Sanasinko
Wordbazooka
 
 OhjeOhje   HakuHaku   KäyttäjälistaKäyttäjälista   KäyttäjäryhmätKäyttäjäryhmät   RekisteröidyRekisteröidy 
 Omat asetuksetOmat asetukset   Kirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestitKirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestit   Kirjaudu sisäänKirjaudu sisään 
Muuta tekstin kokoa: Suurenna - Pienennä - Palauta oletuskoko
Uskonkirkko | Church of FaithUskonkirkko | Church of Faith

Nälkäkuolemat ja nälänhätä

 
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Sanasinko Foorumin päävalikko -> Maailmankartalla
Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe  
Kirjoittaja Viesti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 12  Su 04 Hel 2007, 20:14 (GMT+3)  Aihe: Nälkäkuolemat ja nälänhätä Vastaa lainaamalla viestiä

Aiheen aloitti: Angeli - Lokakuu 30, 2006, 12:09:09Otsikko: Nälänhätä
Kirjoitti: Angeli - Lokakuu 30, 2006, 12:09:09


Lainaus:
Oxfam: Nälänhätä lisääntynyt lupauksista huolimatta
Julkaistu: 7:35

Lontoo. Lupaukset maailman nälänhädän puolittamisesta vuoteen 2015 mennessä ovat valumassa tyhjiin, toteaa kansainvälinen avustusjärjestö Oxfam. Järjestön mukaan nälkää näkee maailmassa tänä päivänä 54 miljoonaa ihmistä enemmän kuin vuonna 1996, jolloin kansainvälinen yhteisö antoi lupauksensa nälänhädän puolittamisesta.

Oxfam perää Maailman ruokakokoukseen (World Food Summit) Roomaan tällä viikolla kokoontuvilta mailta pikaisia ja ratkaisevia päätöksiä.

"Tässä yltäkylläisyyden maailmassa ongelmana ei ole ruoan puute vaan oikeuden puute. Viestimme Rooman kokoukselle on: Toimi nyt tai mene kotiin", sanoi Oxfamin edustaja Phil Bloomer.

Järjestön mukaan 854 miljoonaa ihmistä eli joka seitsemäs ihminen maailmassa kärsii nälänhätää. Heistä puolet on lapsia.

STT–AFP


Lainaus: Helsingin Sanomat 30.10.2006
http://www.hs.fi/ulkomaat/artikkeli/Oxfam+N%C3%A4l%C3%A4nh%C3%A4t%C3%A4+lis%C3%A4%C3%A4ntynyt+lupauksista+huolimatta/1135222652519
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 217  Ti 13 Maa 2007, 2:49 (GMT+3)  Aihe: Starvation Vastaa lainaamalla viestiä

Avasin maanantai-iltana monia kymmeniä linkkejä englanninkielisellä hakusanalla 'starvation', joka tarkoittaa nälkää ja nälkäkuolemaa.

Internet on siitä vinha paikka, että heti kun hakusana on kohdallaan, asiaa virtaa roppakaupalla. Pitäytyessään vain suomalaisessa hakusanassa 'nälkäkuolema' tiedonantikin on vaisua.

Syy penkomiseeni oli, että halusin päivittää tietoni koskien nälkäkuolemia. Aika hyvän käsityksen avaamistani linkeistä sainkin, vaikka toiset arviot ovatkin varovaisempia ja pikemminkin alakanttiin kuin toiset.

Käytin myös enemmän kuin tunnin aikaa katsoessani You tuben nälkäkuolemia koskevia videoita, joita niitäkin liitin kirjanmerkkeihini viitisentoista kappaletta.

o o o

Oli se silloin aika shokki 1990-luvun alussa nähdä televisiosta ohjelma nälkään nääntyvistä lapsista. Oma vauva sylissä heräsi väkisinkin miettimään, kuinka kauhealta äitinä tuntuisi, mikäli ei voisi ruokkiakaan lastaan.

Sen ohjelman jälkeen olin poissa tolaltani monta päivää. Suunnittelin lähteväni jopa myymään kadulle Unicefin kortteja työntäen vauvaani vaunuissa. Koska vaihtoehto oli epärealistinen, se jäi. Sen sijaan tilasin Unicefilta tuotteita monen sadan markan edestä ja yritin sillä tavoin auttaa. Siitä hyvästä tosin sain kotona haukut.

Kaikki nämä vuodet olen kuitenkin suosinut Unicefin tuotteita. Olen tilannut Unicefin kortteja jouluksi ja muihin juhliin, välillä muitakin tuotteita. Ja jos en ole tehnyt tilausta postitse, olen hakenut kortteja muualta. Ennen joulua kortteja myydään useammassa paikkaa ainakin täällä Helsingissä.

Ennen viime joulua kävin ensimmäistä kertaa Unicefin Suomen-toimistossa täällä Helsingissä. Suhmuraisessa ilmassa tulin ensiksi bussilla Lauttasaareen ja talssin aika matkan löytääkseni Perttulantie 6:n, joka ihmisten avustuksella onnistuikin.

o o o

Vuosia Unicefin tuotteita myytiin keskustan Stockmannin ylemmässä kerroksessa. Ympärivuotinen myynti kuitenkin pari vuotta sitten lopetettiin, jonka jälkeen Unicefin kortteja on saanut Stockmannilta enää vain jouluisin.

Ennen Suomen postitoimipaikoissakin oli jatkuvasti esillä Unicefin korttipakkauksia tiskin päällä. Sitten postissa tapahtuneiden "uudistusten" jälkeen kortit hävitettiin. Otin selvää asioista ja sain Unicefilta tietää, ettei heillä ollut varaa maksaa korttien esilläolosta postin pyytämää summaa. Asiat olivat kääntyneet siis päälaelleen: hyväntekijän olisikin pitänyt alkaa maksaa! Kaiken kukkuraksi, röyhkeyden huippuna postikonttoreihin otettiin satoja tuoteartikkeleita myyntiin, mutta piskuinen Unicefin korttiteline ei mahtunut enää joukkoon! Tuossa syy, ettei postin myyntiarsenaali kiehdo.

Elämme kuitenkin netin aikaa ja Unicefillakin on sivut, joissa voi asioida.

Auttaa voi myös muulla tavoin omien resurssien mukaan.

Olen hyvin tietoinen siitä, että omakin panokseni on kuin pienen muurahaisen, mutta teen sen minkä pystyn. Lisäksi huomion kiinnittäminen asioihin on sekin auttamista vaikuttamalla toisiin. Ehkäpä jossain päin rattaat liikahtavat, vaikka vain muurahaisvankkurit. Parempi sekin kuin ei mitään.

Unicefin sivut:
http://www.unicef.fi/

Muitakin avustusjärjestöjä toki löytyy.

- Toisiin linkkeihin palaan myöhemmin.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 223  Ke 14 Maa 2007, 2:33 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Yrittäessäni löytää tietoa nälkäkuolemista suomen kielellä törmäsin Olli Tammilehdon kirjoituksiin.

Hän arvioi sivuillaan seuraavat kirjat:

"Frances Moore Lappé, Joseph Collins, Peter Rosset & Luis Esparza: 12 myyttiä maailman nälästä. Suomentanut Lassi Salvi, Rauhanpuolustajat & Like, Helsinki 2000, 309 s."

"John Madeley: Hungry for Trade, How the Poor Pay for Free Trade. Zed, Lontoo 2000, 178 s."

- Koska Tammilehto pitää kirjoitustensa uudelleen julkaisemista suotavana, mutta pyytää kertomaan asiasta etukäteen, toimin sillä tavoin ja sain hyväksynnän.

Liitän siis palstalle nuo pari kirjoitusta linkkeineen ja palaan vasta sen jälkeen ulkomaisiin linkkeihin.------


Viimeinen muokkaaja, Admin pvm Ke 14 Maa 2007, 23:07, muokattu 1 kertaa
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 224  Ke 14 Maa 2007, 2:42 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Olli Tammilehto kirjoitti:
12 myyttiä maailman nälästä kirjan esittely


Helsingin Sanomat kirjoitti pääkirjoituksessaan 28.11.00 "Veristen diktaattorien ja hirmuhallitusten sekä niiden myötäjuoksijoiden toimet on tutkittava perusteellisesti, ei kostonhimosta vaan opiksi ja ojennukseksi."

Helsingin Sanomat viittasi tässä Kommunismin mustaan kirjaan, joka on ilmestynyt suomeksi. Jos lehden anonyymi pääkirjoittaja olisi lukenut nyt julkistettavan kirjan 12 myyttiä maailman nälästä ja jos hän ennen kaikkea olisi ymmärtänyt lukemansa, hän olisi varmaan kovasti epäröinyt kirjoittaa tuota virkettä. Tämä kirja nimittäin johtaa siihen, että Helsingin Sanomat on luettava veristen diktaattorien ja hirmuhallitusten tukijoihin, joiden toimet olisi tutkittava.

Lehden siteeraamassa mustassa kirjassa on arvioitu kommunismin tappaneen 75-100 miljoonaa ihmistä. Valtaosa näistä ei suinkaan ole teloitettuja tai vangittuja, vaan aivan tavallisia nälkään kuolleita ihmisiä. Kirja lukee aivan oikein nämä nälkään kuolleet reaalisosialistisen järjestelmän syntilistalle.

Nyt julkistettava kirja ei vaikene niin sanotun kommunismin uhreista, mutta se tuo esiin kaksi seikkaa, joista Kommunismin musta kirja vaikenee.

Ensimmäinen niistä on se, että ei-kommunistisessa maailmassa on kuollut ja kuolee valtavasti ihmisiä nälkään. Pelkästään alle viisivuotiaita lapsia kuolee kymmenessä vuodessa 120 miljoonaa eli jo tämä luku on suurempi kuin kommunismin uhrien luku.

Toinen seikka on se, että nälkään kuoleminen ei johdu

1. Ruoan puutteesta maailmassa
2. Luonnosta
3. Väestönkasvusta
4. Ekologisten rajojen ylittymisestä
5. Teknologian puutteesta
6. Tehottomuudesta
7. Markkinoiden kahleista
8. Kaupan kahleista
9. Köyhien avuttomuudesta
10. Kehitysavun puutteesta
11. Pohjoisen ja etelän tavallisten ihmisten välisestä eturistiriidasta
12. Eikä myöskään pyrkimyksistämme rakentaa vapaa yhteiskuntaNälkäkuolemat ovat sen sijaan aivan selvästi nykyisen uusliberalistisen, rikkaita ja heidän yhtiöitään suosivan politiikan, taloudellisen epätasa-arvon ja tätä edistävän kapitalististen yhteiskuntarakenteiden seurausta.

Kun nykyinen talousjärjestys on syyllinen näihin kaikkiin nälkäkuolemiin, se on verisempi hirmuhallinto kuin mikään aiemmin tunnettu. Se pyrkii tuhoamaan demokratian rippeetkin, ja pyrkii keskittämään vallan pienelle eliitille, joten sitä voi myös kutsua diktatuuriksi.

Koska Helsingin Sanomien pääkirjoittajat ja suurin osa muuta Suomen eliittiä tukevat voimakkaasti uusliberalismia, he ovat siis maailman verisimmän diktaattorin ja hirmuhallituksen myötäjuoksijoita. Niin myös Suomen hallitus ja sen ulkoministeri Erkki Tuomioja, joka 30.11.00 ilmestyneen Helsingin Sanomien mukaan sanoi 29.11. eduskunnassa:


"Suomen avointa kauppaa korostava linja toimii pääsääntöisesti myöskin ihmisoikeuksien hyväksi, koska avoin kauppa ja avoimet investoinnit nykymaailmassa merkitsevät sitä, että ihmisoikeusloukkauksien toimeenpano käy entistä vaikeammaksi. Vahvat kuluttajaliikkeet, eettinen sijoittaminen ja julkinen sana pitävät huolen siitä, että monikansalliseen menestykseen pyrkivällä yrityksellä on entistä vähemmän varaa assosioitua ihmisoikeusrikkomuksiin."


Tämä kuulostaa juuri samalta, kuin jos entisen Neuvostoliiton ulkoministeri olisi puolustanut maansa ihmisoikeuspolitiikka sillä, että onhan meillä Saharov ja muut toisinajattelijat. Nälkään näännyttäminen on 12 myyttiä -kirjan tekijöiden mukaan itse asiassa pahin kaikista ihmisoikeusrikkomuksista, sillä se vie pohjan pois kaikkien muiden ihmisoikeuksien toteutumiselta.

Useimmat Stalinin ja Mao Tsetungin uhrit eivät kuolleet siksi, että nämä olisivat nimenomaan halunneet näännyttää heidät nälkään. He kuolivat vain tarkoittamattomana seurauksena epäinhimillisestä vallankeskityspolitiikasta.

Samalla tavoin Tuomioja ja Suomen hallitus eivät aio tappaa kolmannen maailman lapsia ja aikuisia nälkään. Mutta silti hallituksemme on syyllinen köyhien tappamiseen, koska se kannattaa kaikissa kansainvälisissä elimissä epäinhimillistä uusliberalistista politiikkaa, joka ei anna köyhille mitään selviytymisen mahdollisuuksia.

Lainaus:
http://www.tammilehto.info/12myyttia.htm
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 225  Ke 14 Maa 2007, 3:01 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Olli Tammilehto kirjoitti:
"Uusliberalismin musta kirja: osat I ja II"Frances Moore Lappé, Joseph Collins, Peter Rosset & Luis Esparza
: 12 myyttiä maailman nälästä. Suomentanut Lassi Salvi, Rauhanpuolustajat & Like, Helsinki 2000, 309 s.

John Madeley: Hungry for Trade, How the Poor Pay for Free Trade. Zed, Lontoo 2000, 178 s.

Nyt, kun suomalaisetkin ovat Kommunismin mustan kirjan myötä päässeet laskemaan Neuvostoliiton ja Kiinan aiheuttamia kuolonuhreja, voimme olla entistä vakuuttuneempia siitä, että reaalisosialismi edusti "punaista pahaa". Nykypolitiikalle relevanttien johtopäätösten tekemistä vaikeuttaa kuitenkin se, että kirjan tekijät eivät vertaa "kommunismin" verisyyttä minkään nykyisin suosiossa olevan talousjärjestelmän tai ideologian tappavuuteen. Toisaalta uusliberalismin mustaa kirjaa ei ole vielä kirjoitettu ja Kapitalismin mustaa kirjaa (Le livre noir du Capitalisme, Le Temps des Cerises, Pantin 1998) ei ole vielä käännetty millekään kolmesta kotimaisesta kielestä. Siksi oman humanisminsa johdonmukaisuutta voi paremman puutteessa koetella lukemalla hiljattain ilmestyneet maailman nälkää käsittelevät kirjat: 12 myyttiä maailman nälästä ja Hungry for Trade, How the Poor Pay for Free Trade (Nälkäisiä maailmankaupan takia, Mitä köyhät maksavat vapaakaupasta). Kirjojen sopivuutta tähän tarkoitukseen ei ehkä huomaa, ellei tiedä, että Kommunismin mustassa kirjassa on kysymys nälästä: suurin osa 75-100 miljoonasta reaalisosialismin tilille pannusta uhrista ei suinkaan ole teloituksissa tai gulageissa tapettuja vaan "vapaudessa" nälkään nääntyneitä.

Ellei kärsi vakavasta muistihäiriöstä tai valikoivasta lukutaidosta, ulkomaan uutisten seuraaja voi tuskin olla huomaamatta, että miljoonat ihmiset kapitalistisissa, uusliberaalia politiikkaa noudattavissa maissa kärsivät vakavasta aliravitsemuksesta tai jatkuvasta nälästä. Esimerkiksi UNICEFin tilastojen mukaan joka vuosi kuolee pelkästään alle viisivuotiaita lapsia nälkään 12 miljoonaa eli kymmenessä vuodessa 120 miljoonaa. Mutta nämä ei-sosialististen maiden nälkäkuolemathan johtuvat luonnonoikuista, tekniikan kehittymättömyydestä, maan riittämättömyydestä, väestönkasvusta tai nälkäänäkevistä itsestään. Eihän niillä ole mitään tekemistä vallitsevan ideologian tai talous- ja poliittisen järjestelmän kanssa, eihän? Käsillä olevat huolellisesti argumentoidut ja laajaan tutkimusaineistoon nojautuvat kirjat panevat kuitenkin epäilemään, että muinaisten tyrannioiden, varhaiskapitalismin ja reaalisosialismin lisäksi myös nykykapitalismin kädet ovat veressä.

Yhdysvaltalaisen Institute for Food and Development Policy -tutkimuslaitoksen (Elintarvike- ja kehityspolitiikan instituutti) entisten ja nykyisten tutkijoiden 12 myyttiä maailman nälästä -kirja on ehtinyt jo kolmanteen laitokseen. Suppean ensimmäisen laitoksen, jossa oli vain 10 myyttiä, suomensi aikoinaan Heidi Hautala varhaisvaihtoehtoiseen Aura-lehteen. Toinen laitos sen sijaan jäi suomentamatta. Käsillä olevaa versiota on muokattu Suomen oloihin paremmin soveltuvaksi siten, että kehitysapua koskevan luvun on kirjoittanut uudestaan Rauhan- ja konfliktintutkimuskeskuksen tutkija Yrjö Uurtimo.

Nimensä mukaisesti kirja purkaa vallitsevia ajatusluutumia maailman nälän syistä. Ruoan puutteen ajatellaan yleisesti olevan nälän keskeinen taustatekijä. Lappé ja kumppanit osoittavat kuitenkin, että maailmassa ja myös useimpien maiden sisällä on riittävästi ruokaa kaikkien ruokkimiseen. Esimerkiksi noin 80 % nälkäänäkevistä alle viisivuotiaista asuu maissa, joissa on ruoan ylituotantoa. Kysymys on siis ruoan jaosta, joka taas on kovasti poliittiseen järjestelmään liittyvä asia.

Toinen tavallinen selitys nälälle ovat luonnonkatastrofit. Niin merkilliseltä kuin se kuulostaakin, kirja paljastaa tämänkin useimmissa tapauksissa myytiksi. Vaikka luonnonolosuhteet toki vaihtelevat luonnostaankin, ihmiset eivät kärsi niistä, kun heillä on joustovaraa: esimerkiksi varastointimahdollisuuksia tai useita ruokakasveja ja viljelypaikkoja. Yhteiskunnalliset olosuhteet voivat kuitenkin viedä nämä joustomahdollisuudet.

Ehkä kaikkein yleisintä on uskoa nälän johtuvan "väestöräjähdyksestä". Tämän myytin purkaminen palautuu tietenkin pitkälti edellä esitettyyn ruoan riittävyyteen. Lappé ja kumppanit tuovat myös esiin paljon uutta tietoa, jonka mukaan itse räjähdyskin on osoittautumassa suutariksi: väestönkasvun vauhti on kovasti laskemassa. Toisaalta he osoittavat väestönkasvullakin olevan yhteiskunnalliset syynsä, joten sikäli kun väestönkasvu on selitys, se on kovin vaillinainen selitys.

12 myyttiä -kirja väittää lisäksi hyvin perustellen, ettei nälkä johdu myöskään ekologisten rajojen ylittymisestä, teknologian puutteesta, tehokkuuden ja tasa-arvon välisestä ristiriidasta, nälkäalueiden markkinoiden kahleista, maailman kauppaa koskevista rajoituksista, köyhien avuttomuudesta, kehitysavun puutteesta, pohjoisen ja etelän tavallisten ihmisten välisestä eturistiriidasta eikä pyrkimyksistämme rakentaa vapaa yhteiskunta.

Mistä sitten nälkäkuolemat johtuvat? Kirjan antama vastaus voi kuulostaa yllättävältä: demokratian puutteesta eli vallan keskittymisestä. Kysymys on siitä, että pienviljelijöiden aiemmin tavalla tai toisella hallitsema maa ja muut ravinnontuotantoresurssit keskitetään suuriin organisaatioihin. Nämä taas ovat täysin harvainvaltaisia: vain muutamien rikkaiden hallitsemia yhtiöitä ja maatiloja. Samalla koko yhteiskunnan tasolla tapahtuva ohjaus muuttuu yhä piittaamattomammaksi köyhistä, jolloin myöskään maan tuoton uudelleen jakoa köyhien hyväksi ei tapahdu. Nämä epädemokratiaa ja nälkää tuottavat prosessit eivät suinkaan tapahdu vanhojen "feodaalisten" rakenteiden painosta länsimaiden kehitysyhteistyöpyrkimyksistä huolimatta vaan päinvastoin rikkaiden "demokraattisten" maiden johtamien organisaatioiden ajamina uudenaikaisen uusliberaalin politiikan nimissä.

Vielä yksityiskohtaisemmin ja ajankohtaisemmin nykyisen talouspolitiikan nälkää tuottavaa luonnetta käsittelee John Madeleyn viime vuoden lopulla ilmestynyt teos. Vaikka Hungry for Trade -kirja on hyvin kriittinen globalisaation nykyistä suuntaa kohtaan, se on itsessään globaalin (vasta)kulttuurin tuote: kirja ilmestyy ympäri maailmaa englantilaisen, kanadalaisen, eteläafrikkalaisen, bangladeshilaisen ja thaimaalaisen kustantajan sekä malesialaisen, thaimaalaisen, kanadalaisen, hollantilaisen ja parin englantilaisen kansalaisjärjestön yhteistyönä.

Vapaa kauppa ja vapaa markkinatalous, joiden nimissä nykyistä politiikkaa harjoitetaan, kuulostanevat nykyisin useimpien korvissa hyviltä tai ainakin harmittomilta. Kirjaa lukiessa voi alkaa vähitellen tajuta, että "reaalisesti olemassa oleva vapaan markkinatalouden oppi" (Noam Chomsky) onkin jotain, jolla on hyvin vähän tekemistä vapauden kanssa. Tosin se antaa vahvimmille valtioille ja yhteiskuntien vahvimmille ryhmille paljon vapautta, mutta niinhän myös kaikkein harvainvaltaisimmat järjestelmät tekevät.

Esimerkki vapaan maailman taloudellisen järjestelmän luonteesta on Maailman kauppajärjestön perustamisen yhteydessä solmittu maataloussopimus. Virallinen tarkoitus oli purkaa protektionismia, mutta todellisuudessa sitä ovat sopimuksen perusteella purkaneet vain köyhät maat: ne ovat alentaneet tullisuojaa. Sen sijaan rikkaat teollisuusmaat kaksinkertaistivat oman maataloutensa tuen sopimuksen kahden ensimmäisen vuoden aikana. Seurauksena on ollut alihintaisten elintarvikkeiden tulva köyhien markkinoille, mikä on pakottanut miljoonat pienviljelijät luopumaan viljelyksistään ja liittymään nälkää näkevien joukkoihin.

Samanaikaisesti USA:n ja Euroopan Unionin hallitsemat Kansainvälinen valuuttarahasto ja Maailmanpankki ovat pakottaneet yli 80 köyhää maata rakennesopeutusohjelmiin, jotka ovat ajaneet vielä lisää ihmisiä nälkäkuolemaan. Nämä uusliberaalien oppien nimissä asetetut hallitusten kurinpito-ohjelmat nimittäin vaativat sosiaaliturvan heikentämistä ja ruoan hintaa alentavien tukien poistamista. Samanaikaisesti ne pakottavat hallituksia tukemaan vientiviljelyä, jonka tulokset tietenkin päätyvät rikkaisiin maihin.

Kunnon tutkijan tavoin Madeley esittää nämä ja lukemattomat muut räikeät esimerkit länsimaiden "vapaan kaupan" dogmatismiin perustuvasta julmasta politiikasta täysin kiihkottomasti ilman minkäänlaista tunteilua. Kirjan auttanee kuitenkin ymmärtämään niitä satoja tuhansia ihmisiä ympäri maailmaa, jotka näiden vääryyksien tajuaminen saa lähtemään mielenosoituksiin Suomenkin kansainvälisissä elimissä siunaamaa uusliberaalia hallintoa vastaan. Faktisesti olisi tässä varmaan asianmukaista puhua "hirmuhallinnosta", mutta vallitsevassa kielenkäytössähän tämä termi on varattu vain niille ihmisiä tappaville hallituksille ja järjestelmille, jotka ovat joko vain historiaa tai sitten kapinoivat vallitsevaa globaalia järjestystä vastaan.

Kaikesta synkästä sanomastaan huolimatta näiden nälkää käsittelevien kirjojen henki ei ole pessimistinen. Jos kerran nälkä ei johdu vääjäämättömistä biologisista tai väestöllisistä tosiseikoista, vaan maailmanjärjestyksen epäoikeudenmukaisuudesta ja vallan keskityksestä, nälkä on ihmisten yhteistoimin voitettavissa. Kirjat kertovat monia esimerkkejä siitä, että köyhät kykenevät vastarintaan ja pystyvät tuottamaan itselleen riittävästi ruokaa, kunhan heille annetaan siihen tilaisuus.

Brasiliasta löytyy useita tällaisia tapauksia. Esimerkiksi maan koillisosassa sijaitsevan Pedra Vermelhan kylän asukkaat saivat kampanjoinnillaan käyttöönsä valtion maata. Neljässä vuodessa paikkakunta on muuttunut nälkäpesäkkeestä kukoistavaksi ja vauraaksi maaseuduksi, jossa ihmisillä on runsaasti viljaa, hedelmiä ja vihanneksia.

Vuosina 1959-61 Kiinassa kuoli Kommunismin mustan kirjan mukaan 20-43 miljoonaa ihmistä nälkään. Syynä oli mieletön pyrkimys hävittää pienviljelijät maaseudun kollektivisoinnin ja teollistamisen avulla. Kirja kommentoi Kiinan johdon syyllisyyttä seuraavasti: "Myönnettäköön, että Maon tarkoituksena ei ollut tappaa joukoittain maanmiehiään. Mutta samalla on todettava, että häntä ei juuri huolestuttanut, vaikka miljoonat ihmiset kuolivat nälkään. Hänen päähuolenaan synkkinä vuosina näyttää olleen kiistää mahdollisimman perusteellisesti todellisuus, josta hän tiesi voivansa joutua syytetyksi." Mutatis mutandis, muutettavat muutettuina, tämä pätee käsillä olevien nälkäkirjojen mukaan hämmästyttävän tarkoin uusliberaaleihin hallituksiin ja niiden käskynhallitsijoihin kapitalistista maailmaa "kehittävissä" elimissä.

Kiinassa "Suuren harppauksen" aikana ihmisiltä takavarikoitiin jopa padat ja kattilat: metalli tarvittiin teollistamiseen ja toisaalta näin torjuttiin yksilöllinen ruoanlaitto ja houkutus varastaa valtion elintarvikkeita. Madeleyn kirjan mukaan uusliberaalien suosimaa korkeateknologista maataloutta kehittävät Monsanton ja Novartiksen kaltaiset yhtiöt ovat takavarikoimassa viljelijöiltä siemenet. Ymmärtämättömät talonpojat eivät näin voi levittää kasveja ja tuottaa ruokaa suunnittelemattomasti. Uuden uljaan maailman geneettisesti käyttörajoitteiset (GURT) siemenet itävät vain kun yhtiö armollisesti suo viljelijälle kemikaalin, joka käynnistää itämiseen tarvittava geenin toiminnan.

Lainaus:
http://www.tammilehto.info/uuslibhesa.htm
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 229  To 15 Maa 2007, 1:34 (GMT+3)  Aihe: Maailman nälkäkartta Vastaa lainaamalla viestiä

YK:n interaktiivinen nälkäkartta kertoo maailman nälänhädän laajuudesta:

http://www.wfp.org/country_brief/hunger_map/map/hungermap_popup/map_popup.html

Kartan kertomaa:

Yksi lapsi kuolee joka viides sekunti nälkään tai siihen liittyvistä syistä.

Maailmassa on tarpeeksi ruokaa kaikkien ruokkimiseksi.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 230  To 15 Maa 2007, 2:01 (GMT+3)  Aihe: "Nälkä iskee" Vastaa lainaamalla viestiä

Liitän tähän videon Hunger Pangs, joka on 19-vuotiaan USA:laisen tekemä:

http://www.youtube.com/watch?v=SKAYzdNtckg
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 241  Pe 16 Maa 2007, 1:11 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Vaikka tämä ei olekaan miellyttävä aihe, jauhan tätä niin pitkään kuin sanottavaa ja linkkejä riittää.

Voisin tietenkin kiskaista kaikki linkit yhteen pötköön ja viskata sitten koko homman sivuun.

Haluan kuitenkin herättää tällä ketjulla huomiota, joten se ei ole tarkoituksenmukaista.

o o o

Toisaalta huomaan tämän aiheen masentavan minua. Voin lukea lukuja maailman nälänhädästä, ajatella kaikkea maan ja taivaan väliltä kirjoitusten herättämänä.

Äsken ajattelin esimerkiksi rahamäärää, jonka Yhdysvallat on laittanut Irakin sotaan tuhotakseen ja hallitakseen tuota toista. Mielessäni kävi epäilys, että kyseisellä rahamäärällä olisi saatettu ravita kaikki maailman nälkäänäkevät ja saatu ehkä poistettua koko nälänhätä.

Pohjamutiin minut työnsi sivu, jonka videot olen katsonut jo aiemmin. Kuvat tuolla sivulla ovat hyvin tehokkaita kertoen kuinka järjettömästä hommasta on kyse: lasten nääntymisestä nälkään!

o o o

Minulla oli keittiön kaapissa pari siivua leipää, jotka olivat liian vanhoja syötäväksi. Oli todella vaikeaa heittää ne roskiin, mielenpohjalla kuva nälkään nääntyvistä lapsista.

Ajattelin myös omaa syömistäni. Olinko liian lihava? Noilla toisilla ei ole luun päällä mitään.

Mutta jotenkin tästä alakulosta on kyettävä taas nousemaan ylös.

Toivoa kuitenkin on - vai onko?
http://www.savechildrennow.org/photos.html
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 410  Ma 16 Huh 2007, 22:41 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Angeli kirjoitti:
Vaikka tämä ei olekaan miellyttävä aihe, jauhan tätä niin pitkään kuin sanottavaa ja linkkejä riittää.

Voisin tietenkin kiskaista kaikki linkit yhteen pötköön ja viskata sitten koko homman sivuun.

Haluan kuitenkin herättää tällä ketjulla huomiota, joten se ei ole tarkoituksenmukaista.


Noin ajattelin ja näin kävi:

Angeli kirjoitti:
Selaimestakin häipyi kaikki arvokkaat kirjanmerkkini, kun en tiennyt, että ne olisi voinut tallettaa jonnekin - vasta jälkiviisautena kuulin semmoisenkin neuvon. Pikku hiljaa keräilen niitä kirjanmerkkejä takaisin, jotka löydän ja muistan.


Tietokoneen päivityksen yhteydessä hävisivät myös tallentamani nälänhätää koskevat linkit, josta tosi pahoillani tajuttuani senkin. Olin katsellut ainakin tunnin nälänhätää koskevia videoita ja saanut liitettyä palstalle vasta pari linkkiä.

Olisikohan sittenkin kannattanut liittää kaikki linkit yhteen pötköön, olisivat nyt tallessa. Myöhäistä katua.

Hakusanalla "starvation" (= nälkä, nälkiintyminen, nälkäkuolema) tai "hunger" (= nälkä, nälkiintyminen, nälkäkuolema) noita linkkejä videoihin ja muuhun löytyy.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 424  To 19 Huh 2007, 10:04 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Piispa Heikka: Emme ole sivistysvaltio

Taneli Kylätasku
18.04.2007

Espoon hiippakunnan piispa Mikko Heikka arvioi tuoreessa internetblogissaan, että Suomi ei ole ”vieläkään sivistysvaltio”. Arvio perustuu siihen, että uudessa hallitusohjelmassa ei sitouduta mihinkään määräaikaan kehitysmäärärahojen nostamiseksi 0,7 prosenttiin bruttokansantulosta.

”Matka sivistysvaltioksi näyttää edelleenkin pitkältä”, Heikka laukoo, vaikka antaakin määrärahojen vähäisestä korotuksesta ”pienen kiitoksen”.

Heikan mukaan kehitysmaat häviävät aina, kun kehitysmäärärahat pannaan vaakakuppiin muiden tarpeiden kanssa. Siksi ainoa keino olisi päättää jo hallitusneuvottelujen alussa, että YK:n suosittama 0,7 prosentin määräraha otetaan jakovarasta ensimmäiseksi.

Heikka toivoo tätä sivistysaskelta seuraavalta hallitukselta.

”Silloin olemme astuneet siihen viitekehykseen, johon kuulumme, Ruotsin, Norjan ja Tanskan joukkoon.”

Lainaus:
http://www.kotimaa.fi/kotimaa/index.php?option=com_content&task=view&id=1895&Itemid=38
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 638  La 02 Kes 2007, 21:20 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Tämä on yksi tärkeimmistä ketjuista täällä, jonka tähden yritänkin pitää aihetta framilla.

Äsken huomasin kuitenkin ketjun tipahtaneen alas esilläolevien aiheiden joukosta. Ei auta sitten muu kuin kaivaa ikävästä aiheesta lisää kirjoitettavaa.

Löysin sivut, jossa on sekä ikkuna maailman väestömäärän kasvulle että vastaava ikkuna juoksevine numeroineen nälkäkuolemille.

Aika pysäyttävää tutkittavaa:

http://www.starvation.net/
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 663  Su 10 Kes 2007, 16:23 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Liian paljon vai liian vähän näitä kuvia? Joka tapauksessa tämäkin herättää aika paljon ajatuksia:

http://www.youtube.com/watch?v=SRyfEzJwnAE&mode=related&search=
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 664  Ma 11 Kes 2007, 1:51 (GMT+3)  Aihe: Feed My Sheep - Ruoki lampaitani Vastaa lainaamalla viestiä

Olen katsonut taas kaksi uutta nälänhätää koskevaa videota. Mikäli kiinnostaa, klikkaamalla videonpätkiä tässä ketjussa löydät samasta aiheesta muitakin videoita.

Amerikkalaisia on aina haukuttu, mutta nälänhätään liittyen siellä taitaa nuorisokin olla paljon suomalaisia tietoisempaa, vai mitä päättelet tästä:

http://www.youtube.com/watch?v=y5UGu9gOi-o&mode=related&search=

o o o

Uudessa Testamentissa Jeesus sanoo: "Rakastatko minua? Ruoki lampaitani."

Nälänhätä on ikävä kyllä maailmanlaajuinen. Seuraavassa videossa esitetään, että mikäli vain Yhdysvallat, Japani ja Saksa kaksinkertaistaisivat apunsa köyhimmille maille, maailmanlaajuisesta köyhyydestä päästäisiin eroon vuoteen 2025 mennessä - mutta vuosittain kaksinkertainen summa verrattuna tuohon käytetään aseisiin, jotka vain lisäävät köyhyyttä.

"For I tell you,
whatever you do
unto the least of these,
you do unto Me."

"Sillä sanon teille,
mitä tahansa teette
näille vähäisimmistä,
teette minulle."


Lue myös kokonaan Matt. 25:31-46, aika velvoittavaa eikö totta: "Minun oli nälkä, mutta te ette antaneet minulle ruokaa. Minun oli jano, mutta te ette antaneet minulle juotavaa. Minä olin koditon, mutta te ette ottaneet minua luoksenne. Minä olin alasti, mutta te ette vaatettaneet minua. Minä olin sairas ja vankilassa, mutta te ette käyneet minua katsomassa." (Matt. 25:42-43)

Luettuasi kokonaan edellisen kohdan "Viimeinen tuomio" ymmärrät paremmin kristittyjen lähimmäistyötä vankiloissa ja muualla: "Totisesti: kaiken, minkä te olette jättäneet tekemättä yhdelle näistä vähäisimmistä, sen te olette jättäneet tekemättä minulle." (Matt. 25:45)

- Video "Feed My Sheep" (Ruoki lampaitani):

http://www.youtube.com/watch?v=-z1g6acF8Zo&mode=related&search=
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 665  Ma 11 Kes 2007, 14:59 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Olen pahoillani, jos olen järkyttänyt mielenrauhaanne kirjoittamalla tästä aiheesta. Vakuutan kuitenkin, että aikaa myöten kaikkeen turtuu ja tottuu. Kun on ollut poissa tolaltaan jonkun asian vuoksi jonkin aikaa, jossain vaiheessa sitä kuitenkin palaa raiteilleen ja alkaa ajatella taas selkeämmin.

Nälänhätäongelma on niin valtava ja maailmanlaajuinen, ettei sitä yksi ihminen voi ratkaista. Mutta siitä on hyvä tietää ja pitää asiaa esillä.

Jos googlettaa sanalla "nälkäkuolemat", ensimmäisten linkkien joukossa pääsee tänne Sanasingon ketjuun. Tämä lieneekin ainoa nälkäkuolema-aiheinen ketju netissä, joten siksikin tärkeä. Englanniksi löytyy kyllä vaikka mitä sivustoja, mutta täällä Suomessa on hiljaista, omasta mielestäni liiankin hiljaista - aivan kuin koko ongelmaa ei olisi olemassakaan.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 709  Su 01 Hei 2007, 18:53 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
WFP:n pääjohtaja: Suomelta oikeanlaista apua maailman nälkäisille

Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Paavo Väyrynen tapasi pääjohtaja Sheeranin tämän Suomen-vierailun aikana."Suomen Maailman elintarvikeavulle antama apu on hyvää, sillä se on joustavaa. Nälänhätää ei voida aina ennakoida, ja meillä on oltava joustavuutta reagoida nopeasti äkillisiin kriiseihin. Raha on parasta apua, sillä sitä voidaan suunnata nopeasti apua tarvitseviin kohteisiin", sanoi YK:n Maailman elintarvikeohjelman WFP:n pääjohtaja Josette Sheeran 4.5. Helsingissä. Kolme viikkoa WFP:n pääjohtajana toiminut Sheeran vieraili Suomessa 3.-4. toukokuuta.

"Maailman elintarvikeohjelma WFP tekee tärkeää työtä, jota Suomi on tukenut jo noin 20 vuotta. Viime vuonna Suomi osallistui toimintaan noin 18 miljoonalla dollarilla. Olen tyytyväinen, että minulla oli tilaisuus tavata WFP:n uusi pääjohtaja ja keskustella hänen kanssaan järjestön tulevista haasteista", sanoi perjantaina Sheeranin tavannut ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Paavo Väyrynen.

WFP on maailman suurin humanitaarinen avustusjärjestö, joka toimittaa ruoka-apua vuosittain noin 90 miljoonalle ihmiselle. Ruoka-avun varassa elää 100 miljoonaa ihmistä eri puolilla maailmaa. Sudanin Darfur on Maailman elintarvikeavun suurin avustusoperaatio. Tänä vuonna WFP ruokkii noin 5,5 miljoonaa ihmistä eri puolilla Sudania, Darfurissa kaksi miljoonaa ihmistä päivittäin.

"Olemme pystyneet lievittämään Sudanin nälänhätää, ja tässä myös Suomen antama apu on ollut tärkeää", sanoi juuri Sudanista palannut Sheeran. "Pienikin apu auttaa, ja jokainen yksittäinen kansalainen voi olla mukana auttamassa", Sheeran vakuutti. Pohjoismaat ovat yhdessä WFP:n kolmanneksi suurin avustaja.

Ilmastonmuutos uhkaa ruoantuotantoa

Ilmastonmuutoksen mukanaan tuomat kuivuuskaudet ja tulvat koettelevat rankimmin kaikkein köyhimpiä ja erityisesti Afrikkaa. Arvioiden mukaan 100-200 miljoonaa ihmistä uhkaa ilmastonmuutoksen aiheuttama nälänhätä. Monet maat ovat vastanneet ilmastonmuutokseen suosimalla biopolttoaineiden käyttöä. Tämä saattaa puolestaan nostaa ruoan markkinahintoja ja vaikuttaa kielteisesti köyhiin ja nälkäisiin.

"Monet uudet haasteet uhkaavat ruoantuotantoa ja taistelua nälkää vastaan, ja ilmastonmuutos on yksi näistä. WFP on valmistautunut tähän ja olemme jo keskustelleet asiasta muun muassa Euroopan unionin ja Pohjoismaiden kanssa."

YK:n vuosituhattavoitteiden toteutuksessa ollaan puolivälissä. Ensimmäinen vuosituhattavoite, jonka mukaan maailman nälkäisten määrä pitäisi puolittaa vuoteen 2015 mennessä, ei ole edennyt toivotulla tavalla. "Huolimatta WFP:n ja sen avunantajien valtavista ponnisteluista nälkäisten määrä on noussut vuosina 2004-2006, ja maailmassa on vuosittain neljä miljoonaa nälkäistä ja aliravittua ihmistä enemmän", Sheeran sanoi.

"Uskon kuitenkin, että voimme voittaa nälän elinaikanamme. Maailmassa on riittävästi ruokaa kaikille, ja meillä on nyt käytössämme nälän voittamiseen tarvittava tieto, taito, teknologia ja logistiikka. Monet Latinalaisen Amerikan maat, muun muassa Chile, sekä Aasian maat ovat jo saavuttaneet ensimmäisen vuosituhattavoitteen. Myös monet Afrikan maat ovat edenneet myönteisesti", Sheeran totesi.

Suomessa Sheeran osallistui yhteispohjoismaisiin keskusteluihin viiden Pohjoismaan edustajien kanssa. Sheeran tapasi myös pääministeri Matti Vanhasen sekä maa- ja metsätalousministeri Sirkka-Liisa Anttilan.

Hyvää yhteistyötä suomalaisjärjestöjen kanssa

"Meillä oli hyvät keskustelut suomalaisten ministerien kanssa Suomen ja WFP:n yhteisistä, ajankohtaista aiheista. Teemme myös hyvää yhteistyötä monien suomalaisten järjestöjen kanssa", Sheeran sanoi.

Sheeran julkaisi perjantaina suomenkielisen version WFP:n tuottamasta humanitaarisesta Food Force -tietokonepelistä. "Tässä pelissä lapset voivat itse olla johtamassa avustusoperaatioita ja tuomassa toivoa apua tarvitseville ihmisille. Samalla lapset saavat tietoa WFP:n toiminnasta. Suomi on seitsemäs kieli, jolle peli on käännetty", Sheeran kertoi. Hän kiitti WFP:n suomalaista yhteistyökumppania Fida Internationalia hyvästä yhteistyöstä.

Food Force on 8–13-vuotiaille lapsille ja nuorille erityisesti opetuskäyttöön suunniteltu peli, joka kertoo taistelusta maailman nälänhätää vastaan. Suomalaisen version yhteistyökumppanina ja rahoittajana toimii suomalainen lähetys- ja kehitysyhteistyöjärjestö Fida International. Tietokonepelin suomalaisille hahmoille ovat lahjoittaneet äänensä näyttelijät Kati Outinen, Mikko Leppilampi, Jasper Pääkkönen, Minna Haapkylä, Hannu-Pekka Björkman ja Santeri Kinnunen.

Lähde: Ulkoasiainministeriön uutiset, 4.5.2007

Lainaus: Suomen YK-liitto
http://www.ykliitto.fi/uutta/Nettiuutiset%202007/070507sheeran.htm
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 711  Ma 02 Hei 2007, 11:55 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Uskaltaisikohan sitä luottaa edellisen kirjoituksen näihin sanoihin?

Lainaus:
"Uskon kuitenkin, että voimme voittaa nälän elinaikanamme. Maailmassa on riittävästi ruokaa kaikille, ja meillä on nyt käytössämme nälän voittamiseen tarvittava tieto, taito, teknologia ja logistiikka. Monet Latinalaisen Amerikan maat, muun muassa Chile, sekä Aasian maat ovat jo saavuttaneet ensimmäisen vuosituhattavoitteen. Myös monet Afrikan maat ovat edenneet myönteisesti", Sheeran totesi.


Huomasittehan myös, että uusi tietokonepeli "Food Force" on julkistettu:

Lainaus:
Sheeran julkaisi perjantaina suomenkielisen version WFP:n tuottamasta humanitaarisesta Food Force -tietokonepelistä. "Tässä pelissä lapset voivat itse olla johtamassa avustusoperaatioita ja tuomassa toivoa apua tarvitseville ihmisille. Samalla lapset saavat tietoa WFP:n toiminnasta. Suomi on seitsemäs kieli, jolle peli on käännetty", Sheeran kertoi. Hän kiitti WFP:n suomalaista yhteistyökumppania Fida Internationalia hyvästä yhteistyöstä.

Food Force on 8–13-vuotiaille lapsille ja nuorille erityisesti opetuskäyttöön suunniteltu peli, joka kertoo taistelusta maailman nälänhätää vastaan. Suomalaisen version yhteistyökumppanina ja rahoittajana toimii suomalainen lähetys- ja kehitysyhteistyöjärjestö Fida International. Tietokonepelin suomalaisille hahmoille ovat lahjoittaneet äänensä näyttelijät Kati Outinen, Mikko Leppilampi, Jasper Pääkkönen, Minna Haapkylä, Hannu-Pekka Björkman ja Santeri Kinnunen.


Myös ilmastonmuutoksen osuus ruoantuotantoon on aika järkyttävä:

Lainaus:
Ilmastonmuutoksen mukanaan tuomat kuivuuskaudet ja tulvat koettelevat rankimmin kaikkein köyhimpiä ja erityisesti Afrikkaa. Arvioiden mukaan 100-200 miljoonaa ihmistä uhkaa ilmastonmuutoksen aiheuttama nälänhätä. Monet maat ovat vastanneet ilmastonmuutokseen suosimalla biopolttoaineiden käyttöä. Tämä saattaa puolestaan nostaa ruoan markkinahintoja ja vaikuttaa kielteisesti köyhiin ja nälkäisiin.

"Monet uudet haasteet uhkaavat ruoantuotantoa ja taistelua nälkää vastaan, ja ilmastonmuutos on yksi näistä. WFP on valmistautunut tähän ja olemme jo keskustelleet asiasta muun muassa Euroopan unionin ja Pohjoismaiden kanssa."

Lainaukset:
http://www.ykliitto.fi/uutta/Nettiuutiset%202007/070507sheeran.htm
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 809  To 30 Elo 2007, 0:55 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lukekaapa mitä Tampereen luontokoulussa aiheesta kerrotaan:

http://www.info.tampere.fi/luontokoulu/ymparistoagentti/luokat7-9/ruoka/nalka.html

- Hienoa, että myös Suomessakin joissakin kouluissa näistä asioista jo puhutaan!
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 868  Ke 26 Syy 2007, 23:34 (GMT+3)  Aihe: Ilmastonmuutos ja nälänhätä Vastaa lainaamalla viestiä

Nykyisellään jo noin 800 miljoonaa ihmistä kärsii nälkää! Ja ravinnonkulutuksen odotetaan kaksinkertaistuvan 30 - 40 vuoden aikana:

Lainaus:
Ruoka

Vaikka ilmastonmuutos lisää sateita maailmanlaajuisesti, näiden sateiden jakautuminen muuttuu ajallisesti ja paikallisesti epätasaisemmaksi ja keskittyy voimakkaammin tietyille alueille ja aikoihin. Hallitustenvälinen ilmastonmuutospaneeli IPCC arvioi, että ilmaston lämmetessä kuivien alueiden ilmasto keskimäärin kuivuu entisestään. (IPCC 2001)

Nasan tutkijat arvioivat, että jos ilmasto lämpenee neljä astetta, haihtuvuus lisääntyy 30-40 % mutta sateisuus vain 10-15 %. Näin kuivat alueet kääntöpiirien luona laajenisivat pohjoiseen ja kohti päiväntasaajaa. (Rind 1990)

Varsinkin subtrooppisten ja trooppisten alueiden kuivumisella on vakavia seurauksia ravinnontuotantoon Saharan eteläpuoleisessa Afrikassa sekä Etelä- ja Kaakkois-Aasiassa. Myös Kiinan ravinnontuotanto kärsii ilmastonmuutoksesta. Vaikka kasvanut hiilidioksipitoisuus lisää aluksi kasvien tuottavuutta, voimistunut kuivuus eliminoi tämän edun laajoilla trooppisilla alueilla. IPCC arvioi, että ilmaston lämpeneminen laajentaa kuivia alueita ja aavikkoja sekä tekee yhä suuremmasta maa-alueesta viljelykelvotonta. Myös meren pinnan nouseminen uhkaa tehdä peltoja viljelykelvottomiksi varsinkin Aasiassa. (IPCC 2001)

Ilmastonmuutos siis lisää kuivuuskausien ja muiden äärimmäisten sääilmiöiden aiheuttamia nälänhätiä. Jo nykyisellään noin 800 miljoonaa ihmistä näkee nälkää, ja ravinnonkulutuksen odotetaan kaksinkertaistuvan kolmen- tai neljänkymmenen vuoden aikana. (IPCC 1997)

Lainaus: http://www.ilmasto.org/ilmastonmuutos/seuraukset/ihmiset/ruoka_ja_vesi.html
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 893  Ke 03 Lok 2007, 0:18 (GMT+3)  Aihe: Ei savua ilman tulta! Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Geldof ärähti Suomelle

2.10.2007 11:13

Irlantilaisrokkari pitää Suomen kehitysapuvaroja naurettavina.

Lukuisista hyväntekeväisyyskonserteista tunnettu irlantilainen rocktähti sir Bob Geldof puhui aamulla Helsingin Sanomien ja Plan Suomi Säätiön järjestämässä yhteisvastuuseminaarissa Helsingin Katajanokalla.

Geldof otti tuttuun tapaansa räväkän linjan.

- Miten on mahdollista, että Euroopassa maksetaan lehmille päivittäin 2,50 euroa tukea ja köyhille vain 50 senttiä, Geldof jyrähti viitaten maataloustukiin.

Suomen kehitysapuun käyttämä osuus on 0,7 prosenttia bruttokansantuotteesta.

- Oletteko tosissanne, ettei 99,3 prosenttia riitä itsellenne, Geldof kysyi.

Tilaisuuden avanneen presidentti Tarja Halosen tavoin myös Geldof odottaa paljon köyhyyden poistamiseen suunnatulta Dohan-kierrokselta. Geldof ihmetteli, miten on mahdollista, että vuosia sitten perustettu Dohan-kierros jumittaa edelleen.

Mies korosti Afrikan maiden auttamisen merkitystä Euroopalle.

- Eurooppa tarvitsee Afrikkaa. Jos haluamme estää sosiaaliset ongelmat, meidän on autettava myös Afrikan maita.

PAULI REINIKAINEN
pauli.reinikainen@iltalehti.fi

Lainaus: http://www.iltalehti.fi/uutiset/200710026666314_uu.shtml
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
NiiloLiittynyt: 30 Syy 2007
Viestejä: 378

Linkki viestiinViesti 896  Ke 03 Lok 2007, 12:13 (GMT+3)  Aihe: Tasan ei käy Vastaa lainaamalla viestiä

Tasan eivät käy ihmisten maailmassa onnen lahjat ja tuskin mikään muukaan. Nelisenkymmentä vuotta sitten kirjoitin käsinlatojien ammattikunnan yhdistyksen 40-vuotisjuhlalehteen jutun otsikolla Kuukiviä ei voi syödä.

Jutussani toin esiin mm. että jos kaikki aineellinen hyvä jaettaisiin kesken maapallon kaikkien asukkaiden kesken, eläisivät kaikki suomalaisen kansaneläkeläisen tasolla. Kenelläkään ei olisi nälkä, mutta vain nälkäkuolemaan tuomituilla olisi hurraamista.

En ole pohtinut aihetta vuosikymmeniin. Tänään ehkä kaikilla olisi nälkä jonkin ajan kuluttua nykymenolla, jos nälkäänkuoleminen joksikin aikaa estettäisiin. Puheet bruttokansantuotteiden yms. ympärillä on kuitenkin mielestäni vain kosmetiikkaa, jossa yli muiden varojen elävät ihmiset saavat rauhan sielulleen.

Kuukiviä ei voi edelleenkään syödä. Paljon voimavaroja suunnataan maailman talouksissa ihmisten yleistä hyvinvointia kaventaviin asioihin harvojen ja valittujen hyvinvoinnin maksimoimiseksi. Esimerkiksi puheet kehitysavusta ovat nykyisellään kuin hyttysen pissaa Itämeressä.

Angeli kirjoitti:
Lainaus:
Geldof ärähti Suomelle

2.10.2007 11:13

Irlantilaisrokkari pitää Suomen kehitysapuvaroja naurettavina.

Lukuisista hyväntekeväisyyskonserteista tunnettu irlantilainen rocktähti sir Bob Geldof puhui aamulla Helsingin Sanomien ja Plan Suomi Säätiön järjestämässä yhteisvastuuseminaarissa Helsingin Katajanokalla.

Geldof otti tuttuun tapaansa räväkän linjan.

- Miten on mahdollista, että Euroopassa maksetaan lehmille päivittäin 2,50 euroa tukea ja köyhille vain 50 senttiä, Geldof jyrähti viitaten maataloustukiin.

Suomen kehitysapuun käyttämä osuus on 0,7 prosenttia bruttokansantuotteesta.

- Oletteko tosissanne, ettei 99,3 prosenttia riitä itsellenne, Geldof kysyi.

Tilaisuuden avanneen presidentti Tarja Halosen tavoin myös Geldof odottaa paljon köyhyyden poistamiseen suunnatulta Dohan-kierrokselta. Geldof ihmetteli, miten on mahdollista, että vuosia sitten perustettu Dohan-kierros jumittaa edelleen.

Mies korosti Afrikan maiden auttamisen merkitystä Euroopalle.

- Eurooppa tarvitsee Afrikkaa. Jos haluamme estää sosiaaliset ongelmat, meidän on autettava myös Afrikan maita.

PAULI REINIKAINEN
pauli.reinikainen@iltalehti.fi

Lainaus: http://www.iltalehti.fi/uutiset/200710026666314_uu.shtml
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 1159  Su 25 Mar 2007, 13:53 (GMT+3)  Aihe: "Maassa rauha ja ihmisillä hyvä tahto" Vastaa lainaamalla viestiä

Ostin tänä vuonna taas Unicefin joulukortteja käydessäni edellisen kerran Lauttasaaressa, jossa Unicefin Suomen konttori on.

Lauttasaareen Unicefin toimistoon pääsee Helsingin keskustasta busseilla 65 tai 66 aivan Sokoksen kyljestä. Pois on noustava Särkiniementiellä 21:n kohdalla, mikäli ei halua kävellä ylimääräisiä.

Paikka on kuitenkin upea, ihailin sitä tuolloin lokakuun viimeisenä päivänä. Olin käynyt juuri lääkärillä ja ottanut mukaani automaatista kupillisen kuumaa kahvia. Pahvinen kahvimuki kädessäni kävelin kohti Perttulantie 6:tta, jossa Unicefin konttori on, ja nautin maisemista siemaillessani kahvia aina välillä.

Huomasin jo menomatkalla kävellessäni konttoriin, että vieressä on ranta, todennäköisesti uimaranta, jonne poikkesin korttiostoksilta tullessani. Lokakuun viimeisenä päivänä ranta oli autio, mutta ulapalta tuleva meri-ilma vilvoittava. Oli mukavaa katsoa menneen kesän merkkejä rannalla ja viranomaisten tiedotuksia vedenlaadusta, joka on ollut jo pitkään hyvä Helsingissäkin.

Vieressä lapsoset leikkivät meriaiheisessa leikkipuistossa. Siinä oli kaksikin laivantyyppistä rakennelmaa, joista toisen kannella pikkupoika kailotti elämäniloisena: "Maata näkyvissä!"

Omakin mieleni oli hyvä, sillä olin juuri tehnyt pikkuruisen hyvän työn ostamalla Unicefin kortteja, joiden tuotosta osa menee hyväntekeväisyyteen. Koko maailmaahan en voi pelastaa, mutta voin poimia maasta juuri sen ruohonkorren, joka on edessäni.

o o o

Perttulantien konttorin lisäksi Unicefilla on muitakin myyntipisteitä Suomessa, mikäli kiinnostaa. Listaan pääsee tästä: http://www.unicef.fi/myyntipisteet

Lisäksi on olemassa verkkokauppa, josta voi myös tilauksia tehdä. Verkkokauppaan pääsee tästä: http://www.unicefshop.fi/?gclid=CPjspIbg948CFQxrMAodtzN4Hw
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 1774  La 08 Maa 2008, 13:58 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Unicef valjastaa tosi-tv:n palvelukseensa

04.03.2008 14:41


Unicef ryhtyy houkuttelemaan lahjoittajia tosi-tv:n avulla. Järjestö on ideoinut oman tosi-tv-ohjelman, jossa neljä muusikkoa kilpailee siitä, kuka saa eniten suomalaisia sitoutumaan järjestön kuukausilahjoittajiksi.

Unicefin kampanjapäällikkö Veera Videnius kertoo, ettei tositelevisiota ole aikaisemmin valjastettu vastaavalla tavalla hyväntekeväisyyden palvelukseen. Ohjelman formaatti on hänen mukaansa ideoitu nimenomaan Unicefin Suomen-kampanjaa varten, eikä sillä ole suoraa esikuvaa ulkomailla.

- Toki olemme hakeneet siihen ideoita kaikista tv-varainhankintaohjelmista, joista on hyviä kokemuksia.

Perinteisesti Unicef on kerännyt varoja muun muassa myymällä postikortteja ja pyytämällä tutuilta lahjoittajilta kertalahjoituksia kirjeitse. Nykyään se kuitenkin keskittyy muiden järjestöjen tapaan hankkimaan listoilleen kuukausilahjoittajia, jotka sitoutuvat antamaan tietyn summan joka kuukausi.

Suurten kaupunkien kadut ovat viime vuosina täyttyneet eri järjestöjä mainostaviin huomioliiveihin pukeutuneista feissareista, jotka pysäyttävät ohikulkijoita ja yrittävät houkutella heitä kuukausilahjoittajiksi. Heidän joukossaan on myös Unicefin värvääjiä.

Videniuksen mukaan feissaus on toiminut hyvin, ja kuukausilahjoittajien määrä kasvaa vuosi vuodelta. Toisaalta hän kertoo kuitenkin järjestön huomanneen, ettei katukampanjointi tavoita läheskään kaikkia. Feissarien kanssa juttusille ryhtyvät erityisesti opiskelijat ja muut nuoret, jotka liikkuvat paljon keskustassa.

Televisio-ohjelman toivotaan puolestaan vetoavan erityisesti 30-45-vuotiaisiin, joita on Unicefin lahjoittajien joukossa vähemmän kuin muun ikäisiä.

- Haluamme yhdistää ilon ja huumorin vakaviin asioihin, tehdä viihteellisen ohjelman mutta näyttää silti avun tarpeessa olevia, Videnius selittää.

Kuukausilahjoittajia värväävät ohjelmassa kilpaa Jonna Kosonen, Anssi Kela, Tidjan ja Kim Herold. Ohjelma nähdään maalis-huhtikuun vaihteessa MTV3-kanavalla.


STT

Lainaus: http://www.iltasanomat.fi/viihde/uutinen.asp?id=1496268
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 2028  Ke 23 Huh 2008, 12:21 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Peruna voi pelastaa nälkää näkeviä

Julkaistu: 22.4.2008 20:06
Päivitetty: 22.4.2008 20:37

Tiina Rajamäki
Helsingin Sanomat


YK:n mukaan peruna voi myös olla vastaus suurten ihmismäärien ruokkimiseen, kun riisin, vehnän ja maissin hinnat nousevat ympäri maailmaa. Peruna onkin niiden jälkeen maailman neljänneksi tärkein ruokakasvi, mutta sen merkitys kasvaa. YK on julistanut tämän vuoden perunan vuodeksi.

Vielä viisitoista vuotta sitten tuntui mahdottomalta, että maailman ylivoimaisesti suurin perunan tuottajamaa olisi riisin suurvalta Kiina. Nyt se on, ja Intia tulee kovaa vauhtia perässä. Myös Afrikassa raivataan perunapeltoja.

Kiinan pelloilta nostettiin viime vuonna 72 miljoonaa tonnia perunaa. Samana vuonna Yhdysvalloissa kerättiin perunasatoa reilut 17 miljoonaa tonnia. Maailman joka neljäs peruna kasvaa Kiinassa.

"Perunan ravintoarvo on erittäin tasainen ihmisen tarpeita ajatellen, siksi sen viljelyä nimenomaan kehitysmaissa viedään eteenpäin", akatemiaprofessori Jari Valkonen Helsingin yliopiston soveltavan biologian laitokselta sanoo.

Suomi onkin puhtaan siemenperuntatuotantonsa takia päässyt mukaan Perussa sijaitsevan Maailman perunakeskuksen maailmanlaajuiseen projektiin, jossa perunanviljelyä aiotaan viedä kehitysmaihin. Hanke on vielä pilottivaiheessa ja rahoitusta varmistellaan.

Perunakeskuksen pyyntö Suomelle perustuu siihen, että Oulun kupeessa Tyrnävän siemenperunakeskuksessa on pystytty kehittämään maailmanluokan siemenperunaa.

Valkosen mukaan perunanviljelyn viennissä tärkeintä onkin se, että siemenperunaa eivät vaivaa kasvitaudit tai -tuholaiset. Toiseksi tärkeintä on ammattitaidon vienti.

"Monissa hyvin eteläisissä, kuumissakin maissa on mahdollista viljellä viileitä oloja vaativaa perunaa, koska monessa tällaisessa maassa on viileitä ylänköjä. Esimerkiksi Itä-Afrikassa on juuri tällaisia alueita", hän sanoo.

Lainaus: Helsingin Sanomat
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 2029  Ke 23 Huh 2008, 12:25 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
YK varoittaa koko maailmaa koskettavasta nälänhädästä

Julkaistu: 22.4.2008 21:21

STT–DPA–Reuters


Lontoo. Ruuan hinnan raju nousu voi nostattaa maailmanlaajuisen "hiljaisen tsunamin", joka uhkaa suistaa yli 100 miljoonaa ihmistä nälänhätään ja kurjuuteen, varoitti Lontoossa tiistaina koolla ollut kansainvälinen kokous.

Varoituksen esitti YK:n alaisen Elintarvikeohjelman WFP:n johtaja Josette Sheeran. Hänen mukaansa kansainvälisen yhteisön täytyy vastata tähän haasteeseen samalla tavoin kuin Aasiaa vuonna 2004 kohdanneeseen tsunamiin. Tsunami vaati arviolta neljännesmiljoonan ihmisen hengen Intian valtameren rannikkovaltioissa.

"Nyt nälällä on uudet kasvot. Miljoonat ihmiset ovat viimeisen puolen vuoden aikana ajautuneet nälänhätään, joka vaatii toimia", Sheeran sanoi.

Tilanne vaatii hänen mukaansa laajamittaista apua, joka saa tukea maailman johtajilta. Haaste on hänen mielestään suurin, jonka eteen WFP on koko toimintansa aikana joutunut.

Kokousta isännöinyt Britannian pääministeri Gordon Brown piti hintojen noususta johtuvaa kriisiä "moraalisena haasteena". Hän huomautti, etteivät elintarvikkeiden maailmanmarkkinahinnat ole olleet yhtä korkealla sitten vuoden 1945.

Brown lupasi Britannian harkitsevan uudelleen biopolttoaineiden tuottotavoitteita, jos viljan kasvattaminen polttoaineeksi nostaa ruuan hintaa. Avustusjärjestöt pitivät kannanottoa myönteisenä.

Lainaus: Helsingin Sanomat

Kommentti: Lukekaa myös edellinen, perunaa koskeva viesti.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 2073  Ti 06 Tou 2008, 12:42 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Unicef: Lapset ovat ilmastonmuutoksen pääuhreja

29.4.2008 4:50


Ilmastonmuutoksesta kärsivät eniten maailman köyhät lapset, vetoaa Unicefin tuore raportti.

Raportin mukaan ilmastonmuutoksen seurauksena lapsikuolemat voivat lisääntyä Aasiassa ja Saharan eteläpuolisessa Afrikassa vuosittain kymmenillätuhansilla.

Unicef on erityisen huolissaan siitä, että ilmastonmuutos voi lisätä tappavien tautien määrää ja nälänhätää. Lämpötilan kahden asteen nousu tarkoittaisi raportin mukaan, että yli kaksisataa miljoonaa ihmistä joutuisi kärsimään nälkää.


STT

Lainaus: http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/200804297582978_ul.shtml

Hurjia lukuja edellä: "Lämpötilan kahden asteen nousu tarkoittaisi raportin mukaan, että yli kaksisataa miljoonaa ihmistä joutuisi kärsimään nälkää."

Katso myös ketju: Epämiellyttävä totuus
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 2131  La 10 Tou 2008, 13:28 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Kolmasosa Brittien ruoasta päätyy roskiin

9.5.2008 7:34


Britit heittävät kolmanneksen kaikesta ostamastaan ruoasta suoraan roskiin.

Tuore jätetutkimus kertoo, että saarivaltiossa ruokaa päätyy jätteisiin miltei 13 miljardin euron arvosta vuosittain.

Roska-astioista löytyy muun muassa 1,3 miljoonaa avaamatonta jugurttipurkkia, 5 500 kokonaista kanaa ja 440 000 valmisruoka-annosta.

Maan ympäristöministeri on tuloksista järkyttynyt.

- Aikana, jolloin maailmanlaajuinen ruokakriisi on otsikoissa, tämän kaltainen haaskaus on entistä järkyttävämpää, Joan Ruddock sanoi.

Tutkimus osoitti, että suurin osa ruoasta heitetään pois tuotteen oltua jääkaapissa parasta ennen -päiväyksen yli.


STT-AFP

Lainaus: http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/200805097628908_ul.shtml
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 2132  La 10 Tou 2008, 13:31 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
YK:n ihmisoikeusneuvosto pohtimaan ruokakriisiä

9.5.2008 14:24


YK:n ihmisoikeusneuvosto järjestää erityisistunnon maailmaa koettelevasta ruokakriisistä.

Toukokuun 23. päivänä pidettävän kokouksen lähtökohtana on se, että ruoan hinnannousu vie miljoonilta ihmisiltä heidän oikeutensa ravintoon, mikä mainitaan kansainvälisessä lainsäädännössä ylikansalliseksi ihmisoikeudeksi.

Erityisistuntoa esittivät Kuuba, Egypti ja Pakistan. Neuvoston 47:stä jäsenmaasta 41 kannatti sitä.

Länsimaissa keskiluokkainen perhe käyttää noin 20 prosenttia varoistaan ruokaan. Kehitysmaissa vastaava osuus on 60-80 prosenttia. Ruoan viimeaikainen hinnannousu on vaikeuttanut näiden perheiden tilannetta tuntuvasti.

Maailman terveysjärjestön WHO:n mukaan yli 850 miljoonaa ihmistä kärsii akuutista ruokapulasta ja noin kaksi miljardia ihmistä on aliravittuja.


STT-REUTERS

Lainaus: http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/200805097630642_ul.shtml
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 2138  Ke 14 Tou 2008, 10:30 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
FreeRice-verkkopeli vie riisiä maailman nälkäisille

Julkaistu: 10.5.2008 20:50

Tanja Vasama
Helsingin Sanomat


Jos pout ei saa suutasi mutrulle vaan tiedät tämän englanninkielisen sanan merkityksen, voit auttaa maailman nälkäisiä.

Internetissä on viime lokakuusta lähtien voinut pelata FreeRice-nimistä sanapeliä, jossa käyttäjät lahjoittavat oikeilla vastauksillaan riisiä maailman nälkää näkeville.

FreeRice kysyy synonyymia tietylle sanalle kuten poutille, ja kun pelaaja valitsee neljästä annetusta vaihtoehdosta oikean, hän tulee samalla lahjoittaneeksi 20 riisinjyvää.

FreeRice.com-sivustolla on vaikutusvaltainen yhteistyökumppani: maailman suurin humanitaarinen järjestö, Yhdistyneiden kansakuntien ruoka-apujärjestö WFP. Jokainen oikea vastaus tarkoittaa 20 riisinjyvää WFP:lle. Pelin rahoittavat yritykset, joiden mainokset näkyvät sanapelisivustolla.

FreeRice sai alkunsa, kun yhdysvaltalainen tietokoneohjelmoija John Breen auttoi teini-ikäisiä poikiaan valmistautumaan kokeisiin.

Syntyi ajatus oppimisen, pelaamisen ja hyväntekeväisyyden yhdistämisestä. Breen oli jo aiemmin perustanut köyhyysaiheisia sivuja internetiin.

Sitten Breen sai kumppanikseen WFP:n.

"En usko, että kukaan tajusi alussa, kuinka nopeasti se lähtisi vauhtiin. Ensimmäisellä viikolla pelasi parisataa ihmistä. Nyt on hämmästyttävää, kuinka moni pelaa peliä: 300 000–500 000 ihmistä päivittäin", sanoo WFP:n tiedottaja Martin Penner puhelinhaastattelussa Roomasta.

Tähän mennessä pelaajat ovat lahjoittaneet 31 miljardia jyvää. Se tarkoittaa 647 tonnia riisiä. Määrällä voisi ruokkia 1,6 miljoonaa ihmistä päivän ajan.

Ja mitä sanaan pout tulee, se tarkoittaa mutristamista ja mököttämistä. FreeRicen tarjoamista synonyymivaihtoehdoista make better, overtake, sulk ja enchant oikea vastaus on siten sulk.

Lainaus: Helsingin Sanomat

Katso myös: http://www.freerice.com/
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 2143  Ke 14 Tou 2008, 11:26 (GMT+3)  Aihe: FreeRice.com Vastaa lainaamalla viestiä

Poikkesin FreeRice.comin sivuilla ja kokeilin peliä, jossa sanoille etsitään synonyymejä. Sen lisäksi, että peli kehittää englanninkielistä sanavarastoa, sillä voi lahjoittaa riisiä nälkäänäkeville. Sivuilla mainostavat yritykset rahoittavat pelin.

Pienessä ajassa sain kerättyä oikeilla vastauksilla 1,5 kiloa riisiä ja samalla sanavarastoni laajeni.

Täytyypä vetää FreeRice.comin linkki kirjanmerkkipalkkiin ja alkaa vierailla sivuilla säännöllisesti.

Kokeile sinäkin peliä: FreeRice
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 2191  Ma 26 Tou 2008, 12:29 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Kuusi miljoonaa lasta nälkiintymässä Etiopiassa

Julkaistu: 20.5.2008 23:04

Reuters–HS


Siraro. YK:n lastenavun järjestö Unicef varoitti tiistaina Etiopiaa uhkaavasta nälänhädästä. Järjestön mukaan jopa kuusi miljoonaa alle 5-vuotiasta etiopialaislasta on vaarassa nälkiintyä ja 126 000 lasta kärsii jo valmiiksi vakavasta aliravitsemuksesta.

Sadekausi ei tuonut mukanaan odotettuja sateita, ja Etiopia joutui hetkessä kurjuuden partaalle. Kuivuus on syönyt sadot, eikä heinäkuun satokausi tuo helpotusta ruokakriisiin.

Etiopialainen Ayantu Tamon toi lapsensa katoliseen kirkkoon ruokittavaksi Sirarossa, 350 kilometriä etelään pääkaupunki Addis Abebasta. Vakavasti nälkiintynyt ja heikentynyt 3-vuotias Hirbu on toinen Tamon jäljellä olevista lapsista. Neljän vuoden ajan Tamon on menettänyt nälälle yhden lapsen joka vuosi.

"Toivon vain, että Jumala pelastaisi hänen henkensä", hän sanoo Hirbu sylissään.

Hirbu on yksi 233 lapsesta, jotka on tuotu nälkäisenä Laupeuden sisarten kirkkoon kuluneen kolmen viikon aikana. Avustusjärjestöt odottavat, että kriisi kärjistyy entisestään satokauden jälkeen.

"Tilannetta on edeltänyt onnettomien tapahtumien ketju: kuivuus, todella huono sadekausi ja ruoan hinnannousu kaikkialla maailmassa", kuvaili YK:n ruoka-apujärjestön WFP:n Etiopia-avun päällikkö Lisetta Trebbi.

WFP arvioi, että yli 80 miljoonaa ihmistä tarvitsee ruoka-apua satokauden yli heinäkuusta syyskuuhun.

"Yhdellä klinikalla on tällä hetkellä 250 lasta, jotka selviävät vain välittömän hoidon turvin", sanoi Lääkärit ilman rajoja -järjestön johtaja David Noguera BBC:n haastattelussa.

"Tilanne on todella hälyttävä, me tarvitsemme jättimäisen avustusoperaation", hän lisäsi.

Etiopian hallitus ja kansainväliset avustusjärjestöt yrittävät epätoivoisesti etsiä rahaa ja lahjoittajia tilanteen helpottamiseksi. Kansainvälinen ruokakriisi ja Kiinan sekä Myanmarin katastrofit tekevät etsinnästä entistä haastavampaa.

WFP arvioi, että se tarvitsee 93 miljoonaa euroa tyydyttääkseen etiopialaisten tarpeet. Avustustyöntekijät kuitenkin pelkäävät, ettei apu tule ajoissa muiden katastrofien takia.

"Suuri tragedia on, että Etiopia teki hämmästyttäviä parannuksia ennen tätä kuivuutta", sanoi Unicefin Etiopian-edustaja Viviane Van Steirteghem.

Etiopia on Saharan eteläpuolisen Afrikan toiseksi väkirikkain maan. Se on nostettu usein esimerkiksi muille, sillä Etiopia on onnistunut vähentämään lapsikuolleisuutta merkittävästi kuluneiden viiden vuoden aikana. Nyt lapsikuolleisuus on 123 tuhannesta vuoden aikana syntyneestä lapsesta, kun vielä muutamia vuosia sitten luku oli 166.

Lainaus: Helsingin Sanomat
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 2195  Ma 26 Tou 2008, 12:58 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Raportti: EU-maiden kehitysapu vielä kaukana tavoitteista

Julkaistu: 22.5.2008 10:14

Milka Sauvala
Helsingin Sanomat


Suomen ja muiden EU-maiden kehitysyhteistyövarat ovat yhä kaukana maiden itselleen asettamasta tavoitteesta. Jos suuntaa ei muuteta, kehitysmaat saavat vuoteen 2010 mennessä todellista apua noin 75 miljardia euroa vähemmän kuin on luvattu, varoittaa tuore eurooppalainen kansalaisjärjestöraportti.

Maiden kehitysapu kääntyi viime vuonna laskuun ja luvattua apua jäi antamatta yhteensä noin 1,7 miljardin euron edestä. "Summalla olisi voitu esimerkiksi pelastaa ne 11 miljoonaa lasta, jotka kuolevat vuosittain täysin hoidettavissa oleviin sairauksiin", sanoo pääsihteeri Rilli Lappalainen Kehitysyhteistyöjärjestöjen EU-yhdistys Kehyksestä.

Esimerkiksi Britannian antama apu romahti raportin mukaan kolmanneksen. Ranska ja Belgia pudottivat kehitysapuaan yli 10 prosenttia.

Sen sijaan Espanja ja Liettua kasvattivat apuaan yli kolmanneksen.

EU-maiden kehitysavun notkahdusta osattiin odottaa, sillä vuosina 2005 ja 2006 erityisesti Irakille ja Nigerialle myönnetyt velkahelpotukset nostivat EU-avun kokonaismäärän poikkeuksellisen korkealle, raportissa todetaan.

Kansalaisjärjestöt vastustavat velkahelpotusten ja esimerkiksi pakolaisten majoituskustannusten laskemista osaksi virallista kehitysapua ja pitävät niitä lukujen paisutteluna.

YK suosittelee, että länsimaiden kehitysapu olisi 0,7 prosenttia bruttokansantuotteesta. EU:n vanhat jäsenmaat ovat sitoutuneet nostamaan kehitysapunsa vähintään 0,51 prosenttiin ja uudet jäsenmaat 0,17 prosenttiin vuoteen 2010 mennessä.

Vanhat jäsenmaat ovat sitoutuneet 0,7 prosentin saavuttamiseen vuoteen 2015 mennessä.

Raportin mukaan Suomen viime vuonna antaman kehitysavun osuus bruttokansantuotteesta oli "ilman paisuttelua" 0,39 prosenttia. Suomea kiitettiin siitä, että hallitus on laatinut aikataulun sovittujen tavoitteiden saavuttamiseksi. Kansalaisjärjestöjen mukaan tavoitteet eivät kuitenkaan tällä menolla täyty ilman "paisuttelun" jatkamista.

Suomea moitittiin myös siitä, ettei apu ole ennakoitavissa, jos sitä annetaan vain vuodeksi kerrallaan.

Raportin koordinoijana toimi yli 1 600:aa eurooppalaista kehitysjärjestöä 27 eri maassa edustava Concord.

Raportin Suomea koskevat osuudet ovat tuottaneet Kehitysyhteistyön palvelukeskus Kepa ja Kehitysyhteistyöjärjestöjen EU-yhdistys Kehys.

Raportti tehtiin nyt kolmannen kerran.

Lainaus: Helsingin Sanomat

Kommentti: Ei niin viatonta, etenkin kun lukee uutisesta seuraavankin:

Lainaus:
Maiden kehitysapu kääntyi viime vuonna laskuun ja luvattua apua jäi antamatta yhteensä noin 1,7 miljardin euron edestä. "Summalla olisi voitu esimerkiksi pelastaa ne 11 miljoonaa lasta, jotka kuolevat vuosittain täysin hoidettavissa oleviin sairauksiin", sanoo pääsihteeri Rilli Lappalainen Kehitysyhteistyöjärjestöjen EU-yhdistys Kehyksestä.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 2202  Ke 28 Tou 2008, 0:12 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Brittiäiti aikoi näännyttää nälkään kaikki lapsensa

23.5.2008 12:52


Khyra-tyttärensä kuoliaaksi näännyttämisestä syytetty brittiäiti suunnitteli samaa kohtaloa myös viidelle muulle lapselleen.

Seitsemänvuotias Khyra Ishaq kuoli nälkään viime viikonloppuna Birminghamissa. Tytön äiti Angela Gordon ja hänen miesystävänsä on pidätetty.

Äidin epäillään yrittäneen näännyttää myös Khyran viisi sisarta kuoliaaksi. Brittilehtien mukaan Khyran kodissa ei ollut muruakaan ruokaa, jopa jääkaappi oli heitetty talon takapihalle.

Lapset olivat kaikki laihoja ja heikkokuntoisia ensihoitajien saapuessa viime lauantaina hoitamaan hengitysvaikeuksista kärsinyttä Khyraa.

Lapset vietiin sairaalahoitoon, jossa Khyran pelastamiseksi ei voitu tehdä enää mitään.

Naapurien mukaan nälkiintyneet lapset varastivat hengenpitimikseen leipää lintulaudoilta.

Syy äidin toimintaan ei ole vielä selvinnyt.


KATRIINA MÄKELÄ

Lainaus: http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/200805237695363_ul.shtml
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 2271  Ma 09 Kes 2008, 13:11 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
YK-kokous:
Nälkä puoliksi 2015 mennessä


5.6.2008 22:46


Kiistanalaisimmat kohdat olivat biopolttoaineet ja kaupan esteet.

YK:n ruokakokous päätti torstaina puolittaa aliravittujen määrän viimeistään vuoteen 2015 mennessä. Kokouksen päätösjulistuksessa sanottiin myös, ettei ruokaa pidä käyttää poliittisena tai talouspoliittisena aseena.

Julistus hyväksyttiin myöhään illalla neuvotteluryhmässä, ja se meni vielä täysistunnon hyväksyttäväksi.

Kolmipäiväisen kokouksen tehtävänä oli etsiä keinoja nälän poistamiseksi ja elintarvikkeiden hinnannousun pysäyttämiseksi. Kokous pidettiin Roomassa.

- Olemme hyväksyneet tekstin, sanoi neuvotteluryhmän puheenjohtaja, Kongon metsä- ja ympäristöministeri Henri Djombo.

Argentiinalla oli yhä varauksia, ja se ilmoitti esittävänsä ne julistuksen liitteessä.

Kahden miljardin apupaketti

Kiistanalaisimmat kohdat olivat biopolttoaineet ja kaupan esteet. Julistuksen mukaan biopolttoaineet ovat sekä haasteita että mahdollisuuksia ja lisätutkimuksia tarvitaan. Biopolttoaineiden kiivaimpia kannattajia olivat Brasilia ja Yhdysvallat, sokeriruo'on ja maissin suurtuottajat.

YK ilmoitti uudesta, lähes kolmen miljardin dollarin eli kahden miljardin euron avusta ruokakriisin helpottamiseksi. YK:n pääsihteerin Ban Ki Moonin mukaan vuosittain tarvittaisiin kuitenkin 20 miljardin dollarin verran apua.

Maailmanpankin mukaan ruoan hinta on kaksinkertaistunut kolmessa vuodessa. Brasilia, Vietnam, Intia ja Egypti ovat rajoittaneet elintarvikkeiden vientiä.

Ruokakriisiin liittyvä toimintasuunnitelma on määrä esitellä G8-ryhmän kokouksessa Japanissa myöhemmin kesäkuussa ja G8-huippukokouksessa heinäkuussa.


STT-AFP-REUTERS

Lainaus: http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/200806057756628_ul.shtml
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 2285  Su 15 Kes 2008, 1:08 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Nälän todelliset kasvot

Julkaistu: 10.6.2008


YK:n elintarvikejärjestön esitti varoituksen, jonka mukaan 21 Afrikan maata on ajatutunut ruoan hintojen nousun johdosta kriisiin, josta ne eivät selviydy omin voimin. Niiden hätä on todellinen, mutta sen syihin ei FAO:n kokouksessa kajottu. Ja miksi olisi, koska korruption pahoin tahrimaa järjestöä johtaa afrikkalainen Jacques Diouf.

Suurin osa ihmiskunnan arviolta 850 miljoonasta nälkäänäkevästä ei ole markkinoiden armoilla. Aliravitsemuksesta pahimmin kärsivät Saharan eteläpuolisen Afrikan asukkaat hankkivat rajojen ulkopuolelta vain alle 10 prosenttia päivittäisestä kaloritarpeestaan ja 16 prosenttia käyttämästään viljasta. Maailmanmarkkinahinnoilla on siksi vähäinen osuus heidän elintarvikehuollossaan. Nälkä koetteli heitä takavuosina aivan yhtä armottomasti, kun ruoka oli halpaa ja sitä oli markkinoilla runsaasti.

Saharan pohjoispuolisen Afrikan asukkaat hankkivat sen sijaan lähes puolet peruselintarvikkeistaan maailmanmarkkinoilta. Siellä ei silti nähdä nälkää, vaan päivittäinen kalorikulutus on pysynyt yli 3000:ssa. Hintojennousu tuntuu Pohjois-Afrikassa elintason kaventumisena – niin kuin Välimeren vastarannallakin, EU-maissa.

Todellinen syy Afrikan nälänhätään on hallitusten talouspolitiikka. Siitä päättävä poliittinen eliitti on aina ajanut omia eli kaupunkiväestön etuja. Maaseutu – jolla asuu yli 60 prosenttia väestöstä – on jätetty tieten tahtoen kurjistumaan. Seurauksen luulisi huolestuttaneen FAO:n afrikkalaisia pääjohtajia, sillä Afrikka tuottaa tänään 20 prosenttia vähemmän elintarvikkeita asukasta kohden kuin vuonna 1970.

On ollut liian helppo syyttää kuivuutta ja ilmastonmuutosta. Ne ovat toki olleet paikoitellen avainasemassa, mutta todellinen syy on hallitusten ja harhautuneen ’kehitysavun’. Afrikan hallitukset ovat suunnanneet keskimäärin viisi prosenttia budjeteistaan maatalouteen ja sen kehittämiseen! Siitä syystä Afrikan viljellystä alasta vain neljällä prosentilla on toimivat kastelulaitteet, eläinlääkäripalvelujen puuttuessa karja on kituliasta ja puolet siitä kärsii taudeista, maa köyhtyy lannoitteiden puutteessa eikä kuivuutta paremmin kestäviä viljalajikkeita ei ole tarjolla.

Seurauksena on jatkuva kurjistuminen. Avustusmiljardeilla sitä ei pysäytetä. Valitettavasti se on ollut joidenkin avustusjärjestöjen mieleen. Ne romantisoivat luonnonvaraista ’luomuviljelyä’ ja torjuvat geeniviljan globalisaation ja agrobisneksen mörkönä. Näin ne ruokkivat kirjaimellisesti itse itseään ja pitävät Afrikan nälässä.

Afrikkalaisten elintarvikehuollosta vastaa pääosin edelleen pienviljelijöiden naisväki. Sillä ei ole käytössään ajanmukaisia työkaluja sähköstä puhumattakaan. Naisten on kannettava vesi ja polttopuut ja tuotteet kylän torille, koska ajoneuvoja ei ole. Niitä kai macho-miehetkin suostuisivat käyttämään.

Jos haluamme, että Kofi Annanin peräänkuuluttama ’vihreä vallankumous’ toteutuisi lopulta myös Afrikassa, geeniteknologia ja sen kehittäneet agrobisnes-yritykset on valjastettava palvelemaan uutta maatalouspolitiikkaa. Maailmanpankin presidentti Robert Zoellick on valmis lähes kaksinkertaistamaan Afrikan maatalouteen annettavan sijoitustuen 800 miljoonaan dollariin. Sekin on kuin pisara Saharan paahteessa. Nykyisen menon jatkuminen kolminkertaistaisi nälkäänäkevien määrän vuoteen 2080 mennessä – maksettiin riisistä, vehnästä ja maissista maailmanmarkkinoilla mitä tahansa.

Afrikan nälän toiset todelliset kasvot kuuluvat Zimbabwen Mugabelle, Sudanin al Bashirille ja Kongossa jatkuvan sodan rahoittajille ja asekauppiaille. Ne tulevat vastaan myös New Yorkin Wall Streetillä, Lontoon Cityssä ja OPEC’in päämajassa Wienissä.

Energian, raaka-aineiden ja elintarvikkeiden hinnannousun rajuus selittyy paljolti markkinoista itsestään. Liioittelemalla Kiinan ja Intian vaurastuneen keskiluokan ruokailutottumusten muutoksen tai Aasian jättien teollistumisen vaikutusta ruoan ja energian riittävyyteen tai raaka-aineiden kysyntään, talousgurut ovat aiheuttaneet pääomien massiivisen siirtymisen pörsseissä teollisuusosakkeista, arvopapereista ja kiinteistösijoituksista raaka-aineisiin.

Meidänkin eläkekassamme ovat lähteneet tunti tunnilta kiihtyvään nousukierteeseen mukaan. Mitä nopeammin hinnat kohoavat, sitä useammat gurut parkuvat meitä uhkaavasta öljy- tai elintarvikepulasta. He yllyttävät kierrettä ruokkimaan itse itseään. Jo nyt se on pakottanut miljoonat teollistuneiden maiden asukkaat tinkimään elintasostaan.

Jos seurauksena on maailmanlaajuinen inflaatiokierre yhtyneenä taantumaan ja lamaan, niin tälläkin kerralla selityksenä ovat hysterian sokaisemat pörssit. Tämän kuplan puhkeaminen mahdollisimman pian olisi siksi paras uutinen maailman nälkäänäkeville – ja myös meille hyvinvointiimme tukehtuville.


Erkki Toivanen

Lainaus: Uusi Suomi
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 2352  Su 09 Mar 2008, 13:13 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Yli puoli miljardia elää alle kahdella dollarilla päivässä

Julkaistu: 17.7.2008 20:03


GENEVE. YK:n kauppa- ja kehitysjärjestö Unctad on huolissaan köyhien määrän jatkuvasta kasvusta.

Unctadin tuoreen raportin mukaan kaikkein köyhimmissä maissa 277 miljoonaa ihmistä elää alle dollarilla päivässä. Alle kahdella dollarilla joutuu tulemaan päivittäin toimeen 581 miljoonaa ihmistä eli enemmän kuin koko Euroopan unionissa on väkeä.

Vaikka köyhimpienkin maiden talous kasvaa rivakasti, väestönkasvu vie talouden kasvuprosenttien ja vielä kehitysavunkin tuomat hyödyt.

Maailman köyhimpien maiden sarjaan luokitellaan 50 maata kuten Afganistan, Etiopia, Haiti, Somalia, Mosambik, Sudan, Kongo, Mali, Senegal, Tansania ja Sambia. Joukossa on myös Suomen kehitysavun saajamaita.

Unctadin pääjohtaja Supachai Panitchpakdi arvostelee teollisuusmaiden antamaa kehitysapua.

"Kehitysapua ei pitäisi sitoa niin tiukkoihin sääntöihin kuin rikkaat valtiot ovat nyt tehneet. Köyhät maat eivät pysty sääntöjen takia noudattamaan sellaista kansallista politiikkaa, jota tarvitsisivat. Tällaisia teollisuusmaiden vaatimia ehtoja ovat esimerkiksi talouslukujen kasvu, yksityistäminen ja pankkitoiminnan vapauttaminen."

Unctadin kritiikki kohdistuu myös Kansainväliseen valuuttarahastoon IMF:ään, jonka ehdollinen apu ei ole saanut köyhimpiä maita kasvuun.

Teollisuusmaiden virallinen kehitysapu kaikkien köyhimpiin maihin nousi pari vuotta sitten 28 miljardiin dollariin eli noin 17,5 miljardiin euroon. Köyhien maiden asukaslukuun suhteutettuna tämä luku on kuitenkin miltei 20 prosenttia alempi kuin vuonna 1990.

Kurjimpia maita eivät ole pystyneet nostamaan edes ulkomaiset investoinnit. Unctad moittii, että rahaa on syydetty ulkomailta pääasiassa luonnonvarojen kuten öljyn hyödyntämiseen.

Velkaongelma jäytää yhä varattomampia valtioita. Pääosa eli 34 maata 50:stä ei ole päässyt mukaan kansainväliseen velkojen anteeksianto-ohjelmaan.

Ne 16 maata, jotka siihen ovat yltäneet, ovat saaneet velkojen unohtamisesta apua talouskasvuunsa. Kaikkiaan näillä 50 maalla on ulkomaan velkaa nyt 132 miljardia dollaria.

"Ruuan kova nykyhinta vaikeuttaa entisestään vähävaraisimpien valtioiden asemaa ja uhkaa romuttaa tähänastiset taloussaavutukset", muistuttaa aiemmin Maailman kauppajärjestön pääjohtajana toiminut Supachai.

Lainaus: HS
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 2470  Ke 05 Tam 2011, 23:29 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

FAKTOJA NÄLÄSTÄ:

http://www.lonweb.org/hunger/hung-fin-eng.ht
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 2518  Ke 12 Tam 2011, 16:03 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Yli miljardi ihmistä näkee nälkää

6.4.2009 23:54

STT–DPA

New York. Yli miljardi ihmistä maapallolla näkee nälkää. Joka kuudes sekunti lapsi menehtyy aliravitsemukseen jossain päin maailmaa. Talouskriisi pahentaa ahdinkoa entisestään.

Professori Olivier de Schutterin YK:lle laatima erikoisraportti julkistettiin New Yorkissa maanantaina.

"Globaali ruokakriisi on kaikkea muuta kuin poistunut", hän tähdensi.

Oikeus ruokaan on tunnustettu YK:n sopimuksissa, mutta monenlaiset toimet eivät riitä kääntämään nälkää näkevien määrää laskuun.

YK:ssa on nyt vireillä suunnitelma ruokaturvallisuutta koskevan huippukokouksen järjestämiseksi vuoden lopulla.

Lainaus: HS
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 2543  Ke 12 Tam 2011, 23:04 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Maailman nälkäisten määrä ylitti miljardin

19.6.2009 16:53

Rooma. Maailmassa jo yli miljardi ihmistä näkee nälkää. YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestön FAO:n mukaan määrä on kaikkien aikojen suurin.

Nälkäisistä noin 640 miljoonaa elää Aasian ja Tyynenmeren alueella, 260 miljoonaa Saharan eteläpuolisessa Afrikassa, 50 miljoonaa Etelä-Amerikassa ja 50 miljoonaa Lähi-idässä ja Pohjois-Afrikassa.

FAO muistuttaa, että myös teollisuusmaissa on noin 15 miljoonaa aliravittua ihmistä.

Syy nälkäisten määrän nousuun on FAO:n mukaan kansainvälinen talouskriisi, joka on vähentänyt ihmisten tuloja ja lisännyt työttömyyttä.

Lainaus: HS
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 2583  To 13 Tam 2011, 15:53 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Näinkö nälänhätä loppuu?

Julkaistu: 14.11.2009 11:42

Maailman elintarvikeohjelma WFP vetoaa suoraan miljooniin ihmisiin, jotta nämä lahjoittaisivat rahaa nälänhädän poistamiseen.

Järjestön tavoitteena on saada miljardi ihmistä antamaan euro viikossa WFP:n kampanjalle. Verkkosivusto (www.wfp.org/1billion) tavoittelee erityisesti kehittyneiden maiden kansalaisia.

Jos tavoite onnistuu, nälänhädän pitäisi järjestön mukaan loppua. Pääosin hallituksilta rahoituksensa saava WFP ei ole aiemmin käynnistänyt vastaavia kampanjoita.

Järjestön johtajan Josette Sheeranin mukaan WFP saa tänä vuonna kokoon vain puolet tavoittelemastaan 4,5 miljardista eurosta. Vaikka järjestön tämän vuoden budjetti on WFP:n historian toiseksi suurin, se ei riitä avuksi kaikille kriisialueille.

Sheeranin mukaan WFP on kovien valintojen edessä, sillä kuivuus Afrikan sarvessa, tulvat Filippiineillä ja konflikti Pohjois-Pakistanissa lisäävät sen taakkaa. Myös viime vuosien ruuan hinnan nousu kehitysmaissa on saanut kymmenet miljoonat näkemään nälkää.


STT - Uusi Suomi

Lainaus: US
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 2670  La 15 Tam 2011, 21:18 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Raportti: Tasaisempi apu olisi ehkäissyt 4 miljoonaa lapsikuolemaa

7.9.2010 9:21

Mikko Välimaa
Helsingin Sanomat


Kansainvälinen yhteisö on epäonnistunut yrityksessä vähentää kaikkein köyhimpien lasten lapsikuolleisuutta, kertoo Pelastakaa lapset -järjestön tuore raportti. Järjestön mukaan hyvinvoinnin tasaisempi jako olisi voinut pelastaa 4 miljoonaa lasta kuolemalta viimeisen kymmenen vuoden aikana.

Tiistaina julkaistun raportin mukaan lapsikuolleisuus on vähentynyt 28 prosentilla 1990-lukuun verrattuna. Vähennys on ollut merkittävä monissa maissa. Kehitys jää silti pahasti jälkeen YK:n vuosituhattavoitteesta vähentää lapsikuolleisuutta kahdella kolmanneksella.

Vuosittain maailmassa kuolee 8,8 miljoonaa lasta tautien ja huonon terveydenhuollon takia. 99 prosenttia lapsikuolemista sattuu kehitysmaissa.

Erityisen huolissaan Pelastakaa lapset -järjestö on hyvinvointierojen repeämisestä kehittyvien maiden sisällä. Raportin mukaan maiden talouskasvu ei näytä auttaneen kaikkein köyhimmässä asemassa eläviä ja erot uhkaavat yhä kasvaa.

"Lapsien pääsy toimivan ja edullisen hoidon piiriin riippuu liian usein siitä, missä he asuvat ja kuinka paljon rahaa heidän vanhempansa ansaitsevat", sanoi järjestön varapääjohtaja Carolyn Miles tiedotteessa.

YK:n lastenjärjestön Unicefin tuore raportti kertoo samansuuntaisesta kehityksestä. Sen mukaan kehittyvissä maissa köyhimpään viidennekseen kuuluvissa perheissä lapsikuolleisuus on kaksi kertaa yleisempää kuin rikkaimmassa viidenneksessä.

Lapsikuolleisuuden vähentäminen ja muut YK:n vuosituhattavoitteet ovat esillä maailmanjärjestön kokouksessa New Yorkissa kahden viikon kuluttua.

Lainaus: HS
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 2678  La 15 Tam 2011, 22:15 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Yli miljardi ihmistä näkee yhä nälkää

11.10.2010 12:48 | Päivitetty: 11.10.2010 13:39

Helsingin Sanomat


Maailmassa on yhä yli miljardi aliravittua, viimeisimmät tilastotiedot kertovat. Nälkää näkevistä lähes puolet on lapsia.

Pahin tilanne on Saharan eteläpuolisessa Afrikassa ja Etelä-Aasiassa. Tiedot ilmenevät tämänvuotisesta Global Hunger Index -raportista, josta uutisoi BBC.

Raportin tekijät kehottavat valtioita puuttumaan erityisesti lasten aliravitsemukseen. Aliravitsemuksen riskejä pidetään pahimpina alle kaksivuotiaille lapsille, joiden fyysistä ja psyykkistä kehitystä nälkä vahingoittaa usein pysyvästi. Afrikassa muun muassa Burundissa ja Madagaskarilla noin puolet lapsista kärsii kasvuvaikeuksista liian vähäisen ruuan vuoksi.

Aliravittujen määrä laski vuosien 1990 ja 2006 välillä, mutta raportin kirjoittajien mukaan määrä on jälleen noussut viime vuosina. YK määrittelee nälkärajaksi alle 1 800 kilokalorin päiväsaannin.

Nälkäisten määrä on hälyttävällä tasolla 29 maassa. Määrä on kasvanut yhdeksässä maassa: Pohjois-Koreassa sekä kahdeksassa Saharan eteläpuolisen Afrikan valtiossa.

Syyskuussa YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestö FAO arvioi, että nälkäänäkevien ihmisten määrä vähentyisi maailmassa tänä vuonna, koska maailma on toipumassa globaalista talouskriisistä.

Lainaus: HS
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 3191  Pe 25 Hel 2011, 12:49 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Verovähennysoikeus lisäisi lahjoituksia kehitysmaihin

24.2.2011 19:57

STT

Suomalaiset voisivat lisätä selvästi lahjoituksia kehitysyhteistyöhön, jos avun voisi vähentää verotuksessa. Tuoreen tutkimuksen mukaan jopa 43 prosenttia arvioi lisäävänsä joko ehdottomasti tai todennäköisesti rahan antamista, jos apu olisi verovähennyskelpoista.

Verovähennys toisi lisää auttajia hyvätuloisten, keski-ikäisten ja naisten joukosta, jotka jo nykyisellään ovat kummeina tai suhtautuvat kummitoimintaan myönteisesti.

Taloustutkimuksen Omnibus-tutkimukseen haastateltiin yli tuhatta 15–79-vuotiasta suomalaista 86 paikkakunnalla. Tutkimuksen teettivät ulkoministeriö, Plan Suomi ja Suomen World Vision.

Lainaus: HS
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 3442  Ti 29 Maa 2011, 11:35 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Ei voisi uskoa, että Amerikassakin kärsitään nälästä...

Videolla kotinsa menettäneet lapset itkevät kertoessaan, miltä tuntuu mennä nälkäisenä nukkumaan:

Hard times generation: homeless kids

Tuore CBS:n uutinen.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 3475  Ma 04 Huh 2011, 14:03 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Ei voisi uskoa, että Amerikassakin kärsitään nälästä...

Videolla kotinsa menettäneet lapset itkevät kertoessaan, miltä tuntuu mennä nälkäisenä nukkumaan:

Hard times generation: homeless kids

Tuore CBS:n uutinen.

Ja ettei totuus unohtuisi, ruoka-avulle yhä enemmän tarvetta täälläkin:

Seurakunnat jakoivat yli 700 tonnia ruokaa
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 3818  Pe 13 Tou 2011, 16:21 (GMT+3)  Aihe: Räikeä epäkohta! Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Viidesosa ravintolaruuasta päätyy jätteeksi

Torstai 12.5.2011 klo 11.11

Suurinta ruokahävikki on henkilöstöravintoloissa ja kouluissa.

Ravintoloissa viidesosa syötäväksi tarkoitetusta ruuasta päätyy biojätteisiin, selviää Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen MTT:n tutkimuksesta.

Eniten hävikkiä syntyy henkilöstöravintoloissa ja kouluissa, joissa ruoka tarjoillaan linjastoista. Kouluissa ruuasta jää syömättä alle 20 prosenttia ja päiväkodeissa yli 25 prosenttia. Tilausravintoloissa hävikki on huomattavasti vähäisempää.

Kaiken kaikkiaan ravintolaruokaa arvioidaan päätyvän jätteeksi noin 75-85 miljoonaa kiloa vuodessa.

Suurin ongelma tarjoilutähteet

Ravintolasektorilla tarjoilutähteen määrä on 9-17 prosenttia. Siihen syynä on ennen kaikkea menekin ennakoimisen vaikeus.

Sen sijaan keittiössä ruuan valmistamisen ja varastoinnin yhteydessä syntyy hävikkiä vain muutama prosentti. Tähteeksi ruokailijoilta jää noin 4-8 prosenttia ruuasta ravintolatyypistä riippuen.

- Ravintolat haluavat pitää asiakkaansa tyytyväisinä, eivätkä halua, että ruoka loppuu kesken. Tästä syntyy usein tarjoiluhävikkiä, jota voidaan vähentää hyvällä suunnittelulla, reseptiikan ja annoskokolaskennan hallinnalla sekä ruuan valmistamisen ja esille laiton jaksottamisella, toteaa MTT:n tutkija Lotta Jalkanen tiedotteessa.

Foodspill-hanke tutki hävikin määrää viime syksynä 72 ravintolassa tai ruuan tarjontapisteessä Helsingissä, Vantaalla, Espoossa ja Tampereella. Suurin osa punnitustutkimuksista tehtiin hankkeen yhteistyöyritysten Tampeeren Aterian, UniCafen ja Palmian ravintoloissa. Lisäksi seurannassa oli mukana huoltoasemia, kahviloita sekä hampurilais- ja anniskeluravintoloita.

IL-STT

Lainaus: Iltalehti

Kommentti: Miten on mahdollista, että maailmassa, jossa nähdään nälkää ja kuollaan nälkään, ruokaa heitetään roskiin? Ylijäävää ruokaa pitäisi hyödyntää, käyttää se vaikka eläinten ruoaksi, jolloin keinotekoisiin rehuihin käytetyillä varoilla voitaisiin auttaa maailman nälkäänäkeviä. Nykyinen systeemi on edesvastuuton, tuhlaileva ja järjetön.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 4234  Ti 28 Kes 2011, 18:52 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiäHätä kasvaa: Somaliasta pakenee massoittain lapsia

Lainaus:
Leirillä olevien avustustyöntekijöiden mukaan lapset ovat nääntyneitä, aliravittuja ja kärsivät pahasta nestehukasta. Lääkärit ilman rajoja -järjestön mukaan tulijat vaativat välitöntä hoitoa ja yli puolet lapsista ei ole eläessään saanut ainuttakaan rokotetta.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 4235  Ti 28 Kes 2011, 19:00 (GMT+3)  Aihe: Ks. edellinen viesti Vastaa lainaamalla viestiä

Laitoin taas palstalle peistattavia uutisia jonoon, ja tämä menee kaiken ohi.

Tajuatteko, ettei tuo poika elä enää kauan? Äidinkin kuvassa näkyvä käsivarsi on ihan luinen.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 4236  Ti 28 Kes 2011, 19:14 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Minulle tulee aivan järkky olo, kun näen noita lapsia. Tajuatteko, että täällä hyvinvointivaltioissa heitetään ruokaa roskiin sillä välin, kun nuo toiset kuolevat nälkään?

Tajuatteko, että kaikki johtuu siitä, ettei kukaan välitä?

Jos joku välittäisi, ruokaa ei heitettäisi enää roskiin! Jo sillä voitaisiin säästää miljoonien ja miljoonien lasten henkiä.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 4412  Su 17 Hei 2011, 21:44 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Kuivuus on ajanut Somalian humanitaarisen katastrofin partaalle


Lainaus:
Kenian puolella sijaitsevaan Dadaabin pakolaisleiriin saapuu päivittäin noin 1300 somalia. Leirillä asuu nyt jo yli 380 000 ihmistä, vaikka se on rakennettu 90 000:lle.

Lääkärit ilman rajoja -järjestön mukaan lähes 40 prosenttia järjestön tutkimista leirin pikkulapsista kärsii aliravitsemuksesta.

Itä-Afrikkaa kohdannutta kuivuutta pidetään pahimpana vuosikymmeniin. Kuivuudesta ja siitä seuranneesta ruokakriisistä kärsivät Etiopia, Somalia, Eritrea, Djibouti ja Kenia.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 4427  Ma 18 Hei 2011, 14:23 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Miljoonat kärsivät aliravitsemuksesta:

David Cameron: Itä-Afrikan kuivuus sukupolven pahin katastrofi

Lainaus:
Cameron puhui lehdistötilaisuudessa Etelä-Afrikan Pretoriassa Afrikan-kiertueensa alkajaisiksi.

"Kymmenettuhannet ovat jo ehkä kuolleet, monet heistä alle viisivuotiaita lapsia", hän sanoi.

Britannia lupasi lauantaina 59 miljoonaa euroa hätäapua, ja Cameron kehotti myös muita maita toimimaan.

Unicef arvioi, että yli kaksi miljoonaa lasta kärsii Afrikan sarven alueella aliravitsemuksesta ja tarvitsee pikaista apua. Noin 500 000 heistä on välittömässä hengenvaarassa.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 4824  Pe 19 Elo 2011, 17:23 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Nälkä voi pilata lapsen koko elämän

Lainaus:
Nälän kanssa kamppaillaan tällä hetkellä Afrikan sarvessa, jossa aliravittujen lasten määrän on arvioitu olevan jopa kaksi miljoonaa.

Lapset ovat aikuisia alttiimpia sairastumaan ja kuolemaan aliravitsemuksen heikentäminä. Aliravitsemus myös hidastaa kasvua ja aivojen kehitystä.

Nälkä voi toisin sanoen pilata lapsen koko loppuelämän, vaikka aliravitsemus olisi kestänyt vain jonkin aikaa.

Lainaus:
Monet perheet kamppailevat voidakseen tarjota lapsilleen edes yhden aterian päivässä, kun ruoka on vähissä ja sen hinnat ovat karanneet pilviin. Kouluissa lapsia on pyörtynyt nälästä kesken oppituntien.

- On sydäntäsärkevää nähdä lasten itkevän nälkäänsä kun opetan heitä,kertoo etiopialaisen esikoulun opettaja Meseret Yohannes.

- Lapset eivät pysty keskittymään koulutyöhönsä kun he ovat nälkäisiä, ja ne joilla ei ole eväitä, aloittavat usein tappelun koettaen ryöstää ruokaa toisilta lapsilta.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 5071  Pe 16 Syy 2011, 20:36 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

21 000 alle viisivuotiasta lasta kuolee joka päivä

Lainaus:
Alle viisivuotiaiden lasten yleisimmät kuolinsyyt ovat yhä keuhkokuume ja ripuli. Kolmanneksen taustalla on aliravitsemus, jota voidaan myös helposti hoitaa.

Saharan eteläpuolisessa Afrikassa malaria on suurimpia alle viisivuotiaiden lasten kuolinsyitä. Alueilla, joilla malariaverkkoja on ryhdytty käyttämään, lapsikuolleisuus on vähentynyt noin viidenneksellä.

Positiiviset tulokset eivät kuitenkaan lievennä sitä tosiasiaa, että 21 000 lasta kuolee yhä joka päivä. Suurin osa kuolemista sattuu Saharan eteläpuoleisessa Afrikassa, missä joka 8. lapsi kuolee alle viisivuotiaana.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 8122  Ti 09 Lok 2012, 20:18 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiäJoka kahdeksas ihminen kärsii kroonisesta aliravitsemuksesta

Lainaus:
Aliravitsemusta vastaan taistelevat järjestöt sanoivat, että korkeaa lukua ei voida pitää hyväksyttävänä.

- Aliravitsemuksesta kärsii lähes 870 miljoonaa ihmistä eli enemmän kuin Yhdysvalloissa, Euroopassa ja Kanadassa on asukkaita. Tämä on aikamme suurin skandaali maailmassa, joka tuottaa riittävästi syötävää kaikille, arvioi Luca Chinotti Oxfam-järjestöstä.

YK-järjestö FAO:n mukaan taistelu aliravitsemusta vastaan on hidastunut vuosien 2007-2008 jälkeen.


Onko hienoa, kun kiusaajien takia on mennyt kaikki voimat enkä ole jaksanut enää pitkään aikaan kirjoittaa näistä tärkeistä asioista?

Kiusaajalääkärit eivät välitä sen enempää minun kuin muidenkaan terveydestä, he välittävät vain itsestään!
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 8518  To 10 Tam 2013, 6:06 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Admin 9.10.2012 kirjoitti:
Onko hienoa, kun kiusaajien takia on mennyt kaikki voimat enkä ole jaksanut enää pitkään aikaan kirjoittaa näistä tärkeistä asioista?

Kiusaajalääkärit eivät välitä sen enempää minun kuin muidenkaan terveydestä, he välittävät vain itsestään!

Miljoonien kärsimys on näkymätöntä, se ei kiinnosta ketään. Näkymättömien ihmisten näkymätön helvetti.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 9417  Ma 10 Kes 2013, 1:42 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiäSADDEST VIDEO EVER MADE

Etsiessäni hengellistä musiikkia törmäsin tähän videoon.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 9419  Ma 10 Kes 2013, 17:32 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiäKapitalistinen ruokateollisuus liikalihavuuden ja nälänhädän välissä

Lainaus:
Aivan kuin tunnusmerkkinä toimimattomuudestaan sama kapitalistinen ruokajärjestelmä, joka tuottaa liikalihavuutta, aiheuttaa myös nälänhätää. Välittömän kärsimyksen mitalla arvioituna tämä nälänhätä on huomattavasti liikalihavuutta vakavampaa. Yksi YK:n ”milleniumin kehitystavoitteista” on nälän supistaminen aiemmasta 800 miljoonasta (vuonna 2000) 400 miljoonaan vuoden 2015 loppuun mennessä. Siitä huolimatta maailman nälkää näkevien määrä on tavoitteen julistamisen jälkeen kasvanut yli miljardiin.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Admin
ylläpitäjä


Liittynyt: 31 Tam 2007
Viestejä: 10836

Linkki viestiinViesti 12325  Su 18 Syy 2016, 3:39 (GMT+3)  Aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

YK-johtaja: "Hyvinsyöneet miehet estävät naisten ja lasten auttamisen Syyriassa"

Lainaus:
– Vetoomuksemme on seuraava: Voisivatko hyvinsyöneet, aikuiset miehet lopettaa poliittisten, byrokraattisten ja hallinnollisten esteiden asettamisen, jotta rohkeat avustustyöntekijämme pääsisivät auttamaan naisia, lapsia ja haavoittuneita siviilejä saarretuilla ja ristitulen alla olevilla alueilla, Egeland täräytti.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Näytä edelliset viestit:   
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Sanasinko Foorumin päävalikko -> Maailmankartalla Kaikki ajat ovat GMT + 3 tuntia
Sivu 1 Yht. 1

 
Siirry:  
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa

Muuta tekstin kokoa: - -

Takaisin ylös


Join the Blue Ribbon Online Free Speech Campaign


Powered by
phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Käännös Jorma Aaltonen, Päivittänyt, Lurttinen www.phpbbsuomi.com