Sanasinko
Wordbazooka
 
 OhjeOhje   HakuHaku   KäyttäjälistaKäyttäjälista   KäyttäjäryhmätKäyttäjäryhmät   RekisteröidyRekisteröidy 
 Omat asetuksetOmat asetukset   Kirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestitKirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestit   Kirjaudu sisäänKirjaudu sisään 
Muuta tekstin kokoa: Suurenna - Pienennä - Palauta oletuskoko
Uskonkirkko | Church of FaithUskonkirkko | Church of Faith

Uskonto ja uskonnollisuus

 
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Sanasinko Foorumin päävalikko -> Uskonelämä
Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe  
Kirjoittaja Viesti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 860  Su 23 Syy 2007, 0:28 (GMT+3)  Aihe: Uskonto ja uskonnollisuus Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Usko näkyy perheen arvostuksena (17.9.2007)

Kaksi suomalaista kolmesta pitää itseään uskonnollisina. Ateisteja on vain kolme prosenttia.

Ihmisten arvoja maailmanlaajuisesti tutkiva World Values -raportti kertoo, että ateisteja ei ole yhtään enempää kuin vuonna 1981, jolloin tutkimus tehtiin ensimmäistä kertaa.

– Kiinnostavin päätelmä on, että uskonto on kiinteämmin osa ihmisyyttä kuin monissa sosiologisissa teorioissa on oletettu. Nehän ovat ennustaneet uskontojen melko nopeaa taantumista tai häviämistä, mutta tästä tutkimuksesta huomaamme, että joissain suhteissa uskonnollisuus on jopa lisääntymässä, toteaa Kirkon tutkimuskeskuksen tutkija Kimmo Ketola.

Hän on ollut osaltaan tutkimassa vuonna 2005 toteutetun kuudennen World Values -arvokartoituksen aineistoa. Suomessa sen toteutti TNS Gallup, joka kyseli arvoista, asenteista ja uskonnollisuudesta noin tuhannelta suomalaiselta. Kartoitusta on tähän mennessä tehty yli 80 maassa.

Uskonnolliset ihmiset ovat suvaitsevaisia

Kimmo Ketolan mukaan suomalaisten uskonnollisuus näkyy ennen muuta perheen ja ihmissuhteiden arvostuksena. Tutkimuksessa tämä ilmenee niin, että uskonnollisiksi itseään luonnehtivat ihmiset ilmoittavat elämänarvoja ja arvostuksia mittaavissa kysymyksissä usein perheen ja ystävät tärkeimpien asioiden joukkoon.

Sen sijaan uskonnollisuus ja konservatiivisuus eivät liity toisiinsa ainakaan suoraviivaisesti.

– Esimerkiksi maahanmuuttajiin ja erirotuisiin suhtautuvat torjuvimmin ne, joille uskonto on vähiten tärkeää. Sen sijaan seksuaalieettisissä asioissa, esimerkiksi kun kysyttiin, haluaisiko vastaaja naapurikseen homoseksuaalin tai AIDS:ia sairastavan, uskonnolliset ihmiset suhtautuivat keskimäärin muita kielteisemmin, Ketola kertoo.

Näissä asenteissa tosin on melkoinen ero evankelisluterilaisten ja muiden uskonnollisten yhteisöjen jäsenten välillä. Evankelisluterilaiset ovat huomattavasti sallivampia perhe- ja seksuaalieettisissä kysymyksissä kuin muihin uskonnollisiin yhdyskuntiin kuuluvat.

Uskovalle raha ei ole kovin tärkeää

Uskonnollisuus näkyy myös ihmisten asenteessa työhön, rahaan ja ympäristöön.

– Ryhmittelemme arvoja ja arvostuksia ”arvokimpuiksi”. Uskonnollisilla ihmisillä korostuu vastuullisten arvojen kimppu, johon kuuluvat perinteet sekä huoli lähimmäisistä ja ympäristöstä. Sitä vastoin uskonnolliset ihmiset pitävät menestyksen arvoja – rikkautta, tunnustuksen saamista muilta, nautintoja ja jännitystä – vähemmän tärkeinä kuin ihmiset keskimäärin, Ketola toteaa.

Protestanttisen työetiikan käsitteestä voisi päätellä, että uskonnolliset ihmiset arvostavat työtä erityisen paljon, mutta tämä arvostus on heikkenemässä.

Tutkimuksessa kyseltiin ihmisiltä heidän arvojaan. Heidän todellisista valinnoistaan sen sijaan tällä tutkimuksella ei saada tietoa.

– Joskus arvoilla ja käytännön elämällä on aika heikko yhteys, sehän on tällaisten tutkimusten hankaluus. Voi kuitenkin sanoa, että jos arvot liikkuvat johonkin suuntaan, tulee todennäköisemmäksi, että se alkaa näkyä myös käyttäytymisessä ja valinnoissa, Ketola muotoilee.

Suomalaiset ovat suunnilleen yhtä uskonnollisia kuin 1980-luvun alussa, mutta uskonnollisuus on muuttanut muotoaan. Selkeästi laskusuunnassa oleva uskonnollisuuden mittari on kuitenkin osallistuminen uskonnollisiin tilaisuuksiin. Tutkimus vahvistaa myös sen, mikä kirkossa on huomattu: nuoret kaupungissa asuvat aikuiset ovat uskonnosta vähiten kiinnostunut ryhmä.

– Suomalaisten uskonnollisuus on yhä yksityisempää. Meillä on maltillinen asenne uskontoon, ääripään näkökantoja ja niiden ilmaisua on vähemmän kuin muualla. Ihmiset välttävät osallistumista julkiseen uskonnolliseen toimintaan, koska se leimaa heidät, Ketola arvioi.

Salla Korpela


Lainaus:
Suomalaisten arvot ja uskonnollisuus

* Uskonto on erittäin tai melko tärkeä: 46 % (v. 1990 39%).
* Osallistuu uskonnollisiin tilaisuuksiin vähintään kerran kuussa: 14%.(Kaikissa tutkimusmaissa 35 %; Guatemala 82 %, Ruotsi 8%)
* Uskonnollisia ihmisiä: 61 % (v. 1981 55%), ateisteja 3% (v. 1981 3%).(Kaikissa tutkimusmaissa uskonnollisia 61 %, ateisteja 7 %; Ruotsissa uskonnollisia 33%, ateisteja 17 %; Puolassa uskonnollisia 95%, ateisteja 1 %, Japanissa uskonnollisia 24 %, ateisteja 14%)


Lainaukset: http://www.kirkkojakaupunki.fi/?newsid=6015&deptid=124&languageid=3&NEWS=1


Viimeinen muokkaaja, Admin pvm Su 23 Syy 2007, 2:41, muokattu 3 kertaa
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 861  Su 23 Syy 2007, 0:36 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Minä, minä ja minä

Viime viikolla julkaistu World values -tutkimus antaa ainakin yhden tuloksen, joka on koko yhteiskunnalle jos ei uhka, niin haaste kumminkin. Näyttää siltä, että nuoressa sukupolvessa on yhä enemmän ihmisiä, joille kolme elämän tärkeintä henkilöä ovat minä, minä ja minä.

Hyvinvoinnin kohtuullinen jakautuminen ja huolen pitäminen niistä, jotka eivät omillaan pärjää, on malli, jolla on onnistuttu rakentamaan melko turvallisia, kaikille elämän perustarpeet takaavia yhteiskuntia. Jos omasta pärjäämisestä, itselle haalimisesta ja henkilökohtaisesta nautiskelusta tulee yhä enemmän ihmisten toimintaa ohjaava tavoite, ollaan menossa huonoon suuntaan. Sen tien päässä äärimmilleen vietynä on maailma, jossa vahvat pärjäävät ja heikot poljetaan jalkoihin.

Ihminen on luonnostaan itsekäs otus. Johonkin rajaan saakka tämä on hyvä ja terveellistä. Itsesuojeluvaisto ja itsestä huolehtiminen pitävät meidät kunnossa ja tekevät mahdolliseksi myös toisista huolehtimisen. Lentokoneessakin onnettomuustilanteessa on vedettävä happinaamari ensin omille kasvoille ennen kuin ryhtyy auttamaan naapuria.

Vähänkin pitemmälle katsottuna ihmistä suojelee kuitenkin myös se, että hänen ympärillään on ihmisiä, jotka myös voivat hyvin eivätkä ajattele vain itseään. Pelkästään elämän suojelemiseksi ja hyvinvoinnin lisäämiseksi ajatusta lähimmäisen rakastamisesta kannattaa levittää kaikelle kansalle. Puhumattakaan siitä, että yhteys toiseen ihmiseen on arvokkainta, mitä ihminen voi saada.

Yksilöllisyys on hieno asia, mutta niin on yhteisöllisyyskin. Näyttää siltä, että heiluri on heilahtanut liian pitkälle yksilöllisyyden suuntaan. Henkilökohtainen pärjääminen, tehokkuusajattelu, yksilölliset valinnat ja oppimissuunnitelmat jyräävät alleen yhdessä olemisen ja elämisen. Ennen sanottiin, ettei koulussa opiskella koulua vaan elämää varten. Nyt pitäisi kai ruveta sanomaan, ettei koulua käydä ole vain työtä ja uraputkea, vaan koko elämää varten.

Sinkkuelämää ihannoidaan ja perheetkin pienenevät eivätkä kaikilta työ- ja harrastekiireiltään jouda edes syödä yhdessä. Jokainen sukkuloi omaa tietään omillaan päivästä toiseen. Ihan kivaa, mutta joskus voi tulla päivä, jolloin huomaa ettei itsekseen pärjääkään eikä ihmisen muutenkaan ole hyvä olla yksin.

Seppo Simola

seppo.simola (a) evl.fi

Lainaus: http://www.kirkkojakaupunki.fi/?deptid=1039
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 862  Su 23 Syy 2007, 2:27 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Luin viime kesänä loppuun pitkään kitkuttelemani Joyce Meyerin kirjan Mielen Taistelukenttä (Kuva ja Sana 2006), jonka sisällysluettelo on tällainen:

Lainaus:
SISÄLLYS

Esipuhe

OSA YKSI: MIELEN TÄRKEYS

Johdanto
1. Mieli on taistelukenttä
2. Ehdoton välttämättömyys
3. Älä anna periksi!
4. Vähitellen
5. Ole myönteinen
6. Mieltä sitovat henget
7. Ajattele, mitä sinä ajattelet

OSA KAKSI: MIELENTILAT

Johdanto
8. Milloin mieleni on normaali?
9. Harhaileva, "Miten mahtaa olla"-mieli
10. Hämmentynyt mieli
11. Epäilevä ja epäuskoinen mieli
12. Levoton ja huolestunut mieli
13. Tuomitseva, arvosteleva ja epäluuloinen mieli
14. Passiivinen mieli
15. Kristuksen mieli

OSA KOLME: AUTIOMAAMENTALITEETIT

Johdanto
16. Tulevaisuuteni määräytyy menneisyyteni ja nykyhetkeni mukaan
17. Minä en tahdo vastuuta
18. En kestä, jos asiat ovat liian vaikeita!
19. En voi sille mitään - minä vain en pääse siitä eroon
20. Älä pakota minua odottamaan - haluan sen nyt!
21. Se ei ole minun vikani!
22. Elämäni on niin surkeaa
23. En ansaitse Jumalan siunauksia
24. Miksen saisi olla kateellinen?
25. Minä teen sen omalla tavallani!

Viitteet
Kirjailijasta


Minua kiinnosti kirjassa tuo käsite "mielen taistelukenttä", sillä sellaistahan sisäinen dialogi usein on. On muutosvastarintaa ja jatkuvaa myllerrystä ajatusrintamalla.

En lopettanut lukemista kesken, vaikkei kirja ollutkaan helppo. Kitkuttelin ja jatkoin vain lukemista pitkiäkin taukoja pitäen.

Päästyäni kuitenkin loppuun olin todella pettynyt. Liitän tähän kirjan viimeiset lauseet:

Lainaus:
VANGITSE JOKAINEN AJATUS KUULIAISEKSI KRISTUKSELLE

Sillä meidän sota-aseemme eivät ole lihalliset, vaan ne ovat voimalliset Jumalan edessä hajottamaan maahan linnoituksia. Me hajotamme maahan järjen päätelmät ja jokaisen varustuksen, joka nostetaan Jumalan tuntemista vastaan, ja vangitsemme jokaisen ajatuksen kuuliaiseksi Kristukselle.
(2. Kor. 10:4-5)


Sangen usein juuri ajatuksemme saattavat meidät vaikeuksiin.

Jes. 55:8:ssa Herra sanoo: "Sillä minun ajatukseni eivät ole teidän ajatuksianne, eivätkä teidän tienne ole minun teitäni..." Huolimatta siitä, mitä me ajattelemme, Jumala on kirjoittanut ajatuksensa meitä varten Raamattu-nimiseen kirjaansa. Meidän täytyy päättää tutkia ajatuksiamme Jumalan Sanan valossa ja aina olla halukkaat alistamaan omat ajatuksemme Hänen ajatuksilleen tietäen, että Hänen ajatuksensa ovat parhaat.

Juuri tätä 2. Kor. 10:4-5 korostaa. Tutki, mitä mielessäsi on. Jos se ei ole yhtäpitävää Jumalan ajatusten (Raamatun) kanssa, heitä pois omat ajatuksesi ja ajattele Hänen ajatuksiaan.

Ne jotka elävät oman mielensä turhuudessa, eivät tuhoa vain itseään, vaan aivan liian usein aiheuttavat tuhoa myös ihmisille ympärillään.

Mieli on taistelukenttä!

Juuri tällä mielen alueella joko voitat tai häviät saatanan käynnistämän sodan. Rukoilen koko sydämestäni, että tämä kirja auttaa sinua hajottamaan maahan järjen päätelmät ja jokaisen Jumalan tuntemista vastaan nostetun varustuksen ja auttaa sinua vangitsemaan jokaisen ajatuksen kuuliaiseksi Jeesukselle Kristukselle!


Mielestäni tuo loppu on aivan sairasta tekstiä. Juuri tämmöisillä jutuilla saadaan aikaan uskonnon uhreja, mikäli tuommoisista ajatuksista ei pysty irtaantumaan ja ajattelemaan objektiivisesti. - Tuollaisesta ajattelutavasta mieleeni tulee jopa islamin uskonto ja siihen kuuluva alistuminen kaikkeen.

Raamatusta ei löydy kohtaa, jossa Jeesus pyytäisi jokaisen ajatuksemme omakseen. Edellä olevassa lainauksessa siteerataan Paavalin, alkujaan Saulin, ajatuksia. Missään vaiheessa Paavali ei muuttunut jumalaksi niin kuin ei kukaan muukaan uskoon tullut sellaiseksi muutu.

Jeesuksen puhe ihmisille oli armeliasta tyyliin: "Tahtoa ihmisellä on, mutta luonto on heikko." (Matt. 26:41) Noin Jeesus sanoi opetuslasten nukahdettua kolmasti hänen rukoillessa Getsemanessa ennen ristinkuolemaansa eikä hän sittenkään heitä hylännyt.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 871  To 27 Syy 2007, 13:45 (GMT+3)  Aihe: Vaikea aihe... Vastaa lainaamalla viestiä

Joo, vähän liiankin vaikea. Jos tarjoat esimerkiksi lehteä luettavaksi, katsotaan helposti kulmien alta, aivan kuin kyseessä olisi jotain muutakin kuin se lehdenluku. Käännytystä kenties? Mutta eihän mielenkiintoisten juttujen lukeminen ole käännyttämistä eikä ketään sitä paitsi voi käännyttää mihinkään. Jokainen uskoo tasan tarkkaan niin kuin uskoo tai on uskomatta.


Lainaus:
Vaikea aihe


Milloin olet viimeksi kuullut ihmisten juttelevan omista uskonnollisista näkemyksistään? Entä milloin olet itse puhunut omistasi? Ei kovin suosittu puheenaihe. Onpa nähty sellaisiakin haastatteluja tiedotusvälineissä, joissa ihminen avautuu esimerkiksi seksuaalisista kokemuksistaan, mutta pitää kysymystä uskonnollisesta vakaumuksesta liian tungettelevana. Uskosta on vaikea puhua.

Näin siitä huolimatta, että reilusti yli puolet suomalaisista pitää itseään uskonnollisina. Noin puolet uskoo, että on olemassa yksi Jumala. Sen lisäksi kolme kymmenestä uskoo jonkinlaiseen Henkeen tai elämänvoimaan. Vähän toistakymmentä prosenttia ei oikein tiedä mitä ajatella asiasta ja vain vajaa kymmenes ei usko minkäänlaiseen Jumalaan tai muuhun aineellisen ulkopuolella olevaan.

Erilaiset nettipalstat kertovat paljon siitä, ketkä yleensä keskustelevat. Usein niissä puhuvat reippaasti toistensa päitten yli kiihkeät uskovaiset ja kiihkeät ateistit. Keskustelut kertovat paljon siitä, millaisessa hengessä uskosta yleensä puhutaan. Ollaan valmiiksi kovin varmoja oman näkemyksen oikeellisuudesta ja pyritään osoittamaan toisen ajatukset ja vakaumus vääräksi.

Vaikeus puhua uskosta liittynee osittain siihen, ettei haluta leimautua kuuluvaksi tämmöisiin kiihkeisiin aiheesta innostuneisiin ryhmiin. Ei ehkä liioin haluta saada näiltä asiastaan varmoilta ryöppyä siitä, kuinka väärin, tyhmästi tai vajaasti ajattelee ja uskoo.

Kaikki tutkimukset ja tilastot kertovat, että me suomalaiset olemme uskonnollisempia kuin käyttäytymisemme ja esimerkiksi seurakunnalliseen toimintaan osallistuminen osoittavat. Ihmisellä on tietysti oikeus uskoa ihan itse tykönäänkin levittelemättä ajatuksiaan. Hyödyllistä voisi kuitenkin olla vähän pohdiskella toistenkin kanssa asioita, jotka itseä askarruttavat. Silloin voisi huomata, ettei omine ajatuksineen ehkä niin outo lintu olekaan. Voisi ehkä oppia näkemään myös uusia arvokkaita asioita.

Kirkolla ja meillä kaikilla, jotka uskonkysymysten kanssa paljon askaroimme, on harjoituksen paikka siinä, että annamme riittävästi ja aidosti tilaa uskoa koskevaan pohdintaan ja keskusteluun. Aina ei kaikesta tarvitse olla valmista viisautta. Meidänkin kannattaa kuunnella. Ehkä meilläkin on vielä jotain opittavaa.

Seppo Simola
seppo.simola (a) evl.fi

Lainaus: http://www.kirkkojakaupunki.fi/?deptid=1039
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 903  Su 07 Lok 2007, 1:15 (GMT+3)  Aihe: Aika hyvä kirjoitus... Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Papisto ei innostu karismaattisuudesta

Jussi Rytkönen
14.09.2007

Hengen uudistus kirkossamme –liikkeen järjestämä Kirkonrakentajat-foorumi kokoontui tiistaina Helsingin Lähetyskirkossa. Teeman ”Karismaattisuus – kirkon ongelma vai mahdollisuus” ympärille rakennettuun päivään saapui karismaattisuuden eri puolia tarkastelevia esitelmiä ja puheenvuoroja kuulemaan toistasataa henkeä.

Eräissä esitelmissä ja varsinkin yleisökeskustelussa nousi voimakkaasti esille se, että luterilaisen kirkon papisto ja myös muut työntekijät eivät yleensä innostu seurakunnassa viriävästä karismaattisesta toiminnasta.

Karismaattisuudelle on kirkossa paikka

Lapuan emerituspiispa Jorma Laulaja viittasi esitelmässään tähän ongelmaan. Hänen mukaansa seurakuntien hengellisten työntekijöiden on opittava asennoitumaan ”paimenen mielellä” karismaattiseen hengellisyyteen ja harjoitettava hengellisten ja sielunhoidollisten tarpeiden edessä pastoraalisia valmiuksiaan.

– On kysyttävä, miten tukisimme emmekä vain kritisoisi aitoa karismaattista hengellisyyttä(…)miten näkisimme karismaattisuudessa ongelman asemesta mahdollisuuden? Laulaja aprikoi.

Laulajan mielestä luterilaisuudessa on karismaattiselle hengellisyydelle teologinen paikka. Hän kysyi kuitenkin, onko luterilaisuudelle tunnusomainen syntisen vanhurskaaksi lukeminen syrjäyttänyt vanhurskauttamisen toisen puolen eli vanhurskaaksi tekemisen, hengellisen kokemuksen.

– Nämä molemmat olivat Martti Lutherin mukaan erottamattomat. Pahimmillaan olemme tulleet delegoineeksi helluntain ja Pyhän Hengen työn niin sanotuille vapaille suunnille, Laulaja totesi.

Jumalanpalvelusuudistus on Laulajan mielestä jäänyt kirkossamme kesken, jamaan ”josta eivät auta eteenpäin komiteat eivätkä tuomiokapitulin kirjeet”. Hänen mukaansa kirkko tarvitsee jumalanpalvelusherätystä, jossa päämessun rinnalla olisi erilaisia ja eri aikoina pidettäviä jumalanpalveluksia.

– Kari Suomalainen sanoi aikanaan, että jos kirkko menettää Jumalan pyhyyden tunnon, se on menettänyt pelin. Pyhyyden tunnon sijalle voi hyvin sijoittaa myös karismat: armon, ilon ja Pyhän Hengen lahjat, sillä niistä ja niissä me elämme, Laulaja päätti.

Huonot kokemukset voivat etäännyttää

Järvenpään seurakunnan kappalainen Kia Sammalkorpi kommentoi puheenvuorossaan Laulajan ajatuksia toteamalla, että avarassa kansakirkossa on aina periaatteessa ollut tilaa erilaisille hengellisille virtauksille, mutta karismaattisuuden kohdalla ”seinät tulevat yhtäkkiä yllättävä lähelle ja kattokin romahtaa niskaan”.

– Monet kirkkomme hengelliset työntekijät vierastavat karismaattisuutta ja suhtautuvat siihen epäilevästi, jopa kielteisesti. Samaa voi sanoa tavallisesta kirkkokansasta, joka yhdistää karismaattisuuden helluntai- ja vapaakirkkoon.

Sammalkorven mielestä karismaattisuus on tästä syystä toiminnallisesti lokeroitu kirkossa omaan elintilaansa. Luterilaisessa ”Sanan kirkossa” ei ole vieläkään tilaa karismaattiselle kristillisyydelle.

Syiksi tilanteeseen Sammalkorpi mainitsi kielteisesti suhtautuvien huonot kokemukset tai tietämättömyyden karismaattisuudesta, hengellisten kokemuksien vähättelyn, karismaattisuuden kielteistä suhtautumista ruokkivat piirteet – esimerkiksi karismojen yliarvostus ja seurakunnan työntekijöiden uskon arvioiminen – sekä karismaattisuudessa usein havaittava toisen ja kolmannen uskonkappaleen korostaminen ensimmäisen kustannuksella.

– Meidän on kirkossa hyväksyttävä se, että kaikkeen hengellisyyteen liittyy sekä hyviä että huonoja puolia. Lasta ei pidä heittää pois pesuveden mukana. Ajattelen itse niin, että epäterve ja itseään ylikorostava karismaattisuus saattaa muodostua ongelmaksi, kun taas terve, raitis ja raamatullinen karismaattisuus on valtava mahdollisuus, Sammalkorpi totesi.

– Uskovien hengellinen erilaisuus tulee esiin myös siinä, miten koemme Pyhän Hengen läsnäolon(…)Peräänkuulutan suvaitsevaisuutta ja yhteyttä erilaisuudessa. Meille kristityn nimeä kantaville se tuntuu olevan vaikeampaa kuin haluamme myöntää.

Teologikoulutus ei opeta karismaattisuutta

Laulajan ja Sammalkorven puheenvuoroja seurasi vilkas keskustelu, jossa pitkälti yhdyttiin esitettyihin ongelmakohtiin.

Karismaattisuuden todettiin suunnilleen 1900-alkuun saakka olleen kaikissa kirkoissa vain ongelma.

TT Markku Antola Hämeenlinnasta totesi, että hänen kokemuksensa mukaan seurakuntien työntekijät eivät useinkaan suhtaudu karismaattisuuteen ”paimenen mielellä”. Sen sijaan ilmiötä vierastetaan ja ajatellaan, ettei sillä ole oikein terveen opin kanssa tekemistä.

– Tämä ajaa karismaattista liikettä marginaaliin, Antola sanoi.

Yhdeksi syyksi kirkon virkakunnan ja karismaattisuuden suhteen ongelmille nähtiin myös se, että varsinkin teologit koulutetaan yliopistoissa tieteelliseen ajatteluun. Karismaattisuus pysyy vieraana, koska tiede ja hengellisyys erotetaan koulutuksessa toisistaan.

Toiseksi merkittäväksi syyksi arvioitiin kansankirkon tiukka järjestys.

Seuraava suuri herätys Kiinasta

Karismaattisuusseminaarin päätti talousneuvos Reijo Telarannan tekemä ekonomi Pirkko Jalovaaran haastattelu. Kiertävänä esirukoilijana ja karismaatikkona monivuotisen työrupeaman tehnyt Jalovaara kertoi karismaattisuuden piirissä esiintyneestä näystä, jonka mukaan seuraava suuri ”Pyhän Hengen aalto” on lähtevä Itä-Aasiasta. Herätyksen inhimillisenä alkulähteenä ovat kyseisen näyn mukaan varsinkin nuoret kiinalaiset naiset ja heidän rukouspiirinsä.

Jalovaara arvosteli seurakuntaelämää karismaattisuuden vieroksumisesta.

– Meillä ei ole oikein iloa Jumalan läheisyydestä. Pikkuisen se on täältäkin puuttunut, hän totesi herättäen yleisössään naurunkohahduksia.

Jalovaaran mielestä kirkon Suomessa on uudistuttava.

– Jotakin on tapahduttava. Muuten tämä kuolee, hän linjasi.

Myös Jalovaaran mielestä kirkkomme papiston pitäisi ottaa toisenlaista asennetta karismaattisuuteen.

– Toivoisin, että kirkon johto arkkipiispaa myöten enemmän ohjaisi pappeja karismaattisuuteen. Kirkon johto ja piispat itse mukaan! Kirkko olisi tällä tavalla muutettava tulosvastuulliseksi.

Jalovaara kritisoi seurakuntien viranhaltijoita, jotka eivät ymmärrä hätänsä kanssa ehkä ensimmäistä kertaa pitkiin aikoihin kirkkoon tullutta, karismaattisesta kokouksesta apua hakevaa ihmistä

– Kanttori lähtee kirkosta, suntio sammuttelee valoja, pappi kieltäytyy voitelemasta sairasta öljyllä. Tuollainen ilta voi kuitenkin olla kyseisen ihmisen viimeinen ilta kirkossa, Jalovaara tähdensi.

Seminaarin ohjelmassa eri näkökulmia

Kirkonrakentajat-foorumin seminaarissa kuultiin kaikkiaan neljä esitelmää sekä niihin liittyvät pyydetyt puheenvuorot.

Jo esiteltyjen Laulajan ja Sammalkorven lisäksi karismaattisuudesta puhuivat tuomiorovasti, TT Rauno Heikola Turusta (”Mitä olemme oppineet? Terve karismaattisuus kirkkomme uudistajana”), lähetysteologi Risto Ahonen Suomen Lähetysseurasta (”Karismaattisuus maailmalla”) ja tutkija, TT Petri Merenlahti Helsingistä (”Karismaattisuus Raamatussa”).

Pyydettyjä puheenvuoroja esittivät tuomiorovasti, TT Olli Hallikainen Tampereelta, lähetyssihteeri, pastori Jukka Jämsén Jyväskylästä ja tuomaspastori Jaana Räntilä Helsingistä.

Lainaus: http://www.kotimaa.fi/kotimaa/index.php?option=com_content&task=view&id=3086&Itemid=44
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 1101  La 17 Mar 2007, 3:25 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lyttäsin tuolla edellä yhden Joyce Meyerin kirjan lopputekstin. Voi olla, että Joyce Meyer kirjoitti todellakin "väärin". Sekin on mahdollista, että me molemmat kirjoitimme väärin - tai että Joyce kirjoitti oikein, minä väärin - tai että molemmat kirjoitimme oikein, mutta olimme vain eri mieltä...

Joka tapauksessa olen kiinnostunut Joyce Meyerin uudesta kirjasta, turha sitä on enää kieltää. Viime kerralla Kallion kirkossa käydessäni hipelöin jo kyseistä kirjaa, mutta urheana kuljin vain sen ohi enkä ostanut.

Nyt kuitenkin sain uuden Rukousystävä-lehden kotiin, jonka vuosikerrasta olen muuten oikein maksanut, ja törmäsin Pirkon saatesanoihin, jotka hän on liittänyt Joyce Meyerin uuteen kirjaan "Älä ole kaikille mieliksi".

Skannasin saatesanat ja liitän ne tähän muistuttaen, etten ole oikolukenut tekstiä skannauksen jälkeen vielä kauttaaltaan. Oikoluen jutun tarkemmin huomenna ja vertaan alkuperäiseen tekstiin. Siihen asti meikäläinen kerää voimia ja miellyttää vähemmän nukkumalla pois väsymykset.

Jk. seuraavana päivänä. Juttu nyt tarkistettu ja oikoluettu. Kirjoitusvirheitä ei ollut, mutta kappalejaossa oli jotain selkeytettävää:

Lainaus:
Pirkko Jalovaara:

JOYCE MEYERIN UUSIN KIRJA PELASTI MINUT UUPUMASTA


Älä ole kaikille mieliksi. Ymmärrä Jumalan sanan opetus - vapaudu olemaan oma itsesi - tämä kirja puhuu tavoista, tottumuksista ja heikkouksista, joihin sorrumme ja joista tulee riippuvuuksia. Siis jäämme kiinni ja takerrumme sellaiseen, jolla on valtava voima ja jota on vaikea enää hallita. Ihminen on hyvin haavoittuvainen ja pienen pienestä alusta voi kasvaa suuri ja sietämättömän pitkä kierre. Niin kuin minullakin: Pelko teki minut riippuvaiseksi ihmisten hyväksynnästä - tai hyväksymättömyydestä. En osannut ihmetellä sitä, ettei kukaan hyväksynyt minua, mutta mietin, voisinko muuttua niin, että joskus elämäni aikana löytyisi ihminen, jolle kelpaan. Päätin, että jos sellainen sattumalta löytyy, tarraudun häneen enemmän kuin kovalla otteella. Tällaisissa ihmispeloissa, häpeässä ja edes yhden, todella hyväksyvän ihmisen etsimisessä meni koko nuoruu-teni paha olo. Ja koska minulla ei ollut ketään ihmistä, aloin tarrautua opiskeluun, työhön ja yksinoloon. Minusta tuli erakoitunut opiskelu- ja työriippuvainen, ja nämä riippuvuudet ovat kulkeneet mukanani myös koko aikuisen elämäni ajan.

Entä jaksaminen ihmisten ongelmien keskellä? Joudun paljon kuuntelemaan sairaita ja paljon valittamista. Pitääkö vain kuunnella ja hyväksyä? Pitääkö vain hymyillä ja nyökätä? Olin omaksunut ajattelutavan, että kun niin monilla on niin vaikeaa, minun täytyy jaksaa heidän rinnallaan. Miellyttämällä heitä "hoidan" heitä. Mutta Joyce sanoo pitkällä kokemuksellaan: "Ihmisten miellyttäminen on raskasta."

Kirjan toinen osa, jossa puhutaan riippuvuuksien kohtaamisesta, on erityisen tärkeä, sillä ihmisten välisessä kanssakäymisessä juuri riippuvuudet satuttavat pahasti - oikeastaan kaikkein eniten toista ihmistä. Läheisissäkin ihmissuhteissa voi olla paljon riippuvuuksia aiheuttavaa. Se ei aina heti paljastu. Ehkä vuosiin se ei tule esille. Miten sairastuttavaa voi olla minkä tahansa riippuvuuden salailu, niin että muut eivät saisi sitä tietää. Se on sairastuttavaa, koska kuitenkaan loputtomiin ei kukaan pysty kätkemään sitä muilta. Ja koska riippuvuuksilla on niin valtava voima itsessään, moni takertuu sellaisiin "hoito"keinoihin, jotka eivät ole hoitavia, ja joita on vaikea enää hallita. Riippuvuus sitoo niin syvältä, koska se hallitsee ihmistä ja alkaa luulla, että ei voi enää elää ilman riippuvuuttaan. Riippuvuus sitoo, koska ihminen ajattelee kaiken aikaa juuri asiaa, josta on riippuvainen. Eikä tämä vaikuta pelkästään henkilökohtaisiin ihmissuhteisiin, vaan myös hengen elämään ja rukouselämään. Kipeistä tunteista vapautuminen, syyllisyydestä ja häpeästä vapautuminen, vihasta ja anteeksiantamattomuudesta vapautuminen, hylkäämisen voittaminen - nämä aiheet käsitellään kirjan toisessa luvussa. Siinä on paljon luettavaa ja opittavaa. Sen, mitä itse olen kirjasta oppinut, huomasin viime sunnuntai-iltana aivan käytännön tasolla, kun astuin kirkon sakastista kirkkosalin puolelle. Sadat silmäparit tuijottivat minua. Hetken perästä menin kaikkien eteen mikrofonin taakse ja aloitin puheeni. Vahvat ja voimakkaat valonheittimet oli suunnattu alttarille - siis päin kasvojani. Päältäpäin minussa näkyy jo selvästi ikääntymisen merkit ja mielessäni oli paljon epävarmuutta Sanoman sisällöstä. Kesken puheeni ääneni alkoi vapista. Ei pelosta vaan liikutuksesta, kun kerroin tapaamisesta syöpäsairaan kanssa. Monet tuijottivat ja kuuntelivat tarkkaan. Kuitenkin tunsin itseni hyväksytyksi: Tällainen nyt olen ihmisten edessä. Tällainen nyt olen Jumalan edessä. Tällaisena saan olla Jumalan käytössä. Tällaisena ihmisenä uskon Häneen paljon enemmän kuin ihmisiin. Nyt haluan miellyttää vain Häntä ja etsiä yhteyttä Häneen.

Olisi ollut suuri vahinko, jos tämä kirja olisi jäänyt minulta lukematta. Aloitin juuri Joyce Meyerin kirjan alusta. Nyt luen kirjaa kolmatta kertaa. Vanhat ajatusmallit ovat niin lujassa, että täytyy kerrata. Taaskin etsin kirjasta uudelleen oppimista. Etsin rajoja itselleni. Etsin Pyhän Hengen ohjausta. Etsin jaksamista kaiken ihmispaljouden keskellä. Tällä kirjallaan Joyce Meyer pelasti minut uupumasta.

Ongelmana eivät olleetkaan nuo sadat ihmiset ympärilläni, vaan minä itse.

(Ote Pirkko Jalovaaran esipuheesta)


Viimeinen muokkaaja, Admin pvm La 17 Mar 2007, 15:24, muokattu 1 kertaa
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
NiiloLiittynyt: 30 Syy 2007
Viestejä: 378

Linkki viestiinViesti 1102  La 17 Mar 2007, 8:18 (GMT+3)  Aihe: Ajatuksia aamussa Vastaa lainaamalla viestiä

Uskonto ja uskonnollisuus ovat määreitä, joiden olemassaolon tiedän ja koen, mutta en kykene niitä omassa elämässäni rajaamaan miksikään helposti hahmottuviksi kokonaisuuksiksi. Itsetutkiskelussani olen joskus tätä yrittänyt, mutta jättänyt asian sikseen. Minulle riittää, että Kristus ON, Sana ON ja Elämä ON tänään, tässä ja nyt.

Mielenkiintoisia ajatuksia minulle heräsi tässä aamussa tästä ketjusta liittyen lähinnä riippuvuuksiin ja miellyttämiseen - karismaattisuudesta en niinkään perusta. Ehkä ajattelen vain Kristuksessa olevan kestävää karismaa.

Olen uskossani enemmän yksinäinen susi kuin laumaeläin. Vain Kristuksen hyväksyn johdattajakseni, aina sydämeeni saakka, en aina Paavaliakaan silloin kun hän ohittaa opetuksissaan Kristuksen opit. Onko tämä riippuvuutta, olisi aihetta miettiä. Halua miellyttämiseen se ei ainakaan ole.

Yksinäisenä sutena kartan suuria hengellisiä tapahtumia, happeningeja, missioita jne. Jotkut sanovat kokevansa niissä Pyhän Hengen läsnäolon. En voi sille mitään, että koen niissä Saatanan olevan enemmän läsnä kuin Kristuksen.

Tämä saattaa johtua siitäkin, että olen vasta 12 vuotta sitten päässyt uudelleen tälle Ristin tielle tuhlaajapoikana aivan omia polkujani. Monet Jumalan käytössä olevat ihmiset tunnen vain ulkonäöltä tai muuten etäältä. En ole tätä miettinyt, mutta ilmeisesti pyrin tulemaan autuaaksi omalla uskollani enkä mitenkään erilaisten edustajien kautta.

Joskus elämässäni olen pyrkinyt miellyttämään ihmisiä. Toimeentulonikin on joskus riippunut miellyttämisestä. Nykyisin ei miellyttäminen ole mitenkään elämäni sisältöä. Uskonto eikä uskonnollisuus erillisenä saarekkeina eivät minua elämässäni miellytä. Kristus miellyttää ja pyrin elämään Hänelle mieliksi vailla mitään ihmisten vääristämiä teologioita.

Tämä Joyce Meyer sanoi tuolla ihmisten miellyttämisen olevan raskasta, mutta vielä raskaampaa voi olla itsensä miellyttäminen. Leikin lopuksi miellyttämisellä rakastamisen synonyyminä: Miellytä Jumalaa yli kaiken ja lähimmäistäsi niinkuin itseäsi. Kaikki on kaikesta kiinni.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 1298  Ma 31 Jou 2007, 2:03 (GMT+3)  Aihe: "Vegetaristi, joka on töissä lihakaupassa" Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Ateistipastori uskoo "Jumalaan, jota ei ole"

14.12.2007

Hollantilainen pastori Klaas Hendriksen on herättänyt kohua kirjoittamalla kirjan Jumalasta, jota ei ole olemassa.

Hendriksenin kirja, jonka nimi kuuluu käännettynä "Uskominen Jumalaan, jota ei ole: Ateistisen pastorin manifesti", julkaistiin viime kuussa Hollannissa ja siitä on otettu jo kolme painosta.

Hendriksen kertoo kirjassaan kuinka hän on tullut vakuuttuneeksi siitä, että Jumalaa ei ole olemassa. Se ei kuitenkaan estä uskomista Jumalaan. Hendriksenin mukaan Jumala tulee todeksi sanoissa ihmisten välillä. Hollantilainen Volkskrant -sanomalehti on kuvannut Hendrikseniä "vegetaristiksi, joka on töissä lihakaupassa".

Yli 20 vuotta Hollannin protestanttisen kirkon pastorina ollut Hendriksen on saanut myös arvostelijat liikkeelle. Hollannin protestanttisen kirkon pääsihteeri Bas Plaiserin mukaan Hedriksen pitää kristillistä uskoa dogmina, jonka voi heittää roskana pois. Hollannin protestanttinen kirkko ei kuitenkaan kaavaile kohua herättäneen pastorin erottamista tai muita kurinpitotoimia.

Lainaus: http://www.kotimaa.fi/kotimaa/index.php?option=com_content&task=view&id=3836&Itemid=38

Kommentti: Mitähän tästäkin ajattelisi. Hyvää mainosta ainakin Hollannin kirkolle; kannustaa varmaan liittymään ellei sitten eroamaan kirkosta...
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 1548  Pe 25 Tam 2008, 22:58 (GMT+3)  Aihe: Ihmisen Pojasta Vastaa lainaamalla viestiä

Kirjoitettuani tämmöisen viestin toisaalla se poistettiin. Sain kuitenkin kehotuksen kirjoittaa viestini uudestaan, joten teen työtä käskettyä. Käskijänä kuka, voitte vain arvailla. Itse sen tiedän, Hän se minulle puhui alitajunnassani hyvin hiljaisella äänellä, niin hiljaisella äänellä, että sen olisi voinut lakaista sivuun. Mutta minä en lakaise, vaan kirjoitan viestini uudestaan suurin piirtein samanlaisena.

Henkilö X sanoo: "Minusta tuntuu siltä, että Jeesus halusi olla jotain ihan muuta, mutta taikauskoiset tekivät hänestä jumalan pojan."

Henkilö Y vastaa: "Niin mustakin!
..mutta siitä mielipiteestä ei täällä tykätä!"


Tämä inspiroi minua kaivamaan esiin jutun, jossa Antti Eskola kertoo aatoksistaan. Tiedän liittäneeni sen johonkin, se on minulla tallessa ja etsintä alkaa. Etsin ja etsin, mutta en meinaa löytää. Viimein löydän viestin täältä Sanasingon Mietintämyssystä-ketjusta ja tutkailen, minkä kohdan siitä siteeraisin. Kyseessä on kolumni Kirkko ja kaupunki -lehdestä elokuulta 2007 ja se on viestissäni 22.8.2007:

Lainaus:
Kristinuskon lähellä kuitenkin haluan uiskennella, jopa kulkea sen piirissä tiettyyn rajaan saakka. En tunne oppineeni jumalasta mistään muusta lähteestä niin paljon ja niin tärkeää kuin Jeesuksen opetuksista. Jeesuksen Jumala on minunkin jumalani.

Joukosta jättäydyn vasta siinä kohdassa kun ihmiset alkavat tehdä Jeesuksestakin jumalaa ja rakennella hänen kuolemansa ympärille omituista sovitusteoriaa. Jeesuksen henki, joka sai opetuslapset näkemään ylösnousemusnäkyjä, vaikuttaa toki väkevästi minuunkin. Se seuranani rohkenen lähteä tutkimaan myös sitä, mikä minua muissa uskonnoissa puhuttelee.


Kerroin, kuinka itsekin hötkyilin viime syksynä hetken ajan, mutta palasin heti kohta ruotuun takaisin. Raamatun ja ennen kaikkea Uuden Testamentin lukeminen siihen vaikutti. Uudessa Testamentissa Matteuksen, Markuksen, Luukkaan ja Johanneksen evankeliumeissa kerrotaan selvästi Jeesuksen rooli ja Jeesus ilmaisi sen itsekin useasti.

Vielä kuin vakuudeksi liitän loppuun osan kirjoituksestani eKotimaan keskustelussa 19.12.2007 ketjusta Raamatun läpiluku:

Lainaus:
-- Olen siis jatkanut mielenkiintoista tutkimusmatkaani Raamattuun edelleen. Ja vaikka rippikoulun jälkeen nuorena luinkin Uuden testamentin kokonaan läpi siitä vanhasta käännöksestä, Uuden testamentin luku on sekin nyt erilaista. Vanhaan testamenttiin kulutin neljä vuotta ja seitsemän kuukautta aikaa ja myös Uudessa testamentissakin etenen hitaasti, joka antaa mahdollisuuden tutkimiseen ja sivujen kääntämiseen jo luetun Vanhan testamentin puolelle.

Eilinenkin lukukerta oli varsinainen kultajyvä. Luen Raamattua yleensä ennen nukkumaanmenoa, kun taas Julia Cameronin inspiroimat aamusivut kirjoitan normaalisti aamuisin, joita niitäkin olen kirjoittanut käsin kohta jo kymmenen vuotta monia tuhansia sivuja.

- Vaan mitä eilen luinkaan? Markuksen evankeliumin kahdeksatta lukua, jonka päätin kohtaan "Jeesus puhuu kuolemastaan". Sivun alaosassa oli viittaus Matteuksen evankeliumin kohtaan, jonne kurkistin. Olin lukenut kyseisen kohdan jo aikaisemmin, mutta nyt palasin sinne takaisin. Matteuksen evankeliumin kyseisessä kohdassa 16:13 oli myös viittaus Vanhan testamentin puolelle Danielin kirjan kohtaan 7:13, jonne sinnekin kurkistin uudestaan. Olin lukenut Danielin kirjan kohdan joskus kauan sitten ja tehnyt siihenkin merkintöjä.

Danielin kirja on mielestäni yksi Raamatun puhuttelevimmista kirjoista. Muistan lapsena, kuinka isoäitinikin siitä puhui. Kuinka hän muistaakseni oli laskenut aikoja eri tapahtumille Danielin kirjasta. - Muistin sen kaiken taas eilen ja olin todella tyytyväinen, että olen itsekin tutustunut isoäidin lukemiin raamatunkohtiin.

Vaan mitä olin eilen Danielin kirjasta kerrannut? Tämän kohdan, luvun 7:

Lainaus:

Danielin näky neljästä eläimestä ja ihmishahmoisesta olennosta

Belsassarin, Babylonian kuninkaan, ensimmäisenä hallitusvuotena Daniel näki vuoteellaan unen ja näkyjä. Hän kirjoitti ne muistiin, ja hänen kertomuksensa kuuluu näin.

Näin sanoi Daniel: Minä näin näyssäni yöllä, miten taivaan neljä tuulta panivat valtameren äkkiä kuohumaan. Merestä nousi neljä suurta eläintä, kaikki erilaisia. Ensimmäinen oli kuin leijona, ja sillä oli kotkan siivet. Minun katsellessani siltä revittiin siivet ja se nostettiin maasta ja pantiin seisomaan kahdelle jalalle kuin ihminen, ja sille annettiin ihmisen sydän. Ja katso, oli toinen eläin, karhun kaltainen, joka seisoi toisella suunnalla, ja sillä oli kolme kylkiluuta suussaan hampaitten välissä. Sille sanottiin: "Nouse, syö paljon lihaa."

Vielä minä näin, että oli kolmaskin eläin, kuin pantteri, jolla oli neljä linnunsiipeä selässään, ja sillä eläimellä oli neljä päätä, ja sille annettiin valta. Ja vielä minä näin yöllisessä näyssäni, että oli neljäs eläin, pelottava, kauhistuttava ja hyvin väkevä. Sillä oli suuret rautaiset hampaat, ja se söi ja ruhjoi kaiken ja tallasi tähteet jalkoihinsa. Se oli erilainen kuin aikaisemmat eläimet, ja sillä oli kymmenen sarvea. Minä katselin niitä sarvia ja näin, että niiden väliin kasvoi vielä pieni sarvi, ja entisistä sarvista kolme irtosi sen tieltä. Ja katso, sillä sarvella oli silmät, ihmisen silmien kaltaiset, ja suu, joka puhui suuria sanoja.

Kun minä sitä katselin, istuimet asetettiin paikoilleen, ja Ikiaikainen istuutui. Hänen pukunsa oli valkea kuin lumi ja hänen hiuksensa ja partansa kuin puhdas villa. Hänen valtaistuimensa oli tulen liekkejä, ja sen pyörät olivat palavaa tulta. Hänen luotaan lähti liikkeelle tulinen virta. Tuhannet ja taas tuhannet palvelivat häntä, miljoonat seisoivat odottaen hänen edessään. Oikeus asettui istumaan, ja kirjat avattiin.

Minun yhä katsellessani se eläin surmattiin niiden suurien sanojen vuoksi, jotka sarvi oli puhunut, ja sen ruumis tuhottiin, heitettiin roihuavaan tuleen. Myös muilta eläimiltä riistettiin valta, mutta niiden annettiin jäädä eloon määrähetkeensä saakka.

Yhä minä katselin yöllisiä näkyjä ja näin, miten taivaan pilvien keskellä tuli eräs, näöltään kuin ihminen.* Hän saapui Ikiaikaisen luo. Hänet saatettiin Ikiaikaisen eteen, ja hänelle annettiin valta, kunnia ja kuninkuus, kaikkien kansojen, kansakuntien ja kielten tuli palvella häntä. Hänen valtansa on ikuinen valta, joka ei katoa, eikä hänen kuninkuutensa koskaan häviä.

Minä, Daniel, tunsin, miten henkeni minussa tuli levottomaksi, ja pääni näyt pelottivat minua. Minä lähestyin yhtä niistä, jotka seisoivat siellä, ja pyysin häntä tarkasti selittämään kaiken tämän. Hän vastasi ja kertoi minulle näiden asioiden selityksen: "Nuo neljä suurta eläintä tarkoittavat, että neljä valtakuntaa nousee hallitsemaan maailmaa. Mutta Korkeimman pyhät saavat vallan ja ottavat haltuunsa kuninkuuden ikuisuuksien ikuisuuteen saakka."

Sitten minä halusin saada selvän tiedon neljännestä eläimestä, joka oli erilainen kuin kaikki muut, hyvin pelottava, jonka hampaat olivat rautaa ja kynnet pronssia, joka söi ja ruhjoi kaiken ja tallasi tähteet jalkoihinsa. Halusin myös tietää niistä kymmenestä sarvesta, jotka olivat sen päässä, ja vielä siitä sarvesta, joka kasvoi esiin ja jonka tieltä putosi pois kolme sarvea, tuosta sarvesta, jolla oli silmät ja suuria sanoja puhuva suu ja joka näytti muita sarvia suuremmalta. Minun katsellessani tuo sarvi ryhtyi sotaan pyhiä vastaan, ja se voitti heidät ja piti heitä vallassaan, kunnes Ikiaikainen saapui ja Korkeimman pyhät saivat oikeutensa ja tuli hetki, jolloin pyhät ottivat haltuunsa vallan.

Ja minulle vastattiin:

-- Neljäs eläin tarkoittaa neljättä valtakuntaa, joka on syntyvä maailmaan. Se valtakunta on erilainen kuin muut valtakunnat, ja se syö koko maailman ja tallaa ja murskaa sen. Ne kymmenen sarvea ovat kymmenen kuningasta, jotka tulevat hallitsemaan sitä valtakuntaa. Heidän jälkeensä nousee vielä yksi. Hän on erilainen kuin edelliset ja kukistaa kolme kuningasta. Uhmaten hän puhuu Korkeinta vastaan, tuhoaa Korkeimman pyhiä ja pyrkii muuttamaan juhla-ajat ja lain. Korkeimman pyhät annetaan hänen armoilleen ajaksi, kahdeksi ajaksi ja puoleksi ajaksi. Mutta oikeus on istuva tuomitsemaan, ja hänen valtansa otetaan häneltä pois, se tuhotaan ja hävitetään lopullisesti.

Kuninkuus ja valta ja valtakuntien mahti kaiken taivaan alla annetaan Korkeimman pyhien kansalle. Sen kansan valtakunta on ikuinen valtakunta, ja kaikki vallat palvelevat ja tottelevat sitä.

Tähän päättyy kertomus. Minua, Danielia, pelottivat nämä ajatukseni, niin että minä kalpenin, mutta tämän asian minä säilytin sydämessäni.- Lukiessani eilen myöhään illalla tuota kohtaa mielenkiintoni heräsi uudestaan ja pysähdyin tutkimaan jo aiemmin tekemiäni merkintöjä. Siellä oli neljä petoa, jotka kaikki olivat kauhistuttavia. Neljäs peto oli kuitenkin kaikkein kauhistuttavin, se söi ja ruhjoi kaiken ja tallasi tähteet jalkoihinsa. Jakeessa 23 sanotaan: "-- Neljäs eläin tarkoittaa neljättä valtakuntaa, joka on syntyvä maailmaan. Se valtakunta on erilainen kuin muut valtakunnat, ja se syö koko maailman ja tallaa ja murskaa sen."

Luvun lopussa myös sanotaan: "Ne kymmenen sarvea ovat kymmenen kuningasta, jotka tulevat hallitsemaan sitä valtakuntaa. Heidän jälkeensä nousee vielä yksi. Hän on erilainen kuin edelliset ja kukistaa kolme kuningasta. Uhmaten hän puhuu Korkeinta vastaan, tuhoaa Korkeimman pyhiä ja pyrkii muuttamaan juhla-ajat ja lain. Korkeimman pyhät annetaan hänen armoilleen ajaksi, kahdeksi ajaksi ja puoleksi ajaksi. Mutta oikeus on istuva tuomitsemaan, ja hänen valtansa otetaan häneltä pois, se tuhotaan ja hävitetään lopullisesti. Kuninkuus ja valta ja valtakuntien mahti kaiken taivaan alla annetaan Korkeimman pyhien kansalle. Sen kansan valtakunta on ikuinen valtakunta, ja kaikki vallat palvelevat ja tottelevat sitä.

Tähän päättyy kertomus. Minua, Danielia, pelottivat nämä ajatukseni, niin että minä kalpenin, mutta tämän asian minä säilytin sydämessäni."


o o o

Vaan kertoisinko jotain kommenteistani tuohon Danielin kirjan lukuun liittyen?

Jakeissa 13-14 sanotaan: "Yhä minä katselin yöllisiä näkyjä ja näin, miten taivaan pilvien keskellä tuli eräs, näöltään kuin ihminen. Hän saapui Ikiaikaisen luo. Hänet saatettiin Ikiaikaisen eteen, ja hänelle annettiin valta, kunnia ja kuninkuus, kaikkien kansojen, kansakuntien ja kielten tuli palvella häntä. Hänen valtansa on ikuinen valta, joka ei katoa, eikä hänen kuninkuutensa koskaan häviä." Olen sivun reunaan tähän kohtaan kirjoittanut: "Jeesus." Nämä jakeet kuvaavat Jeesusta, miten ihmeellistä.

Jakeissa 25-27 taas sanotaan: "Uhmaten hän puhuu Korkeinta vastaan, tuhoaa Korkeimman pyhiä ja pyrkii muuttamaan juhla-ajat ja lain. Korkeimman pyhät annetaan hänen armoilleen ajaksi, kahdeksi ajaksi ja puoleksi ajaksi. Mutta oikeus on istuva tuomitsemaan, ja hänen valtansa otetaan häneltä pois, se tuhotaan ja hävitetään lopullisesti. Kuninkuus ja valta ja valtakuntien mahti kaiken taivaan alla annetaan Korkeimman pyhien kansalle. Sen kansan valtakunta on ikuinen valtakunta, ja kaikki vallat palvelevat ja tottelevat sitä." Olen tehnyt tähän jakeiden viereen kolmekin merkintöä. Kohtaan "Korkeinta vastaan" olen kirjoittanut: "Jeesus?" (siis Jeesusta ja Hänen Isäänsä vastaan), kohtaan "pyrkii muuttamaan juhla-ajat ja lain" olen kirjoittanut: "islam?" ja kohtaan "valtakuntien mahti kaiken taivaan alla annetaan Korkeimman pyhien kansalle" olen kirjoittanut: "kristityt?"...

Vanhan testamentin Danielin kirjan kohtaan 7:13 on liitetty vielä mielenkiintoinen alaviite, joka ansaitsee tulla otetuksi esiin ja josta Jumala muistutti minua meinatessani unohtaa koko asian:

Lainaus:

»Eräs, näöltään kuin ihminen» on sanasta sanaan käännettynä »kuin ihmisen poika», joka tarkoittaa samaa kuin »kuin ihmisyksilö». Tähän pohjautuu nimitys »Ihmisen Poika», joka esiintyy Uudessa testamentissa.
-------------------------------------------------------------
Danielin kirjan 7. luvun sitaatti aseteltu paremmin.


Viimeinen muokkaaja, Admin pvm To 29 Tou 2014, 20:34, muokattu 1 kertaa
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 1588  Pe 08 Hel 2008, 21:17 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Islamilainen puolue uudistaisi seksivalistuksen

Julkaistu: 7.2.2008 16:32
Päivitetty: 7.2.2008 18:11

Hanna Kaarto
Helsingin Sanomat


Islamilainen puolue uskoo saavansa kaksi edustajaa Helsingin ja yhden niin Espoon kuin Vantaankin valtuustoihin syksyn kuntavaaleissa. Valtuustopaikkoja tavoitellaan myös luultavasti Turussa, Tampereella ja Oulussa.

Ennen sitä ryhmän täytyy tosin päästä puoluerekisteriin, mikä edellyttää 5 000 kannattajakortin kokoon saamista loppukesään mennessä. Nyt niitä on puolueen puheenjohtajan Abdullah Tammen mukaan tuhatkunta.

Tammi esitteli puolueen kuntavaaliteemoja torstaina Helsingissä.

Kouluissa pitäisi puolueen mukaan opettaa islamilaisia perhearvoja ja islamin hengen mukaista seksivalistusta.

Nykymeno "kiihottaa", tekee lapsista "ylilatautuneita" ja edistää vapaita suhteita, Tammi arveli. Puolueen tiedottaja Imane Bellamine sanoi, että seksivalistuksen tilalle pitäisi saada muslimien tapa opettaa rakkauteen ja perhe-elämään liittyviä asioita isältä pojalle, äidiltä tyttärelle ja äidiltä pojallekin.

Musiikintuntien ja koulun juhlien ajaksi lapsilla pitäisi olla mahdollisuus Koraanin lukemiseen.

Lisäksi puolue haluaa vauhdittaa moskeijoiden rakentamista ja miesten ympärileikkauksia terveyskeskuksissa, sallia halal-teurastukset kaikissa kunnissa ja edistää kotimaisten luomutuotteiden käyttöä.

Alkoholijuomien myynti pitäisi lopettaa ruokakaupoissa ja alkoholimainonta kieltää.

Kuntatavoitteiden ohella Tammi esitteli myös puolueen ulkopoliittista linjaa. Yhdysvaltoja hän pitää "saatanallisena" Afganistanin miehittäjänä, eikä Suomen pitäisi hänen mielestään miehitykseen osallistua.

Tiedotustilaisuudessa oli paikalla suomalaista islamia Helsingin yliopistossa tutkiva filosofian tohtori Marko Juntunen, joka arvosteli voimakkaasti islamilaisen puolueen toimintatapaa.

Hän vaati joukkiota kertomaan avoimesti, mihin fatwoihin eli islamin tulkintoihin se nojautuu. Muuten puolueen tavoitteita ei hänen mukaansa voi kunnolla arvioida.

Paikalla oli myös eurooppalaiseen islamiin perehtynyt irakilainen tietokirjailija Yosif Haddad, joka oli hyvin huolissaan Suomen islamilaisesta puolueesta – muun muassa siksi, että se on sanonut kannattavansa šaria-lakia. Haddad huomautti, että laki on demokratian vastainen.

"He eivät tiedä, mitä he tekevät", Haddad sanoi.

"Kukaan ei voi väittää seuraavansa puhdasta islamia niin kuin he sanovat, sillä sellaista ei ole", Haddad sanoi tilaisuuden jälkeen.

Hän huomautti, että esimerkiksi muslimien perhe-elämää koskevat säännöt ovat täysin erilaisia eri maissa.

"Uskonto on ihmisen ja Jumalan välinen asia. Politiikka on ihmisten välinen asia", Haddad totesi.

Lainaus: Helsingin Sanomat
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 1589  Pe 08 Hel 2008, 21:22 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Canterburyn arkkipiispa: Sharia-laki tulee osittain Britanniaan

Tuija Tiihonen
08.02.2008

Canterburyn arkkipiispa kohautti tällä viikolla puhumalla islamilaisen sharia-lain puolesta kahdessa radiohaastattelussa. Anglikaanikirkon johtaja Rowan Williams sanoi Radio 4's Worldin haastattelussa uskovansa, että joitakin osia sharia-laista joudutaan ottamaan käyttöön Britanniassa. BBC News -verkkouutisen mukaan tämä näyttää hänestä "väistämättömältä".
- Britannian täytyy kohdata se tosiasia, että osa sen kansalaisista ei koe maan oikeusjärjestelmää mielekkääksi.

Arkkipiispa Williams uskoo, että yhteiskunta pysyisi paremmin koossa, jos oikeusjärjestelmään otettaisiin osia islamilaisesta sharia-laista. Esimerkkinä hän mainitsi aviolliset riidat ja taloudelliset asiat: muslimit voisivat halutessaan käsitellä niitä sharia-tuomioistuimessa.

- Muslimien ei pitäisi joutua tilanteeseen, jossa he joutuvat valitsemaan jyrkästi joko uskollisuuden kulttuurilleen tai uskollisuuden valtiolle.

Toisessa, BBC:n haastattelussa arkkipiispa Williams sanoi, että sharia-lakia pitäisi ymmärtää paremmin.

- Kukaan täysissä järjissään oleva ei haluaisi nähdä maassamme sellaista epäinhimillisyyttä, mikä on joskus yhdistetty lain soveltamiseen joissakin islamilaisessa maissa, kuten äärimmäiset rangaistukset ja asenne naisiin, Williams painottaa.

Tarvitaan asiallisia käytäntöjä

Williamsin mukaan kaikille yhteisen lain periaate ei enää toimi.

- Jos lakia lähetystään siitä näkökulmasta, että on yksi laki kaikille ja kaikki muu, mikä vaikuttaa uskollisuuteen ja kuuliaisuuteen on oikeusprosesseissa täysin merkityksetöntä - mielestäni siinä on vaaransa, Williams sanoi.

Williamsin mielestä nyt olisi etsittävä rakentavaa tapaa sovittaa lakiin joitakin osia muslimien laista, kuten hänen mukaansa jo tehdään joidenkin muiden uskonnollisen lain aspektien kanssa. Hän mainitsi esimerkkinä Britanniassa toimivat ortodoksijuutalaisten tuomioistuimet ja sen, että joidenkin kristittyjen abortinvastaisuus on otettu laissa huomioon.

- On jo olemassa täysin asiallisia käytäntöjä, joilla maan laki voi osoittaa kunnioitusta tavoille ja yhteisöille.

- Se, mitä emme halua, on tilanne, jossa lain voimalla käydään ihmisten uskonnollisten omientuntojen kimppuun.

Toinen vältettävä ääripää on Williamsin mielestä se, että ihmiset tekevät yksityisesti mitä haluavat ja kaikenlainen sorto voi rauhassa voimistua yhteisöjen sisällä.

BBC Newsin mukaan arkkipiispan kommentit ovat omiaan kiihdyttämään monikulttuurisuudesta käytyjä kiistoja Britanniassa.

Lainaus: Kotimaa
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 1593  Pe 08 Hel 2008, 21:35 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Brittipiispan sharia-puheet nostattivat hälyn

8.2.2008 14:02

Britannian anglikaanisen kirkon päämies on nostattanut hälyn ehdottamalla, että osia islamilaisesta sharia-laista otettaisiin käyttöön Britanniassa.

Pääministeri Gordon Brownin edustajat kiirehti perjantaina torjumaan esityksen painottamalla, että "brittiarvoihin perustuvaa Britannian lakia on noudatettava tässä maassa".

Tabloidilehti Sun kauhisteli arkkipiispan ehdotusta otsikolla "Mikä burka!".

Canterburyn arkkipiispa Rowan Williams sanoi torstaina BBC:n haastattelussa, että islamilaista sharia-lakia olisi sovellettava muun muassa avioriitoja koskevissa kysymyksissä.

Kysymykseen, onko sharia-lain osittainen käyttöönotto välttämätöntä Britannian muslimiväestön yhtenäisyyden takaamiseksi, arkkipiispa vastasi: - Se näyttää väistämättömältä.

Arkkipiispa totesi vastustavansa ankaria rangaistuksia, joita muun muassa Saudi-Arabia noudattaa teloittamalla murhaajat ja salakuljettajat katkaisemalla heidän kaulansa.

Mutta muslimeilla pitäisi olla valinnan mahdollisuus, kun kyse on avioliittokysymyksistä tai talousasioista, koko maailman anglikaaneja johtava Williams sanoi.

Sisäministeri David Blunkett torjui ajatuksen "katastrofina".

- Sharia-lain muodollinen hyväksyminen olisi väärin demokraattisesti ja filosofisesti, mutta se olisi katastrofi sosiaaliselle yhtenäisyydelle, Blunkett jyrisi.

STT-AFP-DPA-REUTERS

Lainaus: http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/200802087220442_ul.shtml
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 1595  Ma 11 Hel 2008, 0:42 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Muslimit kumartavat samaa Jumalaa kuin kristityt

Jussi Rytkönen
09.02.2008


Helsingin yliopiston dogmatiikan professori Miikka Ruokanen yhtyy henkilökohtaisesti "aika pitkälle" katolisen kirkon viralliseen uskontoteologiseen opetukseen, jonka mukaisesti "kristityt ja muslimit kumartavat kyllä samaa Jumalaa, mutta muslimeilla ei ole samaa pelastustietä kuin kristityillä".

Useimmilla protestanttisilla kirkoilla ei Ruokasen tietojen mukaan ole asiassa lukkoon lyötyä kantaa.

- Kuitenkin monet johtavat luterilaiset teologit, esimerkiksi saksalainen Wolfhart Pannenberg ja amerikkalainen Robert Jenson lienevät tässä mielessä samaa mieltä kuin katolinen kirkko, Ruokanen arvioi.

Katolisella kirkolla on jo Vatikaanin II kirkolliskokouksessa 1960-luvulla määritelty uskontoteologia. Siinä muotoillaan kirkon suhde kaikkiin ei-kristillisiin uskontoihin, siis myös islamiin.

Katolisen opetuksen mukaan muslimit ovat monoteistejä. He pitävät kiinni Aabrahamin uskosta ja palvovat yhtä ainoaa Jumalaa.

- Katolisen näkemyksen mukaan muslimit siis palvovat oikeaa, elävää Jumalaa. Näen tämän itse aika oikeana ja totuudenmukaisena. Me kumarramme kyllä muslimien kanssa samaa Jumalaa, taivaan ja maan Luojaa, jonka kohtaamme kerran aikojen päättyessä. Mutta: tämä on vasta osatotuus, Ruokanen sanoo.

- Meillä ei ole muslimien kanssa sama pelastustie, samaa tietoa pelastavasta Jumalasta.

Muslimeilta puuttuu erityinen ilmoitus

Kun ruvetaan puhumaan Jumalan erityisestä ilmoituksesta, niin sanotusta pelastuksen tiestä, tullaan Ruokasen mukaan erittäin suurien kristinuskon ja islamin välisten teologisten erojen äärelle.

- Esimerkiksi Muhammedista Vatikaanin II kirkolliskokouksen asiakirjat eivät sano mitään. Nimeä ei mainita. Muhammedin islamin mukaan Jumalalta saama ilmoitus, Koraani, vaietaan. Sille ei anneta merkitystä, Ruokanen sanoo.

Katolinen kirkko alleviivaa myös sitä, että vaikka muslimit eivät pidä Jeesusta Jumalan Poikana, he kuitenkin kunnioittavat tätä profeettana.

- Suurin ero uskontojen välillä on siinä, että islam ei tunnusta Jeesuksen jumaluutta. Ei siis myös sovitusta ristillä. Itse asiassa Koraani kiistää koko ristiinnaulitsemisen, Ruokanen sanoo.

Ruokasen mukaan tästä seuraa, että kristinuskon näkökulmasta muslimeilta puuttuu kaikkein olennaisin, eli pelastustie.

- Muslimit siis palvovat ja kumartavat kyllä samaa Jumalaa kuin kristitytkin, mutta muslimeilla ei ole samaa ilmoitustietoa, jonka Jumala on antanut erityisesti Pojassaan Kristuksessa. Näin ollen heiltä puuttuu myös armo, joka on kristinuskon keskeisin käsite. Jos kristinuskosta poistettaisiin armo, se olisi lakiuskonto, Ruokanen tiivistää.

Etiikan alalla kahdella uskonnolla on hyvin paljon yhteistä. Siinä voidaan toimia yhteisesti, koska esimerkiksi sosiaalietiikassa kyseessä eivät ole pelastuskysymykset.

Pelastuksen ovi on muslimeillekin raollaan

Onko muslimeilla mahdollisuutta pelastua? Tämä on Ruokasen mukaan aivan toinen kysymys kuin kysymys Jumalan samuudesta.

- Katolinen kirkko vastaa tähän, että "ovi on raollaan". Mutta tämä problematiikka ei liity vain muslimeihin, vaan siihen, kuinka kaikki ei-kristityt - muslimit, hindut, animistit tai ateistit - ylipäätään voivat pelastua.

Ruokasen mukaan juutalaiset ovat tässä problematiikassa aivan oma lukunsa ja kategoriansa. Kristillinen teologia ei voi pelastuskysymyksessä niputtaa juutalaisuutta yhteen muiden ei-kristillisten uskontojen kanssa.

- Katolisen kirkon virallisen opetuksen mukaan universaali armo on kaikkialla läsnä. Ihmiset aavistavat kaikkialla Jumalan olemassaolon.

- Jos ihminen ei tätä jo luomisessa annettua armoa torju tai halveksu, vaan ojentautuu sen valon mukaan, mikä hänelle on annettu, hänelle Jumala voi antaa myös erityisen pelastavan armonsa. Ruokanen sanoo.

Asiasta ei kuitenkaan voi teologiassa sanoa paljon. "Ovi on raollaan". Tämä käsityskanta kuitenkin sulkee pois tiukan ulosrajaamisen, jota kristinuskon historiassa on esimerkiksi keskiajalla harrastettu.

Koraani ei ole kristityille ilmoitusta

Ruokasen mukaan islamissa ei ole virallista kantaa siinä, onko kristityillä sama Jumala ja onko kristityillä mahdollisuutta Jumala-yhteyteen. Käsityskannat vaihtelevat, mutta useimmat muslimit käsittävät, että muslimeilla ja kristityillä on sama Jumala.

- Käsitykseni mukaan islamilaisessa teologiassa ei yleensä olla kovin poissulkevia tässä asiassa. Lännen tai kristittyjen tuomitseminen liittyy enemmän politiikan, länsimaisen elämäntyylin tai talouden kysymyksiin.

- Uskonnollisella alalla oppineet muslimit suhtautuvat yleensä hyvin myönteisesti ja rakentavasti kristinuskoon. Tietysti he ovat myös sitä mieltä, että kristityillä on varsinkin Jeesuksen suhteen harha. He vaativat kristittyjä myös tunnustamaan Muhammedin profeetaksi ja Koraanin pyhäksi kirjaksi, Ruokanen tietää.

Ruokasen mukaan kristityt eivät voi tätä tehdä. Kristityn käsityksen mukaan profeetallisuus ja apostolisuus ovat ilmoituksen viimeinen normi. Ilmoitus päättyy Kristuksen apostoleihin. Kristillisen teologian on Ruokasen mielestä mahdotonta hyväksyä ajatusta Koraanista Jumalan ilmoituksena.

- Kirkko vastaanotti Raamatun ilmoituksen Jumalan lahjana. Siihen ei voi enää lisätä mitään. Teologisesti on täysin mahdotonta ruveta enää avaamaan Raamatun kaanonia, Ruokanen linjaa.

Jo kauan on kysytty sitä, onko kristittyjen ja muslimien Jumala sama. Kysymys pulpahtaa silloin tällöin esille kirkollisissa tai teologisissa keskusteluissa. Kuopion hiippakunnan tuomiokapitulissa on parhaillaan harhaoppisuuskantelu, jossa kahden papin väitetään poikenneen kirkon opista. Kantelu koskee myös väitettyä kristinuskon ja islamin Jumalan samaistamista.

Lainaus: Kotimaa
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 1611  Ke 13 Hel 2008, 1:06 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Heikka: Väistämisoikeus siirtyi historiaan

Taneli Kylätasku

11.02.2008


Piispa Mikko Heikan mukaan Korkein hallinto-oikeus on ratkaissut kirkon naispappeuskeskustelun "koko paketin" tavalla, joka palauttaa seurakuntien arkisen työn "asiallisiin uomiin". Piispainkokouksen linjan mukaisesti tasa-arvolaki koskee myös pappisvirkaa ja vakaumukseen nojaava "väistämisoikeus" on siirtynyt historiaan.

Korkein hallinto-oikeus otti perjantaina 8.2. kantaa Turun arkkihiippakunnan tuomiokapitulin päätökseen, jolla kaksi naispappeuden jyrkkää kannattajaa jätettiin kirkkoherranviran ehdokasasettelun ulkopuolelle. Oikeus totesi tuomiokapitulin menetelleen lainmukaisesti.

Espoon hiippakunnan piispa Mikko Heikka arvioi blogissaan , että korkeimman tuomioistuimen päätös otti kantaa myös kaikkiin naispappeuskeskustelun keskeisiin kiistakysymyksiin. "Ne ovat nyt saaneet ratkaisunsa, ja tämä ratkaisu vaikuttaa kirkon elämään syvällisellä tavalla", Heikka kirjoittaa.

"Tarkoituksena on varmaan ollut ratkaista koko paketti yhdellä kertaa. Näin ehkäistään toistuvat valitusprosessit. Samalla kirkon arkinen työ saadaan palaamaan asiallisiin uomiin."

Kolme ennakkopäätöstä

Korkeimman hallinto-oikeuden päätös vahvistaa piispa Heikan mukaan piispainkokouksen päätökset ja sen teettämän selonteon tulkinnat, joita on pidetty väärinä. "Nyt saatu ennakkopäätös vastaa piispainkokouksen selonteosta avautuvaa yksiselitteistä tulkintaa", Heikka huomauttaa arvostelijoille.

"Korkein hallinto-oikeus teki oikein ratkaistessaan koko paketin. Työrauhan palaaminen seurakuntiin on nyt astunut ratkaisevan askeleen eteenpäin."

Korkein hallinto-oikeus totesi ratkaisussaan, että tasa-arvolaki koskee Suomen luterilaisen kirkon pappisvirkaa.

"Kun kirkko itse on todennut, ettei pappisviran haltijan sukupuoli kuulu uskonnonharjoitukseen, tästä seuraa että pappisvirka astuu tasa-arvolain piiriin. Näin tämä paljon kiistelty kysymys on saatu ratkaistuksi", Heikka kommentoi.

Toinen kiistakysymys on liittynyt perustuslain 6§:n ja 11§:n tulkintaan. Useilla tahoilla näiden pykälien on tulkittu antavan miespapille mahdollisuuden kieltäytyä yhteistyöstä naispapin kanssa. Ei enää tästä eteenpäin, piispa Heikka linjaa: "Korkein hallinto-oikeus on todennut, että mainittujen pykälien mukaan papilla on oikeus vakaumukseen, muttei töidensä laiminlyömiseen vakaumuksensa perusteella."

Kolmas ennakkopäätös koskee ns. työjärjestelyjä. Useilla tahoilla on esitetty, että vapaaehtoiset työjärjestelyt ovat mahdollisia perustuslain 11§:n nojalla. "Oikeuden päätös on, että työjärjestelyt ovat tasa-arvolain vastaisia. Näin ns. väistämisoikeus on siirtynyt historiaan", Heikka sanoo.

Lainaus: Kotimaa
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 1627  To 14 Hel 2008, 14:16 (GMT+3)  Aihe: Kirkon naisviha Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Kirkkoherra Hilkka Olkinuora koki seksuaalista häirintää

13.2.2008 11:30 (Päivitetty 13.2.2008 15:50)

- Kun minusta tuli kirkkoherra, sain huolella tehtyjä rivoja piirroksia, Olkinuora kertoo Aamulehdelle.

Kirkkoherra, kirjailija Hilkka Olkinuora on suorapuheinen nainen.

- Samanlaiseen naisvihaan kuin kirkossa en ole törmännyt missään muualla ja olen työskennellyt metalliverstaallakin, hän pamauttaa Aamulehden haastattelussa.

Ikävät asenteet kärjistyivät Olkinuoran noustua nykyiseen asemaansa. Huolella tehtyjen rivojen piirrosten merkitys ei jäänyt hänelle epäselväksi.

- Minua syytettiin siitä, että olin ryhtynyt sekä papittareksi että herrattareksi. Se paljasti, että kyse oli vallasta. On selvästi paha, jos naisella on valtaa, Olkinuora uskoo.

Tampereen yliopistosta valmistunut Hilkka Olkinuora on tehnyt monipuolisen uran. Hän ehti toimia muun muassa tiedottajana, toimittajana ja päätoimittajana sekä konsulttina ennen kuin vaihtoi teologiaan ja ryhtyi kirkon palvelukseen.

Olkinuora esittelee viikonloppuna tuoretta kirjaansa "Elä ihmeessä! Kirja naiselle" Henki ja elämä -tapahtumassa Tampereen Pirkkahallissa.

IL

Lainaus: http://www.iltalehti.fi/tampere/200802137241375_te.shtml
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 1727  Su 02 Maa 2008, 13:33 (GMT+3)  Aihe: Kirkonmenoja Vastaa lainaamalla viestiä

Voiko kirkko olla täynnä muulloinkin kuin jouluna?

Kyllä voi. Viimeksi se oli täynnä 24.2. sunnuntaina Kallion kirkossa.

o o o

Kirkonmenot alkoivat viideltä, jolloin olimme vasta paikan päällä. Olisi pitänyt tulla puoli tuntia aikaisemmin, mikäli olisi halunnut vähänkään kunnollisen istumapaikan.

Nyt jouduimme niin taakse, etten nähnyt edes prilleillä eteen.

Onneksi sentään kaiuttimet toimivat niin, että puheet saattoi kuulla hyvin.

o o o

- Ja siitä ohjelmasta. Ensiksi puhui Kallion kirkon pappi jonkun sanasen. Sitten vuorossa oli Pirkko Jalovaara moninaisilla ajatuksillaan. Tilaisuuden aihe oli: "Ettekö tiedä, että teidän ruumiinne on Pyhän Hengen temppeli?"

Tilaisuus oli siitä erikoinen, että saimme kuulla myös Ave Marian Kanssallisoopperan laulajan, Päivi Karjalaisen, laulamana. Hän oli parantunut Ménièren taudista - viimeinen kohtaus oli ollut 10.4.2006 - ja hän halusi laulaa ja kiittää Herraa. Laulu oli jumalaisen kaunista ja ääni koulutettua, upeaa.

Toisenlaistakin musiikkia tilaisuudessa oli, kun Viikunapuu-ryhmä aloitti rempseämmän, tanssimusiikkimaisemman soitantansa.

Lisäksi puhujien joukossa oli myös Juhani Happonen, joka kertoi omasta burn-outistaan.

Illan pääpuhujana oli lääkäri Chris Steyn, jonka puhetta tulkattiin suomeksi. Steyn kertoi, kuinka kahden nyrkin kokoinen syöpäkasvain rinnassa laittoi arvot ja elämän uusiksi. Puhe oli todella polveileva ja pitkä, mutta sen kuunteli mielellään.

o o o

- Puheita ja lauluja kesti suurin piirtein seitsemään, jolloin esirukouspalvelu vasta alkoi. Koska istuimme niin takana, olisi esirukoukseen pääseminen kestänyt nelisen tuntia, joten luovuimme siitä.

Tilaisuuden "vakiolaulajista" ehdimme kuulla vain Seija Vepsäläisen ja Mika Tähtisen musisointia, Ilosanoma-ryhmää emme ehtineet kuulla ollenkaan.

Tilaisuudesta tarttui mukaan myös Joyce Meyerin uusin suomennettu kirja "Älä ole kaikille mieliksi". Joyce on onnistunut näköjään kirjoittamaan jotain sellaista, joka ärsyttää minua, mutta josta olen kiinnostunut...
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 2342  La 11 Lok 2008, 14:06 (GMT+3)  Aihe: Että opettaja kehtasikin... Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Koululaiset kieltäytyivät rukoilemasta Allahia - jälki-istuntoa!

04.07.2008 14:32


Kaksi englantilaista koulupoikaa joutui jälki-istuntoon, koska he kieltäytyivät rukoilemasta Allahia koulun uskonnontunnilla. Tunnilla tutustuttiin toisiin uskontoihin, Daily Mail kertoo.

Opettaja oli pistänyt 11-12-vuotiaat oppilaat pukeutumaan muslimipäähineisiin oppitunnilla, jolla käsiteltiin islaminuskoa. Kun hän yritti opettaa oppilaille, miten muslimit rukoilevat, kaksi poikaa kieltäytyi. He olivat kristinuskoisia.

Pojat joutuivat niskuroinnistaan jälki-istuntoon, ja koko luokalta kiellettiin tauko tuntien välissä.

Oppilaiden vanhemmat järkyttyivät siitä, että opettaja pakotti rukoilemaan vierasta jumalaa.

- Jos muslimioppilaat pakotettaisiin kirkkoon rukoilemaan kristittyjen jumalaa, syttyisi sota, erään oppilaan isoisä sanoi Daily Mailille.

Koulun rehtori puolestaan moitti vanhempia siitä, että he ottivat yhteyttä tiedotusvälineisiin ennen kuin tulivat keskustelemaan hänen kanssaan.

- On vaikea sanoa, missä menee opetussuunnitelmaan sopivan opetuksen raja, hän tyytyi sanomaan.


IS

Lainaus: http://www.iltasanomat.fi/uutiset/ulkomaat/uutinen.asp?id=1552867
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 2344  La 11 Lok 2008, 14:12 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Englannin valtionkirkko hyväksyi naispiispat

Julkaistu: 8.7.2008 07:37

STT–AFP


Lontoo. Englannin anglikaaninen kirkko on antanut siunauksensa naispiispoille. Englannin valtionkirkon kirkolliskokous äänesti asiasta maanantaina.

Kysymys naispiispoista on aiheuttanut eripuraa kirkon sisällä. Yli 1 300 papiston jäsentä on uhannut erota kirkosta, jos päätös hyväksytään.

Asiasta uutisoi televisiokanava Sky News.

Lainaus: Helsingin Sanomat
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 2760  Ke 19 Tam 2011, 0:38 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Joka kolmas maailman ihmisistä on kristitty

Tiistai 11.1.2011 klo 16.27

Tuore uskontotilasto paljastaa, että joka kolmas maailman ihmisistä on kristitty. Joka toinen yli 2,3 miljardista kristitystä kuuluu puolestaan roomalaiskatolilaiseen kirkkoon.

Tilaston mukaan 64 prosenttia kaikista maailman kristityistä asuu eteläisellä pallonpuoliskolla. Maanosista eniten kristittyjä on kuitenkin Euroopassa.

Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa asuu yhteensä 789 miljoonaa kristittyä. Voimakkaimmin kristittyjen määrä kasvaa Afrikan mantereella.

Toiseksi eniten maailmassa on muslimeja, lähes 1,6 miljardia.

Uskonnot elpyvät

Vajaan miljardin hindun ja vajaan puolen miljardin buddhalaisten väliin sijoittuu laaja uskonnottomien ihmisten ryhmä. Noin joka kymmenes maailman ihmisistä, tarkemmin sanottuna 658 miljoonaa, ei kuulu mihinkään uskontokuntaan.

Missiologien David B. Barrettin, Todd M. Johnsonin ja Peter F. Crossingin julkaiseman tilaston mukaan uskonnottomien - agnostikkojen ja ateistien - määrä vähenee tulevaisuudessa. Tämä johtuu ensisijaisesti buddhalaisuuden, kristinuskon ja Kiinassa harjoitettavien uskontojen elpymisestä.

Barrett, Johnson ja Crossing ennustavat, että maailmassa on vuonna 2025 vähemmän uskonnottomia kuin tällä hetkellä.

Maailmassa on tällä hetkellä 137 miljoonaa ateistiksi itsensä mieltävää ihmistä. Luku vastaa noin kahta prosenttia maailman väestöstä.

MARKO-OSKARI LEHTONEN
marko-oskari.lehtonen@iltalehti.fi

Lainaus: IL
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 3153  Ke 23 Hel 2011, 1:23 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Sama perhe, eri uskonto

Maailman köyhimpiin valtioihin kuuluva Sierra Leone on mallimaa uskontojen rauhaisassa rinnakkaiselossa.

Jos luet tarkkaan Koraania ja Raamattua, löydät niistä vain pieniä eroja. Me kristityt ja muslimit palvelemme molemmat samaa Jumalaa. Vain tavat ovat erilaisia, toteaa Sierra Leonen metodistikirkon pastori Janet Kamara.

- Emme näe toisiamme vihollisina, Kamara jatkaa.

Sierra Leonesta tulee usein mieleen Leonardo di Caprion tähdittämä elokuva veritimanteista sekä lapsisotilaat. Sisällissodan päättymisestä on kulunut yhdeksän vuotta, ja maan jälleenrakennus jatkuu yhä. Vaikka Sierra Leone on YK:n kehitysmittareiden mukaan maailman häntäpäässä, se on mallimaa uskontojen rauhaisassa rinnakkaiselossa.

- Uskontojen välisellä neuvostolla oli tärkeä rooli rauhanprosessissa. Se kannusti sodan osapuolet samaan neuvottelupöytään, kertoo Bon kaupungin imaami Alhaji Kokerin.

- Kansakunnan kehityksen kannalta on tärkeää, että yhdistämme voimamme, ei se, mihin uskontokuntaan kuulumme. Kaikkien pitää voida seurata omaa uskontoaan ja hyväksyä ihmiset ihmisinä, hän jatkaa.

Imaami Kokerin perheenjäsenistä monet ovat kristittyjä. Sierra Leonessa se ei ole kovinkaan ihmeellistä. Väkiluvultaan Suomen kokoisessa maassa ihmiset avioituvat yli uskontorajojen.

- Ne jotka ymmärtävät uskontoja hyvin, eivät pakota puolisoaan kääntymään. Se ei olisi hedelmällistä perheenkään kannalta, painottaa imaami Alhaji Koker.

Paaston loppumisen juhlaa, Id-al Fitriä, sekä joulua vietetään Mariani Barien perheessä. Barie on itse muslimi, mutta hänen miehensä on kristitty. Pariskunnalla on kolmevuotias tytär.

Joitain huonojakin puolia kahden uskontokunnan välisestä avioliitosta löytyy.

- Koska vietämme kristittyjen ja muslimien juhlapyhiä, tulee siitä meille tuplakustannukset, naurahtaa Mariam Barie. Hän jatkaa, että seka-avioliitoissa ongelmat saatetaan selittää sillä, että puolisoilla on eri uskonnot.

- Tämä on kuitenkin useimmiten tekosyy peittää ongelmien oikeat juuret, toteaa Barie.

Perheen arki mukailee molempien uskontojen perinteitä. Mariam Barie käy perjantaisin moskeijassa, perheen isä Paul Bayoh taas sunnuntaisin jumalanpalveluksessa. Paaston aikaan mies herättelee vaimonsa ennen auringonnousua rukoilemaan ja syömään. Pariskunta on päättänyt, että tytär saa itse päättää kumpaa uskontoa hän haluaa seurata. Toistaiseksi molemmat kelpaavat.

- Tyttäremme matkii minua kun rukoilen. Mieheni rukoillessa hän ristii kätensä, äiti kertoo.

Avioituminen kristityn kanssa ei varauksetta ilahduttanut hänen sukuaan.

- Perheelläni on aika perinteiset arvot. Alkuun he vastustivat avioitumistani kristityn kanssa, koska pelkäsivät minun hylkäävän oman uskontoni.

Usko näkyy myös sierraleonelaisilla työpaikoilla. Tilaisuudet aamupalavereista koulutustilaisuuksiin asti aloitetaan usein rukouksella. Koska joukossa on mitä luultavammin kristittyjä ja muslimeja, rukoillaan kummankin uskontokunnan perinteiden mukaisesti.

"Uskontojen välinen neuvosto kannusti sodan osapuolet samaan neuvottelupöytään."

Suomen Pakolaisapu ry:n nuorisohankkeessa Sierra Leonessa työskentelevä Hawa Kocker pukeutuu perjantaisin, muslimien pyhänä päivänä, siististi ja käy toisinaan työtovereidensa kanssa moskeijassa. Hän kuuluu kuitenkin metodistikirkkoon.

- Haluan kunnioittaa työtoverieni pyhää päivää, Kocker sanoo.

Imaami Alhaji Kokerin mielestä uskontojen väliset seka-avioliitot ovat auttaneet säilyttämään rauhan Sierra Leonessa. Hänen viestinsä maailmalle on selkeä.

- Meidän ihmisten pitää tulla toimeen keskenämme. Olimme sitten katolilaisia, muslimeita tai juutalaisia, meidän pitää pystyä sopimaan erimielisyytemme ja elämään rauhassa.

Lainaus: Kirkko & kaupunki

Kommentti: Yksi Kirkko & kaupunki -lehti oli vielä lukurästissä, ja näin vaivaa skannatakseni tämän tärkeän jutun talteen. Näinhän sen pitäisi mennä:

"Meidän ihmisten pitää tulla toimeen keskenämme. Olimme sitten katolilaisia, muslimeita tai juutalaisia, meidän pitää pystyä sopimaan erimielisyytemme ja elämään rauhassa."
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 3412  Ke 23 Maa 2011, 14:10 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
”Uskonto kuolee sukupuuttoon” – Suomi mukana tutkimuksessa

Julkaistu: 22.3.2011 8:57
Päivitetty: 22.3.2011 9:01

Tuoreen tutkimuksen mukaan uskonto on kuolemassa sukupuuttoon yhdeksässä maassa, kirjoittaa BBC.

Yhdysvaltalaisen Northwesternin yliopiston tutkimuksessa vertailtiin dataa jopa sadan vuoden ajalta Australiasta, Itävallasta, Kanadasta, Tshekistä, Suomesta, Irlannista, Alankomaista, Uudesta-Seelannista ja Sveitsistä.

Tutkimustulosten perusteella monessa maallisessa demokratiassa entistä useammat ihmiset kokevat, etteivät tunne uskontoa itselleen läheiseksi.

Uskonnollisuutta arvioitiin matemaattisen mallin pohjalta. Mallin oletuksen mukaan runsaslukuiset sosiaaliset ryhmät ovat houkuttelevampia kuin pienilukuiset ryhmät. Mallin pohjana on myös oletus, että runsaslukuiseen ryhmään kuuluminen voi tuoda arvovaltaa tai hyötyä jäsenelle. Tutkimusryhmä sovelsi malliaan yhdeksän maan ”ei-uskonnolliseen” väestöön.

Tutkijat toteavat, että yhdeksässä maallisessa demokratiassa yksilöt kokivat hyötyvänsä enemmän maallisuudesta kuin uskonnollisuudesta.

Koko tutkimuksen pääset lukemaan täällä.

Uusi Suomi

Lainaus: US

Kommentti: En usko tuohon ollenkaan, ristiriidassa muun muassa tämän kanssa, jonka mukaan uskonnot elpyvät: Joka kolmas maailman ihmisistä on kristitty

Neuvostoliitossakaan uskonnon kitkeminen ei onnistunut; esimerkiksi Jeltsin siunattiin katedraalissa, joka Stalinin määräyksestä oli tuhottu ja muutettu maauimalaksi ja jonka jälleenrakentamisessa Jeltsinillä oli merkittävä rooli. Ks. Venäjällä surupäivä

Arvoista on puhunut myös Matti Bergström:
Lainaus:
SUKELLUS JUMALAKANAVAAN

Miten kokemus Jumalasta ihmiseen tulee? Kun aistit ja tajunta ovat pois laskuista, jää jäljelle esipainovoimatila. Se on perujaan alle seitsemänviikkoisen alkion aivoista. Tämä kanava on professori Matti Bergströmin mukaan selitys kokemukselle Jumalasta aivojen kannalta. Vaikka usko ja tieto ovat taistelupari yhteiskunnassamme, ovat ne Bergströmin mukaan aivoissa symmetrisiä prosesseja.

– Molempien tulee olla läsnä, että ihminen voi hyvin. Uskon ja tiedon kohde ovat molemmat aivoille yhtä tosia. Ihminen, joka uskoo ja tietää, ymmärtää.

Lapsia Bergström ylisti. Heille uskon prosessi on luonnollinen toisin kuin tiedon kyllästämille aikuisille. Myös lasten rakkaus painottomuuden tiloihin, esimerkiksi keinun korkeimpaan kohtaan on oiva muistutus kaipuusta Jumalakanavan äärelle.

– En ymmärrä, että joku yrittää tieteellisesti todistaa, ettei Jumalaa ole. Syypäitä tähän mielettömyyteen ovat valistusajan filosofit.

Matti Bergström puhui 16.9. Helsingin yliopistolla Henkisyyttä yli rajojen -luentosarjassa.

Lainaus: YLIOPISTO-lehti 15/98
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 3926  Ma 23 Tou 2011, 16:19 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Kauppakeskuksessa kastettiin lapsia

Julkaistu 21.05.2011 21:45 (päivitetty 23:00)

MTV3 - Nina Rahkola, Mari Igarashi

Espoon kauppakeskus Isossa Omenassa on järjestetty tänään kastepäivä. Keskellä kauppakeskusta sijaitsevassa Hiljaisuuden Kappelissa kastettiin yhteensä kuusi lasta.

Tapahtumalla kirkko haluaa tehdä kastetilaisuudesta helpon ja vaivattoman, jotta mahdollisimman monet kokisivat kastejuhlan houkuttelevaksi. Kristillisen kasteen saa nimittäin nykyään yhä harvempi.

– Kauppakeskus valittiin paikaksi sen takia, että tänne on kamalan helppo tulla. Jos kastepäivään haluaa myös hommata itselleen jotain, niin tietenkin myös palvelut ovat lähellä, kertoo kauppakeskuspappi Juha Virta Olarin seurakunnasta.

Kasteesta ja sen jälkeisestä juhlasta oli pyritty tekemään osallistujilleen mahdollisimman helppo: seurakunta lainasi tarvittaessa kastemekon tai alban, juhlatila oli valmiiksi koristeltu ja kakkukahvit kuuluivat pakettiin.

Kauppakeskuspapin mukaan kastettavien ikähaarukka vaihteli 2-13 -vuoteen.

Ensimmäinen kastepäivä kauppakeskuksessa

Samalla kun kirkosta eronneiden määrät ovat kasvaneet, myös kristillisen kasteen suosio on laskenut merkittävästi. Esimerkiksi pääkaupunkiseudulla syntyneistä lapsista vain hieman yli puolet kastettiin viime vuonna. Koko maassa joka viides lapsi jätettiin kastamatta.

Jos trendi jatkuu samana, 30 vuoden kuluttua kirkkoon kuuluu enää vain noin puolet väestöstä.

– Luulen, että aateilmastokin on hieman yhteiskunnassa muuttunut. Jotenkin ajatellaan, että olisi olemassa arvoista vapaa kasvatus ja lapsi saisi itse päättää asiasta. Minä taas ajattelen, että se on näköharhaa - ei ole olemassa kasvatusta tai arvomaailmaa, joka on jollain tavalla neutraali, Virta sanoo.

Vastaavanlaista kastepäivää ei ole aiemmin kauppakeskuksessa toteutettu.

Tiettävästi Suomen ensimmäinen kastepäivä järjestettiin viime lokakuussa Vantaan seurakunnissa. Silloin eri kirkoissa toteutetun kastepäivän aikana kastettiin yhteensä 30 lasta ja nuorta.

Lainaus: MTV3
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 4004  La 28 Tou 2011, 15:24 (GMT+3)  Aihe: Löytö Vastaa lainaamalla viestiä

Vedän farkkuja pesun jälkeen jalkaan.

Mitäs taskusta löytyy? Pesun läpikäynyt ryttyinen lehtileike!

Näen vaivaa taitellakseni pestyn lehtileikkeen auki. Se repeää monesta kohtaa, mutta muistan jo, mitä siinä saattaisi olla...

Jos näen jotain hyviä ajatuksia tai muita juttuja, laitan ne yleensä talteen:

Lainaus:
Ateismi on usein tekosyy sille, ettei ihmisen tarvitsisi kohdata ja tunnustaa omaa pahuuttaan Jumalan edessä. Joskus sekin on kuitenkin kohdattava.

Nimimerkki JC Metro-lehdessä 28.4.2011
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 4135  To 16 Kes 2011, 20:17 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Pentti Linkola liittyi kirkkoon

Ville Talola

12.05.2011 07:00

Tunnettu kirjailija, kalastaja ja toisinajattelija Pentti Linkola on liittynyt kirkkoon. Asiasta kertoi viime kuussa Sastamalassa ilmestynyt Alueviesti.

Valkeakoskella asuva 78-vuotias Linkola on tunnettu radikaaleista ympäristökannanotoista ja osoittanut aikoinaan hyväksyntää esimerkiksi terroritekoja kohtaan siitä näkökulmasta, että ne torjuvat maapallon liikakansoittumista.

Linkola kertoo Alueviestin haastattelussa liittyneensä tänä vuonna kirkkoon, koska pitää sitä "kauniina instituutiona". Hän sanoo, että hän pikemminkin uskoo kirkkoon kuin uskontoon. Linkola sanoo haluavansa osaltaan tällä tavalla jarruttaa nykykehitystä.

Kauneusarvojensa mukaiseksi Linkola tunnustaa kirkon ohella hengellisen musiikin ja Raamatun.

Lainaus: Kotimaa24
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 4782  To 18 Elo 2011, 11:28 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Maakuntalehdet: Seurakuntia rahoitetaan pian kolehdeilla

Lainaus:
Kirkkohallituksen mukaan seurakunnat joutunevat tulevaisuudessa rahoittamaan toimintaansa kolehtirahoilla, kertovat Sanoman maakuntalehdet.

Vielä toistaiseksi kolehdit menevät lähes kokonaan hyväntekeväisyyteen. Kirkkohallituksen mukaan seurakunnat joutuvat muutamien vuosien kuluttua kuitenkin turvautumaan kolehteihin maksaakseen laskunsa. Taustalla on seurakuntien rahapula.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 5045  Ti 13 Syy 2011, 14:14 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
”Uskoni on ihmettelyn sekaista toivomista”

1.9.2011

Arvostettu lääkärikunnan vanhin, arkkiatri Risto Pelkonen kahlasi Raamatun kannesta kanteen viisikymppisenä. – Se oli ihan silkkaa uteliaisuutta. Olin aina miettinyt että tuo minun pitäisi lukea. Ja kun sitä aloin lukemaan, se vei mukanaan, hän kertoo.

Tylsää tekstiä hän tarpoi raskaasti, mutta Mooseksen kirjat, Job, Jesaja, Psalmit ja Uusi Testamentti herättivät kriittisen lukijan.

– Se on väkevää tekstiä! hän miltei huudahtaa.

– Toisaalta elävää historiaa, mutta toisaalta uskonnollisuus on vähän sadunomainen maailma. Siellä on hyvin koskettavia asioita: kauniita ja rumia. Oli hätkähdyttävä kokemus löytää sivuilta kuulemiani tarinoita. Samoin henkilöt tuntuivat kuin yhtäkkiä vastaan olisi tullut vanhoja ystäviä.

Raamatussa rakkaimpia ovat vertauskuvat. Uskonnolliset hokemat ja sananlaskut saivat syvemmän merkityksen pyhään kirjaan tutustuessa.

– Mika Waltarin Valtakunnan salaisuus tuntui paperiselta, sillä Jeesuksen elämä pitää lukea Raamatusta, maailmankirjallisuuden suuri ystävä sanoo.

Lääkärin mielestä Raamatusta voi löytää avun elämään.

– Jokainen voi lukea sen omalla tavallaan ja muodostaa oman maailmansa. Ahdistuneita ihmisiä voi helpottaa tavattomasti lukea Jeesuksen elämästä. Sieltä voi löytää itsensä ja vastauksia ongelmiin.

Lukkarinrakkautta
ortodoksisuuteen


Risto Pelkosen lapsuudenkodin hengellisyys näkyi lähinnä vain juhlissa: ristiäisissä, rippijuhlissa, häissä tai hautajaisissa. Taivaalliseen Isään säilyi etäisyys. Arkkiatri tunnustautuu vaimonsa kanssa”luterikoiksi”.

– Kutsumme itseämme samalla piilo-ortodokseiksi, joka tarkoittaa sitä että olemme luterilaisia, mutta tunnemme lukkarinrakkautta ortodoksisuuteen.

Ortodoksista musiikkia Pelkonen on aina kuunnellut, ovathan hänen juurensa Karjalassa, Laatokan Sorolan saaren Annalan kartanossa. Tosin 7-vuotiaana suvun kanssa tehty ensivierailu Valamon luostariin kesällä 1938 jätti ikävät muistot.

– Pienellä paikka näyttäytyi vähän pelottavana, koska he olivat venäläisiä, puhuivat venäjää ja pukeutuivat mustiin kaapuihin. Ajattelin että olenkohan turvassa vai syödäänkö minut, hän muistelee huvittuneena.

Sotien jälkeen hän kävi Valamossa pari kertaa. Hän myöntää jopa menettäneensä sydämensä jännittävälle paikalle ollessaan puhujavieraana etiikan seminaarissa luostarin kansanopistossa.

Vuosittain Pelkoset viettävät viikon luostarissa. Ohjelmaan kuuluu aamu- ja iltajumalanpalvelukset.

Mikä saa matkustamaan Valamoon vuosi vuoden jälkeen?

– Se on osa hengellistä elämääni. Olemme siellä aina pääsiäisen jälkeen. Silloin siellä ei ole niin paljon vierailijoita.

Pelkosta miellyttää pääsiäisen jälkeinen kirkas viikko, kun kuka tahansa saa soittaa kirkonkelloja.

– Se on onnellista aikaa. Koska Kristus on noussut ylös taivaisiin, niin siellä kaikki ovat iloisia, ja jumalanpalvelukset ovat toiveikkaita.

Kauneuden yltäkylläisyys
herättää uskoa


Ortodoksinen mysteerimaailma kolahtaa Risto Pelkoseen.

– Sen kauneuden yltäkylläisyys on sydämeenkäyvä.

Ihana musiikki, vaikuttava Jumalan sana, kauniit ikonit ja huumaavan tuoksuiset suitsukkeet – tunnelma on kokonaisvaltaisen kaunis. Tällöin pyhyys voi koskettaa. Pelkosen usko liittyy selkeästi muistoihin ja kauneuden kokemiseen.

Pelkonen pohtii, että hänellä on kaksi osastoa: luterilainen kirkko ja ortodoksinen.

– Mutta ne eivät kilpaile keskenään, vaan ne ovat mielessäni hyvässä sovussa keskenään ja täydentävät toisiaan.

Lainaus: Sana-lehti
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 5112  Ma 19 Syy 2011, 20:58 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Huono ennuste. Ei uskontoa onnistuttu itänaapurissakaan kitkemään:

Ennuste: Uskonto katoaa Suomesta ja kahdeksasta muusta maasta

Lainaus:
Uskonto katoaa kokonaan yhdeksästä länsimaasta tämän vuosisadan aikana, laskee yhdysvaltalainen tutkijakolmikko. Suomessakin se on matkalla unohduksiin.

Tutkijat Daniel Abrams, Haley Yaple ja Richard Wiener mittasivat uskomisen trendejä kaikkiaan 85:lla eri alueella maailmassa. He käyttivät mallia, jossa väestötietoja vertaillaan yli vuosisadan aikajänteellä. Samalla mallilla on aiemmin mitattu, miten kielet katoavat.

Kolmikon mukaan 16,9 prosenttia suomalaisista oli vuonna 2008 uskonnottomia ja osuus nousee 41 prosenttiin vuoteen 2050 mennessä.

Uskonto on laskelman mukaan matkalla kohti täydellistä hiipumista myös Tshekissä, Hollannissa, Itävallassa, Sveitsissä, Irlannissa, Kanadassa, Australiassa ja Uudessa-Seelannissa.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 10652  To 29 Tou 2014, 20:44 (GMT+3)  Aihe: Re: Ihmisen Pojasta Vastaa lainaamalla viestiä

Admin 25.1.2008 klo 22.58 kirjoitti:
Vielä kuin vakuudeksi liitän loppuun osan kirjoituksestani eKotimaan keskustelussa 19.12.2007 ketjusta Raamatun läpiluku:

Lainaus:
-- Olen siis jatkanut mielenkiintoista tutkimusmatkaani Raamattuun edelleen. Ja vaikka rippikoulun jälkeen nuorena luinkin Uuden testamentin kokonaan läpi siitä vanhasta käännöksestä, Uuden testamentin luku on sekin nyt erilaista. Vanhaan testamenttiin kulutin neljä vuotta ja seitsemän kuukautta aikaa ja myös Uudessa testamentissakin etenen hitaasti, joka antaa mahdollisuuden tutkimiseen ja sivujen kääntämiseen jo luetun Vanhan testamentin puolelle.

Eilinenkin lukukerta oli varsinainen kultajyvä. Luen Raamattua yleensä ennen nukkumaanmenoa, kun taas Julia Cameronin inspiroimat aamusivut kirjoitan normaalisti aamuisin, joita niitäkin olen kirjoittanut käsin kohta jo kymmenen vuotta monia tuhansia sivuja.

- Vaan mitä eilen luinkaan? Markuksen evankeliumin kahdeksatta lukua, jonka päätin kohtaan "Jeesus puhuu kuolemastaan". Sivun alaosassa oli viittaus Matteuksen evankeliumin kohtaan, jonne kurkistin. Olin lukenut kyseisen kohdan jo aikaisemmin, mutta nyt palasin sinne takaisin. Matteuksen evankeliumin kyseisessä kohdassa 16:13 oli myös viittaus Vanhan testamentin puolelle Danielin kirjan kohtaan 7:13, jonne sinnekin kurkistin uudestaan. Olin lukenut Danielin kirjan kohdan joskus kauan sitten ja tehnyt siihenkin merkintöjä.

Danielin kirja on mielestäni yksi Raamatun puhuttelevimmista kirjoista. Muistan lapsena, kuinka isoäitinikin siitä puhui. Kuinka hän muistaakseni oli laskenut aikoja eri tapahtumille Danielin kirjasta. - Muistin sen kaiken taas eilen ja olin todella tyytyväinen, että olen itsekin tutustunut isoäidin lukemiin raamatunkohtiin.

Vaan mitä olin eilen Danielin kirjasta kerrannut? Tämän kohdan, luvun 7:

Lainaus:

Danielin näky neljästä eläimestä ja ihmishahmoisesta olennosta

Belsassarin, Babylonian kuninkaan, ensimmäisenä hallitusvuotena Daniel näki vuoteellaan unen ja näkyjä. Hän kirjoitti ne muistiin, ja hänen kertomuksensa kuuluu näin.

Näin sanoi Daniel: Minä näin näyssäni yöllä, miten taivaan neljä tuulta panivat valtameren äkkiä kuohumaan. Merestä nousi neljä suurta eläintä, kaikki erilaisia. Ensimmäinen oli kuin leijona, ja sillä oli kotkan siivet. Minun katsellessani siltä revittiin siivet ja se nostettiin maasta ja pantiin seisomaan kahdelle jalalle kuin ihminen, ja sille annettiin ihmisen sydän. Ja katso, oli toinen eläin, karhun kaltainen, joka seisoi toisella suunnalla, ja sillä oli kolme kylkiluuta suussaan hampaitten välissä. Sille sanottiin: "Nouse, syö paljon lihaa."

Vielä minä näin, että oli kolmaskin eläin, kuin pantteri, jolla oli neljä linnunsiipeä selässään, ja sillä eläimellä oli neljä päätä, ja sille annettiin valta. Ja vielä minä näin yöllisessä näyssäni, että oli neljäs eläin, pelottava, kauhistuttava ja hyvin väkevä. Sillä oli suuret rautaiset hampaat, ja se söi ja ruhjoi kaiken ja tallasi tähteet jalkoihinsa. Se oli erilainen kuin aikaisemmat eläimet, ja sillä oli kymmenen sarvea. Minä katselin niitä sarvia ja näin, että niiden väliin kasvoi vielä pieni sarvi, ja entisistä sarvista kolme irtosi sen tieltä. Ja katso, sillä sarvella oli silmät, ihmisen silmien kaltaiset, ja suu, joka puhui suuria sanoja.

Kun minä sitä katselin, istuimet asetettiin paikoilleen, ja Ikiaikainen istuutui. Hänen pukunsa oli valkea kuin lumi ja hänen hiuksensa ja partansa kuin puhdas villa. Hänen valtaistuimensa oli tulen liekkejä, ja sen pyörät olivat palavaa tulta. Hänen luotaan lähti liikkeelle tulinen virta. Tuhannet ja taas tuhannet palvelivat häntä, miljoonat seisoivat odottaen hänen edessään. Oikeus asettui istumaan, ja kirjat avattiin.

Minun yhä katsellessani se eläin surmattiin niiden suurien sanojen vuoksi, jotka sarvi oli puhunut, ja sen ruumis tuhottiin, heitettiin roihuavaan tuleen. Myös muilta eläimiltä riistettiin valta, mutta niiden annettiin jäädä eloon määrähetkeensä saakka.

Yhä minä katselin yöllisiä näkyjä ja näin, miten taivaan pilvien keskellä tuli eräs, näöltään kuin ihminen.* Hän saapui Ikiaikaisen luo. Hänet saatettiin Ikiaikaisen eteen, ja hänelle annettiin valta, kunnia ja kuninkuus, kaikkien kansojen, kansakuntien ja kielten tuli palvella häntä. Hänen valtansa on ikuinen valta, joka ei katoa, eikä hänen kuninkuutensa koskaan häviä.

Minä, Daniel, tunsin, miten henkeni minussa tuli levottomaksi, ja pääni näyt pelottivat minua. Minä lähestyin yhtä niistä, jotka seisoivat siellä, ja pyysin häntä tarkasti selittämään kaiken tämän. Hän vastasi ja kertoi minulle näiden asioiden selityksen: "Nuo neljä suurta eläintä tarkoittavat, että neljä valtakuntaa nousee hallitsemaan maailmaa. Mutta Korkeimman pyhät saavat vallan ja ottavat haltuunsa kuninkuuden ikuisuuksien ikuisuuteen saakka."

Sitten minä halusin saada selvän tiedon neljännestä eläimestä, joka oli erilainen kuin kaikki muut, hyvin pelottava, jonka hampaat olivat rautaa ja kynnet pronssia, joka söi ja ruhjoi kaiken ja tallasi tähteet jalkoihinsa. Halusin myös tietää niistä kymmenestä sarvesta, jotka olivat sen päässä, ja vielä siitä sarvesta, joka kasvoi esiin ja jonka tieltä putosi pois kolme sarvea, tuosta sarvesta, jolla oli silmät ja suuria sanoja puhuva suu ja joka näytti muita sarvia suuremmalta. Minun katsellessani tuo sarvi ryhtyi sotaan pyhiä vastaan, ja se voitti heidät ja piti heitä vallassaan, kunnes Ikiaikainen saapui ja Korkeimman pyhät saivat oikeutensa ja tuli hetki, jolloin pyhät ottivat haltuunsa vallan.

Ja minulle vastattiin:

-- Neljäs eläin tarkoittaa neljättä valtakuntaa, joka on syntyvä maailmaan. Se valtakunta on erilainen kuin muut valtakunnat, ja se syö koko maailman ja tallaa ja murskaa sen. Ne kymmenen sarvea ovat kymmenen kuningasta, jotka tulevat hallitsemaan sitä valtakuntaa. Heidän jälkeensä nousee vielä yksi. Hän on erilainen kuin edelliset ja kukistaa kolme kuningasta. Uhmaten hän puhuu Korkeinta vastaan, tuhoaa Korkeimman pyhiä ja pyrkii muuttamaan juhla-ajat ja lain. Korkeimman pyhät annetaan hänen armoilleen ajaksi, kahdeksi ajaksi ja puoleksi ajaksi. Mutta oikeus on istuva tuomitsemaan, ja hänen valtansa otetaan häneltä pois, se tuhotaan ja hävitetään lopullisesti.

Kuninkuus ja valta ja valtakuntien mahti kaiken taivaan alla annetaan Korkeimman pyhien kansalle. Sen kansan valtakunta on ikuinen valtakunta, ja kaikki vallat palvelevat ja tottelevat sitä.

Tähän päättyy kertomus. Minua, Danielia, pelottivat nämä ajatukseni, niin että minä kalpenin, mutta tämän asian minä säilytin sydämessäni.- Lukiessani eilen myöhään illalla tuota kohtaa mielenkiintoni heräsi uudestaan ja pysähdyin tutkimaan jo aiemmin tekemiäni merkintöjä. Siellä oli neljä petoa, jotka kaikki olivat kauhistuttavia. Neljäs peto oli kuitenkin kaikkein kauhistuttavin, se söi ja ruhjoi kaiken ja tallasi tähteet jalkoihinsa. Jakeessa 23 sanotaan: "-- Neljäs eläin tarkoittaa neljättä valtakuntaa, joka on syntyvä maailmaan. Se valtakunta on erilainen kuin muut valtakunnat, ja se syö koko maailman ja tallaa ja murskaa sen."

Luvun lopussa myös sanotaan: "Ne kymmenen sarvea ovat kymmenen kuningasta, jotka tulevat hallitsemaan sitä valtakuntaa. Heidän jälkeensä nousee vielä yksi. Hän on erilainen kuin edelliset ja kukistaa kolme kuningasta. Uhmaten hän puhuu Korkeinta vastaan, tuhoaa Korkeimman pyhiä ja pyrkii muuttamaan juhla-ajat ja lain. Korkeimman pyhät annetaan hänen armoilleen ajaksi, kahdeksi ajaksi ja puoleksi ajaksi. Mutta oikeus on istuva tuomitsemaan, ja hänen valtansa otetaan häneltä pois, se tuhotaan ja hävitetään lopullisesti. Kuninkuus ja valta ja valtakuntien mahti kaiken taivaan alla annetaan Korkeimman pyhien kansalle. Sen kansan valtakunta on ikuinen valtakunta, ja kaikki vallat palvelevat ja tottelevat sitä.

Tähän päättyy kertomus. Minua, Danielia, pelottivat nämä ajatukseni, niin että minä kalpenin, mutta tämän asian minä säilytin sydämessäni."


o o o

Vaan kertoisinko jotain kommenteistani tuohon Danielin kirjan lukuun liittyen?

Jakeissa 13-14 sanotaan: "Yhä minä katselin yöllisiä näkyjä ja näin, miten taivaan pilvien keskellä tuli eräs, näöltään kuin ihminen. Hän saapui Ikiaikaisen luo. Hänet saatettiin Ikiaikaisen eteen, ja hänelle annettiin valta, kunnia ja kuninkuus, kaikkien kansojen, kansakuntien ja kielten tuli palvella häntä. Hänen valtansa on ikuinen valta, joka ei katoa, eikä hänen kuninkuutensa koskaan häviä." Olen sivun reunaan tähän kohtaan kirjoittanut: "Jeesus." Nämä jakeet kuvaavat Jeesusta, miten ihmeellistä.

Jakeissa 25-27 taas sanotaan: "Uhmaten hän puhuu Korkeinta vastaan, tuhoaa Korkeimman pyhiä ja pyrkii muuttamaan juhla-ajat ja lain. Korkeimman pyhät annetaan hänen armoilleen ajaksi, kahdeksi ajaksi ja puoleksi ajaksi. Mutta oikeus on istuva tuomitsemaan, ja hänen valtansa otetaan häneltä pois, se tuhotaan ja hävitetään lopullisesti. Kuninkuus ja valta ja valtakuntien mahti kaiken taivaan alla annetaan Korkeimman pyhien kansalle. Sen kansan valtakunta on ikuinen valtakunta, ja kaikki vallat palvelevat ja tottelevat sitä." Olen tehnyt tähän jakeiden viereen kolmekin merkintöä. Kohtaan "Korkeinta vastaan" olen kirjoittanut: "Jeesus?" (siis Jeesusta ja Hänen Isäänsä vastaan), kohtaan "pyrkii muuttamaan juhla-ajat ja lain" olen kirjoittanut: "islam?" ja kohtaan "valtakuntien mahti kaiken taivaan alla annetaan Korkeimman pyhien kansalle" olen kirjoittanut: "kristityt?"...

Vanhan testamentin Danielin kirjan kohtaan 7:13 on liitetty vielä mielenkiintoinen alaviite, joka ansaitsee tulla otetuksi esiin ja josta Jumala muistutti minua meinatessani unohtaa koko asian:

Lainaus:

»Eräs, näöltään kuin ihminen» on sanasta sanaan käännettynä »kuin ihmisen poika», joka tarkoittaa samaa kuin »kuin ihmisyksilö». Tähän pohjautuu nimitys »Ihmisen Poika», joka esiintyy Uudessa testamentissa.

Lainaus tuolta.

Olemme viettäneet tänään helatorstaita, Kristuksen taivaaseenastumisen päivää.

Muistin vaan tänään tuon kohdan, Dan. 7:25: "Uhmaten hän puhuu Korkeinta vastaan, tuhoaa Korkeimman pyhiä ja pyrkii muuttamaan juhla-ajat ja lain."

Ongelmia näyttäisi olevan edessä. Ketjukin vaatisi paremman otsikon.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Näytä edelliset viestit:   
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Sanasinko Foorumin päävalikko -> Uskonelämä Kaikki ajat ovat GMT + 3 tuntia
Sivu 1 Yht. 1

 
Siirry:  
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa

Muuta tekstin kokoa: - -

Takaisin ylös


Join the Blue Ribbon Online Free Speech Campaign


Powered by
phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Käännös Jorma Aaltonen, Päivittänyt, Lurttinen www.phpbbsuomi.com