänä pysytellyt kapinallislähde kertoi Gaddafin kuolleen väkivaltaisesti.

- Kapinalliset hakkasivat hänet hyvin julmasti ja tappoivat. Tämä on sotaa.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 6620  La 21 Tam 2012, 22:59 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

IL 20.12.2011:

Video sai egyptiläiset raivostumaan: Sotilaat hakkasivat naisen julmasti

Lainaus:
Kaiken verenvuodatuksen keskellä egyptiläiset on saanut raivoihinsa etenkin yksi viikonloppuna Kairon Tahririn aukiolla kuvattu video. Internetissä laajalti levinneellä videolla näkyy, kuinka kypäräpäiset sotilaat raahaavat naismielenosoittajaa maata pitkin ja hakkaavat ja potkivat tätä silmittömästi. He repivät velttona makaavan naisen kaavun tämän pään yli, ja yksi miehistä polkee häntä rintaan.

Naisen henkilöllisyydestä tai vammoista ei ole tietoa.

Egyptissä on levinnyt myös lukuisia muita turvallisuusjoukkojen julmuuksia esittäviä kuvia ja videoita, mutta erityisesti naisten hakkaaminen on järkyttänyt kansalaisia.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Näytä edelliset viestit:   
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Sanasinko Foorumin päävalikko -> Maailmankartalla Kaikki ajat ovat GMT + 3 tuntia
Sivu 1 Yht. 1

 
Siirry:  
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa

Muuta tekstin kokoa: - -

Takaisin ylös


Join the Blue Ribbon Online Free Speech Campaign


Powered by
phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Käännös Jorma Aaltonen, Päivittänyt, Lurttinen www.phpbbsuomi.com